Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 10 - 1830 La Loi - Triple - Abeelsen Tripel - Baltic Tripel






    TRIPELS 10





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik nu en dan heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    1830 La Loi - Triple
    Brasserie Scåssenes (Voorheen Ecaussines)








    Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Granige prikken
    metaal in de neus!

    Zoete aanzet
    Floraal
    Koriander
    Tikje zurigheid
    Ook hier een metaalsmaak
    Kruidige afdronk
    Nee, niet de beste tripel die ik al proefde











    Abeelsen Tripel (7,8%Alc.Vol)
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem








    Blonde bier met romige witte schuimkraag

    Licht aroma
    Gistige neus
    Zoete aanzet
    Fruitige hints
    Lichte hopbitterheid
    Mooi in evenwicht
    Misschien iets te zoet
    Soms een tikje plakkerig
    Zoete afdronk
    Maar toch een redelijke tripel











    Baltic Tripel (9,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen door Rügener Insel Brauerei – Rambin (DL)

    Blond bier met romige witte schuimkraag

    Zoete neus met fruitige toetsen
    Abrikoos springt eruit
    Tikje citrus


    Moutige aanzet
    Citrustoets
    Mooie lichte bitterheid
    Droog
    Juist in balans
    Warme afdronk
    Heerlijks Duitse tripel!
    Prachtige wikkel



    GROETEN

    William



    16-12-2019 om 10:11 geschreven door William Roelens


    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avondje bieren proeven van over de schreve




    Een avondje bieren proeven van over de schreve







    Poperinge is een stad waar het altijd leuk te vertoeven is. Poperinge straalt levensvreugde uit.
    Naast verschillende authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen beschikt de hoppestad ook over drie brouwerijen en een hoppemuseum. Een museum waar naast de geschiedenis van de hop ook bierproeven een belangrijke rol speelt.

    Niet alleen de grote uitgestalde biercollectie is een trekpleister in dit fantastische gebouw maar ook de avonden die de vrienden van het Hopmuseum inrichten waar ze regelmatig een gastspreker-brouwer  uitnodigen, lokt veel bierfanaten.

    Maar de 3 maandelijkse bierproefavonden zijn toch uitzonderlijk. Ze hebben telkens een thema in hun uitnodiging. Ditmaal was het een avondje Noord-Franse bieren, Zeg maar.. Gerstenat van over de schreve.
    De gastheer was terug Edwin Ghequire, bestuurslid van de Poperingse Bierclub en lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.













    Voordrachtgever Edwin Ghequire voor de gelegenheid getransformeerd in een Franse ober  wachtend
    op de deelnemers aan de proefsessie










    Belle Blond (5,9% Alc.Vol.)
    Brasserie Bellenaert - Bailleul







    Blond bier met witte schuimkraag
    Moutig aroma
    Gistig
    Tikje fruitigheid

    De aanzet is moutig
    Zoete toetsen
    Lichte bitterheid
    De gebruikte hoppen Strisslespalt en Brewer’s Gold hebben een lage bitterheid
    Mocht voor mij iets meer karakter hebben
    Goed in balans
    Zachte afdronk
    Maar toch een allemans vriend!










    Vieille Brune (6,5%Alv.Vol.)
    Brasserie
    Thiriez - Esquelbecq








    Donkerbruin bier met een beigekleurige schuimkraag

    De neus bied een lichte zuurheid
    Gistig
    Tikje wijn
    Karamel

    Ook in de smaak maakt een lichte zuurheid beslag op onze smaakpapillen.
    Fruitig met een karameltoets
    Tikje wijn
    Lichte eiken toets
    Zachte zuurheid in de afdronk
    Mooi in evenwicht
    Bonne Bière!











    Anosteké (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Du Pays Flamand – Blaringhem / Merville








    Licht wazig amberkleurig bier met een kleine schuimkraag

    Moutige neus met lichte hints van gist
    Een hoppige prik
    Tikje kruidig

    Zoete aanzet
    Een lichte bitterheid neemt over
    Moutig
    Zoete abrikoos
    Kruidige toetsen
    De smaak evolueert in bitter zoet
    Soms complex
    Droog mondgevoel
    Komt Belgisch over
    Een droge fruitige afdronk 
    Aangenaam bier om te degusteren











    Mont des Cats (7,6% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Mont des Cats – Katsberg (Bergen)

    Door Trappistenbrouwerij Chimay - Baileux








    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    Zoete moutige neus
    Tikje hoppigheid

    Zoete aanzet
    Smaak van gedroogde pruimpjes
    Rozijnen
    Kandij
    Kruidig bitter
    evenwichtig
    Perfecte afwerking
    Lekker!





















    3 Monts (8,5% Alc.Vol.)
    Brasserie Saint Sylvestre -Saint Sylvestre Cappel








    Blond helder bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt suikerachtige mout
    Licht fruitig (cider)

    De smaak is in het begin scherp
    Tikje stroperig
    Fruitig
    Goed uitgebalanceerd
    Verfrissend
    Koolzuurprikkel
    Langdurige Bittere droge afdronk
    Smakelijk bier en aangenaam om te consumeren!











    Brutos (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie
    au Pif – Steenvoorde







    Donkerbruin bier met gebroken witte fijne schuimkraag

    Het aroma ruikt zoet
    Gedroogde rozijntjes
    tikje karamel

    De smaak zet het aroma verder
    Zoet moutig
    Gerijpt fruit
    Suikertoets
    Lichte alcoholprik
    Mooi in balans
    Zoete afdronk










    6 bieren die toch heel veel gelijkenissen vertonen met Belgische bieren

    Groeten
    William




    04-12-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!