Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival - 2013





    Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival










    Eerste Roeselaars Bierfestival

    Een eerste bierfestival in Roeselare mag eigenlijk
    niet gezegd of geschreven worden  want jaren geleden werd er
    in café De Koornbloem in de Ooststraat door de eigenaar van het etablissement
    en met medewerking van enkele HOPleden (Heerlijk Objectief Proeven)
    enkele malen een soort mini bierfestival georganiseerd.
     
    Met veel succes trouwens.

    Roeselare stad van de Rodenbach verdiende in feite weer een festival.
    En zie enkele weken voor de jaarlijkse Winkelnacht en het Maybee-Festival
    waren ze in de Zuidstraat een nieuw bierfestival aan het bekokstoven.
    Dit festival zou gelijk lopend met de Winkelnacht.
     
    Het idee kwam van kersvers co-voorzitter van de Zuidstraat Wouter Vandekerkhove.
     
    Wouter is naast uitbater van het bekende café ’T Walhalla
    ook nog Zytholoog in opleiding.
     
    Hij was dus goed geplaatst om met zijn medewerkers
    dit eerste bierfestival van de Zuidstraat tot een goed einde te brengen.

    Ondanks de koude hadden toch een 18 bierstandjes met een vijftigtal bieren
    de weg gevonden naar de Rodenbachstede.
    Met dit festival brengen zetten ze de Zuidsstraat in de kijker
    en geven ze een extra dimensie aan de Winkelnacht.
     
    Maar voornamelijk ze brengen de mensen in contact met de rijke Belgische Biercultuur.
     
    Het festival telde hoofdzakelijk West-Vlaamse brouwers en bierfirma’s. 









    Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke was maar al te blij
    dat het bierfestival tijdens de week viel.  Zo kon zij ook eens de sfeer
    van een festival meemaken!








    Naast hun klassiekers had 't Gaverhopke ook bieren bij
    die ze brouwen voor White Pony Microbirrificio uit Italië.
    Ingeschonken een nog jonge Altruïsme,
    Een Belgische Ale, 
    bloemig en kruidig maar nog iets te jong om het bier behoorlijk
    te oordelen







    Brouwerij Van Honsebrouck had op hun prachtige tapinstallatie
    een Kasteel Rouge en het nieuwe bier Passchendaele
    zitten.  Dit laatste is een biertje van 5,2% Alc.Vol gebrouwen ter nagedachtenis
    van de slag van Passchendaele van 1917.
     






    De stand van brouwerij Van Honsebrouck werd uitgebaat door
    Jo Van Heesbeke van drankenhandel Jo uit Roeselare








    Ook brouwerij Eutropius uit Heule was van de partij.
    Hier vennoot Alain Debusschere met enkele fans!








    Deze drie lieve dames konden een Stout bruintje (6,5% Alc.Vol.)
    van Eutropius best smaken








    Brouwer Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout (Meulebeke) schenk mij
    een 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.) in.
     



     



    Mooie presentatie van het bier 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.)
    Een fruitig biertje met florale toetsen van mango en ananas.
    Best lekker








    Ook brouwerij Sint Bernardus (Watou) was aanwezig.
    Ze stelden hun klassiekers, Abt 12, Prior 8 en de Tripel voor.







    Op stand 16 bierfirma 'Brouwerij Verstraete' uit Diksmuide.
    Naast verschillende streekproducten had eigenaar Adam ook
    zijn enige biertje Papegaei mee.







    Papegaei (8% Alc.Vol.) wordt nog gebrouwen met verse hopbellen.
    De bitterhop wordt bij het begin toegevoegd aan het kookproces,
    de aromahop aan het einde ervan.
    Het bier is moutig met de smaak van abrikozen.
    Het bier wordt gebrouwd door bierfirma Verstraete
    in de installaties van brouwerij Deca in Woesten








    Aan de stand van brouwer Piet Salomez (bierfirma 't Alternatief - Izegem)
    staan Davy Spiessens en echtgenote Lynn (brouwerij Alvinne - Moen)
    te genieten van een alternatief biertje.







    Ik proefde bij Piet een Phaedra (6% Alc.Vol.) en een
    Chateau Migraine (10,5% Alc.Vol.)
    Phaedra is een bitterblond biertje met fruitige toetsen van citrus.
    Het blijft over de gehele lijn bitter en kon me wel bekoren!








    Dat Piet Salomez goed bezig is bewijs deze Chateau Migraine.
    Een donkere Barley wine één jaar gerijpt op wijnvaten.
    Zuur begin van bessen.  Heel fruitig met licht zurige wijntoetsen.
    De smaak lig tussen een Alexander en een vintage van Rodenbach.
    Een prachtig biertje maar met een afgrijselijke naam!






    Ook De Hr. Rudi Ghequire sitemanager bij brouwerij Rodenbach had
    veel lof over dit biertje!






    Een vertrouwd gezicht op bierfestivals!
    Vertegenwoordiger Sandrino van brouwerij Le Roy 't Sas (Boezinge).








    De vroegere uitbaters van biercafé De Pado uit Tielt stonden
    hun Halleschelle (8,5% Alc.Vol.) te presenteren.
    De Halleschelle wordt nog altijd gebrouwen bij Alvinne in Moen.








    De lieftallige Isabelle Depuydt is de nieuwe vertegenwoordigster
    van Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem.
    Zij vertegenwoordigde naast Gulden Spoor ook bierfirma Hugel (Zeven Zonden).








    Drie biertjes! De twee buitenste (Kalle en Netebuk) 
    zijn van brouwerij Gulden Spoor
    Het middelste 'Gulla' is van bierfirma Hugel.
    Alle bieren worden in Gullegem gebrouwen
     







    Eli Noë van het Brugse Bierinstituut is bezig met zijn biertjes aan te prijzen.
    Naast Basillius, De Witte Zwaan had hij ook 'Den Ijzeren arm' mee.
    Deze laatste is een viergranentripel van 9% Alc.vol.








    Een vertrouwd gezicht! Benny vertegenwoordiger van
    brouwerij Malheur (Buggenhout) kon in Roeselare niet ontbreken.






    De mannen van de BOM brewery!
    BOM staat voor Belgische Originele Moutbakkerij brouwerij.
    Bezieler van deze bierfirma Bert Van Hecke (jammer genoeg niet op de foto)
    bakt aangekochte witte pilsmout tot zijn eigen mout in functie van zijn bier.
    Triporteur from Heaven (6,2%) en Triporteur from Hell (6,6%)
    waren de twee biertjes die te proeven waren in Roeselare.
    De bieren worden gebrouwen door brouwerij Anders (Halen)








    Een streepje muziek à la Leonard Cohen bracht wat warmte







    Andy Préaris Dewilde van de Vliegende Paard Brouwers mocht niet
    ontbreken op het festival. De jonge brouwer
    uit Oedelem won in 2011
    met zijn Préaris Quadrupel (10%) de eerste prijs op de Nationale Bierbrouwcompetitie

    van Brouwland.  Naast het winnende bier had hij ook nog Préaris Blond (6,0%)
    en Préaris IPA No Hops No Glory (6,7%) bij.







    Préaris IPA
    Zoet moutig biertje met citrus toetsen.  Het bier wordt gebrouwen
    in de Proefbrouwerij te Lochristi







    Jef Pirens en Wouter Pollet twee van de vier brouwers van brouwerij
    'De Oude Maalderij' uit Koolskamp aan bierstand 12.
    Met hun eerste en voorlopig enig biertje ‘Qantelaar’(8,0%),hebben ze het
    hart gestolen van een groot deel van bierminnend Vlaanderen.







    Qantelaar een zoet degustatiebier met een fantastische wikkel.







    Bier en kaas een perfecte match!







    Twee bierfanaten trotseren de koude wind.
    Vacas en vrouwtje Sabine van biertempel De Zytholoog in Adegem.
    Het streekbiercafé kan maar liefst verschillende 1500 biertjes
    aanbieden aan hun klanten.







    Met de avond werd het minder koud en was het redelijk druk
    rond de bierstandjes.  De mensen hadden blijkbaar toch
    de weg naar het bierfestival gevonden!



    De winkelnacht lokte veel mensen naar Roeselare.
    Het nieuwe bierfestival is een meerwaarde voor dit jaarlijks evenement.
    Ondanks de koude hadden veel mensen de weg naar het festival gevonden.
    Shoppen, muziek en een biertje meepikken, het zorgde voor een gezellige drukte
    die zeker en vast voor herhaling vatbaar is.
    Mits een goede evaluatie kan het Bierfestival volgend jaar nog groeien.
    Dit bierevenement moet zeker een vaste waarde blijven in de Rodenbachstad.
    En met een iets beter weer wordt het zelfs een topper!









    En zoals altijd sluit ik mijn reportage af met een
    plaatselijke schone die me met haar diepe sensuele blik aankeek
    en met trillende stem  (hopelijk niet door de koude)
    fluisterde

    ‘Tot volgend jaar’

    Ik knikte en mijn digitaal fototoestel klikte
    en ze verdween in de koude nacht ........






    30-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Witte Zwaan - 't Brugs Bierinstituut - De Proefbrouwerij





    De Witte Zwaan










    Het biertje is een receptuur van Eli Noë de stichter van het Brugse Bierinstituut. 
    Eli is een leraar Economie.
    Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje.
    De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien
    en in 2009 richtte hij het Brugs Bierinstituut op nadat  h
    ij een opleiding brouwerij gevolgd had in Gent.
     
    Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij
    waar hij diverse bieren ontwikkeld.
     
    Basilius was zijn eerste bier.
    Daarna volgden Klimop een biertje op vraag van de Brugse Freinetschool ‘De Klimop’.
     
    Op het bierfestival van BAB kon men ook al kennis maken met
    Den IJzeren arm (9%)  en de hier besproken Witte Zwaan.
    De biertjes worden in grote hoeveelheid gebrouwen in De Proefbrouwerij.
    Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge,
    maar dit is voorlopig toekomstmuziek.
     
    Met zijn Brugs Bierinstituut
    wil hij door voordrachten en proeverijen de mensen kennis laten maken met
    de Belgische biercultuur
    en dit kunnen we alleen maar toejuichen.



    Eigenlijk bestaat er of bestond er nog een witte zwaan op de Bierlijsten
    De Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel werd in het leven geroepen
    door vrienden en buren van “Het Zwaantje” te Malderen
    Het biertje werd of wordt gebrouwen in brouwerij
    Kerkom te Kerkom (Limburg)




    De witte zwaan – 5,0 Alc.Vol.%
    Receptuur : ‘t Brugs Bierinstituut
    De Proefbrouwerij – Lochristi





    Blond wazig biertje met witte schuimkraag

    De neus is moutig

    De eerste slok is licht zurig
    gistig en fruitig (Toetsen van citrus)
    De moutigheid komt naar boven
    gevolgd door een lichte bitterheid.
    Het biertje smaakt een beetje flauw.
    Ondanks zijn slechts 5% Alc.Vol. mocht het voor mij iets meer body
    gehad hebben
    Kruidige toetsen (koriander) tillen het biertje meer op maar
    onvoldoende om het bier meer tot zijn recht te laten komen

    Een blondje die als dorstlesser en doordrinker menig glas zal vullen.
    Ook een ideaal biertje voor de BOB’s onder ons
    maar voor mij is het iets te eenvoudig










    INFO :

    ‘t Brugs Bierinstituut
    Waalsestraat 39,
    8000 Brugge
    Telefoon : 0499 99 89 64 (tijdens de week liefst na 17u.)
    Email :
    info@brugsbierinstituut.be
     

    De Proefbrouwerij
    Andelot bvba

    Doornzelestraat 20
    9080 Lochristi
    Tel.: +32 9 356 71 02
    Fax: +32 9 356 71 03
    BTW: BE 0446.493.077

    info@proefbrouwerij.com





    27-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnering aan het '3 éme Festival Brassicole de Tournai'




    3 éme Festival Brassicole de Tournai




    Voor de derde maal trokken Pierre, Gilberte en ik
    richting Doornik om er het “
    3 éme Festival Brassicole de Tournai” bij te wonen.
    We bezoeken het graag want de voorbije festivals straalden altijd warmte en
    gezelligheid uit.  Proeven van hoofdzakelijk Waalse biertjes,
    Niet drummen aan bierstanden en plaats genoeg om er te zitten
    Gezellig kiezelen met biervrienden in het magnifiek
    kader van de lakenhallen.
    Meer moet dat niet zijn op een zaterdag.







    Gelijk welke weg u neemt richting  Festival zie je altijd de prachtige
    indrukwekkende
    Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

    (Cathédrale Notre-Dame de Tournai) in het straatbeeld opduiken.






    De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze valt op door haar vijf even hoge torens.
    Er is een woordspeling over deze kerk. 
    Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
    Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder klokken.
    Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft.
    Deze Romaanse  kathedraal werd in 2000 op de
    Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
    Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.








    In deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond zoals
    elk jaar het festival plaats.





    De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
    Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
    Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen:
    Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,...
    De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
    tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.







    De mooi bevolkte stand van de glazen en jetons.
    Bij het vertoon van uw Zythos lidkaart kreeg u bij aankoop
    maar liefst vier jetons extra!








    De prachtige galerijen waar de standjes opgesteld zijn






    Een elk jaar opvallende aanwezige in Doornik was Ronald Mengerink 
    van brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' uit het verre Baarle-Hertog.






    De brouwsels van 'De Dochter van de Korenaar' weten onze Waalse
    biervrienden te bekoren. Ik proefde zijn 'Bravoure' Een redelijk sterk rookbiertje.
    Amber van kleur gebrouwen met Bambergse rauchmout!







    Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans
    vertegenwoordigen brouwerij Jessenhofke. 
    Deze brouwerij uit  Kuringen bij Hasselt is een jaarlijkse aanwezige.








    Eenvoudig maar aanwezig De Trappisten.







    Nieuw dit jaar was 'Brasserie de Marsinne'.
    De brouwerij is gehuisvest in een kasteelboerderij in Couthuin
    Couthuin is een deelgemeente van Héron en ligt in de provincie Luik.
     







    Nicolas Declercq de sympathieke tweetalige brouwer schenkt mij een
    Leopold 7 in.  Het voorlopige enige bier van de brouwerij.








    Leopold 7 is een amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.
    Een fruitig aroma. Moutige smaak met kruidige toetsen en een lichte bitterheid.
    Een matige body.  Er moet nog gesleuteld worden aan dit biertje!








    Brasserie des Ecaussinnes met hun rijk gamma bieren!







    Rustig proeven in een prachtig kader!







    De vertegenwoordiger van St. Gerard De Brogne
    Schenk mij een Abbaye de Brogne Bière Blonde 6,5% in.
    Dit Biologisch biertje wordt gebrouwen door Brasserie Lefebvre (Quenast)
    Een eenvoudig blond biertje granig en zoet met karameltoetsen.







    Brasserie Brunehaut!







    Brasserie La Binchoise pakte uit met hun Bière des Ours!















    Ik liet mij door de vertegenwoordiger een XO  uitschenken!
    La Binchoise XO is een biertje van 12% Alc.Vol gerijpt op Armagnac vaten.
    Dus een bier met zijn tijd mee, want craftbieren
    zijn tegenwoordig hot bij de Bierfanaten.
    X.O. staat voor Exceptionally Old (minstens 6 jaar oud)

    Wazig amber (donkerroze) bier met gebroken witte schuimkraag
    Aroma is zoet.
    Heel fruitig. Warme alcohol
    Framboos eist de hoofdrol.
    Zoet moutig , vanille toetsen en nogal platjes.
    Lekker alsof u een likeutje degusteerd!.

     

     

     


    Voorzitter Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
    laat zijn reukorgaan werken!








    Brasserie les 3 fourquets





     


    François Amorison van Brasserie des Carrières schenkt een
    Diôle in.




    De nieuwe brouwerij Des Carrières is gevestigd
    in een houtzagerij in
    Basècles. De partners 
    François Amorison en Julien Slabbinck
    brouwen er het biertje
    Diôl, een bier gebrouwen zoals vroeger
    en uitsluitend
     met  lokale producten samengesteld

     





    Diôle is een goudblond biertje van 6,5% alc.vol.
    Een beetje gistig in de neus.  Toetsen van banaan.
    De smaak is karamel met ook banaan in de mond.
    Het biertje is ook een tikkeltje kruidig (Koriander)
    Een lichte hopbitterheid dwaalt door het bier
    Een lekker eerste brouwsel







    Brasserie Caulier!







    Het Festval is georganiseert door XL Communication, société éditrice
    de la carte des routes de la bière belge.

    Elk jaar ga ik met de organisator
    van het festival Frédéric Liem een biertje proeven.
    Ditmaal bij Achouffe














    Waar Achouffe is zijn ook de beroemde mutsen aanwezig














    Ik degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol).
    Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag.
    Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels.
    De aanzet is aromatisch.  Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in de diepte.
    Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer.
    Een lekker biertje goed in balans.







    Brouwerij Huyghe






















    Een biertje met een mooie oranje kleur en een witte schuimkraag.
    De neus is bloemig en een beetje zoet.  Karamel en toetsen van perzik.
    Moutig met een aangename bitterheid.
    Hoppig. Leuk biertje





    Robby en Sofie van de Koekelaarse bierfanaten kwamen de sfeer
    opsnuiven en even kijken hoe het er allemaal aan toe gaat
    Later volgt hun eerste Koekelaars bierfestival







    Aan de stand van Brasserie Silly liet ik mij een Bio Pils uitschenken







    Geel helder bier met witte schuimkraag

    Mooie doorlopende koolzuurpareling

     

    Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven

    Ook een prikje fruitigheid.

     

    De aanzet is zoet

    Met een opkomende lichte bitterheid

    Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.

    Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.

    Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.

    De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit.
    Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.






    Brouwerij Haacht ook elk jaar aanwezig!







    Nog een laatste biertje proeven bij onze Waalse biergoeroe Michael Vermeren. 
    Samen met zijn vriend Philippe Golinvaux brouwen
    zij hun bieren bij Brasserie Caracole onder de naam
    bières Forestinne








    Een  oranje bier met een witte schuimkraag
    Zoet en kruidig.
    Karamel en een tikkeltje kaneel
    Citrus en sinaas
    zoete en kruidige afdronk.
    Een heel complex biertje











    Het Festival Brassicole de Tournai
    heeft me weer weten te bekoren.
    Een festival waar elke bierliefhebber op een rustige manier en in een
    gezellige drukte diverse  nieuwe Waalse biertjes kan proeven
    in een pracht van een decor.
    Proficiat aan de inrichters.






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaal fototoestel.
    Deze Waalse schone stond in voor de frisdranken en ketering
    Ze fluisterde zachtjes in mijn oor
    « et? vous revenez l'année prochaine? »
    "J'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans.
    Dat kleine glimlachje en de glinstering in haar donker ogen was voldoende voor mij

    Maar meer mag ik niet zeggen

     




    16-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke - Brouwen van EVA bier














































































     









    14-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bolderiaan - Brouwerij Anders (Halen)




    Bolderiaan









    14-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripel Bob Vivant - Sint Canarus - Gottem

     


    Tripel Bob Vivant





     

     

     

    Tripel Bob Vivant,
    een 9° variant.

    De naam zegt het al zelf het is genieten,
    het bier heeft een heerlijk smaakpallet te bieden.

    Perfecte balans van ingrediënten,
    die zowel voor man als vrouw zorgt voor heerlijke momenten.

    Rustig op het gemak te degusteren,
    door de hoge alcohol graad toch doseren.

    Met vrienden of alleen,
    een biertje voor de 'Bon Vivant' als geen één.

    Isabel De Wever.





    Tripel Bob Vivant – 9,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Sint Canarus – Gottem







    Oranje bier met witte schuimkraag

    Een zwoel aroma
    fruitig - citrusprikkel
    Gistig

    De aanzet is moutig
    Met een redelijke btterheid
    onmiddellijk daarop worden de smaakpapillen verwend
    met toetsen van fruit (citrus, rode sinaas, banaan)
    Hret bier heeft een redelijke body
    Nogal zwaar
    Het mist een beetje finesse
    Maar toch een lekker degustatiebier met
    soms smaken van een brandy wijn
    een bittere afdronk tot besluit.













    Met dank aan Isabel De Wever

    INFO :

    Sint Canarus
    Polderweg 2B
    9800 Deinze – Gottem
    tel: 0032 51 63 69 31

    info@sintcanarus.be






    12-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Zwarte Piet - Dominus Vobiscum wheat beer - La vache follie Rve PA – Seduction - Ceci n’est pas une stout - Beaumont Bière des Arbalétriers - Hollands goud modderwater - Ceci n’est



    9de
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule








    Uitzonderlijk kwam het Eutropius Bierproefgenootschap
    ditmaal op een maandag
    (25 maart ) i.p.v. op een dinsdag samen.
    Naast het fotograferen, proeven en analyseren van bieren
    was er ook uitzonderlijk een Eutropius verkiezing.
     
    Die maandag koos het Eutropius Bierproefgenootschap haar
    eerste penningmeester.
    Zoals
    In ons land geldt er voor de zes genoten ook een opkomstplicht:
    De genoten waren dus verplicht om naar het ingericht
    stemlokaaltje op de proefzolder te gaan. 
    Genoten die moesten werken op deze verkiezingsdag
    konden hun volmacht geven aan een ander genoot en dit om
    uit de problemen te komen.
    Zo konden ze toch hun Eutropische plicht uit oefenen
    .






    De stembiljetten






    Genoot Geroen bracht zijn stem uit en deponeerde het in
    de voorziene stembroodroosterdoos.


    Na de eerste en enige stemronde werd Pierre Step met 5 op 6 stemmen
    verkozen als eerste penningmeester van het Genootschap.







    Kersverse verkozen penningmeester Pierre bekijkt een nog
    te proeven fles!


    Daarna richten de genoten zich met veel verantwoordingsgevoel
    op de te proeven bieren.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    Hieronder de besproken bieren van de 9de proeverij



    Dominus Vobiscum wheat beer - 5,0%
    Charlevoix (Québec) – Canada




    Helder blond bier met
    een witte fijne schuimkraag

     

    Tarwe en een prikje Kaneel strelen de neusholte
    Ook kruidige toetsen van koriander

    De eerste slok heeft een peperkoek smaakje
    Het bier is mals en zacht
    Zoet en kruidig
    Koriander
    maar toch nog redelijk fris
    Het biertje heeft een zoete afdronk
    Een leuke opener maar we zouden geen tweede meer degusteren!
    Dit Canadees biertje zou snel vervelen.





    La vache follie Rve PA (IPA) - 6,0%

    Charlevoix (Québec) – Canada


     

    Koperkleurig biertje met een
    gebroken witte schuimkraag

    De neus is fruitig en hoppig
    citrus
    Ook toetsen van kruiden
    De smaak is hoppig
    Met een mooie aanvaarbare bitterheid
    Citrus toetsen hebben vrij spel
    Weinig mout in de smaak
    De afdronk is droog en bitter
    en de bitterheid blijft hangen

    Een lichte IPA gebrouwen met rogge!




    Seduction - 6,8%
    Ommegang Brewery - Moortgat - USA



    Donkerbruin bier met lichtbruin schuim


    De neus ruikt zoet

    fruitig

    rozijntjes
    chocolade

    moutige aanzet

    met de smaak van donker fruit

    ook hier de rozijntjes die boven komen dwarrelen

    lichte alcohol warmte

    gebrande mout

    lichte zurigheid van kersen

    Alles mooi in evenwicht
    Nergens iets van plakkerigheid!

    zoete afdronk met lichte gebrande toetsen.


    Een pracht van een bier

    Dit bier is gebrouwen met zes donkere moutsoorten.
    Chocolatier Callebaut levert de chocolade,
    terwijl Liefmans de kersen leverde.







    Ceci n’est pas une stout – 6,5%

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel

    Stout brewed by Hans Dusselier and Jef Goetelen




    Donkerbier (zwart)
    met lichtbruine schuimkraag

    Zurige neus

    Aanwezigheid van wilde gist
    Karamel

    De smaak is die van donker fruit
    aards

    Kofie
    Chocolade
    Alles perfect in balans
    Licht gebrande afdronk

    complex
    heel lekker biertje





    Beaumont Bière des Arbalétriers - 8,5%

    Voorlopig onbekend?






    Donkerblond/amberkleurig biertje

    Witte schuimkraag


    Moutige neus

    Met een prikje hop

    De smaak is licht zurig
    Nogal geparfumeerd

    Fruitig

    Zoete toetsen afwisselend met zuur

    hoppetoetsen ontbreken jammer genoeg.

    Lichte bitterheid in de afdronk

    Een biertje met weinig karakter.
    Jammer

     





    Hollands goud modderwater - 8,0%

    Florindia – Bierbrouwerij Praght – Nederland





    Blond biertje met witte schuimkraag


    De neus ruikt een verouderd aroma

    Kunstmatig bijna
    gistig

    De eerste slok smaakt verouderd

     (ondanks dat de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is)
    Tikkeltje boterachtig
    Heel zoet
    Kruidig

    Het bier heeft geen enkel evenwicht

    Een beetje lomp

    Niet een biertje die het genootschap kon bekoren.






    Ceci n’est pas une triple - 8,0%

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel





    Blond bier met een witte schuimkraag

    Fruitig aroma
    Lychees


    Zoet moutig

    Een lichte parfum van taart

    De eerste slok prikkelt op de tong

    Ietsje saturatie

    Zoet fruitig (citrus)

    Kruidige toetsen

    Bitterheid in de achtergrond
    Voldoende evenwicht
    zoete afdronk met smaak van viooltjes

    Lekker bier







    Enfant Terriple Oak Aged - 8,5%

    De Leite – Ruddervoorde




    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Aroma van wilde gist
    Zurig – Houtig
    Prikkels van taart

    De aanzet is lekker mals

    Romige smaak

    Subtiele houttoetsen

    Wilde gist
    De lichte zurigheid geef een mooie toets aan het bier.
    Alles in een perfecte balans

    Bittere nasmaak

    Toppertje!






    ’t Gaverhopke Extra Special (Editie 2012) - 11%

    ‘t Gaverhopke – Stasegem (Harelbeke)





    Donker rood-bruin bier met beige schuimkraag


    De neus bied ons aroma’s van donker fruit
    Kersen
    zoet
    Het aroma van whisky breekt even door
     

    Zurige kriekensmaak
    lichte bitterheid in de achtergrond

    Afwisselend met zoete toetsen

    De alcohol is goed gemaskeerd

    Lichtzurige afdronk

    Het bier mocht wel iets langer op de vaten gelegen hebben
    De 75cl is iets beter dan de 33cl






    Zwarte Piet - 8,0%

    Zennebrouwerij – Brussel




    Donker bier met beige schuimkop


    Bittere aanzet

    Aards aroma

    Zoete karamel
    prikkels van chocolade

    Een vleugje zoethout

    Gebrande mout komt piepen

    Tikkeltje geroosterd
    Een mooi evenwichtig biertje

    Alle biertjes van De Zenne zijn toppers ook deze Zwarte Piet!








    Ons knapperig brood word altijd gebakken met bier in het deeg.
    Ditmaal was het Westmalle Tripel
    Geroen is de Eutropius broodmeester








    Voor ons hongertje achteraf kozen we ondanks alle schandalen
    ditmaal voor gehakt

    Het gehakt werd op voorhand in een laboratorium in het Duitse Krefeld
    uit voorzorg getest op de aanwezigheid van paardenvlees!
    Als test plaatsten we een kleine Kerstomaat op het gehakt!
    Ze bleef de ganse tijd liggen wat op de goede kwaliteit van het vlees wees!




    Als dessert kozen we voor een fles Qantelaar gepaird aan pralines



    Qantelaar (Eerste batch) - 8,0%

    Receptuur d’Oude Maalderij – Brouwerij Maenhout – Meulebeke






    Bruin bier met beige schuimkop


    Fruitige neus

    met toetsen van Chocolade en

    donker fruit. 

    Een zoete aanzet

    Het bier geeft u onmiddellijk een warm gevoel

    Beetje alcohol

    Zoet moutige smaak
    Een prikje zoethout

    Afgewisseld met licht gebrande toetsen

    In de achtergrond een lichte bitterheid

    die het bier mooi in balans brengt
    Een heel lekker bier
    Dit wordt gegarandeerd een klassieker! 

    De "Qantelaar" is gemaakt met 5 mouten, en 2 hopsoorten hergist in de fles.
    De brouwers maken gebruik van 30% meer ingrediënten dan in een gewone bruine
    bier.
    Het bevat geen kruiden

    degustatiebier!

     

    We proefden er Costa Rica pralines bij

    een ganache van origine chocolade Costa Rica 64% en

    donkere Sneaks met een ganache van Fondant.
    Twee goeie matchen


    De pralines kwamen van chocolatier Stijn Vanhoutte uit Waregem.




    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be





    03-05-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!