Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (28) - All Inclusive IPA 2015 - Cuvèe Freddy Special Edition Dedicated to Sofie - Gust - La Fumette - Princess Jasmine







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (28)










    All Inclusive IPA 2015 (8,0%Alc.Vol.)
    De Plukker – Poperinge






    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Aroma is gistig
    Fruitige geuren
    Hoppige toetsen

    De aanzet is licht bitter
    Soms op het zoete af.
    Na een tijdje komt de hop opzetten
    De bitterheid blijft op de achtergrond.
    Het bier is goed in balans.
    Licht hoppige afdronk.
    Het bier mag niet te lang bewaard worden en dient eigenlijk in hetzelfde jaar uitgeschonken te worden en dit om te kunnen genieten van zijn frisheid.
    Al bij al een lekker Bio bier.

    Om het einde van de pluk te vieren brouwt De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Hij heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee kan Kris zich dan uitleven in de brouwerij.
    Ze noemen dit bier "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk. All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.








    Cuvèe Freddy Special Edition Dedicated to Sofie (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen







    Donkerblond bier.
    Weinig schuim die vlug verdwijnt.

    Zuur aroma van citroen.
    Een tikje hout in de neus.
    Aroma van witte wijn.

    De eerste slokjes zijn zuur.
    Vineus van smaak.
    Witte kleine druiven.
    Lichte bitterheid in de achtergrond.
    Toetsen van hout.
    Droge afdronk.
    Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.






    Gust (7,8% Alc.Vol.)
    Palm Breweries – Steenhuffel







    Donkerblond helder bier
    Witte schuimkraag.
    Vlotte koolzuurpareling

    Moutige neus
    Fruitige prikkels
    Gistig

    De aanzet heeft een zoete moutsmaak
    Vluchtige fruitige toetsen van citrus
    Zoet (te zoet)
    Iets te weinig karakter
    Vlot drinkbaar commercieel bier
    Allemans vriend.




    La Fumette (6,5% Alc.Vol.)
    Brasserie Millevertus - Breuvanne-Tintigny








    Donker amberkleurig bier
    Witte schuimkraag.

    Moutig aroma

    Gebrande milde smaak (Niet agressief)
    Zoete toetsen
    Karamel
    Rokerig
    Ietsje zurig
    Gerookte afdronk
    Niet slecht maar had meer karakter verwacht.
    Een lichtere versie van Toernichoise Fumée











    Princess Jasmine (5,3%Alc.Vol.)

    Brussels Beer Project – Brussel









    Wazig lichtgeel bier met witte schuimkraag.

    Grassig aroma
    Tikje hop
    Kruidige toetsen

    De aanzet is zoet.
    Enkele bittere prikken komen boven.
    Kruidig
    Redelijke scherpe smaak.
    Vervelende smaak
    Droog.
    Niet hun beste bier.


    Let op!


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William






    26-09-2016 om 17:03 geschreven door William Roelens


    20-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lekkere Westen 2016 - Westtour








    Het lekkere westen



    Provinciebedrijf Westtoer nodigde ons uit voor een persconferentie
    over de vierde editie van het Lekkere Westen.
    Thema is de bierbeleving en een origineel concept voor kortere vakanties 
    in de West-Vlaamse regio's en Brugge.
    Nieuw dit jaar is de samenwerking met Jean Blaute en Ray Cokes de gezichten indertijd achter
    Tournée Générale. Ze werkten mee aan een promotiefilm voor dit project. 
    De persconferentie met in première de bovengenoemde film ging door in het Bierkasteel
    "Van Honsebrouck" in Izegem. Ere-genodigde was Jean Blaute.










    De indrukwekkende brouwerij Van Honsebrouck of ook nog 'Het Bierkasteel' genoemd.
    Later zal er op deze bierblog nog een reportage verschijnen over deze brouwerij.  







    Het binnenplein met terassen met uitkijk op de brouwerij.









    De ontvangst ging door in de foederzaal












    Bierbeleving Centraal



    Dit jaar staat de bierbeleving in het lekkere westen centraal.
    Hiervoor wordt samengewerkt met Jean Blaute en Ray Cokes.
    “De lekkere tafel blijft een meer dan belangrijk thema in West-Vlaanderen.
    Culinaire schatten maken deel uit van ons eigentijds toeristisch aanbod”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtour.







    Verwelkoming door Bruno Lambert, Event manager Bierkasteel










    Gedeputeerde Francky De Block






    Gedeputeerde Francky De Block : ‘Het lekkere Westen plaatst de unieke troeven van onze regio’s en Brugge in de kijker. We werken graag samen met de vele chefs. Zij vertellen een uniek verhaal en leggen altijd de link met de streek. Bovendien is het najaar meer dan ooit een interessante periode voor kotrte vakantie in eigen land. Dankzij een uitgebreide promotiecampagne in Vlaanderen en Zuid-Nederland zal onze actie een breed publiek inspireren om onze regio’s en Brugge te ontdekken.








    Het nieuwe Magazine
    48 pagina's - Verdeeld over 200.000 ex
    Bij het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Limburgs Dagblad.
    25.000 ondersteunende campagne offline en online
    25.000 ex overdruk voor toeristische sector & chefs.








    Jean Blaute en Ray Cokes




    De bekende TV gezichten van het programma Tournée Générale
    zijn de centrale figuren in een nieuw promotiefilmpje voor Het Lekkere Westen.
    Ze gingen op ontdekking in de vier regio’s en Brugge.
    In een promotiefilmpje tonen zij hun favoriete adressen.
    Ook de ‘bierbeleving’ en de streekgerechten met bier komen ruim aan bod.
    Het filmpje kan bekeken worden op
    www.hetlekkerewesten.be






    Stefaan Gheysen, Algemeen directeur Westtoer









    Stefaan Gheysen, Algemeen directeur Westtoer in gesprek met Jean Blaute.
    Jean heeft zijn hart verpand aan de Westhoek.

















    Streeklekkers op de tafels!
    Op de foto de uitbaters van Romantik hotel Manoir Ogygia (Poperinge)








    Groepsfoto in de brasserie met Jean Blaute.
    Op de achtergrond 29 tapkranen met bijna alle bieren van het Van Honsebrouck-gamma op vat.
















    Zonder woorden - Lekker!!!




    Toeristische tips van ambassadeurs


    Voor ‘Het Lekkere Westen’ selecteerde Westtour samen met Horeca West-Vlaanderen ook 93 chefs uit de Westhoek, de Kust, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en Brugge.
    Allemaal werken ze graag met producten uit de streek. De chefs van Het lekkere Westen zijn uitgegroeid tot echte ambassadeurs voor hun regio. Op de website
    www.hetlekkerewesten.be vertellen ze over hun passie voor de regio en over hun favoriete adressen in de streek. Ook hun ruime mediacampagne en een magazine presenteren Jean Blaute en Ray Cokes Het Lekkere Westen.






    Een groepsfoto op de trappen van het bierkasteel
    van alle deelnemers aan de persconferentie.



    INFO

    Westtour


    Bierkasteel
    Brouwerij Van Honsebrouck,
    Ingelmunstersestraat 46
    8870 Emelgem (Izegem)
    België
    TELEFOON
    +32 (0) 51 33 51 60
    FAX
    +32 (0) 51 31 38 39


    Groeten
    William en Annemie







    20-09-2016 om 17:58 geschreven door William Roelens


    19-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier stroomt 3,2 km onder Brugge! - De laatste tankwagen





    Bier stroomt 3,2 km onder Brugge!


    De laatste tankwagen





    Brouwerij ‘De Halve Maan’ uit Brugge geniet het laatste jaar van een enorme internationale belangstelling met hun ondergrondse pijpleiding. Dit ondergronds buizencomplex brengt een bierverbinding teweeg van maar liefst 3,2km tussen de brouwzaal op het Walplein en de bottelarij buiten de stad.










    BIERBLOG en HET WEKELIJKS HOPNIEUWS WAREN AANWEZIG BIJ
    HET VERTREK VAN DE LAATSTE TANKWAGEN




    En eindelijk is het zover. Zaterdag laatst was er de officiële inhuldiging van deze bierpijplijn. Heel wat prominenten en politici waren aanwezig op deze huldiging die uitmondde in een groot volksfeest.
    Het waren die beleidsmakers die hun schouders onder dit unieke project staken. Zo besliste de Vlaamse regering recent om de brouwerij een “Strategische Transformatie Steun” te geven, onder de vorm van een investeringssubsidie van 396.000 €.
    Naast de regering waren ook de vele crowdfunders die mee intekenden aan het project. Door de grootte van de storting kon je genieten van een Golden, Silveren of Bronze Memebership. Naast een persoonlijk certificaat kregen ze ook een vorm van levenslang bier voor de rest van hun leven.
    De totale kostprijs bedraagt maar liefst 4 miljoen euro.



    Xavier Vanneste (36), staat al elf jaar aan het roer van brouwerij De Halve Maan,
    Hij is maar al te fier op de verwezenlijking van dit uniek project.
    Een wereldprimeur van maar liefst 4 miljoen euro.







    Ook Burgemeester Renaat Landuyt is een trotse Burgervader.
    Door de aanleg van de ondergrondse leiding kan het vervoer met zware vrachtwagens in de binnenstad sterk worden gereduceerd.









    Uit de handen van De Hr. Thierry Lemahieu voorzitter Hotels regio Brugge
    kreeg Xavier Vanneste een luidiek bord voor zijn verwenlijking.
    Want de bierpijplijn is een toeristische trekpleister.













    AANLEG

    De aanleg van de bierpijplijn is een echte wereldprimeur. Door de toepassing van de pijplijn techniek slaagt brouwerij De Halve Maan erin om voor een aantal belangrijke uitdagingen oplossingen te vinden. Het hele project kadert in het thema van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het combineert enkele mooie synergiën.
    Die bierleiding vermindert bvb de ecologische voetafdruk van de brouwerij. Op piekmomenten moesten er vijf tankwagens per dag bier afvoeren. die tankwagens veroorzaakten mobiliteitsproblemen.
    De pijpleiding stelt ook de mogelijkheid om economisch verder te groeien.
    Ook is brouwerij De Halve Maan de enige historische brouwerij die nog actief is in de binnenstad. Met de pijplijn kan de toekomst van de brouwerij verder bestendigd worden.
    Ook hun toeristische trekpleister kan verder behouden blijven.











    Van de brouwzaal onder de historische Reien naar de bottelarij met een afstand
    van 3,276 Km





    TECHNISCH

    De aanleg van de ondergrondse pijplijn was een technisch huzarenstuk. De pijplijn loopt volledig onder openbaar domein en gaat nergens onder privé eigendommen. Het traject loopt onder meer onder meerdere waterlopen, de historische “reien”, onder de ondergrondse parking van het zand (6 verdiepingen diep), onder de historische stadsvesten, en langs de bevrijdingslaan.
    De leiding is 3276 meter lang en heeft een diameter van 80 mm. Ze loopt op het diepste punt zo’n 3 meter onder de grond. Het bier heeft een half uurtje nodig om het traject af te leggen.
    Er zal 5.000 liter bier per uur door de leiding gepompt worden. Dat is dus per dag 1.200 hectoliter. Of 360.000 flesjes Brugse Zot of Straffe Hendrik!”
    De gespecialiseerde Belgische firma Denys tekenden voor de aannemingswerken voor de aanleg van de pijplijn.
    Naast de aanleg waren nog veel andere technische uitdagingen : de processen op de brouwerij en de bottelarij moesten worden aangepast, er komt een volledig kuis-en spoelsysteem voor de leiding en meerdere controlesystemen moeten ervoor zorgen dat de bierkwaliteit op elk moment gegarandeerd blijft, dat alles steriel en volgens voedingsnormen kan gebeuren, en dat er zich geen enkel lek (lekdetectie) of bierverlies kan voordoen.
    Na vele testen en controles is de leiding volledig klaar en werd op 16 september officieel in gebruik genomen.






    Brugge heeft heel wat internationale persaandacht gekregen met de bierleiding
    het is goede promotie voor de stad.
    Brouwerij De Halve Maan is nog altijd een groeiende trekpleister
    voor toeristen uit Binnen-en buitenland.








    De allerlaatste tankwagen staat te wachten om aangesloten te worden.









    Een beeld dat vanaf donderdag 15 september 2016 voor goed uit het
    straatbeeld van het Walplein verdwijnt






    DE LAATSTE TANKWAGEN

    Op 15 september reed de allerlaatste tankwagen onder veel persbelangstelling zijn laatste traject.
    Burgemeester Renaat Landuyt, enkele projectleiders en natuurlijk Xavier Vanneste kwamen met een fris getapte Brugse Zot de tankwagen uitwuiven.







    Nog een laatste maal de tank opvullen met Brugse Zot.
    Vanf nu zal het ongeveer 45 minuten duren tot het bier via de pijpleijding in de bottelarij zal aankomen.
    Het kan sneller maar het bier moet rustig kunnen stromen.









    Op de goede afloop!







    Vanaf nu ondergronds !!!




    INFO :

    Brouwerij De Halve Maan.
    Walplein 26
    8000 Brugge

    Tel +32 50 44 42 22
    Fax +32 50 44 42 20
    info@halvemaan.be






    William Roelens







    19-09-2016 om 16:37 geschreven door William Roelens


    13-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwevegem streekbierenfestival 2016 (deel 2)







    Zwevegem streekbierenfestival 2016 (deel 2)






    Nederlander Ariël Meeusen mijn columnist van het wekelijkse HOPnieuws was voor het eerst anwezig in Zwevegem en was onder de indruk van dit bierfeest.
    Hij schreef volgend verslagje voor het HOPnieuws.

    STREEKBIERENFESTIVAL ZWEVEGEN HOOGTEPUNT VAN DE ZOMER

    Het is hallucinant hoe een gewoon West-Vlaams dorpsplein in een paar uur kan veranderen in een kolkende mensenmassa op zoek naar de nieuwste bieren en vertier. Aan de hand genomen door één van de bazen van het organiserend comité mocht ik met wat genodigden meelopen bij de opening van dit bierfeest in Zwevegem een dorp onder de rook van Kortrijk. Onderweg werden een aantal bieren gedegusteerd en kregen we allerhande informatie door de brouwers aangereikt. Zytholoog Kurt Gunst gaf nog een korte bierdegustatie ten beste.
    'De tijd dat de foodtrucks aan het veranderen zijn in beertrucks is aangebroken', merkte iemand op bij de mooie wagen van Brouwerij Lindemans.
    De nabijheid van beertrucks van Rodenbach en Vander Ghinste bevestigde dit.
    En ik moet zeggen: het ziet er goed uit! Ivan Devlaeminck al twintig jaar gepassioneerd Voorzitter verleende ons een kijkje achter de schermen.
    Op het plein van de lokale school stonden alle reserve attributen en bieren van de tientallen deelnemende brouwerijen opgetast.
    Bijna honderd vrijwilligers werken een dag of vijf, vaak de klokrond om alles in goede banen te leiden.
    Er wordt gekookt en gezorgd voor alle vrijwilligers en de medewerkers van de brouwerijen.
    Het ontbreekt ze aan niets. Niet zo verwonderlijk want ze moeten zwoegen, om al die duizenden dorstige monden van bier te voorzien.

    De randanimatie was ook in orde. Live-muziek, twee zeer grappige DJ’s, een kinderhoek, noem maar op.
    Volop eten en bier daarbij.
    Een bierfestival met deelname van ruim veertig brouwers en welgeteld een kleine driehonderd bieren als Vlaamse Kermis.
    En dan de afmetingen van de glazen, geen proefglazen, maar de gewone merkglazen.
    Bestaat er iets beters dan je favoriete bier te mogen drinken uit het bijpassende glas in plaats van uit zo’n smerige plastic beker? Ik dacht het niet!
    Het bierfestival in Zwevegem bevestigd opnieuw dat speciaalbier nog steeds in de lift zit en dat er schijnbaar geen plafond aan het aantal bezoekers te verbinden is. Over een paar jaar, zo voorspel ik u, staan ook de zijstraten richting het plein vol bierkramen en beertrucks.
    Eén ding weet ik zeker, het voltallige publiek heeft hier in het West-Vlaamse Zwevegem zeker en vast veel meer genoten
    dan de bezoekers van het eerste bierfestival ooit in Noord-Korea.

    Nieuwe afspraak, volgende jaar in augustus als half oogstfeest rond Maria ten Hemelopneming.
    Ik heb mijn hotel alvast voor een nacht of drie gereserveerd. Komt allen!
    Voor het complete overzicht van de brouwers en de bieren zie: www.flanderseventsvzw.be

    Ariël Meeusen voor HOPnieuws en BIERblog








    Brouwerij De Sater uit Nazareth mocht voor het eerst hun Hopliet uitschenken
    in Zwevegem.








    HOPLIET (8%Alc.Vol) een blond bier genoemd naar een stoere exentrieke krijger.
    Het bier wordt gebrouwen bij Deca Service (Woesten-Vleteren).








    De mensen achter de bieren Dikke Jan Blond en Tripel.
    Deze bieren worden ook gebrouwen bij Deca Service.









    De Biermaekers met hun Buxbieren ook voor de eerste maal aanwezig in Zwevegem.









    De Nederlandse Brouwerij 'Butcher's Tears' uit Amsterdam krijgt bezoek van Bio hoppeboer
    Joris Cambi van brouwerij De Plukker (Poperinge)








    Genieten van het prachtige weer en een Nederlands bier.
    Dit is Zwevegem!






    Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge kwam in Zwevegem bij de stand
    van Duvel Moortgat zijn boek Bier & Chocolade voorstellen.
    Bij elk bier die je degusteerde kreeg je een gepaste praline!







    De vierde brouwerij die wij vereerden met een beeldmerk is
    Brouwerij 'De 7 Zonden'. De Echtgenote en de twee kindjes van Brouwer Koen Hugelier
    mochten het in ontvangst nemen.






    Dirk De Meester uit Kuurne heeft onlangs zijn intrek genomen in de
    voormalige brouwerij 't Gaverhopke in Harelbeke.
    Hij was ook voor de eerste maal aanwezig op het Streekbierenfestival
    onder de naam brouwerij De Meester.







    Friction & The Roots Drivers uit Nederland zorgden in de vooravond
    voor zwoele reggae muziek.






    ATC 1.2 – Speyside en ATC 1.1 Islay (beiden 9,2%) -
    Six°North Brewery in samenwerking met Brouwerij De Ranke.







    Veel volk aan Six°North Brewery uit Schotland.







    Burgemeester en het schepencollege van Zwevegemen samen met
    het bestuur van Flandersevent op de foto.
    Ze waren allen meer dan tevreden over deze 16de editie.

    TOT VOLGEND JAAR!

    INFO :

    Flanders Events VZW

    http://www.bierfestival.be
    http://www.flanderseventsvzw.be
    http://www.goudenglas.com



    13-09-2016 om 08:27 geschreven door William Roelens


    12-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwevegem streekbierenfestival 2016 (deel 1)








    Zwevegem streekbierenfestival 2016 (deel 1)


    Op 14 en 15 augustus 2016 vond al voor de zestiende keer
    het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats.
    Dat het een top-editie was bewezen de 15.000 bezoekers die naar de draadtrekkersgemeente afzakten om er een biertje te degusteren of meerdere te drinken.









    Sint-Amanduskerk






    Ook kan het festival hoe langer hoe meer rekenen op buitenlandse interesse zowel van brouwerijen als van bezoekers.
    Uit Nederland kwam Butcher’s tears (Amsterdam) en De Drie koningen (Groede). Uit Schotland kwam Six North craft Brewery.
    In totaal waren er maar liefst 39 brouwerijen aanwezig waarvan veertien voor het eerst.
    Hun aanwezigheid zorgde er voor dat de bezoekers keuze hadden uit maar liefst 190 verschillende bieren waaronder diverse primeurs.
    Het festival heeft terug bewezen dat het als een van de grootste van Europa mag beschouwd worden en niet meer weg te denken is op de zomerkalender.
    Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.








    Voorzitter Yvan Devlaminck gidste ons rond op het 16de Festival.









    Patrick Fiore van Belgian Beetles Beer voor het eerst aanwezig in Zwevegem
    met zijn bier gemaakt van meelwormen.
    Het wordt gebrouwen bij het Gulden Spoor (Gullegem)








    Kartje Kilo zorgen met hun Mano Sport editie voor heel wat humor!








    Ook nieuw is Jongleur van de Circusbrouwerij.
    Het bier van slechts 4,0 wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor.










    Het wekelijks HOPnieuws deelde vier beeldmerken uit.
    Brouwerij De Brabandere is een van de gelukkige.
    Op de foto Gina Legein en werkvriend.










    Brouwerij De Brabandere had voor de gelegenheid hun nieuw witbier 'Wild' mee.









    Uit Groede (Nederland) Brouwerij 'Het Brouwreslokaal'
    Ze scoorden met hun
    Dutch Bargain IMPERIAL PALE ALE.










    Het brouwensemble Inglorious Brew Stars waren ook aanwezig .
    In 2014 brouwden ze tijdens de Brouwland Biercompetitie
    het Beste Hobbybier der Lage Landen.









    Brouwerij Omer Vander Ghinste had voor de gelegenheid een biertruck mee.








    Ook brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem mocht het beeldmerk in ontvangst nemen.
    Op de foto : Cindy van Damme en Elise Croes 









    Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek had een originele bierwagen bij.









    Nog net op het nippertje ingeschreven!
    Crystalstick.beers uit Herne met hun Blond en Wild Blond.











    Aan ambiance geen gebrek!









    Een nieuw biertje van Les 3 Fourquets!
    Fructus by Lupulus









    Een van de vier gelukkigen. Brasserie Du Bocq (Purnode).
    Vertegenwoordiger John Barrez en vriendin Sandra.







    De OostEeke brouwers Alain Senechal en Gert Cammerman voor het eerst
    met hun bieren onder de kerk van Zwevegem







    Een talrijk opgekomen menigte.



    Wordt vervolgd





    12-09-2016 om 16:46 geschreven door William Roelens


    06-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Bier en brouwers bij de vleet' voorgesteld in Alveringem




    'Bier en brouwers bij de vleet'
    voorgesteld in Alveringem









    Patrick Cardoen





    Op zondag 21 augustus had in het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem de voorstelling plaats van de monografie 'Bier en brouwers bij de vleet'.
    van auteur Chris Vandewalle.
    Een 150 gasten werden bij aankomst naar de zolder van het museum geleid waar ze met een stukje accordeonmuziek van Patrick Cardoen werden verwelkomd!

    De plechtigheid werd voorafgegaan door een interessant panelgesprek.
    Moderator Frank Becuwe stelde naast de auteur van het boek Chris Vandewalle ook Kristof Blieck en Jef Van Den Steen voor. Kristof is de ondervoorzitter van de nieuwe Vleterense bierorde (The Beerpelgrims) en auteur-brouwer Jef van den Steen (brouwerij De Glazen Toren).
    Beide heren gaven een meerwaarde aan de voorstelling van de Monografie.





    Moderator Frank Becuwe











    De monografie bij enkele Vleterense bieren 






















    Veel belangstelling voor het gebeuren.











    Auteur Chris Vandewalle en Frank Becuwe.
    Op de achtergrond de twee boeken ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ en
    'Bier en brouwers bij de vleet'  







    De aanzet tot het schrijven

    Chris Vandewalle is er toe gekomen om het verhaal van ‘Vleteren’ uit zijn ogen als brouwer te schrijven door Ignace Grimmelprez ook een gewezen brouwer.
    Ignace was gevraagd door een groep Oostvleterenaren om een stuk te schrijven over de brouwerijen van Oostvleteren. Hij riep daarbij de hulp in van Chris. Naargelang de gesprekken vorderden vroeg Ignace aan Chris of hij dit zou willen schrijven. Zo is uiteindelijk de bal aan het rollen gebracht.
    Hij heeft contact gezocht met de mensen van Oostvleteren en meegeholpen aan hun prachtige boek ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ . Dat bracht hem op het idee om over de brouwerijen van Oostvleteren een monografie te maken.
    Op een bijeenkomst met het bestuur van ‘De Snoek’ merkte Frank Becuwe op dat Vleteren niet alleen uit Oost- maar ook nog uit Westvleteren en Woesten bestaat en dat daar ook interessante brouwerijen zijn. Zo heeft Chris de brouwerijen uit deze deelgemeenten in zijn boek eveneens opgenomen.

















    Kristof Blieck




    Kristof Blieck

    Zoals reeds vermeld zat ook Kristof Blieck, vicevoorzitter van de ‘Bierpelgrims’ uit Vleteren, in het panelgesprek.
    Frank Becuwe vroeg hem om even zichzelf en zijn vereniging voor te stellen.

    Kristof is geen echte Vleterenaar maar kwam wonen naast de oude brouwerij ‘De Roos’ van Lemahieu. Met de brouwerij van De Struise Brouwers, gevestigd in zijn straat, en de Paters van Westvleteren in de buurt kon hij niet anders dan geïnteresseerd te worden in de bierwereld.
    Hij is beroepshalve actief in de historische sector (hij werkt in het memorial museum Passchendaele 1917).
    Cultuur en historische brouwgeschiedenis waren de gespreksonderwerpen met een paar vrienden waaronder Bjorn Baron de beste biersomelier van België¨. Ze kwamen tot de conclusie dat ze in een belangrijk bierdorp woonden en niet eens beschikten over een biervereniging. Dit heeft er toe geleid om samen de biervereniging ‘De Bierpelgrims’ op te richten.
    Ze startten met 12 mensen. Een jaar later hebben ze reeds vijftig geïnteresseerde leden.
    Ze onderscheiden zich van andere bierclubs omdat ze naast het proeven meer het sociale culturele van het bierproces belichten.
    Ze grijpen terug naar die rijke cultuur van smaken waar ooit die brouwers zo hard aan gewerkt hebben ondanks tal van tegenslagen en eveneens de oorlogsjaren. Er is er terug een trend van ambachtelijke brouwerijen die terug grijpen naar oude recepten. Dit is precies de passie van de Beerpelgrims.
    Na de voorstelling van zijn club en hun bedoelingen vroeg moderator Frank Becuwe of hij het zou zien zitten om mee te werken aan de reeks
    Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief?
    Kristof zou er eens over nadenken omdat hij zelf ook boeken schrijft (w.o. Bunkerbouw).
    Hij belooft alvast zijn medewerking maar deze kan pas gebeuren in 2018.









    Jef Van Den Steen



    Jef Van Den Steen

    Jef moeten we niet meer voorstellen. Auteur van diverse bierboeken en ook brouwer en mede-eigenaar bij de Glazen Toren in Erpe-Mere.
    Frank Becuwe vroeg hem om even kort over zijn publicaties te vertellen.

    Jef laat eerst aan het publiek weten dat hij geen West-Vlaming is maar afkomstig van Aalst. Hij woont dus op het randje van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en leunt dicht aan bij het Pajottenland vandaar zijn interesse voor de Oude geuze.

    Hij sprak er over met heel veel passie over dit volkse bier die nog gebrouwen wordt zoals toen. Maar de geuze stond op punt weg te kwijnen. Hij is lid van de analoge vereniging OPA (Aalsterse Proef Ajuinen) die in 97 samen met HORAL mee aan de wieg stond voor de bescherming en instandhouding van de oude geuze.
    Ze vroegen aan Jef om naast zijn vertellingen ook een boek te schrijven over de Lambiekbrouwerijen die nog bestonden.

    Door bevriend te zijn met iemand die weinig op café ging en die ook niet achter de meisjes aanzat trad hij later in als pater bij de Trappisten van Westvleteren. Door die vriendschap werd Jef geconfronteerd met de Trappisten.
    In het klooster voelde zijn vriend zich eenzaam en afgezonderd.
    Jef heeft hem dan eens als een zogenaamd familielid gaan bezoeken. Zo raakte Jef gefascineerd van de abdij zodanig dat hij een boek schreef over de Trappistenabdijen.

    Hij heeft een ander aanpak wat schrijven betreft.
    In tegenstelling tot de monografieën geschreven hier in de Westhoek laat Jef zich taxeren om over een biersoort te schrijven. Dit omdat België het land is van de meeste biersoorten.
    Zijn laatste boek ging over de Speciale Belge Ale.
    Volgens Jef verdient ieder biersoort zijn boek!

    Frank Becuwe vroeg aan Jef of er met al die biersoorten bij ons nog een toekomst is? Het is prachtig om bier te brouwen maar het is een heel ander verhaal om dit bier verkocht te krijgen!

    Moeilijk ...heel moeilijk volgens Jef. De Belgische bierhandel is rot bedorven door de grote Multinationale groepen. Wanneer een drankenhandel bier bestelt bij een Multinational dan brengen die meteen enkele paletten. Voor een kleine brouwer wordt het moeilijk om een drankenhandel van vijf bakken te voorzien die aan de andere kant van het land woont. Dan heeft die kleine bierbrouwer geen tijd meer om te brouwen. Wat is het resultaat? De bierhandel haakt af omdat ze het bier moeten komen halen.
    Het positieve is dan als zij het niet willen dan verschepen de kleine brouwers het naar het buitenland. Want de buitenlanders vinden het wel normaal dat ze het transport moeten regelen. Het buitenland is nog steeds vragende partij. Maar anderzijds is er bij voorbeeld in de USA een bierscene ontstaan. Vroeger was hun bier niet om te zuipen maar nu huren ze een Belgische brouwer in en hun bieren worden kwalitatief beter. Zo daalt de export naar de VS.
    Ook Italië kent een groei van brouwerijen alsook nog andere landen. Het is dus aan onze brouwerijen om bier van kwaliteit te maken om mee te spelen op mondiaal vlak.
    Kleine brouwerijen moeten als ze problemen hebben elkaar helpen. Hij haalt het voorbeeld aan van Frank Boon die andere geuzestekers gaat helpen met raad, want als er ergens in de wereld een slechte geuze verkocht wordt dan wordt er al vlug verondersteld dat alle geuzen slecht zijn uit België.

    Vervolgens sprak Jef over de grote brouwerijen. Veel bierliefhebbers beschouwen AbInbev als een vijand. Dit is dus niet waar.
    Hij nam als voorbeeld China! Kleine brouwerijen zullen daar niet binnen geraken. AbInbev wel. Ze hebben nu met hun commerciële Stella en Hoegaarden in de Chinese muur een klein gaatje gemaakt. Na een paar jaar zullen de Chinezen zeggen 'oh die Stella en die Leffe', zo speciaal is dat niet ! Dan zal dat gaatje groter worden... Maar nog niet voor de kleine spelers. Dan komen de middelgrote brouwerijen en die maken dat gaatje weer een beetje groter. Maar dan willen de Chinezen iets exclusiever bier dat niet in dergelijke grote hoeveelheden verkocht kan worden en dan is het aan de kleine brouwerijen om toe te happen.
    Met andere woorden Grote industriële brouwerijen zijn onze vijanden niet.









    VLNR : Kristof Blieck van de Vleterense bierorde ‘The Beerpelgrims’ Auteur Chris Vandewalle, Frank Becuwe (promotor van het Mout- en Brouwerijhuis), Brouwer en auteur Jef Van Den Steen en Oud-Gouverneur Paul Breyne.




    Het boek.

    Het boek bevat 128 pagina's die handelen over de brouwerijen van Woesten, Oost- en Westvleteren - van de 18de tot de 21ste eeuw. Hier passeren brouwers, arbeiders, klanten en leveranciers alvast de revue. Deze publicatie is het 21ste nummer in de reeks 'Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief' van het Mout- & Brouwhuis de Snoek uit Alveringem. Dit boek is te koop voor de prijs van 10 euro.

























    Na de voorstelling konden de genodigden genieten van een uitgebreide receptie met enkele Vleterense bieren, gerstenat van de Seizoensbrouwerij Vandewalle en streekeigen hapjes.






    Jef Van Den Steen met Zythosvoorzitter Freddy Van Daele.













    De bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle.











    De publicatie kan nog verkregen worden via infomuseum@desnoek.be


    William en Annemie





    06-09-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!