Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    09-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Han Hidalgo - Koken met Guldenberg


    KOKEN MET GULDENBERG







    Het gebeurt niet alle dagen dat een Nederlandse Meester-kok me vraagt wat ik graag eet en welke biertjes ik graag lust.  Deze vragen bereikten me verleden week via een mailtje van Han Hidalgo de gerenommeerde kok van de bekende website
    Biercuisine.
    De Chef zou persoonlijk een biergerechtje voor mij samenstellen.

    De reden :
    Voor mijn aansprekende bierinformatie en onderhoudende teksten.

    Ik voelde me natuurlijk gevleid met deze lovende woorden.

    Veel lezers van dit blog zullen eventjes hun wenkbrauwen fronzen en vragen wie in ‘hemelsnaam’ Han Hidalgo is?  In feite bent u er niet ver naast.  Want Han kookt hemels.  Hij creëert zijn gastronomische gerechten altijd met een drankje bestaande uit gerst, hop, gist en water.
    Laten we zeggen Chef Hidalgo is de meester in het bereiden van gerechten met bier.
    In talrijke bier- en andere magazines komt u zijn bierrecepten tegen.

    Verleden jaar werd Han nog gehuldigd door de Bierproefvereniging PINT (De Nederlandse vereniging ter Promotie en Informatie van het Traditionele Bier) met de Pint voor Bijzondere verdienste..
    De jury prees het enthousiasme, de passie en de inzet waarmee de Bredanaar een lans breekt voor het koken met bier. Via workshops, zijn site www.biercuisine.nl en vele artikelen heeft Hidalgo de bierkeuken een plek gegeven in de Nederlandse (lees ook Belgische) bierwereld.


    Han is ook bekend voor zijn Jazzcookin.
    Hij creëert gerechten geïnspireerd door Jazzcomposities.
    Hij is ook regelmatig gastkok in het bekende Biercafé-Restaurant “De Beyerd” in Breda(NL)  

    Beste blogbezoekers ik laat jullie natuurlijk delen en genieten van het gerecht die Han voor mij creëerde.
    Bij deze kunt u meteen uitmaken wat ik graag eet en welk één van mijn lievelingsbieren is.



    Kabeljauwfilet met groenten,
    gerookte zalm en Guldenberg

     

    Ingrediënten voor vier personen:

     

    500 gram kabeljauwfilet, of andere stevige vissoort

    100 gram gerookte zalm

    2 eetlepels bloem

    2 sjalotjes

    125 gram winterwortel

    125 gram courgette

    125 gram prei

    3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

    6 eetlepels visfond

    6 eetlepels Guldenberg

    prei- of knoflookscheuten

    peper uit de molen en zout naar smaak

     

    Bereidingswijze:

     

    Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Winterwortel schillen en in dunne reepjes snijden. Courgette in dunne reepjes snijden; vooral het gedeelte dat zo dicht mogelijk onder de groene schil zit gebruiken. Schoongemaakte prei in dunne reepjes snijden. Kabeljauwfilet of filet van een andere stevige vissoort, zoals roodbaars of zeebaars in plakjes snijden en met zout bestrooien. Even laten rusten en vlak voor het bakken lichtjes met bloem bestrooien. Olie in een wok verwarmen en de plakjes kabeljauwflet roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen, verder roerbakken en het bier en de visfond erdoor roeren. Naar smaak extra visfond gebruiken. Nog 3  tot 4 minuten goed verwarmen en op smaak brengen met peper en zout. Reepjes winterwortel, prei en courgette beetgaar in water of groentenbouillon koken, te beginnen met de reepjes winterwortel en daarna de reepjes prei en courgette erbij doen. Afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Plakjes kabeljauwfilet en de warme saus over de uitgelekte groenten op voorverwarmde borden verdelen. Garneren met reepjes gerookte zalm en prei- of knoflookscheuten. Een goed gekoeld glas Guldenberg erbij serveren.

     

    Han Hidalgo

    www.biercuisine.be

    www.biercuisine.nl



     

    Foto: M.Therese Bruggeman

     

     

    Het zoetige van de sjalotjes en overige groenten vormt een goed tegenwicht voor het bittere karakter van het bier. Naar smaak een minder bittere tripel of blond bier gebruiken.



    Bedankt Han!




    Biercuisine is de website waar bierliefhebbers wekelijks hun recepten downloaden.
    In alle recepten is bier één van de ingrediënten.
    In de keuken van Biercuisine worden vis, schaaldieren, vlees, wild en eieren en vaak ook groente en fruit gebruikt.
    Iedereen kan lekker kokkerellen en daarna smullen van de Biercuisinegerechten. De genoemde bieren zijn overal verkrijgbaar en zeker in de speciaalzaken.
    Bij Biercuisine vindt u in het receptenarchief meer dan 500 recepten verdeeld in voor-, hoofd- en nagerechten.
    Veel plezier met koken en eet smakelijk.

    09-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een zomers plankje

    Hoe lang kan een mens wachten om een zolder te betreden? Ik denk heel lang.
    Maar als het om een bierproefzolder gaat dan kan het niet vlug genoeg gebeuren.
    Eindelijk na een maand inactiviteit wegens vakantie was het weer zover.  De Bier- en Proefzolders van Picobrouwerij Alvinne stelde hun trappen weer ter beschikking om de proevers van allerlei lekkers te voorzien.


    Image Hosted by ImageShack.us

    En lekkers was er weer te proeven. 

    Ik zal onbeleefd zijn maar om de volgorde van de geproefde bieren te respecteren begin ik met mezelf.
    Ik had enkele flesjes Aged-Pale van 8 jaar oud mee genomen om de zolderproevers te laten genieten van dit buitenbeentje van Bavik.

    Vroeger uitsluitend bestemd voor Amerika, nu te verkrijgen in betere drankenhandels en biercafés.
    Het biertje dat we proefden was nog 3 jaar gerijpt op eik.
    Nu is het maar twee jaar meer.  Maar Yves Benoit wist me te vertellen dat het in de toekomst weer drie jaar zal worden. (Waarschijnlijk door de aankoop van nieuwe tonnen?)
    Het % alcoholvolume was 7,3. Dit onversneden bier heeft ooit nog 5,8 % gehad.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Aged Pale - 3 jaar gerijpt op eiken vaten.

    De klassiek zuurheid is door de ouderdom wel afgenomen.
    Wel is het eiken aroma nog te ruiken.
    Maar de smaak is fantastisch.
    De scherpte is ook verdwenen maar maakt plaats voor een malse zuurheid.
    Een heerlijk smaak als van een witte wijn.
    perfect voor een aperitief.
    De Aged Pale is een goed bewaarbiertje.

     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Orval en Hoftrol, smaaktwins?


    Op het Zythosforum is er een tijdje een topic bezig “Orval versus Hoftrol”.  Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten zou Geroen niet zijn mocht hij dit niet proefondervindelijk kunnen vaststellen.  Daarom had hij samen met voorzitster Leen Walcarius en penningmeester Marc Decock enkele flesjes Orval en Hoftrol mee gebracht om zo de aanwezigen te kunnen overtuigen dat de beide bieren verdorie bijna qua smaak twins zijn van elkaar.

    Het % Alcoholvolume :

    Orval 6,2 %
    De Hoftrol 6,3 %

    Orval gebotteld in april (4 maanden oud)
    De vervaldatum van de Hoftrol is 2009

    De kleur :

    Is verschillend
    Hoftrol is donkerder dan de Orval

    Het Aroma

    Het aroma van de Hoftrol is ietsje doordringender dan Orval.

    In smaak is er inderdaad weinig verschil.
    De Hoftrol is ietsje bitterder dan de Orval.
    Dit zou komen volgens Steven (Lenty) omdat de Hoftrol ouder was dan de Orval.

    Qua evenwicht leunen ze goed tegen elkaar aan.
    Maar voor mij is de Orval nog iets subtieler.
    De Hoftrol is iets harder, ruwer.
    Maar toch een zeer goed brouwsel waar velen toch gaan twijfelen of ze al dan niet een Orval drinken.
    Vergelijken is moeilijk omdat een oudere Orval bvb meer geprononceerder uit de hoek kan komen.
    Toch de moeite waard om te vergelijken, waarvoor dank aan Geroen.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Eerwaarde pater een nieuw bier van Het Alternatief.
     

    Ook Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief liet ons proeven van zijn nieuw biertje. 
    'Eerwaarde Pater'.

    Het bier was ook nog vrij jong.  Het was pas een weekje gebotteld.
    Het bier moet nog rijpen en de afdronk moet nog iets droger zijn.
    Het beloofd toch veel
    De neus laat ons duidelijk hout ruiken en een lichte aangenaam alcoholaroma.
    Nu zijn de hopbittere toetsen duidelijk te smaken.
    ook heeft het bier een lichte wijnsmaak.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Alvinn kriek genaamd .......????

     

    Alvinne vergastte ons met een proevertje van hun nieuwe kriek.
    De naam blijft voorlopig nog geheim tot op de bierhappening van Bles.
    Het mooie rode bier is gebrouwen met wilde gist uit Auvergne (Frankrijk).
    Het hoofddeel van de smaak is afkomstig van Poolse Noorderkrieken met de bekende naam
    J
    Lutovka
    De basis voor dit kriekje is een geheel nieuw bier.
    Het biertje was 2 maanden oud.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Een gezellige drukte op Den Proefzolder


    De Proefzolder betekent ook alle veertien dagen een Proefplankje
    Ditmaal stond het in het teken van de zomer.  Een zomers plankje dus.
    Op het plankje Zinnebir, Hofnar, Noblesse en Den Herberg Blond.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Het Zomers Plankje.


    Zinnebir 6% Alc. Vol.

    Donker oranje van kleur

    Een heerlijk fruitig aroma

    De smaak is in het begin moutig
    daarna komt er een heerlijke hoppigheid opzetten.
    Zeer verfrissend met een mooie bitterheid.
    Een Toppertje uit de brouwketels van De Ranke uit Dottenijs.
    Maar gebrouwen door Bernard Le Boucq en
    Yvan De Baets van bierfirma « 
    De Zenne brouwerij »
    Tevens de mannen achter het bekende bierfestival
    Bruxellensis

    Hofnar 5% Alc. Vol.
    Hofbrouwerijtje - Beersel


    Amberkleurig biertje

     

    De neus bied ons heerlijke moutgeuren.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.
    Hoe lekker een biertje kan zijn met slechts 5% Alc. Vol.

     

    De besprekingen van de twee andere biertjes vind u op dit bierblog


    Noblesse - 5,5% Alc. Vol.
    Brouwerij : De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

    Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol –
    Brouwerij Den Herberg - Buizingen


     


     

    Brouwamateur en Kaasmaker Marc De Keukeleire had ditmaal geen kaas mee om te proeven maar een echt tongstrelend biertje.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Morpheus Blond. Hoppig en fris.

    Morpheus Blond van 7Alc. %
    Huisbrouwerij De Keukeleire - Gavere

    Lekkere hoppige neus

    De smaak is lekker fruitig
    Hopbloemetjes
    Een droge afdronk
    Heerlijk fris terrasbiertje.

    Morpheus is de God van de dromen

    Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus vanwege zijn hallucinogeen werking.
    Dit biertje werkt ook geestverruimend maar in positieve zin.
    Alhoewel u er ook aan verslaafd zou raken.



    Image Hosted by ImageShack.us


    En dan volgde nog een leuke verrassing.
    Glenn haalde nog een Amerikaans snoepje uit de koelkast.

    Suppication 7% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co - Santa Rosa - CA USA.

    Image Hosted by ImageShack.us
     Amerikaans Snoepje

    Een zeer mooie neus van kers
    Zurig.
    Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.

    De aanzet is zurig
    Die mooi overvloeit naar iets zoeter.
    Karamel
    Eiken toetsjes.

    Een complex biertje
    Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.

     Image Hosted by ImageShack.us

    Een prachtige afsluiter van weerom een gezellige bierzolderproeverij.
    We kijken al uit naar nu zaterdag.


    NIEUW BIJ ALVINNE !!!

    DE KEYKEG


    Nog maar pas vermeld in het HOPnieuws 174
    en kijk de KeyKeg bevind zich al bij Alvinne.


    Image Hosted by ImageShack.us
    Gedaan met  het sjouwen van zware vaten. De KeyKeg is er.

     

    Een woordje uitleg

    Heel ver in de toekomst blikken durft Jan Veenendaal, directeur van Lightweight Containers uit Den Helder, haast niet meer. Binnen een jaar negen nieuwe fabrieken realiseren, is ook niet niets. Veenendaal werkt sinds 2004 aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van de bierbol KeyKeg.


    Het idee is al vele jaren oud. Nederlandse brouwers stapten naar de TU Delft met de vraag of die niet iets beters kon verzinnen om hun bier in te vervoeren dan dat zware en kostbare stalen biervat. Dat konden de onderzoekers wel, maar hun idee bleef op de plank liggen totdat Veenendaal de tijd ervoor rijp achtte.

    Hij vervolmaakte het product en showde het eerste exemplaar in 2006 aan de biersector. Inmiddels hebben ruim vijfhonderd brouwers wereldwijd interesse getoond en draait sinds november een vier miljoen euro kostende volautomatische fabriek in Schwerin (voormalig Oost-Duitsland). Die maakt 150.000 KeyKegs per maand om de bierproducenten uitvoerige testen te laten doen.

    Het geheim van het product is een kunststof bol, geschikt voor 30 of 20 liter met daarin een zak van speciaal laminaat. De zak voorkomt dat het zuurstof bij het bier komt of koolzuur eruit ontsnapt. De grote winst zit hem in de transportkosten. De bol weegt leeg maximaal 1,4 kilogram, een stalen 50-liter fust gauw 8 tot 10 kilo. In de praktijk betekent dit dat de brouwers per lading 25 procent meer bier kunnen vervoeren, aldus Veenendaal.


    LINUX 4900 PRINTER
     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Resultaat van de nieuwe printer


    Verleden week werd een Linux 4900 printer op de etiketteerlijn geïnstalleerd. Vanaf nu zal een deel van de naam van het bier, de houdbaarheidsdatum en het lotnummer op het kroonkurk worden geprint. Dit uiteraard om de traceerbaarheid te vergemakkelijken. Ook de facturen zullen vanaf nu het lotnummer vermelden.

    Bij problemen met een bier kan de klant ons steeds contacteren met vermelding van het lotnummer en de houdbaarheidsdatum. Op die manier kunnen wij makkelijker achterhalen over welk brouwsel het gaat.



    UITBREIDING BIERZOLDER

     

    Dat ze niet hebben stilgezeten deze zomer bewijst De Bierzolder, die  is een stuk uitgebreid,

    zowel in aanbod als in oppervlakte.


    Image Hosted by ImageShack.us
    De Bierzolder is nu dieper geworden en er is nu nog meer keuze van
    speciale bieren met karakter.




    EIKEN HOUTEN VATEN



    Image Hosted by ImageShack.us
    Een viertal eikenhouten Bourgognevaten liggen ongeduldig te wachten op bier.

    Heel wat interessante experimenten worden opgezet.

    Wie deze creatieve brouwsels wil proeven,
    zal geregeld een bezoekje moeten brengen aan de Proefzolder



    O ja Bierblog wenst
    Alvinnebrouwer Glenn en Ine van harte proficiat met hun kersverse dochter
    NOOR.

    We gaan er toch eentje mogen op proeven zeker?

    08-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café De Zwaan - Poelkapelle - Gouden Carolus Tripel van 't vat

    EEN GOUDEN CAROLUS TRIPEL VAN ’T VAT
    IN PRAATCAFÉ DE ZWAAN IN POELKAPELLE

     


    Praatcafé "De Zwaan"
    Voor dit café heeft er lange tijd een Britse tank gelegen.


    Na een lange tijd buiten strijd te zijn geweest wagen Voske en ik ons weer op pad om ergens rustig een bezoek te brengen aan een of ander gezellig cafeetje.  Gesterkt met het boek 210 originele cafés van Bob Hendrickx (Een absolute aanrader om gezellige etablissementen te spotten) belanden we verleden week in Poelkapelle (W-Vl).  Meer bepaald in het praatcafé ‘De Zwaan’ van Jelle en Joke.





    De Zwaan ligt op een druk kruispunt, maar binnen vonden we er geen hinder van.


    De herberg is niet moeilijk te vinden.
    Wanneer u in Poelkapelle bent en u vind het rond punt met het monument met de vogel dan bent u er.
    De vogel is een ooievaar die het kunstwerk siert.
    Hij refereert
    naar het 'Escadrille des Cigognes' waartoe de Franse gevechtspiloot Guynemer behoorde. Guynemer verdween in het luchtruim boven Poelkapelle. Hij was een van de pioniers van de oorlogsluchtvaart.



     

    Binnen het café heeft u een mooie kijk op het monument
    'Escadrille des Cigognes'





    Een bord buiten aan de gevel maakt ons duidelijk dat er foto's te zien zijn van de bekende
    Franse gevechtspiloot Guynemer.




    Een paar unieke foto's en tekeningen ivm Guynemer en de tank sieren de muren.


     













    De muren van het interieur bevatten lichte aquarelkleuren.
    Dit maakt het café modern en geven het geheel nog meer sfeer en diepgang.




    Een originele manier van verlichten.


    Jelle en Joke zijn een jong koppel die pas een jaar dit bekend café openhouden.
    Met veel liefde willen ze van dit etablissement een gezellige plaats maken waar jong en oud zich op hun gemak voelen.
    Door het interieur in lichte aquarelkleuren te steken en het meubilair aan te passen zijn ze goed op weg om er iets moois van te maken.
    Op de kaart slechts een 30-tal bieren, enerzijds omdat het een café is met verplichte bierafname (Alken/Maes) anderzijds omdat de jonge uitbaters liever prefereren voor een bier van de maand dan te veel verschillende bieren. Bij een te grote keuze is de kans groot dat er soms kwaliteitsverlies optreedt omdat sommige minder gevraagde bieren te lang in de kelder moeten verblijven.




    In tegenstelling tot het meubilair staat de toog hier al jaren.





    Aan de muur Foto's van het verleden.




    Bij de koffie serveert Jelle een glaasje Becherovka.
    Het is eens iets anders dan de gebruikelijke advocaat.





    Becherovka is een typisch Tsjechische drankje.
    Het is kruidig en bitter met toetsen van kaneel.
    Het bevat maar liefst 38% alcohol.


    Maar we kwamen ook om een biertje te proeven.
    Dus waarom niet het bier van de maand?
    Een verrassing
    Een Gouden Carolus Tripel van 't vat.





    Jelle de praatgrage uitbater tapt zorgvuldig het goudblond bier
    in zijn originele glas




    Gouden Carolus Tripel van ’t vat – 9% Alc. Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen.



    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Bij het snuiven van het aroma komt een lekkere moutgeur naar boven.
    Daarna is er enige fruitigheid te ruiken.
    Lichte koriander prikkels

    De aanzet is moutig.
    Lichte toetsjes van fruit (perzik)
    Licht gekruid, juist genoeg is om de smaak te bepalen.
    Een volmout bier goed in evenwicht.
    Over het algemeen zoet maar niet vervelend
    Volmondig maar niet papperig
    Zeg maar een klassieke commerciële tripel.
    Een aangenaam warm bier.
    Maar dat hadden we niet anders verwacht.



    Het prachtige Gouden Carolusglas met een belangrijke inhoud!





    Als de zon schijnt kunnen de klanten terecht
    op het zonnig tuinterras met een bar provisoir.



    Een van de dagelijkse stamgasten die net als ons
    best tevreden is met de uitbating van De Zwaan.

    Café De Zwaan
    Houthulstseweg 1
    8920 Poelkapelle
    Website onder constructie

    www.cafedezwaan.be

    cafedezwaan@gmail.com

    03-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antiek Bruin - Deca Sevice - Woesten


     


    Antiek Bruin – 8% Alc.Vol.

    Brouwerij Deca Service – Woesten
    Elverdingestraat 4

    Woesten-Vleteren, Belgium 8640




     




    Donker bruin bier met een witte dikke schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.
    Karamelmout.
    Ook lichte fruitprikkels.

    De smaak is zoetmoutig.
    Karamel
    Bruine suiker
    Zoete toffee.
    Lichte toetsjes van alcohol.
    De mout en de alcohol zijn goed in evenwicht.

    Het is een warm biertje.
    Nogal zoet maar toch smaakvol.
    Volmondig zonder papperig te zijn
    Mag ik het een ouderwets lekker biertje noemen.
    Een bier zonder veel franjes maar echt en eerlijk gebrouwen.
    Veel mensen zullen dit snoepje met liefde koesteren.


     

    01-09-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meneer en Nikolaas twee bieren van brouwerij De Schuur uit Linden.


    Al sinds hij jong was, was Jan Symons geïntrigeerd door het brouwen van bier.
    Later maakte hij dan ook van zijn passie een beroep en is hij de
    trotse brouwer van Brouwerij De Schuur.
    Zijn twee creaties "Meneer bier" en "Nikolaas Tripel" vinden gretig aftrek bij de lokale consument
    .

    Dank zij de bierzolder Heule (Alvinne) die beide bieren in voorraad hebben
    kunnen we kennis maken met deze Vlaams Brabantse heerlijkheden.



     

    Twee originele halsetiketten 






    Meneer 75 cl. – 7,5% Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden.





    Licht geel van kleur met witte schuimkraag.
    Een beetje wazig.

    De neus laat ons een kruidig aroma opsnuiven.
    Licht hoppig en een tikkeltje grassig.

    De smaak is kruidig.
    Het heeft een soort medicinaal smaakje maar in de positieve zin.
    Waarschijnlijk zijn de fijne toetsjes van munt de bewuste oorzaak.
    Ook fruitige piekjes.
    In de achtergrond een mooie bitterheid.
    Een bier met een ander smakenpalet of dat we gewoon zijn.
    Ik kan deze smaak best appreciëren.
    Ze dringt zich niet op.

    Een pittig fris biertje.







     

    NIKOLAAS TRIPEL 75 cl. – 9 % Alc. Vol.
    Brouwerij De Schuur – Linden






    Amberkleurig bier met een lichte beige schuimkraag.
    Die na een tijdje nogal vlug verdwijnt.

    Bij het uitschenken worden we al geconfronteerd met een aardig fruitpallet.
    Zoete smaak van karamelmout.
    Lekkere Alcoholtoetsjes prikkelen de tong en maken van dit biertje
    een smakelijk drankje.
    Het is als een brandewijn.
    Napoleon Mandarin.
    Heel lekker maar opletten!!!
    Met zijn 9% Alcoholvolume zou het voor verrassingen kunnen zorgen.

    Brouwerij De Schuur
    Wolvendreef 3210 Linden (Lubbeek - Vlaams Brabant)

     

    28-08-2008 om 23:41 geschreven door William Roelens


    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Gouden Tripel in 't Bieseveld in Lauwe

    ’t Bieseveld – Lauwe


    Tussen Kortrijk en Lauwe “Blanche en zijn peird” zo begin het liedje van Willem Vermandere.
    Waarschijnlijk zal Blanche met zijn karre indertijd de visvijvers van Lauwe voorbij gereden hebben.
    Lauwe is samen met Rekkem een fusiegemeente van Menen.
    Lauwe  is de meest landelijke en de groenste gemeente van de drie. 
    Het ligt op de linkeroever van de Leie.
    Niet alleen de vallei van de Golden River maar ook het Biezeveld en zeker het Kraaiveld kan de wandelaars heel wat natuurschoon bezorgen.
    De vele rustige paadjes en doorsteekjes vormen de verbinding tussen deze plaatsen.
    Onderweg ziet men nog enkele lidtekens van de eens bloeiende vlasnijverheid in deze streek.
    Zo zijn de visvijvers van het Biezenveld vroegere oude roterijputten.





    De oude Roterijputten zijn nu prachtige visvijvers geworden.


    Eetcafé Bieseveld



    Tussen de visvijvers ligt dit gezellig eetcafé
    Van op een afstand kunt u door 't groen het terras van 't Bieseveld ontwaren.










    Het is een typisch eetcaffee met Belgische gerechten op het menu.

    Lauwbergstraat 293
    8930 LAUWE
    Tel: 056 / 41 71 88

     






    Geen plaats meer beneden?
    Via een trap kunt u altijd plaats nemen in de ruimte onder de dakpannen.








    Tijdens de warme zomerdagen is het prettig vertoeven op het terras.


    Na de zware operaties die Voske heeft ondergaan en de lange herstelperiode
    was het maanden geleden dat we weer konden genieten van een terrasje.
    Ik proefde er een Petrus Gouden Tripel.
    Voske hield het wijselijk nog op een watertje alhoewel ze 
    van de dokters weer een biertje mag drinken.





    PETRUS GOUDEN TRIPEL – 7,5% Alc. Vol.

    Een aantrekkelijk blond bier met een romige dikke witte schuimkraag.
    Het bier heeft een mooie doorlopende koolzuurpareling.

    De neus laat ons heerlijke moutgeuren ruiken.
    Aroma’s van vers gebakken brood.

    De eerste smaak is moutig en zoet.
    Later is er een lichte verdeelde bitterheid.
    In de diepte licht zurige trekjes die voor een smaakwissel zorgen.
    Maar over het algemeen is het een zoet bier.
    met veel liefde gebrouwen in de familiebrouwerij Bavik.



    Zeg eens eerlijk!
    Dit is toch om goesting te krijgen





    Het is een oerdegelijke Belgische tripel zonder veel franjes.
    Karakterbier is het niet daarom is het ietsje te zoet,
    maar mag ik mezelf eens tegenspreken?
    Als bierproever zoeken we altijd naar nieuwere en complexer smaken.
    Maar op een zonnige terras in een leuke omgeving en in goed gezelschap
    kan een aangenaam bier die met veel liefde is gebrouwen ook smaken.
    En dat doet deze lekkere Petrus Gouden Tripel.
    En ja, ik hou van het Petrus gamma van Bavik


    Gouden Tripel - Het bier heeft zijn naam niet gestolen.

    25-08-2008 om 19:37 geschreven door William Roelens


    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bravoure van De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog




     

    Bravoure – 6,5% Alc. Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog

     

    Amberkleurig biertje met een lichte beige schuimkraag.
    en een zeer fijne koolzuurpareling.

     

    Het bier heeft een lekker aroma van mout
    en uitgesproken geurige gerookte toetsjes.

    De eerste slok is die van licht gerookt vlees.
    niet te fel als bij de Duitse Rauchbieren maar zeer subtiel gedoseerd.

    In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.
    En het is nog niet gedaan!
    Er volgt een fijne zurigheid met gerookte prikkels.
    Wat kan bier toch lekker zijn.

    Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel.
    Geen smaak van verbrande rubber
    Het is perfect in ballans en zo delicaat van smaak.

    Het zou kunnen dat vele bierproevers het met mij oneens zullen zijn.
    Het biertje heeft een eigenzinnige smaak waar u van, of niet van kunt houden.
    En dit is nu het prettige van bierproeven..

    Hebben we niet de beste sportmensen we hebben toch het beste bier.
    en dat bewijst Ronald Mengerinck met deze lekkere Bravoure.






    Volgens de Dikke Van Daele betekent Bravoure
    Zelfverzekerdheid in optreden die van bekwaamheid getuigt
    Een ideale omschrijving van de bieren en van de brouwer.






    Zie ook op dit bierblog

    Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau

     

    21-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterloo Tripel 7 - Du Bocq

    Het winnend lied van het Eurovisie Songfestival 1974 nu in uw glas.



    Waterloo  Tripel 7 – 7,5% Alc.Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode

     

    Blond bier met een witte schuimkraag.
    Bij het uitschenken nogal hevige saturatie.
    Schuim verdwijnt nogal vlug en laat een wit randje over.

    De neus is nogal moutig
    Fruitig – Koriander

    De eerste slokjes zijn zoet
    Koriander speelt een belangrijke rol.
    Het bier heeft een zoete achtergrondbasis (karamel) met hier en daar bittere toetsen.
    Het laat zich vlot drinken maar heel speciaal is het niet.
    Op het eind wordt het zelfs iets te papperig.
    De groene appels aangekondigd op de beschrijving vind ik nergens terug?
    Op hun
    technische fiche spreken ze zelfs van een Alc. Volume van 8,5% Alc
    Op de fles staat 7,5 % aangeduid.






    Voor velen zal dit een uitstekend biertje zijn,
    maar echte bierliefhebbers verlangen toch iets meer in hun glas.  Meer karakter.
    En het is nu net wat dit biertje mist.
    Iets te commercieel gebrouwen.







    Het kan gedronken worden uit een stenen pul
    Maar dan kun je de kleur van het bier niet herkennen en mis je
    het dwarrelende koolzuurgas.
    Ook de smaak kan iets afwijken.




    19-08-2008 om 23:31 geschreven door William Roelens


    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaisirs d' amour d'houblon - ( Verboden Liefde voor de hop ) door Paul Top

    Het is altijd interessant om op uw blog eens iemand anders aan het woord te laten.
    Ditmaal is het de beurt aan Paul Top.
    Hij stuurde me verleden week een leuke e-mail
    waarover hij het over een verboden hopliefde had.
    Een leuk verslag welke ik met toestemming van Paul hier op mijn bierblog mocht plaatsen.
    Waarvoor dank.
    De abonnees van het gratis wekelijkse HOPnieuw (biernieuws) mochten al met dit
    tekstje kennis maken.

    Paul Top stamt uit een familie van hoppekwekers.
    Hij moest nonkel zeggen tegen de beroemde en beruchte Provense hopboer Roger Top.
    Persoonlijk heb ik jaren geleden nog samen met Voske op het erf van Roger zijn ludieke hoppeverhalen mogen aanhoren.

    Paul schreef een dik boek over de familie Top waarin hij onder andere ook een lang en goed geschreven hoofdstuk over de hop opnam met diverse familieanekdoten over de groene klimplant.
    Dit hoofdstuk was trouwens te lezen in verschillende episodes van de ‘Doosgazette’

    (een emailkrant met heemkundige en historische weetjes uit Ieper en omgeving. Over hop en bier) van Ketenier Guido Vandermarliere.

    Paul is ook een gedreven Ketenier vooral In de periode van de monumentenstrijd was hij actief.

    Zie op dit bierblog:

    De hopteelt in de hoofdrol.
    In het spoor van de Keteniers

    en

    "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur"




    Plaisirs d' amour  d'houblon  

    ( Verboden Liefde voor de hop )  gespot  

    Tekst en foto's : Paul TOP , 
    Wenduine ( tuin / balustrade -balkon )





    De mannelijke hopplant in de nabijheid van de vrouwelijke hop"bel" , de (wind)bestuiving kan beginnen !
    Sinds 30 jaar staan er een 4-tal "hommelblokken " in de moestuin,
    vlak voor het venster van mijn bureautje.
    Ieder jaar terug klimmen er een achttal ranken langs een stevig touw omhoog naar de balkonleuning.
    Ze vormen een wiegende, levende zonnewering !! De vrouwelijke hopplanten komen uit Poperinge , de mannelijke werd per abuis in de duinen van Middelkerke gevonden. 

    Uiteraard is in de hopstreek zelf de mannelijke hopplant verboden, de brouwers willen slechts "maagdelijke" belletjes ! ( Wenduine ligt een 85 km  NO verwijderd... )
    In Tieleghembos ( St Andries- Brugge ) vindt men ook nog mannelijke en vrouwelijke hopplanten en ook in de nabijheid van het Zwin zijn de verwilderde planten terug te vinden.




    Dat maakt dat tegenwoordig alle voorbijkomende toeristen ( Belgische en andere ) een stijve ( ? ) nek krijgen van omhoog te turen  naar die fris-groene weelde in wording.
    Van wat er zich binnen die klimranken voor het ogenblik afspeelt hebben ze niet het minste benul ! .
    Nu zijn die fijne mannelijke  bloemetjes al hun stuifmeel  aan het verspelen 
    ( een echt groene "wolk" als je er even gaat aan schudden ) en binnen een drietal weken zien die er echt "koe-rost " ( roest als een rosse koe... ) uit en verpesten ze   hun  hoek  tussen al die frisse hopbellen. 

    En het worden echte bellen, met een zaadje achter ieder belblaadje.  
    Meteen ook verklappen dat de planten niet gesproeid en niet behandeld worden en zelfs  niet de minste  meststof krijgen.
    Met de jongste zwoele dagen was er aan enkele onderste bladeren wel een aantasting van Rode Spin en die zieke bladeren werden verwijderd. .
    Na het wegsnijden van de ranken  in oktober  vind ik,  volgende lente,
    overal  nieuwe hopplantjes ( 5 cm hoog ! )  
    Geen klonen via stekken, maar nieuwe soorten via zaad.... Jammer genoeg kan ik die niet hun gang laten gaan... ( er staat er al een bij de buren ... )
    In diezelfde volgende lente wordt er over twee van mijn hopplanten een grote met teelaarde gevulde bloempot omgekeerd  geplaatst.
    Wanneer de hopscheuten naast de rand van die pot een 7-tal cm lang zijn, dan zijn die in de pot teelaarde even lang, maar WIT  en ... hopscheutjes om van te snoepen.
    ( per plant een portie voor een voorgerechtje voor een persoon... )
    Een eerste experiment  met overplanten - in november, te laat ?  - van moerzogers ( uitlopers hopwortels ) in bakken om  via de chauffagekelder met Kerstmis 
    al hopscheutjes te hebben lukte maar gedeeltelijk ( te weinig ! ) ,

    maar we proberen verder !

    Leuke plant !
    ( "de  schoonheid van de dingen ligt in de geest die ze aanschouwt " - David Hume- )


    18-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sun Mortal - het strogele bier van de onlangs gestopte brouwerij Mortal beers uit Jamagne (Namen)

    SUN MORTAL

    Daar momenteel de gezondheid van mijn echtgenote Voske het voorlopig niet toelaat om op reportage te gaan, of pittoreske cafeetjes te bezoeken, beperk ik mij tot het proeven en bespreken van biertjes uit mijn eigen voorraad.
    Door het kopen, krijgen of ruilen van diverse streekbiertjes met andere bierliefhebbers kan uw voorraad soms aardig groeien.  En zie…hier en daar zit er eentje tussen die over datum is.
    Wat niet wil zeggen dat het biertje niet meer drinkbaar is.  Au contraire zeggen ze bij ons in Kortrijk.

    Tussen de 75cl flessen stond ze daar.  Sun Mortal.  Gekregen van Thierry en Bianca (waarvoor dank), gewezen Mortalbierlovers in hart en nieren.  Maar hun hart bloed een beetje want brouwer Jpie van Mortal Beers heeft een paar maanden geleden besloten (op 08 juni 2008 precies) om zijn roerstok aan de haak te hangen en het brouwen definitief vaarwel te zeggen.
    Jammer, want de gewezen patissier kon aardig wat brouwen en heel extreme biertjes uit zijn roerkuip toveren.
    Zie een vroegere reportage :
    Pastelkleurige bieren met een doodshoofd - Mortal Beers 

    We hadden bij ons bezoek al een ‘Sun Mortal’ geproefd
    Een vrij zoet biertje die ons toen niet zo erg kon bekoren.

    Benieuwd naar de inhoud van deze verouderde versie in een 75cl fles.

     

     

    Nog altij mooi presenteerbaar. 

     

    Sun Mortal – 5,6% Alc. Vol.
    Mortal Beers – Jamagne

    Een strogeel biertje met een lichte wazigheid.
    Een mooie dikke witte schuimkraag en een doorlopende koolzuurpareling.
    Dit hadden we niet verwacht, wat meteen positief was.

    De neus laat ons een geringe fruitigheid ruiken.
    ook licht zurige citrusgeuren.
    De typische exotische aroma’s zijn afgezwakt.

    De smaak is naar mijn gevoel iets zachter geworden bij vroeger.
    Fruitig en licht kruidig.
    Een geringe hoppigheid is ook nog aanwezig
    Citrus en koriander spelen nog altijd de hoofdrol, zij het iets minder, wat het bier ten goede komt.
    Ook proeven we de smaak van gebak.
    Het biertje is over het algemeen zoet en komt na enige tijd
    iets plakkerig over.
    Ook is het lichtjes geparfumeerd.

    Persoonlijk vind ik deze Sun Mortal iets beter dan de toen jongere versie.
    Het heeft iets van zijn frisheid moeten inboeten.
    maar met het rijpen is het bier volwassener geworden.
    Ondanks zijn 5,6% beschikt het over een vollere body.



    Jammer, het was misschien een van de laatste flessen uit Jamagne?.


    Aan alle bierliefhebbers die nog Sun Mortal in hun bezit hebben.
    Niet te lang meer wachten om ze te degusteren.
    U mag ze ook altijd aan mij bezorgen, ik wil mij graag opofferen
    om dit lastige werkje in jullie plaats te doen
    J




    Nog altijd een mooie koolzuurpareling.


    Nog een laatste blik van het doodshoofd naar de zon !!

    16-08-2008 om 22:19 geschreven door William Roelens


    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Zwaan Tripel - Brouwerij Kerkom - Kerkom (Limburg)

    WITTE ZWAAN TRIPEL

     



    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel is in het leven geroepen

    Door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen

    Het biertje wordt gebrouwen in brouwerij Kerkom te Kerkom (Limburg)





     

     

    Witte Zwaan Tripel – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Kerkom - Kerkom

     

    Een koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

     

    De neus is fruitig en zoet

    Met geuren van kandij – Caramel.

     

    De eerste slok is zoet

    De karameltonen zijn niet alleen in het aroma maar ook duidelijk in de smaak aanwezig.

    Toetsen van lekkere boterspekken.

    In de achtergrond een lichte constante bitterheid.

    Het bier is ook fruitig met een licht alcoholisch toetsje.

    Het is een biertje mooi in balans

    met een lekker minuscuul botersmaakje.

    De afdronk is nog altijd die lichte bitterheid bekomen door de gruut.

     

    Lekker bier.
    Limburg op zijn best.

     

     

    05-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Himelein - Brouwerij Vissenaken

     

    HIMELEIN EEN BRUINTJE UIT VISSENAKEN

    Rudy Scheys uit Vissenaken bij Tienen zou wel heden ten dage de kleinste brouwerij van België kunnen hebben.

    Hij brouwt in zijn tot brouwerij ingerichte garage momenteel twee biertjes.

    Fasso het blonde bier en het donkere Himelein.



     

    De naam Himelein verwijst naar een lokale volksheilige waarover je heel veel informatie
    kan terugvinden op ondertsaande websites:

    http://www.vissenaken.be/sthymelinuslegende.htm

    http://www.vissenaken.be/sthymelinus.htm


    http://www.vissenaken.be/keltischerfgoed.htm


     





    Het Himelein biertje had ik al eens geproefd in 2007 op het bierfestival “5 voor 12” ,
    de 6de editie van de 12 proefuren van Leuven ingericht door de Leuvense Biertherapeuten.

    Dank zij de biershop van picobrouwerij Alvinne kon ik terug kennis maken met dit biertje van brouwerij Vissenaken.





     

    HIMELEIN – 6 % Alc. Vol.

    Brouwerij Vissenaken – Vissenaken (Tienen)

     

    Donkerbruin bier met een zeer fijne beige schuimkraag.

     

    De neus is vrij moutig

    Een beetje grassig

    Karamel

     

    Een lekkere licht bittere aanzet

    In de achtergrond zoete toetsjes

    Gebrande mout komt ook even de smaakpapillen strelen

    Ook lichte aagename zoethoutprikkels (dropjes)

    Het bier is mooi in evenwicht

    Het is niet te zwaar en komt als bruin biertje zeer verfrissend over

    Het bier is mooi uitgegist

    en heeft een droge afdronk.

     

     


     Het etiket met de magische drievoudige spiraal.

     

     

    De spiraal:

    Deze magische spiraal werd teruggevonden in Ierland in de ruïnes van een oude tempel uit het Bronzen Tijdperk. De afbeelding wordt bekomen in één lijn, zonder begin of einde, een verzinnebeelding van de steeds weerkerende seizoenen. Het is een drievoudige spiraal die de spiraal van het leven wordt genoemd. Dit staat voor de drievuldigheid van het leven: geboorte, leven en hergeboorte in het hiernamaals. De drievoudige spiraal straalt iets magisch uit en verwijst naar een drievoudige god(in) of een drie-eenheid.
    In het brouwproces worden drie natuurelementen ook verenigd tot een bovennatuurlijke eenheid. Water, Aarde (de landproducten granen, hop en eventueel kruiden) en Lucht (in de vorm van gist) worden samen een godendrank: Bier!
     
     
    Op alle etiketten staat ook de datum: MDCLVII (juist onder de n)
     
    Bij het napluizen van de stamboom van de familie Scheys werden enkele brouwersfamilies teruggevonden.
    De vroegste vermelding van 'brouwer' komt voor in een document uit 1657 (MDCLVII).

     

    02-08-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Grande Choufferie - ( Ardennenverslag 8 )

    Volgende week is het weer zover.

    Van 8 tot en met 10 augustus 2008 vind in de Vallei der Feeën

    “La Grande Choufferie 2008” plaats.

    Dit is een jaarlijks ludieke happening rond de brouwerij van Achouffe in het gelijknamige dorp dicht bij Houffalize

    Duizenden Achouffe fans getooid met kaboutermutsen komen die dagen feest vieren.

    De Achouffe bieren stromen er talrijk.  Vooral als men weet dat een Achouffe biertje goedkoper is dan de frisdrank.




     

     

    Naast het mini Jazzfestival op vrijdag is de grote trekpleister op zaterdag en zondag

    “Het bierbakken stapelen”.

    De winnaar neemt zijn eigen gewicht Achouffe bier mee naar huis.

     

    Deze feesten nemen reeds voor de 26ste keer plaats.

    Om u de sfeer te laten opsnuiven alvast deze fotoreportage van verleden jaar.

    Wie rond deze tijd in de streek is moet beslist eens een kijkje gaan nemen naar het kleinste en meest internationaal brouwerijfeest ter wereld.
    Maar voor de veiligheid neemt een BOB mee !!!



     


    Welkom bij brouwerij Achouffe.



    De brouwerij en de tent liggen er nog verlaten bij.
    Maar stillaan komt daar verandering in.




    Beetje bij beetje komen de feestvierders toe...




    Een Nederlands dixiebandje zet het feest in.







    Op tafel overal Achouffe biertjes, jammer genoeg maar voor de veiligheid
    in plastieken bekertjes.


    Wie slim is koopt het Jaarlijkse originele glas en laat het vullen met de twee
    te verkrijgen biertjes "La Chouffe" de Ardense blonde of Mc Chouffe de skotch van de Ardennen.





    Bianca en Voske nog even vlug op de foto met
    Chris Bauweraerts (links) en een schotse Achouffefan.
    Chris is een van de twee voormalige eigenaars van brouwerij Achouffe.





    Ondertussen hebben de aanwezigen plaats genomen
    voor de brouwerij waar de wedstrijd om het meest bierbakken stapelen plaats zal vinden.
     


    Altijd spectaculair deze originele wedstrijd.












    Rode mutsen en diverse T-Shirts.
    Dit maakt allemaal deel uit van La Grande Choufferie





     In de tent spelen ondertussen diverse Jazz orkesten.




    Stillaan laat de kabouterdrank zich ook gevoelen.


     

     



    Hoe later op de avond, hoe schoner volk.





    Wanneer de nacht valt breekt het feest echt open.
    Nietwaar Bianca? 

     

    Brasserie d'AchouffeAdres:
    Route du Village 32
    6666 WIBRIN (HOUFFALIZE)

    e-mail : info@achouffe.be
    Site:
    www.achouffe.be

    HET PROGRAMMA 2008

    Vrijdag 8 augustus :

    21h00 : les Chouffettes

    Zaterdag 9 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    19h00 : Big Bayou Bandits
    21h00 : The Jacks Voodoo Cats

    Zondag 10 augustus :

    11h00 : Dixieland Streetband
    15h00 : The Foundy Ruverside Bullet Band


    Op zaterdag en zondagnamiddag grote wedstrijd bierbakken stapelen

    Ingang gratis.

    30-07-2008 om 23:50 geschreven door William Roelens


    25-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelziale - Bella Mère - Toernichoise - Saint Denis - 4 bieren van Brasserie Millevertus.

    Een van de creatiefste Waalse brouwers is momenteel de oprichter van het broederschap
    “De Deugdzame Metgezellen van Millevertus”
    , nl. Daniël Lessire brouwer van Brasserie
     Millevertus in Toernich. Toernich is een klein dorpje gelegen tegen Arlon.
    Vroeger was Daniël bankbediende nu biertovenaar.
    Hij experimenteert veel met zijn brouwsels en ik mag zeggen dat hij daar aardig begint in te lukken, wat vroeger niet altijd het geval was.
    De laatste jaren is Daniël echt goed bezig met zijn bieren op punt te zetten.
    We hebben 4 biertjes geproefd.

    Videobeelden van brasserie MILLEVERTUS







    SPELZIALE – 4,5% Alc. Vol.

    Bier gebrouwen op bestelling door de producenten van spelt in de regio van de Haute Sûre in het Groothertogdom Luxemburg.

     




    Wit blond biertje met witte schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt vlug.
    Wazig met fijne koolzuurpareling

     Het aroma is licht zurig – Tarwe- Spelt

    Ook de aanzet is vrij zurig.
    zeg maar een wrange zurigheid.
    Ook grasachtige prikkels komen naar boven
    Weinig body, iets te waterachtig.
    het gaat naar een witbiertje



     









    BELLA MÈRE – 6,5% Alc. Vol.

    Bella Mére, een experimentje met verschillende bittere hoppen en mouten.
    Voor het eerst verschenen op het festival Brassigaume 2006.






    Amberkleurig biertje met een fijne witte schuimkraag
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is redelijk moutig
    met fruitige toetsen (Perzik?).

    De aanzet is licht zurig.
    De zurigheid vloeit geleidelijk over naar zoet.
    In de achtergrond is er een aanhoudende hopbitterheid.
    Toch spelen de zurige toetsjes de hoofdrol
    wat het bier aantrekkelijk en iets complex maakt.

    Wil je goed staan met uw schoonmoeder?
    verrast ze dan met een Bella Mére.
    Maar laat het etiket niet zien.

     

     












    TOERNICHOISE  – 6,5% Alc. Vol.

    Dit bier draagt de naam van het dorp van de brouwerij en is het aan zichzelf verplicht uitzonderlijk te zijn : het eerste brouwsel van Toernichoise Fumée werd met alle scheldnamen overladen (hespensap, beeurk,...)




     



    Donker amberkleurig bier met een beige fijne schuimkraag

    De neus is moutig en wordt versterkt met subtile toetsjes van fruit
    Men ruikt ook rubber

    De eerste slok is zurig en gerookt.
    Het smaakt naar een Duits rauchbier maar niet zo verfijnd.

    Fris en zurig door citrus en koriander?

    De zurigheid houd aan over de gehele lijn.



     














    SAINT DENIS – 7,5% Alc. Vol.

    Vedette van het jaar 2006, thans een beetje op de terugweg na de nieuwigheden van 2007. Op de terugweg omdat het minder gepromoot en geproduceerd wordt.







    Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    De eerste aroma’s vertellen ons niet veel.
    Zurige toetsjes met peperprikkels

    De aanzet is licht bitter
    met zurige toetsjes (bijna Bella Mère)
    maar dan komt er een pepersmaakje naar boven
    die nogal domineert.
    ook kruidige toetsen laten zich opmerken.
    Het bier is ook een beetje grassig
    Ondanks zijn 7,5 % Alc heeft het biertje niet te veel body
    Afdronk is licht bitter met een lange pepersmaak.

    Volgens mij is de l’Amararte veel subtieler van smaak.
    Zeg maar meer afgewerkt en evenwichtiger.

     





    25-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimbergen Gold - Alken/Maes


    Grimbergen Gold



    Ook al wordt er in de abdij, sinds de Franse revolutie, geen eigen bier meer gebrouwen toch bestaat "Grimbergen" nog steeds als abdijbier.

    De brouwerij Alken-Maes staat in voor de productie en de verspreiding er van en het abdijbier van Grimbergen heeft ondertussen een serieuze plaats op de biermarkt veroverd.

    In het oude poortgebouw van de abdij is een "abdijbiermuseum" ingericht zodat iedereen die benieuwd is hoe abdijbier gemaakt wordt dit hier kan komen bekijken.


    De jongste telg is in januari 2008 aan het publiek voorgesteld.
    De Grimbergen Gold of Grimbergen Dorée

     

    Externe link:
    http://www.grimbergenbier.be









    Grimbergen Gold – Dorée – 8% Alc. Vol.
    Alken/Maes – Alken






     

    Goudblond bier met een romige witte fijne schuimkraag.

    Mooie koolzuurpareling.

     

    De neus bied ons een geurig moutaroma

    Bitter en licht kruidig

     

    De eerste slok is verrassend.

    We genieten van een lekkere moutsmaak.

    Het bier heeft een mooie hopbitterheid.

    Met een goed gedoseerde kruidigheid.

    Hier en daar dwarrelen er zoete toetsjes door het smakenpalet.

    Het bier ligt goed in balans.

    En heeft een mooie karaktervolle nasmaak.


    Ik sta versteld! Ik had het eerlijk niet verwacht

    Vergeleken met de andere bieren van Grimbergen spring dit biertje er toch uit.

     

    Een goed gebrouwen fris biertje die naar meer smaakt.

    Toch opletten voor de 8% Alc.

     

    Kortom samen met de Optimo Bruno is de jongste telg van Grimbergen een van de beste bieren uit hun gamma.

    Commercieel? Ja, ...maar ik denk dat dit nieuwe Abdijbiertje ook de echte bierliefhebbers zal kunnen bekoren.

     

    20-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Maartje van Heule 2007 - 't Brouwkot - Gullegem - Gelegenheidsbiertje voor de Tinnekesfeesten van Heule.

    Tineke van Heule, ons maartje,
    Kan werken gelijk een paardje,
    Kan melken, kan mesten,
    Kan schuren gelijk de besten.
    Tineke van Heule, ons maartje,
    Staat hoog in de gunst van mijn vaartje,
    En als moederken haar prijst,
    Dat mijn zuster er om krijst,
    Dan lach ik een beetj' in mijn baardje.

    Liever dan een vis die in een goudzee zwemt,
    Liever dan een vogel die geen sparen kent
    Liever dan een freule, Tineke van Heule,
    Tineke, ons maartjen in haar hemd !    (bis)




     

    René De Clercq uit Deerlijk had het gedicht Tinneke van Heule geschreven en toondichter Emiel Hullebroeck uit Gentbrugge had er muziek op geplaatst.  Beiden waren tijdgenoten.
    Het liedje was zo populair dat er een werkgroep in 1964 besloot om in Heule
    Tinnekesfeesten te houden.

    43 jaar later zijn er nog altijd Tinnekesfeesten te beleven en brouwt brouwerij ’t Brouwkot uit Gullegem
    voor de gelegenheid het eerste Tinnekesbier “’t Maartje van Heule”.



     




    Ik heb nog een flesje uit 2007 kunnen proeven.
    Er werd indertijd slechts 500 liter van gebrouwen.
    Dit zou wel het laatste flesje uit 2007 kunnen zijn!
    De bedoeling is dat brouwerij 't Brouwkot elk jaar met de Tinnekesfeesten
    een brouwsel maakt.


     

    ‘t Maartje van Heule Tripel – 8,5 % Alc. Vol.

    Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem





    Blond biertje
    Ietsje wazig
    Dikke witte schuimkraag.
    Een nogal hevige saturatie die geen invloed heeft aan de smaak

    Het biertje ruikt vrij hoppig (beetje het aroma van Amerikaanse hop)

    gebruikte hoppen zijn de Saaz hop - pellets+ bloemen
    en de styrian goldings - pellets


    Toetsen van koriander.
    Fruitig.

    De aanzet is zeer fruitig
    Ook hier speelt de koriander een belangrijke rol.
    Doordat het biertje bijna 1 jaar oud is, zijn de koriandertoetsen wat afgezwakt
    en dat komt het bier alleen maar ten goede.
    Het bier drinkt zeer fris ondanks zijn 8,5% alc.

    Hop en mout zijn mooi in evenwicht.
    op het einde blijft er nog een lichte bitterheid hangen.

    Een heel lekker gelegenheidsbiertje.




    De Tinnekesfeesten gaan dit jaar door op
    11-12-13-14-15 en 20 september.




    Sfeerbeeld uit 2006, genomen op de bekende zolder van de pastorie.
    De Tinnekeskandidaten kwamen zich even voorstellen.

    14-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Een kriekplankje

    DE PROEFZOLDER – KRIEKPLANKJE

     

    Het is zomer en dit wisten ze op Den Proefzolder maar al te goed.

    Op hun veertiendaagse afspraak waren er ditmaal 4 kriekbiertjes te proeven.

    + eventueel aangevuld met nog andere lekkere onbekende drankjes?

    We waren benieuwd.






     

     

    Pas boven gekomen of er stond reeds een glaasje voor ons neus.

    Een Amerikaans proevertje.  Naam van het bier en de brouwerij waren toen onbekend.

    Het bier werd gebrouwen met dennen- of sparrentoppen ipv hop.

    (Intussen via het Zythosforum vernomen dat het om een bier van de Moonlight Brewery ging.  Een brouwerij gelegen nabij Santa Rosa in Californië. (Bedankt Joris)

     

    Het biertje was kurkdroog en had inderdaad een harsachtige smaak.

    Ook een redelijke eenzijdige wrange bitterheid.

    Het mistte wel die frisse typische aroma's van hop.

     

    Naar het schijnt zou het wel gezond zijn omdat verse scheuten van sparren en/of dennen een natuurlijke bron zijn van vitamine C.

    Het proeven meer dan waard!



     



    Wanneer hop schaars of te duur wordt zijn er nog altijd
    Dennen- of sparrenscheuten om mee te brouwen.
    het bier mist dan misschien wel van het fruitige?





    "De dorstigen laven" dit is een van de goede werken die David en Glenn om de veertien dagen
    in acht nemen.  .
    Alhoewel het meer zou moeten zijn "De proevers laten genieten"


     

    Er stond ons nog gezond vloeibaar voedsel te wachten.

    David en Gleen hadden twee proefglaasjes gevuld met het nieuwe bruintje

    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout.




    Festina Lente en de Podge Oak Age Stout en een vreemd eendje?
    Producten van Alvinne.



     

    Alvinne heeft voor hun Podge de verhoudingen gewijzigd.

    1/3 Podge komende van het calvadosvat

    En 2/3 jonge Podge.

    Vroeger was het net omgekeerd.

     



    Een blended bruintje.

     

    Het resultaat is dat de houtsmaak van vroeger niet zo meer primeert.

    Ze is nog aanwezig maar het biertje is nu veel toegankelijker geworden en gaat meer smaken naar zoete alcohol. 

    Madeiratoetsen zijn er in terug te vinden.

    Ook resten van calvados in de achtergrond

    Lichte zurige prikkels

    Een zeer droge afdronk.

     

    De eerste versie was iets complexer.




    Alvinne brouwer Davy in gesprek met Luc Vermeersch en echtgenote van brouwerij
    De Leite in Ruddervoorde.
    Een nieuw biertje is in aantocht.


     

    Dan was het tijd om het menu van de dag te proeven

    Het kriekplankje

     

    1 Oude kriek 3 Fonteinen

    2 Oude kriek De Cam

    3 Kriek Boon van ’t vat

    4 Kriekenlambik Girardin.



    4 kriekbiertjes met brood en zure kriekjes.
    4 verschillende kleuren, aroma's en smaken.


     

    Oude Kriek 3 Fonteinen

     

    Donker rood

    Licht roze schuim.

     

    Lichte zwavelgeur

    Geurig kriekaroma

    Licht zurig.

     

    De smaak is fris zurig.

    Ook toetsen van hout

    Perfect evenwichtig

    Kurkdroge afdronk

    Lekker aperitiefje

     

     

    Oude kriek De Cam

     

    iets lichter van kleur.

    Bijna geen schuim

     

    Het aroma laat de eerste seconden weinig los

    Na een tijdje waren er fruitige toetsen te ruiken.

     

    De smaak is zeer zurig. Zelfs ietsje te extreem zurig.

    Voor mij toch.

    De kersensmaak van de kersen word daardoor iets verdrongennaar de achtergrond.

    Droge afdronk.

     

     

    3 Kriek Boon van ’t vat.

     

    Donker rode kleur

    Dikke roze schuimkraag

     

    Het aroma is zoet fruitig

    Geurtjes van fruitspekjes

     

    De smaak is overwegend zoet

    Zeer aromatisch

    Een fruitpaletje van frutella’s.

    Kersen op drank

    Een totaal tegenovergesteld smakenpalet of de twee voorgaande.

    Een kriek voor iedereen zeg maar.

     

     

    Kriekenlambik Girardin.

     

    Het kleur is donkerroze

     

    Het aroma ruikt naar Boterspekken

    Werthers Originals

    Dus niet onmiddellijk een kriekgeurtje

    Zeer zacht

     

    De smaak is mals

    Niet zurig

    Een lichte bitterheid

    Met een droge afdronk

    Heel lekker.

     

     


    Het Pajottenland op één plankje




    Uit Groot-Brittannië, Camra members
    Mark and Julie uit Oldham.
     




    Er was nog een proevertje van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

    lees ook Herberg Blond op dit bierblog 

     

    Donker amber van kleur

    Schuimloos.

     

    Het aroma was een beetje waterachtig

    Pilsaroma

     

    Licht geroosterde mout

    Lichte toetsjes van zoethout

    Het bier is nog niet af.

    Het is wel perfect gebrouwen maar mist toch nog een beetje body.

    Het was dan ook een proefbrouwsel.

     


    Proefbrouwsel van brouwerij De Herberg uit Buizingen.

     


    Ook Bas en Hildegard Van Ostaden van bierfirma
    De Leyerth zijn trouwe bezoekers van de Proefzolder.

    Het was behoorlijk druk geweest volgens Glenn en Davy
    Het bestuur van de Waregemse bierfanaten hadden al vroeg in de morgen een bezoekje gebracht.
    En ook Bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunster kwam nog even langs.

    Volgende openingen van de proefzolder:

    30 augustus
    13 september
    27 september
    11 oktober gesloten: Bierhappening Zottegem

    Telkens van 11 tot 16 uur

    Pico Brouwerij Alvinne

    12-07-2008 om 12:41 geschreven door William Roelens


    09-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?


    Bière Abbaye de Belgique - Belgisch of Frans?




    Bière blonde d'Abbaye kleurt amber i.p.v. blond



    Veel informatie vind u niet over dit toch wel vreemd abdijbiertje.

    Het wordt allicht gebrouwen bij brouwerij Haacht, want het rugetiket verteld ons

    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.

    Bier afkomstig van de Abdij van de Norbertijnen van Tongerlo

    Wetende dat de Tongerlobieren gebrouwen worden bij Haacht
    Het wordt gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer.




    “Bière issue de l’Abbaye des Prémontrès de Tongerlo”.



     

    Eigenaardig dat dit bier in België gebrouwen wordt want het stadje Saint-Omer bezit ook een brouwerij met dezelfde naam.

    Op hun oude stuntelige website kan men het biertje niet terug vinden.

    Hun nieuwe site is voorlopig nog niet klaar.

     

     

     

    Het Belgisch kroonkurkje links toont een afbeelding van de toren van
    Cathédrale Notre Dame de Saint-Omer.

    Ook het Franse bierviltje van Brasserie Saint-Omer toont deze toren weer.
    Toch een beetje vreemd allemaal.



     

    Bij brouwerij Haacht is dit biertje niet terug te vinden.

    Bière Abbaye de Belgique – 6,2 Alc. Vol.

    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek.

     

    Gebrouwen voor SAS Brasserie de Saint Omer (Fr)

     

     

    Amberkleurig helder bier met een licht beige schuimkraag.

    Het schuim verdwijnt vlug.

     

    Het aroma is moutig

    Geroosterde mout

    Zelfs een beetje geparfumeerd

     

    De aanhef is zoet.

    Karamel en kandij laten zich gelden

    Ook toetsjes van sinaasappel komt de smaak vervoegen

    In de verte een heel lichte hop bitterheid.

    Maar het bier is over de gehele lijn zoet.

    Op het randje van volmondig.

    Het biertje laat zich smaken maar voor een abdijbier mis het toch wat body.

     

    Door het feit dat het schuim snel verdwijnt is het niet zo smakelijk

    Om te drinken.



    Ook bij Brasserie Saint-Omer is dit biertje niet te vinden.

    09-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bockor Blauw - Brouwerij Bockor Bellegem

    De beste aperitief voor het eten is en blijft nog altijd een lekkere frisse pils.
    Ik weet niet waarom sommige mensen een zoete porto willen nemen om een maaltijd mee te beginnen? 
    eigenlijk is deze drank door zijn zoete smaak er  helemaal niet geschikt voor. 
    Een aperitief mag niet zoet zijn.  Wel is porto traditioneel een drank om te genieten in de loop van de namiddag of 's avonds na een maaltijd.
    Sorry vele portodrinkers maar een gewoon pilsje is veel meer geschikt om het hongergevoel aan te scherpen.




    Het Bockor Blauw logo.

    Persoonlijk ben ik geen echte pilsbier doordrinker, maar op recepties waar ik voor de keuze kom te staan tussen een schuimende pils en een schuimwijntje van niemendal
    dan neem ik al vlug het eerste.
    Ook als dorstlesser is een pilsje mooi meegenomen, alhoewel sommige pilsbieren iets te plakkerig kunnen overkomen zodat u er nog meer dorst van krijgt.
    Een feit is zeker, door zijn alcoholvolume +/- 5% is het een doordrinkbiertje.
    Men spreekt dat de beste pilsbiertjes 5,2% hebben als Alc Vol..
    Heb ik er nu net wel eentje geproefd zeker !!
    Bockor Blauw van Brouwerij Bockor uit Bellegem.




    De echte blauwdrinkers drinken het bier uit de fles.

    Volgens de website van brouwerij Bockor onderscheidt Bockor blauw zich van de Bockor Pils door zijn iets donkere kleurnuance, een wat lagere dichtheid en zijn zachtere, vollere smaak.





    Bockor
    Blauw is een "export", een biertype van lage gisting dat in de jaren '80 immens populair was.
    In feite is dit niet juist want Bockor Export is altijd een pils geweest.
    Enkel de inhoud van het flesje verschilde.
    De pils was 25 cl en de export 33 cl.
    Nergens in mijn archieven vind ik enige publiciteit voor Bockor Export



    Bockor Blauw – 5,2 % Alc. Vol.
    Brouwerij Bockor – Bellegem




    Mooi helder - Bockor Blauw


    Blond waterachtig geel kleur
    Helder met mooie romige witte schuimkraag.
    Mooie fijne koolzuurpareling.

    De neus is moutig met hoppige toetsen

    De eerste smaak is licht zoetmoutig
    die overgaat in een milde bitterheid
    Het bier drinkt fris.

    Een smakelijke lichte nabitterheid.
    Droge afdronk

    Ik vind het een smekelijk biertje.
    Een echte aperitief




    Buiten het nieuwe originele glas van Bockor Blauw, zou Bockor Blauw ook
    in dit glas mogen getapt zijn?

    05-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Barley Wines en IPA's - Amerikaanse geuren en smaken in Kortrijk



    Dankzij biervriend en hopcollega Carl Kins komen Voske en ik regelmatig in kennis met de Amerikaanse biercultuur.
    Zo waren wij midden januari 2008 samen met Biergoeroe Joris Pattyn uitgenodigd bij Carl om enkele Barley Wines en IPA’s te proeven.

    Carl en Joris zijn echte gepassioneerde bierliefhebbers die regelmatig in een jury zetelen van diverse bierwedstrijden. Zo zijn ze telkens te gast op de World Beer Cup in de USA. 
    Carl schrijft geregeld artikels voor de Zytholoog en zijn grootste hobby is, om zoveel mogelijk Amerikaanse Brouwerijen te bezoeken. Ook de Tsjechische bieren genieten zijn voorkeur.  Als ze maar lekker hoppig en bitter zijn.

    Joris is de Belgische toprater op Ratebeer (Ratebeer is de Amerikaanse website die West-Vleteren nog als beste Bier ter wereld uitriep en de Struise Brouwers als beste brouwers)
    Momenteel heeft hij maar liefst 4216 bierbesprekingen onder zijn naam staan.
    Ook deze geslaagde proefnamiddag beschrijft hij op The Burgundian babble Belt

    http://www.babblebelt.com:80/jblog/011908.html

    Zure en bittere bieren genieten zijn voorkeur.

     


    Joris, gastheer Carl en mezelf.



    12 Amerikaanse biertjes werden er geproefd in kleine en grotere proefglaasjes
    J.

    Omdat de fotografische omstandigheden niet te best waren heb ik de lege flessen meegenomen en er thuis foto’s van gemaakt.

    Daar de meeste geproefde bieren geïnspireerd waren naar Belgisch voorbeeld passen ze wel tussen de Belgische bieren op deze bierblog.



    RED BARN ALE – 6,7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

     

    Donker amber biertje (Oranje)
    met witte schuimkraag.

    Aroma’s van citrus en sinaasappel

    De smaak is fruitig.
    Tarwe – Citrus
    Klein tikkeltje honing (heel diep)?
    Gember
    Geroosterde mout
    Een aangename bitterheid

    Het concept van dit toch wel lekker biertje is een Belgische Saison.






    AVANT GARDE ALE –7 % Alc. Vol.
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)

     



    Donker oranje biertje met een witte schuimkraag

    De neus ruikt honing – zoethout en karamel.

    De smaak is zoet met hoppige prikkels
    Honing speelt bijna de hoofdrol.
    Een zeer droog bier
    met een lekkere bitterheid op de achtergrond
    Mooi evenwicht.

    Een perfecte nabitterheid die blijft hangen.






    LA ROJA ARTISAN AMBER ALE – 7,2 % Alc. Vol.
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan

     



    Donker oranje bier met witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar hout
    Het bier is gerijpt in eiken vaten.

    Een licht zurige aanzet
    Smaak van eik
    Wilde gist
    Ook een wijnsmaak komt boven
    Iets muffig
    Vanille toetsen.

    Een ambachtelijke bier gebrouwen naar Vlaamse traditie.




    Carl de perfecte gastheer schenkt nog een proevertje in.
    Op de voorgrond twee lost Abbay bieren en La Roya.




    UNPLUGGED – SOUR BROWN ALE – 6 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     




    Donkerbruin bier met een kleine beige schuimkraag.
    Schuim verdwijnt nogal vlug.

    Het aroma ruikt zoet en naar hout

    De smaak is zeer complex
    Karamel – Melkzuur – Hout
    appelen
    zoete basis met zure prikkels.

    Een prachtig uitzonderlijk biertje






    PLINY THE ELDER  - +/- 9% Alc. Vol.
    Russian River Brewing Co.  - Santa Rosa, CA

     

     


    Goudblond bier
    Zeer helder met een dikke witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar Grapefruit – Pompelmoes

    Zeer hoppig bier
    Fruitig waar de pompelmoes de hoofdrol speelt

    +:- 80 EBU
    Door de alcohol is het bier mooi in balans.

    Carl was dol enthousiast over dit bier.
    Een duivels lekkere DIPA.






    RASPBERRY TART  –  4 % Alc. Vol.
    New Glarus Brewing Co. - New Glarus, Wisconsin.

     



    Rood bier met roze schuimkraag.
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.

    Overtuigende Frambozen aroma

    Een zeer zoete aanhef.
    de smaak is die van Frambozen en niets anders
    Zurige toetsjes strelen de smaakpapillen.
    Het bier is helemaal niet papperig en laat zich vlot drinken.
    Het bier is aangelengd met echt fruit in tegenstelling tot veel andere fruitbieren.


    Perfecte aperitief.






    11 th ANNIVERSARY ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië

     



    Heel donker bier met beige schuimkraag.

    Een hoppig en fruitig aroma
    Karamel?

     

    De aanzet is moutig (karamelmout)
    Toetsen van zoethout
    Donker chocolade en koffie
    Een heel mooie bitterheid in balans met de zoete mout
    Zeer hoppig met een droge afdronk.






    19 ANNIVERSARY GOLDEN ALE  – 8,7% Alc. Vol.
    Deschuttes Brewery – Bend (Oregon)

     

     


    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    De geur doet aan Pils denken.

    Een Fruitcoctail met een enorm smakenpalet.
    Van snoepjes naar gebak.
    Alcoholtoetsen dringen lekker door.
    Mooi evenwicht tussen hop en mout

    Belgische inspiratie (Belgian Ale)




    Tijd voor een 19 Anniversary Golden Ale.
    Bemerkt ook het plat water op de tafel !



    ALPHA KONG  – 13 % Alc. Vol.
    Three Floyds Brewing Co. – Munster (Indiana)






    Donker amber met een gebrken witte schuimkraag.
    bijna geen schuim

    Aroma van likeur
    Napoleon Mandarin.

    Het bier heeft een zoete smaak
    weinig gehopt
    Het is zeer papperig (volmondig)
    De alcohol dringt teveel door op de voorgrond.

    Gevaarlijk biertje.
    Door de volmondigheid zou ik er ook geen twee lusten.






    OLD GUARDIAN 2007  – 11,2% Alc. Vol.
    Stone Brewing Co. – Escondido – Californië




    Donker amber (Koperkleurig) bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus geeft lichte oxidatie.
    Karamelmout misschien?

    De smaak is die van appelsienen.
    Hoppig
    karamel – likeur.
    De alcohol is niet overdreven maar mooi in evenwicht.

    Hoppige bitterheid.

    Een aangename Brandewijn






    WOODVILLE # 21 - 10,2% Alc. Vol.
    Wood Ville Brewing Co. – Longmont (Colorado)




    Het bier kleurt mooi bruin met een kleine schuimkraag.

    Aroma van eik
    mout

    De smaak is vanille
    Alcoholprikkels geven het bier een lekkere toets
    rozijntjes

    Een prachtig biertje






    ANGELS SHARE ALE - 10,5% Alc. Vol
    The lost Abbaye
    Port Brewing Company - San Marcos (Californië)



     

    Aroma’s van hout
    Karamel en Cognac
    Zeer moutig

    Barley Wine
    Smakenboeket van Vanille, rozijntjes
    Pruimen en nog veel meer.
    De alcohol is goed gemaskeerd.
    Een hemelse afsluiter van de proefnamiddag.


    Bedankt Carl !

    04-07-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!