Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    23-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bourgogne des Flandres - Legendarisch bier van gemengde gisting keert terug naar zijn Brugse roots






    Bourgogne des Flandres


    Legendarisch bier van gemengde gisting
    keert terug naar zijn Brugse roots








    Vooraleer naar de Gentse Horecabeurs te reizen spoorde ik
    maandag 16 november 2015 's morgens vroeg eerst naar Brugge.
    Ik was er uitgenodigd op een plaats waar opnieuw geschiedenis werd geschreven.














    Brugge om 09h00 s'morgens in november.
    Alles is nog rustig. Nog geen toeristen te bespeuren.
    Wat kan de stilte toch mooi zijn!



    Dank zij Anthony Martin doet het bier 'Bourgogne des Flandres' na bijna 60 jaar
    opnieuw zijn intrede in Brugge.
    Bruggeling Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer
    van Bourgogne des Flandres, zal namelijk die morgen de eerste officiële Bourgogne des Flandres
    op de zolder van de nieuwe stadsbrouwerij brouwen.
    Ik was maar al te blij dat ik dit plechtig moment mocht meemaken.






    De Kartuizerinnenstraat waar de brouwerij gelegen is.








    De binnenkoer van de brouwerij gevestigd in het voormalige OCMW-gebouw







    Voor de vroege genodigden was er een heerlijk ontbijt voorzien.







    De prachtige brouwerij in rood koper vervaardigd bij CoEnCo uit Oostkamp.



















    Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer van Bourgogne des Flandres;
    Thomas werd de voorbije jaren door middel van
    een intensieve opleiding bij brouwerij Timmermans klaargestoomd
    om deze belangrijke taak op zich te nemen.









    Thomas en tweede brouwer Edward Martin.
    In het midden  - Anthony Martin CEO John Martin


    “Een brouwerij op de zolder, dat moet een unicum zijn.
    En een oud Brugs bier terug tot leven wekken met zicht op het Belfort nog meer!”,
    aldus Anthony Martin, CEO van John Martin.
    ”Onze brouwer Thomas Vandelanotte zal in afwachting van de officiële opening
    voor het publiek samen met Edward Martin vandaag het eerste brouwsel maken.
    Zodra de brouwerij opengaat voor het publiek kunnen ook de Bruggelingen en bierliefhebbers
    van over de hele wereld het brouwproces live volgen.
    Ze zullen letterlijk over Thomas’ schouder kunnen kijken.
    Wanneer hij aan het brouwsel hop toevoegt zullen ze zelfs de wonderlijke aroma’s van verse hop kunnen opsnuiven”.



    Thoma en Edward zullen mensen ontvangen voor rondleidingen
    Het zal een atypische brouwerij zijn.
    De bezoekers kunnen met de brouwers spreken.
    De beide brouwers spreken elk 4 talen zelfs een klein beetje Chinees







    Anthony Martin (John Martin) en Lambiekbrouwer Willem Van Herreweghen (Timmermans)





    De naam “Bourgogne” verwijst naar de Bourgondische tijd waarin Brugge op de voorgrond stond
    Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in de Belgisch biertraditie.
    Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat.
    Bij Bourgogne des Flandres wordt een bruin bier van hoge gisting gemengd
    met lambiek van brouwerij Timmermans.







    Een belangrijk moment! De eerste hoppegift.





    Dit spontane gistingsbier geeft de Bourgogne des Flandres een friszurige toets.
    Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 vol% alcohol bevat,
    is dit edele bier heel volmondig van smaak.
    Het gebrouwen bier zal met een kleine tankwagen overgebracht worden
    naar brouwerij Timmermans waar het daar versneden zal worden met lambiek.
    De jaarproductie word geschat op 2.500 hectoliter.











     





    Anthony Martin kocht namelijk het voormalig OCMW-gebouw in 2012,
    om er een nieuwe stadsbrouwerij in onder te brengen.
    In juni van dit jaar werd de brouwinstallatie op spectaculaire wijze
    met een kraan over de Dijver getild en op de zolder geïnstalleerd.
    Brouwerij Bourgogne des Flandres zal in het voorjaar van 2016 de deuren openen voor het publiek.







    Hij waakt over de brouwerij!







    CEO Anthony Martin met enkele genodigden op het dak van de brouwerij.



    De brouwerij ligt in het centrum van de Brugse binnenstad.
    Aan de ene kant de reien en aan de andere kant het Belfort, de Kathedraal
    en de O.L.Vrouwenkerk.





    Mooi zicht op de binnenkoer.





    Langs de kant van het degustatielokaal liggen de Reien.



    www.bourgognedesflandres.be



    Over John Martin NV

    John Martin is sedert 1909 gevestigd in België en is bekend van zijn brede waaier speciaalbieren, o.a. Gordon Finest Beers, Guinness, Martin’s Pale Ale, Bourgogne des Flandres, Timmermans en Waterloo. In totaal telt de John Martin-portfolio meer dan 65 exclusieve bieren. Sinds 2004 wordt John Martin NV geleid door Anthony Martin. Met de creatie van Anthony Martin’s ‘Finest Beer Selection’ verdubbelde het bedrijf zijn omzet.

    www.anthonymartin.be



    Het degustatielokaal.





    Na de persconferentie werden we beneden in het
    degustatielokaal verwacht.  Lekkere hapjes stonden op ons te wachten!






















    Het gezellige degustatielokaal.





    Een ideaal aperitiefbier !

    Brugse roots

    Bourgogne des Flandres bestaat reeds sinds 1911.
    Het werd vroeger gebrouwen door de familie Van Houtryve in de Brugse brouwerij Den Os.
    Op een bepaald moment brouwden zelfs twee Brugse brouwerijen het bier terzelfdertijd:
    Pierre Van Houtryve in Den Os en zijn broer Etienne Van Houtryve in Brouwerij La Marine.
    Na 6 generaties sloot Pierre Van Houtryve In 1957 de oorspronkelijke brouwerij Den Os in de Raamstraat.

    Toch bleef Bourgogne des Flandres bestaan. Zijn zoon Michel bracht het paradepaardje van de familiebrouwerij onder bij de familie Verhaeghe uit Vichte.
    In de jaren tachtig kwam Bourgogne des Flandres uiteindelijk terecht in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij John Martin. Tot voor kort herinnerden alleen de kelders van ‘t Bourgondisch Cruyce en wijnhandel Feys-Vanacker nog aan dat Brugse brouwersverleden, maar daar is dus nu verandering in gekomen.
    Brouwerij Verhaeghe verving Bourgogne des Flandres door Duchesse de Bourgogne.










    Een mooi getapte Bourgogne des Flandres.



    23-11-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Helleketel - Watou - Zatte bie





    De Helleketel







    Vroeger was het bierlandschap ondenkbaar zonder de talrijke volkscafés
    die deel uitmaakten van het Vlaams patrimonium..
    In elk dorp prijkten er wel een paar.
    Ze waren en zijn nog steeds alledaagse oorden van verpozing en vermaak.
    Eentje die al jaren deel uitmaakt van dit bijzonder erfgoed is café De Helleketel.








    Aan publiciteit niets te kort!






    Van uit de hoppestad Poperinge via de steile Helleketelweg en de Vuile Seulestraat
    fietsten Annemie en ik op een warme nazomer dag naar dit authentiek cafeetje
    gelegen aan de rand van het Helleketelbos.
    Het is knap lastig dat wel, maar de inspanning wordt dan ook beloond met panoramische
    zichten op een prachtig golvend heuvellandschap. ‘Helle’ betekent heuvelflank en
    ‘ketel’ verwijst naar een laagte onderaan zo’n flank.





















    We buigen eventjes af van de weg en rijden via de Stoppelweg naar de Fazantenheuvel.
    Dit is één van de hoogste punten van het nabijgelegen brouwersdorp Watou (62 m).
    Daar bevindt zich een oriëntatietafel (geplaatst op 30 april 2000)
    die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt. 
    De stilte, het lichtjes suizen van de wind en het mooie uitzicht
    is voor ons toch eventjes genieten van moeder aarde.








    Annemie op de Fazantenheuvel.






    Na nog een kleine korte inspanning geleverd te hebben duikt voor ons het cafeetje op.
    De Helleketel is gelegen zoals reeds geschreven aan de rand van het Helleketelbos
    in het gehucht 'de vuile seule'.
    Dit landelijk volkscafé is waarschijnlijk één van de oudste cafeetjes (1895) uit de streek.
    De locatie is een verademing voor wie alle zorgen uit de
    hedendaagse tijd even wil opzij zetten.
    U mag honderdmaal aan de voordeur duwen om binnen te geraken, het zal u echter niet lukken.
    Vanuit het café riepen stemmen ons dat we via de achterdeur moesten binnenkomen.

















    De Helleketel, mooi in zijn eenvoud.













    Zogezegd zo gedaan. Via een kleine terras betraden wij het heiligdom.
    We konden er niet naast kijken, de tijd bleef hier echt stilstaan.
    Antiek meubilair, oude volksspelen, beelden van trollen en andere prularia
    nemen heel veel plaats in beslag.
    We moesten ons een weg banen naar de gelagzaal.








    Eventjes een weg banen.






























    Een van de vaste stamgasten!






    Hier nog altijd geen tapkranen aan de toog.
    Alle bieren staan in de koelkast.
    De stamgasten komen gewoon binnen en nemen een biertje en rekenen af aan de toog.

































    Vaste stamgasten en enkele fietsers bevolkten het café








    De IJzerbode een tikje leesplezier op tafel






    Wij laten ons bedienen en kiezen (alhoewel de zaak bekend is om zijn
    huisgemaakte Picon met blond of donker bier) tussen de Poperingse bieren
    en enkele andere streekbieren voor het Helleketelbier van Brouwerij De Bie.
    Helaas was het niet meer voorradig.
    Dan maar een zatte Bie van dezelfde brouwerij.




















    Zatte Bie (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Bie

    Donkerbruin bier
    met beige schuimkraag.

    Aroma is zoetmoutig.
    Tikje geroosterd
    Bruine suiker.

    Zoete smaak
    Tikje zoethout
    Karamel.
    Chocolade toetsen
    Gedroogd fruit
    Kruidig
    Zoete afdronk.

    Een lekker bruintje!






    U moet weten beste lezers dat brouwerij De Bie (momenteel gevestigd in Wakken)
    in 1992 begonnen was op 200 meter van dit cafeetje.
    Daar stroomden hun klassiekers Zatte Bie, Hellekapelle en Helleketelbier
    voor het eerst uit de ketels van hun huisbrouwerij.













    Jammer voor ons maar Lena Masson de bazin was niet aanwezig.
    De herberg wordt reeds door de derde generatie Masson uitgebaat.
    De Helleketel is een uitzonderlijke plaats. U houdt ervan of niet.
    Een plaats die u best eens moet bezoeken met vrienden of familie en
    waar u moet genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt.
    Een lekker streekbiertje verhoogt nog meer het genot.
    Maar opgepast! De terugweg duurt precies even langen en is even steil als de heenweg!







     

    Het buitenterras.






    Ik prefereer de hemel omwille van het klimaat,
    maar de hel omwille van het gezelschap.

    Marc Twain






    Landelijk volkscafé De Helleketel
    Vuileseulestraat 6
    8978 Watou
    057/38.80.35
    Van uit het café kunnen huifkarrentochten ingericht worden






    14-11-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16) - Dronken Put - Duvel Tripel Hop 2015 Equinox - Monsieur Rock - Oud Bruin - Two Faced Jack






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16)






    Dronken Put (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerijhuurder : De Kustbrouwerij - Middelkerke
    Gebrouwen bij Deca Sevices (Woesten)






    Donkerbruin bier
    met een fijne beige schuimkraag

    Een aroma van karamel
    Lichte alcohol in de neus

    De aanzet is zoet
    Moutige toetsen.
    Karamel
    Chocolade

    Fruitige banaanprikje

    Het bier heeft een lichte rokerige smaak
    Enige bitterheid in de achtergrond
    Alcoholwarmte

    Evenwichtig bier
    Niet slecht
    Maar mocht toch nog een beetje meer karakter hebben.

    Een allemans vriend.











    Duvel Tripel Hop 2015 Equinox (9,5%Alc.Vol.)
    Duvel Moortgat – Breendonk






    Helder licht geel bier
    met een mooie romige schuimkraag
    Mooie koolzuurstroming

    Heerlijk parfum van hop.
    Citrus toetsen
    Fruitig
    Tikje gist
    De eerste slokken zijn fris Hoppig
    Fruitig
    Alles verpakt in een mooie bitterheid
    Een mooie mout dosis brengt evenwicht
    Tikje peper
    Lange bittere afdronk
    Lekkere kanjer van een bier











    Monsieur Rock (6,6%Alc.Vol)
    Greenbrew SPRL
    Gebrouwen bij Meantime (SAB Miller) - London






    Licht geel bier
    met een witte schuimkaag
    Die na een tijdje volledig verdwijnt.

    Granig en kruidig aroma.
    Citrustoetsen
    Sinaasprikjes.

    Een moutige aanzet.
    Licht fruitig.
    Soms een pilssmaakje?
    Vervelend met weinig body
    Droog mondgevoel.
    Bittere nasmaak.
    Eerlijk? Ik had er meer van verwacht.











     Oud Bruin (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerijhuurder : Het Brouwersverzet – Anzegem.
    Gebrouwen bij Gulden Spoor – Gullegem






    Roodbruin bier
    Gebroken witte schuimkraag
    De neus is azijnzurig
    Prikje balsamico
    Groene appeltjes
    Tikje hout.

    Zure aanzet van kersen
    Granny smith toetsen
    Beetje aards
    soms een tikje Karamel
    Mooi uitgebalanceerd
    Droge zure afdronk.
    Lekker bier voor liefhebbers van zuur!











    Two Faced Jack (12,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Turnhout
    Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen
    Een blended van Klaveren tien en Schuppen Boer






    Donkerbruin tot zwartkleurig bier met beige schuimkraag.
    De neus wordt geconfronteerd met een aroma van rode wijn.
    Ook prikken van oude port.

    De smaakpapillen worden verwend met een smaak van likeur
    Geroosterde mout
    Ook in de smaak komen prikken van rode wijn.
    Bitter speelt een spel met zoet.
    Tikje fruitigheid.
    Lekker!
    Een heerlijke alcoholwarmte laat zich nu en dan gelden. E
    en warme licht bittere afdronk.
    Een serieuze klepper waar ik echt van hou.

    Brouwerij Het Nest beschikt nu over een eigen brouwerij!









    Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie
    die ik enkel beleefd op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William







    06-11-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!