Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    24-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 19 - Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel





    Tripels 19


    Moonray Tripel - Vicaris Tripel - Watou Tripel


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 












    Alvinne MoenRye Tripel - ( 9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen








    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Vrij complexe aroma’s
    Granig
    Tikje brett,
    Honing - Yogurt- Fruitig

    De aanzet is moutig
    Ook hier verschillende smaken die elkaar goed aanvullen
    Fruitig
    Soms een wijnprikkel
    Hoppig
    Tikje brett
    Alcoholwarmte
    Lichte zurigheid komt naar boven
    Hoppige afdronk
    Lekkere maar o zo complexe tripel











    Vicaris Tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde







    Goudkleurig bier met een mooie romige witte schuimkraag

    Een aroma van zoete sinaasappel komt naar boven
    Koriander
    Tikje citrus

    De smaak is zoet
    Granig
    Fruitig
    honing?
    De alcohol is goed verborgen en gedoseerd
    mooi in evenwicht
    Zachte vlotte afdronk
    Een lekker mondgevoel
    Heerlijke tripel die me altijd kan bekoren!









    Watou Tripel (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij St. Bernardus – Watou




    Goudkleurig brouwsel met een witte schuimkraag.

    De neus ruikt aangenaam fruitig.
    een beetje bloemig
    Moutig parfum. 

    Ook de smaak is moutig
    Prikken van Perziken en abrikozen komen naar boven.
    Een beetje karamel.
    Op de achtergrond is een lichte kruidige bitterheid waarneembaar.
    Licht hoppig
    alcoholwarmte
    Droge lange afdronk.
    Een genietbare tripel.






    Groeten

    William

    24-10-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79 - Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 79


    Abbaye d'Aulne Premier Cru - Averbode - Dead Man's Hand – Chimay Dorée - Janimal









    Abbaye d'Aulne Premier Cru (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye d'Aulne - Gozée







    Blond helder bier met witte romige schuimkraag

    Granige neus
    Licht fruitig (Banaan)
    Tikje karamel

    De aanzet is pittig
    Fruitig
    Banaan
    Hoppige Lichte bitterheid
    Kruidige prikken
    Evenwichtig
    Hoppige afdronk en een lichte alcoholsmaak
    Lekker!









    Averbode Abdijbier (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Huyghe – Melle







    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Zoete aroma’s van honing
    Gedroogd fruit
    Perzik

    Zoete aanzet
    Gedroogd fruit
    Zacht en mals
    Afwisselend met zachte hoppigheid
    Tikje kruidigheid
    Perfect in balans
    Lange licht kruidige afdronk
    Typisch Belgisch!









    Chimay Dorée (4,8%Alc.Vol.)
    Abbaye de Scourmont – Chimay








    Goudkleurig wazig bier met een witte volle schuimkraag.

    Het aroma is gistig en bloemig
    Licht kruidig
    Koriander

    Moutige aanzet
    Zoete fruitige prikken van abrikoos
    tikje bitterheid
    Mooi in balans
    Aangenaam in de mond
    Licht fruitige afdronk
    Weinig alcohol
    lekkere trappist








    Dead Man's Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Turnhout







    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige volle schuimkraag

    Het aroma bied ons chocolade
    Geroosterde mout
    Rozijntjes
    Tikje alcohol

    De smaak zet de geuren verder
    Geroosterde mout
    Chocolade
    Koffietoetsen
    Rozijntjes
    De bitterheid lost zich op in een prik alcohol
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Heerlijk bier




    Janimal (3,3%Alc.Vol.)
    Recept Jan Panneels - Vrijstaat Vanmol Brewing - Eizeringen
    Gebrouwen bij Brouwerij Eutropius – Menen





    Helder geelblond bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt hoppe
    Lichte zoete fruitigheid

    De eerste slokken zijn lichtbitter
    Moutig
    Hoppe breekt door en blijft aanhouden
    Tikje fruitigheid Mango
    De smaak houd aan
    Evenwichtig
    Droge bittere afdronk
    Een fris biertje van slechts 3,3% Chapeau!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William

    07-10-2020 om 16:35 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!