Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2). - Waterloo Récolte - Origame 4 Session Double IPA - Origame Ma Pierre à l'édifice -





    Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2).

     



    We namen afscheid van het Pajottenland. 
    Via de kleinste Provincie van België (Waals Brabant) reden we langs Waterloo richting Genval.







    We reden voorbij de leeuw van Waterlo.
    Alles was nog rustig!
    Alleen een witte wolk, maar ze was niet krijgshaftig.
    Een week later doken 200.000 kijklustigen op om de slag te herdenken.






    De lunch namen we in ‘Brasserie du Lac”  
    Dit gekende restaurant ligt aan de oevers van het prachtige meer van Genval.
    We aten er een snelle hap zoals zakenlieden dit op doorreis doen.
    Dit dacht toch de oberkelner van dienst want toen we ons aan de receptie aanboden
    vroeg hij of we wilden Engels praten.
    Waarom niet?
    Het Engels is de dag van vandaag immers de voertaal van de Vlaamse brouwwereld!






    Het Meer van Genval (Frans: Lac de Genval) bevindt zich aan de rand van het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel. Het meer ligt gedeeltelijk in Genval, een deelgemeente van Rixensart in de provincie Waals-Brabant en gedeeltelijk in Overijse in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een kunstmatig meer, dat heel toeristisch is.









    ‘Brasserie du Lac”




    De menukaart die we voorgeschoteld kregen was in het Nederlands maar
    bieren waren er echter niet op terug te vinden.
    Maar een vriendelijke serveerster somde de bieren op die ze in huis hadden.
    Naast enkele klassiekers was er eentje die ons wel aansprak.
    Waterlo Recolte 6 van Brasserie Waterloo.







    Een blond wazig biertje met een witte schuimkraag.
    De neus is kruidig
    Een lichte zuurheid in de aanzet
    met in de achtergrond een lichte bitterheid
    Citrus toetsen
    Licht zure afdronk.








    Een stukje lekkere zalm met wortelpuree, meer moet dat niet zijn voor
    twee Nederlandstalige bierfanaten.




    Na de lunch reden we richting Genappe.
    In het kleine dorpje Baisy-Thy is de Brasserie du Brabant gevestigd.
    We hadden een afspraak met Fred Magerat (op FB ook Fred Brie du Brabant genoemd).









    Brasserie du Brabant

    We werden er verwelkomd door de sympathieke Fred.

    In de brouwerij hingen niet alleen gehopte brouwdampen,
    maar ook pittige luide klanken van Ierse Folkmuziek.

    Hij was bezig met het brouwen van zijn toekomstig bier ‘Hallelujah’.
    Dit moet een hoppige saison worden van slechts 2,7%Alc.Vol.
    Als de smaak van zijn bier even goed is als zijn muziekkeuze
    dan kan het niet anders dan een goed bier worden.






    Brouwer Fred Magerat











    Frédéric is afkomstig van Aubel. Hij is Burgerlijk Ingenieur van opleiding.
    Hij was leergierig over het brouwen van bier en maakte zijn eerste brouwsels
    toen hij nog student was in de ouderlijke garage.












    In 2003 richtte hij zijn eigen brouwerijtje (capaciteit 4hl) op in de vleugel
    van een gerestaureerde boerderij.
    Hij brouwt er afhankelijk van zijn humeur en goesting de Brabançonne bieren
    Honing, Blond, Bruin en Amber. Het Kerstbier ‘Moche de Noël’ en Cuvée Nico (Bière des bébés).
    Hij ontwikkelt ook nog ‘la Sans Rute‘ een amberkleurig bier voor een vakantiehuis in Sensenruth.

    De bieren worden voornamelijk gebrouwen om lokaal gedronken te worden
    en zijn verankerd  in de plaatselijke regio.



















    Er is in feite weinig geweten over Brasserie Du Brabant, ook op het internet vind u weinig informatie.
    Maar door zijn deelname aan het voorbije Zythos Bierfestival en met zijn derde plaats in de consumententrofee met het bier ‘Origame 4 Session Double IPA’
    krijgt de brouwerij en haar brouwer meer naambekendheid.


















    Origame

    Zijn reeks nieuwe bieren 'Origame' genaamd kan op veel bijval rekenen.
    Sommige zoals Origame 8, Origame 9 Tripel en het
    basisbier Origame 6 Saison Du Brabant brouwt hij het hele jaar door.
    Zijn bedoeling is van dit laatste bier vijf versies te maken.

    De eerste is nu beschikbaar nl. Origame Erika met Amerikaanse hop.
    Zijn einddoel is om er een te brouwen met Afrikaanse hop, een brouwsel met Aziatische hop,
    een ander met Nieuw-Zeelandse hop en een bier met Europese hop zodat
    elk werelddeel vertegenwoordigd is.

    Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Fred Magerat enkel natuurlijke producten.
    Hij maakt geen gebruik van kruiden.  Dit stelt hem in staat om zuivere lekkere bieren te brouwen.
    Zijn stokpaardje zoals u kan lezen is dus HOP.







    Hij is bezig zijn eigen hop te kweken.




    Aan zijn Origamebieren is er ook een legende verbonden.
    Een Origame zou een soort mythologisch diertje zijn dat zich voedt met bier.
    Het verscheen in Genappe in het begin van het jaar 2006.
    Het biertje verzwakte omdat de muren van de brouwerij gesloopt werden.
    Het kon zich nog net op tijd in leven houden.
    Dankzij de komst van Brasserie Du Brabant kon het wezentje zich weer voeden aan het gertsenat.
    Als u de brouwerij bezoekt en goed kijkt kunt u er soms eentje zien verschijnen
    tussen de wortdampen.








    Fred tapte voor ons een origame 4 en Origame 6 "Erika".










    Origame 4 Session Double IPA (4,3% Alc.Vol)

    Oranje wazig bier met een witte schuimkraag

    Het bier ruikt naar citrus
    Het heeft een hoppig aroma die ons kan bekoren.

    Ook de smaak is hoppig met citrus toetsen
    met een mooie bitterheid in de achtergrond
    Droog.
    Lekker en niet zwaar in alcohol!
    Fred is met zijn tijd mee en weet wat er goed is voor bierlovers!





    Ondertussen een fles thuis gedegusteerd

    Origame Ma Pierre à l'édifice (8,0%Alc.Vol.)

    Donkerbruin biermet een rode schijn
    Gebrokken romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Karamel in de neus

    De smaak is moutig
    Zoete karameltoetsen
    Hoppig in de achtergrond
    een prikje geroosterd
    Chocolade
    Alles goed gedoseerd
    Een dosis bitterheid

    nogal braafjes
    maar toch lekker en aangenaam.

    Ma pierre à l'édifice is een uitdrukking die betekent
    Mijn bijdrage aan alle de bruine bieren.
    In het Frans betekent deze term 'mijn bouwsteen'






    Dit gebouw recht tegenover de brouwerij zal later de nieuwe brouwzaal worden.







    We nemen afscheid en ik fotografeer nog eventjes zijn uitgestrekt domein.
    Sinds 2009 lopen hier Schotse Hooglanders.
    Dit zijn kleine rustige koeien.
    Jammer genoeg zaten ze verscholen in het groen bij de Origames.

    Fred bedankt voor de warme ontvangst, het lekkere bier en het streepje Ierse muziek!


    We zetten koers naar Roosendaal in Nederland.
    Een bekende Nederlandse bierproever verwacht ons in de vooravond voor een degustatie
    met  Nederlandse TOP bieren.




    INFO :

    Brasserie du Lac
    Avenue du Lac 100
    1332 GENVAL
    02.652.48.46

    Brasserie Du Brabant
    Reu de Banterlez 59
    1470 Baisy-Thy Genappe
    tel: 067-79 18 79
    labrasseriedubrabant@skynet.be
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100007269766219






    29-06-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1). Wutte Mie - Stoute Miel






    Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1).






    Samen met Geroen Vansteenbrugge beleefde ik onlangs een boeiende bierreis.
    Zoals bij elke tweedaagse trip die we samen ondernemen weet ik
    op voorhand niet naar waar de reis heen gaat.
    Ik laat mij gewoon ontvoeren door de bekende biervoordrachtgever.
    Hij schept er dan altijd plezier in om mij te verrassen met de door hem
    op voorhand uitgestippelde plekjes.
    Die hebben bijna altijd met bier en/of eten te maken.
    Wat ik nu wel wist was dat we op het einde van de eerste dag
    een bierdegustatie hadden bij Jan (-Machiel) Van Bragt thuis (ook Jan Ober genoemd).
    Hij is een van de notoire bierproevers van Nederland.

    Op naar Nederland, het nieuwe Bierland!




    Vertrokken uit Waregem en na een uurtje rijden dook het Pajottenland reeds voor ons op.
    De prachtige golvende groene streek geef ons altijd een heerlijk biergevoel.
    De namen van de voorbijrijdende gemeenten klinken als muziek in de oren!
    Hun namen hebben bijna altijd een link naar bier of naar een of andere brouwerij.







    Het prachtige Pajottenland.






    Na een korte stop in Schepdaal bij de bedrijfswinkel van ‘Valentino chocolade’
    (gekend om zijn Brasserbier) reden we naar de Hoevebakkerij ‘De Haseleer’
    in Sint-Pieters-Leeuw.







    We waren even de weg kwijt!










    Hoevebakkerij ‘De Haseleer’
     



    Sinds meer dan 30 jaar is deze bakkerij bekend voor hun op hout gebakken brood
    verwerkt met eigen granen.
    Van akker tot bakker is dan ook hun gepaste slogan.
    Wij zochten geen brood maar twee nieuwe bieren.
    De bedwelmde broodgeuren verplichten ons 
    om een paar koffiekoeken aan te schaffen.







     





    In het kleine winkeltje konden we namelijk ‘Wutte Mie’ en ‘Stoute Mie’ aankopen.
    Twee bieren van de nieuwe brouwerij van 4Pajot.
    De brouwerij was volgens hun website slechts een tweetal dagen per maand geopend
    en was op onze dag niet te bezoeken vandaar dat we aangewezen
    waren op een aankoop in de bakkerij.
    Er was slechts maar één bier meer te koop nl Wutte Mie.








    Enkel Wutte Mie was die dag te koop!




    Niet getreurd de sympathieke en praatgrage bakkerin belde onmiddellijk
    naar een van de brouwers of het toch mogelijk zou zijn om twee West-Vlaamse
    bierproevers te ontvangen.
    En ja, het kon.
    En zo was er een onvoorziene stop bij brouwerij 4Pajot gelegen
    in het Hof te Bergeveld in de Konijnestraat 86 te Vlezenbeek.

     



    Brouwerij 4Pajot.






    Brouwerij 4Pajot gelegen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek.





    We werden ontvangen door Raymond de Saegher een van de vier brouwers.
    (de anderen zijn : Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon).
    Samen vormen ze 4Pajot.
    De liefde voor zijn streek en als gediplomeerd amateurbrouwer
    richtte hij samen met bovenstaande vrienden 4Pajot op. (Uitspraak for Pajot)
    In hun voorlopige kleinschalige brouwerij (2 hl) gebruiken ze
    uitsluitend ingrediënten uit eigen streek.









    In het midden hun nieuwe aangekochte platenkoeler











    Een oorspronkelijk etiket van hun Wutte Mie





    Ook de namen van hun twee bieren zijn volgens Raymond lokaal gekozen.
    De naam ‘Wutte Mie’ zou afkomstig zijn van een oud cafeetje uit Vlezenbeek.
    ‘Stoute Miel’ is een verwijzing naar Miel Coppens een landbouwer uit de streek.
    Bij hem halen ze de zwarte haver voor dit biertje.
    De granen voor hun tarwebier komen van de hoevebakkerij De Haseleer (zie boven).
    De hop halen ze in Sint-Martens-Bodegem, bij een van de laatste Pajotse hopboeren.
    En hun honing komt van een plaatselijke imker.









    Raymond aan de brouwinstallatie. Goed voor telkens een 180 liter bier. 




    Ze brouwen er in enkele lege stallen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek.
    Ze hebben er hard gewerkt om er een moderne koelkamer met sensorgestuurde
    temperatuurregeling van te maken. De oude melkkoeler gebruiken ze nog
    voor het koelwater. Daarbij laten ze zo weinig mogelijk water en warmte
    verloren gaan. Het water wordt elk keer her gecirculeerd goed voor een paar
    duizend liter per brouwsel.








    Hun moderne koelkamer met sensorgestuurde temperatuurregeling.


     

    Ze hebben voorlopig nog maar twee bieren
    maar Raymond liet ons een wereldprimeur proeven.
    “Ving” een nieuw bier van 7,0%Alc.vol.
    ‘Ving’ is een dorpsfiguur uit Vlezenbeek die iedereen kende.
    Hij verloor al jong een been bij een motorongeval en had sinds dan een houten been.
    Hij durfde dat op café al eens losvijzen om dan bv te gebruiken als biljartkeu
    of opende menige spontane dansavonden in de herbergen.
    Hij leeft nog en is nu ergens in de 90.









    Raymond schenkt ons een 'Ving' uit.


    Ving (Amber Tripelhop Oak Aged - 7.5%alc)
    werd op hout gelagerd (Cahors moutwijnvaten) (zuid-frankrijk)
    Gebruikte hoprassen: Hallertau + Golding (beide hop van Sint-Martens-Bodegem)
    en dryhopping met Warrior.
    Ze hebben het bier een tijdje weggelegd in de hoop dat er Brettanomicus in zou ontwikkelen,
    zoals ze bij een vorig brouwsel ontdekten toen het bijna op was.
    Nu na 6 maand zou dat het geval moeten zijn, maar dat hebben
    ze natuurlijk niet in de hand volgens Raymond.

    Het was ook een ganse belevenis om hun houten tonnen te reinigen
    zoals de vroegere lambikbrouwers en gueuzestekers dat deden in het dorp: ijzeren kettingen,
    warm water en soda indoen en dan maar rollen over de binnenkoer;
    Veelvuldig naspoelen en tenslotte met zwavelwiek ontsmetten.
    Heel artisanaal en met heel veel inzet werken deze 4 Pajotters.









    Op de voorgrond, een potje zwarte haver die ze gebruiken voor hun Stoute Miel.





    Voor bestellingen werken ze met een mailinglijst. Al hebben ze wel plannen om
    het vroegere winkeltje vooraan in de hoeve een tot twee keer per maand open te
    houden. Hun bieren vind je in hoevebakkerij De Haseleer in Oudenaken (zie hierboven).
    Er zijn ook al een paar restaurants die hun bieren serveren, waaronder
    ’t Zwartschaap in Gooik. En ook café ’t Leeuwke in Sint-Pieters-
    Leeuw heeft hun bieren op vat.

     

     

    Wutte Mie (6,25%Alc.Vol) – 50cl



    Licht blond bier met dikke witte schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling.

    Het aroma is granig
    met een licht zuurtje

    De aanzet is kruidig.

    Met redelijk wat bitterheid op de achtergrond.
    Diep, een prikje anijs.
    Het bier is mooi in balans.
    De bitterheid houd vol.
    Ook nu en dan een honingtoets.

    En een tikje citroen.

    Licht droge afdronk.
    De nasmaak vloeit lang uit.

    Een geslaagd bier
    Op de fles een stickertje van het Pajottenland





    Stoute Mie (8,0%Alc.Vol.)

     

    Donker bier met een lichte beige schuimkraag.

    De neus is moutig en gistig.
    tikje chocolade
    lichtjes geroosterd
    nota’s van honing

    Moutig begin
    Karamel
    Zoete toetsjes (Honing?)
    Enige kruidigheid komt even boven.
    Lichte aanwezigheid van zoethout.
    Voldoende evenwicht
    Geroosterde prikjes
    Zoetbittere afdronk

    lekker maar misschien ietsje te braafjes!
    Allemans vriend.




    De nieuwe etiketten voor de vier bieren












    We bedanken onze vriend Raymond en zetten onze tocht verder.
    Nu klinken er flessengeluiden in de auto.
    Een vertrouwd geluid die we twee dagen zullen moeten aanhoren.



    INFO :

    ‘Valentino chocolade’
    Ninoofsesteenweg 1026
    B-1703 Schepdaal, België
    Tel: 02 569 58 25


    Lees : Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier op deze bierblog.



    Hoevebakkerij De Haseleer
    Baasbergstraat 65
    1600 Sint-Pieters-Leeuw



    4Pajot
    Hof te Bergeveld
    Konijnestraat 86
    1602 Vlezenbeek
    www.4pajot.be



















    20-06-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IPA – Proeverij : Vedett IPA - Viven Imperial IPA - Dale’s Pale Ale - Martin's IPA - Boulevard Pop-Up Session IPA - Slow Ride - St. Ambroise IPA - Ranger St. Ambroise Double IPA - Le Cheval Blanc double blanche - Death Vall







    IPA – Proeverij







    Een blik bier bepaalt de voetafdruk





    De ‘voetafdruk’ is een woord dat niet meer weg te denken is in onze maatschappij.
    Alles hangt tegenwoordig af van ons consumptiepatroon.
    Een voetafdruk wordt bepaald door verschillende factoren.
    Een daarvan is het consumeren van voedsel.
    Ook verkeer, vervoer en verpakkingen bepalen de voetafdruk.
    Daarom (om bij de drankenindustrie te blijven) is bij veel Amerikaanse brouwers
    (ook enkele Belgische brouwers) het idee ontstaan om bij eenzelfde grootte van bestelling
    meer volume bier bij de verpakking te steken.
    Daarom gebruiken ze hoe langer hoe meer blikken i.p.v. flessen om hun bier te transporteren.
    Blikken zijn kleiner, goedkoper bij aankoop en zijn lichter.
    Dezelfde hoeveelheid bier neemt minder plaats in dan in flessen en verkleint sowieso de voetafdruk. Maar…..stroomt bier beter uit een blik of uit een fles?
    Verandert de smaakconstructie?

     

    Chris Bauweraerts (Vroeger bedrijfsleider van Brasserie Achouffe) vroeg aan Freddy en ik
    om enkele bieren uit blik te proeven, ze te beschrijven en te bepalen
    of het bier dezelfde kwaliteit kan bieden of uit een fles.
    De bieren die hij opstuurde of liet opsturen waren allemaal IPA’s
    wat een bijkomende opdracht opleverde.
    De IPA’s proeven en omschrijven.
    Voor ons twee was de hoeveelheid net iets te veel.
    Daarom werd er hulp ingeroepen van enkele biervrienden.

    Een eerste samenkomst vond plaats in ‘Het Bourgondisch Kruis’ in Deerlijk .
    In het petit comité zetelden
    Geroen Vansteenbrugge Waregem (Nationale voordrachtgever),
    Stijn Dauw en Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte),
    Pierre Step Heule (bierkenner),
    Wacho Izegem (BierBrief),
    Kevin Vermote Deerlijk (uitbater Bourgondisch Kruis Deerlijk) en
    William Roelens Gullegem (Bierblog en wekelijkse nieuwsbrief het HOPnieuws).

    De tweede samenkomst werd gesplitst. Wacho, Melissa, Stijn en Kevin kwamen terug samen in het Bourgondisch Kruis Deerlijk.
    Pierre, Geroen en William kwamen samen bij William thuis.
    Dezelfde bieren werden geproefd.


    IPA meer kunst dan wetenschap

     

    Even ter verduidelijking! IPA komt van Indian Pale Ale. Opgelet!
    Er kan een reden van verwarring ontstaan!
    India is een belangrijke referentie naar de geschiedenis van de IPA
    maar is niet het land van herkomst.
    De IPA stijl zou meer dan 175 oud zijn.
    De IPA werd speciaal gebrouwen voor de export.
    Dit bier bevat meer hop en alcoholprocent dan andere bieren in die tijd
    omdat hop en het hoge alcohol een lange reis per boot kon overleven.
    De drie belangrijkste IPA stijlen zijn :
    De Amerikaanse, de Engelse en de Double of Imperial IPA.
    Daaronder zijn er diverse sub-stijlen zoals een Black IPA, tarwe of Belgische IPA ook BIPA genoemd.
    In feite door toevoeging van diverse hoprassen en de hoeveelheden
    zijn de mogelijkheden eindeloos.
    Het brouwen van een goede IPA is meer kunst dan een wetenschap.



     

    De Proeverijen







    vlnr : Melissa Dhooge, Stijn Dauw, Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step,
    William Roelens, Kevin Vermote en Wacho








    Vedett IPA (6%Alc.Vol) - Fles
    Duvel Moortgat – Breendonk





    Goudkleurig lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag
    Het schuim is wandklevig.

    De neus bied ons een iets te weinig hoppig aroma
    Een beetje gist
    en fruitigheid

    De aanzet is moutig
    Bittere toetsen komen naar boven
    De hop is redelijk aanwezig
    Citrus.
    Prikken van Grapefruit.
    Afdronk niet al te droog
    Een licht bittere uitvloei en nasmaak.
    Mocht iets meer body gehad hebben.
    Een prima dorstlesser.

     










    Viven Imperial IPA (8%Alc.Vol) - Fles
    Bierfirma Brouwerij van Viven (Sysele)
    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)





    Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
    Schuim wandklevig

    Het aroma ruikt naar bitterhop
    Licht zurige prikken

    De smaak is kruidig
    Hopbitterheid
    Fruitig
    Zoete toetsen van karamel
    Mooie Citrus afwerking
    alles goed in balans
    Zoete toetsen bieden afwisseling
    Droog
    Zeer bittere afdronk
    Vloeit lang uit
    Topper!









    Dale’s Pale Ale (6,5%Alc.Vol) - Blik
    Oskar Blues Brewery – Longmont Colorado USA





    Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag

    Een fruitige neus
    Gistig
    Bitter toetsen
    Hoppig

    De eerste slokken zijn zoet (Karamel) 
    Zoete dominatie in het begin.
    Toetsen van taart.
    Hoppig maar niet overweldigend
    Citrusprikken
    Een lichtbitterheid in de achtergrond
    Bittere nasmaak
    Geen slechte APA









    Martin's IPA (6,5%Alc.Vol) - Fles
    Brouwerij Timmermans/Anthony Martin – Steendonk/ Genval





    Helder Koperkleurig bier
    Witte schuimkraag

    Moutig
    Metaal in het aroma
    Tijdelijke toetsen van een pils aroma

    Moutig begin
    Karamel
    Lichte bitterheid
    Ook pilsprikken in de smaak
    Weinig toetsen van hop
    Het bier is eerder moutbitter
    Vloeit tamelijk lang uit.
    Lekker maar iets te braafjes voor een IPA!









    Boulevard Pop-Up Session IPA (4,2% Alc.Vol) - Blik
    Boulevard Brewing Co. / Duvel - Moortgat – Kansas City Missouri USA





    Blond licht wazig bier
    Witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Eerste aroma is hoppig
    Tikje citrus - sinaasappel
    Toetsen van exotisch fruit

    Floraal bittere aanzet
    De bitterheid is matig maar is duidelijk aanwezig.
    Prik en lichte bites op de tong
    zweempje karamel
    Licht bittere afdronk
    Droog
    Een lekker bier met voldoende body ondanks de
    maar 4,2% alcohol.
    Zeer goed









    Slow Ride (4,5% Alc.Vol) - Blik
    New Belgium Brewing Co. – Fort Collins Colorado USA





    Blond helder bier
    Witte schuimkraag

    De neus ruikt hop
    Fruitig 
    Lichte waarneming van groenten
    gist
    Pompelmoes


    Licht bitter begin
    Ook in de smaak een tikje gist
    De smaak is eigenaardig – leer - aards?
    Niet zo fruitig, eerder kruidig
    grassig.
    Droog
    Citrus
    Karamel
    Droge afdronk.









    St. Ambroise IPA (6,2% Alc.Vol) - Blik
    McAusian Brewing. – Montreal Canada





    Goudblond bier met witte dikke schuimkraag
    Kookzuur sterk aanwezigheid
    wandklevig

    Zoet karamelaroma vertroetelt de neus.
    Prikjes van Abricot Brandy
    Weinig hop in de neus. 

    De eerste slokjes zoet
    Karamel
    De bitterheid is eerder moutbitterheid 
    hoppetoetsen mochten duidelijker aanwezig zijn 
    Niet evenwichtig 
    Niet echt een IPA voor ons!









    Ranger (6,5% Alc.Vol) - Blik
    New Belgium Brewing Co. – Fort Collins Colorado USA





    Licht goudblond bier met witte schuimkraag
    Een heerlijke fruitige neus
    Florale toetsen.

    De aanzet is bitter
    Grapefruit laat zich opmerken 
    Lekker hoppig
    Zoete smaken komen effentjes tussendoor.
    Een mooie bitterheid in de achtergrond
    Het bier is mooi in balans
    Lekkere droge en zachte afdronk
    Prachtige IPA










    St. Ambroise Double IPA (8,0% Alc.Vol) - Blik 
    McAusian Brewing. – Montreal Canada





    Donkerblond wazig bier met witte schuimkraag

    Hoparoma
    Fruitig - banaan
    Lichte alcoholprikken

    Redelijk bitter begin.
    Zacht en mals ondanks de 8%
    Zoete toets
    Karamel
    Fruitige prikjes
    Exotisch fruit
    Tikje honing
    De bitterheid op de achtergrond houd aan.
    De afdronk is droog met wat zoetigheid.
    Niet slecht!








    Le Cheval Blanc double blanche (6,2% Alc.Vol) - Fles
    Les Brasseurs RJ – Montreal – Canada





    lichtgeel wazig blond bier met bleke groene schijn
    Dikke schuimkop met wit fijn schuim.

    De neus bied een bloemig boeket
    Hoppig
    Een tikje tarwe
    Peperprik

    De smaak is vrij hoppig
    Scherpe Bitter toetsen
    Peper
    Grapefruit
    Licht kruidig
    Taart
    Droge afdronk
    Witte IPA?













    Death Valley (8,0% Alc.Vol) - Fles 
    Les Brasseurs RJ– Montreal – Canada





    Goudblond bier
    Witte fijn schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Hoppig aroma
    Een beetje zwavelig
    Fruitige Gist
    Abrikoos
    Granig
    Tikje gerookt
    Licht botergeurtje (niet storend)

    Hoppige aanzet.
    Kruidige toetsen
    afgewisseld met een fruitigheid van abrikozen.
    Tikje gebrand
    Bitterheid in de achtergrond
    Lichte alcoholwarmte laat zich opmerken
    Een matige bittere afdronk
    Vloeit lang uit.







     

    De smaak van het bier was prima zowel uit de blikjes als uit de flesjes. 
    Een vergelijking zou misschien beter zijn geweest indien we hetzelfde bier konden 
    proeven in beide verpakkingen.

    We hebben wel vastgesteld dat de bieren uit blik bij het uitschenken
    iets minder schuim produceerden of de bieren uit de fles.

    Met dank aan

    Chris Bauweraerts
    Peter Bouckaert
    Bierhalle Deconinck

    voor het schenken van de bieren












    12-06-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge - Lindemans Kriek – Bruegel - Duchesse De Bourgogne - Adriaen Brouwer Dark Gold - De Verboden Vrucht - Cuvée Delphine






    Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge

     

     

    Onlangs hebben we in het Poperings HOPmuseum de Bier-en Kunstavond meegemaakt.
    Deze avond ingericht door het museum in samenwerking
    met het Poperings Bierproeversgenootschap was een groot succes.
    Een 50-tal proevers kwamen opdagen.
    Edwin Ghequire voorzitter van het Genootschap was de spreker van dienst.





     
    Edwin Ghequire





    Veel brouwers ontwerpen hun etiketten zelf of laten ze ontwerpen.
    Een kunstwerk dient al vlug tot de basis van het etiket.
    Niet ongevaarlijk want de wet van het auteursrecht © kijkt mee.
    Maar de labels van de te proeven bieren waren allemaal in orde en gaan
    al een tijdje mee in het bierlandschap.
    Dus laten we proeven en genieten van de bieren en hun labels!





    Het eerste bier was Lindemans Kriek.
    Alle etiketten van deze brouwerij worden versiert met sierlijke ornamenten.
    Deze vloeiende lijnen werden vroeger veel gebruikt in de Art Nouveau.
    En zeg eens eerlijk! Brussel, Geuze en Horta, zijn dit geen treffende gelijkenissen?






    Lindemans Kriek (3,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Lindemans – Vlezenbeek




    Robijnrode kleur met witte schuimkop

    De neus ruikt zoet
    Kersensiroop

    De aanzet is zoet
    Kunstmatig gezoet
    Suiker
    Kersensiroop
    moutige achtergrond
    Licht zuurtje in de diepte.
    Zoete afdronk
    Een frisdrank van 3,5%







    Het tweede bier was Bruegel amber ale gebrouwen door brouwerij Van Steenberge.
    Het bier is vernoemd naar de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude
    Op het etiket prijkt een detail uit de schilderij ‘Boerendans’ geschilderd rond 1568.
    Het paneel is gedateerd noch gesigneerd, maar is rond dezelfde tijd
    geschilderd als De boerenbruiloft.
    De twee schilderijen zijn van dezelfde grootte en worden
    vaak gezien als bij elkaar horend.
    Ze zijn voorbeelden van Bruegels late werk.
    Ze zijn gekenmerkt door monumentale Italiaanse figuren.





    Bruegel (5,2% Alc.Vol)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde




    Amberkleurig bier.
    Witte volle schuimkraag

    Aroma is matig
    Moutige neus
    Gist 

    De eerste slok is niet meteen raak
    Een beetje teleurstellend
    Moutig
    Caramel
    tikje gebrand.
    Beetje tofee getint
    heel lichte bitterheid
    Kruidig
    Allemaal minimaal
    Middelmatige body
    Eenvoudig, niet slecht maar ook niets meer







    Voor de pauze proefden we nog Duchesse De Bourgogne van brouwerij Verhaeghe.
    Duchesse de Bourgogne verwijst naar Maria van Bourgondië,
    echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk.
    Op het etiket prijkt Maria met een zwarte valk op haar hand.
    De naam van de schilder is niet terug te vinden.
    Maria overleed op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard
    in het bos bij het kasteel van Wynendaele nabij Torhout.
    Haar vierjarige zoontje Filips de Schone volgde haar op,
    onder het regentschap van zijn vader Maximiliaan.
    Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge,
    waar haar grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute.
    Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd.







    Duchesse De Bourgogne (6,2% Alc.Vol)
    Brouwerij Verhaeghe – Vichte




    Robijnkleurig bier met beige dikke schuimkraag

    Aroma van balsamico azijn
    licht zurig en fruitig.

    Zoete fruitige aanzet
    Zoete kersen
    Ook hier prikjes van Balsamico
    Tikje hout
    karamel
    Zuur en zoet wisselen elkaar af
    en bieden een lekker smaakpallet
    droge zure fruitige afdronk
    Een prachtig West-Vlaams roodbruin







    Na de pauze starten we met een Adriaan Brouwer Dark Gold gebrouwen bij Roman.
    Adriaen Brouwer kwam in de plaats van het vroegere bier “Oudenaards bruin”.
    De naam verwijst naar de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer die afkomstig
    was van Oudenaarde en een bewogen leven heeft geleden.
    In Oudenaarde verwijzen heel wat zaken naar Adriaen Brouwer.

    Op het etiket, een portret van de kunstenaar.

    Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw.
    Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge
    een grote invloed hebben gehad.
    Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd.
    Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.





    Adriaen Brouwer Dark Gold (8,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Roman – Mater




    Koperkleurig bier met beige schuimkraag.

    Aroma is caramel
    Rozijntjes
    Fruitig

    De eerste slokjes zijn zoet
    moutig
    karamel
    Bruine suiker
    Nu en dan een zuur tintje maar wel gedoseerd.
    Chocolade prikken.
    Donker fruit
    een tikje alcoholwarmte
    Goed evenwicht

    Afdronk is licht bitter.
    Een goed gebrouwen klassiek bier.






    Het vijfde bier is ‘De Verboden Vrucht’ van brouwerij Hoegaarden/InBev.
    Op het etiket Adam en Eva geschilderd door Jan van Scorel (1495-1562) geboren in Schoorl.
    Hij schilderde Adam en Eva in 1540 met olieverf op een houten paneel.
    Wat opvalt is het lichamelijke van deze twee figuren, geplaatst in een lieflijk landschap.
    Eva leunt tegen de boom der wijsheid.
    In de compositie is een ets van Adam en Eva uit 1504 van Dürer terug te herkennen,
    waarin Eva de appel aan Adam aanreikt.
    Op het etiket van het bier : Adam ontvangt niet, maar lijkt in dit geval te geven aan Eva,
    die er nu nog wulpser bijstaat.
    De boom der wijsheid en de appel is verdwenen en het bierglas staat nu centraal.

     



    De Verboden Vrucht (8,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Hoegaarden InBev – Hoegaarden/Leuven

     


    Robijnrood bier
    met een witte schuimkraag

    Eerste slok is moutzoet
    gevolgd door een kleine chocoladetoets
    Karamel
    Rozijntjes
    Tikje fruitig
    Kruidig (Koriander)
    Aangenaam van smaak
    Zoetkruidige afdronk
    Ondanks de massaproductie toch een goed bier!







    Een topper op de Bier-en Kunstavond was het laatste bier ‘Cuvée Delphine’(11%Alc.Vol)
    van de Struise Brouwers.
    Dit bier ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II.
    Ze hunkert naar erkenning in zowel haar werk- als privéleven, dus besloten
    De Struise Brouwers dat ze vereerd mag worden als was ze een prinses.
    Mevrouw Boël heeft toelating gegeven om een van haar
    kunstwerken laten gebruiken voor het etiket.

    ‘Truth Can Set You Free’ is een print van 100 stuks.
    gepigmenteerde Inkt op doek in een omlijsting van plexiglas.

    Dit bier is een Black Albert die 12 maanden gerijpt is geweest op Four Roses bourbonvaten!

     




    Cuvée Delphine (11% Alc.Vol)
    Brouwerij De Struise Brouwers – Oostvleteren




    Donker bier met lichtbruine fijne schuimkop

    Het bier ruikt hemels
    Chocolade
    Karamel
    Warme alcohol

    De smaak correspondeert met het aroma.
    Zoete karamel
    Alcoholwarmte

    Vanille
    Donker fruit
    Tikje geroosterd
    Zacht met een heerlijk mondgevoel.
    tikje aards
    Chocolade en fruitige afdronk.
    Een van de beste bieren die ik al geproefd heb







    Een gezellige avond met veel wistjedatjes en lekkere bieren.









    INFO :


    25 september 2015 : Muzikale bieren
    20 november 2015 : Henegouwse bieren
    04 december 2015 : Quadrupel bieren

    Telkens van 20u00 tot 22u30

    Hopmuseum Poperinge
    Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge

    Deelname € 15

    http://www.hopmuseum.be/nl/activiteiten









    05-06-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!