Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bier Festival 2007

    Beste lezers en lezeressen van dit Bierblog.
    Het is weer zover.

    Zaterdag en zondag is het weer hoogdag voor het Belgisch bier.

    In maar liefst 56 bierstanden presenteren

    59 brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers

    Niet minder dan 253 Belgische bieren waarvan

    150 van het vat zullen getapt worden.

    Dit maakt Zytos Bierfestival het grootste bierfestival van België

    En tot één van de grotere in Europa



    Een festival die zijn weerga niet kent in Europa.
    Het beste van het beste wat de Belgische bieren betreft.

    Nieuwe deelnemers

     

    Brouwerijen en bierfirma’s die voor de eerste keer deelnemen zijn: De Struise brouwers, B.G.V., Brasserie de CaZeau, Duvel Moortgat, Het Alternatief, Sainte-Hélène, Bavik, De Arend en Girardin

     

    Het aanbod

     

    primeurs

     

    Het lijkt wel een gegeerd gegeven te worden voor een brouwer om zijn bier voor het eerst aan het grote publiek te tonen op het ZBF.

    Dit jaar kunnen we met enige trots bekend maken dat we niet minder dan 14 (veertien!!) primeurs beschikken. Dat wil zeggen dat deze bieren nog nooit eerder gelijk waar ter wereld te proeven waren. Als u op zoek bent naar iets speciaals…

    X-tra (Contreras), Cuvée De Ranke (De Ranke), ’t Smisje Fiori (De Regenboog), Aardmonnik versus Aardnon (De Struise Brouwers), Struise Mikkeller (De Struise Brouwers), Vicardin (Dilewyns), Ultra-exotic (Ecaussinnes), Piet Agoras (Het Alternatief), Boisette (Les3Fourquets), Brooklynette (Les3Fourquets), Bella Mére (Millevertus), Spelziale (Millevertus), Toernichoise Fumée (Millevertus), Oude geuze en Oude kriek Oud Beersel (Oud Beersel).

     

    bieren voor het eerst op het ZBF

     

    Uiteraard zijn bovenstaande bieren ook voor het eerst aanwezig op het ZBF maar voor onze vaste bezoekers staan enkele bieren ook nieuw op het lijstje.

    Serafijn Grand-Cru, normaal gezien enkel verkrijgbaar aan de brouwerij (Achilles), La Forestine, gekruid met dennetoppen (B.G.V.), Tournay en Tournay de Noël (Cazeau), Nello’s Blond en Patrache (De Arend), Arend Blond en Arend Dubbel (De Ryck), Aardmonnik, Struise witte en Tsjeeses (De Struise Brouwers), Blanche (Grain d’Orge), HIK Blond en HIK Bruin (Het Alternatief), Grognarde, Sainte Hélène Ambrée en Triple Djean d’Mady (Sainte Hélène), Cré Tonnerre (Silly), Hofblues (’t Hofbrouwerijke), Buffalo Belgian Stout (Van Den Bossche)

    Voor het eerst hebben we ook tafelbier (!) op het ZBF, zijnde Bock Leroy en Bruin Leroy (Leroy)

     

    Behalve de bieren die voor het eerst op het ZBF zijn en de primeurs die voor het eerst aan de wereld voorgesteld worden zijn er nog steeds meer dan 200 bieren te proeven die doorgaans niet echt bekend in de oren klinken, laat staan makkelijk te vinden. Of wat dacht u van Balthazar, Biére Darbyste, Troublette, Contrapils, Ondineke, Saison Printemps, Hervoise, Bersalis, Grognarde, Divine, Greut Lawauitj, Hector, Bosprotter, Buffalo, Blauwersbier… Om maar enkelen te noemen.

    De volledige lijst met deelnemende brouwerijen, bierfirma’s en geuzestekers met hun aanwezige bieren vindt u op www.zbf.be



    Alle info vind je op
    http://www.zbf.be/nl/index.htm

    28-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Veel Belgen gaan er nog altijd van op uit, dat bij een bezoek aan een restaurant er altijd wijn moet gedronken worden.  Niets is minder waar.  Integendeel, een goed gekozen biertje past perfect bij gelijk welk een gerecht.  Het nadeel is dat veel restaurants geen mooie en aangepaste bierkaart hebben.  En er komt nog bij dat wijn drinken op restaurant in België nog steeds een dure aangelegenheid is. Reden daarvoor is dat nogal wat restaurantuitbaters (veel) te hoge winstmarges hanteren.
    Maar het tij begint te keren, want hier en daar komen nieuwe uitstekende bierrestaurants de gevestigde waarden vervoegen.  Ook in brasseries wordt er hier en daar met bier gekookt.  Wat ik alleen maar kan toejuichen.


    Vandaag heeft Voske Creoolse Scampi’s klaar gemaakt

    Het bevat weliswaar geen bier, maar we hebben er een biertje bij gedronken

    die perfect harmonieert met dit verrukkelijke gerecht.
    nl. Timmermans Lambicus Blanche Tradition




    De Lambicus Blanche is te verkrijgen in fourpacks


    Timmermans Lambicus Blanche Tradition 4,5 % Alc. Vol.
    Timmermans - Itterbeek
    http://users.belgacom.net/gc762821/NL/brouwers/timmermans/timmermans.htm
    http://www.anthonymartin.be/Public/




    Witbier op basis van Lambiek.

    Troebel blond (wit) bier.
    Een witbier op basis van lambiek.
    Met dikke schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

    Zeer fruitig aroma
    citrus en koriander.

    de smaak is licht zuurzoet
    zeer fris en fruitig
    smaak van citrusvruchten en koriander
    ook een licht tarwe smaakje

    Ik vind het frisser dan een witbiertje
    Een biertje die me echt bevalt.

    Past perfect bij het gerecht hieronder waarvan limoen deel uitmaakt.



    Creoolse Scampi's met Lambicus Blanche

    Het gerecht komt uit het kookboekje
    "De Lekkerste Keuze"
    Een uitgave van de WeightWatchers

    Jammer genoeg mag ik dit gerecht niet neerpennen daar er een
    copyright op rust.


    Een perfecte harmonie tussen scamp's en bier

    Om lekker te koken met bier kunt u altijd terecht op de smakelijke website van
    de Nederlandse kok Han Hidalgo

    http://www.biercuisine.nl/

    Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden.
    In alle recepten is bier één van de ingrediënten.
    In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren
    en vaak ook groente en fruit gebruikt.
    Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten.
    De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken.
    Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 450 recepten
    verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
    Veel plezier met koken en eet smakelijk.
    Bij vragen gebruikt u de contactknop.
    Klik op de flessen voor de allernieuwste recepten van deze maand!

    26-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Dubbel blond en Spaghetti in De Reutel te Zonnebeke

    Spaghetti is nergens zo goed als thuis! 
    Maar toch zijn er kroegjes, kleine stamineetjes in ons land die bekend 
    zijn voor hun lekkere bereide spaghetti.
     
    Zo ook “De Reutel” een kleine cafeetje  aan de rand van het
    Polygoonbos in Zonnebeke. 
    Hier was ooit het Steenuilbos , het thuis van heksenmeesteres Sefa Bubbels
    .



    De Reutel

    Reutelhoekstraat 17 Beselare
    057/ 46 79 77



    In de verte het Polygoonbos.




    Bij het binnenkomen bemerken we slechts 6 tafeltjes

    Het minuscule cafeetje bestaat uit 2 plaatsjes. De caféruimte en een soort mansarde waar nog vier tafeltjes staan. Er kunnen binnen slechts een 40 personen plaats nemen.  Tijdens de zomer beschikt De Reutel over een terras van 80 personen. Het cafeetje wordt uitgebaat door Kristof D'Hellem en wat leuk is het kroegje heeft geen sluitingsdag.


     
    De Mansarde met vier tafeltjes


    De Reutel is ook een halte voor wandelaars en fietsers.


    De Spaghetti van De Reutel is wereldberoemd.
    Ook een "Schelle van de Zeuge" staan op het menu.



    We dronken bij onze spaghetti een Abdijbiertje
    Tongerlo Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Dubbel Blond 6% Alc. Vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek




    De romige beker Tongerlo Blond.

    Tongerlo blond is goudblond van kleur
    Het heeft een dikke fijne witte schuimkraag

    De aroma's zijn moutig en licht fruitig

    Een zoete aanhef
    over gans de lijn zoet
    fruitige en moutige smaak
    met honingtoetsjes in de verte

    Een voortreffelijk commercieel abdijbiertje
    goed gebrouwen
    mist toch een klein beetje body.
    Al bij al een biertje die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.



    De norbertijnse abdij van Tongerlo is in bijna negen eeuwen, doorheen wel en wee, met zorg doorgegeven van generatie op generatie. Ze is gelegen in een historisch kader en groene omgeving en bruist nog steeds van energie, zowel voor de eigen kloostergemeenschap als voor de bezoekers


    Een magische opname in De Reutel

    24-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikheer, ietsje meer verwacht van een Dominikaan

    Voor de lichtfeesten in Reet laten ze bij de proefbrouwerij speciaal een  biertje brouwen nl Predikheer Gouden Tripel.  Ik ben er aan geraakt via Jan Menken op het Kertsbierfestival van Essen.
    Dus stillaan tijd om het licht te laten schijnen op dit bier met een nogal bijzonder naam.

    Voor die feesten is LSA verantwoordelijk
    LSA is op de eerste plaats een wijkvereniging en kan enkel bestaan door en voor de bewoners van de wijk Predikherenvelden.
    http://www.lichtfeestenreet.be/



    Predikheer betekent Dominicaan of bedelbroeder.

    Predikheer Gouden Tripel - 8,5 % Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com/





    Goudblond en helder van kleur
    Mooie fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling

    Niet zo veel aroma te bespeuren
    Toch Aroma's van hop
    ook fruitige en moutige toetsjes na een tijdje

    Een zoete aanhef
    moutig en hopbitter
    fruitige trekjes
    een scherp licht storend smaakje doe me niet echt jubelen?

    Het bier voelt geen 8,5% aan en is daarom gevaarlijk.
    Het licht zou na een tijdje kunnen uitgaan en dit is niet de bedoeling van de lichtfeesten.

    Geen slecht biertje maar ook geen hoogvlieger
    goed gebrouwen dat wel maar toch is er iets dat mij stoort.

    Laat mij er bijvertellen dat dit bier gedrionken op de Lichtfeesten van reet in goed gezelschap
    beter zal smaken dan gewoonweg thuis.



    Mooi gouden biertje met prachtig etiket. 


    Het dier verwijst naar een beeldje die opgesteld staat in de wijk Predikherenvelden
    Het is een herdenking van de mooiste wijk vlaanderen 1965

    23-02-2007 om 11:10 geschreven door William Roelens


    20-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne Krejeizewiet goat Oilst beiteren

    Voske en ik zijn er weer bijna bovenop. 
    Gisteren nog een inspanning gedaan om naar aanleiding van de nieuwe heisa rond het Westvleteren bier een nog op de computer rustend rubriekje (over Westvleteren 12) toch nog op de bierblog te plaatsen.
    De trouwe bezoekers kwamen ongeduldig.

     

    Een Trappistenbroeder van Westvleteren sprak gisteren nog in het
    19.00 u journaal dat iedere hulp welkom was

    En het moet wel lukken zeker want kijk eens aan

     

    Sinds de trappist van Wetvleteren in 2005 werd uitgeroepen tot 'beste bier ter wereld', kennen de broeders van de Sint-Sixtusabdij geen rust meer... Daarom hebben zij een nieuwe kloosterorde (anno 2007) opgericht, de paters KREJEIZEWIETEN, die in de duistere kelders van het Oilsjterse belfort de laatste tijd hele rare dingen hebben uitgespookt. Ze hebben stiekem zakken met tarwe- en gerstemout, speciale Oilsjterse kruiden uit oude bierrecepten aangehaald ... De Krejeizewieten hebben een NIEUW OILSJTERS BIER, gebrouwen namelijk KREJEIZEWIET!!

    De bedoeling van het bier is om “Oilsjt te beiteren”.

     

    En kijk, bierpreoevers hebben altijd geluk
    (wat niet gezegd kan worden van wijn- en Leffe proevers)

    John een goede vriend heeft via Pierre ons twee flesjes van
    dit Aalsters Carnavalbier bezorgd.

    Mooi van hem. Alaaf John.

    En waarom zouden we het op Mardi Gras of Vette Dinsdag niet ontkurken en proeven.


    Eigenaardig, maar ieder jaar
    met Vette Dinsdag doet mijn tuin raar.


    Ne Krejeizewiet 6,8 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Graal

    http://www.degraal.be/


    Een pracht van een etiket voor een pracht van een bier


    Blond, wit bier met een zeer fijne witte schuimkraag.
    die snel verdwijnt
    wazig.

    Fruitige en kruidige aroma's.  Koriander
    ook aroma's van tarwemout

    Een frisse kruidige aanzet
    smaakt naar witbier maar heeft een steviger body.
    koriandertoetsen
    een kleine bitterheid waarneembaar
    mooie droge afdronk

    Een leuk biertje, fris niet te zwaar
    en mooi in balans

    Echt gezond carnavalbier waar je van zeker bent dat je er s'anderdaags
    geen te zware kater aan overhoud. (ten opzichte van ander bier).
    Het is wel een etiketbiertje van De Graal. Wat?
    Zelf eens proeven is de boodschap of?  Dit blog eens overlopen.


    Krejeis ontstond in 1988 maar stapte voor de eerste maal mee in de
    Aalsterse Carnavalsstoet van 1989




    Vanaf 1989 tot nu hadden ze nog geen enkele stoet gemist. Ze behaalden steeds mooie prijzen met als uitschieter een tweede plaats tijdens de stoet van 1997
    Dit jaar werden ze 5de - Proficiat.

    20-02-2007 om 23:56 geschreven door William Roelens


    18-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?


    Het beste bier van de wereld, komt dit uit Westvleteren?




    Onze abdij telt een dertigtal monikken, Cisterciënzers(oftewel Trappisten)
    Een leven lang, Zoekend naar God
    , proberen zij een stil en bescheiden leven te leiden.


    Vroeger belde men gewoon naar de biertelefoon van de trappistenabdij van Westvleteren.  Een stem vertelde welk bier er die dag voorradig was en u kon het zo gaan ophalen. In een minimum van tijd stond je zo weer thuis (als je onderweg niet bleef hangen natuurlijk) met maximum 5 bakjes.



     

    Maar sinds de dag dat de Trappist Westvleteren 12 door de website “Ratebeer” in 2005 uitgeroepen werd tot het beste bier van de wereld moest en zou iedereen deze trappist in zijn bezit krijgen.  Gevolg ellenlange files en urenlange wachttijden.

    Velen hadden nog niet eens van de trappist van Wesvleteren gehoord.  Cafebazen moesten die op hun kaart hebben.  Er kwam veel snobisme bij te pas.  Mensen die de trappist niet eens graag dronken stonden toch maar langzaam aan te schuiven om te kunnen pronken dat het beste bier van de wereld bij hen in de kelder lag. De flesjes Westvleteren 12 werden zelfs op Ebay voor meer dan 10 dollar per stuk verkocht

     

    En de mensen van de streek die om de maand een bakje gingen ophalen waren de dupe.  Wachttijden van meer dan 8.uur waren geen uitzondering meer.  Reden? De Trappisten van Westvleteren brouwen niet meer dan hun 4.750 hectoliter.


     
    Gelukkig was er een muurtje afgebroken en kon men iets meer
    zien van de abdij.


    Om die toestanden tegen te gaan werd volgend nieuw reglement toegepast :

    Het bier ‘Trappist Westvleteren’ kan enkel nog na reservatie aangeschaft worden (+32 (0)70/21.00.45).

    Hoe het bier reserveren?

    1. U belt naar de biertelefoon 070/21.00.45 om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er kan gereserveerd worden.
    2. U belt terug op het aangegeven tijdstip.
    3. Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen.

    Er wordt steeds pér soort en in beperkte hoeveelheid verkocht.

    Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen vaak overbelast worden! Dank bij voorbaat om uw begrip en uw geduld.

    Maar vanavond in het Journaal van 19.00u was het weer raak.
    Een persoon vertelde de kijkers dat hij 6 uur gepoogd heeft om binnen te geraken.  Uiteindelijk is hij toch binnen geraakt om zijn bestelling te doen maar doordat de Trappisten nu gebruik maken van een 070 betaallijn lag hij aan een slordige 83.00 €.  Dus een zeer duur bakje Trappist.


    Van De Vrede naar de Abdij is maar een stap.


    De abdij vredig op een winterse dag


    Het beste is volgens Voske en mezelf om in de schaduw van de trappistenabdij namelijk
    in “De Vrede” het beste bier van de wereld te gaan proeven.  U vind er altijd de drie soorten bieren "Westvleteren 6, 8 en 12" en u kan in
    het winkeltje ook aankopen wat er die dag van bier voorradig is.


    "De Vrede" in de schaduw van de abdij



        
    De Vrede is een groot gebouw die zeer veel pelgrims kan ontvangen.
    Op zondag zit het rond 16.00u geladen vol


    De abdij en brouwerij zijn eigenlijk niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in 'Het Claustrum', een informatieruimte in het ontmoetingscentrum 'De Vrede', recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken van de Sint-Sixtusabdij u een inkijk in hun kloosterleven aan.


    Laten we eens proeven of het beste bier van de wereld zijn tittel waardig is?

    De Westvleteren 12 - 10,8 % Alc. Vol.
    Abdij van Westvleteren

    http://www.sintsixtus.be/


    We mochten enkel het lege flesje erbij hebben om een foto te nemen.

    Het kleur is zeer donker tot bijna zwart
    Een prachtige lichtbruine romige schuimkraag.

    Aroma's van mout
    en fruit
    portotoetsen
    alcohol

    een zoete aanhef
    Rozijnen, blauwe zoete pruimpjes
    u smaakt de alcohol
    Zoete afdronk.
    met een prachtig bittere nasmaak
    Complex
    Een duur snoepje maar o zo lekker

    Eentje is duidelijk genoeg.
    Want de weg van en naar de abdij is nogal kronkelend.

    Of dit het beste bier van de wereld is?
    Dit is te oordelen naar ieder zijn eigen smaak.
    Ik denk het niet, want er bestaan nog andere verukkelijke bieren
    maar een van de beste mag het wel genoemd worden.


    Het wapenschild van de abdij ‘Ut palma florebit' is een citaat uit psalm 92:
    "de rechtvaardige moge bloeien als een palmboom."  
    U ziet een gestilleerde palmboom, de staf en de sleutels van de abdij.


    12 op het gele kroonkurk, in werkelijkheid 10,8 % Alc

    18-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'autruche, een lekker Carnavalbiertje

    Alaaf, Alaaf, Alaaf

     

    In onze gemeente heerst momenteel volop carnavalstemming. Niet zo groots als Aalst, Binche en Eupen, maar de Carnavalsvereniging “De orde van de Vlaskapelle” beheerst toch al sinds 1972 

    het carnavalgebeuren in Gullegem.

    Nu zondag gaat reeds de 34ste carnavalstoet van start.

    http://home.scarlet.be/~basisw2/inhoud/index.htm

     

    Waarom zouden we deze dagen geen carnavalsbiertje proeven?

    En we moeten toch niet buutreednen of tonpraten

     

    Onze keuze viel op een Waals biertje
    nl.
    L’Autruche Bière des Gilles,
    gebrouwen door Brasserie Silenrieux

     

    Net als in Binche hebben ze in Silenrieux een rijke carnavalstraditie.
    Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket.
    De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.


    l'Autruche
    Bière des Gilles - 7% Alc. Vol. - 75cl
    Brasserie Silenrieux - Silenrieux (Namen)
    http://users.belgacom.net/gc195540/index.htm



    Meer een degsutatiebiertje dan een Carnavalbiertje


    Mooi blond helder bier
    met een witte romige schuimkraag en
    fijne pareling

    Zeer fris en kruidig aroma
    Moutprikkels

    Een zoete moutige aanhef
    een smaakje van broodgist (door de tarwe)
    in de verte smaakjes van boterspekken
    een lichte bitterheid nadien.

    Een mooi evenwichtig biertje.
    Meer een lekker degustatiebier dan om
    het met liters te zwelgen op een Carnavalfeest.

    Met zijn 7 % Alc.  is het een gevaarlijk biertje.
    Met een Carnavalpak een nachtje in een cel doorbrengen
    is waarschijnlijk niet zo leuk.



    Autruche betekent struisvogel, je ziet hem op de achtergrond op het etiket.


    De naam slaat op de struisvogelveren die de "Gilles" dragen tijdens het carnaval.

    Alaaf, Alaaf, Alaaf

    13-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'œHoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek

    “Hoe sommige bierfirma's nog functioneren in de Westhoek.
    Van Marketing gesproken ;
    De Struise Brouwers hebben hier blijkbaar weinig kaas van gegeten.

    of


    "9 uren bij de Struise Brouwers in Woesten"
    http://www.struisebrouwers.be/
    Urbain Coutteau, Noordhoek 13/1, 8647 Lo-Reninge

    06.30u bij Deca Service was de afspraak met de Struise brouwers.

    Zo vroeg waren we niet meer gewoon.  Maar om een brouwproces van Pannepot bij te wonen was 06.30 zelfs een redelijk uur.
    Heerlijk alleen rijden door enkele mistsliertjes, op een baan richting kust die in de zomer voor veel ellenlange files kan zorgen.
     
    En met "Synesthesia" van Sven van Hees in de cd player ben je zo van Gullegem in Woesten.

     

    Vroeger brouwde De Struise brouwers bij Brasserie Caulier in Peruwelz. 
    Maar doordat brouwerij De Ranke (voormalig brouwerijhuurder bij Deca) een eigen brouwerij opstartte in Dottenijs, kwam er in Woesten een plaats vrij voor een nieuwe huurder.


    Brouwerij Deca Services
    Elverdingestraat 4
    8640 WOESTEN-VLETEREN
    Tel. 057-42 20 75
    Fax 057-42 36 86

    Deca service is nog een brouwerij waar de tijd is blijven stilstaan.

    Hier wordt nog met gevoel gebrouwen.  Hier is de brouwer nog één met zijn product.

    De geuren die in deze brouwerij ronddwarrelen vertellen het verloop van het brouwproces. 
    Hier is bestendig rook en stoom aanwezig.
    hetzelfde decor als buiten,  hier binnen hangen ook mistslierten maar van veel gezonder aard.


    De Brouwinstallatie nog volledig in gietijzer en koper.
    Ze is kort na de eerste wereldoorlog geïnstalleerd door De Coster - Vandevelde uit Thielt.


    Deze brouwerij bestaat nu inmiddels meer dan 90 jaar, vóór 1980 was dit brouwerij Decaessteker.
     
    Brouwerijen van nu zoals De Bie, De Ranke, Drie Kluizen hebben er hun eerste bieren leren brouwen van Brouwer Ingenieur George Christiaens, inmiddels 78 jaar oud en nog steeds actief en eigenaar van deze bijna 100 jaar oude brouwerij.
    Nu brouwen De Struise daar hun prachtige eigenzinnige bieren.

    het woord "struis" in Struise brouwers betekent niet dat het breedgeschouderde brouwers zijn met herculische afmetingen.
    Neen het woord komt van struisvogel.
    De brouwers hebben ook nog een struisvogelfarm "De Noordhoek" in Lo-Reninge


    Zw/W foto van Urbain en Carlo
    twee van de geen al te struise, Struise brouwers.


    Het is gekend dat Struisvogels in een onbekende omgeving stressverschijnselen vertonen.  Als Struisvogels in een nieuw bedrijf worden geplaatst dan zijn de dieren stressgevoelig. 

     

    De Struise brouwers voelen zich perfect thuis bij Deca service. 
    Stress was in ieder geval niet te bespeuren. 
    Aandachtig, Oordelen, overleggen en uitvoeren. 
    Ze weten verdomd heel goed wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. 
    Echte brouwers in hart en nieren.
    Een bierfirma?  Daar heb ik niks van gemerkt!

    Hieronder enkele prachtige opname's van het brouwproces van
    de Pannepot.
    Een spel van geuren en kleuren.
    De kleuren kan ik je tonen helaas de geuren niet.
    Voor nog meer foto's klik eventjes op laatste foto onderaan.


    Urbain en Carlo storten de mout zak voor zak in de trechter die naar de beslagketel leid.


    1.300 kg mout wordt in de beslagkuip gestort


    Ondertussen word de kookketel netjes in orde gebracht.
    De koperen kookketels zitten ingemetseld achter een muur.


    Tijdens het maïschen houd Urbain zorgvuldig de temperatuur bij.
    Hier komen geen technische snufjes aan te pas.


    Het filtreren duurt ongeveer 4 uur.
    Via de lekbak wordt het bier naar de kookketel gepompt.
    Lekker bier heeft tijd nodig.  Deca is een slow Brewery.


    Als een lavastroom doet het opgepompte bier zijn intrede in de koperen kookketel
    Een enig schouwspel om te zien.


    Een mooie snapshot - Tonny neemt tijd voor een zwarte thee.
    Een zwarte thee is de warme wort van de pannepot.


    De indrukwekkende schuimkop van de kokende Pannepot


    Toevoeging van de suikers in het kokende wort.


    Struise Carlo kijkt aandachtig toe


    De Poperingse hop wordt aan het brouwsel toegevoegd.



    De smaakmakers (Het geselecteerde kruidenmengsel)
    in de kookketel gebracht door Urbain


    Door het nemen van stalen vóór en na de kook controleren ze de juistheid
    van het soortelijk gewicht uitgedrukt in SG, Plato of Belgische densiteit



    De wondere wereld van de gist in een open gistkuip



    De zoon van Urbain - Een jonge Struise brouwer voor de toekomst



    Duivelse goede struise brouwers.

    Klik op onderstaande foto voor een vollediger reportage.


    Karakteristieken van De Pannepot

    Batch Size (L):

    3000  

    Wort Size (L):

    3000

    Total Grain (kg):

    1400.00

      

      

    Anticipated OG:

    1.100

    Plato:

    24

    Anticipated EBC:

    99 

        

    COLOR  

    Anticipated IBU:

    29.6

      

      

    Wort Boil Time:

    90

     Minutes

      

    Final Gravity:

    1028

    Alc. volume

    10°

    Hops from Poperinge:

    Bramling Cross & Hallertauer Mittelfrueh


    Naast Pannepot brouwen De Struise brouwers o.a. nog :
    Struise Aardmonnik / Earthmonk
    Struise Kloek Blonde
    Struise pannepot

    Struise Witte
    Struise rosse
    Struise Tsjeeses

    07-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"

    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"

    Woensdag 31 januari laatst leden was ik uitgenodigd door de Keteniers om de voorstelling van hun project "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" bij te wonen.  Dit project staat in het teken van de Monumentenstrijd georganiseerd door Canvas.


    Keern geirn è keer myn gank, were noar de streke
    Woar danke joenk èwiste, woar da myn ouders weun
    Keern geirn è were tot aan de Vleterbeke
    Noar steej of noar è n' hommelhof, woar danke my nog jeun.




    Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegher verwelkomde de opgekomen pers.
    Nog aan de tafel van links naar rechts : Greet Huyghe uit Asse, Annemie Declerck
    secretaresse Keteniers, Guido Vandermarliere voorzitter Keteniers, 
    Schepen van toerisme Vanlerberghe Jürgen
     Burgemeester Dejaegher en Luc Dequidt,  Hoofd dienst toerisme Poperinge.

    De Keteniers
    http://www.deketeniers.be/

    De Keteniers, zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid voor de geschiedenis van de 'Hopcultuur' in zijn brede betekenis.
    Het woord 'Ketenieren' is een typisch Poperings woord dat Deken De Bo
    in zijn 'Westvlaamsch idioticon' uit 1873, uitlegt als het zich in
    de 'keet met elkaar onderhouden', of dus samen 'Babbelen' in de hopast.


    Voorzitter van de Keteniers Guido Vandermarliere met uitleg over het boek -
    Reynold Scot en de Poperingse Hopteelt.


    De Hopasten

    Met de West-Vlaamse bergen op de achtergrond, lagen de hoppevelden met hun rechte en schuine palen en hun fluisterende draden, uitgestrekt in de vallei van de Vleterbeek, mat daartussen de boerderijen en schuren, als wat ingedommeld in dit open landschap.
    En heel opvallend daar tussenin, stonden de hopasten; de 'hommelketen' met die draaiende schouwen op.  De 'zotten' draaien met de wind, zeiden de mensen.
    Door de eeuwen heen heeft de Poperingse boer en burger zich dikwijls naar de wind moeten keren; mee moeten draaien met de zachte bries, de hardwerkende westenwind
    of de storm moeten weerstaan.
    De zotten op het dak waren en zijn het symbool van de Westhoeker, die tegen beter weten in, met zijn botten in de klei staat en de zware grond 'vrucht' laat dragen.
    Je zag ze vroeger overal, die 'zotten'


    Annemie Declerck, Kamagurka en Guido Vandermarliere

    Peter van het project : Kamagurka.

    Ieder project krijgt ook de steun van een 'peter' of 'meter'.
    In het geval van De Keteniers is het Kamagurka die enthousiast
    deze taak op zich genomen heeft.


    Gelegenheidsbier : Keteniersbier

    Het bier werd geleverd door drankenhandel "Old Bailey" uit St. Eloois Winkel.


    Voorzitter Guido Vandermarliere en secretaresse Annemie Declerck
    toosten met hun Keteniersbiertje op het succes van Project 15
    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"



    Ook Kamagurka laat het bier niet aan zijn neus voorbijgaan.
    Annemie kijkt nauwlettend toe.


    De hopscheuten en gerookte zalm in een vinaigrette smaakten
    heerlijk bij het Keteniersbiertje.

    Hopscheuten worden ook wel “het witte goud” genoemd.
    Deze witte knapperige jonge loten van de hoppeplant zijn een ware delicatesse.
    Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen
     
    in veel gerenommeerde restaurants het summum van  gastronomische menu’s.
    Officieel erkend door de VLAM als streekproduct.



    Mieke Dumont van Focus/WTV in gesprek over de "Hommelpap" met
    de Poperingse banketbakker Sansen.


    Uit dank voor de geslaagde Hopoogst trakteerde de boerin de hoppeplukkers met een stevige pap (hommelpap) waarop de laatste hopbelletjes als decoratief element dreven,
    de boerin kreeg het kroontje op het hoofd, het loon werd in contanten uitbetaald en tot laat in de avond werd gegeten en (vooral)gedronken, gedanst, gefeest.....het monotone plukritme van 4 weken weggefuifd.



    Hommelpap - Melk, boter en suiker en bestrooid met kaneel

    Na de persconferentie werden we verwacht in het vernieuwd Hopmuseum


    Het vernieuwd hopmuseum.

    Voor een bezoek aan het museum
    klik op onderstaande foto

    <

    Powered by Telenet Foto



    Accordeonist  Vilbère Vanrenterghem verwelkomde de gasten met Hoppedeuntjes


     
    De indrukwekkende inkomhal - Licht en ruimte


    Kamagurka tekende voor de gelegenheid "De Hopduivel"

    De hopduivel is het symbool van de zomerse stormwinden die de hoppalen tegen de grond smakken en van andere tegenslagen die de hoppeboer moet verwerken.


    Kleine Mazarinetaartjes.
    Deeg, boter, eieren, bloem, giste en zout en rijkelijk met kaneel bestrooid.
    De Keteniers hadden kosten nog moeite gespaard.


    De oorsprong van dit streekgebonden dessert, een deegje doortrokken van een warme saus op basis van boter en kaneel gaat terug tot 1800.
    Sinds 2006 officieel erkend door de VLAM als streekproduct.


    Ook Hopjenever en paté met hop in verwerkt kon geproefd worden
    tijdens de voorstelling van het project 15 van de Keteniers.


    De Poperingse bevolking kwam massaal naar de voorstelling v
    an het Project 15 - Bewaar de hommelketen





    DE KETENIERS op
    CANVAS
    12 februari om 20.45

    STEMMEN VANAF 12 febr tot en met zondag 18 februari tot 20.00u

    Het stemnummer voor de tweede ronde in de Monumentenstrijd is 15
    U kunt stemmen per tel: bel
    0905 56 3 15

    Per GSM - SMS:
    STEM 15 naar 3470
    Via de website van Monumentenstrijd + Digitale TV

    <Voor een kleine reportage klik op onderstaande foto

    Powered by Telenet Foto
    <
    Bron : persmap Keteniers

    02-02-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!