Hoe lang kan een mens wachten om een zolder te betreden? Ik denk heel lang. Maar als het om een bierproefzolder gaat dan kan het niet vlug genoeg gebeuren. Eindelijk na een maand inactiviteit wegens vakantie was het weer zover. De Bier- en Proefzolders van Picobrouwerij Alvinne stelde hun trappen weer ter beschikking om de proevers van allerlei lekkers te voorzien.
En lekkers was er weer te proeven.
Ik zal onbeleefd zijn maar om de volgorde van de geproefde bieren te respecteren begin ik met mezelf. Ik had enkele flesjes Aged-Pale van 8 jaar oud mee genomen om de zolderproevers te laten genieten van dit buitenbeentje van Bavik.
Vroeger uitsluitend bestemd voor Amerika, nu te verkrijgen in betere drankenhandels en biercafés. Het biertje dat we proefden was nog 3 jaar gerijpt op eik. Nu is het maar twee jaar meer. Maar Yves Benoit wist me te vertellen dat het in de toekomst weer drie jaar zal worden. (Waarschijnlijk door de aankoop van nieuwe tonnen?) Het % alcoholvolume was 7,3. Dit onversneden bier heeft ooit nog 5,8 % gehad.
Aged Pale - 3 jaar gerijpt op eiken vaten.
De klassiek zuurheid is door de ouderdom wel afgenomen. Wel is het eiken aroma nog te ruiken. Maar de smaak is fantastisch. De scherpte is ook verdwenen maar maakt plaats voor een malse zuurheid. Een heerlijk smaak als van een witte wijn. perfect voor een aperitief. De Aged Pale is een goed bewaarbiertje.
Orval en Hoftrol, smaaktwins?
Op het Zythosforum is er een tijdje een topic bezig Orval versus Hoftrol. Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten zou Geroen niet zijn mocht hij dit niet proefondervindelijk kunnen vaststellen. Daarom had hij samen met voorzitster Leen Walcarius en penningmeester Marc Decock enkele flesjes Orval en Hoftrol mee gebracht om zo de aanwezigen te kunnen overtuigen dat de beide bieren verdorie bijna qua smaak twins zijn van elkaar.
Het % Alcoholvolume :
Orval 6,2 % De Hoftrol 6,3 %
Orval gebotteld in april (4 maanden oud) De vervaldatum van de Hoftrol is 2009
De kleur :
Is verschillend Hoftrol is donkerder dan de Orval
Het Aroma
Het aroma van de Hoftrol is ietsje doordringender dan Orval.
In smaak is er inderdaad weinig verschil. De Hoftrol is ietsje bitterder dan de Orval. Dit zou komen volgens Steven (Lenty) omdat de Hoftrol ouder was dan de Orval.
Qua evenwicht leunen ze goed tegen elkaar aan. Maar voor mij is de Orval nog iets subtieler. De Hoftrol is iets harder, ruwer. Maar toch een zeer goed brouwsel waar velen toch gaan twijfelen of ze al dan niet een Orval drinken. Vergelijken is moeilijk omdat een oudere Orval bvb meer geprononceerder uit de hoek kan komen. Toch de moeite waard om te vergelijken, waarvoor dank aan Geroen.
Eerwaarde pater een nieuw bier van Het Alternatief.
Ook Piet Salomez van Bierfirma Het Alternatief liet ons proeven van zijn nieuw biertje. 'Eerwaarde Pater'.
Het bier was ook nog vrij jong. Het was pas een weekje gebotteld. Het bier moet nog rijpen en de afdronk moet nog iets droger zijn. Het beloofd toch veel De neus laat ons duidelijk hout ruiken en een lichte aangenaam alcoholaroma. Nu zijn de hopbittere toetsen duidelijk te smaken. ook heeft het bier een lichte wijnsmaak.
Alvinn kriek genaamd .......????
Alvinne vergastte ons met een proevertje van hun nieuwe kriek. De naam blijft voorlopig nog geheim tot op de bierhappening van Bles. Het mooie rode bier is gebrouwen met wilde gist uit Auvergne (Frankrijk). Het hoofddeel van de smaak is afkomstig van Poolse Noorderkrieken met de bekende naam J Lutovka De basis voor dit kriekje is een geheel nieuw bier. Het biertje was 2 maanden oud.
Een gezellige drukte op Den Proefzolder
De Proefzolder betekent ook alle veertien dagen een Proefplankje Ditmaal stond het in het teken van de zomer. Een zomers plankje dus. Op het plankje Zinnebir, Hofnar, Noblesse en Den Herberg Blond.
Het Zomers Plankje.
Zinnebir 6% Alc. Vol.
Donker oranje van kleur
Een heerlijk fruitig aroma
De smaak is in het begin moutig daarna komt er een heerlijke hoppigheid opzetten. Zeer verfrissend met een mooie bitterheid. Een Toppertje uit de brouwketels van De Ranke uit Dottenijs. Maar gebrouwen door Bernard Le Boucq en Yvan De Baets van bierfirma « De Zenne brouwerij » Tevens de mannen achter het bekende bierfestival Bruxellensis
Hofnar 5% Alc. Vol. Hofbrouwerijtje - Beersel
Amberkleurig biertje
De neus bied ons heerlijke moutgeuren.
De eerste smaak is verrassend
Een aangename niet al te scherpe gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.
(Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)
Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.
Met hier en daar een zuur prikje
Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid
uw smaakpapillen beroeren. Hoe lekker een biertje kan zijn met slechts 5% Alc. Vol.
De besprekingen van de twee andere biertjes vind u op dit bierblog
Noblesse - 5,5% Alc. Vol. Brouwerij : De Dochter van de Korenaar Baarle Hertog
Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol Brouwerij Den Herberg - Buizingen
Brouwamateur en Kaasmaker Marc De Keukeleire had ditmaal geen kaas mee om te proeven maar een echt tongstrelend biertje.
Morpheus Blond. Hoppig en fris.
Morpheus Blond van 7Alc. % Huisbrouwerij De Keukeleire - Gavere
Lekkere hoppige neus
De smaak is lekker fruitig Hopbloemetjes Een droge afdronk Heerlijk fris terrasbiertje.
Morpheus is de God van de dromen
Het medicijn morfine is vernoemd naar Morpheus vanwege zijn hallucinogeen werking. Dit biertje werkt ook geestverruimend maar in positieve zin. Alhoewel u er ook aan verslaafd zou raken.
En dan volgde nog een leuke verrassing. Glenn haalde nog een Amerikaans snoepje uit de koelkast.
Suppication 7% Alc. Vol. Russian River Brewing Co - Santa Rosa - CA USA.
Amerikaans Snoepje
Een zeer mooie neus van kers Zurig. Ook toetsen van eik en die vanille die zo eigen is.
De aanzet is zurig Die mooi overvloeit naar iets zoeter. Karamel Eiken toetsjes.
Een complex biertje Die gedurende 18 maanden gerijpt is op eik.
Een prachtige afsluiter van weerom een gezellige bierzolderproeverij. We kijken al uit naar nu zaterdag.
NIEUW BIJ ALVINNE !!!
DE KEYKEG
Nog maar pas vermeld in het HOPnieuws 174 en kijk de KeyKeg bevind zich al bij Alvinne.
Gedaan met het sjouwen van zware vaten. De KeyKeg is er.
Een woordje uitleg
Heel ver in de toekomst blikken durft Jan Veenendaal, directeur van Lightweight Containers uit Den Helder, haast niet meer. Binnen een jaar negen nieuwe fabrieken realiseren, is ook niet niets. Veenendaal werkt sinds 2004 aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van de bierbol KeyKeg.
Het idee is al vele jaren oud. Nederlandse brouwers stapten naar de TU Delft met de vraag of die niet iets beters kon verzinnen om hun bier in te vervoeren dan dat zware en kostbare stalen biervat. Dat konden de onderzoekers wel, maar hun idee bleef op de plank liggen totdat Veenendaal de tijd ervoor rijp achtte.
Hij vervolmaakte het product en showde het eerste exemplaar in 2006 aan de biersector. Inmiddels hebben ruim vijfhonderd brouwers wereldwijd interesse getoond en draait sinds november een vier miljoen euro kostende volautomatische fabriek in Schwerin (voormalig Oost-Duitsland). Die maakt 150.000 KeyKegs per maand om de bierproducenten uitvoerige testen te laten doen.
Het geheim van het product is een kunststof bol, geschikt voor 30 of 20 liter met daarin een zak van speciaal laminaat. De zak voorkomt dat het zuurstof bij het bier komt of koolzuur eruit ontsnapt. De grote winst zit hem in de transportkosten. De bol weegt leeg maximaal 1,4 kilogram, een stalen 50-liter fust gauw 8 tot 10 kilo. In de praktijk betekent dit dat de brouwers per lading 25 procent meer bier kunnen vervoeren, aldus Veenendaal.
LINUX 4900 PRINTER
Resultaat van de nieuwe printer
Verleden week werd een Linux 4900 printer op de etiketteerlijn geïnstalleerd. Vanaf nu zal een deel van de naam van het bier, de houdbaarheidsdatum en het lotnummer op het kroonkurk worden geprint. Dit uiteraard om de traceerbaarheid te vergemakkelijken. Ook de facturen zullen vanaf nu het lotnummer vermelden.
Bij problemen met een bier kan de klant ons steeds contacteren met vermelding van het lotnummer en de houdbaarheidsdatum. Op die manier kunnen wij makkelijker achterhalen over welk brouwsel het gaat.
UITBREIDING BIERZOLDER
Dat ze niet hebben stilgezeten deze zomer bewijst De Bierzolder, die is een stuk uitgebreid,
zowel in aanbod als in oppervlakte.
De Bierzolder is nu dieper geworden en er is nu nog meer keuze van speciale bieren met karakter.
EIKEN HOUTEN VATEN
Een viertal eikenhouten Bourgognevaten liggen ongeduldig te wachten op bier.
Heel wat interessante experimenten worden opgezet.
Wie deze creatieve brouwsels wil proeven, zal geregeld een bezoekje moeten brengen aan de Proefzolder
O ja Bierblog wenst Alvinnebrouwer Glenn en Ine van harte proficiat met hun kersverse dochter NOOR.
We gaan er toch eentje mogen op proeven zeker?
08-09-2008 om 00:00
geschreven door William Roelens
|