Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
28-11-2007
HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.
Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels gratis en deels te betalen. Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers naar de Groeningestede.
"Bierkultuur dat proef je". De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk. In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.
Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie. "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn". "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP). In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor. Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.
De bieren werden in vier groepen gerangschikt :
Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr : Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) - Framboise Max (Bockor) Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) - Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach) Liefmans Gouden Band (Riva)
Hoppige bieren en doordrinkers vlnr: Manten - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde) Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke) Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)
De Zwaardere bieren vlnr : Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth) St. Bernardus 8 (St. Bernardus) - 't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog) Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief) Gaverhopke 12 ('t Gaverhopke)
Kerstbieren vlnr :
Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) -Kerstbie (De Bie)
Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses (De Struise Brouwers)
Wittekerke Speciale (Bavik) Bavikhove
Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem.
Voorzitter HOP Lode Van Biervliet presenteerde het Mantebier aan de genodigden vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune, Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.
Ook het Kalle bier werd gesmaakt. vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot Björn Desmadryl en Kim Olievier, Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
.
Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :
Accidently Together The Blik Dooze Band The Poldercowboys
The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden voor een leuke sfeer.
Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart. De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.
Krantenknipsel Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007
Minister Anciaux riep de stad Lier uit tot "Stad van de Smaak" in 2008 met als gastland Frankrijk.
NOG MEER FOTO'S EN TEKST?
Klik even op Lien onze HOP hostess. Zij zal u begeleiden.
Wie gisteren naar het programma De Bedenkers op TV1 heeft gekeken kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.
Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje ook een speculaasbier bestaat!
De naam : Cookie beer.
De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is Hugues Van Poucke, een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.
Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.
Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest in Ecaussinnes. De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier.
Wij vonden het toen veel te zoet.
Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd. Het heeft merkelijk meer body gekregen en is mooi in ballans.
Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel. Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden zijn Cookie Beer uit de brouwketels.
Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.
Waarom het bier niet presenteren met een speculoos? Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.
Licht amber van kleur een dikke gebroken-wit schuimkraag. Wandklevig.
Een zoete neus met toch zure prikkeltjes. Het bier ruikt niet echt naar speculoos. Eerder naar Karamel en kaneel. Heel mooie kruidige neus.
De eerste slok komt zoet over en toch niet al te zoet. eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist. De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders). Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.
Het bier is in het geheel niet plakkerig zl zou u het tegenovergestelde denken. Het heeft een aangename zoetigheid. De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke. Het bier heeft u een warm gevoel.
Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken. Meer een degustatiebiertje voor de winter. Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.
Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier. Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren ervoor gewonnen zullen zijn.
Een mooi lekker Waals biertje Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)
Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent
Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen aan de 19e editie van Horeca Expo.
De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes. Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit
Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.
Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.
Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)
Twee nieuwe bieren van brouwerij t Brouwkot uit Gullegem.
De bieren zijn genoemd naar de klokkenluiders of uurslagers die op het Kortrijkse Belfort prijken.
De beide bieren zullen ook te proeven zijn op 24 november.
Het etiket van Manten 6% Alc. Vol.
Dominiek had een verrassing in petto. Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem in wereldprimeur. smaakbeschrijving volgt later nog op deze bierblog.
Het Etiket van Kalle - 8,5% Alc. Vol.
De West-Vlaamse Smaakmakers
zaterdag 24 november van 11.00u tot 18.00u in de verwarmede kadertent op het stationsplein van Kortrijk.
De bieren worden geschonken in degustatieglaasjes van 12,5cl Per glaasje betaald u slechts 1 euro.
HOP en Drankenhandel Pauwels willen langs deze weg enkele bieren van West-Vlaanderen aan het grote publiek voorstellen De geselecteerde bieren worden onderverdeeld in vier groepen en zijn verkrijgbaar aan één van de vier "biereilandjes" in de tent.
Echte Belgische familiebieren beschermd door nieuw kwaliteitslabel.
Een groep van 12 Belgische familiebrouwerijen hebben samen een kwaliteitslabel gelanceerd om hun bieren te beschermen. Dat gebeurt onder de vlag van de vzw Belgian Family Brewers (BFB). Samen produceren de brouwerijen 75 verschillende bieren.
Het Kwaliteitslabel
Persbericht 8 november 2007
met dank aan Marc Lemay (Belgian Family Brewers)
Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenland, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals dat bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze. Brouwerijen die zich bij de vereniging willen aansluiten, dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.
België, land van het bier
Ons land kent een wereldwijde faam omwille van de traditionele bieren. Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar hier om onze Pils, Streekbier of Speciale bieren (Abdijbier, Witbier, ) te proeven. De totale bierproductie in België bedroeg in 2006 maar liefst 18.310.726 hl waarvan +/- 55% bestemd was voor de export. België kent in totaal meer dan 500 verschillende bieren. Maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het Belgische karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer Belgian Style tonen eens te meer aan dat een Belgisch label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.
Belgian Family Brewers kwaliteitslabel
De leden van de Belgische Familiale Brouwerijen engageren zich om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgischefamiliaal gebrouwen bieren wordt door middel van een kwaliteitslabel erkend en beschermd. Brouwerijen die lid willen worden, moeten aan enkele strikte voorwaarden voldoen, zodat de kwaliteit van het label gegarandeerd blijft. Zo moet de brouwerij een productievestiging hebben in België, en minstens sinds 50 jaar ononderbroken bier brouwen. De bieren die het BFB-kwaliteitsmerk mogen dragen, zijn ook aan voorwaarden onderworpen. Het bier mag uitsluitend in België gebrouwen worden, door een lid van de vereniging, en mag uitsluitend door deze brouwerij gecommercialiseerd worden. Belangrijk is ook dat het bier niet onder een andere merknaam of etiket mag verkocht worden. De vereniging van Belgian Family Brewers heeft een speciaal herkenbaar logo ontworpen, dat als kwaliteitslabel op het etiket van de bieren zal worden aangebracht. De aanwezigheid van het BFB-logo op het etiket, zal een zekerheid bieden aan de gebruiker, die zich terecht vragen stelt bij de afkomst van het bier. Het logo geeft hem de garantie dat het om een uniek product gaat dat geen equivalent kent, en dat door een traditionele, familiale Belgische brouwerij gemaakt is. Daarnaast bundelt de vereniging van Familiale Brouwerijen ook alle informatie over de leden en de bieren die het kwaliteitslabel dragen, op de nieuwe website.
Wie zijn de Belgian Family Brewers?
De leden van de Belgian Family Brewers vertegenwoordigen samen een aanzienlijk deel van de Belgische biermarkt. Vandaag zijn reeds 12 brouwerijen aangesloten, en samen produceren zij 75 verschillende bieren, waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max,Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Het volledige overzicht van alle bieren werd opgelijst op de website. kijkje op de website www.belgianfamilybrewers.be
Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau
"Noblesse" het product van de dochter van de Korenaar. De naam van de brouwerij staat synoniem voor het woord 'bier'.
Noblesse als naam voor een bier kiezen daar moet je lef voor hebben.
Noblesse betekent voortreffelijkheid en waardigheid
Remember ook : Noblesse Oblige
Als je veel talent hebt wordt er van je verwacht dat je daar ook wat mee doet.
Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel talent heeft. Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd al bezig aan het experimenteren met bier.
Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder.
In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote Monique Debaat een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.
Ze hebben het huis verkocht om met het geldeen eigen brouwerij te beginnen.
Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij.
Dus talenten genoeg voor de 44-jarige brouwer.
"Noblesse" een Duits Kölsch-type gebrouwen in België door een Nederlander.
Maar een groot talent ben je pas als brouwer wanneer je een
voortreffelijk bier kan brouwen met weinig alcohol volume.
En dat heeft Ronald bewezen met zijn eerste biertje Noblesse.
Noblesse 5,5% Alc.Vol.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar Baarle-Hertog
La Dolmenius proeven in het Belgische Stonehenge (Ardennenverslag 3)
Tijdens onze vakantie in de Ardennen trokken Voske en ik richting Weris (prov. Luxemburg), één van de mooiste dorpen van België.
Het dorpspleintje van Weris.
De Romaanse kerk Sainte-Walburge dateert uit de 11de eeuw eeuw. De vierkante toren is het oudste deel van het gebouw. De kerk onderging talrijke verbouwingen in de 16de en 18de eeuw, en werd gerestaureerd in de 20ste eeuw.
Rechtover de kerk staat de "Tour", een oude versterkte woning uit de Middeleeuwen met muren in kalk- en zandbreuksteen van 1,60 m dik.
De gemeente Weris (Provincie Luxemburg) wordt ondanks zijn kleine oppervlakte toch de Megalithische hoofdstad van België genoemd. De reden is, dat de deelgemeente van Durbuy bekend staat voor zijn megalithische veld. Dit veld wordt gevormd door een verzameling Dolmens (grafmonument van grote stenen) en Menhirs (voorhistorische stenen zuilen). Dit veld is uniek in België.
Tweemaal het megalithische veld. met zijn Dolmens en Menhirs.
Wat ook uniek is voor Zythologen is het biertje "La Dolmenius". Het bier wordt speciaal gebrouwen voor het Musée des Mégalithes de Wéris door Brasserie Saint-Monon dAmbly (Nassogne). We sprongen natuurlijk even binnen.
In de feestzaal van Hotel Palace, Ieperstraat te Poperinge vond in het weekend van 27 en 28 oktober 2007 voor de twaalfde keer het Karakter-Bierenfestival plaats.
Het Poperings Bierproeversgenootschap organiseerde het festival. Voor de 12de maal waren Voske en ik erbij.
Hotel Palace. Altijd the p(a)lace te be op het laatste weekend van oktober.
Een 15 bierstanden waren aanwezig in de prachtige pas gerenoveerde feestzaal.
De beurs is ook een promotie voor de Belgische (Poperingse) hop.
De meeste bierliefhebbers komen uit België en Groot-Brittannië en een deel uit Frankrijk.
De deelnemende brouwerijen waren De Struise Brouwers uit Lo-Reninge, Roman uit Mater, De Hoevebrouwers uit Zottegem, Guldenboot uit Opwijk, Captain Cooker uit Gent, Rodenbach uit Roeselare, Abbaye du Val-Dieu uit Aubel, Jessenhofke uit Hasselt, Lefebvre uit Quenast, De Landtsheer uit Buggenhout, Verhaeghe uit Vichte, Van Eecke en Sint-Bernardus uit Watou, Leroy uit Boezinge en Drankenhandel Nevejan uit Krombeke.
De prachtige onlangs gerenoveerde zaal.
Het Poperings Bierproeversgenootschap. (jammer genoeg niet aangesloten bij Zythos) heeft als doel.
Proeven, genieten en zo objectief mogelijk de lekkere Belgische bieren beoordelen.
Voor kandidaat-leden van het genootschap is er een wachtlijst. Ze beperken het aantal leden tot 24, om het werkbaar te houden. Elke tweede dinsdag van de maand komen ze samen, en dat telkens rond een bepaald thema, zoals koken met bier of nieuwe bieren proeven die op de markt verschenen zijn.
De Sympathieke Ann Nevejan van drankenhandel Nevejan uit Krombeke is maar al te fier met hun Poperings Nunnebier.
Het bier wil een tegenhanger worden voor de patersbieren, de abdij- en trappistenbieren, die ook in de regio worden gebrouwen. Het Nunnebier wordt trouwens ook geschonken in een typisch bolglas of trappistenglas. Het Poperingse Bierproeversgenootschap neemt het peterschap van het nieuwe bier op zich.
Niet enkel het bier was aanwezig maar ook één van de nunnen (Nonnen). Zeg maar levende promotie.
Een bierstand waar ik de meeste tijd hebt doorgebracht en dit door de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van hun bieren was de stand van De Struise Brouwers. Struise Carlo, Urbain en Philippe pakten uit met hun prachtig gamma Struise bieren.
Kloeke Blonde Tsjeeses Struiselensis Struise Mikkeller Pannepot Black Albert van 't vat
Nee, niet Belgisch maar de schitterende "Unearthly" (Imperial India Pale Ale) van de Southern Tier Brewing Company. Een IPA van 11% Alc.Vol. Thanks Urbain voor het proeven.
Nog meer foto's en tekst vind u onder deze mooie dame. Klikt eender waar en u bevind zich op het Karakter-Bieren Festival in Poperinge
De nieuwe bierbijbel! Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.
Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.En wat voor één!.
Alle Belgische Bieren een dikke bundel van 1567 paginas met een overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.
De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.
Heel mooi.Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.
Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
Via pictogrammen naast de foto onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.
Links vind u alle informatie van het bier. Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft. De ene is al opender dan de andere.
Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.
Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.
Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargonen een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirmas weer.
Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.
Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.
Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.
Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.
Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn. Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn, want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.
Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de deze Belgische bierwereld samen te bundelen.
En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft maakt het alleen maar mooier.
Een dikke proficiat aan Hilde Deweer en De Group Vandamme voor de fotografie en allen die hun medewerking verleend hebben.
Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren" is verkrijgbaar in de boekhandel. 35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met 750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.
Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.
Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.
In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.
Maar doordat ze soms te lang in de natuurvoedingswinkels blijven staan waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.
Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje Jessenhofke besteld in Biomarkt te Kortrijk.
Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.
Als dat geen service is!
Jessenhofke is een blond bier. Met de avondzon treden kleurveranderingen op.
Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.
Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.
Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen
en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.
Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.
U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, De mout-en de hopkamer.
Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas. met een prachtige witte schuimkraag.
Het Biobier Jessenhofke waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.
Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij Het bier is er enigzinds bitterder op geworden. Wat de smaak alleen maar ten goede komt
Jessenhofke 8 % Alc. Vol.
Blond biertje met witte stevige schuimkraag.
Het aroma is fruitig Moutig en kruidig.
De smaak is ietsje moutig maar kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten bitter van bij de aanzet en het vloeit ook bitter uit
Een droge afdronk een lekker evenwichtig biertje
Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier
heeft niemand het op de proeverij gesmaakt. De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.
Een pracht van een degustatiebiertje
Een prachtig biertje in een mooi proefglas
Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van deO'Cool vestigingen Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine
Mooi met de ondergaande zon. zie ook het Biologo op het etiket
Afgelopen week kregen Voske en ik een uitnodiging van Brouwerij Moortgat om op vrijdag 26 oktober 2007 samen met de pers en nog andere bierliefhebbers de voorstelling van hun nieuw bier Duvel Tripel Hop bij te wonen.
Wij vonden het een hele eer om hiervoor uitgenodigd te worden en zijn er maar al te graag op in gegaan.
De voorstelling vond plaats in het gloednieuw Duvel Depot of kortweg 'DD' genoemd.
Het is gelegen in Breendonk-Dorp vlak naast de brouwerij.
Het gloednieuwe bezoekerscentrum "Duvel Depot" of kortweg 'DD'
De achterzijde van het centrum met binnenplein. Tijdens de zomerdagen is het hier lekker vertoeven.
Het was Chief Executive Officer Michel Moortgat die ons verwelkomde.
Geïnspireerd door een oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe was het idee ontstaan om te gaan experimenteren met enkele hopsoorten om zo een nieuw bier te creëren. Het bier viel zo in de smaak dat brouwerij Moortgat besloot omhet éénmalig beperkt af te vullen en het op de markt te brengen om andere bierliefhebbers de kans te geven dit uniek bier te laten ontdekken.
Het bier werd Duvel Tripel Hop gedoopt, verwijzend naar de extra hopping en het hogere alcoholpercentage.
(9,5 % t.o.v. 8,5 voor Duvel).
Chief Executive Officer Michel Moortgat stelde het nieuwe bier aan de genodigden voor.
Deze oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe. inspireerde de brouwerij om eens te experimenteren met diverse hopsoorten.
Michel Moortgat had de eer om het eerste glas in te schenken.
Brouwmeester Hedwig Neven antwoorde op de veel gestelde vragen en nam achteraf voldoende tijd om met de genodigden te praten.
De prachtige feestverpakking. Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom.
Duvel Tripel Hop. een bier met een rijk smakenpallet, extra hoparoma's en een opgedreven bitterkracht. 40 EBU.
PP. Michiels Duvelambassadeur met rechts van hem Olav Blancquaert, verkoopdirecteur horeca België van Duvel. Enkele uren later stond Paul met Soulsister op de Night Of The Proms. Als dat geen liefde voor Duvel is!
Duvel Tripel Hop. Een prachtige blend van drie hopsoorten. SaazSaaz, Styrian Golding en Amarillo een Amerikaanse hop. Dry Hopping met Styrian Golding Bloemen.
Ook aanwezig, Vice-Voorzitter van Zythos Jan Rumes, Fons Minne voorziter Heikantse, notoir bierkenner Joris Pattyn en echtgenote en ook hoofdredacteur van Zythosmagazine Marc Mertens.
Hedwig Neven Brouwmeester Duvel Moortgat in gesprek met voorzitter HOP Lode Van Biervliet, auteur en brouwer Jef Van den Steen, auteur Bob Magerman en professor Bio Chemie Freddy Delvaux.
Goudblond bier met een romige witte schuimkraag. minder koolzuur aanwezig dan de klassieke Duvel wat het bier aangenamer maakt om te drinken.
De neus is bloemig met heerlijke citrusgeuren dit is waarschijnlijk door de Amarillohop en de Styrian Golding.
De smaak is zeer fris en mild. lekker hoppig en licht bitter. Fruitige toetsen
Ik had eerder een ietsje bitter bier verwacht. 40 EBU t.o. 35 EBU voor de gewone Duvel.
De aangename bitterheid komt door de aromahoppen vertelde brouwmeester Hedwig Neven. maar Saaz Saaz is een hopsoort die veelal gebruikt wordt voor pils. Waarschijnlijk zal de lichte bitterheid daar van komen.
Het bier heeft een uitgebalanceerde smaak. en een droge afdronk.
Een heel lekker bier een feestbier voor de Kerst en Eindejaar. Maar 12.00 voor een fles is wel iets prijzig en zal velen toch wel afschrikken.
Michel Moortgat, Chief Executive Officer van de brouwerij en Hedwig Neven Brouwmeester toosten op het succes.
Duvel Special Edition. 9,5 % Alc. Vol. Slechts 200 HL werden er gebrouwen oftewel 22.000 flessen van 75cl. En toch gaat u zich moeten haasten om er eentje op de kop te kunnen tikken.
Voor nog meer foto's van deze voorstelling klikt op onderstaande foto !!!
Met negen aan tafel bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur
Met zeven aan de tafel De grote tafel bij ons thuis
Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?
Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel en dit meubilair stond niet bij ons thuis maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.
Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.
(Vriendschap kent geen grenzen).
Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door Cervesia Tornacum http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/ genoten wij van het surprise menu van Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur.
Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)
Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis een klein varkentje cadeau (Cochonne) Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling
Een kast vol zwijntjes.
Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.
Dit is het traditionele bier van de brouwerij. Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785. Een typische Waalse saison.
Saison de Pipaix ontstaan in 1785
Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag
Het schuim is wandklevig.
Het aroma is iets muffig kruidig
Fruitig, hoppig en heel complex
Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling
Goed gekruid
Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.
Niet dat het stoort.Integendeel
Fruitige prikkels van koriander.
Een zeer smakelijke aperitief!
Prachtig van kleur en heel lekker Zalm bereid met bier
Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm
De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden en in het bier Vapeur en Folie
Daarna werd de zalm gerookt.
Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier. Een stilleven in de brouwerij.
Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude "Vapeur en Folie"
Vapeur en Folie ontstaan rond 1986
La Folie (8% alc. Vol.)
Het werd geschonken uit 75cl flessen
Het is een donkerblond biertje
Met een witte schuimkraag
Het aroma is kruidig en fruitig
De smaak is ietsje zurig
Zeer fris.
Fruitige toetsjes
Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes
kwamen naar boven.Juist niet genoeg om te storen.
Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.
Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.
Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.
Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.
Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.
De bijhorende "pommes mousseline"
Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op
een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.
Zes prachtige regionale Belgische kazen
Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez. Het is een romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.
Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée, de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en een "Coeur De Gaume".
De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid
Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)
Het werd geschonken in 75cl flessen
Vapeur Cochonnette Het bier vind zijn oorsprong in 1992.
Het is een donkeramber biertje
Met een licht beige schuimkraag
Het is fruitig en hoppig
Met een lichte bitterheid.
Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.
Helemaal niet slecht.
Als afsluitertje konden we nog proeven van "Esprit De Vapeur Cochonne" Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne. Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.
Klein en lekker maar gevaarlij !!!.
Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel om nog eventjes na te genieten.
Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette
Jean-Louis lichtjes aan het indommelen. Of dromen van een nieuw biertje?
Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat. We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.
Luisteren naar zotte verhalen over hop en zes biertjes proeven - Een ideale combinatie
We waren al eens eerder uitgenodigd door onze collega bierproevers van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) om samen de bieren van Het Anker (Mechelen) te proeven.
Nu was het de beurt aan HOP (Heerlijk Objectief Proeven) om onze bevriende clubuit Ingelmunster te ontvangen.
Vrijdag laatsleden (19 oktober 2007) was het zo ver In het prachtige zaaltje van Café Mozaïek waren er een vijftigtal leden van beide clubs samen gekomen om te genieten van de ludieke hoppe verhalen van Keteniersvoorzitter Guido Vandermarliere.
Keteniervoorzitter Guido Vandermarliere.
De Keteniers zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid v oor de geschiedenis van de hoppecultuur in zijn brede betekenis.
Daarbij wordt zowel gewerkt rond het:
Verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften, fotos en afbeeldingen.
Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen die met de hop te maken hebben.
Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk maken van deze zaken met het oog op het bewaren en het herinneren van deze hoppecultuur.
Ze hebben meegedaan aan de Monumentenstrijd op Canvas en er een mooie finaleplaats aan overgehouden.
Guido Vandermarliere Een'meester' verteller die alles wat men nooit wilde weten over de hop en het bier weet
Tussen de verhalen in schonken wij zes biertjes (in proefglaasjes) gebrouwen met hop uit de streek van Poperinge.
De 6 biertjes allen gebrouwen met hop uit het Poperingse. vlnr : Petrus Oude bruin - Poperings Nunnebier - Jessenhofke, 't Maartje van Heule - Père Noël en Mikkeller
HIC en HOP maakten er een aangename avond van. De mooie en gezellige locatie "De Mozaïek" was vroeger nog een Koetshuis.
Door de boeiende verhalen van Guido was het ondanks de grote opkomst muisstil in de zaal.
Enkele zotte verhalen die hij op een aangename en boeiende manier wist te vertellen
Hoe den hommel geschapen werd Hymele of humele Gambrinus of Cambrinus Taverniers en de Ieperse costumen Het kraaien- en hopmotief Keien in de kop enz...
Naast luisteren, was proeven een aangename bijkomstigheid.
De Bieren met hun hop
in deze 6 bieren waren een 10-tal verschillende hopsoorten uit het Poperingse aanwezig. Target, Magnum, Challenger, Northern Brewer, Fuggle, Golding, Saaz, Styrian Goldings, Brewersgold, Hallertau. + 2 Amerikaanse : Cascade en Amarillo
*Target (Bitterhop) - Eerste Engelse superalfahop (1972) *Magnum - Super-Alfa-Hop (bittrehop) Droge hopbellen = Target Het bier rijpt ongeveer 24 maanden op eiken vaten. Daardoor verkrijgt Petrus Oud bruin zijn licht zurig karakter. Het matige alcoholgehalte maakt van dit bier de perfecte dorstlesser. Een lekker bier om mee te beginnen. Bijna alle aanwezigen waren te vinden voor dit bier
Gebruikte hop *Challenger - Een Ambivalente hop of fijne bitterhop *Northern Brewer (is een bitterhop, een distinctieve droge hop voor volmondige bieren). Hopboer Joris Cambie Er werdt geschreven dat het Poperings Nunnebier gebrouwen wordt met Buvrinnehop. Wetende dat dit bier ontstaan is tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge en dat Buvrinnehop nergens meer te vinden is. was dit een grapje waar veel leken intrapten.
Verder stond nog : "Buvrinnehop is een zeldzame, erg oude aromavariëteit, die eigenlijk weinig opbrengt. Ik heb er nog slechts tien planten van staan, die ik kweek op biobasis. Het is dus heel exclusief. Brouwingenieur is Johan Lefever: ,,Het nieuwe bier is origineel, ik testte het eerst uit in een microbrouwerij. Het Poperingse Bierproeversgenootschap vond het erg geslaagd. Het wordt nu gebrouwen in brouwerij Verhaeghe in Vichte, met water, tarwe, gerst en hop. Het is vooral de hop die de typische smaak bepaalt". Niet slecht.Maar ook geen echte hoogvlieger. Het biertje is eerder commercieel. De meeste aanwezigen dronken het graag maar vonden niet het beste bier van de avond.
*Saaz hop - pellets+ bloemen (Aromahop) Tsjechische hop met een lange en sterke traditie *styrian goldings pellets (Oud-Engelse hop 1790) - Een beetje
De saaz hop gebruiken ze in pellets in de kookketel (bitterhop) en als laatste gebruiken ze de saaz bloemen om hun wort te wassen door de hopzeef. Dit om een extra aroma aan het bier te geven, en tevens om te filteren (2 vliegen in 1 klap als het ware). In de hopzeef gaat een combinatie van verse saazbloemen maar hoofdzakelijk de overjaarse hop, omdat ze niet meer willen aan bitteren. aldus Brouwers : Björn Desmadryl (Technieker bij Liefmans) en Kim Olievier (biotechnologe) Dit bier werd gebrouwen tgv De Tinneksefeesten in Heule Het is een gezelschapsbier.Slechts 500 liter gebrouwen. Het bier is dit jaar niet meer te krijgen. Ik heb de laatste dozen kunnen aanschaffen. Met dank aan Peter van 't Rusteel.
Over dit bier waren de meningen verdeeld. Sommigen vonden het beste bier van de avond Anderen vonden het minder (iets te veel koriander). Het was ook een van hun eerste (naast Netebuk) bieren dat deze nieuwe brouwerij 't Brouwkot brouwde. Zeker geen slecht begin!
Het origineel etiket deed ons terug denken aan de inmiddels verdwenen brouwerij "De Zwingel" uit Harelbeke.
*Magnum(Bitterhop) *Challenger (Aromahop) + 2 Amerikaanse hoppen nl.Cascade en Amarillo Indian Pale Ale 9°, which was developed by Struise and the Mikkeller Brewery Denmark. Een dubbele IPA van 130 EBU Het is gebrouwen sinds april 2007 met zes maanden lagering alvorens het bottelen kon plaatsvinden. Dit vonden de meeste het beste bier.
We kregen het als primeur. Bedankt Urbain van De Struise.
Alle bovenstaande bieren zullen nog afzonderlijk besproken worden op deze blog
Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.
Het is al iets meer dan een jaar geleden dat Brouwerij Duvel Moortgat de succesvolle streekbierbrouwerij Achouffe overnam.
Brasserie Achouffe gelegen in het hart van de Ardennen en op een boogscheut van Houffalize werd in 1982 opgericht door twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts.
De brouwerij werd door de noeste inspanningen van beiden een enorm succes. De kabouters veroverden stilaan het Belgisch bierlandschap en werden geroemd over gans de wereld.
Wie kent niet de heerlijke kwalitatieve speciaalbieren Blonde La Chouffe ende donkere Mc Chouffe in de traditionele 75cl flessen?
Het internationale succes is ook Brouwerij Moortgat niet ontgaan. Door de goede contacten tussen beide brouwerijen en de ambities van Achouffe op Internationaal gebied hebben geleid tot de overname van Achouffe door Duvel Moortgat.
Maar hoe zit het nu met Brasserie Achouffe één jaar later?
Oprichter Chris Bauweraerts was zo vriendelijk om voor mijn Bierblog een verslag uit te brengen over de evolutie bij Achouffe sinds de overname. Hij nam zelf de exclusieve fotos en mailde ze me door. Waarvoor hartelijk dank.
Chris Bauweraerts met zijn unieke T-shirt van De Choufferie 2007
Chris wist ons het volgende te vertellen :
De Bierliefhebbers die dachten dat de overnamescenario van Br. D'Achouffe door DUVEL-MOORTGAT een sluitingsscenario was zijn er dik naast. Het is een ontwikkeling- en een samenwerkingsscenario. Het mag ook eens worden gezegd.
Dit jaar heeft Achouffe volgende investeringen kunnen doen:
15 000 vaten.
2 ckt-tanks van 900 HL elk, deze moeten nog geleverd worden. ( wij hebben reeds 6 X 180 HL + 4 X 400 HL )
Een tweede tankwagen van 300 HL om Bier van br. Achouffe naar de bottelarij in Fontenaille te vervoeren.
Een "Anton Paar" meetapparaat. ( Kost: 35 000 )
Het krattenpark van br. D'Achouffe is gestegen tot 102 000 kratten.
Aankoop 17 Ha grond in Achouffe.
Bottelarij Fontenaille hadden wij twee terreinen langs de N30, die werden één gemaakt door aankoop van de gebouwen en terreinen die zich middenin bevond. Alzo is de beschikbare grond in Fontenaille 3 Ha groot.
Het personeel steeg van 20 naar 26.
De Chouffe-Bok-6666 is terug van weggeweest. OK, exclusief in Nederland te verkrijgen.
De verkoop stijgt dit jaar met 40%...
De allereerste vrachtwagen van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe. Moet op 15 september geweest zijn. Kwam P.O.S. materiaal halen voor Duvel vertegenwoordigers.
Eddy, de allereerste chauffeur van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe. Nu komen er 3 opleggers per week !
Achouffe 23 october 2007.
Achouffe 23 october 2007. De linkse tank dient als extra-lagertank.
CO2 druk maakt de tank leeg. Minder pompen minder oxydatie.
De rechtse tankwagen is er dit jaar bijgekomen.
Betonnen vloer waarop de 2 CKT's van 900 Hl moeten komen.
De brouwzaal, de kookketel van 100 HL werd dit jaar eindelijk in gebruik genomen.
Filtratiekuip 1
Filtratiekuip 2 - vooraleer de borstel zijn natuulijk filtrerend werk doet.
Filtratiekuip 3 - wanneer de borstel haar filtrerend werk is begonnen.
Het zijn moderne tijden...
Wat u achter de bomen ziet is een deel van de 17 Ha van Duvel-Moortgat-Achouffe
Het terrein en de gebouwen van Fontenaille. Een lap grond van 3 Ha
Het terrein van Fontenaille met de bottelarij op de achtergrond.
Foto bottelarij.
Een hele symboliek. De camionette van DUVEL nu actief in Achouffe.
Koosher Bier.
Mooie verpakking voor Houblon Chouffe... of wat anders...
Uit een persbericht blijkt dat de brouwer van speciaalbieren Duvel Moortgat over het eerste halfjaar van 2007 uitstekende resultaten geboekt heeft. De nettowinst steeg met 17,6 procent tot 5,7 miljoen euro, terwijl de omzet met 20,6 procent toenam tot 42,6 miljoen euro.
Duvel Moortgat dankt de forse omzetgroei voor iets minder dan de helft aan Brasserie d'Achouffe, dat in september vorig jaar werd overgenomen. De rest van de groei is echter organisch. Zonder rekening te houden met de Brasserie d'Achouffe bedraagt de organische omzetgroei 12,2 procent.
Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in brouwerij t Gaverhopke in Stasegem een verwelkomingsweekend plaats.
De reden hiervoor was, dat het jonge koppel Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne de roerstok overnemen van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens. Het jonge paar mag zich sedert 1 oktober 2007 al de nieuwe eigenaars van de zaak noemen maar het officiële startschot werd nu pas in het weekend gegeven.
Brouwer Erik en Echtgenote zullen verder van een verdiende op ruststelling genieten.
Ik denk dat we ze zeker en vast nog zullen terug zien in hun vertouwde omgeving
Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne De nieuwe eigenaars van 't Gaverhopke.
Tijdens het verwelkomingsweekend werd er ook aan de kinderen gedacht Twee clowns onderhielden de kids op een prettige manier. Naast figuren maken met ballonnen stond grimme op het programma.
De kindergrimme had veel bijval bij het jonge volkje.
Voor de geïnteresseerden was er op bepaalde tijdstippen een bezoek aan de brouwerij
Bruno Delrue zorgde voor de rondleiding in de brouwerij
Gudrun vroeger gezinshelpster bij familiehulp wordt nu de nieuwe brouwster. Haar zus Yorka zal haar af en toe bijstaan in de brouwzaal.
Gudrun is nog een volkomen leek in het vak, maar ze heeft al een snelcursus brouwen
gekregen van Erik Ameye. Ze zal zich volgend jaar laten inschrijven in de brouwerijschool van Gent.
Het gamma bieren blijft ongewijzigd.
Gaverhopke Blonde 8
Gaverhopke Bruine 8
Gaverhopke De twaalf 12
Gaverhopke Kerstbier 8
Gaverhopke Paasbier
Gaverhopke Kriek 7
Links een paasbiertje en rechts de Blonde van 8 al lachend geschonken door zaakvoerdster Gudrun
De Gelagzaal
De gelagzaal is één open ruimte en is volledig heropgefrist.. De lichtgroene pasteltinten zorgen voor een gezellig interieur.
De Brouwerij
Gudrun Vandoorne een nieuwe sympathieke vrouwelijke brouwer in het Belgisch bierlandschap.
De schrootmolen
Twee van de drie roestvrije ketels. Rechts de Brouwketel.
Vroeger was het een open gistkuip. Daar het gisten nu gebeurt in gesloten gistingstanks (zie hieronder) wordt de kuip gebruikt voor de afkoeling van het wort. Via de platenkoeler gaat het naar de gistingstanks.
De roestvrije gistingstanks
Rotatieve afvullijn TA1600
Eén van de twee kookketels in de bloemetjes gezet.
Te koop. Ambachtelijke Paté bereid met Gaverhopke blond.
Te koop : Kratjes met 6 bieren. Feestverpakking met etiketering volgens uw wens.
Voske en ik proefden er twee bieren Gavehopke Blonde en den Bruine van 12.
Goudblond van kleur iets wazig Wandklevig wit schuim.
De neus is vrij moutig gistig.
Het bier heeft een zoete aanzet kleine positieve toetsjes van alcohol Ook heel in de verte komen jeneverbessen eventje naar boven piepen Het bier is volmondig. Geen enkel bitterheid te bespeuren Voor wie van volmoutbieren houd zal dit zeker een lekker biertje vinden.
De donkere van 12° kan men met een trappist vergelijken.
Donker bier met een beige schuimkraag fijn wandklevig schuim.
Zoete aanhef moutig chocolade toetsen - Tofee De smaak van rozijntjes ook weer die lichte alcoholprikkels die de smaakpapillen strelen. Heel diep een lichte hoppige bitterheid. Een prachtig degustatiebier Maar met zijn 12% Alc. een gevaarlijke klepper voor als je nog moet rijden. Eéntje is meer dan genoeg!
Frioen - Het bier van het VOC - Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren - Beernem
Zondag laatst (14 oktober 2007) zijn Voske en ik naar Beernem geweest. Meer bepaald naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in het Provinciaal domein Bulskampveld. Ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag had het VOC een biertje laten brouwen. Frioen is de naam.
De verjaardag van het opvangcentrum viel juist samen met de "Opendeurdag Lippensgoed Bulskampveld". en de afsluitdag van de 'Week van het Bos'
De mooie affiche met een doorkijkje!
De weg naar het Lippensgoed badend in een najaarszonnetje.
Een mooie doorkijk laat ons de pracht van het domein zien.
Naast de voorstelling van het nieuwe bier waren er tal van andere activiteiten op het terrein. Workshops en infostanden rond natuur - Tentoonstellingen - Heks Epona en haar kruidenvertellingen.- Ponyritjes - Bezoek bij de vleermuiskelder enz... te veel om op te noemen
De kinderen amuseerden zich kostelijk op de oude boerenkar
VOC - Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren
Wat kan een weg om een biertje te proeven toch mooi zijn.
Het was heel druk op de binnenkoer waar de persconferentie doorging.
Iedereen verzameld in de grote tent.
De vier sprekers. Johan De Rycke Burgemeester van Beernem Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus en asielbeheerder Katrien Werbrouck.
Katrien Werbrouck stelde zondag nog een tweede nieuw initiatief van het Opvangcentrum voor. 'De gemeenten kunnen bij ons borden verkrijgen die zij op hun grondgebied kunnen zetten om de mensen warm te maken voor dieren in het wild.' Voorzitter Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen was aanwezig met een petitie tegen de toename van Europese wilde dieren in gevangenschap. Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus, haalde in zijn toespraak uit naar de Brugse groenschepen Bernard Decuyper (CD&V) die ijvert voor de bestrijding van vossen in West-Vlaanderen. 'Het is absurd om te stellen dat hier één vos per hectare zit. In die redenering zouden er 314.000 vossen rondlopen die dagelijks een kip verorberen. Je kan nagaan hoeveel kippen dat zijn op een jaar. Degelijke kooien maken bestrijding trouwens overbodig.' Bron : Arne Frank - Het Nieuwsblad.
De inzegening van het nieuwe bier Frioen. Op de foto : Burgemeester Johan De Rycke, Katrien Werbrouck. Martine De Roo Schepen van het Milieu en Jan Rodts
De Frioen had geweldig succes bij de genodigden.
'Frioen' is een andere naam voor een kneu, een kleine vinkensoort. Het is een hoppig biertje van zes graden dat in de Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen is. Het is gebrouwen met hoppe uit Nieuw Zeeland. Het zal permanent te verkrijgen zijn in het opvancentrum. Als het in de smaak valt, zal het ook later in de winkels verkocht worden.
De Frioen is te verkrijgen in een 33cl en 75cl fles
Blond biertje met een dikke witte fijne schuimkraag
Het aroma is hoppig en fruitig
De eerste smaak is fruitig en fris een lichte hopbitterheid streelt u smaakpapillen. De hoppige toetsen en de lichte bitterheid blijven mooi aanhouden. Het bier is aangenaam om drinken. Door zijn niet al te groot alcoholgehalte is het een perfect aperitief biertje die ook de dames zullen lusten. Het kan ook als een heerlijk degustatiebiertje dienen.
Toch een van de betere bieren van De Proefbrouwerij. De Nieuw Zeelandse hop scoort hier met 100%
Een heerlijke Frioen tussen de herfstbladeren.
De bedoeling van het opvangcentrum is om gewonde dieren na een tijdje hun vrijheid terug te geven. Deze Frioentjes zitten nu nog opgesloten maar niet voor lang meer.
In het winkeltje onder deze toren van het opvangcentrum kun je de bieren verkrijgen.
14de Nationale Bierhappening 2007 van BLES Zottegem
Zaterdag 13 oktober trokken we met enkele HOP leden richting Zottegem. De 14de Nationale Bierhappening stond op het programma. Een belangrijk bierevenement ingericht door de Zythos vereniging BLES "Bierliefhebbers van de Egmont Stede" http://www.bles.be/
Het festival was weer een voltreffer. Veel volk, leuke sfeer en wat belangrijk is : Er waren weer lekkere bieren te proeven van een tiental brouwerijen.
Enkele primeurs :
Van bierfirma "Het Alternatief" - Izegem was er de heel lekkere Piet Agoras te proeven. Een Amberkleurig biertje van 9% Alc.Vol
De Hoevebrouwers van Zottegem kwamen uit met Nen Uts Een Ambertje van 7% Alc.Vol. Nen Uts is het Zottegems voor Egel
Brouwerij Van Steenberge Bios uit Ertvelde kwam met een Moppie Blond Een Fruitig gerstenat van 8 % Alc.Vol.
Brouwerij De Graal uit Brakel bracht Slock van 't vat mee Een hoppig biertje 6,5 %Alc.Vol. naar een recept van Carl Kins.
Voor de fotoreportage van dit gebeuren heb ik hieronder twee lekker dingen waar u kunt op klikken Twee mooie dames die voor de heerlijke rijke Belgisch biercultuur hebben gekozen
dan voor de zoete Coca Cola maatschappij.
Klikt op één van hen en u bevind zich in de 14de Bierhappening
Rendux Brune - Rendux Ambrée proeven in Rendeux (Ardennenverslag 2)
Rendeux is een kleine gemeente gelegen tussen La Roche-en-Ardenne en Hotton. Het is gelegen aan de kronkelende Ourthe. De Gemeente is redelijk groot in oppervlakte en ligt te midden van een uitgestrekte natuur. Het telt ongeveer een 2000 inwoners.Maar wat belangrijk is ! (voor ons bierproevers toch ), Rendeux heeft zijn eigen streekbiertjes. Rendux Brune en Rendux Ambrée.
Deze bieren worden speciaal gebrouwen door Brasserie St. Monon voor de toeristische dienst.
Rendux Ambrée en Brune
Op de Route de Houtton en wel bepaald in het huisnummer 43 kunt u het bier proeven en aankopen.
Daar bevind zich Ferme de la Vallée een winkeltje met streekproducten of zoals het in de taal van Mollière zo mooi klinkt produits du terroir.
Het winkeltje met allemaal streekspecialiteiten.
Het winkeltje heeft een degustatieruimte en in de zomer een gezellig buitenterras.
Op dit bloemrijk terrasje hebben we de twee biertjes geproefd
Trappist Pegasus? Een nieuwe trappist of een grove vergissing?
Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het zag. Nu met ouder worden zijn er wel veel dingen die ik vergeet of die aan mij voorbijgaan. Maar dat ik mij niet meer kon herinneren dat er een nieuwe Trappist op de markt was of dat er ergens in België een Trappistenbrouwerij zou bijgekomen zijn, met als naam "pegasus" dan zou het toch erg gesteld moeten zijn met mijn herinneringsvermogen.
En toch was het waar! Trappist Pegasus las ik op de bierkaart van een stationsbuffet.
Maar ik denk niet dat een figuur uit de Griekse mythologie (zeg maar een gevleugeld paard) meteen in verband zou kunnen gebracht worden met de Trappistenorde : Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, (O.C.S.O).
Ik heb er onmiddellijk de dienster bij geroepen hopende dat zij enige verklaring zou kunnen geven over deze wel heel nieuwe en bijzondere Trappist.
Trappist Pegasus zeg ze bijzonder fier is een Leffe met picon
Na mijn ogen kon ik nu mijn oren niet geloven. Van welke zintuigen kon ik nog zeker zijn?
Dat kan niet en dat mag niet zei ik (al blij dat het niet mijn geheugen was die mij parten speelde). Leffe is geen Trappist verduidelijkt ik haar Nee, nee, het is geen Leffe maar een Tongerlo gemengd met picon verbeterde ze snel.
Ze wist het blijkbaar zelf niet. Of het een Leffe of een Tongerlo is die gemengd wordt met Picon maakt geen verschil uit. Beide bieren zijn abdijbieren en geen Trappist.
Nu moesten Voske en ik de trein halen en andere mensen zaten te wachten op hun bestelling. Het ging me te lang duren om haar duidelijk te maken wat de naam Trappist precies inhield. Tenslotte was de jonge dame maar een dienster die haar job deed.
De verantwoordelijke voor deze grove fout is de uitbater maar die was niet aanwezig.
Beter zou hij dan op zijn kaart vermelden "Biercoctail Pegasus". Of die lekker is zal ik nooit weten want zo iets zou ik nooit bestellen.
Tja vlug nog een fotootje nemen als bewijs en Zythos inlichten.
Zythos voert acties voor het geven van juist informatie aan de consument.
Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist. Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken:
Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort en Orval in België
en La Trappe in Nederland.
De naam 'Trappist' is een beschermde benaming, die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken. Het logo Authentic Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.
Om meer duidelijkheid te scheppen in deze materie heeft Zythos een folder samengesteld, waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan welke de Trappistenbieren zijn, en aan welke voorwaarden een bier moet voldoen om zich met recht "trappistenbier" te noemen. De informatie kan u reeds terugvinden in het "dossier Trappist", of u kan de folder downloaden (in pdf) en afdrukken. Gedrukte exemplaren zijn te krijgen bij de groep acties.
Ziet u in een bepaalde zaak of advertentie toch een abdijbier of een ander bier dat aangeprezen wordt als Trappist?
Download uw bezoekrapport en zend het ons terug. (pdf -Word)
Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.
Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa) zorgt voor de bittere smaak aan het bier. Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aromas. De mooie stabiele schuimkraag en het het fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier. Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.
Poperingse hopvariëteiten. Golding - Hallertau - Magnum en Target
Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.
Geen bier zonder hop.
Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.
De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl) wil het museum internationale uitstralng geven als het "Hopmuseum van de Lage Landen'' Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.
Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg over de Belgische hop.
Hoe staat het nu met de hopteelt in België?
De Belgische hop : feiten en cijfers 2006
Het areaal
Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.
Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld rond de streek van Asse en Poperinge. Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha. De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.
Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37 waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.
Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.
De variëteiten
Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :
ALFA
ha
Productie ton/j *
Wye Target
75.79
243,33
Hallertau Magnum
45.12
67,47
Merkur
1.74
2,73
Admiral
4.04
6,57
Nugget
1.60
5,88
Pilgrim
1.54
1,49
Totaal
129.83
327,47
DUBBELDOEL
ha
Productie ton/j *
Wye Challenger
19.83
25,32
Northern Brewer
2.44
3,34
First Gold
1.64
0,57
Brewers Gold
0.76
0,60
Boadicea
0.40
0,15
Totaal
25.07
29,98
AROMA
ha
Productie ton/j *
Golding
13.89
12,42
Fuggles
1.53
0,57
Marynka
1.50
2,50
WGV
0.80
0,67
Saaz
1.58
1,28
Hallertau Mittelfrühe
4.95
6,21
Totaal
24.25
23,65
* Benaderd cijfer
De hopproducten
De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van : -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60 -hoppellets: type 90 en type 45 -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.
Na de interessante uiteenzetting kon men in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen. De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp ter promotie van de Belgische hopteelt
Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken. Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.
Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal. Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.
De uitslag van de hopkeuring 2007
De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld. Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven) Droogheidstoestand, Lupulinegehalte. Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig? Hoe kunt u best hop ruiken enz...
Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop een recente bitterhop afkomstig uit Engeland
Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum
Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje en het nieuwe Poperings Nunnebier. Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Paté bereid met hop. Een lekkernij uit Poperinge
Nog niet zo lang op de markt Poperings Nunnebier. gebrouwen nav het Keikoppencarnaval
Afzet van de Belgische hop
Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten Decoratie en Gastronomie : Hoppescheuten