Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (15) – Babylone - Heer van Biesen - Leffe Royale Whitbread Holding - L’Ensemble (13,0%Alc.Vol.) - Leuven Innovation Festival beer.







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (15)

     


     

     

    Babylone (7,0%Alc.Vol.)
    Brussels Beer Project – Brussel
    Gebrouwen bij Anders (Halen)

    Met Babylone, gaat Brussels Beer Project « Back to the future » 
    7,000 jaar geleden, in Babylon, ontdekten ze toevallig
    een geweldig drankje op basis van vergist brood.
    Een paar duizend jaar later, in Brussel, vinden we de Babylone terug,
    een bier <> met Chinook, die niet verlegen is zijn bitterheid tentoon te spreiden.
    Ze zeggen dat een bier gelijkstaat aan 2 sneetjes brood -
    bij het Babylone bier is dat volgens de brouwers volledig waar!









    Koperkleurig helder bier
    met een romige gebroken witte schuimkraag

    De neus bied bittere toetsen
    Hoppige aroma’s

    Bij de eerste slok worden de smaakpapillen geconfronteerd met een hevige bitterheid
    Een matige caramoutsmaakje komt even naar boven.
    De bitterheid blijft aanhouden.
    De smaak gaat één richting uit.
    Toch een prikje kruidigheid
    Droge bittere afdronk

    Verborgen bitterheid?
    Voor de bittergemeenschap!









    Heer van Biesen (6,2%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristie
    Gebrouwen voor de 13 heren. - 100 % Brettanomices









    Goudblond bier
    met een romige witte volle schuimkraag
    Mooie doorlopende koolzuurpareling

    De neus ruikt brett
    (wilde gist)

    De eerste slok is meteen zoet
    Moutig
    Lichte oude geuze smaak (Brett)

    Maar in het geheel niet zo zuur.
    aanwezigheid van een minieme fruitsmaak.
    Heel mals bier met voldoende evenwicht
    Droog
    Droge bittere afdronk


     







    Leffe Royale Whitbread Holding (7,5%Alc.Vol)
    AB InBev – Leuven

     






    Donkerblond helder bier
    met een witte romige schuimkraag.

    De neus heeft een zoet aroma
    Moutig
    Granig
    Met een licht zuur trekje

    Zoete aanzet
    toetsen van gerookte hesp
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Meer hop zou het bier in de hoogte drijven
    Mist heel veel karakter maar ook niet zo slecht.
    Allemans vriend










    L’Ensemble (13,0%Alc.Vol.)
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog.

    Met L’ensemble zoekt Roland Mengerink de grens op. Niet alleen
    de grens van het maximaal haalbare, want 13% Alc.vol is extreem zwaar voor een volmoutbier.
    Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen,
    geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen
    en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Mede daardoor brouwt hij dit bier slechts éénmaal per jaar en komt het op de markt als het winterseizoen aanbreekt. Een perfecte
    begeleider van de kerstdagen! Heerlijk verwarmend.
    Stijl: Barley wine (winterbier)








    Donkerbruin bier met rode schijn.
    Gebroken witte schuimkraag

    Zoet aroma streelt de neus.
    Aroma van portotoetsen

    Aardse prikjes

    De eerste slok tovert een glimlach op mijn mond

    Een zoete zwoele smaak met een lichte bitterheid op de achtergrond
    warme alcohol.

    Moutig
    Een tikje aanwezigheid van hout.
    rood fruit – pruimpjes.
    Toetsen van karamel

    Rode wijn – aperitiefsmaak
    Een smaakfestijn







     

    Leuven Innovation Festival beer (8,0%Alc.Vol.)
    Hof ten Dormaal – Tildonk
    Limited Edition.

    Gebrouwen voor het Leuven Innovation Bierfestival.









    Oranjekleurig bier
    met witte schuimkraag.

    De neus is zurig
    Fruitig met een tikje abrikoos en citroen.

     

    De smaak is zoet
    Soms wat lijmtoetsen (eigenaardig)
    Hout
    Tikje rokerige smaak
    De aanwezige zuurheid blijft aanhouden maar is niet gecompliceerd
    Halfdroge zure afdronk.

    Aangenaam bier die na enkele slokken ten volle tot zijn recht komt.








    Let op!


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de hierboven bierbesprekingen de smaaksensatie die ik
    beleefd op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Groeten William







    29-10-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Modeste Bierfestival: Saison d'Henriette -Hip Hop Double IPA - Frambuesa chocolat - Origame Hallelujah Session IPA - Winter Zjef - Den zwarte Sinjoor - First Batch - Ging’s Triple - Vicaris Lustrum - TSTBRW 01 Imperial Red Ale






    5de Modeste Bierfestival 2015





    Aroma, smaak en passie





    Een gezellige drukte aan de Boomgaardstraat 17




    Ze hadden aangekondigd dat het Modeste Bierfestival een paradijs is voor bierliefhebbers.
    Inderdaad!
    Annemie en ik waren op zaterdag 3 oktober getuigen van dit prachtig Antwerps bierproeffeest,
    ingericht door Hans Bombeke, Vera Bisschops en het Antwerps BierCollege
    in samenwerking met brouwerij Duvel Moortgat.







    Bezieler en inrichter Hans Bombeke.








    Brouwerij 'De leite' uit Ruddervoorde was voor de eerste maal aanwezig.
    Luc schonk voor ons een Femme fatale (6,5%). Een moutig bier met fruitige toetsen.










    Aan de stand van Palm Craft Breweries proefde ik in de Arthur's Legacy serie 
    (Genoemd naar de vroegere meesterbrouwer Arthus Van Roy) de
    limited Edition 'Saison d'Henriette' van 't vat (5,8%).

    Blond bier met witte schuimkraag
    Moutig en gsitig in de neus

    Overwegend zoet
    met een lichte bitterheid.
    Kruidig met Koriander.
    Zoete afdronk.








    Den Eddy! Overal aanwezig!










    Brouwer Roland Mengerink van 'De dochter van de Korenaar' is zijn stand aan het fotograferen.








    Bij De Keukenbrouwers uit Hove (De jongste brouwerij op het Festival)
    degusteerde ik een Hip Hop Double IPA (7,7%).

    Een donker amber bier
    met witte schuimkraag.
    Een florale neus
    Citrustoetsen
    Tikje vanille

    Zoet
    Hoppig
    Ananas, mango

    Met een mooie bitterheid die vrijkomt.
    Fruitig
    Een aangenaam zacht bier. 








    Annemie in gesprek met Sandrino (vertegenwoordiger van Brouwerij Leroy en
    Van Eecke) en Marc Struyf (Den Triest).
    Gespreksonderwerp : Hop natuurlijk!





    30-tal brouwerijen


    Een 30-tal brouwerijen waren gedurende twee dagen aanwezig
    met een uitgebreid assortiment bieren.
    Net zoals op andere bierfestivals werden de bieren uitgeschonken in proefglaasjes.
    Maar de formule is wel uniek. Geen gesjoemel met kaarten, jetons enz…
    Nee, u betaalde gewoon 1 euro voor een glaasje bier.
    Zo eenvoudig kan en zou het moeten zijn!









    1 euro voor een glaasje bier.












    Brouwer André van brouwerij 'Hof ten Dormaal' (Tildonk) schonk mij zijn jongste creatie.
    Frambuesa ! chocolat (7%)

    Donker bier met kleine witte schuimkraag.
    In de neus een tjkje framboos
    gevolgd door donkere chocolat
    robuste aards aroma

    De smaak kan mij niet erg bekoren.
    Moutig
    aardse smaken
    Tikje chocolade en een ietsje pietsje framboos.
    Lichte bitterheid.
    Het bier is jammer genoeg uit balans.
    De naam is aardig gevonden
    maar hier houd het jammer genoeg op







    Liefde is elkanders bier delen









    Brouwer Fred Magerat en zoon van Brasserie 'Du Brabant'
    had enkele van zijn Origame bieren bij.
    Ontdek via deze blog zijn brouwerij en de bieren.
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1784149

    Ik proefde

    Origame Hallelujah Session IPA (2,7%)

    Blond bier met een witte schuimkraag.

    Bitter in de neus
    Zeer hoppig

    De eerste slok confronteer je met een fanatiek bitterheid.
    Bloemig
    De smaak gaat maar een richting uit.
    Een tikje zacht graansmaakje.
    Kurkdroog bier.
    Lekker
    Voor de echte bitterfans.








    Leopold 7 (Brasserie de Marsinne - Couthuin) wacht om geopend te worden











    Het was een blij weerzien met Paul Van Nieulande en zoon Tom.
    Paul en ik hebben samen nog de brouwcursus bij brouwerij Alvinne gevolgd.
    Paul is nu brouwer en eigenaar van brouwerij 't Paenhuys (Nieuwkerken-Waas).

    Ik proefde er al de Winter Zjef (9,0%)

    Een zwart bier met gebroken witte schuimkraag.

    Zoet aroma
    Rijpe Pruimpjes

    Zoete smaak
    Moutig
    Karamel
    Chocolade
    Gedroogde fruitsoorten
    Tikje koffie
    Allemaal iets te flauw
    Niet voldoende in evenwicht.
    Lekker maar mocht meet karakter hebben.





    Twee EVA dames ontmoeten elkaar.
    Annemie en Majorie Elich.





    Eerbetoon aan brouwer Modeste Van den Bogaert

    Het Modeste Bierfestival brengt hulde aan Modeste Van den Bogaert.
    Hij kwam vlak na de tweede wereldoorlog in Brouwerij De Koninck terecht
    nadat zijn vader jong gestorven was.
    Meer dan 50 jaar lang zou hij deze brouwerij leiden.







     












    Ook buiten was het een drukte van jewelste.
    De zon deed aangenaam deugd en spoorde de bierfans aan om nog eentje te degusteren.








    Ook aanwezig (hoe kan het anders!) de tweede Antwerpse brouwerij 't Pakhuis.

    Ik liet mij Den zwarte Sinjoor van 't vat inschenken.

    Een donkerbruin bier
    met lichtbruine schuimkraag.

    Zoet aroma van chocolade
    Geroosterde prikken

    De eerste slok is zoet.
    Karamel
    Een lichte koffiebitterheid
    Chocoladetoetsen
    Zachtzoete afdronk.
    Een lekker en aangenaam genietbaar bier





    Ook aanwezig was Geert Vertenten met zijn ambachtelijke
    brouwerij 'Donum Ignis' uit Sinaai-Waas.
    Geert schonk er naast ook zijn NOORderbierke zijn laatste creatie : 
    'ZOAS' (Zuiderbierke Oak Aged Special)








    De  West-Vlaamse brouwerij 'De Brabandere' had zijn 'sour' bieren meegebracht.









    Nog uit West-Vlaanderen was Geert Toye van brouwerij 'Toye' (Marke).
    Zijn bier 'Goedendag' werd bekroond met de publieksprijs.










    Proeven doe je best met de ogen dicht! Het kon ook van de zon zijn?





    bescheiden microbrouwerijen & een verrassingsbrouwerij

    Deze vijfde editie vond voor de eerste keer plaats in de vroegere trendySummer Josephine’s bar & restaurant.

    Een 30 Bescheiden microbrouwerijen deelden de plaatsen.

    De brouwerijen onderscheiden zich van grote brouwerijen door hun artisanale, op kleine schaal geproduceerde speciaalbieren en delen dezelfde passie als Modeste: vakmanschap, passie én de liefde voor bier.

    8 brouwerijen waren voor de eerste keer aanwezig, 2 brouwerijen maakten hun come-back,
    8 Waalse brouwerijen, 5 Belgian Family Brewers en
    1 verrassingsbrouwerij Batzen Bräu uit Bozen (Zuid Tirol) vulden de zaal.

     








    Voor het eerst als zelfstandige brouwerij op een bierfestival.
    'Het Nest' uit Turnhout.
    Wanneer ik dit schrijf is de opening van hun nieuwe brouwerij net achter de rug.

    Ik degusteerde er hun First Batch (6%) (Primeur)

    Blond bier met witte schuimkraag
    Een moutige neus
    Zoet aroma met kruidige toetsen

    De eerste slokjes zijn bitter
    Fruitige toetsen
    licht aardse kruidigheid
    Moutig
    Bittere afdronk.
    Er moet nog wat aan gesleuteld worden.
    Maar de eerste indruk is positief.









    Majorie Elich aan de stand van Brasserie Caracole uitgebaat door Philippe Golinvaux.










    Bierfirma Ging's.
    De familie Juprelle (Petit-Han - Durbuy) lanceert haar eigen ambachtelijke bier.
    Het eigenaardige van het project is dat er in het bier Ginseng aanwezig is.
    Het bier wordt gebrouwen bij Brasserie Grain d’Orge (Hombourg)








    Ging's Triple (8,5%)

    Oranje wazig bier met witte schuimkraag
    Aroma is fel gekruid
    Groenten
    Paprika

    De eerste slok is aards
    Kruidig
    Ginseng speelt hier duidelijk de hoofdrol.
    Muffig
    Niet echt mijn ding.
    Misschien komt het bier tot zijn recht met een bijpassend gerecht?



    Tastings

     

    Tijdens het Modeste Bier Festival konden bierliefhebbers niet alleen naar hartelust bier degusteren, maar ook hun smaakpapillen verwennen tijdens een proefsessie 'chocolade en bier' met  de jonge chocolatier Jitsk. Tevens kon men genieten van een kaas- en bier tasting met kaasaffineur Frederic Van Tricht aan de verschillende buiten opgestelde foodtrucks.

     






    Chris & Ivan

    Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal en Ivan De Rycke nam iedereen mee op een tocht doorheen de rijke Antwerpse biergeschiedenis met het boek Antwerpen Bierstad Cahier 2: Antwerpse brouwerijen, in en rond de stad, vroeger en nu.

     





    Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal










    Bij briouwerij 'Dilewyns' proefde ik een Vicaris Lustrum (10%)

    Wazig blond bier met witte schuimkraag

    Een lekker kruidig aroma.

    Zoete moutige aanzet
    Met licht kruidige toetsen.
    Hoppig
    Met een lichte bitterheid in de achtergrond
    evenwichtig
    Hoppige afdronk
    Mooi afgewerkt bier zoals we dat gewoon zijn van deze brouwerij








    Al een tijdje geleden dat ik Kris Boelens van de gelijknamige brouwerij had gezien.
    Hij had zijn vernieuwde Waaslander mee. 









    Als afsluiter proefde ik nog een voorlopig proefbrouwsel van brouwerij De Koninck.

    De Koninck TSTBRW 01 Imperial Red Ale (7,8%)

    Donker amber bier met witte schuimkraag.
    Lekker aromatisch
    Zoet
    Karamel

    Zoete aanzet
    Karamel
    Prikje fruitigheid
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Mooi in balans
    Lekkere smaakwisselingen
    Prachtig bier dat ze onmiddellijk op de markt mogen brengen!











    Bierfanaten van brauerei Batzen Bräu uit Bozen (Zuid-Tirol)











    Tijdens het 'Modeste Bier Festival 2015' was er een publieksprijs voor béste brouwerij van het festival.

    De beste prijs 'volgens de bezoekers' ging naar Brouwerij Toye of Goedendag.
    Deze won met een grote voorsprong !
    Supergeweldig voor deze kleine brouwer uit Marke-Kortrijk,
    die zelf zijn eigen ketels heeft gemaakt.

    De top vijf van het Modeste Bier Festival (publieks- en vakjury)

    1 Goedendag, Brouwerij Toye
    2 ZOAS, Donum Ignis
    3 Hip Hop, De Keukenbrouwers
    4 Barrel Aged Grappa, Hof ten Dormaal
    5 Zwarte Zjef, ’t Paenhuys









    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een lieve dame
    die wil poseren voor mijn (nu) Smarte Phone.
    Ditmaal waren het twee buitenlandse schoonheden!
    Ze fluisterden zachtjes in mijn oor
    “see you next year William!”
    Ik weet nog altijd niet hoe ze mijn naam kenden?


    http://www.modestebierfestival.be




    X

    20-10-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem 07/10/2015








    Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem.














    Precies 5 jaar geleden was ik al eens uitgenodigd door Thijs Maenhout
    om de opening van zijn gelijknamige brouwerij in Meulebeke bij te wonen.
    Het was toen zijn eerste brouwerij en de start van zijn brouwavonturen.
    Thijs was van beroep programmeur in de voedingsindustrie
    Hij heeft altijd een liefde gehad voor bier en brouwen.
    Zoals veel hobbybrouwers heeft hij de bierbrouwcursus bij Alvinne Events gevolgd en met glans afgerond.
    Zijn startbrouwerij was toen gevestigd in de oude gebouwen van het vroegere Gerdox.







    Brouwer Thijs





    Dat Thijs niet bij de pakken bleef zitten bevestigde een nieuwe uitnodiging
    op de opening van zijn kersverse brouwerij in Pittem.
    Waar hij in Meulebeke nog brouwde met een tweedehandse brouwinstallatie,
    afkomstig van de vroegere brouwerij Meesters uit Galmaarden,
    beschikt hij en zijn echtgenote Birgit (die nu ook voltijds in de brouwerij zal werken en
    zich voornamelijk zal bezighouden met de administratie en de logistiek)
    nu over een spiksplinternieuwe installatie.
    De verhuis was het gevolg van onvoldoende plaats die hij nu in Pittem wel heeft
    in een vroegere autogarage. De ruimte is nu driemaal zo groot.





















    Het voordeel is dat zij nu ook naast de brouwerij wonen en zodoende
    het brouwproces op elk uur van de dag kunnen gadeslaan.
    Ook het ontvangen van groepen zal vlotter verlopen.

    Was de oude installatie in Meulebeke maar geschikt voor 400 liter,
    (hij brouwde per week twee brouwsels van 5 hectoliter, telkens goed voor zeshonderd flessen van 75 centiliter en ongeveer 500 hectoliter op jaarbasis) nu beschikken ze in Pittem over een brouwcapaciteit van 2000 liter ofwel een 1.500 hl per jaar.






















    Daarnaast staat er in een andere ruimte een moderne volautomatische bottel- en etiketteermachine.
    Heel belangrijk is daarbij dat ze voortaan ook standaard bierflesjes van 33 cl.
    kunnen afvullen en daarmee hun gamma plotsklaps heel wat aantrekkelijker
    kunnen uitbreiden naar de consument toe.
    Verder beschikken ze over drie vergistingstanks.













    Terwijl ze toch bezig waren met de vernieuwing hebben ze ook een beperkte proefinstallatie van 60 liter geïnstalleerd. De bedoeling is dat Thijs hiermee kan experimenteren met kleine proefbrouwsels, waaruit mogelijk later grotere brouwsels zouden kunnen resulteren.
    Dit ook om de klanten die het gezellige verbruikerslokaal bezoeken zijn speciale biertjes te kunnen voorschotelen.












    Thijs brouwt momenteel vier bieren
    Koeketiene, Blinde Mol, Ferre en Hoppa Hontas (verschillende varianten).
    In zijn gedachten zijn er plannen om eventueel een bruin bier te creëren, maar dit is voor later.

    Dat er interesse is voor het buitenland is algemeen geweten.
    Hij wil echter langzaam zijn bouwactiviteiten opbouwen.
    Zijn dit nu niet de verstandigste brouwers?
























    Gezellige drukte bij de opening.
    Heerlijke bieren, lekkere hapjes, smakelijke beenhesp
    en pralines die matchten met het bier.


     









    Wij wensen in ieder geval Thijs, echtgenote Birgit en dochtertje Lente
    veel succes toe met de brouwerij.
    Hopelijk mogen we in de toekomst prachtige creaties proeven
    van brouwerij Maenhout.


    INFO

    Brouwerij Maenhout
    Brugsesteenweg 157
    8740 Pittem
    Gsm. 0477 75 00 20
    info@brouwerijmaenhout.be



    De verbruikerszaal, is elke zaterdag van 14 tot 18 uur open en heeft uitzicht op de brouwerij.

    Groepen kunnen altijd op afspraak langskomen voor een geleid bezoek aan de brouwerij."



    William Roelens









    19-10-2015 om 15:36 geschreven door William Roelens


    13-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (14) - Blanche Lambicus - Grand Cru - Rekwisiet - The Crow - Wild Jo








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (14)

     


     

    Blanche Lambicus (4,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Timmermans – John Martin - Itterbee
    k







    Lichtblond helder bier met witte schuimkraag.

    Het aroma is licht zurig.
    prikje citrus.
    Floraal.

     De eerste slokjes zijn licht zurig.
    Verfrissende citroensmaak.
    Tikje koriander.
    Het bier is mooi in balans.
    Een gelijkenis met cider is niet veraf.
    Een lekker doordrinkbaar bier.
    Trouwens de enige witte lambiek.









    Grand Cru (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie du Rocs - Montignies-sur-Roc


     


    Donkerbruin bier met beige schuimkraag.

    Aroma van chocolat.
    Karamelmout.
    Tikje alcohol in de neus.

    De smaak heeft een zoet begin.
    Karamel speelt een hoofdrol.
    Een vleugje kruiden brengt een aangename afwisseling.
    Een tikje alcoholwarmte komt nu en dan naar boven.
    Rozijntjes breken soms door.
    Aangenaam degustatiebier.






    Rekwisiet (6,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Anders – Halen







    Goudkleurig helder bier met witte dikke schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling.

    Moutige en fruitige neus.
    De eerste slok is moutig.
    Enige fruitigheid
    Jammer maar geen hop in de smaak 
    Het bier degusteert vlot en evenwichtig maar mist iets van karakter
    Zoet over de gehele lijn. 
    Weinig bitterheid te bespeuren.
    Het etiket is ook niet al te mooi.
    Laten we zeggen een allemansvriend

    Recept Meester brouwer Hugo Smets Kempenbrouwerij CCV Retie.










    The Crow (14,0%Alc.Vol.)
    White Poney – Piove di Sacco
    Gebrouwen bij ’t Gaverhopke – Waregem







    Zwart bier met een fijn laagje lichtbruin schuim.

    Moutige neus.
    Aroma van geroosterde mout.
    lichte alcohol.

    Moutige aanzet
    Een tikje zoethoutin de verte 
    Enige bitterheid.
    Alcoholwarmte genoeg.
    Prikken van bittere chocolade
    Koffietoetsen
    Een lekker degustatiebier voor bij de open haard
    Wel een beetje te veel alcohol.










    Wild Jo (5,8%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Koninck  (Duvel Moortgat) - Antwerpen







    Helder blond bier met witte schuimkraag.
    Lichte doorlopende koolzuurpareling.

    Zoet aroma.
    Fruitige prikjes
    Amandel?

    Moutige aanzet.
    In de achtergrond een lichte bitterheid
    Fruitig toetsen
    De breth is mijns inziens ver te zoeken!
    De bitterheid blijft aanhouden
    Scherpe smaak
    Licht bittere afdronk
    Een lekkere dorstlesser die naar het schijnt verder evolueert in de fles?
    Dit was wel een bier van het eerste brouwsel!



    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik enkel
    op het moment van proeven aan het bier beleefd!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William





    13-10-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Petrus sour sensatie - Brouwerij De Brabandere - Bavikhove








    De Petrus sour sensatie







    Kom eens Petrusbieren mengen en proeven!
    Dit was de sympathieke uitnodiging van brouwerij De Brabandere.



    In mijn jeugd was ik al gefascineerd om dingen te mengen.
    In mijn geval was het verf die ik gebruikte om te proberen mijn amateurschilderijen
    naar een hoger niveau te brengen.
    De smaakontwikkeling startte van mij al in de baarmoeder.
    Rond de twaalfde week waren naar horen zeggen al bepaalde smaakpapillen in mijn mond aanwezig.
    Ik weet niet of ze toen al gevoelig waren aan zuur?
    Maar in elk geval was ik heel blij met de uitnodiging van Brouwerij De Brabandere.
    In het gezelschap van de Waregemse Bierfanaten trok ik richting Bavikhove
    om net als alchemisten te gaan mengen en roeren. Maar dan gecontroleerd!








    De prachtige foederzaal met 27 foeders - 18 staande en 9 liggende.













    Het hele gebeuren vond plaats in de nieuwe proefzaal van de brouwerij,
    Van uit het lokaal hadden we een prachtig uitzicht op de indrukwekkende
    foederzaal met de 27 foeders die ons geamuseerd stonden na te kijken
    hoe we het er zouden van afbrengen.
    Zij waren in feite verantwoordelijk voor de avond.








    Guillaume Lambrecht (Marketing Verantwoordelijke) schenkt een heerlijke 1894 in.







    1894
    Het prachtige glas en de exclusieve met goud bedrukte spumante-fles.





    Na het degusteren van een heerlijke 1894 (gebrouwen naar aanleiding van hun 120ste verjaardag)
    mochten we plaats nemen aan de prachtige door leuke proefplankjes versierde tafels.



     





    De prachtige met proefplankjes gedekte tafels.


    Het was niet Brouwmeester Chris Vanackere of Product manager Yves Benoit die de avond leidde, nee het was de boss hemzelf Albert (Bert) De Brabandere die het hele gebeuren voor zijn rekening nam. In een boeiende uiteenzetting vernamen we alles over de brouwerij, hun bieren en haar toekomst.



    Brouwerij De Brabandere gaat in de toekomst meer en meer uitgaan om speciaalbieren te brouwen.
    Om dit te verwezenlijken is het moeilijk om de consumenten dit te doen geloven
    omdat hun naam nog altijd nauw verbonden is met een pils.
    Dit werkt ook een beetje tegen hen vooral omdat Brouwerij De Brabandere
    altijd met hun pils bij bierkenners en op blindproeverijen bij de top 3 zit.
    Maar wanneer men op café gaat en breder op de consument gaat kijken
    dan is het juist andersom, dan hebben ze het wat moeilijker met hun pils.
    Daarom zijn ze hoe langer hoe meer zich gaan focussen in wat de consument geïnteresseerd is.
    Wat de waarden zijn van hun brouwerij en hoe het product gecreëerd is.
    Ze willen commerciële veranderingen brengen in de brouwerij.
    Daarom hebben ze in 2014 teruggegaan van brouwerij Bavik naar brouwerij De Brabandere.
    Dit is in feite niet zo nieuw want tot in 1990 was het altijd De Brabandere geweest.













    De koperen kikker van kunstenaar Lode Laperre






    Ze hebben onderzoeken gedaan naar zich zelf en kwamen tot de conclusie:
    Ze hebben zeer goede bieren, een mooie brouwerij maar daarentegen
    een veel te breed assortiment en vooral ze hebben nood aan extra imago.
    Dit is voor de buitenwereld niet zo belangrijk maar voor henzelf cruciaal.
    Daarom heeft brouwerij De Brabandere besloten om alles dat buiten hun waarden valt
    niet meer te doen (Private labels bvb), en alles binnen de waarden te versterken.
    Ze gaan zich voortaan richten op drie pijlers.
    Ze gaan eerst kijken naar het product en dan naar de financiële kant.
    Een brouwerij zijn waarin (zijn ze nu al) mensen gepassioneerd samenwerken, met echte waarden.
    De authenticiteit en kwaliteit bepalen die door innovatie primeert.
    Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier word gebrouwen
    voor bierfanaten en voor geen bierdrinkers.
    Brouwerij De Brabandere wil de mensen meer informatie geven omdat hoe langer hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in hun glas bier en dat kunnen ze alleen maar toejuichen.
    Ze zijn voor de slogan 'never compremise the taste'







    Bert De Brabandere hield een boeiende uiteenzetting over de brouwerij en hun
    nieuwe projecten.





    Wood age bieren

    De reden van de samenkomst bij Brouwerij De Brabandere waren
    hun zure bieren proeven en mengen tot u tevreden bent met het resultaat.
    Ze willen deze bieren dichter bij de consument brengen.
    De bierfanaat leren wat verantwoordelijk zuur in een bier is.
    Veel buitenstaanders vragen zich af wat dat precies zijn? Is dit geuze,
    is het bier op eiken vaten enz..?
    In de term woodage beer zijn er zoveel categorieën dat u de bieren
    niet kunt vergelijken met elkaar.
    U kunt ze onderverdelen aan de hand van enkele karakteristieken verteld ons Bert.

    1) Is het vers bier die in de vaten gaat ja of nee?
    2) Heeft het hout een invloed met het gene wat je ermee doet??
    3) Hoe lang blijft het bier in de vaten?
    4) wat voor type hout wordt er gebruikt?







    De categorieën

    Barrel aging

    In geval van Barrel aging ga je spreken over een vat.
    Een vat dat je gebruikt om met de smaak te werken van de
    vorige drank die het bevatte. (Whisky, cognac, Bourgogne..)
    Werk je met nieuwe vaten dan krijg je de smaak van tamines die in het hout zitten.
    Dit komt er op neer dat de smaak die in de vaten zat laten overgaan in het bier.
    Dan heb je kleine vaatjes nodig omdat u een groot contactoppervlak nodig hebt.
    U krijgt er in dit procedé wel geen gisting of zuur bier uit.
    Indien wel dan is het omdat er iets verkeerd is gegaan.
    U kunt de vaten ook slechts één of tweemaal gebruiken.
    Het bier blijft er ook tussen de drie en zes maanden in.

    Lambiek en Geuze.

    Het verschil met het vorige Is dat het bier al geïnfecteerd is via het koelschip
    vooraleer dat het in aanraking wordt gebracht met het hout.
    En er zijn dan ook geuzen die blend zijn van een, twee of drie jaar oude lambiek.
    Dit procedé kan ook op andere locaties gebeuren dan de zennevallei.

    foeder aging

    Deze methode is precies dat wat brouwerij De Brabandere doet.
    Het herrijzen van het bier in de foeders.
    Op de foeders laten ze een blond bier die al een hoge gisting heeft
    gehad gedurende 18 tot 24 maand rijpen.
    Waarom? niet om de smaak van het hout zoals barrel aging.
    Maar het hout is een voedingsbodem voor de verschillende micro-organismen
    die de resterende suikers van de hoofdgisting omzetten naar zuren, hogere alcohol en esters.

    Hoe gaat dit in zijn werk?
    Het hout heeft een doorlaatbare wand waar de lucht traag doordringt in het bier,
    met als gevolg een gecontroleerde oxidatie.
    Binnen het hout zitten een zeven families bacteriën en wilde gisten die daar eigenlijk leven.
    Ze hebben behalve suikers ook deze indringende lucht nodig.
    Na twee jaar resulteert het in een fris zuur bier met een fruitig aroma.
    Zure bieren is eigenlijk het belang van tijd!
    Dit om de complexiteit te laten ontwikkelen.
    Want dan komt het aroma en de echte smaken naar boven. 


    Andere methodes

     American wild style

    Is een beetje van alles
    Alle bacteriën die ze kunnen vinden steken de brouwers erin.
    Ofwel super ofwel niet te drinken!
     

     Berliner weisse

    Met lactobacillus (melkzuurbacteriën) infectie.
    Melkzuren die toegevoegd worden aan het witbier en niet te veel in alcohol.

    Gose bieren

    Topfermented , koriander, zout en toevoeging van melkzuur.
     





    Het prachtige proefplankje.





    De Petrus sour sensatie

     







    De mengbieren




    De bieren die we gaan mengen om tot een andere smaaksensatie te bekomen zijn:

     

    Petrus Aged Pale.

    Petrus Aged Pale is 100% bier uit onze eiken foeders.
    Michael Jackson, de beer hunter, koos eind jaren ’90 de naam.
    Als eerste verkocht hij dit bier in zijn beer clubs.
    Het is nog steeds dé referentie voor zure bieren.
    Petrus Aged Pale won wereldwijd verschillende gouden medailles op bierwedstrijden.
    Verder wordt het bier sinds de start van de brouwerij gebruikt als blend-bier
    in andere bieren om deze ook de frisse zachtzure smaken en aroma’s te geven.

    Petrus Aged Red.

    Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale en 85% dubbel bruin met kriekensap.
    Voor de fruitbierliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans.
    Volmondig, zoet, fris en fruitig tegelijkertijd!

    Petrus Oud Bruin.

    Petrus Oud Bruin is geen 100% bier uit onze eiken foeders,
    maar een blend van 33% Aged Pale en 67% jong bruin bier.
    In deze blend zorgt het jonge donkere bier voor de roodbruine kleur
    en de Aged Pale voor de zachtzure smaak.
    Petrus Oud Bruin is een typisch Vlaams Roodbruin bier zoals de traditie het vereist.
















    Mengen, proeven en genieten





    Nu we alles wisten over Foeder aging en de Petrus Sours, mochten we zelf gaan experimenteren.
    Op de prachtige proefplankjes stonden vier glazen.
    We konden nu de Petrusbieren mengen.
    Proeven, mengen en opnieuw proeven tot we tevreden waren van onze
    eigen Petrus ‘Sours’ blend die voor onze smaakpapillen de perfecte zuurtegraad had.









    Zonder woorden!








    Om een hongertje te stillen



    Ondertussen toverden Bert en het personeel van brouwerij De Brabandere
    een breugheliaans buffet op de tafels.







    en of het smaakte...










    Een dankwoord aan Bert De Brabandere
    vlnr : Freddy Van Daele (Voorzittr Zythos), Bert De Brabandere en Geroen Vansteenbrugge.






    Een perfecte avond waarbij brouwerij De Brabandere
    met hun project de mensen warm maakt voor de nieuwe tendens van sour beers.
    Maar ook hun wens in vervulling laten gaan door hun eigen prachtige bieren
    en creaties op een leerrijke wijze voor te stellen aan bierkenners.
    Brouwerij De Brabandere is zo veel meer dan een gewone pils,
    neemt dat maar van mij aan.

    Bedankt Bert
    Bedankt brouwerij De Brabandere voor de prachtige en informatieve avond.


    William Roelens









    INFO :

    Brouwerij De Brabandere
    Rijksweg 33
    B-8531 Bavikhove
    België
    Administratie: +32 56 71 90 91
    Bestellingen: +32 56 71 13 79
    Dienst horeca: +32 56 65 04 50
    Fax: +32 56 71 15 12
    Email: info@brouwerijdebrabandere.be








    09-10-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.125 jaar Brunehaut







    Brunehaut vierde
    125 JAAR MODERNITEIT IN DE TRADITIE!

     



    In het weekend van 26 en 27 september 2015 jl. vierde brasserie Brunehaut
    uit het gelijknamig dorp zijn 125ste verjaardag met een opendeur dag.
    Het is immers in 1890 dat de brouwerij opgericht is door de familie Allard.

    Op 24 september waren wij al uitgenodigd op de voorstelling van het nieuwe bier
    dat voor deze gelegenheid gebrouwen was.
    Cuvée 125 Ans (Hoppybrett) is de naam van het exclusieve bier

    die met zijn smaak mee evolueert met de nieuwe trendy bieren.
    Voor het bier werd immers een ​​innovatief recept gebruikt,
    een primeur in de combinatie van een conventionele gist en een specifieke gist,
    de Brettanomyces Bruxellensis, die men terugvindt in geuze en lambiek.
    Het bier werd ook nog gedryhopt
    Cuvée 125 Ans heeft lang gerijpt en krijgt een hergisting op de fles.
    Het nieuwe bier kenmerkt de geest van de voormalige brouwerij Allard.





    Het landelijke Brunehaut






     

    Belangrijke data in de geschiedenis van Brunehaut

    1890: Oprichting van de brouwerij door de familie Allard. U kunt nog steeds
    de oorspronkelijke brouwtanks bewonderen, die nog steeds gebruikt worden in de brouwerij.






    Een geheugensteuntje!





    1990: De brouwerij produceert een veertigtal streekbieren,
    typisch voor de streek van Doornik, waaronder
    een twintigtal speciale bieren en gelegenheidsbieren.
    Een daarvan is de Saint Martin, een erkend abdijbier,
    waarvoor nog steeds het recept van de monniken uit de 11de eeuw wordt gebruikt.




















    1990: De brouwerij Brunehaut breidt uit, en bouwt een nieuw gebouw om
    zijn brouwcapaciteit te verdubbelen.
































    De brouwerij had een feeërieke verlichting ondergaan .






    2006: Marc-Antoine de Mees de nieuwe baas van de brouwerij reorganiseert
    de productie rond de sterkste merken.








    Een pareltje van veroudering 'Brunehaut Abbaye de Saint-Martin Brune.






    Brunehaut Triple



    Vandaag brouwt Brunehaut een tiental versies van de Brunehaut en de Saint Martin,
    plus enkele streekbieren waaronder een met toetsen van jeneverbessen,
    de NE Kopstoot, en het bier van Saint Amand.

     









    2015: Brunehaut heeft zijn oorspronkelijke productie verdrievoudigd,
    en exporteert 70 % daarvan naar 25 landen over de hele wereld,
    waarmee het imago van de traditionele Belgische bieren hoog
    wordt gehouden en het wereldwijde enthousiasme
    voor streekbrouwerijen en biologische producten wordt bevestigd.



    Enkele innovaties

    Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die gebruik maakte
    van recycleerbare vaten voor de export.

    Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die een biologische biersoort
    zonder gluten produceerde, vervaardigd met 100% gerst,
    van hoge gisting en nagisting op de fles.

    Brunehaut is de enige brouwerij ter wereld die echt fruitbier zonder gluten produceert.








    Een warme ontvangst in de brouwerij!







    Twee Brunehautmeisjes zorgden voor de bieren







    Marc-Antoine de Mees in gesprek met bierarchitect en microbioloog
    Ir. Roger Mussche van de universiteit Gent.









    Lieve Suys en echtgenoot Johan Wanne Madalijns in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.








    Heel wat genodigden genoten van de feestelijke brouwerij en de lekkere bieren.







    Uit Brussel Pierre Zuber en gezinnetje.
    Ze zijn de uitbaters van de welgekende  The Belgian Beer Tasting shop
    'Delices & Caprices'









    Voor de hapjes had Marc-Antoine de foodtruck Food Metal Jacket ingehuurd.
    De naam zorgt voor een beetje verbeelding!











    Benoit noemt zijn caravan 'zijn atelier'
    Hij is lid van de Belgian Foodtruck Organisation. 
















    De lekkere fingerfoods worden gesmaakt door jong en oud!






    Een trotse Marc-Antoine schenkt zijn nieuwe creatie in.


    Wij kregen allemaal een fles mee om er thuis van te genieten.



    Bedankt Marc-Antoine en nogmaals proficiat met 125 jaar Brunehaut!

    Brasserie Brunehaut
    Rue des Panneries, 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE
    + 32 (0) 69 34.64.11
    + 32 (0) 69 34.64.11

    06-10-2015 om 17:41 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!