Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van Het Gulden Hamerken 2012 - Brugge







    Uitreiking van Het Gulden Hamerken 2012






    Donderdag 26-04-2012 spoorde ik naar Brugge om de uitreiking van
    Het Gulden Hamerken bij te wonen.
    De ceremonie vond plaats in het estaminet ’t Hamerken
    onder de brouwerij van ‘De Halve Maan’.

    De weg van het station tot aan de brouwerij is nog altijd een

    van mijn lievelingsroutes en de mooiste van West-Vlaanderen
    Deze
    indruk is louter persoonlijk natuurlijk.

    Misschien omdat ik de laatste tijd naar Brugge spoor

    als onze Nationale drank altijd het doel is!







    De Poertoren bij de brug over het Minnewater, een oude munitieopslag.







    Een van de ingangspoorten van het Begijnhof












    “Wat is water toch lekker als het in de brouwerij is gepasseerd”

    Dit was de laatste zin van Chris Vandewalle zijn bedankingstoespraak

    nadat hij de Trofee ‘Het Gulden Hamerken’ in ontvangst mocht nemen.








    De heer Paul Vanneste oud brouwer en voorzitter vzw ’t Hamerken.




    De Verwelkoming gebeurde door de heer Paul Vanneste,

    voorzitter vzw ’T HAMERKEN

    "Het Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw ’t Hamerken
    uitreikt aan
    een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt 
    voor de brouwerijgeschiedenis”.

    "Na Jaak Rau 1998, Kris Herteleer 2000, Jean Martens 2002, Frank Becuwe 2004,
    Paul Daeleman 2006 en Professor Raymond van Uytven 2008,
    is Ketenier Guido Vandermarliere 2010 is Chris Vandewalle de achtste persoon die
    het Gulden Hamerken in ontvangst mocht nemen".








    Frank Becuwe - Erfgoedonderzoeker industrieel erfgoed en
    voorzitter van de v.z.w. Westhoek-Monumenten.




    Daarna werd de Laudatio uitgesproken door

    Frank Becuwe die in 2004 zelf de trofee in ontvangst mocht nemen.

    “Chris is voor de vereniging Mout- & Brouwhuis een waardevolle compagnon.
    Hij geeft uitstraling aan het museum van de dorst in Alveringem.

    Chris was 19 jaar toen hij toetrad tot de vereniging.

    Hij ontpopte zich al gauw in de groep tot  permanente vragensteller.

    Hij was in de ban van St. Arnoldus.  Het werd hem van thuis met de moedermelk
    en een scheutje bier ingelepeld.

    In 1998 werd hij stadsarchivaris in Diksmuide, een plaats die hij nog altijd inneemt.

    Beetje bij beetje stimuleerde hij de promotie rond het Belgische bier.

    In 2000 begon hij aan een bierbedevaart door Vlaanderen

    In hetzelfde jaar schreef hij ook zijn eerst monografie.

    ‘De Brouwersfamilies Comeyne – Vandewoude in Pervijze
    Een korte schets van drie mout- & brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw.

    Daarna volgden
     

    ‘Brouwerijen in Pervijze 1800-1914 – De Teloorgang van een nijverheid’ (2003)
    ‘De Bierslag van de Zannekin’
    ‘De mouterij-brouwerij St.-Louis in Lo (19de-20ste eeuw)’ (2004)

    ‘De Kerels van Nevejan’
    De brouwersfamilie Nevejan in Diksmuide, Beerst en Krombeke
    (19de - 20ste eeuw) (2005)

    ‘Brouwer kan ik geen bier krijgen’

    ‘De familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem St.-Laurentius en in Wingene de Standaard

    (19de - 20ste eeuw)’ Samen met brouwer Lievens (2006)

    ‘De dolle biertocht van Sint-Henricus en zijn Arabier(en)’
    De brouwerij St.-Henricus / De Dolle Brouwers in Esen (1835 - heden) (2008)

    ‘Als drie hanen kraaien in de roerkuip’

    De brouwerij Sint-Andries (18de-20ste eeuw) in Merkem (2010) 

    Zo gepassioneerd hij was om over bier te schrijven zo enthousiast hij
    was om bier zelf te brouwen.

    In 2010 wilde hij de finesses van het brouwen zelf ondervinden en
    volgde les
    Brouwerijtechnologie 
    In het KaHo St. Lieven in Gent.
    Zo werd de archivaris bierbrouwer en hoe een brouwerhistoricus brouwer kan worden.

    In 2011 startte hij met zijn eigen brouwerij ‘Seizoensbrouwerij Vandewalle’

    Daarom is deze trofee een terechte erkenning voor Chris!”



     


    Familie, Vrienden, vroegere laureaten, leden van de vzw 't Hamerken
    waren aandachtige toehoorders







    Eerste schepen Yves Roose





    Daarna kreeg Chris het Gulden Hamerken uit de handen van Yves Roose
     - eerste schepen - schepen voor cultuur en onderwijs.

    Hij had het eerst over de talrijke brouwerijen in Brugge begin 20ste eeuw.

    Veel kleine brouwerijen weken voor de macht van het monopoliekapitalisme.

    Bier is cultureel erfgoed en er is terug een revival bezig naar het artisanale
    Het Gulden Hamerken is een prijs die de volkstraditie in eer wil houden.













    Een pronkstuk dat voortaan deel zal uitmaken van de huiskamer, bureel
    of...de brouwerij?














    De traditionele groepsfoto met de laureaat.













    Chris bedankte iedereen voor de mooie erkenning.
    Wat is er mooier dan bier opvoeden en laten rijpen?

    Rijpen met de natuur.

    Ik ben heel blij met deze erkenning en is een stimulans om verder te doen.

    Maar geschiedenis schrijft ge nooit alleen

    daarom bedank ik alle mensen die er bij betrokken waren.
    We hebben een hele weg afgelegd.

    Bedankt.








    Na de plechtigheid volgde een aangename receptie.
    Voor de genodigden werd er een ongefilterde Brugse Zot getapt.







    Chris samen met zijn ouders







    Rechts, Dolle brouwer Kris Herteleer die laureaat was in 2000







    Nog altijd de moeite om een foto te nemen van uit het venster
    van estaminet ’t Hamerken







    Bernard Duflou en Francis Duflou (Bestuursleden Mout- & Brouwhuis de Snoek)  
    tussen oud laureaten Paul Daeleman 2006 en Guido Vandermarliere 2010















    Chris  met Ignace Vande Woude van de vroegere brouwerij Van de Woude uit Pervijze















    Chris tusen zijn vrienden
    vlnr: Karel Dendauw, Chris, Wout Becuwe en Philippe Proot.






    Vanwege Bierblog en de redactie van het HOPnieuws
    een wekgemeende Proficiat!







    En ja... de terugweg is ook een van mijn mooiste routes!



    INFO :


    vzw ’T HAMERKEN

    vereniging voor Brouwerijgeschiedenis

    Molenmeers 24

    B-8000 Brugge

    �� +32(0)50 31 15 04

    Email : estaminet@thamerken.be

    Website : www.thamerken.be



    http://www.desnoek.be


    http://www.halvemaan.be/


     

    28-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goliath Blond - Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) – Irchonwelz (Ath)






    Goliath.




    Aat (Ath) is in België de stad van de reuzen.
    Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath
    op het ritme van de folklore en traditie.
    's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd
    na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers,
    een gevecht aan tegen de herder David.
    's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende
    dansende reuzen op de muziek
    van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen.
    Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen,
    en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.












    De kasteelbrouwerij Brasserie des Géants gelegen in Irchonwelz
    (Een deelgemeent van Aat)
    noemde haar eerste biertje Gouyasse.

    Maar de naam was iets te pieterig voor de grote reus.

    Ze veranderen onlangs de naam in Goliath
    om hun bier meer uitstraling te geven.

    Goliath klinkt krachtiger en ligt Internationaal beter in de mond
    dan de  plaatselijke naam Gouyasse.













    Goliath Blond – 6% Alc.Vol

    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) – Irchonwelz (Ath)







    Blond wazig bier met witte schuimkraag

    Fris aroma

    Moutig en licht gistige prikkels

    De smaak is na de eerste slok aangenaam lekker

    Fris bier

    met een smaakvolle fruitigheid

    In de achtergrond een geringe bitterheid

    Kruidig met een minieme pepertoets

    De afdronk is fruitig

    Het bier met zijn 6% Alc.Vol. is een lekkere dorstlesser.

      



    INFO :

    Brasserie des Géants sprl
    rue du Castel, 19
    7801 Irchonwelz (Ath)

    Tél : +32-(0)68/28.79.36
    Fax : +32-(0)68/45.68.36

    email : info@brasseriedesgeants.com




    25-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 éme Festival Brassicole de Tournai





    2 éme Festival Brassicole de Tournai



    De eerste editie van het Festival Brassicole de Tournai had
    mij verleden jaar aangenaam verrast.
     
    Een gezellig festival waar u in een sfeervolle zaal rustig kon
    genieten van lekkere Belgische brouwsels.
    Daarom besloot ik om dit jaar terug een bezoekje te brengen
    aan de tweede uitgave van dit Festival.
     
    Net zoals verleden jaar ging het Festival door in de  ‘Halle aux Draps’
    op de Grote markt van Doornik.







    De kathedraal van het Bisdom Doornik toont ons de weg.
    Ze valt op door haar vijf even hoge torens.
    Er is een woordspeling over deze kerk.
    Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
    Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken.
    Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft.
    Deze Romaanse kathedraal werd in 2000 op de
    Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
    Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.








    Ook op de markt van Doornik deze prachtige Eglise St Quentin.














    In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.
    De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
    Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
    Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen:
    Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,...
    De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
    tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.








    Initiatiefnemer en inrichter De Hr. Frédéric Liem

    verwelkomde iedereen en gaf het woord aan Christian Deglas en Sven Gatz







    Christian Deglas is journalist en voorzitter van de Belgische Bierpers.
    Hij is ook auteur van diverse boeken waaronder ’ Gout de La Biere Belge’








    Sven Gatz directeur van de Belgische Bierbrouwers verklaarde  
    na zijn toespraal het festival voor geopend.






    vlnr : Sven Gatz (Directeur van de Blegische brouwers),
    Christian Deglas (Bierjournalist), José De Tournay
    (voorzitter van ruilclub Cervesia Tornacum) en
    Christian Massy (Burgemeester van Doornik)






    Maar liefst 19 brouwerijen/bierfirma's waren vertegenwoordigd
    waaronder 16 Waalse en 3 Vlaamse
    Dus een goede gelegenheid om kennis te maken met bieren van onze
    Waalse brouwers 








    Het Festival wint stilaan aan populariteit.
    In de loop van de namiddag kwamen veel bierliefhebbers
    proeven van de diverse streekbiertjes












    Brouwer Frédérick Baert van de Brasserie Authentique
    uit Blaton tapt een Authentique Tripel 9,5% Alc.Vol

    Een aroma van karamel en fruit.  De smaak is zoet met een alcoholwarmte
    toetsen van sinaas.  De smaak van Napoleon Mandarin.
    Mocht een tikkeltje meer koolzuur bevatten!






    Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier van Brasserie Vapeur (Pipaix)
    Jean-Louis tapt een Vapeur Cochonne 9,0% Alc.Vol
    Een donker amber biertje met een moutige neus.
    De aanzet is licht bitter die naar Karamelzoet overgaat.
    Het bier heeft fruitige toetsen en een droge afdronk.







    Gezellig poggen onder studenten!






    Initiatiefnemer en inrichter De Hr. Frédéric Liem  en Christian Deglas
    waren tevreden met de opkomst!






    .




    De Waalse vertegenwoordiger van brouwerij Haacht schenkt   
    het nieuwe bier Ommegang uit.
    Een blond biertje van 8,0%Alc.Vol

    Hoppige neus en een fruitige smaak met een mooie bitterheid
    De afdronk is licht bitter en droog














    Ik proefde ook nog eens  “La Corne du Bois des Pendus Triple” van Brasserie des Géants
    De receptuur is van
    Brouwer
    Gaëtan Patin
    Blond biertje met een lichte waas. Het heeft een moutige neus.
    De smaak is zoet en kruidig

    Daarna komt een redelijke bitterheid plaats nemen
    De alcohol is goed gemaskeerd maar er is toch een geringe alcoholwarmte aanwezig.

    Nu en dan fruitige aromatische prikkels. Bittere droge afdronk.








    Ook aanwezig waren Edwin Ghequire en Guy Osteux
    van het Poperings Bierproefgenootschap







    Van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve proefde ik
    de Tournay Blonde 6,7 % Alc.Vol.
    Een fris fruitig biertje met een leuke bitterheid. Mooi in balans met
    een mooie lichte bittere afdronk






    Vrienden van BLES (Zottegem) die we regelmatig tegenkomen.







    Bij Brasserie De Bastogne proefde ik een Brune Cuivrée.
    Een bruin biertje met een typisch Waals aroma en smaak.
    Kruidig met een overvloed aan Zoethout.







    Een kleurrijk dametje zorgde met haar accordeon
    voor een typische Waalse gezelligheid!








    Als afsluiter een lekkere Goliath Triple van brasserie des Légendes
    uit Irchonwelz.
    Een prachtig Goudblond biertje met dikke schuimkraag.
    Een gistig en fruitig aroma.  Mals van smaak met een mooie bitterheid.
    Fruitig en een tikkeltje kruidig.  een biertje mooi in balans.






    De duisternis was al ingetreden toen we de Lakenhallen verlieten.
    Dat bood ons een prachtig zicht op de verlichte kathedraal.









    Maar geen afscheid zonder een afsluitmeisje!
    Ditmaal geen gewone dame maar een echte beeldmooie Nûtonne.
    Nûtonnes zijn een soort bosnimfen die leven in de bossen rond Dinant
    Ze hebben iets grotere oren als wij gewone stervelingen.
    Nûtonnes zijn lief en betoverend en bewaren het geheim van de bieren van
    Forestinne.
    Deze parel had zich voor de gelegenheid in Westerse kledij gestoken.
    Nadat ik enkele woordjes in haar magisch oor had gefluisterd.
    nam ze met haar fluweelzachte handen mijn oor vast en fluisterde :
    '
    Tot volgend jaar'
    + nog enkele lieve zinnetjes die ik niet onthuld.
    Bij het verlaten van de zaal had ik een kleine tinteling in mijn linker oor.
    Zou ze ietsje geroeid zijn?








    20-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Dilewyns Dendermonde - Voorstelling nieuw bier 5 Quinto




    5 Quinto


    Met de voortdurende toename van het verkeer en
    met de bijhorende alcoholcontroles wordt het als automobilist
     
    raadzamer om zwaar alcoholische bieren thuis te degusteren
    en zich buitenshuis te beperken tot één of twee biertjes
    met een lichtere % aan alcohol.
    Ik heb het dan niet over een gewoon pilsje
    maar over hoge gistingsbieren met een hergisting op de fles.
    Door het gebruik van meerdere mouten hebben
    ze dat tikkeltje meer qua body en kunnen ze net als pils
    uw dorst lessen maar met een veel
     
    aangenamer aroma en smaak.

    Zo een lekker terrasbiertje voor tijdens de zomer- en natuurlijk
    ook voor de andere maanden van het jaar is het nieuw biertje
    5 Quinto by Dilewyns uit Dendermonde.






    Brouwerij Dilewyns - Vlassenhout 5 - Dendermonde







    In de gang van het degustatielokaal konden we er niet naast kijken.
    Een levensgrote affiche pronkte al met het nieuwe bier!


    De voorstelling vond onlangs plaats in het leuke degustatielokaal
    van de brouwerij.
    We werden ontvangen door Vincent Dilewyns en

    zijn dochters Claire en Anne-Cathérine.







    Claire , Vincent en Anne-Cathérine





    In 2005 bracht Vincent (naar eigen receptuur) i.s.m.
     brouwerij De Proefbrouwerij de Vicaris Tripel  op de markt.
     
    Door het succes volgden al vlug de Vicaris Generaal
    een Vicaris Kerst (nu Vicaris Winter) en de Vicardin Tripel Geuze
    (De Vicardin Tripel gemengd met lambiek van Giradin).
    Dit laatste bier wordt voortaan Vicaris Tripel/Geuze genoemd en zal
    nu worden gemengd met ‘lambiek’ van Frank Boon.
     
    Tussendoor kwamen nog twee gelegenheidsbieren -
    een 'Vicaris Generaal Special Edition'
    en een 'Dilewyns Beer for Life' op de markt.






    Mooi verpakte flesjes, flyers, bierviltjes netjes symetrisch gerangschikt
    en alles in de blauw/beige kleuren van de brouwerij.
    Hoe kan het anders met vier dochters? Dit is brouwerij Dilewyns!





    Claire, die de marketing voor haar rekening neemt is
    ook de bedenkster van de naam en de slogan
    5 Quinto by Vicaris
    Deze naam verwijst naar het vijfde bier, de alcoholpercentage
    en de Italiaanse brouwinstallatie. 
    Verrassend licht, Denderend lekker is de slogan die natuurlijk
    verwijst naar het lage alcohol % en denderend naar de stad Dendermonde.

    Verrassen knap gevonden!

    'Vicaris' komt van Vincent + Cariës (gaatjes in tanden :
    verwijzing naar het vorig beroep van Vincent.  Hij was namelijk tandtechnicus.

    'By Vicaris' heeft te maken dat Vicaris voor kwaliteit staat!
    Op het etiket is afbeelding van de vier heemskinderen op het Ros Beiaard
    (een knipoog naar zijn eigen vier dochters in rij)
    verdwenen en maakt plaats voor een meer trendy look.
     
    De eigen kleuren zijn gebleven en dat kan ik alleen maar toejuichen.    

    Wat mij al die jaren opvalt bij brouwerij Dilewijns is dat ze
    altijd streven naar een stijlvolle publiciteitscampagne.
    Alles is degelijk uitgekiend met als doelstelling schoonheid en perfectie. 
    Zo ook is het gekozen glas voor de Quinto een uitnodiging
    om het nieuwe bier met veel liefde te degusteren.








    Een aangename dorstlesser van slechts 5,0% Alc.Vol.




    Brouwster Anne-Cathérine vertelde ons dat van het nieuwe bier

    vroeger nog proefbrouwsels van 100 L werden gemaakt.
    Op de opening van de brouwerij in 2011 werd het gebruikt als openingsbier.
    Nu kom het na heraanpassingen nog meer verfijnd uit de brouwketels.
    Het bier is van hoge gisting met hergisting op fles en vat.
    Het wordt gebrouwen met een Europese en een Belgische hop.
    Doordat het gebaseerd is op het recept van Vicaris Tripel
    (minder mout en minder suiker)

    neemt het de zachtheid en toegankelijkheid over van de Tripel.
    Het heeft een specifieke smaak en een mooie volmondigheid.
    De Quinto is 100% natuurlijk gebrouwen, ongefilterd en niet gepasteuriseerd.
    Het wordt best geschonken op een temperatuur van 5 tot 7°

    Het bier wordt verkocht aan de bier- en drankenhandelaars.

    Ook te verkrijgen in de plaatselijke horeca


    Een bak van 24 33cl flesjes kost 23 euro
    Het bier is ook te verkrijgen op 30 liter vaatjes.






    Verrassen licht, Denderend lekker!
    La perle de la Dendre, quelle fraîcheur!









    Toosten op het succes !!!





    Dat brouwerij Dilwyns goed bezig is bewijzen de verkoopcijfers.
    De productie is in één jaar verdrievoudigd. (Van 700 hl naar 2000 hl )
    Ook de export naar de Verenigde Staten en Italië komt volop op dreef.
    10% gaat reeds naar het buitenland. Dus groeigelegenheden genoeg.












    Opgelet!!!
    Op 19 mei gaat vanaf 10u00 een opendeurdag door in de brouwerij



    INFO :

    Brouwerij Dilewyns

    Vlassenhout 5

    B – 9200 Dendermonde

    GSM: +32 (0) 479 72 29 46 TEL: +32 (0) 52 20 18 57

    info@vicaris.be.








    15-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Nicot - Brouwerij De Graal - Brakel




    Jean Nicot

     

    Beste rokers, u moet niet langer meer aan een herberg buiten staan
    om uw dagelijkse behoefte aan nicotine in uw lichaam op te nemen.
    Tenminste als deze herberg het bier ‘Jean Nicot’ in huis heeft!
    Jean Nicot is het eerste Belgisch Triple Tabaksbier.
    Het bevat naast de gebruikelijke ingrediënten (gerstenmout, hop, water en gist)
    ook tabaksbladeren van Java, Havana en Brasilia.
    Maar… volgens goed ingelichte bron is het bier volledig uitverkocht en
    het was maar een eenmalig brouwsel.

    Er zou misschien toch nog een tweede brouwsel komen
    maar dit is niet helemaal zeker!
    Dus voorlopig verder roken aan de voordeur!













    Het biertje werd in 2011 ontwikkeld
    door de sigarenclub Aroma de Cuba

    De receptuur komt van Koenraad Capon,
    Jorg Schelfhout en Bart Notenbaert.

    Het wordt gebrouwen in samenwerking
    met brouwerij De Graal uit Brakel.
    De naam van het bier verwijst naar Jean Nicot
    die indertijd de Franse
    koningin Catharina de Medici in
    1560 tabak gaf als middel tegen hoofdpijn.

    Naar Jean Nicot is de tabaksplant Nicotiana
    en later de stof nicotine vernoemd.














    Jean Nicot – 8%. Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel








    Wazig donkerblond bier met een romige witte schuimkraag

    Het schuim is wandklevig en is de hele tijd stand-by

    Mooie koolzuurpareling. 

    De neus is fruitig en kruidig

    Maar ook een tikkeltje fris tarwezurig.

    De eerste slok is vrij fruitig.

    Onmiddellijk gevolgd door een heerlijke bitterheid.

    Kruidige toetsen (jeneverbes?) spelen ook met de smaakpapillen.

    De samenhang van het fruitige en de opmerkelijke bitterheid

    (afkomstig van de tabak) is mooi in balans.

    De pittige bitterheid is niet dominerend (alhoewel…?)

    De afdronk is vrij droog met diezelfde doortastende bitterheid tot het einde.

     

    Een biertje die mij echt kan bekoren.

    Let op! Dit biertje bevat geen nicotine of teer!












    INFO :

      Aroma de Cuba

    Brouwerij : De Graal

    Warande 15
    B - 9660 Brakel
    t : +32 (0) 495 64 25 25

    e : info@degraal.be






    12-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van het nieuwe bier 'Jan van Oudenaarde' in de 'Jan van Gent' - Oudenaarde






    Ambachtelijke suikerbakkerij en brasserie JAN VAN GENT
    in Kerselare  (Oudenaarde) viert  200ste verjaardag
    met lancering van nieuw degustatiebier




    Ik had er al meermaals voorbij gereden telkens als ik richting Brakel moest,
    maar nooit gestopt.
    En nu kreeg ik een uitnodiging om de voorstelling van
    een nieuw bier bij te wonen.
    Toen ik de Ambachtelijke suikerbakkerij en brasserie Jan Van Gent
    betrad dacht ik toen, verdorie hier moest ik indertijd
    toch eens halt gehouden hebben!








    Jan van Gent : Tearoom, Brasserie,  Suikerbakkerij,
    Snoepwinkel enz...  Een plaats om deze zomer
    zeker eens met een bezoekje te vereren!


    Jan Van Oudenaarde.
    Een heerlijke nieuwkomer
    in het Oudenaardse bierpatrimonium

    Tekst Marc Honnay (Oneyenko)












    JAN VAN GENT, in de Vlaamse Ardennen alom
    bekend als artisanale confiserie,

    tea-room en brasserie, is een pittoresk en origineel icoon
    dat deel uitmaakt van het gastonomische- en volkspatrimonium
    van Vlaanderen en van Oudenaarde in het bijzonder.









    Dit jaar viert JAN VAN GENT zijn 200ste verjaardag!
    Twee eeuwen volksgeschiedenis, ambachtelijk vakmanschap
    en authenticiteit die de aanleiding zijn voor de
    lancering van een aantal primeurs.
    Na de Oudenaardse Babbelaar en de Babbelaarsjenever
    is het nu de beurt aan een fijn brouwsel dat de naam
    Jan Van Oudenaarde draagt.






    De Jan Van Gent is voorzien van een leuke en gezellige terras!



    Oud huis sedert 1812...

    Jan Van Gent was oorspronkelijk een rondreizend kraam
    dat sinds 1812 op Vlaamse kermissen en bedevaarten
    peperkoek en snoepgoed te koop aanbood.
    In 1932 vestigde het kraam zich definitief in Kerzelare nabij Oudenaarde.
    Mede door de befaamde lekkies - een babbelaar die vandaag
    nog door Jan Van Gent volgens het oorspronkelijk recept wordt gemaakt –
    werd Jan Van Gent de smulattractie bij uitstek voor alle bedevaarders
    die zich elk jaar tijdens de maand mei traditiegetrouw
    naar de kapel Onze Lieve Vrouw Maria van Kerzelare begaven
    om er de goddelijke diensten en missen bij te wonen.













    Voor sommigen misschien een beetje kitscherig,
    maar toch aangenaam om er te vertoeven.








    De Suikerbakkerij
    Al het snoep is gemaakt volgens traditionele recepten.
    Gekookt in koperen pannen en op open vuur..







    Max Consael, zelf een afstammeling van de eeuwenoude foorkramersdynastie
    Max, nam begin de jaren zestig de zaak over.
    Hij beperkte de uitbating van het kraam niet langer tot de jaarlijkse
    tijdelijke plechtige novenen,
    maar bouwde de Jan Van Gent uit tot een heus familiebedrijf
    dat het hele jaar door het trefpunt is geworden van liefhebbers
    van authentieke lekkernijen en warme gezelligheid.







    Max Consael op zijn werkvloer






    Het snoepwinkeltje heeft een uitgebreid aanbod aan suikerwaren.
    Lekkies, Oudenaardse bierbollen, Gentse kriekspekken,
    Artisanale torsaden, vlierbollen enz..












    Viering met primeurs

    Generaties, jong en oud, kwamen en komen vandaag
    nog naar de Jan Van Gent om er een gezellig en
    heerlijk moment te beleven.
    En het verhaal duurt al 200 jaar.
    Daarom laat Jan Van Gent de viering van die eeuwenoude traditie
    niet zomaar aan zich voorbijgaan.
    Tweehonderd jaar, dat moet je markant vieren.

    Zo besloot de familie Consael om voor de gelegenheid
    uit te pakken met een aantal primeurs.
    In december werd de Oudenaardse Babbelaar gelanceerd.
    Het speciaal gecreëerd snoepgoed is een variante
    van de legendarische lekkie, maar iets malser en met een zachte koffiesmaak.
    De Oudenaardse Babbelaar kent nu al een opmerkelijk succes.
    Ook de dienst toerisme van de stad Oudenaarde keurde de snoeperij
    met overtuiging goed om deel uit te maken van
    het representatief assortiment van Oudenaardse specialiteiten.





    In de tearoom kan u op elk uur van de dag genieten van een
    uitgebreid aanbod van wafels, pannenkoeken, roomijs en andere
    lekkernijen!



    Het unieke aroma van de Oudenaardse Babbelaar
    vormde meteen ook de basis voor een nieuwkomer
    in het assortiment jenevers van Graanstokerij Braeckman.
    Het smeuïg en subtiel drankje werd met enthousiasme onthaald,
    is vandaag opgenomen in het standaard productengamma
    van de Oudenaardse Graanstokerij Braeckman en is
    nationaal verdeeld in de drankenhandel en de horeca.






    Een plaatsje waar de kinderen waarschijnlijk dol op zijn













    In de Brasserie kun je genieten van een tal van seizoen gerechten.













    Jan van Oudenaarde, een (h)eerlijk gehopt biertje
    voor De Jan van Gent. Receptuur van Dany De Smet,
    gebrouwen in de Proefbrouwerij;



    Amberblond...

    Nu is het de beurt aan een bier om het typisch ambachtelijk
     karakter van het eeuwenoude huis Jan Van Gent hoog in het vaandel te dragen.
    Jan Van Gent? Jawel, er bestaat een bier dat dezelfde naam draagt.
    Het werd in de loop van vorige decennia
    gelanceerd door brouwerij Liefmans.
    De welgekende Oudenaardse brouwerij werd echter in 2008
    overgenomen door Duvel Moortgat die besloot om het bier
    met de zeevogel op de etiket niet meer te produceren.







    Brouwer Dany aan het werk tijdens de persvoorstelling





    Bierfirma 'Brouwerij Slaapmutske', die vanaf het begin bij het huidige bierproject
    betrokken is en het Kerselaars etablissement Jan Van Gent besloten
    dan maar een compleet nieuw bier te creëeren
    dat de niet minder gepaste naam Jan Van Oudenaarde zou dragen.
    Dany De Smet, brouwmeester en productontwikkelaar
    van Bierfirma 'Brouwerij Slaapmustke' vervaardigde vakkundig
    een aantal brouwsels die hij tijdens boeiende proeverijen combineerde
    om zo samen met een aantal geprivilegieerde beslissers
    tot het finaal product te komen.
    Jan Van Oudenaarde was geboren:
    een mooi amberblond bier, met een alcoholgehalte van 8% volume,
    stevig en fris tegelijk, volmondig en met een zachtbittere afdronk.
    Een prachtig resultaat!
    Het bier werd gebrouwen in de Proefbrouwerij.







    vlnr : Brouwer Dany De Smet, Eigenaar en uitbater Max Consael en
    PR man Marc Honney (Oneyenko) toosten op het succes.


    Het recept

    Dany De Smet: “Jan Van Oudenaarde is gemaakt volgens de trend
    die er naar streeft om vernieuwend te zijn met klassieke ingrediënten:
    terwijl de meesten nu zweren bij de meest exotische hoppen
    keren wij terug naar traditie.
    Een traditie die past in de cultuur en de geest van
    het ambachtelijk bedrijf Jan Van Gent.
    Daarom wordt er voor het bier Jan Van Oudenaarde gebruik gemaakt
    van een traditionele engelse natuurhop (variëteit: Challenger).
    De vernieuwende toetst komt van de toepassing van dry-hopping,
    wat nu bijzonder ‘in’ is en eigenlijk als het ware ‘uitgevonden’
    werd door de Trappisten van Orval.
    Dit maakt dat de Jan Van Oudenaarde een smaakvol degustatiebier
    geworden is met een volle, moutige smaak, 
     
    een zachtbittere afdronk en een bloemig en zeer rijk hoparoma






    Zonder woorden...






    Collega Johny De Vriese (DataPres - Oudenaarde)
    Geniet van een Jan van Oudenaarde.







    Gezondheid en welkom in de Jan van Gent!!


    Nog meer op het programma

    Ongetwijfeld wordt de 200ste verjaardag van Jan Van Gent grondig gevierd.
    Het evenement verdient immers een ruime weerklank
    bij de bevolking uit de streek, maar ook in heel Vlaanderen.
    Binnenkort verschijnt het boek “Een vleugje Vanillesuiker”
    dat helemaal gewijd is aan de geschiedenis en aan het reilen en zeilen
    van het ambachtelijk bedrijf.
    Klanten zijn uitgenodigd om lid te worden van “De Vrienden van Jan Van Gent”
    en deel te nemen aan verschillende activiteiten en bijeenkomsten.
    Ook de stad Oudenaarde verleent haar medewerking
    om aan het programma een officieel karakter te geven.
    Het college van Burgemeester en Schepenen
    van de stad staat mede in voor een verjaardagsdagsplechtigheid
    die op 22 april zal plaatsvinden in de Volkszaal van het stadhuis.
    Ter plaatse wordt dan ook een tentoonstelling geopend
    die terugblikt op de geschiedenis van Jan Van Gent en
    zal het boek “Een vleugje Vanillesuiker” aan het publiek worden voorgesteld.
    Tekst : Marc Honnay (Oneyenko), waarvoor dank








    Voor meer info, surf naar

    www.janvangent-oudenaarde.be

    www.slaapmutske.be

    www.oudenaarde.be



    10-04-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Feuillien Forårsbryg - St. Feuillien





    St. Feuillien Forårsbryg










    Een paasbiertje (Easter Beer) special gebrouwen voor Denemarken
    Het biertje is een prachtige overgang tussen de winter en de lente.
    Forårsbryg betekent Spring Brew of Voorjaarsbrouwsel

    Voor een betere verkoop hebben ze gekozen voor
    voorjaarsbrouwsel i.p.v. Paasbier.

    Net zoals winterbier beter is dan Kerstbier.

    De verkoop bestrijkt dan een langere periode.

    Het bier is niet zo makkelijk te verkrijgen op de Belgische markt





    St. Feuillien Forårsbryg – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie St. Feuillien - Le Roeulx







    Donker amberkleurig bier

    Met beige schuimkraag

     Zwoel aroma

    Perzik – kruidig

    Zoethout

    De eerste slok is Karamel

    zoethout laat zich opmerken

    Kardemom?

    Het bier heeft een zoete smaak

    met een lichte hopbitterheid

    Volmondig

    Kruidige afdronk

    Met een geringe bitterheid

    Smakelijk degustatie bier












    INFO :

    Brasserie St. Feuillien

    Rue d'Houdeng 20 - 7070 Le Rœulx - België
    Tel. +32 (0)64 31 18 18
    Fax +32 (0)64 31 18 19
    info@st-feuillien.com



    04-04-2012 om 14:12 geschreven door William Roelens


    03-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2011 - Zwevegem 2012




    Uitreiking van de Gouden Glazen 2011



    Ik werd reeds voor de vijfde maal uitgenodigd om het
    Gala van het Gouden glas bij te wonen.
    En elke keer is het een eer om aanwezig te zijn
    tussen de mensen van Flanders Events, brouwers en
    fijne biervrienden.








    Tijdens het jaarlijks Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2011
    (een organisatie van Flanders Events)
    is het een gewoonte dat de bezoekers (zeg maar publieksjury)
    via enquêteformulieren de bieren verkiezen die zij het beste vinden in hun categorie
    De categorieën waren net als de voorgaande jaren : Beste Doordrinker, Beste Zoethouder,
    Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier
    Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden glas.
    De uitreiking van de Gouden Glazen 2011 vond dit jaar plaats op 17 maart 2012
    in de Centrumschool van Zwevegem.







    Het Gouden glas 2011.
    Met als opschrift Beregoedbier.
    Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe
    is het West-Vlaams voor "heel lekker".
    De beren zijn ondertussen een begrip geworden en zijn zeer geliefd bij de brouwers.
    Maar de beren zijn niet zomaar knuffels.
    Ze hebben nog een ander betekenis.
    In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet.
    Zwevegem was toen een bekende berengemeente..







    Naar jaarlijkse gewoonte werden de genodigden verwelkomt
    met een glaasje bubbels of fruitsap.
    Wie bier wenste, kon als aperitief een fris getapte
    Bavik van 't vat krijgen.
    Maar na de bekendmaking van de prijswinnaars stond het bier
    zoals elk jaar centraal.








    Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans
    vertegenwoordigers Jessenhofke (Kuringen - Hasselt).








    Jurgen Declercq vertegenwoordiger van brouwerij Haacht (Boortmeerbeek)
    met vriendin.







    Ronny De Wolf en Hilde van Brouwerij Wieze (Wieze),







    De meer dan honderd genodigden konden proeven
    van de lekkere hapjes bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini,
    ’t Baguetje, CVO ‘3 hofsteden’ en
    Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,








    Een altijd knappe verschijning is Cindy Vandamme,
    vertegenwoordigster van brouwerij Bockor (Bellegem).






    Johan Potargent en echtgenote vertegenwoordiger van
    Brasserie des Légendes. (Irchonwelz en Ellezelle)








    Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)







    De mensen van bierfirma 'Giesbaargs Muurken' met rechts
    Hein Delabie







    Uit Nederland Danielle Duits en Marco Lauret van Bierfirma
    'Duits & Lauret' (Vleuten)








    Elk jaar aanwezig Stijn De Neve
    (vertegenwoordiger brouwerij Bosteels - Buggenhout) met zoon
    en vriendin.







    Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix)







    Brouwer Hans Dijkwaert en Echtgenote Carine van
    brouwerij Dijkwaert uit Herentals.








    Ronald Thulie vertegenwoordiger Trappistenbrouwerij Westmalle en
    Sybille, vertegenwoordigster Trappistenbrouwerij Orval







    Rudi Ghequire (Site manager bij Rodenbach Palm Breweries
    met echtgenote.







    Hendrik Vandendriessche van bierfirma Druïde (Deerlijk)







    Nicolas Tjoen en vriendin van brouwerij De Bie (Wakken)







    Rik Knockaert Technische dienst brouwerij Bavik (Bavikhove)
    met echtgenote.














    Voorzitter Yvan Devlaminck verwelkomde de genodigden en vertelde
    kort hoe de avond zou verlopen.
    Deze avond was het sluitstuk van het Internationaal Streekbierenfestival 2011
    Hij deelde ook al enkele gegevens mee over de editie 2012
    Daarna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en de Gouden Glazen uitgereikt






    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar
    Lindemans Kriek van brouwerij Lindemans.
    De beste Doordrinker was Rodenbach van Palm Breweries.
    Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier
    voor hun Tripel Karmeliet.
    Brasserie de l’Abbaye de Notre Dame, ten slotte, nam het Gouden Glas
    voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Orval.
    Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook
    een felbegeerde pluche beer mee naar huis,
    het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier,
    die de basis vormt van de Gouden Glazen.







    De Winnaars samen met het bestuur van Flanders Event






    De winnende bieren konden gedegusteerd worden tijdens
    de walking diner.








    Mousse van ham met siroop van bier (Lindemans Kriek)














    Slaatje met Forel en biersausje (Tripel Karmeliet)







    Pakketje van zalm en Biersaus (Rodenbach)





















    De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren,
    heerlijke no-nonsens muziek
    voor ieders oor.







    Een mooie taart werd later in de avond aangesneden



    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen
    een geslaagde mix van lekker eten,
    en heerlijk proeven van de winnende bieren.
    Voor meer informatie over de Gouden Glazen
    en het Internationaal Streekbierenfestival verwijzen wij u
    graag door naar de websites
    www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be
    Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse
    Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem
    en de Uitreiking van de Gouden Glazen.







    03-04-2012 om 19:55 geschreven door William Roelens


    01-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beezeke - De Proefbrouwerij


     

     

    Beezeke






    Beezeke is een aardbeienbier dat de Proefbrouwerij van Lochristi
    brouwde in opdracht van Rudy De Groote en Nadine Kint,
    de aardbeienkwekers uit de Denen in Lochristi.
    Water, mout, hop, en 10 procent aardbeien
    zitten er in het brouwsel van zo'n 1.500 liter,






    Beezeke – 5,5% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi








    Licht roze bier met witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling

    Niet al te zoet fruitig aroma
    Aardbeien

    De eerste smaak is duidelijk van aardbeien en doet zijn naam eer aan!
    Niet overdreven zoet.  Maar smakelijk lekker
    Mals en zacht
    Een ietsje pietsje bitterheid in de achtergrond zorgt voor stabiliteit
    Het degusteert vlot en is h
    elemaal niet vervelend wat niet gezegd
    kan worden van sommige mierzoete fruitbieren.
    Het is redelijk droog en absoluut niet plakkerig.
    Ik denk dat dit de verdienste is van de receptuur van brouwer Dirk Naudts.
    Geschikt voor
    Aperitief?  Ik denk van wel. 
    Die echt geen bitter lust zal dit biertje wel kunnen appreciëren. 
    Ondanks dat ik niet zo een zoetebek ben kan Beezeke mij wel bekoren.












    INFO :

    De Proefbrouwerij - Andelot bvba
    Doornzelestraat 20
    9080 Lochristi
    Tel.: +32 9 356 71 02
    Fax: +32 9 356 71 03
    BTW: BE 0446.493.077

    info@proefbrouwerij.com





     

    01-04-2012 om 23:22 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!