Chuck Cook (Charles D. Cook) European Correspondent voor het Amerikaans tijdschrift Celebrator Beer News mailde me of hij me zou kunnen ontmoeten in het Brugs Beertje in Brugge.
Hij had een foto van mij gepubliceerd in de Celebrator en wou me een kopie bezorgen van het artikel The Beer Woman of Belgium waar de foto was bij afgedrukt.
Samen met een Amerikaanse vriend en Carl Kins zou hij tijdens zijn
verblijf in België van de gelegenheid gebruik maken om enkele brouwerijen te bezichtigen. Van mijn kant kon het niet beter passen want Voske en ik kregen van mijn dochter en schoonzoon een driedaags verblijf in Brugge cadeau. Een leuk verjaardagsgeschenk om tijdens de Kerstdagen Brugge te bezoeken.
Dus afspraak op donderdagavond 13 december om 18.00u in het Brugs Beertje.
Het Brugs beertje bevind zich in de Kemelstraat een zijstraat van de Steenstraat gelegen tussen de Markt en het Zand.
De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag. Vandaag is er keuze tussen méér dan 300 verschillende belgische bieren. De vijf bieren van het vat wisselen regelmatig.
't Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé. Een leuke bruine kroeg die warmte uitstraalt. Waar de Belgische biercultuur hoogtij viert.Waar nog op een deskundige manier door Daisy de sympathieke uitbaatster en haar team de Belgische bieren met liefde worden behandeld.
Een echte praatkroeg waar naast Nederlands bijna alle talen van de wereld te horen zijn. Wie er nog nooit geweest is en graag als bierminnend persoon beschouwd wordt zou zich nu onmiddellijk moeten richten tot Sint-Arnoldus de schutspatroon van de brouwers en vergiffenis moeten vragen.
Vanaf nu tot na de eindejaarsfeesten bied het Brugs Beertje u Kerstbieren aan. 25 Kerstbieren als voorbode op de 25e verjaardag van het café! Verschillende van deze Kerstbiertjes zullen ook van 't vat kunnen gedegusteerd worden.
We dronken om te beginnen een Winterkoninck van 't vat Op de foto Voske, Carl Kins, Uitbaatster Daisy en Chuck Cook (rechts) en een Amerikaanse vriend.
Winterkoninck - 6,5 % Alc.Vol Brouwerij De Koninck - Antwerpen
Robijnrood van kleur Romige schuimkraag die nog al snel verdwijnt
Fruitige en moutige neus
De aanhef is zoet. met lichte bittere toetsjes ook een smaak van gebrande mout. Het mag als een doordrinker beschouwd worden. Voor mij mag het gerust wat meer body hebben.
Ondertussen was Johan Brandt er komen bij zitten. Johan is de brouwer van brouwerij De Regenboog uit Assebroek (Brugge) Een goedlachse artisanale bierkunstenaar.
Net als de Engelsen hebben Amerikaanse bierliefhebbers altijd uit eigen land een paar flessen Nationale biertrots mee. Ze delen het bier maar al te graag met Belgische bierfanaten. En wat is er nu gezelliger dan te genieten in groep van een biertje?
Zo hadden ook Chuck Cook en zijn Amerikaanse vriend twee 75cl flessen bij.
Een Barleywine van Legend Brewing Co. en een Noël de Calabaza van Jolly Pumpkin Artisan Ales
Mits toelating van Daisy mochten we de beide biertjes proeven. Op de foto schenkt Daisy de Barleywine uit in kleine proefglaasjes.
De neus is fruitig sinaas, banaan Ook karamelprikkels
De eerste slok is prachtig We ondervinden meteen dat we met een zware klepper te doen hebben. Kruidige smaken afwisselend met karameltoetsen een mooie hopbitterheid. zeer lichte positieve alcoholtoetsen wat meteen duidelijk is dat de alcohol goed verborgen zit. Een prachtig warm complex bier.
Een kanjer van een Amerikaanse Gerstewijn.
Het tweede Amerikaanse biertje dat Daisy ons uitschonk was het kerstbier "Noël de Calabaza".
Donker bier met een beige mooie middelmatige schuimkraag
De eerste neus is die van geuze. Iets rustiger. licht zurig en fruitig (kers) Wilde gistaroma
De smaak is fris zacht, Fruitig en zurig toetsen laat een droge bitterheid na Een heel speciaal bier.
Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended velen zullen twijfelen of dit wal een Kerstbier is. Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.
Kerstbier met Brettanomyces
Gezelligheid troef in het Brugs Beertje. Hoe kan het anders? Lekker bier, leuke praatgasten en een schat van een uitbaatster.
Daisy had voor ons ook een verrassing in petto Volledig nieuw van Rodenbach! "Vin de Céréale"
wijnachtige smaak Een mooie vinificatie en rijping op hout Madeira prikkels heel diep zacht zurige toetsjes fruitig Alcoholische prikkels in de verte Heerlijk biertje
Het bier is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder Nr 132
Vin de Céréale - Lees op de wikkel het nummer 132 van het foeder waarin het bier gedurende drie jaar rijpte.
We proefden van het flesje 16662
Brouwer Johan Brandt tracteerde ons daarna met zijn eigen bier 't Smisje Grande Reserva Een bier 6 maanden gerijpt op een whiskyvat.
Fier toont Johan zijn exclusief biertje.
't Smisje Grande Reserva - 11 % Alc.Vol Brouwerij De Regenboog - Assebroek (Brugge)
Donker amber met witte schuimkraag
De neus is kruidig Karamelmout laat zich opmerken Vanilleprikkels ook de Alcohol komt naar boven
De smaak is vrij zoet met kruidige toetsen Kardemom - Peper de toetsjes alcohol geven het bier een warm gevoel. Misschien ietsje te veel! Heel lekker complex degustatiebier
11% Puur genot. 't Smisje Grande Reserva
Voor mijn verjaardag trakteerde ik nog met een Smisje Kerst Een prachtige donkerrode Gerstewijn voor verdere beschrijving van dit bier lees hier
Carl en Chuck dronken een Smisje Calva Reserva Een biertje gerijpt op een Calvadosvat.
Een zeer geslaagd sluitstuk van onze eerste dag in Brugge met dank aan Daisy van 't Brugs Beertje voor de gastvrijheid en ook dank aan Johan Brandt, Carl Kins en de Amerikaanse vrienden voor de gezellige babbel.
Zaterdag laatst nam voor de 5de maal "DE BONTE DAG VAN HOP" plaats in Café "De Klokke" te Gullegem.
De organisatie berustte voor de vijfde en laatste maal op de schouders van Pierre, Gilberte, Voske en ik.
Dus wie geroepen voelt om dit jaarlijks evenement verder te zetten laat maar van zich horen !!!
Wat was er zoal gratis te proeven? Een kleine opsomming : Oude en nieuwe kelderresten : Zinne bier Chrismas Verhaege Aged Pale Bush Noel La Divine Abbataile Content Saison Regal Saison Silly Barbar winter bok Facon extra stout Gordon Finst gold Podge stout De Graal gember Gageleer Pere Noel Speciaal De Rijck Belle vue Saint Monon honig Saison 1900
Mariage Parfait
Oude Geuze Hanssens
Oude Geuze 3 Fonteinen
Cantillon - Lou Pepe
Girardin geuze (wit)
Belle Vue oude geuze
Chimay grand reserve
Proefbrouwsel van Luc Vermeersch en Paul Vanneste. Het bier en de amateur-brouwerij hebben nog geen naam
Bier die enkele Hopleden meebrachten:
Stacegem Reserve
La Vieille Bon Secours - Caulier
Geuze Chapeau - De Troch
Scoubidou - Caulier
Double Enchien - Silly
Steenfort - Les Maitres d'Orge - Vapeur
Cuvée 2000 - Lefebvre
Ambrel - Duwac - Mouscron
Bière Cullinaire - Deca
Troublette - Caracole
La Bière de Belouil Dupont
Gouden Carolus
Dank aan mezelf
Sun Mortal.
Rendux Brune
Dank aan Thierry en Bianca
"Brigand" Jeroboam
75cl "King Cobra"
Dank aan Wacho
2 flessen Grande Chouffe van elk 1,5 L. 1 fles Uitzet Kriekbier van 0,75 L. 1 kruik Antiek Blond van 2 L. Dank aan Stefaan Demasure
1,5liter Piro bier
1fles Cannaster
1 fles Prior van 75cl.
Gouden carolus 1992
Dank aan Pierre Step
"Corsendonk" Jeroboam
Dank aan Jan en Veerle
Oude Geuze 3 fonteinen (gebotteld in 2001). Oude Kriek 3 fonteinen (gebotteld in 2001).
Dank aan Vincent Turpin
Hoppigaard
Dank aan Steven Vermeersch
Marietje Kerlut van amateur-brouwerij De havik
SCHENKING AMATEUR BROUWERS
Turelut
Marietje Kerlut
Kersenbier 2000
(met dank aan Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik"
t Steenputje 2007
(met dank aan Daniël Vandromme)
Golden Spelt
(met dank aan Alfons Dedeyne) Huisbrouwerij "Den Blauwvoet"
Proefbrouwsel
Kerstbier
(met dank aan Luc Vermeersch en Paul Vanneste)
't Steenputje van Brouw-amateur Daniël Vandromme
SCHENKING ERE-LID
malheur brut
geuze mort subite
kwak 75 cl
tripel karmeliet 75 cl .
Halleschelle Eerste Brouwsel Doos pindanootjes
Dank aan Taverne Pado
Spelt Gold van Huis-brouwerij De Blauwvoer
SCHENKING BROUWERIJEN en BIERFIRMA'S
Proefbrouwsel 10
Tripel Westmalle
(met dank aan Jan en Veerle Bierfirma Lupiline)
Captain Cooker Manukabeer
(met dank aan Dirk Standaerdt)
Eerste brouwsel Netebuk
(met dank aan t Brouwkot - Gullegem)
Mikkeller
(met dank aan de Struise Brouwers)
Proefbrouwsel The Black Hand
(met dank aan de Henegouwse Brouwerij GuiBac)
VOOR MEER FOTO'S VAN DE BONTE DAG KLIKT OP DE ONDERSTAANDE FOTO VAN THE BLACK HAND
De smaak is zoet (chocolade) met zurige trekjes te wijten waarschijnlijk
aan de Boekweit (Sarrasin)die in het bier verwerkt is.
Over de gehele lijn zoetig van smaak.
Het bier is ietsje te levendig (onrustig) om de smaak te bepalen.
Het mist ook ietsje body.
Een Kerstbier moet door zijn smaak en aroma een bepaalde warmte creëren
Dit bier komt niet tot rust in de mond en het geef niet de warmte van een Kerstbier waar ik naar verlang
Let op! Andere mensen zullen dit biertje wel graag lusten. Dit zijn enkel mijn eigen proefnota's. Wat ik over het bier denkt. Gelukkig dat smaken verschillen.
Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in het waalse Marche-En-Famenne (provincie Luxemburg).
Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.
La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van Marche-En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw)
Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels
ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.
De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.
Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers van Marche voor een nog andere unieke sfeer.
Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel aan deze bijzondere dag.
De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne maken deel uit van het beeld uit 1900. Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien.
De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.
Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.
Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.
Men kan er proeven van de traditionele volksschotels, zoals Matoufe, stoofpotjes, fricassees enz..
vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.
Aan eten en drinken geen gebrek. Voor één keer geen Weight Watchers !!
Matoufe met Super des Fagnes Blonde
De Confrérie du Matoufe in actie.
Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de Confrérie du Matoufe van Marche-en-Famenne. Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel. Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje, ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht. Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden en is aanwezig bij elk volksfeest.
Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart). Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume. De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet. De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees. Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper, salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel. De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben. De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten. Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.
Een blond biertje van hoge gisting. een dikke romige witte schuimkraag Lekker fruitig kruidig en hoppig. Lichte toetsen van Koriander. Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken. Een biertje met geschiedenis.
Vandaag 4 december.Als u momenteel met de auto het land doorkruist
ziet u hier en daar dat sommige Kerstfanaten niet langer meer kunnen wachten om hun huizen te versieren met lichtjes en kerstmannen.
De gekte is net zoals Halloween overgewaaid uit de Verenigde Staten..
De sparren zijn niet enkel het doelwit meer maar ook de gevel van het huis of zelfs het hele gebouw moet er aan geloven. Soms ietwat overdreven maar het zorgt wel voor een zekere sfeer.
Wij bierproevers zitten eigenlijk een beetje met dezelfde gekte opgezadeld.
Van zodra de Kerstbieren te verkrijgen zijn, staan we ook te poppelen om ze te proeven.
Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels om gekocht te worden.
Ondanks dat we nog een paar lekkere oudere Kerstbieren staan hebben, lieten Voske en ik ons toch overhalen om een 6-pack van Tongerlo Christmas aan te kopen.
We kregen er bovendien nog een glas en twee bierviltjes bij. tja waarom niet?
Donkerblond bier met witte schuimkraag die snel verdwijnt.
Aangenaam aroma van karamelmout
De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid die overgaan naar mondzoet Een lekkere moutige smaak het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
Een Kerstbiertje van slechts 6,5% Alc.
Tongerlo Christmas Blond Niet alleen een Kerstbier maar ook een erkend abdijbier.
Voor wie echt van Kerstbieren houd, moet beslist het 13e Kerstbierfestival van Essen bezoeken. Alle inlichtingen zijn te vinden onder deze affiche.
Primula - Het eerste bier van brouwerij Lupiline uit Kuurne.
Op dinsdagavond 27 november 2007 werden Voske en ik uitgenodigd door onze goede vrienden Jan en Veerle van bierfirma Lupiline voor de voorstelling van hun eerste biertje. De première vond plaats in Heule waar het jonge koppel het bier zelf brouwde in de brouwketels van Picobrouwerij Alvinne.
Bierfirma Lupiline is het geestekind van Jan Vandenberghe (Licentiaat Informatica) en Veerle Bal (Licentiaat Biologie). Een bierkoppel met een grote passie voor bier en een droom om later van start te gaan met bieren naar eigen receptuur. Beiden zijn momenteel nog werkzaam als ICT Network & Securit Engineers
Via hun eigen ontwikkelde proefinstallatie begonnen ze al vroeg met hun eigen proefbrouwsels. Voske en ik hadden regelmatig het voorrecht om die creaties te proeven. Beiden wisten heel goed wat ze deden en waren op dat gebied heel erg punctueel.
Ik heb nog een foto kunnen opvissen toen ze in de ijzige kou bezig waren met een proefbrouwsel. De amateurinstallatie is volledig eigenhandig gemaakt
Van waar de naam Lupiline en het logo?
Na een bezoek aan brouwerij Caracole tijdens een vakantie in de Ardenenn was de naam geboren. De naam is een lapsus van het woor Lupuline ( met een 'u' ), het gele poeder van de hoppebel, Deze bespreking bleef in hun hoofd zitten.
Het logo is ontstaan tijdens een etentje in het Pakhuis te Antwerpen. Op een bierviltje werden de eerste ruwe schetsen gemaakt met de drie basis elementen : De Hoppebel, de brouwketel en de 2 roerstokken (symbool voor de 2 brouwers).
Ik was er eventjes bij toen ze hun eerste biertje brouwden in Heule Welk bier het zou zijn en wat de naam zou worden daar had ik toen nog het raden naar. Aan het brouwsel te zien kon ik uitmaken dat het een blondje zou worden.
Waarom brouwen bij Brouwerij Alvinne?
De keuze is tweeledig. Enerzijds omdat (voorlopig) hun het geld ontbreekt om zelf een volledige en volwaardige installatie aan te kopen. Anderzijds omdat ze zelf in de ketels van brouwerij Alvinne mogen brouwen. De goede samenwerking en de grote vrijheid die ze daar krijgen was een doorslaggevend element.
De proefbrouwsels zullen nog altijd ontwikkeld worden in Kuurne.
De Voorstelling
Bij het binnenrijden werden we onthaald in een feeëriek decor. We vroegen ons af of het bier ook een sprookjesachtige sfeer zou uitstralen?
Via dia's brachten Jan en Veerle aan de genodigden beetje bij beetje meer duidelijkheid over bierfirma Lupiline en het nieuwe bier.
Aandachtig luisteren en benieuwd afwachten. Aan de toog achteraan. Davy en Glenn de brouwers van Alvinne
Iedereen was nieuwsgierig welk bier er zo dadelijk uit de tapkranen zou vloeien. U bemerkt achteraan Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten met een medelid, Freddy Debels alias De wacho, Luc Vercruyse van HOP en Danny en Nadine van bierkaffee 't Kroegske ook fervente amateurbrouwers. Vooraan HOPleden Voske en Daisy en Casimir Elsen redacteur van de Zytholoog
Ook de regionale zender WTV/FOCUS was aanwezig. s'anderdaags kon je al de reportage bekijken op TV zie iets verder om de reportage te herbeleven.
Uiteindelijk verloste Veerle en Jan onze nieuwsgierigheid en maakte de naam en de technische gegevens van het bier bekend.
PRIMULA
De naam van het bier bevat primu van primus. Primus verwijst naar eerste; het eerste bier van Lupiline. Primula is ook bekend als hemelsleutel m.a.w. sleutel tot de hemel, sleutel tot een droom van een eigen brouwerij. Primula is ook de naam van de hoppe-elf afgebeeld op het etiket hieronder.
Het prachtige etiket ontworpen door Fae Laureys, een vriendin van Veerle. Fae ontwerpt ook nog beelden, sierlampen en grafische ontwerpen in een feeërieke stijl. Volgend jaar heeft Fae haar eigen webstek http://www.elven-lights.com
Na de presentatie tapte Frans Vandenberghe (vader van Jan) het bier rijkelijk voor de genodigden.
Moeder Greta zorgde voor de hapjes. Op de foto herken je in de verte David Le Roy en op de voorgrond Alex Gaethofs leden van BLES en ook gedreven amateurbrouwers.
Ook aanwezig uit het verre Kuringen (Hasselt) waren Gert en Christel Jordens van bierfirma Jessenhofke. zie : Jessenhofke - biobier uit Kuringen op deze blog. Hier Gert in gesprek met jan Vandenberghe.
Redacteur Casimir Elsen en Eindredacteur Marc Mertens van de Zytholoog in gesprek met mekaar. De Zytholoog mag als beste Belgisch biertijdschrift beschouwd worden. http://www.zythos.be/
Veerle en haar beste vriendin Fae Laureys, de ontwerpster van het mooie etiket
Napraten in de gezellige degustatieruimte van brouwerij Alvinne
HET BIER
Primula in al zijn schoonheid.
Primula - 7%Alc.Vol. Brouwerij Lupiline gebrouwen bij Alvinne
Een goudblond bier met een roomwitte schuimkraag.
Het aroma is fruitig. citrus en koriander zijn de leuke neusprikkels.
De smaak is fruitig en hoppig. met een leuke bitterheid die over de gehele lijn blijft hangen. Het bier is volledig uitgegist en heeft een droge afdronk Het is een dorstlessend fris biertje. Een prim (ul) a eerste brouwsel.
Technische Fiche :
Blond 7% alc., ongefilterd, met hergisting op de fles. Stamwortgehalte : 14,8 °P Kleur : 10 EBC Bitterheid : 35 EBU Ingrediënten : water, pilsmout, tarwemout, munichmout, wyeast #3522 (Belgian Ardennes) hop (Target, Cascade en Fuggles) suiker en koriander.
WTV/FOCUS
Hier enkele caps uit de reportage die ik mits toelating van WTV FOCUS mocht afdrukken (waarvoor dank)
HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.
Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels gratis en deels te betalen. Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers naar de Groeningestede.
"Bierkultuur dat proef je". De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk. In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.
Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie. "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn". "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP). In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor. Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.
De bieren werden in vier groepen gerangschikt :
Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr : Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) - Framboise Max (Bockor) Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) - Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach) Liefmans Gouden Band (Riva)
Hoppige bieren en doordrinkers vlnr: Manten - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde) Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke) Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)
De Zwaardere bieren vlnr : Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth) St. Bernardus 8 (St. Bernardus) - 't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog) Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief) Gaverhopke 12 ('t Gaverhopke)
Kerstbieren vlnr :
Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) -Kerstbie (De Bie)
Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses (De Struise Brouwers)
Wittekerke Speciale (Bavik) Bavikhove
Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem.
Voorzitter HOP Lode Van Biervliet presenteerde het Mantebier aan de genodigden vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune, Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.
Ook het Kalle bier werd gesmaakt. vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot Björn Desmadryl en Kim Olievier, Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
.
Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :
Accidently Together The Blik Dooze Band The Poldercowboys
The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden voor een leuke sfeer.
Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart. De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.
Krantenknipsel Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007
Minister Anciaux riep de stad Lier uit tot "Stad van de Smaak" in 2008 met als gastland Frankrijk.
NOG MEER FOTO'S EN TEKST?
Klik even op Lien onze HOP hostess. Zij zal u begeleiden.
Wie gisteren naar het programma De Bedenkers op TV1 heeft gekeken kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.
Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje ook een speculaasbier bestaat!
De naam : Cookie beer.
De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is Hugues Van Poucke, een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.
Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.
Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest in Ecaussinnes. De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier.
Wij vonden het toen veel te zoet.
Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd. Het heeft merkelijk meer body gekregen en is mooi in ballans.
Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel. Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden zijn Cookie Beer uit de brouwketels.
Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.
Waarom het bier niet presenteren met een speculoos? Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.
Licht amber van kleur een dikke gebroken-wit schuimkraag. Wandklevig.
Een zoete neus met toch zure prikkeltjes. Het bier ruikt niet echt naar speculoos. Eerder naar Karamel en kaneel. Heel mooie kruidige neus.
De eerste slok komt zoet over en toch niet al te zoet. eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist. De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders). Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.
Het bier is in het geheel niet plakkerig zl zou u het tegenovergestelde denken. Het heeft een aangename zoetigheid. De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke. Het bier heeft u een warm gevoel.
Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken. Meer een degustatiebiertje voor de winter. Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.
Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier. Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren ervoor gewonnen zullen zijn.
Een mooi lekker Waals biertje Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)
Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent
Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen aan de 19e editie van Horeca Expo.
De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes. Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit
Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.
Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.
Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)
Twee nieuwe bieren van brouwerij t Brouwkot uit Gullegem.
De bieren zijn genoemd naar de klokkenluiders of uurslagers die op het Kortrijkse Belfort prijken.
De beide bieren zullen ook te proeven zijn op 24 november.
Het etiket van Manten 6% Alc. Vol.
Dominiek had een verrassing in petto. Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem in wereldprimeur. smaakbeschrijving volgt later nog op deze bierblog.
Het Etiket van Kalle - 8,5% Alc. Vol.
De West-Vlaamse Smaakmakers
zaterdag 24 november van 11.00u tot 18.00u in de verwarmede kadertent op het stationsplein van Kortrijk.
De bieren worden geschonken in degustatieglaasjes van 12,5cl Per glaasje betaald u slechts 1 euro.
HOP en Drankenhandel Pauwels willen langs deze weg enkele bieren van West-Vlaanderen aan het grote publiek voorstellen De geselecteerde bieren worden onderverdeeld in vier groepen en zijn verkrijgbaar aan één van de vier "biereilandjes" in de tent.
Echte Belgische familiebieren beschermd door nieuw kwaliteitslabel.
Een groep van 12 Belgische familiebrouwerijen hebben samen een kwaliteitslabel gelanceerd om hun bieren te beschermen. Dat gebeurt onder de vlag van de vzw Belgian Family Brewers (BFB). Samen produceren de brouwerijen 75 verschillende bieren.
Het Kwaliteitslabel
Persbericht 8 november 2007
met dank aan Marc Lemay (Belgian Family Brewers)
Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenland, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals dat bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze. Brouwerijen die zich bij de vereniging willen aansluiten, dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.
België, land van het bier
Ons land kent een wereldwijde faam omwille van de traditionele bieren. Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar hier om onze Pils, Streekbier of Speciale bieren (Abdijbier, Witbier, ) te proeven. De totale bierproductie in België bedroeg in 2006 maar liefst 18.310.726 hl waarvan +/- 55% bestemd was voor de export. België kent in totaal meer dan 500 verschillende bieren. Maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het Belgische karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer Belgian Style tonen eens te meer aan dat een Belgisch label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.
Belgian Family Brewers kwaliteitslabel
De leden van de Belgische Familiale Brouwerijen engageren zich om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgischefamiliaal gebrouwen bieren wordt door middel van een kwaliteitslabel erkend en beschermd. Brouwerijen die lid willen worden, moeten aan enkele strikte voorwaarden voldoen, zodat de kwaliteit van het label gegarandeerd blijft. Zo moet de brouwerij een productievestiging hebben in België, en minstens sinds 50 jaar ononderbroken bier brouwen. De bieren die het BFB-kwaliteitsmerk mogen dragen, zijn ook aan voorwaarden onderworpen. Het bier mag uitsluitend in België gebrouwen worden, door een lid van de vereniging, en mag uitsluitend door deze brouwerij gecommercialiseerd worden. Belangrijk is ook dat het bier niet onder een andere merknaam of etiket mag verkocht worden. De vereniging van Belgian Family Brewers heeft een speciaal herkenbaar logo ontworpen, dat als kwaliteitslabel op het etiket van de bieren zal worden aangebracht. De aanwezigheid van het BFB-logo op het etiket, zal een zekerheid bieden aan de gebruiker, die zich terecht vragen stelt bij de afkomst van het bier. Het logo geeft hem de garantie dat het om een uniek product gaat dat geen equivalent kent, en dat door een traditionele, familiale Belgische brouwerij gemaakt is. Daarnaast bundelt de vereniging van Familiale Brouwerijen ook alle informatie over de leden en de bieren die het kwaliteitslabel dragen, op de nieuwe website.
Wie zijn de Belgian Family Brewers?
De leden van de Belgian Family Brewers vertegenwoordigen samen een aanzienlijk deel van de Belgische biermarkt. Vandaag zijn reeds 12 brouwerijen aangesloten, en samen produceren zij 75 verschillende bieren, waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max,Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Het volledige overzicht van alle bieren werd opgelijst op de website. kijkje op de website www.belgianfamilybrewers.be
Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau
"Noblesse" het product van de dochter van de Korenaar. De naam van de brouwerij staat synoniem voor het woord 'bier'.
Noblesse als naam voor een bier kiezen daar moet je lef voor hebben.
Noblesse betekent voortreffelijkheid en waardigheid
Remember ook : Noblesse Oblige
Als je veel talent hebt wordt er van je verwacht dat je daar ook wat mee doet.
Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel talent heeft. Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd al bezig aan het experimenteren met bier.
Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder.
In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote Monique Debaat een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.
Ze hebben het huis verkocht om met het geldeen eigen brouwerij te beginnen.
Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij.
Dus talenten genoeg voor de 44-jarige brouwer.
"Noblesse" een Duits Kölsch-type gebrouwen in België door een Nederlander.
Maar een groot talent ben je pas als brouwer wanneer je een
voortreffelijk bier kan brouwen met weinig alcohol volume.
En dat heeft Ronald bewezen met zijn eerste biertje Noblesse.
Noblesse 5,5% Alc.Vol.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar Baarle-Hertog
La Dolmenius proeven in het Belgische Stonehenge (Ardennenverslag 3)
Tijdens onze vakantie in de Ardennen trokken Voske en ik richting Weris (prov. Luxemburg), één van de mooiste dorpen van België.
Het dorpspleintje van Weris.
De Romaanse kerk Sainte-Walburge dateert uit de 11de eeuw eeuw. De vierkante toren is het oudste deel van het gebouw. De kerk onderging talrijke verbouwingen in de 16de en 18de eeuw, en werd gerestaureerd in de 20ste eeuw.
Rechtover de kerk staat de "Tour", een oude versterkte woning uit de Middeleeuwen met muren in kalk- en zandbreuksteen van 1,60 m dik.
De gemeente Weris (Provincie Luxemburg) wordt ondanks zijn kleine oppervlakte toch de Megalithische hoofdstad van België genoemd. De reden is, dat de deelgemeente van Durbuy bekend staat voor zijn megalithische veld. Dit veld wordt gevormd door een verzameling Dolmens (grafmonument van grote stenen) en Menhirs (voorhistorische stenen zuilen). Dit veld is uniek in België.
Tweemaal het megalithische veld. met zijn Dolmens en Menhirs.
Wat ook uniek is voor Zythologen is het biertje "La Dolmenius". Het bier wordt speciaal gebrouwen voor het Musée des Mégalithes de Wéris door Brasserie Saint-Monon dAmbly (Nassogne). We sprongen natuurlijk even binnen.
In de feestzaal van Hotel Palace, Ieperstraat te Poperinge vond in het weekend van 27 en 28 oktober 2007 voor de twaalfde keer het Karakter-Bierenfestival plaats.
Het Poperings Bierproeversgenootschap organiseerde het festival. Voor de 12de maal waren Voske en ik erbij.
Hotel Palace. Altijd the p(a)lace te be op het laatste weekend van oktober.
Een 15 bierstanden waren aanwezig in de prachtige pas gerenoveerde feestzaal.
De beurs is ook een promotie voor de Belgische (Poperingse) hop.
De meeste bierliefhebbers komen uit België en Groot-Brittannië en een deel uit Frankrijk.
De deelnemende brouwerijen waren De Struise Brouwers uit Lo-Reninge, Roman uit Mater, De Hoevebrouwers uit Zottegem, Guldenboot uit Opwijk, Captain Cooker uit Gent, Rodenbach uit Roeselare, Abbaye du Val-Dieu uit Aubel, Jessenhofke uit Hasselt, Lefebvre uit Quenast, De Landtsheer uit Buggenhout, Verhaeghe uit Vichte, Van Eecke en Sint-Bernardus uit Watou, Leroy uit Boezinge en Drankenhandel Nevejan uit Krombeke.
De prachtige onlangs gerenoveerde zaal.
Het Poperings Bierproeversgenootschap. (jammer genoeg niet aangesloten bij Zythos) heeft als doel.
Proeven, genieten en zo objectief mogelijk de lekkere Belgische bieren beoordelen.
Voor kandidaat-leden van het genootschap is er een wachtlijst. Ze beperken het aantal leden tot 24, om het werkbaar te houden. Elke tweede dinsdag van de maand komen ze samen, en dat telkens rond een bepaald thema, zoals koken met bier of nieuwe bieren proeven die op de markt verschenen zijn.
De Sympathieke Ann Nevejan van drankenhandel Nevejan uit Krombeke is maar al te fier met hun Poperings Nunnebier.
Het bier wil een tegenhanger worden voor de patersbieren, de abdij- en trappistenbieren, die ook in de regio worden gebrouwen. Het Nunnebier wordt trouwens ook geschonken in een typisch bolglas of trappistenglas. Het Poperingse Bierproeversgenootschap neemt het peterschap van het nieuwe bier op zich.
Niet enkel het bier was aanwezig maar ook één van de nunnen (Nonnen). Zeg maar levende promotie.
Een bierstand waar ik de meeste tijd hebt doorgebracht en dit door de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van hun bieren was de stand van De Struise Brouwers. Struise Carlo, Urbain en Philippe pakten uit met hun prachtig gamma Struise bieren.
Kloeke Blonde Tsjeeses Struiselensis Struise Mikkeller Pannepot Black Albert van 't vat
Nee, niet Belgisch maar de schitterende "Unearthly" (Imperial India Pale Ale) van de Southern Tier Brewing Company. Een IPA van 11% Alc.Vol. Thanks Urbain voor het proeven.
Nog meer foto's en tekst vind u onder deze mooie dame. Klikt eender waar en u bevind zich op het Karakter-Bieren Festival in Poperinge
De nieuwe bierbijbel! Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.
Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.En wat voor één!.
Alle Belgische Bieren een dikke bundel van 1567 paginas met een overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.
De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.
Heel mooi.Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.
Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
Via pictogrammen naast de foto onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.
Links vind u alle informatie van het bier. Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft. De ene is al opender dan de andere.
Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.
Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.
Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargonen een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirmas weer.
Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.
Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.
Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.
Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.
Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn. Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn, want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.
Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de deze Belgische bierwereld samen te bundelen.
En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft maakt het alleen maar mooier.
Een dikke proficiat aan Hilde Deweer en De Group Vandamme voor de fotografie en allen die hun medewerking verleend hebben.
Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren" is verkrijgbaar in de boekhandel. 35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met 750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.
Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.
Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.
In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.
Maar doordat ze soms te lang in de natuurvoedingswinkels blijven staan waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.
Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje Jessenhofke besteld in Biomarkt te Kortrijk.
Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.
Als dat geen service is!
Jessenhofke is een blond bier. Met de avondzon treden kleurveranderingen op.
Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.
Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.
Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen
en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.
Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.
U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, De mout-en de hopkamer.
Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas. met een prachtige witte schuimkraag.
Het Biobier Jessenhofke waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.
Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij Het bier is er enigzinds bitterder op geworden. Wat de smaak alleen maar ten goede komt
Jessenhofke 8 % Alc. Vol.
Blond biertje met witte stevige schuimkraag.
Het aroma is fruitig Moutig en kruidig.
De smaak is ietsje moutig maar kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten bitter van bij de aanzet en het vloeit ook bitter uit
Een droge afdronk een lekker evenwichtig biertje
Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier
heeft niemand het op de proeverij gesmaakt. De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.
Een pracht van een degustatiebiertje
Een prachtig biertje in een mooi proefglas
Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van deO'Cool vestigingen Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine
Mooi met de ondergaande zon. zie ook het Biologo op het etiket
Afgelopen week kregen Voske en ik een uitnodiging van Brouwerij Moortgat om op vrijdag 26 oktober 2007 samen met de pers en nog andere bierliefhebbers de voorstelling van hun nieuw bier Duvel Tripel Hop bij te wonen.
Wij vonden het een hele eer om hiervoor uitgenodigd te worden en zijn er maar al te graag op in gegaan.
De voorstelling vond plaats in het gloednieuw Duvel Depot of kortweg 'DD' genoemd.
Het is gelegen in Breendonk-Dorp vlak naast de brouwerij.
Het gloednieuwe bezoekerscentrum "Duvel Depot" of kortweg 'DD'
De achterzijde van het centrum met binnenplein. Tijdens de zomerdagen is het hier lekker vertoeven.
Het was Chief Executive Officer Michel Moortgat die ons verwelkomde.
Geïnspireerd door een oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe was het idee ontstaan om te gaan experimenteren met enkele hopsoorten om zo een nieuw bier te creëren. Het bier viel zo in de smaak dat brouwerij Moortgat besloot omhet éénmalig beperkt af te vullen en het op de markt te brengen om andere bierliefhebbers de kans te geven dit uniek bier te laten ontdekken.
Het bier werd Duvel Tripel Hop gedoopt, verwijzend naar de extra hopping en het hogere alcoholpercentage.
(9,5 % t.o.v. 8,5 voor Duvel).
Chief Executive Officer Michel Moortgat stelde het nieuwe bier aan de genodigden voor.
Deze oude reclame van Moortgat HOPBIER en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe. inspireerde de brouwerij om eens te experimenteren met diverse hopsoorten.
Michel Moortgat had de eer om het eerste glas in te schenken.
Brouwmeester Hedwig Neven antwoorde op de veel gestelde vragen en nam achteraf voldoende tijd om met de genodigden te praten.
De prachtige feestverpakking. Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom.
Duvel Tripel Hop. een bier met een rijk smakenpallet, extra hoparoma's en een opgedreven bitterkracht. 40 EBU.
PP. Michiels Duvelambassadeur met rechts van hem Olav Blancquaert, verkoopdirecteur horeca België van Duvel. Enkele uren later stond Paul met Soulsister op de Night Of The Proms. Als dat geen liefde voor Duvel is!
Duvel Tripel Hop. Een prachtige blend van drie hopsoorten. SaazSaaz, Styrian Golding en Amarillo een Amerikaanse hop. Dry Hopping met Styrian Golding Bloemen.
Ook aanwezig, Vice-Voorzitter van Zythos Jan Rumes, Fons Minne voorziter Heikantse, notoir bierkenner Joris Pattyn en echtgenote en ook hoofdredacteur van Zythosmagazine Marc Mertens.
Hedwig Neven Brouwmeester Duvel Moortgat in gesprek met voorzitter HOP Lode Van Biervliet, auteur en brouwer Jef Van den Steen, auteur Bob Magerman en professor Bio Chemie Freddy Delvaux.
Goudblond bier met een romige witte schuimkraag. minder koolzuur aanwezig dan de klassieke Duvel wat het bier aangenamer maakt om te drinken.
De neus is bloemig met heerlijke citrusgeuren dit is waarschijnlijk door de Amarillohop en de Styrian Golding.
De smaak is zeer fris en mild. lekker hoppig en licht bitter. Fruitige toetsen
Ik had eerder een ietsje bitter bier verwacht. 40 EBU t.o. 35 EBU voor de gewone Duvel.
De aangename bitterheid komt door de aromahoppen vertelde brouwmeester Hedwig Neven. maar Saaz Saaz is een hopsoort die veelal gebruikt wordt voor pils. Waarschijnlijk zal de lichte bitterheid daar van komen.
Het bier heeft een uitgebalanceerde smaak. en een droge afdronk.
Een heel lekker bier een feestbier voor de Kerst en Eindejaar. Maar 12.00 voor een fles is wel iets prijzig en zal velen toch wel afschrikken.
Michel Moortgat, Chief Executive Officer van de brouwerij en Hedwig Neven Brouwmeester toosten op het succes.
Duvel Special Edition. 9,5 % Alc. Vol. Slechts 200 HL werden er gebrouwen oftewel 22.000 flessen van 75cl. En toch gaat u zich moeten haasten om er eentje op de kop te kunnen tikken.
Voor nog meer foto's van deze voorstelling klikt op onderstaande foto !!!
Met negen aan tafel bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur
Met zeven aan de tafel De grote tafel bij ons thuis
Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?
Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel en dit meubilair stond niet bij ons thuis maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.
Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.
(Vriendschap kent geen grenzen).
Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door Cervesia Tornacum http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/ genoten wij van het surprise menu van Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur.
Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)
Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis een klein varkentje cadeau (Cochonne) Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling
Een kast vol zwijntjes.
Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.
Dit is het traditionele bier van de brouwerij. Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785. Een typische Waalse saison.
Saison de Pipaix ontstaan in 1785
Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag
Het schuim is wandklevig.
Het aroma is iets muffig kruidig
Fruitig, hoppig en heel complex
Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling
Goed gekruid
Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.
Niet dat het stoort.Integendeel
Fruitige prikkels van koriander.
Een zeer smakelijke aperitief!
Prachtig van kleur en heel lekker Zalm bereid met bier
Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm
De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden en in het bier Vapeur en Folie
Daarna werd de zalm gerookt.
Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier. Een stilleven in de brouwerij.
Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude "Vapeur en Folie"
Vapeur en Folie ontstaan rond 1986
La Folie (8% alc. Vol.)
Het werd geschonken uit 75cl flessen
Het is een donkerblond biertje
Met een witte schuimkraag
Het aroma is kruidig en fruitig
De smaak is ietsje zurig
Zeer fris.
Fruitige toetsjes
Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes
kwamen naar boven.Juist niet genoeg om te storen.
Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.
Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.
Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.
Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.
Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.
De bijhorende "pommes mousseline"
Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op
een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.
Zes prachtige regionale Belgische kazen
Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez. Het is een romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.
Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée, de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en een "Coeur De Gaume".
De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid
Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)
Het werd geschonken in 75cl flessen
Vapeur Cochonnette Het bier vind zijn oorsprong in 1992.
Het is een donkeramber biertje
Met een licht beige schuimkraag
Het is fruitig en hoppig
Met een lichte bitterheid.
Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.
Helemaal niet slecht.
Als afsluitertje konden we nog proeven van "Esprit De Vapeur Cochonne" Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne. Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.
Klein en lekker maar gevaarlij !!!.
Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel om nog eventjes na te genieten.
Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette
Jean-Louis lichtjes aan het indommelen. Of dromen van een nieuw biertje?
Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat. We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.
Luisteren naar zotte verhalen over hop en zes biertjes proeven - Een ideale combinatie
We waren al eens eerder uitgenodigd door onze collega bierproevers van HIC (Heerlijk Intens Consumeren) om samen de bieren van Het Anker (Mechelen) te proeven.
Nu was het de beurt aan HOP (Heerlijk Objectief Proeven) om onze bevriende clubuit Ingelmunster te ontvangen.
Vrijdag laatsleden (19 oktober 2007) was het zo ver In het prachtige zaaltje van Café Mozaïek waren er een vijftigtal leden van beide clubs samen gekomen om te genieten van de ludieke hoppe verhalen van Keteniersvoorzitter Guido Vandermarliere.
Keteniervoorzitter Guido Vandermarliere.
De Keteniers zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid v oor de geschiedenis van de hoppecultuur in zijn brede betekenis.
Daarbij wordt zowel gewerkt rond het:
Verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften, fotos en afbeeldingen.
Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen die met de hop te maken hebben.
Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk maken van deze zaken met het oog op het bewaren en het herinneren van deze hoppecultuur.
Ze hebben meegedaan aan de Monumentenstrijd op Canvas en er een mooie finaleplaats aan overgehouden.
Guido Vandermarliere Een'meester' verteller die alles wat men nooit wilde weten over de hop en het bier weet
Tussen de verhalen in schonken wij zes biertjes (in proefglaasjes) gebrouwen met hop uit de streek van Poperinge.
De 6 biertjes allen gebrouwen met hop uit het Poperingse. vlnr : Petrus Oude bruin - Poperings Nunnebier - Jessenhofke, 't Maartje van Heule - Père Noël en Mikkeller
HIC en HOP maakten er een aangename avond van. De mooie en gezellige locatie "De Mozaïek" was vroeger nog een Koetshuis.
Door de boeiende verhalen van Guido was het ondanks de grote opkomst muisstil in de zaal.
Enkele zotte verhalen die hij op een aangename en boeiende manier wist te vertellen
Hoe den hommel geschapen werd Hymele of humele Gambrinus of Cambrinus Taverniers en de Ieperse costumen Het kraaien- en hopmotief Keien in de kop enz...
Naast luisteren, was proeven een aangename bijkomstigheid.
De Bieren met hun hop
in deze 6 bieren waren een 10-tal verschillende hopsoorten uit het Poperingse aanwezig. Target, Magnum, Challenger, Northern Brewer, Fuggle, Golding, Saaz, Styrian Goldings, Brewersgold, Hallertau. + 2 Amerikaanse : Cascade en Amarillo
*Target (Bitterhop) - Eerste Engelse superalfahop (1972) *Magnum - Super-Alfa-Hop (bittrehop) Droge hopbellen = Target Het bier rijpt ongeveer 24 maanden op eiken vaten. Daardoor verkrijgt Petrus Oud bruin zijn licht zurig karakter. Het matige alcoholgehalte maakt van dit bier de perfecte dorstlesser. Een lekker bier om mee te beginnen. Bijna alle aanwezigen waren te vinden voor dit bier
Gebruikte hop *Challenger - Een Ambivalente hop of fijne bitterhop *Northern Brewer (is een bitterhop, een distinctieve droge hop voor volmondige bieren). Hopboer Joris Cambie Er werdt geschreven dat het Poperings Nunnebier gebrouwen wordt met Buvrinnehop. Wetende dat dit bier ontstaan is tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge en dat Buvrinnehop nergens meer te vinden is. was dit een grapje waar veel leken intrapten.
Verder stond nog : "Buvrinnehop is een zeldzame, erg oude aromavariëteit, die eigenlijk weinig opbrengt. Ik heb er nog slechts tien planten van staan, die ik kweek op biobasis. Het is dus heel exclusief. Brouwingenieur is Johan Lefever: ,,Het nieuwe bier is origineel, ik testte het eerst uit in een microbrouwerij. Het Poperingse Bierproeversgenootschap vond het erg geslaagd. Het wordt nu gebrouwen in brouwerij Verhaeghe in Vichte, met water, tarwe, gerst en hop. Het is vooral de hop die de typische smaak bepaalt". Niet slecht.Maar ook geen echte hoogvlieger. Het biertje is eerder commercieel. De meeste aanwezigen dronken het graag maar vonden niet het beste bier van de avond.
*Saaz hop - pellets+ bloemen (Aromahop) Tsjechische hop met een lange en sterke traditie *styrian goldings pellets (Oud-Engelse hop 1790) - Een beetje
De saaz hop gebruiken ze in pellets in de kookketel (bitterhop) en als laatste gebruiken ze de saaz bloemen om hun wort te wassen door de hopzeef. Dit om een extra aroma aan het bier te geven, en tevens om te filteren (2 vliegen in 1 klap als het ware). In de hopzeef gaat een combinatie van verse saazbloemen maar hoofdzakelijk de overjaarse hop, omdat ze niet meer willen aan bitteren. aldus Brouwers : Björn Desmadryl (Technieker bij Liefmans) en Kim Olievier (biotechnologe) Dit bier werd gebrouwen tgv De Tinneksefeesten in Heule Het is een gezelschapsbier.Slechts 500 liter gebrouwen. Het bier is dit jaar niet meer te krijgen. Ik heb de laatste dozen kunnen aanschaffen. Met dank aan Peter van 't Rusteel.
Over dit bier waren de meningen verdeeld. Sommigen vonden het beste bier van de avond Anderen vonden het minder (iets te veel koriander). Het was ook een van hun eerste (naast Netebuk) bieren dat deze nieuwe brouwerij 't Brouwkot brouwde. Zeker geen slecht begin!
Het origineel etiket deed ons terug denken aan de inmiddels verdwenen brouwerij "De Zwingel" uit Harelbeke.
*Magnum(Bitterhop) *Challenger (Aromahop) + 2 Amerikaanse hoppen nl.Cascade en Amarillo Indian Pale Ale 9°, which was developed by Struise and the Mikkeller Brewery Denmark. Een dubbele IPA van 130 EBU Het is gebrouwen sinds april 2007 met zes maanden lagering alvorens het bottelen kon plaatsvinden. Dit vonden de meeste het beste bier.
We kregen het als primeur. Bedankt Urbain van De Struise.
Alle bovenstaande bieren zullen nog afzonderlijk besproken worden op deze blog