Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
09-10-2008
Den Proefzolder - Een Beestig plankje
"Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?" allemaal beestjes, zoveel beestjes om me heen...
Nu iets anders. Dieren zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Zonder dieren zou ons leven er immers helemaal anders uitzien of misschien zelfs onmogelijk worden. Indien dieren niet hadden bestaan, waren ook deze vier bieren met dierennamen niet te proeven geweest op den proefzolder.
Dus voor mij is een dierenvriend, een biervriend!
Niet de brouwers verwelkomden ons maar een totaal andere gastheer. Het was alsof hij het wist dat zijn vrienden in de belangstelling zouden staan.
Den Proefzolder Een Beestig plankje
Bij het binnenkomen doopsuiker voor de geboorte van 'Noor' het dochtertje van Glenn en Ine.
Het beestig plankje bestond uit Twee egels, een vos en een vink.
Bij de biertjes brood en paté gerijpt in het bier 'Balthazar'
Voske en ik hadden de biertjes al eens geproefd. Twee van de vier heb ik reeds besproken op deze bierblog.
Lupulus ,voor het eerst geproefd bij Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten bij hem thuis.
Donkerblond bier Fijn wit schuim
De geur komt zo uit een kruidenwinkeltje. Tijm laat zich vooral opmerken
Het bier heeft een zoete aanzet toetsen van koriander De fijne kruidigheid komt daarna lekker opzeten (Tijm) Ook prikkels van zoethout Om te eindigen met een lekkere kruidige hopbitterheid.
Geproefd op de Open Bedrijvendag 2006 in Brasserie des Géants te Irchonwelz.
Bruin Beige schuiimkraag
De neus is moutig en kruidig Prikkels van rozijntjes Lichte alcohol
Zoete aanzet Chocoladetoetsjes De rozijntjes komen af en toe naar boven De kleine bitterheid geeft het bier een mooi evenwicht.
David Le Roy diende zoals altijd de plankjes op.
Naast het plankje waren er weer proevertjes. Eentje kwam van Piet Meirhaeghe de bezieler van huisbrouwerij Sint-Canarus uit Gotem. Ondanks dat hij al uitpakte met Pére Cannard had hij een proefbrouwsel gemaakt voor een nieuw winterbiertje. De naam was nog onbekend maar men noemde het voorlopig Canard Hiver zo had men een mooie woordspeling op zijn brouwerij en nog een dierenbiertje.
De neus was er eentje van alcohol Ietsje te veel volgens mij
De aanzet was licht zurig Een beetje nootachtig Amandel Heel diep was er een lichte bitterheid te proeven ook prikkels van hout was er in het bier te proeven.
Een tweede biertje was er eentje met een handgeschreven etiket. maar wat voor eentje !!
Zingende Blondine - het nieuwe bier van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem.
De Muzen der zee, even verleidelijk als gevaarlijk, een beeld van de spiegelgladde oppervlakte der zee, waaronder zich klippen en zandbanken, dus schipbreuk en dood verbergen. Het meest bekend zijn zij uit de Odysseia van Homeros. Odysseus toch, wetende, dat haar gezang betooverend schoon was, maar dat hem, die er naar luisterde en zich verleiden liet, een wisse dood wachtte, stopte, toen hij met zijn schip de Seirenen naderde, zijnen makkers de ooren dicht met was en liet zich zelven aan den mast vastbinden, zoodat zijn schip ongedeerd haar voorbijvoer, terwijl hij haar gezang hoorde.
Opgelet! Hetzelfde kan u ook overkomen als u met een of ander vervoermiddel voorbij brouwerij "Het Gaverhopke" rijdt. Het zal niet Odysseus zijn die u zal verleiden met haar gezang maar brouwster Gudrun Vandoorne met haar nieuw gerstenat "Zingende Blondine". Met dat verschil dat u geen wisse dood wacht maar een stevig biertje. U hoeft u zch dan ook niet vast te binden.
Het etiket werd ontworpen door cartoonist Marcel Callewier. De hoppebellen die uit het haar van de zingende Blondine komen veranderen in muzieknoten.
Brouwerij 't Gaverhopke gelegen in Stasegem heeft maandagavond 29 september 2008 hun Zingende Blondine aan de pers voorgesteld. De zondag daarop kon het grote publiek kennis maken met het nieuwe biertje.. Voske en ik gingen naar de persvoorstelling en de zondag waren we weer present in het brouwerijtje aan de Gavers
De naam "Zingende Blondine" verwijst naar Harelbeke Muziekstad. Maar ook een klein beetje naar de liefde voor muziek van het brouwerskoppel.Gudrun zingt nog wekelijks in het zangkoor van Desselegem en Bruno haar echtgenoot was vroeger dirigent in dezelfde gemeente.
Dat t Gaverhopke goed bezig is bewijst dit nieuwe biertje. Naast De Leutigen 12 is dit het tweede recept die door brouwster Gudrun Vandoorne is samengesteld.Oud brouwer van t Gaverhopke Erik Ameye bekeek het recept en gaf er zijn fiat voor. Zingende Blondine is terug een klepper van 9,8 % Alc. Vol.
Volgens Bruno is het de bedoeling dat hun Gaverhopke Blond in alcohol procent zal verminderen om toch met een minder sterk bier voor de dag te komen. Daar er tijdens de zomermaanden veel fietsers en wandelaars voorbij komen is het misschien aangeraden om naast het zware geweld ook lichte dorstlessers op de kaart te hebben..
Brouwster Gudrun Vandoorne schenkt een Zingende Blondine uit voor de pers.
Het is nu net een jaar geleden dat het jonge koppel de brouwerij overnam van Erik Ameye en Christiane Soens.
Dat ze van hun zaak een florerend bedrijf willen maken is duidelijk.
De bieren van t Gaverhopke waren vroeger enkel en alleen maar te verkrijgen in de verbruikerszaal. Nu komt t Gaverhopke met hun bieren naar buiten.Naast deelname aan verschillende bierfestivals (Waregem en Zwevegem) kunt u het Stasegemse gerstenat van nu af aan ook vinden in bekende drankenhandels zoals bij Yves Vandenbussche in Waregem, Cuvelier Poperinge, Willems in Grobbendonk en de nieuwe drankcentrale van het Meetjesland De Bierloods in Adegem.
Met trots tonen Bruno en Gudrun hun Zingende Blondine. Het is ons eigen kind zeggen ze fier.
ZINGENDE BLONDINE 9,8% Alc.Vol.
t Gaverhopke Stasegem
Goudblond helder bier met een dikke witte schuimkraag.
Het schuim is mooi wandklevig fijne koolzuurpareling.
De neus is fruitig en gistig
De eerste smaak is zoet
Gebak
Ook is er een vleugje gember in te smaken.
Een lichte gistzurigheid dwarrelt door het smakenpallet
Het bier bevat restsuikers maar komt niet echt plakkerig over.
Eerder fris.
Door dat het zich vlot laat drinken is het
al bij al een zeer veradelijk biertje.
De zingende Blondine zou even boosaardig kunnen zijn als Odysseus
Het Gaverhopke zat zondag afgeladen vol met bierliefhebbers en buurtbewoners die kennis wilden maken met de zingende blondine
Onder de aanwezigen de eerste uitbaters van 't Gaverhopke, brouwer Erik Ameye en zijn echtgenote Christiane Soens.
Precies om 17u00 stipt brachten twee eigenaardige (slimme) Blondines het nieuwe bier geschonken in proefglaasjes de zaal binnen.
Brouwster Gudrun, een echte zingende blondine bracht er de stemming meteen in toen ze de micro ter hand nam en een geslaagde uitvoering bracht van Madonna's nieuwste hit "Give it to me" of was het iets van Laura Lynn?
Al bij al een gezellige namiddag en wat vooral belangrijk is! Dat er een nieuw artisanaal biertje op de Belgische Bierlijst prijkt.
Via de Amerikaanse Importeur Twelve Percent zijn hun bieren momenteel ook in Amerika te verkrijgen onder de namen t Gaverhopke Extra en Blond.Ook Japan staat op de lijst.
Naast het bier is er ook bierpaté en zijn er bierpralines te verkrijgen verwerkt met hun eigen artisanale bieren.
Adres: 't Gaverhopke, Steenbrugstraat 187, 8530 Stasegem, Tel : 0497-76.04.12.
Den Tseut - Het zwijntjesbier van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo
Den Tseut - Het zwijntjesbier van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo. Den Tseut is het product van brouwerszoon Stefan De Decker. Hij is werkzaam bij brouwerij Van Steenberghe in Ertvelde. Het heeft heel wat moeite gekost maar eind juni van dit jaar kreeg Stefan, net op zijn 36ste verjaardag, eindelijk de nodige documenten om thuis zijn eigen brouwerijtje te runnen. Een heel jaar lang was hij genoodzaakt om gebruik te maken van zijn eigen brouwinstallatie bestaande uit oude melktanks. Ook kon hij beschikken over de brouwinstallatie van het Katho Sint-Lievens te Gent. Het kleine huisbrouwerijtje ligt in Oosteeklo-dorp een deelgemeente van Assenede. De naam Den Tseut verwijst naar de varkensgemeente die Oosteeklo is.
Jupiler Tauro - De persvoorstelling in de Bonnefooi, hartje Brussel.
DE STIER NOG KRACHTIGER DAN OOIT !!!
Jupiler TAURO, een opvallende affiche
Via het Zythosforum konden we al lezen dat Inbev met een nieuw bier voor de dag zou komen. Er werden door de forumbezoekers ook allerlei speculaties gemaakt zoals Zou het een kloon zijn van een reeds bestaand bier?Hoe zal het smaken ? Nieuwsgierigheid alom.
De opheldering voor mij althans, kwam, toen ik een persoonlijke uitnodiging van Karen Couck (external Communication Manager bij Inbev) in mijn mailbox kreeg om de persvoorstelling van Jupiler Tauro 8,3 (want zo laat het nieuwe bier zich noemen) bij te wonen. De avant-première vond plaats in café Bonnefooi een nieuwe trendy zaak in het hartje van Brussel.
Bonnefooi, pas een week open.
sMorgens had de voorstelling plaats voor de geschreven pers.In de namiddag voor de Internetmedia.Iets voor 14u00u waren Voske en ik aanwezig in de Bonnefooi. We werden vriendelijk ontvangen door de mensen van Inbev Jupiler. Daar we met niet zo veel vertegenwoordigd waren (wij en Erik Vandeperre voorzittr van Zythos) was de voorstelling veeleer een gezellig praatje met de vertegenwoordigers van Inbev.We plaatsten ons in knusse zetels rond de laptop van Frederic Landtmeters - Marketing Directeurvan Inbev.Hij had het voornamelijk over de nieuwe innovatie van Jupiler.Na de succesvolle introductie van Jupiler Blue, dat in 2006 werd gelanceerd met de bekende slogan 100% Jupiler, 3,3% alcohol, wisten De Hr. Landtmeters en Karen Couck ons te vertellen dat de Jupiler Tauro een volledig nieuw concept binnen het Inbev gamma is.Ook op de Belgische biermarkt is het een volledig nieuw ontwilleld bier. De vraag van de consument naar een krachtiger blond bier met een uitgesproken karakter en de herkenbare Jupiler-smaak, overtuigde Inbev omhet krachtige goudblonde Jupiler Tauro op de markt te brengen. Naast de alom bekende pils is er ook de Jupiler N.A., Jupiler Blue en nu dus Jupiler Tauro. Jupiler is voor velen het favoriete pilsbier in België.
Kevin Vonckx (Brand Manager bij Jupiler) schonk ons de Jupiler Tauro in. "Ik ben dolgelukkig dat het bier op de markt is en vol verwachtingen of het zal aanslaan bij het grote publiek" vertelde hij ons.
Tussendoor kregen we van Kevin Vonckx de Brand Manager bij Jupiler het nieuwe bier aangeboden. Hoofdrolspeler in de hele communicatie, van het glas tot de verpakking, is de emblematische Jupiler-stier, die ook zijn naam heeft gegeven aan dit unieke bier. (Tauro is Spaans voor stier) Op de laptop was ook de evolutie van de Jupiler Stier te bewonderen. In vergelijking met voorgaande jaren komt hij nu krachtiger over.
De Stier : krachtiger dan ooit. Deze nieuwe stier is vanaf nu zichtbaar op Jupiler Tauro en zal zich verder uitbreiden naar de rest van het jupilergamma.
Speciaal voor Jupiler Tauro werd een unieke eigentijdse, stoere fles ontwikkeld waarop deze stier in reliëf wordt afgebeeld. Buiten een klein neklabel, draagt de 33 cl retourfles verder geen enkel etiket. Het glas werd ontwikkeld in dezelfde stijl : het gaat om een stevig glas met de naam Jupiler Tauro in reliëf, dat dankzij zijn vorm en eigenheid de vorming van een extra dikke schuimkraag toelaat. Op de bodem van het glas vind men in reliëf ook de stier terug.Dit reliëf moet bij het inschenken zorgen dat er een mooie dikke schuimkraag ontstaat.
De unieke eigentijdse, stoere fles waarop de stier in reliëf wordt afgebeeld.
Een stevig glas met de naam Jupiler Tauro in reliëf, dat dankzij zijn vorm en eigenheid de vorming van een extra dikke schuimkraag toelaat.
Het reliëf op de bodem van het glas.
We hadden de glazen al zien staan bij het binnenkomen van het café.Maar nu gevuld met het goudblonde bier (goudblond omdat het iets donkerder van kleur is in tegenstelling tot de gewone Jupiler) waren ze nog indrukwekkender.Vrouwvriendelijk zijn ze niet echt, maar Karen vertelde ons dat in feite de hele Tauro campagne draait rond de man.Remember de spreuk Mannen weten waarom Maar ze geloof stellig dat vrouwen dit uitzonderlijke bier ook wel zullen lusten. Voske was er in elk geval enthousiast over.
JUPILER TAURO 8,3 % Alc. Vol. Inbev - Leuven
Jupiler Tauro is in tegenstelling tot andere bieren een krachtig blond bier van lage gisting, met een alcoholgehalte van 8.3% en een extra dikke schuimkraag.
Het bier is goudblond van kleur. Het heeft een stevige rotsachtige schuimkraag bij het inschenken. De schuimkraag verdwijnt nogal vlug en maakt plaats voor een klein laagje.
Het aroma is bij het inschenken niet zo sterk aanwezig. Waarschijnlijk heeft de lage gisting en de koude temperatuur mee te maken. Het bier wordt liefst geschonken op 3° Volgens mij is dit iets te koud. Thuis heb ik het biertje iets minder fris geschonken en er was een lekkere moutgeur te ruiken.Ook toetsen van lichte alcohol prikkelen de neus.
De aanzet is zoetmoutig met fruitige toetsen. Een lichte smaak van alcohol laat zich opmerken zonder dominant over te komen. Na een tijdje komt de bitterheid opzetten. Een mooie hopbitterheid die lang uitvloeit. Het bier is volmondig zonder papperig over te komen. En toch had ik liever een drogere afdronk gehad. Nu creëren de restsuikers weer een dorstig gevoel. Is dit eigen aan lage gsiting?
Maar al bij al is het een lekker bier. In tegenstelling tot de gewone Jupiler die een doordrinker en dorstlesser is, is deze Jupiler Tauro met zijn 8,3% Alc eerder een degustatiebier. Maar de rechte glazen zullen daar waarschijnlijk anders over beslissen!
Jupiler Tauro zal vanaf de 2de week van oktober verkrijgbaar zijn in de belangrijkste grootwarenhuizen van België. De nieuwe pils wordt er verkocht in een cluster pack 6 x 33 cl retourfles. De aanbevolen verkoopprijs bedraagt 5,29 euro.
Cluster pack 6 x 33 cl retourfles
Vanaf de derde week van oktober zal Jupiler Tauro ook verkrijgbaar zijn in de horeca.
Met deze innovatie gaat InBev België verder op de innovatiekoers die de brouwer als marktleider wil varen om de biermarkt te dynamiseren en duurzame groei te verzekeren.
Op 10 en 11 oktober krijgen 1.000 liefhebbers de kans om Jupiler Tauro te proeven in Antwerpen en Luik. Een tipje van de sluier wordt eerstdaags opgelicht op www.jupilertauro.be.
Op het einde kregen we nog een speciale verpakking van de Jupiler Tauro mee. Het is een Collector's Item want er zijn slechts 250 stuks van gemaakt.
Zo ziet het kistje er van binnen uit. De stier veilig achter de tralies.
DE BONNEFOOI
Bonnefooi is een Brussels dialect
Van Dale: op de bonnefooi [(1863) <Fr. à la bonne foi (in goed vertrouwen)],
op goed geluk
ik ben er maar op de bonnefooi heen gegaan
De Bonnefooi is een nieuw café in het hartje van Brussel. Het is een trendy zaak die pas een week haar deuren heeft geopend. Volgens de uitbaatster was het vroeger een winkel waar ze kroonluchters verkochten. Van zodra u binnenstapt kunt u er niet naast kijken.
Op de piano onder de kroonluchter werden we meteen geconfronteerd met de Jupiler Taura
Het cafe straalt de Art Deco uit van vroeger. Het Brussel van de jaren 1920-30
Enkele sfeerbeelden.
Wanneer u eens in Brussel bent moet u de Bonnefooi beslist eens aandoen. en vraagt om een krachtige Jupiler Tauro.
De Bonnefooi is gelegen in de steenstraat 8 niet tusse de Grote markt. en de Anspach laan. http://www.bonnefooi.be/
Na de maaltijd trokken de mannen zich terug in de bibliotheek om een sigaar op te steken en om van hun Jupiler Tauro te nippen Ze weten waarom.
Bijloke Bier proeven aan de Langste Toog op de Jaarbeurs Accenta in Flanders Expo te Gent.
Een veel te late reportage.
Jaarbeurzen zijn niet aan ons besteed.Urenlang slenteren door immense zalen op zoek naar iets dat u toch niet zal vinden laat stan kopen om tenslotte thuis te komen met hele zakken reclamefolders die onmiddellijk bij het oud papier worden gedeponeerd. Nee laat maar.
Organisator : Luc De Wit.
Maar als Luc De Wit, zaakvoerder van Pro Sales en organisator ons uitnodigt om de langste biertoog van België te bezoeken dan willen we wel eens een uitzondering maken. (edankt Luc) Deze gigantische comptoir stond reeds voor de vierde maal opgesteld op de voorbije Accenta 2008.
Volgens de informatieve Accenta Biergids is De Langste Toog, het rustpunt van de beurs waar je zalig kunt genieten van een lekker Belgisch biertje.
En inderdaad, ondanks dat de hele zaal nokvol met bezoekers zat was het aangenaam vertoeven. in hal 7.Ondanks de geringe diversiteit in kleur en concept was de aankleding en de verlichting in perfecte harmonie met de 50 meter lange toog, zodat iedereen zich hier meteen op zijn gemak voelde.
Boven de gigantische toog waren er 50 vlaggen zorgvuldig (Het stokpaardje van Luc De Wit) opgehangen. Ieder vlag was voorzien van een foto met het bier die onderaan aan de toog te verkrijgen was. Dus met elke meter die je opschoof kon je kennis maken met een ander Belgisch biertje. Voor veel bezoekers was het een eerste kennismaking met bekende en minder bekende bieren van onze Belgische biercultuur.
Het waren eerder de traditionele brouwerijen die hier met hun bieren stonden. Hele grote biergiganten en kleine ambachtelijk brouwerijen waren hier niet te vinden. Ook de Trappistenbieren ontbraken.Maar dit was een bewust keuze. Maar met het aanbod die hier stond waren we best tevreden.
Enkele buitenbeentjes waren de primeur Bijloke bier van de Hogeschool van Gent, Gusto 1833 Golden blond en Ruby Red van brouwerij De Koninck.De Bersalis Tripel uit Oud Beersel. Deus Brut des Flandres van Bosteels, Saison Dupont Biologique van de gelijknamige brouwerij. Gouden carolus Hopsinjoor van brouwerij het Anker uit Mechelen.Kerstpater van brouiwerij Van Den Bossche.En Waase Wolf van Boelens uit Belsele.
Charmante serveerd(st)ers zorgden voor een vlekkenloze bediening.
50 Belgische bieren aan heel democratische prijzen. Een mooi voorbeeld hoe de Belgische Biercultuur kan gepromoot worden.
In de uitgebreide biershop! Kon je naast allerlei leuke gadgets nu ook al je favoriete bieren mét het bijpassende glas kopen!Ook een vlag kopen van je favoriete bier was mogelijk.
HOGESCHOOL GENT
Op Accenta is ook de Hogeschool van Gent vertegenwoordigd door de Onderzoeksgroep Biochemie-Brouwerij. In het kader van het TETRA-project Integraal sacharidebeheer voor gecontroleerde procesvoering in de brouwerij kon er verleden jaar meegewerkt worden aan het wetenschappelijk onderzoek door deel te nemen aan de driehoekstest'.
Dit jaar moest men enkel uit drie glaasjes het bier aanduiden die je het beste vond.
Samen met de Hogeschool Gent kon men mee helpen om het nieuwe Bijloke bier te kiezen! Je kon proeven van 3 verschillende bieren, en stemmen welk je zelf het beste vond.
Op 23 september laatstleden waren Voske en ik aanwezig op de persvoorstelling van het nieuwe BLESbier 2008. Een uitnodiging van BLES mag je nooit afslaan!
BLES De bierliefhebbers van de Egmontstede blijven getrouw aan het jaarlijkse voornemen om een nieuw bier te lanceren n.a.v. hun intussen reeds 15de jaarlijkse Nationale BierHappening. Dit jaar was het niet anders. De GPS ingesteld op Gentsestenweg 137 Zottegem want in het zaaltje De Zotte Kost van café in t Verval zou de persvoorstelling plaats vinden. Een leuk streekbiercafeetje met een mooie bierkaart waar we beslist nog eens zullen binnenwippen voor een fotoreportage.
In het aangenaam zaaltje konden we tijdens de voorstelling menigmaal genieten van het nieuwe BLESbiertje.
Het BLES bestuur.
Van links naar rechts : Bart Carijn, Eric Schiettecatte, Johan De Vleeschouwer, Kjell Spoormans en David Le Roy.
De Persvoorstelling bestond uit drie agendapunten
Johan De Vleeshouwer voorzitter van BLES had het uitvoerig over de komende 15de Nationale Bierhappening.
Hij was bijzonder trots om maar liefst drie brouwerijen te kunnen voorstellen
die voor de eerste maal aan de bierhappening zullen deelnemen.
Brouwerij De Arend uit Hoboken. Brouwerij Jessenhofke uit Hasselt
De Struise Brouwers uit Reninge
Maar ook tal van andere brouwerijen zorgen voor verrassingen. Speciaal voor de Bierhappening zorgen zij voor talrijke primeurs.
Zo zal brouwerij Alvinne aanwezig zijn met hun Eycken Balthazar. Dit is hun Balthazar die 6 maand op eikenhout heeft gerijpt. Nog andere nieuwigheden van Alvinne zijn Kerasus Kriekenbier op basis van wilde gistingsbier. Het Alternatief stelt zijn Eerwaarde Pater voor.Een sterk bruin bier op hout gelagerd. De Graal uit Brakel zal een nieuwe Kartuizer voorstellen.Een biertje gebrouwen voor een café in Lierde. Brouwerij De Ryck serveert hun Winterbier van t vat, rechtstreeks uit de lagertank. Roman komt met zijn nieuwe en sterke Adriaan Brouwer Finest Dark.
Buffalo Belgian Bitter van brouwerij Van Den Bossche zal ook te proeven zijn net als Slaapmutske Dry Hopped Lager van bierfirma Slaapmutske uit Melle.
Brouwerij Guldenboot brengt een nieuw Bio Fruitbier mee : Leireken Bio Wilde Vruchten
De Struise Brouwers hebben tijdens een trip naar Engeland, in samenwerking met brouwerij Twickenham Fine Ales, een eigen bier gebrouwen.Nu is het bier af en zij brengen het mee naar Zottegem onder de naam : Twickenham Struise Porter.Bovendien zullen ze de aanwezigen ook laten proeven van The Naked Ladies, een Britse Ale van voormelde brouwerij, geïnspireerd door de waternimfen van York.
21 Brouwerijstanden met in totaal 85 bieren waarvan maar liefst 46 van het vat!
Ondervoorzitter David Le Roy had het over de verdere activiteiten van BLES.
Schepen van Cultuur van Zottegem Dirk Van Herzeele is geen zware drinker maar voor een BLESbiertje is er altijd plaats. Hij vertelde dat er ooit nog 13 en 130 café's geweest zijn in Zottegem
Bart Carrijn (brouwer en samensteller van het bier) tenslotte gaf toelichting over het nieuwe BLESbier "HERBIE" - 6,5% Alc. VoL.
Met hun Blesbier 2008 kiezen zij regelrecht de koers van een nieuwe wind die doorheen het bierlandschap waait.
"Food Pairing" - of anders gezegd het combineren van gerechten met bier - en ze gaan zelfs nog een stapje verder.
Het BLESbier zal door zijn unieke samenstelling des te meer zowel een uitstekend aperitiefbier, een vlot drinkbare partner bij uw maaltijden als een spijsverteringsbevorderend digestief zijn!
Herbie wordt gebrouwen met toevoeging van 15 spijsverteringsbevorderde kruiden.
(16 volgens het etiket met de hop buiten beschouwing gelaten).
Alle kruiden zijn gekend voor hun maagondersteunende eigenschappen. Met Herbie gaan ze op zoek naar het ideale bier als aperitief, appetijtelijke dorstlesser en digestief.
Ze nodigen dan ook elke bierproever uit om zijn of haar bevindingen te laten weten.
Nog bij te vertellen dat het bier gebrouwen werd bij Brouwerij De Graal in Brakel
'Herbie' een biertje met 15 kruiden. Op de Nationale Bierhappening te verkrijgenvan 't vat.
HERBIE 6,5% Alc. Vol. - 33cl Fles
Gebrouwen bij De Graal Brakel
Naar een recept van Bart Carrijn.
Een blond biertje met witte schuimkraag.
De neus is hoe kan het anders vrij kruidig. Ook fruitige toetsen laten zich ruiken.
De eerste smaak is die van munt die vrij goed doorkomt. Ook de Kardemon laat zich na een tijdje gelden. Het leuke aan dit biertje is :
Hoe meer het bier warmer wordt hoe meer smaakveranderingen optreden.
Ondanks de vele kruiden is de smaak zoet
Een mals biertje met een lichte bitterheid op het laatst.
Het heeft een droge kruidige afdronk.
Herbie, geen dolle kever maar een lekker kruidig biertje
Bestuur en BLES-leden genietend van hun Herbie.
Nogmaals BLES maar nu met de uitbaters van 't Verval.
Rechtstaand Brouwer bij brouwerij De Ryck en samensteller van het BLESbier Bart Carrijn in gesprek met Bleslid Geert Ghislain (links) en Brouwer Wim Saeyens (rechts) van brouwerij De Graal, waar het biertje gebrouwen werd.
Als minnaars van het edele Belgische Gerstenat konden Voske en ik niet ontbreken op de vijftigste editie van de Hoppefeesten in Poperinge. We trokken zondag 21 september op uitnodiging van de stad Poperinge (waarvoor dank) naar de 21ste editie van de driejaarlijkse Hoppestoet.
Volgens de stadskrant zijn de Hoppefeesten en de stoet het visitekaartje voor Poperinge dat aldus internationale faam geniet, zijn imago versterkt en zich op de toeristische kaart profileert.
We merkten al gauw toen we van de trein richting Grote markt stapten dat de Poperingenaren kost noch moeite gespaard hadden om te tonen dat hun stad het centrum van de hoppeteelt in België is.
Zeer veel huizen waren getooid met hopperanken.
Sommigen ontwierpen mooie hoppetaferelen
Ook het stadhuis en de toeristische dienst ontsnapten niet aan de hopperanken
Op de Grote Markt hadden de horecazaken hun terrasjes extra in de hopbloemen gezet.
Op de markt was er op de middag al het een en het ander te beleven. De dansers Morris Men uit Kent (GB) vertegenwoordigden de Britse Hopregio.
DE HOPPESTOET
Zowat 600 van de 1.400 figuranten uit de Internationale Hoppestoet, die anderhalf uur duurde, kregen een nieuw kostuum aangemeten. Hierdoor werd het geheel nog veel kleurrijker. Dat viel vooral op bij de (meestal heel jonge) kinderen, die de insecten, vrienden en vijanden van de hop, uitbeeldden. Niet minder dan 14 van de 74 wagens of groepen waren nieuw, of totaal vernieuwd. Hieronder een fotoverslag van enkele taferelenuit de stoet.
Tribune 5 voor de historische Sint-Janskerk. Eén van de vele nokvolle tribunes. Een mooiere achtergrond kun je niet bedenken
De Hopbellen van Poperinge. Mooi en fleurig in de Poperingse kleuren
Verheerlijking van de hop.
Aanleg van het hoppeveld. Behendige kepermannen installeren een immens tokkelinstrument, het hopveld.
Winterse voorbereiding : klimdraden worden aangemaakt
De jeugd zorgde voor een humoristische noot.
Reus Wuppe Rupse, ontworpen in eigen regie (1975), 18 meter lang.
Bladluisjes in actie op een reuzenblad.
De Hopduvel, gastgroep uit Asse
Reuzespin, ontwerp en realisatie door de Stedelijke Technische dienst in 2005.
Vlinders en Lieveheerbeestjes, in de volksmond ook 'piepauws' of 'pimpampoentjes' genoemd.
De vreemde plukkers komen aan in Poperinge. Een kleine volksverhuizing.
Reuzenwagen 'Maai en Tsjeppen', compleet vernieuwd, en symbool van de handpluk.
De Hopkoningin en haar ere-dames
Tot in 2011 !
De organisatie schatte het aantal betalende toeschouwers voor de stoet (niet-Poperingenaars dus) op een kleine 15.000.
De feesten werden afgesloten met een muziekfestival op de Markt, met optredens van Geena Lisa, Coco Jr., Raf Van Brussel, Charles Van Domburg en The Vicious, gevolgd door een vuurwerk. Poperinge bewees eens te meer dat het feestjes kan bouwen.
Veel mensen vragen om een Spa als ze een watertje willen hebben. Het woordje Spa is zodanig ingeburgerd dat gewoonweg andere watermerken worden vergeten. Ook bij witbieren is dit soms nog het geval. Ober mag ik witje aub.Meestal bedoelen ze dan een witte van Hoegaarden. Andere witbieren zijn hun totaal vreemd en kijken dus raar op als ze hun vertrouwd bokaaltje niet krijgen. Behalve echte witbierdrinkers. Die weten wat ze willen.Ze zijn net zoals pilsdrinkers. Ze zweren trouw aan hun merk.Hun witbier is het beste.
De Witte van Hoegaarden is de meest bekende uit dit segment. Vandaar dat Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten de witbier proefavond inleidde met het ontstaan van dit witje.Gesteund met beelden geprojecteerd via een beamer door voorzitster Leen gaf hij een korte historiek over dit bier en zijn verwekker Pierre Celis.
Geroen Vansteenbrugge.
Naast hem stonden op tafel een 33-tal andere Belgische witbieren opgesteld waaronder eentje uit Nederland. Het enige witte trappistenbier in de wereld. Witte Trappist van La Trappe uit Koningshoeven. Nu ken ik veel witbieren bij naam (gedronken is een andere zaak), maar als u ze allemaal zo ziet bijeen staan is het eventjes slikken.Zoveel!
Een 33-tal witbieren stonden uitgestald. Een leuk initiatief. Zo wist je meteen dat niet enkel de Witte van Hoegaarden op de Belgische markt te verkrijgen is.
Links de Struise Witte van De Struise brouwers uit Reninge met naast zich het Henegouwse witbier Brunehaut Blanche ook wel Terroir genoemd.
Naast de lekkere Saisis van Ellezelle (L) staat "Vedett White" het nieuwe witbier van Moortgat. Daarnaast Kroegbier wit het witte huisbier van café 't Kroegske in Emelegem. Daarnaast een witje van de nieuwe brouwerij "Den Heberg" uit Huizingen. Uiterst rechts Kwets het witbiertje van De Graal gebrouwen voor Wetteren.
Naast Kwets twee Waalse witbieren. Blanche de Namur van Brasserie Du Bock en Grisette Blanche van Brasserie St. Feuillien. Daarnaast het lekkere Bellegems Witbier van brouwerij Bockor en uiterst rechts het enige wit Trapistbier van La Trappe uit Nederland.
Links Triverius nog een witbier van De Graal. Daarnaast Belga Blanche een biertje gebrouwen bij Bios in Ertvelde. Dan een Leeuwse Witte gebrouwe bij brouwerij Affligem in Opwijk en het gekend witbier Celis White gebrouwen bij Bios naar een recept van Pierre Celis. Dit witbier werd voor het eerst in Amerika gebrouwen. Daarnaast een 75cl fles Blanche van Brasserie Fantôme. Uiterst rechts 'Steendonk' een biertje die van de markt gaat verdwijnen. Dit Witje was vroeger een gezamelijk samengesteld witbier van Palm uit Steenhuffel en Moortgat uit Breendonk. Vandaar de naam Steendonk.
Naast Steendonk 'Witheer' van de Scheldebrouwerij. Vroeger gevestigd in Nederland nu actief in het Belgische Meer. Daarnaast het witbier Ezel van Bavik gebrouwen voor de orde van de Ezel. Dit biertje werd ooit Kuurnse witte genoemd. Vervolgens Captain Cooker White daarnaast Gruut Belgian van de onbekende Gentse Stadsbrouwerij. Een nieuw biertje voor mij nog onbekend is het Gensch Mannekes Pies Bier een witje van Bios. Daanaast St. Bernardus Wit uit Watou en een Blanche de Charleroi.
Naast Blanche de Charleroi gebrouwen door Brunehaut, Steenbrugge wit van brouwerij Palm. Meessen Vagant Wit van Brasserie Du Bocq. Hofelf van 't Hofbrouwerijke uit Beerzel. Daarnaast van Timmermans "Lambicus Blanche. Dan een biertje uit Bellevaux "Blanche de Bellevaux". Vervolgens nog vier Waalse witbieren. Blanchette de Lorraine van Millevertus. Troublette van Brasserie Caracole, Blanche des Honelle van Abbaye des Roc en tenslotte Blanche de Bouillon van Brasserie Bouillon..
Eigenlijk moet ik als bierproever een beetje beschaamd zijn op mezelf omdat mijn smaakpapillen nog nooit contact hebben gehad met vele van deze bieren.
Geroen daarentegen heeft al een 60-tal witbieren op zijn palmares. Misschien moet ik zijn voorbeeld maar eens volgen.
Voordat we blindelings begonnen proeven kregen we een lijstje met 31 namen van wtbieren. Uit deze lijst kwamen de 6 te proeven bieren. Geen gemakkelijke opgave zo bleek later. Enkel twee biertjes werden door slechts twee proevers juist geraden.
Dit zijn de 6 bieren die we in volgorde blindelings hebben geproefd.
De biertjes werden geschonken in proefglaasjes.
Er was voldoende bruin brood als smaakopruimer
Op de avond werd uiteindelijk ook een rangschikking gemaakt van de zes biertjes hoe ze door de aanwezigen werden beoordeeld.
De voorkeur van de proevers ging naar :
1. met nipt verschil Blanche des Honnelles
gevolgd direct door
2. Bellegems Witbier
en daarna kwamen
3. Kwets 4. Celis White 5. Wittekerke 6. Brunehaut Terroir.
Let op!
De uitslag kan totaal anders zijn met een ander volgorde van de te proeven bieren of met een ander proefpanel.
Een aardig volgelopen zaaltje bierfanaten.
Tenslotte kregen we nog een mierenzoete primeur. Een "Blanche" - Witbier Rosé voor de DELHAIZE GROUP N.V. stond pas in de rekken. Waar dit biertje wordt gebrouwen hebben we nog altijd het raden naar?
De eindconclusie van deze leuke en leerrijke avond is : Dat witbieren voorveel mensen onbekend terrein zijn. De piek van het witbier consumeren ligt in de zomer. Alhoewel ze met hun lage alkoholpercentages tussen de vier en zes procent en hun aangenaam smakenpallet (meestal koriander en citrusschil of ietsje gekruid) best het hele jaar door kunnen gedronken worden. We moeten ze alleen nog terug leren ontdekken die witjes met hun mondiaal aansprekende stijl..
In Zottegem is een egel een uts . Tenminste, dat is het dialectwoord waarmee ouderen het beestje benoemen. Jongeren spreken gewoon over een egel. Ook in het Merelbeeks woordenboek heeft men het over dit stekelig diertje als u het woord Uts in hun zoekmachine intikt.
Uit een groots opgezette studie blijkt dat Zottegemse jongeren geen 'uts' meer zeggen, maar 'egel', en geen 'ouwemeetsevlees', maar 'spek'. Dit wijst er volgens onderzoeker en verzamelvriend van mij 'Johan Taeldeman' van de universiteit van Gent op dat het Zottegems zal uitsterven. Een ontwikkeling die hij betreurt: "Het is zoals de kleine plaatselijke brouwerijen die overal opgedoekt worden. Als we allemaal standaardpilsjes moeten drinken, is dat een verarming."
Taalkundige en professor-emeritus van de Gentse universiteit Johan Taeldeman
Brouwer Kjell rasechte Zottegemnaar was waarschijnlijk de wijze woorden van Johan indachtig toen hij zijn bier Nen Uts noemde.
Het was de bedoeling om het bier in het gras te fotograferen tussen een heleboel Uts. Maar door de regen kwam er geen enkel opdagen en dus heb ik het biertje in huis gefotografeerd
Nen Uts - 7,0% Alc.Vol. Naar een recept van Kjell Spoormans - De hoevebrouwers Zottegem Gebrouwen bij brouwerij De Graal Brakel.
Licht amber van kleur. Ietsje wazig met een dikke gebroken witte schuimkraag.
Het bier laat onmiddellijk bij het inschenken een moutaroma vrij. Ook fruitige toetsen komen vluchtig rond dwarrelen.
De eerste smaak is zoet We proeven karamel gebak Heel diep zijn er alcoholprikkels waarneembaar. Langzaam komt er een lichte bitterheid naar boven.
Over het algemeen zoet zonder plakkerig te worden. met een lichte bittere afdronk
Een aangenaam biertje ie zich vlot lat drinken.
Het bier is te proeven op zaterdag 11 oktober 2008 op de 15de Bierhappening van BLES in Zottegem
Open Monumentendag wil het publiek van dichtbij laten kennismaken met het onroerend erfgoed, door monumenten, landschappen en archeologische sites één dag per jaar gratis open te stellen voor het publiek. De achterliggende gedachte is sensibilisering en daardoor versterking van de solidariteit rond de zorg voor ons onroerend erfgoed.
De binnenkoer van brouwerij Van Den Bossche
De Open Monumenten-en Bedrijvendagen zijn dus uitzonderlijke gelegenheden om eens een bezoekje te brengen aan een brouwerij.Het is een uniekekans om kennis te maken met de brouwers die de Belgische Biercultuur in ere houden.Het heeft u de mogelijkheid om te zien hoe het brouwproces in elkaar steekt en hoe uw eventueel lievelingsbier gebrouwen wordt.En over het algemeen kun je het gamma bieren van de brouwer ook nog eens ter plaatse proeven. En eigenaardig hoe het ook klinkt maar de biertjes smaken zoveel beter.
Voske en ik bezochten op de Open Monumentendag van 14 september laatst, brouwerij Van Den Bossche. We hadden deze brouwerij vroeger al eens met een bezoekje vereert maar van fotos nemen was er toen nog geen sprake. Een reden te meer om deze prachtige brouwerij in Sint-Lievens-Esse digitaal eens vast te leggen.
De brouwerij bestaat al sinds 1897 en is gelegen op het pittoreske dorpsplein dicht bij de Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse ,een Oost-Vlaamse deelgemeente van Herzele.
De Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse
Opmerkelijk is hier vooral het imposante brouwershuis in art nouveaustijl van begin 20ste eeuw, dat overigens geen deel meer uitmaakt van de brouwerij, die in 1897 werd gesticht.
Ignace Van Den Bossche de zaakvoerder met een bokaal biergist
Momenteel is Ignace Van Den Bossche de zaakvoerder.Met Bruno Van Den Bossche, de oudste zoon van Ignace, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten van de brouwerij en Emmanuel, de jongste zoon van Ignace, die sinds kort ook actief meewerkt in de brouwerij is het reeds de vierde generatie die actief is in deze brouwerij.
De Beslagkuip of Maischketel.
Deze ketel wordt opgewarmd door stoom. In het laatste geval zijn de ketels dubbelwandig. Het beslag moet continu in beweging gehouden worden door een roerwerk. Het gemalen mout en ander graanproducten worden hier gemengd met water Dit noemen ze maïschen
Het roerwerk die de gestorte mout vermengd met water. Dit gebeurt onder veschillende temperaturen. Bij iedere temperatuur komt een bepaald soort suiker vrij. Alle meelstoffen in de mout worden zo omgezet in suiker. Aan het beslag worden ook de ruwe granen toegevoegd die bijdragen tot de uiteindelijke smaak van het bier.
De Lekbak De koperen lekbak vangt de suikeroplossing (wort) op en wordt dan verpompt naar de kookketel.
De koperen brouwinstallatie
De Kookketel. In de kookketel wordt de wort gekookt. Het koken zorgt voor het uitvlokken van overtollige eiwitten en het afdoden van bacteriën. Hier wordt ook de Hop toegevoegd en bij sommige bieren de kruiden.
De centrifuge Biercentrifuge. De vaste bestanddelen zoals gist en eiwit worden geëlimineerd en de vloeistof wordt helder.
Gisting- en lagertanks. In de tanks zorgt de toegevoegde gist voor de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas
Via een buis verbonden met de gistingtank en eindigend in een ketel met water laat Ignace de bezoekers duidelijk zien dat het bier aan het gisten is.
Na de rondleiding kon men terecht op de mooie proefzolder om er hun gamma bieren te proeven.
Een muzikaal duo (met links de broer van brouwer Ignace) zorgde voor de gezellige sfeer.
Bruno Van Den Bossche moest voor de gelegenheid ober spelen.
Op de binnenkoer kon men bij het verlaten van de brouwerij de Van Den Bossche bieren aankopen.
Het was nochtans niet mistig die morgen. Er lagen ook nog geen hoopjes afvallende bladeren op de weg. Maar volgens wetenschappers begin de meteorologische herfst vanaf 1 september. Ook de mannen van Alvinne hadden het begrepen En dus was er op de 'nu stilaan' bekende Proefzolder een Herfstplankje te proeven.
Den Proefzolder Het Herfstplankje
De Herfstbieren
Het plankje bestond uit een
De Schuur bruin - 7,5% Alc. Vol. Pannepot Grand Reserva 2005 - 10% Alc. Vol. Saint-Monon Brune - 7,5% Alc. Vol. Ne Walenman - Laakdalse Bruine - 6,5% Alc. Vol.
Bruine herfstbiertjes in het plankje
De Schuur Bruin - 7,5% Alc. Vol. Brouwerij De Schuur - Linden
Het biertje is bruin wazig van kleur (tikkeltje rood) met een beige schuimkraagje.
De neus laat ons gistaroma ruiken Rozijntjes en een licht aangenaam alcoholgeurtje
De aanzet is zoet De smaak bevat ook rozijntjes evenals een lichte toets van alcohol. Ietsje mager van body Maar toch een lekker bier
Pannepot Grand Reserva 2005 - 10% Alc. Vol. Struise Brouwers gebrouwen bij Deca - Woesten
Het kleur is donker tot bijna zwart
Het aroma is erg kruidig en complex Eik en heel diep een calvadosgeurtje
De aanzet is zurig Kandij wordt mooi verbogen gehouden door de houttoetsen. ook alcoholtoetsen komen op een aangename manier het bier opvrloijken. Ook smaak ik rozijntjes. Een prachtig bier van deze biertovenaars De Pannepot Grand Reserva is 24 maanden op eiken vaten verouderd en op 27 December 2007 gebotteld. Het belangrijkste verschil met een Pannepot Reserva is dat deze Grand Reserva de laatste tien maanden op Calvadoseiken vaten rijpte. Daarom is dit bier uitzonderlijk complex.
Amateurbrouwer Daniël Vandromme (R) (brouwer van het bier t Steenputje) samen met een vriend hobby wijnbrouwer proefden ook het herfstplankje
Donker bier met een beige mooie middelmatige schuimkraag
De eerste neus is die van geuze. Iets rustiger. licht zurig en fruitig (kers) Wilde gistaroma
De smaak is fris zacht, Fruitig en zurig toetsen laat een droge bitterheid na Een heel speciaal bier.
Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended velen zullen twijfelen of dit wel een Kerstbier is. Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.
Benjamin uit Oostende samen met zijn vriendin van wie ik de naam nog steeds niet weet. Ik zal het toch eens tussen twee proevertjes door moeten vragen.
Voor de geboorte van zijn dochtertje 'Noortje' opende Glenn een fles Liefmans Goudenband van het millenniumjaar 2000
Belgian Ale Liefmans Goudenband 8% Alc. Vol. The perfect provision Beer to celebrade the year 2000
Brouwerij Liefmans - Oudenaarde
Na acht jaar nog steeds een schuimend kopje.
Cognackleurend biertje met licht beige schuimkraag die door de ouderdom vlug verdwijnt.
De geur ruikt licht oxiderend
De smaak begint met een lichte zurigheid Met zoete toetsjes van kers Ook in de verte is er een beetje hout te proeven Nog lekker na al die jaren. De afdronk is zelfs droog.
Een mooie afsluiter met een biertje die speciaal voor de USA was gebrouwen.
Den Proefzolder heeft zich weer alle eer aangedaan
Piet Salomez (bierfirma : Het Alternatief) in gesprek met Glenn. Ook zijn ouders kwamen een bezoekje brengenaan de zolder.
Zoldergegevens :
Volgende openingen van de proefzolder:
27 september Van 10.30 tot 16.00 Gesloten op 11 en 25 okt en 8 nov
Het was een goed idee van Phillipe Verschaete, uitbater van café De Neerbeek om HOP eens uit te nodigen voor een verticale proeverij van het Trappistenbier Orval. HOP nam de uitnodiging gretig aan en ging nog een stapje verder. Via Carl Kins kwam Jean-Marie Rock de hoofdbrouwer van Orval persoonlijk de proeverij bijwonen.
De Neerbeek in Bissegem
Op het programma waren er 7 Orvalbiertjes te proeven van verschillende brouwsels. Dit noemen ze een zogeheten 'verticale' proeverij. Zon proeverij laat ons smaken hoe een bier zich ontwikkelt. Meestal proeft men van jong naar oud, maar een omgekeerde volgorde is minstens zo interessant en soms zelfs beter. Een jonge Orval is immers pittiger dan een oude Orval.
Ondanks de goede bedoelingen van de organisatie vond ik het jammer dat we de bieren (geschonken in proefglaasjes) door elkaar moesten proeven. En dat zorgde bij de aanwezigen voor nogal wat verwarring. Door de bieren niet systematisch in volgorde van datum te proeven kon men geen evolutie van het bier schetsen.Temeer omdat de bieren ook niet zo veel verschilden van ouderdom.Tussen de jongste en de oudste was er amper 2 jaar en een half.Daartussen was het grootste verschil slechts 16 maanden.De anderen hadden slechts een verschil van 1 tot 4 maanden. Dus moeilijk om na een tijdje nog te weten welke bieren ouder waren of jonger Men kon ze ook niet met elkaar vergelijken qua kleur, aroma en smaak tenzij men restjes van de biertjes liet staan.
In volgorde van oud naar jong zou de vertcale proeverij er zo uit gezien hebben.
09.02.2006 06.06.2007(verschil van +/-16 maanden) 26.09.2007(verschil van +/-3 maanden) 05.12.2007(verschil van +/-3 maanden) 23.01.2008(verschil van +/-1 maand) 08.04.2008(verschil van +/- 3 maanden) 05.08.2008(verschil van +/- 4 maanden)
Ook Jean-Marie Rock loste de verwachtingen niet in.. Velen (40 aanwezigen) hadden toch gehoopt dat hij een deskundige uitleg zou geven over Orval en het brouwen van het bier. Jammer maar de toch sympathieke brouwer (nochtans perfect Nederlandstalig) wist die avond maar heel weinig te vertellen.Zeg maar, bijna niets.
Jean-Marie Rock, sympathiek maar jammer genoeg weinig spraakzaam.
Gelukkig gaf Carl Kins in zijn plaats een korte schets van de abdij van Orval.
40 HOP leden waren op de afspraak.
Laten we de biertjes even overlopen in volgorde van opdienen. De bieren werden in proefglaasjes geschonken Men wist niet op voorhand hoe oud het bier was. In sommige glaasjes werd het gistdepot meegeschonken en bij andere niet wat een verschil gaf in kleur, aroma en smaak. Ook werden sommige biertjes kouder opgedend, wat ook een verschil gaf.
1ste bier : 05-12-07
Fijn schuim - weinig maar blijvend Het kleur was amber Het bier was ietsje wazig De neus rook gist (Brytanomices) Ook de geur van Paardenstal Peper Bittere tongprkkels Iets sprankelend koolzuur volmondig Bittere nasmaak Droog
2de bier : 26-09-07
Het schuim was ietsje meer en had een fijner structuur De kleur was donkerder en helderder Het bier was sprankelender Het aroma was iets scherperder Duidelijker het aroma van wilde gist De smaak was bitterder en agressiever Volmondiger dan het eerste biertje. De bitterheid bleef langer hangen
3de bier : 06-06-07
Het schuim had een fijnere structuur. Bleker en helderder van kleur. Het bier was iets zuurder van aroma Meer wilde gist. Minder hoppiger Bitter van smaak (sinaas) Minder zurig en malser de nasmaak was langer
4de bier : 09-02-06
Het bier had iets meer schuim De kleur was donkerder Het bier was ook iets kouder opgediend. Kouder bier kan bitterder overkomen De koude prikkel kan als een bittere prikkel beschouwd worden. Het aroma was iets milder. Groene appeltjes Fruitiger toetsen Iets platter. Gepronoceerder
5de bier : 23-01-08
Een dikke schuimkraag met rotsjes Sprankelend Iets zuurder De smaak was iets zuurder en toch zacht en malser De nasmaak was niet bitter Ook was de smaak minder volmondiger
6de bier : 08-04-08
Dikke schuimkraag Bier was minder helder Het aroma was fruitg licht hoppig De smaak was zacht Licht bitter De bitterheid bleef lang hangen
7de bier : 05-08-08
Mooie schuimkraag Wazig De neus was fruitiger Zachter De smaak was zachter Lichte mooie bitterheid Sprankelend Nabitterheid die bleef hangen
Uiteindelijk werd na rondvraag aan de proevers
Biertje nr3 (06-06-07) als beste beschouwd Daarna biertje 7 (05-08-08) En op de derde plaats kwam biertje 2 (26-09-07)
Sommige drinken graag een jonge, anderen prefereren een oudere Orval.
Oud of jong. Orval is en blijft een schitterende trappist
Toch dank aan Filip van De Neerbeek voor het initiatief en de bieren, Ook aan Dominiek van de Pado voor het bezorgen van het oudste en Jean-Marie Rock voor het jongste bier.
Het tuin-en bierfeest 2008 bij De Heeren van Liedekercke.
Het tuin-en bierfeest 2008 bij De Heeren van Liedekercke.
Als de zomer voor de deur staat en zodra het weer het toelaat worden er her en der tuinfeesten georganiseerd.
Van de ongedwongen sfeer van een tuinfeest gaat er altijd een bijzondere aantrekkingskracht uit.
Zo ook voor het jaarlijks tuinfeest bij De Heeren van Liedekercke.De charme van dit tweedaags tuin- en bierfeest zit hem in de mogelijkheid dat u maar liefst 300 Belgische bieren kunt proeven in de tentstandjes mooi verdeeld rondom het domein van dit gerenommeerde bierrestaurant. Ze waren er bijna allemaal aanwezig op dit alternatief festivalletje.De trappisten, de fruitbieren met natuurlijk de oude geuzen en kriekbieren, grote bieren van kleine brouwers, veel lekkers uit Wallonië, de magnums enz Eigenaar en inrichter Joost De Four en zijn team hadden er duidelijk werk van gemaakt.
Een zon die voor wat warmte zorgde, gezellige disgenoten en veel nieuwe biertjes. De namiddag kon eigenlijk niet meer stuk. De muziek was in de handen van Lambikstoemper Werner de Keyzer. Volgens de Zytholoog 'De Keizer van de Pijp' genoemd.
De jaren 70-80 en veel kleinkunst maakten het proeven aangenaam. Als dan live de folkmuziek van Setanta, een jonge folkgroep uit het Waasland door de boxen klonk was het hek helemaal van de dam.Laten we zeggen dat het tuinfeest van de Heeren een schoolvoorbeeld is van hoe een bierfestival moet georganiseerd worden. s' Avonds en s' anderdaags betraden nog verscheidene groepen het podium.
Het tuinfeest nam plaats bij De Heeren van Liedekercke, een bierrestaurant met faam.
Het wordt uitgebaat door de gebroeders Tom en Joost De Four samen met hun echtgenotes.
Diverse bierstandjes stonden opgeteld rondom de tuin. Ieder standje bevatte een thema over de biersoorten die er geschonken werden.
Een mooie en sympathieke blondine tapte voor ons het nog onbekende biertje SODALITAS van 't vat. Dit biertje naar eigen recept wordt gebrouwen in Kerkom voor onderstaande vereniging. DOMINORUM LIEDEKERCKENSIUM SODALITAS
Het is een goudblond biertje van 6,8 vol %. Het heeft een 55 EBU Bitterheid. De Hallertau hop (Mittelfruh) komt van Alfons Timmerman uit Erembodegem. De gebruikte moutsoorten zijn pale-ale mout aangevuld met een beetje pilsmout, Munich en havermout.
Het aroma is moutig en lekker fruitig.
De smaak laat ons onmiddellijk kennis maken met een mooie bitterheid. Hoppige toetsen. Fruitig. Een heel aangnaam biertje. Dit eerste proevertje was meteen raak.
Een tweede biertje die we degusteerden was de nieuwe Buffalo Belgian Bitter Ale van 't vat van brouwerij Van den Bossche uit St. Lievens-Esse
Een blond helder biertje met een mooie witte schuimkraag. Het heeft een moutige neus Licht zurig (desem)
De smaak is ook hier vrij hoppig Bloemetjes vrij bitter.
Weerom een heel fijn biertje.
Voor de zoetemondjes waren er heerlijke bierpralines te koop.
Marc Severs van Het chocoladehuis te Denderleeuw maakte er pralines van bier. Met de verfijnde receptuur werden twee Belgische topproducten verenigd : bier en chocolade. Een unieke smaakbelevenis en enkel bij De Heeren van Liedekercke. Men kon gerust eens proeven van deze smakelijke bierbonbons.
Op vakkundige wijze werd een Noir de Dottignies uitgeschonken. Een donker biertje van brouwerij De Ranke. Gebrouwen met diverse donkere moutsoorten en hoppebloemen.
Het eerse proefbrouwsel had ik indertijd nog van een eigen gemaakt etiket voorzien en The Black Hand genoemd. Dit als grap op de Bonte dag van HOP. zie hier
Nu heeft het biertje zijn eigen vaste naam en etiket.
Het is een donker bier van 9% Alc.Vol. Zwart was het nog niet maar volgens de laatste gegevens van Nino en Guido de brouwers van De Ranke zou het nu de naam 'Noire" waardig moge dragen.
Het heeft een mooie beige schuimkraag
De neus is zoet Karamel Gebrande mout
De smaak is zoet fruitig en ietsje zurig. Daarna komen de bittere toetsen opzetten koffiebitter Donker en hoppig een bier goed in evenwicht Het bier heeft een mooie droge afdronk. Weer een voltreffer van De Ranke. Ook nog bij vertellen dat het hun eerste bruintje is. En wat voor eentje !!!!
Stilaan begon de tuin aardig vol te lopen.
Werner de Keyzer."De Keizer van de Pijp" genoemd verzorgde de muziek. Hij had zijn discobar eventjes verlaten om een fruitbiertje te proeven. Als fervent lid van de Lambikstoempers zal het wel een Lambik, oude geuze of oud kriek geweest zijn.
Waarom ook geen biertje degusteren uit het Pajottenland? Op aanraden van Steven (Lenty) liet ik Wim De Kelver, penningmeester van de Lambikstoempers) en nieuw hoofdverantwoordelijke van het Zythos Bier Festival een Hommage Framboos van brouwerij en geuzestekerij de 3 Fonteinen uitschenken.
Rood van kleur en zonder schuim.
Aroma van zure framboos Toetsen van eik toch en lichte zoetigheid waarneembaar maar het zure primeert daarna Een kurkdroge afdronk Zeer complex van toch 6% Alc.Vol.
Setanta, Een jonge groep uit het Waasland bracht leven in de brouwerij met hun aanstekelijke folkdeuntjes..
Bij het binnenkomen kreeg ieder bezoeker "De Grote Bierquiz editie 2008" voorgeschoven. Een achttal vragen moest u juist proberen te beantwoorden om een bak huisbier van de Heeren te kunnen winnn. Bij de afgifte van een ingevuld exemplaar had je altijd prijs.
Hier Voske met de twee Stevens. Steven (Lenty) en Steven Vermeylen van de mooie Blog "Hier stroomt het bier" Steven V. is ijverig zijn kans aan het wagen.
Altijd met een delegatie van de partij zijn de bierproevers van BLES uit Zottegem. Boven enkele leden bij het Fruitbierkraampje Onder Bles Vice-voorzitter & Hoofdredacteur David Le Roy in gesprek met Ulrich Kremer (Uli)
Ook (ik noem ze De treinreizigers van Jan Menken) altijd op het appel zijn Jan Komejan, Luc, Jan Bassant ,Walter Thys en Ans Mertens, voorzitster van de bierclub SOK (Schuim op t'Kanaal). Jan Menken zit een tafeltje verderop.
Tijd voor een nieuw biertje. Ditmaal kozen we voor het nieuwe bier "Brugse Bok" van "De Halve Maan Brugge" uit Brugge.
Het is een donkerbruin bier met beige schuimkop. De neus laat ons een zoete moutgeur ruiken
De aanzet is zoet met in de verte een zurig tintje Karamel is de smaak die domineert Een lichte bitterheid heel diep. Een typisch bokbietje. Commercieel gebrouwen.
Omdat er twijfel ontstond dat Brugse Bok eventueel een etiketbier van Brugse Zot Dubbel Bruin zou zijn heb ik de vraag persoonlijk aan Managing Director Xavier Vanneste gesteld. Hij liet weten dat er geen enkel vergelijking is met Brugse Zot Dubbel. Beide bieren (Brugse Zot Dubbel Bruin en Brugse Bok) zijn wel degelijk verschillende brouwsels, en in alle opzichten. De bieren verschillen een volle graad in alcohol, en worden zelfs met een andere gist gebrouwen die een volledig verschillende smaak geeft. Brugse Bok is trouwens ook een stuk zoeter dan de Brugse Zot Dubbel Bruin, ook dat geeft een heel verschillend smaakpallet.
Voor de kinderen was er heel wat animatie voorzien door de spellenvereniging Kierewiet Van een springkasteel, kindergrime, reuze 4 op een rij spelen, kegelspel enz..
Niet alleen eten en drinken is van tel op een tuinfeest. Ook praten met vrienden is heel belangrijk. Het gespreksonderwerp hangt grotendeels af van wie de aanwezigen zijn In dt geval namen de bierliefhebbers de tuinen in beslag.
Walter Thys SOK (Schuim op t'Kanaal). en Jan van Bragt (OBER) met een bruintje in de hand. Hadden ze het al over het komende Kerstbierfestival in Essen?
Bierkenner en Geuzeliefheber Uli uit Keulen (DL) in gesprek met Joost De Four, inrichter en samen met zijn broer Tom patron van het restaurant "De Heeren van Liedekercke".
Walter thijs schoot dit plaatje Steven Vermeylen (R), Nederlander Jan Bassant (M) en mezelf (L) tijdens een praatje. Hoe raad je het? Het gespreksonderwerp ging over bier. Meer bepaald over de lekkere Quintine Blond van 't vat.
We proefden als afsluitertje de nieuwe Quintine van 't vat. Gebrouwen in Ellezelle door Brasserie des Légèndes.
Donkerblond biertje met een witte schuimkraag. Een aangenaam gist en mout aroma Heel diep fruitige geurtjes.
De smaak is moutig Ietsje zurig (citrus?) Ook bittere toetsen. Fris en fruitig in de mond Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %
Een droge lekkere bittere afdronk.
Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen Een prachtig Henegouws biertje. Van de tap heeft het nog meer aan karakter bijgewonnen.
Niet alleen met bieren werden we verwend. "De Heeren van Liedekercke" zou geen bierrestaurant zijn moesten ze op hun eigen tuinfeest geen gerechten met bier serveren . Hierboven bvb : Braadworst gemarineerd in geuze met krielaardappeltjes en appelmoes. Er waren nog tal van andere gerechten te verkrijgen.
Nog twee foto's die aantonen hoe gezellig dit tuinfeest op zaterdag was.
Nog vermelden dat de inkom gratis was en de prijzen van de biertjes zeer democratisch.
Toch een van de beste festivals die Voske en ik mochten meemaken.
Proficiat Heeren van Liedekercke en medewerkers voor de perfecte organisatie.
En aan Joost en zijn vrouwtje Jessie alvast een dikke proficiat moest het klein heertje of dametjes reeds geboren zijn.
Het gebeurt niet alle dagen dat een Nederlandse Meester-kok me vraagt wat ik graag eet en welke biertjes ik graag lust.Deze vragen bereikten me verleden week via een mailtje van Han Hidalgo de gerenommeerde kok van de bekende website Biercuisine. De Chef zou persoonlijk een biergerechtje voor mij samenstellen.
De reden : Voor mijn aansprekende bierinformatie en onderhoudende teksten.
Ik voelde me natuurlijk gevleid met deze lovende woorden.
Veel lezers van dit blog zullen eventjes hun wenkbrauwen fronzen en vragen wie in hemelsnaam Han Hidalgo is?In feite bent u er niet ver naast.Want Han kookt hemels.Hij creëert zijn gastronomische gerechten altijd met een drankje bestaande uit gerst, hop, gist en water. Laten we zeggen Chef Hidalgo is de meester in het bereiden van gerechten met bier. In talrijke bier- en andere magazines komt u zijn bierrecepten tegen.
Verleden jaar werd Han nog gehuldigd door de Bierproefvereniging PINT (De Nederlandse vereniging ter Promotie en Informatie van het Traditionele Bier) met de Pint voor Bijzondere verdienste.. De jury prees het enthousiasme, de passie en de inzet waarmee de Bredanaar een lans breekt voor het koken met bier. Via workshops, zijn site www.biercuisine.nl en vele artikelen heeft Hidalgo de bierkeuken een plek gegeven in de Nederlandse (lees ook Belgische) bierwereld.
Han is ook bekend voor zijn Jazzcookin. Hij creëert gerechten geïnspireerd door Jazzcomposities. Hij is ook regelmatig gastkok in het bekende Biercafé-Restaurant De Beyerd in Breda(NL)
Beste blogbezoekers ik laat jullie natuurlijk delen en genieten van het gerecht die Han voor mij creëerde. Bij deze kunt u meteen uitmaken wat ik graag eet en welk één van mijn lievelingsbieren is.
Kabeljauwfilet met groenten, gerookte zalm en Guldenberg
Ingrediënten voor vier personen:
500 gram kabeljauwfilet, of andere stevige vissoort
100 gram gerookte zalm
2 eetlepels bloem
2 sjalotjes
125 gram winterwortel
125 gram courgette
125 gram prei
3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
6 eetlepels visfond
6 eetlepels Guldenberg
prei- of knoflookscheuten
peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Winterwortel schillen en in dunne reepjes snijden. Courgette in dunne reepjes snijden; vooral het gedeelte dat zo dicht mogelijk onder de groene schil zit gebruiken. Schoongemaakte prei in dunne reepjes snijden. Kabeljauwfilet of filet van een andere stevige vissoort, zoals roodbaars of zeebaars in plakjes snijden en met zout bestrooien. Even laten rusten en vlak voor het bakken lichtjes met bloem bestrooien. Olie in een wok verwarmen en de plakjes kabeljauwflet roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen, verder roerbakken en het bier en de visfond erdoor roeren. Naar smaak extra visfond gebruiken. Nog 3tot 4 minuten goed verwarmen en op smaak brengen met peper en zout. Reepjes winterwortel, prei en courgette beetgaar in water of groentenbouillon koken, te beginnen met de reepjes winterwortel en daarna de reepjes prei en courgette erbij doen. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Plakjes kabeljauwfilet en de warme saus over de uitgelekte groenten op voorverwarmde borden verdelen. Garneren met reepjes gerookte zalm en prei- of knoflookscheuten. Een goed gekoeld glas Guldenberg erbij serveren.
Het zoetige van de sjalotjes en overige groenten vormt een goed tegenwicht voor het bittere karakter van het bier. Naar smaak een minder bittere tripel of blond bier gebruiken.
Bedankt Han!
Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden. In alle recepten is bier één van de ingrediënten. In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren en vaak ook groente en fruit gebruikt. Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten. De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken. Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 500 recepten verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten. Veel plezier met koken en eet smakelijk.
Hoe lang kan een mens wachten om een zolder te betreden? Ik denk heel lang. Maar als het om een bierproefzolder gaat dan kan het niet vlug genoeg gebeuren. Eindelijk na een maand inactiviteit wegens vakantie was het weer zover.De Bier- en Proefzolders van Picobrouwerij Alvinne stelde hun trappen weer ter beschikking om de proevers van allerlei lekkers te voorzien.
En lekkers was er weer te proeven.
Ik zal onbeleefd zijn maar om de volgorde van de geproefde bieren te respecteren begin ik met mezelf. Ik had enkele flesjes Aged-Pale van 8 jaar oud mee genomen om de zolderproevers te laten genieten van dit buitenbeentje van Bavik.
Vroeger uitsluitend bestemd voor Amerika, nu te verkrijgen in betere drankenhandels en biercafés. Het biertje dat we proefden was nog 3 jaar gerijpt op eik. Nu is het maar twee jaar meer.Maar Yves Benoit wist me te vertellen dat het in de toekomst weer drie jaar zal worden. (Waarschijnlijk door de aankoop van nieuwe tonnen?) Het % alcoholvolume was 7,3. Dit onversneden bier heeft ooit nog 5,8 % gehad.
Aged Pale - 3 jaar gerijpt op eiken vaten.
De klassiek zuurheid is door de ouderdom wel afgenomen. Wel is het eiken aroma nog te ruiken. Maar de smaak is fantastisch. De scherpte is ook verdwenen maar maakt plaats voor een malse zuurheid. Een heerlijk smaak als van een witte wijn. perfect voor een aperitief. De Aged Pale is een goed bewaarbiertje.
Orval en Hoftrol, smaaktwins?
Op het Zythosforum is er een tijdje een topic bezig Orval versus Hoftrol.Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten zou Geroen niet zijn mocht hij dit niet proefondervindelijk kunnen vaststellen.Daarom had hij samen met voorzitster Leen Walcarius en penningmeester Marc Decock enkele flesjes Orval en Hoftrol mee gebracht om zo de aanwezigen te kunnen overtuigen dat de beide bieren verdorie bijna qua smaak twins zijn van elkaar.
Het % Alcoholvolume :
Orval 6,2 % De Hoftrol 6,3 %
Orval gebotteld in april (4 maanden oud) De vervaldatum van de Hoftrol is 2009
De kleur :
Is verschillend Hoftrol is donkerder dan de Orval
Het Aroma
Het aroma van de Hoftrol is ietsje doordringender dan Orval.
In smaak is er inderdaad weinig verschil. De Hoftrol is ietsje bitterder dan de Orval. Dit zou komen volgens Steven (Lenty) omdat de Hoftrol ouder was dan de Orval.
Qua evenwicht leunen ze goed tegen elkaar aan. Maar voor mij is de Orval nog iets subtieler. De Hoftrol is iets harder, ruwer. Maar toch een zeer goed brouwsel waar velen toch gaan twijfelen of ze al dan niet een Orval drinken. Vergelijken is moeilijk omdat een oudere Orval bvb meer geprononceerder uit de hoek kan komen. Toch de moeite waard om te vergelijken, waarvoor dank aan Geroen.
Eerwaarde pater een nieuw bier van Het Alternatief.
Ook Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief liet ons proeven van zijn nieuw biertje. 'Eerwaarde Pater'.
Het bier was ook nog vrij jong.Het was pas een weekje gebotteld. Het bier moet nog rijpen en de afdronk moet nog iets droger zijn. Het beloofd toch veel De neus laat ons duidelijk hout ruiken en een lichte aangenaam alcoholaroma. Nu zijn de hopbittere toetsen duidelijk te smaken. ook heeft het bier een lichte wijnsmaak.
Alvinn kriek genaamd .......????
Alvinne vergastte ons met een proevertje van hun nieuwe kriek. De naam blijft voorlopig nog geheim tot op de bierhappening van Bles. Het mooie rode bier is gebrouwen met wilde gist uit Auvergne (Frankrijk). Het hoofddeel van de smaak is afkomstig van Poolse Noorderkrieken met de bekende naam J Lutovka De basis voor dit kriekje is een geheel nieuw bier. Het biertje was 2 maanden oud.
Een gezellige drukte op Den Proefzolder
De Proefzolder betekent ook alle veertien dagen een Proefplankje Ditmaal stond het in het teken van de zomer.Een zomers plankje dus. Op het plankje Zinnebir, Hofnar, Noblesse en Den Herberg Blond.
Het Zomers Plankje.
Zinnebir 6% Alc. Vol.
Donker oranje van kleur
Een heerlijk fruitig aroma
De smaak is in het begin moutig daarna komt er een heerlijke hoppigheid opzetten. Zeer verfrissend met een mooie bitterheid. Een Toppertje uit de brouwketels van De Ranke uit Dottenijs. Maar gebrouwen door Bernard Le Boucq en Yvan De Baets van bierfirma « De Zenne brouwerij » Tevens de mannen achter het bekende bierfestival Bruxellensis
Brouwamateur en Kaasmaker Marc De Keukeleire had ditmaal geen kaas mee om te proeven maar een echt tongstrelend biertje.
Morpheus Blond. Hoppig en fris.
Morpheus Blond van 7Alc. % Huisbrouwerij De Keukeleire - Gavere
Lekkere hoppige neus
De smaak is lekker fruitig Hopbloemetjes Een droge afdronk Heerlijk fris terrasbiertje.
Morpheus is de God van de dromen
Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus vanwege zijn hallucinogeen werking. Dit biertje werkt ook geestverruimend maar in positieve zin. Alhoewel u er ook aan verslaafd zou raken.
En dan volgde nog een leuke verrassing. Glenn haalde nog een Amerikaans snoepje uit de koelkast.
Een zeer mooie neus van kers Zurig. Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.
De aanzet is zurig Die mooi overvloeit naar iets zoeter. Karamel Eiken toetsjes.
Een complex biertje Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.
Een prachtige afsluiter van weerom een gezellige bierzolderproeverij. We kijken al uit naar nu zaterdag.
NIEUW BIJ ALVINNE !!!
DE KEYKEG
Nog maar pas vermeld in het HOPnieuws 174 en kijk de KeyKeg bevind zich al bij Alvinne.
Gedaan met het sjouwen van zware vaten. De KeyKeg is er.
Een woordje uitleg
Heel ver in de toekomst blikken durft Jan Veenendaal, directeur van Lightweight Containers uit Den Helder, haast niet meer. Binnen een jaar negen nieuwe fabrieken realiseren, is ook niet niets. Veenendaal werkt sinds 2004 aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van de bierbol KeyKeg.
Het idee is al vele jaren oud. Nederlandse brouwers stapten naar de TU Delft met de vraag of die niet iets beters kon verzinnen om hun bier in te vervoeren dan dat zware en kostbare stalen biervat. Dat konden de onderzoekers wel, maar hun idee bleef op de plank liggen totdat Veenendaal de tijd ervoor rijp achtte.
Hij vervolmaakte het product en showde het eerste exemplaar in 2006 aan de biersector. Inmiddels hebben ruim vijfhonderd brouwers wereldwijd interesse getoond en draait sinds november een vier miljoen euro kostende volautomatische fabriek in Schwerin (voormalig Oost-Duitsland). Die maakt 150.000 KeyKegs per maand om de bierproducenten uitvoerige testen te laten doen.
Het geheim van het product is een kunststof bol, geschikt voor 30 of 20 liter met daarin een zak van speciaal laminaat. De zak voorkomt dat het zuurstof bij het bier komt of koolzuur eruit ontsnapt. De grote winst zit hem in de transportkosten. De bol weegt leeg maximaal 1,4 kilogram, een stalen 50-liter fust gauw 8 tot 10 kilo. In de praktijk betekent dit dat de brouwers per lading 25 procent meer bier kunnen vervoeren, aldus Veenendaal.
LINUX 4900 PRINTER
Resultaat van de nieuwe printer
Verleden week werd een Linux 4900 printer op de etiketteerlijn geïnstalleerd. Vanaf nu zal een deel van de naam van het bier, de houdbaarheidsdatum en het lotnummer op het kroonkurk worden geprint. Dit uiteraard om de traceerbaarheid te vergemakkelijken. Ook de facturen zullen vanaf nu het lotnummer vermelden.
Bij problemen met een bier kan de klant ons steeds contacteren met vermelding van het lotnummer en de houdbaarheidsdatum. Op die manier kunnen wij makkelijker achterhalen over welk brouwsel het gaat.
UITBREIDING BIERZOLDER
Dat ze niet hebben stilgezeten deze zomer bewijst De Bierzolder, die is een stuk uitgebreid,
zowel in aanbod als in oppervlakte.
De Bierzolder is nu dieper geworden en er is nu nog meer keuze van speciale bieren met karakter.
EIKEN HOUTEN VATEN
Een viertal eikenhouten Bourgognevaten liggen ongeduldig te wachten op bier.
Heel wat interessante experimenten worden opgezet.
Wie deze creatieve brouwsels wil proeven, zal geregeld een bezoekje moeten brengen aan de Proefzolder
O ja Bierblog wenst Alvinnebrouwer Glenn en Ine van harte proficiat met hun kersverse dochter NOOR.
Café De Zwaan - Poelkapelle - Gouden Carolus Tripel van 't vat
EEN GOUDEN CAROLUS TRIPEL VAN T VAT IN PRAATCAFÉ DE ZWAAN IN POELKAPELLE
Praatcafé "De Zwaan" Voor dit café heeft er lange tijd een Britse tank gelegen.
Na een lange tijd buiten strijd te zijn geweest wagen Voske en ik ons weer op pad om ergens rustig een bezoek te brengen aan een of ander gezellig cafeetje.Gesterkt met het boek 210 originele cafés van Bob Hendrickx (Een absolute aanrader om gezellige etablissementen te spotten) belanden we verleden week in Poelkapelle (W-Vl).Meer bepaald in het praatcafé De Zwaan van Jelle en Joke.
De Zwaan ligt op een druk kruispunt, maar binnen vonden we er geen hinder van.
De herberg is niet moeilijk te vinden. Wanneer u in Poelkapelle bent en u vind het rond punt met het monument met de vogel dan bent u er. De vogel is een ooievaar die het kunstwerk siert. Hij refereert naar het 'Escadrille des Cigognes' waartoe de Franse gevechtspiloot Guynemer behoorde. Guynemer verdween in het luchtruim boven Poelkapelle. Hij was een van de pioniers van de oorlogsluchtvaart.
Binnen het café heeft u een mooie kijk op het monument 'Escadrille des Cigognes'
Een bord buiten aan de gevel maakt ons duidelijk dat er foto's te zien zijn van de bekende Franse gevechtspiloot Guynemer.
Een paar unieke foto's en tekeningen ivm Guynemer en de tank sieren de muren.
De muren van het interieur bevatten lichte aquarelkleuren. Dit maakt het café modern en geven het geheel nog meer sfeer en diepgang.
Een originele manier van verlichten.
Jelle en Joke zijn een jong koppel die pas een jaar dit bekend café openhouden. Met veel liefde willen ze van dit etablissement een gezellige plaats maken waar jong en oud zich op hun gemak voelen. Door het interieur in lichte aquarelkleuren te steken en het meubilair aan te passen zijn ze goed op weg om er iets moois van te maken. Op de kaart slechts een 30-tal bieren, enerzijds omdat het een café is met verplichte bierafname (Alken/Maes) anderzijds omdat de jonge uitbaters liever prefereren voor een bier van de maand dan te veel verschillende bieren. Bij een te grote keuze is de kans groot dat er soms kwaliteitsverlies optreedt omdat sommige minder gevraagde bieren te lang in de kelder moeten verblijven.
In tegenstelling tot het meubilair staat de toog hier al jaren.
Aan de muur Foto's van het verleden.
Bij de koffie serveert Jelle een glaasje Becherovka. Het is eens iets anders dan de gebruikelijke advocaat.
Becherovka is een typisch Tsjechische drankje. Het is kruidig en bitter met toetsen van kaneel. Het bevat maar liefst 38% alcohol.
Maar we kwamen ook om een biertje te proeven. Dus waarom niet het bier van de maand? Een verrassing Een Gouden Carolus Tripel van 't vat.
Jelle de praatgrage uitbater tapt zorgvuldig het goudblond bier in zijn originele glas
Gouden Carolus Tripel van t vat 9% Alc. Vol. Brouwerij Het Anker Mechelen.
Goudblond bier met een witte schuimkraag
Bij het snuiven van het aroma komt een lekkere moutgeur naar boven. Daarna is er enige fruitigheid te ruiken. Lichte koriander prikkels
De aanzet is moutig. Lichte toetsjes van fruit (perzik) Licht gekruid, juist genoeg is om de smaak te bepalen. Een volmout bier goed in evenwicht. Over het algemeen zoet maar niet vervelend Volmondig maar niet papperig Zeg maar een klassieke commerciële tripel. Een aangenaam warm bier. Maar dat hadden we niet anders verwacht.
Het prachtige Gouden Carolusglas met een belangrijke inhoud!
Als de zon schijnt kunnen de klanten terecht op het zonnig tuinterras met een bar provisoir.
Een van de dagelijkse stamgasten die net als ons best tevreden is met de uitbating van De Zwaan.
Café De Zwaan Houthulstseweg 1 8920 Poelkapelle Website onder constructie
Donker bruin bier met een witte dikke schuimkraag.
De neus is vrij moutig. Karamelmout. Ook lichte fruitprikkels.
De smaak is zoetmoutig. Karamel Bruine suiker Zoete toffee. Lichte toetsjes van alcohol. De mout en de alcohol zijn goed in evenwicht.
Het is een warm biertje. Nogal zoet maar toch smaakvol. Volmondig zonder papperig te zijn Mag ik het een ouderwets lekker biertje noemen. Een bier zonder veel franjes maar echt en eerlijk gebrouwen. Veel mensen zullen dit snoepje met liefde koesteren.
Meneer en Nikolaas twee bieren van brouwerij De Schuur uit Linden.
Al sinds hij jong was, was Jan Symons geïntrigeerd door het brouwen van bier. Later maakte hij dan ook van zijn passie een beroep en is hij de trotse brouwer van Brouwerij De Schuur. Zijn twee creaties "Meneer bier" en "Nikolaas Tripel" vinden gretig aftrek bij de lokale consument.
Dank zij de bierzolder Heule (Alvinne) die beide bieren in voorraad hebben kunnen we kennis maken met deze Vlaams Brabantse heerlijkheden.
Licht geel van kleur met witte schuimkraag. Een beetje wazig.
De neus laat ons een kruidig aroma opsnuiven. Licht hoppig en een tikkeltje grassig.
De smaak is kruidig. Het heeft een soort medicinaal smaakje maar in de positieve zin. Waarschijnlijk zijn de fijne toetsjes van munt de bewuste oorzaak. Ook fruitige piekjes. In de achtergrond een mooie bitterheid. Een bier met een ander smakenpalet of dat we gewoon zijn. Ik kan deze smaak best appreciëren. Ze dringt zich niet op.
Een pittig fris biertje.
NIKOLAAS TRIPEL 75 cl. 9 % Alc. Vol.
Brouwerij De Schuur Linden
Amberkleurig bier met een lichte beige schuimkraag. Die na een tijdje nogal vlug verdwijnt.
Bij het uitschenken worden we al geconfronteerd met een aardig fruitpallet. Zoete smaak van karamelmout. Lekkere Alcoholtoetsjes prikkelen de tong en maken van dit biertje een smakelijk drankje. Het is als een brandewijn. Napoleon Mandarin. Heel lekker maar opletten!!! Met zijn 9% Alcoholvolume zou het voor verrassingen kunnen zorgen.
Brouwerij De Schuur Wolvendreef 3210 Linden (Lubbeek - Vlaams Brabant)
Tussen Kortrijk en Lauwe Blanche en zijn peird zo begin het liedje van Willem Vermandere. Waarschijnlijk zal Blanche met zijn karre indertijd de visvijvers van Lauwe voorbij gereden hebben. Lauwe is samen met Rekkem een fusiegemeente van Menen. Lauwe is de meest landelijke en de groenste gemeente van de drie. Het ligt op de linkeroever van de Leie. Niet alleen de vallei van de Golden River maar ook het Biezeveld en zeker het Kraaiveld kan de wandelaars heel wat natuurschoon bezorgen. De vele rustige paadjes en doorsteekjes vormen de verbinding tussen deze plaatsen. Onderweg ziet men nog enkele lidtekens van de eens bloeiende vlasnijverheid in deze streek. Zo zijn de visvijvers van het Biezenveld vroegere oude roterijputten.
De oude Roterijputten zijn nu prachtige visvijvers geworden.
Eetcafé Bieseveld
Tussen de visvijvers ligt dit gezellig eetcafé Van op een afstand kunt u door 't groen het terras van 't Bieseveld ontwaren.
Het is een typisch eetcaffee met Belgische gerechten op het menu.
Lauwbergstraat 293 8930 LAUWE Tel: 056 / 41 71 88
Geen plaats meer beneden? Via een trap kunt u altijd plaats nemen in de ruimte onder de dakpannen.
Tijdens de warme zomerdagen is het prettig vertoeven op het terras.
Na de zware operaties die Voske heeft ondergaan en de lange herstelperiode was het maanden geleden dat we weer konden genieten van een terrasje. Ik proefde er een Petrus Gouden Tripel. Voske hield het wijselijk nog op een watertje alhoewel ze van de dokters weer een biertje mag drinken.
PETRUS GOUDEN TRIPEL 7,5% Alc. Vol.
Een aantrekkelijk blond bier met een romige dikke witte schuimkraag. Het bier heeft een mooie doorlopende koolzuurpareling.
De neus laat ons heerlijke moutgeuren ruiken. Aromas van vers gebakken brood.
De eerste smaak is moutig en zoet. Later is er een lichte verdeelde bitterheid. In de diepte licht zurige trekjes die voor een smaakwissel zorgen. Maar over het algemeen is het een zoet bier. met veel liefde gebrouwen in de familiebrouwerij Bavik.
Zeg eens eerlijk! Dit is toch om goesting te krijgen
Het is een oerdegelijke Belgische tripel zonder veel franjes. Karakterbier is het niet daarom is het ietsje te zoet, maar mag ik mezelf eens tegenspreken? Als bierproever zoeken we altijd naar nieuwere en complexer smaken. Maar op een zonnige terras in een leuke omgeving en in goed gezelschap kan een aangenaam bier die met veel liefde is gebrouwen ook smaken. En dat doet deze lekkere Petrus Gouden Tripel. En ja, ik hou van het Petrus gamma van Bavik
Gouden Tripel - Het bier heeft zijn naam niet gestolen.