Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21ste Dinsdagnamiddag proeverij - Herck Blond, Herck Dubbel en Herck Tripel




    21ste Dinsdagnamiddag proeverij



    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens, komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’





    Ditmaal proefden we drie bieren van Brouwerij ‘De Herck’ uit Herk-de-Stad.

    Brecht Hubrechts en Bart Lutsch zijn de starters en brouwers van deze in 2017 opgerichte brouwerij. 
    Zo leerden ze elkaar kennen door hun liefde voor het bier en beetje bij beetje groeide het idee om samen recepten op te stellen en te brouwen.
    Ze begonnen in een garage en stillaan zijn ze naar een grotere brouwerij over gestapt.

    Door samen te werken met een aantal cafés kunnen ze nu grotere hoeveelheden brouwen.
    Drie traditionele Belgische bieren zijn hun eerste brouwsels. Herck Blond, Dubbel en Tripel.
    In de volksmond worden hun bieren een “Herckske genoemd”




    https://brouwerijdeherck.be/









    De Herck Blond – (6,0%Alc.Vol.)







    Wazig blond bier met een romige stabiele schuimkraag

    Moutige neus
    gistig
    Lichte alcoholzweem

    De eerste slokjes zijn zoet
    Moutig
    Een opkomende bitterheid
    Evenwichtig
    Tikje fruitigheid
    Veel koolzuur
    Ook hier een alcoholtoets
    Lekker bier!




    De Herck Dubbel – (7,0%Alc.Vol.)








    Bruin bier met een beige romige schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    De neus ruikt moutigheid
    Rozijntjes
    Een tikje likeur

    De eerste slok is vrij moutig
    Gevolgd door een moutbitterheid
    Koffietoetsen duiken op
    Ook af en toe een karamel prikje
    Goed in balans
    Bittere afdronk
    Een smakelijke klassieker!






    De Herck Tripel – (9,0%Alc.Vol.)







    Donkerblond goudkleurig bier met een volle witte schuimkraag.
    Vlotte koolzuurstroming

    Zwoel aroma
    Moutig
    Fruitprik

    De eerste slokken zijn licht fruitig
    Een bitterheid komt naar boven
    Moutig
    Koolzuurprikkeling
    Alcoholtoets
    bittere afdronk
    Nasmaak heeft een vervelende bitterheid
    Kon iets beter als tripel




    Groeten en tot een volgende


    Geroen en William




    29-08-2020 om 10:21 geschreven door William Roelens


    22-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 78 - Anspach Porter - Benoit Double Gold - Gouden Carolus Botanic - Kerel Pink Imperial - Rafiki Friends Forever










    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 78








    Anspach Porter (6,1%Alc.Vol.)
    Zenne brouwerij – Brussel









    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag.

    Aroma’s van geroosterde mout en chocolade prikken de neus.
    Zoete koekjes
    Donker fruit

    De aanzet is zoet
    geroosterde smaak
    Cacaotoetsen.
    Ook koffie in de mond
    Tikje aards
    Mooi in balans
    Lichte bitterheid blijft aanwezig
    Romige afdronk
    Lekkere Porter











    Benoit Double Gold (6,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Benoit - Kortrijk









    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Lichte hoppige neus

    De aanzet is redelijk moutig
    Lichte kruidigheid
    Hoppige toetsen
    Overwegend zoet
    Mooie lichte bitterheid
    In evenwicht

    Ondanks de lage alcohol toch een intense zachte smaak!









    Gouden Carolus Botanic (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen







    Blond bier met een romige witte schuimkraag


    De eerste geuren zijn bloemig
    Lichte kruideprikken
    Tikje gist

    Ook de smaak is een kruidenbuiltje
    Gember
    Kruisnagel
    Rozemarijn
    In zoverre dat mijn smaakpapillen kruiden kan herkennen!
    Alles in evenwicht
    Een lichte bitterheid
    Ook een lichte alcoholwarmte aanwezig
    Droge afdronk
     Een bier voor kruidgezinde liefhebbers!






    Kerel Pink Imperial (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij VBDCK – Tielrode







    Donkerbruin bier met een lichtbruine volle schuimkop

    Aroma van donker mout
    Fruitige prikken van frambozen
    Koffie

    De aanzet heeft iets fruitigs
    Framboos speelt de hoofdrol
    Gevolgd door koffietinten
    Licht geroosterd
    alcoholwarmte komt lichtjes naar boven
    Nu en dan een chocoladeprik

    Goed uitgebalanceerd

    Fruitige afdronk

    Een lekkere stout met fruitallures









    Rafiki Friends Forever (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Gaverhopke (Waregem)










    Amberkleurig bier met een volle romige schuimkraag

    Aroma van gist
    Zoete mout
    Klein zuurtje in de neus

    Granige aanzet
    Eigenaardige bitterheid
    Zurige prikjes
    Citrus
    Ook een tikje kruidigheid
    mocht meer in evenwicht zijn
    Zachte licht zurige afdronk
    Het woord Rafiki komt uit het Swahili en betekent "vriend".
    Een vriendenbiertje dus!





    Groeten
    William












    22-08-2020 om 11:23 geschreven door William Roelens


    12-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 17 - Tripel Pottelberg - St Hubertus Triple Blonde - Triple Val-Dieu





    Tripels 17 - Tripel Pottelberg - St Hubertus Triple Blonde - Triple Val-Dieu








    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.









    Tripel Pottelberg (8,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij De Meester – Stasegem/Harelbeke








    Amber/Oranjekleurig bier met een witte schuimkraag

    De neus wordt verwend met een fruitig aroma
    Ook aroma’s van sinaas en zoete karameltoetsjes duiken op

    De eerste slokken zijn lekker
    Fruitig

    Moutzoete toetsen
    afwisselend met een lichte kruidigheid van Koriander
    Nu en dan een minieme alcoholwarmte in de mond
    Mooi in evenwicht

    Licht bittere afdronk
    Kortom een lekkere tripel!




    De buurt Pottelberg in Kortrijk heeft met zijn Tripel Pottelbergh een eigen bier.

    Het bier werd bedacht door Maxime Vancoillie (17), die de richting  Handel volgt in het Guldensporencollege Kaai.
    Hij kreeg de smaak te pakken in een mini-onderneming, waarin met Kaaike ook een biertje centraal stond. “Toen de onderneming stopte, besloot hij om die ervaring te gebruiken voor een nieuw initiatief.”

    Er werd de eerste maal 200 liter gebrouwen als start.

    Maxime woont op de Pottelberg, en dus is het logisch dat het bier die naam draagt”. Bij de naam Pottelberg komt er nog een h achteraan

     omdat er volgens de eerste geschriften uit 1502 ook sprake is van Pottelbergh.
    Ze willen met deze tripel geen imperium uitbouwen. Het moet uniek en artisanaal blijven. Ze bekijken ook in welke cafés het bier kan geserveerd worden. Ze bereiden zelfs een Pottelbergh-route voor, met hierin enkele lokale cafés en restaurants”, aldus Vancoillie.

    Plusmama Alexandra Vasile van het evenementenbureau Avvenimenti lanceerde het bier op sociale media en bouwde met www.tripelpottelbergh.com een site uit. Ze ontwierp ook het logo. Het bier krijgt bovendien een eigen glas. Deze tripel wordt gebrouwen door brouwerij De Meester in Stasegem.









    St Hubertus Triple Blonde (7,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij Roman voor Carlsberg Importers







    Helder Goudblond bier met witte schuimkraag

    Het aroma is zoet
    Suiker
    Tikje honing

    De eerste slokken zijn zoet
    Licht fruitig
    Ook een tikje honing in de smaak
    Kruidigheid van Koriander
    Allemaal minimaal
    De bitterheid is ver te zoeken
    Drinkt vlot maar heeft weinig karakter





    De naam van het bier komt van een oude edelman genaamd Hubert die de geneugten van het wereldse leven verkoos boven het religieus geloof van zijn geboortekerk,
    Tijdens een jachtreis in de Belgische Ardennen zag hij een groot wit hert verschijnen met een lichtend kruis tussen zijn gewei.
    Het hert zou deze jager bekeerd hebben en zo ontstond de legende van St. Hubert.
    Het Hert staat afgebeeld op de fles











    Triple Val-Dieu (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu - Aubel








    Goudkleurig bier met een romige schuimkop

    Aroma van een kruiden
    Fruitige prikken van banaan
    Tikje anijs
    Moutig

    De aanzet is zoet/bitter
    Pittige smaak
    rijp fruit
    Krachtig van smaak
    Evenwichtig
    Nu en dan een aangename alcoholwarmte
    Zoete afdronk
    Fijn bier die mij bevalt
    Gebrouwen in een prachtige locatie!






    Het nieuwe etiket







    Sinds 1997, werden de gebouwen van de boerderij weer spring levend
    door de activiteit van een brouwerij.
    Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen
    maar Alain Pinckaerts en Virginie Harzé
    Er is wel nog een Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap)
    die ook leeft volgens de regels van Benedictus.
    Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd.
    De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001)
    uit naar Orval en Chimay.

    De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.
    Het symbool van Val Dieu zijn nog altijd de 2 ringen die elkaar raken.






    Groeten
    William






    12-08-2020 om 14:09 geschreven door William Roelens


    05-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kustbierenbox





    De Kustbierenbox





    Wat hebben Bredene, Middelkerke en De Haan gemeen?

    Naast drie gemeentes gelegen aan de Belgische kust beschikken ze ook alle drie over hun 
    eigen brouwerij of bierfirma. 

    Jürgen Tavernier van Brouwerij Betsy, Nicolas Honorez van Wenbrew 
    en Alexander Verlinde van Brouwerij Jus de Mer

    Door de coronacrisis hebben ze net zoals andere Belgische brouwerijen af te rekenen met een daling van hun verkoop
    Om hun bieren te promoten en opnieuw op te herwaarderen hebben ze elk twee van hun bieren samen gebracht in een Kustbierenbox. 
    Deze prachtige doos is ontworpen door Lauwenaar Dominique Monbaillieu.
    Dit smakelijk toeristisch initiatief werd erkend door Westtoer









    De prachtige Kustbierenbox ontworpen door Dominique Monbaillieu (Lauwe)






    Betsy Tripel (8,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij Betsy – Bredene
    Gebrouwen bij The Brew Society (Heule)







    Goudblond helder bier met een vlotte koolzuurdoorstroming.
    Witte schuimkraag.

    De neus ruikt overheerlijk naar mout
    Granige prikken
    Banaan

    Ook de aanzet is heerlijk!
    Zoet en fruitig
    In de smaak vind men banaan terug
    Tikje alcoholwarmte
    Enige kruidigheid komt naar boven
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk met een lichte bitterheid
    Een prachtige lekkere tripel!






    Betsy Brunette (6,9% Alc.Vol.)
    Brouwerij Betsy – Bredene
    Gebrouwen bij The Brew Society (Heule)






    Donkerbruin bier met een beige fijne schuimkraag

    De neus ruikt chocolade (Cacaopoeder) toetsen
    Zoete mout
    Licht fruitig

    Zoete aanzet
    Koffiesmaak komt boven
    Gebrande toetsen
    Lichte bitterheid
    Karamelprikken
    goed in balans
    Zoete afdronk
    Smakelijk bier





    COAST Blond (6,5%Alc.Vol.)
    Wenbrew Beer Company – De Haan/Wenduine
    Gebrouwen bij Beer Select – Gent






    Blond wazig bier met een romige witte schuimkraag

    Moutige neus
    met een lichte kruidigheid
    Hopbitterheid

    De eerste slokken zijn moutig
    Een lichte hopbitterheid komt naar boven
    Ook een fruitigheid van grapefruit is te smaken in de achtergrond
    Alles in perfecte balans
    Droge afdronk
    De bitterheid houd aan tot het einde
    Goed mondgevoel
    Een bier met redelijk veel karakter voor slechts 6,5% alcohol.





    COAST Dark (8,0%Alc.Vol.)
    Wenbrew Beer Company – De Haan/Wenduine
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders – Halen


    Donkerbruin bier met een gebroken witte tot lichtbeige schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Zoete neus
    Karamel en een koffietoets


    De eerste slokken zijn moutig
    Een licht zuurtje komt naar boven
    Daarna een zoete toets van karamel
    Rozijntjes
    Evenwichtig
    Zoete afdronk met een lichte bitterheid
    Een bier voor het kust toerisme die graag een bruintje lust!




    Jus de Mer Blond (7,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij Jus de Mer – Middelkerke







    Goudblond bier met een kleine witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Granige tinten
    Koriander

    De eerste slokken zijn licht kruidig
    Ook granig van smaak
    Zoet
    Tikje honing
    Weinig bitterheid
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Een heerlijke doordrinktripel voor wie niet meer moet rijden!





    Jus de Mer Dubbel 8 (8,8% Alc.Vol.)
    Brouwerij Jus de Mer – Middelkerke

    Donkerbruin bier met een kleine fijne beige schuimkraag

    De neus ruikt zoete prikken
    Zoetmoutig
    Vijgen

    De aanzet is eveneens zoet
    Een licht zuurtje die onmiddellijk verdwijnt
    Rozijntjes
    Karamel
    Lichte alcoholwarmte
    Weinig bitterheid
    Zoete warme afdronk
    Een genietbiertje!




    https://www.kustbieren.be/
    https://www.kustbieren.be/verkooppunten/


    Groeten
    William Roelens







    05-08-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!