Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achel Blond Extra - Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis




    Achel Blond Extra





    Trappistenbieren zijn tegenwoordig enorm geliefd.
    De vraag naar deze bieren is gigantisch.

    Momenteel is Westvleteren bijna niet te verkrijgen en ook Orval
    lijd momenteel aan schaarste.

    Maar gelukkig hebben we nog enkele Trappistenbrouwerijen
    waar de voorraad niet zo slinkt als de twee bovengenoemden.

    Zo hebben wij de Trappistenbrouwerij van De Achelse Kluis.

    Van deze bieren staan er nog genoeg in de rekken.

    Maar…
    het onderstaande besproken bier is enkel maar te verkrijgen
    in de brouwerij van Achel zelf.

    Dus is het in feite ook een klein probleem om het bier in uw bezit te krijgen,
    alhoewel een ritje naar deze Trappistenbrouwerij zeker
    de moeite waard is om te doen.
    De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’,
    ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België),
    in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide,
    aan de oevers van de Warmbeek (B) / Tongelreep (NL).
    Dus een leuk uitstapje om dit bier mee te kunnen brengen naar huis

    Kijk naar een reportage van deze Trappistenbrouwerij op deze blog.












    Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 2010 en alleen te verkrijgen in 75cl flessen.
    Het is gebaseerd op een recept uit
    2004. 
    Dit bier noemde toen Achel
    Zomer en had maar een

    alcohol % van 8,5%.

    Dit biertje is toch mijn favoriete trappist uit het gamma van De Achelse Kluis.







    Achel Blond Extra – 9,5% Alc.Vol.

    Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis – Achel-Hammond








    Goudblond bier

    Met dikke witte schuimkop

    Een heerlijk fruitige neus

    Licht exotische prikkels

    Zoet

    De smaak leunt aan het aroma

    Ook hier het zoete (mout)
    Maar absoluut niet plakkerig
    Fruitige toetsen van perzik

    Aromatisch

    Kruidige prikkels

    Weinig hop te bespeuren.
    Mocht over ietsje meer biierheid beschikken. 

    Het bier is aangenaam om te degusteren

    De alcohol is goed gemaskeerd.

    De afdronk is fruitig
    Een heerlijke tripel












    INFO :

    St. Benedictusabdij Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis
    De Kluis 1
    3930 Hamont-Achel

    abdij@achelsekluis.org
    telefoon: 011.800760

     









    30-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilderen Goud - Brouwerij Wilderen (St-Truiden)




    Wilderen Goud










    Voor enkele reportages over de Herberg, brouwerij en stokerij

    Zie op dit blog :

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij

    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij














    Wilderen Goud – 6,8% Alc.Vol.
    Brouwerij Wilderen – Wilderen







    Goudblond (oranje) bier

    met een fijne dikke witte schuimkraag.
    Mooie koolzuurpareling

    Moutig aroma

    Fruitige toetsen

    Karamel
    Een fruitige smaak
    Druiventoetsen
    Ook citroen en perzik prikkels
    Toch allemaal gering.
    De body mocht voor mij ietsje meer zijn.
    maar wie ben ik?
    Maar toch is het bier fris en mals
    Goed gebrouwen met voldoende evenwicht.
    Fruitige afdronk.
    Aangenaam om te degusteren op een terrasje
    na een stevige wandeling of fietstocht.
    En dit is precies waar Brouwerij Wilderen op mikt.






    Wilderen Goud wordt normaal in een heel eigentijds glas gedegusteerd.
    (linkse glas)



    INFO :

    Brouwerij & Alcoholstokerij Wilderen
    Wilderenlaan 8
    3803 Wilderen - St-Truiden
    België

    Tel: +32(0)11 - 580.680
    Mike: +32(0)475 - 219.349

    E-Mail: info@brouwerijwilderen.be







    25-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde - 4de Eutropius proeverij





    4de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule






    Ondanks dat het blue Monday was (de derde maandag van het nieuwe jaar,
    is officieus de meest deprimerende dag van het jaar.
    )
    vertrok ik toch met een blij gevoel naar de bijeenkomst
    van het Eutropius Bierproefgenootschap.
     
    Op het programma stonden weer een aantal superieure bieren
    en enkele biertjes waar we ons meningen moesten over uiten.
    Bovendien was er ook “The Soup War”
    (een wedstrijd wie er de beste maaltijdsoep kan klaarmaken)
    De battle ging tussen Bernard Vandamme en Geroen Vansteenbrugge.
    Zoals u leest houd het bierproefgenootschap zich niet enkel bezig
    met de biercultuur maar ook met andere culinaire lekkernijen.





    Het eerste bier dat we degusteerden en beoordeelden was
    1991 – 2011 Anniversary Blend.
    Een blend
    van 1 jaar. en 2 jr. oude Lindemans en 2 jr. oude Girardin.
    De oude geuze werd gebotteld op 17 mei 2011
    Dit bier werd speciaal ontwikkeld voor het befaamde bierrestaurant
    De Heeren van Liedekercke (Liedekerke - Denderleeuw)




    1991 – 2011 Anniversary Blend – 5% Alc. Vol.
    Brouwerij Lindemans - Vlezenbeek



    Amberkleurige heldere geuze

    Witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling

    De neus is licht zurig
    Minieme zwavelgeur

    Licht gerookte toetsen


    De aanzet is zurig

    Romig en mals

    De geuze trekt de smaakpapillen open

    Droge afdronk

    Licht aangename zurige nasmaak

    Aangename oude geuze

    Een prachtige starter!






    Het volgende biertje was een green gehopt bier

    Dit is reeds het derde bier op een rij waarop
    brouwerij De Ranke deze brouwwijze toepast

    Het basis bier is de XX Bitter.  
    De hoppen zijn Brewers Gold voor de bitterheid en Hallertau voor het aroma.
    Een greengehopt is echt wel een speciaal bier omdat er werd gebrouwen
    met verse ongedroogde hoppebellen.
    Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
    Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen
    die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk
    aan de kookketel worden toegevoegd.
    Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland,
    vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren “fresh hop beer”,
    “wet hop beer” “harvest ale” of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.






    HOP Harvest 2011 – 6% Alc. Vol.
    De Ranke – Dottignies (Dottenijs)



    Licht wazig blond bier

    met witte schuimkraag

    Bij het openen van de fles

    komt er een prachtig aroma van geurige hop vrij

     

    De eerste slok is vrij bitter

    Aangenaam fris

    Hoppige toetsen spelen met uw smaakpapillen

    Bitter maar toch niet agressief

    En toch hier en daar een zoete toets

    De nasmaak is lekker bitter

    Een aperitiefbiertje bij uitstek






    Na deze hoppige verwennerij stond er weer een prachtig bier te wachten

    Een Belle Fleur IPA van de dochter van de korenaar.
    Dat brouwer Ronald Mengeringk een rol speelt in de
    Belgische bierwereld bewijzen zijn prijzen die hij de laatste twee jaar
    al heeft binnengerijfd : Goudse Bierprijs 2009,
    De 
    Zythos Consumententrofee 2011 voor de Peated Oak Aged Embrasse
     
    en de
    Zilveren medaille op European Beer Star 2011 voor hetzelfde bier.


    Belle Fleur IPA – 6% Alc. Vol.
    Dochter van de Korenaar – Baarle-Hertog (België)




    Donker amber bier

    Met een dikke witte schuimkraag

     

    Een heerlijk aroma van

    Lychees en Frambozen dwarrelen in de neus.

    Hoppige toetsen

    De eerste smaak is die van exotisch fruit
    Citrus – Grapefruit
    Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen

    Het bier is heel zacht van smaak

    Maar heeft een harde bitterheid

    De nasmaak is bitter en laat ons lang genieten

    Belle Fleur heeft zijn naam niet gestolen.






    Het volgende bier op het programma

    was een ode aan de Nelson Sauvin HOP.
    Gecreëerd door de Schotse brouwer Allan Graig
    en gebrouwen in de Proefbrouwerij.

    Allain Craig uit Edinburgh is gekwalificeerd als een Meester in het
    mouten, brouwen en distilleren.
    Hij heeft meer dan tien jaar bier gebrouwen in diverse micro-brouwerijen in Schotland.

    Hij
    verkochte  geselecteerde malt whisky’s aan een onafhankelijk bedrijf
    en heeft gewoon voor de lol deelgenomen aan de ontwikkeling

    van enkele grote wijnen uit de Bourgogne.

    Gefrustreerd omdat de bieren die hij wilde drinken niet op de markt waren

    begon Craig te brouwen voor zichzelf.
    Hij bezochte verschillende brouwerijen in de wereld
    om zijn recepten te kunnen creëerden en vond uiteindelijk in de Proefbrouwerij
    bij Dirk Naudts de perfecte plaats waar hij zijn wetenschappelijke
    principes en technieken kon toepassen.
    Dus het was normaal dat onze verwachtingen bij dit bier hoog waren







    Cuvée d’Oscar – 7,5% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi




    Donker amber bier

    Met een witte schuimkraag

    De neus is heerlijk

    Hoppig met

    Fruitige toetsen van lychees

    Wij vonden in het begin dat er meer aroma was dan smaak

    Maar dan veranderde het bier in een exotisch fruitkorfje.

    Ietsje geparfumeerd

    Mals bier met zoete toetsen

    Van lychee en ananas.

    Soms prikkels van aardbeien

    In de achtergrond een lichte bitterheid die

    voor de nodige balans zorgt.

    De afdronk is fruitig zoet

    En de nasmaak vloeit ook fruitig uit.

    Onze hoge verwachtingen werden ingelost.

    Heel lekker biertje.







    Het volgende biertje had een heel ander smaakpalet.

    De drie jonge rebellen van het Brouwers Verzet  hadden na achtereenvolgens
    Rebel Local en een
    experimenteel oud bruin
    een lichter stout type uit hun brouwketels getoverd.

    Het is te zeggen uit de brouwinstallatie van het Gulden Spoor,
    want ze beschikken nog niet over hun eigen materiaal
    om grote brouwsels te creëren.

    Na de officiële bekendmaking van hun brouwerij op 15 april 2011 zijn
    deze jonge leeuwen
    aardig op weg  om hun plaats
    in de Belgische biercultuur te verstevigen.

    Ook naar dit bier keek het bierproefgenootschap met verlangen naar uit.

    Hun eerste prachtig etiket van Rebel Local was geïnspireerd (bewust of niet bewust)

    op de stijl van het Schotse Brewdog. 
    Op het etiket van hun Moos Blues want zo heet het nieuwe biertje
    zijn Beavis and Butthead niet ver uit de buurt.






    Moose Blues – 7,5% Alc. Vol.
    Het Gulden Spoor – Gullegem
    Naar een recept van het
    Brouwers Verzet





    Lichtbruin helder bier met

    gebroken witte schuimkraag 

    De neus ruikt chocolade

    Lichtje gebrande en geroosterde prikkels

     

    De eerste slokken zijn moutig zoet

    Karamel

    Gebrande mout

    met geroosterde toetsen.

    Ook smaken van donker fruit laten zich nu en dan gelden.

    Hier en daar een prikkel van zoethout

    Bitterheid in de achtergrond

    Het bier is goed in evenwicht

    Afdronk zoet met hel diep een licht bitterheid.

    Mocht iets meer schwung gehad hebben,

    Ik bedoel dat tikkeltje meer.

    Wat niet wegneemt dat het een heel lekker bier is

    Maar onze verwachtingen liggen bij sommige brouwers veel te hoog J








    Het 85 punten reglement voor de soepwedstrijd
    werd door mij voorgelezen





    Vooraleer we nog enkele andere bieren degusteerden ging onze aandacht naar
    The Soup Battle tussen Geroen en Bernard.

    Na de artisanale hutsepot contest van Alain en mezelf waren de verwachtingen heel hoog

    Beiden waren bloednerveus om hun soep te presenteren.

    Vooral de voorafgaande aankondigingen en speculaties op Facebook
    bezorgden de soepmakers menige slapeloze nachten.

    Hoe zou je zelf zijn als er geschreven en bewijzen met foto werden geleverd
    dat Bernard gesignaleerd werd in de buurt van het Hof van Cleve.










    Bernard Vandamme in uiterste concentratie!



    Geroen was een week spoorloos en zocht zijn kruiden in de Franse Alpen.
     Hij bracht zelfs zuiver gletsjer water mee!

    Hij had er zelfs voor over om door een sneeuwstorm twee dagen
    afgezonderd te worden van de buitenwereld.







    Geroen in actie


    We spreken dan nog niet van onderschepte twitter en emails.
    Plus de vele berichten op FB

    Maar goed. 
    Bernard presenteerde een lekkere vissoep klaar gemaakt
    met het bier First Angel en Geroen een uitmuntende vleessoep
    bereid met bons voeux.

    Beide soepen waren mooi gepresenteerd en van uitzonderlijke kwaliteit.

    De jury kon niet anders dan beiden gelijke punten geven.






    De vissoep van Bernard



    De vleessoep van Geroen






    Jurylid Alain laat de soep smaken en Bernard gaat even
    polshoogte nemen!





    Tussen het proeven van de soepen door degusteerden wij ‘La Cherie’
    een kersenbiertje
    van Brasserie Val de Sambre.

    Dit biertje is al op de markt sinds 2006.

    Van de brouwer hadden we op de onlangs gehouden
    Horecabeurs in Gent enkele flesjes meegekregen
    om met het genootschap te proeven.






    La Chérie – 5,0% Alc. Vol.
    Val de Sambre – Gozee




    Licht roze wazig bier

    met dikke witte schuimkraag.

    Heel zoet fruitig aroma

    De smaak is heel zoet
    Karamelmout

    Zoete kersensmaak

    De smaak van poepkes (knalrode bonbons

    in de vorm van een halve kers)

    Frutella

    Het bier komt stroperig over

    en beschikt maar over één smaak.

    Het biertje is niet echt onze dada.
    Maar het bier is correct gebrouwen!

    Een bier voor de echte zoete bekken

    Misschien als een dessertje uitschenken na een maaltijd







    Van Brouwerij Den Triest hebben we altijd hoge verwachtingen

    Brouwer Marc heeft ons eigenlijk nog nooit teleurgesteld.

    Op de Eutropius toog staat een green gehopt bier van hem

    Een bier met 100% biologische Belgische hop en gebrouwen 1dag na de pluk.

    Het zou om zelf geteeld target hop gaan?

    Dus heel vers gehopt.






    Green Hopping Oogst 2011 – 6,5% Alc. Vol.

    Den Triest – Kapellen-op-den-bos




    Blond helder bier met

    witte schuimkraag

    De neus is hoppig

    Bloempjesaroma

    De smaak is hoppig en fris

    Een volle mondsmaak

    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Licht fruitig!

    Maar die komt beetje bij beetje

    Meer opzetten

    Maar alles blijft in de perken.

    De afdronk hoe kan het anders is mooi bitter

    Ook de nasmaak is lekker bitter

    Een heerlijk groen gehopt biertje en zo hebben we ze graag.








    Om af te sluiten proeven we nog de AmBassadeur 2012

    Dit bier is al aan zijn tweede uitgave toe.
    Het is een green gehopt bier.
    Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop)
    niet gedroogd wordt maar rechtstreeks
    vers in de kookketel gebracht wordt.
    Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
    Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
    verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
    onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
    Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
    de hop om te draaien en zo vers te houden.







    AmBassadeur – 8,8% Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi






    Goudkleurig bier met een mooie fijne

    witte schuimkop.

    De neus laat ons hoppige aroma’s ruiken

    met toetsen van fruit en zoete mout

    Ook warm alcohol waarneembaar


    De smaak is hoppig met

    een lekkere bittere toets in de achtergrond
    Het zoete blijft bij elke slok aanwezig,

    Een aangename hopbitterheid zorgt voor evenwicht.
    Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken

    Een tikkeltje amandel laat zich smaken

    Karaktertrekjes van de greenhopping.

    Aromatisch met een likje alcoholwarmte

    Het bier heeft een droge afdronk

    En laat wat leuke bitterheid in de mond achter.


    Prachtige afsluiter van de namiddag.







    Bij het afsluiten was deze rij sterk vermindert





    Ondertussen staan er weerom enkele leuke bieren

     op ons te wachten.

    23-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Fox - Aalst

     

     

    The Fox - Aalst


    Deze zomer brachten Geroen en ik op een van onze vele bierreizen
    een bezoekje aan de stad Aalst.

    Aalst hoef ik eigenlijk niet voor te stellen.
    Deze kleine industriestad is gekend om
    priester Adolf Daens, het boegbeeld van de Christene Volkspartij.
    Hij kwam indertijd op voor de arbeiders in de textielindustrie.
    Ook schrijver Louis Paul Boon is een bekend Aalstenaar.
    hij behoorde tot de allergrootsten uit het Vlaamse literaire
     en journalistieke landschap.
    Maar alhoewel de huidige Burgemeester van Aalst alles doet
    om de aandacht naar zich toe te trekken
    door op torens te klimmen om er bepaalde handelingen uit te voeren
    is de ajuinenstad roemrijk gekend om zijn Carnaval.
    Jaarlijks trekt dit gebeuren duizenden mensen aan om
    enkele dagen volledig uit de bol te gaan.






    Bierhuis 'The Fox'




    Op biergebied is Aalst vooral gekend om zijn hopcultuur.
    Naast Poperinge was de regio Aalst ooit gekend
     als dé hopschuur van Europa.
    Met het ‘Hopproject Faluintjes’ brengt de stad een eerbetoon aan dit (bijna)
    verdwenen ambacht en liet ze het hopveld van Roger en Irma Baert te Meldert
    heropbouwen, als levend stukje erfgoed.
    Ook bezit Aalst een gekende Zythos biervereniging.
    OPA genaamd.
    OPA staat voor (hoe kan het anders!) De Objectieve ProefAjuinen Aalst.















    Naast allerhande bierreclames is er heel veel aandacht
    voor de Trappistenbieren





    Na een eerder bezoek aan het ‘t Apostelken
    deden we nu het gekend biercafé “The Fox” aan.

    De Fox is een brasserie-pub die 40 jaar geleden
    ontstond aan de drukke Parklaan te Aalst,
    resterend in het specifieke interieur van toen en genietend
    van een mooie geschiedenis in de Aalsterse horeca.

    De zaak staat bekend om de verscheidenheid in bieren
    en mag zich al ettelijke jaren als ambassadeur van Orval kronen.





















    De prachtige houten toog met twee tapkranen waaruit
    hun eigen huisbier 'Foxbier' vloeit.
    Wie het biertje brouwt is nog altijd een zeer smakelijk geheim.








    FOX bier, het huisbier.
    Een wazig blond biertje.
    Met een mooi dik getapte schuimkraag
    Een fruitige neus met tarwe toetsen
    Fris en fruitig in de mond
    Ook hier lichtzurige toetsen.
    Een biertje met pit.
    Fruitige licht bittere afdronk
    Het zou in Walonië worden gebrouwen?






    The fox is ook aanwezig en waakt over het café!




















    Een buste die herrinnert aan de Fairey Fox, een lichte bommenwerper
    en een tweedekker gevechtsvliegtuig uit de jaren '20 en '30.
    Ze werd origineel ontworpen in Groot-Brittanië
    voor de Royal Air Force (RAF).






















    Een bierplaat met FOX Export.
    Dit bier werd vroeger nog gebrouwen door Du Bois-Mertens
    uit Oudegem een deelgemeente van Dendermonde.







    Ook voor een lekkere snack kan je  steeds in The Fox terecht.






    Bij onze maaltijd degusteerden we nog een typisch Aalsters bier,
    'Draeckenier' genaamd.
    Het werd ontwikkeld door Jurgen Troch.
    Bij de zoektocht naar een
    naam viel Jurgen op Draeckenier.
    Het is een algemeen bekende naam in Aalst.
    De leden van de vereniging De Draeckeniers steken graag de draak met iedereen,
    vooral met Dendermonde.
    Ze onderhouden op ludieke wijze de rivaliteit tussen de twee Dendersteden.
    Het etiket is het werk van de Aalsterse kunstschilder Gilles Van Schuylenberg,
     zoon van Draeckenier André.
    Het toont de vurige babbeltong van een Draeckenier.







    Draeckenier (7,5% Alc.Vol) is een heerlijk biertje gebrouwen
    in de Proefbrouwerij.
    Het is goudblond van kleur, een beetje wazig met een witte schuimkraag.

    Het heeft een aangenaam fruitig aroma
     Een beetje geparfumeerd
    De smaak is fruitig (ananas)
    Het is een fris smakelijk biertje
    met een mooie fruitige afdronk








    Santé!




    INFO :

    The Fox Pub - Brasserie

    Parklaan 60
    9300 Aalst
    Belgie

    Email: info@thefoxpub.be
    Tel: 053/77 43 46







    20-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolivar Bruin - Brouwerij Huyghe - Melle





    Bolivar Bruin




    Eerlijke handel of fair trade bevordert de duurzame ontwikkeling
    in de internationale handel, met name bij de export van arme landen
    naar rijke Westerse landen.
    Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren
    in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Aziëz een eerlijke prijs krijgen
    voor hun exportproducten.
    Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten,
    en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.
    Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.
    (Bron : Wikipedia)

















    Fairtrade-producten zijn in Nederland en België herkenbaar aan het
    Max Havelaarkeurmerk en worden verkocht in wereldwinkels,
    WAAR-winkels,
    supermarkten, warenhuizen en natuurvoedingswinkels.

    Zo zijn de Bolivar bieren (Blond, bruin en amber) ook Fairtrade-producten.
    Ze worden verkocht in de Oxfam wereldwinkels.
    Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Huyghe in Melle
    maar de gebruikte producten komen uit Costa Rica (gerstemout, rietsuikers);
    Bolivia (Guinoa), rijst (Thailand en India).
    Bolivar verwijst naar Bolivia maar nog meer naar
    Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios
    ,
    of kortweg Simón Bolívar een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder.
    Hij stond aan de wieg van de landen
    Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia
    Dat laatste land is naar hem genoemd.





    Bolivar Bruin – 7,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Huyghe – Melle







    Donkerbruin biertje

    Dikke beige Schuimkraag

    Het aroma is moutig zoet
    Karamel


    De eerste teugjes zijn zoet

    Ook hier het moutige in de smaak

    Karamel eist zijn deel op

    Licht zurige toetsen zorgen voor verandering

    Nu en dan een weinig geroosterde prikkels

    Lichtzurige afdronk

    Een eerlijk product maar mocht toch ietsje meer body hebben.












    INFO :

    Brouwerij Huyghe
    Geraardsbergsesteenweg 14 B - 9090 Melle
    Tel: +32 (0)9 252 15 01
    Fax: +32 (0)9 252 29 31
    www.delirium.be



    11-01-2012 om 11:21 geschreven door William Roelens


    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Binchoise XO - Lan Binchoise





    La Binchoise XO













    Altijd op nieuwjaarsdag komen mijn dochter en schoonzoon met de kleinkinderen
    'nieuwjaren' zoals men dat in West-Vlaanderen noemt.
    Normaal is Nieuwjaarsdag een dag om uit te rusten
    na de zware avond voordien.
    Maar ten huize van een bierproever gaat het toch iets anders aan toe.
    De eerste januari gaat altijd gepaard met
    het proeven van lekkere hapjes
    maar ook genieten van interessante bieren.













    Naast De Ranke Harvest HOP 2011 en AmBassadeur
    (die ik later zal bespreken)
    stond er nog een speciaal
    bottelke te wachten.
    La Binchoise XO een biertje van 12% Alc.Vol gerijpt op Armagnac vaten.
    Dus een bier met zijn tijd mee, want craftbieren
    zijn tegenwoordig hot bij de Bierfanaten.
    X.O. staat voor Exceptionally Old (minstens 6 jaar oud)




    La Binchoise XO – 12% Alc.Vol.

    Brasserie La Binchoise – Binche








    Wazig amber (donkerroze) bier met gebroken witte schuimkraag
    Schuim is weinig aanwezig.
    Weinig koolzuur

    Aroma is zoet
    Heel fruitig
    Framboos eist de hoofdrol

     De warme alcohol Komt eventjes later
    als de temperatuur van het bier stijgt

    De eerste slok is zoet
    moutig
    Fruitig (frambozen)
    en nogal platjes.

    Vanille komt eventjes naar boven.

    In het begin is de alcohol goed gemaskeerd.
    Als het bier iets warmer word

    begin de alcohol iets te domineren.

    Ook de smaak van het fruit vult de mond.

    Door het weinige koolzuur neigt
    is het alsof u een likeurtje drinkt.

    Veel armagnac in de nasmaak

    Diep enige geringe bitterheid.

    Lichtzoete afdronk

    Op het randje van het plakkerige.


    Eerlijkheid doet mij zeggen dat de fles
    liefst gedeeld wordt met anderen.
    De smaak is heel lekker complex
    maar een volledige fles zou na een tijdje

    beginnen te vervelen.

    Ook de alcohol laat zich langzaam in het hoofd voelen.
    Het is een prachtig biertje om na te genieten 
    in fijn gezelschap en met Amy Winehouse in de achtergrond 

    Maar voor zijn prijs mag het wel J
    Voor de liefhebbers!










    INFO :

     

    La Binchoise

    Faubourg Saint-Paul 38

    7130 Binche

    tel: 064-37 01 75

    fax: 064-33 61 86

    e-mail: info@brasserielabinchoise.be

    website: www.brasserielabinchoise.be




    06-01-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!