NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
  • Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
  • Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
  • WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • BIERETIKETTEN VERZAMELAAR
  • Goedenavond beste William,heel leuk blog voor de liefhebbers van Bier
  • 8bojl4az0nky
  • do1u3r5pjgvt
  • ux2ozf

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café De Zwaan - Poelkapelle - Gouden Carolus Tripel van 't vat

    EEN GOUDEN CAROLUS TRIPEL VAN ’T VAT
    IN PRAATCAFÉ DE ZWAAN IN POELKAPELLE

     


    Praatcafé "De Zwaan"
    Voor dit café heeft er lange tijd een Britse tank gelegen.


    Na een lange tijd buiten strijd te zijn geweest wagen Voske en ik ons weer op pad om ergens rustig een bezoek te brengen aan een of ander gezellig cafeetje.  Gesterkt met het boek 210 originele cafés van Bob Hendrickx (Een absolute aanrader om gezellige etablissementen te spotten) belanden we verleden week in Poelkapelle (W-Vl).  Meer bepaald in het praatcafé ‘De Zwaan’ van Jelle en Joke.





    De Zwaan ligt op een druk kruispunt, maar binnen vonden we er geen hinder van.


    De herberg is niet moeilijk te vinden.
    Wanneer u in Poelkapelle bent en u vind het rond punt met het monument met de vogel dan bent u er.
    De vogel is een ooievaar die het kunstwerk siert.
    Hij refereert
    naar het 'Escadrille des Cigognes' waartoe de Franse gevechtspiloot Guynemer behoorde. Guynemer verdween in het luchtruim boven Poelkapelle. Hij was een van de pioniers van de oorlogsluchtvaart.



     

    Binnen het café heeft u een mooie kijk op het monument
    'Escadrille des Cigognes'





    Een bord buiten aan de gevel maakt ons duidelijk dat er foto's te zien zijn van de bekende
    Franse gevechtspiloot Guynemer.




    Een paar unieke foto's en tekeningen ivm Guynemer en de tank sieren de muren.


     













    De muren van het interieur bevatten lichte aquarelkleuren.
    Dit maakt het café modern en geven het geheel nog meer sfeer en diepgang.




    Een originele manier van verlichten.


    Jelle en Joke zijn een jong koppel die pas een jaar dit bekend café openhouden.
    Met veel liefde willen ze van dit etablissement een gezellige plaats maken waar jong en oud zich op hun gemak voelen.
    Door het interieur in lichte aquarelkleuren te steken en het meubilair aan te passen zijn ze goed op weg om er iets moois van te maken.
    Op de kaart slechts een 30-tal bieren, enerzijds omdat het een café is met verplichte bierafname (Alken/Maes) anderzijds omdat de jonge uitbaters liever prefereren voor een bier van de maand dan te veel verschillende bieren. Bij een te grote keuze is de kans groot dat er soms kwaliteitsverlies optreedt omdat sommige minder gevraagde bieren te lang in de kelder moeten verblijven.




    In tegenstelling tot het meubilair staat de toog hier al jaren.





    Aan de muur Foto's van het verleden.




    Bij de koffie serveert Jelle een glaasje Becherovka.
    Het is eens iets anders dan de gebruikelijke advocaat.





    Becherovka is een typisch Tsjechische drankje.
    Het is kruidig en bitter met toetsen van kaneel.
    Het bevat maar liefst 38% alcohol.


    Maar we kwamen ook om een biertje te proeven.
    Dus waarom niet het bier van de maand?
    Een verrassing
    Een Gouden Carolus Tripel van 't vat.





    Jelle de praatgrage uitbater tapt zorgvuldig het goudblond bier
    in zijn originele glas




    Gouden Carolus Tripel van ’t vat – 9% Alc. Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen.



    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Bij het snuiven van het aroma komt een lekkere moutgeur naar boven.
    Daarna is er enige fruitigheid te ruiken.
    Lichte koriander prikkels

    De aanzet is moutig.
    Lichte toetsjes van fruit (perzik)
    Licht gekruid, juist genoeg is om de smaak te bepalen.
    Een volmout bier goed in evenwicht.
    Over het algemeen zoet maar niet vervelend
    Volmondig maar niet papperig
    Zeg maar een klassieke commerciële tripel.
    Een aangenaam warm bier.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht.



    Het prachtige Gouden Carolusglas met een belangrijke inhoud!





    Als de zon schijnt kunnen de klanten terecht
    op het zonnig tuinterras met een bar provisoir.



    Een van de dagelijkse stamgasten die net als ons
    best tevreden is met de uitbating van De Zwaan.

    Café De Zwaan
    Houthulstseweg 1
    8920 Poelkapelle
    Website onder constructie

    www.cafedezwaan.be

    cafedezwaan@gmail.com

    03-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antiek Bruin - Deca Sevice - Woesten


     


    Antiek Bruin – 8% Alc.Vol.

    Brouwerij Deca Service – Woesten
    Elverdingestraat 4

    Woesten-Vleteren, Belgium 8640




     




    Donker bruin bier met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.
    Karamelmout.
    Ook lichte fruitprikkels.

    De smaak is zoetmoutig.
    Karamel
    Bruine suiker
    Zoete toffee.
    Lichte toetsjes van alcohol.
    De mout en de alcohol zijn goed in evenwicht.

    Het is een warm biertje.
    Nogal zoet maar toch smaakvol.
    Volmondig zonder papperig te zijn
    Mag ik het een ouderwets lekker biertje noemen.
    Een bier zonder veel franjes maar echt en eerlijk gebrouwen.
    Veel mensen zullen dit snoepje met liefde koesteren.


     

    01-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meneer en Nikolaas twee bieren van brouwerij De Schuur uit Linden.


    Al sinds hij jong was, was Jan Symons geïntrigeerd door het brouwen van bier.
    Later maakte hij dan ook van zijn passie een beroep en is hij de
    trotse brouwer van Brouwerij De Schuur.
    Zijn twee creaties "Meneer bier" en "Nikolaas Tripel" vinden gretig aftrek bij de lokale consument
    .

    Dank zij de bierzolder Heule (Alvinne) die beide bieren in voorraad hebben
    kunnen we kennis maken met deze Vlaams Brabantse heerlijkheden.



     

    Twee originele halsetiketten 






    Meneer 75 cl. – 7,5% Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden.





    Licht geel van kleur met witte schuimkraag.
    Een beetje wazig.

    De neus laat ons een kruidig aroma opsnuiven.
    Licht hoppig en een tikkeltje grassig.

    De smaak is kruidig.
    Het heeft een soort medicinaal smaakje maar in de positieve zin.
    Waarschijnlijk zijn de fijne toetsjes van munt de bewuste oorzaak.
    Ook fruitige piekjes.
    In de achtergrond een mooie bitterheid.
    Een bier met een ander smakenpalet of dat we gewoon zijn.
    Ik kan deze smaak best appreciëren.
    Ze dringt zich niet op.

    Een pittig fris biertje.







     

    NIKOLAAS TRIPEL 75 cl. – 9 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden






    Amberkleurig bier met een lichte beige schuimkraag.
    Die na een tijdje nogal vlug verdwijnt.

    Bij het uitschenken worden we al geconfronteerd met een aardig fruitpallet.
    Zoete smaak van karamelmout.
    Lekkere Alcoholtoetsjes prikkelen de tong en maken van dit biertje
    een smakelijk drankje.
    Het is als een brandewijn.
    Napoleon Mandarin.
    Heel lekker maar opletten!!!
    Met zijn 9% Alcoholvolume zou het voor verrassingen kunnen zorgen.

    Brouwerij De Schuur
    Wolvendreef 3210 Linden (Lubbeek - Vlaams Brabant)

     

    28-08-2008 om 23:41 geschreven door William Roelens


    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Gouden Tripel in 't Bieseveld in Lauwe

    ’t Bieseveld – Lauwe


    Tussen Kortrijk en Lauwe “Blanche en zijn peird” zo begin het liedje van Willem Vermandere.
    Waarschijnlijk zal Blanche met zijn karre indertijd de visvijvers van Lauwe voorbij gereden hebben.
    Lauwe is samen met Rekkem een fusiegemeente van Menen.
    Lauwe  is de meest landelijke en de groenste gemeente van de drie. 
    Het ligt op de linkeroever van de Leie.
    Niet alleen de vallei van de Golden River maar ook het Biezeveld en zeker het Kraaiveld kan de wandelaars heel wat natuurschoon bezorgen.
    De vele rustige paadjes en doorsteekjes vormen de verbinding tussen deze plaatsen.
    Onderweg ziet men nog enkele lidtekens van de eens bloeiende vlasnijverheid in deze streek.
    Zo zijn de visvijvers van het Biezenveld vroegere oude roterijputten.





    De oude Roterijputten zijn nu prachtige visvijvers geworden.


    Eetcafé Bieseveld



    Tussen de visvijvers ligt dit gezellig eetcafé
    Van op een afstand kunt u door 't groen het terras van 't Bieseveld ontwaren.










    Het is een typisch eetcaffee met Belgische gerechten op het menu.

    Lauwbergstraat 293
    8930 LAUWE
    Tel: 056 / 41 71 88

     






    Geen plaats meer beneden?
    Via een trap kunt u altijd plaats nemen in de ruimte onder de dakpannen.








    Tijdens de warme zomerdagen is het prettig vertoeven op het terras.


    Na de zware operaties die Voske heeft ondergaan en de lange herstelperiode
    was het maanden geleden dat we weer konden genieten van een terrasje.
    Ik proefde er een Petrus Gouden Tripel.
    Voske hield het wijselijk nog op een watertje alhoewel ze 
    van de dokters weer een biertje mag drinken.





    PETRUS GOUDEN TRIPEL – 7,5% Alc. Vol.

    Een aantrekkelijk blond bier met een romige dikke witte schuimkraag.
    Het bier heeft een mooie doorlopende koolzuurpareling.

    De neus laat ons heerlijke moutgeuren ruiken.
    Aroma’s van vers gebakken brood.

    De eerste smaak is moutig en zoet.
    Later is er een lichte verdeelde bitterheid.
    In de diepte licht zurige trekjes die voor een smaakwissel zorgen.
    Maar over het algemeen is het een zoet bier.
    met veel liefde gebrouwen in de familiebrouwerij Bavik.



    Zeg eens eerlijk!
    Dit is toch om goesting te krijgen





    Het is een oerdegelijke Belgische tripel zonder veel franjes.
    Karakterbier is het niet daarom is het ietsje te zoet,
    maar mag ik mezelf eens tegenspreken?
    Als bierproever zoeken we altijd naar nieuwere en complexer smaken.
    Maar op een zonnige terras in een leuke omgeving en in goed gezelschap
    kan een aangenaam bier die met veel liefde is gebrouwen ook smaken.
    En dat doet deze lekkere Petrus Gouden Tripel.
    En ja, ik hou van het Petrus gamma van Bavik


    Gouden Tripel - Het bier heeft zijn naam niet gestolen.

    25-08-2008 om 19:37 geschreven door William Roelens


    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bravoure van De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog




     

    Bravoure – 6,5% Alc. Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

     

    Amberkleurig biertje met een lichte beige schuimkraag.
    en een zeer fijne koolzuurpareling.

     

    Het bier heeft een lekker aroma van mout
    en uitgesproken geurige gerookte toetsjes.

    De eerste slok is die van licht gerookt vlees.
    niet te fel als bij de Duitse Rauchbieren maar zeer subtiel gedoseerd.

    In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.
    En het is nog niet gedaan!
    Er volgt een fijne zurigheid met gerookte prikkels.
    Wat kan bier toch lekker zijn.

    Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel.
    Geen smaak van verbrande rubber
    Het is perfect in ballans en zo delicaat van smaak.

    Het zou kunnen dat vele bierproevers het met mij oneens zullen zijn.
    Het biertje heeft een eigenzinnige smaak waar u van, of niet van kunt houden.
    En dit is nu het prettige van bierproeven..

    Hebben we niet de beste sportmensen we hebben toch het beste bier.
    en dat bewijst Ronald Mengerinck met deze lekkere Bravoure.






    Volgens de Dikke Van Daele betekent Bravoure
    Zelfverzekerdheid in optreden die van bekwaamheid getuigt
    Een ideale omschrijving van de bieren en van de brouwer.






    Zie ook op dit bierblog

    Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau

     

    21-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterloo Tripel 7 - Du Bocq

    Het winnend lied van het Eurovisie Songfestival 1974 nu in uw glas.



    Waterloo  Tripel 7 – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode

     

    Blond bier met een witte schuimkraag.
    Bij het uitschenken nogal hevige saturatie.
    Schuim verdwijnt nogal vlug en laat een wit randje over.

    De neus is nogal moutig
    Fruitig – Koriander

    De eerste slokjes zijn zoet
    Koriander speelt een belangrijke rol.
    Het bier heeft een zoete achtergrondbasis (karamel) met hier en daar bittere toetsen.
    Het laat zich vlot drinken maar heel speciaal is het niet.
    Op het eind wordt het zelfs iets te papperig.
    De groene appels aangekondigd op de beschrijving vind ik nergens terug?
    Op hun
    technische fiche spreken ze zelfs van een Alc. Volume van 8,5% Alc
    Op de fles staat 7,5 % aangeduid.






    Voor velen zal dit een uitstekend biertje zijn,
    maar echte bierliefhebbers verlangen toch iets meer in hun glas.  Meer karakter.
    En het is nu net wat dit biertje mist.
    Iets te commercieel gebrouwen.







    Het kan gedronken worden uit een stenen pul
    Maar dan kun je de kleur van het bier niet herkennen en mis je
    het dwarrelende koolzuurgas.
    Ook de smaak kan iets afwijken.




    19-08-2008 om 23:31 geschreven door William Roelens


    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaisirs d' amour d'houblon - ( Verboden Liefde voor de hop ) door Paul Top

    Het is altijd interessant om op uw blog eens iemand anders aan het woord te laten.
    Ditmaal is het de beurt aan Paul Top.
    Hij stuurde me verleden week een leuke e-mail
    waarover hij het over een verboden hopliefde had.
    Een leuk verslag welke ik met toestemming van Paul hier op mijn bierblog mocht plaatsen.
    Waarvoor dank.
    De abonnees van het gratis wekelijkse HOPnieuw (biernieuws) mochten al met dit
    tekstje kennis maken.

    Paul Top stamt uit een familie van hoppekwekers.
    Hij moest nonkel zeggen tegen de beroemde en beruchte Provense hopboer Roger Top.
    Persoonlijk heb ik jaren geleden nog samen met Voske op het erf van Roger zijn ludieke hoppeverhalen mogen aanhoren.

    Paul schreef een dik boek over de familie Top waarin hij onder andere ook een lang en goed geschreven hoofdstuk over de hop opnam met diverse familieanekdoten over de groene klimplant.
    Dit hoofdstuk was trouwens te lezen in verschillende episodes van de ‘Doosgazette’

    (een emailkrant met heemkundige en historische weetjes uit Ieper en omgeving. Over hop en bier) van Ketenier Guido Vandermarliere.

    Paul is ook een gedreven Ketenier vooral In de periode van de monumentenstrijd was hij actief.

    Zie op dit bierblog:

    De hopteelt in de hoofdrol.
    In het spoor van de Keteniers

    en

    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"




    Plaisirs d' amour  d'houblon  

    ( Verboden Liefde voor de hop )  gespot  

    Tekst en foto's : Paul TOP , 
    Wenduine ( tuin / balustrade -balkon )





    De mannelijke hopplant in de nabijheid van de vrouwelijke hop"bel" , de (wind)bestuiving kan beginnen !
    Sinds 30 jaar staan er een 4-tal "hommelblokken " in de moestuin,
    vlak voor het venster van mijn bureautje.
    Ieder jaar terug klimmen er een achttal ranken langs een stevig touw omhoog naar de balkonleuning.
    Ze vormen een wiegende, levende zonnewering !! De vrouwelijke hopplanten komen uit Poperinge , de mannelijke werd per abuis in de duinen van Middelkerke gevonden. 

    Uiteraard is in de hopstreek zelf de mannelijke hopplant verboden, de brouwers willen slechts "maagdelijke" belletjes ! ( Wenduine ligt een 85 km  NO verwijderd... )
    In Tieleghembos ( St Andries- Brugge ) vindt men ook nog mannelijke en vrouwelijke hopplanten en ook in de nabijheid van het Zwin zijn de verwilderde planten terug te vinden.




    Dat maakt dat tegenwoordig alle voorbijkomende toeristen ( Belgische en andere ) een stijve ( ? ) nek krijgen van omhoog te turen  naar die fris-groene weelde in wording.
    Van wat er zich binnen die klimranken voor het ogenblik afspeelt hebben ze niet het minste benul ! .
    Nu zijn die fijne mannelijke  bloemetjes al hun stuifmeel  aan het verspelen 
    ( een echt groene "wolk" als je er even gaat aan schudden ) en binnen een drietal weken zien die er echt "koe-rost " ( roest als een rosse koe... ) uit en verpesten ze   hun  hoek  tussen al die frisse hopbellen. 

    En het worden echte bellen, met een zaadje achter ieder belblaadje.  
    Meteen ook verklappen dat de planten niet gesproeid en niet behandeld worden en zelfs  niet de minste  meststof krijgen.
    Met de jongste zwoele dagen was er aan enkele onderste bladeren wel een aantasting van Rode Spin en die zieke bladeren werden verwijderd. .
    Na het wegsnijden van de ranken  in oktober  vind ik,  volgende lente,
    overal  nieuwe hopplantjes ( 5 cm hoog ! )  
    Geen klonen via stekken, maar nieuwe soorten via zaad.... Jammer genoeg kan ik die niet hun gang laten gaan... ( er staat er al een bij de buren ... )
    In diezelfde volgende lente wordt er over twee van mijn hopplanten een grote met teelaarde gevulde bloempot omgekeerd  geplaatst.
    Wanneer de hopscheuten naast de rand van die pot een 7-tal cm lang zijn, dan zijn die in de pot teelaarde even lang, maar WIT  en ... hopscheutjes om van te snoepen.
    ( per plant een portie voor een voorgerechtje voor een persoon... )
    Een eerste experiment  met overplanten - in november, te laat ?  - van moerzogers ( uitlopers hopwortels ) in bakken om  via de chauffagekelder met Kerstmis 
    al hopscheutjes te hebben lukte maar gedeeltelijk ( te weinig ! ) ,

    maar we proberen verder !

    Leuke plant !
    ( "de  schoonheid van de dingen ligt in de geest die ze aanschouwt " - David Hume- )


    18-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sun Mortal - het strogele bier van de onlangs gestopte brouwerij Mortal beers uit Jamagne (Namen)

    SUN MORTAL

    Daar momenteel de gezondheid van mijn echtgenote Voske het voorlopig niet toelaat om op reportage te gaan, of pittoreske cafeetjes te bezoeken, beperk ik mij tot het proeven en bespreken van biertjes uit mijn eigen voorraad.
    Door het kopen, krijgen of ruilen van diverse streekbiertjes met andere bierliefhebbers kan uw voorraad soms aardig groeien.  En zie…hier en daar zit er eentje tussen die over datum is.
    Wat niet wil zeggen dat het biertje niet meer drinkbaar is.  Au contraire zeggen ze bij ons in Kortrijk.

    Tussen de 75cl flessen stond ze daar.  Sun Mortal.  Gekregen van Thierry en Bianca (waarvoor dank), gewezen Mortalbierlovers in hart en nieren.  Maar hun hart bloed een beetje want brouwer Jpie van Mortal Beers heeft een paar maanden geleden besloten (op 08 juni 2008 precies) om zijn roerstok aan de haak te hangen en het brouwen definitief vaarwel te zeggen.
    Jammer, want de gewezen patissier kon aardig wat brouwen en heel extreme biertjes uit zijn roerkuip toveren.
    Zie een vroegere reportage :
    Pastelkleurige bieren met een doodshoofd - Mortal Beers 

    We hadden bij ons bezoek al een ‘Sun Mortal’ geproefd
    Een vrij zoet biertje die ons toen niet zo erg kon bekoren.

    Benieuwd naar de inhoud van deze verouderde versie in een 75cl fles.

     

     

    Nog altij mooi presenteerbaar. 

     

    Sun Mortal – 5,6% Alc. Vol.
    Mortal Beers – Jamagne

    Een strogeel biertje met een lichte wazigheid.
    Een mooie dikke witte schuimkraag en een doorlopende koolzuurpareling.
    Dit hadden we niet verwacht, wat meteen positief was.

    De neus laat ons een geringe fruitigheid ruiken.
    ook licht zurige citrusgeuren.
    De typische exotische aroma’s zijn afgezwakt.

    De smaak is naar mijn gevoel iets zachter geworden bij vroeger.
    Fruitig en licht kruidig.
    Een geringe hoppigheid is ook nog aanwezig
    Citrus en koriander spelen nog altijd de hoofdrol, zij het iets minder, wat het bier ten goede komt.
    Ook proeven we de smaak van gebak.
    Het biertje is over het algemeen zoet en komt na enige tijd
    iets plakkerig over.
    Ook is het lichtjes geparfumeerd.

    Persoonlijk vind ik deze Sun Mortal iets beter dan de toen jongere versie.
    Het heeft iets van zijn frisheid moeten inboeten.
    maar met het rijpen is het bier volwassener geworden.
    Ondanks zijn 5,6% beschikt het over een vollere body.



    Jammer, het was misschien een van de laatste flessen uit Jamagne?.


    Aan alle bierliefhebbers die nog Sun Mortal in hun bezit hebben.
    Niet te lang meer wachten om ze te degusteren.
    U mag ze ook altijd aan mij bezorgen, ik wil mij graag opofferen
    om dit lastige werkje in jullie plaats te doen
    J




    Nog altijd een mooie koolzuurpareling.


    Nog een laatste blik van het doodshoofd naar de zon !!

    16-08-2008 om 22:19 geschreven door William Roelens


    13-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boetelig - Brouwerij Bavik

    BOETELING

    De naam van dit bier vindt zijn oorsprong in de Boeteprocessie die eigen is aan de stad Veurne. Het etiket vertoont een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.

     

    De Boeteprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw.
    In 1637 sticht Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke St. Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken moest o.a. ieder jaar de pas opgerichte Vastenkruisweg organiseren.

    In 1644 organiseren de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog; een veertigtal leden van de 'Sodaliteit' nemen deel aan deze processie.

    In 1646 neemt de 'Sodaliteit' zelf het initiatief voor een boeteprocessie; de boetelingen waren gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.

    Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken' luidop voorgedragen.

    De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen, zodat de huidige Boeteprocessie op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uitbeeldt met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus; in zijn spoor stappen ook de honderden anonieme boetelingen.

     

    Dit bier werd geboren op 1 april 2005!  Het wordt gebrouwen bij Brouwerij Bavik te Bavikhove.

     

     

     

    BOETELING – 6,6% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove

    Donkerblond bijna amberkleurig biertje
    met een witte wandklevige schuimkraag.

    De neus ruikt mout met een licht zurig trekje.
    Karamel met het fruitige van citrus.

    De eerste slok is vrij zoet
    De karamelmout laat zich smaken.
    Op de achtergrond zweeft een lekkere lichte bitterheid.
    Kleine smakelijke toetsjes van vers brood geven het biertje een aangename smaak.

    Het bier is volmondig ondanks zijn 6,6 Alc.Vol.
    Maar komt absoluut niet papperig over.

    Een klassiek lekker biertje.

    Met dank aan Geroen van de Waregemse Bierfanaten wie me het biertje schonk.




    De Veurenaars doen maar al te graag boete.



    Het mooie halsetiket



    Het etiket vertoont een schilderij van de Boetprocessie door Georges Verschyngel.

     

    13-08-2008 om 22:52 geschreven door William Roelens


    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Zwaan Tripel - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    WITTE ZWAAN TRIPEL

     



    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel is in het leven geroepen

    Door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen

    Het biertje wordt gebrouwen in brouwerij Kerkom te Kerkom (Limburg)





     

     

    Witte Zwaan Tripel – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Kerkom - Kerkom

     

    Een koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

     

    De neus is fruitig en zoet

    Met geuren van kandij – Caramel.

     

    De eerste slok is zoet

    De karameltonen zijn niet alleen in het aroma maar ook duidelijk in de smaak aanwezig.

    Toetsen van lekkere boterspekken.

    In de achtergrond een lichte constante bitterheid.

    Het bier is ook fruitig met een licht alcoholisch toetsje.

    Het is een biertje mooi in balans

    met een lekker minuscuul botersmaakje.

    De afdronk is nog altijd die lichte bitterheid bekomen door de gruut.

     

    Lekker bier.
    Limburg op zijn best.

     

     

    05-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Himelein - Brouwerij Vissenaken

     

    HIMELEIN EEN BRUINTJE UIT VISSENAKEN

    Rudy Scheys uit Vissenaken bij Tienen zou wel heden ten dage de kleinste brouwerij van België kunnen hebben.

    Hij brouwt in zijn tot brouwerij ingerichte garage momenteel twee biertjes.

    Fasso het blonde bier en het donkere Himelein.



     

    De naam Himelein verwijst naar een lokale volksheilige waarover je heel veel informatie
    kan terugvinden op ondertsaande websites:

    http://www.vissenaken.be/sthymelinuslegende.htm

    http://www.vissenaken.be/sthymelinus.htm


    http://www.vissenaken.be/keltischerfgoed.htm


     





    Het Himelein biertje had ik al eens geproefd in 2007 op het bierfestival “5 voor 12” ,
    de 6de editie van de 12 proefuren van Leuven ingericht door de Leuvense Biertherapeuten.

    Dank zij de biershop van picobrouwerij Alvinne kon ik terug kennis maken met dit biertje van brouwerij Vissenaken.





     

    HIMELEIN – 6 % Alc. Vol.

    Brouwerij Vissenaken – Vissenaken (Tienen)

     

    Donkerbruin bier met een zeer fijne beige schuimkraag.

     

    De neus is vrij moutig

    Een beetje grassig

    Karamel

     

    Een lekkere licht bittere aanzet

    In de achtergrond zoete toetsjes

    Gebrande mout komt ook even de smaakpapillen strelen

    Ook lichte aagename zoethoutprikkels (dropjes)

    Het bier is mooi in evenwicht

    Het is niet te zwaar en komt als bruin biertje zeer verfrissend over

    Het bier is mooi uitgegist

    en heeft een droge afdronk.

     

     


     Het etiket met de magische drievoudige spiraal.

     

     

    De spiraal:

    Deze magische spiraal werd teruggevonden in Ierland in de ruïnes van een oude tempel uit het Bronzen Tijdperk. De afbeelding wordt bekomen in één lijn, zonder begin of einde, een verzinnebeelding van de steeds weerkerende seizoenen. Het is een drievoudige spiraal die de spiraal van het leven wordt genoemd. Dit staat voor de drievuldigheid van het leven: geboorte, leven en hergeboorte in het hiernamaals. De drievoudige spiraal straalt iets magisch uit en verwijst naar een drievoudige god(in) of een drie-eenheid.
    In het brouwproces worden drie natuurelementen ook verenigd tot een bovennatuurlijke eenheid. Water, Aarde (de landproducten granen, hop en eventueel kruiden) en Lucht (in de vorm van gist) worden samen een godendrank: Bier!
     
     
    Op alle etiketten staat ook de datum: MDCLVII (juist onder de n)
     
    Bij het napluizen van de stamboom van de familie Scheys werden enkele brouwersfamilies teruggevonden.
    De vroegste vermelding van 'brouwer' komt voor in een document uit 1657 (MDCLVII).

     

    02-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Grande Choufferie - ( Ardennenverslag 8 )

    Volgende week is het weer zover.

    Van 8 tot en met 10 augustus 2008 vind in de Vallei der Feeën

    “La Grande Choufferie 2008” plaats.

    Dit is een jaarlijks ludieke happening rond de brouwerij van Achouffe in het gelijknamige dorp dicht bij Houffalize

    Duizenden Achouffe fans getooid met kaboutermutsen komen die dagen feest vieren.

    De Achouffe bieren stromen er talrijk.  Vooral als men weet dat een Achouffe biertje goedkoper is dan de frisdrank.




     

     

    Naast het mini Jazzfestival op vrijdag is de grote trekpleister op zaterdag en zondag

    “Het bierbakken stapelen”.

    De winnaar neemt zijn eigen gewicht Achouffe bier mee naar huis.

     

    Deze feesten nemen reeds voor de 26ste keer plaats.

    Om u de sfeer te laten opsnuiven alvast deze fotoreportage van verleden jaar.

    Wie rond deze tijd in de streek is moet beslist eens een kijkje gaan nemen naar het kleinste en meest internationaal brouwerijfeest ter wereld.
    Maar voor de veiligheid neemt een BOB mee !!!



     


    Welkom bij brouwerij Achouffe.



    De brouwerij en de tent liggen er nog verlaten bij.
    Maar stillaan komt daar verandering in.




    Beetje bij beetje komen de feestvierders toe...




    Een Nederlands dixiebandje zet het feest in.







    Op tafel overal Achouffe biertjes, jammer genoeg maar voor de veiligheid
    in plastieken bekertjes.


    Wie slim is koopt het Jaarlijkse originele glas en laat het vullen met de twee
    te verkrijgen biertjes "La Chouffe" de Ardense blonde of Mc Chouffe de skotch van de Ardennen.





    Bianca en Voske nog even vlug op de foto met
    Chris Bauweraerts (links) en een schotse Achouffefan.
    Chris is een van de twee voormalige eigenaars van brouwerij Achouffe.





    Ondertussen hebben de aanwezigen plaats genomen
    voor de brouwerij waar de wedstrijd om het meest bierbakken stapelen plaats zal vinden.
     


    Altijd spectaculair deze originele wedstrijd.












    Rode mutsen en diverse T-Shirts.
    Dit maakt allemaal deel uit van La Grande Choufferie





     In de tent spelen ondertussen diverse Jazz orkesten.




    Stillaan laat de kabouterdrank zich ook gevoelen.


     

     



    Hoe later op de avond, hoe schoner volk.





    Wanneer de nacht valt breekt het feest echt open.
    Nietwaar Bianca? 

     

    Brasserie d'AchouffeAdres:
    Route du Village 32
    6666 WIBRIN (HOUFFALIZE)

    e-mail : info@achouffe.be
    Site:
    www.achouffe.be

    HET PROGRAMMA 2008

    Vrijdag 8 augustus :

    21h00 : les Chouffettes

    Zaterdag 9 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    19h00 : Big Bayou Bandits
    21h00 : The Jacks Voodoo Cats

    Zondag 10 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    15h00 : The Foundy Ruverside Bullet Band


    Op zaterdag en zondagnamiddag grote wedstrijd bierbakken stapelen

    Ingang gratis.

    30-07-2008 om 23:50 geschreven door William Roelens


    25-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelziale - Bella Mère - Toernichoise - Saint Denis - 4 bieren van Brasserie Millevertus.

    Een van de creatiefste Waalse brouwers is momenteel de oprichter van het broederschap
    “De Deugdzame Metgezellen van Millevertus”
    , nl. Daniël Lessire brouwer van Brasserie
     Millevertus in Toernich. Toernich is een klein dorpje gelegen tegen Arlon.
    Vroeger was Daniël bankbediende nu biertovenaar.
    Hij experimenteert veel met zijn brouwsels en ik mag zeggen dat hij daar aardig begint in te lukken, wat vroeger niet altijd het geval was.
    De laatste jaren is Daniël echt goed bezig met zijn bieren op punt te zetten.
    We hebben 4 biertjes geproefd.

    Videobeelden van brasserie MILLEVERTUS







    SPELZIALE – 4,5% Alc. Vol.

    Bier gebrouwen op bestelling door de producenten van spelt in de regio van de Haute Sûre in het Groothertogdom Luxemburg.

     




    Wit blond biertje met witte schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt vlug.
    Wazig met fijne koolzuurpareling

     Het aroma is licht zurig – Tarwe- Spelt

    Ook de aanzet is vrij zurig.
    zeg maar een wrange zurigheid.
    Ook grasachtige prikkels komen naar boven
    Weinig body, iets te waterachtig.
    het gaat naar een witbiertje



     









    BELLA MÈRE – 6,5% Alc. Vol.

    Bella Mére, een experimentje met verschillende bittere hoppen en mouten.
    Voor het eerst verschenen op het festival Brassigaume 2006.






    Amberkleurig biertje met een fijne witte schuimkraag
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is redelijk moutig
    met fruitige toetsen (Perzik?).

    De aanzet is licht zurig.
    De zurigheid vloeit geleidelijk over naar zoet.
    In de achtergrond is er een aanhoudende hopbitterheid.
    Toch spelen de zurige toetsjes de hoofdrol
    wat het bier aantrekkelijk en iets complex maakt.

    Wil je goed staan met uw schoonmoeder?
    verrast ze dan met een Bella Mére.
    Maar laat het etiket niet zien.

     

     












    TOERNICHOISE  – 6,5% Alc. Vol.

    Dit bier draagt de naam van het dorp van de brouwerij en is het aan zichzelf verplicht uitzonderlijk te zijn : het eerste brouwsel van Toernichoise Fumée werd met alle scheldnamen overladen (hespensap, beeurk,...)




     



    Donker amberkleurig bier met een beige fijne schuimkraag

    De neus is moutig en wordt versterkt met subtile toetsjes van fruit
    Men ruikt ook rubber

    De eerste slok is zurig en gerookt.
    Het smaakt naar een Duits rauchbier maar niet zo verfijnd.

    Fris en zurig door citrus en koriander?

    De zurigheid houd aan over de gehele lijn.



     














    SAINT DENIS – 7,5% Alc. Vol.

    Vedette van het jaar 2006, thans een beetje op de terugweg na de nieuwigheden van 2007. Op de terugweg omdat het minder gepromoot en geproduceerd wordt.







    Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    De eerste aroma’s vertellen ons niet veel.
    Zurige toetsjes met peperprikkels

    De aanzet is licht bitter
    met zurige toetsjes (bijna Bella Mère)
    maar dan komt er een pepersmaakje naar boven
    die nogal domineert.
    ook kruidige toetsen laten zich opmerken.
    Het bier is ook een beetje grassig
    Ondanks zijn 7,5 % Alc heeft het biertje niet te veel body
    Afdronk is licht bitter met een lange pepersmaak.

    Volgens mij is de l’Amararte veel subtieler van smaak.
    Zeg maar meer afgewerkt en evenwichtiger.

     





    25-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimbergen Gold - Alken/Maes


    Grimbergen Gold



    Ook al wordt er in de abdij, sinds de Franse revolutie, geen eigen bier meer gebrouwen toch bestaat "Grimbergen" nog steeds als abdijbier.

    De brouwerij Alken-Maes staat in voor de productie en de verspreiding er van en het abdijbier van Grimbergen heeft ondertussen een serieuze plaats op de biermarkt veroverd.

    In het oude poortgebouw van de abdij is een "abdijbiermuseum" ingericht zodat iedereen die benieuwd is hoe abdijbier gemaakt wordt dit hier kan komen bekijken.


    De jongste telg is in januari 2008 aan het publiek voorgesteld.
    De Grimbergen Gold of Grimbergen Dorée

     

    Externe link:
    http://www.grimbergenbier.be









    Grimbergen Gold – Dorée – 8% Alc. Vol.
    Alken/Maes – Alken






     

    Goudblond bier met een romige witte fijne schuimkraag.

    Mooie koolzuurpareling.

     

    De neus bied ons een geurig moutaroma

    Bitter en licht kruidig

     

    De eerste slok is verrassend.

    We genieten van een lekkere moutsmaak.

    Het bier heeft een mooie hopbitterheid.

    Met een goed gedoseerde kruidigheid.

    Hier en daar dwarrelen er zoete toetsjes door het smakenpalet.

    Het bier ligt goed in balans.

    En heeft een mooie karaktervolle nasmaak.


    Ik sta versteld! Ik had het eerlijk niet verwacht

    Vergeleken met de andere bieren van Grimbergen spring dit biertje er toch uit.

     

    Een goed gebrouwen fris biertje die naar meer smaakt.

    Toch opletten voor de 8% Alc.

     

    Kortom samen met de Optimo Bruno is de jongste telg van Grimbergen een van de beste bieren uit hun gamma.

    Commercieel? Ja, ...maar ik denk dat dit nieuwe Abdijbiertje ook de echte bierliefhebbers zal kunnen bekoren.

     

    20-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Maartje van Heule 2007 - 't Brouwkot - Gullegem - Gelegenheidsbiertje voor de Tinnekesfeesten van Heule.

    Tineke van Heule, ons maartje,
    Kan werken gelijk een paardje,
    Kan melken, kan mesten,
    Kan schuren gelijk de besten.
    Tineke van Heule, ons maartje,
    Staat hoog in de gunst van mijn vaartje,
    En als moederken haar prijst,
    Dat mijn zuster er om krijst,
    Dan lach ik een beetj' in mijn baardje.

    Liever dan een vis die in een goudzee zwemt,
    Liever dan een vogel die geen sparen kent
    Liever dan een freule, Tineke van Heule,
    Tineke, ons maartjen in haar hemd !    (bis)




     

    René De Clercq uit Deerlijk had het gedicht Tinneke van Heule geschreven en toondichter Emiel Hullebroeck uit Gentbrugge had er muziek op geplaatst.  Beiden waren tijdgenoten.
    Het liedje was zo populair dat er een werkgroep in 1964 besloot om in Heule
    Tinnekesfeesten te houden.

    43 jaar later zijn er nog altijd Tinnekesfeesten te beleven en brouwt brouwerij ’t Brouwkot uit Gullegem
    voor de gelegenheid het eerste Tinnekesbier “’t Maartje van Heule”.



     




    Ik heb nog een flesje uit 2007 kunnen proeven.
    Er werd indertijd slechts 500 liter van gebrouwen.
    Dit zou wel het laatste flesje uit 2007 kunnen zijn!
    De bedoeling is dat brouwerij 't Brouwkot elk jaar met de Tinnekesfeesten
    een brouwsel maakt.


     

    ‘t Maartje van Heule Tripel – 8,5 % Alc. Vol.

    Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem





    Blond biertje
    Ietsje wazig
    Dikke witte schuimkraag.
    Een nogal hevige saturatie die geen invloed heeft aan de smaak

    Het biertje ruikt vrij hoppig (beetje het aroma van Amerikaanse hop)

    gebruikte hoppen zijn de Saaz hop - pellets+ bloemen
    en de styrian goldings - pellets


    Toetsen van koriander.
    Fruitig.

    De aanzet is zeer fruitig
    Ook hier speelt de koriander een belangrijke rol.
    Doordat het biertje bijna 1 jaar oud is, zijn de koriandertoetsen wat afgezwakt
    en dat komt het bier alleen maar ten goede.
    Het bier drinkt zeer fris ondanks zijn 8,5% alc.

    Hop en mout zijn mooi in evenwicht.
    op het einde blijft er nog een lichte bitterheid hangen.

    Een heel lekker gelegenheidsbiertje.




    De Tinnekesfeesten gaan dit jaar door op
    11-12-13-14-15 en 20 september.




    Sfeerbeeld uit 2006, genomen op de bekende zolder van de pastorie.
    De Tinnekeskandidaten kwamen zich even voorstellen.

    14-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een kriekplankje

    DE PROEFZOLDER – KRIEKPLANKJE

     

    Het is zomer en dit wisten ze op Den Proefzolder maar al te goed.

    Op hun veertiendaagse afspraak waren er ditmaal 4 kriekbiertjes te proeven.

    + eventueel aangevuld met nog andere lekkere onbekende drankjes?

    We waren benieuwd.






     

     

    Pas boven gekomen of er stond reeds een glaasje voor ons neus.

    Een Amerikaans proevertje.  Naam van het bier en de brouwerij waren toen onbekend.

    Het bier werd gebrouwen met dennen- of sparrentoppen ipv hop.

    (Intussen via het Zythosforum vernomen dat het om een bier van de Moonlight Brewery ging.  Een brouwerij gelegen nabij Santa Rosa in Californië. (Bedankt Joris)

     

    Het biertje was kurkdroog en had inderdaad een harsachtige smaak.

    Ook een redelijke eenzijdige wrange bitterheid.

    Het mistte wel die frisse typische aroma's van hop.

     

    Naar het schijnt zou het wel gezond zijn omdat verse scheuten van sparren en/of dennen een natuurlijke bron zijn van vitamine C.

    Het proeven meer dan waard!



     



    Wanneer hop schaars of te duur wordt zijn er nog altijd
    Dennen- of sparrenscheuten om mee te brouwen.
    het bier mist dan misschien wel van het fruitige?





    "De dorstigen laven" dit is een van de goede werken die David en Glenn om de veertien dagen
    in acht nemen.  .
    Alhoewel het meer zou moeten zijn "De proevers laten genieten"


     

    Er stond ons nog gezond vloeibaar voedsel te wachten.

    David en Gleen hadden twee proefglaasjes gevuld met het nieuwe bruintje

    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout.




    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout en een vreemd eendje?
    Producten van Alvinne.



     

    Alvinne heeft voor hun Podge de verhoudingen gewijzigd.

    1/3 Podge komende van het calvadosvat

    En 2/3 jonge Podge.

    Vroeger was het net omgekeerd.

     



    Een blended bruintje.

     

    Het resultaat is dat de houtsmaak van vroeger niet zo meer primeert.

    Ze is nog aanwezig maar het biertje is nu veel toegankelijker geworden en gaat meer smaken naar zoete alcohol. 

    Madeiratoetsen zijn er in terug te vinden.

    Ook resten van calvados in de achtergrond

    Lichte zurige prikkels

    Een zeer droge afdronk.

     

    De eerste versie was iets complexer.




    Alvinne brouwer Davy in gesprek met Luc Vermeersch en echtgenote van brouwerij
    De Leite in Ruddervoorde.
    Een nieuw biertje is in aantocht.


     

    Dan was het tijd om het menu van de dag te proeven

    Het kriekplankje

     

    1 Oude kriek 3 Fonteinen

    2 Oude kriek De Cam

    3 Kriek Boon van ’t vat

    4 Kriekenlambik Girardin.



    4 kriekbiertjes met brood en zure kriekjes.
    4 verschillende kleuren, aroma's en smaken.


     

    Oude Kriek 3 Fonteinen

     

    Donker rood

    Licht roze schuim.

     

    Lichte zwavelgeur

    Geurig kriekaroma

    Licht zurig.

     

    De smaak is fris zurig.

    Ook toetsen van hout

    Perfect evenwichtig

    Kurkdroge afdronk

    Lekker aperitiefje

     

     

    Oude kriek De Cam

     

    iets lichter van kleur.

    Bijna geen schuim

     

    Het aroma laat de eerste seconden weinig los

    Na een tijdje waren er fruitige toetsen te ruiken.

     

    De smaak is zeer zurig. Zelfs ietsje te extreem zurig.

    Voor mij toch.

    De kersensmaak van de kersen word daardoor iets verdrongennaar de achtergrond.

    Droge afdronk.

     

     

    3 Kriek Boon van ’t vat.

     

    Donker rode kleur

    Dikke roze schuimkraag

     

    Het aroma is zoet fruitig

    Geurtjes van fruitspekjes

     

    De smaak is overwegend zoet

    Zeer aromatisch

    Een fruitpaletje van frutella’s.

    Kersen op drank

    Een totaal tegenovergesteld smakenpalet of de twee voorgaande.

    Een kriek voor iedereen zeg maar.

     

     

    Kriekenlambik Girardin.

     

    Het kleur is donkerroze

     

    Het aroma ruikt naar Boterspekken

    Werthers Originals

    Dus niet onmiddellijk een kriekgeurtje

    Zeer zacht

     

    De smaak is mals

    Niet zurig

    Een lichte bitterheid

    Met een droge afdronk

    Heel lekker.

     

     


    Het Pajottenland op één plankje




    Uit Groot-Brittannië, Camra members
    Mark and Julie uit Oldham.
     




    Er was nog een proevertje van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

    lees ook Herberg Blond op dit bierblog 

     

    Donker amber van kleur

    Schuimloos.

     

    Het aroma was een beetje waterachtig

    Pilsaroma

     

    Licht geroosterde mout

    Lichte toetsjes van zoethout

    Het bier is nog niet af.

    Het is wel perfect gebrouwen maar mist toch nog een beetje body.

    Het was dan ook een proefbrouwsel.

     


    Proefbrouwsel van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

     


    Ook Bas en Hildegard Van Ostaden van bierfirma
    De Leyerth zijn trouwe bezoekers van de Proefzolder.

    Het was behoorlijk druk geweest volgens Glenn en Davy
    Het bestuur van de Waregemse bierfanaten hadden al vroeg in de morgen een bezoekje gebracht.
    En ook Bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster kwam nog even langs.

    Volgende openingen van de proefzolder:

    30 augustus
    13 september
    27 september
    11 oktober gesloten: Bierhappening Zottegem

    Telkens van 11 tot 16 uur

    Pico Brouwerij Alvinne

    12-07-2008 om 12:41 geschreven door William Roelens


    09-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?


    Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?




    Bière blonde d'Abbaye kleurt amber i.p.v. blond



    Veel informatie vind u niet over dit toch wel vreemd abdijbiertje.

    Het wordt allicht gebrouwen bij brouwerij Haacht, want het rugetiket verteld ons

    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.

    Bier afkomstig van de Abdij van de Norbertijnen van Tongerlo

    Wetende dat de Tongerlobieren gebrouwen worden bij Haacht
    Het wordt gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer.




    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.



     

    Eigenaardig dat dit bier in België gebrouwen wordt want het stadje Saint-Omer bezit ook een brouwerij met dezelfde naam.

    Op hun oude stuntelige website kan men het biertje niet terug vinden.

    Hun nieuwe site is voorlopig nog niet klaar.

     

     

     

    Het Belgisch kroonkurkje links toont een afbeelding van de toren van
    Cathédrale Notre Dame de Saint-Omer.

    Ook het Franse bierviltje van Brasserie Saint-Omer toont deze toren weer.
    Toch een beetje vreemd allemaal.



     

    Bij brouwerij Haacht is dit biertje niet terug te vinden.

    Bière Abbaye de Belgique – 6,2 Alc. Vol.

    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek.

     

    Gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer (Fr)

     

     

    Amberkleurig helder bier met een licht beige schuimkraag.

    Het schuim verdwijnt vlug.

     

    Het aroma is moutig

    Geroosterde mout

    Zelfs een beetje geparfumeerd

     

    De aanhef is zoet.

    Karamel en kandij laten zich gelden

    Ook toetsjes van sinaasappel komt de smaak vervoegen

    In de verte een heel lichte hop bitterheid.

    Maar het bier is over de gehele lijn zoet.

    Op het randje van volmondig.

    Het biertje laat zich smaken maar voor een abdijbier mis het toch wat body.

     

    Door het feit dat het schuim snel verdwijnt is het niet zo smakelijk

    Om te drinken.



    Ook bij Brasserie Saint-Omer is dit biertje niet te vinden.

    09-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bockor Blauw - Brouwerij Bockor Bellegem

    De beste aperitief voor het eten is en blijft nog altijd een lekkere frisse pils.
    Ik weet niet waarom sommige mensen een zoete porto willen nemen om een maaltijd mee te beginnen? 
    eigenlijk is deze drank door zijn zoete smaak er  helemaal niet geschikt voor. 
    Een aperitief mag niet zoet zijn.  Wel is porto traditioneel een drank om te genieten in de loop van de namiddag of 's avonds na een maaltijd.
    Sorry vele portodrinkers maar een gewoon pilsje is veel meer geschikt om het hongergevoel aan te scherpen.




    Het Bockor Blauw logo.

    Persoonlijk ben ik geen echte pilsbier doordrinker, maar op recepties waar ik voor de keuze kom te staan tussen een schuimende pils en een schuimwijntje van niemendal
    dan neem ik al vlug het eerste.
    Ook als dorstlesser is een pilsje mooi meegenomen, alhoewel sommige pilsbieren iets te plakkerig kunnen overkomen zodat u er nog meer dorst van krijgt.
    Een feit is zeker, door zijn alcoholvolume +/- 5% is het een doordrinkbiertje.
    Men spreekt dat de beste pilsbiertjes 5,2% hebben als Alc Vol..
    Heb ik er nu net wel eentje geproefd zeker !!
    Bockor Blauw van Brouwerij Bockor uit Bellegem.




    De echte blauwdrinkers drinken het bier uit de fles.

    Volgens de website van brouwerij Bockor onderscheidt Bockor blauw zich van de Bockor Pils door zijn iets donkere kleurnuance, een wat lagere dichtheid en zijn zachtere, vollere smaak.





    Bockor
    Blauw is een "export", een biertype van lage gisting dat in de jaren '80 immens populair was.
    In feite is dit niet juist want Bockor Export is altijd een pils geweest.
    Enkel de inhoud van het flesje verschilde.
    De pils was 25 cl en de export 33 cl.
    Nergens in mijn archieven vind ik enige publiciteit voor Bockor Export



    Bockor Blauw – 5,2 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bockor – Bellegem




    Mooi helder - Bockor Blauw


    Blond waterachtig geel kleur
    Helder met mooie romige witte schuimkraag.
    Mooie fijne koolzuurpareling.

    De neus is moutig met hoppige toetsen

    De eerste smaak is licht zoetmoutig
    die overgaat in een milde bitterheid
    Het bier drinkt fris.

    Een smakelijke lichte nabitterheid.
    Droge afdronk

    Ik vind het een smekelijk biertje.
    Een echte aperitief




    Buiten het nieuwe originele glas van Bockor Blauw, zou Bockor Blauw ook
    in dit glas mogen getapt zijn?

    05-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Barley Wines en IPA's - Amerikaanse geuren en smaken in Kortrijk



    Dankzij biervriend en hopcollega Carl Kins komen Voske en ik regelmatig in kennis met de Amerikaanse biercultuur.
    Zo waren wij midden januari 2008 samen met Biergoeroe Joris Pattyn uitgenodigd bij Carl om enkele Barley Wines en IPA’s te proeven.

    Carl en Joris zijn echte gepassioneerde bierliefhebbers die regelmatig in een jury zetelen van diverse bierwedstrijden. Zo zijn ze telkens te gast op de World Beer Cup in de USA. 
    Carl schrijft geregeld artikels voor de Zytholoog en zijn grootste hobby is, om zoveel mogelijk Amerikaanse Brouwerijen te bezoeken. Ook de Tsjechische bieren genieten zijn voorkeur.  Als ze maar lekker hoppig en bitter zijn.

    Joris is de Belgische toprater op Ratebeer (Ratebeer is de Amerikaanse website die West-Vleteren nog als beste Bier ter wereld uitriep en de Struise Brouwers als beste brouwers)
    Momenteel heeft hij maar liefst 4216 bierbesprekingen onder zijn naam staan.
    Ook deze geslaagde proefnamiddag beschrijft hij op The Burgundian babble Belt

    http://www.babblebelt.com:80/jblog/011908.html

    Zure en bittere bieren genieten zijn voorkeur.

     


    Joris, gastheer Carl en mezelf.



    12 Amerikaanse biertjes werden er geproefd in kleine en grotere proefglaasjes
    J.

    Omdat de fotografische omstandigheden niet te best waren heb ik de lege flessen meegenomen en er thuis foto’s van gemaakt.

    Daar de meeste geproefde bieren geïnspireerd waren naar Belgisch voorbeeld passen ze wel tussen de Belgische bieren op deze bierblog.



    RED BARN ALE – 6,7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

     

    Donker amber biertje (Oranje)
    met witte schuimkraag.

    Aroma’s van citrus en sinaasappel

    De smaak is fruitig.
    Tarwe – Citrus
    Klein tikkeltje honing (heel diep)?
    Gember
    Geroosterde mout
    Een aangename bitterheid

    Het concept van dit toch wel lekker biertje is een Belgische Saison.






    AVANT GARDE ALE –7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)

     



    Donker oranje biertje met een witte schuimkraag

    De neus ruikt honing – zoethout en karamel.

    De smaak is zoet met hoppige prikkels
    Honing speelt bijna de hoofdrol.
    Een zeer droog bier
    met een lekkere bitterheid op de achtergrond
    Mooi evenwicht.

    Een perfecte nabitterheid die blijft hangen.






    LA ROJA ARTISAN AMBER ALE – 7,2 % Alc. Vol.
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan

     



    Donker oranje bier met witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar hout
    Het bier is gerijpt in eiken vaten.

    Een licht zurige aanzet
    Smaak van eik
    Wilde gist
    Ook een wijnsmaak komt boven
    Iets muffig
    Vanille toetsen.

    Een ambachtelijke bier gebrouwen naar Vlaamse traditie.




    Carl de perfecte gastheer schenkt nog een proevertje in.
    Op de voorgrond twee lost Abbay bieren en La Roya.




    UNPLUGGED – SOUR BROWN ALE – 6 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     




    Donkerbruin bier met een kleine beige schuimkraag.
    Schuim verdwijnt nogal vlug.

    Het aroma ruikt zoet en naar hout

    De smaak is zeer complex
    Karamel – Melkzuur – Hout
    appelen
    zoete basis met zure prikkels.

    Een prachtig uitzonderlijk biertje






    PLINY THE ELDER  - +/- 9% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co.  - Santa Rosa, CA

     

     


    Goudblond bier
    Zeer helder met een dikke witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar Grapefruit – Pompelmoes

    Zeer hoppig bier
    Fruitig waar de pompelmoes de hoofdrol speelt

    +:- 80 EBU
    Door de alcohol is het bier mooi in balans.

    Carl was dol enthousiast over dit bier.
    Een duivels lekkere DIPA.






    RASPBERRY TART   4 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     



    Rood bier met roze schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

    Overtuigende Frambozen aroma

    Een zeer zoete aanhef.
    de smaak is die van Frambozen en niets anders
    Zurige toetsjes strelen de smaakpapillen.
    Het bier is helemaal niet papperig en laat zich vlot drinken.
    Het bier is aangelengd met echt fruit in tegenstelling tot veel andere fruitbieren.


    Perfecte aperitief.






    11 th ANNIVERSARY ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië

     



    Heel donker bier met beige schuimkraag.

    Een hoppig en fruitig aroma
    Karamel?

     

    De aanzet is moutig (karamelmout)
    Toetsen van zoethout
    Donker chocolade en koffie
    Een heel mooie bitterheid in balans met de zoete mout
    Zeer hoppig met een droge afdronk.






    19 ANNIVERSARY GOLDEN ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Deschuttes BreweryBend (Oregon)

     

     


    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    De geur doet aan Pils denken.

    Een Fruitcoctail met een enorm smakenpalet.
    Van snoepjes naar gebak.
    Alcoholtoetsen dringen lekker door.
    Mooi evenwicht tussen hop en mout

    Belgische inspiratie (Belgian Ale)




    Tijd voor een 19 Anniversary Golden Ale.
    Bemerkt ook het plat water op de tafel !



    ALPHA KONG  – 13 % Alc. Vol.
    Three Floyds Brewing Co. – Munster (Indiana)






    Donker amber met een gebrken witte schuimkraag.
    bijna geen schuim

    Aroma van likeur
    Napoleon Mandarin.

    Het bier heeft een zoete smaak
    weinig gehopt
    Het is zeer papperig (volmondig)
    De alcohol dringt teveel door op de voorgrond.

    Gevaarlijk biertje.
    Door de volmondigheid zou ik er ook geen twee lusten.






    OLD GUARDIAN 2007  – 11,2% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië




    Donker amber (Koperkleurig) bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus geeft lichte oxidatie.
    Karamelmout misschien?

    De smaak is die van appelsienen.
    Hoppig
    karamel – likeur.
    De alcohol is niet overdreven maar mooi in evenwicht.

    Hoppige bitterheid.

    Een aangename Brandewijn






    WOODVILLE # 21 - 10,2% Alc. Vol.
    Wood Ville Brewing Co. – Longmont (Colorado)




    Het bier kleurt mooi bruin met een kleine schuimkraag.

    Aroma van eik
    mout

    De smaak is vanille
    Alcoholprikkels geven het bier een lekkere toets
    rozijntjes

    Een prachtig biertje






    ANGELS SHARE ALE - 10,5% Alc. Vol
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

    Aroma’s van hout
    Karamel en Cognac
    Zeer moutig

    Barley Wine
    Smakenboeket van Vanille, rozijntjes
    Pruimen en nog veel meer.
    De alcohol is goed gemaskeerd.
    Een hemelse afsluiter van de proefnamiddag.


    Bedankt Carl !

    04-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie Bellevaux ( Ardennenverslag 7 )

    BRASSERIE BELLEVAUX





    Wie zich in de streek van Malmedy (Provincie Luik - Oostkantons)  bevind moet beslist eens het dorpje Bellevaux aandoen. Niet alleen voor zijn 15e eeuwse kerk St. Aubin of de 14de eeuwse watermolen.  Neen het kleine pittoreske plaatsje bezit ook een heuse brouwerij.  Brasserie de Bellevaux.  Genoemd naar de naam van het dorp.




    Bellevaux tussen Malmedy en Stavelot
    Een van de 11 uitzonderlijke dorpen van de Oostkantons.






    Deze brouwerij wordt uitgebaat door twee vriendelijke Nederlanders. Carla Berghuis en haar man Wil Schuwer.  Verleden jaar werden Voske en ik samen met onze vrienden Thierry en Bianca door het brouwerspaar uitgenodigd en van harte ontvangen.







    Het gezellig terras, waar u rustig kan genieten van een lekker biertje.
    Rustig is het zeker want de weg loopt dood achter de gebouwen.



    Terwijl brouwer Wil een eerste groepje toeristen door zijn brouwerij loodste, schonk Carla ons een Blanche Bellevaux in.  Een wit biertje van 4,8 % Alc. Vol.  Op het prachtige en gezellig terras vertelde Carla ons dat Wil vroeger apotheker was. Na enige tijd kon hij het niet meer aarden en hield hij zijn apothekerszaak voor bekeken en ging rechten studeren in Maastricht.  Ondertussen kwam de familie rond 1994 zich nestelen in Bellevaux.  Rond 2003 had Will zijn voltijdse job aan de Universiteit van Luik ingeruild voor een deeltijdse. Daar Wil al van jongs af aan een fervent bierliefhebber was, wist hij heel goed wat hij met zijn vrije tijd zou kunnen aanvangen.  Waarom geen brouwerijtje stichten in het kleine Bellevaux.



    Aan de overkant van de straat bevind zich de mooie brouwerij.
    De gebouwen en de brouwerij waren oorspronkeloijk een boerderij.




    Van op het terras heeft u een mooi zicht op de brouwerij.



    Links het proeflokaal en de privégebouwen.
    Rechts de brouwerij.



    Ondertussen had Wil de tijd gevonden om er bij te komen zitten. Dat we met een perfectionist te maken hebben konden we horen uit zijn verhaal.  Na een tijdje vond hij in een vrijgekomen boerderijtje eindelijk de geschikte locatie voor zijn brouwerij.  Via Internet kwam hij in verbinding met een Canadees die ergens een failliete Japanse brouwinstallatie wist staan.  Nu de foto’s op Internet konden Wil niet overtuigen.  Om zeker te zijn dat hij geen kat in een zak zou kopen reisde hij persoonlijk naar Japan af om te zien of deze brouwerij wel degelijk voldeed aan hetgeen hij had voorop gesteld.

    Via containers werd de ontmantelde brouwinstallatie van Japan naar het kleine Bellevaux over gebracht. U kunt zich inbeelden hoe de dorpsbewoners opkeken wanneer dit vreemde transport zich een weg baande door hun smalle straatjes.
    Een technicus kwam speciaal uit Engeland overgevlogen om er gedurende drie weken de installatie weer te hermonteren en bedrijfsklaar te maken.

    Ondertussen volgde Will een cursus bier brouwen aan de universiteit van Leuven.  Eind 2005 was het zover.  Wil kon gaan proefbrouwen.











    De brouwketels zijn in roestvrijstaal en bekleed met roodkoper.



    De brouwinstallatie staat verhoogd opgesteld.
    Onderaan de verbindingen.




    De teksten op het schematische hoofdpaneel maken duidelijk
    dat de installatie uit Japan komt.
    In het begin was het voor Wil even wennen.


     

    Vooraleer een volgende groep toeristen zich voor een bezoek aanmeldde bezochten we vlug de brouwerij.
    Inmiddels was Zytholoog
    Marcel Stockmans, (bestuurslid van de Limburgse Biervrienden) en echtgenote Marleen Claes met hun dochter en schoonzoon bij ons komen aansluiten. Ze kwamen bier ophalen voor hun jaarlijks bierfestival in Hasselt.

    De brouwerij met zijn roestvrije brouwketels blinkt van netheid.  De brouwinstallatie staat opgesteld op een verhoog op het gelijkvloers.  Onderaan het verhoog bevinden zich de leidingen.  In de kelder staan de cilinderconische gist- en lagertanks netjes op een rij opgesteld.  Ook hier glimt alles van netheid.

     


     De cilinderconische gist- en lagertanks netjes op een rij opgesteld.



    Zytholoog Marcel Stockmans en familie luistern aandachtig wat Wil te vertellen heeft.



    Wil tapt een bruin biertje.
    Het bruintje ontbrak toen nog in het gamma.


    Wil laat ons proeven van een bruin biertje die hij in de toekomst wil brouwen.  Hij is  er niet helemaal tevreden over.  Het bier mist inderdaad een beetje body maar het was verre van minderwaardig. Andere brouwers zouden misschien met het brouwsel experimenteren. Maar Wil, perfectionist zoals hij is besloot om het biertje weg te laten vloeien. “Het bier moet van goede kwaliteit zijn anders brengen we het niet op de markt” vertelde hij ons. 







    Trouwens alle bieren van Wil getuigen van vakmanschap.  Het zijn geen echte uitschieters in het grote bierlandschap.  Maar ze zijn gebrouwen zoals het moet.  Ze laten zich vlot drinken.  Het alcohol gehalte is bewust laag gekozen om de vele wandelaars en fietsers tegemoet te komen.  En..er kan natuurlijk ook eentje meer geproefd worden.



    Via een paar gangetjes komen we in een winkeltje terecht waar de bezoekers het assortiment bieren kunnen aankopen.
    Niet enkel de inhoud is perfect maar ook de verpakking is uitzonderlijk mooi.
    Sober en eenvoudig maar met stijl dragen de bieren achtkantige groen-rode etiketten.
    (Ze doen me denken aan Bofferding het bier uit het Grootherigdom Luxemburg).
    Op de etiketten het wapen van de voormalige heren van Bellevaux.
    Rode ruiten met een groene vogel bovenop.
    Aandachte bezoekers van dit blog zullen waarschijnlijk al gezien hebben dat de vogels noch snavel noch poten hebben!
    Dit zou te maken hebben dat de Heren van Bellevaux gewond van hun kruistochten terug keerden.




    Overal is het logo van de brasserie of het wapenschild van Bellevaux aanwezig.
    De vogels hebben noch snavel noch poten!



     Na het bezoek poseerde brouwer Wil fier naast een poster van zijn
    Bellevaux Blonde.


    Na de rondleiding had Carla Berghuis een paar borden met Ardeense specialiteiten klaar gezet.
    Ook konden we nog proeven van een Bellevaux Blonde en Black.
    De letter B staat een beetje centraal.
    De B van België.
    De B van Bellevaux

    en alle bieren beginnen met een B

    Blanche, Blonde en Black

    De Brune is nu ook te verkrijgen.


    Een van de borden heerlijke Ardeense specialiteiten.




    Niet alleen in Poperinge en de streek van Aalst wordt hoppe gekweekt
    Ook in Bellevaux experimenteert Will met hoppe.
    Toch een eigenaardig zicht, een hoppeveld in de Oostkantons.


     


    Brasserie Bellevaux beschikt ook over een mooi proeflokaal
    waar het bij slecht weer gezellig vertoeven is.



    DE BIEREN






    Blanche - 4,8% Alc.Vol

    Wit van kleur.
    Ietsje wazig met een mooie dikke witte schuimkraag.

    De neus is lekker fruitig.
    Aroama's van Citrus en koriander.

    De smaak is fruitig 
    Het biertje is fris en hoppig
    toetsen van koriander en citrus.
    De smaak van een lekker wit biertje.
    De toegevoegde kruiden zijn niet overdreven.
    Heel mooi in evenwicht. 
    Een echte dorstlesser voor de vele wandelaars die langs de brouwerij voorbij komen.






    Blonde van 't vat - 7 % Alc.Vol

    De kleur is eerder amber dan blond.
    Fijn wit schuim.
    die snel verdwijnt.

    De neus is moutig en mooi fruitig

    De smaak is zoet in de aanzet.
    Ook toetsen van koriander zijn hier weer te vnden.
    Het biertje mist toch ietsje body
    Ook de smaak van bloemetjes prikkelen de smaakpapillen.
    Een perfect gebrouwen biertje.
    Ietsje te commercieel.
    Maar waarom niet?

     



    Black - 6,3 % Alc.Vol

    Donker, bijna zwart van kleur.
    Een dikke romige lich beige schuimkraag.
    Wandklevig schuim.

    De neus is die van gebrande mout.

    De smaak is geroosterde mout
    Zwarte chocolade
    het bier heeft een lekkere lichte bitterheid.
    Droge afdronk.
    Het bier was vrijwel nog jong toen we het degusteerden.
    Voor mij toch een van de beste biertjes van de brouwerij.
    Een beetje meer body zou het bier alleen maar verbeteren.

    Conclusie

    Alle bieren zijn perfect gebrouwen.
    Ze zijn misschien iets te braafjes voor de echte bierproever.
    Maar voor de vele toeristen, wandelaars en fietsers die brasserie Bellevaux aandoen zijn het lekkere dorstlessers en degustatiebiertjes.

    Brasserie Bellevaux een oase van rust.
    Een brouwerij in perfecte harmonie met de omgeving.
    Echt de moeite om eens te bezoeken.





    Santé en tot in de brasserie.

    Brasserie Bellevaux
    Bellevaux 5
    4960 MALMEDY

    Zie ook op deze blog
    Brasserie de Belleveaux - Een nieuwe Belgische Brouwerij


    Wil en Carla,
    Misschien komt de reportage een beetje laat!
    Maar het is tevens een beetje publiciteit voor jullie brouwerij en gezellige gastvrijheid voor het seizoen 2008
    Bedankt voor de uitnodiging..

    29-06-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!