Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queue de Charrue Blonde - 't Hof van Commerce in Stavele (WVl)

    STAVELE OF 'T WATERGAT (liedje)

    Kent gij de streek van God verkoren
    Effene vlakte, diep verschiet
    Wemelend veld waar 't gulden koren
    liefelijk zingt zijn ruischend lied

    Kent gij de streek van 't blonde Noorden
    't waait er en 't buist er 's Winters fel
    zoet zingt de wind zijn wild akkoorden
    't kind van de streek verstaat ze wel

    Kent gij de streek waar blijde stromen
    Mandel en Leie en IJzervliet
    kronkelend van de heuvelen komen
    vloeiende tusschen lis en riet

    Kent gij de streek waar 'k ben geboren
    waar dat ik kind en kersten werd
    Kent gij de klok en d'hoge toren
    mij alle twee zo dier aan 't hert




    't Hof van Commerce in Stavele.
    De tijd is hier blijven stil staan.
    Niets van 't varkentje gaat hier verloren



    Het café is gelegen naast de IJzer.

    ’t Hof Van Commerce

    In vroegere tijden was het gebruikelijk dat een caféhouder
    naast zijn horeca zaak ook fietsen herstelde.


    De Café-uitbater die tussen het tappen van twee pintjes ook het
     haar van zijn klanten knipte was in die tijd niet verwonderlijk.


    Veel herbergen combineerden wel vaker het aangename met het nuttige. 
    Herberg-bakkerij.  Herberg- beenhouwerij enz…
     
    De mannen gingen vroeger veel liever boodschappen doen dan nu.
     
    Wanneer ze bleven plakken aan de toog konden ze gemakkelijk 
    een smoes verzinnen dat er veel volk in de winkel stond.

    Nu moet je tevergeefs zoeken naar de herbergier
    die nog een dubbelambacht onder de pannen heeft.


    En toch ….!!!

    ’t Hof van Commerce in Stavele (W.Vl) is zo’n uitzondering.

    In de herberg is er een heuse beenhouwerij ingericht.



    Een beenhouwerij in een herberg. Waar vind u dat nog?


    Alle ouderwetse boerendelicatessen kunt u proeven
    aan het doorlopend buffet à volonté.

    U mag zo lang en zo veel degusteren tot u in feite niet meer kunt.

    In het authentieke kader met een streekbiertje
    uit het ruime assortiment sla je allicht meer achter de kiezen
    dan eigenlijk de bedoeling was.

    Maar wees gerust, niemand kijkt je daarop aan

     
     




    Alles van het varken, maar ook alles kunt u hier à volonté proeven.
    Wat u maar wil en zo veel u maar wil.



    Paul Vanholme komt uit een slagersgeslacht en zet de stiel voort.
    Hij heeft heel wat oude familierecepten bijgehouden.
    Iedere week maakt hij een vers Breugeliaans buffet met varkensvlees klaar
    zonder daarbij gebruik te maken van bewaarstoffen of smaakversterkers.
    Al dat heerlijks, van snuit tot staart, staat uitgestald
    in een beenhouwerijtje dat deel uitmaakt van het 150 jaar oude dorpscafé.




    De Herberg bevat verschillende ruimtes.
    De ene al meer verbazend dan de andere.


     
     
    Veel, veel details.
    U heeft ogen te kort om alles te observeren.




    De oude toog




    Voske en ik dronken bij het buffet een
    Queue de Charrue Blonde van 9% Alc. Vol.

    Queue de Charrue is eigenlijk het huisbier van drankenhandel
    Vanuxeem uit Ploegsteert.
    Er bestaan " soorten
    Queue de Charrue
    De Blonde die gebrouwen wordt bij Bios uit Ertvelde
    De Bruine gebrouwen bij Verhaeghe uit Vichte
    en de Amber gebrouwen bij Du Bocq uit Purnode




    Queue de Charrue Blonde – 9% Alc. Vol.

    Brouwerij Bios – Ertvelde

     

    Goudblond bier – licht wazig
    Weinig schuim (te koud geserveerd)
     


    De neus laat ons lichte alcoholprikkels opsnuiven.
    De aroma’s zijn die van een zoete likeur. (eau de vie op basis van fruit)
    rode sinaasappelsienen

     

    De eerste smaak is zoet
    warme alcoholtoetsjes fleuren onze smaakpapillen op
    daarna zoet fruitig
    de alcohol overheerst
    U proeft onmiddellijk dat u een  zwaar biertje degusteerd.

    Het is eerder een aangenaam
    dessertbiertje dan een bier om bij het eten te drinken.




    Queue de Charrue Blonde uit Ploegsteert geschonken in Stavele
    en gebrouwen in Ertvelde.




    Lekker degustatie biertje om na te genieten na een stevige maaltijd.




    En iedereen at maar door........tot ???

    29-02-2008 om 22:35 geschreven door William Roelens


    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betchard Blonde - Bière de Tubize.

    Het biertje “Betchard Blonde” is toch al een paar jaar op de markt.
    Eerst werd het gebrouwen door de
    Zennebrouwerij uit Sint-Pieters-Leeuw.
    Momenteel door De Proefbrouwerij uit Lochristi.

    Maar heel lang zal dit niet meer duren.
    Binnenkort zal het bier uit de brouwketels vloeien van
    ‘Brasserie de Tubize’.

    Deze toekomstige brouwerij is eigendom van Jean Rodriguez.
    Jean is eigenaar van het befaamde estaminet-restaurant ‘In
    ’t Spinnekopke’ gelegen
    op het Bloemenhofplein (place du Jardin au Fleur)
    te Brussel.
    Ondanks zijn Spaanse Nationaliteit is Jean voorvechter van Belgische streekgerechten.




    Een smaakvol moutig biertje.


    Betchard Blonde – Bière de Tubize – 5,5% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij  – Lochristi.

    Blond van kleur met een fijne witte schuimkraag.
    Fijne koolzuurpareling.

    De neus is zeer moutig

    De smaak is eerst ietsje neutraal.
    Na een tijdje neemt een zoete karamelsmaak de bovenhand.
    Het heeft zelfs iets aromatisch. Licht volmondig
    Wel heel smaakvol, voor een biertje van 5,5% Alc.

    Goed gebrouwen bier maar heeft toch ietsje te weinig bitterheid
    om als een aperitiefbiertje door te gaan.
    Maar dit is waarschijnlijk ook niet de bedoeling.
    Het bier is eerder gebrouwen voor jan en alleman.

    Ik denk dat dit bier aardig te combineren valt
    met enkele streekgerechten van ‘t Spinnekopke





    Betchard is de mascotte van de gemeente Tubize,
    Hij komt uit het œuvre van Jules Leclerc.
    "Betchard" betekent "blagueur" in het Waals.
    Deze figuur werd geboren in 1995 uit een wedstrijd
    van de lokale artiesten.


    Ook het wapenschild en een silhouet van de kerk van Tubize zijn te zien op het etiket.
    Deze werd ontworpen door Louis-Michel Carpentier.


    Naar 't Spinnekopke

    25-02-2008 om 23:44 geschreven door William Roelens


    22-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discover the Shop - Welcome to Pierre's 'Delices & Caprices'

    Delices & Caprices

    Na de persconferentie van Zythos (9 feb 2008)
    (zie 5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel)
    had David Le Roy (Vice-voorzitter van BLES) het lumineus idee
    om een bezoekje te brengen aan
    The Belgian Beer Tasting Shop  ‘Delices & Caprices’.
    Deze unieke zaak is gelegen in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt,
    het beroemde beenhouwersstraatje waar Johan Verminnen over zingt.



    In deze zaak vind je unieke Belgische bieren.
    U kunt ze kopen of ter plaatse degusteren tegen een schappelijke prijs.




    Bij het betreden van de biershop worden we meteen
    geconfronteerd met de Belgische Biercultuur.
    Toeval of niet? maar enkele 9 liter flessen Vielle Bon-Secours
    stonden ons smekend en bedroevend aan te kijken.


    De naam Beer Tasting Shop maakt meteen duidelijk waarvoor deze zaak staat.
    Bier kopen en proeven.
    In de winkel staan een paar tafeltjes en stoelen waar u op gemak een Belgisch biertje
    kunt degusteren uit het ruime en uitzonderlijke gamma.




    Fons Minne (bestuurslid Zythos en voorzitter van De Heikantse Bierliefhebbers)
    en Marc Janssen (voorzitter van de Breese Beerprevers)




    Een lachende David Le Roy (ondervoorzitter BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid Breese Beerprevers) en mezelf



    Tussen de vele Belgische bieren
    David Le Roy (ondervoorzitter
    BLES - Zottegem) 
    met Pascal Janssen (bestuurslid
    Breese Beerprevers) en Voske







    Een 300-tal bieren zijn er te verkrijgen.
    Mooi verdeeld over de winkel.

    Naast bier zijn er ook Belgische aperitieven, fruitwijnen en likeuren te verkrijgen.



    Nog te koop : enkele schitterende Kerstbieren.
     


    Naast een Anker-Bok uit Mechelen
    het lekkere SloCK bier (met het nog oude label)
    van mijn goede vriend Carl Kins.





    Uit het Brusselse.  De prachtige biertjes van de Zenne brouwerij.





    Pierre Zuber de uitbater is van Zwitserse nationaliteit.
    Hij is gehuwd met een dame uit Gent en is lid van verschillende Zythosverenigingen.
    Als Zwitser weet hij alles af van onze Belgische Biercultuur.
    Hij is er als de kippen bij als er een nieuw biertje op de markt verschijnt.
    Bij ieder fles bier die hij ontkurkt vertelt hij als een volleerd biersommelier
    van waar het bier afkomstig is, de samenstelling en welke smaak u kan verwachten
    en soms is er ook een anekdote bij.



    Een eerste biertje die we proefden was het voor ons
    het onbekende "Désir"
    Dit eenmalig brouwsel werd twee jaar geleden
    gebrouwen door brasserie
    Brootcoorens (Erquelinnes).

    Het recept van het bier was samengesteld door

    Zou Sai Quing, een Chinese dame die rechtover zijn shop woont.
    Zij is gespecialiseerd in geneesmiddelen met Chinese kruiden.
    Het bier zou goed zijn voor de geest en het lichaam omdat het 9 Chinese kruiden bevat
    waaronder het Oriëntaalse ginseng.




    Natuurbier met 9 Chinese kruiden.



    Désir - 9% Alc. Vol.
    Brasserie Brootcoorens - Erquelinnes (Henegouwen).

    Ondanks zijn twee jaar ouderdom was het blonde bier nog
    redelijk helder en had een mooie witte schuimkraag.

    De neus liet ons toch een kleine oxydatie ruiken.
    Ook de geur van karamelmout beroerde onze miljoenen geurreceptorcellen.

    Het bier had bij de eerste slok een fruitige aanzet.
    Het was nog mooi hoppig
    met een lichte bitterheid.
    Het had een alcoholzoetigheid die aangenaam overkwam.

    Ondanks de 9 kruiden was het biertje niet extreem kruidig.
    We hadden het graag twee jaar vroeger willen degusteren.


    Pierre bracht enkele houten kommetjes op tafel met kaas
    die gewassen was in Trappist van Achel.


    Een tweede biertje die we degusteerden was
    "IV"  een saison van de onlangs nieuwe geopende brouwerij
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille uit de gelijknamige Waals-Brabantse gemeente.

    Pierre verteld ons dat de naam 'IV' afkomstig was van de vier seizoenen
    vandaar een saison bier. In de nieuwe zytholoog gaat Casimir Elsen nog een stukje verder.
    De IV verwijst ook nog naar de vier ingrediënten waarmee het bier werd gebrouwen
    en je zou er zelfs een familiesymbool kunnen inzien.
    De twee brouwers Alexandre en Stephane hebben drie kinderen en beschouwen het bier
    als hun vierde kindje.



    ‘IV’ een etiket vol symboliek.


    ‘IV’ Saison – 6,5% Alc. Vol.
    Brasserie de Jandrain-Jandrenouille - Jandrain-Jandrenouille (W-Br)

    Een wit blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.

    De neus is bloemig
    Ook geuren van Lychee

    De smaak is meteen een voltreffer.
    Lekker hoppig en bloemig.
    Citrusprikken.
    Men smaakt onmiddellijk dat er Amerikaanse hopsoorten gebruikt zijn.
    Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
    Het heeft een mooie droge afdronk.

    Een prachtig bier van jonge brouwers
    die precies weten wat brouwen is.




    Pierre verraste ons met een salami gelegen in Orval bier.




    De Zythosvereniging "De Breese Beerprevers" houden dit jaar nog een proeverij
    van honingbieren.  Pascal bestuurslid van de vereniging stelde voor om eens
    'Le Pavé de l'ours' van Brasserie Silenrieux te proeven.
    We gingen maar al te graag op het voorstel in.


    Mag het een glaasje honing zijn voor de heren bierproevers?



    Pavé de l’ours – 8% Alc. Vol.
    Brasserie Silenrieux – Silenrieux (Namen)


    Donker blond biertje met dik wit schuim
    De neus verraad onmiddellijk honing.
    Ook zoete gistaroma's.

    De eerste slok is effectief een uitgesproken honingsmaak.
    De smaak is in tegenstelling tot de geur niet overdreven zoet.
    Een biertje voor de echte honingliefhebbers.
    Wie echt honing lust zal ook dit bier erg graag drinken.
    Het tegenovergestelde is ook waar.
    De nasmaak heeft zelfs een nabitterheid van kruiden.






    In de winkel liggen zelfs kaartjes waar je uw proefnotities
    kunt noteren.

     


    Bij ons vertrek hadden Amerikaanse bierliefhebbers
    reeds onze plaatsen ingenomen.
    Pierre Zuber kon weer zijn verhalen kwijt.



    Delices & Caprices
    Rue des Bouchers 68 - 1000 Brussel
    Op 200 meter van de Grote Markt

    Meer dan een bezoekje waard wanneer
    u zich in de hoofdstad bevind.

    22-02-2008 om 18:17 geschreven door William Roelens


    18-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flodder - De Proefbrouwerij - recept Patrick Cocx

    Het bier dat we ditmaal voorstellen komt uit het brein van Patrick Cocx uit Beerse.
    Wanneer hij op een dag kennis maakt met een biertje
    die een vriend van hem zelf gebrouwen had, kreeg hij ook zin om
    de roerstok te hanteren.
    Hij is beginnen lessen volgen en bouwde later zijn eigen brouwinstallatie.

    Na enkele proefbrouwsels had hij een biertje gebrouwen die volgens vrienden en kenners
    qua smaak en uitzicht  gemakkelijk naast dat van een grote brouwerij zou kunnen staan.


    Voor de naam moest hij in feite niet ver zoeken.
    Beerse is een carnavalgemeente en bij een verkleedpartijtje had
    Patrick zich in de huid van Ma Flodder gestoken.
    (Ma Flodder is de dolgekke moeder uit de
    Nederlandse filmtrilogie en TV-reeks 'de familie Flodder').
    Bij het
    discussiëren over de naam was de link al vlug gelegd met dit personage.
    ’Flodder’ was dus de defenitieve naam voor zijn eerste brouwsel.




    Het etiket op de flesjes is getekend door Luc De Doncker uit Gierle.
    Het gaat om een karikatuur van Patrick verkleed als 'Ma Flodder'.
    Hetzelfde etiket wordt ook gebruikt voor de glazen.





    Een mooi ogend biertje.



    Zelf bottelde hij het bier op flessen van 75 centiliter,
    maar die waren niet handig om op café te verkopen.
    De flesjes van 33 centiliter waren daarvoor beter geschikt.

    Hij heeft zijn bier op grote volume laten brouwen
    bij de gekende Proefbrouwerij uit Lochristi.



    Door het invallend zonlicht is het bier in het linker glaasje iets bleker dan het rechtse.





    Flodder – 8% Alc. Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Patrick Cocx

     

    Blond bier met een witte romige schuimkraag

     

    De neus is lekker fruitig

    Ook gistprikkels zijn te ruiken.

     

    De eerste aanzet is licht zoet

    Het bier komt meteen verfrissend over

    Lichte zurige tintjes van perzik.

    Ook koriander toetsjes zijn te smaken

    Kortom : fruitig met een licht zurigheid


    Door zijn frisheid en in combinatie met de 8% Alc.Vol kan
    het gevaarlijk uit de hoek komen.

    In de droge afdronk is er nog een lichte nabitterheid te proeven.

    Een mooi gebrouwen klassiek biertje.



    Gelukkig heeft de rook van de sigaret van mama Flodder
    geen storende effecten op het aroma.





    Het rugetiket.

    18-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Zythos - Persconferentie in het Brouwershuis te Brussel
    Op zaterdag 9 februari gaf de
    bierconsumentenvereniging 'Zythos'
    in het Brouwershuis te Brussel naar aanleiding van zijn vijf jaar bestaan
    een persconferentie met als thema
    'De Consument in de Belgische bierwereld'
    Zythologen Voske en ik waren uiteraard van de partij.



      
    Het brouwershuis is aan restauratie toe.



    Het Brouwershuis is één van de vier belangrijke gevels op de Grote Markt
    van Brussel die volledig  wordt gerestaureerd.
    Met deze maatregel wil het stadsbestuur de hoofdstad meer uitstraling geven.
    De renovatiewerken kosten 900.000 euro.


    Het huis werd gebouwd tussen 1695 en 1698.
    Het is van de hand van architect Willem de Bruyn en de
    beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.




    Het beeld van St. Arnoldus versiert de inkomhal.
    Sint Arnoldus is de schutspatroon van de brouwers.



    De persconferentie vond plaats op het tweede verdiep.





    De trap met de mooie trapbekleding (met het logo van de Belgische Brouwers)
    brengt ons langs verscheidene glazen kasten met oude bierpotten
    en antiek porselein naar de conferentiezaal.




    Ook in de prachtige conferentie zaal
    zijn glazen kasten voorzien waar porseleinen kruiken
    en tapkranen tentoon gesteld zijn.
    Verzamelaars zouden hier watertanden.




    Naast het volledig nieuwe Zythosbestuur waren ook
    Philippe Buisseret (De Confederatie van Belgische Brouwers)
    en Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) aanwezig. 


    Vlnr : Marc Mertens, Erik Vandeperre, Jan De Haes en Philippe Buisseret.




    Voorzitter Erik Vandeperre sprak in zijn toespraak over 5 jaar Zythos.

    Hij gaf een overzicht van 5 jaar biercultuur. 
    Zythos heeft momenteel 27 volwaardige leden en twee waarnemende leden.
     
    Dat is niet veel, maar Zythos is dan ook een confederatievereniging
    die momenteel 29 Vlaamse verenigingen overkoepelt.

    Deze 29 verenigingen zelf hebben bijna 2000 leden.

    Hij had het verder over de rol die Zythos in 2008
    wil profileren naar de Belgische bierliefhebber, maar ook naar de brouwers toe.

     

    Philippe Buisseret vertegenwoordigde de Confederatie van Belgische Brouwers
    en
    schetste in zijn toespraak de situatie van de Belgische brouwerijen
    . 
    Hij had het over de opmars van de Belgische bieren in het buitenland.

    Hij nodigt ook iedereen uit op zondag 20 april 2008 voor de Open Brouwerijendag. 
    Een 35 brouwerijen zullen die dag speciaal un deuren open zetten.

     

    Jan De Haes (voorzitter Fed. Horeca Vlaanderen) stak het niet onder stoelen of banken
    over de moeilijkheden  in de horecasector.
     
    Hij had het ook over hun nieuw project “vzw Tafelen in Vlaanderen’
    Het project telt zes actielijnen,  ‘Lekker actief’, ‘Lekker weg’, ‘Lekker beleven’, ‘Lekker land’, ‘Lekker terroir’ en ‘leven in de brouwerij’.
     
    Vooral bij het laatste project vraagt hij samenwerking van Zythos
    en de Confederatie van Belgische Brouwers.


     



    Daarna had Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) het over vijf jaar
    bestaan van het tijdschrift De Zytholoog.
    De oplage is verhoogd en met trots stelde hij het
    eerste nummer (nr20) voor in meerkleurendruk.

     

    Fons Minne (Acties & activiteiten) sprak over wat Zythos
    zoal gepresteerd heeft in de laatste vijf jaar
    en,
    wat de vereniging Zythos zo allemaal doet en nog zal doen.

     

    Linda Van loo (Zythos Bier Festival) tenslotte,  
    gaf toelichting over de komende editie 2008
    die op zaterdag 1 en zondag 2 maart zal doorgaan in
    de Stadsfeestzaal van Sint-Niklaas.







    Na de persconferentie was er nog een receptie in de kelderverdieping van het Brouwershuis.

    Daar huist sinds 1952 het kleine maar mooie brouwersmuseum.








    Gezellig napraten met een fris biertje en belegde broodjes
    in een prachtig decor.  Meer moet dat niet zijn.





    Het museum bestaat uit drie delen :
    Een 18de-eeuwse brouwerij (afkomstig uit Hoegaarden),
    een kelderherberg en een evocatie van een hoogtechnologische moderne brouwerij.

     


      

     
    In het museum wordt de rijke traditie van het Belgisch bier
    levendig gehouden.  De bezoeker kan er kennis maken met alle werktuigen,
    de brouw- en gistkuipen, de kooketel en het materiaal uit de 18de eeuw.





    In de kelderherberg verandert men elke week van brouwer,
    maar de identiteit van het geschonken bier wordt nooit prijs gegeven.
    Wat we dus gedronken hebben verklap ik dus niet.



       


    Het gezellige café worden de herinneringen aan lang
    vervlogen tijden opnieuw werkelijkheid.





    Het vernieuwde Zythosbestuur.poserend in de zaal van een
    hoogtechnologische moderne brouwerij (derde deel van het museum)
    Zittend van links naar rechts :
    Erik VANDEPERRE (Voorzitter) - Dany VANSCHOONBEEK (Ledenadministratie)
    Rechtstaand van links naar rechts :
    Marc MERTENS (De Zytholoog) - Mark WASTIJN (Vicevoorzitter) - Marc BRUSTEN (Penningmeester)
    Casimir ELSEN (Secretaris) en Fons MINNE (Acties & activiteiten)

    Zythos

    Het Brouwershuis

    13-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Magerman, Hendrik Goris en De Struise Brouwers te gast bij de Waregemse Bierfanaten.

    Bob, Hendrik en de Struise
    te gast bij de Waregemse Bierfanaten.



    Welkom bierproevers.


    Vrijdag laatst (8 feb 2008) vond in café de Heerlijkheid in Waregem

    een vertel- en proefavond avond plaats met bierkenner Bob Magerman.

    Bob is vooral bekend voor zijn

    bierbesprekingen in Bierpassiemagazine en zijn wekelijkse columns in de krant ‘De Morgen’

    Naast deze rubriekjes heeft hij ook nog twee boeken geschreven.

    ‘Het Belgisch Bierboek’ uitgegeven in 2002 bij Lannoo en ‘36 merkwaardige Belgische bieren’

    Een bundeling van 36 columns die eerder gepubliceerd  werden in De Morgen.

    Dit boekje werd uitgegeven in 2005 door Media Marketing Communications NV.

    Deze boeiende avond werd ingericht door bierproeversclub

    ‘De Waregemse Bierfanaten’.



    De Heerlijkheid.
    Een leuke herberg met een mooie bierkaart.



    Het bovenzaaltje was ingenomen

    door een 40-tal bierfanaten.

    Voske en ik konden natuurlijk niet afwezig zijn.

    Temeer omdat we nu ook lid zijn van deze nog jonge biervereniging.




    Brouwer Jan Vandenberghe van brouwerij Lupiline
    laat Bob kennis maken met zijn kersverse eersteling  'Primula'.


     

    Met een bespreking van vijf echte streekbieren

    (bieren die ontstaan en gegroeid zijn in een bepaalde streek of continent)

    wist Bob ons op een aangename manier te boeien.

    De praatvaardige Wettenaar gaf informatie over elke van de vijf streekbieren

    Het ontstaan, de herkomst en geschiedenis ervan. 

    Ook een deskundige uitleg over de grondstoffen, de brouwwijze van ieder bier

    behoorde tot zijn deskundige uitleg.

    Natuurlijk werden de bieren na iedere uitleg aan onze
    smaakpapillen voorgesteld.




    Bob Magerman, een bierspraakwaterval.
    met kennis van zaken.



    5 echte typische streekproducten waren voor Bob o.a


    Een  pilsbier uit Tsjechië.

    Een Waalse Saison
    Uit het Pajottenland een oude lambiek

    Uit het Duitse Bamberg een typisch rookbiertje

    En tenslotte een Vlaams Roodbier.



    De Waregemse bierfanaten  hadden het aardig druk om de veertig
    aanwezigen van bierproevers te voorzien.





    Het ontstaan, de herkomst en de geschiedenis van het bier. 

    werden door Bob Magerman op vakkundige wijze uitgelegd.






    Pilsner Urquell  4,4% Alc. Vol.
    Plzensky Prazdroj (SABMiller)
     - Plzen - Tsjechië.

     

    Blond en helder bier met weinig schuim
    fijne koolzuurpareling.

     

    De neus was niet meteen waarneembaar.

    Na een tijdje een fijne moutgeur
    Ook een licht zurige walmpje

     

    De smaak was meteen raak.

    Hoppig en bloemig

    moutig met een lichte smaak van vers brood.

    Ook niet te moutzoet.

    Maar een mooie evenwichtige bitterheid

    Een droge afdronk.





    Saison Pipaix 6% Alc. Vol.

     Brasserie Vapeur – Pipaix (Henegouwen)

     

    Amberkleurig met een gebroken witte schuimkraag.

     

    Het aroma was licht zurig

    De smaak was kruidig

    Met licht zurige toetsen

    Het bier bevat zwarte peper en lichte gember
     wat ik helaas moeilijk kon uithalen.




     

    .Oude Lambiek 5% Alc. Vol. 

    Geuzestekerij De Cam – Gooik (Vl-Brabant)

     

    Amberkleurig

     

    een zure neus
    azijnprikkeltjes
    Een typische Kaasaroma kon je heel diep opsnuiven

     

    De smaak is die van een droge sherry

    Kurk droog

    Hout

    En toch heerlijk mals. 
    Een
    schitterend bier

    Samen met Cantillon is De Cam 
    de enige geuzestekerij waarvan oude Lambiek op flessen te verkrijgen is.


     

     

     

    Aecht Schlentera Rauch bier – 5,1 % Alc. Vol.

    Braüerei  Heller - Bamberg (Duitsland)


    Een heel donker biertje met beige schuimkraag.

    De neus werd onmiddellijk geconfronteerd met de geur van gerookte hesp.

    Ook heel diep een karamelgeurtje

     

    De smaak was ook die van gerookt vlees

    Ondanks de redelijke overheersing van gerookt is het bier zeer zacht.

    Toetsjes van karamel vind u er ook in terug

    Het is een lekker moutachtig biertje.

    Voor de echte liefhebbers.

    Na een tijdje wen u zich aan de smaak, maar een hele avond van dit bier proeven
    zou wel van het goed te veel zijn.

    Past natuurlijk uitstekend bij gerookte gerechten.



     

     

     

    Rodenbach Grand Cru - 6% Alc.Vol.
     Rodenbach – Palmbreweries - Roeselare

     

    Rood bruin – met beige schuimkraag

     

    De neus is zuurzoet
    met die typische wijngeurtjes

     

    Zuurzoet aanzet

    met smaken van hout

    Fruitige prikken van zure appels

    Na rijping zet het azijnzuur zich om in heerlijk esters.
    Er is een heel klein pietluttig beetje azijzuur te proeven.

    Mooie licht zure afdronk.

    Een mooie afsluiter voor deze toch wel fijne avond.


    Twee verrassingen.




    Maar Geroen zou Geroen niet zijn als hij geen verrassingen in petto had.
    Met trots en enige fierheid kondigde hij als een echte Amerikaanse Predikant
    de aanwezigheid aan van 'werelds Beste bierbrouwers.
    De Struise Brouwers van Lo-Reninge.

    Ook de sympathieke Hendrik Goris van Bierfirma 'Buitenlust'
    werd aangekondigd.

    De heren kwamen niet met lege handen.
    Integendeel.  We konden na de plas- en rookpauze
    kennis maken met nog 5 biertjes van deze brouwers en brouwfirma.




    Urbain Coutteau en Carlo Grootaert twee van de vier Struise. 
    Ze werden door Ratebeer uit geroepen als Beste Brouwers van de wereld.


    Lees alles over deze benoeming op hun website
    http://struise.noordhoek.com/eng/



    Tijdens de plas- en rookpauze nam Voske deze foto.
    Van links naar rechts :

    Edwin Ghequire van het  Poperingse Bierproeversgenootschap,

    Bob magerman, Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust, ikke en
    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers.





    Urbain gaf ons enkele toelichting bij hun bier
    'Pannepot Grand Reserva Vintage 2005'



    In 2003 hebben ze dit bier ontwikkeld.  
    1 jaar later noemden ze het Pannepot.

    De naam is ontleent aan de voorouders van Carlo.

    Dit waren kustvissers.  Ze visten met een pannepot, dit waren panneschuiten
    of platte bodems die op het strand konden aanmeren.
     
    Na de vangst
    werden ze gelost door de vrouwen
     en werden dan via houten karren naar 
    Veurne stad gebracht.

    In die tijd brouwden ze toen al Pannepot. 

    Dit was een soort stout waarin eigeel werd geklutst.

    Een biertje gebrouwen om voldoende energie te geven aan de vissers.

    Via geschriften hebben de struise brouwers geprobeerd de originele Pannepot na te bootsen.

    Ze hebben hun nieuwe bier op de Internationale markt gebracht, 

    en het bier werd ontdekt door een Deen.

    Zo zijn ze de Pannepot gaan beginnen te exporteren naar Denemarken.

    Vandaar is ook Zweden erbij gekomen,

    Dan kwam het in een stroomversnelling. 

    Pannepot is gegroeid als een begrip.

    Het wordt voor 90% geproduceerd voor het buitenland.

    Men kan het vinden in Scandinavië, Amerika, Japan, Italië en Canada.




    Het etiket van de Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    Ook wel "Old Fisherman's Ale Aged on Oak" genoemd







    Ze hebben eind 2005 drie brouwsels voor één jaar op nieuwe eiken vaten gestoken.

    1 deel hebben ze op flessen getrokken en in 2007 voorgesteld op het Zythosfestival. 
    Het bier werd er goed ontvangen door het grote publiek en de vele bierliefhebbers.


    Een tweede deel hebben ze overgepompt op gebruikte calvadosvaten.

    Ze hebben dit bier nog een jaar laten rijpen. 

    Het bier hebben ze gebotteld tussen Kerst en Nieuwjaar 2007.

    Het gebotteld bier hebben ze dan nog 6 weken laten rijpen. 


    Let op !! ieder gebrouwen bier laten de Struise zes weken rijpen wat zeer verstandig is

    Voor de evolutie en de uiteindelijke smaakbepaling van het bier.

     

    Zo komen ze aan de naam Pannepot Grand Reserva Vintage 2005
    of ook Dobbel Barrel Age wat betekent

    Dubbel rijping op eiken vat.


    Pannepot Grand Reserva Vintage 2005

    Brouwerij De Struise Brouwers - Woesten

     

    Het bier heeft een donkerbruine kleur

    Met beige schuimkraag

     

    De neus laat ons kandij ruiken

    Ook een aardig kruidengeurtje bespeelt ons reukorgaan.

     

    De smaak is zowel zoet als bitter

    in een mooi evenwicht.

    Karamel en kandij

    Maar ook lichte calvados prikjes steken hun kop uit.

    De lekkere alcoholtoetsen brengen warmte in onze mond.

    Wat een lekker complex bier.

    Een echte cocktail van eik, calvados en ik denk een zevental kruiden.

    Van het goede te veel?

    Nee hoor.  Als u alles weet te doseren dan kan het niet anders dan een lekker bier zijn.

    Ze zijn momenteel de Beste brouwers en hun bieren bewijzen het.



    Van Rexroth a original Belgian Ale naar Dubbel Buitenlust.

    We laten Hendrik Goris aan het woord.
    Buitenlust Bier VOF  - Kapellen

    BUITENLUST
    EEN BIER ONTRUKT AAN DE VERGETELHEID



    “als we een pluim mogen op onze hoed steken, dan is het toch dat we herkend hebben dat dit bier moest ontrukt worden aan de vergetelheid. Het was indertijd op onze aanwijzingen gebrouwen voor een firma, die nu eigenlijk niet meer bestaat en ik ben niet zeker dat het anders exact zo nog zou gebrouwen zijn. In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Met dank aan Dirk Naudts natuurlijk, maar hij brouwde indertijd toch wat wij wilden.”

     

    Dit bier werd voor het eerst einde 1998 op punt gesteld. Mede door uw dienaars, tevreden loonslaven van het ter ziele gegane Mannesmann. Het noemde toen "Mannesmann Rexroth" bier en werd begin 1999 in zijn opgemerkte blauwe fles gratis aan klanten gegeven als eindejaarsgeschenk.

     

    In 2000 werd een variante gebrouwd voor het toenmalige Mannesmann Rexroth. Vodaphone had net in volle internetgekte Mannesmann gekocht en betaald met eigen aandelen. Het gedeelte "oude economie" van  "Atechs Mannesmann" werd meteen weer afgestoten en na een afgebroken beursgang door Siemens en Bosch gekocht. Middenin de onzekerheid ging ook deze fles gratis naar klanten. Het variantebier smaakte toch lichtjes anders en bevatte ook wat minder alcohol. Beide bieren hadden kregen een duidelijk afgescheiden groep voorstanders binnen dezelfde liefhebberskring. Er zijn plannen om het lichtere Mannesmann bier ook opnieuw te brouwen en we houden u natuurlijk op de hoogte.


    We proefden vier versies.

    De Rexroth 7,5% Alc. Vol. (7 jaar oud) uit de speciale 75cl fles
    Buitenlust 8,5% Alc. Vol. uit 2005 uit een 75cl fles met een vierkleuren etiket.
    gebrouwen voor Lapp Benelux (er waren slechst 6 flessen meer)
    Dubbel Buitenlust 2005 -  8,5% Alc.Vol - 33 cl fles
    Dubbel Buitenlust 2007 - 8,5% Alc.Vol - 33 cl fles

     


    De Waregemse Bierfanten met penningmeester Marc Decock
    schenken De 7-jarige Rexroth uit.




    Rexroth 7 jaar oud.  De voorloper van Dubbel Buitenlust.
    Een relatiegeschenk
    .

    De Rexroth van 7 jaar oud - 75cl fles - 7,5% Alc.Vol.

    Donkerblond
    verspreidde een oxydatiegeur.
    Cherryaroma.

    De smaak was nog redelijk goed.
    Zoet geoxideerd
    Ik smaakte boterspekken
    er was toch nog een beetje hopbitterheid.

    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 75cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had ook een lichte oxydatiearoma.
    Ook Cherry en karamel
    zoet met een nog lichte bitterheid.
    de moutsuikers verbergen de hop.




    Dubbel Buitenlust met vierkleuren etiket.
    botteldatum 2005.




    Dubbel Buitenlust uit 2005 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    had een beetje dezelfde geuren en kleuren
    zoals de 33 cl fles.
    Maar had nog een redelijke bitterheid.
    Iets bitter dan zijn de 75cl fles

    Ondanks hun ouderdom waren de verouderde bieren nog
    best te drinken.


    Dubbel Buitenlust 2007 - 33cl fles - 8,5% Alc.Vol.

    Een lekker moutaroma
    ook fruitige toetsjes

    Fruitige smaak
    bloemig
    een prachtig evenwicht tussen zoetmout en bitterheid
    De afdronk is lichtbitter.
    heel lekker biertje

    Al deze bieren werden gebrouwen in
    de Proefbrouwerij te Lochristi

    Een hele mooie avond met leuke verrassingen.
    Ik vertel er ook nog bij dat er een biermand en een etentje
    voor 2 personen kon gewonnen worden.

    Proficiat Waregemse Bierfanaten.

    11-02-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H. Hipoldus' Hofbock - Het Hofbrouwerijke - Beerzel

    H.HIPOLDUS HOFBOCK



    Het originele etiket

    Op het Zythos Bierfestival 2007 en de Waregemse Bierhappening 2007

    had ik al kennis gemaakt met de bieren van ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel.

    De stout ‘Hofblues’ had me toen erg verrast.

    Ik was maar al te blij dat ik uit handen van mijn vriend Geroen Vansteenbrugge

    (secretaris van de Waregemse Bierfanaten – waar ik nu ook lid van ben)

    enkele flesjes H.Hipoldus Hofbock mocht ontvangen.


     



    Een lekker biertje voor het goede doel.


     

    Brouwer Jef Goetelen wist mij via e-mail te melden :

     

     

    “H.Hipoldus is het moederbier van de hofnar :))

    m.a.w.  hofnar is deze keer eens het etikettenbier.

    De Heikantse (Zythosvereniging) hadden de eer en het

    genoegen om deze originele receptuur van't Hofbrouwerijke  

    met die o zo lekkere whiskeymout boven de doopfond te houden.

    't moet niet altijd andersom zijn nietwaar.

    De naam is ontstaan bij de Heikantse;

     

    Hikske is een figuur in de streek,  vandaar de naam Hikskes Hypoldus Hofbock.”

     

    Dit bier werd gebrouwen voor het Goede doel “De Regenboog”

    Organisatie “De Heikantse”

    Lees ook ‘Bottelen voor het Goede Doel’ op de blog van Steven Vermeylen

     

     

     

    H.Hipoldus Hofbock – 6% Alc. Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel



     

     

     Een prachtig biertje in een proefglaasje.



    Amberkleurig biertje met een fijne gebroken witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling.

     

    Het aroma was niet onmiddellijk waarneembaar.

    Eventjes laten rusten.

    Maar na een tijdje komen de heerlijke moutgeuren op je af.

     

    De eerste smaak is verrassend

    Een aangename niet al te scherpe  gefumeerde smaak afkomstig van de Turfmout.

    (Turfmout of ook nog Whiskymout genoemd)

    Ook lichte zoete karameltoetsen zijn te smaken.

    Met hier en daar een zuur prikje

    Na een paar slokjes kom er een mooie bitterheid

    uw smaakpapillen beroeren.

     

    Een heel lekker biertje

    Brouwer Jef Goetelen bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn

    om te kunnen genieten. 

    Dit is bierkunst op zijn best.

     

     



    Wie de bieren van het Hofbrouwerijke graag zou willen proeven

    kan dat doen op de 2de Waregemse Bierhappening

    Op Paaszaterdag 22 maart 2009 vanaf 13.00u
    zaal Red Path op de Hippodroom, Holstraat 99 te 8790 Waregem.

    08-02-2008 om 17:57 geschreven door William Roelens


    04-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Oostensche Baron of het James Ensor Beer.


    Den Oostensche Baron of het James Ensor beer.



    Wie Oostende zegt, voegt er in één adem de Koningin der badsteden aan toe.
    Maar de Koningin der badsteden zou niet koninklijk zijn zonder James Ensor
    alias 'Den Ostenschen Baron'
    .

    Bij een niet zolang geleden bierproeverij bij mij thuis
    hadden Zythologen Thierry en Bianca een fles
    'Den Oostensche Baron' meegebracht.
    Het jonge koppel woont in Bredene (niet ver van Oostende)
     en kon dus gemakkelijk dit gebonden streekbiertje
    op de kop tikken.

    Voske en ik hadden het al eens geproefd heel lang geleden op
    het jaarlijks terugkerend bierfestival van de
    Oostendse Bierjutters.
    Het bier was ons toen echt bevallen.
    We waren maar al te blij dat we dit Oostendse biertje zoveel jaar later
    nog eens konden proeven.





    Een fiere Baron van 37,5 cl met kurk.


    Dat James Ensor een grote impact had op Oostende, hoeft geen betoog. Het aantal cafés en brasseries met zijn naam zijn legio en naar aanleiding van het Ensorjaar in 1999, precies 150 jaar na zijn dood, kreeg de kunstenaar ook een bier met zijn naam.
    Den Ostensche Baron was geboren.



     
    Buik- en rugetiket.
    Het bier wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi)
    voor Beernaert-Bitquin.


    Veel Belgische gemeentebesturen zouden een voorbeeld aan
    Oostende moeten nemen.
    Bij recepties van de stad wordt dit speciaal gebonden streekbier
    aan de genodigden aangeboden.
    Veel beter dan de goedkope schuimwijn waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt..
    België Bierland!  Dus waarom geen Belgisch bier in het gemeentehuis?



    Den Oostensche Baron - 6,5% Alc.Vol. - 37,5cl.
    De Proefbrouwerij - Lochristi. 





    Den Oostensche Baron - Een streekgebonden heerlijkheid.
     

    Goudkleurig biertje
    Ietsje troebel.
    met een mooie fijne romige witte schuimkraag.

    De neus is vooral moutig
    Ondanks dat het geen fruitbier is
    waren lichte fruitige toetsjes van framboos waarneembaar.

    De smaak is over het algemeen aangenaam moutig
    Het heeft ook een lichte verse broodsmaak
    over het algemeen zoet kruidig
    met een lichtbittere droge afdronk

    Een geringe nabitterheid.

    Een goed gebrouwen biertje
    Misschien ietsje te geparfumeerd?

    Jammer dat dit bier een kleine afzetmarkt heeft.
    Het is vrijwel onbekend.
    Maar door die onbekendheid is het juist zo exclusief zegt
    Anja Vandamme de verdeelster van het bier.



    Een ernstig kijkende James Ensor.
    Hij heeft nochtans geen reden tot klagen!


    http://www.den-ostensche-baron.be/beer/index.htm

    04-02-2008 om 17:34 geschreven door William Roelens


    01-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Roosmarijn naar Kluytmans Bok Bier

    Zo nu en dan krijgen Voske en ik de gelegenheid om biertjes te proeven van

    vrienden amateur-brouwers.

    Ze vragen ons dan om het bier van een beetje commentaar te voorzien.

     

    We zijn maar al te blij met zo’n aanbiedingen en gaan er altijd graag op in.

     

    Zo hadden Dick en Wilma vrienden bierproevers uit Eindhoven (NL) op een
     bierfestival 2
    flesjes voor ons mee om thuis te proeven.



    Het flesje (zonder etiket)  was het eerste bier
    en was ook het oudste (ongeveer 6 maanden)

    Het recept van dit bier heeft Dick met enige andere brouwamateurs samengesteld.

    In het bier zit rozemarijn.  Het bier heeft een Alc.Vol van 8,2% .




     Bij het inschenken was er een mooie fijne beige schuimkraag te bewonderen.

    Roosmarijntje zonder etiket 8,2% Alc. Vol.
    Recept : Dick van Hemert en vrienden
    gebrouwen bij :
    Speciaalbrouwerij Oijen (NL)


    De kleur is donker bruin

    Het schuim is licht beige met een heel fijne structuur.


     

    De neus is aangenaam kruidig

    Heel diep lichte positieve alcohol prikkels.

    De Rozemarijn is duidelijk aanwezig.

     

    De eerste smaak is die van zoethout

    de rozemarijn toetsjes komen naar boven.

    Het bier is wel zoet maar toch heel kruidig
    Ook de aanwezigheid van kandij laat zich opmerken.

    De smaak is doordringend, pittig
    We vonden het verdorie een lekker winterbiertje.

     

    Het bier heeft een warm gevoel.

     

    In een mooie 75cl fles zou het niet misstaan.




    Er hoeft op de fles niet altijd een etiket aanwezig te zijn
    om een biertje te laten smaken.



    Ze hebben het bier naar hun recept
    laten brouwen bij de Speciaalbrouwerij in Oijen (NL)

    Volgens Dick was het rozemarijn die ze toevoegden een extract.

    Dus moesten ze voorzichtig met de hoeveelheid omgaan daar de
    smaak van het kruid te sterk aanwezig zou kunnen kon zijn.


     

     
    Mooi biertje in het winterzonnetje.



    Het 2de bier, met etiket, is eveneens door de Speciaalbrouwerij in Oijen gebrouwen.
    Hier heeft de brouwer op basis van het eerste bier, wat aanpassingen gedaan.
    Hij heeft er minder rozemarijn in gedaan en zijn er nu ook dadels in het bier verwerkt.
    Dit is het bockbier van hem geworden, genaamd Kluytmans Bokbier.
    Het etiket is ook niet het uiteindelijke etiket geworden.

    Maar was er voor de duidelijkheid, om de flessen uit elkaar te houden.

    Dit bier heeft ongeveer 7.2 alc %.



    Een duidelijke grovere schuimkraag.


    Roosmarijn - 7,2 % Alc. Vol.

    gebrouwen bij : Speciaalbrouwerij Oijen (NL)

    Licht bruin met de neiging naar roodbruin.

    Het schuim is ietsje grover van structuur.

     

    De neus is weerom kruidig

    we ruiken terug dezelfde rozemarijntoetsjes maar nu ietsje minder.

    Er zitten inderdaad andere arom's tussen.
    De dadels waarschijnlijk.  We hebben ze er niet kunnen uithalen.

     

    De smaak is zeer kruidig

    ook weer het zoethout die een kleine rol speelt.

    De rozemarijn is in de smaak terug aanwezig al is het iets minder
    dan in het eerste bier.

    Heel diep, kleine zurige prikkels.

    Het bier is aangenaam zoet 
    het bezit toch genoeg evenwicht.

     

    Ook een warm biertje.

     

    Het biertje was nog vrij jong.
    Door het een paar maanden te laten staan
    zou het misschien nog beter tot zijn recht gekomen zijn.
     


    Het bier met een vvorlopig fictief label.
    Op het etiket staat een afbeelding van Speciaalbierbrouwerij Oijen

    Conclusie :

     

    Twee lekkere biertjes. 
    Misschien allebei ietsje te zoet,
     maar voor de periode van het jaar zijn ze een aangenaam gezelschap.

    Tussen zoet en zoet zijn er verschillen. 
    Deze bieren hebben een aangename natuurlijke zoetigheid.

     

    We vonden toch het eerste bier ietsje beter. 
    Misschien de ouderdom en het % alc ??.

    Maar vooral die subtiele alcoholprikkels waren Goddelijk.

     


    Kluytmans Bok Bier
    is het uiteindelijk het resultaat geworden.

    01-02-2008 om 17:49 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!