Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
09-06-2017
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Nieuwe Halleschelle gearriveerd!
Al lijkt het aan het begin van deze aankondiging wat overdreven om nu al een conclusie te trekken, maar u mag er als bierliefhebber van verzekerd zijn dat het stadsbier van Tielt 'Halleschelle' een nieuwe thuis gevonden heeft.
Onder enorme belangstelling konden Patrick en Dominique – vooral bekend van biercafé de PADO te Tielt – op 30 mei jl. de nieuwste editie van hun bierkind Halleschelle met veel trots presenteren. En niet zonder trots, want ook deze editie is van grote klasse.
Brouwer Lux Vermeersch doet uiteen hoe de nieuwe Halleschelle tot stand gekomen is. Patrick Acx geestelijke vader van het bier luistert met volle aandacht.
Luc Vermeersch wilde de Halleschelle een extra boost gaan geven vertelde hij tijdens de presentatie. Als het een beetje meezit wordt het volledig opgenomen in het algemene bierassortiment van De Leite. Stefaan Quaghebeur de verantwoordelijke account manager van De Leite zal de Halleschelle naar een breder publiek zal loodsen.
Carine Vanderkinderen (Brouwerij De Leite) schenkt de vernieuwde Halleschelle uit aan de genodigden
„Sinds 2005 de eerste Halleschelle het levenslicht zag, gebrouwen door Alvinne (met als geestelijk vader en promotor medebedenker Davy Spiesens), is er veel gebeurt,” memoreerde Patrick. „Naast officieel stadsbier van Tielt in 2007, werd het ook nog eens erkend steekproduct van het Molenland. Er was nood om de productie voort te zetten. Aangezien Alvinne het niet meer kon voorzetten zijn we heel blij met onze nieuwe brouwer. Onze nieuwe Halleschelle past perfect binnen het themajaar Bier & Brouwerijen in Tielt.”
Luc Vermeersch vanBrouwerij De Leitedie de vernieuwde Halleschelle nu op de markt brengt. Naast hem Davy Spiessens vanBrouwerij Alvinnedie het bier vroeger brouwde. Patrick Acx en partner Dominiek Snauwaert bezielers van het bier en de vroegere uitbaters van het legendarisch streekbiercafé 'De Pado'.
Links het oude en rechts het verneuwde etiket.
Brouwer Luc Vermeersch van De Leite was de man waar node naar werd verlangt. Bij pure toeval werden Patrick en Dominique op het Streekbierenfestival in Poperinge met elkaar in contact gebracht door William Roelens, de immer sympathieke voorvechter voor alles wat met bier te maken heeft. „Ach ik mag dat niet overdrijven,” zegt de immer bescheiden William. „Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ze eens samen moesten gaan zitten om te kijken of ze niet iets voor elkaar konden betekenen. Zo gezegd, zo gedaan, ze hebben samen gezeten en ze waren er al snel uit.”
Mooi volk op de voorstelling : Stefaan Quaghebeur, Jef Hiq Pirens, Melissa Dhooge, Lynn Castelein en Davy Spiessens
De nieuwe Halleschelle in al zijn glorie
De nieuwe versie van de Halleschelle is een goudblond bier van 8,2% a.b.v. met naast een lichte zurige toets wat frisse lichte hoppigheid. Onder de stevige schuimkraag valt veel te ontdekken. Voor brouwer Vermeersch was de keuze om het stadsbier van Tielt te maken eerder een vanzelfsprekendheid dan een nieuw avontuur. Vermeersch merkte hier over op: „Na ons gesprek in Poperinge hoefde ik eigenlijk niet na te denken. Patrick en Dominique zijn toffe gasten en ze deden me terugdenken aan mijn studententijd. Mijn beste vrienden kwamen uit Tielt en Meulebeke, dus zat ik vaak in de leuke kroegen in Tielt. Ik denk dat zo’n bier er best nog wel bij kan in die cafés daar.” De nieuwe etiketten zijn aangepast door de originele vormgever en zo is de cirkel weer rond. Halleschelle leeft!
Merci Maman brengt € 3000 op voor vrouwen in Afghanistan
Luc Vermeersch en Jenny Vanlerberghe
De avond vóór Hemelvaartsdag leek hem wel een geschikt moment. Luc Vermeersch van brouwerij De Leite in Ruddervoorde had wat te melden. Wat een heel langdurig project was, kreeg op deze avond een passende apotheose. Eind 2013 had Luc samen gezeten met wat zakelijke collega’s en ze besloten samen iets te doen voor een goed doel. Vermeersch: „We werden alle vier 40 jaar precies 100 jaar na het begin van WO I. Veertig is volgens de traditie ook de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de Jonge Economische Kamer (afdeling Roeselare-Izegem). Bij onze afzwaai wilden we iets achterlaten dat blijvend was, iets anders, iets authentieks. Het werd een bier. Maar we wilden meer dan gewoon een bier dat een commercieel graantje meepikt van de aandacht voor WOI.” Het moest ook niet zomaar iets als een feestje zijn om geld op te halen, nee er moest een verhaal achter zitten. En zo ontstond na de lancering van Merci Maman, als ode aan de moeders en vrouwen in de Groote Oorlog, honderd jaar later een passend plan.
Onder het toeziend oog van de moeders van Luc Vermeersch en brouwer Geert Pauwels werd aan Jenny Vanlerberghe een cheque van € 3000 uitgereikt.
Jenny Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, is de motor achter veel liefdadigheidsprojecten in Afghanistan. Ze trakteerde Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre op een bedankbrief – met bijpassende tekeningen – van de meisjes uit Afghanistan en een klein authentiek geschenk (geborduurde handdoekjes die binnen een werkgelegenheidstraject van Jenny passen).
De aanzienlijke gift zal door Jenny Vanlerberghe opgesplitst worden voor vier projecten die allemaal ten goede aan vrouwen en meisjes moet komen: Gezondheidszorg, Onderwijs, Werk en Landbouw. Jenny Vanlerberghe: „We hebben al een half miljoen vrouwen opgeleidt en u kent dat, met vrouwelijke diplomatie bereik je best wel iets. Hoe zeggen ze het ook alweer? Oh ja, doe stille voort.” Tijdens de geanimeerde receptie was er met een hapje en een goed glas Merci Maman nog slechts één ding aan toe te voegen: „Santé, en veel succes ermee.”
Barones Jennie Vanlerberghe , die Moeders voor Vrede sinds 2002 uitbouwt in Istalif, een district op 48 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. was emotioneel van het project en bedankte de initiatiefnemers voor de mooie opgehaalde som.
Jenny, Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre
Teksten Ariël Meeusen
Koperkleurig bier met romige witte schuimkraag
Een zoete moutaroma Floraal met licht kruidige prikkels
De eerste slok is moutig (Gebruik van vier mouten) Mals en romig. Ook een fruitige florale toets Langzamerhand komt er een aangename hopbitterheid naar boven. Bewust niet te veel. Meer aromahop gebruikt (Hoppebellen) Gedryhopt met twee hopsoorten De afdronk is droog en bitter Het bier is een zachte harmonie tussen zoet en bitter.
De neus ruikt chocolade. Zoet aroma Tikje koffiegeur
De smaak is gematigd zoet Gebrande mout Chocoladetoetsen Nu en dan een gedroogde fruitprik en een warme alcoholtoets Ietsje stroperig Zoete afdronk Een degustatiebier voor heel veel zoetemondjes.
Belgian Mum N°1 (6,5% Alc.Vol.) ’t Gaverhopke – Waregem
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutige neus Tikje gist Lichte kruidigheid
Zoete aanzet Met een lichte bittere prik. Ook hier enige kruidigheid.(Chrysantenextract) Moeilijk uit te halen! Citrusprik. Kruidige afdronk. Mocht ietsje hoppiger! Gewoon een goed gebrouwen bier!
Straffe Hendrik Heritage 2011 (11% Alc.Vol.) De Halve Maan – Brugge
Bruinkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
Een complex aroma Karamel Tikje whisky Donkere vruchten
Zoet begin Suiker warm van smaak Chocolade Rozijntjes Soms een milde bitterheid Warme alcohol in de mond laag koolzuur Zoete afdronk Een bier om te koesteren!
Leffe Royale Chrystal (7,5% Alc.Vol.) AB Inbev – Leuven
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Lichte citrus in de neus Kruidenaroma
De smaak is licht fruitig Tikje mout Citrus Sinaasappels Allemaal licht gedoseerd tikje hoppigheid Fijn koolzuurgevoel Mooi evenwicht Een van de beter Leffe bieren vind ik!
Lichtzure aanzet Toetsjes van kersen Tikje gedroogd fruit karamel Azijnzuurtje
Een zeer lekker West-Vlaams zuur bier!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
6de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
28 maart 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 2
Voor dezesde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Ditmaal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Four Aces Black IPA (7,0%Alc.Vol) 33cl Het Nest– Turnhout
De eerste gebrande smaken zijn een streling in de mond. Geroosterde prikken Lichte koffietoetsen verwennen de smaakpapillen. Hoppig Ook duikt er soms een chocolade smaakje op Lekker bier!
De neus ruikt chocolade Prikken van overgrijpt fruit Banaan.
De eerste smaak is lekker Licht geroosterd. Chocolade toetsen. Ook hier komt een koffiesmaakje opduiken. Brandewijn toetsjes Dit alles onder een mooie bitterheid. Bittere afdronk. Een smaklelijk bier!
Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady (…%Alc.Vol) - 75cl Brasserie de Bastogne– Vaux-sur-Sûre
Fles zonder etiket
Donkeramber kleurig bier met weinig wit schuim Het schuim verdwijnt vlug.
Het bier ruikt zurig Lambik aroma Trekjes van calvados. Wilde gist
De eerste slokken smaken naar Lambik. Ruwe smaken van calvados op hout gerijpt. Tikje cognac Brooddeeg Nu en dan groene appeltjes Een bier die nog moet evolueren in de fles ! Maar nu al veelbelovend!
Volmoutige aanzet Tikje zuur Ook vanille in de mond Niet uitgesproken bitter Lichte eiken toetsen. Droge afdronk Niet slecht!
Fils a Papa 6 Bath 2017 -/01 (7,0%Alc.Vol) 33cl Brouwerij De Leite – Ruddervoorde
Donkerbruin bier met een gebroken witte – beige schuimkop
Een vineus aroma die diep in de neus indringt. Fris aangenaam en verfijnd Beetje lambik Melkzuur
De eerste slokjes zijn zurig. Beetje samentrekkend mondgevoel Smaak van een verfijnd rood-bruin bier Delicatesse zoet Prikken van Frambozen en kersen. Zurige afdronk Goed gebrouwen en gerijpt bier
De eerste slok is een mooie hopbitterheid Tikje koriander Fruitige toetsen met een prikje citrus Het bier is fris en mooi in evenwicht Het laat zich vlot degusteren. Bloemige afdronk Lekkere editie!
2 Duitse bieren
Riegele BierManufaktur Amaris 50 (5,0%Alc.Vol.) 66cl Brauhaus Riegele– Augsburg (Duitsland) Met vier Aromahoppen Hallertauer Perle, Opal, Hersbrucker enTettnanger Mittelfrüh
Helder geel bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geuren zijn hoppig Zacht pilsaroma. Lichte bitterheid
De eerste smaak is een mooie bitterheid Hoppige toetsen ook een tikje kruidigheid Goed uitgebalanceerd Fris doordrinkbaar bier Lekkere dorstlesser
Donkerbruin bier met romige beige fijne schuimkraag
Beetje gist in de neus. Zachte toetsen van karamel
Zoete aanvang. Karamelmout Zachte chocolat laat zich gelden. Af en toe een banaansmaakje! Nootjes komen naar boven. Lichte alcoholwarmte maar toch goed verborgen. Tikje kruidigheid. Goed gebrouwen bier
Afsluiten met kroketten en een knapperige salade!
Het West-Vlaams Bierproeversgenootschap met de uitbaters van de HOFNAR. Van Lnr : Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge, Bernard Vandamme - Gabi Bromberger, Edwin Ghequire, Frank Verschuere en William Roelens. Dominique Vanderstraeten onbreekt.
WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
6de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
28 maart 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 1
Voor dezesde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Ditmaal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De eerste aroma’s zijn neutraal Karamel Tikje honing
Zoete aanzet Karameltoets Rozijntjes Zoete afdronk Maar allemaal nogal zwakjes Het bier blinkt niet uit maar is ook niet slecht! Het heeft iets van een München-stijl
De neus is lichtjes fruitig Tikje vanille Beetje citroen
Licht zurig begin Fruitige toetsen Pompelmoes Mocht ietsje meer hopbitterheid Afdronk licht zurig Mout in de nasmaak Droge afdonk Laat hem vlot drinken Dorstlesser Best ok!
Donkerblond bier met dikke witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Moutige neus Suiker Honingaroma Tikje muf
Zoete aanzet Moutige toetsen Suiker Beetje plakkerig Perziktoets Zwakke bitterheid in de nasmaak Lichtjes verouderd
Is eigenlijk de St Canarus Tripel
Eulegoemse Saison du Ciel – Fles 439 (7,0%Alc.Vol) 75cl De Hemelbrouwers Gebrouwen bij’t Hofbrouwerijke - Beerzel Slechts 666 flessen
Licht amber bier met romige schuimkraag
De neus is gistig Volmoutig Lichte hop Toetsen van groene appeltjes
De aanzet is volmoutig zoet begin Snoepjes Fruitige prikjes Vlierbes laat zich opmerken. Hoppig (mocht nog ietsje meer) Licht bitter Licht bittere afdronk Mooi in evenwicht Droge scherpe nasmaak
De smaak is fris en zurig Aangenaam zurig Toetsen van cider Lichte bitterheid in de achtergrond Groene appeltjes Uitstekend zomerbier Dessert bier maarook een lekkere aperitief
Licht roze tot licht amber bier met lichtroze schuimkraag
De neus ruikt boter Lict zurig neigend naar zoet
De smaak is minder zoet dan het bier met de groene druif Fruitig Smaakt naar blauwe druiven Lichte alcoholwarmte Tikje boter in de smaak Cherryprikjes Cava-vervanger Onze meningen liepen uiteen!
Het West-Vlaams Bierproeversgenootschap met de uitbaters van de HOFNAR. Van Lnr : Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge, Bernard Vandamme, Gabi Bromberger, Edwin Ghequire, Frank Verschuere en William Roelens. Dominique Vanderstraeten onbreekt.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42)
Alexander Rodenbach (6,0% Alc.Vol.) Palm Breweries- Roeselare
Robijn rode kleur licht roze schuimkraag
Fruitige neus Kersaroma’s
Lichtzure aanzet Een zoete mout toets Fruitig Nu en dan zorgt een amandeltoets voor een aangename verrassing Lekkere smaak van kersen Lichtzure afdronk Verfrissend Mooi in evenwicht Het kan zuurder maar waarom? Een prachtig bier met trekjes van zoet en zuur …maar minder alcohol Laat het maar verouderen!
Ondertussen is de look van de fles volledig verandert!
De eerste slok is kruidig Koriander Jeneverbes Soms een patisseriezoetigheidje! Lichte bitterheid komt opzetten De smaak wordt iets vervelender Mocht meer in balans zijn. Kruidige afdronk lichte bitterheid die uitvloeit.
Vanaf de eerste slok worden de smaakpapillen al geconfronteerd met een serieuze bitterheid. Aanhoudende hop bitterheid Bloemig Afdronk bitter. Weinig afwisseling in de smaak. Naarmate het bier ietsje warmer word komt een lichte zoetigheid opzetten. Redelijk volume in de smaak voor zijn 6,0% Een bittere IPA dorstlesser! Het wordt ook gebrouwen bij brouwerij Anders
Een Kamille Pale Ale vergist in Pinot Grigio vaten
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutachtig aroma
Frisse eerste slok Karameltoetsjes Lichte bitterheid Mout. Kruidig Tikje honing Geroosterde prikken zorgen voor een ander smaakgevoel Kamille is niet erg aanwezig. Medium zoet en licht bitter Een vlot drinkend bier
Strogeel helder bier met een flauwe witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
Zwak moutaroma in de neus
De smaak is waterig Bijna geen bitterheid. hooiachtig De smaak is die van een flauwe pils Hop? Is niet aanwezig Zoet moutige afdronk Nee, de marketing rondom het bier is beter dan het drankje zelf.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een eerbetoon aan de Morpheus gist. Het begon allemaal 10 jaar geleden!
Lang voor de hype plaatsvond om nieuwe gistculturen te vinden, “ving” Marc De Keukeleire, beter bekend als “de Gistfluisteraar”, zijn Morpheus gist in de Auvergne streek (Frankrijk).
Marc De Keukeleire “de Gistfluisteraar”
Met een enorme hoeveelheid geduld en passie selecteerde hij uit de wilde mix de beste gisten en een lacto. De Morpheus gistcultuur is Alvinne’s ideale partner geworden om bieren van gemengde gisting te produceren type Vlaams Oud Bruin. Vandaag worden alle bieren met de beroemde Morpheus gist gebrouwen, dus ook de niet-zure.
De Sour’ire de Mortagne rijpt op prachtige houten foeders bij Alvinne
Alvinne staat bekend al een innovator. Het verbaast dan niet dat ze de Oud Vlaams Bruin stijl namen en begonnen experimenteren in alle mogelijke richtingen. Ze expandeerden het Oud Vlaams Bruin tot een eigen stijl en doopten het “Flemish Sour Ales” stijl. Aldus was de creativiteit niet meer beperkt door de oude stijl, en brouwden ze een wijd assortiment van bieren van gemengde gisting, geografisch komende uit de streek waar andere beroemde Belgische bieren van gemengde gisting hun oorsprong vonden. Hun missie: de beste (houtgerijpte) zure (fruit)bieren brouwen in de wereld, met gebruik van de techniek van de gemende gisting. Vandaag kunnen we vieren dat de Morpheus saga 10 jaar geleden begon. Kan dat beter plaatsvinden dan met de creatie van een nieuw, iconisch bier? Het luistert naar de naam Sour’ire De Mortagne (“sourire” is frans voor “glimlach”). En een glimlach krijg je zeker bij het degusteren van dit unieke bier!
Met dank aan Marc De Keukeleire voor het bezorgen van bovenstaande tekst.
Bordeaukleurig bier met een fijne gebroken witte schuimkraag
Het aroma heeft een fijn vineus karakter Zuur fruit dringt door de neus Tikje karamel
De eerste slok is kersenzuur Na enkele slokken begin het zurige te minderen De kersensmaak neemt de bovenhand Lichte alcohol nootachtige toetsen Prikje hout Mooi evenwicht tussen het zure, de alcohol en de moutbitterheid. Zure afdronk Een degusterend complex bier met een perfecte karaktertrek die me van het zure overtuigd heeft!
Brouwerij Alvinne Flemish sour ales, oak aged beers and more
De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
De Kauwackers – Le corbeau
Wandel-, knabbel- en babbelcafé Hier kan je je zorgen vergeten, terwijl je wat zit te eten… of aan de toog zit te zweten… We gaan er pintjes drinken, zonder te verpinken… of tot w’ er bij neerzinken…
Geniet van het wonderbaarlijke vergezicht van op het terras.
Specialiteiten: varkenshammetje, huisgemaakt potjesvlees, 250 biersoorten en wijn uit eigen wijngaard. Terras, honden toegelaten, kredietkaart, tuin met glijbaan.
Hopelijk kan bovenstaande tekst en onderstaande foto’s u overtuigen om eens een bezoekje te brengen aan dit pittoresk cafeetje?
Niet alleen deze zaak is de moeite waard maar ook de prachtige groene golvende omgeving van het Heuvelland waar het gelegen is, is meer dan een uitstap waard. Geniet van deze streek met zijn 8 kleine dorpjes Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem. Namen die waarschijnlijk u bekend in de oren klinken. Ze liggen trouwens allemaal op een boogscheut van Poperinge en de frontière met Frankrijk. Laat u ook verrassen door het gastronomisch aanbod die de streek u te bieden heeft. Kortom ga eens een weekendje gaan Poggen – Proeven, ontdekken en genieten.
Omdat voor de hergisting op fles een nieuwe gistcultuur wordt toegevoegd, anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets, die na enkele maanden sterker tot uiting komt. Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn, komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking met een wijnetiket kan doorstaan. Met Grand Cru “extra blond degustatiebier” zet Brouwerij St-Feuillien een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)
Blond biertje met een romige witte schuimkraag
Heerlijke fruitige neus Sinaas, citrus, mandarin Gistig De aanzet is lekker fruitig Hoppige toetsen Kleine kruidenprikkels De mooie hoppige bitterheid brengt schwung in het bier en zorgt voor een mooi evenwicht. De alcohol is goed gemaskeerd, maar laat nu en dan zijn aanwezigheid opmerken met een aangenaam mondgevoel Het biertje heeft een fruitige afdronk met een bittere nasmaak die lang uitvloeit
De Truiense Clarissen mochten in 2014 dit donkere bier uit de handen van brouwer Mike in ontvangst nemen. Er werden toen eenmalig 2000 flessen gebotteld. Ze waren verrast dat er een bier op de markt komt met hun eigen naam. Het bier is verleidelijk lekker door het zoete en het zoethout maar vooral door de Nieuws-Zeelandse hop.
Robijnrood bier met romige lichtbruine schuimkraag
De neus snuift een lekker aroma van donkere vruchten. Redelijk zoete prikken.
De aanzet is zoet. Suiker Een alcoholwarmte bied zich aan. mokkatoetsen. Karamelsmaken komen ook naar boven piepen. Een likje zoethout. Lichtjes plakkerig Lichte bitterheid dempt een beetje het zoete
Lange zoete afdronk die uitloopt. Een warm lekker aangenaam mooi gebrouwen bier
Gronckel (6,5% Alc.Vol.) Recept Erwin Vanmol Brouwerij De Leite- Ruddervoorde
Gronckel van cartoonist- en microbrouwer Erwin Vanmol werd voor het eerst in juni 2016 geschonken in een aantal Pajotse cafés. Het werd gebrouwen ter ere van van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol toen een crowdfundingactie op het getouw. Met het ingezamelde geld kon hij een etiketteermachine aankopen en ook degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kon hij ook investeren nuttig en nodig brouwmateriaal.
Licht wazig donkerblond bier Met witte romige schuimkraag.
Moutig in de neus Fruitige toetsen Een tikje zoet
Moutig begin Granig Een lichte kruidigheid komt opzetten. Enige hoptoetsen zorgen voor afwisseling Enige bitterheid.
Niet slecht Vlot drinkbaar bier Een voorzichtig begin!
Goudkleurig tot oranje bier met witte schuimkraag.
Hoppige neus Citrus.
De aanzet is vrij bitter Mooi gehopt kruidige toetsen Vlot drinkbaar ietsje waterig Maar toch karakter genoeg Lange bittere afdronk Slechts 3,0% en toch rijk aan smaken. TOPPERTJE
Brouwerij Vissenberg is goed bezig. Ze hebben sinds verleden jaar hun eigen brouwerij. Ze kwamen in de picture toen ze met hun eerste bier Viswijf in 2013 de tweede plaats haalden op de Brouwland Biercompetitie. Ze lieten er geen gras over groeien en brachten het bier in omloop. Ze deden beroep op andere brouwerijen om hun bier te brouwen. Nu hebben ze geïnvesteerd in een eigen brouwinstallatie. Er staat in de tuin van Peter Verellen een tuinhuis van acht op vijf meter. Het is voorzien van een kookketel, een maischketel, een warmwaterketel en vijf gistingstanks. Ondanks hun eigen installatie laten ze grote hoeveelheden nog elders brouwen.
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop.
Aroma van geroosterde mout Karameltoetsen.
De smaak zet het aroma verder Ook hier smaken van geroosterde mout Zoete chocolade Karamel Bittere koffietoets. Lichtzoete afdronk Kortom een goed bruin bier.
Een fijne neus van citrus met wat kruidigheid. prikken van sinaasappelschil
De aanzet is zoet fruitig Tropische vruchten. Sinaas is duidelijk aanwezig Tikje koriander Een lichte hopbitterheid laat zich nu en dan opmerken. Mooi in evenwicht. Licht bittere afdronk Met slechts 6,2% Alc. een smaakvol romig zomer bier
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk. De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag. We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye. Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.
Zijn liefde voor bier
Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.
Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.
Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.
Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge. Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.
Brouwer Geert Toye
Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science. Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.
Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel. die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde. Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.
Nog een leuk weetje! Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS
De brouwerij
Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.
De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel. In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden. Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.
Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.
Goedendag
Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’ Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst. Ook de mout is van een Belgische mouterij Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen. Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.
Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk. Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.
Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken! Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten! Wie imiteert nu wie?
De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.
Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren. Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren. Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland. Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.
Nieuwe bieren?
Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert
‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.
Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in. Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat. Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.
Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen? Fel gehopte, zure bieren enz…
Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.
Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen. Dit voor een op gerijpte Goedendag?
De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!
Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren en ook van de lekkere Goedendagkaas.
Eigen voorkeur
Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?
Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.
Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)
Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.
Lichte fruitige smaak Streepje mout Diep is er een lichte bitterheid Het bier is mooi in evenwicht Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken. Citrus toetsen
Goed gebrouwen fris bier Een lekkere zomerse allemans vriend.
Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Moutig aroma Zoete geurige caramel
De aanzet is zoet Lekker moutig Caramel komt eventjes opzetten Toetsen van melkchocolade Na een tijdje komt de bitterheid piepen Licht geroosterd prikje Mooi in balans Zoet kruidige afdronk Lekker Vlaams bruintje!
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (40) - Guinness Dublin Porter - Guinness West Indies Porter – Superbia - Troubadour Magma Tripel Special edition Spiked Brett - Westmalle Dubbel
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag Heerlijk aroma van koffie. Tikje donkere chocolade
Licht bitter en een tikkeltje zoet Moutig Geroosterde tinten. Vrij droog een beetje zoetheid Ondanks de weinig % alcohol toch een fatsoenlijke smaak. Lichte goed gebrouwen porter; Maar de smaak mocht ietsje steviger! Maar toch van genoten.
Fruitige neus (Sinaas) Lichte brett Enkele kruidige prikken
De smaak is fruitig Ook enkele kruidige toetsen Hoppig licht zuur Brett prikken Een bont allegaartje aan smaken maar alles in evenwicht. Een klasse bier!
Superbia (7,0% Alc.Vol.) Gebrouwen doorHugel- Kortrijk In de brouwinstallatie van hetGulden Spoor- Gullegem
Goudblond amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.
Licht florale neus Citrusprikken
De aanzet is zoet. Karamel Ook hier is het florale aanwezig. pompelmoes, citrus Na een tijdje komt een hoppige bitterheid opzetten. Het bier is mooi in balans. Een lekker bier met een droge afdronk!
Donkerbruin Trappistenbier met naar gelang de lichtinval een rode schijn. Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma Gebrande mout en een tikkeltje chocolat
De smaak is meteen raak Moutig, nootachtig Karamel Met toetsen van bruine suiker Het bier heeft een vleugje zoetheid Maar wordt goedgemaakt met een hopbitterheid
Een droge licht bittere afdronk. Topklasse maar dit wisten we reeds lang
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
De meeste brouwerijen brachten unieke brouwsels mee die zelden of nooit in België verkrijgbaar zijn, maar voor de gelegenheid wel beschikbaar waren bij Bierhalle Deconinck en op het Festival.
Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 1)
Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 1)
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2017 werd in de loods van Bierhalle Deconinck in Vichte het 6de Alvine Craft Beer festival 2017 georganiseerd. Het is al voor de tweede maal dat de brouwerij uit Moen en de drankenhandel uit Vichte hun handen in elkaar slaan.
Brouwerij Alvinne ligt eigenlijk aan de basis van de craftbeerfestivals in België. In 2009 startten ze in hun eigen brouwerij in Heule samen met De Struise Brouwers en Brouwerij De Molen uit Nederland hun eerste ACBF. De naam was toen nog PréZBF. Buitenlandse Bierliefhebbers die afzakten om het Zythos Bierfestival bij te wonen kwamen een dag vroeger om dit evenement mee te pikken. Zo sloegen ze twee vliegen in een klap. Toen kwamen al bussen uit Italië en GB afgezakt naar Heule.
In 2010 was het tweede festival te gast in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde. Voor mij nog altijd de mooiste en vreemde locatie.
In 2011 was ACBF te gast in de Kasteelhoeve in Avelgem en vervolgens verhuisde het festival in 2012 naar de eigen brouwerij in Moen . Bierhalle Deconinck kwam pas in 2015 en 2017 aan de beurt. Alles wijst erop dat dit de vaste stek zou kunnen zijn voor latere edities
Van de twintig aanwezige brouwerijen dit jaar kwamen er maar liefst 16 uit het buitenland. Niet alleen de aanwezigheid van deze microbrouwerijen maken dit festival zo uniek maar ook hun bieren die er geserveerd worden zijn van een categorie apart. Als echte bierproever mag je eigenlijk niet stilstaan bij de klassieke bieren alleen. U moet proberen kennis te maken met de nieuwe generatie bieren. IPA’s, Sourbeers, Russian Imperial Stouts, Barley wine’s, bieren gerijpt op vat zijn momenteel schering en inslag.
Voor de tweede maal kon het Festival in Vichte rekenen op een 1500 tot 2000 bezoekers. Deze beergeeks kwamen hun smaakpapillen verwennen in de voor de gelegenheid prachtig opgezette hal.
De ambachtelijke bieren (craftbeers) allemaal gebrouwen door kleine brouwerijen boden een unieke smaaksensatie. Sommige bieren worden door Ratebeer beschouwd als de beste van hun land. Het zijn nu net een deel van deze bieren (een 150-tal) en hun bedenkers die Brouwerij Alvinne in samenwerking met Bierhalle Deconinck verzamelden in Vichte
Daar het allemaal bieren zijn met karakter, heb ik ook mijn fotoreportage er op aangepast
Vrijdag 14u00 - Al geduldig aanschuiven.
De catering was voor de tweede maal in handen van het Top Bierrestaurant Nuetnigenough uit Brussel . Zij werden door RATEBEER uitgeroepen tot 2° beste bierrestaurant van 2016 van België. Wij van het wekelijks HOPnieuws overhandigden hen het beeldmerk ‘Think Global - Drink Local’. Wij zetten met deze reuzeposter brouwers, bierfirma’s, horeca, voordrachtgevers enz… kortom mensen die iets bewezen hebben of willen bewijzen op biergebied in de kijker.
Oliver en Cécile
Edvard Hortemo van de Noorse brouwerij Nøgne Ø.
De Struise Brouwers
Brouwerij 'Het Uiltje'
Medewerkster Lynn Castelein behoudt het overzicht!
Etienne Vermeulen
Het team van Brouwerij De Molen
Dimitry Morozov (La Pirata - Spanje)
Lijk ik op de foto achter mij?
Sigurd Vandenbroucke en Stephan Smedtje Desmedt (Crew)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (39) - La Renaissance Silver - 1 Year barrel aged – Levir - Origame 6 Saison du Brabant – Salvation - Straffe Hendrik Herritage 2011
Zoete aanzet Lichte pittige en fruitige smaak Toetsen van toffees Soms een tikje mout. Hout Wijnsmaakje af en toe Mooie bittere afdronk Een heerlijk genietbier !
Donker bijna zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
Chocolade in de neus. Donkere mout. tikje zoethout
De aanzet is donkere mout Lichtjes zoet Droptintje Geroosterde noten Koffie Goed in evenwicht. Een aangenaam bier om te degusteren
Straffe Hendrik Herritage 2011 (11%Alc.Vol.) De Halve Maan– Brugge
Bruin van kleur met een beige roomkraag
Fruitige neus Druifjes, bessen Tikje chocolade
De eerste slokjes zijn zoet. Fruitigheid vult het gehemelte Druiven Tikje hout Karamel Soms een likeursmaakje Prikken van wijn Lange afdronk. Geniet bier!!!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Groeten William
De aanvang is heerlijk Frisse zoete toetsen van citrus, pompelmoes Afwisselend met een bittertje van sinaasappelschil. In de achtergrond een lichte moutsmaak van karamel Het zoete blijft aanhouden Hier en daar een bitter prikje Mooi evenwicht Droge afdronk Een toppertje! Maar oplettenvoor de 8,5% want het drinkt vlot
Matige zoete smaak. Beetje gist Licht fruitig Ook een zekere kruidigheid laat zich af en toe smaken. Een kleine bitterheid in de afdronk. Een goed gebrouwen toeristisch biertje!
Leffe Royal Mount Hood (7,5%Alc.Vol.) AB inBev- Leuven
Donkeramber kleur met witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidige toetsen
Zoete aanzet Karamel op de achtergrond Zoete aanzet Tikje sinaas Banaan Kruidige toetsen (kruidnagel) Weinig hopaanwezigheid. Droge afdronk Niet slecht maar er mocht meer power in het bier
Moutige aanzet Lekkere gerookte matige smaak Karamelprikken TIkje chocolade Een matige bitterheid Het bier is mooi in evenwicht. De afdronk is licht gerookt! Weerom een top bier voor mijn smaakpapillen van de Totembrouwerij!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverijen (5) - Hip Hop Porter - Bask Wadder Dubbel - Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (5)
Hip Hop Porter Bask Wadder Dubbel Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1
Brouwerij Leysen
Brouwerij Leysen word gerund door Jorge Leysen een veertigjarige burgerlijk ingenieur. Hij startte zijn brouwerij in de Meivuurstraat (Herentals) met een brouwketel van 200 liter waar hij 160 liter per keer brouwde. Door de vlotte verkoop van zijn bier Baskwadder op de Herentalse markt moest Jorge al vlug twee batchen per week brouwen. Extra vergistingstanks en brouwketels geven hem nu de mogelijkheid om 800 liter per week te brouwen. Onlangs kwamen er nog twee vergistingstanks van 600 liter bij. De eigenaardige naam Baskwadder verwijst naar een angstaanjagend wezen dat ergens in de bossen bij de Aa in Herentals zwerft, verzonnen door bezorgde ouders uit de buurt die niet wilden dat hun kroost te ver van huis zou spelen. Geroen en ik proefden de Bask Wadder Dubbel.
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Zoet en fruitig aroma Geroosterde prikken Koffie in de verte
In de verte zoethout Geroosterde toetsen Licht zurig Fruitig zwarte besjes Alles mooi in balans Lekker bier
De Keukenbrouwers
Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck, ook de keukenbrouwers genoemd bestaan bijna twee jaar. Hun naam hebben ze gekozen omdat ze net zoals veel hobbybrouwers gestart zijn in hun keukens. Vijf jaar hebben ze met een brouwkit gewerkt. Tot ze over stapten naar verse grondstoffen. Door het enthousiasme van familie en vrienden over de gebrouwen bieren besloten ze hun hobby te professionaliseren. Ze zijn gestart als hobbybrouwers maar hebben verleden jaar de professionele roerstok aangenomen. Liever zelf brouwen dan een bierfirma op te richten was hun gedachtegang. In Hove in de achtertuin van Jan hebben ze in een container hun eigen brouwerij gevestigd. In hun tot nu toe kort bestaan hebben ze al heel wat bieren gebrouwen de meeste onder de naam Hip Hop. Met hun 'Hip Hop Extreme IPA’ brouwden ze het bitterste bier van België. Op het modest bierfestival verleden jaar (In 2015 stonden ze daar als jongste brouwerij) werd hun Hip Hop Modeste IPA verkozen tot het beste bier van het Bierfestival. Inmiddels hebben ze een 20-tal bieren op de markt gebracht.
Donker amber van kleur met een gebroken witte schuimlaag
Zoet aroma Nu en dan een licht zuurtje in de neus. Chocolade toetsen Licht gebrand
De eerste slokken zijn lichtzurig die overgaan naar zoet. Romig en zacht Chocoladetoets
Zeer toegankelijk bier Mocht toch een beetje meer power inzitten. De naam Porter is toch ver te zoeken in dit bier. Laten we het een allemans vriend noemen.
Jan Vandijck op het Modest Bierfestival 2015.
Brasserie de la Lienne
Nicolas en Melissa Resimont,(broer en zus) startten met hun ambachtelijke brouwerij in 2013 in het rustig gehucht Lierneux gelegen tussen de provincies Luik en Luxemburg in het hart van de Belgische Ardennen, De microbrouwerij is gevestigd in een oude boerderij waar rust en sereniteit de brouwers inspireert. De aanpalende schuur doet dienst als degustatieruimte. Melissa is afgestudeerd in de biochemie en heeft een Master diploma in de biologie aan de Universiteit van Luik, Zij was werkzaam bij Ortis. Ze volgde een micro-brouwer training bij IFAPME !n Villers-le-Bouillet. Haar broer Nicolas is afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Technisch Onderwijs van Luik en werkte in een bestemmingsplan bedrijf van Petit-Rechain. Ze kochten een kit in brouwland van 10 liter. Elk weekend brouwden ze een brouwsel. Ze lieten hun vrienden proeven en door hun positieve aanmoedigingen besloten ze verder te brouwen. Door het bezoeken van kleine brouwerijen (Bellevaux, Courtil en Bastogne) werd hun liefde voor het brouwen nog sterker en zo kochten ze de boerderij waar nu hun brouwerij is in gevestigd.
Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1 (10% Alc.Vol.) Brasserie de la Lienne– Lierneux in samenwerking met MiOrge Mi Houblon
Zwart bier met beige schuimkraag
Geurig aroma van koffie Geroosterde prikjes zoet nootachtig
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop en uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017 - Hopmuseum Poperinge
Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop
Uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017
Op vrijdag 4 februari 2017 werd in het Hopmuseum de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden. Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2016 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hadden aangevraagd en verkregen.
Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’ is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen.
Logo VZW HOP
Kersverse Voorzitter Joris Cambie
Joris Cambie
In zijn toespraak bedankt Joris de gewezen voorzitter Eric Lagache voor zijn vele jaren als voormalige voorzitter.
VZW Hop is de overkoepelende organisatie van de Belgische hopsector. Als internationaal lid van het Hopbeluik verdedigt ze de belangen van de lokale hoptelers alsook deze in het buitenland. Deze zomer gaat er in de Yakima vallei (USA) het tweejaarlijks Internationaal hopcongres door, waar enkele Poperingse hoptelers er België zullen vertegenwoordigen. De algemene situatie in de hopsector in België is op heden nog steeds positief. De hop van de oogst 2016 werd allemaal doorverkocht aan rendabele prijzen. Er zijn nog mogelijkheden om meerjarige verkoopcontracten af te sluiten, zelfs rechtstreeks met Belgische brouwers. Veelal onder de vorm van hoppellets. Nu gebeurt het jammer genoeg nog te veel in het buitenland. Misschien moet er gekeken worden om het nog meer lokaal te kunnen verwerken. Verleden jaar werd het areaal nog uitgebreid met een tiental hectaren en ook dit jaar komt er een lichte uitbreiding van de oppervlakte. De vraag naar Belgische hop (hoofdzakelijk aroma hop) wordt omhoog geduwd door de wereldwijde groei van de craftbierindustrie of zoals wij dat noemen de groeiende vraag naar de authentieke streekbieren, regionaal gebrouwen met regionale ingrediënten van bij ons. Het lanceren van het Belgisch HOPlogo in 2011 werpt dan ook meer en meer zijn vruchten af. Binnen het leader project voor de hopteelt dat al een jaar loopt werden er ook al enkele acties ondernomen. Er werd een bezoek gebracht aan de technische hopbeurs ‘Galimarkt’ in Duitsland en aan het onderzoekscentrum Hull in Mainburg. Er werden ook vergaderingen gehouden voor het ontwikkelen van een nieuw authentiek Belgisch hopras. Ook werd een technische specialist uit Duitsland uitgenodigd om de verouderde plukmachines te herstellen mits weinig kosten en kleine aanpassingen. Dit om een betere plukkwaliteit te bekomen. De hopsector heeft terug de wind in de zeilen!
Burgemeester Christof Dejaegher
Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher.
Poperinge heeft nog steeds een sterke groep aan landbouwbedrijven. Hop speelt daar een belangrijke specifieke niche in. Daarom steunt het stadsbestuur met heel hun hart de hopsector en de Poperingse brouwerijen. Ze steunen de landbouw in het algemeen door gebruik te maken van het leaderproject dat werd ingediend in 2015 en dat in begin 2016 werd goed gekeurd door het managecomité Leader. Het stadsbestuur probeert met VZW Hop de netwerken, de contacten en ook de vriendschap binnen de sector te bevorderen door het organiseren van heel wat activiteiten. Ze proberen te werken richting kwaliteit want de kwaliteit is bepalend voor de afname van de hop door de brouwers en koppelen tenslotte het succesvolle logo aan die kwaliteit. De bedoeling is ook door hun deskundige inbreng een stukje kennis te gaan verbreden en zo voeren ze één na één, actie per actie, het plan zoals het werd ingediend. Het is ook voor het eerst in de geschiedenis van de stad dat een volwaardig actieve ambtenaar bij de 'Dienst Landbouw' is aangenomen. Luc De Wulf en nu ook Eline Rosseel is een sterk team om de sector te ondersteunen. Ook financieel zal de stad de hopsector de komende jaren ondersteunen. Ze heeft in 2016 het budget moeten bijtanken wat een bewijs is dat de hopsector toch een stukje de wind in de zeilen heeft. Ze doen het voor de stad en zijn inwoners maar ook voor de toekomst van het toeristisch beleid. Dit is een bijzondere kapstok die de link tussen de hop en het toerisme legt, namelijk het streekgebonden karakter of de 'couleur locale'. Hun verhaal begint en eindigt met de hop.
Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt! - Brouwerij De Poes
Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt!
Brouwerij De Poes
Net nu de"Tieltse bieren en brouwerijen" het themajaar is van de stad Tielt, schenkt Stijn David met zijn brouwerij ‘De Poes’ de lijnwadeniers een nieuwe brouwerij. Wij waren maar al te blij met de uitnodiging en ook de Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere was vrijdagavond aanwezig bij de voorstelling. Ze was heel trots op de nieuwe stadsbrouwerij en drukte tijdens haar openingsspeech haar waardering uit voor Stijn David (42) die met 'De Poes' weer leven in de brouwerij brengt in het Molenland.
Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere
Ik mocht brouwer Stijn interviewen en stelde hem volgende vragen!
Vanwaar de liefde voor bier?
De liefde voor bier is een oude liefde. Eentje die er met de paplepel is ingebracht. Ik herinner me nog mijn eerste slok Tafelbier aan de tafel van oma en opa zaliger. Als tiener ben ik zoals vele tijdsgenoten (ik ben 41 jaar oud) in contact gekomen met bvb. de stijl witbier die midden de jaren '90 zeer populair was. Dat was voor mij de absolute topper van het moment, een lekker witbier en in Tielt was het witbier van de voormalige brouwer Riva – Dentergem zeer aanwezig. De liefde is sindsdien altijd gebleven en gaandeweg ben ik verder op ontdekkingstocht gegaan.
Brouwer Stijn David
Heb jij lessen Zythologie of andere cursussen gevolgd?
Ik ben van opleiding diëtist, daar ben ik in tijdens mijn studiejaren in aanraking gekomen met scheikunde en samenstelling van voedingsmiddelen, waaronder bier. In avondonderwijs heb ik via het CVO Pantha-Rhei een opleiding tot brouwer genoten en zo ben ik begonnen met thuis bier te brouwen. Zonder gedegen opleiding is het vaak wat zoeken en met een stevige basis ben je toch reeds een heel eind op weg.
Help je echtgenote Sofie mee bij het brouwen of in de zaak?
Sofie heeft wel al eens mee aan de brouwketels gestaan, maar ze ondersteunt me vooral met advies en is bepalend voor de look & feel van ons merk. Naast het merk bedacht ze ook het concept van de degustatieruimte en hoe deze ingericht moest worden. Ik ben haar zeer dankbaar want ze heeft een nuchtere kijk op de zaken. Het is zeer belangrijk om je eigen sterktes en zwaktes te kennen. Voor wat je zelf minder goed beheerst, is het interessant om een andere persoon in te schakelen om tot een mooi resultaat te komen.
Stijn en Sofie in hun prachtig degustatielokaal
In het mooie degustatielokaal is het brouwschema op de muur achter de bar aangebracht.
St. Arnoldus prijkt hoog boven alles uit!
Kun je een kleine beschrijving geven van uw brouwinstallatie?
De brouwerij is zeer klassiek opgebouwd. Ze is gebaseerd op de installatie van Deca Brouwerij in Woesten en bestaat uit een brouwzaal, lager- en gistingsruimte, warme kamer en voorraadruimte. Daarnaast beschikken we nog over een kleine degustatieruimte.
In de brouwzaal vind je de klassieke onderdelen zoals de kookketel, heetwatertank, roerkuip en filterkuip. We gebruiken de infusiemethode in het brouwproces. Het beslag komt nooit rechtstreeks in aanraking met verhitting.
Na het beëindigen van het kookproces wordt het bier versneld gekoeld door middel van platenkoelers en kunnen we overgaan tot de vergisting. De gist- en lagervaten in de gistingsruimte zijn voorzien van koelleidingen, waardoor we zowel bieren van hoge en lage gisting kunnen produceren. Het koelcircuit is een zware investering maar we kunnen er wel het bier optimaal mee opvolgen door de temperatuur te regelen. De volledige brouwinstallatie is samengesteld uit een combinatie van nieuwe en gebruikte onderdelen, maar steeds met oog voor de kwaliteit van de verschillende stukken.
De brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren.
Horizontaal liggende gistingstanks.
Hoeveel bier zal je brouwen in je eigen brouwerij en hoeveel nog bij Deca?
Onze brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren. In Tielt zullen we vooral inzetten op de ontwikkeling van nieuwe bieren enerzijds en anderzijds zullen we er ook de Poes brouwen voor het vullen van 75 cl flessen en vaten. We verwachten dit jaar alvast uit te breiden met minstens één nieuwe biersoort. Daarnaast blijven we samenwerken met Deca, waar de capaciteit een stuk hoger ligt (een installatie van 30 hectoliter). Ook hier zal De Poes gebrouwen worden, maar dan voor het afvullen van de 33 cl flesjes. Momenteel brouwen we er in de wintermaanden twee keer per maand, in de zomermaanden loopt dit op tot drie keer. Het etiket zal steeds vermelden waar het bier gebrouwen is, zodat klanten steeds correct geïnformeerd zijn.
De brouwerij zal ook dienst doen als uithangbord én als testlabo.
Vanwaar de naam De Poes?
“Vandaag een poes, morgen een kater” klanten maken er graag grapjes over. De naam is nochtans niet vergezocht en is een ode aan onze huispoes, Watje. Katten genieten graag en wij willen dat mensen ook genieten van ons bier.
De aanzet is moutig. Zoet tot lichtbitter. fruitige toetsen. Een beetje deegachtig. Licht hoppig, mocht voor mij iets meer zijn. Lichte bitterheid in de afdronk. Een allemansvriend!
Zal je ook brouwen voor andere?
Daar lopen op dit ogenblik verschillende onderhandelingen over. De kans bestaat dus effectief dat er binnenkort ook gebrouwen wordt voor derden.
Kunnen andere brouwers gebruik maken van uw installatie?
Er is redelijk wat interesse van gastbrouwers om gebruik te maken van onze brouwinstallatie. We zullen hen die kans en mogelijkheid geven in de toekomst, maar ik wil onze installatie eerst helemaal op punt zetten en 100% leren kennen zodat de service naar hen toe optimaal kan verlopen.
In de gangen zijn emailplaten en ander didactisch materiaal aangebracht, waaronder enkele de Tieltse brouwerijen in de verf zetten.
Gebruik je Belgische producten om te brouwen? Hop, mout?
Zeer zeker, wij werken steeds met hopbellen uit de regio van Poperinge. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van onze Belgische hopsoorten geloof sterk in korte keten processen. Waarom zouden we hop uit verre landen gaan betrekken als we onze eigen landbouwers maximaal kunnen ondersteunen en we de kans krijgen om met deze kwaliteitsproducten te mogen werken? De Poes draagt met trots het logo 'Belgische Hop' en ook toekomstige biersoorten zullen met Belgische hop gebrouwen worden. Daarnaast is ook onze mout afkomstig van een Belgische kwaliteitsmouterij.
Staan er in de toekomst nog nieuwe bieren op uw programma?
We werken aan een tweede bier. Dit bier zit op dit ogenblik op de lagertank en we hopen om dit binnenkort te kunnen lanceren. Het gaat om een Export Pilsener. Een ondergistend bier met een lager alcoholgehalte en gemaakt met puur gerstemout.
Waar kunnen de mensen je bieren vinden?
Ons bier kent een redelijke verspreiding dankzij verschillende drankenhandels. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk. De geïnteresseerde lezer kan een kijkje nemen in de rubriek “Waar kopen?” op de nieuwe website: www.brouwerijdepoes.be
Welk soort bier degusteer je het liefst?
We hebben het geluk in België een enorm aanbod aan bierstijlen op de markt te vinden. Ik kan zowel genieten van een stout als van een blonde tripel of van een geuze. Het maakt niet uit of het licht of zwaar alcoholisch is, als het maar goed uitgebalanceerd en evenwichtig is.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Dat is een moeilijke vraag. Een echt lievelingsbier of -stijl heb ik niet. Ik heb wel bewondering voor de West-Vlaamse roodbruine bieren en hun brouwers.
Bedankt Stijn
Samen met enkele bierliefhebbers wens ik Stijn en Sofie heel veel succes!
Brouwerij De Poes
Productiesite en brouwerijbezoek: Tenhovestraat 1 - 8700 Tielt Maatschappelijke zetel en correspondentie: Lindenlaan 9 - 8700 Tielt
Voorstelling Homo Beerectus in brouwerij De Oude Maalderij - Izegem
Homo Beerectus
Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt starten met een uniek bierproject.
IZEGEM
Een uitnodiging ontvangen om een voorstelling van een uniek bierproject bij te wonen, daarga ik graag op in. Ik was niet alleen in de 'Oud Maalderij' van Jef Pirens. Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig.
We werden in de brouwerij ontvangen door de twee iniatiefnemers Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt.
Homo Beerectus
Willen de twee vrienden even succesvol zijn als de 'recht opgaande mens' van een 1,6 miljoen jaar geleden? In elk geval ze hebben samen genoeg 'brains' om succesvol te worden! Brecht Kindt, als bedenker van dit unieke bierproject en Jef Pirens, die niet aan zijn proefstuk toe is bij het brouwen van bijzondere bieren.
Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig. De meeste waren ambassadeurs die tenslotte deel uit maken van het project.
"De Homo Beerectus” - staat centraal. Hij beschikt zelfs over een stamboom. Door het brouwen van 30 bieren gedurende zes jaar verkrijgt de 'Homo Beerrectus' een stamboom. Deze bieren worden gelanceerd bij 30 ambassadeurs. Deze 30 uitgekozen Vlaamse handelszaken (Restaurants, Cafés en Drankenhandels) die 'bier' een warm hart toedragen en enorm veel tijd aan hun zaak besteden zullen deze bieren uitschenken ofwel verkopen, zolang hun zaak de voorraad strekt. Van elk bier wordt er maar een bepaalde hoeveelheid gebrouwen en het bier zal ook maar éénmaal verkrijgbaar zijn.
Degusteren met een verhaal
Brouwer Jef leg hoe alles in zijn werk zal gaan.
De gegraveerde stamboom
Alle ambassadeurs krijgen een gegraveerde stamboom waar ze telkens een gepersonaliseerd kroonkurkje kunnen aanhangen dat enkel in hun zaken te zien zal zijn. De gebrouwen bieren en het verloop van de stamboom zal via hun website te volgen zijn. Op elk etiket staat er een QR code die met een smartphone te scannen is. Ook op hun Engelstalige website is er voldoende informatie te vinden. U zal dus kunnen volgen wanneer precies het volgende bier zal verschijnen.
De Bizarre Brewer
Na de voorstelling van het project werd ook het eerste bier aan de ambassadeusr en genodigden gepresenteerd.
De Bizarre brouwer (7,5%Alc.Vol) is een donker zacht bier. Het degusteert vlot en heeft zachte toetsen van gebrande mout met een koffie met melksmaak. De afdronk is droog en licht bitter. Een prima start!
Brecht Deleye en Kris Goegebeur hadden een brood gebakken dat perfect met het bier matchte. "Het ging om broden die met veenbessen en chocolade en draf gemaakt werden. Net zoals als Brecht en Jef zijn ze fan van het duurzame en ambachtelijke en ze zijn enthousiast om aan dit project hun steentje te kunnen bijdragen. Er waren dan ook niets dan tevreden gezichten bij de ambassadeurs.
Enkele genodigden en ambassadeurs voor de lens.
Meer info op de website van de brouwers: www.homobeerectus.com
Ceci n'est pas une brune! - Petre-Devos Audenaerde
Ceci n'est pas une brune!
Petre-Devos Audenaerde
Oudenaarde
Dat Oudenaarde de naam van bierstad draagt is algemeen geweten. Ooit telde de stad maar liefst 17 brouwerijen. Gelukkig zetten de brouwerijen Roman, Liefmans (Duvel Moortgat), Smisje en Cnudde de rijke biertraditie van de Scheldestad verder. Ook de jaarlijkse terugkerende Adriaen Brouwer Bierfeesten zijn sinds mensenheugenis een begrip. Maar Oudenaarde is bij de mensen vooral gekend om hun Oud bruin of het Oudenaards bruin. De bijzondere eigenschappen van dit bier (Karamel, bitter, zurige smaak) werden toegeschreven aan het typisch Oudenaards water die ijzerhoudend is en beschikt over een hoog calciumgehalte.
Petre Devos
Een verdwenen brouwerij die ook bekend was voor zijn bruine bieren was Petre-Devos of van 1940 tot 1970 ook Brouwerij St. Arnoldus genoemd. In hun gamma bieren was er ook een Triplel Trio Petre Devos. Nu 47 jaar later is brouwer Edward Vandermeersch er in geslaagd om een gistkolonie uit enkele oude flesjes van dit bier meer dan 50 jaar opnieuw op te kweken.
Gist
In een laboratorium kon Edward de gistcelkolonie uit het stokoude bier Trio Triple opnieuw opkweken en er bleek dat de cel ook kon doorgisten voldoende om een goed bier te kunnen brouwen. Hij heeft het oude bier weer tot leven gebracht. Wat een hele prestatie is voor deze brouwer. Het bier wordt gebrouwen onder leiding van Edward bij brouwerij 't Verzet in Anzegem.
Donker amber van kleur Dikke schuimkraag die vlug verdwijnt.
Fruitig aroma Gistig
Moutige aanzet Pittige en scherpe smaak Moutbitterheid Karamel soms een IJzer smaakje? Nu en dan een zurige toets. Fruitig Ook de afdronk is redelijk scherp en bitter. Duidelijk een bier om over te discuteren. Mij bevalt het wel maar toch heb ik mijn bedenkingen hoe het bij anderen zal overkomen?
Verjaardag brouwsel voor 20 jaar Brasserie Thiriez. Brouwerij Thiriez was één van de brouwerijen die indertijd uitgenodigd was op het bierfestival Bruxellensis ingericht door de mensen van de Zennebrouwerij in de IJskelders van St. Gillis (Brussel).
Wazig geel bier met een romige schuimkraag
Een aangenaam fruitig aroma Lichte florale prikken.
Moutige aanzet. Aards. Fruitige smaken geven een lekkere toets. Perzik Citrus af en toe Hoppig Soms een lichte broodsmaak. Fris en doordrinkbaar Droge afdronk Pittig lekker!
Een heerlijke neus Caramel Fruitig Tikje geparfumeerd
De smaak is aangenaam. Zoete toetsen van Karamel en Toffee pompelmoes zorgt voor afwisseling Tikje honing Allemaal mooi verdeeld Aangenaam bier met een droge en lichte hoppige afdronk.
Moutige aanzet Licht hoppig ook hier een aanwezigheid van kruiden. Tikje toffee Allemaal matig gedoseerd. Het bier degusteert vlot. Is geen hoogvlieger maar toch een allemans vriend.
Donkerkoper kleurig bier met romige witte schuimkop
Aroma van alcohol (cognac) Houten toetsen Gistig en kruidig
Zoete aanzet Alcoholwarmte is voortdurend aanwezig Tikje banaan en honing. Abricot geef een extra touch Wat hout in de mond Prikje vanille Iets te alcoholisch! Bier om enkel te degusteren in je luie zetel!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.