Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    22-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (38) - The Calling IPA - Gouden Pier Kloeffe - Leffe Royal Mount Hood - Oster Dark - Tohil









    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (38)











    The Calling IPA (8,5% Alc.Vol.)
    Boulevard Brewing Company (Duvel-Moortgat) – Kansas City







    Donkeramber bier met romige schuimkraag

    Een heerlijk floraal aroma van citrus, pompelmoes

    De aanvang is heerlijk
    Frisse zoete toetsen van citrus, pompelmoes
    Afwisselend met een bittertje van sinaasappelschil.
    In de achtergrond een lichte moutsmaak van karamel
    Het zoete blijft aanhouden
    Hier en daar een bitter prikje
    Mooi evenwicht
    Droge afdronk
    Een toppertje!
    Maar oplettenvoor de 8,5% want het drinkt vlot











    Gouden Pier Kloeffe (8,1% Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij De Proefbouwerij (Lochristi)
    Voor de Orde van Pier Kloeffe







    Goudblond van kleur met romige schuimkraag

    De neus ruikt karamelmout
    Ietwat fruitigheid

    Matige zoete smaak.
    Beetje gist
    Licht fruitig
    Ook een zekere kruidigheid laat zich af en toe smaken.
    Een kleine bitterheid in de afdronk.
    Een goed gebrouwen toeristisch biertje!











    Leffe Royal Mount Hood (7,5%Alc.Vol.)
    AB inBev - Leuven







    Donkeramber kleur met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Kruidige toetsen

    Zoete aanzet
    Karamel op de achtergrond
    Zoete aanzet
    Tikje sinaas
    Banaan
    Kruidige toetsen (kruidnagel)
    Weinig hopaanwezigheid.
    Droge afdronk
    Niet slecht maar er mocht meer power in het bier










    Oster Dark (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie d’Oster – Manhay
















    Tohil (8,0%Alc.Vol.)
    Totem Brouwerij – Gent
    Gebrouwen bij Bryggja – Moerkerke

    Donkerbruin bier met romige beige schuimkraag

    Geurige gerookte neus
    Karameltoetsen.
    Kruiden

    Moutige aanzet
    Lekkere gerookte matige smaak
    Karamelprikken
    TIkje chocolade
    Een matige bitterheid
    Het bier is mooi in evenwicht.
    De afdronk is licht gerookt!
    Weerom een top bier voor mijn smaakpapillen van de Totembrouwerij!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William

    22-02-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen (5) - Hip Hop Porter - Bask Wadder Dubbel - Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1







    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’





    Dinsdagnamiddag proeverijen (5)




    Hip Hop Porter
    Bask Wadder Dubbel
    Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1






    Brouwerij Leysen


    Brouwerij Leysen word gerund door Jorge Leysen een veertigjarige burgerlijk ingenieur.
    Hij startte zijn brouwerij in de Meivuurstraat (Herentals) met een brouwketel van 200 liter waar hij 160 liter per keer brouwde.
    Door de vlotte verkoop van zijn bier Baskwadder op de Herentalse markt moest Jorge al vlug twee batchen per week brouwen. Extra vergistingstanks en brouwketels geven hem nu de mogelijkheid om 800 liter per week te brouwen.
    Onlangs kwamen er nog twee vergistingstanks van 600 liter bij.
    De eigenaardige naam Baskwadder verwijst naar een angstaanjagend wezen dat ergens in de bossen bij de Aa in Herentals zwerft, verzonnen door bezorgde ouders uit de buurt die niet wilden dat hun kroost te ver van huis zou spelen.
    Geroen en ik proefden de Bask Wadder Dubbel.


    Bask Wadder Dubbel (6,8% Alc.Vol.)
    Brouwerij Leysen – Herentals






    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.

    Zoet en fruitig aroma
    Geroosterde prikken
    Koffie in de verte


    In de verte zoethout
    Geroosterde toetsen
    Licht zurig
    Fruitig zwarte besjes
    Alles mooi in balans
    Lekker bier












    De Keukenbrouwers

    Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck, ook de keukenbrouwers genoemd bestaan bijna twee jaar.
    Hun naam hebben ze gekozen omdat ze net zoals veel hobbybrouwers gestart zijn in hun keukens. Vijf jaar hebben ze met een brouwkit gewerkt. Tot ze over stapten naar verse grondstoffen.
    Door het enthousiasme van familie en vrienden over de gebrouwen bieren
    besloten ze hun hobby te professionaliseren. Ze zijn gestart als hobbybrouwers maar hebben verleden jaar de professionele roerstok aangenomen.
    Liever zelf brouwen dan een bierfirma op te richten was hun gedachtegang.
    In Hove in de achtertuin van Jan hebben ze in een container hun eigen brouwerij gevestigd.
    In hun tot nu toe kort bestaan hebben ze al heel wat bieren gebrouwen de meeste onder de naam Hip Hop. Met hun 'Hip Hop Extreme IPA’ brouwden ze het bitterste bier van België. Op het modest bierfestival verleden jaar (In 2015 stonden ze daar als jongste brouwerij) werd hun Hip Hop Modeste IPA verkozen tot het beste bier van het Bierfestival. Inmiddels hebben ze een 20-tal bieren op de markt gebracht.

    We proefden hun Hip Hop Porter.






    Hip Hop Porter (5,0% Alc.Vol.)
    De keukenbrouwers – Hove







    Donker amber van kleur met een gebroken witte schuimlaag

    Zoet aroma
    Nu en dan een licht zuurtje in de neus.
    Chocolade toetsen
    Licht gebrand

    De eerste slokken zijn lichtzurig die overgaan naar zoet.
    Romig en zacht
    Chocoladetoets

    Zeer toegankelijk bier
    Mocht toch een beetje meer power inzitten.
    De naam Porter is toch ver te zoeken in dit bier.
    Laten we het een allemans vriend noemen.





    Jan Vandijck op het Modest Bierfestival 2015.







    Brasserie de la Lienne



    Nicolas en Melissa Resimont,(broer en zus) startten met hun ambachtelijke brouwerij in 2013 in het rustig gehucht Lierneux gelegen tussen de provincies Luik en Luxemburg in het hart van de Belgische Ardennen, De microbrouwerij is gevestigd in een oude boerderij waar rust en sereniteit de brouwers inspireert. De aanpalende schuur doet dienst als degustatieruimte.
    Melissa is afgestudeerd in de biochemie en heeft een Master diploma in de biologie aan de Universiteit van Luik, Zij was werkzaam bij Ortis. Ze volgde een micro-brouwer training bij IFAPME !n Villers-le-Bouillet. Haar broer Nicolas is afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Technisch Onderwijs van Luik en werkte in een bestemmingsplan bedrijf van Petit-Rechain.
    Ze kochten een kit in brouwland van 10 liter. Elk weekend brouwden ze een brouwsel. Ze lieten hun vrienden proeven en door hun positieve aanmoedigingen besloten ze verder te brouwen.
    Door het bezoeken van kleine brouwerijen (Bellevaux, Courtil en Bastogne) werd hun liefde voor het brouwen nog sterker en zo kochten ze de boerderij waar nu hun brouwerij is in gevestigd.







    Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1 (10% Alc.Vol.)
    Brasserie de la Lienne – Lierneux in samenwerking met MiOrge Mi Houblon






    Zwart bier met beige schuimkraag

    Geurig aroma van koffie
    Geroosterde prikjes
    zoet nootachtig

    Zoete aanzet
    Geroosterde toetsen
    Karamel
    Donker chocolade
    Lichte alcoholwarmte
    Iets plakkerig

    Lekker zetelbier!

    Het liefst proeven op 14°c














    Beste bezoeker

    Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.





    Groeten Geroen & William





    18-02-2017 om 09:25 geschreven door William Roelens


    12-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop en uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017 - Hopmuseum Poperinge







    Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop

    Uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017







    Op vrijdag 4 februari 2017 werd in het Hopmuseum de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie
    van VZW Hop gehouden.
    Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2016 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hadden aangevraagd en verkregen.

    Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’
    is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen.








    Logo VZW HOP








    Kersverse Voorzitter Joris Cambie





    Joris Cambie




    In zijn toespraak bedankt Joris de gewezen voorzitter Eric Lagache voor zijn vele jaren als voormalige voorzitter.

    VZW Hop is de overkoepelende organisatie van de Belgische hopsector.
    Als internationaal lid van het Hopbeluik verdedigt ze de belangen van de lokale hoptelers alsook deze in het buitenland.
    Deze zomer gaat er in de Yakima vallei (USA) het tweejaarlijks Internationaal hopcongres door, waar
    enkele Poperingse hoptelers er België zullen vertegenwoordigen.
    De algemene situatie in de hopsector in België is op heden nog steeds positief. De hop van de oogst 2016 werd allemaal doorverkocht aan rendabele prijzen. Er zijn nog mogelijkheden om meerjarige verkoopcontracten af te sluiten, zelfs rechtstreeks met Belgische brouwers. Veelal onder de vorm van hoppellets. Nu gebeurt het jammer genoeg nog te veel in het buitenland. Misschien moet er gekeken worden om het nog meer lokaal te kunnen verwerken.
    Verleden jaar werd het areaal nog uitgebreid met een tiental hectaren en ook dit jaar komt er een lichte uitbreiding van de oppervlakte. De vraag naar Belgische hop (hoofdzakelijk aroma hop) wordt omhoog geduwd door de wereldwijde groei van de craftbierindustrie of zoals wij dat noemen de groeiende vraag naar de authentieke streekbieren, regionaal gebrouwen met regionale ingrediënten van bij ons.
    Het lanceren van het Belgisch HOPlogo in 2011 werpt dan ook meer en meer zijn vruchten af.
    Binnen het leader project voor de hopteelt dat al een jaar loopt werden er ook al enkele acties ondernomen.
    Er werd een bezoek gebracht aan de technische hopbeurs ‘Galimarkt’ in Duitsland en aan het onderzoekscentrum Hull in Mainburg.
    Er werden ook vergaderingen gehouden voor het ontwikkelen van een nieuw authentiek Belgisch hopras.
    Ook werd een technische specialist uit Duitsland uitgenodigd om de verouderde plukmachines te herstellen mits weinig kosten en kleine aanpassingen. Dit om een betere plukkwaliteit te bekomen.
    De hopsector heeft terug de wind in de zeilen!






    Burgemeester Christof Dejaegher







    Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher.









    Poperinge heeft nog steeds een sterke groep aan landbouwbedrijven.
    Hop speelt daar een belangrijke specifieke niche in.
    Daarom steunt het stadsbestuur met heel hun hart de hopsector en de Poperingse brouwerijen.
    Ze steunen de landbouw in het algemeen door gebruik te maken van het leaderproject dat werd ingediend in 2015 en dat in begin 2016 werd goed gekeurd door het managecomité Leader.
    Het stadsbestuur probeert met VZW Hop de netwerken, de contacten en ook de vriendschap binnen de sector te bevorderen door het organiseren van heel wat activiteiten.
    Ze proberen te werken richting kwaliteit want de kwaliteit is bepalend voor de afname van de hop door de brouwers
    en koppelen tenslotte het succesvolle logo aan die kwaliteit.
    De bedoeling is ook door hun deskundige inbreng een stukje kennis te gaan verbreden en zo voeren ze één na één, actie per actie, het plan zoals het werd ingediend.
    Het is ook voor het eerst in de geschiedenis van de stad dat een volwaardig actieve ambtenaar bij de 'Dienst Landbouw' is aangenomen.
    Luc De Wulf en nu ook Eline Rosseel is een sterk team om de sector te ondersteunen.
    Ook financieel zal de stad de hopsector de komende jaren ondersteunen.
    Ze heeft in 2016 het budget moeten bijtanken wat een bewijs is dat de hopsector toch een stukje de wind in de zeilen heeft.
    Ze doen het voor de stad en zijn inwoners maar ook voor de toekomst van het toeristisch beleid. Dit is een bijzondere kapstok die de link tussen de hop en het toerisme legt, namelijk het streekgebonden karakter of de 'couleur locale'.
    Hun verhaal begint en eindigt met de hop.






    Kris Notebaert schepen van landbouw





    Kris Notebaert schepen van landbouw





    Certificaten 2016 – uitreiking nieuwjaarsreceptie 2017



    De Certificaten werden uitgedeeld door Schepen Kris Notebaert en
    Deskundige landbouw Eline Rosseel






    Brouwerij ’t Hoppegeluk vof

    Rennemonde 8, 9700 Oudenaarde

    Driope 8 - Tripel
     Driope 10 - Quadrupel






    Brouwerij Basanina

    Kapellenhoek 30, 9340 Smetlede

    Saison du Lucien








    Brouwerij Angerik

    Snakkaertstraat 30, 1700 Dilbeek

    Dilleke






    Brouwerij Eutropius

     Hogeweg 263, B-8930 Menen

    Oscar Bruin
     Oscar Dubbel
     Oscar Tripel
     Oscar Quadruppel
     St. Tabarnak





    Brouwerij “De Lustige Brouwers"

    Meir 32A, 2381 Weelde

    Eden Blond
     Ravelse blonde
     Eden Quadrupel






    Etraco bvba

    Palepelstraat 37, 9830 Sint Martens Latem

    Alfred








    Brouwerij Gulden Spoor

    Driemasten 126, 8560 Gullegem

    Bux Beer Blond
     Bux Beer Bruin





    Gloriaan vzw

    Frans Rottiersstraat 25A, 2880 Bornem

    Gloriaan Tripel








    Brouwerij De Meester

    Sint-Michielsweg 26, 8520 Kuurne

    Meester Tripel
     Meester Quadrupel






    Brouwerij Gemeldorp

    Elleboogstraat 29, 9570 Deftinge - Lierde

    Gaudium “Metser”
     Gaudium “Bakker”
     Gaudium “Imker”
     Gaudium “Sheriff”
     Gaudium “Verpleegster”





    Leroy Breweries

    Diksmuidseweg 404, 8904 Boezinge

    Watou’s Witbier






    Brouwhuys De Vaart

    Pontstraat 24, 1981 Hofstade

    Luvanium Cuyt








    Brouwerij De Plukker

    Elverdingseweg 16, 8970 Poperinge

    Single Green Hop 2016
     All Inclusive IPA 2016






    Geen bieren


    Chocolatier Zokola

    Blasiusstraat 97, 8972 Poperinge Krombeke

    Poperingse Hommelknopjes






    Restaurant Pegasus

    Guido Gezellestraat 7, 8970 Poperinge

    Gin ‘ Ops







    Wijngoed “Zilver Cruys”

    Diksmuidseweg 530, 8904 Boezinge - Ieper

    Steenstraetse Hoppewijn













    Groepsfoto








    Groeten
    William

    12-02-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt! - Brouwerij De Poes








    Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt!





    Brouwerij De Poes












    Net nu de"Tieltse bieren en brouwerijen" het themajaar is van de stad Tielt,
    schenkt Stijn David met zijn brouwerij ‘De Poes’ de lijnwadeniers een nieuwe brouwerij.
    Wij waren maar al te blij met de uitnodiging en ook de Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere
    was vrijdagavond aanwezig bij de voorstelling.
    Ze was heel trots op de nieuwe stadsbrouwerij en drukte tijdens haar openingsspeech haar waardering uit voor Stijn David (42) die met 'De Poes' weer leven in de brouwerij
    brengt in het Molenland.







    Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere






    Ik mocht brouwer Stijn interviewen en stelde hem volgende vragen!




    Vanwaar de liefde voor bier?



    De liefde voor bier is een oude liefde. Eentje die er met de paplepel is ingebracht. Ik herinner me nog mijn eerste slok Tafelbier aan de tafel van oma en opa zaliger. Als tiener ben ik zoals vele tijdsgenoten (ik ben 41 jaar oud) in contact gekomen met bvb. de stijl witbier die midden de jaren '90 zeer populair was. Dat was voor mij de absolute topper van het moment, een lekker witbier en in Tielt was het witbier van de voormalige brouwer Riva – Dentergem zeer aanwezig. De liefde is sindsdien altijd gebleven en gaandeweg ben ik verder op ontdekkingstocht gegaan.







    Brouwer Stijn David






    Heb jij lessen Zythologie of andere cursussen gevolgd?


    Ik ben van opleiding diëtist, daar ben ik in tijdens mijn studiejaren in aanraking gekomen met scheikunde en samenstelling van voedingsmiddelen, waaronder bier. In avondonderwijs heb ik via het CVO Pantha-Rhei een opleiding tot brouwer genoten en zo ben ik begonnen met thuis bier te brouwen. Zonder gedegen opleiding is het vaak wat zoeken en met een stevige basis ben je toch reeds een heel eind op weg.






    Help je echtgenote Sofie mee bij het brouwen of in de zaak?


    Sofie heeft wel al eens mee aan de brouwketels gestaan, maar ze ondersteunt me vooral met advies en is bepalend voor de look & feel van ons merk.
    Naast het merk bedacht ze ook het concept van de degustatieruimte en hoe deze ingericht moest worden.
    Ik ben haar zeer dankbaar want ze heeft een nuchtere kijk op de zaken.
    Het is zeer belangrijk om je eigen sterktes en zwaktes te kennen.
    Voor wat je zelf minder goed beheerst, is het interessant om een andere persoon in te schakelen
    om tot een mooi resultaat te komen.







    Stijn en Sofie in hun prachtig degustatielokaal









    In het mooie degustatielokaal is het brouwschema op de muur achter de bar aangebracht.








    St. Arnoldus prijkt hoog boven alles uit!






    Kun je een kleine beschrijving geven van uw brouwinstallatie?



    De brouwerij is zeer klassiek opgebouwd. Ze is gebaseerd op de installatie van Deca Brouwerij in Woesten en bestaat uit een brouwzaal, lager- en gistingsruimte, warme kamer en voorraadruimte. Daarnaast beschikken we nog over een kleine degustatieruimte.








    In de brouwzaal vind je de klassieke onderdelen zoals de kookketel, heetwatertank, roerkuip en filterkuip. We gebruiken de infusiemethode in het brouwproces. Het beslag komt nooit rechtstreeks in aanraking met verhitting.


















    Na het beëindigen van het kookproces wordt het bier versneld gekoeld door middel van platenkoelers en kunnen we overgaan tot de vergisting.
    De gist- en lagervaten in de gistingsruimte zijn voorzien van koelleidingen, waardoor we zowel bieren van hoge en lage gisting kunnen produceren.
    Het koelcircuit is een zware investering maar we kunnen er wel het bier optimaal mee opvolgen door de temperatuur te regelen.
    De volledige brouwinstallatie is samengesteld uit een combinatie van nieuwe en gebruikte onderdelen, maar steeds met oog voor de kwaliteit van de verschillende stukken.





    De brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand.
    We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren.









    Horizontaal liggende gistingstanks.






    Hoeveel bier zal je brouwen in je eigen brouwerij en hoeveel nog bij Deca?




    Onze brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren. In Tielt zullen we vooral inzetten op de ontwikkeling van nieuwe bieren enerzijds en anderzijds zullen we er ook de Poes brouwen voor het vullen van 75 cl flessen en vaten. We verwachten dit jaar alvast uit te breiden met minstens één nieuwe biersoort.
    Daarnaast blijven we samenwerken met Deca, waar de capaciteit een stuk hoger ligt (een installatie van 30 hectoliter). Ook hier zal De Poes gebrouwen worden, maar dan voor het afvullen van de 33 cl flesjes. Momenteel brouwen we er in de wintermaanden twee keer per maand, in de zomermaanden loopt dit op tot drie keer.
    Het etiket zal steeds vermelden waar het bier gebrouwen is, zodat klanten steeds correct geïnformeerd zijn.









    De brouwerij zal ook dienst doen als uithangbord én als testlabo.






    Vanwaar de naam De Poes?


    “Vandaag een poes, morgen een kater” klanten maken er graag grapjes over.
    De naam is nochtans niet vergezocht en is een ode aan onze huispoes, Watje.
    Katten genieten graag en wij willen dat mensen ook genieten van ons bier.








    De poes van 'vat (8%Alc.Vol.)

    Blond bier met dikke witte schuimkraag
    Licht wazig
    Moutig aroma.
    Gstige prikken .
    Licht fruitig (banaan).

    De aanzet is moutig.
    Zoet tot lichtbitter.
    fruitige toetsen.
    Een beetje deegachtig.
    Licht hoppig, mocht voor mij iets meer zijn.
    Lichte bitterheid in de afdronk.
    Een allemansvriend!





    Zal je ook brouwen voor andere?


    Daar lopen op dit ogenblik verschillende onderhandelingen over. De kans bestaat dus effectief dat er binnenkort ook gebrouwen wordt voor derden.




    Kunnen andere brouwers gebruik maken van uw installatie?


    Er is redelijk wat interesse van gastbrouwers om gebruik te maken van onze brouwinstallatie. We zullen hen die kans en mogelijkheid geven in de toekomst, maar ik wil onze installatie eerst helemaal op punt zetten en 100% leren kennen zodat de service naar hen toe optimaal kan verlopen.








    In de gangen zijn emailplaten en ander didactisch materiaal aangebracht,
    waaronder enkele de Tieltse brouwerijen in de verf zetten.







    Gebruik je Belgische producten om te brouwen? Hop, mout?


    Zeer zeker, wij werken steeds met hopbellen uit de regio van Poperinge.
    Ik ben overtuigd van de kwaliteit van onze Belgische hopsoorten geloof sterk in korte keten processen.
    Waarom zouden we hop uit verre landen gaan betrekken als we onze eigen landbouwers maximaal kunnen ondersteunen en we de kans krijgen om met deze kwaliteitsproducten te mogen werken?
    De Poes draagt met trots het logo 'Belgische Hop' en ook toekomstige biersoorten zullen met Belgische hop gebrouwen worden.
    Daarnaast is ook onze mout afkomstig van een Belgische kwaliteitsmouterij.



    Staan er in de toekomst nog nieuwe bieren op uw programma?


    We werken aan een tweede bier. Dit bier zit op dit ogenblik op de lagertank en we hopen om dit binnenkort te kunnen lanceren. Het gaat om een Export Pilsener. Een ondergistend bier met een lager alcoholgehalte en gemaakt met puur gerstemout.



    Waar kunnen de mensen je bieren vinden?


    Ons bier kent een redelijke verspreiding dankzij verschillende drankenhandels. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk. De geïnteresseerde lezer kan een kijkje nemen in de rubriek “Waar kopen?” op de nieuwe website: www.brouwerijdepoes.be



    Welk soort bier degusteer je het liefst?


    We hebben het geluk in België een enorm aanbod aan bierstijlen op de markt te vinden. Ik kan zowel genieten van een stout als van een blonde tripel of van een geuze. Het maakt niet uit of het licht of zwaar alcoholisch is, als het maar goed uitgebalanceerd en evenwichtig is.



    Wat is uw Belgisch lievelingsbier?

    Dat is een moeilijke vraag. Een echt lievelingsbier of -stijl heb ik niet.
    Ik heb wel bewondering voor de West-Vlaamse roodbruine bieren en hun brouwers.


    Bedankt Stijn






    Samen met enkele bierliefhebbers wens ik Stijn en Sofie heel veel succes!





    Brouwerij De Poes

    Productiesite en brouwerijbezoek:
    Tenhovestraat 1 - 8700 Tielt
    Maatschappelijke zetel en correspondentie:
    Lindenlaan 9 - 8700 Tielt

    Tel: 0471 33 16 82
    E-mail: info@brouwerijdepoes.be
    www.brouwerijdepoes.be


    Geïnteresseerden kunnen de brouwerij ook bezoeken op afspraak.




    William



    07-02-2017 om 11:10 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!