Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hommel bier Limited Edition - Van Eecke (Watou)





    Hommel bier Limited Edition












    Omdat het nieuwe bier ‘Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2013’ in aantocht is
    wil ik nog vlug de eerdere versie ‘Harvest 2012’ bespreken.
    Onder Harvest verstaan we dat de brouwer natte hop (rechtstreeks van het veld)
     
    toevoegt aan het kookproces.
     
    Om de filters niet te verstoppen hebben ze bij Van Eecke-Le Roy de hop
    een klein beetje gedroogd (Eigenlijk niet helemaal een Harvest).
     
    Het gaat om de hopvariëteiten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold.
    Ze gebruiken deze Poperingse hoppen om aan het Hommelbier
    zijn typische hopsmaak en bitterheid te geven.
    Dit procedé is uniek, omdat je dit bier slechts één keer per jaar kunt brouwen,
    namelijk in september als de hopbellen goed gerijpt zijn en geoogst worden.












    Voor de nieuwe oogst zal er maar een 180 hectoliter gebrouwen worden,
    goed voor 24.000 flessen van 75cl.
    Het zal niet alleen verdeeld worden in eigen land ook het buitenland het buitenland
    zal bevoorraad worden zoals Frankrijk, Amerika en zelfs Japan.
    Het is nu nog anderhalve maand wachten tot het Hommelbier
    Nieuwe Oogst - Fresh Harvest 2013 verkrijgbaar zal zijn.
    Dus wees er snel bij !








    Hommel bier Limited Edition – 7,5% Alc.Vol.
    Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2012

    Brouwerij Van Eecke - Watou






    Goudblond bier met witte schuimkop

     

    De eerste geur is zoet
    gevolgd door een heerlijk hoppig aroma

    Ook de eerste slok laat ons genieten

    Een kleine mouttoets gevolgd door een lekkere bitterheid

    van de Poperingse hop
    Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold werden nat en rechtstreeks van het veld

    tijdens het koken toegevoegd.

    Een stevige body en mooi in balans
    Rechtaan rechtdoor is de smaak.
    zonder omwegen, de bitterheid blijft aanhouden tot op het eind.
    Vergelijkbaar met een singel hop bier
    Maar toch enkele kruidentoetsen
    en een smaakje citrus waar te nemen (heel miniem)
    Droge bittere afdronk

     

    Een smakelijke dorstlesser voor bitterfans
    Het bier mag je niet te lang bewaren omdat er door het gebruik van verse niet gedroogde hop

    smaakveranderingen kunnen optreden.


     

     

     

    INFO :

     

    Brouwerij Leroy (Het Sas)

    Diksmuideseweg 404

    8904 Boezinge (Ieper)

    tel: 057-42 20 05

    fax: 057-42 39 70

    e-mail: info@brouwerijhetsas.be

     

    website: www.brouwerijhetsas.be

    of

    www.saspils.be of www.brouwerijvaneecke.be

     

    Brouwsites

    Brouwerij Het Sas , Diksmuideseweg 404, 8904 Boezinge (Ieper)

    Brouwerij Van Eecke , Douvieweg 2, 8978 Watou (Poperinge)

    tel: 057-38 80 30 , fax: 057-38 89 96

    e-mail: info@brouwerijvaneecke.be






    26-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Het was nu toch al een tijdje geleden dat ik het Pajottenland doorkruiste.
    Veel te lang eindelijk.  En zie, deze week kwam er een uitnodiging
    in mijn mailbox om een voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje
    speciaal gebrouwen om te matchen met chocolade.
     
    Dat het gebeuren doorging in het huis van de Geuze
    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen was mijn vreugde nog groter.
    Samen met bierbroeder Geroen Vansteenbrugge die ook uitgenodigd was
    trokken we naar het strafste café van Vlaanderen gelegen in de schaduw van
    De Sint-Ursulakerk aan de echte poort van het Pajottenland








    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen






    De uitnodiging kwam van De Schepdaalse chocolatier Valentino.
    Hij liet speciaal een biertje (Brasser genaamd) brouwen bij brouwerij 'Anders' (Halen)
    en dit met de bedoeling om het gerstenat te matchen
    aan een eigen ontworpen praline (ook Brasser genaamd)
    gevuld met een ganache op basis van noorder-krieken.













    De Heeren van Liedekercke en sommige chocolatiers brengen al een tijdje pralines
    met een ganache van chocolade en bier op de markt.
    Onlangs lanceerde ChocOBeer, e
    en chocolatier uit het West-Vlaamse Moen
    pralines met een vulling van vloeibaar bier.
    Ze kozen voor verschillende bieren van Brouwerij Bockor uit Bellegem.
    Maar het is de eerste maal in België dat een bier speciaal ontworpen werd
    om te matchen met een praline.
    Het idee kwam van
    chocolatier Sven Deman werkzaam bij Valentino.
    Volgens bierexpert Luc De Raedemaecker
    (BIERinhuis) die de voorstelling inleidde
    volgt Sven een opleiding bierbrouwen aan
    Elishout in Anderlecht
    en beschikt over goede smaakpapillen.
    Met zaakvoerder Rob Roelandtsen en brouwer Bart Durlet
    van brouwerij Anders (Halen) ontwikkelden zij het biertje Brasser.
    Brasser genoemd naar hun praline maar is ook het pseudoniem
    van karikaturist en schepdalenaar Paul De Valck.








    Zaakvoerder Rob Roelandtsen verwelkomde de genodigden en vertelde
    wat de namiddag te bieden had.






    Bierexpert Luc De Raedemaecker (BIERinhuis) leidde de namiddag in en legde uit hoe je
    best de praline en het bier matcht met elkaar












    Brasser.  De twee Pralines en het bier.









    Hoe werkt de pairing?

    Neem een slokje bier in de mond.
    Laat daarna de chocolade smelten in je mond.
    Spoel de chocolade door met een stevige slok Brasser-bier.



    Naast de chocolade en bierpairing stonden ons nog enkele
    tongstrelende events met talrijke culinaire pairingcombinaties.
     te wachten zoals :

    De Brasser-aperitiefcocktail een huwelijk met Havana-rum
    De Brasser-bierchino, een huwelijk met Starbucks choco-mocha 
    De Brasser-dessertcocktail, een huwelijk met Hasseltse koffie
    De Brasser-zomerblend, een huwelijk met Lindemans Framboise
    en de chocomousse met Brasser-bier







    Sven Deman toont ons hoe je een Brasser Aperitiefcocktail maakt!









    Brasser Aperitiefcocktail

    Voor 2 cocktails


    3 cl bruine Havana-rum
    3 cl witte Havanna-rum
    2 cl rietsuikersiroop
    1 cl limoensap
    15 cl Brasserbier

    Shake de rum, de rietsuikersiroop en het limoensap krachtig in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een cocktailglas met gecrusht ijs.






    Genieten!






    Een Brasser Zomerblend en Valantino's Sweet Love pralines




    10 cl Brasser-bier
    10 cl Lindemans Framboise-bier

    Combineer met een Valantino's Sweet Love praline
    met frambozenkaramel









    De Brasser Biercino

    Voor 2 tot 4 cocktails

    15cl Brasser
    1 Starbucks choco-mocha flavour
    1/2 blaadje gelatine
    1 espuma & 1 glasvulling
    + cacaopoeder

    Stap 1 : Week de gelatine in koud water en warm 1/4 van de Starbucks op tot 50°C.
    Voeg de gelatine toe en meng de rest van Starbucks onder.
    Laat dit opstijven in de koelkast

    Stap 2 : Schenk een Brasser voorzichtig uit in een nat glas en maak hierbij
    zo weinig mogelijk schuim.
    Doe de opgesteven Starbucks in een espumafles en draait er 1 à 2 gasvullingen op.
    Shake goed en spuit voorzichtig op de Brasser.
    Werk af met wat cacaopoeder.

     




    De Brasser Biercino en de chocomousse met Brasser bier



    Meer dan 10porties

    Chocomousse

    125 g fondantchocolade
    500 g slagroom
    2 eierdooiers
    80 g  Brasser-bier
    3 eiwitten
    150 g kristalsuiker

    Kook het Brasser-bier tot juist aan het kookpunt.
    Laat afkoelen tot 50°C.
    Klop de slagroom op tot 3/4de vastheid.
    Smelt de chocolade tot 40°C
    Klop de eiwitten op tot een stevig schuim en voeg 100 g suiker toe.
    Voeg het Brasser-bier, de dooiers en 50g suiker bij elkaar en meng
    met de warme chocolade en een dikke lepel slagroom.
    Meng de rest van de slagroom iets voorzichtiger onder en
    voeg als laatste het eiwit voorzichtig toe.
    Bekijk de instructies op de 'Jef Le Chef' YouTube video






    De Brasser Dessertcocktail


    voor 2 cocktails

    4 cl bruine havanna-rum
     6 cl Hasseltse koffie
    10 cl Brasser bier

    Shake de rhum en de Hasseltse koffie in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser-bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een dessertglas met enkele ijsblokjes.

    Geniet!













    U kunt ook gewoon genieten van een glaasje Brasserbier zoals 
     de Amerikaanse graphic designer Emily J Fischer
    die de bierlabels en bierviltjes van het bier Brasser ontwierp

    http://www.emilyjfischer.com/?p=163







    INFO :

    Rob Roelandts
    Marketing manager
    Tel : 02 567 05 71
    www.valentino.be
    rob@valentino.be





    21-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere)- Saison Erpe Mere - Cuvée Angélique - Ondineke Oilsjtersen




    Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren





    Drie streekgenoten en vrienden uit Aalst, starten in het begin van 2004
    met een nieuwe ambachtelijke brouwerij: De Glazen Toren,
    genoemd naar de Glazentorenweg in Mere.

    SP.A-raadslid Jef Van Den Steen uit Erpe-Mere,
    de Aalsterse hoofdbibliothecaris Mark De Neef en
    Aalsters OCMW-ontvanger Dirk De Pauw wilden met hun brouwerij
    Aalst terug op de bierkaart plaatsen.
    Daarom dragen ook de meeste bieren namen uit het Aalsters verleden.

    Initiatiefnemer Jef Van Den Steen is geen onbekende in het bierwereldje?
    Hij geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland:
    Jef  ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken
    (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek).
    Hij is een vaste redacteur van biermagazines zoals De Zytholoog, Bierpassie, Hopper’
    en het culinaire tijdschrift Smaak.
    Hij geeft bijna wekelijks lezingen over bier.
    Hij werd dit jaar nog opgenomen in de eregalerij van brouwerij Eutropius

    Bijna tien jaar geleden en de brouwerij draait nog steeds op volle toeren.
    Hun bieren worden uitgevoerd naar diverse landen in Europa.
    Ook gaat er geregeld een tankwagen van 14.000 liter die de importeur
    (
    "Invoerder 'B United International Inc.' )
     
    speciaal daarvoor maakte de plas over naar Amerika.

    Brouwerij Glazen Toren produceert naast deze besproken bieren
    nog andere ambachtelijke streekbieren zoals,
    Canaster Winterscotch, Jan De Lichte.









    Saison Erpe Mere – 6,9 %Alc.Vol.







    Blond helder bier met een
    witte romige dikke schuimkraag
    vlotte koolzuurpareling

     

    De neus is ietsje moutig
    met fruitige en bloemige toetsen
    Maar ook geurige kruidenprikkels zijn waar te nemen

    De aanzet is zoet
    kruidig (peper)
    Maar verrast ons daarna met een lichte zurigheid (citrus - tarwe?)
    dit maakt het bier aangenaam fris en lekker om te degusteren
    Een lichte hopbitterheid in de achtergrond
    brengt het bier mooi in balans
    en bied ons een mooi smakenpalet.
    Droge fruitige afdronk

    Een heel lekkere Vlaamse Saison

    Een aperitiefbier en tegelijk een prachtig degustatiebier

    waar mensen die het voor het eerst degusteren zeker en vast vol lof zullen zijn.







    Cuvée Angélique – 8,0 %Alc.Vol.









    Roodbruin biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

    Moutige neus
    beetje muffig (positief)
    met frisse fruitige prikkels (Perzik – sinaas ??)
    Een pikje alcohol

    De aanzet is zoet
    Karamel – bruine suiker
    Prikkels van donker fruit
    Kruidige toetsjes
    Licht bittere en fruitige droge afdronk
    Dit bier is mooi in evenwicht
    Een genieterke

    Een eerste bier van het experiment
    “Vrouwen brouwen”

     





    Ondineke Oilsjtersen
    (Aalsterse) 
    Tripel
    – 8,5 %Alc.Vol.








    Goudblond bier
    met geringe fijne schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoet met geurige taarttoetsen
    Fruitig met verwijzingen naar abrikoos, citrus?

    De smaak is moutig
    Karamel zoet
    zonder kleverig te worden.
    Fruitige prikkels geven het bier een lekkere schwung
    De alcohol is goed gemaskeerd
    Een evenwichtig biertje
    met heel veel smaak.
    Zoals de Nederlanders het zo mooi uitdrukken
    Een allemansvriend!





    INFO :

    Brouwerij De Glazen Toren

    Glazen Torenweg 11 9420 Erpe-Mere
    tel: 053-83 68 17
    fax: 053-83 68 17
    e-mail:
    info@glazentoren.be
    website: www.glazentoren.be








    12-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule





    2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule






    Welkom!












    Voor de tweede keer op rij organiseerde brouwerij Eutropius zijn Brouwerijfeesten.
    Deze vonden plaats op zondag 17 augustus j.l..
    Het doel was om de Heulse gemeenschap en de biervrienden
    een fijne dag te bezorgen, maar ook om de inwoners te laten
    kennis maken met bieren die in hun eigen gemeente gebrouwen worden.
    Voor deze feestviering werd het nieuw gelegenheidsbiertje ‘Stafke’ gelanceerd.
    Het bier werd ontworpen en gecreëerd door Eutropius brouwer Wouter Vermeersch.
    Na Oscar is 'Stafke' het tweede bier dat genoemd wordt naar
    een van de grootvaders van de vennoten












    Het feest vond net zoals vorig jaar plaats in de prachtige
    aanpalende tuin van de brouwerij.
    Een tuin met een klein beetje de uitstraling van het Aards Paradijs.




















    Bernard Vadamme, Alain Debusschere en brouwer
    Wouter Vermeersch.  De drie tenoren van
    Brouwerij Eutropius





    Er kon aangeschoven worden aan een bbq waar een geroosterd
    varkentje de hongerige magen moest spijzen.
    Liefst een tachtigtal mensen hadden zich vooraf ingeschreven



































    De bierpers was ook aanwezig











    Was de tuin van Eden verleden jaar nog gevuld met Abracadavre Metal-Doom
    en Capital Scum Hardcore fans dan ging het dit jaar iets rustiger aan toe met
    de Heulse plaatselijke vedette ‘Willy (de coiffeur) Deschamps’.
     
    Op wonderlijke wijze liet hij zijn magistrale accordeon al het werk doen.
    Hij playbackte de ene Duitse schlager na de andere.
    Ook de ene hit na de andere van Johnny Turbo weergalmde in het frisse groen.







    Willy (de coiffeur) Deschamps’ gaf touche







    soms was het iets te veel voor sommigen







    De accordeon overnemen zonder dat de muziek stopte
    Klein bier voor Robbie Defraeye van de Koekelaarse Bierfanaten



















    Verleden jaar werd het gelegenheidsbier Eutropiusfestbier gebrouwen.
    Ditmaal werd het ‘Stafke’ een pittig blond biertje van 7,0% Alc.Vol.
    zacht kruidig van smaak met een lichte bitterheid.
    Ook fruitige toetsen komen soms naar boven piepen.
    Het bier is mooi in evenwicht.
    Een opgewekt moutig biertje dat misschien op het einde ietsje droger mag zijn.
    Nu nog een licht plakkerig gevoel bij de afdronk.
    Er kan nog aan gesleuteld worden en dit is best mogelijk met een perfectionist
    als brouwer Wouter.
    Voorlopig te verkrijgen in 75cl flessen.







    Liefde op het eerste zicht!




    INFO :

    Brouwerij Eutropius

    Mellestraat 138

    8501 Heule 

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    05-09-2013 om 17:41 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!