Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wieze Tripel Blond - Brouwerij Wieze





    Wieze Tripel Blond.


    Vorig jaar in december lag dit streekbiertje in de winkel.

    De merknaam bestond al jaren en werd indertijd nog gebruikt
    door brouwerij Van Roy uit Wieze.

    Die brouwde toen Wieze Pils, Export en Dort.

    Wieze was vooral gekend voor de oktoberfeesten die er elk jaar plaats vonden.
    In 1956 bracht brouwerij Van Roy het concept van het Oktoberfest
    in München over naar Wieze.
    Miljoenen mensen bezochten toen de oktoberhallen in Wieze.
    Momenteel is het oktoberfest in München vollop bezig
    het eindigt op de eerste zondag in oktober.
    Er was dus geen geschikter moment om dit biertje te proeven
    een stukje jeugdnostalgie.











    De naam kwam later in handen van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek.

    Maar de merknaam kwam na onderhandelen
    in handen van Ronny De Wolf van Rham.

    Rham is een bedrijf dat zich tot nu toe bezighield met
    de organisatie van hobby- en bouwbeurzen.

    Door de economische crisis waren de opkomsten niet meer zo groot
    en keek hij uit om
    nieuwe wegen te bewandelen.
    Zo startte hij verleden jaar na lang beraad en overleg
     een nieuwe brouwerij op.

    Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte
    kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen
    en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.

    Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren
    of beter gezegd gebrouwen.

    De brouwerij in de Schrovestraat 70
    draait momenteel op volle toeren, wat wij alleen maar kunnen toejuichen.
    Wie weet komen er nieuwe oktoberfeesten in Wieze?














    Wieze Tripel Blond – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Wieze – Wieze




    Bemerkt het vroegere logo op het kroonkurkje.



    Wazig biertje, licht amber van kleur

    Gebroken witte romige schuimkraag.

     

    Moutig zoete geur

    Met fruitige toetsjes (Citrus)

    Karamel

     

    De smaak is moutig

    Met nota’s van fruit – Citrus - Mandarijntjes

    Ook een tikkeltje koriander laat zich opmerken

    Een lekkere hoppigheid maakt gebruik van uw smaakpapillen

    Het bier is mooi in evenwicht met de

    lichte bitterheid in de achtergrond

    Een goed gebrouwen klassieke aromatische Belgische tripel.



     

    INFO :

     

    Brouwerij Wieze

    Schrovestraat 70

    9280 WIEZE

    GSM: 0495-53 22 38

    Fax: 053-77 54 12

     

    e-mail: info@rham.be

     

    website: www.wiezebier.be





     

    26-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen wild van de Wild op Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk.



    Iedereen wild van de Wild op
    Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk



     

    Nu de herfst sedert 21 september 2010 officieel  zijn intrede heeft gedaan

    wil ik U graag nog eens meenemen en terugblikken naar
    de zuiderse zomermarkten van Kortrijk.

     

    Naast de zijde van de brouwers van Picobrouwerij Alvinne
    stonden we daar met enkele proefzoldergasten drie opeenvolgende donderdagen
    na elkaar op het oergezellige 
    Sint-Maartenskerkhof onder
    de imposante toren van St. Maartenskerk het Alvinnebier te promoten.

     

    Nu we niet meer konden rekenen op de mooie verschijning van

    Gaëlle (restaurant Dell'Anno) moesten we via andere wegen zoeken

    om leuke mensen met liefde voor het gerstenet naar ons standje te lokken om er

    naast de vertrouwde Alvinne bieren de Naked Ladies en De Wild te komen proeven.

     

    “Word wild van Wild” was ons motto op facebook.

    En het lukte aardig.




     

    Zelfs de etiketten pasten we speciaal voor Facebook een beetje aan.





    Kijk en geniet mee.

    Laat de zon nog even van uit uw PC scherm in de kamer schijnen.





    Diverse optredens zorgden voor een gezellige ambiance.






    Onaangekondigd trokken deze kleurrijke dames langs onze stand voorbij.






    Rechtstreeks van Zaventem naar de Kortrijkse Zomermarkten
    De Amerikaanse importeur van Alvinnebieren
    Matthias Neidhart van B-United hier tussen de Alvinne brouwers
    Glenn en Davy






    De bloedmooie Sverlana kwam ook een Morpheus Wild proeven






    Vlaams Oud Bruin : Morpheus Wild









    Drie donderdagavonden genieten van heerlijk bier in
    het warm avondzonnetje







    Het Mojito meisje kwam regelmatig langs met haar Cubaanse drank van
     rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt.
    We hielden het op water, mout, hop en gist.
    Maar toch nog vlug verbroederen dacht Davy!







    Het Alvinne promo team
    vlnr : Marc De Keukeleire, Koen Feyen, Youri Desmedt, ikke en
    Davy Spiessens nippend aan een Orval!!
    (ontbreken : Glenn Castelijn en Stephan Smedtje Desmedt.







    Klik hier voor meer gratis...
    Lekker en verleidelijk De Morpheus Wild







    Hoe later op de avond hoe schoner volk zegt het spreekwoord...






    ...En inderdaad, het was net geen volle maan toen deze ex Miss Georgië
    van uit de duisternis opdook en de Naked Ladies kwam proeven.
    Wij waren wild!








     De Wild is eigenlijk een mengbiertje
    Het basisbier werd gebrouwen zonder hop,
    zodat de melkzuurbacteriën hun werk konden doen.
    Hierbij werd verhoudingsgewijs gehopt bier (Morpheus Dark) toegevoegd.





     

    Alvinne Morpheus Wild – 5,9% Alc.Vol.







    Rood-bruin bier met beige volle schuimkraag

     

    De neus ruikt zurig (melkzuur)

    Tikkeltje eik

    Lichtjes Vineus

     

     

    De smaak is fris zurig

    Zure bessen

    Ook hier een eiken toetsje

    Een lichte bitterheid komt gestadig opzetten

    Over het algemeen zurig

    Een lekkere dorstlesser

    Met een droge afdronk.





    Shauni Desmedt 20ste Gullegemse Ambasssadrice kwam
    ook proeven van de Wild en ze fluisterde me lichtjes toe



    "Tot volgend jaar
    same place, same hour, same beer"


    INFO :

    Kortrijk
    Picobrouwerij Alvinne






    23-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedankt 400.000 bezoekers


    Ik wil langs deze weg
    de 400.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.


    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.


    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven
    is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.


    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    Op naar de 500.000

    William Roelens






    22-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Keteniers - De Hoppepluk en De Hopast van vroeger tot nu.





    Bieren proeven

    Bierfestivals meemaken

    Brouwerijen bezoeken enz…

    zijn allemaal leuke dingen die op de agenda van een bierfanaat staan.

     


    Maar een evenement die elk jaar met rode stift in mijn agenda staat aangekruist

    is de herinnering aan de vroegere hoppepluk in Poperinge.


    Meer bepaald in Abele een gehucht op de Frans-Belgische grens (de frontière)
    en een fusiegemeente van Poperinge vind elk jaar op Wally’s farm
    met Open Monumentendag
    een evocatie van de handpluk plaats

    In kleurige taferelen laten oudere hoppeplukkers
    de geschiedenis van vroeger weer herleven.





    Klik hier voor meer gratis...
    Eerst worden de hopperanken afgestoken.





    Dan wordt de hoppe van de ranken geplukt.





    De mensen kwamen van einde en verre om de hoppe te komen plukken.

    Ze werden betaald per kilo dat ze plukten.






    Het handplukken duurde tot ongeveer eind jaren 1958.
    Dan werd er stilaan overgeschakeld op machinaal plukken.






    In Poperinge spreken ze eigenlijk van hommel plokken i.p.v. hoppe plukken.











    De hoppe wordt daarna gedroogd op de hommelast.

    Beneden wordt onder de vloer door de eigenaar een vuurtje gestookt
    In dikke lagen droogt de hop.




    Klik hier voor meer gratis...
    De geurige hoppedampen in de ast worden door een zekere onderdruk
     via de Poperingse zot op het dak naar buiten geleid.





    Klik hier voor meer gratis...
    De gedroogde hop werd dan in de zakken geperst.
    De hoppeboer stond dan letterlijk in de zak en met zijn handen graaide hij
    de hoppe in de zak en met zijn voeten stampte hij de hop stevig aan.





    Daarna was het tijd om een biertje te degusteren.
    Wat Pierre, Gilberte, Geroen en ik prompt deden.






    We aten er de specialiteit van de Farm en dit zijn spieringkoteletten en "socissen"
    op houtvuur gegrild met een "stute" (boterham) ,
    "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter.
    Poperingse Food and Bier Pairing






    De hoppekooi die gebruikt werd om de hop aan de klimdraad te leiden.




    Het tweede deel van de namiddag stond in het teken van

    De Hopast van vroeger tot nu.


    De Keteniers hadden speciaal op Open Monumentendag en in samenwerking
    met de 'Regionale Landschappen' en dienst cultuur een prachtig pacours uitgestippeld
    die volledig in het teken van de hop stond.


    Historicus en voorzitter Guido Vandermarliere,
    volkszanger Pether (
    P-ether: ether = stilte & ruimte) en
    secretaris van de Keteniers en coördinator van het project Annemie Declerck
    namen ons met een open treintje van Expo 58 mee op een fantastische trip.


    Via de glooiende landschappen en tussen de hoppevelden van Poperinge
    brachten ze ons via een uitgestippeld parcours op strategische
    plaatsen waar via vertellingen, anekdotes en muziek
    de geschiedenis van de Poperingse hop uit de doeken werd gedaan.
    Dit allemaal in het sappig neuriënd Poperings dialect.







    Het begon nog eerst op het erf van Wally's farm.
    Professor Do (Guido Vandermarliere) vertelde ons van vrouwelijke en
    mannelijke hoppebellen en over de hommelpitten en reekhommel.
    Pether had het in het schuurtje over de hop in 1575 en het reglement in die tijd





    Wally poserend voor het historische treintje die ons door
    de streek van Poperinge loodste.
    Aan boord waren tv schermen bevestigd waar nog nuttige informatie
    werd doorgegeven.











    Het Poperingse glooiende landschap met in de verte
    de vele hoppevelden.
    Dit allemaal onder een oerdegelijke West-Vlaamse hemel.




    Via Abele ging het richting Watou naar het Helleketelbos

    daar reden we langs het grote Gasthuisgoed

    via de grenzen van Poperinge naar ’t Swynland, Watou en de Clytte.





    Op strategische punten werd er halt gehouden zoals hier
    op het hoogste punt van Poperinge.
    De Fazantenheuvel (hoogte 62 meter)
    Hier werd het verhaal verteld over het verbod op de uitvoer van hommelwortels
    Over de aanhouding van mannen die het toch aangedurfd hadden om
    hommelpitten over te smokkelen naar Watou
    Foto : Pether en Guido aan de zangstonde





    Pether met zijn onafscheidelijke gitaar.
    In de verte ligt Watou.





    We reden verder over de  Katteman, langs de oude brouwerij De Bie via de Windweg,
    langs een oude hopast en langs het hopveld van Johan Derycke
    Via de Kapelweg en de Wulfhilleweg bereikten we

    Nine Elms Cemetery






    Nine Elms Cemetery
    De begraafplaats bevat 1556 Commonwealthgraven en
    37 Duitse graven uit de eerste wereldoorlog.
    Er liggen ook 24 slachtoffers van tijdens de geallieerde
    terugtrekking naar Duinkerkein 1940.
    Plots XII en XIV waren vroeger 'American plots'. De
    ze Amerikaanse graven werden overgebracht naar het In Flanders Fields in Waregem.





    Hier werd door de vertellers aangeduid wat er allemaal te zien is van af dit punt,
    Het ontstaan van de Vleterbeekvallei, de kweek van zwarte els 
    en het verhaal van Bocket.
    Eigenaardig maar waar hier ligt ook een Duitse soldaat genaamd Hop begraven.




    Daarna ging het richting D’hommelbelle




    Klik hier voor meer gratis...

    D’hommelbelle is een hopbedrijf en tezelfdertijd
    een gezellig vakantiehotel gelegen in de prachtige stille Westhoek
    aan de rand van Poperinge.
    Hier is ook een gerestaureerde hopast te bewonderen.











    Klik hier voor meer gratis...
    Op de vernieuwde hopast werd door Guido de geschiedenis van
    de hop verteld na de eerste wereldoorlog
    Het verhaal van de hophandelaar Carton en hopboer Demarey.



    Klik hier voor meer gratis...
    Jong en oud stonden boeiend te luisteren
    of toch bijna allemaal






    Coördinator van het project Annemie Declerck een en al aandacht.




    Aan het station van Poperinge werd ook even halt gehouden.




    Klik hier voor meer gratis...
    Het station was vroeger een bijzondere draaischijf voor wat
    de hoppeteelt betrof
    Hier kwamen tijdens het seizoen de vreemde Hoppeplukkers
    met de trein aangependeld.
    Ook de hoppestaken werden hier gelost.
    Verhalen over De handelaars Vandepitte, Carton en Dekoninck van Asse
    werden op een frivole manier uit de doeken gedaan. 
    Ook hoe de dochter van een cafébaas aan de naam zwarte konte kwam.



    Tenslotte reden we naar onze laatste stopplaats
    het erf van hoppeboer Joris Cambie




    Klik hier voor meer gratis...




    Klik hier voor meer gratis...


    Joris Cambie is enkele jaren geleden overgeschakeld naar de biologische teelt.
    Iedereen zei toen dat hij niet goed wijs was,
    na verschillende oogsten die mislukten is het hem door volharding
    (zeggen ze touwens niet van Poperingenaren dat het keikoppen zijn?)
    toch gelukt om vruchtbare hoppevelden aan te leggen.
    Joris komt elk jaar hop te kort.
    Hij heeft zijn hommelvelden uitgebreid tot maar liefst 14 hectare.




    Klik hier voor meer gratis...
    De hoppevelden van Joris zijn een 14ha groot.
    Hier wordt uitsluitend Bio-hop geteelt.



    Klik hier voor meer gratis...
    Hoppeboer Joris Cambie heeft tekst en uitleg over zijn bedrijf.





    Klik hier voor meer gratis...



    In tegenstelling tot de handpluk werd hier getoond hoe het vandaag
    aan toe gaat bij een moderne hopast.




    Klik hier voor meer gratis...
    De ranken worden machinaal van hun hopbellen ontdaan.




    Klik hier voor meer gratis...

    Ze worden nog gecontroleerd en van het onnodig vuil ontdaan.





    Klik hier voor meer gratis...
    De banddroger bevat vijf verdiepingen.
    mm per mm wordt de hop vooruit geschoven tot de onderste verdieping
    waar het dan gedroogd uit de machine komt.





    Klik hier voor meer gratis...
    Tenslotte wordt de hop in balen geperst.




     Klik hier voor meer gratis...
    Na het bezoek kon men proeven van
    het prachtige biobier "Jessenhofke"
    gebrouwen met de hop van Joris.

    Het is een van mijn lievelingsbieren op biogebied
    Dit brouwsel (gebotteld 24/8) volgens Gert (Brouwer)
    is een van de beste tot nu toe.
    Fris en hoppig.

    Voor een bierbeschrijving zie
    Jessenhofke : Biobier uit Kuringen



    Klik hier voor meer gratis...

    Elke bierliefhebber zou deze trip eens in zijn leven
    moeten mee gemaakt hebben.
    Hop is toch een van de bijzonderste ingrediënten van het bier!
    Waarom niet eens vertoeven in een gastvrije streek waar deze
    bijzondere plant gekweekt wordt.

    Laat U zich onderdompelen in de wereld en de geuren van de hommel

    Of kom volgend jaar eens af tijdens Open Monumentendag.


     

    Om u te overtuigen heb ik iemand gevonden om u nog meer onder druk te zetten.




    je mo noste joare eki overstekn, enni

    en ne nommelof bezoekn

    en bring julder ullewupper mee.
    'k zal er wok zin.


    INFO :

    De Keteniers

    Pether

    Wally’s Farm

    D’Hommelbelle

    Joris Cambie

    Jessenhofke






     

    19-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brugs Bierfestival deel 2 - Ook dit is het Brugs Bierfestival




    Wat zullen we proeven, twee dagen lang
    Wat zullen we proeven, wat een verlangen [2x]
    Er is genoeg voor iedereen
    Dus proeven we samen,
    Sla het vat maar aan
    Ja, proeven we samen, niet alleen [2x]



    Het proeven van bier brengt mensen samen,
    geeft plezier en zorgt voor een goede sfeer.


    Geniet van onderstaande foto's
    van bierliefhebbers, brouwers, Toeristen...
    Kortom ....
    allemaal lieve mensen
    Ook dit is..



    het Brugs Bierfestival 2010

    Zonder woorden






































    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...

    Klik hier voor meer gratis...



    Klik hier voor meer gratis...
    We bedanken nog Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V)
    omdat ze met Geroen en ik wilde toosten
    en ook voor de goede smaak die ze heeft wat bier betreft (nl Orval)









    Het lieve Japanees afsluitblogmeisje Runa Unagami fluisterde
    mij de volgende woorden toe
    die ik op mijn Bierblog moest vermelden :



    このベルギービール
    来年まで




    18-09-2010 om 17:43 geschreven door William Roelens


    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het 4de Brugs Bierfestival (Deel 1)




    Het 4de Brugs Bierfestival

    Deel 1







    Verleden jaar had ik nog op het einde van mijn fotoreportage van het
    derde Brugs Bierfestival geschreven

     

    “De nieuwe en vervroegde data voor volgend jaar zal BAB toelaten
    om de volledige binnenkoer
    van de Hallentoren om te toveren tot een prachtig openluchtterras
    waarbij de bezoekers zullen kunnen genieten van hun biertje
    op de tonen van een beiaardconcert.
    Dank zij dit buitenterras zullen ook de binnenzalen ontlast worden
    van de drukte wat aanzienlijk nog meer comfort zal opleveren voor de bezoeker.”











     

    En zo geschiedde. 
    Ondanks de 10.000 bierliefhebbers was er geen enkel probleem van drukte.
    De brede gangen van de Rodenbach & Pickeryzaal
    konden de mensenstroom nu gemakkelijk opvangen.
    De mensen vulden de beide zalen en het buitenterras zat vol.
    Iedereen kon nu rustig genieten in een prachtig decor van de

    schitterende biercultuur die België rijk is..







    Een trotse voorzitter Marc Vandepitte somde een aantal
    duizelingwekkende getallen op
    We verwachten dit jaar meer dan 10.000 bezoekers.
    die zullen maar liefst 250 verschillende bieren kunnen proeven
    aan 67 brouwerijstanden.
    Meer dan 150 medewerkers zullen ervoor zorgen
    dat dit festival ordelijk verloopt
    zes topchefs demonstreren culinaire hoogstandjes

    2000 belegde broodjes werden voor vandaag besteld enz…

    Hij bedankte ook de stad Brugge, alle medewerkers en sponsors.





    Schepen Jean-Marie Bogaert was maar al te blij
    dat hij dit jaar er terug bij kon zijn.
    Hij was fier dat zo'n groots evenement mag doorgaan in Brugge.
    Brugge de stad met het meest aantal Michelin sterren op hun grondgebied.
    “Ik heb gezorgd voor het lekkere weer, de BAB ploeg zorgt voor de rest”.







    Na de introductie volgde zoals gewoonlijk een rondleiding voor de genodigden

    langs alle standen met hier en daar een stilstand voor een korte uitleg.
    Rechts voorzitter
    Marc Vandepitte in gezelschap van schepen
    Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer.
    In het midden : Jan Van Belle, reporter van Het Nieuwsblad.
    Achteraan links BAB bestuurslid Stephan Vanpachtenbeke.







    Toch even halt houden bij een stand met een rijkdom aan bier.
    Achter de schermen, een beetje aan het oog onttrokken
    stonden alle Belgische Trappistenbieren opgesteld.
    Inderdaad ook de Westvleteren 12 was te proeven!








    Beneden stond zoals elk jaar de BAB 401 bar.
    Ook hier werd even halt gehouden.
    De stand werd uitgebaat door Christoph Dhoore en Anneke Vanbellegem
    Het eigen clubbier BAB 401 wordt gebrouwen door brouwerij Strubbe
    en werd hier constant getapt.
    Deze prachtige roodkoperen bar is een creatie van CoEnCo uit Oostkamp.





    De medewerkers waren duidelijk klaar voor de vierde editie in
    goede banen te leiden.
    Paul Vanneste, Caty Dufaux, bakkertje Danny Verhelst en Kathleen Hoens
    nemen voor de zekerheid de lijsten nog eens door van de tombola.





    De gebroeders Bostyn & Co. staan klaar om de mensen te ontvangen
    die via het gelijkvloers de Hallen betreedt.
    Ze voorzien de bezoekers van een prachtig degustatieglaasje
    en een schitterende Festivalbrochure.







    Nog even de traditionele groepsfoto voor de officiële opening.
    BAB-bestuursleden Marc Vandepitte
    ,
    Sven Warmoes , Paul Vandekerckhove,
    Eddy Geysen, Stephan Vanpachtenbeke met
    schepen Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer.






    Eindelijk is het zover.
    Voorzitter Marc Vandepitte kan het 4de Brugs Bierfestival
    voor open verklaren.






    Klik hier voor meer gratis...

    Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V)
    kwam ook de sfeer opsnuiven.
    Ze vertrouwde me toe dat haar lievelingsbier "Orval" was.






    Klik hier voor meer gratis...

    In een minimum van tijd waren de zitplaatsen volzet.




    Omdat het onmogelijk is om alle brouwerijstanden
    te fotograferen heb ik mij ditmaal toegespitst op de brouwers
    die volgende week op 25 september 2010 naar het
    Karakterbierfestival in Bissegem
    zullen komen.
    Ook enkele nieuwe biertjes heb ik op mijn digitaalke vastgelegd.







    Wim van brouwerij De Graal in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.
    Wim had zijn Triverius en zijn Tripel Quest bij.





    Palm Breweries was aanwezig met de Westvlaamse bieren
    Steenbrugge Blond, Brugse Tripel, Steenbrugge Dubbel en Rodenbach.
    Ik hoop dat ze in Bissegem de nieuwe Vintage 2008 zullen meehebben??

    Ik heb toch De Hr Rudy Ghequire sitemanager van Rodenbach

    aangesproken. Wie weet?











    Brasserie Lefebvre uit het Waals Brabantse Quenast
    was aanwezig met hun Barbâr honingbieren en de hoppige Hopus
    gebrouwen met 5 Europese hopsoorten.







    Een primeur in Brugge was het nieuwe brouwsel van bierfirma Lesage
    "Lambinus honingbier 7,5% Alc.Vol. is een heerlijk biertje
    gebrouwen door De Proefbrouwerij.






    Jessenhofke werd vertegenwoordigd door 2 Jessenhofke fans Bjorn en Ils.
    Bière de garde, Jessenhofke Triple, Bruin, Maya en Pimpernel
    waren de bieren die je aan de stand kon proeven.

    Ook deze brouwerij komt met hun biobieren naar Bissegem.







    Martine Ottevaere de vriendelijke vertegenwoordigster van
    St. Bernardus komt ook naar het Karakterbierfestival in Bissegem.
    Net zoals in Brugge zal ze naast de lekkere Bernardus klassiekers
    het prachtige bier St. Bernardus Christmale Ale mee brengen.




    Klik hier voor meer gratis...
    Ook een primeurke was het kruidenbiertje "Den Zytholoog"
    Een nieuw biertje van bierfirma Vacas, gebrouwen in De Proefbrouwerij.





    Twee Bacelles op de foto.  Jeroen zoon van Nino en
    Tonino Bacelle van bierwinkel Bacelle uit Wevelgem.
    Beide heren hoe kan het anders vertegenwoordigden brouwerij De Ranke.
    Klassiekers als XX bitter, Guldenberg, hun nieuwe Saison en Noire de Dottignies
    kon je proeven.  Hopelijk hebben ze in Bissegem enkele flessen mee van
    hun nieuwe Harvest Brouwsel die momenteel aan het lageren is?

    Ik denk het wel?






    Klik hier voor meer gratis...
    Indien er prijzen zouden uitgereikt worden voor de meest
    vriendelijke vertegenwoordiger dan is Dirk Van Damme zeker bij de
    prijswinnaars. Ook de bieren zijn winaars
    Malheur 8, 10, 12 en de Brut zijn schitterende brouwsels uit Buggenhout.
    Ook deze brouwerij komt de standen vervoegen in Bissegem.






    Klik hier voor meer gratis...
    Nog een primeurke was Gruut Bruin een biertje met een lichte notensmaak
    van brouwerij Gruut uit Gent.





    Klik hier voor meer gratis...
    Brouwerij "De Dochter van De Korenaar" mogen we ook welkom heten
    op het Karakterbierfestival van HOP.
    Ronald Mengerink zal naast zijn gekende biertjes een speciaalke meebrengen 






    Dit speciaalke was al te proeven als primeur in Brugge.
    "Embrasse Oak Aged".
    Een biertje 3 maanden gerijpt op whiskey- en
    cognacvaten
    ( 1/3 cognacvat, en 2/3 whiskeyvat )
    Type: Oak Aged Belgian Strong Dark Ale.




     

         Klik hier voor meer gratis...
    Sandrino de vertegenwoordiger van Het Sas/Van Eecke
    is overal tegenwoordig met de klassiekers uit de
    Belgische Biercultuur.  Ook in Brugge had hij bijna zijn
    voltallig gamma mee.






    Klik hier voor meer gratis...
    De primeurs waren talrijk aanwezig in Brugge.
    Het bierfestival kon uitpakken met een nieuw bier van hun
    eigen stadsbrouwerij De Halve Maan.
    Naast Brugse Zot blond en dubbel bruin, Brugse Bok, Straffe Hendrik
    was er ook Straffe Hendrik Quadrupel te proeven.
    Een zwaar donker bier van maar liefst 11,0% Alc.




    Klik hier voor meer gratis...
    Naast de stand van de Belgische Trappisten (uiteraard druk bezocht)
    was er de stand van de Trappisten uit Koniningshoeven Nederland.
    Ze hadden hun nieuwe biertjes bij.  La Trappe Puur en deze schitterende
    La Trappe Quadrupel Oak Aged. 10%Alc.Vol.
    Vanille en warme alcohol in de neus en complexiteit in de mond.





    Klik hier voor meer gratis...
    Loes schenkt hier een "Onbekend is Onbemind" van bierfirma Het Alternatief.
    Wie wil ook kennis maken met Loes Salomez de dochter van Piet moet
    beslist volgende week naar het Karakterbierweekend in Bissegem komen.
    Net zoals in Brugge ga je kunnen proeven van enkele toppers uit
    het Alternatief gamma.
    Het bier "Onbekend is Onbemind" waarvan er een beperkte voorraad
     te proeven was in Brugge zal ook in kleine oplage te degusteren zijn.
    Op = op.




    Klik hier voor meer gratis...
    In vergelijking met verleden jaar zat de binnenkoer
    van de Brugse Stadshallen nokvol.
    Zo ontstond een aangename ruimte binnen.




    Zoals altijd is het Brugs Bierfestival
    een schitterend evenement.
    Het mag beschouwd worden als een van de beste drie
    van België.
    Een prachtige organisatie opgebouwd door een gedreven ploeg.

    PROFICIAT BAB!

    Dat het Brugs Bierfestival stilaan wereldwijd bekend geraakt
    bewijzen de foto's in deel 2.

    "Ook dit is het Brugs Bierfestival"

    Een collage van toeristen, bierproevers en brouwers
    Kortom prachtige levensgenieters



    14-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dobbelken Amber - Strubbe - Ichtegem


    Dobbelken Amber


    Nieuw bier Dobbelken Amber helpt de natuur

    vertellen enkele krantenkoppen

     

    Dus hoognodig dat ik de natuur een handje helpt door

    gebruik te maken van mijn mond en smaakpapillen.

    Mijn vaste leverancier Geroen zorgde voor dit biertje.

    Waarvoor dank.









    In het bezoekerscentrum Molsbroek te Lokeren konden ze de duizenden mensen

    sinds 1985 een Dobbelken bruin aanbieden.

    Nu is er onlang een Dobbelken Amber

    (net als het bruin gebrouwen bij  brouwerij Strubbe uit Ichtegem) bij gekomen.

     

     

    De hoofdbedoeling van dit centrum is het publiek op een
    speelse wijze te informeren over de omliggende natuur.

    En daar hoort natuurlijk achteraf een biertje bij.










    Met het amber biertje krijgen de natuurliefhebbers nu
    een zwaarder biertje voorgeschoteld.

    Het wordt op de markt gebracht in samenwerking met
    Dranken Van Eetvelde uit Lokeren.
    De vzw Durme is wel gekend in Lokeren en omstreken, maar niet verder.
    Dranken Van Eetvelde levert zowat overal tussen Gent en Antwerpen.'


    Voor elke verkochte bak gaat een euro naar de vzw.

    De vzw krijgt wel subsidies voor de aankoop en het onderhoud van natuurgebieden,
    maar dat is ietsje te weinig.
    Met die euro kunnen ze de rest van hun kosten dekken
    voor een vierkante meter natuurgebied'.

    Dus waarop wachten?
    Ga eens een Dobbelke degusteren in
    het bezoekerscentrum Molsbroek te Lokeren.









    Dobbelken Amber – 6,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Strubbe – Ichtegem





    Amberkleurig biertje met een dikke witte schuimkraag.

     

    Het bier heeft een aromatische neus

    Moutig en kruidig

    Toetsen van sinaas

     

    De eerste slokjes zijn zoet

    Karamel treed vooraan

    Hier en daar een sinaasprikje

    Ook nota’s van kruiden waarneembaar

    Het bier heeft veel body

    Lichte bitterheid in de afdronk

    Een degustatiebiertje die de zondagse wandelaars en bezoekers

    van het bezoekerscentrum aan het Molsbroek zeker zullen waarderen


    09-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11de Bierweekend van de Lambikstoempers - Alsemberg




    11de Bierweekend van de Lambikstoempers - Alsemberg



    Samen met de bierfanatics Geroen, Pierre en Gilberte

    bezocht ik op zaterdag 28 augustus 2010
    het Streekbier weekend van de Lambikstoempers
    in het
    CC De meent te Alsemberg (Beersel).

    Door een omleiding op onze weg konden we onverwacht en aangenaam
    kennis maken met de mooie
    streek van Witse.

    Via kleine kassei- en holle wegen bereikten we de zaal op de halsvormig,
    langwerpige berg ook Halsemberg of Alsemberg genoemd.





    Even het hoofd schuin houden om de weg te vinden.




    De Lambikstoempers is een biervereniging aangesloten
    bij Zythos een Confederatie vereniging van objectieve bierproevers.

    De naam verwijst naar de stamper die vroeger (vooral door vrouwen)
    gebruikt werd om een suikerklontje stuk te breken in een glas lambik,

    een schuimloos bier dat een zurig tot zuur karakter heeft.

    Aangezien de vereniging in de streek van de lambik
    (de Zennevallei en het Pajottenland) gevestigd is
    was de naam voor de hand liggend.
    (bron : Zythos)






    CC De Meent



    Dat de vereniging heel actief is in het Pajottenland
    bewijzen de vele artikelen die

    verschijnen in de streekkrant Editie Pajot.

    Jaarlijks organiseren de Lambikstoempers een aantal brouwerijbezoeken,
    proeverijen, de “Dag van de Oude Geuze”,
    een stand op de Kasteelfeesten van Beersel,
    “Zot van Geuze”,
    medewerking aan de organisatie van de “Tour de Geuze”,
    lezingen, enz...

     Ook dit Bierweekend in de Meent te Alsemberg is een jaarlijkse organisatie,

    Het is reeds hun 11de editie.




    Het eerste wat ons opviel is de schitterende locatie.
    De zaal is mooi ingedeeld en voorzien van bierreclames.
    Niet overdreven maar sober.






    Midden de zaal waren zes biereilanden.
    Amber & Donkere hoge gistingsbieren,
    Bio-Wit-Oud , Vlaams bruin,  Saison & fruitbieren
    Blonde Hoge gistingsbieren, Trappist en abdijbieren
    Buitenlandse bieren en frisdrank
    en tenslotte de Lambikbieren.



    Op de lijst pronkten maar liefst 105 biertjes



    Klik hier voor meer gratis...
    Steven Lintermans aan de stand van de Lambikbieren





    Wim De Kelver stond aan de Trappist-en abdijbieren






    Ludo Buggenhout & co. serveerde de buitenlandse bieren.






    Het onthaal, kassa, bierwinkel & Tombola





    In de zaal was er ook een indrukwekkende verzameling kroonkurkjes
    te bewonderen.







    Voorzitter Johan "Wanne" Madalijns" verwelkomde ons met
    een lekkere "Wadesda" 
    8,5% Alc.Vol.
    Een biertje van Brasserie de la Senne uit Brussel








    Wadesda is een mengbier
    Jambe -de- Bois met toevoeging van lambik Cantillon

    Blond bier met witte schuimkraag

    De neus bied ons toetsen van Brettanomyces.
    Een tikkeltje hout
    licht zurig

    De smaak is aangenaam
    licht zurig
    een zoetzurigheid van fruit
    citroen
    Enige hopbitterheid
    Heel lekker verfrissend biertje



    Moeilijk te bekomen is deze Chimay Dorée - 4,8% Alc.Vol.
    van Nottre Dame de St. Rémy - Forges-lez-Chimay
    Alleen verkrijgbaar bij Auberge de Poteaupre


    Blond wazige Trappist
    met een witte schuimkraag

    De neus is moutig bitter
    Gistig
    citrusprikkeltjes

    Frisse aanzet
    moutig Karamel
    Ook hier de lichte citrustoets
    hoppige toetsen
    het bier heeft een mooie achtergrondbitterheid
    Medium body
    licht bittere afdronk.









    Voor de hongerige magen was er een stand van
    ambachtelijke streekproducten.
    Geitjesweelde uit Gooik serveerde er rijsttaarten en mekkers (soort mattentaart)
    gemaakt uit schapen -en/of geitenmelk
    Ook diverse heerlijke schapen- en geitenkazen waren te verkrijgen







    Ook het proeven waard was deze Wolf 8 LTD Edition (8,5% Alc.Vol.)
    75cl fles.
    Gebrouwen door Lupus bij brouwerij Achilles.

    Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus bied ons een Karamelaroma
    Ook geroosterde mout prikkelt de neus

    De aanzet is zoet
    Hoofdzakelijk karamel
    hier en daar een opwelling van zoete sinaas
    nu en dan een Chocoladesensatie.
    Een smaakvol bier die mij kon bekoren.




    vlnr : Swa Robijns en echtgenote Giselle, Walter Thijs en
    Michel Rens van de Beerbrothers.





    Klik hier voor meer gratis...
    Een zicht op de mooie zaal.





    Ludo Buggenhout en Johan "Wanne" Madalijns
    volgen een cursus brouwerij aan
    CVO Elishout - COOVI
     (een instelling van de Vlaamse Gemeenschapscommissie)

    te Anderlecht.
    Met de klas hadden ze een Russian Imperial Stout gebrouwen.
    We werden maar al te graag getrakteerd met dit wonderlijke gerstenat.








    Russian Imperial Stout - 8,5% Alc.Vol.
    CVO Elishout - COOVI

    Donkerbruin - bijna zwart bier met een
    mooie dikke romige beige schuimkraag

    De neus ruikt lekkere geroosterde mout

    De smaak is die van zwarte chocolade
    Lichtjes gerookte prikkels
    geroosterde noten
    bittere en zoete toetsen spelen een smakenspelletje
    in de mond.
    bittere droge afdronk.
    Prachtig brouwsel.





    Nog een smaaksensatie waren deze twee lambiks van Hanssens
    Hanssens Lambic experimental Cassis (6,5 % Alc.Vol)
    en Hanssens Lambic experimental Raspberry (6,5% Alc.Vol).

    Ze zien eruit als twee glazen water waarbij de ene meer
    grenadine bevat dan de andere.

    Maar zodra u de aroma's opsnuift weet u wel beter.
    De Hanssens Lambic experimental Cassis is bordeauxrood van kleur

    ruikt naar pure zwarte bessen
    zurig.

    De smaak is krachtig
    Zurig
    donker fruit
    Zweempje hout?
    Zeer droge afdronk 

    De Hanssens Lambic experimental Raspberry
    Gegist op eiken vaten

    Licht roze van kleur

    Het aroma is licht zurig

    In tegenstelling is de smaak minder zurig
    Leuke toetsen van framboos
    ook hier een zweempje hout
    Droge afdronk.

    Toch twee verrassende frisse lambik's




    Ook dames degusteren graag een biertje.
    Sabine Mans (OBAD - Diest) en
    Gilberte Vandenbroeke (HOP - Wevelgem) 





    Klik hier voor meer gratis...

    Laten we eens een  Amerikaantje proeven
    Rare Vos - 6,5% Alc.Vol. 
    Brouwerij Ommegang (Moortgat)

    Oranje bruin biertje met een witte romige schuimkraag

    De neus ruikt lekke moutig
    aroma van vers brood

    De smaak is meteen raak
    Licht kruidige aroma's
    Hier ook dit vers brood niet veraf
    De smaak is zoet zonder storend over te komen.
    Fruitige toetsen (banaan) wanneer het bier ietsje verwarmt
    De afdronk is redelijk droog.
    Smakelijk brouwsel.

      


    Klik hier voor meer gratis...
    In de zaal werden ook foto's van de activiteiten van
    de lambikstoempers geprojecteerd.




    Klik hier voor meer gratis...

    Kijk eens wat we hier hebben ! een Jack-Op (5,5% Alc.Vol)
    Twee jaar geleden had de Leuvense biergroep AB InBev
    de productie van Jack-Op stilgelegd omdat er te weinig vraag naar was.
    Frank Boon (Lembeek) heeft het bier onder toezicht van AB Inbev
    weer op de markt gebracht.
    Ik denk dat ze in Werchter maar al te blij zijn.
    Het biertje mag echter niet over het gehele land verspreid worden.
    slechts in een straal van 20 km
    Daarom was ik zo blij om de nieuwe versie te mogen proeven.
    Ik heb thuis nog twee flesje van 11.09.06 die ik onder goed gezelschap
    eens zal ontkurken.

    Het nieuwe bier is donker amber met wit schuim.

    Het aroma is lichtzurig
    ietsje nootachtig

    De smaak is die van de gekende platte boterspekken
    afwisselend met een licht zurigheid
    de smaak is overwegend karamel
    Ook in de smaak heel diep een notentoets.
    het bier komt niet plakkerig over en heeft
    een mooie volle body.
    Best lekker.




    Klik hier voor meer gratis...

    Een Hopliet is volgens wikpedia een Oud-Grieks soldaat met een
    lange lans, een zwaard en een schild.
    Die vind u ook terug op het etiket van Hopliet (9,3% Alc.Vol).
    Hobbybrouwer Ronny Cypers van huisbrouwerij DilVil die het biertje brouwde
    schonk me een proevertje uit.
    Het is een blond biertje, licht wazig met een witte schuimkraag.
    Het bier heeft een fruitige en hoppige neus.
    Het is moutig zoet
    met fruitige toetsen.
    Het heeft een zoete afdronk.




    Klik hier voor meer gratis...



    Klik hier voor meer gratis...
    Ondertussen werd Voorzitter Johan "Wanne" Madalijns
    geïnterviewd door een (bevallige) in blijde verwachting verslaggeefster
    van de regionale zender Ring TV.


    Op deze onderstaande site vind u het verslag
    http://www.ringtv.be/index.php?id=3&datum=2010-08-30





    Voor we het festival verlaten nog even een gesprekje met Wanne.
    Inderdaad, het ging over bier!
    De ene in het sappige Brussels dialect de andere in het West-Vlaams.
    Dit is het mooie van bierproeven.
    Iedereen begrijpt elkaar.
    Wat een aantal km. verder van de Alsemberg niet kan gezegd worden.




    Klik hier voor meer gratis...
    Het sympathieke afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe
    die ik op het einde van de reportage op mijn Bierblog moest vermelden :



    "Tot noste joer"




    INFO :

    De Lambikstoempers vzw




     

    07-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alveringem - Voorstelling van de monografie "Als drie hanen kraaien in de roerkuip" door Chris Vandewalle.





    Naar jaarlijkse gewoonte ben ik op de voorlaatste zondag van augustus altijd uitgenodigd in

    het West-Vlaamse Alveringem.

    Die zondag is er aan en rond het Mout- & Brouwhuis de Snoek
    altijd
    een marktje of ruilbeurs voor oude bierflessen en bierattributen.

    Maar het belangrijkste is de traditionele monografie die er telkens wordt voorgesteld.

     

    Ditmaal kreeg het werk de titel

     

    ALS DRIE HANEN KRAAIEN IN DE ROERKUIP

    of

    De brouwerij Sint-Andries (18de-20ste eeuw) in Merkem




    De Nieuwe uitgave

     

     

    Deze interessante monografie over de Merkemse brouwerij St.-Andries of ook nog

     Brouwerij Dehaene genoemd, werd geschreven door de Diksmuidse
    archivaris Chris Vandewalle.

    Dit vijftiende nummer sluit aan bij de monografieën over het lokaal brouwbedrijf.

    Deze studies worden sedert enkele jaren door het Mout- & Brouwhuis de Snoek (Alveringem) gepubliceerd in de reeks Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief.






    Grote belangstelling aan Mout- & Brouwhuis de Snoek










    Moderator Franc Becuwe geflankeerd door
    Chris Vandewalle en Paul Vanneste.







    Chris Vandewalle



    Chris Vandewalle :

    “Brouwerijen in Vlaanderen zijn vaak aan familiebanden vastgeklonken:
    brouwerszoons trouwen met brouwersdochters,
    zo werden tradities doorgegeven en werd concurrentie beperkt.
    In de genealogie van de familie Syoen vinden we
    de mout- en brouwactiviteiten terug vanaf het eind van de 18de eeuw.

    De studie bespreekt in viertal hoofdstukken
    de evolutie van de Brouwerij St.-Andries in Merkem die vanaf 1798 werd uitgebouwd
    door de familie Syoen, La Grange en Buysschaert
    en in 1906 werd de brouwerij overgenomen door de familie Dehaene.
    In 1966 werden de brouwactiviteiten definitief stilgelegd.
    De uitgave combineert grondig historisch onderzoek o.m. in kadasterarchieven,
    notariaatsarchieven, lokale pers,
    briefwisseling uit familiearchief, historisch fotomateriaal, met onderzoek in situ”.






    De familie Dehaene en genodigden.





    Paul Vanneste (stichter oud brouwerij De Gouden Boom)




    Paul Vanneste had het over de gelijkenissen tussen
    een lokale brouwerij en een industriële.
    Er zijn gelijkenissen.
    De problemen zijn dezelfde.
    Met de brouwers zijn er geen problemen.  Ook de tweede generatie
    schept geen problemen.  Zonen volgen hun vader op.
    Vanaf de derde generatie duiken de problemen op met kozijnen.
    De ene is capabel de andere niet.  De gevoeligheden zijn groot.
    Er wordt minder geïnvesteerd en er is minder rendabiliteit.
    Tenslotte krijgt de vierde generatie allemaal oud materiaal.
    En kan niet meer renoveren.






    Het muzikale gedeelte kwam van René Essel en Co.











    Opmerkelijke aanwezigen waren bekende TV gezichten,

    Frans Maaes en echtgenote Karen De Visscher.

     Karen vertelde me dat ze indertijd nog voor het programma Vlaanderen Vakantieland
    een TV reportage gemaakt had over het
    Mout- & Brouwhuis de Snoek













    Uit de handen van Chris Vandewalle ontving de familie
    Dehaene de monografie.





    Daarna volgde een receptie met de biertjes Snoek Blond (Bavik) en Bruin (Strubbe). 





    Links : Kris Herteleer van brouwerij De Dolle brouwers (Esen - Diksmuide)
    in gesprek met de familie Dehaene, Paul Vanneste en
    Guido Vandermarliere






    Voorzitter van de Keteniers en Historicus Guido Vandermarliere

    Laureaat Het Gulden Hamerken 2010 was ook aanwezig.





    Brouwer Carl Verhaeghe (Vichte) op zoek op de flessenmarkt  naar
    een oude fles van eigen brouwerij





    Ook aanwezig was Dr Ir. Filip Delvaux en echtgenote.met zoontje
    Filip is Brewing innovatie adviseur 
    Centrum voor Wetenschap brouwtechnologie
    Departement Microbiële en Moleculaire Systemen (M ² S) K. U. Leuven
     



    Vooraleer de warme beenhesp werd aangesneden nog
    vlug een groepsfoto.



    INFO :
    http://www.desnoek.be





     

    05-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Baronneke Vorselaars streekbier - 't Hofbrouwerijke





    't Baronneke
    Vorselaars streekbier





    Vorselaar lanceerde in 2009 drie producten in het kader van Dorp met Toekomst

    een biertje ’t Baronneke, een lolly én een reus.

    Deze producten waren een soort
    hommage aan Baron De Borrekens en zijn familie,
    die sinds 1911
    het kasteel bewoonden om het enkele jaren geleden
    in erfpacht te geven aan een vennootschap.










    Mijn interesse gaat natuurlijk uit naar het biertje.

    Een donker biertje die vriend en biergenoot Geroen voor mij meebracht.

    Volgens het etiket zijn Roeland Snyers, en Nico Van Loock
    de mannen die zorgden voor het recept van dit streekbiertje.









    Volgens de gazet van Antwerpen van 27/08/2009
    stelden ze vier recepten voor.

    Ene Ad Peeters van de werkgroep overtuigde zijn medeproevers
    van de unieke, aparte smaak van het zes graden sterke donkere bier.

    Voor ze tevreden waren met het resultaat proefden ze honderd liter
    en gooiden ze honderd liter weg.
    Uiteindelijk hebben ze tachtig liter thuis zelf gebrouwen
    en de andere duizend liter in

     Brouwerij ’t Hofbrouwerijke” in Beerzel bij Jef Goetelen.

    Wat volgens mij geen slechte keuze was.












    ’t Baronneke – 6,5% Alc.Vol.

     

    Naar een recept van R. Snyers en N. Van Lonck

    Brouwerij ’t Hofbrouwerijke – Beersel



    Op het etiket : het kasteel van Vorselaar.




    Donker bier

    Met een mooie volle beige schuimkraag


     

    De neus bied een heerlijk aroma

    Eerst een lichte fruitige geur van donker pruimen.

    Vers brood kom zich mengen

    En dan dit sublieme tikkeltje geroosterde mout.

     

    De aanzet is moutig

    Niet zoet maar onmiddellijk een lichte bitterheid

    De smaak van gebrande mout geef de smaakpapillen een leuke toets

    Ook koffieprikkels waarneembaar

    Lichtjes gerookt

    Ondanks zijn slechts 6,5% Alcoholvolume heet het een gevulde body.

    De afdronk is bitter en droog

    Lekkere instap stout.



    Info : Brouwerij ’t Hofbrouwerijke

    Vorselaar


    03-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1ste Gents Bierfestival - Gentbrugge



    1ste Gents Bierfestival - Gentbrugge



    Dat de Gentse Biervereniging wind in de zeilen heeft bewees de bierclub

    op zaterdag 21 augustus 2010 laatstleden met hun eerste bierfestival
    in het
    Buurtcentrum aan het Keizerspark te Gentbrugge.







    Het mooie buurtcentrum in Gentbrugge.





    Veel bierproevers waren op de afspraak

    Voor de buurt die ietsje verderop de Ajuinfeesten aan het vieren waren
    was het een mooie gelegenheid om met de Belgische biercultuur kennis te maken.

     

    Daar had de vereniging immers voor gezorgd.

    Naast enkele klassiekers en enige traditionele bieren uit het Gentse
    om beginnende bierproevers  tevreden te stellen, stonden in het mooi verzorgd
    programma boekje tussen de 70-tal bieren,
    enkele prachtige primeurs te bespeuren.
    Biertjes die de echte bierliefhebber wist te waarderen.






    Het terras op het eerste verdiep.





    Het gezellige terras op het gelijkvloers aan de waterkant



     

    We installeerden ons buiten op het hoogste terras net naast de
    binnenzaal van het centrum.

    We hadden een mooi uitzicht op de benedenterras en het park.

    De zon scheen, wat moesten we nog meer hebben?

    Lekker bier natuurlijk.




     

    En daar zorgde voorzitter Karel Missaen onmiddellijk voor.

    We kregen meteen de vraag of we een
    kleine food and beer pairing zouden willen doen.

    Een firma (Corma NV nv) wilde weten of de smaak van hun bier Ganda Tripel (9,5 % Alc.Vol)
     gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge zou harmoniëren met hun Ganda ham.

    Aan de mooi geëmailleerde dure fles te zien was dit al lang beslist.

    En toch was er voor mij geen harmonie

    De tripel was nogal volmondig en te aromatisch. 

    Hij overheerste naar mijn gevoel te veel de smaak van de Ganda ham.




    Stukjes brood belegen met Ganda ham.
    Daarbij serveerde men ons een Ganda Tripel.







    Ganda Tripel.
    Een blond sterk parelend biertje
    met witte schuimkraag.
    De neus is vrij moutig.
    Een zoete aanzet
    Fruitige toetsen (sinaas).
    Het bier is nogal aromatisch
    Ook de afdronk is zoet met een minieme bitterheid.





    Geroen en ik proefden enkele Duitse bieren die op de lijst prijkten
    waaronder deze Aventinus (8,2% Alc. Vol.) van brouwerij Schneider & Sohn
    (Kelheim - DL)

    Donkerrood bier
    Geen schuim

    Het aroma is kruidig
    en moutig
    Ook een prikje alcohol

    Sterke zoete aanzet
    Complexe kruidigheid in de mond
    Volle body
    tamelijk zoet met een heel lichte bitterheid op de achtergrond.
      Een aangename kennismaking met een voor mij
    lekker Duits biertje.





    Een ander Duits biertje was deze
    Andechser Doppelbock Dunkel (7,1% Alc.Vol) van
    de Klosterbrauerei Andechs uit Andechs (DL)

    Donker roodbruin biertje waar de schuimkraag al vlug verdwenen is.
    Het aroma is van donker fruit (pruimen)
    en karamel

    De smaak is die van licht gebrande mout
    Geroosterd brood
    Koffie
    Donker fruit
    Botermenten (spekken)
    Een zeer complex gebundeld smakenpalet.





    Deze twee biervrienden van BLES duiken overal op!




















    In de binnenzaal was het ook erg druk.





    Zeven verschillende smaken?
    Misschien een horizontale proeverij van bier paté







    We proefden ook deze heerlijke Hop-Ruiter (8,5% Alc.Vol.)
    van de Scheldebrouwerij uit Meer.

    Goudblond bier met een witte schuimkraag

    Een heerlijk aroma van een fruitkorf
    Ananas, hopbloemen

    Ook de smaak mag er zijn van deze IPA
    Lekker hoppig
    citrus
    Niet agressief
    maar een prachtig evenwichtig bier
    met mooie smaakcomponenten
    fruitig en bitter in de afdronk.
    Heel lekker.
    Voor het eerst gedronken in de Stroopop in Zoersel
    (Reportage volgt)






    Onze Geroen in gesprek met een Gentse reporter.
    Meer mag ik niet zeggen







    Een volgend biertje is Den Principaal (7% Alc.Vol.)
    van brouwerij De Halve Maan - Brugge.

    Licht amber bier met witte schuimkraag

    Heel kruidige en fruitige neus
    Zoet aroma

    Moutig Karamel
    licht geroosterd
    Kruidig : Koriander en Kardemon
    droge afdronk
    Verrassend!






    Nog een prettige surprise was deze Wadesda  8,5% Alc.Vol.
    van brouwerij Brasserie de la Senne uit Brussel

    Wadesda is een mengbier
    Jambe -de- Bois met toevoeging van lambik Cantillon

    Blond bier met witte schuimkraag

    De neus bied ons toetsen van Brettanomyces.
    Een tikkeltje hout
    licht zurig

    De smaak is aangenaam
    licht zurig
    een zoetzurigheid van fruit
    citroen
    Enige hopbitterheid
    Heel lekker verfrissend biertje






    Een laatste proevertje was La Grande 10 (10% Alc.Vol) van
    Brasserie La Rulles (Rulles)

    Licht amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.

    Een lekker bitter en fruitig aroma

    De smaak is fruitig en hoppig.
    Koriander - Citroenprikkel
    Lichte alcoholtoets
    Een mooie bitterheid brengt een balans in het bier
    Droge afdronk.






    Enkele leden van De Gentse Biervereniging met vlnr :
    Pieter Audenaert, Fokke Dooijewaard, Karl Missiaen,
    Bart Herreman, Jan Van Den Berge, John Versyck


     

    Amper in 2009 gestart, mogen Karel Missaen en zijn Gentse biervrienden
    zich van nu af aan een volwaardige biervereniging noemen.

    Op enkele minpuntjes na (eigen aan een eerste Festival) wordt
    Het Gents Bierfestival een vaste blijver op de evenementenkalender.

    Proficiat mannen!




    :
    Het sympathieke afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe
    die ik op het einde van de reportage op mijn Bierblog moest vermelden :



    "Tot volgend jaar"




    INFO :

     

    De Gentse Biervereniging

    02-09-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!