Streekbierenfestival van Zwevegem 2014.
Op 14 en 15 augustus 2013 vond al voor de veertiende keer het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats. Dit festival is niet meer weg te denken en mag als een van de grootste van Europa beschouwd worden. Vandaar dat ook veel bierliefhebbers (15.000) uit verschillende landen de weg naar de draadtrekkersgemeente gevonden hebben. Voor de streekgenoten is dit festival een jaarlijkse uitstap geworden.
Het bierfestival ging net als verleden jaar de Internationale toer op.
Tussen de vele bekende en minder bekende brouwerijen bevonden zich dit jaar een brouwerij uit Polen (Fortuna) en de Schubros Brewery uit Californië (USA) d ie nauw samenwerkt met brouwerij Schugel en het Gulden Spoor uit Gullegem.
De andere 36 standjes waren bezet door onze eigen Belgische brouwerijen en bierfirma’s.
Nieuw dit jaar was Brouwerij 'De Kazematten' uit Ieper. Ook uit Ieper waren Bierfirma Mira die hun gelijknamig bier voorstelden gebrouwen bij Dilewyns (Dendermonde) en bierfirma ‘Flanders Field Treasure’ met hun Flanders Fields Ale 14-18 gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen).
Verder waren ook D'Oude Maalderij (Koolskamp), Brasserie des Carriéres (Basècles), Brouwerij ’t Kroontje (Denderbelle) en Spuma (Tongeren) Samen serveerden ze een 150-tal bieren.
Primeurs kwamen van brouwerij De Brabandere met hun vernieuwde Kwaremont, de Rosso van Rodenbach, Een paljas IPA van Bierfirma Henricus gebrouwen bij brouwerij Anders, Brasserie LeFort van brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem
Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.
Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne en Voorzitter Flanders Event Yvan Devlaminck proeven samen met twee mooie dames van Roularta het opgewaardeerde bier 'Kwaremont' (6,6%) van brouwerij De Brabandere.
Voor het eerst aanwezig op het Streekbieren Festival is Bierfirma 'Spuma' uit Tongeren. Zij schonken hun 'Ambassadeur' (8,8%). Een Harvestbier gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Ambassadeur is een green gehopt bier. Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop) niet gedroogd wordt maar rechtstreeks vers in de kookketel gebracht wordt. Zytholoog Koenraad Goddeau is verantwoordelijk voor deze opdracht. Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië brengt hij de verse Saazer hopbellen mee en reed met het groene goud onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi. Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om de hop om te draaien en zo vers te houden. Zo wordt het verhaal van het bier medegedeeld!
Vertgenwoordiger van de Schubros Brewery uit San Ramon
Een paar maand geleden lanceerde Schubros Brewery uit San Ramon, een kleine brouwerij die dertien personen tewerkstelt, zijn Aalbeke Golden Strong. De naam verwijst bewust naar de Kortrijkse deelgemeente. “Een aantal jaar geleden zat ik met een werknemer van Vandecasteele Houtimport en die vertelde over Aalbeke. Over de authenticiteit en het landelijke karakter. Toen we een nieuw bier met dezelfde eigenschappen brouwden, dacht ik opnieuw aan Aalbeke. Research leerde me dat er daar geen brouwerij was gevestigd en daarom zijn we vol voor die naam gegaan.”
Wie ook Ian van de Schubros Brewery kende was Kortrijkzaan Koen Hugelier, eigenaar van brouwerij Hugel en vaste brouwer bij Kazematten in Ieper. “Ian had in de VS al eens mijn bier Zeven Zonden geproefd en vond het lekker”, “Zo is hij hier terechtgekomen en zijn we aan de praat geraakt. Uiteindelijk beslisten ze om samen een nieuw bier te brouwen, Dit bier was een primeur op het Internationaal Bierfestival van Zwevegem. Het gaat om een India Pale Ale, een erg hoppig bier met de naam 'Erfzonde' Het biertje werd gebrouwen in brouwerij Gulden Spoor (Gullegem) “Het was een van de beste primeurs van het festival' En het werd gepresenteerd door de mooie Elise Plaisir!
Brouwer Gulden Spoor Björn Desmadryl (Links) en brouwer Koen Hugelier brouwerij Hugel en De Kazematten flankeren de mooie mooie Elise Plaisir! Ze houden mooi hun handen boven de toog!
Op het podium Brassaholic Enkele supergemotiveerde, geschoolde en ervaren muzikanten, diepgeworteld in hun (West-Vlaamse) roots, verenigen zich in hun ultieme uitdaging: het beste van de Balkan te mengen met eigen tradities. Net zoals de Balkan-muziek een dolle cocktail is met het beste van vele plekken, wil BRASSAHOLIC je een programma voorschotelen om muzikaal te likkebaarden. BRASSAHOLIC moet je gezien hebben, moet je gehoord en gevoeld hebben, moet je geproefd en geroken hebben net als de bieren!
Ook in Zwevegem Eli Noë de stichter van het Brugse Bierinstituut met zijn bieren. Eli is een leraar Economie. Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje. De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien en in 2009 richtte hij het Brugs Bierinstituut op nadat hij een opleiding brouwerij gevolgd had in Gent. Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij waar hij diverse bieren ontwikkeld. Basilius was zijn eerste bier. Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge, maar dit is voorlopig toekomstmuziek. Met zijn Brugs Bierinstituut wil hij door voordrachten en proeverijen de mensen kennis laten maken met de Belgische biercultuur en dit kunnen we alleen maar toejuichen.
Gezelligheid troef aan de stand van brouwerij De Brabandere. Jurgen Dhondt schenkt een Limited Edition 1894 uit. Dit bier werd schitterend bier werd gebrouwen ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles
Bierfirma ‘Flanders Field Treasure’ Ieper had hun enige bier meegebracht. De Flanders Fields Ale 14-18. Een kruising tussen een Belgisch blond bier een Engelse Ale. Volgens hun website komt de hoppe uit Poperinge en de gist werd reeds gebruikt door een lokale brouwerij ten tijde van wereldoorlog I ? Hun motto = ‘taste that brings the world together’. Het bier wordt wel gebrouwen bij brouwerij ‘Anders’ Halen-Limburg!
Lachen met het straattheater Kartje Kilo! Deze twee nonnen (Johan Feys en Wouter Sinaeve) zijn gespecialiseerd in “guerrilla-theater”: plotseling duiken ze op in het straatbeeld en zetten het publiek meteen op het verkeerde been. Voor je goed door hebt of dit nu al dan niet écht is, word je geconfronteerd met de meest absurde toestanden. Hierbij vormen verrassing, improvisatie en afwisseling de kernwoorden.
Druk aan het bierstandje van d'Oude Maalderij. Voor het eerst staat brouwer Jef Hiq Pirens in Zwevegem. Jef stelde in het najaar van 2012 met trots zijn eerste unieke en volledig afgewerkte bier aan de pers voor, namelijk de ‘Quantelaar’ (8,0%Alc.Vol). Dit bier werd gebrouwen bij Brouwerij Maenhout uit Meulebeke. Het was een schot in de roos! Het bier kende zoveel succes dat Jef voor de commerciële productie van zijn bier soelaas moest zoeken bij bevriende en gelijkgezinde brouwers. Door hun installatie af te huren kon hij zijn bier verder blijven brouwen.
Waar hij voorheen zijn creaties bij brouwerij Maenhout per 6HL brouwde, gebeurt dit nu bij brouwerij 't Gaverhopke,per 10HL en occasioneel bij brouwerij De Leite op 30HL, brouwerij Gulden Spoor op 10HL en brouwerij Alvinne op 20HL. Naast Qantelaar kwam er ook Redenaar en Qantelaar Oak Aged (760 flessen van 50cl) op de biermarkt. Zijn laatste creatie is ‘Hop the brewer’ een woordspeling op de kinder animatiereeks ‘Bob de bouwer’ (6,5%Alc.Vol.). In Zwevegem kon het grote publiek kennis makenmet deze prachtige bieren.
Arne Vandecasteele in gezelschap van Sofie Vandecasteele en Marieke Gobin
Arne Vandecasteele uit Zandvoorde is verantwoordelijke van Tabac Plus in Dadizele. In zijn vrije tijd volgde hij een cursus artisanaal bierbrouwer bij Syntra West in Roeselare. Hij was enorm geintresseerd in het brouwen van bier. Omdat ze in de winkels van Tabac Plus naast tabakswaren, chocolade ook diverse bieren verkopen wilde Arne zijn eigen biertje op de markt brengen. Arne trok naar de zusjes Dilewyns in Dendermonde. Na enkele proefbrouwsels kwam er uit de brouwketel een blonde tripel-hop (6,5% Alc.Vol.). Een neef zorgde voor het origineel etiket en de naam verwijst naar de naam van zijn zus. Een jonge ondernemer met een mooie toekomst
Blow is het enige ‘sax dance trio’ dat ons landje rijk is. Stuwende drums en twee opruiende saxofoons halen de beste vibes uit de dance en smeden elektronische beats moeiteloos om in akoestische. Met een energieke en verzengende live performance, laat dit Gentse trio overal waar ze aantreden het publiek steevast verbouwereerd achter.
Ondanks de hevig regebuien kwamen toch veel mensen opdagen. Het Streekbieren Festival van Zwevegem is te leuk om het links te laten liggen.
Op 5 mei 2011 werd Brouwerij ’t Kroontje bvba opgericht. In het weekend van 1 mei 2012 produceerden Marc Vanberckmoes en Dimitri Verbraekelhun twee eerste brouwsels van 400 liter. De Rebelle blond en de Rebelle Bruin (allebei 6,5%) waren geboren. Op 11 augustus 2012 volgde de plechtige voorstelling van de biertjes in buurthuis “De Brouwerij” in Denderbelle. Daar konden de bewoners van Denderbelle kennis maken met de bieren. Reynaert de Vos is niet alleen een gekende sage in Vlaanderen, maar hij is ook het symbool van deze Oost-Vlaamse brouwerij In augustus 2013 kwam er een tripel van 8,5% op de markt. Met het oog op de feestdagen pakten ze uit met aperitiefbier Rebelle Framboos, waarbij 300gr verse frambozen per liter Rebelle Blond toegevoegd werden. Voor de koude winteravonden vervolledigde Rebelle Winter hun assortiment. De bezoekers konden in Zwevegem voor het eerst kennis maken met hun bieren.
Wieze werd voor het eerst gebrouwen door Brouwerij Van Roy tot dat de brouwerij in 1997 falliet ging. De merknaam bestaat dus al jaren en was daarna een tijdje in handen van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek. Ronny De Wolf kon het logo in beslag krijgen brouwde het verder in zijn kelderbrouwerij en zette het bier opnieuw op de kaart. In 2013 werden de activiteiten van de brouwerij terug stopgezet. Op 17 oktober 2013 startte Alexander Vanlerberghe met een nieuwe bierfirma ‘Wieze Beer Belgium’, gevestigd in Gijzegem, en kocht de merknaam op. Deze bierfirma laat voorlopig alleen de compleet vernieuwde Wieze Tripel brouwen bij brouwerij Roman (Mater). ‘Wieze Beer Belgium’ staat echter los van de voormalige brouwerij Wieze. Wieze was nu ook weer te proeven in Zwevegem!
Brouwerij De Kazematten bracht naast ‘Grotten Santé’ (Het vroegere Grottenbier) 'Wipers Times 14' mee naar Zwevegem. Dit is het eerste bier van de nieuwe Ieperse Stadsbrouwerij. De naam van het bier is een verwijzing naar de ‘trench gazette’ die door de Britse soldaten werd geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De krant werd gedrukt in de kazematten op een oude drukpers die de officieren redden uit de ruïnes van Ieper. Het krantje was een uitzonderlijke mix van grapjes, zwarte humor, sarcasme en poëzie en werd een instant succes onder de Britse soldaten die hun land dienden in de loopgraven. De naam en faam van The Wipers Times groeide met de jaren en behoort vandaag tot het Brits literair erfgoed. Omdat de Engelsen de naam Ypres moeilijk konden uitspreken verbasterden ze dit tot Wipers en zo is de naam van de krant ontstaan.
Eén van de kruiden die gebruikt wordt om het bier op smaak te brengen, is het zaad van de geneeskrachtige Maria distel, ook wel Blessed Thistle genoemd. Deze distel vind je ook terug op de voorpagina van de krant en op het label van het bier.
INFO :
Flanders Events VZW
web http://www.bierfestival.be http://www.flanderseventsvzw.be http://www.goudenglas.com
X
XXX
OH JA! NOG ENKELE SFEERBEELDEN
Tot volgend jaar !
28-08-2014 om 00:00
geschreven door William Roelens
|