Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    27-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.





    Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur
    en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor







    De brouwerij werd in 1994 opgericht door Nino Bacelle onder de bierfirmanaam Brouwerij Nino Bacelle.
    Het enige bier indertijd was Guldenberg. Het werd gebrouwen bij brouwerij Deca in Woesten.
    In het midden van de jaren negentig leerde Nino bij de biervereniging HOP hobbybrouwer Guido Devos kennen en in 1996 besloten ze samen een bvba op te richten met de naam "De Ranke".
    De naam verwijst naar de hopperanken.
    Samen ontwikkelden ze verschillende bieren.

    In 2005 werd een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs.






    Opendeur

    In het weekend van 17 t.e.m.19 juni 2017 opende de brouwerij haar deuren voor het grote publiek.
    De gelegenheid om mijn veel te lange afwezigheid weer goed te maken.
    Vrijdagmorgen om 10u30 was ik al als eerste ter plaatse met mijn fototoestel in aanslag.

    Ik viel van de ene verbazing in de andere.
    De brouwerij was indertijd al redelijk groot, maar wat ik nu zag na hun uitbreidingswerken grensde aan het ongelofelijke.
    Het gebouw waar ze indertijd een deel van hadden gekocht was nu volledig ingenomen, behalve een kleine privégarage die zich er nog altijd tussenin bevind.


    Dat hun bieren tot de beste behoren in Belgenland lijdt geen twijfel.
    Qua uitstraling en publiciteit waren ze indertijd misschien iets te eenvoudig.
    Publiciteit hadden ze niet echt nodig. Hun bieren bewezen genoeg dat ze TOP waren 

    In de afgelopen jaren was er ook te weinig ruimte om nieuwe bieren te ontwikkelen.
    “De maximale capaciteit van hun installatie, 5.000 hectoliter, was de afgelopen jaren volledig ingenomen voor het brouwen van hun bestaande bieren.
    Maar momenteel zijn de uitbreidingswerken voor een capaciteit tot 10.000 hectoliter volop bezig. Dat biedt hun de kans om nieuwe bieren te ontwikkelen.


    Met de uitbreiding van hun brouwerij, hun kelder, rijpingskamers voor bieren op hout, magazijnen, nieuw bureel en een splinternieuw degustatielokaal komen ze stillaan uit hun schelp en behoren ze nu tot het rijtje van de middelgrote brouwerijen van België.










    De brouwinstallatie naar het voorbeeld van de brouwketel van Decaservices

    waar ze begonnen te brouwen.








    Moutsilo 15 t.










    De nieuwe bottellijn die 2 batches bier kan afvullen op een dag i.p.v. één








    Warme waterketel











    Het Technisch lokaal










    Diep onder de grond opslagkelders met gistingtanks











    Hoplokaal met verse hopbloemen.

    Alle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton) de huisleverancier van brouwerij De Ranke












    Cuvee Oud bruin











    Back to Black foeder



     









    Een stukje heiligdom




    Stay tuned! - Vieille provision 7.5%, een selectie van de beste vaten bewaarbier, minimum één jaar gerijpt op eikehouten vaten. Een echte “ Vieille Provision” dus, amberkleurig, zacht zuur met subtiele houttoets. -

    Back To Black 9.5%, een zéér eigenzinnige export porter gebrouwen volgens de Engelse Burton-on Trent methode uit de 18de eeuw. Gebrouwen op 100 IBU bitterheid en gerijpt op Foeder gedurende 9 maand waarna de perfecte bitter-zuur balans bekomen wordt.
    Een klepper die iedereen verbaasd!








    Wikkelende meisjes.


    Sommige 75cl flessen worden nog altijd van een wikkel voorzien.












    Het nieuwe bureel!











    De nieuwe laad- en los-zone. De hinder voor buurtbewoners is nu beberkt.
    Bovenaan het degustatielokaal.









    Degustatielokaal met een mooi terras met uitzicht op Dottenijs










    Degustatielokaal van binnen naar buiten gezien!










    De twee brouwers Guido Devos en Nino Bacelle zijn maar al te fier op
    hun nieuwe verwezenlijkingen!

    Brouwerij De Ranke werd in de jaren negentig opgericht door Guido Devos en Nino Bacelle uit onvrede over de verzoeting van tal van voormalig bittere Belgische bieren.

    Geleid door hun eigen smaak maken ze goed gehopte, bittere bieren, maar ook enkele zure bieren worden er voortaan in de brouwerij ontwikkeld.









    Hun nieuwste creatie - Simplex.



    Simplex is een fris, licht bier boordevol smaak geworden, met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent. “In de jaren zestig kon je nog heel wat lekkere pilsbieren vinden. Het was ongefilterd, ongepasteuriseerd en met een stevige bitterheid. Tegenwoordig is alles een pak zoeter en gepasteuriseerd”, weet brouwer Nino Bacelle. Maar bij Brouwerij De Ranke zijn ze altijd al wat tegendraads geweest. Dus verrassen ze ons ook nu weer met Simplex.
    Een bier van hoge gisting, met alle karakteristieken van een ‘ouderwetse’ pils; blond, bitter, ongefilterd, ongepasteuriseerd, verfrissend bier en laag in alcoholpercentage. Het nieuwe bier is vanaf april 2017 te koop en word aangeboden op vat en in flessen van 33 cl.
    Een bewuste keuze van de brouwers om dit bier, dat jong het best tot haar recht komt, enkel in kleine flessen en op vat aan te bieden.

    Nog enkele specificaties.

    Densiteit: 10,90 ° Plato
    Ongefilterd, ongepasteuriseerd bier met hergisting op de fles
    Permanent verkrijgbaar, op vat en in flessen van 33 cl
    Verfrissend, licht en lekker bitter
    EAN-codes: 5413963130014  (33 cl fles)
    25413963130018 (24 x 33 cl)


    Simplex (4,5%Alc.Vol.)

    Stroblond bier met een witte stevige schuimkraag

    De neus bied ons een heerlijk hoparoma.
    Het is alsof je je hoofd in een baal hop steekt.

    Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met
    de hopbitterheid van het bier.
    Hop, hop en nog eens hop.
    Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden.
    Het is een rechtaan rechtdoorbier
    met een mooie nabitterheid
    die lang uitvloeit

    Simplex is in feite geen degustatiebier
    maar met zijn amper 4,5 % Alc Vol en
    zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser.
    Een prima biertje voor tijdens de warme dagen.
    En... u mag er nog eentje degusteren.





    INFO


    Brouwerij De Ranke 
    Brouwerij De Ranke
    Tel 056/588008
    br_deranke@hotmail.com
    www.deranke.be

    William Roelens




    27-06-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak









    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44)












    Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend (12,5% Alc.Vol.)
    Boulevard / Firestone Walker Collaboration (Duvel Moortgat) – Missouri (USA)








    Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkop.

    Aroma’s van Caramel
    Donker fruit

    De smaak is zoet.
    Karamel.
    Toffee
    Tikje vanille
    Met af en toe een lichte alcoholwarmte die het bier nog meer body geeft.
    Alles in de juiste dosering en goed gemengd!
    Lichtjes kleverig
    Zoete afdronk
    Lekker degustatiebier









    Cassandra (7,0% Alc.Vol.)
    Siphon Brewing - Damme






    Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkop.

    Gebrande neus
    Donker chocolade
    afwisselend met koffieprikken

    De aanzet is veelbelovend
    Geroosterde smaak
    Nootachtige toetsen
    Vleugje cacaopoeder
    zacht en mooi in balans
    Aangename bitterheid
    Droge afdronk met een bittertje in de nasmaak.
    Een geslaagd genietbier!
    Lekker!









    George (8,0% Alc.Vol.)
    Deca Sevice – Woesten






    Blond bier met een beperkte witte fijne schuimkraag.

    De neus ruikt eik
    Moutige toetsen
    Tikje alcohol

    De eerste slokjes zijn zoet
    gevolgd door een vleugje eik
    Vanille
    Tannine
    Heel complex soms
    Ook een tikje alcoholwarmte laat zich gelden.
    Droge afdronk met een lichte bitterheid
    Een mooi brouwsel voor liefhebbers!

    Een mooi eerbetoon aan Georges Christiaens 4de generatie van brouwers in de familie
    die in 2013 het leven verloor in een kettingbotsing op de A19.









    Highhops (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Maximus - Utrecht - De Meern (NL)







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Het aroma is bloemig
    Citrus
    Een beetje ijzer in de neus

    Zoete aanvang
    Tikje caramel
    Licht zuurtje in de achtergrond
    Hopfruitig
    Citrus
    Pompelmoes
    Lichte bitterheid
    Lekker maar nogal braafjes!









    Le Trou du Diable Schieve Tabarnak (6,5% Alc.Vol.)
    Zennebrouwerij - Brussel







    Blond bier met witte schuimkraag

    Hoppige neus Citrus Mouttoetsen

     Moutig met toetsen van brood
    Fruitig
    Kruidig
    Mooie hopbitterheid
    Citrus
    Mooie bitterheid in de achtergrond
    Romig bier 
    Perfect in balans
    Droge bittere afdronk
    Terug een lekker dorstlessend bier van deze Brusselse brouwerij!








    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    20-06-2017 om 10:28 geschreven door William Roelens


    09-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week









    Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling
    in één week




    Nieuwe Halleschelle gearriveerd!

     

    Al lijkt het aan het begin van deze aankondiging wat overdreven om nu al een conclusie te trekken, maar u mag er als bierliefhebber van verzekerd zijn dat het stadsbier van Tielt 'Halleschelle' een nieuwe thuis gevonden heeft.

    Onder enorme belangstelling konden Patrick en Dominique – vooral bekend van biercafé de PADO te Tielt – op 30 mei jl. de nieuwste editie van hun bierkind Halleschelle met veel trots presenteren.
    En niet zonder trots, want ook deze editie is van grote klasse.







    Brouwer Lux Vermeersch doet uiteen hoe de nieuwe Halleschelle tot stand gekomen is.
    Patrick Acx geestelijke vader van het bier luistert met volle aandacht.







    Luc Vermeersch wilde de Halleschelle een extra boost gaan geven vertelde hij tijdens de presentatie. Als het een beetje meezit wordt het volledig opgenomen in het algemene bierassortiment
    van De Leite.
    Stefaan Quaghebeur de verantwoordelijke account manager van De Leite zal de Halleschelle naar een breder publiek zal loodsen.










    Carine Vanderkinderen (Brouwerij De Leite)
    schenkt de vernieuwde Halleschelle uit aan de genodigden






    „Sinds 2005 de eerste Halleschelle het levenslicht zag, gebrouwen door Alvinne (met als geestelijk vader en promotor medebedenker Davy Spiesens), is er veel gebeurt,” memoreerde Patrick. „Naast officieel stadsbier van Tielt in 2007, werd het ook nog eens erkend steekproduct van het Molenland. Er was nood om de productie voort te zetten. Aangezien Alvinne het niet meer kon voorzetten zijn we heel blij met onze nieuwe brouwer. Onze nieuwe Halleschelle past perfect binnen het themajaar Bier & Brouwerijen in Tielt.”









    Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite die de vernieuwde Halleschelle nu op de markt brengt.
    Naast hem Davy Spiessens van Brouwerij Alvinne die het bier vroeger brouwde.
    Patrick Acx en partner Dominiek Snauwaert bezielers van het bier en de vroegere uitbaters van het legendarisch streekbiercafé 'De Pado'.












    Links het oude en rechts het verneuwde etiket.






    Brouwer Luc Vermeersch van De Leite was de man waar node naar werd verlangt.
    Bij pure toeval werden Patrick en Dominique op het Streekbierenfestival in Poperinge met elkaar in contact gebracht door William Roelens, de immer sympathieke voorvechter voor alles wat met bier te maken heeft. „Ach ik mag dat niet overdrijven,” zegt de immer bescheiden William. „Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ze eens samen moesten gaan zitten om te kijken of ze niet iets voor elkaar konden betekenen. Zo gezegd, zo gedaan, ze hebben samen gezeten en ze waren er al snel uit.”









    Mooi volk op de voorstelling : Stefaan Quaghebeur, Jef Hiq Pirens, Melissa Dhooge, 
    Lynn Castelein en Davy Spiessens










    De nieuwe Halleschelle in al zijn glorie






    De nieuwe versie van de Halleschelle is een goudblond bier van 8,2% a.b.v. met naast een lichte zurige toets wat frisse lichte hoppigheid. Onder de stevige schuimkraag valt veel te ontdekken.
    Voor brouwer Vermeersch was de keuze om het stadsbier van Tielt te maken eerder een vanzelfsprekendheid dan een nieuw avontuur.
    Vermeersch merkte hier over op: „Na ons gesprek in Poperinge hoefde ik eigenlijk niet na te denken. Patrick en Dominique zijn toffe gasten en ze deden me terugdenken aan mijn studententijd.
    Mijn beste vrienden kwamen uit Tielt en Meulebeke, dus zat ik vaak in de leuke kroegen in Tielt.
    Ik denk dat zo’n bier er best nog wel bij kan in die cafés daar.”
    De nieuwe etiketten zijn aangepast door de originele vormgever en zo is de cirkel weer rond. Halleschelle leeft!









    Kathleen De Sutter (Kate's Bier Advies) en partner












    ______________________________________





    Merci Maman brengt € 3000 op voor vrouwen in Afghanistan

     







    Luc Vermeersch en Jenny Vanlerberghe 





    De avond vóór Hemelvaartsdag leek hem wel een geschikt moment. Luc Vermeersch van brouwerij De Leite in Ruddervoorde had wat te melden. Wat een heel langdurig project was, kreeg op deze avond een passende apotheose. Eind 2013 had Luc samen gezeten met wat zakelijke collega’s en ze besloten samen iets te doen voor een goed doel. Vermeersch: „We werden alle vier 40 jaar precies 100 jaar na het begin van WO I. Veertig is volgens de traditie ook de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de Jonge Economische Kamer (afdeling Roeselare-Izegem). Bij onze afzwaai wilden we iets achterlaten dat blijvend was, iets anders, iets authentieks. Het werd een bier. Maar we wilden meer dan gewoon een bier dat een commercieel graantje meepikt van de aandacht voor WOI.” Het moest ook niet zomaar iets als een feestje zijn om geld op te halen, nee er moest een verhaal achter zitten. En zo ontstond na de lancering van Merci Maman, als ode aan de moeders en vrouwen in de Groote Oorlog, honderd jaar later een passend plan.





    Onder het toeziend oog van de moeders van Luc Vermeersch en brouwer Geert Pauwels werd aan Jenny Vanlerberghe een cheque van € 3000 uitgereikt.

     


    Jenny Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, is de motor achter veel liefdadigheidsprojecten in Afghanistan. Ze trakteerde Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre op een bedankbrief – met bijpassende tekeningen – van de meisjes uit Afghanistan en een klein authentiek geschenk (geborduurde handdoekjes die binnen een werkgelegenheidstraject van Jenny passen).






















     

    De aanzienlijke gift zal door Jenny Vanlerberghe opgesplitst worden voor vier projecten die allemaal ten goede aan vrouwen en meisjes moet komen: Gezondheidszorg, Onderwijs, Werk en Landbouw. Jenny Vanlerberghe: „We hebben al een half miljoen vrouwen opgeleidt en u kent dat, met vrouwelijke diplomatie bereik je best wel iets. Hoe zeggen ze het ook alweer? Oh ja, doe stille voort.” Tijdens de geanimeerde receptie was er met een hapje en een goed glas Merci Maman nog slechts één ding aan toe te voegen: „Santé, en veel succes ermee.”



















    Barones Jennie Vanlerberghe ,
    die Moeders voor Vrede sinds 2002 uitbouwt in Istalif,
    een district op 48 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul.
    was emotioneel van het project en bedankte de initiatiefnemers voor de mooie opgehaalde som.









    Jenny, Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille,
    Koen De Brauwer en Kristof Lefevre




    Teksten Ariël Meeusen






    Koperkleurig bier
    met romige witte schuimkraag

    Een zoete moutaroma
    Floraal met licht kruidige prikkels

    De eerste slok is moutig (Gebruik van vier mouten)
    Mals en romig.
    Ook een fruitige florale toets
    Langzamerhand komt er een aangename hopbitterheid naar boven.
    Bewust niet te veel.
    Meer aromahop gebruikt (Hoppebellen)
    Gedryhopt met twee hopsoorten
    De afdronk is droog en bitter
    Het bier is een zachte harmonie tussen zoet en bitter.



    INFO :

     

    Brouwerij De Leite 
    De Leiteweg 32
    8020 Ruddervoorde
    België

    T +32 50 25 07 96 
    F +32 50 33 98 58

    Brouwerij De Leite is open op maandag, dinsdag en donderdag.
    Bezoek op afspraak

    Luc Vermeersch
    luc.vermeersch@helbig.be

    Carine Vandekinderen
    carine.vandekinderen@helbig.be







    09-06-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (43) - Barista Chocolade Quad – Belgian Mum N°1 – Straffe Hendrik Heritage 2011 - Leffe Royale Chrystal - Vanderghinste Oud Bruin









    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (43)










    Barista Chocolade Quad (11% Alc.Vol.)
    Brouwerij Vanhonsebrouck – Emelgem








    Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.

    De neus ruikt chocolade.
    Zoet aroma
    Tikje koffiegeur

    De smaak is gematigd zoet
    Gebrande mout
    Chocoladetoetsen
    Nu en dan een gedroogde fruitprik
    en een warme alcoholtoets
    Ietsje stroperig
    Zoete afdronk
    Een degustatiebier voor heel veel zoetemondjes.









    Belgian Mum N°1 (6,5% Alc.Vol.)
    ’t Gaverhopke – Waregem







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Tikje gist
    Lichte kruidigheid

    Zoete aanzet
    Met een lichte bittere prik.
    Ook hier enige kruidigheid.(Chrysantenextract)
    Moeilijk uit te halen!
    Citrusprik.
    Kruidige afdronk.
    Mocht ietsje hoppiger!
    Gewoon een goed gebrouwen bier!









    Straffe Hendrik Heritage 2011 (11% Alc.Vol.)
    De Halve Maan – Brugge








    Bruinkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.

    Een complex aroma
    Karamel
    Tikje whisky
    Donkere vruchten

    Zoet begin
    Suiker
    warm van smaak
    Chocolade
    Rozijntjes
    Soms een milde bitterheid
    Warme alcohol in de mond
    laag koolzuur
    Zoete afdronk
    Een bier om te koesteren!









    Leffe Royale Chrystal (7,5% Alc.Vol.)
    AB Inbev – Leuven







    Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag

    Lichte citrus in de neus
    Kruidenaroma

    De smaak is licht fruitig
    Tikje mout
    Citrus
    Sinaasappels
    Allemaal licht gedoseerd 
    tikje hoppigheid
    Fijn koolzuurgevoel
    Mooi evenwicht
    Een van de beter Leffe bieren vind ik!









    Vanderghinste Oud Bruin (5,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Vander Ghinste - Bellegem

    Donkerrood bier met een dunne beige schuimkraag

    Wijnachtig aroma
    Licht zuur
    tikje houtigheid

    Lichtzure aanzet
    Toetsjes van kersen
    Tikje gedroogd fruit
    karamel
    Azijnzuurtje

    Een zeer lekker West-Vlaams zuur bier!







    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William

    06-06-2017 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!