De laatste jaren beginnen sommige Belgische brouwers
hoe langer hoe meer creativiteit in hun brouwketels te steken.
Door het gebruik van nieuwe gistculturen, buitenlandse kruiden en hopsoorten,
het laten rijpen van bier op whisky, calvados of portovaten creëren ze alzo nieuwe aromas en smaken. Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan is dit wel nodig en kan ik de vindingrijkheid van deze bierkunstenaars alleen maar toejuichen.
Maar andere brouwers blijven bij hun klassieke methodes van brouwen. Want ook deze brouwsels die vroeger en nu nog altijd het bierlandschap bepalen moeten verder blijven bestaan. Er zijn spijtig genoeg te veel Belgische bierstijlen verdwenen.
Gelukkig brouwt Deca Service uit Woesten (een gemeente tussen Ieper en Veurne) al jaren nog steeds hun vertrouwde bieren Antiek blond en bruin, Vleteren Alt en het misschien minder bekende Vleteren Super 8 Blond.
In hun oude ambachtelijke brouwerij in de Ekverdingestraat brouwen ze dit laatste bier al sinds 1991.
Vleteren "Super 8 Blond" met het klassieke schuine etiket.
Een goudkleurig biertje met een mooie witte schuimkraag. die bovendien wandklevig is.
Het bier heeft een aardige moutige neus en aroma's van fruit.
De aanhef is zoete mout. Sinaasappel, Perzik toetsjes het heeft een volle zoete basissmaak Het vloeit mooi uit en heeft een lichte hopbittere nasmaak. Een warm bier. Nog altijd een lekkere West-Vlaamse klassieker.
Dit Patersbier wordt nog ambachtelijk gebrouwen zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen.
Met dit bier proef je dat kleinschaligheid de beste garantie is voor kwaliteit.
De Vlaamsche Pot - Brugge tijdens de Kerst (5 en laatste deel)
In dit vijfde en laatste rubriekje van de reeks Brugge tijdens de Kerst willen Voske en ik jullie meenemen naar De Vlaamsche Pot. Een oergezellig typisch Brugs restaurantje in de Helmstraat niet ver van t Zand.
s'Middags en savonds kun je er terecht voor verscheidene Vlaamse streekgerechten zoals waterzooi, Vlaamse karbonaden en mosselen met verse frietjes.
Tevens kunt u in de namiddag genieten van wafels en pannenkoeken.
De Vlaamsche Pot bied u ook een bescheiden gamma aan van Belgische bieren.
Ingepakt als een Kerstgeschenkje Zo ziet de Vlaamsche Pot er uit bij daglicht.
De Taverne bestaat uit verschillende kleine ruimtes..
Het interieur was in deze periode volledig ondergedompeld in de Kerstsfeer.
Het straalde een zeker warmte uit die het artisanale kleinschalige karakter van
het etablissement benadrukte. Kortom het was er ouderwets gezellig.
Het haardvuur, de versierde kerstboom en de kleine lampjes gaven de ruimtes een mysterieuze uitstraling.
De prachtige kroonluchter vraagt alle aandacht.
Tussen de vele kaarsen en engeltjes kozen wij voor een lekkere Chimay Tripel.
Een Trappist van 8° alc.vol die de warmte van het interieur moest overbrengen
in een Goddelijke vloeibare sfeer.
Een betere bewaker voor uw trappist als dit engeltje kun je niet vinden.
Een prachtige neus van hop en fruit Banaan - druif
De smaak is wonderlijk. Fruitig en hoppig. Moutige toetsjes met een verukkelijke aanhoudende bitterheid. Een bier met karakter waarvan u echt kan genieten. Het warm alcoholgevoel, de droge afdronk en de mooie nabitterheid maken van deze trappist een hemelse nectar. Dit is Belgisch bier op zijn best.
Chimay Tripel in een Goddelijk interieur. Zo zou de hemel er moeten uitzien.
Deze dames denken net hetzelfde maar dan met een kopje koffie.
Zo ziet het pand er uit als de duisternis zijn intrede doet.
Om te eindigen nog drie foto's van het betoverende Brugge. Hopelijk zijn Voske en ik de volgende Kerst weer van de partij?
Goede avond Dames en Heren dit was Man bijt Hond van uit Brugge voor Bierblog.
De Gaume is de streek van de "Cuestas" (heuvels die een oost-westelijke ligging hebben en die hierdoor van veel zonneschijn genieten); de ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend. Men noemt de Gaume eveneens de "Midi Belge".
Het Zuidelijkste hoekje van België is een streek voor fijnproevers en lekkerbekken. Sommige gerechten dateren van oudsher zoals de touffaye, de cabu roussi, de roustiquette... De Gaumse vleestaart pâté gaumais Deze specialiteit is het paradepaardje. Maar ook het bier van Brasserie Rulles mag niet ontbreken in het lijstje van de Gaumse gastronomie.
Nog altijd in de ban van de Kerst- en Winterbieren stel ik u voor :
Donker bier met een romige fijne beige schuimkraag
De neus ruikt karamel
Ook zijn er lichte toetsen van alcohol te ruiken
Aangenaam moutig
Een zoete aanhef
Karamel komt onze smaakpapillen tegemoet.
Een leuke bitterheid komt lichtjes opdagen
Ook de smaak van gebrande mout komt even piepen.
De bitterheid blijft tot op het einde
Een droge bittere afdronk.
Een heel lekker bier om te genieten tijdens de winter. Nodigt desnoods een eenzame bierliefhebber uit om de fles te delen!
Het bier is de naam "Bière de Gaume" meer dan waardig.
Gedronken en goedgekeurd door Marcel le Rullot
Dit is de mascotte van de bieren van Rulles. Op de andere etiketten van de Brasserie is hij te vinden met een pet. (zie onder) Rullot verwijst naar Rulles.
De mooie bieretiketten worden getekend door de kunstenaar Palix.
Zondag 30 december gingen Voske en ik een van de laatste Kerstmarkten van 2007 bezoeken.
Noem het eerder een leuk feestmarktje die plaats vond rond de ijspiste van het stedelijk domein Casier.
Het stedelijk domein Casier te Waregem. Voor de gelegenheid feestelijk verlicht.
De ijspiste kende heel wat bijval.
Naast de piste zorgde ook de verlichting in het park voor een sprookjessfeer. Vooraan aan het kasteel staken alle bomen in een kleurrijk verlicht pakje. Achteraan het complex koos de verlichtingsspecialist plekjes uit om die extra kleur te geven. Naast de piste stonden enkele tuinhuisjes waar lokale verenigingen hapjes en drankjes aanboden.
Gezellig en sfeervol.
De ijspiste met de chalets.
Op het programma een bezoekje aan het chaletje van de Waregemse Bierfanaten, Een nog jonge sterkgroeiende bierproeversvereniging die zich in 2006 liet aansluiten bij Zythos.
Aan hun houten huisje schonken de Waregemse Bierfanaten enkele (bijna) onbekende winterbieren uit.
Met de valavond kwamen meer en meer mensen toegestroomd naar de chalets naast de ijspiste. Ook het boek "Alle Belgische Bieren" van Hilde Deweer was er te koop.
Het aanbod van de Bierfanaten De mensen konden kennis maken met het Levendig hoppig Bier van Dupont "Avec des Bons Voeux" Beschrijving Hier Van de Struise Brouwers was er het aromatisch biertje "Tsjeeses" te proeven Beschrijving Hier Van Picobrouwerij Alvinne het kruidige Balthazar. Boxer Christmas van Roman en tenslotte een warme Glühkriek van Liefmans.
Voorzitster Leen Walcarius en secretaris Geroen Vansteenbrugge (foto) zouden geen echte bierfanaten zijn moesten ze niets anders achter de hand hebben dan alleen
meer deze vijf winterbieren. Bemerkt op de voorgrond 't Smisje Halloween van Brouwerij De Regenboog en het uitschenken door Geroen van een biertje 't Pakhuis uit Antwerpen.
Zo kon men bvb deze speciale editie proeven van Vapeur en Folie "Trou du Fût" uit 2004. Een gelegenheidsbrouwsel voor het 20 jarig bestaan van Brasserie Vapeur. Twintig jaar jaar geleden, in 1984, startte Jean-Louis Dits in Pipaix de voormalige stoombrouwerij Biset opnieuw op.
Er was een lichte smaak van oxydatie te proeven. Niet overdreven en verdorie nog aangenaam om te drinken ook. Zelfs de witte schuimkraag bleef mooi stabiel
Een zurige neus prikkels van wilde gisten.
De smaak was licht zurig met houttoetsen het biertje was mals en zacht Een droge afdronk
Ondanks de veroudering was het bier vrij toegankelijk te noemen. De 75cl Fles zal er ook mee te maken hebben. Weinig zuurstof in de flessenhals!
Voorzichtig en zoals het moet schenkt Geroen "Trou du Fût" uit 2004 in een proefglaasje.
Een echt Kerstbiertje - Boxer Christmas van Brouwerij Roman. Speciaal gebrouwen voor de winkelketen Colruyt. In de tijd nog gebrouwen geweest door De Smedt (Opwijk) nu Affligem.
Een donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag
Het aroma is zoetmoutig De rozijntjes zijn niet veraf.
De smaak is zoet ook lichtje zurige prikjes (roots van Oud bruin?) Karamel neemt naderhand de boventoon ook een lichte bitterheid waarneembaar Een zoete afdronk.
Niet slecht. Een traditioneel goed gebrouwen Kerstbier. voor de grote massa.
't Smisje Halloween kwam ook opduiken tussen de Kerstsnoepjes.
Amberkleurig met fijn wit schuim. Die al vlug verdwijnt. Het hoge alcoholpercentage speelt hierbij een rol.
De neus ruikt zoete likeur mooie alcoholaroma
De smaak is zoet Fruitige esters - sinaasappel? ook een mooie warm alcohol gevoel. Gerstewijn.
Complex biertje
Stouterik van de Zennebrouwerij.
Stouterik - 4,5 % Alc.Vol De Zennebrouwerij - Sint-Pieters-Leeuw Voorlopig gebrouwen bij De Ranke - Dottenijs
Zwart biertje met dikke beige schuimkraag.
De neus ruikt ietsje zurig maar hoofdzakelijk geroosterde mout
De smaak is bitter het bier bevat weinig koolzuur. (bewust om een Engelse stout na te bootsen?) zwarte koffie ook een tikkeltje zoethout te bespeuren. Een mooie bitterheid die blijft aanhouden.
Dit bier bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te zijn. Wel voor de liefhebbers van een donkere bittere stout. Prachtig bier.
Iedereen die een biertje bestelde kreeg een handige hokjesbierkalender. Aangeboden door Drankencentrale Yves Vanden Bussche. Met links bovenaan een foto en de beschrijving van een biertje en reeds voorgedrukt, enkele activiteiten van de Waregemse Bierfanaten en belangrijke bierfestivals uit de regio.
Hotel en bierrestaurant Erasmus - Brugge tijdens de Kerst (4)
Naast de vele gezellige kroegjes en tavernes heeft Brugge ook twee bekende bierrestaurants. "De Dyver" en de "Erasmus". Daar we met HOP al eens zijn gaan eten in De Dyver, besloten Voske en ik eens een bezoekje te gaan brengen aan het bekende restaurant van Tom Allewaert. We hadden er al vaak eens binnengesprongen om er een streekbiertje te proeven maar het was de eerste maal dat we er gingen dineren.
Hotel Erasmus is gelegen in de Wollestraat 35 in het oudste gedeelte van Brugge. In de onmiddellijke nabijheid van de grote markt en de voornaamste musea.
Het hotel bevat een tiental hotelkamers maar ook een brasserie-restaurant bekend in binnen- en buitenland voor zijn grote verscheidenheid aan Belgische streekbieren.
"De hemel draait nog !", zei Erasmus opgetogen toen hij een rondreis in Vlaanderen had gemaakt. Hij had er genoten van de Bourgondische warmte, de levenslust en de gezellige sfeer die je toen in steden als Brugge kon opsnuiven. "Dit", zo vond hij, "is het leven." en hij had gelijk. Dat gelijk kun je er ook nu nog proeven, want de lof der betoverende vlotheid wordt steeds gezongen in Hotel - Brasserie Erasmus in het hartje van Brugge. (bron : Erasmus)
De gelagzaal van de Brasserie.
Er zijn meer dan 200 soorten Belgische bieren te verkrijgen. Kleinschalig en artisanaal gebrouwen door bezielde vaklui waaronder liefst 16 bieren van t vat die maandelijks worden vervangen door 16 andere al dan niet unieke, experimentele of zeldzame brouwsels.
16 tapkranen die maandelijks ander bier bevatten. Ditmaal waren er (hoe kon het ook anders?) 16 Kerstbieren van t vat te verkrijgen.
Een kijk vanuit de Brasserie op het klasse restaurant.
Pilsbieren en bieren van grote brouwerijen zal u niet vinden in de Erasmus. Het merendeel van de bieren komen dus van kleine Belgische brouwerijen die niet bang zijn om te experimenteren. Geen afgevlakte bieren maar brouwsels met karakter. Bieren met een typische smaak.
Waar u ook plaats neemt. Het bier is niet veraf.
Erasmus heeft helemaal niet een uitbating voor een groot publiek, maar wel voor een geïnteresseerd publiek, dat houdt van eens iets anders.
Sobere pastelkleuren in grijs en paars geven zowel de brasserie als het restaurant een stijlvol cachet.
Hoe soberheid toch ontzettend mooi kan zijn.
Voske en ik dronken er 30. Nee geen dertig biertjes, maar het bier genaamd '30'. Dit is het huisbier van de Erasmus. Het werd gebrouwen door picobrouwerij Alvinne n.a.v. het 30 jaar bestaan van Hotel Erasmus (1977-2007)
Affligem Patersvat wordt eenmaal per jaar gebrouwen
en is het enige blonde Kerstbier.
Dit is wel een klein leugentje want er vallen hier in België heel wat blonde Kerstbieren te drinken.
Op het Kerstbierfestival in Essen kon je bvb het blonde Kerstbier van Slaghmuylder proeven.
Nog andere Kerstblondjes waren Angelus Spéciale Noël,
Blonde de Noël van Augrenoise, Tsjeeses van De Struise Brouwers enz...
Natuurlijk denken de meeste mensen dat een Kerstbier donker van kleur en zwaar in alcohol moet zijn.
Niets is minder waar en dat bewijst Affligem Patersvat.
Het Patersvat wordt op het eind van de zomer gebrouwen.
Het is een variatie op het blonde bier van Affligem met dit verschil dat het dubbel gehopt is met verse hop uit Hekelgem een deelgemeente van Affligem.
Ditmaal een Kerstbiertje van Brasserie Du Bocq uit Purnode Een brouweruj gelegen dicht bij Dinant in de provincie Namen. Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen. Voor wie regelmatig in de Ardennen vertoeft en graag een streekbiertje lust moeten hun bieren 'La Gauloise' bekend in de oren klinken.
Donker roodbruin bier met een beige schuimkraag. Bij het inschenken hoor men te fel het koolzuur bruisen. wat erop wijst dat het bier een hog koolzuurgehalte heeft. Het schuim verdwijnt al vlug.
De Neus is fruitig ook alcoholdampjes zijn op te snuiven Zoethout in de verte
De eerste slok heeft een arm alcohol gevoel Ietsje zurig die overgaat in zoete karamel Donkere vruchten. anijsprikkels
Een klassiek Kerstbiertje die toch aangenaam drinken is. Goed gebrouwen. Ietsje te veel koolzuur bij het uitschenken zodat u eventjes moet wachten om van de aromas en de smaak te genieten.
nemen Voske en ik jullie mee naar Bistro De Bekoring
Een kleine bistro in de Arsenaalstraat dat iedereen kan bekoren
De Bekoring palend aan het Minnewater
Aan het "Minnewaterpark" vlakbij het begijnhof, in het knusse kader van een oud peperkoekenhuisje (1652), kan je genieten van een heerlijke traditionele keuken. De likkende vlammen van de open haard en de hemelse muziek zorgen er voor een gezellige, huiselijke sfeer. s Zomers kan je er genieten op het zonnige terras met het mooie park als decor.
Zo beschrijven de eigenaars van
Bistro De Bekoring in de Arsenaalstraat 55 te Brugge hun aantrekkelijke zaak.
Buiten vrieskou, binnen lekker warm bij de open haard.
Jaak en Roosje, vrienden en eigenaars van de chambre d'hôte waar we verbleven
hadden ons deze zaak aangeraden om er te lunchen.
De Bekoring telt slechts twee ruimtes om te eten
Het interieur van het restaurant ademt de sfeer van een oud Brugs herenhuis. De voorwerpen die deel uitmaken van de ruimtes kunnen zo uit een Brugs werkmanshuisje komen. Leuke combinatie.
Worsten en Frans stokbrood maken deel van de binnenhuisinrichting
Het is vooral de open haard die de aandacht opeist.
We aten er een slaatje met gerookte kippenfilet en Tortelloni met ricotta en spinazie met een tomatensausje.
De bierkaart is niet zo uitgebreid (wat wel jammer is) Maar we konden toch de moeder van alle tripels bestellen. Een Trappist Westmalle Tripel.
Goudgeel bier met een mooie romige witte schuimkraag wandklevig.
Een prachtige neus van fruit - Banaan hopbitterheid
De smaak is overheerlijk Zeer complex bier Fruitig - sinaas zoet die overgaat naar een malse bitterheid. Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond. Een mooie droge afdronk Bier met body Een bekoorlijk bier die past in dit etablissement.
Lekker als aperitief en bij de maaltijd.
Wijn? vergeet het.
Statig en de trots van de tafel. De Trappist Westmalle Tripel Hij werd voor het eerst gebrouwen in 1934 Wijn is maar klein bier vergeleken met dit wonderlijk product
Godshuis De Vos
In de buurt van 'De Bekoring' is er het Godshuis De Vos
De term "Godshuis" werd in de Middeleeuwen algemeen gebruikt voor de liefdadigheidsinstellingen waar alle hulpbehoevenden (armen, zieken, bejaarden, ...) konden opgenomen worden. Dit waren dus zowel de gasthuizen of hospitalen (zoals het Sint-Janshospitaal) als de typische bejaardenhuizen. Deze laatste noemen wij nu nog steeds godshuizen.
Chuck Cook (Charles D. Cook) European Correspondent voor het Amerikaans tijdschrift Celebrator Beer News mailde me of hij me zou kunnen ontmoeten in het Brugs Beertje in Brugge.
Hij had een foto van mij gepubliceerd in de Celebrator en wou me een kopie bezorgen van het artikel The Beer Woman of Belgium waar de foto was bij afgedrukt.
Samen met een Amerikaanse vriend en Carl Kins zou hij tijdens zijn
verblijf in België van de gelegenheid gebruik maken om enkele brouwerijen te bezichtigen. Van mijn kant kon het niet beter passen want Voske en ik kregen van mijn dochter en schoonzoon een driedaags verblijf in Brugge cadeau. Een leuk verjaardagsgeschenk om tijdens de Kerstdagen Brugge te bezoeken.
Dus afspraak op donderdagavond 13 december om 18.00u in het Brugs Beertje.
Het Brugs beertje bevind zich in de Kemelstraat een zijstraat van de Steenstraat gelegen tussen de Markt en het Zand.
De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag. Vandaag is er keuze tussen méér dan 300 verschillende belgische bieren. De vijf bieren van het vat wisselen regelmatig.
't Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé. Een leuke bruine kroeg die warmte uitstraalt. Waar de Belgische biercultuur hoogtij viert.Waar nog op een deskundige manier door Daisy de sympathieke uitbaatster en haar team de Belgische bieren met liefde worden behandeld.
Een echte praatkroeg waar naast Nederlands bijna alle talen van de wereld te horen zijn. Wie er nog nooit geweest is en graag als bierminnend persoon beschouwd wordt zou zich nu onmiddellijk moeten richten tot Sint-Arnoldus de schutspatroon van de brouwers en vergiffenis moeten vragen.
Vanaf nu tot na de eindejaarsfeesten bied het Brugs Beertje u Kerstbieren aan. 25 Kerstbieren als voorbode op de 25e verjaardag van het café! Verschillende van deze Kerstbiertjes zullen ook van 't vat kunnen gedegusteerd worden.
We dronken om te beginnen een Winterkoninck van 't vat Op de foto Voske, Carl Kins, Uitbaatster Daisy en Chuck Cook (rechts) en een Amerikaanse vriend.
Winterkoninck - 6,5 % Alc.Vol Brouwerij De Koninck - Antwerpen
Robijnrood van kleur Romige schuimkraag die nog al snel verdwijnt
Fruitige en moutige neus
De aanhef is zoet. met lichte bittere toetsjes ook een smaak van gebrande mout. Het mag als een doordrinker beschouwd worden. Voor mij mag het gerust wat meer body hebben.
Ondertussen was Johan Brandt er komen bij zitten. Johan is de brouwer van brouwerij De Regenboog uit Assebroek (Brugge) Een goedlachse artisanale bierkunstenaar.
Net als de Engelsen hebben Amerikaanse bierliefhebbers altijd uit eigen land een paar flessen Nationale biertrots mee. Ze delen het bier maar al te graag met Belgische bierfanaten. En wat is er nu gezelliger dan te genieten in groep van een biertje?
Zo hadden ook Chuck Cook en zijn Amerikaanse vriend twee 75cl flessen bij.
Een Barleywine van Legend Brewing Co. en een Noël de Calabaza van Jolly Pumpkin Artisan Ales
Mits toelating van Daisy mochten we de beide biertjes proeven. Op de foto schenkt Daisy de Barleywine uit in kleine proefglaasjes.
De neus is fruitig sinaas, banaan Ook karamelprikkels
De eerste slok is prachtig We ondervinden meteen dat we met een zware klepper te doen hebben. Kruidige smaken afwisselend met karameltoetsen een mooie hopbitterheid. zeer lichte positieve alcoholtoetsen wat meteen duidelijk is dat de alcohol goed verborgen zit. Een prachtig warm complex bier.
Een kanjer van een Amerikaanse Gerstewijn.
Het tweede Amerikaanse biertje dat Daisy ons uitschonk was het kerstbier "Noël de Calabaza".
Donker bier met een beige mooie middelmatige schuimkraag
De eerste neus is die van geuze. Iets rustiger. licht zurig en fruitig (kers) Wilde gistaroma
De smaak is fris zacht, Fruitig en zurig toetsen laat een droge bitterheid na Een heel speciaal bier.
Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended velen zullen twijfelen of dit wal een Kerstbier is. Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.
Kerstbier met Brettanomyces
Gezelligheid troef in het Brugs Beertje. Hoe kan het anders? Lekker bier, leuke praatgasten en een schat van een uitbaatster.
Daisy had voor ons ook een verrassing in petto Volledig nieuw van Rodenbach! "Vin de Céréale"
wijnachtige smaak Een mooie vinificatie en rijping op hout Madeira prikkels heel diep zacht zurige toetsjes fruitig Alcoholische prikkels in de verte Heerlijk biertje
Het bier is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder Nr 132
Vin de Céréale - Lees op de wikkel het nummer 132 van het foeder waarin het bier gedurende drie jaar rijpte.
We proefden van het flesje 16662
Brouwer Johan Brandt tracteerde ons daarna met zijn eigen bier 't Smisje Grande Reserva Een bier 6 maanden gerijpt op een whiskyvat.
Fier toont Johan zijn exclusief biertje.
't Smisje Grande Reserva - 11 % Alc.Vol Brouwerij De Regenboog - Assebroek (Brugge)
Donker amber met witte schuimkraag
De neus is kruidig Karamelmout laat zich opmerken Vanilleprikkels ook de Alcohol komt naar boven
De smaak is vrij zoet met kruidige toetsen Kardemom - Peper de toetsjes alcohol geven het bier een warm gevoel. Misschien ietsje te veel! Heel lekker complex degustatiebier
11% Puur genot. 't Smisje Grande Reserva
Voor mijn verjaardag trakteerde ik nog met een Smisje Kerst Een prachtige donkerrode Gerstewijn voor verdere beschrijving van dit bier lees hier
Carl en Chuck dronken een Smisje Calva Reserva Een biertje gerijpt op een Calvadosvat.
Een zeer geslaagd sluitstuk van onze eerste dag in Brugge met dank aan Daisy van 't Brugs Beertje voor de gastvrijheid en ook dank aan Johan Brandt, Carl Kins en de Amerikaanse vrienden voor de gezellige babbel.
Zaterdag laatst nam voor de 5de maal "DE BONTE DAG VAN HOP" plaats in Café "De Klokke" te Gullegem.
De organisatie berustte voor de vijfde en laatste maal op de schouders van Pierre, Gilberte, Voske en ik.
Dus wie geroepen voelt om dit jaarlijks evenement verder te zetten laat maar van zich horen !!!
Wat was er zoal gratis te proeven? Een kleine opsomming : Oude en nieuwe kelderresten : Zinne bier Chrismas Verhaege Aged Pale Bush Noel La Divine Abbataile Content Saison Regal Saison Silly Barbar winter bok Facon extra stout Gordon Finst gold Podge stout De Graal gember Gageleer Pere Noel Speciaal De Rijck Belle vue Saint Monon honig Saison 1900
Mariage Parfait
Oude Geuze Hanssens
Oude Geuze 3 Fonteinen
Cantillon - Lou Pepe
Girardin geuze (wit)
Belle Vue oude geuze
Chimay grand reserve
Proefbrouwsel van Luc Vermeersch en Paul Vanneste. Het bier en de amateur-brouwerij hebben nog geen naam
Bier die enkele Hopleden meebrachten:
Stacegem Reserve
La Vieille Bon Secours - Caulier
Geuze Chapeau - De Troch
Scoubidou - Caulier
Double Enchien - Silly
Steenfort - Les Maitres d'Orge - Vapeur
Cuvée 2000 - Lefebvre
Ambrel - Duwac - Mouscron
Bière Cullinaire - Deca
Troublette - Caracole
La Bière de Belouil Dupont
Gouden Carolus
Dank aan mezelf
Sun Mortal.
Rendux Brune
Dank aan Thierry en Bianca
"Brigand" Jeroboam
75cl "King Cobra"
Dank aan Wacho
2 flessen Grande Chouffe van elk 1,5 L. 1 fles Uitzet Kriekbier van 0,75 L. 1 kruik Antiek Blond van 2 L. Dank aan Stefaan Demasure
1,5liter Piro bier
1fles Cannaster
1 fles Prior van 75cl.
Gouden carolus 1992
Dank aan Pierre Step
"Corsendonk" Jeroboam
Dank aan Jan en Veerle
Oude Geuze 3 fonteinen (gebotteld in 2001). Oude Kriek 3 fonteinen (gebotteld in 2001).
Dank aan Vincent Turpin
Hoppigaard
Dank aan Steven Vermeersch
Marietje Kerlut van amateur-brouwerij De havik
SCHENKING AMATEUR BROUWERS
Turelut
Marietje Kerlut
Kersenbier 2000
(met dank aan Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik"
t Steenputje 2007
(met dank aan Daniël Vandromme)
Golden Spelt
(met dank aan Alfons Dedeyne) Huisbrouwerij "Den Blauwvoet"
Proefbrouwsel
Kerstbier
(met dank aan Luc Vermeersch en Paul Vanneste)
't Steenputje van Brouw-amateur Daniël Vandromme
SCHENKING ERE-LID
malheur brut
geuze mort subite
kwak 75 cl
tripel karmeliet 75 cl .
Halleschelle Eerste Brouwsel Doos pindanootjes
Dank aan Taverne Pado
Spelt Gold van Huis-brouwerij De Blauwvoer
SCHENKING BROUWERIJEN en BIERFIRMA'S
Proefbrouwsel 10
Tripel Westmalle
(met dank aan Jan en Veerle Bierfirma Lupiline)
Captain Cooker Manukabeer
(met dank aan Dirk Standaerdt)
Eerste brouwsel Netebuk
(met dank aan t Brouwkot - Gullegem)
Mikkeller
(met dank aan de Struise Brouwers)
Proefbrouwsel The Black Hand
(met dank aan de Henegouwse Brouwerij GuiBac)
VOOR MEER FOTO'S VAN DE BONTE DAG KLIKT OP DE ONDERSTAANDE FOTO VAN THE BLACK HAND
De smaak is zoet (chocolade) met zurige trekjes te wijten waarschijnlijk
aan de Boekweit (Sarrasin)die in het bier verwerkt is.
Over de gehele lijn zoetig van smaak.
Het bier is ietsje te levendig (onrustig) om de smaak te bepalen.
Het mist ook ietsje body.
Een Kerstbier moet door zijn smaak en aroma een bepaalde warmte creëren
Dit bier komt niet tot rust in de mond en het geef niet de warmte van een Kerstbier waar ik naar verlang
Let op! Andere mensen zullen dit biertje wel graag lusten. Dit zijn enkel mijn eigen proefnota's. Wat ik over het bier denkt. Gelukkig dat smaken verschillen.
Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in het waalse Marche-En-Famenne (provincie Luxemburg).
Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.
La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van Marche-En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw)
Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels
ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.
De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.
Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers van Marche voor een nog andere unieke sfeer.
Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel aan deze bijzondere dag.
De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne maken deel uit van het beeld uit 1900. Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien.
De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.
Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.
Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.
Men kan er proeven van de traditionele volksschotels, zoals Matoufe, stoofpotjes, fricassees enz..
vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.
Aan eten en drinken geen gebrek. Voor één keer geen Weight Watchers !!
Matoufe met Super des Fagnes Blonde
De Confrérie du Matoufe in actie.
Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de Confrérie du Matoufe van Marche-en-Famenne. Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel. Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje, ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht. Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden en is aanwezig bij elk volksfeest.
Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart). Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume. De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet. De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees. Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper, salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel. De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben. De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten. Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.
Een blond biertje van hoge gisting. een dikke romige witte schuimkraag Lekker fruitig kruidig en hoppig. Lichte toetsen van Koriander. Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken. Een biertje met geschiedenis.
Vandaag 4 december.Als u momenteel met de auto het land doorkruist
ziet u hier en daar dat sommige Kerstfanaten niet langer meer kunnen wachten om hun huizen te versieren met lichtjes en kerstmannen.
De gekte is net zoals Halloween overgewaaid uit de Verenigde Staten..
De sparren zijn niet enkel het doelwit meer maar ook de gevel van het huis of zelfs het hele gebouw moet er aan geloven. Soms ietwat overdreven maar het zorgt wel voor een zekere sfeer.
Wij bierproevers zitten eigenlijk een beetje met dezelfde gekte opgezadeld.
Van zodra de Kerstbieren te verkrijgen zijn, staan we ook te poppelen om ze te proeven.
Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels om gekocht te worden.
Ondanks dat we nog een paar lekkere oudere Kerstbieren staan hebben, lieten Voske en ik ons toch overhalen om een 6-pack van Tongerlo Christmas aan te kopen.
We kregen er bovendien nog een glas en twee bierviltjes bij. tja waarom niet?
Donkerblond bier met witte schuimkraag die snel verdwijnt.
Aangenaam aroma van karamelmout
De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid die overgaan naar mondzoet Een lekkere moutige smaak het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
Een Kerstbiertje van slechts 6,5% Alc.
Tongerlo Christmas Blond Niet alleen een Kerstbier maar ook een erkend abdijbier.
Voor wie echt van Kerstbieren houd, moet beslist het 13e Kerstbierfestival van Essen bezoeken. Alle inlichtingen zijn te vinden onder deze affiche.
Primula - Het eerste bier van brouwerij Lupiline uit Kuurne.
Op dinsdagavond 27 november 2007 werden Voske en ik uitgenodigd door onze goede vrienden Jan en Veerle van bierfirma Lupiline voor de voorstelling van hun eerste biertje. De première vond plaats in Heule waar het jonge koppel het bier zelf brouwde in de brouwketels van Picobrouwerij Alvinne.
Bierfirma Lupiline is het geestekind van Jan Vandenberghe (Licentiaat Informatica) en Veerle Bal (Licentiaat Biologie). Een bierkoppel met een grote passie voor bier en een droom om later van start te gaan met bieren naar eigen receptuur. Beiden zijn momenteel nog werkzaam als ICT Network & Securit Engineers
Via hun eigen ontwikkelde proefinstallatie begonnen ze al vroeg met hun eigen proefbrouwsels. Voske en ik hadden regelmatig het voorrecht om die creaties te proeven. Beiden wisten heel goed wat ze deden en waren op dat gebied heel erg punctueel.
Ik heb nog een foto kunnen opvissen toen ze in de ijzige kou bezig waren met een proefbrouwsel. De amateurinstallatie is volledig eigenhandig gemaakt
Van waar de naam Lupiline en het logo?
Na een bezoek aan brouwerij Caracole tijdens een vakantie in de Ardenenn was de naam geboren. De naam is een lapsus van het woor Lupuline ( met een 'u' ), het gele poeder van de hoppebel, Deze bespreking bleef in hun hoofd zitten.
Het logo is ontstaan tijdens een etentje in het Pakhuis te Antwerpen. Op een bierviltje werden de eerste ruwe schetsen gemaakt met de drie basis elementen : De Hoppebel, de brouwketel en de 2 roerstokken (symbool voor de 2 brouwers).
Ik was er eventjes bij toen ze hun eerste biertje brouwden in Heule Welk bier het zou zijn en wat de naam zou worden daar had ik toen nog het raden naar. Aan het brouwsel te zien kon ik uitmaken dat het een blondje zou worden.
Waarom brouwen bij Brouwerij Alvinne?
De keuze is tweeledig. Enerzijds omdat (voorlopig) hun het geld ontbreekt om zelf een volledige en volwaardige installatie aan te kopen. Anderzijds omdat ze zelf in de ketels van brouwerij Alvinne mogen brouwen. De goede samenwerking en de grote vrijheid die ze daar krijgen was een doorslaggevend element.
De proefbrouwsels zullen nog altijd ontwikkeld worden in Kuurne.
De Voorstelling
Bij het binnenrijden werden we onthaald in een feeëriek decor. We vroegen ons af of het bier ook een sprookjesachtige sfeer zou uitstralen?
Via dia's brachten Jan en Veerle aan de genodigden beetje bij beetje meer duidelijkheid over bierfirma Lupiline en het nieuwe bier.
Aandachtig luisteren en benieuwd afwachten. Aan de toog achteraan. Davy en Glenn de brouwers van Alvinne
Iedereen was nieuwsgierig welk bier er zo dadelijk uit de tapkranen zou vloeien. U bemerkt achteraan Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten met een medelid, Freddy Debels alias De wacho, Luc Vercruyse van HOP en Danny en Nadine van bierkaffee 't Kroegske ook fervente amateurbrouwers. Vooraan HOPleden Voske en Daisy en Casimir Elsen redacteur van de Zytholoog
Ook de regionale zender WTV/FOCUS was aanwezig. s'anderdaags kon je al de reportage bekijken op TV zie iets verder om de reportage te herbeleven.
Uiteindelijk verloste Veerle en Jan onze nieuwsgierigheid en maakte de naam en de technische gegevens van het bier bekend.
PRIMULA
De naam van het bier bevat primu van primus. Primus verwijst naar eerste; het eerste bier van Lupiline. Primula is ook bekend als hemelsleutel m.a.w. sleutel tot de hemel, sleutel tot een droom van een eigen brouwerij. Primula is ook de naam van de hoppe-elf afgebeeld op het etiket hieronder.
Het prachtige etiket ontworpen door Fae Laureys, een vriendin van Veerle. Fae ontwerpt ook nog beelden, sierlampen en grafische ontwerpen in een feeërieke stijl. Volgend jaar heeft Fae haar eigen webstek http://www.elven-lights.com
Na de presentatie tapte Frans Vandenberghe (vader van Jan) het bier rijkelijk voor de genodigden.
Moeder Greta zorgde voor de hapjes. Op de foto herken je in de verte David Le Roy en op de voorgrond Alex Gaethofs leden van BLES en ook gedreven amateurbrouwers.
Ook aanwezig uit het verre Kuringen (Hasselt) waren Gert en Christel Jordens van bierfirma Jessenhofke. zie : Jessenhofke - biobier uit Kuringen op deze blog. Hier Gert in gesprek met jan Vandenberghe.
Redacteur Casimir Elsen en Eindredacteur Marc Mertens van de Zytholoog in gesprek met mekaar. De Zytholoog mag als beste Belgisch biertijdschrift beschouwd worden. http://www.zythos.be/
Veerle en haar beste vriendin Fae Laureys, de ontwerpster van het mooie etiket
Napraten in de gezellige degustatieruimte van brouwerij Alvinne
HET BIER
Primula in al zijn schoonheid.
Primula - 7%Alc.Vol. Brouwerij Lupiline gebrouwen bij Alvinne
Een goudblond bier met een roomwitte schuimkraag.
Het aroma is fruitig. citrus en koriander zijn de leuke neusprikkels.
De smaak is fruitig en hoppig. met een leuke bitterheid die over de gehele lijn blijft hangen. Het bier is volledig uitgegist en heeft een droge afdronk Het is een dorstlessend fris biertje. Een prim (ul) a eerste brouwsel.
Technische Fiche :
Blond 7% alc., ongefilterd, met hergisting op de fles. Stamwortgehalte : 14,8 °P Kleur : 10 EBC Bitterheid : 35 EBU Ingrediënten : water, pilsmout, tarwemout, munichmout, wyeast #3522 (Belgian Ardennes) hop (Target, Cascade en Fuggles) suiker en koriander.
WTV/FOCUS
Hier enkele caps uit de reportage die ik mits toelating van WTV FOCUS mocht afdrukken (waarvoor dank)
HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.
Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels gratis en deels te betalen. Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers naar de Groeningestede.
"Bierkultuur dat proef je". De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk. In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.
Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie. "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn". "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP). In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor. Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.
De bieren werden in vier groepen gerangschikt :
Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr : Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) - Framboise Max (Bockor) Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) - Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach) Liefmans Gouden Band (Riva)
Hoppige bieren en doordrinkers vlnr: Manten - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde) Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke) Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)
De Zwaardere bieren vlnr : Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth) St. Bernardus 8 (St. Bernardus) - 't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog) Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief) Gaverhopke 12 ('t Gaverhopke)
Kerstbieren vlnr :
Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) -Kerstbie (De Bie)
Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses (De Struise Brouwers)
Wittekerke Speciale (Bavik) Bavikhove
Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem.
Voorzitter HOP Lode Van Biervliet presenteerde het Mantebier aan de genodigden vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune, Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.
Ook het Kalle bier werd gesmaakt. vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot Björn Desmadryl en Kim Olievier, Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
.
Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :
Accidently Together The Blik Dooze Band The Poldercowboys
The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden voor een leuke sfeer.
Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart. De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.
Krantenknipsel Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007
Minister Anciaux riep de stad Lier uit tot "Stad van de Smaak" in 2008 met als gastland Frankrijk.
NOG MEER FOTO'S EN TEKST?
Klik even op Lien onze HOP hostess. Zij zal u begeleiden.
Wie gisteren naar het programma De Bedenkers op TV1 heeft gekeken kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.
Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje ook een speculaasbier bestaat!
De naam : Cookie beer.
De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is Hugues Van Poucke, een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.
Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.
Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest in Ecaussinnes. De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier.
Wij vonden het toen veel te zoet.
Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd. Het heeft merkelijk meer body gekregen en is mooi in ballans.
Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel. Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden zijn Cookie Beer uit de brouwketels.
Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.
Waarom het bier niet presenteren met een speculoos? Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.
Licht amber van kleur een dikke gebroken-wit schuimkraag. Wandklevig.
Een zoete neus met toch zure prikkeltjes. Het bier ruikt niet echt naar speculoos. Eerder naar Karamel en kaneel. Heel mooie kruidige neus.
De eerste slok komt zoet over en toch niet al te zoet. eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist. De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders). Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.
Het bier is in het geheel niet plakkerig zl zou u het tegenovergestelde denken. Het heeft een aangename zoetigheid. De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke. Het bier heeft u een warm gevoel.
Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken. Meer een degustatiebiertje voor de winter. Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.
Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier. Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren ervoor gewonnen zullen zijn.
Een mooi lekker Waals biertje Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)
Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent
Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen aan de 19e editie van Horeca Expo.
De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes. Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit
Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.
Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.
Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)
Twee nieuwe bieren van brouwerij t Brouwkot uit Gullegem.
De bieren zijn genoemd naar de klokkenluiders of uurslagers die op het Kortrijkse Belfort prijken.
De beide bieren zullen ook te proeven zijn op 24 november.
Het etiket van Manten 6% Alc. Vol.
Dominiek had een verrassing in petto. Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem in wereldprimeur. smaakbeschrijving volgt later nog op deze bierblog.
Het Etiket van Kalle - 8,5% Alc. Vol.
De West-Vlaamse Smaakmakers
zaterdag 24 november van 11.00u tot 18.00u in de verwarmede kadertent op het stationsplein van Kortrijk.
De bieren worden geschonken in degustatieglaasjes van 12,5cl Per glaasje betaald u slechts 1 euro.
HOP en Drankenhandel Pauwels willen langs deze weg enkele bieren van West-Vlaanderen aan het grote publiek voorstellen De geselecteerde bieren worden onderverdeeld in vier groepen en zijn verkrijgbaar aan één van de vier "biereilandjes" in de tent.
Echte Belgische familiebieren beschermd door nieuw kwaliteitslabel.
Een groep van 12 Belgische familiebrouwerijen hebben samen een kwaliteitslabel gelanceerd om hun bieren te beschermen. Dat gebeurt onder de vlag van de vzw Belgian Family Brewers (BFB). Samen produceren de brouwerijen 75 verschillende bieren.
Het Kwaliteitslabel
Persbericht 8 november 2007
met dank aan Marc Lemay (Belgian Family Brewers)
Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenland, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals dat bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze. Brouwerijen die zich bij de vereniging willen aansluiten, dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.
België, land van het bier
Ons land kent een wereldwijde faam omwille van de traditionele bieren. Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar hier om onze Pils, Streekbier of Speciale bieren (Abdijbier, Witbier, ) te proeven. De totale bierproductie in België bedroeg in 2006 maar liefst 18.310.726 hl waarvan +/- 55% bestemd was voor de export. België kent in totaal meer dan 500 verschillende bieren. Maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het Belgische karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer Belgian Style tonen eens te meer aan dat een Belgisch label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.
Belgian Family Brewers kwaliteitslabel
De leden van de Belgische Familiale Brouwerijen engageren zich om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgischefamiliaal gebrouwen bieren wordt door middel van een kwaliteitslabel erkend en beschermd. Brouwerijen die lid willen worden, moeten aan enkele strikte voorwaarden voldoen, zodat de kwaliteit van het label gegarandeerd blijft. Zo moet de brouwerij een productievestiging hebben in België, en minstens sinds 50 jaar ononderbroken bier brouwen. De bieren die het BFB-kwaliteitsmerk mogen dragen, zijn ook aan voorwaarden onderworpen. Het bier mag uitsluitend in België gebrouwen worden, door een lid van de vereniging, en mag uitsluitend door deze brouwerij gecommercialiseerd worden. Belangrijk is ook dat het bier niet onder een andere merknaam of etiket mag verkocht worden. De vereniging van Belgian Family Brewers heeft een speciaal herkenbaar logo ontworpen, dat als kwaliteitslabel op het etiket van de bieren zal worden aangebracht. De aanwezigheid van het BFB-logo op het etiket, zal een zekerheid bieden aan de gebruiker, die zich terecht vragen stelt bij de afkomst van het bier. Het logo geeft hem de garantie dat het om een uniek product gaat dat geen equivalent kent, en dat door een traditionele, familiale Belgische brouwerij gemaakt is. Daarnaast bundelt de vereniging van Familiale Brouwerijen ook alle informatie over de leden en de bieren die het kwaliteitslabel dragen, op de nieuwe website.
Wie zijn de Belgian Family Brewers?
De leden van de Belgian Family Brewers vertegenwoordigen samen een aanzienlijk deel van de Belgische biermarkt. Vandaag zijn reeds 12 brouwerijen aangesloten, en samen produceren zij 75 verschillende bieren, waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max,Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Het volledige overzicht van alle bieren werd opgelijst op de website. kijkje op de website www.belgianfamilybrewers.be