Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
20-10-2015
5de Modeste Bierfestival: Saison d'Henriette -Hip Hop Double IPA - Frambuesa chocolat - Origame Hallelujah Session IPA - Winter Zjef - Den zwarte Sinjoor - First Batch - Ging’s Triple - Vicaris Lustrum - TSTBRW 01 Imperial Red Ale
5de Modeste Bierfestival 2015
Aroma, smaak en passie
Een gezellige drukte aan de Boomgaardstraat 17
Ze hadden aangekondigd dat het Modeste Bierfestival een paradijs is voor bierliefhebbers. Inderdaad! Annemie en ik waren op zaterdag 3 oktober getuigen van dit prachtig Antwerps bierproeffeest, ingericht door Hans Bombeke, Vera Bisschops en het Antwerps BierCollege in samenwerking met brouwerij Duvel Moortgat.
Bezieler en inrichter Hans Bombeke.
Brouwerij'De leite'uit Ruddervoorde was voor de eerste maal aanwezig. Luc schonk voor ons een Femme fatale (6,5%). Een moutig bier met fruitige toetsen.
Aan de stand vanPalm Craft Breweriesproefde ik in de Arthur's Legacy serie (Genoemd naar de vroegere meesterbrouwer Arthus Van Roy) de limited Edition 'Saison d'Henriette' van 't vat (5,8%).
Blond bier met witte schuimkraag Moutig en gsitig in de neus
Overwegend zoet met een lichte bitterheid. Kruidig met Koriander. Zoete afdronk.
BijDe Keukenbrouwersuit Hove (De jongste brouwerij op het Festival) degusteerde ik een Hip Hop Double IPA (7,7%).
Een donker amber bier met witte schuimkraag. Een florale neus Citrustoetsen Tikje vanille
Zoet Hoppig Ananas, mango
Met een mooie bitterheid die vrijkomt. Fruitig Een aangenaam zacht bier.
Annemie in gesprek met Sandrino (vertegenwoordiger van Brouwerij Leroy en Van Eecke) en Marc Struyf (Den Triest). Gespreksonderwerp : Hop natuurlijk!
30-tal brouwerijen
Een 30-tal brouwerijen waren gedurende twee dagen aanwezig met een uitgebreid assortiment bieren. Net zoals op andere bierfestivals werden de bieren uitgeschonken in proefglaasjes. Maar de formule is wel uniek. Geen gesjoemel met kaarten, jetons enz… Nee, u betaalde gewoon 1 euro voor een glaasje bier. Zo eenvoudig kan en zou het moeten zijn!
1 euro voor een glaasje bier.
Brouwer André van brouwerij'Hof ten Dormaal'(Tildonk) schonk mij zijn jongste creatie. Frambuesa ! chocolat (7%)
Donker bier met kleine witte schuimkraag. In de neus een tjkje framboos gevolgd door donkere chocolat robuste aards aroma
De smaak kan mij niet erg bekoren. Moutig aardse smaken Tikje chocolade en een ietsje pietsje framboos. Lichte bitterheid. Het bier is jammer genoeg uit balans. De naam is aardig gevonden maar hier houd het jammer genoeg op
De eerste slok confronteer je met een fanatiek bitterheid. Bloemig De smaak gaat maar een richting uit. Een tikje zacht graansmaakje. Kurkdroog bier. Lekker Voor de echte bitterfans.
Het was een blij weerzien met Paul Van Nieulande en zoon Tom. Paul en ik hebben samen nog de brouwcursus bij brouwerij Alvinne gevolgd. Paul is nu brouwer en eigenaar van brouwerij't Paenhuys(Nieuwkerken-Waas).
Ik proefde er al de Winter Zjef (9,0%)
Een zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
Zoet aroma Rijpe Pruimpjes
Zoete smaak Moutig Karamel Chocolade Gedroogde fruitsoorten Tikje koffie Allemaal iets te flauw Niet voldoende in evenwicht. Lekker maar mocht meet karakter hebben.
Twee EVA dames ontmoeten elkaar. Annemie en Majorie Elich.
Eerbetoon aan brouwer Modeste Van den Bogaert
Het Modeste Bierfestival brengt hulde aan Modeste Van den Bogaert. Hij kwam vlak na de tweede wereldoorlog in Brouwerij De Koninck terecht nadat zijn vader jong gestorven was. Meer dan 50 jaar lang zou hij deze brouwerij leiden.
Ook buiten was het een drukte van jewelste. De zon deed aangenaam deugd en spoorde de bierfans aan om nog eentje te degusteren.
Ook aanwezig (hoe kan het anders!) de tweede Antwerpse brouwerij't Pakhuis.
Ik liet mij Den zwarte Sinjoor van 't vat inschenken.
Een donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.
Zoet aroma van chocolade Geroosterde prikken
De eerste slok is zoet. Karamel Een lichte koffiebitterheid Chocoladetoetsen Zachtzoete afdronk. Een lekker en aangenaam genietbaar bier
Ook aanwezig was Geert Vertenten met zijn ambachtelijke brouwerij'Donum Ignis'uit Sinaai-Waas. Geert schonk er naast ook zijn NOORderbierke zijn laatste creatie : 'ZOAS' (Zuiderbierke Oak Aged Special)
De West-Vlaamse brouwerij'De Brabandere'had zijn 'sour' bieren meegebracht.
Nog uit West-Vlaanderen was Geert Toye van brouwerij'Toye'(Marke). Zijn bier 'Goedendag' werd bekroond met de publieksprijs.
Proeven doe je best met de ogen dicht! Het kon ook van de zon zijn?
bescheiden microbrouwerijen & een verrassingsbrouwerij
Deze vijfde editie vond voor de eerste keer plaats in de vroegere trendySummer Josephine’s bar & restaurant.
Een 30 Bescheiden microbrouwerijen deelden de plaatsen.
De brouwerijen onderscheiden zich van grote brouwerijen door hun artisanale, op kleine schaal geproduceerde speciaalbieren en delen dezelfde passie als Modeste: vakmanschap, passie én de liefde voor bier.
8 brouwerijen waren voor de eerste keer aanwezig, 2 brouwerijen maakten hun come-back, 8 Waalse brouwerijen, 5 Belgian Family Brewers en 1 verrassingsbrouwerij Batzen Bräu uit Bozen (Zuid Tirol) vulden de zaal.
Voor het eerst als zelfstandige brouwerij op een bierfestival. 'Het Nest'uit Turnhout. Wanneer ik dit schrijf is de opening van hun nieuwe brouwerij net achter de rug.
Ik degusteerde er hun First Batch (6%) (Primeur)
Blond bier met witte schuimkraag Een moutige neus Zoet aroma met kruidige toetsen
De eerste slokjes zijn bitter Fruitige toetsen licht aardse kruidigheid Moutig Bittere afdronk. Er moet nog wat aan gesleuteld worden. Maar de eerste indruk is positief.
Majorie Elich aan de stand van BrasserieCaracoleuitgebaat door Philippe Golinvaux.
BierfirmaGing's. De familie Juprelle (Petit-Han - Durbuy) lanceert haar eigen ambachtelijke bier. Het eigenaardige van het project is dat er in het bier Ginseng aanwezig is. Het bier wordt gebrouwen bij BrasserieGrain d’Orge(Hombourg)
Ging's Triple (8,5%)
Oranje wazig bier met witte schuimkraag Aroma is fel gekruid Groenten Paprika
De eerste slok is aards Kruidig Ginseng speelt hier duidelijk de hoofdrol. Muffig Niet echt mijn ding. Misschien komt het bier tot zijn recht met een bijpassend gerecht?
Tastings
Tijdens het Modeste Bier Festival konden bierliefhebbers niet alleen naar hartelust bier degusteren, maar ook hun smaakpapillen verwennen tijdens een proefsessie 'chocolade en bier' met de jonge chocolatier Jitsk. Tevens kon men genieten van een kaas- en bier tasting met kaasaffineur Frederic Van Tricht aan de verschillende buiten opgestelde foodtrucks.
Chris & Ivan
Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal en Ivan De Rycke nam iedereen mee op een tocht doorheen de rijke Antwerpse biergeschiedenis met het boek Antwerpen Bierstad Cahier 2: Antwerpse brouwerijen, in en rond de stad, vroeger en nu.
Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal
Bij briouwerij'Dilewyns'proefde ik een Vicaris Lustrum (10%)
Wazig blond bier met witte schuimkraag
Een lekker kruidig aroma.
Zoete moutige aanzet Met licht kruidige toetsen. Hoppig Met een lichte bitterheid in de achtergrond evenwichtig Hoppige afdronk Mooi afgewerkt bier zoals we dat gewoon zijn van deze brouwerij
Al een tijdje geleden dat ik Kris Boelens van de gelijknamigebrouwerijhad gezien. Hij had zijn vernieuwde Waaslander mee.
Als afsluiter proefde ik nog een voorlopig proefbrouwsel van brouwerij De Koninck.
De Koninck TSTBRW 01 Imperial Red Ale (7,8%)
Donker amber bier met witte schuimkraag. Lekker aromatisch Zoet Karamel
Zoete aanzet Karamel Prikje fruitigheid Lichte bitterheid in de achtergrond Mooi in balans Lekkere smaakwisselingen Prachtig bier dat ze onmiddellijk op de markt mogen brengen!
Bierfanaten van brauereiBatzen Bräuuit Bozen (Zuid-Tirol)
Tijdens het 'Modeste Bier Festival 2015' was er een publieksprijs voor béste brouwerij van het festival.
De beste prijs 'volgens de bezoekers' ging naar Brouwerij Toye ofGoedendag. Deze won met een grote voorsprong ! Supergeweldig voor deze kleine brouwer uit Marke-Kortrijk, die zelf zijn eigen ketels heeft gemaakt.
De top vijf van het Modeste Bier Festival (publieks- en vakjury)
1 Goedendag, Brouwerij Toye 2 ZOAS, Donum Ignis 3 Hip Hop, De Keukenbrouwers 4 Barrel Aged Grappa, Hof ten Dormaal 5 Zwarte Zjef, ’t Paenhuys
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een lieve dame die wil poseren voor mijn (nu) Smarte Phone. Ditmaal waren het twee buitenlandse schoonheden! Ze fluisterden zachtjes in mijn oor “see you next year William!” Ik weet nog altijd niet hoe ze mijn naam kenden?
Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem 07/10/2015
Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem.
Precies 5 jaar geleden was ik al eens uitgenodigd door Thijs Maenhout om de opening van zijn gelijknamige brouwerij in Meulebeke bij te wonen. Het was toen zijn eerste brouwerij en de start van zijn brouwavonturen. Thijs was van beroep programmeur in de voedingsindustrie Hij heeft altijd een liefde gehad voor bier en brouwen. Zoals veel hobbybrouwers heeft hij de bierbrouwcursus bij Alvinne Events gevolgd en met glans afgerond. Zijn startbrouwerij was toen gevestigd in de oude gebouwen van het vroegere Gerdox.
Brouwer Thijs
Dat Thijs niet bij de pakken bleef zitten bevestigde een nieuwe uitnodiging op de opening van zijn kersverse brouwerij in Pittem. Waar hij in Meulebeke nog brouwde met een tweedehandse brouwinstallatie, afkomstig van de vroegere brouwerij Meesters uit Galmaarden, beschikt hij en zijn echtgenote Birgit (die nu ook voltijds in de brouwerij zal werken en zich voornamelijk zal bezighouden met de administratie en de logistiek) nu over een spiksplinternieuwe installatie. De verhuis was het gevolg van onvoldoende plaats die hij nu in Pittem wel heeft in een vroegere autogarage. De ruimte is nu driemaal zo groot.
Het voordeel is dat zij nu ook naast de brouwerij wonen en zodoende het brouwproces op elk uur van de dag kunnen gadeslaan. Ook het ontvangen van groepen zal vlotter verlopen.
Was de oude installatie in Meulebeke maar geschikt voor 400 liter, (hij brouwde per week twee brouwsels van 5 hectoliter, telkens goed voor zeshonderd flessen van 75 centiliter en ongeveer 500 hectoliter op jaarbasis) nu beschikken ze in Pittem over een brouwcapaciteit van 2000 liter ofwel een 1.500 hl per jaar.
Daarnaast staat er in een andere ruimte een moderne volautomatische bottel- en etiketteermachine. Heel belangrijk is daarbij dat ze voortaan ook standaard bierflesjes van 33 cl. kunnen afvullen en daarmee hun gamma plotsklaps heel wat aantrekkelijker kunnen uitbreiden naar de consument toe. Verder beschikken ze over drie vergistingstanks.
Terwijl ze toch bezig waren met de vernieuwing hebben ze ook een beperkte proefinstallatie van 60 liter geïnstalleerd. De bedoeling is dat Thijs hiermee kan experimenteren met kleine proefbrouwsels, waaruit mogelijk later grotere brouwsels zouden kunnen resulteren. Dit ook om de klanten die het gezellige verbruikerslokaal bezoeken zijn speciale biertjes te kunnen voorschotelen.
Thijs brouwt momenteel vier bieren Koeketiene, Blinde Mol, Ferre en Hoppa Hontas (verschillende varianten). In zijn gedachten zijn er plannen om eventueel een bruin bier te creëren, maar dit is voor later.
Dat er interesse is voor het buitenland is algemeen geweten. Hij wil echter langzaam zijn bouwactiviteiten opbouwen. Zijn dit nu niet de verstandigste brouwers?
Gezellige drukte bij de opening. Heerlijke bieren, lekkere hapjes, smakelijke beenhesp en pralines die matchten met het bier.
Wij wensen in ieder geval Thijs, echtgenote Birgit en dochtertje Lente veel succes toe met de brouwerij. Hopelijk mogen we in de toekomst prachtige creaties proeven van brouwerij Maenhout.
De verbruikerszaal, is elke zaterdag van 14 tot 18 uur open en heeft uitzicht op de brouwerij. Groepen kunnen altijd op afspraak langskomen voor een geleid bezoek aan de brouwerij."
De eerste slokjes zijn licht zurig. Verfrissende citroensmaak. Tikje koriander. Het bier is mooi in balans. Een gelijkenis met cider is niet veraf. Een lekker doordrinkbaar bier. Trouwens de enige witte lambiek.
Aroma van chocolat. Karamelmout. Tikje alcohol in de neus.
De smaak heeft een zoet begin. Karamel speelt een hoofdrol. Een vleugje kruiden brengt een aangename afwisseling. Een tikje alcoholwarmte komt nu en dan naar boven. Rozijntjes breken soms door. Aangenaam degustatiebier.
Goudkleurig helder bier met witte dikke schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Moutige en fruitige neus. De eerste slok is moutig. Enige fruitigheid Jammer maar geen hop in de smaak Het bier degusteert vlot en evenwichtig maar mist iets van karakter Zoet over de gehele lijn. Weinig bitterheid te bespeuren. Het etiket is ook niet al te mooi. Laten we zeggen een allemansvriend
Recept Meester brouwer Hugo Smets Kempenbrouwerij CCV Retie.
Moutige neus. Aroma van geroosterde mout. lichte alcohol.
Moutige aanzet Een tikje zoethoutin de verte Enige bitterheid. Alcoholwarmte genoeg. Prikken van bittere chocolade Koffietoetsen Een lekker degustatiebier voor bij de open haard Wel een beetje te veel alcohol.
Helder blond bier met witte schuimkraag. Lichte doorlopende koolzuurpareling.
Zoet aroma. Fruitige prikjes Amandel?
Moutige aanzet. In de achtergrond een lichte bitterheid Fruitig toetsen De breth is mijns inziens ver te zoeken! De bitterheid blijft aanhouden Scherpe smaak Licht bittere afdronk Een lekkere dorstlesser die naar het schijnt verder evolueert in de fles? Dit was wel een bier van het eerste brouwsel!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik enkel op het moment van proeven aan het bier beleefd! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De Petrus sour sensatie - Brouwerij De Brabandere - Bavikhove
De Petrus sour sensatie
Kom eens Petrusbieren mengen en proeven! Dit was de sympathieke uitnodiging van brouwerij De Brabandere.
In mijn jeugd was ik al gefascineerd om dingen te mengen. In mijn geval was het verf die ik gebruikte om te proberen mijn amateurschilderijen naar een hoger niveau te brengen. De smaakontwikkeling startte van mij al in de baarmoeder. Rond de twaalfde week waren naar horen zeggen al bepaalde smaakpapillen in mijn mond aanwezig. Ik weet niet of ze toen al gevoelig waren aan zuur? Maar in elk geval was ik heel blij met de uitnodiging van Brouwerij De Brabandere. In het gezelschap van de Waregemse Bierfanaten trok ik richting Bavikhove om net als alchemisten te gaan mengen en roeren. Maar dan gecontroleerd!
De prachtige foederzaal met 27 foeders - 18 staande en 9 liggende.
Het hele gebeuren vond plaats in de nieuwe proefzaal van de brouwerij, Van uit het lokaal hadden we een prachtig uitzicht op de indrukwekkende foederzaal met de 27 foeders die ons geamuseerd stonden na te kijken hoe we het er zouden van afbrengen. Zij waren in feite verantwoordelijk voor de avond.
Guillaume Lambrecht (Marketing Verantwoordelijke) schenkt een heerlijke 1894 in.
1894 Het prachtige glas en de exclusieve met goud bedrukte spumante-fles.
Na het degusteren van een heerlijke 1894 (gebrouwen naar aanleiding van hun 120ste verjaardag) mochten we plaats nemen aan de prachtige door leuke proefplankjes versierde tafels.
De prachtige met proefplankjes gedekte tafels.
Het was niet Brouwmeester Chris Vanackere of Product manager Yves Benoit die de avond leidde, nee het was de boss hemzelf Albert (Bert) De Brabandere die het hele gebeuren voor zijn rekening nam. In een boeiende uiteenzetting vernamen we alles over de brouwerij, hun bieren en haar toekomst.
Brouwerij De Brabandere gaat in de toekomst meer en meer uitgaan om speciaalbieren te brouwen. Om dit te verwezenlijken is het moeilijk om de consumenten dit te doen geloven omdat hun naam nog altijd nauw verbonden is met een pils. Dit werkt ook een beetje tegen hen vooral omdat Brouwerij De Brabandere altijd met hun pils bij bierkenners en op blindproeverijen bij de top 3 zit. Maar wanneer men op café gaat en breder op de consument gaat kijken dan is het juist andersom, dan hebben ze het wat moeilijker met hun pils. Daarom zijn ze hoe langer hoe meer zich gaan focussen in wat de consument geïnteresseerd is. Wat de waarden zijn van hun brouwerij en hoe het product gecreëerd is. Ze willen commerciële veranderingen brengen in de brouwerij. Daarom hebben ze in 2014 teruggegaan van brouwerij Bavik naar brouwerij De Brabandere. Dit is in feite niet zo nieuw want tot in 1990 was het altijd De Brabandere geweest.
De koperen kikker van kunstenaar Lode Laperre
Ze hebben onderzoeken gedaan naar zich zelf en kwamen tot de conclusie: Ze hebben zeer goede bieren, een mooie brouwerij maar daarentegen een veel te breed assortiment en vooral ze hebben nood aan extra imago. Dit is voor de buitenwereld niet zo belangrijk maar voor henzelf cruciaal. Daarom heeft brouwerij De Brabandere besloten om alles dat buiten hun waarden valt niet meer te doen (Private labels bvb), en alles binnen de waarden te versterken. Ze gaan zich voortaan richten op drie pijlers. Ze gaan eerst kijken naar het product en dan naar de financiële kant. Een brouwerij zijn waarin (zijn ze nu al) mensen gepassioneerd samenwerken, met echte waarden. De authenticiteit en kwaliteit bepalen die door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier word gebrouwen voor bierfanaten en voor geen bierdrinkers. Brouwerij De Brabandere wil de mensen meer informatie geven omdat hoe langer hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in hun glas bier en dat kunnen ze alleen maar toejuichen. Ze zijn voor de slogan 'never compremise the taste'
Bert De Brabandere hield een boeiende uiteenzetting over de brouwerij en hun nieuwe projecten.
Wood age bieren
De reden van de samenkomst bij Brouwerij De Brabandere waren hun zure bieren proeven en mengen tot u tevreden bent met het resultaat. Ze willen deze bieren dichter bij de consument brengen. De bierfanaat leren wat verantwoordelijk zuur in een bier is. Veel buitenstaanders vragen zich af wat dat precies zijn? Is dit geuze, is het bier op eiken vaten enz..? In de term woodage beer zijn er zoveel categorieën dat u de bieren niet kunt vergelijken met elkaar. U kunt ze onderverdelen aan de hand van enkele karakteristieken verteld ons Bert.
1) Is het vers bier die in de vaten gaat ja of nee? 2) Heeft het hout een invloed met het gene wat je ermee doet?? 3) Hoe lang blijft het bier in de vaten? 4) wat voor type hout wordt er gebruikt?
De categorieën
Barrel aging
In geval van Barrel aging ga je spreken over een vat. Een vat dat je gebruikt om met de smaak te werken van de vorige drank die het bevatte. (Whisky, cognac, Bourgogne..) Werk je met nieuwe vaten dan krijg je de smaak van tamines die in het hout zitten. Dit komt er op neer dat de smaak die in de vaten zat laten overgaan in het bier. Dan heb je kleine vaatjes nodig omdat u een groot contactoppervlak nodig hebt. U krijgt er in dit procedé wel geen gisting of zuur bier uit. Indien wel dan is het omdat er iets verkeerd is gegaan. U kunt de vaten ook slechts één of tweemaal gebruiken. Het bier blijft er ook tussen de drie en zes maanden in.
Lambiek en Geuze.
Het verschil met het vorige Is dat het bier al geïnfecteerd is via het koelschip vooraleer dat het in aanraking wordt gebracht met het hout. En er zijn dan ook geuzen die blend zijn van een, twee of drie jaar oude lambiek. Dit procedé kan ook op andere locaties gebeuren dan de zennevallei.
foeder aging
Deze methode is precies dat wat brouwerij De Brabandere doet. Het herrijzen van het bier in de foeders. Op de foeders laten ze een blond bier die al een hoge gisting heeft gehad gedurende 18 tot 24 maand rijpen. Waarom? niet om de smaak van het hout zoals barrel aging. Maar het hout is een voedingsbodem voor de verschillende micro-organismen die de resterende suikers van de hoofdgisting omzetten naar zuren, hogere alcohol en esters.
Hoe gaat dit in zijn werk? Het hout heeft een doorlaatbare wand waar de lucht traag doordringt in het bier, met als gevolg een gecontroleerde oxidatie. Binnen het hout zitten een zeven families bacteriën en wilde gisten die daar eigenlijk leven. Ze hebben behalve suikers ook deze indringende lucht nodig. Na twee jaar resulteert het in een fris zuur bier met een fruitig aroma. Zure bieren is eigenlijk het belang van tijd! Dit om de complexiteit te laten ontwikkelen. Want dan komt het aroma en de echte smaken naar boven.
Andere methodes
American wild style
Is een beetje van alles Alle bacteriën die ze kunnen vinden steken de brouwers erin. Ofwel super ofwel niet te drinken!
Berliner weisse
Met lactobacillus (melkzuurbacteriën) infectie. Melkzuren die toegevoegd worden aan het witbier en niet te veel in alcohol.
Gose bieren
Topfermented , koriander, zout en toevoeging van melkzuur.
Het prachtige proefplankje.
De Petrus sour sensatie
De mengbieren
De bieren die we gaan mengen om tot een andere smaaksensatie te bekomen zijn:
Petrus Aged Pale.
Petrus Aged Pale is 100% bier uit onze eiken foeders. Michael Jackson, de beer hunter, koos eind jaren ’90 de naam. Als eerste verkocht hij dit bier in zijn beer clubs. Het is nog steeds dé referentie voor zure bieren. Petrus Aged Pale won wereldwijd verschillende gouden medailles op bierwedstrijden. Verder wordt het bier sinds de start van de brouwerij gebruikt als blend-bier in andere bieren om deze ook de frisse zachtzure smaken en aroma’s te geven.
Petrus Aged Red.
Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale en 85% dubbel bruin met kriekensap. Voor de fruitbierliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, zoet, fris en fruitig tegelijkertijd!
Petrus Oud Bruin.
Petrus Oud Bruin is geen 100% bier uit onze eiken foeders, maar een blend van 33% Aged Pale en 67% jong bruin bier. In deze blend zorgt het jonge donkere bier voor de roodbruine kleur en de Aged Pale voor de zachtzure smaak. Petrus Oud Bruin is een typisch Vlaams Roodbruin bier zoals de traditie het vereist.
Mengen, proeven en genieten
Nu we alles wisten over Foeder aging en de Petrus Sours, mochten we zelf gaan experimenteren. Op de prachtige proefplankjes stonden vier glazen. We konden nu de Petrusbieren mengen. Proeven, mengen en opnieuw proeven tot we tevreden waren van onze eigen Petrus ‘Sours’ blend die voor onze smaakpapillen de perfecte zuurtegraad had.
Zonder woorden!
Om een hongertje te stillen
Ondertussen toverden Bert en het personeel van brouwerij De Brabandere een breugheliaans buffet op de tafels.
en of het smaakte...
Een dankwoord aan Bert De Brabandere vlnr : Freddy Van Daele (Voorzittr Zythos), Bert De Brabandere en Geroen Vansteenbrugge.
Een perfecte avond waarbij brouwerij De Brabandere met hun project de mensen warm maakt voor de nieuwe tendens van sour beers. Maar ook hun wens in vervulling laten gaan door hun eigen prachtige bieren en creaties op een leerrijke wijze voor te stellen aan bierkenners. Brouwerij De Brabandere is zo veel meer dan een gewone pils, neemt dat maar van mij aan.
Bedankt Bert Bedankt brouwerij De Brabandere voor de prachtige en informatieve avond.
Brunehaut vierde 125 JAAR MODERNITEIT IN DE TRADITIE!
In het weekend van 26 en 27 september 2015 jl. vierde brasserie Brunehaut uit het gelijknamig dorp zijn 125ste verjaardag met een opendeur dag. Het is immers in 1890 dat de brouwerij opgericht is door de familie Allard.
Op 24 september waren wij al uitgenodigd op de voorstelling van het nieuwe bier dat voor deze gelegenheid gebrouwen was. Cuvée 125 Ans (Hoppybrett) is de naam van het exclusieve bier die met zijn smaak mee evolueert met de nieuwe trendy bieren. Voor het bier werd immers een innovatief recept gebruikt, een primeur in de combinatie van een conventionele gist en een specifieke gist, de Brettanomyces Bruxellensis, die men terugvindt in geuze en lambiek. Het bier werd ook nog gedryhopt Cuvée 125 Ans heeft lang gerijpt en krijgt een hergisting op de fles. Het nieuwe bier kenmerkt de geest van de voormalige brouwerij Allard.
Het landelijke Brunehaut
Belangrijke data in de geschiedenis van Brunehaut
1890: Oprichting van de brouwerij door de familie Allard. U kunt nog steeds de oorspronkelijke brouwtanks bewonderen, die nog steeds gebruikt worden in de brouwerij.
Een geheugensteuntje!
1990: De brouwerij produceert een veertigtal streekbieren, typisch voor de streek van Doornik, waaronder een twintigtal speciale bieren en gelegenheidsbieren. Een daarvan is de Saint Martin, een erkend abdijbier, waarvoor nog steeds het recept van de monniken uit de 11de eeuw wordt gebruikt.
1990: De brouwerij Brunehaut breidt uit, en bouwt een nieuw gebouw om zijn brouwcapaciteit te verdubbelen.
De brouwerij had een feeërieke verlichting ondergaan .
2006: Marc-Antoine de Mees de nieuwe baas van de brouwerij reorganiseert de productie rond de sterkste merken.
Een pareltje van veroudering 'Brunehaut Abbaye de Saint-Martin Brune.
Brunehaut Triple
Vandaag brouwt Brunehaut een tiental versies van de Brunehaut en de Saint Martin, plus enkele streekbieren waaronder een met toetsen van jeneverbessen, de NE Kopstoot, en het bier van Saint Amand.
2015: Brunehaut heeft zijn oorspronkelijke productie verdrievoudigd, en exporteert 70 % daarvan naar 25 landen over de hele wereld, waarmee het imago van de traditionele Belgische bieren hoog wordt gehouden en het wereldwijde enthousiasme voor streekbrouwerijen en biologische producten wordt bevestigd.
Enkele innovaties
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die gebruik maakte van recycleerbare vaten voor de export.
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die een biologische biersoort zonder gluten produceerde, vervaardigd met 100% gerst, van hoge gisting en nagisting op de fles.
Brunehaut is de enige brouwerij ter wereld die echt fruitbier zonder gluten produceert.
Een warme ontvangst in de brouwerij!
Twee Brunehautmeisjes zorgden voor de bieren
Marc-Antoine de Mees in gesprek met bierarchitect en microbioloog Ir. Roger Mussche van de universiteit Gent.
Lieve Suys en echtgenoot Johan Wanne Madalijns in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.
Heel wat genodigden genoten van de feestelijke brouwerij en de lekkere bieren.
Uit Brussel Pierre Zuber en gezinnetje. Ze zijn de uitbaters van de welgekendeThe Belgian Beer Tasting shop 'Delices & Caprices'
Voor de hapjes had Marc-Antoine de foodtruckFood Metal Jacketingehuurd. De naam zorgt voor een beetje verbeelding!
Benoit noemt zijn caravan 'zijn atelier' Hij is lid van de Belgian Foodtruck Organisation.
De lekkere fingerfoods worden gesmaakt door jong en oud!
Een trotse Marc-Antoine schenkt zijn nieuwe creatie in.
Wij kregen allemaal een fles mee om er thuis van te genieten.
Bedankt Marc-Antoine en nogmaals proficiat met 125 jaar Brunehaut!
Brasserie Brunehaut Rue des Panneries, 17 7623 Brunehaut BELGIQUE + 32 (0) 69 34.64.11 + 32 (0) 69 34.64.11
Op 19 en 20 september 2015 laatst leden vond voor de vierde keer de streekmarkt ‘Lekker Westhoeks’ plaats. Tijdens deze twee dagen presenteerde Toerisme Poperinge samen met de Westhoekstreekproducenten het lekkerste van de Westhoek in een kleurrijk tentendorp.
De biertenten.
Streekbieren
Voor de bierliefhebbers was er ook een klein bierdorp aanwezig. Tientallen brouwerijen presenteerden er hun streekbieren gebrouwen met Belgische hop.
Keikoppenbier het plaatselijk bier van Poperinge Gebrouwen door brouwerij De Plukker
Uit Nieuw-Zeeland Craftbrewer & Bookbinder Michael O'Brien en echtgenote Lee Ann Scotti.
Smiske bruin 7,0% Alc.Vol. (Brouwerij Smisje - Mater). Een van de vele bieren die te degusteren waren.
Streekproductenmarkt
Daarnaast boden heel wat streekproducenten uit Poperinge en de Westhoek hun lekkere producten aan. Lokale delicatessen werden in de kijker gezet. Hoppepaté, kruydekoek, hennepot, hopscheutenlikeur,… om je duimen en vingers bij af te likken!
Westhoekchefs koken
In de achthoekige tent in lounge stijl brachten de Poperingse chefs verfijnde en kleurrijke gerechtjes aan de kook. Je kon er proeven van talrijke streekproducten verwerkt in nieuwe trendy gerechten.
Toerisme Heuvelland
Ook Toerisme Heuvelland was er present met Heuvellandse wijnen en voor het eerst ook T-shirts van Eigen Kweek. De medewerkers die de wijnen schonken, droegeen ook zelf een shirt dragen met het opschrift 'You're schete canard'.
Sofie Vanrafelghem
Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem gaf op zaterdagnamiddag enkele biertips op de Grote Markt. Ze werd geassisteerd door Hopkoningin Axelle en haar eredames.
Biersommelier Sofie Vanrafelghem
Radio Fresnel
Tijdens het hele weekend verzorgde RADIO FRESNEL de muzikale smaakpapillen met hun beste plaatjes en praatjes.
Voor elk wat wils
Er was op zondag een aperitiefoptreden van Cafe Con Leche. Deze elfkoppige Gentse band bracht de aanwezigen met hun muziek terug naar de zwoele vakantiedagen. Zondagnamiddag kwam de Militaire Poolse band 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'. een show ten beste geven In de vooravond speelde Ludo Gheloen een concert op de beiaard.
Uit Polen : 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'
Hoppekoningin Axelle van Bruwaene en haar twee ere-dames Marie Descamps en Sarah Langbeen nodigen u nu al uit voor de editie van volgend jaar!
Eerste slok is zoet. Fruitig. Lichte citrus toets in de mond Tikje kruidigheid van koriander. Goed in balans. In de verte een licht zuurtje. Licht zoete afdronk. Aangenaam van smaak. Een goed gebrouwen bier maar nogal braafjes! Maar die bieren moeten er ook zijn!
Koperkleurig bier. Weinig schuim die vlug verdwijnt.
Zuur aroma van citroen. Een tikje hout in de neus. Aroma van witte wijn.
De eerste slokjes zijn zuur. Vineus van smaak. Witte kleine druiven. Lichte bitterheid in de achtergrond. Toetsen van hout. Droge afdronk. Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.
De smaak begint fruitig zoet. Grapefruit toetsen. Alcohol dwelmt naar boven bij de opwarming van het bier. Ook een tikje citrus in de mond. Alles mooi in balans. Ook niet agressief maar een malse zachtheid. Bittere droge afdronk. Een pracht van een bier!
Licht goudblond bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied een gistig aroma die vlug overgaat in een fruitigheid. Ook geuren van graan.
De eerste slok heeft een aangename bitterheid. Afwisselend een zoete toets. Een lekkere fruitigheid komt naar boven en maakt het bier nog aangenamer van smaak. Kruidige prikjes eisen aandacht. Niet zo hoppig maar toch een klein bittertje in de smaak. Goed evenwicht.
De neus is fruitig. Een tikje gist. Leuk hop aroma.
Lichtzoete aanzet met een verfrissende smaak. Ook in de smaak een tikje gist. fruitig (citrus). Hopbitterheid in de achtergrond die blijft aanhouden. Wat zoetheid komt naar boven. Het bier is mooi in balans. Bittere afdronk. Lekker bier beter dan de naamkeuze.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd!
Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken gebeurt niet elke dag. Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie. Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache, momenteel de grootste hoppeteler van België. De uitnodiging kwam er van AB InBev.
Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur in ons land de nodige zuurstof te geven. Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers die een lange traditie met zich meedragen. Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
Leffe Royale
Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen. Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt. De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid. Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets, terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop waaronder de Challenger en de Tomahawk.
AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks. Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche. Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. Deaanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007 belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.
Verwelkoming
vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe
Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev. Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land. Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België. Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co. en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.
Hoppeteler Eric Lagache
In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen. Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen. 'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric. 'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'. Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev. ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben. Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen op het telen van nieuwe hopvariëteiten. Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod. Het brengt zekerheid voor de toekomst.
Door de hoppevelden
Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier. Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen.
Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.
Een veld met dwerghop. Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop. Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter. Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.
Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis
De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken en belanden zo in de hoppekar
Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes
Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid, kleur en aroma bepaalt. Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met dat van de druivensoort voor wijn. De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale, met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken. Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding, voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.
Een veld met Cascade hop.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. De hop wordt in balen vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht. Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.
Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land. Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare. Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.
Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt. Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding. Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem, een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.
Hopworkshop en bierdegustatie met Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev
Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.
Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!
De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar. Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.
Het Menu
Canneloni van wilde zalm met zeevruchten en groene gazpacho met Leffe Blond.
Gebraiseerde rundswang met herfstgarnituur met Leffe Royale Cascade IPA
Selectie kaas van 'aan de schreve'. Chutney en notenbrood. Met Leffe Whitbread Holding.
Zoals in Amerika. Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd. Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)
“De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit. Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld. Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden. De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze: we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,” zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.
Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de Ere-dames van Hopkoningin Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn.
Foodpairing : Leffe Royal Whitbread Holding met Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.
Een dagje om te koesteren! Met dank aan AB InBev en Eric Lagache
Brusseleir zwet IPA (8,0%Alc?Vol) De Zennebrouwerij - Brussel
Donkerbruin bier met een romige dikke beige schuimkraag. Grassig Hoppige prikken Geroosterde mouttoetsen
De eerste slokjes zijn moutig In de achtergrond karamel Invloeden van moka De bittere hop laat zich opmerken Tikje chocolade Geroosterde toost Droge bittere afdronk Een favorietje
Goedendag (8,0% Alc.Vol.) Brouwerij Toye – Marke Kortrijk
Helderblond bier met dikke witte schuimkraag. Aangenaam aroma van lichte kruiden Tikje zoet. Zachte moutgeur
Lichte fruitige smaak Tikje mout Diep een lichte bitterheid mooi evenwicht Ook in de smaak enige kruidigheid. Citrus toetsen Goed gebrouwen Mocht iets meer karakter hebben maar is een Allemans vriend.
Kasteel Hoppy (6,5%Alc.Vol) Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster
Blond helder bier met fijne witte schuimkraag
De neus ruikt eerst een pilsaroma Daarna een stroperige zoetheid karamel
De eerste smaak is vrij moutig Zoet Gistige toetsen. In de achtergrond enige bitterheid. Tikje citrus. Het bier is iets te vlakkig en te kunstmatig. Het moutige heeft de overhand van de bitterheid Jammer! Nog altijd toetsen van pils Mist karakter.
Zwart bier met gebroken witte schuimkraag. Een aroma van gebrande mout. Zoete prikjes. Karamel duidelijk aanwezig
Ook de smaak begint met zoete toetsen van karamel. Koffie smaken Geroosterde mout Donkere chocolade komt soms even piepen. Toffee achtergrond. Aangenaam mondgevoel. Een topbier
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Dit jaar was de onzekerheid groot bij het bestuur van Flanders Events VZW. Een week lang hadden de organisatoren nagelbijtend moeten wachten op hun materiaal. Door een huurgeschil konden ze niet aan hun materiaal geraken. Noodzakelijke dingen voor de opbouw van hun festival waaronder de elektriciteits - en waterinstallatie was onbereikbaar. De eigenares had de poort afgesloten nadat in een ander deel van de loods in Harelbeke een cannabisplantage werd ontdekt. Van de festivalorganisatie eiste ze maar liefst 2.000 euro achterstallige huur, maar uiteindelijk kwam het niet zo ver. Door solidariteit van vele mensen en een tussenkomst van Burgemeester Marc Doutreluingne gaf ze dan toch toegang tot het materiaal.. Het festival kon voor de 15de maal uiteindelijk toch doorgaan!
Het Streekbierenfestival van Zwevegem is voor velen een begrip geworden. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber: Dit jaar stelden 40 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 140 verschillende bieren.
Naast de bekende waren dit jaar ook een aantal Belgische brouwerijen/bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem. Brouwerij Eutropius, BOM Brewery, Wenbrew, De Kustbrouwerij, Brouwerij Broers, Brouwerij De Plukker, Oosteke Brouwers, Moorsele’s Bukske, Bier&Karakter en Hoppelaar stelden hun bieren voor.
Ook aan buitenlandse brouwerijen ontbrak het niet op het T. Toyeplein White Pony uit Italië, De Kievit uit Nederland, Brewery 6°North uit Schotland en opnieuw de Schubros Brewery uit Californië (USA) konden met hun bieren de mensen bekoren.
Ook waren er een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteerden in Zwevegem en waren er bij tal van brouwerijen echte primeurs te vinden bvb. Paljas Saison van Henricus of de nieuwe Guldens Spoor bierenlijn van Brouwerij Gulden Spoor, de Chateau D’Ychouffe of Duvel Tripel Hop 2015 van Brouwerij Duvel-Moortgat. Ook de Special Blond 2015 van Brouwerij Lindemans was aanwezig. Aan te raden is hiervoor mijn Bierblog te bezoeken want de lijst is te groot om hier neer te pennen.
Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem, gekend als één van de grootste openlucht bierfestivals in Europa, was zoals steeds een 'gezinsfestival' met een unieke terrasjessfeer en voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden genieten van diverse live optredens van onder meer Kartje Kilo, Portatief, Cluzo, Frituur Paula en Downtown Gentleman, Stampen En Dagen of The Million $ Sunrise ft. Crystal
Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp opgetrokken met kermisattracties en gratis animatie en dit onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. De hongeren konden terecht bij de diverse hapjesstanden.
Als bezoeker kon u zoals elk jaar deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd. U kon uw favoriete bieren in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren op een formulier aankruisen. De bieren die de meeste stemmen kreeg leverde hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen worden volgend jaar uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2016
BrouwerijEutropius Barabara (Rechts) mocht een beeldmerk van het wekelijks HOPnieuws in ontvangst nemen.
Brouwerij Eitropius stelden voor het eerst hun St. Tabarnak bier (6,66%) voor aan het publiek. Speciaal gebrouwen voor de Canadese death metal formatieKataklysm.
Bierfirma'De Oosteke brouwers'(Gavere) hadden naast "Quadrum" hun nieuw bier de "Triple O7" (7,0%) mee. Het bier wordt gebrouwen bijbrouwerij De Graal(Brakel) Het is een kruidig biertje met Koriander in de mond.
Chris Callewaert van bierfirmaBier & Karakter(Slypskapelle) Schenkt een Klets Extra Hop in het proefglas. Hun bieren worden gebrouwen bij deDeca Brouwerij.(Woesten)
Had hun vorige Klets te weinig karakter dan is dit bier (8%) toch een toppertje! Goed hoppig met citrustoetsen. Mooi in evenwicht.
Twee bieren van voorlopige bierfirma brouwerij Broersdie me konden bekoren. Brughopper (5,5%) en Zwarte Ruiter (10%). De bieren worden momenteel gebrouwen bijbrouwerij Boelens(Belsele)
Uit Italië brouwerijWhite Poney De meeste bieren worden gebrouwen bij brouwerij't Gaverhopke(Waregem)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11) Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11)
Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Black Sheep Imperial Stout (10,0% Alc.Vol) White Pony- Piove di Sacco (PD), Italië Gebrouwen bij ‘t Gaverhopke– Waregem
Zwart bier met lichtbruine schuimkop.
De neus ontdekt een koffiearoma. Donkere chocolade toetsen. Prikjes van cacaopoeder.
De eerste slokken zijn aards Koffiesmaken prikken de smaakpapillen. Geroosterde toetsen. Soms een tofee momentje. Alcoholwarmte. Goed evenwicht. Mooie bitterheid Een heel lekker degustatiebier!
Oranjekleurig bier met romige witte schuimkraag. Mmm... Een aroma van appeltjes Druiven. Licht zurig. Tikje zoete honing. De eerste slok is zurig. Verfrissend. Ook in de smaak vind men appeltjes. Kruidige smaak van hooi. Perfect in balans. Mals Licht zure afdronk.
Moutig aroma. De smaak is moutig. Geen veroudering waar te nemen. Het koolzuur is iets vermindert. Tikje fruitgheid toetsen van peper. Lichte bitterheid. Deze blijft aanhouden Droge afdronk. Een lekker bier die nog altijd best te degusteren valt.
Geproefd in 2015
Het degusteren (niet drinken) van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezer kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Witgeel bier met dikke witte schuimkraag. Wandklevig
Bij het openen een kleine gushing.
De neus ruikt een licht zuurtje. Gistig. Een licht aroma van asperge
De eerste slok smaakt echt naar asperges. Een lichte bitterheid op de achtergrond. Aardse smaken (boomwortel) komen boven piepen. In het begin was er bij mij nog enig smaakgevoel Maarop de duur begon het bier toch een beetje te vervelen. De afdronk is bitter. Een eigenaardig origineel bier die toch een poging om het te brouwen verdiend.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van Pieter Goris.
De eerste slok verraad dat je een zware klepper aan het proeven bent. Alcohol teistert je smaakpapillen. Toetsen van Abricot brandy. zoet – suiker Tikje honing? In de verte een kleine bitterheid. De alcohol overheerst alle smaken Smaakt als een barley wine. Voor sommigen is dit een TOPbiertje om te degusteren. Voor mij weegt de alcohol te zwaar door en verdoezeld te veel de andere smaken. Maar wie ben ik?
De eerste slok is licht zurig fris Een tikje kruidig Moutig Tarwe en spelt dringen soms door. Het bier is iets te vlakkig Mocht een tikje meer karakter hebben. Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren. maar toch al bij al een aangename dorstlesser.
Mooie frisse start Lichte zuurheid Fruitigen een kruidige achtergrond. Vergelijkbaar met een Duits witbier Lichtbittere fruitige afdronk en nasmaak Heel lekker zomerbier.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het bier proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie's die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezers kunnen die volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Dat het met de Belgische bieren goed gaat weten we al een tijdje. Hoe langer hoe meer worden we overstelpt met nieuwe brouwerijen en bierfirma’s. De economische situatie van de horecazaken in West-Vlaanderen is een ander verhaal. Veel zaken moeten hun deuren sluiten door de invoering van de witte kassa. Ook personeelstekort kan een oorzaak zijn.
Dit prachtig interieur verhoogt de gezelligheid.
Dat het ook anders kan bewijs Alain Vansevenant jarenlange uitbater van Café The Times in Ieper. Hij heeft samen met zijn echtgenote Olga het nieuwe café ‘St. Arnoldus’ geopend in de Menenstraat gelegen op een boogscheut van de wereldberoemde Menenpoort. Met zijn nieuwe locatie mikt Alain niet enkel op de toeristen maar ook op de bierliefhebbers uit de streek. Met zijn installatie van 25 tapkranen op een rij waaruit enkel West-Vlaamse bieren vloeien wil hij iedereen laten kennis maken met de bierwereld van onze productieve provincie.
25 tapkranen op een rij met West-Vlaamse bieren.
Niet enkel de tapkranen zijn de moeite waard, ook het interieur straalt biergezelligheid uit. Prachtige foto’s van de hand van Dirk Neirynck waar plaatselijke bekende Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen geven het bruine café een duidelijke meerwaarde.
Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen!
Voor Alain die al enkele jaren het bekende café ‘The Times’ uitbaat is het de hoogste tijd dat Ieper niet alleen gekend is als stad van het oorlogstoerisme. De streek telt heel wat ambachtelijke brouwerijen en Ieper beschikt ook over een plaatselijke brouwerij en de Bierorde van Vauban een bierproefvereniging aangesloten bij Zythos. Waarom dus Ieper niet op de kaart zetten als West-Vlaamse bierstad.
ST. Arnoldus is alom aanwezig.
Ook buiten op het terras is het gezellig vertoeven.
De ideale plaats om met een groepje bieren te proeven.
De 25 tapkranen zullen dus enkel locale bieren als inhoud hebben. Deze zullen nu en dan gewisseld worden zodat elke brouwerij aan bod kan komen. Van de bieren van ’t vat kunnen de bezoekers kiezen uit 25 of 33cl. Daarnaast is er nog een lijst met bieren uit de fles. Klanten kunnen er ook proeven van Trappistenbieren, bieren met wilde gisting enz… Wie een biertje wil delen met vrienden heeft een keuze uit een 70-tal flessen van 75cl. Er kunnen ook combi’s (proefplankjes) besteld worden. U heeft keuze uit Combi Light, strong, Mix en special. Deze bieren worden getapt in glaasjes van 15cl.
U lees het beste bezoeker, een trip naar Ieper heeft nu een meerwaarde. Ik hoor de echte beergeek nu denken pff… Brusselse biercafé Moeder Lambic, heeft maar eventjes 46 vaten opgesteld staan,en het nieuwe café Rockcircus in de Gentse Overpoortstraat telt zelfs 58 tapkranen. Maar Sint-Arnoldus heeft wel geen concurrentie in de regio rond Ieper als het op hoeveelheid tapkranen aankomt. En zeg eens eerlijk! Niets is lekkerder dan een West-Vlaams biertje met liefde getapt!
Wipers Time 14
Met in het glas een Wipers Time 14 van brouwerij De Kazematten, op de achtergrond lichte Jazzmuziek, garçons die hun vak kennen en zetelen in het prachtig interieur was het voor Annemie en ik heerlijk vertoeven in St. Arnoldus. Bij het eerstvolgende bezoek aan Ieper wippen we beslist weer eens binnen.
INFO :
St. Arnoldus Menenstraat 19 8900 Ieper Tel 0473 66 45 81
Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - De Zoete Inval Heule.
Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor de tweede maal kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam : ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme, Geroen Vansteenbrugge en William Roelens
Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast in café De Zoete Inval in Heule. Waarvoor dank aan de uitbaters
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Blond helder bier met witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling
Aroma bied ons zoet in de neus Tikje gist Granig
De eerste slok is zoet Smaken van taart, gebak Koriander en gember komen piepen en zorgen voor een aangename smaak. Een lichte bitterheid op de achtergrond Beetje warme alcohol Goed evenwicht Aangenaam bier
Vandaag blijft enkel brouwerij Rodenbach over in het Roeselaarse straatbeeld, maar dat was ooit anders. In de 19de eeuw waren er drie grote brouwerijen in de stad. Naast Rodenbach, waren er nog brouwerij Cauwe in de Leenstraat en Mahieu in de Noordstraat Brouwerij Cauwe stopte de productie in 1956 In 2010 ontdekte een zekere Maxime, een afstammeling van de familie Cauwe.enkele historische gegevens alsook de recepten voor de cauwe bieren. Samen met zijn vriend Fabian liet hij de Cauwe bieren weer herleven. En liet ze brouwen in Silly.
De eerste slok is zoet Karamel Fruitige toetsen van banaan Mooie hopbitterheid Mooi in balans De afdronk is lang en bitter Een heel goed bier. Nog altijd een klassieker van formaat. Jammer dat het onder Drie Mussenbier verspreid wordt.
Naar aanleiding van de realisering van de Mussenbrug (die een recreatieve verbinding voor fietsers en wandelaars moet vormen tussen het Diksmuidse stadscentrum en de Handzamevallei). werd er een Drie Mussenbier gebrouwen. T.t.z. : Er werden geprinte etiketten op de flesjes van Arabier gekleefd.
Laat ik wel duidelijk maken dat de brouwer niets te maken heeft met dit etikettenbier.
Pont d’Amour (8,5%) - 33 cl Microbrouwerij Craeynest – Wevelgem
Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag
Moutig (Karamel) met een
geurig bloesemaroma Kruidig
De aanzet is zoet Tikje alcoholwarmte Smaak van mandarijntjes. Licht hoppig Fruitige afdronk Het bier is nog niet volledig uitgegist.
Pont d'Amour is niet langer meer uitsluitend de bijnaam van een brug in Nieuwkerke, maar ook van een lokaal biertje. Pont d'Amour, zo wordt de brug over de oude tramweg in Nieuwkerke genoemd. Omdat Nieuwkerkenaar Bart Cuvelier (46) in het huwelijk trad met Magdaline Vanhoorneweder (39) is Pont d'Amour ook een bier en een traktaat voor iedereen die op 15 mei aanwezig was op de schieting voor het koppel. Het bier is het allereerste brouwsel van de microbrouwerij Craeynest uit Wevelgem. Deze nog jonge microbrouwerij zal haar pijlen vooral op Italië richten waar Belgisch bier nu zeer trendy is.
Gordon Xplosion Red Fruit (11,0%) – Blik 50 cl John Martin– Genval
Rood bier met dikke witte schuimkraag
Aroma is zeer fruitig
De aanzet is zoet Amaretto Amandeltoetsen Alcohol x 3 Heel wrange smaken Het bier laat zich moeilijk degusteren Na enkele slokjes heb ik het opgegeven. Jammer!
Gordon Gin Spices Xplosion (11,0%) – Blik 50 cl John Martin– Genval
De aanzet is meteen alcoholexplosie Kruidig Chemische prikken Totaal niet in evenwicht. Echt niet lekker! Uit de handel halen! Gevaarlijk voor de jeugd die graag uit blikken drinkt!
Klaar helder wit geel bier met een fijne witte schuimkraag
Een fijn bloesem aroma verwend de neus. Licht zurig
De smaak is luchtig Kleine toetsjes van tarwe Zoet met afwisselend licht zurig Verfijnde smaak Een licht zure afdronk Smaakt zoals champagne Ik vind het persoonlijk een topper met een nieuwe smaakbeleving.
Het Belugabier wordt gebrouwen voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht. Het is gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Er wordt gebruik gemaakt van Champagnegist. Brouwster Lonneke zei toen we onlangs de brouwerij bezochten dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
Het genootschap werd verwend met enkele 75cl proefbrouwsels en twee definitieve brouwsels van 33 cl.
Dikke Jan Tripel (recept 30) Dikke Jan Tripel Dry Hopping (recept 28) Dikke Jan Bruin (recept 29)
Dikke Jan tripel is een blond bier met een mooie witte schuimkraag. . Het aroma heeft een tikje kaas in de neus (Dry hopping versie DHV) Fruitig (de gewone versie) is veel beter dan de DHV De smaak is licht bitter van de DHV hadden we meer hop verwacht. Het bier is goed in evenwicht Van de gewone versie is de smaak iets te papperig tegenover de DHV Maar voor een eerste hobby brouwsel vallen de bieren aardig mee.
De bruine proefversie is donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag. De neus bied ons een licht aroma van gebrande mout. Zoethout en een tikje cacaopoeder. Is mooi wandklevig. De smaak is licht gerookt Geroosterde toetsen. Er is evenwicht Maar het mocht allemaal iets krachtiger en met meer karakter. Maar ook hier is het best ok voor een hobbybrouwsel.
Hieronder volgt de bespreking van Dikke Jan gebrouwen bij Deca Service De versie van ’t Gaverhopke werd identiek bevonden als recept 30. en ook omdat Dikke Jan verder gebrouwen wordt bij Deca.
Donkergoud van kleur met een romige witte schuimkraag.
De neus heeft een zoet aroma Een beetje gistig Taarttoetsen
De eerste smaak is die van leer Tabak bittere toetsen Een zoet toetsje nu en dan Specerijen laten zich ook opmerken! Licht hoppig Maar mist jammer genoeg karakter. Het bier is te braafjes. Maar door zijn naam zou het kunnen geliefd worden bij het grote publiek.
De neus ruikt brett toetsen moutig Kruidig Iets muffig (positief)
De smaak is kruidig Pepertoetsen tikje karamel Wilde gist Tijm Licht zuurtje inde achtergrond (citroenzeste) droge kruidige afdronk
Het bier is er gekomen onder impuls van de Brugse Marnixring Het gerstenat is geïnspireerd op het originele middeleeuwse gruutbier, waarbij de Heren van Gruuthuse het monopolie bezaten op de verkoop van gruut. Dat was een mengsel van kruiden. De opbrengst gaat integraal naar het sociaal project van de Marnixring Brugge Gruuthuse. (BHT)
Abbazia Tre Fontane Tripel (8,0%) - 33cl Italiaanse Trappist Abbazia della tre Fontane - Rome
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
De eerste aroma's zijn van Chorizo salami Laurier Eucalyptus.
De aanzet is zacht kruidig Een lichte bitterheid in de achtergrond Eucaliptus toetsen Een prikje citrus Licht bittere kruidige afdronk Lekker maar qua karakter toch niet vergelijkbaar met een Belgische trappist.
Het bier Tre Fontane is begin mei officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’, zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) maandag. Tre Fontane, van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.
Licht amberkleurig bier met grove gebroken witte schuimkraag
Na het verdwijnen van de dikke schuimkraag snoven we een lichte honingaroma op Ook een beetje positief muffig Moutig
De aanzet begint met een toegankelijke bitterheid Moutig Kruidige prikjes Tikje honing komt af en toe naar boven. Tarwe smaak mooi in balans Het bier is iets minder hoppig en fruitig Droge afdronk Lekker bier maar onze verwachtingen lagen iets hoger! Maar dat is zo als u Marc Struif noemt en altijd TOPbieren brouwt
De neus bied ons een rijk aroma van basilicum. Ook een prikje witte druiven Daarna een licht zuurtje
De aanzet is lichtzurig Gaat over naar een rijpere zure smaak. Wij denken dat de basis een cuvée René is smaak van een boerenerf (stro) Ook de smaak van basilicum laat zich opmerken. Kruidig. Topbier !
Na het verdwijnen van het schuim is er een mooie hoppigheid in de neus.
De aanzet is lichtzoet Daarna komt er een mooie hoppigheid opzetten. Fruitige toetsen Prikje karamel Een tikje alcoholwarmte. Mocht iets bitterder zijn Maar toch een aangenaam doordrinkbier
Om het einde van de pluk te vieren brouwt brouwerij De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Voor de oogst 2014 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger en WGV. Joris heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee mocht Kris zich uitleven in de brouwerij. Ze noemen dit bier onze "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk. All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.
De Italiaanse broodjes van traiteur Dolce Italia uit Kortrijk aangebracht door Bernard waren heerlijk
De smaak is zoet Deegachtig (Zoet brood) Tikje fruit Groene appeltjes Het bier mist een beetje karakter mild hoppig Een aangename tripel maar mist iets body
We bedanken de eigenaars van café De Zoeten inval voor het openstellen van hun zaaltje.
De Zoeten Inval Zeger van Heulestraat 87 8501 Heule Kortrijk West-Vlaanderen Telefoon: +32 (0) 487551726
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem Brouwerij De Schieve (Olmen)
We verlaten de Provincie Limburg richting Provincie Antwerpen. In Olmen bevind zich brouwerij 'De Schieve' dit is de laatste stop van ons tweedaagse.
Brouwerij De Schieve!
De brouwerij is gelukkiglijk bereikbaar! Door werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg in Olmen was de brouwerij en proeflokaal drie maanden afgesloten geweest. (Zie vroeger HOPnieuws). Brouwer Frank Mannaerts had zijn misnoegen geuit op een hele originele manier. Dat deed hij door bierviltjes te verspreiden met ludieke boodschappen zoals ‘Al werken de mannen nog zo herd, de weg is nog steeds versperd’, of ‘Drink een single malt, ook al ligt er nog genen asfalt’
Mooi uitzicht van op het terras van de binnenkoer.
Toen we aankwamen waren we niet alleen. De zon was van de partij en een hele pak bezoekers bevolkten de gezellige binnenkoer. We maakten kennis met de sympathieke brouwer Frank en zijn echtgenote Inge.
Gezellig op het buitenterras genieten van de bieren van De Schieve!
Frank nam ons mee naar de brouwerij waar we zijn brouwinstallatie konden bewonderen. Het lokaal is niet zo groot maar wel kraaknet. De brouwketel is een 208 liter blichman ketel. Hij gaat voor eigen gebruik ongeveer 100 hl produceren. Daarnaast nog 50hl extra om op flessen van 75 cl te trekken.
De kraaknette brouwerij
Volgens Frank begon zijn de passie voor het bierbrouwen met een verjaardagscadeau van zijn echtgenote. Hij had een simpel brouwpakket cadeau gekregen waarmee hij experimenteerde. Frank repliceerde : ‘Het resultaat was echt niet te drinken, maar ik wilde opnieuw proberen en beetje bij beetje kreeg ik de smaak te pakken. Uiteindelijk ben ik een brouwcursus gaan volgen in Gent met positief resultaat. Na een tijdje elders geëxperimenteerd te hebben ben ik definitief met een lokale brouwerij begonnen’.
Brouwer Frank
De bedoeling van Frank is om alles kleinschalig te houden. (Hij is nog bedrijfsleider van Dobla Belgie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chocolade decoraties') Om het als brouwer interessant te houden zal hij zijn recepten regelmatig aanpassen, zij het in beperkte mate. Geen vaste bieren (uitgezonderd de Schieve Tripel), maar meer experimentele brouwsels. momenteel verkrijgbaar : Tripel, lichtzurig amberbier en een donkere ale
De bieren ga je ook niet vinden in de groothandel maar enkel bij hem thuis. Eerst kijken hoe de brouwer zijn bier maakt, daarna kun je ervan proeven, is zijn motto! Hij wil workshops geven en de mensen laten zien hoe er gebrouwen wordt. Andere brouwers zullen later gebruik kunnen maken van zijn installatie.
Na het brouwerijbezoek verkennen we het proeflokaal/Café-Restaurant. De humor van de bierviltjes trekt Frank verder door in het prachtig sober interieur van het aanpalende cafetaria/restaurant. Aan de muren hangen enkele kunstwerkjes waaronder een ode aan Luc De Vos.
Het smaakvol interieur!
Ook hier opvallende of onopvallende humor!
Een kleine kunstode aan zanger Luc De Vos
Wat het meest in het oog springt zijn de Scheve bierglazen. Het is een concept dat ik vroeger nog ergens gezien had . Je kreeg toen een glas en na elke pint die je dronk kreeg je een glas dat nog schever stond dan het vorige.
Het schieve glas van brouwerij De Schieve, leuk concept!
Bij brouwerij De Schieve (what’s a name!) zijn de voetjes van de glazen Ook de kelk staat scheef maar het bier blijft mooi horizontaal in het glas. Toch kost het je in het begin wat moeite om het glas vast te nemen om er uit te degusteren.
Wij proeven er
Ne Schieve Rosse (6%Alc.Vol.) van 't vat
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag.
Een mooi moutig aroma Bijna volmoutig,zou ik het noemen Toetsen van graan en brood
Moutige aanzet Licht hoppige prikken Achteraan een tikje bitterheid Gerookte hints Een Orval toetsje door de aanwezige lambikgist Mooie bittere afdronk. Lekker en verfrissend.
Aan de muur 'De Schieve'
Habemus birram is een verwijzing naar het ceremonieel waarbij de nieuwe paus aangekondigd wordt. Men roept dan vanaf het balkon : habemus papam, wat zoveel betekent als wij hebben een paus. Het ventje boven de brouwerij is de schieve, met het bericht dat we (eindelijk) ons eigen bier hebben.habemus birram.
Chillen op het terras met een bijzonder biertje in een uitzonderlijk glas!
Weet u soms niet wat gedaan op een namiddag? Breng eens een bezoek aan brouwerij De Schieve! U gaat het u niet beklagen!
O Ja!!
Binnenkort zijn er op het terras 2 bluesoptredens: op 8 en 15 augustus
8/8 : Shakedown Tim & rhythm revue
15/8 : Doghouse Sam
We verlaten deze gezellige plaats met nog een blik op de kruiwagen met overgebleven bostel (O ja! We zijn reeds in België, het moet draf zijn!)... en vertrekken richting Waregem/Gullegem.
Nog niet meteen naar huis want we hadden nog een afspraak bij Luc Van Esch en echtgenote MireillePeetermans uitbaters van Brasserie‘De Bierkaai’.
Brasserie "De Bierkaai" een prachtige zaak die u beslist moet aandoen als u in de buurt bent!
De Bierkaai, ook soms de Winterkaai of Kaai Beach genoemd, (naargelang de tijd van het jaar) is een prachtige brasserie in Viversel een gehucht van de gemeente Zolder.
Leuk : Naar gelang de tijd van het jaar kan de naam veranderen!
De Bierkaai, een pracht van een locatie
Deze zaak is gelegen aan de oevers van het Alberkanaal. De Brasserie beschikt over een groot aantal troeven. Het is een belangrijk Limburgs fietscafé en heeft zelfs een officiële elektrische laadpaal. Het is een paradijs voor kinderen. Naast de speeltuin met zandbak en trampoline is er ook de Samson Dubbeldekker Speelbus, een trekpleister bij uitstek.
Voor de kids is het een ideaal speelparadijs!
De Bierkaai ligt aan het Albertkanaal in Heusden Zolder ter hoogte van fietsknooppunt 303.
Lekker chillen lang het water!
Bij minder weer kan u terecht in de gezellige veranda
Aan leuke decoratie geen gebrek!
Ook binnenin is het gezellig vertoeven.
Maar wij kennen De Bierkaai voornamelijk omwille van zijn huisbieren. Eigenaar Luc heeft zijn eigen bierfirma ‘Columbus Management' genoemd. De reeks van Zonderik en Bolderiaan zijn goed ingeburgerd bij de bierliefhebbers. Deze bieren worden gebrouwen bij Anders (Halen) en de Proefbrouwerij (Lochristi). Bij onze aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de creatieve duizendpoot. Na een korte rondleiding door de brasserie liet hij ons kaaibier van ’t vat proeven. Dit is een ongefilterde pils met heel veel karakter.
Kaaibier 5%Alc.Vol.
Licht blond wazig bier met een witte fijne wandeklevige schuimkraag.
De neus is lichtzurig. Fruitige toetsjes
De aanzet is aangenaam fris. Lichtzure toetsjes Citrus prikjes In de achtergrond is er een bittertje die voor evenwicht zorgt. Een tikje kruidigheid Kaaibier is een lekker zomerbier. Een frisse pils
Daarbij serveerde hij ons een assortiment “Kaaikrokantjes”. Dit zijn een soort trendy fingerfood hapjes in tempura. (Scampi’s, vis en kip worden in een beslag gedraaid en dan gefrituurd). Ook op het bord lagen er de originele bitterballen met stoofvlees die zijn echtgenote Mireille heeft gecreëerd. Deze hedendaagse stijl van eten begeestert Luc zodanig dat hij bezig is met een foodtruck in te richten. Zeg maar een voertuig uitgerust met een installatie voor het koken en/of de bereiding en verkoop van voedsel en dranken). Daarmee zou hij zich graag aansluiten bij de Belgian Foodtruck Association. Met zijn mobiele keuken wil hij het hongerige publiek verrassen met zijn bieren en eigen gemaakte fingerfoods (stoofvleesballetjes).
Fingerfood, een nieuwe manier van eten!
Ondertussen serveert Luc ons een nieuw biertje ‘Abt Fundum Blond’ (6,8% Alc.Vol.) Een nieuw biertje met een bijzonder etiket. Hij liet dit bier brouwen bij brouwerij De Dool in Helchteren.
Een bijzonder biertje met een leuk verrassend label.
Abt-Fundum (6,8%Alc.Vol.)
Donkerblond bier met witte schuimkraag. Licht wazig.
De neus is kruidig Enige zoetigheid met een tikje hoppigheid.
De smaakpapillen worden geconfronteerd met een geringe bitterheid. Hoppig Een lichte bloemigheid Het bittere blijft aanhouden op de achtergrond. Het komt niet agressief over. Ook de afdronk is bitter en droog. Een ander abdijbier of gewoonlijk maar dit merkt u al aan het etiket!
Uitbater Luc schenkt met volle ernst Zonderik Cuvée 2015 uit in de proefglazen.
Luc had nog een verrassing in petto! Als eersten wilde hij ons laten kennis maken met zijn Zonderik Cuvée 2015 fles 000/500 (10,5% Alc.vol.) Limited Edition. 8 maanden gerijpt op 30 jaar oude cognacvaten.
Zonderik Cuvée 2015 (10,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier Met gebroken witte schuimkraag
De neus laat ons een aroma van likeur ruiken Tikje hout Warm alcohol
Zoet begin Likeur smaak Toetsen van appeltjes Lichte bitterheid granig - pattiserietoets Nadat het bier ietsje warmer wordt komt duidelijk een cognacsmaak naar boven. Zoete afdronk.
Brasserie de Bierkaai is dé locatie voor familie- en bedrijfsfeesten. Voor ieder wat wils, in een ongedwongen sfeer. Kortom KAAIGOED!
We bedanken Luc en zijn echtgenote voor het gulle onthaal en nemen afscheid van deze gezellige locatie.
Er is nog een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden. nl: Brouwerij De Schieve in Olmen ligt nog op onze route!
Zie deel 6
INFO :
BVBA‘De Bierkaai’ Thema-Café Brasserie de Bierkaai Fiets en Bier-Café - Fietsknoopunt 303
Laarstraat 41/2, 3550 Viversel / Heusden-Zolder Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.
zetten we koers naar ons slaapadres. Hotel zalencentrum‘De Harmonie’in Linne.
Hotel : Zalencentrum de Harmonie in Linne
Zalencentrum de Harmonie mag gerust een bijzondere gelegenheid worden genoemd. Met een prachtige entourage, in een gezellig Grand Café, kleine zaal of grote zaal, staat dit garant voor veel vermaak. Niet alleen is Zalencentrum De Harmonie de grootste locatie in Midden-Limburg voor bedrijfs- en personeelsfeesten, ook de mogelijkheden ten aanzien van de invulling zijn (bijna) onbeperkt.
De bar van het hotel.
Na het degusteren van een laatste slaapmutsje (Leeuwenbiertje) (hadden we wel verdiend na een lastige proefnamiddag ) was het de hoogste tijd om onder de wol te kruipen want 's anderdaags was het weer een drukke bierdag. Er stonden nog drie leuke stopplaatsen (eentje in Nederland en twee in België) op het programma.
Brouwerij De Fontein!
Op ons verlanglijstje stond brouwerij‘De Fontein’hoog aangeschreven. We hadden de dag ervoor bij Jan reeds kennis gemaakt met hun heerlijke bier ‘Beluga’.
De brouwerij is gelegen aan de rand van oud-Stein (Provincie Limburg) een deelgemeente van Stein, net aan de Belgische grens. De Limburgse gezelligheid is terug te vinden op dit leuke plekje.
Brouwerij De Fontein
Brouwerij De Fontein is een zelfstandige brouwerij. Naast het brouwen van bier is de brouwerij ook actief in het maken van likeur. De naam is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein', die in 1915 haar poorten sloot. Op een steenworp afstand van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd.
De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd, waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het nabijgelegen Kasteel Stein. In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield. Het boerenwoonhuis, dat dateert uit 1729, diende tevens als watermolen, die omstreeks 1900 zijn functie verloor. Het grootste pand van het monumentale complex is de voormalige graanschuur uit 1850, behorende bij de eerdergenoemde watermolen. Deze schuur diende als de opslagruimte voor graan, dat door de watermolen gemalen werd. Nu is de brouwerij in deze schuur gevestigd en zal wederom graan als één van de pijlers van het proces gaan gelden. Nu niet voor opslag en het maken van brood, maar als grondstof voor het brouwen van bier.
De binnenkoer
Interieur van de brouwerij. Jammer dat we niet naar binnen konden wegens werkzaamheden.
Wij werden hartelijk verwelkomd door eigenares Lonneke die ook brouwster is. Ze vertelde vol passie over haar brouwerij. "Bij De Fontein voelt het als thuiskomen, geen huiskamer, maar een eigen gemeenschap. Gericht op het leven van vroeger, waar rekening wordt gehouden met de natuur. Geïnteresseerd in mens en natuur, eigen gewassen, zelfgebrouwen dranken en zelfgemaakt eten".
Brouwster Lonneke verteld vol passie over haar brouwerij.
Iedereen is welkom, jong en oud; van kinderwagen tot rollator, van bierfan tot fietsfanaat en alles daar tussenin. Geen autoverkeer en even heerlijk tot rust komen, een genietmoment voor uzelf.
Het leuke en gezellige degustatielokaal.
We mochten proeven van een Hoekstra. Ze tapte het bier van het laatste vaatje die ze nog in huis had. Het bier werd speciaal gebrouwen voor het huwelijk van haar zus in mei.
Het goudblond bier van 6,0% Alc.Vol had een mooie witte schuimkraag. Een moutig aroma, hoppig toetsje en een tikje citroen. Het zachte bier was op deze mooie zomerdag erg verfrissend. Fruitig met een bittertje dat blijft hangen. Kortom een smakelijk blondje gebrouwen met gerst en tarwe met een stevige bite, de ideale dorstlesser bij het zalige weer.
We spraken ook nog over het lekkere Belugabier die ze brouwt voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht en die we de dag eerder geproefd hadden bij Jan Ober. Het is dus gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Ze zei dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
We proefden ook nog “Inspirator Zomerblond” (5,5% Alc.Vol) De receptuur voor dit bier werd ontwikkeld door Kapellerput i.s.m. De Fontein Een fruitig geurig tarwebier met een vleugje lindebloesem en framboos. Verfrissend, zachtzoet (maar zonder suikers), een fris fruitig biertje.
Jammer genoeg konden we de brouwerij niet bezoeken omdat er werken bezig waren. Beslist zullen we dit sympathiek brouwerijtje nog eens met wat meer tijd vereren met een bezoekje.
Hartstikke gezellig degusteren op het mooie terras van brouwerij De Fontein.
We moesten afzakken naar België waar in Viversel Heusden-Zolder een ontmoeting gepland was met Luc Van Esch, uitbater van de gerenommeerde Brasserie‘De Bierkaai’ en tevens eigenaar van bierfirma‘Columbus Management’.
Ook bij Brouwerij Den Schieve in Olmen zouden we nog halt houden.
Om hun 20ste verjaardag te vieren lanceerde de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar ik al jaren lid van ben, een nieuw bier met de uitzonderlijke naam “’t Hope” (wat betekent ‘samen’ of ‘twoppe’ in het West-Vlaams dialect).
U mag 1 x raden wie afgebeeld is in de letter O !
Het nieuwe bier 't Hope méér dan 20 flesjes verkrijgbaar!
Voor het brouwen van het bier deden de bestuursleden beroep op brouwer Laurent Agache vanBrasserie Cazeauin Templeuve. Om het bier extra in de verf te zetten werd het gebrouwen met het gebruik van zoveel mogelijk het jubileumcijfer 20. Er werd gekozen voor 20 verschillende Europese hoppen. Het bier moest 20° Plato (Plato = dichtheid van het wort) hebben. Het kleur moest 20 EBC (Kleureenheden) zijn. De bitterheid bedraagt 4 x 20 IBU (bittereenheden). Het bier is ook afgevuld op 20 litervaten enz.. Zelfs de speech van de voorzitter duurde 20’
Voorzitter Lode sprak de aanwezigen toe.
De officiële voorstelling van het nieuwe bier vond plaats op donderdagavond 2 juli 2015 in de Beatrix zaal van het stadhuis van Kortrijk. Het bier heeft een beperkte oplage van 1.400 liter en zal beschikbaar zijn in geselecteerde drankenhandels en horecazaken.
Het bestuur van HOP
Niet het eerste bier van HOP!
Op donderdag 19 februari 1994, nu al meer dan 20 jaar geleden werd de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging “Heerlijk Objectief Proeven” (H.O.P.), lid van de Nationale vereniging ZYTHOS, boven de doopvont gehouden. De vereniging werkte voor de viering van elk 5 jarig bestaan een eigen bier uit.
Zo was er ‘Vage-4’ (10% Alc.Vol.), gebrouwen bij brouwerij De Ranke voor hun eerste 5 jarig bestaan, gevolgd door ‘Content’ (7,0% Alc.Vol.) gebrouwen bij De Graal. Het recept kwam van de verhuisbrouwerij ‘De Klauwaert, dit voor het 10-jarig bestaan. Voor het 15-jarig jubileum deden ze terug beroep op brouwerij De Ranke. Uit de ketels van Dottignies vloeide ‘HOP Flower Power’ (6,0%Alc.Vol) In 2006 werd tussendoor bij brouwerij Alvinne nog een Hoppigaard uitgebracht. Een saison van 6,5% Alc.Vol.
Alexander Surmont tapt een t'hope van 't vat
Carl Kins in een ernstige gesprek met Els Deleu (Persdienst : Krant van West-Vlaanderen)
Geroen, Jan en uw verslaggever genietend van Hollands bierglorie
Zoals u in België Nederland - Deel 3 / 1 kon lezen waren we te gast bij de Nederlandse gerenommeerde biergoeroe Jan (-Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als bierland te ontdekken.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. In dit tweede deel komen de zwaardere kleppers naar boven.
Is een bier van het type Irisch Red Ale Er is gebruik gemaakt van Engelse, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hoppen.
Amberkleurig (roodbruin) bier met gebroken witte schuimkraag.
De neus bied ons een moutig aroma Ietsje muffig (positieve zin) gist! Hoppig Toetsen van Sherry
Een schitterende aanzet Karamel gevolgd door een licht zurigigheid Prikken van hout Fruitige toetsen (sinaasappel) Mooi in balans Licht zurige bittere afdronk met enige bitterheid Een lekker complexe verrassing.
De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’.
Blond helder bier met witte romige schuimkraag
Moutig Typisch tripelaroma zoet toetsen (banaan)
De eerste smaak is vrij zoet Ook hier toetsen van banaan tikje honing, Kruidige prikjes lichte bitterheid in de achtergrond Het bier wordt wel plakkerig na een tijdje Prikje warme alcohol Zoete afdronk Niet zo speciaal! Allemans vriend.
Daarna proefden we en vergeleken we twee bieren van Hobbybrouwerij'HillDevils'- Wouwse Plantage
Hobbybrouwers en brouwerijhuurders Theo en Marleen van Eekelen hebben een voorliefde voor Amerikaanse bierstijlen. Ze huren debrouwerij Pimpelmeesin Chaam voor hun brouwsels. Na het brouwen nemen ze hun wort mee om thuis af te vullen.
Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol)
Bier met toevoeging van eikenhouten krullen. Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Houtgelagerd
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag
De neus ruikt eerst een aroma van sinaasappel Een aardse geur Daarna hop en gerookte toetsen.
De smaak is geroosterde mout Rokerig Met een toetsje zoethout Geroosterde toetsen
Hilldevils Not Totally Black IPA (6,5%Alc.Vol) Zonder eikenhouten krullen Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Speciaal
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag Moutige neus Ook hier een reukje zoethout Rokerig Tikje citrus
De smaak is nogal bitter Nu en dan een karamellezoete toets. Donkere chocolade Geroosterde mout Rokerig Mooi geheel lekker bier!
Zundert Trappist (8,0%Alc.Vol) Trappistenbrouwerij De Kievit– Zundert We proefden het allereerste brouwsel. Afgevuld in sept 2013
Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag
Zoete neus beetje gistig Ook kruidige toetsen.
De smaak is zacht Kruidig Tikje koriander Nog een lichte bitterheid in de mond. Ook het zoete van de karamel is nog aanwezig. Het bier is zachter en malser geworden Ook smaken we ietsje minder kruidigheid. maar nog altijd lekker ondanks de veroudering.
Speciaal gebrouwen voor het Beluga Restaurant in Maastricht. Het is een Limited Edition. Gearomatiseerd met Verveine (verbena - ijzerkruid) en gember. Ik ken voorlopig nog geen bier die gebrouwen wordt met verveine?
Felblond (champagnekleurig) helder bier met dikke witte schuimkraag.
Het begin is kruidig Lichtzurige citroensmaak. Champagnetoetsen. Fruitig Soms een bitter toetsje Mals en zacht. Speciaal bier Vergelijkbaar met champagne Gewaagd maar lekker.
De vrouwe van Gramsbergen Anna van Wachtendonk, weduwe van de heer van Gramsbergen Statius van Aeswijn, bouwde in de 16e eeuw het kasteel van Gramsbergen, ook wel "de steen" genoemd weer op. Gefermenteerd met Westmalle gist
Bordeauxkleurig bier met een beige schuimkraag.
Moutig aroma Warm alcohol Granige prikjes. Chocolade toetsen laten zich nu en dan gelden. Geuren van donkerrood fruit (Bessen)
De smaak is zoet Warme chocolade Ook een tikje cake Rood fruit Zoete kruidige afdronk Lekker bier
Deze Barley Wine van Brouwerij 't Ij is tot standgekomen door een samenwerking met een Brewing Community uit Chicago USA. Het resultaat... een volle Barley wine, hart verwarmend en prettig in balans. Hopsoorten : Nugget, Amarillo, Chinook, Centennial.
Donkerbruinkleurig bier met lichtbruine romige schuimkraag.
De eerste geurtjes zijn dit van warme alcohol. Fruitige toetsen dwarrelen er door heen. Geroosterde prikken Pruimpjes Ruikt positief muffig.
De smaak is die van Barleywine zoet Karamel Zacht van smaak warm alcohol. Lichte bitterheid in de achtergrond. Droge kruidige afdronk. Voor mij een stevig degustatiebier!
Na zijn succesvolle brouwerij Raaf in Heumen te hebben verkocht aan Oranjeboom, zette ambachtelijk brouwer Herm Hegger in 1996 De Hemel op in een van Nijmegens oudste gebouwen: de 12e-eeuwse Commanderie van St. Jan. De Hemel maakt een brede reeks bieren, waaronder enkele onder contract voor plaatselijke cafés en anderen. Zij combineert brouwen met distilleren en het maken van azijn en mosterd en B&B-verhuur. Nieuw Ligt wordt jaarlijks gebrouwen en vóór de verkoop ten minste 12 maanden opgelegd om te rijpen.
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag De neus ruikt aroma’s van witte porto Amaretto Fruitige pikken (abrikoos) De aanzet is zoet Karamel Ook hier komen de abrikozen naar boven. Het bier heeft een vineus karakter. Warme alcohol toetsjes maar zeer beperkt Zoete afdronk Korte taarttoets mooi complex bier in goede harmonie.
Om toch nog een stukje België in de proeverij te steken toverde Jan nog een Oude geuze van 3 Fonteinen op tafel.
Goudkleurig tot oranjekleurig bier met een kleine witte schuimkraag Weinig koolzuur aanwezig.
Aroma’s van citroen/citrus Soms ietsje granig Complex Prikken van witte wijn
De smaak is zuur. Citroentoetsjes een smaakprikje hout Witte wijn Droog, zeer droog zelfs! Complex alles perfect in verhouding Droge zure afdronk Een toppertje
Een prachtige afsluiter van deze geweldige proeverij. Een namiddag waar Jan ons verwend heeft met enkele van de beste bieren van Nederland. Hij had er zijn werk van gemaakt om bieren uit te kiezen die het bierlandschap van Nederland de dag van vandaag kleur geven. Dat resulteerde in een bijzonder assortiment met een groot aantal exclusieve bieren. Nu weten we het zeker! Nederland is een bierland!
We kregen nog als afscheid een gerijpte La Trappe Quadruppel.
Bedankt Jan, echtgenote en kinderen voor de warme ontvangst en de lekkere bieren.
Na de proeverij reden we naar het rustieke Linne vlakbij Roermond Daar stonden in het zalencentrum ‘De Harmonie’ twee bedden op ons te wachten.
Volgende maal Deel 4 terug naar België
Binnenwippen in brouwerij De Fontein Stein NL Een bezoek aan Brasserie De Bierkaai- Viversel Heusden-Zolder En een tussenstop bij Brouwerij Den Schieve in Olmen
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 3 - 1).
Op ontdekking naar Nederland Bierland – Deel 3 - 1
Na het bezoek aan twee creatieve brouwerijen en een snelle lunch met een voor ons nieuw biertje (zie deel 1 en 2), was het nu tijd voor het grote werk zeg maar de finale van de dag. 130 km stond ons nog te wachten om van Genappe naar Roosendaal (NL) te rijden. We hadden daar een afspraak met de Nederlandse gerenommeerde biergoeroeJan (Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als Bierland te ontdekken.
We werden er hartelijk ontvangen en naar de tuin geleid. Op het zonnig gezellig terras stond de proeftafel al gedekt volgens de degustatieregels. Water, brood (voor de smaakneutralisatie) en een heel resem proefglazen. Ook voor een hongertje had Jan van alles voorzien. Allerlei soorten Nederlandse kazen versierden de tafel.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. Topie!!!
Dit is een India White Ale. Een IPA op basis van gerst en tarwe, waarbij we een nieuwe gist- en nieuwe hopsoorten hebben gebruikt: Sorachi Ace als bitterhop en Simcoe als aroma/dryhop.
Blond wazig bier met wit fijn schuim
De neus ruikt een redelijk zoet aroma met fruitige prikkels van citrus moutig Toetsje taart
De smaak is een licht bittertje Koriander Lichte alcoholwarmte Licht zoete afdronk Lekker biertje.
Zoete neus met een licht pilsaroma eventjes honing prikjes Tarwe
Frisse smaak mals Pilstoets Licht hoppig Fruitig Ook komt nu en dan de honing door! Mooi evenwichtig. Toch karakter ondanks de 4,5% Zoete fruitige afdronk.
Een Biologische India Pale Lager. Ongefilterd en van lage gisting. Droog gehopt. Hops: Hallertauer Tradition, Smaragd, Cascade.
Blond bier
Met een witte schuimkraag
De neus is lekker hoppig Citrus aanwezigheid Beetje gistig
De smaak is hoppig ook in de smaak neemt citrus het voortouw Licht bitter met een zoet prikje Kruidige toetsen Op de achtergrond een aanhoudende bitterheid. alles goed in evenwicht. Licht droge afdronk
Een biologische toppertje!
Reuz Hot Summer (5,5%Alc.Vol) Gebrouwen door BrouwerijhuurderReuzenbieren BV- Moergestel
Een soort witbier gebrouwen met pilsmout, tarwemout en havervlokken. In tegenstelling tot andere witbieren is er geen koriander en sinaasappel gebruikt. Er is gebruikt gemaakt van Australische hop en Danstar gist.
Wit wazig bier Met romige witte fijne schuimkop
Het aroma is gistig Hoppige toetsen
De eerste slokjes zijn bitter Het bier heeft een frisse smaak De smaak is rechtdoor Geen bijkomende smaken Er is een lichtzurigheid in de achtergrond (door gebruik van haver) Het lijkt op een Saison (gebruik van een saisongist) Droge afdronk Lekker bier
Weizenbier door de aroma’s van banaan en de whirlpool De hopgift van de aromahop Saphyr zorgt voor extra fruitige citrustonen. Leunt aan Duits Weizenbier
De naam van dit zomerse bier is ontleend aan het schilderij dat Frans Hals schilderde van een dame met lust voor bier. Malle Babbe is later ook bezongen door Rob de Nijs: ‘Malle Babbe is blond, Malle Babbe is rond, lekker dier van plezier.’ Doet verlangen naar meer.
Amberkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag.
De smaak is moutig. Een beetje geroosterd Banaan toetsen Ook een prik kruidnagel Citrus komt soms opzetten en geeft een lichtzurigheid aan het bier. middelmatige body. Niet slecht!
De neus ruikt een licht pilsaroma die overgaat in een zoete geur Granen aroma Fruitig toetsje (Citrus)
De eerste slokken zijn licht zurig Diep een lichte bitterheid fruitige toetsjes Mocht ietsje meer hop! Beetje alcoholwarmte Licht droge afdronk Allemans vriend
De Bamberger rookmout van dit bier van lage gisting is gerookt boven beukenhout. In 2014 behaalde het een Gouden medaille op de Brussels Beer Challenge. In de brouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duits Reinheitsgebot. De brouwerij is ook niet ver gelegen van de Duitse grens.
Donker bier met een beige wandklevige schuimkraag.
Het aroma is gerookt Tikje karamel
De smaak is heerlijk!
Gerookt vlees.
Zachte bitterheid op de achtergrond Mals bier Evenwichtig smaken zijn zoet en bitter. Gerookte afdronk. Lekker voor wie van gerookte bieren houd natuurlijk!
Brand India Pale Ale (7%) is het winnende bier van de Bierbrouwwedstrijd 2014. Het bier werd gebrouwen door amateurbrouwer Jeroen Free. Het bier kenmerkt zich door een fruitig en citrusachtig karakter. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid. De gebruikte hoppen zijn Cascade, Amarillo & Citra hop.
Helder blond bier met een witte schuimkraag.
hoppige florale toetsen prikkelen de neus. Citrus Prikken van mango enz…
De aanzet is hoppig Ook hier een florale aanwezigheid. Exotische smaken Fruitige prikken Licht bittertje op de achtergrond Het bier is aangenaam en toegankelijk het mocht misschien iets meer karakter gehad hebben voor een IPA,
Maar toch! Een sterke prestatie van een grote brouwerij om met zo’n bier (recept amateur) uit te pakken.!
Het is een “Single Hop” bier. De brouwers (Allemaal Helmonders) gebruiken voor zowel de bitterheid als voor het aroma één edele Duitse hop.
Amberkleurig (roodbruin) bier met witte gebroken schuimkraag.
De neus bied ons een zwoel zoet aroma. Moutig Karamel Moutig begin Vol van smaak Alcoholwarmte komt nu en dan eens piepen. ietsje pietsje Fruitigheid Lichte bitterheid. Zoet-bittere afdronk. Goed gebrouwen maar een beetje zwak.