Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt!
Brouwerij De Poes
Net nu de"Tieltse bieren en brouwerijen" het themajaar is van de stad Tielt, schenkt Stijn David met zijn brouwerij ‘De Poes’ de lijnwadeniers een nieuwe brouwerij. Wij waren maar al te blij met de uitnodiging en ook de Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere was vrijdagavond aanwezig bij de voorstelling. Ze was heel trots op de nieuwe stadsbrouwerij en drukte tijdens haar openingsspeech haar waardering uit voor Stijn David (42) die met 'De Poes' weer leven in de brouwerij brengt in het Molenland.
Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere
Ik mocht brouwer Stijn interviewen en stelde hem volgende vragen!
Vanwaar de liefde voor bier?
De liefde voor bier is een oude liefde. Eentje die er met de paplepel is ingebracht. Ik herinner me nog mijn eerste slok Tafelbier aan de tafel van oma en opa zaliger. Als tiener ben ik zoals vele tijdsgenoten (ik ben 41 jaar oud) in contact gekomen met bvb. de stijl witbier die midden de jaren '90 zeer populair was. Dat was voor mij de absolute topper van het moment, een lekker witbier en in Tielt was het witbier van de voormalige brouwer Riva – Dentergem zeer aanwezig. De liefde is sindsdien altijd gebleven en gaandeweg ben ik verder op ontdekkingstocht gegaan.
Brouwer Stijn David
Heb jij lessen Zythologie of andere cursussen gevolgd?
Ik ben van opleiding diëtist, daar ben ik in tijdens mijn studiejaren in aanraking gekomen met scheikunde en samenstelling van voedingsmiddelen, waaronder bier. In avondonderwijs heb ik via het CVO Pantha-Rhei een opleiding tot brouwer genoten en zo ben ik begonnen met thuis bier te brouwen. Zonder gedegen opleiding is het vaak wat zoeken en met een stevige basis ben je toch reeds een heel eind op weg.
Help je echtgenote Sofie mee bij het brouwen of in de zaak?
Sofie heeft wel al eens mee aan de brouwketels gestaan, maar ze ondersteunt me vooral met advies en is bepalend voor de look & feel van ons merk. Naast het merk bedacht ze ook het concept van de degustatieruimte en hoe deze ingericht moest worden. Ik ben haar zeer dankbaar want ze heeft een nuchtere kijk op de zaken. Het is zeer belangrijk om je eigen sterktes en zwaktes te kennen. Voor wat je zelf minder goed beheerst, is het interessant om een andere persoon in te schakelen om tot een mooi resultaat te komen.
Stijn en Sofie in hun prachtig degustatielokaal
In het mooie degustatielokaal is het brouwschema op de muur achter de bar aangebracht.
St. Arnoldus prijkt hoog boven alles uit!
Kun je een kleine beschrijving geven van uw brouwinstallatie?
De brouwerij is zeer klassiek opgebouwd. Ze is gebaseerd op de installatie van Deca Brouwerij in Woesten en bestaat uit een brouwzaal, lager- en gistingsruimte, warme kamer en voorraadruimte. Daarnaast beschikken we nog over een kleine degustatieruimte.
In de brouwzaal vind je de klassieke onderdelen zoals de kookketel, heetwatertank, roerkuip en filterkuip. We gebruiken de infusiemethode in het brouwproces. Het beslag komt nooit rechtstreeks in aanraking met verhitting.
Na het beëindigen van het kookproces wordt het bier versneld gekoeld door middel van platenkoelers en kunnen we overgaan tot de vergisting. De gist- en lagervaten in de gistingsruimte zijn voorzien van koelleidingen, waardoor we zowel bieren van hoge en lage gisting kunnen produceren. Het koelcircuit is een zware investering maar we kunnen er wel het bier optimaal mee opvolgen door de temperatuur te regelen. De volledige brouwinstallatie is samengesteld uit een combinatie van nieuwe en gebruikte onderdelen, maar steeds met oog voor de kwaliteit van de verschillende stukken.
De brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren.
Horizontaal liggende gistingstanks.
Hoeveel bier zal je brouwen in je eigen brouwerij en hoeveel nog bij Deca?
Onze brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren. In Tielt zullen we vooral inzetten op de ontwikkeling van nieuwe bieren enerzijds en anderzijds zullen we er ook de Poes brouwen voor het vullen van 75 cl flessen en vaten. We verwachten dit jaar alvast uit te breiden met minstens één nieuwe biersoort. Daarnaast blijven we samenwerken met Deca, waar de capaciteit een stuk hoger ligt (een installatie van 30 hectoliter). Ook hier zal De Poes gebrouwen worden, maar dan voor het afvullen van de 33 cl flesjes. Momenteel brouwen we er in de wintermaanden twee keer per maand, in de zomermaanden loopt dit op tot drie keer. Het etiket zal steeds vermelden waar het bier gebrouwen is, zodat klanten steeds correct geïnformeerd zijn.
De brouwerij zal ook dienst doen als uithangbord én als testlabo.
Vanwaar de naam De Poes?
“Vandaag een poes, morgen een kater” klanten maken er graag grapjes over. De naam is nochtans niet vergezocht en is een ode aan onze huispoes, Watje. Katten genieten graag en wij willen dat mensen ook genieten van ons bier.
De poes van 'vat (8%Alc.Vol.)
Blond bier met dikke witte schuimkraag Licht wazig Moutig aroma. Gstige prikken . Licht fruitig (banaan).
De aanzet is moutig. Zoet tot lichtbitter. fruitige toetsen. Een beetje deegachtig. Licht hoppig, mocht voor mij iets meer zijn. Lichte bitterheid in de afdronk. Een allemansvriend!
Zal je ook brouwen voor andere?
Daar lopen op dit ogenblik verschillende onderhandelingen over. De kans bestaat dus effectief dat er binnenkort ook gebrouwen wordt voor derden.
Kunnen andere brouwers gebruik maken van uw installatie?
Er is redelijk wat interesse van gastbrouwers om gebruik te maken van onze brouwinstallatie. We zullen hen die kans en mogelijkheid geven in de toekomst, maar ik wil onze installatie eerst helemaal op punt zetten en 100% leren kennen zodat de service naar hen toe optimaal kan verlopen.
In de gangen zijn emailplaten en ander didactisch materiaal aangebracht, waaronder enkele de Tieltse brouwerijen in de verf zetten.
Gebruik je Belgische producten om te brouwen? Hop, mout?
Zeer zeker, wij werken steeds met hopbellen uit de regio van Poperinge. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van onze Belgische hopsoorten geloof sterk in korte keten processen. Waarom zouden we hop uit verre landen gaan betrekken als we onze eigen landbouwers maximaal kunnen ondersteunen en we de kans krijgen om met deze kwaliteitsproducten te mogen werken? De Poes draagt met trots het logo 'Belgische Hop' en ook toekomstige biersoorten zullen met Belgische hop gebrouwen worden. Daarnaast is ook onze mout afkomstig van een Belgische kwaliteitsmouterij.
Staan er in de toekomst nog nieuwe bieren op uw programma?
We werken aan een tweede bier. Dit bier zit op dit ogenblik op de lagertank en we hopen om dit binnenkort te kunnen lanceren. Het gaat om een Export Pilsener. Een ondergistend bier met een lager alcoholgehalte en gemaakt met puur gerstemout.
Waar kunnen de mensen je bieren vinden?
Ons bier kent een redelijke verspreiding dankzij verschillende drankenhandels. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk. De geïnteresseerde lezer kan een kijkje nemen in de rubriek “Waar kopen?” op de nieuwe website: www.brouwerijdepoes.be
Welk soort bier degusteer je het liefst?
We hebben het geluk in België een enorm aanbod aan bierstijlen op de markt te vinden. Ik kan zowel genieten van een stout als van een blonde tripel of van een geuze. Het maakt niet uit of het licht of zwaar alcoholisch is, als het maar goed uitgebalanceerd en evenwichtig is.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Dat is een moeilijke vraag. Een echt lievelingsbier of -stijl heb ik niet. Ik heb wel bewondering voor de West-Vlaamse roodbruine bieren en hun brouwers.
Bedankt Stijn
Samen met enkele bierliefhebbers wens ik Stijn en Sofie heel veel succes!
Brouwerij De Poes
Productiesite en brouwerijbezoek: Tenhovestraat 1 - 8700 Tielt Maatschappelijke zetel en correspondentie: Lindenlaan 9 - 8700 Tielt
Tel: 0471 33 16 82 E-mail: info@brouwerijdepoes.be www.brouwerijdepoes.be
Geïnteresseerden kunnen de brouwerij ook bezoeken op afspraak.
William
07-02-2017 om 11:10
geschreven door William Roelens
|