Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hommel bier Limited Edition - Van Eecke (Watou)





    Hommel bier Limited Edition












    Omdat het nieuwe bier ‘Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2013’ in aantocht is
    wil ik nog vlug de eerdere versie ‘Harvest 2012’ bespreken.
    Onder Harvest verstaan we dat de brouwer natte hop (rechtstreeks van het veld)
     
    toevoegt aan het kookproces.
     
    Om de filters niet te verstoppen hebben ze bij Van Eecke-Le Roy de hop
    een klein beetje gedroogd (Eigenlijk niet helemaal een Harvest).
     
    Het gaat om de hopvariëteiten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold.
    Ze gebruiken deze Poperingse hoppen om aan het Hommelbier
    zijn typische hopsmaak en bitterheid te geven.
    Dit procedé is uniek, omdat je dit bier slechts één keer per jaar kunt brouwen,
    namelijk in september als de hopbellen goed gerijpt zijn en geoogst worden.












    Voor de nieuwe oogst zal er maar een 180 hectoliter gebrouwen worden,
    goed voor 24.000 flessen van 75cl.
    Het zal niet alleen verdeeld worden in eigen land ook het buitenland het buitenland
    zal bevoorraad worden zoals Frankrijk, Amerika en zelfs Japan.
    Het is nu nog anderhalve maand wachten tot het Hommelbier
    Nieuwe Oogst - Fresh Harvest 2013 verkrijgbaar zal zijn.
    Dus wees er snel bij !








    Hommel bier Limited Edition – 7,5% Alc.Vol.
    Nieuwe Oogst – Fresh Harvest 2012

    Brouwerij Van Eecke - Watou






    Goudblond bier met witte schuimkop

     

    De eerste geur is zoet
    gevolgd door een heerlijk hoppig aroma

    Ook de eerste slok laat ons genieten

    Een kleine mouttoets gevolgd door een lekkere bitterheid

    van de Poperingse hop
    Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold werden nat en rechtstreeks van het veld

    tijdens het koken toegevoegd.

    Een stevige body en mooi in balans
    Rechtaan rechtdoor is de smaak.
    zonder omwegen, de bitterheid blijft aanhouden tot op het eind.
    Vergelijkbaar met een singel hop bier
    Maar toch enkele kruidentoetsen
    en een smaakje citrus waar te nemen (heel miniem)
    Droge bittere afdronk

     

    Een smakelijke dorstlesser voor bitterfans
    Het bier mag je niet te lang bewaren omdat er door het gebruik van verse niet gedroogde hop

    smaakveranderingen kunnen optreden.


     

     

     

    INFO :

     

    Brouwerij Leroy (Het Sas)

    Diksmuideseweg 404

    8904 Boezinge (Ieper)

    tel: 057-42 20 05

    fax: 057-42 39 70

    e-mail: info@brouwerijhetsas.be

     

    website: www.brouwerijhetsas.be

    of

    www.saspils.be of www.brouwerijvaneecke.be

     

    Brouwsites

    Brouwerij Het Sas , Diksmuideseweg 404, 8904 Boezinge (Ieper)

    Brouwerij Van Eecke , Douvieweg 2, 8978 Watou (Poperinge)

    tel: 057-38 80 30 , fax: 057-38 89 96

    e-mail: info@brouwerijvaneecke.be






    26-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Valentino Chocolatier lanceert het 'Brasser' bier




    Het was nu toch al een tijdje geleden dat ik het Pajottenland doorkruiste.
    Veel te lang eindelijk.  En zie, deze week kwam er een uitnodiging
    in mijn mailbox om een voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje
    speciaal gebrouwen om te matchen met chocolade.
     
    Dat het gebeuren doorging in het huis van de Geuze
    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen was mijn vreugde nog groter.
    Samen met bierbroeder Geroen Vansteenbrugge die ook uitgenodigd was
    trokken we naar het strafste café van Vlaanderen gelegen in de schaduw van
    De Sint-Ursulakerk aan de echte poort van het Pajottenland








    “In de Verzekering tegen de grote dorst” te Eizeringen






    De uitnodiging kwam van De Schepdaalse chocolatier Valentino.
    Hij liet speciaal een biertje (Brasser genaamd) brouwen bij brouwerij 'Anders' (Halen)
    en dit met de bedoeling om het gerstenat te matchen
    aan een eigen ontworpen praline (ook Brasser genaamd)
    gevuld met een ganache op basis van noorder-krieken.













    De Heeren van Liedekercke en sommige chocolatiers brengen al een tijdje pralines
    met een ganache van chocolade en bier op de markt.
    Onlangs lanceerde ChocOBeer, e
    en chocolatier uit het West-Vlaamse Moen
    pralines met een vulling van vloeibaar bier.
    Ze kozen voor verschillende bieren van Brouwerij Bockor uit Bellegem.
    Maar het is de eerste maal in België dat een bier speciaal ontworpen werd
    om te matchen met een praline.
    Het idee kwam van
    chocolatier Sven Deman werkzaam bij Valentino.
    Volgens bierexpert Luc De Raedemaecker
    (BIERinhuis) die de voorstelling inleidde
    volgt Sven een opleiding bierbrouwen aan
    Elishout in Anderlecht
    en beschikt over goede smaakpapillen.
    Met zaakvoerder Rob Roelandtsen en brouwer Bart Durlet
    van brouwerij Anders (Halen) ontwikkelden zij het biertje Brasser.
    Brasser genoemd naar hun praline maar is ook het pseudoniem
    van karikaturist en schepdalenaar Paul De Valck.








    Zaakvoerder Rob Roelandtsen verwelkomde de genodigden en vertelde
    wat de namiddag te bieden had.






    Bierexpert Luc De Raedemaecker (BIERinhuis) leidde de namiddag in en legde uit hoe je
    best de praline en het bier matcht met elkaar












    Brasser.  De twee Pralines en het bier.









    Hoe werkt de pairing?

    Neem een slokje bier in de mond.
    Laat daarna de chocolade smelten in je mond.
    Spoel de chocolade door met een stevige slok Brasser-bier.



    Naast de chocolade en bierpairing stonden ons nog enkele
    tongstrelende events met talrijke culinaire pairingcombinaties.
     te wachten zoals :

    De Brasser-aperitiefcocktail een huwelijk met Havana-rum
    De Brasser-bierchino, een huwelijk met Starbucks choco-mocha 
    De Brasser-dessertcocktail, een huwelijk met Hasseltse koffie
    De Brasser-zomerblend, een huwelijk met Lindemans Framboise
    en de chocomousse met Brasser-bier







    Sven Deman toont ons hoe je een Brasser Aperitiefcocktail maakt!









    Brasser Aperitiefcocktail

    Voor 2 cocktails


    3 cl bruine Havana-rum
    3 cl witte Havanna-rum
    2 cl rietsuikersiroop
    1 cl limoensap
    15 cl Brasserbier

    Shake de rum, de rietsuikersiroop en het limoensap krachtig in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een cocktailglas met gecrusht ijs.






    Genieten!






    Een Brasser Zomerblend en Valantino's Sweet Love pralines




    10 cl Brasser-bier
    10 cl Lindemans Framboise-bier

    Combineer met een Valantino's Sweet Love praline
    met frambozenkaramel









    De Brasser Biercino

    Voor 2 tot 4 cocktails

    15cl Brasser
    1 Starbucks choco-mocha flavour
    1/2 blaadje gelatine
    1 espuma & 1 glasvulling
    + cacaopoeder

    Stap 1 : Week de gelatine in koud water en warm 1/4 van de Starbucks op tot 50°C.
    Voeg de gelatine toe en meng de rest van Starbucks onder.
    Laat dit opstijven in de koelkast

    Stap 2 : Schenk een Brasser voorzichtig uit in een nat glas en maak hierbij
    zo weinig mogelijk schuim.
    Doe de opgesteven Starbucks in een espumafles en draait er 1 à 2 gasvullingen op.
    Shake goed en spuit voorzichtig op de Brasser.
    Werk af met wat cacaopoeder.

     




    De Brasser Biercino en de chocomousse met Brasser bier



    Meer dan 10porties

    Chocomousse

    125 g fondantchocolade
    500 g slagroom
    2 eierdooiers
    80 g  Brasser-bier
    3 eiwitten
    150 g kristalsuiker

    Kook het Brasser-bier tot juist aan het kookpunt.
    Laat afkoelen tot 50°C.
    Klop de slagroom op tot 3/4de vastheid.
    Smelt de chocolade tot 40°C
    Klop de eiwitten op tot een stevig schuim en voeg 100 g suiker toe.
    Voeg het Brasser-bier, de dooiers en 50g suiker bij elkaar en meng
    met de warme chocolade en een dikke lepel slagroom.
    Meng de rest van de slagroom iets voorzichtiger onder en
    voeg als laatste het eiwit voorzichtig toe.
    Bekijk de instructies op de 'Jef Le Chef' YouTube video






    De Brasser Dessertcocktail


    voor 2 cocktails

    4 cl bruine havanna-rum
     6 cl Hasseltse koffie
    10 cl Brasser bier

    Shake de rhum en de Hasseltse koffie in een shaker met ijs.
    Voeg het Brasser-bier toe en roer het geheel zachtjes door.
    Schenk uit in een dessertglas met enkele ijsblokjes.

    Geniet!













    U kunt ook gewoon genieten van een glaasje Brasserbier zoals 
     de Amerikaanse graphic designer Emily J Fischer
    die de bierlabels en bierviltjes van het bier Brasser ontwierp

    http://www.emilyjfischer.com/?p=163







    INFO :

    Rob Roelandts
    Marketing manager
    Tel : 02 567 05 71
    www.valentino.be
    rob@valentino.be





    21-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere)- Saison Erpe Mere - Cuvée Angélique - Ondineke Oilsjtersen




    Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren





    Drie streekgenoten en vrienden uit Aalst, starten in het begin van 2004
    met een nieuwe ambachtelijke brouwerij: De Glazen Toren,
    genoemd naar de Glazentorenweg in Mere.

    SP.A-raadslid Jef Van Den Steen uit Erpe-Mere,
    de Aalsterse hoofdbibliothecaris Mark De Neef en
    Aalsters OCMW-ontvanger Dirk De Pauw wilden met hun brouwerij
    Aalst terug op de bierkaart plaatsen.
    Daarom dragen ook de meeste bieren namen uit het Aalsters verleden.

    Initiatiefnemer Jef Van Den Steen is geen onbekende in het bierwereldje?
    Hij geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland:
    Jef  ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken
    (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek).
    Hij is een vaste redacteur van biermagazines zoals De Zytholoog, Bierpassie, Hopper’
    en het culinaire tijdschrift Smaak.
    Hij geeft bijna wekelijks lezingen over bier.
    Hij werd dit jaar nog opgenomen in de eregalerij van brouwerij Eutropius

    Bijna tien jaar geleden en de brouwerij draait nog steeds op volle toeren.
    Hun bieren worden uitgevoerd naar diverse landen in Europa.
    Ook gaat er geregeld een tankwagen van 14.000 liter die de importeur
    (
    "Invoerder 'B United International Inc.' )
     
    speciaal daarvoor maakte de plas over naar Amerika.

    Brouwerij Glazen Toren produceert naast deze besproken bieren
    nog andere ambachtelijke streekbieren zoals,
    Canaster Winterscotch, Jan De Lichte.









    Saison Erpe Mere – 6,9 %Alc.Vol.







    Blond helder bier met een
    witte romige dikke schuimkraag
    vlotte koolzuurpareling

     

    De neus is ietsje moutig
    met fruitige en bloemige toetsen
    Maar ook geurige kruidenprikkels zijn waar te nemen

    De aanzet is zoet
    kruidig (peper)
    Maar verrast ons daarna met een lichte zurigheid (citrus - tarwe?)
    dit maakt het bier aangenaam fris en lekker om te degusteren
    Een lichte hopbitterheid in de achtergrond
    brengt het bier mooi in balans
    en bied ons een mooi smakenpalet.
    Droge fruitige afdronk

    Een heel lekkere Vlaamse Saison

    Een aperitiefbier en tegelijk een prachtig degustatiebier

    waar mensen die het voor het eerst degusteren zeker en vast vol lof zullen zijn.







    Cuvée Angélique – 8,0 %Alc.Vol.









    Roodbruin biertje
    met een gebroken witte schuimkraag

    Moutige neus
    beetje muffig (positief)
    met frisse fruitige prikkels (Perzik – sinaas ??)
    Een pikje alcohol

    De aanzet is zoet
    Karamel – bruine suiker
    Prikkels van donker fruit
    Kruidige toetsjes
    Licht bittere en fruitige droge afdronk
    Dit bier is mooi in evenwicht
    Een genieterke

    Een eerste bier van het experiment
    “Vrouwen brouwen”

     





    Ondineke Oilsjtersen
    (Aalsterse) 
    Tripel
    – 8,5 %Alc.Vol.








    Goudblond bier
    met geringe fijne schuimkraag

    Moutig aroma
    Zoet met geurige taarttoetsen
    Fruitig met verwijzingen naar abrikoos, citrus?

    De smaak is moutig
    Karamel zoet
    zonder kleverig te worden.
    Fruitige prikkels geven het bier een lekkere schwung
    De alcohol is goed gemaskeerd
    Een evenwichtig biertje
    met heel veel smaak.
    Zoals de Nederlanders het zo mooi uitdrukken
    Een allemansvriend!





    INFO :

    Brouwerij De Glazen Toren

    Glazen Torenweg 11 9420 Erpe-Mere
    tel: 053-83 68 17
    fax: 053-83 68 17
    e-mail:
    info@glazentoren.be
    website: www.glazentoren.be








    12-09-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule





    2de Eutropius Brouwersfeest 2013 - Heule






    Welkom!












    Voor de tweede keer op rij organiseerde brouwerij Eutropius zijn Brouwerijfeesten.
    Deze vonden plaats op zondag 17 augustus j.l..
    Het doel was om de Heulse gemeenschap en de biervrienden
    een fijne dag te bezorgen, maar ook om de inwoners te laten
    kennis maken met bieren die in hun eigen gemeente gebrouwen worden.
    Voor deze feestviering werd het nieuw gelegenheidsbiertje ‘Stafke’ gelanceerd.
    Het bier werd ontworpen en gecreëerd door Eutropius brouwer Wouter Vermeersch.
    Na Oscar is 'Stafke' het tweede bier dat genoemd wordt naar
    een van de grootvaders van de vennoten












    Het feest vond net zoals vorig jaar plaats in de prachtige
    aanpalende tuin van de brouwerij.
    Een tuin met een klein beetje de uitstraling van het Aards Paradijs.




















    Bernard Vadamme, Alain Debusschere en brouwer
    Wouter Vermeersch.  De drie tenoren van
    Brouwerij Eutropius





    Er kon aangeschoven worden aan een bbq waar een geroosterd
    varkentje de hongerige magen moest spijzen.
    Liefst een tachtigtal mensen hadden zich vooraf ingeschreven



































    De bierpers was ook aanwezig











    Was de tuin van Eden verleden jaar nog gevuld met Abracadavre Metal-Doom
    en Capital Scum Hardcore fans dan ging het dit jaar iets rustiger aan toe met
    de Heulse plaatselijke vedette ‘Willy (de coiffeur) Deschamps’.
     
    Op wonderlijke wijze liet hij zijn magistrale accordeon al het werk doen.
    Hij playbackte de ene Duitse schlager na de andere.
    Ook de ene hit na de andere van Johnny Turbo weergalmde in het frisse groen.







    Willy (de coiffeur) Deschamps’ gaf touche







    soms was het iets te veel voor sommigen







    De accordeon overnemen zonder dat de muziek stopte
    Klein bier voor Robbie Defraeye van de Koekelaarse Bierfanaten



















    Verleden jaar werd het gelegenheidsbier Eutropiusfestbier gebrouwen.
    Ditmaal werd het ‘Stafke’ een pittig blond biertje van 7,0% Alc.Vol.
    zacht kruidig van smaak met een lichte bitterheid.
    Ook fruitige toetsen komen soms naar boven piepen.
    Het bier is mooi in evenwicht.
    Een opgewekt moutig biertje dat misschien op het einde ietsje droger mag zijn.
    Nu nog een licht plakkerig gevoel bij de afdronk.
    Er kan nog aan gesleuteld worden en dit is best mogelijk met een perfectionist
    als brouwer Wouter.
    Voorlopig te verkrijgen in 75cl flessen.







    Liefde op het eerste zicht!




    INFO :

    Brouwerij Eutropius

    Mellestraat 138

    8501 Heule 

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    05-09-2013 om 17:41 geschreven door William Roelens


    30-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kessel Blond - Brouwerij De Vlier (Holsbeek)






    Kessel Blond


    Het blonde biertje dateert al van 2008.
    Het werd voor het eerst samen met brouwer Marc Andries voorgesteld
    op het bierfestival van de Leuvense biertherapeuten












    De kans is groot dat Marc Andries door de energie van zonnepanelen
    (want hij was werkzaam in deze branche)
    het biervirus heeft doen aanwakkeren.
    Of was het zijn werk in Canada (in de biersector)
    die hem geholpen heeft tot het brouwen van Kessel Blond?

    In maart 2008 werd bvba De Vlier opgericht.
    In de kelder van een leegstaand café “het Bierduifke” in Holsbeek
    werd een brouwsel van 500 liter gebrouwen.
    Om verder te groeien was deze locatie te klein.
    Hij kocht samen met zijn echtgenote in Holsbeek een alleenstaande woning
    die hij ombouwde tot de nieuwe brouwerij ‘De Vlier’
    De keuze van een naam voor de nieuwe brouwerij
    kwam van de streeknaam Vlierbeek en het werd dan uiteindelijk ook Brouwerij De Vlier.






     

    Kessel Blond – 7,5 Alc.Vol.
    Brouwerij De Vlier – Holsbeek



    Blond helder biertje
    met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Muffig
    en een licht aroma van fruit (appel)

    Het eerste slokje is moutig
    Aromatisch
    zoet (tikkeltje honing?)
    Toetsen van citrus
    met heel diep een geringe bitterheid.
    De afdronk is fruitig.
    Er mochten voor mij meer hoppeprikjes ingezeten hebben.
    nu is het bier ietsje te vlak
    Slecht is het zeker niet (er bestaan geen slechte bieren)
    maar het mocht ietsje meer schwung gehad hebben!
    Ook had ik een gevoel van ietsje te veel saturatie.









    Info :

    Brouwerij De Vlier
    Leuvensebaan 219
    3220 Holsbeek
    GSM +32 (0)473 83 94 63
    info@brouwerij-devlier.com




    30-08-2013 om 17:00 geschreven door William Roelens


    23-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationaal Streekbierenfestival 2013 - Zwevegem




    Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem - 2013






    Sint-Amanduskerk.



    Op 14 en 15 augustus 2013 vond al voor de dertiende keer
    het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats.

    Het bierfestival gaat hoe langer hoemeer de Internationale toer op.

    Tussen de 38 bekende en minder bekende brouwerijen bevonden
    zich dit jaar brouwerijen uit Frankrijk (St. Germain), Italië (Birra del Borgo) ,
    Polen (Fortuna) en Bryggeri Jädra
    å
    s uit Zweden.
    Ook aan Belgische kant waren er enkele nieuwkomers met name:

    Bierfirma ‘Halen’, Brouwerij Toye, Bierfirma ‘Brugs Bierinstituut’,
    Bierfirma ‘Brouwerij Henricus’ en Oud Beersel

    Samen serveerden ze meer dan 160 verschillende biertjes
    waaronder enkele primeurs
    zoals
    Petrus Aged Red en Camaraderie van Brouwerij Bavik 
    en Troubadour Magma Galaxi Speciale editie 2013 van The Musketeers.

     Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten
    van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden
    en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein,
    in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.




    Vooraleer het Festival definitief van start ging kregen sponsors en genodigden
    waaronder Burgemeester Marc Doutreluingne van voorzitter Yvan Devlaminck
    en enkele bestuursleden eerst een interessante rondleiding
    op het festival terrein en achter de schermen van het hele gebeuren 













    Burgemeester Marc Doutreluingne







    De Centrumschool, de logistieke plaats van het festival :
    van hieruit wordt alles gecoördineerd.











    Na de rondleiding was er voor de genodigden een kleine receptie voorzien met
    lekkere hapjes en twee champagnebieren Malheur en Deus.
    Op dezelfde plaats kunnen de medewerkers, standhouders en
    artiesten altijd binnen om hun hongerige maag te vullen.




    Alle bezoekers kunnen tijdens het festival deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd,
    ze kunnen hun favoriete bieren op een formulier aanduiden
    in elk van de vier categorieën
    Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren
    en Geprononceerde Degustatiebieren.
    De bieren die de meeste stemmen krijgen,
    leveren de brouwers een Gouden Glas en een beer op.
    de tweede en derde een diploma plus beertje.

    De Gouden Glazen worden telkens uitgereikt tijdens een gala-avond in
    het volgende jaar









    Nog even twee Beregoede prijzen 2012 uitreiken aan
    Brouwerij Lindemans (boven) voor hun tweede plaats van verleden jaar
    met hun Lindemans Kriek bij de zoethouders
    en voor Westmalle voor hun derde plaats bij de voorzichtige degustatiebieren.






    Ook het rode kruis was weer paraat en mogen ook eens in de kijker geplaatst
    worden!




    Het Festival



    Niet veel tekst onder de foto’s want ze spreken voor zichzelf

    Geniet nog na van dit fantastisch festival of laat het een stimulans zijn om volgend jaar
    ook aanwezig te zijn!





    Het begin allemaal met de aankoop van jetons voor de biertjes
    en een glas en dan....go.....










    The Musketeers (Ursel) hadden een wereldprimeur mee!
    Bij hun Tripel IPA Magma hadden ze nu de Nieuw-Zeelandse 
    hop Galaxy bijgevoegd.  Het bier kreeg een nog intenser fruitaroma














    Uit Polen Browar Fortuna (Miłosław)
    Fortuna Komes Potrojny Zloty (9,0% Alc.Vol.)






    Oud Beersel was ook voor de eerste keer present!



    Waregemse bierfanaten!
    lLinks : Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck uit Vichte.
    Rechts : toekomstig bestuurslid WBF Patrick en 
    jarige echtgenote Sylvie! 




    Brouwerij Bockor




    Dit mooie koppeltje geniet van een Cuvee des Jacobins (Bockor)




    Brouwerij Bavik pakte ook uit met een primeur.
    Martin Houtekier schenkt een gerestyled Camaraderie uit!




    Camaraderie (8,0% Alc.Vol).  Gebrouwen met Amerikaanse hoppen
    die op vier plaatsen tijdens het productieproces toegevoegd werden.
    Het is een bitter biertje geworden met citrus in het aroma.
    Na de lagering wordt er een deel bier aan toegevoegd die 24 maanden gerijpt heeft
    op eiken vaten.







    Alex en zus Ann-Sophie Lippens. Brouwer Alex (Brouwers Verzet) had
    er duidelijk plezier in!




    De prachtige bieren van het Brouwers Verzet mooi
    voorgesteld




    En ze kunnen rekenen op heel wat jonge fans.




    HOPleden Gretel en Johan met broer




    Al drie jaar van de partij het Italiaanse Birra Del Borgo (Borgorose)
    met hun fantastische bieren!












    Jädraås (Jädraås) uit Zweden




    Dichter bij ons en ook voor het eerst op het festival
    Brouwerij Goedendag uit Marke.
    Brouwer Geert Toye schenkt mij een romige Goedendag uit!
    Vriendin Justine kijkt toe




    Een romige kelk Goedendag (8,0%Alc.Vol.).
    Genoemd naar het befaamde wapen gebruikt in de
    Kortrijkse Guldensporenslag 1302.
    Een stek hoppig biertje met fruitige toetsen (wordt nog apart
    besproken op deze bierblog).







    Brouwerij Dilewyns (Dendermonde)!
    Geen zusjes ditmaal maar nichtjes!
    en ze deden het prima








    Ook voor het eerst aanwezig
    Bierfirma ‘Brugs Bierinstituut’ (Brugge)









    I.p.v. Amburon kwam de Limburgse bierfirma 'Brouwerij Halen' (Halen) hun vervangen




    Ik proefde hun Halen Tripel (9,1%Alc.Vol.)
    Een voor mij iets te zoet biertje met fruitige toetsen (banaan)




    Ook bierfirma Henricus uit Zeebrugge met hun inmiddels
    erg gekend Paljasbier stond voor de eerste keer in Zwevegem.
    Het bier wordt ook later besproken op deze bierblog.




    Ook dit is Zwevegem
    Prachtig live optreden van Crystal and Runnin' Wild





    Jong geleerd....



    Nog een toekomstig bestuurslid Waregemse Bierfanaten
    Dominique Maes





    Uit Frankrijk twee mooie dames van
    Brasserie Saint Germain (Aix-Noulette)




    Vertegenwoordigster Sandra (Brasserie Du Bocq - Purnode) gespot met
    Area Sales Manager brasserie Du Bock Davy Melon



    Hobbybrouwer Daniël blij met zijn Premium Tripel



    Robbie en Isabelle vertegenwoordigden brouwerij Gulden Spoor Gullegem




    Veerle (haar naam mag ik nooit meer vergeten!) en Marijke




    Zoals elk jaar een pakje volk!!!



    En ja als u een mooie dame (in dit geval twee) op het einde van de fotoreeks ziet
    weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent.
    Inderdaad het einde van de fotoreportage!











    Ditmaal twee Franstalige Brusselse dames.
    met een eigenaardige manier om bier te degusteren
    waarvan de juf rechts leadzangeres 'Cristal' van de groep Runnin' Wild is

    Ze zong zachtjes vier woorden Frans in mijn oor
    waarvan ik ze in het Nederlands voor u vertaald

    "Tot volgend jaar"

    Het laatste woordje hoef je niet te weten!

    INFO :

    Flanders Events VZW

    web http://www.bierfestival.be
    http://www.flanderseventsvzw.be
    http://www.goudenglas.com



     

    23-08-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalle Tripel - Gulden Spoor - Gullegem





    Kalle Tripel
















    Eigenlijk zou ik  hier nog het biertje ‘Manten’ moeten bij bespreken.
    Want Manten en Kalle horen samen.  Ze zijn een begrip in het Kortrijkse.
    De bieren zijn een ode aan de
    de oudste burgers en klokkenluiders van de stad

    Ze sieren de
    oostzijde van de torenspits van de halletoren op de grote markt.
    Reeds in de Middeleeuwen was dit systeem met uurslagers erg vernuft.
    Het oorspronkelijke beeldje van Manten werd in 1382 na de slag van Westrozebeke
    ontvoerd naar het Franse Dijon, waar het nu nog steeds op de
    Onze-Lieve-Vrouwekerk staat samen met de later toegevoegde Kalle en kinderen.
    De huidige uurslagers zijn nog jong. Ze werden in 1961 vervaardigd door Victor Cassiman.
    Nog bij vertellen dat de Halletoren sinds 2002 erkend is als Unesco Werelderfgoed.












    Brouwerij Gulden Spoor met brouwer Björn Desmadryl linkten
    toen ze indertijd nog ’t brouwkot  noemden veel van hun bieren naar de
    folklore uit de streek. (Maartje van Heule, Tinneke van Heule, Vlaskapelle enz…).
    Onder de naam Gulden Spoor (ook verbonden aan een Historische gebeurtenis)
    zijn ze er een beetje van afgestapt en genieten hun bukbieren nu de belangstelling!
     (Netebuk, Springbuk, wheatbuk en Kerstbuk).

    In 2003 werd 't Brouwkot opgericht.  In 2010 werd de naam
    verandert in Gulden Spoor.
    Ze hebben een jaarlijkse brouwcapaciteit van 1.500 hectoliter,
    maar omdat hun streekbieren van zoveel bijval kunnen genieten
    hebben ze besloten om de brouwerij verder uit te bouwen.'

    Onlangs werden er nieuwe biertanks aangekocht om hun
    brouwcapaciteit te kunnen verdubbelen',
    In totaal zal de brouwerij 203.000 extra flesjes bier per jaar kunnen produceren.
    Ondertussen zijn de labels vernieuwd en werden aangepaste
    geschenkverpakkingen ontwikkeld.

    De brouwerij zal binnenkort verhuizen en er komt een heel nieuw gebouw
    naast het restaurant ’t Rusteel.
    In de toekomst willen ze daar vier keer zoveel bier produceren als nu.

    Om hun bieren nog meer bekendheid te geven
    werd Isabelle Depuydt aangeworven om hun bieren te promoten.
     
    Ze is vertegenwoordigster en het gezicht van de brouwerij.






    Kalle Tripel – 8,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Gulden Spoor – Gullegem






    Donker Blond bier met een
    fijne witte schuimkraag

    Zoet mout aroma
    Fruitige prikkels van rode sinaas

    Zoete aanzet
    Karamel
    Tikkeltje honing
    Fruitig – Citrus – Sinaasappel
    Aromatisch
    Koriandertoets
    Geringe bitterheid door de te beperkte aanwezigheid van hop
    Het bier laat zich vlot degusteren
    Is mooi in balans
    Een lekker degustatiebiertje
    Ietsje te zoet voor bitterfans.
    Maar best te genieten op het terras van het aanpalend restaurant en bierhuis “’t Rusteel”

     

     

    INFO :

    Brouwerij Gulden Spoor

    Heulestraat 168

    8560 Gullegem (Wevelgem)

    tel: 0497-54 88 80

    e-mail: desmadryl@brouwkot.be

    website: www.brouwkot.be

    13-08-2013 om 14:25 geschreven door William Roelens


    04-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.400 - Bierfirma Montaigu (Scherpenheuvel) - gebrouwen bij 't Hofbrouwerijke (Beerzel)







    Montaigu betekent Scherpenheuvel

    Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord
    en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.

    Een eigenaardige naam voor een bierfirma hoor ik jullie al denken.

    Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek
    en is een gepassioneerd bierliefhebber.

    Hij vertegenwoordigde vroeger brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.

    Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris)
    op het Karakterbierweekend van HOP (en niet op het Zythosbierfestival
    zoals vermeld in een biertijdschrift) te Vichte de bekende Tripel-Geuze “Vicardin”

     

    Met zijn bieren wil Gunther zijn geboortestreek
    in de schijnwerper plaatsen.

    Hij trok met zijn receptuur van 400 naar ’t Hofbrouwerijke in Beerzel 
    waar het bier uiteindelijk gebrouwen werd.












    400 werd gebrouwen t.g.v. het 400-jarig jubileum van de parochie
    Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.
    Naast het bier waren ook talrijke festiviteiten.
    Op zondag 21 maart 2010 organiseerde de parochie Onze-Lieve-Vrouw
    van Scherpenheuvel een receptie in de Barokgang.
    Deze receptie was het startsein voor een mooie tentoonstelling
    van knutselwerkjes van de leerlingen van de Basisschool
    Maar de aandacht was vooral gericht op nieuwe het bier,
    dat speciaal voor deze gelegenheid werd gebrouwen.
    Zelfs Monseigneur Léonard, aartsbisschop van Brussel-Mechelen,
    die eerder op de dag de eucharistieviering voorging in de basiliek, liet zich verleiden
    tot het proeven van het nieuwe bier. ‘Het heeft een aangename smaak,’
    liet hij zich ontvallen, ‘en het proeft zeer lekker tussen al deze mooie kunstwerkjes.’
    Bron : Het Nieuwsblad





    400 (5,6%Alc.Vol)
    Bierfirma : Montaigu (Scherpenheuvel)
    gebrouwen bij
    ’t Hofbrouwerijke (Beerzel)







    Blond helder bier
    met dikke schuimkraag
    en mooie koolzuurpareling

    De neus bied ons een rijk moutpalet aan.

    Ook de eerste slok is vrij moutig
    Beetje karamel
    zoet (honing?)
    gistig
    in de achtergrond een heel minieme bitterheid
    Kruidigheid zorgt voor enige afwisseling in de smaak
    Ook fruitige toetsen laten zich opmerken
    Matige body
    Het biertje is verfrissend
    lichtbittere afdronk

    Doordrinkertje voor de dorstige bedevaarders!











    INFO :

    Bierfirma Montaigu
    Demerlaan 24
    3270 Scherpenheuvel
    tel : 0496-28.22.22
    info@brouwerij-montaigu.be






    04-08-2013 om 17:53 geschreven door William Roelens


    01-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Aged Red - Brouwerij Bavik





    Petrus Aged Red





    De Zuid-West-Vlaamse bieren behoren tot de oudste Belgische biertypes
    en worden slechts door enkele brouwerijen in de arrondissementen Kortrijk, Tielt en
    Roeselare nog in stand gehouden.
    Het geheim van deze bieren zit hem in de
    rijping van een jong bier,
    gebrouwen met voldoende gekleurde mouten, in eikenhouten foeders

    (
    rechtopstaande eiken houten vaten)
    .
    De rijping zorgt voor de typische frisse, lichtzure smaak
    waardoor het bier ook een ideale begeleider is bij gerechten.














    Het basisbier voor Petrus Aged Red is oud bruin
    Het is dus een mengeling van foederbier, met jong bier (bruin) en krieken.
    Er werd ook 15% Petrus Aged-Pale aan toegevoegd.







    Petrus Aged Red – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik - Bavikhove







    Donkerrood bier

    met een lichtbeige/roze schuimkraag.

     

    Bij het openen komt er een zoet aroma u tegemoet
    geuren van poepkes of kriekensnoep

     

    De eerste slok is een beetje de smaak van een kersenyoghurt
    Cherry-aroma

    Gevolgd door een aangename bitterheid

    Zoet, een beetje plakkerig

    Gelukkig brengt de lichtzurigheid in de achtergrond het bier naar een hoger peil.

    Ze blijft de hele tijd hangen.

    Ook houttoetsen komen hun kop boven steken

    Het bier degusteert vlotter naarmate u de smaak gewoon bent.

    Helemaal niet slecht

    Maar toch komt bij mij na een tijdje enige verveling opzetten.
    Opletten, de alcohol 8,5% is goed gemaskeerd en zou soms verrassingen kunnen opleveren!

    Ik had het bier toch iets zuurder gehad.
    In de stijl van een Aged-Pale. Vooral omdat er van dit bier ongeveer15% werd toegevoegd.
    De basis is oud bruin.


    Maar het biertje zal op menig terras goed scoren deze zomer

    Vooral bij mensen die deze meer zoete dan zure smaak weten te appreciëren












    INFO

     

    Brouwerij Bavik N.V.

    Rijksweg 33
    B-8531 Bavikhove
    België

    tel. administratie

    +32 (0)56 719 091

    email

    info@bavik.be







    01-08-2013 om 17:37 geschreven door William Roelens


    26-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Phaedra - Het Alternatief (Izegem) - De graal - Brakel)






    Phaedra












    ‘Phaedra’ een naam die in het BV wereldje toch enige tijd weerklank heeft gehad!
    Zou brouwer Piet zijn inspiratie gezocht hebben bij de mooie Brugse?

    Neen hij zocht het in de Griekse Mythologie want Phaedra was de
    Godin die de goede boodschap bracht.

    In een van zijn vele veldslagen versloeg Theseus de Amazones en
    trouwde met hun koningin, Antiope.
    Zij baarde hem een zoon, Hippolytus. Hippolytus was bekend om zijn schoonheid en
    perfecte zuiverheid. Hij vereerde Diana, godin van de jacht.
    Na de dood van Antiope,  trouwde Theseus met Phaedra.
    Zij schonk hem twee zonen: Acamas en Demophon.

    Het echtpaar vestigde zich op het eiland Cyprus,
    de geboorteplaats van Venus, de godin van de liefde.
    Venus verklaarde Hippolytus haar liefde maar hij wendde zich van haar af,
     hij aanbad immers een andere godin, Diana.

    Om Hippolytus te straffen, liet Venus zijn stiefmoeder Phaedra verliefd op hem worden.
    Phaedra is de belichaming van een alles verterende, onwettelijke passie.


    Phaedra is ook de naam van het stuk dat
    Theater Platteau uit Izegem in kasteel Wallemotte
    dit jaar uitvoerde.
    Net zoals vorig jaar (met zijn Nelson Sauvin) ontwikkelde Piet een biertje voor die voorstelling.
    Hij gaf het ditmaal de naam van het stuk.
    <







    Phaedra – 6% Alc.Vol.
    Receptuur Bierfirma : Brouwerij
    Het Alternatief – Izegem
    Gebrouwen bij
    De Graal - Brakel







    Amberkleurig biertje met witte romige schuimkraag

    De neus is moutig
    gevolgd door een fruitig aroma van citrus

    De eerste slok is vrij bitter
    Moutig en fruitig
    Citrus speelt een hoofdrol
    Kruidige prikkels geven het bier nog een ander smaak
    Scherpe hoppigheid.
    Droge bittere afdronk
    Het bier heeft veel mee van een singel hop bier
    Al bij al een lekkere dorstlesser







    Gebrouwen met drie soorten hop.




    INFO :

    Het Het Alternatief
    Meensesteenweg 65
    8870 Izegem
    051/31.62.70






    26-07-2013 om 09:45 geschreven door William Roelens


    22-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reninge Bitter Blond - Seizoensbrouwerij Vandewalle (Reninge)





    Reninge Bitter Blond



    Wat is er mooier dan bier opvoeden en laten rijpen?

    Rijpen met de natuur



    Dit waren de woorden van brouwer Chris Vandewalle van de gelijknamige seizoensbrouwerij.
    toen hij op 26  april 2012 in  Brugge het Gulden Hamerken 2012 in ontvangst mocht nemen.
    "Het Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw ’t Hamerken
    uitreikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt 
    voor de brouwerijgeschiedenis”.







    Brouwer Chris Vandewalle met zijn nieuwe creatie 'Snoek Blond'




    Brouwer Chris is al jaren stadsarchivaris in Diksmuide,
    Beetje bij beetje stimuleerde hij de promotie rond het Belgische bier.

    In 2000 begon hij aan een bierbedevaart door Vlaanderen

    In hetzelfde jaar schreef hij ook zijn eerst monografie.
    Zo gepassioneerd hij was om over bier te schrijven zo enthousiast hij
    was om bier zelf te brouwen.

    In 2010 wilde hij de finesses van het brouwen zelf ondervinden en
    volgde les
    Brouwerijtechnologie in het KaHo St. Lieven in Gent.
    Zo werd de archivaris bierbrouwer en hoe een brouwerhistoricus brouwer kan worden.

    In 2011 startte hij met zijn eigen brouwerij ‘Seizoensbrouwerij Vandewalle’
    Vorige week werden zijn bieren erkend als 100% West-Vlaams!

    Ze hadden reeds een erkenning als Westhoek Streekproduct.

    Chris is voor de vereniging Mout- & Brouwhuis een waardevolle compagnon.
    Hij geeft uitstraling aan het museum van de dorst in Alveringem.
    Vandaar dat wij in de kelders van het museum zijn bier gedegusteerd hebben.






    Museum van de dorst in Alveringem.






    Het bier is gebrouwen op basis van natuurlijke ingrediënten en
    met Poperingse hopsoorten.
    Het is ook ongefilterd en ongepasteuriseerd.
    Reninge Bitter Blond is een dorstlessend bier, ideaal voor tijdens de zomermaanden.
    Dit bier dankt zijn naam aan het hooi- en oogstseizoen
    in de broeken van IJzervallei.
    De smaak van de seizoensarbeiders en de landbouwers waren tijdens
    de zomermaanden gericht op een bitter en scherp bier.
    De Reningse brouwers verkregen dit biertype door het jong blonde bier
    te versnijden met een overjaars ‘oud bier’.
    Hierdoor ontstond een biertype van een ‘gemengde hergisting’ eigen aan de regio.
    Bron :
    Website
















    Reninge Bitter Blond – 7% Alc.Vol.
    Seizoensbrouwerij Vandewalle – Reninge








    Blond biertje

    Met een mooie witte schuimkraag

     

    Een lekker moutig begin
    met kruidige toetsen van koriander
    Ook Citrusprikkels komen even naar boven
    een hoppige bitterheid brengt het bier mooie in balans
    Het biertje degusteert vlot
    en lekker van smaak

    Het heeft een droge afdronk
    Een verfijnde dorstlesser en degustatiebier 

    Een smaakvol Belgisch biertje tous court













    INFO :

     

    Seizoensbrouwerij Vandewalle

    Zwartestraat 43

    8647 Lo-Reninge

    m. 0497 54 95 85

    e. info@seizoensbrouwerij.be


     

     

    22-07-2013 om 11:07 geschreven door William Roelens


    11-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne - Keikoppen bier (Restyle) – Klets - Cluysenaer - Cuvée Noire - Pays Blanc - Jihlavský Radniční Speciál 21° XXI - Troubadour Westkust Black Imp





    10de
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius -
    Heule
    <?









    Het Eutropius Bierproefgenootschap wil een sterke en gezonde biercultuur
    en draagt daar op verschillende manieren toe bij.
    Door het analyseren en bespreken van bieren en de
    resultaten vast te leggen in archieven en via deze bierblog
    kan dit voor de talrijke bezoekers een baken zijn om
    deze bieren zelf te ontdekken en te vergelijken.
    Wij van het biergenootschap doen dit
    uitsluitend voor de bierwetenschap.
    Onze smaakpapillen geven we geen rust,
    ons reukorgaan hangt altijd over het uitgeschonken gerstenat
    en onze keel gunnen we geen droogte.
    Dat dit op een gewone werkdag tijdens de week gebeurt
    getuigt hoeveel we over hebben voor onze Nationale trots.
    We laten al ons dagelijks werk gewoon staan
    om deze missie uit te voeren.
    Onze missie, onze biermissie.






    Oude Quetsche Tilquin à l’Ancienne – 6,4% Alc.Vol.
    Brasserie Tilquin – Bierghes (Rebecq)


    Oude Quetsche Tilquin wordt gemaakt door de vergisting van
    minimaal 250gr pruimen
    op een liter lambiek.

     


    Rozeachtig kleur
    Troebel

    De neus bied ons een oud aroma
    toetsen van Belle de Louvain
    tikkeltje wijnazijn

    Scherp zurig
    Azijn
    afwisselend met fruitige toetsen
    prikje citrus
    complex
    Smaak en aroma lopen mooi in elkaar
    Zurige afdronk met in de nasmaak een tikkeltje melkwei

    Lekkere opener van de middag





    Keikoppen bier (Restyle) - 6,1% Alc.Vol.
    Brouwerij De Plukker - Poperinge






    Blond biertje met een stevige witte schuimkraag
    wandklevig

    Fris aroma van hop
    Bloemig

    Volmoutig biertje
    Zoete mout die overgaat in
    een mooie bitterheid
    Fruitige toetsen
    Gevoel van een prikje honing in de smaak
    Redelijke stevige body
    Bittere afdronk
    De smaak vloeit snel uit
    met in de mond een lichte alcohol gloed

    Frisse Bio doordrinker




    Klets – 8,0% Alc.Vol.
    Bierfirma : B&K bier&karakter – gebrouwen bij Deca Service






    Goudblond bier
    met een mooie witte schuimkraag

    Aroma is een typische moutgeur
    Kruidige toetsen met een
    lichte hoppigheid in de neus.

    De aanzet is zoet
    Suiker (restsuikers?)
    Het bier smaakt lekker maar is iets te plakkerig
    Ook de afdronk is zoet
    De nasmaak is die van karamel
    Het gaat veel mensen bekoren maar voor ons
    was er te weinig hop in de mond
    Het heeft een smaak van een typisch eerste brouwsel.
    Er kan nog aan gesleuteld worden.




    Cluysenaer Cuvée Noire –8,0% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi (Hijfte)




    Donkerbruin biertje
    met beige schuimkraag die nog al vlug verdwijnt

    Zoete moutgeur
    Vrij aromatisch

    De eerste slok is zoet
    verouderde smaak
    Stroperig van smaak
    Botersmaak
    Suiker
    Karamel
    Smaakt naar de spekjes roodhooft
    tikkeltje vliersiroop.

     

    Zoete afdronk




    Pays Blanc - 8,0% Alc.Vol.
    Brasserie de Brunehaut - Brunehaut


    Gebrouwen voor Self Drink Bruyelle in Bruyelle lez Antoing.
    De naam verwijst naar de regio
    "
    Het witte land".
    Een gebied waar een overvloed aan kalksteen te vinden is.
    De kalk-en cementindustrie heeft een grote invloed op de streek.



     

    Blond bier met een
    romige witte schuimkraag

    Een aroma van lentebloesems
    Hoppig

    De eerste slok heeft een prikkeling
    gistig
    die het biertje een tikkeltje zurig maakt
    Daarna een bitterheid
    Een lichte hoppigheid blijft hangen
    die heeft voldoende evenwicht aan het bier
    matige body
    Bloemachtig
    Mocht iets meer karakter hebben





    Jihlavský Radniční Speciál 21° XXI - 9,0%
    Jihlavský Radniční Právovárečný Pivovar – Jihlava (Tsjechië)




    Donker bier met een

    beige schuimkraag

    Een aroma als dat van Oud Bruin
    Melkzurig

    Smaakt als een oud bruin van leeftijd
    Volmondig met

    Toetsen van melkzuur
    fruitig en vineus

    Houttoetsen met de smaak van lagering op oude vaten
    Alcohol is goed gemaskeerd
    Kersenprikkels
    Volmoutig
    een lichtzurige afdronk.

     

    Een Toppie bier!





    Troubadour Westkust Black Imperial IPA - 9,2% Alc.Vol.

    Bierfirma The Musketeers – Ursel -  gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi (Hijfte)



    Donker tot bijna zwart bier
    met beige schuimkraag

    Het aroma is die van gebrande mout
    Karamel

     

    De eerste slok is een gebrande smaak
    Lekkere koffietoetsen
    Karamel prikkels

    Toffee
    Geroosterd
    Chocolade

    Licht bittere afdronk
    Mooi in evenwicht

     

    Lekker biertje





     

    The Hof Ten Dormal Barrels Aced Project - 12%

    Artisanale Belgian Blond Ale – Aged in 40 yers old Cognac Barrels – Brew 2
    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk





    Oranje van kleur met een
    gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is een alcoholgloed

    Van cognac

    Een zoete aanzet
    Een karamelprikje
    Abrikozen
    Warme alcohol
    Vanille en een tikje honing
    Cognacsmaak komt er nog goed door
    met een toetsje van Jona Gold.

    Intens warme afdronk

    Schitterend bier!




    Om ons hongertje te stillen lieten we dit maal een traiteur komen
    die voor ons
    Schartong met mosterdsaus in First Angel
    bereid had.






    Zonder woorden





     

    Anders IPA 2013

    Brouwerij Anders – Halen




    Koperkleurig bier met
    witte fijne schuimkraag

    Hoppig aroma van Nelson Sauvin
    Fruitig
    Floraal Boeket

    De smaak is heel fruitig
    Floraal
    Toetsen van lychee en citrus
    In de achtergrond een lichte bitterheid

    Die het biertje in balans houd
    sauvignon druiven
    Ietsje te eenzijdig van smaak
    Er ontbreekt beetje body.






    Trignac XII – 12%
    Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster


    Kasteelbier tripel gelagerd op Cognacvaten


    Blond biertje met een
    fijne witte schuimkraag
    Mooie saturatie.

    De neus bied jong fruit
    Heel diep aroma’s van Granny Smiths
    Alcohol

    Zoete aanzet
    onmiddellijk gevolgd door alcohol toetsen
    Moutig
    Lichte bitterheid
    Rozijntjes
    Gemaskeerde restsuikers?
    de carbonatie is iets van het goede te veel

    Met dank aan drankenhandel ROJO



     INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule

    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    11-07-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belle-Fleur - De Dochter van de Korenaar






    Belle-Fleur




    Een van de prachtige bloemen van "De Dochter Van De Korenaar"

    Een goudgele bloem met parelende witte knopjes...

    Zo aromatisch , zelfs exotisch.

    De milde bitterheid doet je smachten naar meer.

    Belle fleur, een opvallende bloem in het boeket.

    Melissa D’hooge













    Wees eens eerlijk, mooier kan een bier toch niet genoemd worden!
    Mooie bloem.
     
    Verwijst brouwer Ronald Mengerlink
    met deze naam
    naar zijn eigen korenbloem?
    Misschien naar de hoppebloem
    of naar zijn beeldmooie en sympathieke echtgenote
    Monique..

    Het zou ook kunnen omdat
    Ronald een Nederlander is
    - en het is geweten dat onze Noorderburen graag een mondje Frans spreken –
    zijn bieren graag Franse namen toebedeeld?
     
    Denk maar aan Embrasse, Finesse enz…

    Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel meer talent heeft
    dan enkel en alleen namen te zoeken voor zijn bieren. 
    Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd
     al bezig aan het experimenteren met bier. 
    Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder. 
    In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote
    een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.
     Ze hebben het huis verkocht om met het geld
     
    een eigen brouwerij te beginnen. 
    Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente
    Baarle Hertog en Nassau en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij.
    Deze Baarlese brouwerij bestaat nu ongeveer zes jaar.
    Dat zijn momenteel 10 verschillende bieren tot de Belgische top
    behoren bewijzen de twee
    Zythos Consumententrofee’s
    die hij in 2011 en dit jaar mocht in ontvangst nemen.
    Ook in het buitenland worden zijn bieren gesmaakt.
    In 2009 won hij de Goudse Bierprijs en in 2011 een Zilveren medaille op de
    European Beer Star Competition
    Dus talenten genoeg voor deze 50-jarige brouwer.






    Belle Fleur – 6% Alc.Vol.
    De dochter van de Korenaar - Baarle Hertog 





    Donker amber bier
    Met een dikke witte schuimkraag

    Een heerlijk aroma van
    lychees en frambozen dwarrelen in de neus.
    Hoppige toetsen

    De eerste smaak is die van exotisch fruit
    Citrus – Grapefruit
    Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen
    Het bier is heel zacht en vol van smaak
    maar heeft een hardere bitterheid
    Het is speeltijd voor de smaakpapillen.
    Belle-fleur tovert een aantal hop smaken in ons mond.

    De nasmaak is bitter en laat ons lang genieten

    Belle Fleur heeft zijn naam niet gestolen.
    Het is als een wilde exotische bloem
    maar volledig onder controle!

     










    Met dank aan Melissa D'hooge voor het kunstig tekstje.

    INFO :

    Brouwerij De dochter van de korenaar
    Pastoor de Katerstraat 24
    2387 Baarle-Hertog – België
    Telefoon vanuit Nederland: 0032 - 14 - 699 800
    Telefoon vanuit België: 014 - 699 800
    Email -
    brouwerij@dedochtervandekorenaar.be
    Internet - www.dedochtervandekorenaar.be




    01-07-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het 1ste Bierfestival van De Bierfanaten – Koekelare



     

    Herinneringen aan het
    1ste Bierfestival van De Bierfanaten – Koekelare



     

    Om een beetje afwisseling op mijn blog te brengen switch ik nog al
    graag de reportages door elkaar.
    De ene keer een bierbespreking, dan een reportage over
    een herberg, een festival enz..
    Vandaar dat deze fotoreportage over het bierfestival van de Koekelaarse bierfanaten
    een beetje later komt.
    Ik noem ze dan maar ‘Herinneringen aan het…’

    De bierfanaten hebben een anderhalf jaar zich goed voorbereid
    om hun eerste bierfestival te doen slagen en ze zijn daar prima in gelukt.
    CC. De Balluchon was op 11 mei 2013 voor een dag het centrum
    van de Belgische bierwereld!  Maar liefst 24 bierstandjes vulden die dag de zaal.
      
    De club had gekozen voor een mix van middelgrote en kleinere brouwerijen 
    plus enkele bierfirma’s.
     
    De bezoekers hadden keuze uit maar liefst 120 biertjes.

    De bedoeling van het festival is om mensen samen te brengen en
    hun een leuke bierbeleving te bezorgen.
     
    Praten met brouwers, nieuwe bieren ontdekken kortom
    een aangename dag doorbrengen in een gemoedelijke sfeer.
    En dit is hun goed gelukt.  Waarvoor proficiat!


    Hieronder een fotoreportage







    Onder impuls van onder andere lokaal politicus Walther Holvoet
    kreeg Koekelare banden met Thailand.
    Op het Fransmansplein is een elektriciteitscabine aangekleed als Thais tempeltje
    en staat bekend als Sala Thai.
    In de achtergrond De Sint-Martinuskerk




    Koekelare is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen. 
    en telt ruim 8.000 inwoners.

    De gemeente vormt de overgang van de Westhoek en
    De Polders met het Houtland.
     
    Koekelare ligt slechts op 18 km van de Belgische kust en ligt
    binnen de driehoek Diksmuide, Torhout Gistel.

    Het heeft ook nog een brouwerij gehad.
    De brouwerij-mouterij Christiaen daterend van rond 1790
    De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde eertijds
    tot de grootste werkverschaffers in Koekelare.
    Er wordt niet meer gebrouwen in de brouwerij,
    maar het bier Couckelaerschen Doedel  herinnert aan vroeger.

     



    CC De Balluchon. De zaal waar het festival plaats vond
    Op vrijdag 14 november 2008 werd deze gloednieuwe
    gemeentelijke cultuurzaal officieel geopend in het centrum van Koekelare


     

     

     


    Patrick Lansens Burgemeester van Koekelare was maar al te blij
    dat in zijn gemeente de Belgische Biercultuur voor het eerst werd voorgesteld
    in de vorm van een bierfestival.






    Robbie Defraeye voorzitter van de vzw De Bierfanaten
    verwelkomde de genodigden en was bijzonder trots om het
    eerste bierfestival aan te kondigen.








    Hij bedankte medeorganisator Sofie Duynslaeger met bloemen
    voor haar geweldige hulp bij de organisatie.

     




    Op de receptie kon men proeven van een Couckelaerschen Doedel (6%)
    Het vroegere bier van de verdwenen brouwerij-mouterij Christiaen.
    Nu gebrouwen door Brouwerij Strubbe.

     

     




    Ook de lekkere hapjes mochten niet ontbreken














    De Officiële opening met het door knippen van het lint en een 
    kleine mislukte poging om een fles Deus te sabreren
    (ontkurken met een sabel).  De tweede maal lukte het Stijn wel!



    Het Festival






    Koen Van Lancker, een van de drie brouwers van Het Brouwersverzet (Anzegem)







    Kristof Vandenbussche van brouwerij Fort Lapin - Brugge







    Belgische Bierdame Nr 1 Sofie Vanrafelghem (vrouwen en bier) 
    bezoekt haar stadsgenoot Kristof








    De stand van de dolle brouwers met brouwer
    Kris Herteleer en echtgenote Els








    Bernard Vandamme van brouwerij Eutropius







    Mathias Van den Poel (midden) van bierfirma Henricus.
    Het bier Paljas wordt gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen.







    De charmante Isabelle Depuydt vertegenwoordigster van
    brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem.








    De mooie dames Cindy Vandamme en Elise Croes
    vertegenwoordigen Bockor (Bellegem).
    In hun midden de sympathieke Benny Van Hecke (Maleur)








    Elise Croes in gedachten verzonken







    De stand van 'Beerdevelopment Viven' uit Sijsele.
    Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij (Lochristie)







    Piet Salomez en echtgenote Christine Opsomer van
    bierfirma 'Het Alternatief' (Izegem) de bieren worden gebrouwen
    in De Graal (Brakel) en bij Alvinne (Moen)








    Franky Van Brabandt en Kurt Persyn van Bierfirma Bryggja uit Assebroek.
    Hun Tripel wordt gebrouwen bij De Graal (Brakel).
    In 2012 werden ze uitgeroepen tot beste Hobbybrouwers!






    vlnr : Sofie Vanrafelghem, Alain Debusschere en Bernard Vandamme
    (Brouwerij Eutropius) en Kris Herteleer (De Dolle Brouwers)







    Luc Vermeersch en echtgenote Carine Vandekinderen van
    brouwerij De Leite (Ruddervoorde)








    Bierfirma Verstraete (Diksmuide).
    Het biertje Papegaei wordt gebrouwen bij Deca Service (Woesten)








    Danny Hoffelinck van Brouwerij Danny (Erpe-Mere)







    Een mooie opkomst!







    Marc Strubbe van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.







    Bezoek aan de stand van Marc Strubbe!







    Bert Mathijs (Beer Awards) en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier)







    Pieter Deleersnyder en Jef Pirens van Proefbrouwerij
    d'oude Maalderij (Ardooie). Qantelaar wordt gebrouwen bij
    Maenhout (Meulebeke) en Gulden Spoor Gullegem)








    De stand van Het Anker (Mechelen) met de Carolusbieren.







    Bierliefhebbers uit Poperinge!







    Stijn De Neve vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels (Buggenhout)







    Originele afschuimer bij de stand van Bosteels!







    Ook Japanse bierfanaten waren in de zaal!






    Sandrino vertegenwoordiger van brouwerij Van Eecke/Leroy
    Watou/Boezinge







    Een altijd lachende Sandra vertegenwoordigster van
    Brasserie Du Bock (Purnode)















    Benny Van Hecke vertegenwoordiger van brouwerij
    De Landtsheer (Malheur) Buggenhout








    Bij bier degusteren hoort ook een hapje!







    Brouwerij Maenhout (Meulebeke)







    Kurt Gunst vertegenwoordigt brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)







    Ikke, Maxx vd Hoeven (NL- Thailand) en Geroen Vansteenbrugge







    Twee broers?  Bernard Vandamme (Eutropius) en
    Johan De Jonghe (voorzitter Oostendse Bierjutters)







    Andy Dewilde van bierfirma Vliegende Paard Brouwers (Oedelem)
    De bieren worden gebrouwen bij de Proefbrouwerij (Lochristi)
    De bekende bierwebsite Ratebeer.com heeft Andy
    onlangs nog uitgeroepen tot beste nieuwe bierbrouwer van België.








    Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans
    vertegenwoordigen brouwerij Jessenhofke. 














    De grijpende armen hadden waarschijnlijk liever een
     glas bier gehad ipv een kerktoren







    Het eerste festival mag een topper genoemd worden!
    Proficiat aan de Bierfanaten voor hun
    perfecte organisatie
    Op naar 2014!








    Voor de eerste maal is de afsluitdame geen nobele onbekende
    maar Sofie een van de organisatoren!
    Geen gefluister ditmaal maar een spontane


    Tot volgend jaar!




    INFO

    www.debierfanaten.be




    27-06-2013 om 17:54 geschreven door William Roelens


    24-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diabolici - Brouwerij Timmermans-John Martin N.V.- Etterbeek/Genval




    Diabolici












    Diabolici...Duivels lekker,
    een blonde tripel met een uitgesproken kruidige geur.
    Uit hun hoorns hebben ze getoverd:
    een zacht zoete smaak met toetsen van kaneel en brood.
    Wil je niet in aanvaring komen met deze plaaggeestjes,
    speel dan niet met vuur
    en
    geef toe aan deze duivelse smaken. 

    Isabelle Depuydt











    Een duivels bier...

    Eerder hadden we al de plaaggeesten,
    de deugnieten, de rebellen : echte duiveltjes.
    De Diabolici zijn malloten tot in de puntjes van hun hoorns.
    Ze zijn geboren in een brouwketel die ze beschouwen
    als de meest kostbare bron ter wereld.
    Deze grapjassen verloochenen hun afkomst niet en delen
    het recept van hun verrukkelijke drank met de buitenwereld :
    een duivels bier naar het beeld van hun levendige en excentrieke geest.

    Bron : Website

     


     

     

    Diabolici – 8% Alc.Vol.

    Brouwerij Timmermans-John Martin N.V.- Etterbeek/Genval







    Donkerblond bier met witte schuimkraag


    Moutige neus
    Gistig en een tikkeltje muffig

    Moutig begin
    De smaakpapillen worden oeverweldigd door zoet (suiker)
    gepaard met een lichte bitterheid
    Fruitig (aardbeien)
    en geste van appelsienen geven ietsje meer diepgang
    Honingtoetsen
    Licht alcoholisch zoals een likeurtje.

    Zoete droge afdronk 

    Mooie fles,
    Biertje voor zoetminnende medemensen.
    Niet slecht maar mocht voor mij ietsje meer karakter hebben!






    Met dank aan Isabelle Depuydt voor het kunstig tekstje



    INFO :

    Brouwerij Timmermans (Groep John Martin)

    Kerkstraat 11
    1701 Itterbeek (Dilbeek)

    tel: 02-569 03 57

    fax: 02-569 01 98

    e-mail: timmermans@johnmartin.be

    website: http://www.anthonymartin.be/nl/timmermans-brouwerij.aspx







    24-06-2013 om 10:00 geschreven door William Roelens


    15-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Novice Black Tripel - Malheur - Buggenhout






    Novice Black Tripel




    Een Malheur zit in een klein hoekje.
    Maar een echte Malheur,
    drink je met smaak en met mate(n).
    bron : website







     

     

     


    Novice Black Tripel – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Malheur – De Landtsheer – Buggenhout







    Donkerbruin tot zwart bier
    Licht bruine schuimkraag

    Bij het ontkurken kom er een aroma van geroosterde mout uit de fles
    Zoete chocolade
    Fruitige prikkels

    De eerste slokjes zijn zoet
    In de achtergrond een lichte bitterheid
    Karamel – Kandij
    Ook koffietoetsen duiken geregeld op
    Donker chocolade
    De alcohol is goed verborgen
    het bier is goed in balans
    en heeft een redelijke body
    De afdronk is licht bitter en gebrand

    Een lekker bier.
    Past perfect bij gerechten met een donker sausje
    of bij een
    Moelleux van Chocolade










    Met dank aan Benny

    INFO :

    Brouwerij Malheur – De Landtsheer – Buggenhout
    Mandekensstraat 179
    9255 Buggenhout
    Tel +32 52 33 39 11
    Fax +32 52 34 25 28

    info@malheur.be




    15-06-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier en pralines - Eutropius Proefzolder





    Bier en pralines - Eutropius Proefzolder


    Dat ze goed bezig zijn op de proefzolder van brouwerij Eutropius
    bewijs telkens het bezoekersaantal die de weg
    naar de Mellestraat weet te vinden.  Hoe kan het anders?

    Avonden zoals IPA bieren, Bier en alcohol, Bier en whisky,  biercocktails
    zijn onderwerpen die de echte bierliefhebber uit zijn huis kan lokken.
    Bier en kaas, Vrouwen en bier, Koken met bier zijn dan aangelegenheden
    waar dames graag op af komen al dan niet vergezeld
    van hun levenspartner of is het andersom?
    Maar een avond met chocolade en bier spreekt iedereen aan.
     
    De vele pralines kon van iedereen de zintuigen prikkelen
     
    en de smaakpapillen doen op hol slaan.

    Wie van alle avonden kan genieten en is Andy Vandenbussche  
    (in de facebookkringen Nil Sacer genoemd).
     
    Hij is telkens aanwezig en fungeert als zolderverslaggever.
    Hieronder het verslag van Chocolade en bier geschreven in zijn eigen Sacer stijl!

    Waarvoor dank!





    Verslag : Andy Vandenbussche
    Foto's : William Roelens











    Alweer een avond om naar uit te kijken! 
    Zowel liefhebber van bier als van all things chocolate,
    brachten de heren van
    Eutropius beide samen en nodigden
    hiervoor Jean-Pierre Hauspie uit, bekende chocolatier van
    huis Délice. 
    De huisbieren werden door hem geproefd, en zo maakte hij zijn keuze voor vanavond.
     
    Zo maar eventjes 3 (of 4) pralines per bier werden aangeboden,
    zodat we naarmate de avond vorderde ons danig gevuld voelden.
     
    Zij die enigszins last hadden van diabetes (bierguru Freddy ‘Wacho’ Debels),
    lieten hun suikerspiegel in de aanloop naar dit event gewillig zakken,
    zodat ze er al doende weer bovenop kwamen.
     
    Zij met een snotvalling (bierguru William Roelens) om “u” tegen te zeggen,
    werden gelukkig niet geplaagd door verlies aan smaak.
     
    En de rest, waaronder nieuwe gezichtjes zoals Johan Brandt van
    ’t Smisje,
    die proefden en genoten evengoed.
     
    Voor de gelegenheid hadden een paar vennoten van Eutropius hun eega’s meegenomen,
    om te bewijzen dat dergelijke avonden best wel lastig kunnen zijn
    (en natuurlijk om zelf ’s avonds ongestoord naar de
    voetbalsamenvattingen te kunnen kijken).
     
    Bernard gaf nog even mee dat Wouter Vermeersch, de nieuwe huisbrouwer
    en verantwoordelijk voor de revamping van de bieren en etiketten,
    in het grootste geheim werkt aan een totaal nieuw recept,
    dat op de tweede verjaardag van Eutropius voorgesteld zal worden.
     
    Die verjaardag zal op 17 augustus dit jaar gevierd worden,
    met ook volksspelen en zwien an’t spit.







    Jean-Pierre Hauspie



    Jean-Pierre begon zijn deskundig exposé met de hype van de food pairing,
    waarbij het mode geworden is twee compleet verschillende producten
    samen te zetten om te zien wat het geeft.
     
    Zo hadden we zelf al bier en kaas, bier en whisky,
    en vanavond dus bier en chocolade.
     
    Zelf had hij dit twee jaar terug al eens geprobeerd in Bissegem,
    waar het een groot succes was.
     
    Je kan dergelijk samengaan academisch benaderen,
    maar laat ons wel wezen: wij gaan liever voor de empirische aanpak,
    en zo geschiedde.






    Veel aanwezigen voor deze zoet- en bitteravond.




    Als eerste: Eutropius Remembrance (9%) met de volgende pralines:

    “Advocaat” (tonnetje van melkchocolade  gevuld met advocaat)
    “Arcade” (witte chocolade met caramel op laagje room
    “Henri” (fondant met ganache 77% cacao)

     

      Ongelooflijk lekkere pralines, stuk voor stuk (persoonlijk favoriet: de Arcade –
    maar minder geschikt in combinatie met).
     
    De poll achter deze proeving kroonde Advocaat
    als meest geschikte partner voor de Remembrance.





    Secundo: Eutropius Vinkenier (10,8%) met:

    “Eloise” (witte chocolade met roombotervulling tussen amandelmarsepein)
    “Brésilienne fondant” (vulling roomboter met moka)
    “Gulden Spoor melk” (vulling hazelnotenpraliné)
    “Caramel cube” (melk met boter caramel) – a
    an de selectie toegevoegd omdat Vinkenier ook caramelmout bevat.




    Geen half werk bij de praliné, die puur is en niet gemengd
    met melkchocolade of andere vetten (wat bij sommigen al eens gebeurt
    want goedkoper en stabieler (minder olie uit noten).  Kudos for that!
    Terwijl het idee was dat de laatste praline best zou passen (caramel/caramelmout),
    bleek dit toch niet het geval te zijn:
    het bier wordt er te bitter door door het contrast met de zoete caramel.
     
    Als winnaar kwamen ongeveer ex aequo de Brésilienne en Gulden Spoor uit.



    Na twee biertjes maar vooral zeven pralines was een korte pauze welkom. 
    Daarin werd vooral gepalaverd over een tweedehands eroticabeurs,
    waar de fantasie van menige bier- en/of chocoladeliefhebber
     spoorslags op hol sloeg.
     
    Afgedraaide potten vaseline, met duct tape samengehouden
    opblaasschapen, startkabels als tepelklemmen, enfin u begrijpt ongeveer de teneur.
     
    Gelukkig werd de orde vlug hersteld met wat voor Jean-Pierre
    het moeilijkste bier was om een pralientje naast te zetten
    .













    Drie: Eutropius First Angel (8,5%) gedryhopt met Amerikaanse hoppe (lichte fruitigheid)
    en hergist op fles met champagnegist met:

    “Roos” (witte chocolade met hazelnotenpraliné)
    “Speculoos” (wit met hazelnotenpraliné met brokjes speculoos)
    “Tornado” (fondant met vulling van caramel met gezouten boter)



    Alweer heerlijk snoepgoed
    (alweer persoonlijke voorkeur voor caramel… ’t zal die snoeptand zijn).
     
    Winnaar hier was de Speculoos.
     
    Jean-Pierre kreeg hierna de vraag voorgeschoteld of het mogelijk zou zijn
    om bierpralines te maken zoals men likeurpralines maakt.
     
    Dat blijkt allesbehalve simpel, omdat de gist zou doorwerken
    en de pralines dus allerminst houdbaar kunnen blijven
    (voor een speciale gelegenheid, waarbij verwacht kan worden
    dat de hele voorraad ineens op is, kan dat natuurlijk wel).
     
    Eventueel kan men het bier met panache in een ganache verwerken,
    maar hetzelfde euvel blijft: niet te bewaren.
     
    De enige mogelijkheid zou eventueel kunnen zijn om te werken met aroma’s
    (via destillaten), maar dan nog: welk bier gebruik je daarvoor?
    Met welke chocolade kan dat gecombineerd worden?
    Hoe verkrijg je een evenwicht tussen chocolade, vulling en bier?
    Al bij al een bijzonder moeilijke onderneming.






    Onversaagd door naar nummer vier: Eutropius Stout Bruintje (6,5%)
    met gebrande mout met:

    “Caramel cube”
    “Arcade”
    “Caraibe” (melkganache met rozijnen en rum)




    De Caraibe werd door het publiek met ruime meerderheid als beste match verkozen,
    en was ook op zichzelve zéér te smaken.





     

    We zijn ondertussen een half kwart kilo pralines per kop verder,
    de lever begint op te spelen, maar William had nog een dessertje mee:
    een fles Urthel Samaranth van 6 jaar oud (dank!).
     
    Onder bijzonder licht protest proefden we dan maar mee, we zijn er dan toch.
     






    Bedankt aan Eutropius voor het samenbrengen van hun bier met kwaliteitspralines,
    aan Jean-Pierre voor de gulheid, deskundigheid,
    en het voeden van de snoeptand, en aan de aanwezigen
    om er alweer een gezellige avond van te maken.



    Andy Vandenbussche

    Alle verslagen zie

    https://www.facebook.com/nil.sacer/notes



    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be


    14-06-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournee Generale Premium Tripel - Rodenbach/Palm





    Tournee Generale Premium Tripel

     

    Ik denk dat ik het programma Tournee Generale niet meer
    hoeft voor te stellen!
    Elke bierminnende TV kijker heeft minimum één aflevering
    gezien van dit schitterende 
    programma!
    Het eerste jaar op Canvas de laatste twee jaren op TV1.
    Ook een Waalse reeks werd dit jaar opgestart.
     

     











    Geen bierprogramma zonder eigen bier.
    Net als bij de eerste twee reeksen is er in de derde reeks 
    weer een biertje gelanceerd.
    Vorige jaren noemde het eerste brouwsel gewoon Canvas Tournée Générale,
    het tweede Tournee Generale Tripel Hop;
    Ditmaal hebben Ray en Jean er een Premium Tripel van gemaakt/.
    Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat.  
    Ditmaal is net zoals verleden jaar Rodenbach/Palmbreweries
    verantwoordelijk voor het gerstenat.
    Ook stijg het alcohol % van het bier elk jaar met 1%

    Het bier kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is nog altijd te koop
    bij Delhaize en bij de betere bierhandelaar.















    Tournee Generale Premium Tripel – 8,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Rodenbach – Palm – Roeselare




    Blond helder bier
    Witte schuimkraag die nog al vlug verdwijnt

    Moutige neus
    met kruidige toetsen

    Een frisse aanzet
    zoet
    bescheiden gehopt
    In de achtergrond een matige bitterheid
    die toch de gehele tijd aanwezig blijft en het bier
    toch wat enige body geeft
    Fruitige toetsjes van sinaas (citrus) komen nu en dan naar boven
    Zacht karakter
    Zoete afdronk


    Een eenvoudig goed gebrouwen bier voor het grote publiek.
    De 8,5% Alc zou voor verassingen kunnen zorgen
    omdat het biertje heel vlot drinkt!
    Tot slot, Ik vind deze tripel beter dan zijn twee voorgangers.

    Maar dat valt in smaken!








    Net zoals de andere jaren verschijnt er naast het bier ook een boek.
    Werden de eerste twee boeken geschreven door mannen
    (Geert Degrande en Joost Tack),
    het derde boek komt uit de pen van Sofie Vanrafelghem.
    Een dame met pit die 'vrouwen en bier' heeft opgestart.
     
    Het Eva biertje is haar eigen gebrouwen bier die momenteel
    hoge toppen scheert in het Belgisch Bierlandschap

    Tournée Générale
    Trends & tradities
    is uitgebracht bij
    Vanhalewyck
    Prijs : 19,95 euro

     

     

    INFO :

    Brouwerij Rodenbach
    Spanjestraat 133 - 141
    8800 Roeselare - België
    Tel.: +32(0)51 - 27 27 00
    Fax: +32(0)51 - 22 92 48

    info@rodenbach.be

     

     



     

    06-06-2013 om 16:42 geschreven door William Roelens


    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival - 2013





    Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival










    Eerste Roeselaars Bierfestival

    Een eerste bierfestival in Roeselare mag eigenlijk
    niet gezegd of geschreven worden  want jaren geleden werd er
    in café De Koornbloem in de Ooststraat door de eigenaar van het etablissement
    en met medewerking van enkele HOPleden (Heerlijk Objectief Proeven)
    enkele malen een soort mini bierfestival georganiseerd.
     
    Met veel succes trouwens.

    Roeselare stad van de Rodenbach verdiende in feite weer een festival.
    En zie enkele weken voor de jaarlijkse Winkelnacht en het Maybee-Festival
    waren ze in de Zuidstraat een nieuw bierfestival aan het bekokstoven.
    Dit festival zou gelijk lopend met de Winkelnacht.
     
    Het idee kwam van kersvers co-voorzitter van de Zuidstraat Wouter Vandekerkhove.
     
    Wouter is naast uitbater van het bekende café ’T Walhalla
    ook nog Zytholoog in opleiding.
     
    Hij was dus goed geplaatst om met zijn medewerkers
    dit eerste bierfestival van de Zuidstraat tot een goed einde te brengen.

    Ondanks de koude hadden toch een 18 bierstandjes met een vijftigtal bieren
    de weg gevonden naar de Rodenbachstede.
    Met dit festival brengen zetten ze de Zuidsstraat in de kijker
    en geven ze een extra dimensie aan de Winkelnacht.
     
    Maar voornamelijk ze brengen de mensen in contact met de rijke Belgische Biercultuur.
     
    Het festival telde hoofdzakelijk West-Vlaamse brouwers en bierfirma’s. 









    Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke was maar al te blij
    dat het bierfestival tijdens de week viel.  Zo kon zij ook eens de sfeer
    van een festival meemaken!








    Naast hun klassiekers had 't Gaverhopke ook bieren bij
    die ze brouwen voor White Pony Microbirrificio uit Italië.
    Ingeschonken een nog jonge Altruïsme,
    Een Belgische Ale, 
    bloemig en kruidig maar nog iets te jong om het bier behoorlijk
    te oordelen







    Brouwerij Van Honsebrouck had op hun prachtige tapinstallatie
    een Kasteel Rouge en het nieuwe bier Passchendaele
    zitten.  Dit laatste is een biertje van 5,2% Alc.Vol gebrouwen ter nagedachtenis
    van de slag van Passchendaele van 1917.
     






    De stand van brouwerij Van Honsebrouck werd uitgebaat door
    Jo Van Heesbeke van drankenhandel Jo uit Roeselare








    Ook brouwerij Eutropius uit Heule was van de partij.
    Hier vennoot Alain Debusschere met enkele fans!








    Deze drie lieve dames konden een Stout bruintje (6,5% Alc.Vol.)
    van Eutropius best smaken








    Brouwer Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout (Meulebeke) schenk mij
    een 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.) in.
     



     



    Mooie presentatie van het bier 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.)
    Een fruitig biertje met florale toetsen van mango en ananas.
    Best lekker








    Ook brouwerij Sint Bernardus (Watou) was aanwezig.
    Ze stelden hun klassiekers, Abt 12, Prior 8 en de Tripel voor.







    Op stand 16 bierfirma 'Brouwerij Verstraete' uit Diksmuide.
    Naast verschillende streekproducten had eigenaar Adam ook
    zijn enige biertje Papegaei mee.







    Papegaei (8% Alc.Vol.) wordt nog gebrouwen met verse hopbellen.
    De bitterhop wordt bij het begin toegevoegd aan het kookproces,
    de aromahop aan het einde ervan.
    Het bier is moutig met de smaak van abrikozen.
    Het bier wordt gebrouwd door bierfirma Verstraete
    in de installaties van brouwerij Deca in Woesten








    Aan de stand van brouwer Piet Salomez (bierfirma 't Alternatief - Izegem)
    staan Davy Spiessens en echtgenote Lynn (brouwerij Alvinne - Moen)
    te genieten van een alternatief biertje.







    Ik proefde bij Piet een Phaedra (6% Alc.Vol.) en een
    Chateau Migraine (10,5% Alc.Vol.)
    Phaedra is een bitterblond biertje met fruitige toetsen van citrus.
    Het blijft over de gehele lijn bitter en kon me wel bekoren!








    Dat Piet Salomez goed bezig is bewijs deze Chateau Migraine.
    Een donkere Barley wine één jaar gerijpt op wijnvaten.
    Zuur begin van bessen.  Heel fruitig met licht zurige wijntoetsen.
    De smaak lig tussen een Alexander en een vintage van Rodenbach.
    Een prachtig biertje maar met een afgrijselijke naam!






    Ook De Hr. Rudi Ghequire sitemanager bij brouwerij Rodenbach had
    veel lof over dit biertje!






    Een vertrouwd gezicht op bierfestivals!
    Vertegenwoordiger Sandrino van brouwerij Le Roy 't Sas (Boezinge).








    De vroegere uitbaters van biercafé De Pado uit Tielt stonden
    hun Halleschelle (8,5% Alc.Vol.) te presenteren.
    De Halleschelle wordt nog altijd gebrouwen bij Alvinne in Moen.








    De lieftallige Isabelle Depuydt is de nieuwe vertegenwoordigster
    van Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem.
    Zij vertegenwoordigde naast Gulden Spoor ook bierfirma Hugel (Zeven Zonden).








    Drie biertjes! De twee buitenste (Kalle en Netebuk) 
    zijn van brouwerij Gulden Spoor
    Het middelste 'Gulla' is van bierfirma Hugel.
    Alle bieren worden in Gullegem gebrouwen
     







    Eli Noë van het Brugse Bierinstituut is bezig met zijn biertjes aan te prijzen.
    Naast Basillius, De Witte Zwaan had hij ook 'Den Ijzeren arm' mee.
    Deze laatste is een viergranentripel van 9% Alc.vol.








    Een vertrouwd gezicht! Benny vertegenwoordiger van
    brouwerij Malheur (Buggenhout) kon in Roeselare niet ontbreken.






    De mannen van de BOM brewery!
    BOM staat voor Belgische Originele Moutbakkerij brouwerij.
    Bezieler van deze bierfirma Bert Van Hecke (jammer genoeg niet op de foto)
    bakt aangekochte witte pilsmout tot zijn eigen mout in functie van zijn bier.
    Triporteur from Heaven (6,2%) en Triporteur from Hell (6,6%)
    waren de twee biertjes die te proeven waren in Roeselare.
    De bieren worden gebrouwen door brouwerij Anders (Halen)








    Een streepje muziek à la Leonard Cohen bracht wat warmte







    Andy Préaris Dewilde van de Vliegende Paard Brouwers mocht niet
    ontbreken op het festival. De jonge brouwer
    uit Oedelem won in 2011
    met zijn Préaris Quadrupel (10%) de eerste prijs op de Nationale Bierbrouwcompetitie

    van Brouwland.  Naast het winnende bier had hij ook nog Préaris Blond (6,0%)
    en Préaris IPA No Hops No Glory (6,7%) bij.







    Préaris IPA
    Zoet moutig biertje met citrus toetsen.  Het bier wordt gebrouwen
    in de Proefbrouwerij te Lochristi







    Jef Pirens en Wouter Pollet twee van de vier brouwers van brouwerij
    'De Oude Maalderij' uit Koolskamp aan bierstand 12.
    Met hun eerste en voorlopig enig biertje ‘Qantelaar’(8,0%),hebben ze het
    hart gestolen van een groot deel van bierminnend Vlaanderen.







    Qantelaar een zoet degustatiebier met een fantastische wikkel.







    Bier en kaas een perfecte match!







    Twee bierfanaten trotseren de koude wind.
    Vacas en vrouwtje Sabine van biertempel De Zytholoog in Adegem.
    Het streekbiercafé kan maar liefst verschillende 1500 biertjes
    aanbieden aan hun klanten.







    Met de avond werd het minder koud en was het redelijk druk
    rond de bierstandjes.  De mensen hadden blijkbaar toch
    de weg naar het bierfestival gevonden!



    De winkelnacht lokte veel mensen naar Roeselare.
    Het nieuwe bierfestival is een meerwaarde voor dit jaarlijks evenement.
    Ondanks de koude hadden veel mensen de weg naar het festival gevonden.
    Shoppen, muziek en een biertje meepikken, het zorgde voor een gezellige drukte
    die zeker en vast voor herhaling vatbaar is.
    Mits een goede evaluatie kan het Bierfestival volgend jaar nog groeien.
    Dit bierevenement moet zeker een vaste waarde blijven in de Rodenbachstad.
    En met een iets beter weer wordt het zelfs een topper!









    En zoals altijd sluit ik mijn reportage af met een
    plaatselijke schone die me met haar diepe sensuele blik aankeek
    en met trillende stem  (hopelijk niet door de koude)
    fluisterde

    ‘Tot volgend jaar’

    Ik knikte en mijn digitaal fototoestel klikte
    en ze verdween in de koude nacht ........






    30-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Witte Zwaan - 't Brugs Bierinstituut - De Proefbrouwerij





    De Witte Zwaan










    Het biertje is een receptuur van Eli Noë de stichter van het Brugse Bierinstituut. 
    Eli is een leraar Economie.
    Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje.
    De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien
    en in 2009 richtte hij het Brugs Bierinstituut op nadat  h
    ij een opleiding brouwerij gevolgd had in Gent.
     
    Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij
    waar hij diverse bieren ontwikkeld.
     
    Basilius was zijn eerste bier.
    Daarna volgden Klimop een biertje op vraag van de Brugse Freinetschool ‘De Klimop’.
     
    Op het bierfestival van BAB kon men ook al kennis maken met
    Den IJzeren arm (9%)  en de hier besproken Witte Zwaan.
    De biertjes worden in grote hoeveelheid gebrouwen in De Proefbrouwerij.
    Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge,
    maar dit is voorlopig toekomstmuziek.
     
    Met zijn Brugs Bierinstituut
    wil hij door voordrachten en proeverijen de mensen kennis laten maken met
    de Belgische biercultuur
    en dit kunnen we alleen maar toejuichen.



    Eigenlijk bestaat er of bestond er nog een witte zwaan op de Bierlijsten
    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel werd in het leven geroepen
    door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen
    Het biertje werd of wordt gebrouwen in brouwerij
    Kerkom te Kerkom (Limburg)




    De witte zwaan – 5,0 Alc.Vol.%
    Receptuur : ‘t Brugs Bierinstituut
    De Proefbrouwerij – Lochristi





    Blond wazig biertje met witte schuimkraag

    De neus is moutig

    De eerste slok is licht zurig
    gistig en fruitig (Toetsen van citrus)
    De moutigheid komt naar boven
    gevolgd door een lichte bitterheid.
    Het biertje smaakt een beetje flauw.
    Ondanks zijn slechts 5% Alc.Vol. mocht het voor mij iets meer body
    gehad hebben
    Kruidige toetsen (koriander) tillen het biertje meer op maar
    onvoldoende om het bier meer tot zijn recht te laten komen

    Een blondje die als dorstlesser en doordrinker menig glas zal vullen.
    Ook een ideaal biertje voor de BOB’s onder ons
    maar voor mij is het iets te eenvoudig










    INFO :

    ‘t Brugs Bierinstituut
    Waalsestraat 39,
    8000 Brugge
    Telefoon : 0499 99 89 64 (tijdens de week liefst na 17u.)
    Email :
    info@brugsbierinstituut.be
     

    De Proefbrouwerij
    Andelot bvba

    Doornzelestraat 20
    9080 Lochristi
    Tel.: +32 9 356 71 02
    Fax: +32 9 356 71 03
    BTW: BE 0446.493.077

    info@proefbrouwerij.com





    27-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!