Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Nieuwe Halleschelle gearriveerd!
Al lijkt het aan het begin van deze aankondiging wat overdreven om nu al een conclusie te trekken, maar u mag er als bierliefhebber van verzekerd zijn dat het stadsbier van Tielt 'Halleschelle' een nieuwe thuis gevonden heeft.
Onder enorme belangstelling konden Patrick en Dominique – vooral bekend van biercafé de PADO te Tielt – op 30 mei jl. de nieuwste editie van hun bierkind Halleschelle met veel trots presenteren. En niet zonder trots, want ook deze editie is van grote klasse.
Brouwer Lux Vermeersch doet uiteen hoe de nieuwe Halleschelle tot stand gekomen is. Patrick Acx geestelijke vader van het bier luistert met volle aandacht.
Luc Vermeersch wilde de Halleschelle een extra boost gaan geven vertelde hij tijdens de presentatie. Als het een beetje meezit wordt het volledig opgenomen in het algemene bierassortiment van De Leite. Stefaan Quaghebeur de verantwoordelijke account manager van De Leite zal de Halleschelle naar een breder publiek zal loodsen.
Carine Vanderkinderen (Brouwerij De Leite) schenkt de vernieuwde Halleschelle uit aan de genodigden
„Sinds 2005 de eerste Halleschelle het levenslicht zag, gebrouwen door Alvinne (met als geestelijk vader en promotor medebedenker Davy Spiesens), is er veel gebeurt,” memoreerde Patrick. „Naast officieel stadsbier van Tielt in 2007, werd het ook nog eens erkend steekproduct van het Molenland. Er was nood om de productie voort te zetten. Aangezien Alvinne het niet meer kon voorzetten zijn we heel blij met onze nieuwe brouwer. Onze nieuwe Halleschelle past perfect binnen het themajaar Bier & Brouwerijen in Tielt.”
Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite die de vernieuwde Halleschelle nu op de markt brengt. Naast hem Davy Spiessens van Brouwerij Alvinne die het bier vroeger brouwde. Patrick Acx en partner Dominiek Snauwaert bezielers van het bier en de vroegere uitbaters van het legendarisch streekbiercafé 'De Pado'.
Links het oude en rechts het verneuwde etiket.
Brouwer Luc Vermeersch van De Leite was de man waar node naar werd verlangt. Bij pure toeval werden Patrick en Dominique op het Streekbierenfestival in Poperinge met elkaar in contact gebracht door William Roelens, de immer sympathieke voorvechter voor alles wat met bier te maken heeft. „Ach ik mag dat niet overdrijven,” zegt de immer bescheiden William. „Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ze eens samen moesten gaan zitten om te kijken of ze niet iets voor elkaar konden betekenen. Zo gezegd, zo gedaan, ze hebben samen gezeten en ze waren er al snel uit.”
Mooi volk op de voorstelling : Stefaan Quaghebeur, Jef Hiq Pirens, Melissa Dhooge, Lynn Castelein en Davy Spiessens
De nieuwe Halleschelle in al zijn glorie
De nieuwe versie van de Halleschelle is een goudblond bier van 8,2% a.b.v. met naast een lichte zurige toets wat frisse lichte hoppigheid. Onder de stevige schuimkraag valt veel te ontdekken. Voor brouwer Vermeersch was de keuze om het stadsbier van Tielt te maken eerder een vanzelfsprekendheid dan een nieuw avontuur. Vermeersch merkte hier over op: „Na ons gesprek in Poperinge hoefde ik eigenlijk niet na te denken. Patrick en Dominique zijn toffe gasten en ze deden me terugdenken aan mijn studententijd. Mijn beste vrienden kwamen uit Tielt en Meulebeke, dus zat ik vaak in de leuke kroegen in Tielt. Ik denk dat zo’n bier er best nog wel bij kan in die cafés daar.” De nieuwe etiketten zijn aangepast door de originele vormgever en zo is de cirkel weer rond. Halleschelle leeft!
Kathleen De Sutter (Kate's Bier Advies) en partner
______________________________________
Merci Maman brengt € 3000 op voor vrouwen in Afghanistan
Luc Vermeersch en Jenny Vanlerberghe
De avond vóór Hemelvaartsdag leek hem wel een geschikt moment. Luc Vermeersch van brouwerij De Leite in Ruddervoorde had wat te melden. Wat een heel langdurig project was, kreeg op deze avond een passende apotheose. Eind 2013 had Luc samen gezeten met wat zakelijke collega’s en ze besloten samen iets te doen voor een goed doel. Vermeersch: „We werden alle vier 40 jaar precies 100 jaar na het begin van WO I. Veertig is volgens de traditie ook de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de Jonge Economische Kamer (afdeling Roeselare-Izegem). Bij onze afzwaai wilden we iets achterlaten dat blijvend was, iets anders, iets authentieks. Het werd een bier. Maar we wilden meer dan gewoon een bier dat een commercieel graantje meepikt van de aandacht voor WOI.” Het moest ook niet zomaar iets als een feestje zijn om geld op te halen, nee er moest een verhaal achter zitten. En zo ontstond na de lancering van Merci Maman, als ode aan de moeders en vrouwen in de Groote Oorlog, honderd jaar later een passend plan.
Onder het toeziend oog van de moeders van Luc Vermeersch en brouwer Geert Pauwels werd aan Jenny Vanlerberghe een cheque van € 3000 uitgereikt.
Jenny Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, is de motor achter veel liefdadigheidsprojecten in Afghanistan. Ze trakteerde Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre op een bedankbrief – met bijpassende tekeningen – van de meisjes uit Afghanistan en een klein authentiek geschenk (geborduurde handdoekjes die binnen een werkgelegenheidstraject van Jenny passen).
De aanzienlijke gift zal door Jenny Vanlerberghe opgesplitst worden voor vier projecten die allemaal ten goede aan vrouwen en meisjes moet komen: Gezondheidszorg, Onderwijs, Werk en Landbouw. Jenny Vanlerberghe: „We hebben al een half miljoen vrouwen opgeleidt en u kent dat, met vrouwelijke diplomatie bereik je best wel iets. Hoe zeggen ze het ook alweer? Oh ja, doe stille voort.” Tijdens de geanimeerde receptie was er met een hapje en een goed glas Merci Maman nog slechts één ding aan toe te voegen: „Santé, en veel succes ermee.”
Barones Jennie Vanlerberghe , die Moeders voor Vrede sinds 2002 uitbouwt in Istalif, een district op 48 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. was emotioneel van het project en bedankte de initiatiefnemers voor de mooie opgehaalde som.
Jenny, Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre
Teksten Ariël Meeusen
Koperkleurig bier met romige witte schuimkraag
Een zoete moutaroma Floraal met licht kruidige prikkels
De eerste slok is moutig (Gebruik van vier mouten) Mals en romig. Ook een fruitige florale toets Langzamerhand komt er een aangename hopbitterheid naar boven. Bewust niet te veel. Meer aromahop gebruikt (Hoppebellen) Gedryhopt met twee hopsoorten De afdronk is droog en bitter Het bier is een zachte harmonie tussen zoet en bitter.
INFO :
Brouwerij De Leite De Leiteweg 32 8020 Ruddervoorde België
T +32 50 25 07 96 F +32 50 33 98 58
Brouwerij De Leite is open op maandag, dinsdag en donderdag. Bezoek op afspraak
Luc Vermeersch luc.vermeersch@helbig.be
Carine Vandekinderen carine.vandekinderen@helbig.be
09-06-2017 om 00:00
geschreven door William Roelens
|