Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
20-09-2016
Het lekkere Westen 2016 - Westtour
Het lekkere westen
Provinciebedrijf Westtoer nodigde ons uit voor een persconferentie over de vierde editie van het Lekkere Westen. Thema is de bierbeleving en een origineel concept voor kortere vakanties in de West-Vlaamse regio's en Brugge. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Jean Blaute en Ray Cokes de gezichten indertijd achter Tournée Générale. Ze werkten mee aan een promotiefilm voor dit project. De persconferentie met in première de bovengenoemde film ging door in het Bierkasteel "Van Honsebrouck" in Izegem. Ere-genodigde was Jean Blaute.
De indrukwekkende brouwerij Van Honsebrouck of ook nog 'Het Bierkasteel' genoemd. Later zal er op deze bierblog nog een reportage verschijnen over deze brouwerij.
Het binnenplein met terassen met uitkijk op de brouwerij.
De ontvangst ging door in de foederzaal
Bierbeleving Centraal
Dit jaar staat de bierbeleving in het lekkere westen centraal. Hiervoor wordt samengewerkt met Jean Blaute en Ray Cokes. “De lekkere tafel blijft een meer dan belangrijk thema in West-Vlaanderen. Culinaire schatten maken deel uit van ons eigentijds toeristisch aanbod”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtour.
Verwelkoming door Bruno Lambert, Event manager Bierkasteel
Gedeputeerde Francky De Block
Gedeputeerde Francky De Block : ‘Het lekkere Westen plaatst de unieke troeven van onze regio’s en Brugge in de kijker. We werken graag samen met de vele chefs. Zij vertellen een uniek verhaal en leggen altijd de link met de streek. Bovendien is het najaar meer dan ooit een interessante periode voor kotrte vakantie in eigen land. Dankzij een uitgebreide promotiecampagne in Vlaanderen en Zuid-Nederland zal onze actie een breed publiek inspireren om onze regio’s en Brugge te ontdekken.
Het nieuwe Magazine 48 pagina's - Verdeeld over 200.000 ex Bij het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg, Limburgs Dagblad. 25.000 ondersteunende campagne offline en online 25.000 ex overdruk voor toeristische sector & chefs.
Jean Blaute en Ray Cokes
De bekende TV gezichten van het programma Tournée Générale zijn de centrale figuren in een nieuw promotiefilmpje voor Het Lekkere Westen. Ze gingen op ontdekking in de vier regio’s en Brugge. In een promotiefilmpje tonen zij hun favoriete adressen. Ook de ‘bierbeleving’ en de streekgerechten met bier komen ruim aan bod. Het filmpje kan bekeken worden op www.hetlekkerewesten.be
Stefaan Gheysen, Algemeen directeur Westtoer
Stefaan Gheysen, Algemeen directeur Westtoer in gesprek met Jean Blaute. Jean heeft zijn hart verpand aan de Westhoek.
Streeklekkers op de tafels! Op de foto de uitbaters van Romantik hotel Manoir Ogygia (Poperinge)
Groepsfoto in de brasserie met Jean Blaute. Op de achtergrond 29 tapkranen met bijna alle bieren van het Van Honsebrouck-gamma op vat.
Zonder woorden - Lekker!!!
Toeristische tips van ambassadeurs
Voor ‘Het Lekkere Westen’ selecteerde Westtour samen met Horeca West-Vlaanderen ook 93 chefs uit de Westhoek, de Kust, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en Brugge. Allemaal werken ze graag met producten uit de streek. De chefs van Het lekkere Westen zijn uitgegroeid tot echte ambassadeurs voor hun regio. Op de website www.hetlekkerewesten.be vertellen ze over hun passie voor de regio en over hun favoriete adressen in de streek. Ook hun ruime mediacampagne en een magazine presenteren Jean Blaute en Ray Cokes Het Lekkere Westen.
Een groepsfoto op de trappen van het bierkasteel van alle deelnemers aan de persconferentie.
Bier stroomt 3,2 km onder Brugge! - De laatste tankwagen
Bier stroomt 3,2 km onder Brugge!
De laatste tankwagen
Brouwerij ‘De Halve Maan’ uit Brugge geniet het laatste jaar van een enorme internationale belangstelling met hun ondergrondse pijpleiding. Dit ondergronds buizencomplex brengt een bierverbinding teweeg van maar liefst 3,2km tussen de brouwzaal op het Walplein en de bottelarij buiten de stad.
BIERBLOG en HET WEKELIJKS HOPNIEUWS WAREN AANWEZIG BIJ HET VERTREK VAN DE LAATSTE TANKWAGEN
En eindelijk is het zover. Zaterdag laatst was er de officiële inhuldiging van deze bierpijplijn. Heel wat prominenten en politici waren aanwezig op deze huldiging die uitmondde in een groot volksfeest. Het waren die beleidsmakers die hun schouders onder dit unieke project staken. Zo besliste de Vlaamse regering recent om de brouwerij een “Strategische Transformatie Steun” te geven, onder de vorm van een investeringssubsidie van 396.000 €. Naast de regering waren ook de vele crowdfunders die mee intekenden aan het project. Door de grootte van de storting kon je genieten van een Golden, Silveren of Bronze Memebership. Naast een persoonlijk certificaat kregen ze ook een vorm van levenslang bier voor de rest van hun leven. De totale kostprijs bedraagt maar liefst 4 miljoen euro.
Xavier Vanneste (36), staat al elf jaar aan het roer van brouwerij De Halve Maan, Hij is maar al te fier op de verwezenlijking van dit uniek project. Een wereldprimeur van maar liefst 4 miljoen euro.
Ook Burgemeester Renaat Landuyt is een trotse Burgervader. Door de aanleg van de ondergrondse leiding kan het vervoer met zware vrachtwagens in de binnenstad sterk worden gereduceerd.
Uit de handen van De Hr. Thierry Lemahieu voorzitter Hotels regio Brugge kreeg Xavier Vanneste een luidiek bord voor zijn verwenlijking. Want de bierpijplijn is een toeristische trekpleister.
AANLEG
De aanleg van de bierpijplijn is een echte wereldprimeur. Door de toepassing van de pijplijn techniek slaagt brouwerij De Halve Maan erin om voor een aantal belangrijke uitdagingen oplossingen te vinden. Het hele project kadert in het thema van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het combineert enkele mooie synergiën. Die bierleiding vermindert bvb de ecologische voetafdruk van de brouwerij. Op piekmomenten moesten er vijf tankwagens per dag bier afvoeren. die tankwagens veroorzaakten mobiliteitsproblemen. De pijpleiding stelt ook de mogelijkheid om economisch verder te groeien. Ook is brouwerij De Halve Maan de enige historische brouwerij die nog actief is in de binnenstad. Met de pijplijn kan de toekomst van de brouwerij verder bestendigd worden. Ook hun toeristische trekpleister kan verder behouden blijven.
Van de brouwzaal onder de historische Reien naar de bottelarij met een afstand van 3,276 Km
TECHNISCH
De aanleg van de ondergrondse pijplijn was een technisch huzarenstuk. De pijplijn loopt volledig onder openbaar domein en gaat nergens onder privé eigendommen. Het traject loopt onder meer onder meerdere waterlopen, de historische “reien”, onder de ondergrondse parking van het zand (6 verdiepingen diep), onder de historische stadsvesten, en langs de bevrijdingslaan. De leiding is 3276 meter lang en heeft een diameter van 80 mm. Ze loopt op het diepste punt zo’n 3 meter onder de grond. Het bier heeft een half uurtje nodig om het traject af te leggen. Er zal 5.000 liter bier per uur door de leiding gepompt worden. Dat is dus per dag 1.200 hectoliter. Of 360.000 flesjes Brugse Zot of Straffe Hendrik!” De gespecialiseerde Belgische firma Denys tekenden voor de aannemingswerken voor de aanleg van de pijplijn. Naast de aanleg waren nog veel andere technische uitdagingen : de processen op de brouwerij en de bottelarij moesten worden aangepast, er komt een volledig kuis-en spoelsysteem voor de leiding en meerdere controlesystemen moeten ervoor zorgen dat de bierkwaliteit op elk moment gegarandeerd blijft, dat alles steriel en volgens voedingsnormen kan gebeuren, en dat er zich geen enkel lek (lekdetectie) of bierverlies kan voordoen. Na vele testen en controles is de leiding volledig klaar en werd op 16 september officieel in gebruik genomen.
Brugge heeft heel wat internationale persaandacht gekregen met de bierleiding het is goede promotie voor de stad. Brouwerij De Halve Maan is nog altijd een groeiende trekpleister voor toeristen uit Binnen-en buitenland.
De allerlaatste tankwagen staat te wachten om aangesloten te worden.
Een beeld dat vanaf donderdag 15 september 2016 voor goed uit het straatbeeld van het Walplein verdwijnt
DE LAATSTE TANKWAGEN
Op 15 september reed de allerlaatste tankwagen onder veel persbelangstelling zijn laatste traject. Burgemeester Renaat Landuyt, enkele projectleiders en natuurlijk Xavier Vanneste kwamen met een fris getapte Brugse Zot de tankwagen uitwuiven.
Nog een laatste maal de tank opvullen met Brugse Zot. Vanf nu zal het ongeveer 45 minuten duren tot het bier via de pijpleijding in de bottelarij zal aankomen. Het kan sneller maar het bier moet rustig kunnen stromen.
Nederlander Ariël Meeusen mijn columnist van het wekelijkse HOPnieuws was voor het eerst anwezig in Zwevegem en was onder de indruk van dit bierfeest. Hij schreef volgend verslagje voor het HOPnieuws.
STREEKBIERENFESTIVAL ZWEVEGEN HOOGTEPUNT VAN DE ZOMER
Het is hallucinant hoe een gewoon West-Vlaams dorpsplein in een paar uur kan veranderen in een kolkende mensenmassa op zoek naar de nieuwste bieren en vertier. Aan de hand genomen door één van de bazen van het organiserend comité mocht ik met wat genodigden meelopen bij de opening van dit bierfeest in Zwevegem een dorp onder de rook van Kortrijk. Onderweg werden een aantal bieren gedegusteerd en kregen we allerhande informatie door de brouwers aangereikt. Zytholoog Kurt Gunst gaf nog een korte bierdegustatie ten beste. 'De tijd dat de foodtrucks aan het veranderen zijn in beertrucks is aangebroken', merkte iemand op bij de mooie wagen van Brouwerij Lindemans. De nabijheid van beertrucks van Rodenbach en Vander Ghinste bevestigde dit. En ik moet zeggen: het ziet er goed uit! Ivan Devlaeminck al twintig jaar gepassioneerd Voorzitter verleende ons een kijkje achter de schermen. Op het plein van de lokale school stonden alle reserve attributen en bieren van de tientallen deelnemende brouwerijen opgetast. Bijna honderd vrijwilligers werken een dag of vijf, vaak de klokrond om alles in goede banen te leiden. Er wordt gekookt en gezorgd voor alle vrijwilligers en de medewerkers van de brouwerijen. Het ontbreekt ze aan niets. Niet zo verwonderlijk want ze moeten zwoegen, om al die duizenden dorstige monden van bier te voorzien.
De randanimatie was ook in orde. Live-muziek, twee zeer grappige DJ’s, een kinderhoek, noem maar op. Volop eten en bier daarbij. Een bierfestival met deelname van ruim veertig brouwers en welgeteld een kleine driehonderd bieren als Vlaamse Kermis. En dan de afmetingen van de glazen, geen proefglazen, maar de gewone merkglazen. Bestaat er iets beters dan je favoriete bier te mogen drinken uit het bijpassende glas in plaats van uit zo’n smerige plastic beker? Ik dacht het niet! Het bierfestival in Zwevegem bevestigd opnieuw dat speciaalbier nog steeds in de lift zit en dat er schijnbaar geen plafond aan het aantal bezoekers te verbinden is. Over een paar jaar, zo voorspel ik u, staan ook de zijstraten richting het plein vol bierkramen en beertrucks. Eén ding weet ik zeker, het voltallige publiek heeft hier in het West-Vlaamse Zwevegem zeker en vast veel meer genoten dan de bezoekers van het eerste bierfestival ooit in Noord-Korea.
Nieuwe afspraak, volgende jaar in augustus als half oogstfeest rond Maria ten Hemelopneming. Ik heb mijn hotel alvast voor een nacht of drie gereserveerd. Komt allen! Voor het complete overzicht van de brouwers en de bieren zie: www.flanderseventsvzw.be
Ariël Meeusen voor HOPnieuws en BIERblog
Brouwerij De Sater uit Nazareth mocht voor het eerst hun Hopliet uitschenken in Zwevegem.
HOPLIET (8%Alc.Vol) een blond bier genoemd naar een stoere exentrieke krijger. Het bier wordt gebrouwen bij Deca Service (Woesten-Vleteren).
De mensen achter de bieren Dikke Jan Blond en Tripel. Deze bieren worden ook gebrouwen bij Deca Service.
De Biermaekers met hun Buxbieren ook voor de eerste maal aanwezig in Zwevegem.
De Nederlandse Brouwerij 'Butcher's Tears' uit Amsterdam krijgt bezoek van Bio hoppeboer Joris Cambi van brouwerij De Plukker (Poperinge)
Genieten van het prachtige weer en een Nederlands bier. Dit is Zwevegem!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge kwam in Zwevegem bij de stand van Duvel Moortgat zijn boek Bier & Chocolade voorstellen. Bij elk bier die je degusteerde kreeg je een gepaste praline!
De vierde brouwerij die wij vereerden met een beeldmerk is Brouwerij 'De 7 Zonden'. De Echtgenote en de twee kindjes van Brouwer Koen Hugelier mochten het in ontvangst nemen.
Dirk De Meester uit Kuurne heeft onlangs zijn intrek genomen in de voormalige brouwerij 't Gaverhopke in Harelbeke. Hij was ook voor de eerste maal aanwezig op het Streekbierenfestival onder de naam brouwerij De Meester.
Friction & The Roots Drivers uit Nederland zorgden in de vooravond voor zwoele reggae muziek.
ATC 1.2 – Speyside en ATC 1.1 Islay (beiden 9,2%) - Six°North Brewery in samenwerking met Brouwerij De Ranke.
Veel volk aan Six°North Brewery uit Schotland.
Burgemeester en het schepencollege van Zwevegemen samen met het bestuur van Flandersevent op de foto. Ze waren allen meer dan tevreden over deze 16de editie.
Op 14 en 15 augustus 2016 vond al voor de zestiende keer het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats. Dat het een top-editie was bewezen de 15.000 bezoekers die naar de draadtrekkersgemeente afzakten om er een biertje te degusteren of meerdere te drinken.
Sint-Amanduskerk
Ook kan het festival hoe langer hoe meer rekenen op buitenlandse interesse zowel van brouwerijen als van bezoekers. Uit Nederland kwam Butcher’s tears (Amsterdam) en De Drie koningen (Groede). Uit Schotland kwam Six North craft Brewery. In totaal waren er maar liefst 39 brouwerijen aanwezig waarvan veertien voor het eerst. Hun aanwezigheid zorgde er voor dat de bezoekers keuze hadden uit maar liefst 190 verschillende bieren waaronder diverse primeurs. Het festival heeft terug bewezen dat het als een van de grootste van Europa mag beschouwd worden en niet meer weg te denken is op de zomerkalender. Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.
Voorzitter Yvan Devlaminck gidste ons rond op het 16de Festival.
Patrick Fiore van Belgian Beetles Beer voor het eerst aanwezig in Zwevegem met zijn bier gemaakt van meelwormen. Het wordt gebrouwen bij het Gulden Spoor (Gullegem)
Kartje Kilo zorgen met hun Mano Sport editie voor heel wat humor!
Ook nieuw is Jongleur van de Circusbrouwerij. Het bier van slechts 4,0 wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor.
Het wekelijks HOPnieuws deelde vier beeldmerken uit. Brouwerij De Brabandere is een van de gelukkige. Op de foto Gina Legein en werkvriend.
Brouwerij De Brabandere had voor de gelegenheid hun nieuw witbier 'Wild' mee.
Uit Groede (Nederland) Brouwerij 'Het Brouwreslokaal' Ze scoorden met hun Dutch Bargain IMPERIAL PALE ALE.
Het brouwensemble Inglorious Brew Stars waren ook aanwezig . In 2014 brouwden ze tijdens de Brouwland Biercompetitie het Beste Hobbybier der Lage Landen.
Brouwerij Omer Vander Ghinste had voor de gelegenheid een biertruck mee.
Ook brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem mocht het beeldmerk in ontvangst nemen. Op de foto : Cindy van Damme en Elise Croes
Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek had een originele bierwagen bij.
Nog net op het nippertje ingeschreven! Crystalstick.beers uit Herne met hun Blond en Wild Blond.
Aan ambiance geen gebrek!
Een nieuw biertje van Les 3 Fourquets! Fructus by Lupulus
Een van de vier gelukkigen. Brasserie Du Bocq (Purnode). Vertegenwoordiger John Barrez en vriendin Sandra.
De OostEeke brouwers Alain Senechal en Gert Cammerman voor het eerst met hun bieren onder de kerk van Zwevegem
'Bier en brouwers bij de vleet' voorgesteld in Alveringem
'Bier en brouwers bij de vleet' voorgesteld in Alveringem
Patrick Cardoen
Op zondag 21 augustus had in het Mout- & Brouwhuis de Snoek in Alveringem de voorstelling plaats van de monografie 'Bier en brouwers bij de vleet'. van auteur Chris Vandewalle. Een 150 gasten werden bij aankomst naar de zolder van het museum geleid waar ze met een stukje accordeonmuziek van Patrick Cardoen werden verwelkomd! De plechtigheid werd voorafgegaan door een interessant panelgesprek. Moderator Frank Becuwe stelde naast de auteur van het boek Chris Vandewalle ook Kristof Blieck en Jef Van Den Steen voor. Kristof is de ondervoorzitter van de nieuwe Vleterense bierorde (The Beerpelgrims) en auteur-brouwer Jef van den Steen (brouwerij De Glazen Toren). Beide heren gaven een meerwaarde aan de voorstelling van de Monografie.
Moderator Frank Becuwe
De monografie bij enkele Vleterense bieren
Veel belangstelling voor het gebeuren.
Auteur Chris Vandewalle en Frank Becuwe. Op de achtergrond de twee boeken ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ en 'Bier en brouwers bij de vleet'
De aanzet tot het schrijven
Chris Vandewalle is er toe gekomen om het verhaal van ‘Vleteren’ uit zijn ogen als brouwer te schrijven door Ignace Grimmelprez ook een gewezen brouwer. Ignace was gevraagd door een groep Oostvleterenaren om een stuk te schrijven over de brouwerijen van Oostvleteren. Hij riep daarbij de hulp in van Chris. Naargelang de gesprekken vorderden vroeg Ignace aan Chris of hij dit zou willen schrijven. Zo is uiteindelijk de bal aan het rollen gebracht. Hij heeft contact gezocht met de mensen van Oostvleteren en meegeholpen aan hun prachtige boek ‘Oostvleteren meer dan een dorp aan de IJzer’ . Dat bracht hem op het idee om over de brouwerijen van Oostvleteren een monografie te maken. Op een bijeenkomst met het bestuur van ‘De Snoek’ merkte Frank Becuwe op dat Vleteren niet alleen uit Oost- maar ook nog uit Westvleteren en Woesten bestaat en dat daar ook interessante brouwerijen zijn. Zo heeft Chris de brouwerijen uit deze deelgemeenten in zijn boek eveneens opgenomen.
Kristof Blieck
Kristof Blieck
Zoals reeds vermeld zat ook Kristof Blieck, vicevoorzitter van de ‘Bierpelgrims’ uit Vleteren, in het panelgesprek. Frank Becuwe vroeg hem om even zichzelf en zijn vereniging voor te stellen.
Kristof is geen echte Vleterenaar maar kwam wonen naast de oude brouwerij ‘De Roos’ van Lemahieu. Met de brouwerij van De Struise Brouwers, gevestigd in zijn straat, en de Paters van Westvleteren in de buurt kon hij niet anders dan geïnteresseerd te worden in de bierwereld. Hij is beroepshalve actief in de historische sector (hij werkt in het memorial museum Passchendaele 1917). Cultuur en historische brouwgeschiedenis waren de gespreksonderwerpen met een paar vrienden waaronder Bjorn Baron de beste biersomelier van België¨. Ze kwamen tot de conclusie dat ze in een belangrijk bierdorp woonden en niet eens beschikten over een biervereniging. Dit heeft er toe geleid om samen de biervereniging ‘De Bierpelgrims’ op te richten. Ze startten met 12 mensen. Een jaar later hebben ze reeds vijftig geïnteresseerde leden. Ze onderscheiden zich van andere bierclubs omdat ze naast het proeven meer het sociale culturele van het bierproces belichten. Ze grijpen terug naar die rijke cultuur van smaken waar ooit die brouwers zo hard aan gewerkt hebben ondanks tal van tegenslagen en eveneens de oorlogsjaren. Er is er terug een trend van ambachtelijke brouwerijen die terug grijpen naar oude recepten. Dit is precies de passie van de Beerpelgrims. Na de voorstelling van zijn club en hun bedoelingen vroeg moderator Frank Becuwe of hij het zou zien zitten om mee te werken aan de reeks Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief? Kristof zou er eens over nadenken omdat hij zelf ook boeken schrijft (w.o. Bunkerbouw). Hij belooft alvast zijn medewerking maar deze kan pas gebeuren in 2018.
Jef Van Den Steen
Jef Van Den Steen
Jef moeten we niet meer voorstellen. Auteur van diverse bierboeken en ook brouwer en mede-eigenaar bij de Glazen Toren in Erpe-Mere. Frank Becuwe vroeg hem om even kort over zijn publicaties te vertellen. Jef laat eerst aan het publiek weten dat hij geen West-Vlaming is maar afkomstig van Aalst. Hij woont dus op het randje van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en leunt dicht aan bij het Pajottenland vandaar zijn interesse voor de Oude geuze. Hij sprak er over met heel veel passie over dit volkse bier die nog gebrouwen wordt zoals toen. Maar de geuze stond op punt weg te kwijnen. Hij is lid van de analoge vereniging OPA (Aalsterse Proef Ajuinen) die in 97 samen met HORAL mee aan de wieg stond voor de bescherming en instandhouding van de oude geuze. Ze vroegen aan Jef om naast zijn vertellingen ook een boek te schrijven over de Lambiekbrouwerijen die nog bestonden.
Door bevriend te zijn met iemand die weinig op café ging en die ook niet achter de meisjes aanzat trad hij later in als pater bij de Trappisten van Westvleteren. Door die vriendschap werd Jef geconfronteerd met de Trappisten. In het klooster voelde zijn vriend zich eenzaam en afgezonderd. Jef heeft hem dan eens als een zogenaamd familielid gaan bezoeken. Zo raakte Jef gefascineerd van de abdij zodanig dat hij een boek schreef over de Trappistenabdijen.
Hij heeft een ander aanpak wat schrijven betreft. In tegenstelling tot de monografieën geschreven hier in de Westhoek laat Jef zich taxeren om over een biersoort te schrijven. Dit omdat België het land is van de meeste biersoorten. Zijn laatste boek ging over de Speciale Belge Ale. Volgens Jef verdient ieder biersoort zijn boek!
Frank Becuwe vroeg aan Jef of er met al die biersoorten bij ons nog een toekomst is? Het is prachtig om bier te brouwen maar het is een heel ander verhaal om dit bier verkocht te krijgen!
Moeilijk ...heel moeilijk volgens Jef. De Belgische bierhandel is rot bedorven door de grote Multinationale groepen. Wanneer een drankenhandel bier bestelt bij een Multinational dan brengen die meteen enkele paletten. Voor een kleine brouwer wordt het moeilijk om een drankenhandel van vijf bakken te voorzien die aan de andere kant van het land woont. Dan heeft die kleine bierbrouwer geen tijd meer om te brouwen. Wat is het resultaat? De bierhandel haakt af omdat ze het bier moeten komen halen. Het positieve is dan als zij het niet willen dan verschepen de kleine brouwers het naar het buitenland. Want de buitenlanders vinden het wel normaal dat ze het transport moeten regelen. Het buitenland is nog steeds vragende partij. Maar anderzijds is er bij voorbeeld in de USA een bierscene ontstaan. Vroeger was hun bier niet om te zuipen maar nu huren ze een Belgische brouwer in en hun bieren worden kwalitatief beter. Zo daalt de export naar de VS. Ook Italië kent een groei van brouwerijen alsook nog andere landen. Het is dus aan onze brouwerijen om bier van kwaliteit te maken om mee te spelen op mondiaal vlak. Kleine brouwerijen moeten als ze problemen hebben elkaar helpen. Hij haalt het voorbeeld aan van Frank Boon die andere geuzestekers gaat helpen met raad, want als er ergens in de wereld een slechte geuze verkocht wordt dan wordt er al vlug verondersteld dat alle geuzen slecht zijn uit België.
Vervolgens sprak Jef over de grote brouwerijen. Veel bierliefhebbers beschouwen AbInbev als een vijand. Dit is dus niet waar. Hij nam als voorbeeld China! Kleine brouwerijen zullen daar niet binnen geraken. AbInbev wel. Ze hebben nu met hun commerciële Stella en Hoegaarden in de Chinese muur een klein gaatje gemaakt. Na een paar jaar zullen de Chinezen zeggen 'oh die Stella en die Leffe', zo speciaal is dat niet ! Dan zal dat gaatje groter worden... Maar nog niet voor de kleine spelers. Dan komen de middelgrote brouwerijen en die maken dat gaatje weer een beetje groter. Maar dan willen de Chinezen iets exclusiever bier dat niet in dergelijke grote hoeveelheden verkocht kan worden en dan is het aan de kleine brouwerijen om toe te happen. Met andere woorden Grote industriële brouwerijen zijn onze vijanden niet.
VLNR : Kristof Blieck van de Vleterense bierorde ‘The Beerpelgrims’ Auteur Chris Vandewalle, Frank Becuwe (promotor van het Mout- en Brouwerijhuis), Brouwer en auteur Jef Van Den Steen en Oud-Gouverneur Paul Breyne.
Het boek.
Het boek bevat 128 pagina's die handelen over de brouwerijen van Woesten, Oost- en Westvleteren - van de 18de tot de 21ste eeuw. Hier passeren brouwers, arbeiders, klanten en leveranciers alvast de revue. Deze publicatie is het 21ste nummer in de reeks 'Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief' van het Mout- & Brouwhuis de Snoek uit Alveringem. Dit boek is te koop voor de prijs van 10 euro.
Na de voorstelling konden de genodigden genieten van een uitgebreide receptie met enkele Vleterense bieren, gerstenat van de Seizoensbrouwerij Vandewalle en streekeigen hapjes.
Jef Van Den Steen met Zythosvoorzitter Freddy Van Daele.
De bieren van Seizoensbrouwerij Vandewalle.
De publicatie kan nog verkregen worden via infomuseum@desnoek.be
Brouwerij Feys - Feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus.
Brouwerij Feys Feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus.
Het hoeven niet altijd grote evenementen te zijn waar we aanwezig zijn om er een verslag aan te wijden. Ook kleinschalige projecten verdienen onze aandacht. Alhoewel ik de feestelijke inwijding van het kapelletje en het beeldje van de Heilige Arnoldus, palend aan brouwerij Feys, zo maar geen kleine gebeurtenis mag noemen. Brouwerij Feys was jaren geleden één van de grootste brouwerijen in Vlaanderen en St. Arnoldus is de patroonheilige van de brouwers. We werden uitgenodigd door Zythologen Hendrik Nelde (eigenaar van Brouwerij Feys en Kristel Logie (secretaris en communicatieverantwoordelijke).
St. Arnoldus de patroonheilige van de bierbrouwers
Inwijding van de Kapel en het beeld van St. Arnoldus.
Onder een stralende zon had een veertigtal dorpsbewoners, vrienden, brouwers , bierjournalisten en TV Westhoek zich rond de bidkapel geschaard om dit stukje erfgoed aan de brouwerij toe te wijzen. Ook werd naast het kapelletje het beeldje van St. Arnoldus ingewijd. St. Arnoldus is de patroonheilige van de bierbrouwers en herbergiers omdat hij in vroegere tijden van besmettelijke ziekten de mensen aanraadde om bier te drinken in plaats van besmet water. Hij wordt als een bisschop afgebeeld en heeft als attributen soms een biervat of -kruik aan de voeten en draagt hij een roerstok, een belangrijk attribuut dat vroeger bij het brouwen werd gebruikt.
Pater Jozef Van Acker
De inwijding gebeurde door de praatgrage 86-jarige Pater Jozef Van Acker, die nog voor de actie een pittig bierverhaal vertelde over zijn tijd als missionaris in de Kongo. Na de inwijding werd Elaine Ryon (moeder van Kristel Logie) in de bloemetjes gezet voor al het werk dat ze verricht om het kapelletje te onderhouden.
Daarna nam Hendrik ons mee naar de brouwerij waar hij met heel veel kennis en passie vertelde over de geschiedenis van de brouwerij en het bier.
Het verleden en de toekomst
Brouwerij Feys-Callewaert heette oorspronkelijk brouwerij Het Anker, en ligt eigenlijk op het grondgebied van Beveren-Kalsijde net over de Dode IJzer. “Tot rond de jaren 1930 waren er zes brouwerijen rond de IJzer waarvan er vier op Roesbrugse grond lagen. Eén voor één verdwenen die brouwerijen, brouwerij Feys bleef echter als langste brouwen. Er waren een 50-tal mensen werkzaam.
De brouwerij was vooral bekend voor haar 'Forte Brune' die in bijna alle provincies werd geleverd. Dit bruin bier werd het handelsmerk, en heeft er ook toe bijgedragen dat de brouwerij tot 1965 kon blijven draaien. Daarna werd de brouwerij een bierhandel en later werden de 7000 m² bierkelders gebruikt voor tal van evenementen. Dit duurde tot 1975, ondertussen 40 jaar geleden.
De twee imposante mouttorens!
Hendrik Nelde
Door zijn werk als vastgoedcoach bezocht Hendrik Nelde uit Gent in 2013 de brouwerij die te koop stond. Door zijn enorme passie voor het gerstenat kocht Hendrik Nelde uit Gent zelf dit interessante complex.
Dat hij veel toekomstplannen heeft met dit imposante erfgoed is maar al te goed geweten bij de bewoners van de gemeente. Zo zijn er plannen om er in het gebouw een nieuwe brouwerij op te starten. Niet meer zo groots maar met de intentie om Beveren-Kalsijde terug een bruin bier te bezorgen. Liefst de Fort Brune waar hij nog de oude handgeschreven recepten in zijn bezit heeft. Ook een Horecazaak met feestzaal behoort tot de mogelijkheden alsook enkele lofts voor de toeristen die deze prachtige streek willen bezoeken. Daarnaast wil hij de grootste Belgische bierglazencollectie er in onder brengen. Kortom mogelijkheden genoeg. Alleen is maar alleen, maar niet voor bezieler Hendrik. Hij heeft een groep enthousiastelingen (De Orde van de Gouden Driehoek) rond zich verzameld die maar al te graag meewerken aan dit uniek project.
Het brouwershuis naast de brouwerij. In de tuin ligt de waterput die de brouwerij indertijd van water voorzag.
Het feest werd in de namiddag afgesloten met een receptie waar het Tripel Plukkersbier (Brouwerij De Plukker) rijkelijk vloeide. Eveneens werd geproefd van de heerlijke verjaardagstaart geschonken door Kristel Logie aan de jarige Hendrik. Voor de gelegenheid had Nancy Van Geyte verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt. Remember beste lezers!! - Bier en chocolade zijn een goede match! Als afsluiter kon men genieten van een proefbrouwsel van Architect en brouwer Paul Warmenbol. Paul is ook gekend van zijn Biobier Liza gebrouwen bij Den Hopperd. Het bier “Indiapa” werd gebrouwen met Indische mout (meegebracht uit India door Hendrik) en Hongaarse hop.
Kristel vult de glazen als een volleerd Zythologe met Tripel Plukkersbier
Gezellig babbelen en nieuwe mensen leren kennen in een van de gerenoveerde zalen.
Proficiat Hendrik!
De verschillende soorten Melocakes en chocoladehapjes klaargemaakt door Nancy Van Geyte
Architect en brouwer Paul Warmenbol laat zijn eigen gebrouwen bier aan de genodigden proeven.
vlnr : Friedel Depover, Willem Logie (Oud werknemer brouwerij Feys ), Hendrik Nelde, Elaine Ryon, Stefaan Depover en Kristel Logie.
Een fijne zonnige namiddag met heel veel dank aan Hendrik Nelde en de Orde van de Bierdriehoek.
Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe - Mechelen - Big Fat Double 5 IPA - FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje
Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe
De Sinjorenstad Mechelen is een stad die bij Annemie en ik hoog aangeschreven staat. We hebben hem jammer genoeg te laat ontdekt maar we zijn sinds kort al tweemaal na elkaar er een paar dagen gaan logeren.
Een wandeling door Mechelen kan veel kanten op: historisch, cultureel, gericht op shopping, wandelen langs de oevers van de Dijle of op zoek gaan naar proeverijen van lokale of meer wereldse aard.
Ook zijn er typische herbergen (hoe kan het anders met de wereld beroemde brouwerij ‘Het Anker’ in haar vesten) te vinden waar men in een gezellig kader een streekbiertje kan degusteren. Verleden jaar bezochten we de Gouden Vis Zie :http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1758957
Dit jaar brachten we een bezoekje aan ‘Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe’. Waarschijnlijk het café met de langste naam in Belgenland. Dit verwenadresje is gelegen op de historische Grote Markt. Omwille van de uitgestalde terrassen met open parasols is het ondanks zijn originele naam en de grote glaspartij aan de voorgevel moeilijk te vinden. Maar er bestaat een spreekwoord die dit kan verhelpen.
Het is een lunch& en bierbar met een minishop voor 'speciaalbieren’ Een prachtige kaart en panelen met speciaalkes prijkt aan de muren. Bier is 'in', bier is de nieuwe wijn volgens de uitbaters. De naam van het etablissement is eigenlijk een gedicht van Jules Deelder, Nederlands dichter en nachtburgemeester van Rotterdam. Zijn levensfilosofie is om iedereen zelf te laten kiezen welk leven hij of zij wil leiden. Dat is ook wat het café wil uitstralen: de klanten mogen hier zichzelf zijn en zich in een vakantiesfeer voelen.
Dit idee wordt ook verder doorgetrokken in het interieur. Palmbomen, foto’s van laysaneenden of uitgestrekte stranden die je doet dromen over Hawaï vind je er niet. Nee integendeel het interieur is er open en luchtig. Zo is er boven een salon om te relaxen met een fris biertje in de hand met een mooi zicht op de Grote Markt.
De zaak is enerzijds een lunchbar met pistolets en moutbrood met home-made spreads, en is anderzijds een bierbar. Ze werken daarvoor samen met verschillende bierproducenten uit binnen- en buitenland die artisanale bieren brouwen.
De smaakpapillen van het jongere publiek en een deel van de bierliefhebbers zijn door de komst van de craftbrouwers enorm veranderd. Ze ruilen de klassiekers in voor andere biersmaken. Dit is de bedoeling van 'den Honoloeloe', namelijk smaken aanpassen aan hun cliënteel. Natuurlijk ontbreken de bieren van het Anker niet op hun uitgebreide bierlijst.
We degusteerden op het terras twee bieren van de Haarlemse brouwerij ‘Het Uiltje’. Het lijkt gepast om deze bieren te proeven in den Honolulu. want ook het Uiltje blinkt uit als het op extreme stijlen en smaken aankomt.
Big Fat Double 5 IPA (8,0% Alc.Vol.)
Oranjekleurig helder bier met een fijne witte schuimkraag. Het bier heeft een fantastische fruitaroma. Tropische vruchten zoals sinaas en ananas doen u verlangen om een slok te nemen. De smaak gaat in dezelfde lijn verder. Grapfruit in de mond. Lange bitterheid. Tikje karamel zorgt voor enige zoetheid. Het bier is mooi in balans. Bittere afdronk. Een schitterende fruitige IPA! 75ebu, 15ebc met 5 hoppen simcoe, chinook, Citra, amarillo & columbus
FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje (3,6% Alc.Vol.)
Een licht amber kleurig licht troebel biertje met een witte schuimkop. Ook dit biertje heeft tropische aroma’s Tropisch fruit van abrikozen en mango’s. De aroma’s zetten zich verder in de smaak. Floraal met citrus en abrikoos. Ook hier een zoete moutsmaak die evenwicht brengt. Een echte heerlijke smaakbom met slechts 3,6 Alc %.
De Honolulu is een etablissement om te onthouden! Mechelen... tot de volgende keer!
De eerste slokjes zijn scherp. Licht zurig. Brett laat zich gelden Houttoetsje Donkere karamel. Gistig. Goed in balans droge en bittere afdronk Complex bier
La Bigotte Blonde (6,0% Alc.Vol.) Brasserie La Bigotte – Doornik Gebrouwen bijAuthentique Brasserie– Blaton.
Goudblond wazig bier Romige witte schuimkraag
Fruitig aroma Tikje gist
De aanzet is licht bitter. Fruitige toetsen. Het bier is mooi in evenwicht Licht bittere droge afdronk. Lekker bier!
Ook de aanzet is moutig fruitige toets van frambozen. Lichte bitterheid laat zich opmerken. kruidig Beetje een wrange smaak Met Argentijnse hop. Een verbeterde Leffe
Fruitige aanzet In de achtergrond een mooie bitterheid Grapfruit Lekkere fruitcocktail
Wijers bier (8,0% Alc.Vol.) Pirlot– Zandhoven Recept Louis Hauguier
Donkerblond bier met rijke schuimkraag.
De neus ruikt een fijn volmoutig aroma. Fruitige toetsen Prikje Koriander Zeep?
De aanzet is gistig Fruitige toetsen De alcohol komt nu en dan even naar boven. Een klemmende bitterheid in de achtergrond. Koriander Kruidige bittere afdronk
Blonde Tripel?
Gebrouwen voor hotel Brasserie Savarin in Bolderberg
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Officiële opening Brouwerij De Meester - vrijdag 8 juli 2016
Officiële opening Brouwerij De Meester
Brouwerij ‘t Gaverhopke opnieuw actief!
Het dorp Stasegem maakt deel uit van de stad Harelbeke. In 1835 had Stasegem voor het eerst een brouwerij. Die werd gebouwd door August Deconinck. De ‘Staceghemse bieren' waren lange tijd een bekende naam in de regio. In de jaren 60 sloot de brouwerij en de Stasegemnaars moesten wachten tot In 1994 om opnieuw Stasegemse bieren te kunnen proeven.
Brouwerij ’t Gaverhopke opgericht door Erik Ameye werd een begrip in de streek. Na de brouwersfamilies Erik en Christiane Ameye-Soens, en Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne (die het Gaverhopke in oktober 2007 over nam) heeft Dirk De Meester (53) samen met zijn echtgenote Ann Verfaille (51) en twee zonen Kevin (28) en Wouter (24) uit Kuurne nu zijn intrek genomen in deze voormalige brouwerij. Als twintiger was Dirk al geboeid voor het biergebeuren, maar zijn gezin, carrière en een eigen huis waren toen belangrijker. Maar uitstel is geen afstel! Als vijftiger heeft hij uiteindelijk toch voor zijn droom gekozen. Namelijk zijn eigen bieren brouwen. Zo schoot “Brouwerij De Meester” uit de startblokken. Op vrijdag 8 juli 2016 vond de opening plaats.
Brouwen in garage
Een anderhalf jaar geleden brouwde hij nog op kleine schaal in zijn garage. Hij beschikte over een Braumeister van 50 liter. De capaciteit was echter te klein, vooral omdat hij zijn familie en buren kon overtuigen hoe lekker zijn bieren waren. Omdat de vraag naar zijn brouwsels bleef stijgen werd al vlug een Braumeister van 200 liter aangekocht. Maar dit was nog niet genoeg want elke week brouwde hij bijna 1000 liter. Zijn garage en living kon de opslagcapaciteit niet meer slikken en hij moest noodgedwongen uitkijken naar een nieuw pand.
Gaverhopke wordt Brouwerij Meesters
Doordat Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne de kans kregen om in het beschermd ‘Goed te Nieuwenhove’ te Waregem een nieuwe brouwerij op te starten kwam ’t Gaverhopke vrij te staan. Dit was een Godsgeschenk voor Dirk. Zijn droom werd werkelijkheid. De zaak werd volledig opgesmukt en in een volledig ander kleedje gestoken. De brouwcapaciteit wordt opgetrokken met een nieuwe Braumeister van 500 liter en een 5-tal lagertanks. Zo kan er maandelijks een 5.600 liter bier gebrouwen worden. in oktober komt er waarschijnlijk nog een automatische bottelarij bij. Voortaan wordt er enkel nog gebrouwen in Brouwerij Meesters, wat ook de naam van het nieuwe gerenoveerd pand wordt.
Traditioneel brouwen
Met de oprichting van de brouwerij wil Dirk het artisanaal brouwen nieuw leven in blazen. De bieren worden gebrouwen volgens het traditioneel brouwproces, met de grootste zorg en uitsluitend met natuurlijke grondstoffen. Hij gebruikt enkel hoppebloemen afkomstig uit Poperinge en voegt er noch kleurpigmenten, noch schuimverbeteraars, noch kunstmatige smaakmakers aan toe. Hij wil de ecologische voetafdruk klein houden. Door te werken met enkel Belgische grondstoffen, het installeren van een zonneboiler en zonnepanelen kan hij het energieverbruik minimaliseren.
Familieproject
Hij wil zijn brouwerij en bijhorend sfeercafé uitbouwen samen met zijn gezin. Zo zal zijn oudste zoon Kevin instaan voor de verkoop, Wouter voor het administratieve en zijn echtgenote Ann zal het sfeercafé uitbaten. Het brouwen zal uiteraard Dirk voor zijn rekening nemen. Naast het café is er ook een degustatieruimte voorzien zijn waar hij groepen kan ontvangen. Verder beschikt het café over twee mooie terrassen waar een honderdtal wandelaars, fietsers en bezoekers kunnen plaatsnemen om te proeven van momenteel een zevental biertjes zoals Meesterke, het Kuurnaarke, 't Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel, Saeson De Meester en de Meester Quadruppel.
De officiële opening
De familie De Meester heet u van harte welkom in hun sfeercafé en brouwerij.
INFO
Microbrouwerij, sfeercafé, groot terras, eetgelegenheid De Meester Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) Open ieder weekend: zaterdag vanaf 15.00u tot …. - zondag van 10.30 tot 22.00 Tijdens de verlofperiode (21/07 – 15/08) donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 15.00 – zondag van 10.30 tot 22.00
Een avondje Food en Beerpairing bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven).
Een avondje Food en Beerpairing bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
Onlangs was weer een TOP-evenement te beleven bij mijn biervereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven). Op het programma : een avondje Food en Beerpairing.
Joann, Stefaan, Dominique en Lucas lieten ons 6 gerechtjes proeven. De lekkere combinaties werden ter plaatse klaar gemaakt. Ze waren telkens voorzien van een voor hen bijpassend bier.
Voor alle duidelijkheid was de avond er niet om bieren of de hapjes apart te proeven. Nee het was de combinatie van de twee die primeerde. Harmonieerden de gerechten met het vooropgestelde bier? Lichte bieren bij lichte gerechten en zware bieren bij nogal stevige gerechten? Aan ons om te oordelen.
De ultieme tip om dit tot het goed einde te brengen is POGGEN. Proeven, Ontdekken en Genieten of de 3 p’s - proeven, proeven en nog eens proeven.
Let op! Smaak is zeer subjectief, wat werkt voor de ene persoon werkt daarom niet noodzakelijk voor een ander.
‘Niet hap slik weg’ was het motto van de avond!
Zuiders tapas bordje. Super Noah (4,9%Alc.Vol.) - Brouwerij ’t Verzet.
Olijven, Notensalami, Pastrami en Chorizo.
Op de Pastrami is er een beetje olijfolie en Parmezaan schilfers bijgevoegd om de droogte te vermijden. De vettigheid van de tapas worden mooi gedempt door de stevige na bitterheid van de Super Noah.
De bitterheid van de Chouffe Houblonne is mooi te combineren met de pittige rokerige van de zalm. Het bier verzacht in de combinatie en is toegankelijker voor bv een niet bittere bierdrinker. Het gerecht met het bier is mooi in balans.
Kabeljauw gebakken op de plancha. Gestoomde worteltjes, takje dille, versterkt met een prikje unami smaakstof. Rex Artus Tripel (8,5% Alc.Vol) - Brouwerij Anders voor Biernatie Beselare
Lekker gerechtje maar de kabeljauw mocht iets pittiger zijn. Het zoete bier past er perfect bij. Het neemt de smaak over en slokt alles een beetje op. Misschien met een meer gepeperde kabeljauw zou er meer evenwicht ontstaan zijn.
Het kookteam vlnr : Stefaan, Lucas, Joann en Dominique.
Stukje varkensgebraad geïnjecteerd met Oude Geuze Boon. Brochette van paprika’s en Champignons met een pittig sausje. Sarne Bruin (7,5%Alc.Vol.) Gulden Spoor
Het vlees was een beetje droog maar harmonieerde perfect met dit bruin zoet bier. Het brochetje en het sausje zorgden enerzijds voor de pittigheid en een kleine smaak variatie .
Een zuiders gekruid rundersgehakt balletje en een merguez worstje (Halal) Tripel De Plukker (7,5%Alc.Vol.)
Een stevig pittig gerechtje waar het zoet bier het kruidige temt en evenwicht brengt. De zoete Tripel neemt op de duur de hartigheid van het gerecht over en verandert in een scherpe kruidige smaak.
Delfts Blauw (Blauwe brokkelkaas) met noten La Trappe Quadrupel (10%Alc.Vol.) – De Koningshoeven NL.
Het hartige van de kaas harmonieert perfect met de zoete smaak van het Trappistenbier. Elk stukje van de kaas brengt bij mij een ander smaaksensatie te weeg bij het proeven. (eigen aan schimmelkaas?) De nootjes zorgen voor een lekkere overgang.
Bedankt Joann, Stefaan, Dominique en Lucas voor deze geslaagde food-en beer pairing..
Moat - James – Vranckaertshoeve Tripel – My Imperial Brown Ale – Authentique Amber – La Bigot Blonde – Belgian Beetles Bier – Ullewipper –Cuvée 1976 – Saison du Lucien 1976 – Black Gold – Bux Brown & 6 Duvels Tripel hop.
Voor de vierde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap onder de nieuwe naam samen. Onze proeverijen gaan telkens door op diverse locaties. Ditmaal waren we voor de tweede maal te gast in 'De Zoeten inval' in Heule De Zoeten Inval is een praatcafé met modern interieur en verzorgde toog. Een aangenaam kader om te vertoeven en te genieten.
Bedankt aan vriendelijke uitbaters.
DOEL
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en we spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Bedankt aan allen die ons bieren hebben geschonken!
De eerste geur is moutig Niet al te fijne mout Een lichte fruitigheid in de neus.
De aanzet heeft een lichte zurigheid. moutig. Zoet. Nu en dan een fruitig prikje maar over het algemeen een beetje vlak in de smaak Er is ook geen echte samenhang. Mocht ietsje hoppiger. Niet slecht maar te eenvoudig.
Het bier is speciaal gebrouwen voor slagerij Traiteur Devriendt uit Zedelgem. Het recept is van slager Devriendt zelf? Inmiddels komen we tot de ontdekking dat het bier nu door brouwerij Dillewyns uit Dendermende gebrouwen wordt. Met dank aan Ilse Provoost
De eerste slokken zijn moutzoet. Honing? Tikje alcohol. Een lichte moutbitterheid komt opzetten. Er is een aanwezige prikkeligheid (niet van het koolzuur) Licht bittere afdronk Niet slecht Allemans vriend!
De OostEke Brouwers brouwen het bier "James" exclusief voor de Oostendenaren. Ze kregen de opdracht daartoe van vzw Foorcomité Oostende en zijn vereerd dat het bier opgedragen wordt aan de Oostendse baron James Ensor. Eerst werd een proefbatch van 20 liter gebrouwen. Daarna werd het in de brouwerij van Contreras op grotere schaal gebrouwen. James komt in de plaats van het vroegere bier ‘Den-Ostensche-Baron’ toen gebrouwen in de Proefbrouwerij. Met dank aan Alain Senechal.
Vranckaertshoeve Tripel (8,5%Alc.Vol.) Recept Patrick Vervaeck gebrouwen bijBrasserie de Cazeau- Tempeleuve
Donkerblond bier met witte schuimkraag.
Zoet aroma Moutig Met aanwezige prikken van banaan.
Moutig begin. Zoet Een beetje wrangheid in de bitterheid Hoppige toetsen Korianderaanwezigheid Licht bittere afdronk Lekker klassiek bier! Met dank aan Dirk Ballekens
De eerste slok heeft een verrassende scherpe smaak Citrus Chocolade en licht geroosterde mout Het bier mist een beetje rondigheid en is onevenwichtig Maar toch is het aangenaam om te degusteren. Ook af en toe nota’s van zoethout. Warm alcohol. Fruitige afdronk. Gewoon lekker. Met dank aan Jan Van Pelt
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
Aangenaam moutig aroma Beetje geparfumeerd.
Moutige zoete aanzet Karamel. Fruitige toetsen Soms een lichte smaaktoets van een quadrupel. Zoete afdronk Er ontbrak een beetje power in het bier. Lekker maar nogal braafjes.
Het aroma ruikt heerlijk. Het bier heeft een frisse neus. Hoppige prikken van cascade hop fruitige esters
Ook de eerste slokken fruitig. Florale toetsen. Een likje citrus Mooi in balans Een lichte bitterheid in de achtergrond. Hoppige afdronk. Volle smaak en toch maar 6,0% TOPbier !!
Pittig aroma Tikje metaal in de neus (van insectenwit?)
De aanzet is nogal zoet. Fruitige toetsen. Notities van peper. Het bier is na een tijdje een beetje pappering! Heel diep een lichte bitterheid . zoete droge afdronk. Goed gebrouwen maar het bier heeft geen meerwaarde! het verhaal van mijnheer Kever is iets boeiender
Zoet begin. Radler toestanden van citroen. ook hier die scherpte kandij Een mengbier? Zoet over de ganse lijn. Te weinig hop om meer karakter te hebben. Absoluut geen smaak van een tripel
‘Cuvée 1976’ versus ‘Saison du Lucien’
Brouwerij De Glazen Toren uit Mere, die een ‘Cuvée 1976’ op de markt wilde brengen n.a.v. een grootschalige viering van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg tegenwind van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien had gebrouwen. Hij dreigde met 80.000 euro schadevergoeding. Brouwer Bart De Wolf van Basanina kon niet anders want hij had een exclusiviteitscontract afgesloten met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen.
Jammer, maar wij leden van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap zijn meer geïnteresseerd in het bier dan in de ruzie. Daarom hebben we beide bieren aangekocht om te vergelijken. Let wel! ‘Cuvée 1976’ is niet in de handel verkrijgbaar daarom stuurden we een van onze genoten om het bier te gaan halen bij brouwerij De Glazen Toren.
De neus is moutig. Gistig Met een heel klein tarwezuurtje.
De aanzet is vrij zoet. Moutig. Heel zacht bier. Geen enkel bitterheid een beetje plakkerig na een tijd. afdronk heeft een milde zoetheid. Niet het soort bier dat we van de Glazen Toren gewend zijn. Laten we het een allemans vriend noemen. Het bier gaat vlot naar binnen en is met zijn 9,0% gevaarlijk om vlot te degusteren!
Een mooie fles. Het bier is niet in de handel te koop.
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Het aroma ruikt naar een West-Vlaams bruin bier Rodenbach Grand Cru aroma Lichte brett prikken.
De aanzet is smakelijk Een lichte zuurheid vertroetelen onze smaakpapillen. Afwisselend met lichtzoete toetsen. Tikje hout duikt soms op. Nu en dan een koffie toets Zwarte bessen in de nasmaak. Heel lekker bier !!!
Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door. Zoete geur.
Ook de eerste smaak is zoet. Zacht. Een beetje flets Tikje chocolade Weinig body Lichte bitterheid. Hopafwezigheid Zoete afdronk. Goed maar ook niet meer! Weinig karakter.
DUVEL MOORTGAT
We proefden ook de Blind Tasting Kit van Duvel Moortgat.
De brouwerij lanceerde een tasting kit met daarin de zes ooit gebrouwen Duvel Tripel Hop edities. Onherkenbaar gemaakt voor een eerlijke tasting. Onherkenbaar voor velen misschien, maar voor het genootschap en veel andere bierliefhebbers was het een koud kunstje om te weten welk jaar we precies proefden. Maar we hebben het wel eerlijk gespeeld. We hebben de genoten laten proeven uit het glas zonder de flesjes erbij te plaatsen. Zodat ze enkel op het aroma en de smaak konden kiezen.
De klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen. Sinds 2007 selecteren de meesterbrouwers van Duvel ook een derde hopsoort, wat elke keer voor een verrassend en boeiend smaakprofiel zorgt. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, die één keer per jaar, in de lente, het gamma aanvult van Duvel. De gekozen hop voor de editie van 2016 was zelfs zo nieuw dat er nog geen naam voor bestaat! Negen jaar en 6 edities later, was voor Duvel het moment aangebroken om de Beste Duvel Tripel Hop permanent te brouwen. Vandaar dat ze hun oor te luister te legden bij de mensen waar het allemaal om draaide: de Duvel-fans. Via deze kids konden de fans hun beste Duvel Triple Hop als favoriet kiezen.
De zes bieren werden gepromoot door elk iemand uit de bierwereld :
2010 – Johan “Wanne” Madalijns 2012 – Brouwmeester Hedwig Neven 2013 – Axel Daeseleire 2014 - TV-chef Jean Philippe Watteyne 2015 - Sofie Vanrafelghem 2016 - Sepideh Sedaghatnia
Uiteindelijk is de editie 2012 met de hopsoort Citra de winnaar geworden.
Na de proeverij genoten we van een lekkere Italiaanse charcuterieschotel. Tapa’s, Pastrami, Mozarella, Haring met curry, notensalami enz…, klaargemaakt door Slagerij Chris & Micheline – Heulsestraat 95 - Bissegem (Kortrjk)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26) - 13 Artisanale Pils - Black Pete - La Shaman - Monk's Cafe - Oud Strijder
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26)
13 Artisanale pils hergist (5,2% Alc.Vol.) 13 Artisanale pils niet hergist (5,2% Alc.Vol.) The Ministry of Belgian Beer- Gent Gebrouwen bijContreras- Gavere
Beide blonde bieren hebben een witte schuimkraag.
Het aroma is hoppig en moutig. Het bier met hergisting is iets kruidiger in de neus.
De smaak van beide bieren is licht bitter. Moutig Granig. tikje hoppigheid
Allebei een bittere droge afdronk.
Twee lekkere pilsen. Waarvan de ene met hergisting iets beter is.
De neus ruikt een lekker hoppig aroma. Klein tikje gist.
De eerste slok valt ietsje tegen. Een vleessmaak komt boven. Ook de bitterheid laat zich gelden. Hoppige toetsen. Begin beter te smaken maar blijft toch eentonig! Aan verschillende smaken geen tekort! Complex bier !
Zachte gebrande smaak van mout. De eerste slokjes zijn een beetje flauw (waterachtig) Daarna komt er door de geroosterde prikken meer smaak. Lichte bitterheid duikt op. Het bier krijgt meer en meer body. nu en dan zoete toetsen en een prikje fruitigheid. Een heel lekker bier met veel body voor maar 5,5% Alc. Top!
Donkerrood bier met beige (roodachtig) schuimkraag.
Fruitig aroma. Zoet moutig
Zurige aanzet Fruitig. Toetsen van kersen. Een lichte bitterheid die opduikt op de achtergrond. Nu en dan een zoete prik. Smaak van poepkes (soort snoep) Verfrissend lekker bier.
Het begin is zoet Karameltoetsen. Tikje chocolade Nu en dan de smaak van peperkoek. Lichte bitterheid Nu en dan een warme alcohol toets Licht gebrande smaak in de achtergrond. Zoete afdronk. Lekker bier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De Waregemse Bierfanaten hebben ook het beeldmerk van het Wekelijks HOPnieuws ontdekt en ze zijn 'Fier op ons Bier'. Waarvoor dank voor de mooie presentatie!
Na eerst een voorproefje in Bierhalle De Koninck, was het afgelopen vrijdagavond (10 juni) tijd voor het serieuze werk. De Nieuwsbierbrieven (Wekelijks HOPnieuws van William Roelens en Wacho’s BierBrief) trakteerden de Waregemse Bierfanaten en hun supporters op een hele serie bieren. Waar het eerst nog de bedoeling was om enkel Test Brew 3 – Pierre’s Pale Bock – van Brouwerij De Koninck te proeven was er een volledige bieravond met sprekers en verschillende bieren ingelegd.
Freddy Wacho Debels
Vooraleer de avond van wal stak las Freddy Debels eerst een dankbrief voor. Die was voornamelijk aan mij gericht. Freddy dankte mij om hem de wereld van het bier te leren ontdekken en hem op weg te helpen met zijn Bierbrief. Ook Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Chris Bauweraerts en Pol Ghequire (Inter-Pol) werden in zijn dankwoord niet vergeten voor de giften die ze aan ons hebben geschonken.
Samen met de Waregemse bierfanaten luisterde ik aandachtig naar de brief die Freddy voorlas gericht aan mijn adres. Waarvoor dank voor het compliment.
Daarna introduceerde secretaris Geroen Vansteenbrugge de avond onder het toeziend oog van Wacho en William – Rosa Merckx en Hector Neyt (Liefmans), Chris Bauweraerts , Pol Ghequire (Inter-Pol). Hij kondigde Chris Bauweraerts als eerste spreker van de avond aan. Het was voor Chris, na Hoegaarden, dat hij met een mooie PowerPoint een geweldige presentatie gaf over het brouwleven van Pierre Celis, de man waarmee het bij de Test Brew 3 immers allemaal begonnen was. Het voltallig aanwezige publiek werd meegezogen in het leven van Pierre Celis. Aan het eind wist Mme. Rosa nog wat smeuïge details aan Chris’ verhaal toe te voegen. Over goud in kleerkasten en meer schimmige zaken rondom mouterij De Wolf en Belgolaise die zich op vreemde wijze in Pierre’s leven hadden binnen gefoefeld. De aanwezigen werden tegelijkertijd getrakteerd op Test Brew 3.
Pierre's Bock 3de Testbrouwsel werd al vlug geserveerd. Gebrouwen bij DeKoninck. Hop = Kent Goldings. Pale Ale mout - Amber mout. 7,0% Alc.Vol.
Rosa Merckx (Liefmans) vulde Chris Bauweraerts perfect aan met enkele interessante weetjes.
Breydelham uit Gavere zorgde de ganse avond voor lekkere hapjes. Met dank aan De Hr. Frans Boone.
Na de pauze was het tijd voor Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) om als BierCoach even stil te staan bij het leven van zowel Pierre Celis en diens vernieuwingsdrift als dat van de mannen achter La Chouffe. Brouwerijen De Kluis en La Chouffe waren immers de eerst brouwerijen in België die eens iets nieuws durfden aan te pakken. Nu met de komst van al die brouwerijen is dit niet meer voor te stellen. Ook werd er even stilgestaan bij de bierstijl Bock en de opkomst ervan, vooral in Nederland, waar het na Pilsener het tweede bier is. Intussen was Frans Boone van Breydelham het publiek aan het verwennen met allerlei hapjes met ham, die soms zeer verrassend uitpakten; zoals ham in een ijshoorntje van speculoos. Het tweede bier van de avond ging tegelijkertijd rond: Chouffe Blond.
Nederlandse BierCoach Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) aan het woord.
Een zaal vol Waregemse Bierfanaten genoot van de geweldige avond.
Even vlug twee bierlegendes vastleggen. Chris Bauweraerts (Achouffe) en Rosa Merckx (Liefmans)
De kok van Breydelham die zorgde voor de talrijke lekkere hapjes.
Na een korte pauze nam Chris Bauweraerts weer het woord. Het was tijd om Pol Ghequire’s en diens microbrouwerij en B&B Hops & Roses voor te stellen. 10% van de weekproductie (Witte Pol) uit Pol’s brouwerijtje werd intussen in glazen uitgedeeld en Pol deed voor hoe je het best een fles Witte Pol kunt uitschenken. Dit tot grote hilariteit van de toehoorders. Witte Pol wed goed gesmaakt.
Na de geschiedenis van Pierre Celis gaf Chris Bauweraerts na de pauze een powerpoint presentatie over de brouwerij (2de grootste brouwerij van Achouffe) en de B&B van Pol Ghequire.
Pol Ghequire genoot van de aandacht die hij kreeg.
Twee Breydelham lekkernijen. Ham in een ijshoorntje bestrooid met speculoos en gegrilde Vlammetoortsen
Natuurlijk werd er even tijd gemaakt om het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, kom schenk ze nog eens vol…) uit volle borst door iedereen gezongen. Hector Neyt van Liefmans sloot zich aan bij de sprekers door een vurig pleidooi te houden voor de oorspronkelijkheid van de Belgische biercultuur – die van Liefmans in het bijzonder – en intussen werden de glazen alweer gevuld met een bier waar Pierre Celis mee te maken had. Grottenbier van Brouwerij St.-Bernardus in Watou.
Het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, mijn pint is leeg, doe ze nog eens vol…) werd uit volle borst door iedereen meegezongen.
Als afsluiter was er nog de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië. Een cadeautje van Chris Bauweraerts die de link legde tussen zijn Chouffe Blond en de Bohemian Ale.
Chris met de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.
Bernard Bohemian Ale (8,2% Alc.Vol) heeft een fruitig en moutig aroma. Koriander speelt er de hoofdrol. Een kopie van Achouffe?
Het bleef daarna nog lang onrustig en gezellig in de Zaal Vifana aan de Hofstraat in Waregem.
Een fijne avond met allemaal warme mensen
Ariël Meeusen
Door mij even aangepast aan de blog
Langs deze weg moet ik ook medewerker Jan Van Pelt bedanken voor zijn Belgische en Nederlandse inbreng bij de opstelling van het HOPnieuws
Het aroma is vineus. Gerookte mout. Met chocolade prikken.
De eerste slok is zurig. Gebrande toetsen komen meteen naar boven. Donker fruit. Een tikje zoethout breekt soms door. Karamel. Warme alcohol is aanwezig maar dringt zich niet op. Licht zurige droge afdronk. Toppertje met een mooie drinkbaarheid gebrouwen voor bierhalle Deconinck.
Fils à papa II (6,5% Alc.Vol.) 2015/01 Pop up Beer Brouwerij De Leite– Ruddervoorde
Donker bier met een lichte bruine romige schuimkop.
Er was een klein gushing bij het openen. Zoete aroma’s prikkelen de neus. Licht rokerig. Karamel. tikje hout.
De aanzet is licht zurig. Aangenaame zuurheid. Rode wijn Tikje balsamico Kersen houttoetsjes komen soms naar boven. Mooi droge zure afdronk Lekker brouwsel!
Zoete aanzet Met licht kruidige toetsen Alcohol laat zich soms gelden. Lichte bitterheid in de achtergrond. Soms een geroosterd smaakje. Niet slecht maar ook niet nieuws!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De presentatie vond plaats in het Duveldepot (Breendonk).
Afgelopen donderdag was het dan zover. Na een jarenlange ‘aankondiging’ kon Geroen Vansteenbrugge zijn langverwachte boek eindelijk aan de mensen tonen die naar het Duvel Depot in Breendonk waren afgereisd. Olaf Blanckaert van Duvel stipte het in de inleiding even aan: „Voor velen zijn Bier en Chocolade geen evidente combinatie.” Niets leek tijdens de receptie achteraf minder waar. Mede auteur Claudia Delbaere stipte de complexiteit van chocolade aan en chocoladeprofessor Koen Dewettinck – tevens medeauteur – ging dieper in op de Belgische knowhow betreffende chocolade. Waar hij de twee besproken producten op gelijke voet stelde door te stellen: „België is voor veel toeristen twee dingen: chocolade en bier.” Vansteenbrugge zelf gaf een sobere toelichting over de immense variëteit tussen de twee en de schat aan combinatiemogelijkheden met de twee. Het gaat de drie auteurs vooral om twee dingen waarvan ze samen overtuigd zijn: dat is ‘the perfect match’, die dan weer het wouwgevoel tot gevolg heeft. Het 1+1=3 effect, wat ook werkelijk zo is. De chocolademakers van Valentino en chocolatier Stijn Vanhoutte waren aanwezig om een toelichting te geven op de pairing met de bieren van het Duvelconcern die met chocolade werden gepresenteerd tijdens de receptie. Chocolade & Bier is een uitgave van Inni Publishers, isbn: 978-90-8977-639-6
Ariël Meeusen
Olav Blancquaert (Verkoopdirecteur Duvel Moortgat)
Mieke Verhaeghe, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere en Professor Koen Dewettinck. Achteraan vlnr : David Leroy en Freddy Van Daele (Voorzitter Zythos)
David Tielemans directeur marketing Inni group en Inni publishers (de uitgeverij) had als werkgever van Geroen Vansteenbrugge niets dan lof over het boek.
Professor Koen Dewettinck.
Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere
Chocolatier Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee.
Een chocoladegeschenk voor Olav.
De tien te proeven bieren van de Duvel Moortgat groep met de bijhorende pralines. Een feest voor de smaakpapillen.
David Leroy, Jan Ober (NL) en Geroen Vansteenbrugge
Van l.n.r. Sven Deman, Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere, Rob Roelandts en Professor Koen Dewettinck.
Het boek Bier & Chocolade valt in vier bestandsdelen uiteen. Die van Bier, die van Chocolade, die van de twee samen met vervolgens een mooi overzicht met de opsomming van de resultaten. Alvorens naar de werkelijke combinaties te gaan is deze uitgave opgebouwd in twee delen die samen de combinatie moeten gaan vormen. Allereerst wordt bier uitgelegd en omschreven, van ingrediënten tot brouwproces. Hetzelfde gebeurt over de chocolade hoewel ook herkomst van de cacao hierin een belangrijke rol speelt. Net voor de twee elkaar gaan treffen gaat het natuurlijk over het proeven van zowel bier als chocolade. Twee op zichzelf staande fenomenen, die – heel gedetailleerd – eerst afzonderlijk en daarna samengebracht worden. Voorzien van mooie en verduidelijkende illustraties. Als men die goed bestudeerd ziet men de overeenkomsten al ontstaan. Daarbij is er tevens een kort opsomming welk chocotype bij welk bier past. Een mooie introductie tot wat komen gaat. Veertig ‘tongstrelende combinaties’. Van Achel Blond (overigens het enige besproken trappisten bier in het boek) tot Vedett Extra Ordinary IPA. Volgens het vaste ritueel: verhaaltje-plaatje. In het verhaaltje (toelichting tot het thema) worden onderscheiden het biertype en de kenmerken: zicht, aroma en smaak. Dan volgt de combinatie met de gekozen chocoladepraline die soms kan oplopen tot wel drie verschillende. Tussendoor, en dat is vaak een leuk en interessant intermezzo, is er ruimte om duiding te geven aan personen die iets met chocolade hebben of een leuke anekdote uit de mouw schudden. Chocolatier Stijn Vanhoutte stipt zijn passie voor chocolade aan. Duvel-Moortgat wordt als brouwerij in het zonnetje gezet. Rosa Merckx verteld een schitterende anekdote en verhaald over het verschil tussen goed en slecht bier. Er is natuurlijk plek ingeruimd voor Valentino Chocolatiers en een verhaal over Brouwerij De Plukker. De keurig uitgevoerde uitgave wordt afgesloten met een korte presentatie van de auteurs zelf. Plus een toelichting van Cacaolab; die instaan voor onderzoek naar cacao en het duurzaam verwerken ervan. Een aanbevelenswaardige uitgave, zeker vanwege het feit dat dit feitelijk een unieke prestatie is om de twee Belgische favorieten eens goed en duidelijk met elkaar op de kaart te zetten.
‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij
‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij in Waregems Goed in Nieuwenhove
Eén van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove. Het vormde het centrum van de gelijknamige Middeleeuwse heerlijkheid en gaf zijn naam aan de wijk tussen het centrum van Waregem en Deerlijk. De huidige hoevegebouwen gaan terug tot de 18de eeuw.
Toegangsweg tot het Waregems goed.
Hoe het begon in 2007
In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in brouwerij ’t Gaverhopke (Stasegem) een overname plaats. Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne namen de roerstok over van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens die deze ambachtelijke brouwerij oprichten in 1994. Gudrun startte initieel met het brouwen van zestal bieren (per 4HL)
De duiventoren is een 18de-, misschien laat 17de-eeuws bouwwerk in donkerrode baksteen.
De schuur waar de brouwerij gevestigd is.
Grotere brouwinstallatie
In 2012 werd een iets grotere brouwinstallatie geplaatst (10HL) en Bruno startte mee met het brouwen. Er werden ook meer diverse bieren gebrouwen en kwamen verschillende brouwerijhuurders hun bieren brouwen in de ketels van het Gaverhopke. Het koppel brouwde toen jaarlijks meer dan 80.000 liter goed voor zo’n 242.000 flesjes bier. Stillaan werd de locatie in Stasegem te klein en zocht het brouwerskoppel andere mogelijkheden. Die vonden ze in Waregem met name in het beschermd ‘Goed te Nieuwenhove’ een oude kasteelhoeve. Vol enthousiasme hebben ze zich ingeschreven en in juni 2015 werd het hen door de stad Waregem toegewezen. Op 1 juli 2015 startten ze met de werkzaamheden om in de 1e fase de proefzaal te verhuizen naar deze nieuwe locatie.
Brouwersduo Bruno en Gudrun heetten iedereen welkom.
Kurt Vanryckeghem Burgemeester van Waregem geflankeerd door de brouwers Gudrun en Bruno en hun drie dochters knipte het lint door.
Nieuwe locatie = nieuwe brouwerij.
Ook werd er een nieuwe brouwinstallatie bij brouwland aangekocht. De 1e B-TECH PRO (capaciteit eveneens 10HL maar ze kunnen terzelfder tijd 20 HL brouwen). Op jaarbasis zullen ze een 1000HL brouwen. De installatie werd ontworpen door brouwer Jef Goetelen en gemaakt bij Plevnik (Dobrova, Slovenija). Na een jaar hard werken werd op 24 mei 2016 laatst de brouwzaal officieel geopend. Ze zullen dezelfde bieren blijven brouwen. Met nu en dan een gelegenheids bier. Ze voeren nog altijd een klein deel uit naar Amerika.
B-TECH PRO Brouwinstallatie.
Enkele van de 12 opslagtanks.
Enkele genodigden.
Jef Goetelen, de ontwerper van de brouwinstallatie.
Educatief project.
Maar de hoofdzaak is dat ze zich meer en meer zullen toeleggen op hun domein. Met een volledig uitgewerkt educatief project willen ze de focus leggen op het ontvangen van groepen van jong en oud. Ze willen deze bezoekers rondleiden rond de kasteelhoeve, doe-boxen, spelletjes en uitleg over het brouwproces.
Altijd welkom op het Goed te Nieuwenhove en bij brouwerij 't Gaverhopke. Bruno en Gudrun.
Groepen zijn steeds welkom, ook tijdens de week (op afspraak). Brouwerij ’t Gaverhopke – Goed te Nieuwenhove Platanendreef 16 A 8790 Waregem/Nieuwenhove Voor verdere inlichtingen zie : www.tgaverhopke.be info@tgaverhopke.be
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24) - Bertinus - Essence of War - Gildenbier - Grosse Bertha - Triporteur from Heaven
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24)
Bertinus (7,5% Alc.Vol.) Brouwerij De Plukker– Poperinge Gelegenheidsbier voor Bierclub Poperinge
Donkerblond, lichtamber bier met een romige witte schuimkraag.
De neus is moutig tikje gistig Fris aroma van hop
De smaak is zoet en zacht. Moutig met een bescheiden Hopgeur Zacht doordrinkbaar Fruitig (tikje banaan) Hoppige toetsen. Een lichte bitterhied op de achtergrond. Bittere droge afdronk. allemaal mooi in evenwicht Lekker biologisch bier!
Essence of War (6,5% Alc.Vol.) The first Horseman Het Brouwersatelier- Waasmunster Gebrouwen bijPirlot- Zandhoven
Goudblond wazig bier met witte schuimkraag.
Fruitige neus. Sinaastoets. Moutig Gistig.
Bij het nemen van de eerste slok is er een redelijke bitterheid in de mond. Daarna fruitige toetsen Hoppig. Stevige body ondanks de 6,5% af en toe een lichte kruidigheid Pepertoetsjes. Droog. Niet mis!
Dit bier is het eerste in de reeks met als thema ‘De vier Ruiters van de Apocalyps. Het etiket is naar een ontwerp van Joachim Sneyers.
Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje. Een beetje zoete karamel
De smaak is mild. Een beetje zoet moutig met Karamelprikjes Geroosterde toetsjes. Tikje toffee Zacht kruidig Mooi in evenwicht Zoete afdronk. Een lichte scotch zeg maar. Klassiek, beetje ouderwets maar nog altijd een lekker streekbier!
De neus bied een fruitig boeket. Tikje zuur van de tarwe. Gistig.
De eerste slokken zijn aangenaam. Licht kruidige toetsjes Koriander. Ook aanwezigheid van fruitige toetsen (banaan - citrus) Op de achtergrond een lichte bitterheid. Het bier is perfect in evenwicht. Beetje een tripel gevoel maar dan zachter. Licht bittere afdronk. Een lekker bier!
Matig zoet begin. Lichte mout smaak Voldoende bitterheid Mooi in balans. Nootachtig. Wat honing op de tong. Mocht een beetje meer hop. Maar een aangenaam bier met een hemelse smaak!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter
Dentergem klinkt op de toekomst.
Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter.
Op 2 mei 2016 stelde burgemeester Koenraad Degroote de innovatieve beslagfilter van de Belgische firma Meura in werking bij Brouwerij De Bie in Wakken (Dentergem). Het bewijs dat de ambachtelijke biercultuur in de gemeente weer helemaal opleeft. En daar wilde de burgemeester op klinken.
De ambachtelijk biercultuur behouden
Ooit waren er in Dentergem zo’n 200 herbergen, cafés, brouwerijen en stokerijen. Sinds 2011 heeft Dentergem opnieuw een ambachtelijke brouwerij, net als vroeger. Brouwerij de Bie vestigde zich in een gerenoveerde hoeve in deelgemeente Wakken (Dentergem), dichtbij de plaats waar Mandel en Leie samenvloeien. Wegens het enorme succes van hun ambachtelijke streekbieren was hun vorige locatie te klein geworden.
Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren. Een verdienste waar Dentergem fier op is. “Bier brouwen behoort tot ons erfgoed.”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote. “De passie voor het brouwersvak is typisch voor onze gemeente. Hier is ook letterlijk veel leven in de brouwerij.”
Primeur voor België bij Brouwerij De Bie
Meura, de Belgische constructeur van high-end brouwzalen, ontwikkelde in 2014 een nieuwe beslagfilter, de Meura 2001 Craft Junior. Hiervan wordt de eerste in België geplaatst bij brouwerij De Bie.
Waarom die kostelijke investering?
De oude beslagketel
Het belangrijkste van het bierbrouwen is eigenlijk het maischen. Tijdens dit proces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers, en die worden op hun beurt (gedeeltelijk) omgezet in alcohol. Het beslag (mout opgelost in warm water) moet na enkele tijd gefilterd worden waarbij de opgeloste stoffen gescheiden worden van de niet oplosbare. Dit wort moet helder zijn als het naar de kookketel gaat. Brouwerij De Bie gebruikte zoals de meeste brouwers een filterkuip met een dubbele bodem. Dit is eigenlijk een geperforeerde plaat waar het wort via de vaste delen die erop liggen doorsijpelt. Glashelder wort geeft een betere schuimhoudbaarheid aan het bier. Het filteren nam met de oude filterkuip drie uur in beslag . Door de aankoop van een Meura beslagfilter gaat alles veel vlugger.
De Meura 2001 Craft Junior
Voordelen
Deze beslagfilter heeft veel voordelen Het filteren gaat veel vlugger (van drie uur naar 90’). Het graan wordt beter benut. Meer suikerproductie (achteraf minder suiker toevoegen). Het bier wordt veel helderder. De bierkwaliteit wordt verhoogd. Het energieverbruik verlaagd. Minder waterverbruik. En een beter rendement.
Zo is de ambachtelijke brouwerij helemaal klaar voor de toekomst en blijft de Dentergemse biercultuur gewaarborgd. Brouwerij De Bie zal haar biercapaciteit opdrijven tot 1000hl
Het succes van Meura is er gekomen omdat de methode om bier te filteren werd geperfectioneerd. Zonder technisch te worden, Meura werd bekend met zijn ‘filterpers’ die doeltreffender is dan filtratie in een tank.
Samenwerken met een Belgische wereldspeler
Meura is een familiebedrijf dat in 1845 werd opgericht in Doornik. Met dank aan de rijke Belgische biercultuur en haar globale invloed behoort Meura vandaag tot de wereldtop in haar marktsegment. Meer dan 25% van het wereldbiervolume vloeit uit een Meura-installatie. Het bedrijf mag de grootste brouwerijen op aarde onder haar trouwe klanten rekenen. Maar Meura heeft ook aandacht voor onafhankelijke brouwerijen met een ambachtelijk karakter. Vandaar de samenwerking met Brouwerij De Bie.
vlnr : Jos en Nicolas Tjoen en Wouter Vermeersch (Meura)
Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.
Hopmuseum Poperinge : Tentoonstelling Strips en bier 2016
Hopmuseum Poperinge
Strips en bier 2016
Op 29 april vond in het HOPmuseum van Poperinge de opening van de expo ‘Bier gestript’ plaats. Elk jaar zoekt het museum een thema voor hun tijdelijke tentoonstelling. Dit jaar zullen stripfiguren, zoals Nero en Jommeke, het Hopmuseum inpalmen.
Sofie Adriaen, conservator van het Hopmuseum
Jurgen Vanlerberghe, schepen van Toerisme Poperinge
Naast een welkomstwoordje van Sofie Adriaen en een slotwoord van Schepen voor toerisme Jurgen Vanlerberghe was er de boeiende toespraak van Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) over bier in de stripwereld. Suske en Wiske (met shanulleke) , Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie.
Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) kon de genodigden boeien met enkele verhalen over stripfiguren en bier.
Suske en Wiske, Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie!
Het museum kreeg hulp van de stripgalerij ‘The Cartoonist’ uit Brussel. Cartoons, bierflesjes, bierviltjes die te maken hebben met de stripwereld komen in de expo aan bod.
De topattractie waar de kinderen en ook de volwassenen lang zullen blijven stilstaan is de teletijdmachine van Professor Barabas, die je terugbrengt naar je jeugdjaren.
De teletijdmachine van Professor Barabas
"In plaats van panelen te laten drukken met stripafbeeldingen, heeft het Hopmuseum gekozen voor een digitale presentatie via videomapping. Aan de hand van scènes uit populaire stripreeksen krijg je een duidelijk idee van de beeldvorming over alcohol in Belgische strips. De meeste stripfiguren drinken weleens alcohol, denk maar aan stripfiguren zoals Kwak en Boemel, Lambik of Kiekeboe. Vaak leidt het drinkgedrag tot humoristische scènes of krijgt het verhaal door dronkenschap van de figuren een nieuwe wending.
Ook de Belgische biercollectie van het museum met meer dan 1.800 bieren staan in de spots. Ze worden begeleid met talrijke tekstballonnen.
U komt toch ook even piepen?
OPGELET!
MUSEUMZONDAG | WORKSHOP STRIPTEKENEN
29 mei 2016
Hoe wordt een stripverhaal eigenlijk gemaakt? Is dat moeilijk zo'n Wiske, Spiderman, Fanny of Bart Simpson tekenen?
Steven de Rie, zelf striptekenaar, (o.a. assistent studio Linthout/Urbanusstrips) komt met plezier al tekenend en babbelend jullie vragen beantwoorden.
Met tal van voorbeelden en tekentips zal hij je overtuigen dat in iedereen, en ook in jou, wel een beetje een striptekenaar schuilt.
Vanaf 8 jaar
TIP! Terwijl de kinderen deelnemen aan de workshop kunnen ouders het museum bezoeken.
Deze leuke tentoonstelling met de boeiende teletijdmachine loopt nog tot 30 november 2016.
Aroma is gistig Een beetje muffig Moutig Tikje fruit
De eerste slok is moutig. Zoet Suiker Fruitig – tikje banaan. Zwoel plakkerig Alcohol neemt te veel de bovenhand. Zoete afdronk. Veel mensen zullen dit bier wel lusten.
Moutig Licht hoppig tikje citrus Zoete toetsen Verfrissend bier maar iets te weinig weinig karakter. Leuk voor de toeristen
Men spreekt van Poperings Nunnebier maar het wordt gebrouwen in Vichte!
Schieve Funonbulo (10%Alc.Vol.) De Zenne brouwerij– Brussel Gemeenschappelijk brouwsel met Toccalmatto4
Blond bier met witte schuimkraag
Hoppig aroma. Pompelmoes.
Floraal begin.
Erg hoppig Ook pompelmoes in de smaak. Bittere achtergrond Kruidig Aardse smaken. De bitterheid blijft aanhouden. Mooi in balans. 10% en geen alcohol waarneembaar! Bittere afdronk. Lekker!
De aanzet is moutig Geroosterde smaak Een bittertje in de achtergrond Donkere chocolade toetsen Warme alcohol Zoethout Aardse prikken Bittere afdronk
Heerlijk degustatiebier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.