Inhoud blog
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
  • In het spoor van Nico Mattan - Het Mysterie (Poperinge)
  • 5 bieren 149 - Archivist Blonde - Heroes Mighty Brown - Quoi quoique oie couac - Sargasso – Zeedust
  • 34ste Dinsdagnamiddag proeverij - La Rules Epautre - Pichou Blonde - Balf Racine - Balf Tripel - Nostradamus Bio - Achel Superior Winter.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Gauloise Ambrée ( Ardennenverslag 6 )


    Zeg nu eens eerlijk, wat is er leuker dan een Waals biertje te proeven
    op 10 km van Huy, 25km van Marche-en-Famenne en op  30 km van Luik.


    Voske en ik proefden "La Gauloise Ambrée"
    op het terras van
    "Brasserie du Hoyoux" te Modave.

    Modave is de toegangspoort tot de Condroz en ligt aan de rivier de Hoyoux.

    We brachten vooraf een bezoekje aan het prachtig 17de eeuws kasteel van Modave
    Het kasteel is grotendeels weer heropgebouwd.






    Het kasteel bevind zich achter deze versterkte muren.




    Het wondermooie k
    asteel van Modave bevindt zich 30 km ten zuiden
    van de Belgische stad Luik (Liege), tussen Huy en Durbuy.


     


    Het is gebouwd op een uitspringende rotspunt die 60m boven het riviertje
     Hoyoux uitsteekt en ligt verscholen in een park van 450 hectare.




    De achterzijde van het Kasteel.

     


    Het kasteel bestond reeds in de 13e eeuw.
    Het was echter graaf de Marchin, destijds Ridder in de Orde van de Kousenband,
    die het bouwwerk in de 17e eeuw zijn huidige aanzicht gaf.
    Het is een echte belevenis om de pracht van weleer te bewonderen.


    Jammer genoeg stonden er nog andere bezienswaardigheden
    (Het kasteel van Jehay bvb) op ons programma,
    zodat de tijd ontbrak om het interieur van dit kasteel
    te bezichtigen.

    Binnen het kasteel zijn er weelderige salons en kamers met hun merkwaardige plafonds, beeldhouwwerken, schilderijen, 16e en 17e eeuwse wandkleden, meubilair uit de 18e eeuw, flonkerend kristal en vaatwerk te bewonderen.


    Omdat we de sleutel niet bij hadden hebben we de poort
    maar open gelaten.



    http://www.modave-castle.be




    Mooi roodkoper van kleur deze Gauloise Ambrée



    La Gauloise Ambrée - 5,6% Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode



     
    Een mooi schuimend biertje



    Mooi roodkoperkleurig biertje
    Met een dikke licht beige schuimkraag. 

    De neus is moutig met fruitige toetsjes

     De smaak is zoet
    Romig en vol.
    Fruitig (rode sinaasappels);
    Een harde lichte hopbitterheid

     Een smakelijke Speciale Belge

    Als dorstlesser is hij misschien ietsje te zoet.

    Een commercieel biertje goed in evenwicht.



    Mooi is ook de vorm van het bijpassende glas.
    Alhoewel de meeste dames liever drinken uit een glas zonder oor.
    Maar ja het glas is nu eenmaal gemaakt naar Gallische vormen (zie onder: het etiket)





     De Gauloise bieren zijn bekend om hun etiketten.
    Op elk etiket prijkt een blonde Gallische vrouw die zo uit de strips van Asterix en Obelix weggelopen kan zijn.  Ze veranderen wel van kleur naargelang het soort bier.
    Groen staat voor Ambrée, geel voor de blonde en rood voor la Gauloise Brune.

    29-01-2008 om 13:20 geschreven door William Roelens


    24-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroegbier Super - Het vijfde huisbier van 't Kroegske - Izegem.

    KROEGBIER SUPER




    Danny en Nadine van bierkaffee ’t Kroegske in Izegem laten er ook geen gras over groeien
    wat het brouwen betreft.

    Na  Kroegbier Goud , Kroegbier Pater , Kroegbier Wit en Kroegbier Saison
    is er een vijfde huisbier beschikbaar om te consumeren in hun super gezellige taverne,
    nl : Kroegbier SUPER.

     

    Volgens brouwerij Verbeke-Demeestere of kortweg ' bVD '
    (want zo noemen
    Danny en Nadine hun brouwbedrijfje)
    is ‘SUPER’ een donkerbruin winterbier van hoge gisting met smaakevolutie
    en niet gepasteuriseerd.  Het recept is eigenhandig ontwikkeld en gebrouwen.

     

    Nieuwsgierig als we zijn trokken Voske en ik samen
    met onze goede vrienden Zythologen Pierre en Gilberte
    richting Izegem
    om dit vijfde huisbier te gaan proeven.

     


    Op de schouw boven de kachel met waterketel,
    springen de huisbieren meteen in het oog.





    De Kroegbieren Goud, Pater, Wit, Saison en Super
    gezellig naast elkaar.  In februari worden ze vergezeld van
    Kroegbier Tripel.



    Kroegbier Super – 9% Alc. Vol.

    Picobrouwerij Alvinne - Heule

    Recept en eigenhandig gebrouwen door bVD




    Kroegbier Super - Vrij complex.
    Ook opletten met zijn 9% Alc voor verrassingen.


     

    Zeer donker bier

    met beige fijne schuimkraag.

     

    Moutige en zure neus

     

     

    De smaak is merkwaardig verrassend.

    Ondanks dat het bier met Roeselaarse gist (een Rodenbach kloon door Wyeast gemaakt)

    is gebrouwen heeft het absoluut niets met de zo typische Rodenbachsmaak te maken.

     

    Hoppig en ietsje bitter.

    vanille en Karamel.

    Ook minimale toetsen van Rauchbier.

    zurig maar ietsje te branderig naar mijn gevoel.

    Toch een vrij complex biertje.

     

    Het bier staat absoluut nog niet op punt, en dat geeft Danny ruiterlijk toe.

    Er is nog geen voldoende evenwicht.

    Dat er nog flink aan gesleuteld moet worden is een feit.

    Vooral die branderigheid moet uit het bier verdwijnen.

    Maar Danny kennende en wetende dat dit zijn lievelingsbier wordt

    zal het tweede brouwsel al heel wat beter zijn.

    We kijken er in ieder geval naar uit.

    Let op! Dit is mijn persoonlijke mening.
    Ik denk dat er over dit bier kan en zal gediscuteerd worden.
    En wat is een Karakterbier? .... juist.



     


    Een biertje dat in de toekomst open zal bloeien.
    Let op mijn woorden!

    24-01-2008 om 18:44 geschreven door William Roelens


    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alvinne Extra Restyled - Picobrouwerij Alvinne - Heule


    Alvinne Extra Blond (den extra) is altijd een beetje het troetelbier
    van de Alvinnebrouwers geweest.

    Een bier die ze altijd koesterden als hun eigen lievelings biertje

    Een lekker brouwsel met een nogal hoppig aroma.

    Ze gebruikten als hop : Fuggles, Target en EK Goldings.

    De Alvinne Extra had een bitterheid van 30 EBU.

     

    Ondanks dat het een prachtig biertje was,  waren ze er toch niet helemaal tevreden over
    en hebben onlangs een volledige nieuwe Extra ontwikkeld

    De Alvinne Extra Restyled.

    De bovengenoemde Engelse hopsoorten zijn verdwenen en ze maken nu gebruik
    van Amerikaanse hoprassen zoals

    Chinook en Amarillo

    De bitterheid is ook fors opgedreven.  Van 30 EBU naar maar liefst 70 EBU

     

    De bitterheid van een bier wordt uitgedrukt in EBU (Bittereenheden)

    EBU betekent European Bitter Unit.

    Om een idee te geven hoe bitter een bier kan zijn
    Een pils heeft bvb een bitterehid van 20 tot 30 EBU

    Orval heeft 45 EBU van bitterehid.

     

    Op het feest ter gelegenheid van het 5 jaar bestaan van de Pado (lees hieronder)

    hadden Davy Spiessens en Glenn Castelijn (De Alvinne Brothers)
    een bakje mee om de genodigden eens

    te laten proeven van hun nieuwe creatie.

    Wat wij als bierproevers dit initiatief alleen maar konden toejuichen.



    Dominiek schenkt op perfecte wijze
    een Extra Restyled in, zodat ik het bier zou kunnen fotograferen.




    Een groepje Extra's klaar om op te dienen.



    Alvinne Extra Restyled 7 % Alc. Vol.
    Picobrouwerij Alvinne - Heule




    Alvinne Extra Restyled.  Een geslaagde vernieuwing.


    Goudblond van kleur
    met een romige witte schuimkraag.
    Het schuim is mooi wandklevig.

    Een mooi fruitige neus
    bloemetjes.

    De eerste slok is meteen raak.
    fruitig en hoppig.
    De Amerikaanse hoppen laten meteen hun beste eigenschappen
    op onze smaakpapillen los.
    Kruidige aroma's en een droge bitterheid
    Het bier is evenwichtig.
    met een mooie droge bitterheid die lang blijft hangen.
    Heel lekker bier.

    Let op : Door het gebruik van die Amerikaanse hopsoorten
    met hun hoog alfazuurgehalte en hun aromatische kenmerken
    krijgt het bier een speciale toets
    Het zijn geuren en smaken die men in de Belgische bierwereld niet vlug zal vinden.
    Veel kleine brouwerijen beginnen te experimenteren met deze
    Amerikaanse hopvariëteiten wat het smakenpalet van de bieren alleen maar uitbreid.
    Een bier die u beslist eens moet proeven.


    Den Extra in een nieuw Jasje.

     
    Oud en nieuw
    Van lekker naar zeer lekker.

    23-01-2008 om 15:38 geschreven door William Roelens


    21-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 jaar Pado - Tielt.

    5 jaar PADO - Tielt



    Pado - Stationsstraat 68
    8700 TIELT (W.Vl)


    Zondag laatst was er feest in de stationstraat van Tielt (West-Vlaanderen)

    Patrick Acx en Dominiek Snauwaert  vierden vijf jaar uitbating van hun Tapasbar Pado

    Ze deden dit weer met stijl zoals we gewoon zijn van dit sympathieke duo.




    Dominiek en Patrick verwelkomden de genodigden met
    een welkomsdrankje.



     


    Patrick serveerde ons diverse tapas
    waaronder gerookte eendeborst.



    De Pado ging van start op 6 december 2002.

    De naam was van in het begin dezelfde, omdat de stoelenzaak en
    de vennootschap ook die naam dragen.

    Het café draait ook onder dezelfde vennootschap, vandaar dat het moeilijk was om

     op het zelfde adres / tel n°,  met twee namen te werken.

    Pa en Do zijn de eerste twee letters van hun voornamen. 
    Maar dit had u waarschijnlijk al begrepen?




    Hammousse met geroosterde pijnboompitten.

     

    Van in het begin was het duidelijk.  De Pado zou niet enkel een

     erkende tapaszaak worden met fijne  Spaanse bereidingen. 

    De beide heren hadden ook liefde voor het Belgisch gerstenat.

    De zaak groeide stilaan uit tot een gezellige ontmoetingplaats voor mensen
    met een hart voor de Belgisch biercultuur.
    Ook buitenlanders op bierreis in en door België weten hun weg te vinden
    naar de zaak van Patrick en Dominiek.




    Een deel van de eerste genodigden.




    Gegrilde peperkoek met eendenmousse.




    Onder de gasten, Davy en Glenn van Picobrouwerij Alvinne
    en Veerle en Jan van bierfirma Lupiline.
    Achter hen Zythologen Pierre, Giberte en Voske.





    Huisgemaakte garnaalsoep met peterselieroom.
     



    Spaanse mosselen met pastisboter.

    Na twee jaar had Taverne Pado een eigen huisbier.  Halleschelle was de naam.
     
    Het bier was een cadeau voor hun zelf en voor de zaak.


    Ik ben gaan snuisteren in een boekje over het verleden van Tielt en las er het verhaal van de wethouders. De klokken in de Halletoren werden in de Middeleeuwen geluid, telkens wanneer de wethouders verzamelden om recht te spreken.

    Na het luiden van de zogenoemde Halleschelle werden de berichten daarna aan de bevolking bekendgemaakt. Zo kwam ik bij de naam Halleschelle.''
    Aldus de uitvinder en ontwerper van het etiket Rutger Van Parys.


     lees op deze blog : Een Halleschelle in Tapa's bar "Pado" te Tielt

    en : Een gezellige verticale proeverij in de Pado


    In 2007 werd het op 1 mei zelfs erkend als streekproduct van het Molenland.

    Het biertje wordt nog altijd gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne uit Heule.

     

    Halleschelle nu een erkend streekproduct van het Molenland


     


    Krantenartikel over de bekendmaking van hun titel
    Orval Ambassadeur Cum Laude.
    Er boven twee van de drie erkenningslabels van Orval Ambassadeur.




    Naast de grote keuze streekbieren is er ook nog het gamma Trappistenbieren dat Patrick en Dominiek aanbieden.  Met Orval als hun favoriete bier.

    In 2005 stelden ze hun voor het eerst kandidaat voor de titel van Orval ambassadeur.

    Om die titel te bekomen moet u wel aan bepaalde criteria voldoen.

    Zo moet een klant kunnen kiezen tussen een gekoelde of ééntje op kamertemperatuur.

    Het glas moet droog en vetvrij zijn.  U moet jonge en oude Orval kunnen aanbieden.

    Ook met gerechten bereid met Orvalbier moet u creatief zijn enz..

    Lees hier verder de voorwaarden.



    De gietijzeren Forel
    de erkenning van Orval Ambassadeur Cum Laude.


     

    Het duo doorstond de anonieme controles van het Broederschap des Sossons d'Orvaulx

    en ze werden in 2006 voor de eerste keer Orvalambassadeur.

    Ook in 2007 behaalden ze de zo beheerde titel.

    De klap op de vuurpijl kwam toen ze in het begin van dit jaar uitgenodigd werden

    door de brouwerij van Orval om uit de handen van Père Xavier de titel

    Ambassadeur Cum Laude te ontvangen.

    Er zijn op de wereld slechts 20 zaken die jaarlijks
     deze titel op hun palmares kunnen plaatsen.





    Dominiek schenkt als geen ander deze heerlijkheid in een glas.

     


    Tapasbar Pado.
    Stijl en klasse.



    Proficiat Heren
    Op naar de 10 jaar en misschien in 2009
    Magana Cum Laude!


    Voske en William van
    De Belgische Bierblog.

    21-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Winterbier - Bavik - Bavikhove





    Kerstbieren, Driekoningenbieren of Winterbieren zijn precies dezelfde brouwsels.

    Alleen hun naam verandert.

    Ze schommelen meestal van 6% tot 12% alc.vol

     

    Sommige brouwers opteren voor de naam winterbier omdat het bier

    dan de hele winterperiode kan verkocht worden.

    Kerstbieren daarentegen worden door de meeste mensen gedronken enkele

    dagen voor en tot en met Kersdag.

    Na 25 december denken ze dat het bier verouderd is en niet meer goed is voor consumptie.

    Zo blijven deze bieren in de schappen staan

    Nochtans veel Kerstbieren zijn pas op hun best als ze jaartje oud zijn.



    Een mooie fles 'Petrus Winter'

     

    Maar ditmaal geen bespreking van een Kerstbier maar een Winterbiertje.

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik.

    Dit donkere bier wordt in deze familiebrouwerij gebrouwen
    vanaf september tot eind november.

    Dan wordt het pas in de winkelrekken geplaatst.

     



    Een donker karamelkeurig biertje met beige schuimkraag.



     

    Petrus Winterbier 6,5% Alc.Vol. – 75cl.

    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     

     

    Donker karamelkleurig biertje.

    Met beige schuimkraag.

    Een nogal sterke fijne koolzuurpareling.

    Beige schuimkraag die vlug verdwijnt in een randje schuim.

     

    Een zoet aangenaam karamelaroma.

    Met licht zurige fruitprikkels

     

    De eerste slok is absoluut niet zoet.

    Integendeel, een lichte zurigheid (desem) zonder overheersing

    palmt onze smaakpapillen in.

    Een zeer milde kruidige bitterheid.

    en een droge afdronk maken dit bier toch specialer

    dan vele andere winterbieren die veeleer zoet smaken.

     

    Door zijn 6,5% alc heeft het iets te weinig body vind ik.

    Een winterbier mag voor mij iets voller zijn.

    Ik mis een beetje het warmtegevoel.

     

    Een fles een jaartje laten staan is een optie naar mijn gedacht.

    Het bier zal nog rijpen in de fles en meer smaakevolutie krijgen.

    Mijn conclusie : Niet slecht maar geen echte winterwarmer.





    Petrus Winter.
    Ik ga nog een paar flessen kopen en een jaartje laten staan!




    Petrus, één naam 7 bieren

    18-01-2008 om 23:39 geschreven door William Roelens


    15-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Féodale Brune - Saint-Monon ( Ardennenverslag 5 )






    La Roche-en-Ardenne

    Op een regenachtige dag besloten Voske en ik om het museum "
    Grès de la Roche"
    te bezoeken in La Roche-en-Ardenne, een gemeente aan de oever van de Ourthe in de
     provincie Luxemburg.
     

    Grès betekent volgens de Dikke Van Daele : dichtgesinterd aardewerk van vette klei.





    Het museum, taverne en restaurant is gelegen in de
    Rue Rompré 28 niet ver van het centrum.




    Door de ramen van het museum is het blauwe aardewerk al te zien.


    Het kleine maar fraaie museum dompelt u dan ook onder in de geschiedenis van het aardewerk.

    Van het ontstaan tot in het atelier van de pottenbakker alles is mooi afgebeeld.

    Een audiogids in verschillende talen instelbaar en hier en daar een Holografische projectie

    zorgen ervoor dat de rondleiding aangenaam en boeiend wordt.





    Het museum is voorzien van Holografische projectie.



    De poppen zijn niet echt mooi te noemen,
    maar laat dit de pret niet bederven.





    Ook is er een kleine ruimte voorzien waar u de rijke geschiedenis
    van de Ardense Ham kunt volgen.

    "Van de aarde naar de tafel" is de rode draad van dit bezoek:
    "van het varken tot de ham".



    Wie zin heeft kan het bezoek afronden met het proeven van enkele traditionele producten:

    ham en bier uit de Ardennen, producten van lokale ambachtslui in de lokale taverne

    Het museum heeft ook een typisch restaurant “La cuisine du Terroir”



       
      
    De Taverne en het typisch Ardeens restaurant “La cuisine du Terroir”



    Een sanglochon?
    (een oud varkensras, en kruising tussen een varken en een everzwijn)
    uiterst geschikt voor Ardense ham.






    U kan er ook typische streekproducten kopen.


    Na het bezoek dronken Voske en ik
    een streekbiertje speciaal gemaakt voor La Roche-en-Ardenne :
    La Féodale de la Roche Brune.

    De naam van het bier
    slaat op de ruïnes van het vroegere
    feodaal kasteel uit de 9e eeuw
    van La Roche.

    Féodale betekent leenrecht



    Het bier werd geschonken in de typische aarden beker.
    We hebben wel liever een glas alleen al om het bier duidelijker te kunnen omschrijven.
    Maar de bieretiquette zegt dat ieder bier in zijn eigen glas moet geschonken worden,
     zo dus mogen we niet mopperen. Het had trouwens ook zijn charme.



    La Féodale de la Roche Brune - 6,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Saint-Monon - Ambly (Nassogne)




    Natuurlijk mocht de Ardense ham niet ontbreken.


    Licht donker van kleur (koffie met melk)
    Moeilijk te beoordelen in deze stenen bekers
    Een beige schuimkraag die al vlug verdwijnt
    w
    einig koolzuurprikkeling.

     

    De neus verraad karamelmout

    Een geur van stro

     

    De eerste smaak is lichtzurig

    Die overgaat naar moutig zoet met toetsen van chocolade.

    Ook enige honingprikkels te proeven.

    Niet slecht.
     

    Het biertje is commercieel gebrouwen voor La Roche-en-Ardenne.



    Het etiket toont ons het spook van Berthe
    De mooie vrouw regeert over het hart van de Ardennen vanuit de ruïnes
    van het Middeleeuwse kasteel van La Roche.

    15-01-2008 om 14:43 geschreven door William Roelens


    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleteren "Super 8 Blond" - Brouwerij Deca - Woetsen-Vleteren

    De laatste jaren beginnen sommige Belgische brouwers

    hoe langer hoe meer creativiteit in hun brouwketels te steken.

    Door het gebruik van nieuwe gistculturen, buitenlandse kruiden en hopsoorten,

    het laten rijpen van bier op whisky, calvados of portovaten creëren ze alzo
    nieuwe aroma’s en smaken.
    Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan is dit wel nodig
    en kan ik de vindingrijkheid van deze bierkunstenaars alleen maar toejuichen.

     

    Maar andere brouwers blijven bij hun klassieke methodes van brouwen.
    Want ook deze brouwsels die vroeger en nu nog altijd het bierlandschap bepalen
    moeten verder blijven bestaan.
    Er zijn spijtig genoeg te veel Belgische bierstijlen verdwenen.

    Gelukkig brouwt Deca Service uit Woesten (een gemeente tussen Ieper en Veurne)
    al jaren nog steeds hun vertrouwde bieren
    Antiek blond en bruin, Vleteren Alt
    en het misschien minder bekende Vleteren Super 8 Blond.

    In hun oude ambachtelijke brouwerij in de Ekverdingestraat brouwen
    ze dit laatste bier al sinds 1991.





    Lekker biertje uit Wastina, de verlaten vlakte.




    Vleteren "Super 8 Blond" - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij Deca - Woesten (W-Vl)




    Vleteren "Super 8 Blond" met het klassieke schuine etiket.


    Een goudkleurig biertje
    met een mooie witte schuimkraag.
    die bovendien wandklevig is.

    Het bier heeft een aardige moutige neus
    en aroma's van fruit.

    De aanhef is zoete mout.
    Sinaasappel, Perzik toetsjes
    het heeft een volle zoete basissmaak
    Het vloeit mooi uit en heeft een lichte hopbittere nasmaak.
    Een warm bier.
    Nog altijd een lekkere West-Vlaamse klassieker.







    Dit Patersbier wordt nog ambachtelijk gebrouwen
    zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen.






    Met dit bier proef je dat kleinschaligheid de beste garantie is voor kwaliteit.

    13-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaamsche Pot - Brugge tijdens de Kerst (5 en laatste deel)

    In dit vijfde en laatste rubriekje van de reeks “Brugge tijdens de Kerst”
    willen Voske en ik jullie meenemen naar
    “De Vlaamsche Pot”.
    Een oergezellig typisch Brugs restaurantje in de Helmstraat niet ver van ’t Zand.


    s'Middags en s’avonds kun je er terecht voor verscheidene Vlaamse streekgerechten
    zoals waterzooi, Vlaamse karbonaden en mosselen met verse frietjes.

    Tevens kunt u in de namiddag genieten van wafels en pannenkoeken.

    De Vlaamsche Pot bied u ook een bescheiden gamma aan van Belgische bieren.






    Ingepakt als een Kerstgeschenkje
    Zo ziet de Vlaamsche Pot er uit bij daglicht.








    De Taverne bestaat uit verschillende kleine ruimtes..

    Het interieur was in deze periode volledig ondergedompeld in de Kerstsfeer.

    Het straalde een zeker warmte uit die het artisanale kleinschalige karakter van

    het etablissement benadrukte.
    Kortom het was er ouderwets gezellig.






    Het haardvuur, de versierde kerstboom en de kleine lampjes gaven de ruimtes
    een mysterieuze uitstraling.







    De prachtige kroonluchter vraagt alle aandacht.







    Tussen de vele kaarsen en engeltjes kozen wij voor een lekkere  Chimay Tripel.

    Een Trappist van 8° alc.vol die de warmte van het interieur moest overbrengen

    in een Goddelijke vloeibare sfeer.




    Een betere bewaker voor uw trappist als dit engeltje kun je niet vinden.

     

    Chimay Tripel – 8,0% Alc. Vol.

    Abbaye de Scourmont – Forges-Les-Chimay

     

     Amberkleurig en licht gesluierd

    Een stevige mooie witte schuimkraag.

    Een prachtige neus van hop en fruit
    Banaan - druif

    De smaak is wonderlijk.
    Fruitig en hoppig.
    Moutige toetsjes
    met een verukkelijke aanhoudende bitterheid.
    Een bier met karakter waarvan u echt kan genieten.
    Het warm alcoholgevoel,
    de droge afdronk en de mooie nabitterheid
    maken van deze trappist een hemelse nectar.
    Dit is Belgisch bier op zijn best.


     


    Chimay Tripel in een Goddelijk interieur.
    Zo zou de hemel er moeten uitzien.



    Deze dames denken net hetzelfde
    maar dan met een kopje koffie.


    Zo ziet het pand er uit als de duisternis zijn intrede doet.


    Om te eindigen nog drie foto's van het betoverende Brugge.
    Hopelijk zijn Voske en ik de volgende Kerst weer van de partij?


    Goede avond Dames en Heren dit was Man bijt Hond
    van uit Brugge voor Bierblog.



    07-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Meilleur Voeux - Rulles

    KERSTBIEREN




     De Gaume is de streek van de "Cuesta’s" (heuvels die een oost-westelijke ligging hebben en die hierdoor van veel zonneschijn genieten);
    de ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend.
    Men noemt de Gaume eveneens de "Midi Belge".

    Het Zuidelijkste hoekje van België is een streek voor fijnproevers en lekkerbekken.
    Sommige gerechten dateren van oudsher zoals de “touffaye”, de “cabu roussi”, de “roustiquette”... De Gaumse vleestaart “pâté gaumais” Deze specialiteit is het paradepaardje.
    Maar ook het bier van Brasserie Rulles mag niet ontbreken in het lijstje
    van de Gaumse gastronomie.






    Nog altijd in de ban van de Kerst- en Winterbieren stel ik u voor :



    Cuvée Meilleurs Voeux - 7,3% Alc. Vol.
    La Brasserie Artisanel de Rulles - Rulles



    Een heel lekker donker winterbiertje.


    Donker bier met een romige fijne beige schuimkraag

     

    De neus ruikt karamel

    Ook zijn er lichte toetsen van alcohol te ruiken

    Aangenaam moutig

     

    Een zoete aanhef

    Karamel komt onze smaakpapillen tegemoet.

    Een leuke bitterheid komt lichtjes opdagen

    Ook de smaak van gebrande mout komt even piepen.

    De bitterheid blijft tot op het einde

    Een droge bittere afdronk.

    Een heel lekker bier om te genieten
    tijdens de winter.
    Nodigt desnoods een eenzame bierliefhebber uit om de fles te delen!



    Het bier is de naam "Bière de Gaume" meer dan waardig.




    Gedronken en goedgekeurd door Marcel le Rullot

    Dit is de mascotte van de bieren van Rulles.
    Op de andere etiketten van de Brasserie is hij te vinden met een pet. (zie onder)
    Rullot verwijst naar Rulles.



    De mooie bieretiketten worden getekend door
    de kunstenaar Palix.


    U moet beslist zijn
    website eens bezoeken.

    03-01-2008 om 18:54 geschreven door William Roelens


    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.




    Zondag 30 december gingen Voske en ik een van de laatste Kerstmarkten van 2007 bezoeken.

    Noem het eerder een leuk feestmarktje die plaats vond 
    rond de ijspiste van het stedelijk domein Casier.


    Het stedelijk domein Casier te Waregem.
    Voor de gelegenheid feestelijk verlicht.




    De ijspiste kende heel wat bijval.


    Naast de piste zorgde ook de verlichting in het park voor een sprookjessfeer.
    Vooraan aan het kasteel staken alle bomen in een kleurrijk verlicht pakje.
    Achteraan het complex koos de verlichtingsspecialist plekjes uit om die extra kleur te geven.
    Naast de piste stonden enkele tuinhuisjes
    waar lokale verenigingen hapjes en drankjes aanboden.





    Gezellig en sfeervol.




    De ijspiste met de chalets.


    Op het programma een bezoekje aan het chaletje van de Waregemse Bierfanaten, 
    Een nog jonge sterkgroeiende bierproeversvereniging die zich in 2006
    liet aansluiten bij Zythos.



     Aan hun houten huisje schonken de Waregemse Bierfanaten
    enkele (bijna) onbekende winterbieren uit.





    Met de valavond kwamen meer en meer mensen toegestroomd
    naar de chalets naast de ijspiste.
    Ook het boek "Alle Belgische Bieren" van Hilde Deweer was er te koop.




    Het aanbod van de Bierfanaten
    De mensen konden kennis maken
    met het Levendig hoppig Bier van Dupont "Avec des Bons Voeux"
    Beschrijving
    Hier
    Van de Struise Brouwers was er het aromatisch biertje "Tsjeeses" te proeven
    Beschrijving
    Hier
    Van Picobrouwerij Alvinne het kruidige Balthazar.
    Boxer Christmas van Roman en tenslotte een warme Glühkriek van Liefmans.




    Voorzitster Leen Walcarius en secretaris Geroen Vansteenbrugge (foto) zouden
    geen echte bierfanaten zijn moesten ze niets anders achter de hand hebben dan alleen

    meer deze vijf winterbieren.
    Bemerkt op de voorgrond 't Smisje Halloween van Brouwerij De Regenboog
     en het uitschenken door Geroen van een biertje 't Pakhuis uit Antwerpen.




    Zo kon men bvb deze speciale editie proeven van Vapeur en Folie
    "Trou du Fût" uit 2004.
    Een gelegenheidsbrouwsel voor het 20 jarig bestaan van Brasserie Vapeur.
    Twintig jaar jaar geleden, in 1984, startte Jean-Louis Dits in Pipaix
    de voormalige stoombrouwerij Biset opnieuw op.



    Trou du Fût - 8% Alc.Vol.
    Brasserie Vapeur - Pipaix

    Er was een lichte smaak van oxydatie te proeven.
    Niet overdreven en verdorie nog aangenaam om te drinken ook.
    Zelfs de witte schuimkraag bleef mooi stabiel



    Een zurige neus
    prikkels van wilde gisten.

    De smaak was licht zurig
    met houttoetsen
    het biertje was mals en zacht
    Een droge afdronk

    Ondanks de veroudering
    was het bier vrij toegankelijk te noemen.
    De 75cl Fles zal er ook mee te maken hebben.
    Weinig zuurstof in de flessenhals!



    Voorzichtig en zoals het moet
    schenkt Geroen "Trou du Fût" uit 2004 in een proefglaasje.





    Een echt Kerstbiertje - Boxer Christmas van Brouwerij Roman.
    Speciaal gebrouwen voor de winkelketen Colruyt.
    In de tijd nog gebrouwen geweest door De Smedt (Opwijk) nu Affligem.




    Boxer Christmas - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman - Mater

    Een donkerbruin bier
    met een fijne beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    De rozijntjes zijn niet veraf.

    De smaak is zoet
    ook lichtje zurige prikjes (roots van Oud bruin?)
    Karamel neemt naderhand de boventoon
    ook een lichte bitterheid waarneembaar
    Een zoete afdronk.

    Niet slecht.
    Een traditioneel goed gebrouwen Kerstbier.
    voor de grote massa.

     


    't Smisje Halloween kwam ook opduiken tussen de Kerstsnoepjes.


    't Smisje Halloween - 10,5% Alc. Vol.
    De Regenboog - Assebroek - Brugge


    Amberkleurig met fijn wit schuim.
    Die al vlug verdwijnt.
    Het hoge alcoholpercentage speelt hierbij een rol.

    De neus ruikt zoete likeur
    mooie alcoholaroma

    De smaak is zoet
    Fruitige esters - sinaasappel?
    ook een mooie warm alcohol gevoel.
    Gerstewijn.

    Complex biertje



    Stouterik van de Zennebrouwerij.


    Stouterik - 4,5 % Alc.Vol
    De Zennebrouwerij - Sint-Pieters-Leeuw
    Voorlopig gebrouwen bij De Ranke - Dottenijs



    Zwart biertje met dikke beige schuimkraag.

    De neus ruikt ietsje zurig
    maar hoofdzakelijk geroosterde mout

    De smaak is bitter
    het bier bevat weinig koolzuur.
    (bewust om een Engelse stout na te bootsen?)
    zwarte koffie
    ook een tikkeltje zoethout te bespeuren.
    Een mooie bitterheid die blijft aanhouden.


    Dit bier bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te zijn.
    Wel voor de liefhebbers van een donkere bittere stout.
    Prachtig bier.




    Iedereen die een biertje bestelde
    kreeg een handige hokjesbierkalender.
     Aangeboden door Drankencentrale Yves Vanden Bussche.
    Met links bovenaan een foto en de beschrijving van een biertje
    en reeds voorgedrukt, enkele activiteiten van de Waregemse Bierfanaten en
    belangrijke bierfestivals uit de regio.

    01-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!