Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    12-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau



    "Noblesse" het product van de dochter van de Korenaar.
    De naam van de brouwerij staat synoniem voor het woord 'bier'.




    “Noblesse” als naam voor een bier kiezen daar moet je lef voor hebben.

    Noblesse betekent “voortreffelijkheid” en “waardigheid”


    Remember ook : Noblesse Oblige

    “Als je veel talent hebt wordt er van je verwacht dat je daar ook wat mee doet”.

     

    Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel talent heeft. 
    Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd
     al bezig aan het experimenteren met bier. 

    Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder. 

    In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote Monique Debaat
    een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.

     Ze hebben het huis verkocht om met het geld  een eigen brouwerij te beginnen. 

    Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau
    en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij. 

    Dus talenten genoeg voor de 44-jarige brouwer.




    "Noblesse" een Duits Kölsch-type gebrouwen in België
    door een Nederlander.


     


    Maar een groot talent ben je pas als brouwer wanneer je een

    voortreffelijk bier kan brouwen met weinig alcohol volume.

     

    En dat heeft Ronald bewezen met zijn eerste biertje “Noblesse”.


    Noblesse – 5,5% Alc.Vol.

    Brouwerij “De Dochter van de Korenaar” – Baarle-Hertog

     http://www.dedochtervandekorenaar.be/






    Goudblond van kleur

    Ietsje wazig.

    Een witte mooie schuimkraag.

     

    De neus heeft een pilsaroma

    Erg moutig

    Met hoppige prikkels

     

    Het biertje laat je een moutige smaak proeven

    Met een lichte hopbitterheid.

    De bitterheid blijft lekker behouden.

    Een frisse doordrinker met smaak.

    Een veredelde pils maar is nog ietsje meer van adel.



     


    Noblesse het eerste bier uit Baarle's eigen bierbrouwerij.

     

     

    Zie ook de mooie reportage over De Dochter van de Korenaar op de bierblog

    van Steven Vermeylen

    “Hier stroomt het bier”

    12-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Dolmenius proeven in het Belgische Stonehenge (Ardennenverslag 3)

    Tijdens onze vakantie in de Ardennen trokken Voske en ik
    richting Weris (prov. Luxemburg), één van de mooiste dorpen van België.




    Het dorpspleintje van Weris.




    De Romaanse kerk Sainte-Walburge dateert uit de 11de eeuw eeuw.
    De vierkante toren is het oudste deel van het gebouw.
    De kerk onderging talrijke verbouwingen in de 16de en 18de eeuw,
    en werd gerestaureerd in de 20ste eeuw.




    Rechtover de kerk staat de "Tour", een oude versterkte woning
    uit de Middeleeuwen met muren in kalk- en zandbreuksteen van 1,60 m dik.



    De gemeente Weris (Provincie Luxemburg) wordt ondanks zijn kleine oppervlakte toch de Megalithische hoofdstad van België genoemd.
    De reden is, dat de deelgemeente van Durbuy bekend staat voor zijn
    megalithische veld.
    Dit veld wordt gevormd door een verzameling
    Dolmens
    (grafmonument van grote stenen)
    en Menhirs (voorhistorische stenen zuilen).
    Dit veld is uniek in België.





    Tweemaal het megalithische veld.
    met zijn Dolmens en Menhirs.



    Wat ook uniek is voor Zythologen is het biertje "La Dolmenius".
    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor het “
    Musée des Mégalithes de Wéris”
    door Brasserie
    Saint-Monon d’Ambly (Nassogne).
    We sprongen natuurlijk even binnen.




    Musée des Mégalithes de Wéris




    Bij het Megalietenmuseum ligt een traditioneel klein bakhuis in vakwerk.
    Dit huisje werd gerestaureerd in 2001.
     


     


    De Cafetaria van het Musée des Mégalithes de Wéris
    is niet al te groot.




    La Dolmenius mooi ogend op de puien van het museum.


    La Dolmenius – 6,5 % Alc. Vol.
    Brasserie Saint-Monon (Ambly)

    http://www.saintmonon.be/ 

     


    Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag

    Helder met fijne koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij moutig en gistig

    Met lichte prikkels van fruit en honing.


     

    Een lichtzurige aanhef

    In het gistsmaakje zijn toetsen van honing te proeven

    Het is een fris biertje

    Een lekkere dorstlesser.



     


    Dolmenius, zo mooi als het dorp.

     


    Een lekker streekbiertje voor het Belgische Stonehenge.

    11-11-2007 om 22:08 geschreven door William Roelens


    07-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Karakter-Bieren Festival 2007 - Poperinge

    In de feestzaal van Hotel Palace, Ieperstraat te Poperinge vond in het
    weekend van 27 en 28 oktober 2007 voor de twaalfde keer
    het Karakter-Bierenfestival plaats.

    Het Poperings Bierproeversgenootschap organiseerde het festival.
    Voor de 12de maal waren Voske en ik erbij.



    Hotel Palace.
    Altijd the p(a)lace te be op het laatste weekend van oktober.




    Een 15 bierstanden waren aanwezig in de prachtige pas gerenoveerde feestzaal.

    De beurs is ook een promotie voor de Belgische (Poperingse) hop.

    De meeste bierliefhebbers komen uit België en Groot-Brittannië en een deel uit Frankrijk.

     

    De deelnemende brouwerijen waren De Struise Brouwers uit Lo-Reninge, Roman uit Mater, De Hoevebrouwers uit Zottegem,  Guldenboot uit Opwijk,  Captain Cooker uit Gent,  Rodenbach uit Roeselare,  Abbaye du Val-Dieu uit Aubel,  Jessenhofke uit Hasselt,  Lefebvre uit Quenast, De Landtsheer uit Buggenhout,  Verhaeghe uit Vichte, Van Eecke en Sint-Bernardus uit Watou,  Leroy uit Boezinge en Drankenhandel Nevejan uit Krombeke.


     


    De prachtige onlangs gerenoveerde zaal. 

     

     

    Het Poperings Bierproeversgenootschap.
    (jammer genoeg niet aangesloten bij Zythos)
    heeft als doel.


    Proeven, genieten en zo objectief mogelijk de lekkere Belgische bieren beoordelen.

    Voor kandidaat-leden van het genootschap is er een wachtlijst.
    Ze beperken het aantal leden tot 24, om het werkbaar te houden.
    Elke tweede dinsdag van de maand komen ze samen, en dat telkens rond een bepaald thema,
    zoals koken met bier of nieuwe bieren proeven die op de markt verschenen zijn.



    De Sympathieke Ann Nevejan van drankenhandel Nevejan
    uit Krombeke is maar al te fier met hun Poperings Nunnebier.


    Het bier wil een tegenhanger worden voor de patersbieren, de abdij- en trappistenbieren,
    die ook in de regio worden gebrouwen.
    Het Nunnebier wordt trouwens ook geschonken in een typisch bolglas of trappistenglas.
    Het Poperingse Bierproeversgenootschap neemt het peterschap van het nieuwe bier op zich.




    Niet enkel het bier was aanwezig maar ook één van de nunnen (Nonnen).
    Zeg maar levende promotie.



    Een bierstand waar ik de meeste tijd hebt doorgebracht en dit door de uitzonderlijke
    kwaliteit en diversiteit van hun bieren was de stand van
    De Struise Brouwers.
    Struise Carlo, Urbain en Philippe pakten uit met hun prachtig gamma Struise bieren.

    Kloeke Blonde
    Tsjeeses
    Struiselensis
    Struise Mikkeller
    Pannepot
    Black Albert van 't vat


    http://struise.noordhoek.com/


    Nee, niet Belgisch maar de schitterende
    "Unearthly" (Imperial India Pale Ale) van de
    Southern Tier Brewing Company. Een IPA van 11% Alc.Vol.
    Thanks Urbain voor het proeven.



    Nog meer foto's en tekst
    vind u onder deze mooie dame.
    Klikt eender waar en u bevind zich op het
    Karakter-Bieren Festival in Poperinge


    07-11-2007 om 17:05 geschreven door William Roelens


    04-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle Belgische Bieren - gebundeld in één boek

    Alle Belgische Bieren



    De nieuwe bierbijbel!
    Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.


    Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.  En wat voor één!.

    “Alle Belgische Bieren” een dikke bundel van 1567 pagina’s met een
    overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.

    De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto
    van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.

     

    Heel mooi.  Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.



    Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
     


    Via pictogrammen naast de foto
    onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.




    Links vind u alle informatie van het bier.
    Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft.
    De ene is al opender dan de andere.


     

    Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.

    Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.

    Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargon  en een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirma’s weer.




    Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.


     

    Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die
    graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. 
     
    Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.

     

    Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. 
    Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.

    Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.

    Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn.
    Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
     

    Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn,
    want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.

     

    Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de
    deze Belgische bierwereld samen te bundelen.

    En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft
    maakt het alleen maar mooier.

     

    Een dikke proficiat aan Hilde Deweer
    en De Group Vandamme voor de fotografie
    en allen die hun medewerking verleend hebben.

     

    Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren"
    is verkrijgbaar in de boekhandel.
    35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met
    750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.





    Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe
    toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule
    Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een
    blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.


    http://www.stichtingkunstboek.com/

    04-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jessenhofke - Biobier uit Kuringen

    De bio bieren kennen een stille opmars.

    Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.

    In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.

    Maar doordat ze soms te lang in  de natuurvoedingswinkels blijven staan
    waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.

     

    Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje
    Jessenhofke besteld in
    Biomarkt te Kortrijk.

    Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.

    Als dat geen service is!



    Jessenhofke is een blond bier.
    Met de avondzon treden kleurveranderingen op.


     

    Ik had het biertje al geproefd op het Vilvordia Bierfestival.

    Het had mij aangenaam verrast.  Ik vond het een van de betere bio bieren die ik al geproefd had.

     

    Jessenhofke is een bier gebrouwen in de Proefbrouwerij naar een recept van

    Gert Jordens van bierfirma  Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke uit Kuringen bij Hasselt.

     

    Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.

    Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.

    Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen

    en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.

    Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.

     

    U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, “De mout-en de hopkamer”.



    Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas.
    met een prachtige witte schuimkraag.

     



    Het Biobier “Jessenhofke” waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.

    Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij
    Het bier is er enigzinds bitterder op geworden.
    Wat de smaak alleen maar ten goede komt

     

     

     

    Jessenhofke 8 % Alc. Vol.

    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is fruitig
    Moutig en kruidig.

    De smaak is ietsje moutig maar
    kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten
    bitter van bij de aanzet
    en het vloeit ook bitter uit

    Een droge afdronk
    een lekker evenwichtig biertje

     

    Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier

    heeft niemand het op de proeverij gesmaakt.
    De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.

     

    Een pracht van een degustatiebiertje


    Een prachtig biertje in een mooi proefglas



    Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van de O'Cool vestigingen
    Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine



    Mooi met de ondergaande zon.
    zie ook het Biologo op het etiket


    Het etiket met een milieutip

    01-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Tripel Hop - Het feestbier voor eindejaar?

    Afgelopen week kregen Voske en ik een uitnodiging van Brouwerij Moortgat om op vrijdag 26 oktober 2007 samen met de pers en nog andere bierliefhebbers
    de voorstelling van hun nieuw bier “Duvel Tripel Hop”  bij te wonen. 


    Wij vonden het een hele eer om hiervoor uitgenodigd te worden
    en zijn er maar al te graag op in gegaan.


    De voorstelling vond plaats in het gloednieuw Duvel Depot of kortweg 'DD' genoemd.

    Het is gelegen in Breendonk-Dorp vlak naast de brouwerij.



    Het gloednieuwe bezoekerscentrum "Duvel Depot" of kortweg 'DD'




    De achterzijde van het centrum met binnenplein.
    Tijdens de zomerdagen is het hier lekker vertoeven.


     

    Het was Chief Executive Officer Michel Moortgat die ons verwelkomde.

    Geïnspireerd door een oude reclame van ‘Moortgat HOPBIER’
    en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe
    was het idee ontstaan om te gaan experimenteren met
    enkele hopsoorten om zo een nieuw bier te creëren.
     
    Het bier viel zo in de smaak dat brouwerij Moortgat
    besloot om  het éénmalig beperkt af te vullen en het
    op de markt te brengen om andere bierliefhebbers
    de kans te geven dit uniek bier te laten ontdekken.

    Het bier werd Duvel Tripel Hop gedoopt,
    verwijzend naar de extra hopping en het hogere alcoholpercentage.

    (9,5 % t.o.v. 8,5 voor Duvel).



    Chief Executive Officer Michel Moortgat stelde
    het nieuwe bier aan de genodigden voor.




     Deze oude reclame van ‘Moortgat HOPBIER’ en
     het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe.
    inspireerde de brouwerij om eens te experimenteren met diverse hopsoorten.



    Michel Moortgat had de eer om het eerste glas in te schenken.




    Brouwmeester Hedwig Neven antwoorde op de veel gestelde vragen en
    nam achteraf voldoende tijd om met de genodigden te praten.




    De prachtige feestverpakking.
    Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom.




    Duvel Tripel Hop. een bier met een rijk smakenpallet,
    extra hoparoma's en een opgedreven bitterkracht. 40 EBU.





    PP. Michiels Duvelambassadeur met rechts van hem Olav Blancquaert,
    verkoopdirecteur horeca België van Duvel.
    Enkele uren later stond Paul met Soulsister op de Night Of The Proms.
    Als dat geen liefde voor Duvel is!



    Duvel Tripel Hop. Een prachtige blend van drie hopsoorten.
    SaazSaaz, Styrian Golding en Amarillo een Amerikaanse hop.
    Dry Hopping met Styrian Golding Bloemen.



    Ook aanwezig, Vice-Voorzitter van Zythos Jan Rumes,
    Fons Minne voorziter Heikantse, notoir bierkenner Joris Pattyn en echtgenote
    en ook hoofdredacteur van Zythosmagazine Marc Mertens.



    Hedwig Neven Brouwmeester Duvel Moortgat in gesprek met
    voorzitter HOP Lode Van Biervliet, auteur en brouwer Jef Van den Steen,
    auteur Bob Magerman en professor Bio Chemie Freddy Delvaux.





    Duvel Tripel Hop 9,5% Alc.Vol - 75cl fles.
    Brouwerij Moortgat

    http://www.duvel.be

    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag.
    minder koolzuur aanwezig dan de klassieke Duvel
    wat het bier aangenamer maakt om te drinken.

    De neus is bloemig met heerlijke citrusgeuren
    dit is waarschijnlijk door de Amarillohop en de Styrian Golding.

    De smaak is zeer fris en mild.
    lekker hoppig en licht bitter.
    Fruitige toetsen

    Ik had eerder een ietsje bitter bier verwacht.
    40 EBU t.o. 35 EBU voor de gewone Duvel.

    De aangename bitterheid komt door de aromahoppen
    vertelde brouwmeester Hedwig Neven.
    maar Saaz Saaz is een hopsoort die veelal gebruikt wordt voor pils.
    Waarschijnlijk zal de lichte bitterheid daar van komen.

    Het bier heeft een uitgebalanceerde smaak.
    en een droge afdronk.

    Een heel lekker bier
    een feestbier voor de Kerst en Eindejaar.
    Maar € 12.00 voor een fles is wel iets prijzig en zal velen toch wel afschrikken.



    Michel Moortgat, Chief Executive Officer van de brouwerij en
    Hedwig Neven Brouwmeester toosten op het succes.

     


    Duvel Special Edition. 9,5 % Alc. Vol.
    Slechts 200 HL werden er gebrouwen oftewel 22.000 flessen van 75cl.
    En toch gaat u zich moeten haasten om er eentje op de kop te kunnen tikken.



    Voor nog meer foto's van deze voorstelling
    klikt op onderstaande foto !!!

    31-10-2007 om 18:52 geschreven door William Roelens


    28-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met negen aan tafel bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur

    “Met zeven aan de tafel
    De grote tafel bij ons thuis”
     

    Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?

     

    Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel
    en dit meubilair stond niet bij ons thuis
    maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.

     




    Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.

    (Vriendschap kent geen grenzen).


    Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door
    Cervesia Tornacum
    http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/
    genoten wij van het surprise menu van
    Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier

    Brouwers en eigenaars van  Brasserie de Vapeur.



    Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
    Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)


     


    Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis
    een klein varkentje cadeau (Cochonne)
    Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling



    Een kast vol zwijntjes.


    Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.

    Dit is het traditionele bier van de brouwerij. 
    Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785.
    Een typische Waalse saison.



    Saison de Pipaix ontstaan in 1785

     

    Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

     

    Het aroma is iets muffig kruidig

    Fruitig, hoppig en heel complex

     

    Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling

    Goed gekruid

    Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.

    Niet dat het stoort.  Integendeel

    Fruitige prikkels van koriander.

    Een zeer smakelijke aperitief!


     
    Prachtig van kleur en heel lekker
    Zalm bereid met bier


    Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm

    De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden
    en in het bier “Vapeur en Folie”

    Daarna werd de zalm gerookt.



    Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier.
    Een stilleven in de brouwerij.




    Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude 
    "Vapeur en Folie"


    Vapeur en Folie ontstaan rond 1986


     

    La Folie (8% alc. Vol.)

    Het werd geschonken uit 75cl flessen

     

    Het is een donkerblond biertje

    Met een witte schuimkraag

    Het aroma is kruidig en fruitig

     

    De smaak is ietsje zurig

    Zeer fris.

    Fruitige toetsjes

    Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes

    kwamen naar boven.  Juist niet genoeg om te storen.

    Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.




    Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
     


    Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.

    Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.

    Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.

    Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.



    De bijhorende "pommes mousseline"

     
    Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op

    een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.




    Zes prachtige regionale Belgische kazen



    Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez.
    Het is een
    romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.

    Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée,
    de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en
    een "Coeur De Gaume".



    De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid


    Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)

    Het werd geschonken in 75cl flessen




    Vapeur Cochonnette
    Het bier vind zijn oorsprong in 1992.

     

    Het is een donkeramber biertje

    Met een licht beige schuimkraag

     

    Het is fruitig en hoppig

    Met een lichte bitterheid.

    Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.

    Helemaal niet slecht.


    Als afsluitertje konden we nog proeven van
    "Esprit De Vapeur Cochonne"
    Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne.
    Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.



    Klein en lekker maar gevaarlij !!!.


    Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel
    om nog eventjes na te genieten.




     
    Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette


    Jean-Louis lichtjes aan het indommelen.
    Of dromen van een nieuw biertje?

    Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel
    kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat.
    We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje
    bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.

    Brasserie Vapeur
    http://www.vapeur.com/

    28-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteren naar zotte verhalen over hop en zes biertjes proeven - Een ideale combinatie

    We waren al eens eerder uitgenodigd door onze collega
    bierproevers van HIC (Heerlijk Intens Consumeren)
    om samen de bieren van Het Anker (Mechelen) te proeven.


    Nu was het de beurt aan HOP (Heerlijk Objectief Proeven) om onze bevriende club  uit Ingelmunster te ontvangen.


    Vrijdag laatsleden (19 oktober 2007) was het zo ver
    In het prachtige zaaltje van Café Mozaïek waren er een vijftigtal leden van beide clubs
     samen gekomen om te genieten van de ludieke hoppe verhalen
    van Keteniersvoorzitter Guido Vandermarliere.



    Keteniervoorzitter Guido Vandermarliere.

    De Keteniers zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid v
    oor de geschiedenis van de ‘hoppecultuur’ in zijn brede betekenis.

    Daarbij wordt zowel gewerkt rond het:

    1. Verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften,
      foto’s en afbeeldingen.
    2. Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen
      die met de hop te maken hebben.
    3. Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk
      maken van deze zaken met het oog op
      het bewaren
      en het herinneren van deze hoppecultuur.

    Ze hebben meegedaan aan de Monumentenstrijd op Canvas en er een mooie finaleplaats aan overgehouden.


    zie : "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" op deze bierblog


    Guido Vandermarliere
    Een  'meester' verteller die alles wat men nooit wilde weten
    over de hop en het bier
    weet


    Tussen de verhalen in schonken wij zes biertjes (in proefglaasjes)
    gebrouwen met hop uit de streek van Poperinge.


     

     De 6 biertjes allen gebrouwen met hop uit het Poperingse.
    vlnr : Petrus Oude bruin - Poperings Nunnebier - Jessenhofke,
    't Maartje van Heule - Père Noël en Mikkeller 



    HIC en HOP maakten er een aangename avond van.
    De mooie en gezellige locatie "De Mozaïek" was vroeger nog een Koetshuis.




    Door de boeiende verhalen van Guido was het
    ondanks de grote opkomst muisstil in de zaal.

    Enkele zotte verhalen die hij op een aangename en boeiende manier
    wist te vertellen


    Hoe den hommel geschapen werd
    Hymele of humele
    Gambrinus of Cambrinus
    Taverniers en de Ieperse costumen
    Het kraaien- en hopmotief
    Keien in de kop
    enz...





    Naast luisteren, was proeven een aangename bijkomstigheid.


    De Bieren met hun hop

    in deze 6 bieren waren een 10-tal verschillende hopsoorten uit het Poperingse aanwezig.
    Target, Magnum, Challenger, Northern Brewer,
    Fuggle, Golding, Saaz,
    Styrian Goldings, Brewersgold,
    Hallertau.
    + 2 Amerikaanse : Cascade en Amarillo



    1) Petrus - Oud Bruin (Brouwerij Bavik - Bavikhove)
    http://www.bavik.be

    Alc : 5,5 %

    Gebruikte hop

    *Target (Bitterhop) - Eerste Engelse superalfahop (1972)
    *Magnum - Super-Alfa-Hop (bittrehop)
    Droge hopbellen =  Target

    Het bier rijpt ongeveer 24 maanden op eiken vaten.
    Daardoor verkrijgt Petrus Oud bruin zijn licht zurig karakter.
    Het matige alcoholgehalte maakt van dit bier de perfecte dorstlesser.
    Een lekker bier om mee te beginnen.
    Bijna alle aanwezigen waren te vinden voor dit bier




    2 ) Poperings Nunnebier (Brouwerij Verhaeghe - Vichte)
    http://www.proximedia.com/local/breweryverhaeghe/


    Alc : 7%

    Gebruikte hop

    *Challenger - Een Ambivalente hop of fijne bitterhop
    *Northern Brewer (is een bitterhop, een distinctieve droge hop voor volmondige bieren).

    Hopboer Joris Cambie

    Er werdt geschreven dat het Poperings Nunnebier gebrouwen wordt met Buvrinnehop. 
    Wetende dat dit bier ontstaan is tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge
    en dat Buvrinnehop nergens meer te vinden is.
    was dit een grapje waar veel leken intrapten.

    Verder stond nog :
    "Buvrinnehop is een zeldzame, erg oude aromavariëteit, die eigenlijk weinig opbrengt.
    Ik heb er nog slechts tien planten van staan, die ik kweek op biobasis.
    Het is dus heel exclusief.
    Brouwingenieur is Johan Lefever: ,,Het nieuwe bier is origineel,
    ik testte het eerst uit in een microbrouwerij.
    Het Poperingse Bierproeversgenootschap vond het erg geslaagd.
    Het wordt nu gebrouwen in brouwerij Verhaeghe in Vichte,
    met water, tarwe, gerst en hop.
    Het is vooral de hop die de typische smaak bepaalt".

    Niet slecht.  Maar ook geen echte hoogvlieger.
    Het biertje is eerder commercieel.
    De meeste aanwezigen dronken het graag maar vonden niet
    het beste bier van de avond.






    3) Jesenhofke  (Proefbrouwerij - Lochristi)
    http://www.jessenhofke.be/

    Alc : 8%

    Gebruikte hop

    Challenger (Ambivalente of fijne bitterhop)
    Fuggle ( Aromahop - Een Engelse hop +/- 1900
    Golding (Aromahop – Traditionele Engelse hop - 1790

    Hopboer Joris Cambie.

    Mag gerekend worden als een van de beste bieren van de avond
    de meeste aanwezigen vonden dit een heel lekker biertje.
    Jessenhofke is een biobier






    4) Maartje van Heule Tripel (’t Brouwkot – Gullegem)
    http://www.brouwkot.be/

    Alc : 8,5%

    Gebruikte hop

    *Saaz hop - pellets+ bloemen (Aromahop) Tsjechische hop met een lange en sterke traditie
    *styrian goldings pellets  (Oud-Engelse hop – 1790) - Een beetje

    De saaz hop gebruiken ze in pellets in de kookketel (bitterhop) en als
    laatste gebruiken ze de saaz bloemen om hun wort te wassen door de
    hopzeef.
    Dit om een extra aroma aan het bier te geven, en tevens om te filteren
    (2 vliegen in 1 klap als het ware).
    In de hopzeef gaat een combinatie van verse saazbloemen maar hoofdzakelijk
    de overjaarse hop, omdat ze niet meer willen aan bitteren.
    aldus
    Brouwers : Björn Desmadryl (Technieker bij Liefmans)
    en Kim Olievier (biotechnologe)
     

    Dit bier werd gebrouwen tgv De Tinneksefeesten in Heule
    Het is een gezelschapsbier.  Slechts 500 liter gebrouwen. 
    Het bier is dit jaar niet meer te krijgen.
    Ik heb de laatste dozen kunnen aanschaffen.
    Met dank aan Peter van 't Rusteel.

    Over dit bier waren de meningen verdeeld.
    Sommigen vonden het beste bier van de avond
    Anderen vonden het minder (iets te veel koriander).
    Het was ook een van hun eerste (naast Netebuk) bieren dat deze
    nieuwe brouwerij 't Brouwkot brouwde.
    Zeker geen slecht begin!

    Het origineel etiket deed ons terug denken aan
    de inmiddels verdwenen brouwerij "De Zwingel" uit Harelbeke.





    5) Père Noël (De Ranke – Dottenijs)
    http://www.deranke.be/

    Alc : 7%

    Gebruikte hop:

    *Brewersgold (Bitterhop – Duitse hop - 1934
    *Hallertau (Bitterhop of Aroma) - Duitsland
    Verse hopbellen.

    Deze gekende klassieker mag ook als één van beste van
    de avond beschouwd worden.
    De meeste vonden het een heel lekker Kerstbier..




    6) Struise Mikkeller (De Struise Brouwers) IPA bier
    http://struise.noordhoek.com/eng/

    Alc 9%

    Gebruikte hop (35 Kg)

    *Magnum(Bitterhop)
    *Challenger (Aromahop)

    + 2 Amerikaanse hoppen nl.  Cascade en Amarillo

    Indian Pale Ale 9°, which was developed by Struise and the Mikkeller Brewery Denmark.
     
    Een dubbele IPA van 130 EBU
    Het is gebrouwen sinds april 2007
    met zes maanden lagering alvorens het bottelen kon plaatsvinden.

    Dit vonden de meeste het beste bier.

    We kregen het als primeur.
    Bedankt Urbain van De Struise.


    Alle bovenstaande bieren zullen nog afzonderlijk besproken worden
    op deze blog

    27-10-2007 om 09:38 geschreven door William Roelens


    24-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.

    Het is al iets meer dan een jaar geleden dat Brouwerij Duvel Moortgat de succesvolle streekbierbrouwerij Achouffe overnam.  

    Brasserie Achouffe gelegen in het hart van de Ardennen
    en op een boogscheut van Houffalize werd in 1982 opgericht door
    twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts.
     

    De brouwerij werd door de noeste inspanningen van beiden een enorm succes.
     
    De kabouters veroverden stilaan het Belgisch bierlandschap en
    werden geroemd over gans de wereld.
     

    Wie kent niet de heerlijke kwalitatieve speciaalbieren “Blonde La Chouffe”
    en de donkere “Mc Chouffe” in de traditionele 75cl flessen?

    Het internationale succes is ook Brouwerij Moortgat niet ontgaan.  
    Door de goede contacten tussen beide brouwerijen en de ambities van Achouffe
    op Internationaal gebied hebben geleid tot de overname van Achouffe door Duvel Moortgat.

     

    Maar hoe zit het nu met Brasserie Achouffe één jaar later?


    Oprichter Chris Bauweraerts was zo vriendelijk om voor mijn Bierblog
    een verslag uit te brengen over de evolutie bij Achouffe sinds de overname. 
     
    Hij nam zelf de exclusieve foto’s en mailde ze me door.
     
    Waarvoor hartelijk dank.



    Chris Bauweraerts met zijn unieke T-shirt van De Choufferie 2007




    Chris wist ons het volgende te vertellen :

     


    De Bierliefhebbers die dachten dat de overnamescenario
    van Br. D'Achouffe door DUVEL-MOORTGAT een sluitingsscenario was zijn er dik naast.
    Het is een ontwikkeling- en een samenwerkingsscenario. Het mag ook eens worden gezegd.

    Dit jaar heeft Achouffe volgende investeringen kunnen doen:

    15 000 vaten.

    2 ckt-tanks van 900 HL elk, deze moeten nog geleverd worden.
    ( wij hebben reeds 6 X 180 HL + 4 X 400 HL )

    Een tweede tankwagen van 300 HL om Bier van br. Achouffe naar de bottelarij
    in Fontenaille te vervoeren.

    Een "Anton Paar" meetapparaat. ( Kost: 35 000 € )

    Het krattenpark van br. D'Achouffe is gestegen tot 102 000 kratten.

    Aankoop 17 Ha grond in Achouffe.

    Bottelarij Fontenaille hadden wij twee terreinen langs de N30, die werden één gemaakt door aankoop van de gebouwen en terreinen die zich middenin bevond.
    Alzo is de beschikbare grond in Fontenaille 3 Ha groot.

    Het personeel steeg van 20 naar 26.

    De Chouffe-Bok-6666 is terug van weggeweest. OK, exclusief in Nederland te verkrijgen.

    De verkoop stijgt dit jaar met 40%...



    De allereerste vrachtwagen van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe.
    Moet op 15 september geweest zijn.
    Kwam P.O.S. materiaal halen voor Duvel vertegenwoordigers.



    Eddy, de allereerste chauffeur van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe.
    Nu komen er 3 opleggers per week !




    Achouffe 23 october 2007.



    Achouffe 23 october 2007. De linkse tank dient als extra-lagertank.




    CO2 druk maakt de tank leeg. Minder pompen minder oxydatie.




    De rechtse tankwagen is er dit jaar bijgekomen.






    Betonnen vloer waarop de 2 CKT's van 900 Hl moeten komen.




    De brouwzaal, de kookketel van 100 HL werd dit jaar eindelijk in gebruik genomen.




    Filtratiekuip 1




    Filtratiekuip 2 - vooraleer de borstel zijn natuulijk filtrerend werk doet.




    Filtratiekuip 3 - wanneer de borstel haar filtrerend werk is begonnen.




    Het zijn moderne tijden...




    Wat u achter de bomen ziet is een deel van de 17 Ha
    van Duvel-Moortgat-Achouffe




    Het terrein en de gebouwen van Fontenaille. Een lap grond van 3 Ha




    Het terrein van Fontenaille met de bottelarij op de achtergrond.




    Foto bottelarij.




    Een hele symboliek. De camionette van DUVEL nu actief in Achouffe.


     


    Koosher Bier.




    Mooie verpakking voor Houblon Chouffe... of wat anders...

    Uit een persbericht blijkt dat de brouwer van speciaalbieren Duvel Moortgat over het eerste halfjaar van 2007 uitstekende resultaten geboekt heeft.
    De nettowinst steeg met 17,6 procent tot 5,7 miljoen euro,
    terwijl de omzet met 20,6 procent toenam tot 42,6 miljoen euro.

    Duvel Moortgat dankt de forse omzetgroei voor iets minder dan de helft
    aan Brasserie d'Achouffe, dat in september vorig jaar werd overgenomen.
    De rest van de groei is echter organisch.
    Zonder rekening te houden met de Brasserie d'Achouffe
    bedraagt de organische omzetgroei 12,2 procent.

    http://www.achouffe.be/
    http://www.duvel.be/

    24-10-2007 om 14:39 geschreven door William Roelens


    22-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij t'Gaverhopke in feeststemming!

    Brouwerij t'Gaverhopke in feeststemming!





    Het Gaverhopke in feeststemming!

    Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in
    brouwerij ‘t Gaverhopke in Stasegem een verwelkomingsweekend plaats.

    De reden hiervoor was, dat het jonge koppel Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne
    de roerstok overnemen van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens. 

    Het jonge paar mag zich sedert 1 oktober 2007 al de nieuwe eigenaars van de zaak
    noemen maar het officiële startschot werd nu pas in het weekend gegeven.

    Brouwer Erik en Echtgenote zullen verder van een verdiende op ruststelling genieten.

    Ik denk dat we ze zeker en vast nog zullen
    terug zien in hun vertouwde omgeving


    Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne
    De nieuwe eigenaars van 't Gaverhopke.



    Tijdens het verwelkomingsweekend werd er ook aan de kinderen gedacht
    Twee clowns onderhielden de kids op een prettige manier.
    Naast figuren maken met ballonnen stond grimme op het programma.




    De kindergrimme had veel bijval bij het jonge volkje.



    Voor de geïnteresseerden was er op bepaalde tijdstippen een bezoek aan de brouwerij


    Bruno Delrue zorgde voor de rondleiding in de brouwerij
     


    Gudrun vroeger gezinshelpster bij familiehulp wordt nu de nieuwe brouwster.
    Haar zus Yorka zal haar af en toe bijstaan in de brouwzaal.

    Gudrun is nog een volkomen leek in het vak, maar ze heeft al een snelcursus brouwen

    gekregen van Erik Ameye.
    Ze zal zich volgend jaar laten inschrijven in de brouwerijschool van Gent.

    Het gamma bieren blijft ongewijzigd.

     

    Gaverhopke Blonde 8

    Gaverhopke Bruine 8

    Gaverhopke De twaalf 12

    Gaverhopke Kerstbier 8

    Gaverhopke Paasbier

    Gaverhopke Kriek 7

     
    Links een paasbiertje en rechts de Blonde van 8 al lachend
    geschonken door zaakvoerdster Gudrun


    De Gelagzaal






    De gelagzaal is één open ruimte en is volledig heropgefrist..
    De lichtgroene pasteltinten zorgen voor een gezellig interieur.



    De Brouwerij



    Gudrun Vandoorne een nieuwe sympathieke vrouwelijke brouwer
    in het Belgisch bierlandschap.



    De schrootmolen




    Twee van de drie roestvrije ketels. Rechts de Brouwketel.




    Vroeger was het een open gistkuip.  Daar het gisten nu gebeurt in gesloten
    gistingstanks (zie hieronder) wordt de kuip gebruikt voor de afkoeling van het wort.
    Via de platenkoeler gaat het naar de gistingstanks.





    De roestvrije gistingstanks




    Rotatieve afvullijn TA1600




    Eén van de twee kookketels in de bloemetjes gezet.




    Te koop.  Ambachtelijke Paté bereid met Gaverhopke blond.




    Te koop : Kratjes met 6 bieren.
    Feestverpakking met etiketering volgens uw wens.



    Voske en ik proefden er twee bieren
    Gavehopke Blonde en den Bruine van 12.


    Gaverhopke Blonde 8% Alc.Vol.
    Brouwerij 't gaverhopke - Stasegem
    http://www.tgaverhopke.be/



    Goudblonde tripel van 8°


    Goudblond van kleur
    iets wazig
    Wandklevig wit schuim.

    De neus is vrij moutig
    gistig.

    Het bier heeft een zoete aanzet
    kleine positieve toetsjes van alcohol
    Ook heel in de verte komen jeneverbessen eventje naar boven piepen
    Het bier is volmondig.
    Geen enkel bitterheid te bespeuren
     Voor wie van volmoutbieren houd zal dit zeker een lekker biertje vinden.



    Het nieuwe etiket van Blond ¨8°



    Gaverhopke Bruin van 12.  12%Alc.Vol.
    Brouwerij 't gaverhopke - Stasegem
    http://www.tgaverhopke.be/



    De donkere van 12°  kan men met een trappist vergelijken.


    Donker bier
    met een beige schuimkraag
    fijn wandklevig schuim.

    Zoete aanhef
    moutig
    chocolade toetsen - Tofee
    De smaak van rozijntjes
    ook weer die lichte alcoholprikkels die de smaakpapillen strelen.
    Heel diep een lichte hoppige bitterheid.
    Een prachtig degustatiebier
    Maar met zijn 12% Alc.  een gevaarlijke klepper voor als je nog moet rijden.
    Eéntje is meer dan genoeg!



    De etiketten zijn allemaal vernieuwd.
    Bruin 12°




    Bruno en Gudrun - Veel succes met de zaak !

    22-10-2007 om 23:45 geschreven door William Roelens


    18-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frioen - Het bier van het VOC - Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren - Beernem

    Zondag laatst (14 oktober 2007) zijn Voske en ik naar Beernem geweest.
    Meer bepaald naar het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC)
    in het Provinciaal domein Bulskampveld.
    Ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag had het VOC een biertje laten brouwen.
    Frioen is de naam.

    De verjaardag van het opvangcentrum viel juist samen met de
    "Opendeurdag Lippensgoed Bulskampveld".
    en de afsluitdag van de 'Week van het Bos'



    De mooie affiche met een doorkijkje!




    De weg naar het Lippensgoed badend in een najaarszonnetje.




    Een mooie doorkijk laat ons de pracht van het domein zien.







    Naast de voorstelling van het nieuwe bier waren er tal
    van andere activiteiten op het terrein.
    Workshops en infostanden rond natuur - Tentoonstellingen -
    Heks Epona en haar kruidenvertellingen.- Ponyritjes -
    Bezoek bij de vleermuiskelder enz... te veel om op te noemen



    De kinderen amuseerden zich kostelijk op de oude boerenkar


    VOC - Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren


    Wat kan een weg om een biertje te proeven toch mooi zijn.





    Het was heel druk op de binnenkoer waar de persconferentie doorging.



    Iedereen verzameld in de grote tent.


      
     
    De vier sprekers.
    Johan De Rycke Burgemeester van Beernem
    Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.
    Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus en
    asielbeheerder Katrien Werbrouck.


    Katrien Werbrouck stelde zondag nog een tweede nieuw initiatief
    van het Opvangcentrum voor. 'De gemeenten kunnen bij ons borden verkrijgen die zij op hun grondgebied kunnen zetten om de mensen warm te maken voor dieren in het wild.'
    Voorzitter Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen was aanwezig met een petitie tegen de toename van Europese wilde dieren in gevangenschap.
    Stichter van het vogelasiel, Martin Ninclaus, haalde in zijn toespraak uit naar de Brugse groenschepen Bernard Decuyper (CD&V) die ijvert voor de bestrijding van vossen in West-Vlaanderen. 'Het is absurd om te stellen dat hier één vos per hectare zit. In die redenering zouden er 314.000 vossen rondlopen die dagelijks een kip verorberen. Je kan nagaan hoeveel kippen dat zijn op een jaar. Degelijke kooien maken bestrijding trouwens overbodig.'
    Bron : Arne Frank - Het Nieuwsblad.



    De inzegening van het nieuwe bier Frioen.
    Op de foto : Burgemeester Johan De Rycke, Katrien Werbrouck.
    Martine De Roo Schepen van het Milieu en Jan Rodts






    De Frioen had geweldig succes bij de genodigden.


     
    'Frioen' is een andere naam voor een kneu, een kleine vinkensoort.
    Het is een hoppig biertje van zes graden dat in de
    Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen is.
    Het is gebrouwen met hoppe uit Nieuw Zeeland.
    Het zal permanent te verkrijgen zijn in het opvancentrum.
    Als het in de smaak valt, zal het ook later in de winkels verkocht worden.




    De Frioen is te verkrijgen in een 33cl en 75cl fles


    Frioen 6,5% Alc.vol.
    Proefbrouwerij - Lochristi
    http://www.proefbrouwerij.com


    Frioen, een biertje om van te houden.


    Blond biertje met een dikke witte fijne schuimkraag

    Het aroma is hoppig en fruitig

    De eerste smaak is fruitig en fris
    een lichte hopbitterheid streelt u smaakpapillen.
    De hoppige toetsen en de lichte bitterheid blijven mooi aanhouden.
    Het bier is aangenaam om drinken.
    Door zijn niet al te groot alcoholgehalte is het een perfect
    aperitief biertje die ook de dames zullen lusten.
    Het kan ook als een heerlijk degustatiebiertje dienen.

    Toch een van de betere bieren van De Proefbrouwerij.
    De Nieuw Zeelandse hop scoort hier met 100%



    Een heerlijke Frioen tussen de herfstbladeren.




    De bedoeling van het opvangcentrum is om gewonde dieren
    na een tijdje hun vrijheid terug te geven.
    Deze Frioentjes zitten nu nog opgesloten maar niet voor lang meer.


    In het winkeltje onder deze toren van het opvangcentrum
    kun je de bieren verkrijgen.

    http://www.voc-bulskampveld.be;

    18-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14de Nationale Bierhappening 2007 van BLES Zottegem

     

    Zaterdag 13 oktober trokken we met enkele HOP leden richting Zottegem.
    De 14de Nationale Bierhappening stond op het programma.
    Een belangrijk bierevenement ingericht door de
    Zythos vereniging BLES "Bierliefhebbers van de Egmont Stede"
    http://www.bles.be/

    Het festival was weer een voltreffer.
    Veel volk, leuke sfeer en wat belangrijk is :
    Er waren weer lekkere bieren te proeven van een tiental brouwerijen.

    Enkele primeurs :

    Van bierfirma "Het Alternatief" - Izegem was er de heel lekkere
    Piet Agoras te proeven. Een Amberkleurig biertje van 9% Alc.Vol

    De Hoevebrouwers van Zottegem kwamen uit met Nen Uts
    Een Ambertje van 7% Alc.Vol.
    Nen Uts is het Zottegems voor Egel

    Brouwerij Van Steenberge Bios uit Ertvelde
    kwam met een Moppie Blond
    Een Fruitig gerstenat van 8 % Alc.Vol.

    Brouwerij De Graal uit Brakel bracht
    Slock van 't vat mee
    Een hoppig biertje 6,5 %Alc.Vol. naar een recept van Carl Kins.

    lees ook op deze blog
    Slock van 't vat - Een Wereldprimeur in de Pado te Tielt.
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=294

    De andere bieren zullen later nog besproken worden op deze bierblog

    Ter gelegenheid van de Bierhappening
    had BLES een nieuw biertje laten brouwen bij brouwerij De Graal.
    Namelijk : Lekker Ding

    zie ook :
    Lekker Ding Tripel - het nieuwe BLESbier 2007
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=323

    Voor de fotoreportage van dit gebeuren
    heb ik hieronder twee lekker dingen waar u kunt op klikken
    Twee mooie dames die voor de heerlijke rijke Belgisch biercultuur hebben gekozen

    dan voor de zoete Coca Cola maatschappij.

    Klikt op één van hen en u bevind zich in de 14de Bierhappening

       

    16-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rendux Brune - Rendux Ambrée proeven in Rendeux (Ardennenverslag 2)

    Rendeux is een kleine gemeente gelegen tussen La Roche-en-Ardenne en Hotton. 
    Het is gelegen aan de kronkelende Ourthe.
    De Gemeente is redelijk groot in oppervlakte en ligt te midden van een uitgestrekte natuur.
    Het telt ongeveer een 2000 inwoners.  Maar wat belangrijk is !
    (voor ons bierproevers toch ),
    Rendeux heeft zijn eigen streekbiertjes.
    Rendux Brune en Rendux Ambrée.

    Deze bieren worden speciaal gebrouwen door
    Brasserie St. Monon voor de toeristische dienst.



    Rendux Ambrée en Brune

     

    Op de Route de Houtton en wel bepaald in het huisnummer 43
    kunt u het bier proeven en aankopen.

    Daar bevind zich Ferme de la Vallée een winkeltje met streekproducten
    of zoals het in de taal van Mollière zo mooi klinkt “
    produits du terroir”.






    Het winkeltje met allemaal streekspecialiteiten.


    Het winkeltje heeft een degustatieruimte en in de zomer een gezellig buitenterras.

    Op dit bloemrijk terrasje hebben we de twee biertjes geproefd

    Rendux Brune en de Rendux Ambrée.



     Het terrasje langs de baan Hotton - La Roche

     


    Rendux Brune 7 % Alc. Vol
    Brasserie St. Monon - Ambly
    http://www.saintmonon.be/
     




    Rendux Brune
    Het Biertje werd een beetje te koud geserveerd.



    Donker bier met een beige schuimkraag.

    Het schuim verdween snel.

    Het was ietsje te koud geserveerd

     

    Het bier heeft een moutig aroma

    Met chocolade toetsjes

     

    Het begin met een zoete aanhef

    De mond word gevuld met smaken van karamel

    Ook rozijntjes en een lichte portosmaak komen effentjes naar boven.

    Een licht honingsmaakje laat zich ook herkennen.

    Een lekker bier die zich vlot laat drinken.


     

    Rendux Ambrée 7 % Alc. Vol
    Brasserie St. Monon - Ambly
    http://www.saintmonon.be/
     




    Een lekker aperitiefje.
     


    Amberkleurig met een licht fijne witbeige schuimkraag

    Het schuim is wandklevig

     

    Een zoete aanhef

    Met een fruitige lekkerheid

    Ook lichte bittere toetsen komen de smaakpapillen strelen.

    Een mooie nabitterheid.
    Droge afdronk
    Een uitstekend aperitief biertje.

    11-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Pegasus? Een nieuwe trappist of een grove vergissing?

    Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het zag.
    Nu met ouder worden zijn er wel veel dingen die ik vergeet of die aan mij voorbijgaan.
    Maar dat ik mij niet meer kon herinneren dat er een nieuwe Trappist
    op de markt was of dat er ergens in België een Trappistenbrouwerij zou bijgekomen zijn,
     met als naam "pegasus"
    dan zou het toch erg gesteld moeten zijn met mijn herinneringsvermogen.

    En toch was het waar!
    Trappist Pegasus las ik op de bierkaart van een stationsbuffet.



    Maar ik denk niet dat een figuur uit de Griekse mythologie (zeg maar een gevleugeld paard)
     meteen in verband zou kunnen gebracht worden met de Trappistenorde :
    Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, (O.C.S.O).

    Ik heb er onmiddellijk de dienster bij geroepen hopende dat zij enige verklaring
    zou kunnen geven over deze wel heel nieuwe en bijzondere Trappist.

    ”Trappist Pegasus” zeg ze bijzonder fier “is een Leffe met picon”

    Na mijn ogen kon ik nu mijn oren niet geloven.
    Van welke zintuigen kon ik nog zeker zijn?

    ”Dat kan niet en dat mag niet” zei ik
    (al blij dat het niet mijn geheugen was die mij parten speelde).
    ”Leffe is geen Trappist” verduidelijkt ik haar
    ”Nee, nee, het is geen Leffe maar een Tongerlo gemengd met picon”
    verbeterde ze snel.

    Ze wist het blijkbaar zelf niet.
    Of het een Leffe of een Tongerlo is die gemengd wordt met Picon
    maakt geen verschil uit.  Beide bieren zijn abdijbieren en geen Trappist.

    Nu moesten Voske en ik de trein halen en andere mensen zaten te wachten op hun bestelling.
    Het ging me te lang duren om haar duidelijk te maken wat de naam “Trappist” precies inhield.
    Tenslotte was de jonge dame maar een dienster die haar job deed.

    De verantwoordelijke voor deze grove fout is de uitbater maar die was niet aanwezig.

    Beter zou hij dan op zijn kaart vermelden "Biercoctail Pegasus".
    Of die lekker is zal ik nooit weten want zo iets zou ik nooit bestellen.

    Tja vlug nog een fotootje nemen als bewijs en Zythos inlichten.


    Zythos en actie Trappist (bron : Zythoswebsite)

    http://www.zythos.be

    Zythos voert acties voor het geven van juist informatie aan de consument.

    Er wordt in de media en in de Horeca vaak nogal luchtig omgesprongen mer de naam Trappist.
    Er mogen echter slechts zeven brouwerijen ter wereld de naam Trappist gebruiken:

    Westmalle,
    Westvleteren,
    Achel,
    Chimay,
    Rochefort
    en Orval in België

    en La Trappe in Nederland.

    De naam 'Trappist' is een beschermde benaming,
    die enkel deze 7 kloosters mogen gebruiken.
    Het logo Authentic Trappist Product versterkt de bescherming van deze naam nog.



    Om meer duidelijkheid te scheppen in deze materie heeft Zythos een folder samengesteld, waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan welke de Trappistenbieren zijn, en aan welke voorwaarden een bier moet voldoen om zich met recht "trappistenbier" te noemen.
    De informatie kan u reeds terugvinden in het
    "dossier Trappist",
    of u kan de folder downloaden (in pdf) en afdrukken.
    Gedrukte exemplaren zijn te krijgen bij de groep acties.

    Ziet u in een bepaalde zaak of advertentie toch een abdijbier of een ander bier
    dat aangeprezen wordt als Trappist?

    Download uw bezoekrapport en zend het ons terug. (pdf -Word)


    Een echte Trappist
    Blonde Chimay van 't vat

    08-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen bier zonder hop.

    Dat de kwaliteit van het hedendaagse bier een groot deel aan hop te wijten is lijd geen twijfel.

    Want het plantje afkomstig van de bekende familie Cannabaceae
    (zijn enig broertje is Hennep of anders gezegd Cannabis sativa)
    zorgt voor de bittere smaak aan het bier.
     
    Het is ook verantwoordelijk voor de aangename aroma’s.
     
    De mooie stabiele schuimkraag en het
    het fungeert als
    natuurlijk conserveringsmiddel in bier.
    Hop is ook verantwoordelijk dat bier een gezonde drank is.

     



    Poperingse hopvariëteiten.
    Golding - Hallertau - Magnum en Target



    Dinsdag (2 oktober 2007) laatsleden had in het Hopmuseum van
    Poperinge een voordracht plaats door Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote.

    Geen bier zonder hop. 


    Tussen de dertigtal geïnteresseerden waren
    een zestal hopleden aanwezig. Paul, Piet, Thierry, Bianca, Voske en ik.



    De nieuwe Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse uit Menen (WVl)
    wil het museum internationale uitstralng geven als het
    "Hopmuseum van de Lage Landen''
    Hij gaf nadien het woord aan gastspreker Paul Delanote.




    Hopdeskundige De Hr. Paul Delanote gaf een deskundige uitleg
    over de Belgische hop.


    Hoe staat het nu met de hopteelt in België?

    De Belgische hop : feiten en cijfers 2006


    Het areaal
     

    Het totale areaal bedraagt in 2006 nog slechts 179 ha.

    Gemiddeld areaal per bedrijf : 4,8 ha
    En zeggen dat er rond de jaren 1900 in België nog 2000ha waren verdeeld
    rond de streek van Asse en Poperinge.
     
    Nu telt Asse nog slechts een 4 à 5 ha.
     
    De rest bevind zich rond Poperinge, Vlamertinge.


    Het aantal Belgische hoppetelers bedraagt 37
    waarvan er dit jaar weer twee afgevallen zijn.

    Dat het slecht gaat met de hoppeteelt is niet enkel in België voelbaar. 
    In heel de wereld is de oogst van hoppe gehalveerd.

    De variëteiten

    Het aanbod aan variëteiten evolueert in functie van de vraag :


    ALFA

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Target

    75.79

    243,33

    Hallertau Magnum

    45.12

    67,47

    Merkur

    1.74

    2,73

    Admiral

    4.04

    6,57

    Nugget

    1.60

    5,88

    Pilgrim

    1.54

    1,49

    Totaal

    129.83

    327,47


    DUBBELDOEL

    ha

    Productie ton/j *

    Wye Challenger

    19.83

    25,32

    Northern Brewer

    2.44

    3,34

    First Gold

    1.64

    0,57

    Brewers Gold

    0.76

    0,60

    Boadicea

    0.40

    0,15

    Totaal

    25.07

    29,98


    AROMA

    ha

    Productie ton/j *

    Golding

    13.89

    12,42

    Fuggles

    1.53

    0,57

    Marynka

    1.50

    2,50

    WGV

    0.80

    0,67

    Saaz

    1.58

    1,28

    Hallertau Mittelfrühe

    4.95

    6,21

    Totaal

    24.25

    23,65

    * Benaderd cijfer



    De hopproducten


    De Poperingse hop kan geleverd worden onder vorm van :
    -verse hopbellen, verpakt in balen type RB60
    -hoppellets: type 90 en type 45
    -hopextract: CO2-extract, superkritisch en vloeibaar.




    Na de interessante uiteenzetting kon men
     in het Hopmuseum de jaarlijks tentoonstelling van hopstalen bezichtigen.
    De stad organiseert deze gratis expositie in de marge van de nationale hopprijskamp
    ter promotie van de Belgische hopteelt




    Een 75 hopstalen van Belgische hop kon men hier bekijken.
    Netjes verdeeld over de Aroma- en bittere hoppen.




    Bij ieder hopstaal stond er een fiche met een puntenschaal.
    Het totaal van de positieve punten en aftrekpunten bepalen de kwaliteit van de hop.



    De uitslag van de hopkeuring 2007



    De Hr. Paul Delanote gaf uitleg op wat hop kon worden beoordeeld.
    Zitten er nog zaadjes in de hop bvb? 
    (sommige boeren laten die zitten voor het gewicht omhoog te drijven)
    Droogheidstoestand, Lupulinegehalte.
    Is er plantaardige en dierlijke beschadiging aanwezig?
    Hoe kunt u best hop ruiken enz...




    Hoplid Thierry Vanmullem bij de Pioneerhop
    een recente bitterhop afkomstig uit Engeland




    Conservator van het Hopmuseum Herman Degryse
    gaf aan Piet, Pol en mezelf enige uitleg over het hopmuseum

    Tijdens de tentoonstelling kon men proeven van een Hommelbiertje
    en het nieuwe Poperings Nunnebier.
     
    Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.




    Paté bereid met hop.  Een lekkernij uit Poperinge



    Nog niet zo lang op de markt
    Poperings Nunnebier.
    gebrouwen nav het Keikoppencarnaval

    Afzet van de Belgische hop

    Door de eeuwen heen : Het brouwen van bier
    Voedingssupplementen : Een nieuwe afzet met grote potentialiteiten
    Decoratie
    en Gastronomie : Hoppescheuten

    06-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teusser - Bertem - De Proefbrouwerij.

    Het Teusserbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe gemeentehuis op 22 september 2001 in Bertem. 

    Het bier valt zo goed in de smaak dat ze het nog altijd verder blijven brouwen.



     

    De naam Teusser komt van veehandelaar. 

    De Teussers kloppen met hun handen bij het verkopen van hun dieren.

     

    De naam van het streekbier brengt eer aan de stevige veekoopmannen van Bertem, de Teussers.



    Teusser - 7 % Alc. Vol.
    De Proefbrouwerij - Lochristi.
    http://www.proefbrouwerij.com/






    Een donkeramber biertje
    met een zeer fijne lichte beige schuimkraag

    De neus laat ons moutige aroma's ruiken

    De smaak is een zeer diepe moutige smaak.
    Niet zo zoet als karamel
    eerder de smaak van een roothoofdje
    Zoet met toch een aangename bitterheid die
    in de juiste ballans ligt met het zoete.
    In de verte heel diep verscholen - lichte anijs.

    Een heel lekker bier
    die de Bertemse teussers heel graag zullen drinken.
    Een moutig biertje met een heel aangename niet al te zoete smaak.
    Een van de betere moutige bieren van Andelot.
    10 bakken voor een kalfje?
    20? - 15?
    Verkocht !!!




    Het mooie buiketiket.
    Met twee teussers, de koe heeft niets te zeggen.



    Rugetiket.

     

    Bertem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant.

    De naam verwijst naar de moerassen van de Voer of naar de eigennaam Beert.

    Bertem ontstond als landgoed van de abdij van Corbie, te Frankrijk.

    Het dorp telt nog veel Teussers.

    Om die reden is de huisstijl van deze gemeente ook gebaseerd op het aloude

    Teussersgebaar.  Twee handen die het gebaar (handgeklap) uitvoeren waarmee de veeboeren een

    overeenkomst afsloten.


     


    Een lekker niet al te zoet moutig biertje.

    04-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur bij Picobrouwerij Alvinne te Heule
    Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2007 laatsleden opende picobrouwerij Alvinne
    haar deuren in de Mellestraat te Heule.
    Op zaterdag kwamen honderden genodigden opdagen.  

    De zondag was het weer raak. 
    Vele sympathisanten en geïnteresseerden kwamen de gloednieuwe brouwerij bezoeken.
    http://alvinne.be/

    Lees ook op deze blog :
    Heule, de nieuwe thuishaven van Picobrouwerij Alvinne


    Het trotse Alvinne Team
    vlnr : Glenn, Ine, Lien en Davy
    verwelkomden alle bezoekers met een stralende Alvinnelach.





    Ter gelegenheid van de opendeur hadden
    ze een éénmalig  Alvinne 'Oud Bruin' 5,2% Alc.vol. gebrouwen.
    Dit bier was verkrijgbaar van de tap.
    Er konden 33cl en 75cl flessen aangekocht worden.





    De talrijke genodigden konden naast het gamma Alvinnebiertjes
    ook genieten van de vele belegde broodjes.





    Talrijke genodigden kwamen de brouwers veel succes
    toewensen met hun nieuwe brouwerij.
    Hier
    Hildegard en Bas van Ostaden van bierfirma "
    De Leyerth" in gesprek
    met brouwer Davy Spiessens.




    Brouwer Glenn Castelijn heeft uitleg over de nieuwe brouwerij.
    Vlnr : Patrick De Waele brouwer bij Brouwerij Huyghe, 
    Glenn,  echtgenote van Patrick
    Gunther Mertens Secretaris en webmaster van de
    Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
    en Davy Le Roy, ondervoorzitter van de Bierliefhebbers van de Egmont Stede.






    Vlnr : Carl Kins (net terug van een bierjurering in Italië)
    Nino Bacelle van brouwerij De Ranke met echtgenote,
     In het midden met groene trui, Jozef Maes brouwer bij
    Van Honsebrouck en Glenn Castelijn.

     



    Op bepaalde momenten was het heel druk in de gezellige degustatiezaal.




    Voor de allerkleinsten was er een mooi springkasteel voorzien.



    Het snoepje van de opendeur dagen.
    PODGE BI STOUT - 11,2 % Alc.vol.
    De Alvinne 
    Podge Belgium Imperial Stout 
    gedurende 6 maanden gerijpt in een Eiken Calvados vat.




    Voor nog 78 foto's
    van de opendeurdag
    klikt op onderstaande foto



    02-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karel van Yedeghembier en Hopgaletten in het Wethuys te Watou

    Voske en ik bezochten een paar weken terug
    samen met onze vrienden Thierry en Bianca
    Het Wethuys in Watou (West-Vl)

    Het Wethuys is een stijlvolle Brasserie - Tearoom en eethuis met gastenkamers.
    http://www.wethuys.be/


    Het buitenterras met zicht op de markt van Watou.
    Bemerkt rechts van de parasol de schandpaal (17de - 18de eeuw)
     



    Het Wethuys is een historisch pand en was vroeger
    de ambtstwoning van Graaf Karel van Yedeghem,
    waarvan de schandpaal aan de gevelmuur een aanschouwelijke getuigenis blijft.



    De prachtige inkomhal.
    Rechts komt u in de gelagzaal.
    Via de trap bereikt u de gastenkamers.



    Bij het betreden van de gelagzaal vallen de gewaagde
    kleurencombinaties onmiddellijk op.



    De 1ste graaf, Karel van Yedeghem, huwde met Maria van Cortewyle te St. Omaars
    op 24 juni 1584.
    Hij bezat een sterke brouwerij nabij het Wethuys.
    Vanop het kasteel 't Blauwhuis bracht hij weldaad naar dorp en streek.
    Later bouwde zijn zoon, Joannes, een nieuw kasteel (1610 - 1620) in de
    huidige Vijfhoekstraat waar de originele inrijpoort nog te zien is.



    De mooie toog.  Rechtdoor via een kleine trap
    komt u in een hoger gedeelte van de taverne.




    Filip IV verhief op 18 juni 1629 Watou tot Graafschap.
    Hun praalgraven met beeltenis vindt u vooraan in de St. Bavokerk.
    Het kasteel werd in 1793 verwoest door generaal Vandamme van de kasselrij Cassel die de Watouse welvaart niet kon dulden.
    Een neoklassieke woning 'Nieuw Kasteel' werd opgetrokken in 1813.




    Rood en wit gecombineerd met grijstinten geven de brasserie
    een stijlvol cachet.




    Het Wethuys (15de - 16de eeuw) was een vergader- en schepenhuis
    voor het bestuur van de Heerlijkheid en het Graafschap.
    Het werd door de graven in 1839 verkocht aan Fidelis Debergh.




    De originele prachtige open haard. Ode aan de hop.


    In 1862 werd de brouwerij 'De Gouden Leeuw' door brouwer
    Joris Van Eecke verbonden met het Wethuys.
    Albert Van Eecke (brouwer van de Kapittelbieren) verbouwde het pand.
    De originele open haard met zijn keramiek als eerbetoon aan de 'patroon'
    van Watous kerk en hoppenat en de houten inbouwkasten getuigen nog van een rijk verleden.
    (bron : De folder van het Wethuys)



       

      
    Het bovenste gedeelte van de gelagzaal.
    Waar het ook gezellig vertoeven is.




    Regelmatig worden andere kunstenaars uitgenodigd.




    Karel van Yedeghem, het huisbier van het Wethuys.



    Het Wethuys beschikt ook over een eigen huisbier.
    Mevr. Nadine d'Hont De moeder van uitbaatster Barbara Sedeyn heeft vroeger nog
    de brouwerijschool gevolgd in Gent.
    Samen met buurman Van Eecke maakte ze een eigen recept.

    De naam van het bier werd vlug gevonden.



    Karel van Yedeghem - 5,5 % Alc. Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou
    http://hommel3.tripod.com/




    Karel van Yedeghem, een Special Belge uit Watou.


    Het biertje is amberkleurig met een fijne witte schuimkraag.

    De neus is vrij moutig.

    De smaak is zoet
    moutig met lichte fruitige toetsjes.
    Het bier mocht naar mijn smaak ietsje meer body hebben.

    Het is een licht biertje, niet te zwaar en goed verteerbaar.



    Het bordje gemengd mag er best zijn.


    We werden door de vriendelijke uitbaters uitgenodigd op
    de voorstelling van hun Hopgalette.
    Een hopgalette is een soort pannenkoek waarin lupiline-extract in verwerkt word.
    Lupiline is het Goudkleurige ,harsachtige poeder die in de hopbel zit.

    Deze voorstelling vond plaats woensdag laatsleden (26 september 2007)
    in het bijzijn van De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen



    De Hr.Serge Coudron
    verwelkomde de honderden genodigden en
    stelde de historische folder 'Het Wethuys' voor.




    Historicus Drs. Kristof Papin had het daarna over de ontwikkeling
    van de hop door de eeuwen heen.





    De voorstelling van de hopgalette gebeurde door
    De Hr. Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen




    Daarna konden de genodigden de vele mini hoppegaletten proeven

    Er waren verschillende hopgaletten te proeven
    met Watou-kaas,
    met zalm en spinazie,
    met hesp
    met Champignons
    en vegetarisch.

    De pannenkoeken waren vergezeld met bieren uit Watou of
    een cider uit Normandië.



    Voor een fotoreportage
    over de voorstelling van deze lekkernijen
    klikt op onderstaande foto



    Telenet Foto

    01-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker Ding Tripel - het nieuwe BLESbier 2007

    Dinsdagavond 25 september 2007 had in de Raadszaal van het Stadhuis van Zottegem
    de voorstelling plaats van het nieuwe BLESbier 2007.

    'LEKKER DING TRIPEL'



    Voorzitter BLES, Johan De Vleeschouwer geflankeerd door :
    rechts Zottegems Schepen voor C
    ultuur en Patrimonium Dirk Van Herzeele
    en links Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer.




    Een fiere voorzitter Johan De Vleeschouwer sprak de talrijke genodigden toe
    Hij kondigde naast het nieuwe BLESbier, de 14de Nationale Bierhappening aan.
    Dat het weer een gezellige bedoening zal worden staat nu al vast.
    22 brouwerijen met 73 bieren waarvan 41 bieren van 't vat
    moeten zorgen voor een onvergetelijke dag.
    Naast de volhouders en sterkhouders zijn er drie nieuwkomers
    l'Abbaye de Val-Dieu, De Hoevebrouwers en Buitenlust Bier.

    Nieuwe bieren op de Bierhappening zijn :
    "Netteken Honegems Honingbier" van De Glazen Toren, "Nen Uts" van de Zottegemse Hoevebrouwers, Arend Tripel van De Ryck, Vicardin van bierfirma Dilewyns, Piet Agoras van Bierfirma Het Alternatief, Livinus van Van Den Bossche en Valeir Divers van brouwerij Contreras.
    en natuurlijk het eenmalig gebrouwen BLESbier

    LEKKER DING TRIPEL



    Lekker Ding Tripel aanwezig in de mooie Raadzaal van het
    Stadhuis van Zottegem




    De naam zal voor veel oudere Zythologen en bezoekers van de vroegere Bierhappenings
    vertrouwd in de oren klinken.
     Wat niet vreemd is want het Blesbier 2001 noemde ook 'Lekker Ding'

    Waarom dit jaar er niet eentje uitpikken uit de lange rij vroegere BLES-Bieren dachten de
    Bierliefhebbers van de Egmontstede?
    Uiteindelijk viel de keus op "Lekker ding" editie 2001 maar dan in een versie van een Tripel.
    Dus het Lekker Ding slankt niet af maar neemt dit jaar in volume toe.
    van 6,5 % Alc. Vol naar 8,5% Alc.





    Bart Carrijn bestuurslid activiteiten en brouwer lichte de aanwezigen in waarom
    het uiteindelijk "Lekker Ding Tripel" is geworden.




    Vooreerst luid "Lekker Ding" een nieuw BLES-tijdperk in.
    Om de vereniging verder te laten groeien diende het bestuur zich te versterken
    en te verjongen. Wat inmiddels al is gebeurt.

    Ten tweede.  Het bleef niet bij het "fineteunen" van dit bier.
    Het was ook het eerste bier die een naam kreeg.
    (de numerieke naamgeving van voorheen werd opgegeven)
    En niet alleen een naam maar het bier kreeg ook een gezicht.

    Miss België Ilse De Meulemeester was indertijd de mascotte van Het Lekker Ding 2001.
    Ze schonk die dag eigenhandig de glazen vol, wat voor de mannelijke bezoekers
    een unieke ervaring was. 
    (En ik kan het weten want ik was er bij).



    Ilse DeMeulemeester het gezicht achter
    Lekker Ding 2001.



    Ten derde. "Lekker Ding"  was voor Bart Carrijn een unieke ervaring.
    Hij leerde André de Meulemeester kennen.  De brouwer van de inmiddels vergane brouwerij in Galmaarden.  Hij kreeg de kans om met "Lekker Ding" een recept te ontwikkelen en fijn te stellen.
    Hij kon een basis leggen voor de vele bieren die nog zouden volgen.

    En tot slot blikken de BLESleden en bestuur met "Lekker Ding" terug op de vele jaren die ze samen met mekaar mochten uitmaken met hoogtepunten en ook in moeilijker momenten.


    Het BLESbestuur met in hun midden
    Burgemeester van Zottegem Herman de Loor en
    tweede schepen Dirk Van Herzeele




    Tweede schepen Dirk Van Herzeele was vol lof over BLES
    en hun bierhappening en sprak dat ze de moed niet mogen opgeven.
    Dat ze de BLESbieren verder moeten creëren met dezelfde passie en volharding.





    De talrijke opgekomen genodigden luisterden aandachtig
    naar de drie woordvoerders van de avond.






    LEKKER DING TRIPEL - 8,5% Alc.VOL

    naar een recept van BLES
    Ontworpen door Bart Carrijn
    gebrouwen bij De Graal - Brakel


    Blond met een mooie dikke witte schuimkraag
    Het schuim is wandklevig.

    Het bier laat u bij het ruiken onmiddellijk kennis maken met
    een lekker kruidenboeket.
    Een beetje een Oosters aroma

    De smaak is kruidig
    Komijn dringt zich onmiddelijk naar voor.
    zonder echt storend te worden.
    Toetsen van peper en ook in de verte hoppige prikkels
    Het bier smaakt lekker fris
    het heeft een mooie lichte nabitterheid
    en een droge afdronk.

    Een zeer lekker bier
    goed in evenwicht.

    Opletten!  Het drinkt heel vlotjes en u verlangt al vlug naar een tweede.
    Met zijn 8,5 Alc. % kan dat lekker ding veranderen in een gevaarlijk ding.
    alhoewel...een lekker gevaarlijk ding kan ook prettig zijn.




    "Lekker Ding Tripel"
    Niet enkel mannen zullen smelten voor dit lekker degustatie biertje.
    maar ook vrouwen zullen dit kruidig biertje zeker kunnen appreciëren.




    Bij het binnenkomen van de Raadszaal werden we onmiddellijk bediend
    door BLES-ondervoorzitter en redactielid David Leroy.
    Geen schrik er is nog voldoende bier voor de Happening.


     




    Het etiket en het bierviltje
    met een foto van 8 lekkere dingen.
    De Echtgenote's van de bestuursleden.
    V.l.n.r. : Marleen, Myriam, Marleen, Karine, Ine, Hilde, Ann en Nadine




    Beste bezoekers van dit Bierblog
    Allen daarheen !!!

    14de Nationale Bierhappening
    13 oktober 2007 in de feestzaal van de
    Bevegemse Vijvers - Zwembadstraat te Zottegem
    en dit van 14.00 tot 22.00

    http://www.bles.be/

    27-09-2007 om 11:40 geschreven door William Roelens


    26-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans Belgisch Bierfestival - Le Bizet - Komen

    Voor de derde maal richten de Lions Clubs Bondues en  Comines Europe in het weekend van
    15 en 16 september 2007
     
    het Frans-Belgisch Bierfestival in.
    Het doel is
    sociale acties in de gehandicaptenzorg te financieren.

    Ditmaal was het niet in de tent onder de wieken van Soetense Molen in Komen Waasten,
    maar het bierfestival nam een heel eindje verder plaats nl. in de sporthal van Le Bizet.
    Na de zaterdag het BAB Bierfestival van Brugge bezocht te hebben
    keken we nog vlug in ons Franse woordenboek en trokken Voske en ik
    op zondag richting de Franse grens.



    De sporthal van Le Bizet
    De organisatoren hadden terug hun best gedaan om ze
    bierfetivalminnend te maken.




    Bonnetjes en glaasjes te bekomen buiten de sporthal.
    Bierlijsten waren er niet.
    Door de afwezigheid van toch veel brouwers konden de organisatoren
    ze waarschijnlijk niet meer tijdig opmaken.  Jammer.



    Le Bizet
    is een dorpje in de Belgische faciliteitengemeente Komen-Waasten (provincie Henegouwen)
    Het gehucht is gelegen op het grondgebied van deelgemeente Ploegsteert.  Tot 1963 behoorde het tot de provincie West-Vlaanderen. Ondanks het feit dat Le Bizet geen deelgemeente is, heeft het toch een eigen postnummer gekregen: 7783.

    Le Bizet is gelegen dichtbij de Leie.  Opvallend is dat de Belgisch-Franse grens dwars door een straat loopt in de bebouwde kom die zich verder uitspreidt in de Franse gemeente Armentiers.

    Men kan dit bierfestival moeilijk vergelijken met de Festivals die we als Zythologen gewoon zijn.
    Het is eerder een groot bierfeest met veel muziek dan een festival waar enkel maar geproefd kan worden in een eerder serener omgeving.




    “De Association Tonic Music”
    De naam doet eerder denken aan techno and house music.
    Nee hoor, een zanger, een orgeliste, slagwerk en een dame met een beltrommel
    vormen deze formatie.  Keiharde Variété Musette.



    We zitten aan de schreve, aan de frontière met de regio Nord van Frankrijk. 
    Dus… dit wil zeggen de Musette is hier heel populair.
     
    Nu heb ik niks tegen een paar mooie musettenummertjes, het is tenslotte het geluid van Parijs.
    Maar… er zijn toch grenzen.
      
    Een godganse  namiddag er moeten naar luisteren is toch een beetje van het goede te veel.
     
    Vooral als de zanger Francis Gaumont er soms compleet naast zat.
    Ook het aantal decibels deed de oren geen goed.





    Ook dit is het Frans-Belgisch Bierfestival.
    Iedereen moet recht staan en mee in de handen klappen.



    Dit jaar had het festival toch wat van zijn pluimen verloren. 
    Verscheidene brouwers waren niet komen opdagen.
    Er was geen bierlijst voorhanden.
     
    Veel standen waren uitgebaat door mensen die in feite niets van bier afwisten.
       Wat ook stoorde was, als iemand naast u frieten zat te eten (te koop in de zaal)

    Ik kan u verzekeren dat ge uw neus heel diep in het glaasje moet steken om
     de bieraroma’s te kunnen opsnuiven.




    Omdat er constant in de zaal animatie zou zijn zong
    Michel Lemaire tijdens de onderbreking van Tonic Music enkele populaire bierliedjes.
    Michel was tussen 1961 en 1997
    Productieleider en chef van de R.T.B.F. Radio en Televisie.


    Maar niet getreurd. 
    Voske en ik hebben er het beste van gemaakt.
     
    En ons laten meeslepen in het volkse gebeuren van zo’n manifestatie.
    Het heeft trouwens ook zijn charmes.
    De inrichters zien het op hun manier en dat moeten we respecteren.


    We hebben ook enkele nieuwe biertjes kunnen proeven en daar gaat het tenslotte om.







    Van Brasserie Artisanale St. Alphonse uit Vogelgrun (Elzas)
    proefden we Pater Rhénus Spéciale van 't vat. - 6%Alc.Vol.
    Een koperkleurig biertje met een moutige neus.
    De smaak was zoet die vlug overging in een lichte bittereheid
    Een goed evenwichtig bier met Hoppige en fruitige toetsjes.
    Heel lekker en fris

    De St. Alphonse Ambrée - 7,5% Alc.Vol. (zie foto) was een lichtbruin van kleur
    met een neus van karamel, chocolade.
    De smaak was ietsje flauw, maar na enige tijd ontpopte zich een boeket van
    chocolade, toffé en caramel. (voor de liefehebbers van zoet)
    Ietsje te plakkerig.










    Van Brasserie Pays d'Oc uit Nébian (tegen Montpellier)
    proefden we hun twee biologische bieren
    La Naevius en Cervoise (zie foto's hierboven)

    La Naevius is een tarwebiertje van 5,9 Alc.%
    Blond met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
    Het biertje is bijna reukloos.
    De smaak is zurig met een typische tarwesmaak.
    Een bier met weinig body.

    La Cervoise is een honingbiertje van 5,9Alc.%
    gebrouwen met aromatische planten.
    Het is blond met een witte schuimkraag.

    De neus is een gistaroma
    en zeer sterke honingtoetsen.
    Het heeft een zeer kruidige smaak
    die vlug komt storen.

    Beide bieren konden ons niet echt bekoren









    Van Brasserie du Lycée Agricole de Douai proefden we
    l'Escreboise Blonde Noix 6,5 Alc %
    (zie hierboven)

    Een goudblond biertje.  Wazig en met een lichte koolzuurpareling.

    De neus is verrassend
    Porto en toetsen van noten

    De smaak is zurig
    de basis is waarschijnlijk witbier.
    Het is een verfrissend biertje
    In de achtergond smaakt ge noten.

    Geen slecht bier maar is geen doordrinker
    De smaak zou vlug kunnen vervelen.





    Het was tijd om eens een Belgisch biertje te proeven.

    We kozen voor Ultradélice van Brasserie Ecaussinnes

    Een donkerbruin biertje van 8 %Alc. Vol.
    Een mooie beige schuimkraag.

    De neus moest in het begin niet te veel aroma's opsnuiven
    maar nadat het bier een beetje opgewarmd was
    kwamen aroma's van karamel en vanille vrij.

    De smaak is zoet
    Karamel en chocolade geven het bier de gewenste smaak.
    Het bier is volmondig.
    Een degustatiebiertje die velen graag zouden drinken voor de buis.









    Een nieuw biertje uit Watou was
    Bénédictus van 't vat. 8 % Alc. Vol.
    Dit vaatje mengbier van Kapittel abt en Kapittel blond kwam uit het labo van
    brouwerij Van Eecke.
    De bedoeling is om het op de Franse markt te lanceren.

    Het bier is donkerblond en helder met een dikke witte schuimkraag.

    De neus is mooi hoppig.

    De smaak is moutig met bittere toetsen
    Het heeft een goede balans
    fris maar gevaarlijk.
    Het heeft een mooie droge afdronk.

    Een mooie afsluiter van het festival Franco Belge.

    Naar huis toe rijdend zocht ik op de autoradio een mooie...
    Nee geen musette!!!

    26-09-2007 om 10:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!