Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
26-11-2008
De Herder - Wevelgem
Claudine Bulcaen mag zich een gelukkige waardin voelen. Ze heeft weliswaar geen ster gekregen in de nieuwe Michelin Gids. Maar ze runt het oudste cafeetje van Wevelgem uit.
Hoeveel maal per week Voske en ik hier met de wagen voorbij rijden is bijna niet te tellen. Telkens met de vraag, zou dit nu een cafeetje of een restaurantje zijn? Tot dat Danny Van Tricht een bevriende blogger een foto van "De Herder" op zijn prachtige blog "Vader Abt en zijn Portrettekes" plaatste.
Het is uiteindelijk een klein gezellig restaurantje. Voske en ik hadden voorgenomen van zodra de problemen van de baan zouden zijn in verband met haar eetmoeilijkheden hier zeker eens zouden binnenstappen. Veertien dagen geleden was het zover.
De Herder, Gullegemstraat 17 Wevelgem. Het oudste restaurant van Wevelgem. Bemerkt de eigenaardige dakconstructie
De oude emailborden aan de buitenmuren veraden nog dat het hier ooit een cafeetje is geweest. Alle bieren zijn jamer genoeg uit het bierlandschap verdwenen.
Ook het interieur verwijst naar die goeie oude tijd. Al is het antieken interieur een aandringen van huisbaas Marcel Vandoorne. Die bezit ook een landbouwmuseum in Moorsele
Mensen van alle slag komen in De Herder over de vloer.
De Herder is tegenwoordig niet zozeer meer een café maar eerder een eetcafe. Noem het maar een kleine fijn restaurantje.
Op het kaartje staat er Babbel- en knabbel-staminee
Bronnen wijzen erop dat De Herder reeds meer dan 300 jaar bestaat.
Waar vroeger nog het salon was is nu een tweede eetzaaltje bijgekomen.
Claudine kookt graag.Haar hobby is uiteindelijk haar beroep geworden. De maaltijden worden altijdop Grootmoeders wijze klaar gemaakt. Daarin is de sympathieke waardin ouderwets gebleven. Ze past dus precies in het cafeetje. Jammer maar ik mocht haar niet fotograferen
In het kantenbakje een kopie van 6 jaar geleden met een foto van Claudine toen ze het restaurant overnam.
Het restaurant straalt een familiaal karakter uit. Het antieken meubilair en dito muurbekleding zorgt ervoor dat de klant terugvalt op de zweem van toen.Dat schept rust en een gezellige sfeer.
Voske doorloopt de kaart. Bierliefhebbers komen hier niet aan hun trekken en dit is wel jammer. Claudine kent niets van bier en dat geef ze grif toe. De klanten vragen meestal om wijn. Enkel een paar klasieke bieren staan op de kaart
Voske koos voor de roggevleugels met karpertjes.
Ik koos voor de paardensteak met sjalotjes. Twee eenvoudige gerechten maar met zoveel toewijding klaar gemaakt dat het hemels genieten was. Alle gerechten worden in nog oude pannen (zonder oren) klaar gemaakt. Claudine wil niets anders gebruiken, vandaar het succes van haar restaurantje?
Reservaties op tel nr : 056/42.61.62 Gesloten op dinsdag en donderdag.
Gelukkig had Claudine een Westmalle Dubbel in huis.
Roodachtig van kleur Met een romige beige schuimkraag.
Het aroma is fantastisch moutig en een lichte koffietoets doen u bedwelmen.
De smaak is koffiemoutig met hier en daar fruitige prikjes van Koriander Bittere toetsen in de achtergrond maken deze trappist mooi in evenwicht Droge afdronk
Een warm bier om te koesteren.
Bezoek ook eens de prachtige site van Danny Van Tricht.
Het Vlaams Parlement wilde op 14, 15 en 16 november de burger laten proeven van de politiek. Volgens Voorzitter van het Vlaams Parlement Marleen Vanderpoorten heette dit Festival dan ook Smaak voor Politiek. Op het festival staat smaak in de brede betekenis van het woord centraal.Zowel onze bevoegdheden inzake voeding, eten, enz.. als de zin in het politiek bedrijven of het interesse wekken voor politiek, kwamen in het festival uitgebreid aan bod.
Hoe groot was mijn verwondering toen ik een mail in mijn bus ontving van Guido Vandermarliere, historicus en drijvende kracht achter de Keteniers met de vraag of ik op dit Festival van de Politiek een bierproeverij wilde geven op de zondag. Een hele eer voor een bierproever.
Eerst zou Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, over de smaak- en aroma-eigenschappen, de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt spreken. Daarna zou Guido het over het aspect erfgoed en monumenten en landschappen hebben. Daarna zou er een proeverij plaats vinden van een viertal biertjes. Alles zou plaats vinden in de Antoon Van Dyckzaal.
Om stresstoestanden te vermijden riep ik de hulp in van mijn vriend en spraakwaterval Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten. Hij zou de bieren bespreken. Ik zou mij met het inschenken en serveren bezig houden en hier en daar een woordje uitleg geven aan de aanwezigen.Ik werd bijgestaan door mijn echtgenote Voske en de Wacho een echte volksfiguur met passie voor bier en tevens uitgever van Wachos biernieuwsbrief op het Internet.
Hier moesten we zijn. Hertogsstraat 6 in Bussel
Ze verwachten ons want de deur stond al open. Nee zo eenvoudig ging het niet. We moesten na eerst een veiligheidsprocedure toegepast te hebben met ons kratjes bier via de parking onder het Parlement rijden. We werden onmiddellijk geholpen door vriendelijke en behulpzame ambtenaren. Ze waren de ganse dag ter onze beschikking. U raad het al! we waren VIP's
Via verschillende liften en gangen (met bewaking 'het sas' en zonder) bereikten we eindelijk de Antoon Van Dyckzaal. Jammer want de tijd speelde een beetje in ons nadeel. Zo kon ik de merkwaardige architectuur van het gebouw en de geïntegreerde Vlaamse hedendaagse kunst die het Parlement rijk is niet digitaal vastleggen.
Een bepaald kunstwerk buiten op straat kon je er niet naast kijken. Naar aanleiding van het Festival van de Politiek heeft de Kortrijkse kunstenaar Arne Quinze een nieuwe installatie ontworpen. De oranjekleurige constructie in hout en beton die hij in de Leuvenseweg optrok, heet "The Sequence" en verbindt het Vlaams parlement met het huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. (Ik heb trouwens nog een schitterend Duvelglas van hem in mijn bezit)
De constructie zal er vijf jaar blijven staan. "The sequence moet een brug slaan en mensen in beweging brengen. Ik wil de mensen samenbrengen, zoals vroeger op pleinen", zegt de kunstenaar. "The sequence" is niet het eerste werk van Quinze in Brussel. Het werk sluit aan bij 'cityscape' dat hij vorig jaar optrok op een braakliggend terrein aan de Guldenvlieslaan. In februari volgend jaar moet de Cityscape wel verdwijnen.
De Keteniers waren al aanwezig om hun powerpointpresetaie en geluidsinstallatie uit te testen. Op de foto vooraan van links naar rechts : Pether (Volkszanger), Voorzitter Guido Vandermarliere, secretaresse Annemie Declerck en Kunstschilder Ameel
We begonnen ook aan de voorbereiding. Hier Geroen die het bruine brood (smaakopruimer tussen twee biertjes door) in papieren korfjes verdeelde.
Ondertussen is ook Prof De Keukeleire aangekomen. Hier in gesprek met Annemie Declerck, secretaresse van de Keteniers
Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, sprak over de smaak- en aroma-eigenschappen van hop. Ook de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt kwamen aan bod. Hij bracht die toch enigszins zware materie op een speelse en luchtige manier die aan hem eigen is.
Een aandachtige toehoorder was Sven Gatz. Vlaams volksvertegenwoordiger Open VLD, fractieleider en Jets gemeenteraadslid. Ook iemand met passie voor bier en in het bijzonder geuze.
Over geuze gesproken. Op zaterdag waren er in de zuilenzaal twee lezingen. Verleden en toekomst van Lambiek en Geuze.
De Comissie voor Brussel en de Vlaamse Rand organiseerde deze lezingen. Presentatie was in handen van Armand Debelder (Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel en trekker van de Hoge Raad voor het Ambachtelijke Lambiekbier HORAL) en bierjournalist.
Ben Vinken (Uitgever van Bierpassiemagazine) sprak over verleden en toekomst van Lambiek en Geuze. Daarna volgde ook een proeverij.
Guido Vandermarliere had het over het aspect erfgoed, monumenten en landschappen. Vooral had hij het over het behoud en de restauratie van de Hopasten in de streek van Poperinge. In zijn studie worden alle nog bestaande hopasten geïnventariseerd, bestudeerd en op hun erfgoedwaarde geschat. Zo bracht hij zondag een vergeten en door economisch-maatschappelijke ontwikkelingen bedreigd stuk landelijk erfgoed opnieuw in beeld,
Naast hem zit Volksvertegewoordiger Patrick Lachaert, voorzitter leefmilieu en onroerend erfgoed die de sprekers inleidde. Geheel rechts zit De Hr. Johan Cuypers Commissiesecretaris Commissie voor Leefmilieu en Natuur.
Een volle zaal met vooraan een aandachtig Voske.
Daarna bracht Persensief Singersongwriter Pether uit Roesbrugge (WVl) zijn nieuw gecomponeerd hoplied.
Tijdens het lied brachten we de eerste proevertjes (Orval) in de zaal.
Geroen Vansteenbrugge gaf uitleg over de te proeven bieren
We serveerden vier bieren.
Orval 6,2 % Alc-Vol gebrouwen bij in de abdij van Notre Damme d'Orval Villers-devant-Orval. (Lux) Hommel 7,5 % Alc-Vol gebrouwen bij Van Eecke Watou (WVl) Hop-It - 9,5% Alc-Vol gebrouwen bij La Trappe Koningshoeven (NL) door Bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) Jessenhofke - 8% Alc-Vol. een biobier van bierfirma Beer, Bed & Breakfast Jessenhofkeuit Kuringen bijHasselt. (Limb) Voor een bespreking van de bieren klikt op de naam van het bier.
Freddy Debels (De Wacho) in volle actie
Hier bedien ik De Hr. Herman Degryse Conservator van het Hopmuseum van Poperinge.
Na het werk volgde de ontspanning. We werden uitgenodigd in het restaurant "De daktuin" om er te proeven van een 4-gangen menu.
Op het menu een glaasje Champagne en deze Ravioli van krab met rucola en Italiaanse salami
Daarna een Hutsepotje van speenvarken met een zacht looksausje
Als dessert een duo van citroen en kaneel Daarna koffie of thee met versnaperingen
De wijnen waren Chateau de Maupas en Regis Boucabeille.
Na het eten waren we uitgenodigd in het koffiehuis. om er het huisbiertje (nieuw) van het Vlaams Parlement te proeven.
Het gezellige koffiehuis grenst aan de koepelzaal.
'Halfrond' het huisbier van het Vlaams Parlement. Op zeer professionele wijze uitgeschonken.
Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. Het is wel een etiketbier van "Augustijn".
Als we later beelden zullen zien van dit gebouw (Koepelzaal) gaan we automatisch terug denken aan die ene fantastische dag dat we hebben mogen beleven in het Vlaams parlement.
En wees eens eerlijk! een bierproeverij geven in het Vlaams Parlement dat maakt u niet alle dagen mee. Het was zelfs een grote eer voor Geroen, Wacho, Voske en voor mij dat we dit mochten doen. Bedankt Guido !
De Week van de Smaak - Franse kazen en bieren in de Pado te Tielt.
De Week van de Smaak
De Week van de Smaak in Vlaanderen is een jaarlijks (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Meer dan 1000 grote en kleine acties zorgen voor een heerlijk programma.
De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met 'smaak' en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. Het evenement vertrekt vanuit een cultureel perspectief en heeft niet alleen aandacht voor de voedingsproducten zelf, maar ook voor het erfgoed, de verhalen en de studies erover. Het koesteren van culturele diversiteit en het creëren van een aanbod voor jongeren en scholen staan daarbij centraal.
Van 13 tot 23 november 2008 brengt de Week van de Smaak Frankrijk naar Vlaanderen! Om kennis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regios van Frankrijk, spiegelen we ze aan onze eigen provincies.
Organisatoren en gemeentes gingen aan de slag met een bepaalde Franse stad of regio. Ze gingen op zoek naar aanknopingspunten in hun keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest of tradities en creëerden ontmoetingen met de streek- en eetcultuur uit hun eigen gemeente of regio.
Ook Pado de bekende tapasbar uit Tielt bracht een stukje Franse gastronomie naar de Europastad. Meer bepaald kazen en bieren van de Regio Nord-Pas-de-Calais.
De te proeven kazen.
in wijzerszin :
De Maroilles : een kaas van het type gewassen-korst kaas. De Maroilles komt uit het noorden van het land, uit de regio Nord-Pas-de-Calais, en dankt zijn naam aan het gelijknamige plaatsjewaar hij al sinds de 7e eeuw gemaakt wordt.
Een Trappistenkaas Abbaye du Mont des Cats, vervaardigd in de Cisterciënzer abdij op de Katsberg (Abbaye du Mont des Cats).De Kaas is goed te vergelijken met de Port Salut.
Twee bio geitekazen van de hoeve "le cabri de flandres"uit Uksem (officieel: Uxem) is een gemeente in de Franse Westhoek. De ene is een jonge verse kaas met kruiden (onderaan), de andere een meer uitgesproken geitenkaas die wat ouder en daardoor wat droger is. Beide kazen dragen het Biolabel.
De te proeven bieren. Van links naar rechts : Hommelpap, Moulin d'Ascq een wit biobiertje, 3 Monts en Gavroche.
Blond wazig biobier Beperkte witte schuimkraag die al vlug verdwijnt.
De neus ruikt een weinig citrus en koriander.
De aanzet is ietsje bitter in tegenstelling tot Belgische witbieren. Lichte zurige toetsen van citrus. Matige bittere afdronk. Ondanks zijn beperkte alcohol mocht het iets meer body gehad hebben . Het was wel lekker te combineren met het bio kruidenkaasje.
De eerste slok is de smaak van een pils. Het bier is moutig zoet. Daarna komt een mooie bitterheid naar boven. af en toe een prikkeltje alcohol. Het bier heeft een droge afdronk en mooie nabitterheid. Een van de bekendste bieren van de regio.
De smaak is volmoutig Over het algemeen zoet. Het is alsof u verse koude wort drinkt. Smaak van brood. Een brouwsel voor de echte liefhebber van volmoutbieren. Het woordje pap in hommelpap heeft zijn naam niet gestolen. Nog een ouderwets biertje ambachtelijk gebrouwen.
Donker amber Helder met een mooie gebrokenwitte schuimkraag.
Het aroma is dit van alcohol. Heel doordringend.
De eerste slok bevestigd het geroken aroma Sterke alcoholsmaak. Cognac Fruitig met een bitterheid op de achtergrond. Het bier is volmondig. Een tamelijk zware afsluiter. Het bier viel bij de meeste aanwezigen in de smaak Want het werd achteraf nog vaak besteld.
Smakelijk.
In de culinaire wereld blijft het huwelijk tussen wijn en kaas het ene jubileum na het andere vieren. Perfecte partners, zo lijkt het wel. Maar schijn bedriegt, want zonder de wijn meteen in de steek te laten en met een beetje hulp van Belgische chef-koks heeft de kaas ontdekt dat hij met het Belgisch bier een heerlijk koppel vormt.
André PEETERS (Het Nieuwsblad)
Belgisch Bier kiest voor Belgische kaas:
uitgekiend smaakpalet (her)ontdekt
Smaakcombinatie krijgt steeds meer gastronomische aandacht
Steeds meer restaurateurs ontdekken de smaakrijkdom van Belgische bieren. Vooral het huwelijk van Belgisch bier met Belgische kaas vindt ingang bij chef-koks als een bijzondere smaakervaring. Soms met uitgedokterde recepten, soms in alle eenvoud van een stukje kaas met een glas bier.
Maar welke kaas combineer je met welk bier? Welke smaken gaan nu het best samen? Het Beer & Society Information Center van de Belgische Brouwers en VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing) lichten u een tipje van de sluier op van de haast eindeloze smaakcombinaties. Ontdek een stukje gastronomie, voor de keuken van elke dag of voor de semi-professionele hobbykok.
Zondag laatst (9 november 2008) hebben Voske en ik de eerste editie van Brugge Culinair bezocht. Deze beurs vond plaats in de Site Oud Sint-Jan in de Mariastraat. Niet alleen de vele standjes met Nationale- en Internationale streekproducten trokken onze aandacht maar als bierliefhebbers waren ook de te proeven bieren van de Belgische brouwers en bierfirma's een must om deze beurs met een bezoekje te vereren.
Er waren een 150 standhouders die streekproducten en specialiteiten uit binnen- en buitenland lieten proeven, degusteren en verkopen. Ze waren te vinden in de verschillende zalen op de twee verdiepingen van dit vroegere Sint-Janshospitaal. Alle Belgische provincies waren vertegenwoordigd met hun specialiteiten.
Een greep uit het aanbod : het beste bier van de wereld, streekbieren uit alle hoeken van ons land, Gilde van de Brugse Chocolatiers, Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, Orde van de Paardenvissers uit Oostduinkerke, mosterd, wafels, confituren, wijnen, champagnes, vleeswaren, mattentaarten uit Geraardsbergen, foie gras, kazen, paardenmelk, hoeve-ijs, koffie, chocolade, confiserie, honing, cuberdons, jenevers, paté, aperitiefwijn, appelsap, producten rechtstreeks van de hoeve.....maar ook streekproducten uit Brugge, Damme, Poperinge, Beauvoorde, Vlaams Brabant, Meetjesland, Limburg, Antwerpen,......
Ingang slechts 5 . En voor eenmaal voelden wij ons die zondag geen Weight Watcher.
EEN FOTOVERSLAG
Site Oud Sint-Jan met de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk
Patrick en Dominiek van Tapasbar De Pado (Tielt) hadden een klein cafeetje ingericht. Naast hun bekende streekbier Halleschelle kon men er ook proeven van een verwenkoffie.
Om de namiddag mee te beginnen. Een lekkere verwenkoffie bij Patrick en Dominiek.
Dat chocolade een Belgische specialiteit is bewezen de vele standjes van dit lekkers. Ook kon men de bekende Brugse Zwanentaart proeven.
Legende van de Zwaantjes :
Brugge werd in het verleden veroverd maar streed zich steeds weer vrij. Ook tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrjk kwam men in opstand. Op de markt werd zijn bevriende baljuw Lanckhals onthoofd. Daarop verplichtte Keizer Maximiliaan de Bruggelingen om voor altijd zwanen (langhalzen) op de reien te behouden.
Een eerste bierstand die we moeilijk konden voorbijlopen was die van De Struise Brouwers (De Beste brouwers van de wereld) en bierfirma Bieren Pirlot uit Pulderbos. Deze laatste kreeg onlangs van de gemeenteraad het licht op groen voor zijn toeristisch recreaief project. Een kleinschalige brouwerij met proeflokaal in een oude hoeve. Op de foto : Guy Pirlot en Urbain Coutteau
Als er in de Zandhovense cafés een vuurke wordt gevraagd, dan bedoelen ze daar geen aansteker of lucifers, maar het plaatselijk streekbier Kempisch Vuur. Guy Pirlot zette acht jaar geleden het recept op punt en brouwt sindsdien zijn gerstenat in de proefbrouwerij van Lochristi. Maar zoals gezegd voor niet lang meer. Zijn bierfirma wordt een heuse brouwerij
Vele bezoekers konden kennis maken met de Black Albert (13% ) van de Struise Brouwers.
Dit bijna zwart biertje is hemels complex. Gebrande mout Chocolade, kandij enz...
Een prettig weerzien met Achille van Microbrouwerij Achills uit Itegem. Naast het gama Serafijnbiertjes kon men ook proeven van een streekbiertje uit Lier. De liter van Palieter. Ik heb nog een botteltje thuis staan die ik later nog op dit bierblog zal bespreken.
Voor wie de Itegemse biertjes wilde proeven kon dit degustatiesetje aanschaffen. Men kreeg er nog het prachtige engelenglas erbij.
Proevertjes, enorm veel proevertjes. Zoals dit ambachtelijk geconfijt fruit en kaas. Viel het mee, dan kon je het uiteraard kopen.
Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan uit Brugge liet zijn Brugse Zot uitschenken door vier Vlaamse schonen. Het bier smaakte nog beter!
Sales Promotor en Quality Ambassador Bernard Dewolf van bierfirma Brouwerij Corsendonk uit Oud Turnhout had naast het gamma Corsendonk bieren zijn Corsendonk Christmas Ale mee. Normaal proeven we dit lekker Kertstbiertje altijd op de Horecabeurs in Gent. Nu konden Voske en ik er reeds van genieten in Brugge.
Poperingse specialiteiten altijd het proeven waard. Naast het pittige en bittere Hommelbie van brouwerij Van Eecke was er ook nog Hommelpaté te proeven en te verkrijgen van Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Voor een verse gernoase moest u bij deze garnaalpelster zijn Zoals ze ik kon fotograferen is het net een schilderij van Vermeer
Via e-mail stonden we reeds menigmaal in contact. Eindelijk konden we elkaar eens life zien. Johan Vermesen van Bierfirma J.B.S. uit Veerle-Laakdal kwam publiciteit maken met zjn Laakdalse Biershop voor zijn biertjes Ne Walleman Vorstenbier en St. Gertrudis Tripel
St. Gertrudis Tripel of Laakdase Tripel (8,7%) Het moederbier is Alvinne Tripel van Picobrouwrij Alvinne uit Heule. Dit staat mooi vermeld op het etiket. Een voorbeeld naar alle andere etikettebieren.
Gert Jordens van Bierfirma Jessehofke op bezoek bij een colega
Ondertussen is zijn wederhelft Christel Putzeys een heerlijk Jessenhofke aan het tappen. Het biobier 'Jessenhofke' is ontworpen in de brouwketels van Bed and Breakfast Jessenhofke te Kuringen dicht bij Hasselt. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi
In de zaal 10 was naast de Officiële Spaanse Kamer van Koophadel in België en Luxemburg ook Euroferia Andaluza gevestigd. Ze pakten uit met een reuzenpan Paella
Ook brouwerij De Koninck was met hun bieren aanwezig in Brugge.
Met veel ernst en liefde voor het beroep tapt Anne-Catherine Dilewyns vertegenwoordigster en een van de drie dochters van Bierfirma 'Vicaris' een Vicaris Tripel van 't vat voor Voske en ik.
Een mooi zicht op de Sint-Salvatorskathedraal naast de vlag van Vicaris
Uit Haillot (Provincie Namen) kwam bierfirma B.G.V. sprl hun bieren prsenteren. Op de foto : Philippe Golinvaux en Michael Vermeren. website: http://www.forestinne.be/
Naast hun Forestinne en La Forestinne Ambrosia hadden ze ook hun nieuw Kerstbier Forestinne Mysteria en L'elixir de Forestinne bij.
Een voorbeeld hoe uw tafel er kan uitzien met oudejaarsavond. Een mooie fles bier van 75cl zou hier niet misstaan.
Manu Buysse vertegenwoordigde 'TONafhankelijk Biergen(o)otschap Damme. Naast Damse Culinaire specialiteiten zoals Damse Mokke, Damse vleeswaren serveerde hij twee Damse bieren. Damse Uilenspiegel en Damse Tripel Maerlant.
Moet er nog kaas zijn?
Thuisbrouwer Johan Brandt uit Assebroek (Brugge) had voor de gelegenheid een mooie wand laten schilderen van de Vlaamse Ardennen door kunstenaar Ghislain Swimberghe. Mater in de Vlaamse Ardennen wordt de nieuwe thuisbasis voor zijn brouwerij 't Smisje. Hij blijft wel in Assebroek wonen. Op de foto van links naar rechts : Martin de Keulenaere, Johan Brandt en Chris Bauweraerts ex-eigenaar van Brasserie Achouffe
Chris Bauweraerts hier in gezelschap van Daisy van 't Brugs Beertje Hij kwam speciaal van Achouffe naar Brugge om er Smisje Kuvee Eletrik 979 W te tappen. Filip Geers webmaster van de mooe Engelstalige Bierblog Belgian Beer Board kijkt toe http://belgianbeerboard.com/
Smisje Kuvee Eletrik 979 W een heerlijk biertje met een verhaal. Later zal ik dit bier uitvoerig bespreken op deze bierblog want ik heb nog enkele flesjes staan.
Bij het verlaten van Brugge Culinair hadden we nog een prachtig zicht op de Site Oud Sint-Jan en de verlichte Onze-Lieve-Vrouwekerk
Zaterdag laatst was er een nachtplankje te proeven op Den Proefzolder.
Het duister, de eigenzinnige namen en de aantrekkingskracht van de donkere of bijna donkere bieren besloten mij om vroeger naar Den Proefzolder te gaan.
De Nacht, Stille Nacht, Noire de Dottignies en Bush de Nuits. Schaduwrijk en voorzichtig laten zij hun donkere kant zien vol zware geuren. 4 fabelachtige bieren verschillend van elkaar maar één ding hebben ze gemeen. Ze laten de mens genieten.
Zeer donker bier (Zwart) Licht bruine schuimkraag.
Fruitig en een licht Floraal aroma Ietsje geparfumeerd in positieve zin. Moutig
De eerste slokjes zijn die van geroosterde mout Een lichte mooie bitterheid komt naar boven Moutige toetsen Ondanks slecht 5,2% Alcohol volume heeft dit biertje een mooi smakenpallet. Lekker biertje om De Nacht in te zetten.
Donker amber/rood Het kleur (EBC) staat nog niet op punt. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag
De neus is zoet Karamel Gebrande mout
De smaak is zoet fruitig en ietsje zurig. Daarna komen de bittere toetsen opzetten koffiebitter Donker en hoppig Goed in evenwicht Het bier heeft een mooie droge afdronk.
Fruitig met aromas van banaanlikeur. Ook hoppige toetsen brengen u naar hogere sferen
Het bier is aromatisch De alcoholtoetsen komen meteen naar boven In dit bier is de warmte van alcohol op zijn plaats De smaak is als een Likeurpraline met cognac Zeer complex
Bittere afdronk
Een redelijke kanjer om op uw gemak te degusteren. Een biertje die u tenslotte enkele jaren kunt bewaren.
De neus is meteen raak Een krachtig vineus aroma hout, vanille, madeira
De eerste slokken zijn overheerlijk Madeira Licht zurig Ondanks de 13% is er geen overheersende smaak van alcohol. Complex bier. Sinaasappel Gancia. Ik weet het soms niet? Een bier om echt van te genieten.
Niet goedkoop. Maar om een mooie Kerst-of feestavond af te sluiten is dit HET bier.
De Bush de Nuits is aanvankelijk een Bush de Noël waarvan de traditionele bewaring in kuipen onder een temperatuur van 0°C vervangen werd door een rijping, gedurende een periode van 6 maanden, in vaten die voordien de fameuze Bourgognewijn Nuits-Saint-Georges bevatten. Tijdens het bottelproces wordt een kleine hoeveelheid suiker en gist toegevoegd aan het bier, dat dan een hergisting op fles ondergaat in een verwarmd lokaal gedurende 3 weken. Het eindresultaat is indrukwekkend: een bijzonder aromarijk bier met duidelijke accenten van rode vruchten, dat een evenwichtige, harmonieuze et verrassende aandronk biedt en uitloopt op een tegelijkertijd zachte, lichtjes zure en relatief droge afdronk, ondanks de hoge densiteit van het bier. Een waar kunstwerk!
Voor het eerst op de zolder Stefaan en Rita, bierproevers uit Vichte.
Bierpraat. Mark, Davy, David en Carl.
Ik ben een maand te laat zeker? Kwam eigenlijk voor het Beestig plankje. Lees HIER
Den proefzolder in Heule is gekend om zijn uitzonderlijke biershop.
Naast hun eigen Alvinne bieren vindt u ook een selectie van minder gekende en zeldzame bieren. Ook streekbieren uit verschillende contreien kunt u hier op de kop tikken. Zo konden wij enkele flesjes Corneel aanschaffen.
Het streekbier Corneel werd voor het eerst dit jaar gelanceerd om precies te zijn op 19 april bij de voorstelling van het programma 330 jaar Meerdonk of Meerdonk 330.
De naam van het bier verwijst naar de mooie Sint-Corneliuskerk en vooral naar. Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk. Die prijkt dan ook op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Meerdonk is een stukje rust gevangen tussen de E34 Antwerpen Knokke, Nederlandse grens en de oprukkende havenuitbreiding.
Donker biertje met een mooie gebroken witte schuimkop.
Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons fruit ruiken maar ook een zweem alcohol. Grand Marnier
Het bier heeft een donkere gebrande moutsmaak Toetsen van donker fruit Middelmatig zoete body (Karamel) met een minieme wrange bitterheid op de achtergrond. Ook in desmaak komt de alcohol sterk naar boven. Als besluit een heel lichte nabitterheid.
U ruikt alcohol en u proeft alcohol Naar mijn smaak mocht het iets minder zijn. Ik noem het een stevige gevaarlijke winterwarmer Zeg maar een glaasje sterke drank met schuim.. Degusteren is de boodschap!
Corneel, een stevige Meerdonkse heilige.
Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk prijkt op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Proeven van een Zwarte Flesch in 'De Tramstatie' van Sint-Lievens-Esse.
Proeven van een Zwarte Flesch in De Tramstatie van Sint-Lievens-Esse.
Voordat we op Open Monumentendag 2008 de brouwerij Van Den Bossche bezochten brachten Voske en ik op aanraden van een plaatselijke inwoner van Sint-Lievens-Esse nog een blits bezoekje aan De tramstatie.
Dit taverne-restaurant is op een boogscheut van de brouwerij verwijderd en is gekend als een gespecialiseerd zaak in huisbereide vis- en vleesgerechten en beschikken over een uitgebreide bierkaart.
De Taverne is gelegen op het hoogste punt van Sint-Lievens-Esse
De vele vensters van het restaurant creëren een optimale lichtinval die mooi aansluit met het pastelkleurig interieur.
Het gebouw dateert van 1912 en was dus de 'tramstatie' van Sint-Lievens Esse. Men kon er een kruidenierszaak en drankgelegenheid in aantreffen, ook waren er fietsenstallingen en een weegbrug. De oude tramlijn verdween in 1957 en bestaat nu nog in de vorm van het fiets- en wandelpad tussen Sint-Lievens-Esse en Herzele.
Herinneringen aan vroeger.
Dit restaurant heeft haar naam niet gestolen. Het was in de eerste helft van de 20e eeuw een station op de buurtspoorlijn Geraardbergen Gent. Deze spoorlijn, die van 1907 tot 1957 in gebruik was, betekende een belangrijke vorm van ontsluiting voor onze streek. Net zoals de spoorlijn Kortrijk Brussel die later werd aangelegd, had deze spoorlijn een belangrijke impact op het landschap, dat in de 20e eeuw sowieso grondige veranderingen onderging (o.a. ook door de ruilverkavelingen en de schaalvergroting van de landbouw). Tot op de dag van vandaag vormt de trambaan een belangrijk landschappelijk element met hoge ecologische en recreatieve waarde.
Het bier is nadrukkelijk aanwezig in de Tramstatie. Twee stamgasten aan de toog bewijzen dat het niet enkel een restaurant is maar ook een aangename biertaverne.
We dronken er een goudblonde Zwarte Flesch gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Zwarte Flesch 6,4% Alc. Vol. De Proefbrouwerij - Lochristi
Het bier is goudblond Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons een aangenaam moutaroma ruiken. Ook snuiven we gistige toetsen op.
De aanzet is zoet en fruitig. Ook smaakjes van gebak zijn te proeven Een aangename bitterheid op de achtergrond brengt voldoende evenwicht in het bier.
Een lekker fris doordrinkbiertje die ook als degustatiebier kan gedronken worden
Zwarte Flesch, een lekkere doordrinker.
In navolging van Talis, de veerman van de Zwarte Flesch anno 1910, die zijn eigen jenever stookte om zijn klanten te bedienen, brouwt VZW De Zwarte Flesch anno 2007 nu ook zijn eigen, unieke biertje.
Het Zwarte Flesch bier is, in tegenstelling tot zijn naam, blond en is ontstaan aan de voet van de voetgangersbrug te Pollare.
De vzw Zwarte Flesch wil geld inzamelen voor de instelling Schoonderhage en in die optiek wordt voortaan Zwarte Flesch Bier te koop aangeboden. Tijdens een eindejaarsactie zal het bier zowel in flessen van 33cl als 75cl te koop worden aangeboden. Schoonderhage is een instelling die voor de begeleiding instaat van volwassenen met een mentale beperking. Liefst 185 mensen verblijven deels of permanent in Schoonderhage. Info over de actie kan bekomen worden bij de vzw Zwarte Flesch in de Schuitstraat 16 te Pollare (054/31.90.95, 0476/51.08.98)
Proeven kan tijdens de openingsuren van het Café De Zwarte Flesch of op de activiteiten van vzw De Zwarte Flesch (pannenkoekenweekend, BBQ, kunsttentoonstelling, kerstmarkt, kwis,...)
Wanneer u uit de Tramstatie komt wordt u onmiddellijk geconfronteerd met de natuur van Sint-Lievens-Esse