Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meneer en Nikolaas twee bieren van brouwerij De Schuur uit Linden.


    Al sinds hij jong was, was Jan Symons geïntrigeerd door het brouwen van bier.
    Later maakte hij dan ook van zijn passie een beroep en is hij de
    trotse brouwer van Brouwerij De Schuur.
    Zijn twee creaties "Meneer bier" en "Nikolaas Tripel" vinden gretig aftrek bij de lokale consument
    .

    Dank zij de bierzolder Heule (Alvinne) die beide bieren in voorraad hebben
    kunnen we kennis maken met deze Vlaams Brabantse heerlijkheden.



     

    Twee originele halsetiketten 






    Meneer 75 cl. – 7,5% Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden.





    Licht geel van kleur met witte schuimkraag.
    Een beetje wazig.

    De neus laat ons een kruidig aroma opsnuiven.
    Licht hoppig en een tikkeltje grassig.

    De smaak is kruidig.
    Het heeft een soort medicinaal smaakje maar in de positieve zin.
    Waarschijnlijk zijn de fijne toetsjes van munt de bewuste oorzaak.
    Ook fruitige piekjes.
    In de achtergrond een mooie bitterheid.
    Een bier met een ander smakenpalet of dat we gewoon zijn.
    Ik kan deze smaak best appreciëren.
    Ze dringt zich niet op.

    Een pittig fris biertje.







     

    NIKOLAAS TRIPEL 75 cl. – 9 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden






    Amberkleurig bier met een lichte beige schuimkraag.
    Die na een tijdje nogal vlug verdwijnt.

    Bij het uitschenken worden we al geconfronteerd met een aardig fruitpallet.
    Zoete smaak van karamelmout.
    Lekkere Alcoholtoetsjes prikkelen de tong en maken van dit biertje
    een smakelijk drankje.
    Het is als een brandewijn.
    Napoleon Mandarin.
    Heel lekker maar opletten!!!
    Met zijn 9% Alcoholvolume zou het voor verrassingen kunnen zorgen.

    Brouwerij De Schuur
    Wolvendreef 3210 Linden (Lubbeek - Vlaams Brabant)

     

    28-08-2008 om 23:41 geschreven door William Roelens


    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Gouden Tripel in 't Bieseveld in Lauwe

    ’t Bieseveld – Lauwe


    Tussen Kortrijk en Lauwe “Blanche en zijn peird” zo begin het liedje van Willem Vermandere.
    Waarschijnlijk zal Blanche met zijn karre indertijd de visvijvers van Lauwe voorbij gereden hebben.
    Lauwe is samen met Rekkem een fusiegemeente van Menen.
    Lauwe  is de meest landelijke en de groenste gemeente van de drie. 
    Het ligt op de linkeroever van de Leie.
    Niet alleen de vallei van de Golden River maar ook het Biezeveld en zeker het Kraaiveld kan de wandelaars heel wat natuurschoon bezorgen.
    De vele rustige paadjes en doorsteekjes vormen de verbinding tussen deze plaatsen.
    Onderweg ziet men nog enkele lidtekens van de eens bloeiende vlasnijverheid in deze streek.
    Zo zijn de visvijvers van het Biezenveld vroegere oude roterijputten.





    De oude Roterijputten zijn nu prachtige visvijvers geworden.


    Eetcafé Bieseveld



    Tussen de visvijvers ligt dit gezellig eetcafé
    Van op een afstand kunt u door 't groen het terras van 't Bieseveld ontwaren.










    Het is een typisch eetcaffee met Belgische gerechten op het menu.

    Lauwbergstraat 293
    8930 LAUWE
    Tel: 056 / 41 71 88

     






    Geen plaats meer beneden?
    Via een trap kunt u altijd plaats nemen in de ruimte onder de dakpannen.








    Tijdens de warme zomerdagen is het prettig vertoeven op het terras.


    Na de zware operaties die Voske heeft ondergaan en de lange herstelperiode
    was het maanden geleden dat we weer konden genieten van een terrasje.
    Ik proefde er een Petrus Gouden Tripel.
    Voske hield het wijselijk nog op een watertje alhoewel ze 
    van de dokters weer een biertje mag drinken.





    PETRUS GOUDEN TRIPEL – 7,5% Alc. Vol.

    Een aantrekkelijk blond bier met een romige dikke witte schuimkraag.
    Het bier heeft een mooie doorlopende koolzuurpareling.

    De neus laat ons heerlijke moutgeuren ruiken.
    Aroma’s van vers gebakken brood.

    De eerste smaak is moutig en zoet.
    Later is er een lichte verdeelde bitterheid.
    In de diepte licht zurige trekjes die voor een smaakwissel zorgen.
    Maar over het algemeen is het een zoet bier.
    met veel liefde gebrouwen in de familiebrouwerij Bavik.



    Zeg eens eerlijk!
    Dit is toch om goesting te krijgen





    Het is een oerdegelijke Belgische tripel zonder veel franjes.
    Karakterbier is het niet daarom is het ietsje te zoet,
    maar mag ik mezelf eens tegenspreken?
    Als bierproever zoeken we altijd naar nieuwere en complexer smaken.
    Maar op een zonnige terras in een leuke omgeving en in goed gezelschap
    kan een aangenaam bier die met veel liefde is gebrouwen ook smaken.
    En dat doet deze lekkere Petrus Gouden Tripel.
    En ja, ik hou van het Petrus gamma van Bavik


    Gouden Tripel - Het bier heeft zijn naam niet gestolen.

    25-08-2008 om 19:37 geschreven door William Roelens


    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bravoure van De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog




     

    Bravoure – 6,5% Alc. Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

     

    Amberkleurig biertje met een lichte beige schuimkraag.
    en een zeer fijne koolzuurpareling.

     

    Het bier heeft een lekker aroma van mout
    en uitgesproken geurige gerookte toetsjes.

    De eerste slok is die van licht gerookt vlees.
    niet te fel als bij de Duitse Rauchbieren maar zeer subtiel gedoseerd.

    In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.
    En het is nog niet gedaan!
    Er volgt een fijne zurigheid met gerookte prikkels.
    Wat kan bier toch lekker zijn.

    Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel.
    Geen smaak van verbrande rubber
    Het is perfect in ballans en zo delicaat van smaak.

    Het zou kunnen dat vele bierproevers het met mij oneens zullen zijn.
    Het biertje heeft een eigenzinnige smaak waar u van, of niet van kunt houden.
    En dit is nu het prettige van bierproeven..

    Hebben we niet de beste sportmensen we hebben toch het beste bier.
    en dat bewijst Ronald Mengerinck met deze lekkere Bravoure.






    Volgens de Dikke Van Daele betekent Bravoure
    Zelfverzekerdheid in optreden die van bekwaamheid getuigt
    Een ideale omschrijving van de bieren en van de brouwer.






    Zie ook op dit bierblog

    Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau

     

    21-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterloo Tripel 7 - Du Bocq

    Het winnend lied van het Eurovisie Songfestival 1974 nu in uw glas.



    Waterloo  Tripel 7 – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode

     

    Blond bier met een witte schuimkraag.
    Bij het uitschenken nogal hevige saturatie.
    Schuim verdwijnt nogal vlug en laat een wit randje over.

    De neus is nogal moutig
    Fruitig – Koriander

    De eerste slokjes zijn zoet
    Koriander speelt een belangrijke rol.
    Het bier heeft een zoete achtergrondbasis (karamel) met hier en daar bittere toetsen.
    Het laat zich vlot drinken maar heel speciaal is het niet.
    Op het eind wordt het zelfs iets te papperig.
    De groene appels aangekondigd op de beschrijving vind ik nergens terug?
    Op hun
    technische fiche spreken ze zelfs van een Alc. Volume van 8,5% Alc
    Op de fles staat 7,5 % aangeduid.






    Voor velen zal dit een uitstekend biertje zijn,
    maar echte bierliefhebbers verlangen toch iets meer in hun glas.  Meer karakter.
    En het is nu net wat dit biertje mist.
    Iets te commercieel gebrouwen.







    Het kan gedronken worden uit een stenen pul
    Maar dan kun je de kleur van het bier niet herkennen en mis je
    het dwarrelende koolzuurgas.
    Ook de smaak kan iets afwijken.




    19-08-2008 om 23:31 geschreven door William Roelens


    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaisirs d' amour d'houblon - ( Verboden Liefde voor de hop ) door Paul Top

    Het is altijd interessant om op uw blog eens iemand anders aan het woord te laten.
    Ditmaal is het de beurt aan Paul Top.
    Hij stuurde me verleden week een leuke e-mail
    waarover hij het over een verboden hopliefde had.
    Een leuk verslag welke ik met toestemming van Paul hier op mijn bierblog mocht plaatsen.
    Waarvoor dank.
    De abonnees van het gratis wekelijkse HOPnieuw (biernieuws) mochten al met dit
    tekstje kennis maken.

    Paul Top stamt uit een familie van hoppekwekers.
    Hij moest nonkel zeggen tegen de beroemde en beruchte Provense hopboer Roger Top.
    Persoonlijk heb ik jaren geleden nog samen met Voske op het erf van Roger zijn ludieke hoppeverhalen mogen aanhoren.

    Paul schreef een dik boek over de familie Top waarin hij onder andere ook een lang en goed geschreven hoofdstuk over de hop opnam met diverse familieanekdoten over de groene klimplant.
    Dit hoofdstuk was trouwens te lezen in verschillende episodes van de ‘Doosgazette’

    (een emailkrant met heemkundige en historische weetjes uit Ieper en omgeving. Over hop en bier) van Ketenier Guido Vandermarliere.

    Paul is ook een gedreven Ketenier vooral In de periode van de monumentenstrijd was hij actief.

    Zie op dit bierblog:

    De hopteelt in de hoofdrol.
    In het spoor van de Keteniers

    en

    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"




    Plaisirs d' amour  d'houblon  

    ( Verboden Liefde voor de hop )  gespot  

    Tekst en foto's : Paul TOP , 
    Wenduine ( tuin / balustrade -balkon )





    De mannelijke hopplant in de nabijheid van de vrouwelijke hop"bel" , de (wind)bestuiving kan beginnen !
    Sinds 30 jaar staan er een 4-tal "hommelblokken " in de moestuin,
    vlak voor het venster van mijn bureautje.
    Ieder jaar terug klimmen er een achttal ranken langs een stevig touw omhoog naar de balkonleuning.
    Ze vormen een wiegende, levende zonnewering !! De vrouwelijke hopplanten komen uit Poperinge , de mannelijke werd per abuis in de duinen van Middelkerke gevonden. 

    Uiteraard is in de hopstreek zelf de mannelijke hopplant verboden, de brouwers willen slechts "maagdelijke" belletjes ! ( Wenduine ligt een 85 km  NO verwijderd... )
    In Tieleghembos ( St Andries- Brugge ) vindt men ook nog mannelijke en vrouwelijke hopplanten en ook in de nabijheid van het Zwin zijn de verwilderde planten terug te vinden.




    Dat maakt dat tegenwoordig alle voorbijkomende toeristen ( Belgische en andere ) een stijve ( ? ) nek krijgen van omhoog te turen  naar die fris-groene weelde in wording.
    Van wat er zich binnen die klimranken voor het ogenblik afspeelt hebben ze niet het minste benul ! .
    Nu zijn die fijne mannelijke  bloemetjes al hun stuifmeel  aan het verspelen 
    ( een echt groene "wolk" als je er even gaat aan schudden ) en binnen een drietal weken zien die er echt "koe-rost " ( roest als een rosse koe... ) uit en verpesten ze   hun  hoek  tussen al die frisse hopbellen. 

    En het worden echte bellen, met een zaadje achter ieder belblaadje.  
    Meteen ook verklappen dat de planten niet gesproeid en niet behandeld worden en zelfs  niet de minste  meststof krijgen.
    Met de jongste zwoele dagen was er aan enkele onderste bladeren wel een aantasting van Rode Spin en die zieke bladeren werden verwijderd. .
    Na het wegsnijden van de ranken  in oktober  vind ik,  volgende lente,
    overal  nieuwe hopplantjes ( 5 cm hoog ! )  
    Geen klonen via stekken, maar nieuwe soorten via zaad.... Jammer genoeg kan ik die niet hun gang laten gaan... ( er staat er al een bij de buren ... )
    In diezelfde volgende lente wordt er over twee van mijn hopplanten een grote met teelaarde gevulde bloempot omgekeerd  geplaatst.
    Wanneer de hopscheuten naast de rand van die pot een 7-tal cm lang zijn, dan zijn die in de pot teelaarde even lang, maar WIT  en ... hopscheutjes om van te snoepen.
    ( per plant een portie voor een voorgerechtje voor een persoon... )
    Een eerste experiment  met overplanten - in november, te laat ?  - van moerzogers ( uitlopers hopwortels ) in bakken om  via de chauffagekelder met Kerstmis 
    al hopscheutjes te hebben lukte maar gedeeltelijk ( te weinig ! ) ,

    maar we proberen verder !

    Leuke plant !
    ( "de  schoonheid van de dingen ligt in de geest die ze aanschouwt " - David Hume- )


    18-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sun Mortal - het strogele bier van de onlangs gestopte brouwerij Mortal beers uit Jamagne (Namen)

    SUN MORTAL

    Daar momenteel de gezondheid van mijn echtgenote Voske het voorlopig niet toelaat om op reportage te gaan, of pittoreske cafeetjes te bezoeken, beperk ik mij tot het proeven en bespreken van biertjes uit mijn eigen voorraad.
    Door het kopen, krijgen of ruilen van diverse streekbiertjes met andere bierliefhebbers kan uw voorraad soms aardig groeien.  En zie…hier en daar zit er eentje tussen die over datum is.
    Wat niet wil zeggen dat het biertje niet meer drinkbaar is.  Au contraire zeggen ze bij ons in Kortrijk.

    Tussen de 75cl flessen stond ze daar.  Sun Mortal.  Gekregen van Thierry en Bianca (waarvoor dank), gewezen Mortalbierlovers in hart en nieren.  Maar hun hart bloed een beetje want brouwer Jpie van Mortal Beers heeft een paar maanden geleden besloten (op 08 juni 2008 precies) om zijn roerstok aan de haak te hangen en het brouwen definitief vaarwel te zeggen.
    Jammer, want de gewezen patissier kon aardig wat brouwen en heel extreme biertjes uit zijn roerkuip toveren.
    Zie een vroegere reportage :
    Pastelkleurige bieren met een doodshoofd - Mortal Beers 

    We hadden bij ons bezoek al een ‘Sun Mortal’ geproefd
    Een vrij zoet biertje die ons toen niet zo erg kon bekoren.

    Benieuwd naar de inhoud van deze verouderde versie in een 75cl fles.

     

     

    Nog altij mooi presenteerbaar. 

     

    Sun Mortal – 5,6% Alc. Vol.
    Mortal Beers – Jamagne

    Een strogeel biertje met een lichte wazigheid.
    Een mooie dikke witte schuimkraag en een doorlopende koolzuurpareling.
    Dit hadden we niet verwacht, wat meteen positief was.

    De neus laat ons een geringe fruitigheid ruiken.
    ook licht zurige citrusgeuren.
    De typische exotische aroma’s zijn afgezwakt.

    De smaak is naar mijn gevoel iets zachter geworden bij vroeger.
    Fruitig en licht kruidig.
    Een geringe hoppigheid is ook nog aanwezig
    Citrus en koriander spelen nog altijd de hoofdrol, zij het iets minder, wat het bier ten goede komt.
    Ook proeven we de smaak van gebak.
    Het biertje is over het algemeen zoet en komt na enige tijd
    iets plakkerig over.
    Ook is het lichtjes geparfumeerd.

    Persoonlijk vind ik deze Sun Mortal iets beter dan de toen jongere versie.
    Het heeft iets van zijn frisheid moeten inboeten.
    maar met het rijpen is het bier volwassener geworden.
    Ondanks zijn 5,6% beschikt het over een vollere body.



    Jammer, het was misschien een van de laatste flessen uit Jamagne?.


    Aan alle bierliefhebbers die nog Sun Mortal in hun bezit hebben.
    Niet te lang meer wachten om ze te degusteren.
    U mag ze ook altijd aan mij bezorgen, ik wil mij graag opofferen
    om dit lastige werkje in jullie plaats te doen
    J




    Nog altijd een mooie koolzuurpareling.


    Nog een laatste blik van het doodshoofd naar de zon !!

    16-08-2008 om 22:19 geschreven door William Roelens


    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Zwaan Tripel - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    WITTE ZWAAN TRIPEL

     



    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel is in het leven geroepen

    Door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen

    Het biertje wordt gebrouwen in brouwerij Kerkom te Kerkom (Limburg)





     

     

    Witte Zwaan Tripel – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Kerkom - Kerkom

     

    Een koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

     

    De neus is fruitig en zoet

    Met geuren van kandij – Caramel.

     

    De eerste slok is zoet

    De karameltonen zijn niet alleen in het aroma maar ook duidelijk in de smaak aanwezig.

    Toetsen van lekkere boterspekken.

    In de achtergrond een lichte constante bitterheid.

    Het bier is ook fruitig met een licht alcoholisch toetsje.

    Het is een biertje mooi in balans

    met een lekker minuscuul botersmaakje.

    De afdronk is nog altijd die lichte bitterheid bekomen door de gruut.

     

    Lekker bier.
    Limburg op zijn best.

     

     

    05-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Himelein - Brouwerij Vissenaken

     

    HIMELEIN EEN BRUINTJE UIT VISSENAKEN

    Rudy Scheys uit Vissenaken bij Tienen zou wel heden ten dage de kleinste brouwerij van België kunnen hebben.

    Hij brouwt in zijn tot brouwerij ingerichte garage momenteel twee biertjes.

    Fasso het blonde bier en het donkere Himelein.



     

    De naam Himelein verwijst naar een lokale volksheilige waarover je heel veel informatie
    kan terugvinden op ondertsaande websites:

    http://www.vissenaken.be/sthymelinuslegende.htm

    http://www.vissenaken.be/sthymelinus.htm


    http://www.vissenaken.be/keltischerfgoed.htm


     





    Het Himelein biertje had ik al eens geproefd in 2007 op het bierfestival “5 voor 12” ,
    de 6de editie van de 12 proefuren van Leuven ingericht door de Leuvense Biertherapeuten.

    Dank zij de biershop van picobrouwerij Alvinne kon ik terug kennis maken met dit biertje van brouwerij Vissenaken.





     

    HIMELEIN – 6 % Alc. Vol.

    Brouwerij Vissenaken – Vissenaken (Tienen)

     

    Donkerbruin bier met een zeer fijne beige schuimkraag.

     

    De neus is vrij moutig

    Een beetje grassig

    Karamel

     

    Een lekkere licht bittere aanzet

    In de achtergrond zoete toetsjes

    Gebrande mout komt ook even de smaakpapillen strelen

    Ook lichte aagename zoethoutprikkels (dropjes)

    Het bier is mooi in evenwicht

    Het is niet te zwaar en komt als bruin biertje zeer verfrissend over

    Het bier is mooi uitgegist

    en heeft een droge afdronk.

     

     


     Het etiket met de magische drievoudige spiraal.

     

     

    De spiraal:

    Deze magische spiraal werd teruggevonden in Ierland in de ruïnes van een oude tempel uit het Bronzen Tijdperk. De afbeelding wordt bekomen in één lijn, zonder begin of einde, een verzinnebeelding van de steeds weerkerende seizoenen. Het is een drievoudige spiraal die de spiraal van het leven wordt genoemd. Dit staat voor de drievuldigheid van het leven: geboorte, leven en hergeboorte in het hiernamaals. De drievoudige spiraal straalt iets magisch uit en verwijst naar een drievoudige god(in) of een drie-eenheid.
    In het brouwproces worden drie natuurelementen ook verenigd tot een bovennatuurlijke eenheid. Water, Aarde (de landproducten granen, hop en eventueel kruiden) en Lucht (in de vorm van gist) worden samen een godendrank: Bier!
     
     
    Op alle etiketten staat ook de datum: MDCLVII (juist onder de n)
     
    Bij het napluizen van de stamboom van de familie Scheys werden enkele brouwersfamilies teruggevonden.
    De vroegste vermelding van 'brouwer' komt voor in een document uit 1657 (MDCLVII).

     

    02-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!