Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meetjeslander - Caulier - Peruwelz



    Meetjeslander








    Voor velen zal het bier Meetjeslander niet meteen bekend in de oren klinken.

    Maar het bier bestaat al sinds 2004.

    Het is een streekbier gebrouwen voor het Meetjesland maar speciaal voor

    slagerij Tom en Veerle in Maldegem-Donk.

    Inmiddels is het ook verkrijgbaar in diverse herbergen in de streek.










    Een vriend van het slagerskoppel heeft voor het recept gezorgd.

    Het bier wordt gebrouwen bij Brasserie Caulier uit Peruwelz.

    Het wordt gebotteld in de gekende beugelflessen die eigen zijn aan Caulier.

    Ook aan de typische labels kun je de brasserie herkennen.









     Op het etiket prijken typische streekelementen.

    Een meetjeslandse krulbol (Krulbollen is dé Meetjeslandse volkssport
    en is een onderdeel van het culturele erfgoed),
    de Herbakker (
    Volgens de legende zou je bij de bakker van Eeklo terecht
    kunnen als je hoofd je niet beviel. Dit werd dan afgehakt en zolang
    vervangen door een kool, terwijl het hoofd werd herbakken).
    Verder bemerken we nog
    het stadhuis van Maldegem, de kerk van Donk enz..




    Meetjeslander – 7,5% Alc.Vol.

    Brasserie Caulier – Peruwelz






    Amberkleurig biertje

    Gebroken witte schuimkraag

    Weinig schuim en koolzuurpareling.

     

    Weinig aroma in het begin

    Ietsje zurig - Gistig

    Met heel diep, toetsen van bruine suiker

     

    De eerste slok is kruidig

    Met een lichte wrange bitterheid

    Zoete toetsen van kandij

    Geroosterde mout

    De afdronk is kruidig.

    Typisch Waals brouwsel

     

     


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge

    Die mij het biertje bezorgde.


    28-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Antwaerps Bierhuiske - Antwerpen



    ’t Antwaerps Bierhuiske






    Het onlangs gehouden Bierpassieweekend was een mooie gelegenheid om
    een nieuw Antwerps biercafé te bezoeken.

    De eigenaar Paul Meeussen en zijn serveerster Anneke Rijckers
    heb ik leren kennen
    op de jurering van het eindexamen
    voor Biersommeliers bij CVO Syntra in Kortrijk.


    Paul moest er zijn praktisch examen afleggen als bierkenner.

    Hij en Anneke wisten me te vertellen dat hij een streekbiercafeetje openhield

    in de Hoogstraat midden in het hartje van Antwerpen. 
    Het café is gelegen dicht bij de grote markt

    en naast de rode zaal van het gekende Fakkeltheater.

    Een ideale plaats om de Antwerpenaar en de toerist kennis te laten maken

    met de Belgische biercultuur.

    De naam van dit wonderbaarlijk biercafeetje?
    Hoe kan het anders : ’t Antwaerps Bierhuiske!







    ’t Antwaerps Bierhuiske.  Net naast de rode zaal van het Fakkeltheater
    in de Hoogstraat.







    Ook Chris Bauweraerts oprichter van "Brasserie d'Achouffe" wist

    het cafeetje te vinden. Hier staat hij naast zaakvoerder
    Paul Meeussen (met korte broek)






    Aan bieren geen te kort.
    Zie de indrukwekkende lijst op de muur.




     

    Paul is er blijkbaar goed in geslaagd om zijn Bierhuiske
    de nodige swing te geven.

    Door de ervaring met zijn café in Burcht
    (’t Antwaerps Bierhuiske is zijn tweede zaak)
    en zijn opleiding als biersomelier prijken al een

    150 geselecteerde bieren op de bierkaart. met maar liefst 9 bieren van ’t vat!

    En niet zo maar de eerste de beste bieren

    Hij kan ons als enige cafébaas in België een Pannepot van ’t vat
     van De Struise brouwers voorschotelen.

    Ook de heerlijke Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel
    is beschikbaar uit de tapkraan.
    Nu en dan een Trappist Westvleteren van 12% moeten we ook kunnen
    serveren zegt ons een fiere Paul.











    Diverse bierpancarden aan de muur maken
    het interieur aangenaam.






    Elk bier zijn eigen glas





    Maar liefst 9 bieren van 't vat






    Gezellig en knus.
    Niet groot, maar wel een grote keuze uit de rijke
    Belgische biercultuur.







    De trots van België ongeduldig wachtend om
    uitgeschonken te worden.













    Ook aanwezig in het Bierhuiske
    Stefanie en Christophe van het gekende bierrestaurant
    'De Bistronoom' uit Oostende
    Hier samen met Chris Bauweraerts en Paul Meeussen







    Druk op het zomers terras.






    Wie zou er niet zwichten voor dit proefplankje?







    Buiten Stefanie (watertje, moest nog haar gastronomische award
    in ontvangst gaan nemen) dronken wij er de heerlijke
    Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel van 't vat.








    Drie heerlijk hoge goudblonde torens steken hun prachtige schuimkop uit
    in de Hoogstraat.
    Ik weet het, het is niet mooi van mij om jullie te doen watertanden.







    Het bier wordt getapt (hoe kan het anders) in de originele glazen.
    Het is een prachtige tripel
    Goudblond van kleur .
    Een hoppige fruitige neus (Perziken, abrikozen).
     De smaak is fruitig met heel veel hop
    Een mooie bitterheid houd het bier in evenwicht
    Ook hier is de alcohol goed verborgen.
    Mooie hoppige afdronk
    Een klasse bier om echt van te genieten op het terras
    van 't Antwaerps Bierhuiske.







    Een prachtig moment in de Hoogstraat.







    Toen we daar zaten kwam de bierkar van Bosteels voorbij.
    Alle aanwezigen konden proeven van een Kwak en/of een Tripel Karmeliet









    Het bekende Koetsierglas netjes hangend in zijn staander aan de koets






    Aan bier geen gebrek?






    Zelfs de Hoogstraatse koeien keken er van op!






    De koetsier degusteerd mee.
    Achter de vensters, een dorstige Bankdirecteur?







    Tripel Karmeliet.
    Buggenhoutse trots








    Onze Engelstalige vrienden bierliefhebbers brengen een toost
    op Bosteels





    ’t Antwaerps Bierhuiske is een leuk biercafé
    die u beslist eens moet bezoeken als u in de Scheldestad vertoeft.
    Als u geluk heeft kunt u er s'avonds op het terras genieten
    van de beiaardklanken
    van de kathedraal.
     en dit met een lekker getapt of geschonken streekbiertje.
    Meer moet dat niet zijn.



    ’t Antwaerps Bierhuiske
    Hoogstraat 14
    2000 Antwerpen

    Elke dag open van 12u00 tot min. 24u00 max 02u00
    7/7


     

    27-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katuizer - Brouwerij De Graal - Brakel


    Kartuizer



    Toen we na een lange bierzwerftocht naar Sint-Martens-Lierde reden
    om er in het volkscafé bij Katelijn een Kartuizer te degusteren
    viel ons deze prachtige monumentale poort op.

    Deze poort verwijst naar de kartuizersorde die zich vroeger 
    in deze gemeente gevestigd had.









    De naam “Kartuizer” is waarschijnlijk niet zo bekend maar
    de Franstalige versie, les Chartreux, des te meer.
     
    Eigenlijk is een Kartuizer eenvoudig een kluizenaar.








    De kartuizersorde zelf zou in 1084 door de H. Bruno in Frankrijk gesticht zijn.

    De eerste twee eeuwen beperkte de orde zich tot Frankrijk

    Daarna breidde de orde zich uit tot heel Europa.

    Na Hemme in 1314 kwam er de stichting in 1329 te Sint-Martens-Lierde








    De Kartuizers zijn een contemplatieve orde.

    Dit betekent dat ze zich moesten onthouden van elke vorm van actief apostolaat,
    prediking of enig ander priesterlijk werk buiten het klooster,
    en zich uitsluitend toeleggen op een beschouwend leven, gericht op God.

    Kortom ze leefden als kluizenaars.

     

    Tijdens de Verlichting en met de Franse revolutie
    werden heel wat kloosters afgeschaft.
    Deze in België werden in 1783 met één pennentrek van Jozef II gesupprimeerd
    .

    De orde kon overleven, maar in België zijn er geen kartuizers meer.



    Gelukkig is er nog een biertje met dezelfde naam.
    Speciaal gebrouwen door brouwerij De Graal voor het volkscafé "De Kartuizer"




    Kartuizer – 8,5% Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal – Brakel






    Blond biertje met witte schuimkraag

     

    Zoete moutaroma’s prikkelen de neus

    Fruitig (Citrus) en bloemig

    Een parfum van gist

     

    De smaak is vrij zoet

    Fruitige toetsen

    sinaasappel en pompelmoes

    Amerikaanse hop?

    Licht bitter

    Licht zoete afdronk.


    Jammer dat het in een pot met drie oren geschonken wordt.
    Ik vind het persoonlijk vrouwonvriendelijk.
    Maar wie ben ik?





    Vermits Katelijn niet op de foto wilde
    heb ik haar verplicht om ons te fotograferen





    Ik heb dan maar een oudere foto uit de archieven geplukt
    om Katelijn even voor te stellen.
    Een charmante lieve cafébazin van volkscafé de Kartuizer in
    Sint-Martens-Lierde.  Juist aan de kerk.
    Wip maar even binnen als u in de buurt bent




    26-07-2010 om 16:29 geschreven door William Roelens


    25-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetsenbier - Koets27b - Brugge



     

    Dat Brugge mijn hart gestolen heeft kun je zien aan
    de vele reportages die ik maakte op dit blog.

    Samen met Voske heb ik er heerlijke tijden gekend.

    Prachtige eet- en bierhuizen bezocht en lekker gerstenat geproefd.

    Telkens als ik nu alleen, of in gezelschap van vrienden door Brugge
    slentert roept de Provinciehoofdstad van West-Vlaanderen
     altijd mooie herinneringen op.









    Gisteren (24 juli 2010) was ik weer in het Venetië van het Noorden.

    Ik ben er een nieuw biertje gaan proeven in een pas geopende nieuwe locatie.

    Het gebouw is gelegen in de vrij drukke Katelijnestraat
    die het begijnhof met de Dijver verbind.




    Het pand valt aan de straatkant niet meteen op,
    daarom is het belangrijk om het huisnummer 27b
    te onthouden. 
    Maar om het u gemakkelijk te maken hebben de sympathieke uitbaters
    Dave en Phyllis hun prachtige zaak ‘Koets 27b” genoemd.




    Koets 27b







    De naam verwijst naar een oud koetshuis uit de 18de eeuw.


    Van zodra je dit historisch pand betreed komt de rust u tegemoet.

    De jonge uitbaters afkomstig uit Knokke Heist
    hebben er met veel zorg en respect voor de historische waarde
    van het pand een leuke Horecazaak van gemaakt.









    Zo ziet er de luxueuze ingang 27b uit gezien van uit de Katelijnestraat.
    Laat u echter niet uit het lood slaan en ga gerust verder naar binnen.























    De eerste ruimte is een bijzonder smaakvol en gezellig salon.
    In deze mooi gerestaureerde omgeving werd de kamer met antiek bemeubeld.







    Via deze deur stapt u in een totaal andere omgeving




    In deze sobere smaakvolle ruimte met gepleisterde muren
    beleef je de mooie momenten van de dag.
    Hier kun je in alle rust genieten van de verschillende koffie-en theesoorten
    die Koets 27b rijk is

    ’s Morgens kun je proeven van een heerlijk ontbijt.

    Op de middags kun je er lekkere pasta of tappas eten.
    De pasta kunt u zelf combineren.

    Ook een lekker broodje bestellen is geen probleem.

    Belangrijk is dat de keuken de hele dag open is.












    Wit is de belangrijkste kleur in de volgende kamers.
    Mooi in combinatie met natureltinten en enkele lichtbeige en donkerbruine
     kleuraccenten






    Laten we de nevenliggende ruimte
    de orangerie noemen.
    Gezellig zitten met uitzicht op de knusse groene tuin





       















    Koets 27b
    is een voormalig koetshuis van ca. 1813 met beschermde paardendrinkbak,
    Gebouw op kelder van kruisgewelf van rond 1300
    met restant knoppenkapiteel, pilster en hoekconsole

















    De beschermde paardendrinkbak.




    De tuin doet een beetje futuristisch aan
    Zwarte zetels met witte kussens tussen het groen
    van struiken en bomen.
    De zon geeft het een extra dimensie.



























    Met achter deze muur een ongelofelijk fraai uitzicht op....





    .... de OLV kerk.




    Maar als bierproever kwam ik hoofdzakelijk voor hun laagegist
    koetsenbier dat ze uitschenken.

    Dit nieuwe biertje wordt gebrouwen voor b.v.b.a. Vemako te Holsbeek

    met de steun van Erfgoed Vlaanderen door brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek.

     

    Het bier (6,5 % Alc.Vol.) wordt geserveerd in een authentieke bierpot waarop

    een afbeelding van Jan Breidel & Pieter De Coninc prijken.


     

    Het Koetsenbier





    De sympathieke serveerster schenkt op heel vakkundige wijze
    het bier in de pot en vraagt of ik meteen of later het gistdepot wil proeven.
    Een voorbeeld van professionalisme van het beroep.






    Koetsenbier en pot.
    Eerlijk gezegd proef ik bier liever uit een glas.
    Een glas isoleert en geeft een veel lekkerder gevoel aan de mond
    Ook de schuimkraag, het kleur en het dartelende spel
    van een koolzuurpareling komen beter tot hun recht in een glas.
    En voor vrouwen is een glas eleganter dan een pul.

















    Koetsenbier - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek 





    Goudblond biertje
    met wit schuim

    De neus is moutig
    met fruitige prikkels

    De eerste slok is vrij zoet
    Karamel
    Fruitig met toetsen van rode sinaas.
    Volmondig en aromatisch.
    Op de achtergrond een lichte bitterheid
    die het bier in balans brengt.
    Zoete afdronk.


    Voor mij mag het nog iets bitterder
    maar ik ben zeker dat de meeste bezoekers
    dit bier zullen waarderen.










    Met een heerlijke Tagliatelle met scampis en een
    lekker taartje sluit ik mijn bezoek aan deze prachtige zaak.
    Met in mijn gedachte, om zeker nog terug te keren.







    Als afsluiter krijg ik van de zaak nog een degustiefje.




    Koets 27b
    is een magnifieke zaak om de drukte
    van Brugge even te omzeilen.
    U kan er genieten van allerlei lekkers in een
    mooi historische pand met grote tuin.


    Voor een bierproever is de bierkaart niet zo groots
    zie :
    Menukaart
    maar het proeven van het Koetsenbier,
    het lekkere eten,
    de sympathieke uitbaters en het uiterst
    vriendelijk personeel is een goeie
    reden om de zaak regelmatig met een bezoekje te vereren.



    Info : Koets 27b

    Katelijnestraat 27b
    8000 Brugge





    25-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nocturne Brouwsel Night Owl, Amerikaanse BBQ, Naked Ladies en Doom-Metal.





    Nocturne Brouwsel Night Owl, Amerikaanse BBQ,
    Naked Ladies en Doom-Metal.


    Ja beste lezers! ook dit is biercultuur.
    Den Proefzolder eens lekker anders!


     

    Het idee om eens ’s nacht te brouwen spookte al lang door het o zo ziekelijke
    brein van het
    fantasierijke Alvinnetrio

    .

    Vrijdag 2 juli waren we om 18u00 uitgenodigd om een
    Nocturnebrouwsel bij te wonen.

    Gelukkig moesten we niet verkleed zijn in gebochelde monsters of in kollen, 
    kobolten en andere  gedrochten
    .

    Nee, volgens Glenn waren we nachtraven die getuigen zouden
    zijn van het brouwen

    van een donkere Barley-wine van 15 vol % alc




    Voorlopige ontwerpen voor het Nocturnebrouwsel Night Owl 




    Het recept is ontsproten uit het geestvermogen van
    nachtuil Phil Madden (Birdsong Brewery)

    Dit Collaborationbrouwsel kreeg niet voor niets de naam “Night Oil”

    Phil Madden is niet alleen een ervaren hobbybrouwer maar net als menig
    Amerikaan is hij ook een barbecuefanaat.

     



     

    De ribs die hij vakkundig voor ons bereide waren

    typische Amerikaanse gerechten.
    Ze werden geserveerd met cornbread en coleslaw.

    Ook de gerookte varkenshaasjes en de moink balls
    kregen de stempel van Phil.

    Het vlees werd gerookt met een combinatie van Pecanhout en Kersenhout

    De zalm voor de vergies en de scampi’s waren op een
    typische Amerikaanse gas BBQ klaar gemaakt.

    En dit was nog niet alles.
    De Doom-Metal groep met de lugubere naam
    Abracadavre

    o.l.v. zanger Rufus Six lieten hun zware metalklanken boven de brouwzaal los

    Nog nooit werd een brouwsel onder invloeden van Black Sabbath , Hellhammer ,

    Eyehategod , Neurosis zo muzikaal begeleid.

     

    De drank die naast de diverse Buitenlandse proevertjes

    het meest in de smaak viel bij de aanwezige dorstige magen

    was de 4,4% Alc.Vol. Naked Ladies van Alvinne zelf.

    Een bittere nachtdrank die een perfecte dorstlesser was bij het eten en

    een droomfantasie opwekte op de zware donkere riffs van Abracadavre.










    De Zolderproevers aanwezig bij het brouwen van het Nocturnebrouwsel
    Night Owl. Rechts de maker van het recept Phil Maden



    Night Owl is dus een Collaboration brew : Alvinne - Birdsong

    Het heeft 17% Alc.Vol

    78 ebu

     

     Volgens Phil zal het biertje een beetje zwakker uitvallen dan dat ze  eerst hadden gedacht
    Waarschijnlijk 15 tot 15,2% ABV.

    Het is gerekend op 77 EBU

    Het is een Belgian Barleywine. Maar eigenlijk is dat geen echte Belgische bierstijl. 
    Phil heeft begonnen met een Engelse Barleywine

    en van uit dit standpunt heeft hij het bier een beetje
    meer Belgisch" gemaakt.

    Op de laatste Proefzolder bijeenkomst (net voor het verlof) hebben we  al

    Het nachtbrouwsel kunnen proeven rechtstreeks van de gisttank.
    De gisting was nog niet helemaal ten einde (SG wel reeds gezakt tot 1022, kwam van 1100)

    Wat we proefden was alvast veelbelovend.

     

    Je kan het recept op zijn prachtige blog zien.

    Ook al de recepten van de BBQ vallen er te lezen

    Zie : http://smokingbottle.wordpress.com/





    Phil Maden levensgenieter en bbq fanaat.








    De Guacamole en de Salsa zijn Mexicaans van oorsprong
    Maar in de VS wordt deze dippers ook vaak gegeten.
    Glenn en Phil hadden die lekkere sausjes ook voor ons bereid.
    De Salsa is bereid met Morpheus Alvinne Tripel.
    Ze werden geserveerd met Tortilla chips.







    Glenn presenteert Alvinno Shrimps
    In Alvino bier gemarineerde garnalen.








    Marc De Keukeleire was fier om de gerookte ribbetjes te presenteren






    De in Wild bier gemarineerde ribs gerookt op een combinatie van
    Pecanhout en Kersenhout








    Ook de vegies werden deze avond niet vergeten.
    Gegrilde zalmfilets met olijfolie en dille.






    'Naked Ladies' was deze avond het bier met verbeelding.
    Zelfs de aangeklede dames Ilse en Sofie waren er weg van.


















    Aanschuiven voor de gerookte Varkenshaasjes met Honey-mustard beercream sauce
    en Melon Mint and Feta salad
    Ze waren vergezeld met Cornbread en Coleslaw.





























    Na het eten trad Abracadavre op.  
    Een Doom-Metal groep uit het Kortrijkse.
    Rufus Six de zanger van de groep
    is een trouwe zoldergast die naast Hard Metal ook een streekbiertje kan waarderen






    Abracadavre
    Met vlnr : Rufus (Vocals), Vinnie (Bas) en Jantie (Drums)
    Zittend Saftn (Guitar).
    Het genre dat ze spelen is :
    Sludge'n roll
    Ze hebben reeds een album gemaakt met de naam 'Todesking' 
    onder het Label Wulder
    Weldra wordt er een videoclip opgenomen in Cinema Palace (Kortrijk)








    De Phil (hier onder de indruk van de muziek en/of de houtaroma's)  
     barbecuede maar verder.













    Moink balls à la Alvinne.
    Heerlijk ingewreven met een mysterieus sausje klaar gemaakt met honing,
    ciderazijn en een Alvinne biertje.






    Carl Kins en een vermoeide brouwer Davy nu al denkend
    wat het resultaat van het biertje 'Night Owl' zal zijn?






    Geen beter plaats om uit te rusten en een biertje te proeven
    dan boven op een aantal moutzakken.
    Sofie en Davy.





    Diep in de nacht wordt er nog geproefd
    Maar de vermoeienis is toch al af te lezen op de gezichten




    'Naked Ladies' een bier met verbeelding


    In het uitgebreid gamma van Alvinne ontbrak nog een smaakvol laag alcoholisch bier.
    Dit hiaat werd opgevuld.met het fantastische bier “ Alvinne Naked Ladies”

    Het bier  bevat slechts 4,4 vol % alc. 

    Het bier is een collaboration brew met Tom Madeiros
    van Twickenham Fine Ales (Londen, Engeland).
    Het idee voor deze samenwerking ontstond toen ze samen
    met Urbain van de Struise Brouwers in Twickenham (net buiten Londen)
    een Struise Porter brouwden.







    Tom was later te gast op de Bles Bierhappening, waar hij enkele real ales
    (cask conditioned)  aan het Zottegemse publiek voorstelde.

    Twickenham Naked Ladies was er één van, deze hoppige
    (Pioneer, Styrians, Centennial en Chinook) laagalcoholische dorstlesser
    kon de brouwers van Alvinne  bijzonder bekoren.

    Er was een probleem. De Belg kon echter moeilijk wennen aan het weinig
    gesatureerde schuimloze Engelse bier.

    Twickenham Fine Ales vult al zijn bieren bij gebrek aan een bottellijn af op casks.
    Waarom zouden we de Naked Ladies niet eens in Heule brouwen
    dachten de Alvinne
    brothers en afvullen op fles?
    En zo geschiedde.
    Ze bleven trouw aan het recept van Tom en zijn brouwmethode (ééntrapsinfusie).





     


    Om er toch een Belgische twist aan te geven werd het bier vergist
    met de  inmiddels bekende en geroemde Morpheusgist.

    De sensuele naam komt van een in Twickenham gelegen fontein
    bestaande uit allemaal naakte nimfjes.
    (Bron : nieuwsbrief Alvinne)






    Naked ladies (4,4%)





    Goudblond bier
    met een stevige dikke witte schuimkraag.

    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma
    Hoppige toetsen


    De eerste beet is meteen raak
    Een overduidelijke hopbitterheid
    Fruitig
    Het bier is dorstlessend
    en ondanks de 4,4 % Alc.Vol
    heeft het een fantastische body
    Een droge bittere afdronk
    die lang blijft aanhouden.

     

    Een biertje waarmee je als aperitief zeker zal scoren.

    De naam tart de verbeelding

    De smaak prikkelt de smaakpapillen.




    19-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pee Klak - Strubbe




    Pee Klak





    Pee Klak



    Domien Camiel De Rop (07 april 1860 – 30 april 1929) werd op de wijk
    Steven in Moorsel (een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen en deelgemeente Aalst)
    al gauw Pee Klak genoemd omdat zijn pet (klak) altijd schuin op zijn hoofd stond.
    Hij was een dorpsfiguur.  Heel arm en ’t vel over been.
     
    De mensen schonken hem uit medelijden oude kledij.
     
    Naar het schijnt had hij ook een vinnig kijkend rechter oog en een dichtgeknepen linker oog.

    De stevige snor op zijn gelaat leek de richting van zijn scheve pet te volgen.
    Rond zijn hals droeg Pee meestal een stevige sjaal.

    (Bron : Wikipedia)







    Voor de biografie zie : http://nl.wikipedia.org/wiki/Domien_Camiel_De_Rop

     

    Er bestaat ook een boek “Pee Klak”  van Ben Putteman.

     

    Naast een boek en een straat naar hem genoemd is
    er natuurlijk ook een streekbiertje!



     

    Pee Klak – 5,4% Alc.Vol

    Brouwerij Strubbe – Ichtegem

     





    Wazig licht geel bier met een fijne witte schuimkraag

     

    De neus is moutig, gsitig

    en fris kruidig

    Tarwetoetsen

     

    De smaak is licht zurig

    Citrus

    Tarwe

    Kruidige toetsjes prikkelen de smaakpapillen

    In de achtergrond is er een zwakke bitterheid

    Dat zorgt voor meer karakter.

    Echt veel body heeft het biertje niet

    Het is wel zacht en verfrissend.














    Mozarella met baselicum past perfect bij dit biertje



    Hoe u dit eenvoudig gerechttje kan klaarmaken zie :

    http://www.letscookit.tv/video/tomaat-mozzarella





    17-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 2) - Ontvangen door restaurant De Bistronoom - Degusteren in Bistro Nieuwege




    Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 2)





     Ontvangen door Restaurant 'De Bistronoom' - Oostende



    Tijdens ons verblijf bij de Oostendse Bierjutters werden de Waregemse Bierfanaten
    uitgenodigd voor een drink bij de Bistronoom.

    Uitbaters Stefanie en Christophe zouden er voor ons hun huisbier schenken
    Een halfuurtje later zou de bierkar van Bockor halt houden
    om er hun succesrijk bier ‘Omer’ te presenteren.

    Twee mooie biervliegjes in een klap.









    Toen we aan het restaurant kwamen was alles in gereedheid
    gebracht om ons te ontvangen.

    Een mooie gedekte tafel met opgepoetste glazen en een ijsschaal met enkele 75cl 
    flessen  huisbier

    'Den Aangespoelden'. 
    Dit heerlijk biertje wordt
     gebrouwen door brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo





    Christophe schenkt op
    Bistronoomse wijze zijn huisbiertje uit.






    Het huisbier heeft een dubbele nagisting door de gebruikte champagnegist,
    en een blijvende dry-hopping doordat er in elke fles een hopbel bevind.

    Bij het openen van een fles komt de hopbel onmiddellijk naar boven.






    Een ijsgekoeld biertje. 
    Een schoolvoorbeeld hoe mooi een biertje gepresenteerd kan worden.
    Het Belgisch bier in beweging?
    Bij De Bistronoom zeker en vast.






    "Drijvende hoppebellen tussen ijsblokjes"
    Een kunstwerk die in elk museum van België
    kan opgehangen worden.
     






    Den Aangespoelden is een goudblonde klepper van 10% Alc.Vol 
    Het bier gegist met Champagnegist heeft een fruitige neus, een
    lekkere hopbitterheid en vineuse prikkels

    Lees ook :
    'Den Aangespoelden' het nieuwe huisbier van restaurant "De Bistronoom" Oostende





    De Waregemse Bierfanaten konden het gebaar van restaurant
    De Bistronoom erg waarderen





    Stefanie toont fier als een gieter
    de Zilveren Beer & Gastronomy Award 2010 van Bierpassie die het restaurant behaalde.


    Lees ook :
    De 3 Awards van Bierpassie 2010 - Antwerpen





    Stefanie had als tapas nog lekkere Belgica Mosselen
    (
    Noordzeemosselen gekweekt aan de Vlaamse Kust)

    en pittige gefrituurde inktvisringen klaar gemaakt.


     

    Toen een halfuurtje later de bierkar van Bockor arriveerde met
    Bockor vertegenwoordigster Cindy Vandamme en
    marketingverantwoordelijke  Nickolas Degryse was het hek helemaal van de dam.


    Elke aanwezige kon proeven van Omer Traditioneel Blond (8% Alc.Vol.),
    het West-Vlaamse bier die momenteel een echte hype aan het worden is.

















    De prachtige Bockor bierkar met de zwarte paarden en de
     mooi in het pak gestoken koetsiers







    Nickolas Degryse en Christophe
    schenkt voor elke voorbijganger (door Geroen binnen geroepen)
    een Omer Traditioneel Blond uit.
    Een lekker blond biertje met een aromatische neus en een zoete moutsmaak
    gevolgd door een  evenwichtige lekkere bitterheid op de achtergrond.




    Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor










    Naast de Waregemse Bierfanaten konden ook deze buitenlandse
     jonge toeristen het biertje erg waarderen.







    Degusteren in Bistro Nieuwege


    Op de terugreis deden we nog even
    Bistro Nieuwege in Varsenare aan om een laatste biertje te degusteren











    Bistro Nieuwege is gelegen langs het prachtige kanaal Brugge-Oostende.























    Het cafeetje was ooit een vissershuisje die in de jaren
    1600-1700 een ontmoetingsplaats was voor zee-en zakenlui.
    Na talloze veldslagen (Spaanse oorlog, Franse bezetting) heeft
    dit huisje de tand des tijd doorstaan.







     


    Op 5 km van Brugge bent u weg van alle drukte en kunt u midden
    de polders genieten van een lekker streekbiertje op hun gezellig terras
    met uitzicht op de vaart.
     





    Net naast het café kun je dit pittoresk kapelletje betreden.
    Wie de naam van dit klein heiligdom weet mag het mij altijd mailen.




    Met de Heksenfeesten van Nieuwpoort toen in het verschiet
    degusteerde ik een Roste Jeanne.
    Een biertje gebrouwen door De Struise Brouwers.





    Roste Jeanne genoemd naar Jeanne de Deyster, beter bekend als Jeanne Panne, 
    de heks van Nieuwpoort, die op 16 mei 1650 veroordeeld werd
    tot de brandstapel.











    Roste Jeannne - 7% Alc.Vol
    De Struise Brouwers - Oostvleteren


    Prachtig biertje in het vallend avondlicht


    Donker amber biertje met een dikke

    beige schuimkraag

     

    Gistige fruitige neus

    Zoet met karamelaroma’s

     

    De smaak is die van een donkere boterspek

    Zoet met een lichte bitterheid op de achtergrond

    Prikje anijs

    Hoppig en fruitig

    Droge afdronk.

    Lang  aanhoudende bitterheid.

    Lekker complex biertje






    Deze mooie Aziatische afsluitblogmeisjes fluisterden mij het volgende in mijn oor

    由明年決定

    en ik moest het op mijn Bierblog vermelden
    Een tip : Het had wel met de Bierjutterij te maken (zie vorig artikel)


    INFO :

    De Bistronoom

     

    Vindictivelaan 22

    8400 Oostende

     

     

    Bistro Nieuwege

    Vaartdijk Noord, 3
    8490 Jabbeke




     

    15-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 1) - Brouwerij Strubbe - De 15de Bierjutterij Oostende




    Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 1)




    Op zaterdag 3 juli maakten vijf bierproevers (Bernard, Myriam, Gilberte, Pierre en ik)
     hun opwachting aan de rotonde in Wevelgem die een naadloze verbinding
    geeft met de E403 richting Brugge - oostende 

    De bus van de Waregemse Bierfanaten zou ons komen oppikken
    voor hun jaarlijkse busuitstap.

    Ditmaal bleef de reis beperkt tot West-Vlaanderen.

     


    Op het programma. 
    Een bezoek aan brouwerij
    Strubbe in Ichtegem,
    Bier gaan proeven op de
    Oostendse Bierjutterij
    en op de terugreis nog een afzakkertje degusteren in

    Bistro Nieuwege in Varsenare.


    Prettige vooruitzichten voor een zaterdag.

    En die werden volledig ingelost.




    Bij brouwerij Strubbe









    Brouwerij Strubbe nog altijd gelegen in de dorpskern
    van Ichtegem.





    De Waregemse Bierfanaten.
    Thierry en Bianca (Goddelijke drank) en de voorzitter van Zythos
    Jan Rumes zouden ons nog komen vervoegen.





    Brouwer Marc Strubbe een boeiend verteller.



    Het bezoek aan brouwerij Strubbe was zoals altijd heel boeiend en leerrijk.
    De Geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces, de toekomst enz..  

    Marc beschikt over zo veel stielkennis en technische bagage
    dat het een genot is om naar hem te luisteren.
    Hij is ook heel eerlijk wat de brouwerij betreft en dat siert hem.
    Met Marc staat de zevende generatie aan de roerstok









    Aandachtig luisteren en vooral veel kennis opsteken!



    Voor een fotoreportage over  brouwerij Strubbe verwijs ik jullie naar een vroegere

    rubriek op deze blog :
    Open Brouwerijendag - Brouwerij Strubbe - Ichtegem









    Na de rondleiding mochten we de Strubbe pils van ’t vat proeven.

    Marc gaf ons ook de mogelijkheid om andere bieren te proeven,
    maar omdat de dag nog lang was
    en er nog talrijke streekbiertjes
    op ons stonden te wachten in Oostende

    hielde we het maar bij de frisse pils.





    Strubbe Pils (5%) - Een lekkere hoppige opener van de dag.



    Tijdens de reis naar Oostende werd ik opgebeld door Christophe

    van bierrestaurant De Bistronoom in Oostende
    met de vraag of we geen zin hadden om even halt te houden aan zijn horecazaak?
     
    Hij zou voor ons zijn huisbier presenteren en ook de bierkar van brouwerij
    Bockor
    zou langs komen met hun hoge gistingsbier ‘Omer’.

    Daar de afstand tussen de Bierjutterij en restaurant De Bistronoom
    slechts 1 minuut wandelen is

    gingen we maar al te graag op het voorstel in.


    De foto’s genomen aan De Bistronoom en bij Bistro Nieuwege
    komen in het tweede deel
    aan bod aansluitend op deze reportage



    De Bierjutterij in Oostende


    Eindelijk terug op de Bierjutterij!
    Het was al van 2007 geleden dat ik nog eens
    onder de biertenten van het Pauluspleintje stond.

    Het enige, authentieke, open lucht bierfestival aan de kust! noemen de

    Oostendse Bierjutters hun organisatie.

    En het was tevens de 15de Bierjutterij dus reden tot feesten!

    Naast de standjes met bier hadden ze voor deze speciale editie enkele groepen uitgenodigd

    Esperantogroep La Konko

    (in de namiddag meezingen uit het œuvre van Lucy Loes,
    in het Oostends en in het esperanto

    Het Afrikaans-Congolees koor Matondo
    met Afrikaanse liederen (met tam-tam begeleiding)
    en ’s avonds Dinner Deal (West-Vlaamse muziekgroep met eigen geschreven
    ‘alternatieve americana’ music ) op het podium.


     



















    Hoe gezellig het Pauluspleintje kan zijn bewijzen deze foto's.




     Naast de traditionele en jaarlijks terugkerende bierstanden
    (Strubbe, Van Eecke, Het Sas, Dupont, Dilewyns) waren er dit jaar standjes van

    bekende en opkomende bierfirma’s en brouwerijen.

    Zoals Belgoo , Jessenhofke, Slaapmutske, brouwerij Maenhout en Traagwater,






    Sandrino, de vaste vertegenwoordiger van Het Sas Van Eecke.
    Altijd present op de Bierjutterij.
    Naast de Kapittel bieren kon men er een sterk gehopt Hommeltje proeven
    of een Troebel blond Blauwersbiertje.






    Ook (weldra) brouwerij Dilewyns was ook terug van de partij.
    De altijd bevallige sympathieke Anne-Cathérine bestelde er
    hun drie traditionele bieren.

    Vicaris Tripel: 8.5%, Vicaris Generaal: 8.8% en de Vicardin: 7%





    Kersverse brouwerij Maenhout uit Meulebeke stond er met hun
    nog voorlopig ene biertje, de inmiddels bekende Koeketiene 8,5% Alc.Vol.


    zie ook : Brouwerij Maenhout - Meulebeke







    Nieuw was Brouwerij Traagwater (Apman NV) uit Heverlee
    Ze hadden de Hector Tripel 8.2% en hun nieuwe creatie
    Rogier 6.5% bij.  Deze laatste wordt bij brouwerij De Graal gebrouwen
    voor het Museum M in Leuven



    zie reportage : Rogier - Bierfirma Laagwater - gebrouwen bij De Graal - Brakel







    Geschenkdoos Rogier





    Hector Tripel nog gekend van bierfirma Sublim.
    Het biertje wordt nog steeds gebrouwen bij De Graal in Brakel.







    De stand van Jessenhofke met hun drie bekende Bio-biertjes.
    Jessenhofke Maya: 6%,  Jessenhofke Bruin: 7% en Jessenhofke Triple.






    Een aardig pakje volk was komen opdagen.





    Ook al jaren van de partij is bierfirma Slaapmutske
    Hier de altijd goedlachse Marleen in gezelschap van haar hondje.
    Of is het andersom?






    Slaapmutske had naast hun Slaapmutske Tripel 8,1 % hun prachtige
    Dry Hopping Lager (5,3%).  Een Blondje biertje met een stevige hopbitterheid.
    De combinatie van lage gisting, hergisting en de dry-hopping
    geven een unieke smaak aan dit lekker karakterbiertje.






    Oostendenaar Ive Mostrey uitbater van biershop 't Koelship
    vertegenwoordigd op de Jutterij de Belgoobieren




    Zie ook de reportage : Van ’t Koelschip via de zeedijk naar Den Toogoloog






    Twee nieuwe biertjes bij Belgoo.
    Links Bioloo 6.4%, Een biologisch blond speltbiertje.
    Rechts : Bioloo: 7.8% Een biologisch gebrouwen amber biertje
    met 4 hopsoorten en 3 granen.
    -



     


    Links een tevreden Bierjuttervoorzitter Johan De Jonghe samen
    met bierpromotor Ive Mostrey klinken op het succes!






    Ook brouwerij Dupont uit Tourpe is al jaren aanwezig op de Bierjutterij.
    Een hoppige 'Avec les Bons Voeux' 9.5%  is een voorbeeld
    van hoe lekker een bier kan zijn.






    De stand van brouwerij Strubbe werd bediend door
    brouwer Paul Vanneste van brouwerij De Leite.
    Freddy Debels met de nieuwe groene bierjuttertrui
    is in gezelschap van een Izegemse schone

    Naast de bekende Keyte Tripel 7.7% en Dobbel Tripel 9.2%
    kon je ook de Ichtegem’s Grand Cru: 6.5% en de Dikke Mathile: 6.6%
    proeven.  Er was zelfs een tafelbiertje Oud Bier: 2.1% ter beschikking
    voor BOB mensen en kleine kinderen.



    Aan de stand van de Bierjutters
    kon je diverse bieren proeven zoals de Sint-Bernardus Abt 12 (10,5%)
    Echt Kriekenbier: 6,8% van brouwerij Verhaeghe.
    Een Halleschelle 8,5%  van Alvinne voor tapasbar "De Pado" Tielt
    en Zonderik Tripel en de Dubbel ( beiden 8% Alc)






    Kortom
    het was weer fijn  vertoeven bij de
    Oostendse Bierjutters op het Pauluspleintje
    Tot op de 16de editie.


    De mooie dame die elke reportage over een Bierfestival afsluit
    komt voor in deel 2


    En ditmaal worden het twee dames!!!





     

    11-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bieren proeven van Brasserie Brunehaut



    Bieren proeven van Brasserie Brunehaut



    Voor Geroen en ik brouwerij Brunehaut verlieten (zie vorige reportage)

    gaf Marc-Antoine De Mees, Managing Director van Brasserie Brunehaut
    ons nog enkele biertjes mee om thuis te proeven.

    Waarvoor dank.

    Samen met Geroen, Martine en Antoon van de Waregemse bierfanaten

    proefden we deze bieren bij mij thuis.

    uitgezonderd De Brunehaut Abbaye de Saint -Martin Triple
    die proefden Geroen en ik ter plaatse in de brouwerij.




    In de brouwerij geproefd


    Brunehaut Abbaye de Saint -Martin Triple – 33cl – 9,0% Alc.Vol

    Enkel voor uitvoer

    Geproefd in de brouwerij.


     



     

    Goudgeel helder bier

    Met een witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

     

    De neus is licht gistig

    Fruitig

    Met hoppige toetsen

     

    De smaak is die van karamel

    Kruidig

    Citrus prikkels

    Met een hoppetoets

    Goed gebrouwen tripel

    Opletten doordat de alcohol (9%) goed is gemaskeerd
    gaat het bier vlotjes binnen
    Je zou tot verrassingen komen te staan bij het rijden met de auto.




    Thuis geproefd


    Ginette (Biologisch witbier) – 33cl – 5% Alc.Vol






    Licht geel van kleur
    Fijn wit schuim, redelijk stabiel

    Mooie koolzuurpareling

     

    De neus ruikt fruitig

    met citrus in de hoofdrol

     

    De smaak is verfissend bij de eerste slok

    Licht zurig met toetsen van koriander

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Het bier heeft een redelijke body

    Droge afdronk.





     

    Brunehaut Bio Blanche – 33cl - 5% Alc.Vol






    Licht geel van kleur met een lichtgroene schijn

    Fijn wit schuim die snel verdwijnt.

    Mooie koolzuurpareling

     

    Het aroma heeft een frisse geur

    Het ruikt fruitig en kruidig – Peper

     

    De smaak is eveneens verfrissend
    Kruidige toetsen

    frisse citrusvruchten

    licht hoppig en toetsen van  koriander

    Het bier heeft een volle smaak

     


     

    De vergelijking tussen Ginette en de Bio Blanche

    Het zijn allebei evenwichtige biertjes
    De Bio Blanche is iets voller en kruidiger van smaak

    Als witbiertje is de Gilette een ietsje verfrissender dan de Bio Blanche.

    De Bio Blanche heeft dan meer body.

    Allebei lekkere witbieren




    Ne Kopstoot – 33cl – 7% Alc.Vol






    Goudkleurig biertje

    Met een witte schuimkraag

     

    De neus ruikt zoet mout

    en alcoholtoetsen (jenever) 

    Licht gistig

     

    De aanzet is zoet

    Met een alcoholwarmte

    Het bier proeft zwaarder dan de 7%

    Karamel

    Toetsen van pruimpjes

    Het bier is aromatisch

    Volmondig met veel body

    Afdronk ietsje kruidig

    Een biertje om een maaltijd mee af te ronden.
    Voor liefhebbers van Jenever





     

    Bière du Mont Saint Aubert Tripel - 75cl -  8% Alc. Vol






    De Kleur is goudkleurig

    Het bier heeft een mooie witte schuimkraag

     

    Het aroma bied ons een fruitige neus

    met hoptoetsjes.

    Ook hier een zwoele alcoholwarmte

     

    De smaak is fruitig en zoet in het begin

    Honing?

    Het zoete gaat dan over in een mooie hopbitterheid

    Een bier mooi in balans

    Dorstlessend ondanks zijn 8%

    Een heel lekker degustatiebiertje





     

    Brunehaut Abbaye de Saint -Martin Brune – 75cl – 8% Alc.Vol







    De Kleur is licht bruin met een rode schijn

    Gebroken witte schuimkop

     

    Neus laat ons chocolade ruiken

    Een toetsje zoethout, rozijntjes en blauwe pruimpjes

     

    De smaak is vrij moutig

    Suiker

    Koffiebitter

    Chocolade

    Heerlijk complex bier

    Om te degusteren met goeie vrienden
    of zoals ik laatst in Ieper op het terras van de orde van Vauban





    Brunehaut Abbaye de Saint -Martin Cuvee de Noël – 33cl – 8,5% Alc.Vol.








    Donker amber bier
    Licht beige schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.

     

    De eerste aroma’s die men opsnuift is dit van anijs

    Kruidige toetsen

     

    De aanzet is subtiel kruidig

    Anijs eist zijn smaak op zonder te domineren

    Vleugje kaneel

    Chocolade

    Warme alcohol laat ons genieten

    Aromatisch

    Een lekker degustatiebier voor op een winteravond.

    Na een heerlijke kerstmaaltijdmaaltijd bij het uitdelen
    van de Kerstgeschenken (een Vivabox bvb).





    Conclusie

     

    De bieren van Brunehaut die we proefden zijn klassieke en
    met zorg goed gebrouwen bieren.

    Bieren voor elk wat wils zou ik zeggen.

    Niets voor niets behalen ze de ene prijs na de andere.

    De bieren zijn zeer geliefd in het buitenland

    In Vlaanderen breken ze nog niet helemaal door

    Maar daar zal stilaan verandering in komen verteld ons Marc-Antoine.

    Probeer zelf eens via een betere drankenhandel zo’n biertje te degusteren

    Brasserie Brunehaut beschikt nog over een bio-lijn.

    Maar dit is voor later

     

     

    Brasserie de Brunehaut

    Rue des Panneries , 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE

    T.: + 32 (0) 69 34.64.11

    F: + 32 (0) 69 34.64.12

    info@brunehaut.com

     

    Het kantoor is geopend

    van maandag naar dinsdag
    van 8.00 tot 17.00 uur en
    op vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur



    10-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasserie Brunehaut - Rogny



    Brasserie Brunehaut









    Enkele weken geleden werden Geroen Vansteenbrugge en ik persoonlijk  ontvangen
    door de Hr. Marc-Antoine De Mees, Managing Director van Brasserie Brunehaut.
    Deze moderne brouwerij ligt in de landelijke gemeente Brunehaut-Rogny

    ten zuiden van Doornik en op een boogscheut van de Franse grens..

     

    De brouwerij is ontstaan in 1890 onder de naam Allard in het dorpje Guignies,
    gehucht van Brunehaut.

    100 jaar later, in 1990, werden de volledige gemoderniseerde brouwinstallaties 
    ondergebracht in de nieuwe gebouwen te Brunehaut-Rongy.

     

    Het werd in die tijd gerund door een brouwer die in het voormalige Zaire was opgeleid.

    Toen het bedrijf aan de rand van de afgrond stond nam Marc-Antoine De Mees in 2006

    het bedrijf over. Nu is hij de nieuwe CEO van de brouwerij.

    Hij investeerde enorm veel in nieuwe en moderne apparatuur.

    Zodat met zijn komst de bieren van een onberispelijke kwaliteit zijn geworden.


    Bijgestaan door zijn brouwmeester Damien Delneste brouwt

    Brasserie Brunehaut een 80hl per week.

    67% van hun omzet is voor de export

    De bieren worden uitgevoerd naar de VS, Japan en naar Italië, maar ook de

    Belgische groothandel behoort tot hun afzetmarkt.




    Een moderne brouwerij in het landelijke Rogny






    Het eerste wat opvalt bij het betreden van de brouwerij waren de
    drie gistingstanks van elk
    8.000 liter
    In het najaar komen er 3 extra tanks bij.








    Marc-Antoine De Mees 

    Vroeger
    Managing Director bij Rulo NV , Managing Director van Brains in Motion ,
    Managing Director van Packo , General Manager bij Meura.

    Nu CEO bij Brasserie de Brunehaut







    Brouwmeester Damien Delneste






    De mooie koperen ketels.
    Met links de beslagkuip en rechts de kookketel.







    De maîschketel met een inhoud van 5.000 liter
    Voor hun bieren gebruikt Brasserie Brunehaut
    een eigen gekweekte gerst via het familiebedrijf van zijn echtgenote.












    De Meurafilter en een detail van de filter.
    De Meura filter perst het het wort uit het beslag (de meeste kleine brouwerijen
    gebruiken nog een filterkuip).
    Het rendement van de Meura filter is door het persen hoger en beter.






    De kookketel heeft een inhoud van 8000 liter.
    Na de filtering wordt het wort gekookt en voorzien van hop en eventuele kruiden.
    De gebruikte hop is Duits
    Voor de biolijn is Poperings hop via een omweg aangekocht.








    Detail : Bodem van de kookketel.







    Koeler






    Levurier






    Kiezelghürfilter





    De Flash Pasteurisateur






    Het water komt een eigen put van 70 meter diep
    dat wordt ontijzerd door deze ontijzeraar.






    “Bright beer tank” of gefiltreerd bier tank, 80 hl

















    De afvulinstallatie, bottellijn, vatenlijn
    Het bottelen gebeurt in 33cl flessen & 75cl en 20- liter vaten.

    Bottellijn kan 4.000 flessen per uur aan.






    Een brouwerijbezoek zonder een biertje te proeven is bijna onmogelijk.
    Marc-Antoine liet ons enkele Brunehautbiertjes proeven.
    De bierbespreking zal in een volgende rubriek besproken worden.







    De mooie tapkraan van het erkend abdijbier St. Martin










    In de inmiddels gekende Vivaboxen kunt u in twee dozen de bieren
    van Brunehaut aantreffen.
    Leuk als geschenk.  U krijgt er extra nog een Belgisch kookboek of
    het boek Alle Belgische bieren bij.







    Dat de bieren van Brunehaut topkwaliteit zijn
    bewijzen de vele diploma's die de muren sieren







    Op de De Australian International Beer Awards behaalde
    deze St. Martin Brune nog onlangs een zilveren medaille.
    Ook de tripel kreeg zilver toegediend.



    Tijd voor u, lezers van dit blog
    om eens kennis te maken met deze prachtige biertjes.
    U kan ze vinden via een betere drankenhandel
    of op Belgische Bierfestivals zoals
    Het Zythos Bierfestival, Het Beer Weekend in Brussel en
    het Kerstbier Essen Festival.
    of in de biershop van de brouwerij.
    Liefst op voorhand eventje telefoneren of mailen!



    Volgend jaar zullen de bieren waarschijnlijk ook te proeven zijn
    op het Karakterbierfestival 2011 van HOP in Bissegem



    INFO :

    Brasserie de Brunehaut

    Rue des Panneries , 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE

    T.: + 32 (0) 69 34.64.11

    F: + 32 (0) 69 34.64.12

    info@brunehaut.com

    Het kantoor is geopend

    van maandag naar dinsdag
    van 8.00 tot 17.00 uur en
    op vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur.


     
    Langs deze weg willen Geroen en ik Marc-Antoine De Mees
    van harte bedanken voor de vriendelijke ontvangst
    en de lekkere biertjes.


    09-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle Extra - Brouwerij Trappisten van Westmalle

     

    Westmalle Extra

     







    Bierkenners weten maar al te goed dat er een derde
    Trappistenbier van Westmalle bestaat.

    Voor de bierleken is deze Extra (want zo noemt deze derde trappist)
    een onbekend biertje.

    Begrijpelijk ook.  De Extra wordt slechts tweemaal per jaar gebrouwen
    en is alleen bedoeld voor intern gebruik.
    Dit bier drinken de monniken en de gasten van de abdij bij het middagmaal.

    Zo kon je het bier vroeger nooit op de kop tikken.  Nu gaat het ietsje gemakkelijker.

    U moet de weg alleen maar weten J









    Als u het op de kop kunt tikken dan is het genieten geblazen.

    Met slechts 4,8% alc bied het bier u een onvergetelijk gevoel.

    Fleurige hop en een smakelijke bitterheid
    maken van dit bier een schitterend geheel.

    Dorstlesser?  Heel zeker, maar het bier is te kostbaar om het
    als doordrinker te nuttigen.

    Laat het als degustatiebier op u afkomen of geniet ervan zoals ik
    bij een lekker stukje zalm met Belgische asperges.









    Westmalle Extra – 4,8% Alc.Vol

    Brouwerij der Trappisten van Westmalle - Westmalle





    Goudgeel van kleur
    met een witte schuimkop

     

    De neus is om te genieten.

    Hoppig

    Groene appeltjes
    tikkeltje banaan

    Broodtoetsen

     

    De smaak is moutig

    en licht kruidig

    Een mooie bitterheid met toetsjes

    van banaan

    Hoppig en gistig

    Ook hier aroma’s van een vers broodje

    Droge hoppige afdronk met een milde bitterheid.
    Mooi!









    06-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bierorde van Vauban - Ieper






     


    Ja het gaat goed met de bierconsumentenvereniging Zythos.

    De laatste tijd sluiten hoe langer hoe meer nieuwe lokale en/of regionale

    bierproefclubs zich bij deze overkoepelende bierproeversvereniging aan.

     

    Men zit nu al aan 32 verenigingen waaronder een viertal waarnemende.

    En dit kan men alleen maar toejuichen.


    Zo een waarnemende vereniging is de 'Bierorde van Vauban' uit Ieper.

    Naast De Oostendse Bierjutters, Heerlijk Objectief Proeven (HOP) uit Wevelgem,

    De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) en de Waregemse Bierfanaten

    is de bierproefvereniging uit Ieper de vijfde uit West-Vlaanderen.

    .




    Niet ver van de prachtige Lakenhallen brouwde
    de Orde Van Vauban hun eigen bier.



    Onlangs maakten ze zich op een originele wijze kenbaar aan de Ieperse

    bevolking, en dit tijdens De Dolle dagen van Ieper.

     

    Een reden om op 20 juni 2010 me met de trein te verplaatsen naar de
    kattenstad om eens kennis

    te maken met deze jonge ambitieuze bierclub met hun eigenaardige naam.


    Op het J.O.C. pleintje in de boomgaardstraat brouwden ze samen met

    Kjelle Spoormans van De Hoevebrouwers ter plaatse bier.






    Het J.O.C. pleintje in de boomgaardstraat.
    Demonstratie bier brouwen door 'De Bierorde Van Vauban'.












    De bierorde koos voor een blond biertje van 7,0% Alc.Vol. met een bittere hopsmaak.
    Ondanks dat Poperinge niet ver van Ieper ligt gebruikte Kjelle Amerikaanse Hoprassen.
    Het is een nieuwe trend in het bierland en veel experimentele brouwers
    wagen zich aan deze fruitige hopsoorten uit Amerika.







    Even de temperatuur controleren.


    Hun stichtingsdatum is ergens in januari 2010

    Maar tijdens het degusteren van enkele biertjes begon in de zomer al het

    idee te rijpen om van start te gaan met een bierproefvereniging.

    Wat vroeger bier drinken als pintelieren werd beschouwd is nu het woord pintelieren

    verandert in proeven en degusteren.

    Respect voor bier is hun motto






    De Bierorde Van Vauban met in het midden brouwer Kjelle Spoormans
    van de Hoevebrouwers uit Zottegem.




    Shari Sterck, Frédérique Singier, Davy Bauwen, David Lemaitre
    en Thijs Lanoye vormen samen het bestuur van 'De Bierorde van Vauban'





    De Bierorde van Vauban noem hun eerste biertje 'Snokke'.
    Wat evenveel betekent als "snokke we gaan er nog eentje drinken".
    In het najaar zal het nieuwe bier klaar zijn en zullen de eigen leden
    het kunnen degusteren.






    Tijdens het brouwproces was er belangstelling van de Ieperse pers.
    Shari Sterck en Davy Bauwen beantwoorden de vragen van Piet Lesage
    van het Nieuwsblad.




    Naast de demonstratie brouwen kon er uiteraard geproefd worden
    aan het standje van de vereniging.
    De bierorde had voor een tiental minder bekende bieren gezorgd.
    Zo kon de bevolking kennis maken met brouwsels die moeilijk te
    vinden zijn in de Ieperse horeca. 










    Saison 1900 van Brasserie Lefebvre
    Bierbespreking op
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=145












    Ook op de kaart : Bière de Mont Saint-Aubert van Brasserie Brunehaut.
    Dit biertje zal weldra op deze bierblog besproken worden in een speciale proeverij
    van bieren van Brunehaut.






    Shari Sterck schenkt met veel aandacht een biertje uit.



    De Orde was leergierig en na een viertal activiteiten
    wat hun aantal leden op veertig bracht sloten ze zich aan bij Zythos.

    Volgens hun website hopen ze dat ze zich kunnen ontwikkelen
    tot een echte biervereniging

    Waar ze mensen kunnen bereiken die geïnteresseerd zijn in het verhaal achter bier.









    Met de naam van de vereniging is elke rasechte Ieperling vertrouwd.

    Vauban was de bouwmeester die de Ieperse vestingen heeft ontworpen;  

    Ze bevinden zich nog steeds rond de stad

    In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd.

     Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard en

    zijn een bezoek en een wandeling waard.

     Bij de Rijselpoort ligt op de vestingen het Ramparts Cemetery, een Brits militair kerkhof.









    Daarnaast is de club ontstaan in eetkroeg "De Vauban",
    die tegen de vestingen in Ieper gelegen is.

    De bijeenkomsten vinden plaats elke laatste woensdag van de maand.





    Thijs en Lore van Eethuis De Vauban konden moeilijk
    als lokaalhouders ontbreken op het J.O.C. pleintje.




    Ik wens in ieder geval 'De Bierorde van Vauban' veel succes en hopelijk

    krijgen we binnen enkele jaren een Iepers Bier Festival?








    INFO :

     

    De Orde Van Vauban

     

    Eetcafé De Vauban
    Lange Torhoutstraat 2
    8900 Ieper

    De Hoevebrouwers




    04-07-2010 om 23:08 geschreven door William Roelens


    02-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van 't Koelschip via de zeedijk naar Den Toogoloog





    Van ’t Koelschip via de zeedijk naar Den Toogoloog



    Een kleine zeetrip van vier beerfanatics op zoek naar iets nats en lekker.




    Bierwinkel 't Koelschip  Iseghemlaan 101 - Oostende


     

    Het was niet de bedoeling om bruin te worden, maar een bronzig
    kleurtje oplopen bij het beoefenen van je hobby is toch mooi meegenomen.

    Geroen en ik spoorden enkele weken terug met de trein naar stad-aan-zee Oostende.

    Een eerste stop was de gloednieuwe bierwinkel ’t Koelschip van Ive Mostrey
    in de
    Iseghemlaan 101
    Op het menu twee Troubadourbiertjes proeven met een lekkere verse maatjes
    en samenkomen met twee andere proevers Gilberte en Pierre.








    ’t Koelschip is een uit de hand gelopen hobby van Ive.
    Deze kleine biershop vertrekt vanuit zijn eigen sterkte en
    probeert de voorbijganger (Oostendenaar, toerist en bierproever)
    nieuwe en minder bekende artisanale bieren voor te schotelen.
    Momenteel beschikt ’t Koelschip over een 450 biertjes van
    brouwerijen en bierfirma’s over het ganse land.
    Naast de klassiekers kan de geïnteresseerde bezoeker ook bieren van Kerkom, Alvinne,
    Belgoo tot bieren van De Scheldebrouwerij aankopen.








    Regelmatig zijn er proeverijen en u kunt de ruimte boven de shop inhuren voor

    Verjaardagsfeestjes of bedrijfrecepties ’t Koelschip serveert de artsanale bieren

    met biertapas.




    Belgische lekkernijen achter de etalage.












    Ook 100xproeven van Straffe streekbieren word te koop aangeboden.





    Naast het uitbaten van zijn bierwinkel is Ive ook vertegenwoordiger
    van de Belgoo bieren.



    Maar de ambitie eindigt niet met enkel het uitbaten van deze biershop.

    Ook bij de horeca en groothandel probeert Yve (De Bierpromotor) klanten te overtuigen

    Om kleine brouwerijen kansen te geven bij het grote publiek en dit via grote

    distributiecentra.





    Ive laat ons twee biertjes van bierfirma The Musketeers proeven.
    Troubadour Blond en Troubadour Magma.






    Hij serveerde er verse nieuwe Hollandse maatjes bij.




    Troubadour Blond – 6,5% Alc.Vol.

    Bierfirma The Musketeers

    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi




    Blond biertje met een witte schuimkraag

    De geur is moutig en hoppig

    Citroen

    Kruidige prikkels

     

    De smaak is zeer verfrissend

    Moutig

    Fruit – banaan

    Alles omgeven door een lichte bitterheid

    Redelijke droge afdronk.

    Prima biertje









    Troubadour Magma –  9,0 Alc.Vol.

    Bierfirma The Musketeers

    Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi






    Donker amber van kleur
    Met een grote witte schuimkraag

    Het aroma is schitterend!
    Karamel met
    fruitige prikkels van perzik

    Ook in de smaak komen de perzik toetsen naar boven.
    Zoete tonen (Karamel) afwisselend met een lichte bitterheid
    Citrus laat zich opmerken
    Droge afdronk
    met een leuke bittere nasmaak

    Terechte winnaar van de consumententrofee op het Zythos Bier Festival 2010










    De Proevers op de foto vlnr :
    Koen, Freddy Debels, Geroen Vansteenbrugge,
    Gilberte Vandenbrouke, Yve Mostrey en Pierre Step.
    De andere bierproever stond achter het digitaalke.




    Na het bezoek aan ’t Koelschip spoorden we
    met de kusttram richting Middelkerke.
     
    Een bezoek aan het bierhuis
    “Den Toogoloog” stond nog op ons programma.
    Maar eerst nog even uitwaaien op de dijk waar de tweede dag
    van de bekende bierfeesten bezig waren.
    Vele horeca-zaken schenken dan bier en zorgen voor  een streepje
    muziek op hun terras.
    Maar de weergoden lieten het afweten.
    Veel wind en opvliegend zand zorgden voor onaangename omstandigheden,
    maar toch konden we de Triple d’Anvers het nieuwe bier van brouwerij De Koninck
    niet links laten liggen. 






















    Triple d’Anvers –  8,0 Alc.Vol.

    Brouwerij De Koninck - Antwerpen






    Amberkleurig helder bier
    met witte schuimkraag
    Weinig saturatie.
    Het schuim verdwijnt vlug.

    De neus is moutig
    Broodaroma’s

    De smaak is zoet
    Karamel eist de hoofdrol..
    Er zijn geen smaaktoetsen van hop te bespeuren.
    De smaak gaat slechts een richting uit
    Geen prikkeling
    Zoete afdronk.

    Veel mensen zullen dit biertje wel smaken
    maar voor mij mocht de hop nadrukkelijker aanwezig geweest zijn.



     

    Dan richting kerkstraat 7 waar het eetcafé en bierspeciaalzaak
    Den Toogoloog gevestigd is, onze laatste stop.

    Ter gelegenheid van de Middelkerkse bierfeesten richtte uitbater Dirk
    samen met zijn echtgenote Laura en zoon Dirk het evenement “Bier in den hof” in.

    Brouwerijen Dupont en Brouwerij Van Den Bossche waren vertegenwoordigd
    door Gust Simoens en Bruno Van Den Boscche.
     
    Zij schonken naast hun eigen bieren ook de biertjes van brouwerij Strubbe uit.
    Brouwerij De Ranke ondanks aangekondigd was spijtig genoeg niet aanwezig.





    Gust Simoens en Bruno Van Den Boscche













    Brouwerij Dupont serveerde Beloeil en Cervezia

    Brouwerij Strubbe was met Ichtegem's Grand Cru
    en Oud Zottegems aanwezig.

    Brouwerij Van Den Bossche schonk hun Lamoral en Buffalo stout.






    Moinette, een Goddelijke drank














    Veel volk voor de eerste editie van "Bier In Den Hof"











    Ook in het eetcafé was het een drukte van jewelste.

    In het Café kon je de Saison Dupont Cuvée Dry hopping 2010
    van het vat degusteren.



    Deze regulaire Saison van Brouwerij Dupont werd éénmalig gebrouwen metdryhopping.
    Er zijn slechts 250 vaten afgevuld en daarvan zijn er enkele bij Den Togooloog.
    Het is een bier met aroma's van groene hop, hoppiger en bitterder
    dan de normale Saison.Mooie en heeft een mooie droge afdronk.
    Een reden om eens bij de Toogoloog langs te gaan.




    Voor een fotoreportage over de Toogoloog surf naar :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=403989




    02-07-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!