Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    28-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leiebier Amber - Brasserie Caulier (Peruwelz)


     

    Leiebier Amber











    De prachtige Leiestreek rond Zulte-Machelen is weer een streekproduct rijker.

    Naast de bieren Buitenlust en Totentrekker kan er nu ook sedert december 2010

    een Leiebier gedegusteerd worden.

    De bezieler van dit gerstenat is Olivier Allaert van de
    plaatselijke drankenhandel in Machelen.
    Het biertje werd verleden jaar gelanceerd naar aanleiding
    van de actie “Het Dorp in de Kijker”

    Een titel die het dorp Machelen een jaar lang met zich mag mee dragen.

    Het is een gelegenheidsbier maar de vraag is te groot
    om het maar éénmalig op de markt te brengen.

    Leiebier zal een blijver worden en als promotie dienen voor de Leiestreek

    en het dorp van kunstenaar Roger Raveel




     

    Leiebier Amber – 8% Alc.Vol.

    Brasserie Caulier – Peruwelz





    Amberkleurig biertje.

    Met een dikke witte romige schuimkraag

     

    De neus laat ons fruitige toetsen van sinaas

    opsnuiven.

    Gistig

     

     

    De smaak is zoet en moutig

    De karamelmout is hier verantwoordelijk voor
    Gedroogd fruit in de smaak

    Citrus prikkels
    In de achtergrond bittere toetsen

    Een aromatisch biertje

    Veel mensen zullen gewonnen zijn voor dit biertje.
    Voor mij mocht het ietsje hoppiger zijn om

    meer karakter uit te stralen.






    Op het etiket prijkt de Machelse Leiekade aan de Leiebocht




    In 1994 bracht brouwerij Van Steenberge (Herzele) ook al een Leiebier 1994 uit.
    Het werd gebrouwen voor Drankencentrale Lieven Pauwels uit Bissegem,
    ook een dorp aan de Leie.




    Info

    Brasserie Caulier
    Adm Office
    Av des artisans 35
    B-7822 Ghislenghien België


    Allaert Drankencentrale
    Tuttegemstraat 10A
    9870 Machelen

    T: 09 - 3802820
    F: 09 – 3869220

     

    http://www.handelsgids.be/zulte/allaert-dranken-wijnen/



     

    28-02-2011 om 15:52 geschreven door William Roelens


    26-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miró en Straffe Hendrik





    Miró en Straffe Hendrik









    Beste bezoeker, nu en dan moet u op deze blog tussen de vele bierbesprekingen

    een streepje kunst kunnen verdragen.
    Naast bierproeven is het bezoeken aan een tentoonstelling samen met mijn

    kunstvriendin Caro een geliefde activiteit.

    Als het bezoek achteraf bezegeld wordt met een drankje waar
    belangrijke vitaminen en mineralen inzitten dan is de dag geslaagd.









    Verleden jaar vond er in de site ‘Oud Sint Jan’ te Brugge
    de tentoonstelling plaats van Joan Miro.















    De Catalaanse kunstenaar is voor velen geen onbekende.

    Wie kent er niet zijn fantasiewereld waar vreemde wezens in felle vlakke kleuren

    Elkaar ontmoeten in een wonderlijke wereld.















    Manen, sterren, zonnen, maar ook ogen en enkele levende figuren

    zweven in zijn schilderijen..

    Een gele zon word rood afgebeeld, een gele maan zwart.

    Miró laat de toeschouwer dromen









    In Brugge kozen ze voor werken uit de laatste 35 jaar van zijn leven.

    De kunstenaar zou bijna 20.000 werken gemaakt hebben.






     

    Ook voor kinderen is zijn werk een bron van inspiratie. 
    De felle kleuren zet ze aan
    om ze na te tekenen. 
    Ze kunnen hun eigen fantasiewereld op papier zetten.















    Na het bezoek van de tentoonstelling had ik graag eens
    het nieuwe bier '
    Straffe Hendrik Quadrupel'
    gedegusteerd.
    Dit biertje was verleden jaar toen pas op de markt gebracht.
    De Quadruppel  (11% Alc.Vol.) is een zwaarder broertje
    van de tripel Straffe Hendrik
    Waar kun je het bier dus beter proeven dan in Brugge zelf,
    in de brouwerij De Halve Maan, de plaats waar het gebrouwen wordt.

    Hoe groot was de ontgoocheling toen men mij vertelde
    dat het niet verkrijgbaar was.
    Dan maar de tripel versie geproefd.
    met dank aan  Inge Vermeire






    Straffe Hendrik Brugs Tripelbier  - 9° Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan – Brugge






    Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.

    Het bier ruikt fruitig en nogal sterk moutig
    met een tikkeltje patisseriearoma’s

    De aanzet is vrij moutzoet
    Karamel komt duidelijk naar boven.
    Ook fruitige aromatische toetsen.
    Ook de alcohol laat zich duidelijk opmerken.
    De afdronk is lekker.
    Een mooie nabitterheid en weer die toetsen van gebak.
    Het bier is aromatisch.

    Een goed gebrouwen tripel
    Die in Brugge alvast succes kent.
    Gelukkig ruikt en smaakt u de alcohol (ietsje te veel naar mijn gedacht)
     in deze kanjer, want het bier zou u kunnen verrassen.
    Al bij al een degelijk degustatiebier.
    Een gastronomische troef voor Brugge.





     


    Ik denk dat er gewoonweg niets anders op zit om de Quadruppel
    te proeven, dan deze zomer nog eens Brugge met een bezoekje te vereren.
    Hij is momenteel al op veel plaatsen te vinden.
    Maar laten we hem maar in Brugge proeven dan smaakt het bier
    nog zo veel beter.





      
    Zo zou (denk ik?) de Spaanse Kunstenaar Miró
    het bier Straffe Hendrik op doek hebben vastgelegd.







    INFO

    site ‘Oud Sint Jan’ te Brugge

    Huisbrouwerij De Halve Maan

    Walplein 26

    B - 8000 Brugge

     


    Joan Miró





     

    26-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoeg bier Tienen - Brouwerij De Vlier




    Zoeg Bier
    Tienen









    Op een van onze vele biertochten vonden Geroen Vansteenbrugge
    en ik in de streekshop van het toeristisch regionaal
    infokantoor van Tienen het nieuwe Zoegbier.

     

    Dit biertje werd verleden jaar opnieuw gelanceerd door
    Marc Andries van
    brouwerij ‘De Vlier’ uit Holsbeek
    met de medewerking van Pierre Celis de brouwer van het befaamde witbier van Hoegaarden.

    en Miel Mattheus voorzitter van de Mediclowns.









    Volgens Miel Mattheus was het Zoeg-bier begin vorige eeuw erg populair in de streek.
    Het bier met de eigenaardige naam werd voor het eerst gebrouwen
    in de jaren vijftig bij brouwerij Pieraerts in Tienen.
    De brouwerij brouwde toen ook naast een bruine en een Faro het Streep bier
    Pierre Celis die het brouwschema kreeg van de familie Pierraerts
    brouwde in 1980 het bier opnieuw voor de Sinksenfeesten










    Het Zoegbier werd ook nog doktersbier ('Bière des Docteurs') genoemd.
    De reden hiervoor was dat drie van de vijf aandeelhouders van de brouwerij Pieraerts,
    artsen waren aldus Mattheus.
    Speciaal voor hun collega's brouwde Pieraerts dit Zoeg biertje.
    Maar toen enkele dokters er wat te veel hadden van geproefd,
    kregen ze van hun collega's te horen: jullie drinken als een 'zoeg',
    wat het dialectwoord is voor vrouwelijk varken of zeug.
    Meteen was de naam gevonden.
    De reclameslogan luidde Van zoeg heb je nooit genoeg en
     op het etiket stond een rechtopstaand varken, dat een schuimend glas bier omarmde.
    Tot 1955 vroegen Tiense pinteliers in cafés naar een zoegske.'
    Bron : Het Nieuwsblad dinsdag 20 april 2010



     

    Zoeg - 5% Alc.Vol.
    Brouwerij ‘De Vlier’ - Holsbeek






    Blond wazig bier
    met een witte schuimkraag.

     

    Het aroma is moutig

    En licht hoppig

     

    De smaak is zoet

    Met toetsen van tarwe

    Het bier is vrij mals

    Nu en dan een prikkeltje botersmaak
    Het biertje blijft over de gehele lijn zoet

    Met nu en dan een zurig prikkeltje.

     

    Het mocht wel een beetje meer body gehad hebben
    Het bier laat zich wel vlotjes drinken en

    door zijn beperkt alcoholvolume is het

    een lekkere genietbare doordrinker. 

     

    Het bier (75cl) is nogal duur bij aankoop maar een deel

    Van de opbrengst gaat naar de Mediclowns van het Hageland.

    Het bier wordt gebrouwen voor en verdeeld door Promaco Vision CV



    19-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Cnudde - Eine (OVl)




    Brouwerij Cnudde





    Brouwerij Cnudde




    Op 13 april 1996 maakte ik voor het eerst kennis met de
    bieren van brouwerij Cnudde.
    Op een busreis genaamd 'De Vlaamse Ardennentocht”
    ingericht door de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP)
    was de laatste halte het café “Casino” in Eine vlak naast brouwerij Cnudde gelegen.
    Vermits men de brouwerij niet kon bezoeken trokken we dan
    maar bij de buren binnen om een oud bruintje van Cnudde te degusteren.


    “Jullie hebben geluk” zeiden de stamgasten, “het kerkhofbier is vandaag drinkbaar…”?

    Eigenaardige uitspraak.

    14 jaar later sta ik met enkele biervrienden weer in Eine,
    niet in café Casino maar in de brouwerij.
    "Halleluja, mijn dag kan niet meer stuk".

     



    De binnenkoer van de brouwerij.





    We werden ontvangen door Lieven een van de drie zonen van Louis Cnudde.
    Waarschijnlijk ook de zoon met de meeste droge humor.
    Hij wist ons te vertellen dat het bier gebrouwen wordt met het grondwater
    van het nabijgelegen kerkhof.  Het heeft een zuurtegraad van 8,2 pH.

    De smaak van het bier kan dus veranderen naargelang er iemand begraven wordt J
    Vandaar dat nu pas mijn frank viel wat de drinkbaarheid van het bier betrof.

    Lieven vertelde ons ook dat de brouwerij brouwt naar gelang de mensen van Eine drinken.
    Drinken ze veel dan wordt er meer gebrouwen.






    Lieven Cnudde behalve brouwer ook stand-up comedian







    Droge humor op hun bestelwagen.
    De tekening van de bizon is het embleem van de brouwerij.
    De bizon verwijst naar de vlakbije Ohiobrug over de Schelde.
    Op elk van de vier bruggenhoofden staat één bizon, symbool van moed en kracht.
    Het is een herinnering aan de wereldoorlog 1914-1918.
    waar veel Amerikaanse soldaten sneuvelden die afkomstig waren van Ohio
    .








    Foto genomen van onder de inritpoort van de brouwerij.
    Het kerkhof ligt inderdaad niet zo veraf.







    In de tuin zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen.
    Allemaal toestellen en ketels van uit de brouwerij afkomstig.
    Kunst hoeft niet duur te zijn.
    Hier heeft het emotionele waarde.






    De brouwerij met de moutvloer.
    De zakken mout worden hier naar boven opgetrokken







    De brouwzaal met achteraan een waterketel, rechts de roerkuip
    en links de kookketel.








    Een prachtig stukje erfgoed!







    De roerkuip met het roerwerk






    De roerkuip met zicht op de afvloeikanalen voor het wort.
    Een deel van de filterplaat lig nog op de bodem.













    De open gistkuip






    Binnenkant van de open gistkuip.
    Hier wordt de wort volledig uitgegist.






    Ook hier treft men nog een baudelot koeler aan.
    Het warme wort loopt over de met watergekoelde buizen en koelt af.







    Klik hier voor meer gratis...
    De lagertanks rustig naar mekaar aan het kijken.





    Klik hier voor meer gratis...






    Klik hier voor meer gratis...
    De platenfilter






    Klik hier voor meer gratis...
    Niet groot, maar het walhalla voor de bierproever.
    Hier wordt kriek bewaard van verschillende jaartallen oud.
    De geur alleen al in deze kamer is geweldig.








    In plastieken containers wordt het Cnudde Kriekbier gelagerd.
    Bemerkt de watersloten op de containers!





    Klik hier voor meer gratis...
    3 jaar oud rechtstreeks van de tank amaai...






    Klik hier voor meer gratis...
    Een proevertje Bizonkriek van Cnudde
    Heerlijke delicatesse.


      




    Het uiteindelijke resultaat.






    'Wie mijn bier wil drinken, moet maar op café gaan',
    was het motto van Louis Cnudde, die in 1948 de familiebrouwerij
    in de Fabriekstraat in Eine overnam.
    En aan dat motto blijven de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde,
    intussen de vierde generatie, nog altijd trouw.
    Zes keer per jaar wordt telkens vijfduizend liter gebrouwen en dat gerstenat
    verdwijnt meteen in vaten van vijftig en dertig liter.
    Het typische zurige bruin Cnudde bier, is weer verkrijgbaar in flessen.
    Met dank aan de broers van Brouwerij Cnudde











    Brouwerij Cnudde


    Fabrieksstraat 8,
    9700 Oudenaarde



    17-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horst Bier - Haacht





    Horst Bier








    Wie kent er niet de populaire stripreeks van De Rode Ridder.
    Ik moet ongeveer 11-12  jaar geweest zijn toen ik de eerste exemplaren in mijn handen kreeg.
    De strips waren gebaseerd op de Rode Ridder van Leopold Vermeiren.
    Tekenaar Willy Vandersteen bracht deze stripridder als eerste tot leven.
    De verhalen begonnen als gewone avonturen, maar algauw kwamen mysterieuze
    figuren binnensluipen.


    We werden volwassener en ook de fantasie van de tekenaars begon langzaam te groeien.
    Vanaf 1978 kwam Galaxa de fee van het licht en de
    zwartharige Demoniah, de heks van de duisternis hun intrede doen.
    Mooie vrouwen die de fantasie van de jonge en oude lezers op hol deed slaan
    Maar van bier was er geen sprake.









    De thuishaven van de Rode Ridder was het kasteel van Horst.
    En zie zoveel jaren later  werd ter gelegenheid van het jubileum
     van “De Rode Ridder” een Horstbier gebrouwen.
    Niet als striptekening maar als echt levend gerstenat.








    Bart en Achille Claes lanceren het Horstbier.

    Een gedeelte van de opbrengst wordt afgedragen aan
    Erfgoed Vlaanderen om de restauratie van het kasteel te steunen.

    Het Kasteel van Horst (anno 1420)

    is een waterburcht in de groene vallei van de Wingebeek en ligt tussen de

    heuvels van het Hageland.



     

    Horst Bier – 6,5 % Alc.Vol.

    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek






    Helder goudblond bier
    met witte schuimkraag

     

    De neus snuift fruitige aroma’s op


    De eerste slok is moutig
    en zoet
    Toetsen van kruidnagel komen zich even aanmelden
    Ook prikkeltjes koriander kan men smaken
    In de achtergrond komt een lekkere moutbitterheid opzetten
    Het biertje drinkt vlot

    Het heeft een mooie lekkere bittere afdronk.

     Het Horstbier is een bier van lage gisting



    INFO :

    http://www.traiteurdienst-horst.be/html/horstbier.html

    Erfgoed Vlaanderen & Monumentenzorg


     

    12-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Paters Vaetje - Antwerpen




    Het Paters Vaetje - Antwerpen









    Een ander cafeetje die Geroen en ik bezochten in Antwerpen
    was het
    Paters Vaetje, dicht bij de kathedraal. 
    Een piepklein cafeetje met een houten toog en een gezellige
    kleine kachel midden in de herberg.








    U moet geluk hebben om er een plaatsje te kunnen bemachtigen
    want het café wordt meestal ingenomen door toeristische bierliefhebbers
    die een keuze komen maken in de lijst van honderd streekbiertjes
    die dit etablissement rijk is.
    Vooral tijdens de middag zit het Paters Vaetje altijd vol





    Toeristisch druk






    Prachtige brandgeschilderde ramen boven de prachtige houten toog.




    Wij vonden nog een plaatsje op een soort uitbouw aan een bovenverdieping
    die je kon bereiken via een smalle houten draaitrap.






    Op het balkon waren nog juist een tafeltje vrij.
    Dat noemen ze cafégeluk


    Naast de honderd streekbiertjes schenken ze naast 4 vaste bieren
    elke maand een seizoensbier van ’t vat.
    Honderd biertjes is niet zoveel hoor ik jullie al denken,
    inderdaad maar ze hebben wel een heel selectieve keuze. 





    Op het balkon onder de lage zoldering.
    waar amper een vijftal tafeltjes staan is het leuk vertoeven.













    Men heeft er een mooi uitzicht op het piepkleine café.






    Nogmaals de prachtige glasramen met het Patersvat in de nok.











    Geroen en ik wilden als bierkeuze nog eens een oude herinnering oprakelen.
    Toen in het jaar 2000 de grensstreek tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland
    een wolf de streek onveilig maakte zorgde dat voor zoveel
    commotie
    dat brouwerij Boelens uit Belsele een biertje brouwde met als naam Waase Wolf.
    Toch al een tijdje dat we het biertje aan onze smaakpapillen toevertrouwden.
    Dus waarom niet in de Metropool.














    Waase wolf – 6,5%Alc.Vol.
    Brouwerij Boelens – Belsele







    Koperkleurig bier
    Witte fijne schuimkraag
    Lichte koolzuurpareling


    Fruitige neus
    Met een wirwar van diverse aroma’s
    Licht geroosterde prikkels

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Geroosterde toetsjes
    Het fruitige brengt het bier op een ietsje hoger niveau
    een zoete afdronk met wat bitterheid.
    Nog altijd een Boelse klasieker.






    Waase Wolf, nog altijd een begip in het Waasland.






    Proost !!! Beste lezer, als ge begin te watertanden zijn Geroen en ik
    niet verantwoordelijk voor de waterschade!


    INFO

    Opmerking: Reservaties zijn niet mogelijk!

    Contact

    Blauwmoezelstraat 1, 2000 Antwerpen
    Tel.: 03/2318476 // Fax: 03/2947201

    info@patersvaetje.be

    Patersvaetje




    Na het Paters Vaetje brachten we nog een bezoek aan
    het Antwaerps Bierhuiske.

    zie een vroegere fotoreportage over dit uitstekend biercafé
    op :
    ’t Antwaerps Bierhuiske - Antwerpen





     

    09-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiense Kweiker Amber - Den Hopperd




    Tiense Kweiker Amber









    De Ezels van Kuurne, De maneblussers uit Mechelen,
    De Stropkes van Gent enz..

    Elke stad en/of gemeente heeft zo zijn eigen spotnaam en achter
    elke spotnaam schuilt er meestal een verhaal.
    Zo ook met de inwoners van Tienen die door het leven gaan als
    Tiense Kweikers (Kweeekers)

    De naam zou komen van de eenden die zwommen op de vijver naast de Lieve-Vrouwkerk.
    Een ander verhaal zou als volgt luiden.
    Tijdens de pinksterdagen
    of Sinksen wordt de uitstorting (nederdaling)
    van de Heilige Geest herdacht.
    In Tienen liet de koster bij het zingen van het Veni Creator
    een witte duif aan een touw zwieren, boven de hoofden van de priesters.
    Bij een gebrek aan een witte duif bond de koster een witte eend aan het touw.
    De eend vond het blijkbaar niet prettig en van schrik begon ze luidruchtig te kwaken
    wat voor heel wat hilariteit zorgde bij de kerkgangers.
    Dit voorval zou de Tienenaars de bijnaam Kwèèkers opgeleverd hebben.


    Bron : Dr. P. Kempeneers. Cf. Oost-Brabant, maart 1996.





    Tiense Kweiker Amber – 6% Alc.Vol.
    Den Hopperd – Westmeerbeek






    Amberkleurig biertje

    Met een gebroken witte schuimkraag

     

    De neus is moutig en zoet
    Kruidige nota’s
    Aroma’s van spekken

     

    De aanzet is bitter
    muffig zoet
    Karamel.
    Dan komen er fruitige smaken los

    Perzik

    Moutbitter in de achtergrond

    Licht droge bittere afdronk







    Tiense Kweiker is een biobier
    Na verrekening van de kosten gaat de opbrengst van dit
     brouwavontuur naar de Mediclowns;
    Dit is een organisatie die gehospitaliseerde
    kinderen een hart onder de riem steekt.


     




    Het etiket is een ontwerp van Harrie Spelmans
    Ze worden manueel op de fles gebracht, met melk.




    Info :

    Brouwerij Den Hopperd

    Netestraat 67

    2235 WESTMEERBEEK





     

    05-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournée Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Tournéé Générale in de ban van OMER Traditioneel Blond




    Gisteren 2 februari waren tal van prominenten uitgenodigd
    om de aflevering rond het bier ‘OMER Traditional Blond’
    dat aan bod kwam in de derde aflevering van het TV1 programma
    Tournée Générale samen te belijken.
    De avond vond plaats in zaal "The Brett"
    (zeg maar :Brouwerijtoren) bij brouwerij Bockor.





    De 28meter hoge toren die dateert uit 1929 is volledig gerenoveerd.
    Net onder het koelschip is de zaal en bezoekerscentrum "The Brett"
    gevestigd.








    Zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste.





    Het was een trotse zaakvoerder Omer Jean Vander Ghinste die ons ter woord stond.
    ‘Omer’ voor het eerst gelanceerd in 2008 na bijna twee jaar onderzoek
     is een succes verhaal geworden.
    Het blond hooggegist bier van 8% Alc.Vol. wordt door iedereen geliefd.
    en behaald de ene medaille na de andere op Internationale bierwedstrijden.
    'Omer. Traditional Blond' won in april zelfs goud in de categorie
    blonde bieren op de World Beer Cup in de VS,
    waar meer dan 3.400brouwsels aan deelnamen.
    Hij is blij dat het programma 'Tournée générale' aandacht besteed aan het bier.
    Het bier viel enorm in de smaak van Blaute en Cokes
     want ze steken hun begeestering voor Omer niet onder stoelen of banken.
    Ray sprak zelfs van het beste bier dat hij ooit geproefd heeft.
    Omer Jean Vander Ghinste wens ons nog een aangename avond toe
    en verontschuldigde zich nog
    voor het gebrek aan parking rond de brouwerij
    Maar die plaatsen worden nu ingenomen door de bouw van nieuwe warme kamers.
    Dit is nu eenmaal de prijs van het succes.






    Onder de genodigden : Minister van Justitie Stefaan De Clerck.








    Ook Lieven Lybeer waarnemend Burgemeester van Kortrijk met echtgenote
    kwam naar de uitzending kijken.



















    De uitzending vond plaats op twee TV schermen.






    Voor, tijdens en na de uitzending konden de genodigden proeven
    van kersverse OMER uit 75 cl flessen en andere bieren van Bockor.






    Er waren broodjes met kaas voorzien en heerlijke
    stukjes bavarois-taart.










    Zie ook
    http://www.een.be/programmas/tournee-generale/het-programma

    Lees ook :
    Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor


    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be








    03-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trapieter - De Proefbrouwerij




    TRAPIETER

    Beestig genot







    “Trappieter” is in de eerst plaats in het Noord-Limburgse
    stadje Lommel ontwikkeld door Pieter Vermeir.
    Die heeft een passie voor bier en besloot als amateurbrouwer
    het tuinhuis voor lange tijd te bezetten met brouwketels en gistingsvaten.
    Om zijn eerste brouwsel te kunnen verfijnen volgde Pieter
    de opleiding tot industrieel ingenieur Mouterij & Brouwerij in Gent.
    De combinatie van een levenslange passie en zijn motivatie
    om een eigen bier te commercialiseren zou in juni 2008
    in Gent leiden tot de langverwachte lancering van Trappieter.









    Momenteel wordt Trappieter in de Proefbrouwerij in Lochristi
    op zorgvuldige wijze gebrouwen volgens het recept van Pieter.
    Het gebruik van 2 moutsoorten (pils- en ambermout),
    verschillende hopsoorten en een unieke gistsoort wat betreft de hoofdgisting,
    gevolgd door een hergisting op de fles maken dit natuurlijke bier zo speciaal.
    Bron :
    Website





    Trappieter – 6,5% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Donkerblond biertje
    Witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Perzik, Citrus

    Ook in de smaak laat citrus zich melden.
    Toetsen van pompelmoes
    Ook prikkels van patisserie.
    Nu en dan smaak ik een toets van Napoleon mandarin

    Duidelijk een biertje waar Amerikaanse hoppen aanwezig zijn.
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Het bier is mooi in evenwicht en is zacht.
    Niet agressief.
    Het laat zich vlot drinken en is een aangename sensatie in de mond.
     
    Pieter Vermeir heeft een prachtig biertje ontwikkeld!
    Trapieter – Beestig genot met een zacht kantje!








    01-02-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!