Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge
Onlangs hebben we in het Poperings HOPmuseum de Bier-en Kunstavond meegemaakt. Deze avond ingericht door het museum in samenwerking met het Poperings Bierproeversgenootschap was een groot succes. Een 50-tal proevers kwamen opdagen. Edwin Ghequire voorzitter van het Genootschap was de spreker van dienst.
Edwin Ghequire
Veel brouwers ontwerpen hun etiketten zelf of laten ze ontwerpen. Een kunstwerk dient al vlug tot de basis van het etiket. Niet ongevaarlijk want de wet van het auteursrecht © kijkt mee. Maar de labels van de te proeven bieren waren allemaal in orde en gaan al een tijdje mee in het bierlandschap. Dus laten we proeven en genieten van de bieren en hun labels!
Het eerste bier was Lindemans Kriek. Alle etiketten van deze brouwerij worden versiert met sierlijke ornamenten. Deze vloeiende lijnen werden vroeger veel gebruikt in de Art Nouveau. En zeg eens eerlijk! Brussel, Geuze en Horta, zijn dit geen treffende gelijkenissen?
Lindemans Kriek (3,5% Alc.Vol) Brouwerij Lindemans – Vlezenbeek
Robijnrode kleur met witte schuimkop
De neus ruikt zoet Kersensiroop
De aanzet is zoet Kunstmatig gezoet Suiker Kersensiroop moutige achtergrond Licht zuurtje in de diepte. Zoete afdronk Een frisdrank van 3,5%
Het tweede bier was Bruegel amber ale gebrouwen door brouwerij Van Steenberge. Het bier is vernoemd naar de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude Op het etiket prijkt een detail uit de schilderij ‘Boerendans’ geschilderd rond 1568. Het paneel is gedateerd noch gesigneerd, maar is rond dezelfde tijd geschilderd als De boerenbruiloft. De twee schilderijen zijn van dezelfde grootte en worden vaak gezien als bij elkaar horend. Ze zijn voorbeelden van Bruegels late werk. Ze zijn gekenmerkt door monumentale Italiaanse figuren.
Bruegel (5,2% Alc.Vol) Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde
Amberkleurig bier. Witte volle schuimkraag
Aroma is matig Moutige neus Gist
De eerste slok is niet meteen raak Een beetje teleurstellend Moutig Caramel tikje gebrand. Beetje tofee getint heel lichte bitterheid Kruidig Allemaal minimaal Middelmatige body Eenvoudig, niet slecht maar ook niets meer
Voor de pauze proefden we nog Duchesse De Bourgogne van brouwerij Verhaeghe. Duchesse de Bourgogne verwijst naar Maria van Bourgondië, echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk. Op het etiket prijkt Maria met een zwarte valk op haar hand. De naam van de schilder is niet terug te vinden. Maria overleed op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard in het bos bij het kasteel van Wynendaele nabij Torhout. Haar vierjarige zoontje Filips de Schone volgde haar op, onder het regentschap van zijn vader Maximiliaan. Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, waar haar grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd.
Duchesse De Bourgogne (6,2% Alc.Vol) Brouwerij Verhaeghe – Vichte
Robijnkleurig bier met beige dikke schuimkraag
Aroma van balsamico azijn licht zurig en fruitig.
Zoete fruitige aanzet Zoete kersen Ook hier prikjes van Balsamico Tikje hout karamel Zuur en zoet wisselen elkaar af en bieden een lekker smaakpallet droge zure fruitige afdronk Een prachtig West-Vlaams roodbruin
Na de pauze starten we met een Adriaan Brouwer Dark Gold gebrouwen bij Roman. Adriaen Brouwer kwam in de plaats van het vroegere bier “Oudenaards bruin”. De naam verwijst naar de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer die afkomstig was van Oudenaarde en een bewogen leven heeft geleden. In Oudenaarde verwijzen heel wat zaken naar Adriaen Brouwer.
Op het etiket, een portret van de kunstenaar.
Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw. Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge een grote invloed hebben gehad. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.
Adriaen Brouwer Dark Gold (8,5% Alc.Vol) Brouwerij Roman – Mater
Koperkleurig bier met beige schuimkraag.
Aroma is caramel Rozijntjes Fruitig
De eerste slokjes zijn zoet moutig karamel Bruine suiker Nu en dan een zuur tintje maar wel gedoseerd. Chocolade prikken. Donker fruit een tikje alcoholwarmte Goed evenwicht
Afdronk is licht bitter. Een goed gebrouwen klassiek bier.
Het vijfde bier is ‘De Verboden Vrucht’ van brouwerij Hoegaarden/InBev. Op het etiket Adam en Eva geschilderd door Jan van Scorel (1495-1562) geboren in Schoorl. Hij schilderde Adam en Eva in 1540 met olieverf op een houten paneel. Wat opvalt is het lichamelijke van deze twee figuren, geplaatst in een lieflijk landschap. Eva leunt tegen de boom der wijsheid. In de compositie is een ets van Adam en Eva uit 1504 van Dürer terug te herkennen, waarin Eva de appel aan Adam aanreikt. Op het etiket van het bier : Adam ontvangt niet, maar lijkt in dit geval te geven aan Eva, die er nu nog wulpser bijstaat. De boom der wijsheid en de appel is verdwenen en het bierglas staat nu centraal.
De Verboden Vrucht (8,5% Alc.Vol) Brouwerij Hoegaarden InBev – Hoegaarden/Leuven
Robijnrood bier met een witte schuimkraag
Eerste slok is moutzoet gevolgd door een kleine chocoladetoets Karamel Rozijntjes Tikje fruitig Kruidig (Koriander) Aangenaam van smaak Zoetkruidige afdronk Ondanks de massaproductie toch een goed bier!
Een topper op de Bier-en Kunstavond was het laatste bier ‘Cuvée Delphine’(11%Alc.Vol) van de Struise Brouwers. Dit bier ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II. Ze hunkert naar erkenning in zowel haar werk- als privéleven, dus besloten De Struise Brouwers dat ze vereerd mag worden als was ze een prinses. Mevrouw Boël heeft toelating gegeven om een van haar kunstwerken laten gebruiken voor het etiket.
‘Truth Can Set You Free’ is een print van 100 stuks. gepigmenteerde Inkt op doek in een omlijsting van plexiglas.
Dit bier is een Black Albert die 12 maanden gerijpt is geweest op Four Roses bourbonvaten!
Cuvée Delphine (11% Alc.Vol) Brouwerij De Struise Brouwers – Oostvleteren
Donker bier met lichtbruine fijne schuimkop
Het bier ruikt hemels Chocolade Karamel Warme alcohol
De smaak correspondeert met het aroma. Zoete karamel Alcoholwarmte
Vanille Donker fruit Tikje geroosterd Zacht met een heerlijk mondgevoel. tikje aards Chocolade en fruitige afdronk. Een van de beste bieren die ik al geproefd heb
Een gezellige avond met veel wistjedatjes en lekkere bieren.
INFO :
25 september 2015 : Muzikale bieren 20 november 2015 : Henegouwse bieren 04 december 2015 : Quadrupel bieren
Telkens van 20u00 tot 22u30
Hopmuseum Poperinge Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge
Deelname € 15
http://www.hopmuseum.be/nl/activiteiten
05-06-2015 om 00:00
geschreven door William Roelens
|