Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    17-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brugs Beertje - Brugge tijdens de Kerst


    Chuck Cook (Charles D. Cook) European Correspondent voor het
    Amerikaans tijdschrift
    “Celebrator Beer News” mailde me of hij me zou kunnen ontmoeten
    in het
    Brugs Beertje in Brugge.

    Hij had een foto van mij gepubliceerd in de Celebrator en wou me een kopie
    bezorgen van het artikel “The Beer Woman of Belgium” waar de foto was bij afgedrukt.


    Samen met een Amerikaanse vriend en Carl Kins zou hij tijdens zijn

    verblijf in België van de gelegenheid gebruik maken om enkele brouwerijen
    te bezichtigen.

    Van mijn kant kon het niet beter passen want Voske en ik kregen van mijn dochter en schoonzoon een driedaags verblijf in Brugge cadeau.
    Een leuk verjaardagsgeschenk om tijdens de Kerstdagen Brugge te bezoeken.



    Dus afspraak op donderdagavond 13 december om 18.00u in het Brugs Beertje.



     

    Het Brugs beertje bevind zich in de Kemelstraat een zijstraat van de Steenstraat
    gelegen tussen de Markt en het Zand.




    De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés
    waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag.
    Vandaag is er keuze tussen méér dan 300 verschillende belgische bieren.
    De vijf bieren van het vat wisselen regelmatig.





    't Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé.  
    Een leuke bruine kroeg die warmte uitstraalt.
    Waar de Belgische biercultuur hoogtij viert.  Waar nog op een deskundige manier door Daisy de sympathieke uitbaatster en haar team de Belgische bieren met liefde worden behandeld.




    Een echte praatkroeg waar naast Nederlands bijna alle talen van de wereld te horen zijn.
    Wie er nog nooit geweest is en graag als bierminnend persoon beschouwd wordt zou zich nu onmiddellijk moeten richten tot Sint-Arnoldus
    de schutspatroon
     van de brouwers en vergiffenis moeten vragen.



    Vanaf nu tot na de eindejaarsfeesten bied het Brugs Beertje u Kerstbieren aan.
    25 Kerstbieren
    als voorbode op de 25e verjaardag van het café!
    Verschillende van deze Kerstbiertjes 
    zullen ook van 't vat kunnen gedegusteerd worden.


    We dronken om te beginnen een Winterkoninck van 't vat
    Op de foto Voske, Carl Kins, Uitbaatster Daisy en
    Chuck Cook (rechts) en een Amerikaanse vriend.

    Winterkoninck - 6,5 % Alc.Vol
    Brouwerij
    De Koninck - Antwerpen


    Robijnrood van kleur
    Romige schuimkraag die nog al snel verdwijnt

    Fruitige en moutige neus

    De aanhef is zoet.
    met lichte bittere toetsjes
    ook een smaak van gebrande mout.
    Het mag als een doordrinker beschouwd worden.
    Voor mij mag het gerust wat meer body hebben.


    Ondertussen was Johan Brandt er komen bij zitten.
    Johan is de brouwer van brouwerij
    De Regenboog uit Assebroek (Brugge)
    Een goedlachse artisanale bierkunstenaar.


    Net als de Engelsen hebben Amerikaanse bierliefhebbers
    altijd uit eigen land een paar flessen Nationale biertrots mee.
    Ze delen het bier maar al te graag met Belgische bierfanaten.
    En wat is er nu gezelliger dan te genieten in groep van een biertje?

    Zo hadden ook Chuck Cook en zijn Amerikaanse vriend twee 75cl flessen bij.

    Een Barleywine van Legend Brewing Co.
    en een Noël de Calabaza van Jolly Pumpkin Artisan Ales




    Mits toelating van Daisy mochten we de beide biertjes proeven.
    Op de foto schenkt Daisy de Barleywine uit in kleine proefglaasjes.



    Barleywine - 10,5 % Alc.Vol
    Legend Brewing Co. -
    Richmond, VA - USA

    Een donker amber bier
    met beige schuimkraag

    De neus is fruitig
    sinaas, banaan
    Ook karamelprikkels

    De eerste slok is prachtig
    We ondervinden meteen dat we met een zware klepper te doen hebben.
    Kruidige smaken
    afwisselend met karameltoetsen
    een mooie hopbitterheid.
    zeer lichte positieve alcoholtoetsen wat meteen duidelijk is dat de
    alcohol goed verborgen zit.
    Een prachtig warm complex bier.




    Een kanjer van een Amerikaanse Gerstewijn.




    Het tweede Amerikaanse biertje dat Daisy ons uitschonk was
    het kerstbier "Noël de Calabaza".



    Noël de Calabaza - 9 % Alc.Vol
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan USA



    Donker bier
    met een beige mooie middelmatige schuimkraag

    De eerste neus is die van geuze.
    Iets rustiger.
    licht zurig en fruitig (kers)
    Wilde gistaroma

    De smaak is fris
    zacht, Fruitig en zurig toetsen
    laat een droge bitterheid na
    Een heel speciaal bier.

    Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended
    velen zullen twijfelen of dit wal een Kerstbier is.
    Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.




    Kerstbier met Brettanomyces




    Gezelligheid troef in het Brugs Beertje.
    Hoe kan het anders?  Lekker bier, leuke praatgasten
    en een schat van een uitbaatster.





    Daisy had voor ons ook een verrassing in petto
    Volledig nieuw van Rodenbach!
    "Vin de Céréale"







    Vin de Céréale - 10 % Alc.Vol
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach - Roeselare


    Amberkleurig
    geen schuim

    Neus van fruit
    prikkels van wijn

    wijnachtige smaak
    Een mooie vinificatie en rijping op hout
    Madeira prikkels heel diep
    zacht zurige toetsjes
    fruitig
    Alcoholische prikkels in de verte
    Heerlijk biertje

    Het bier is drie jaar (2004) gerijpt op
    eiken foeder Nr 132



    Vin de Céréale - Lees op de wikkel
    het nummer 132 van het foeder waarin het bier gedurende drie jaar rijpte.





    We proefden van het flesje 16662


    Brouwer Johan Brandt tracteerde ons daarna met zijn eigen bier
    't Smisje Grande Reserva
    Een bier 6 maanden gerijpt op een whiskyvat.




    Fier toont Johan zijn exclusief biertje.


    't Smisje Grande Reserva - 11 % Alc.Vol
    Brouwerij De Regenboog - Assebroek (Brugge)

    Donker amber
    met witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    Karamelmout laat zich opmerken
    Vanilleprikkels
    ook de Alcohol komt naar boven

    De smaak is vrij zoet
    met kruidige toetsen
    Kardemom - Peper
    de toetsjes alcohol geven het bier een warm gevoel.
    Misschien ietsje te veel!
    Heel lekker complex degustatiebier


    11% Puur genot.  't Smisje Grande Reserva




    Voor mijn verjaardag trakteerde ik nog met
    een Smisje Kerst
    Een prachtige donkerrode Gerstewijn
    voor verdere beschrijving van dit bier lees
    hier

    Carl en Chuck dronken een Smisje Calva Reserva
    Een biertje gerijpt op een Calvadosvat.

    Een zeer geslaagd sluitstuk van onze eerste dag in Brugge
    met dank aan Daisy van 't Brugs Beertje voor de gastvrijheid
    en ook dank aan Johan Brandt, Carl Kins en de Amerikaanse vrienden
    voor de gezellige babbel.

    17-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Bonte dag van HOP - 2007

    Zaterdag laatst nam voor de 5de maal
    "DE BONTE DAG VAN HOP"
    plaats in Café "De Klokke" te Gullegem.

    De organisatie berustte voor de vijfde en laatste maal op de schouders
    van Pierre, Gilberte, Voske en ik.

    Dus wie geroepen voelt om dit jaarlijks evenement verder te zetten
    laat maar van zich horen !!!

    Wat was er zoal gratis te proeven?
    Een kleine opsomming :

    Oude en nieuwe kelderresten : 
     

    Zinne bier
    Chrismas Verhaege
    Aged Pale
    Bush Noel
    La Divine
    Abbataile
    Content
    Saison Regal
    Saison Silly
    Barbar winter bok
    Facon extra stout
    Gordon Finst gold
    Podge stout
    De Graal gember
    Gageleer
    Pere Noel
    Speciaal De Rijck
    Belle vue
    Saint Monon honig
    Saison 1900

     

    Mariage Parfait

    Oude Geuze Hanssens 

    Oude Geuze 3 Fonteinen

    Cantillon - Lou Pepe

    Girardin geuze (wit)

    Belle Vue oude geuze

     

    Chimay grand reserve


    Proefbrouwsel van Luc Vermeersch en Paul Vanneste.
    Het bier en de amateur-brouwerij hebben nog geen naam



    Bier die enkele  Hopleden meebrachten:

     

    Stacegem Reserve

    La Vieille Bon Secours - Caulier

    Geuze Chapeau - De Troch

    Scoubidou - Caulier

    Double Enchien - Silly

    Steenfort - Les Maitres d'Orge - Vapeur

    Cuvée 2000 - Lefebvre

    Ambrel - Duwac - Mouscron

    Bière Cullinaire - Deca

    Troublette - Caracole

    La Bière de Belouil – Dupont

    Gouden Carolus


    Dank aan mezelf

      

    Sun Mortal.

    Rendux Brune


    Dank aan Thierry en Bianca

     

    "Brigand" Jeroboam

    75cl "King Cobra"


    Dank aan Wacho

     

    2 flessen Grande Chouffe van elk 1,5 L.
    1 fles Uitzet Kriekbier van 0,75 L.
    1 kruik Antiek Blond van 2 L.

    Dank aan Stefaan Demasure

     

     

    1,5liter Piro bier

    1fles Cannaster

    1 fles Prior van 75cl.

    Gouden carolus 1992


    Dank aan Pierre Step

     

     

    "Corsendonk" Jeroboam


    Dank aan Jan en Veerle

     

    Oude Geuze 3 fonteinen (gebotteld in 2001).
    Oude Kriek 3 fonteinen (gebotteld in 2001).


    Dank aan Vincent Turpin

     

    Hoppigaard

    Dank aan Steven Vermeersch

     


    Marietje Kerlut van amateur-brouwerij De havik


    SCHENKING AMATEUR BROUWERS

     

     

    Turelut

    Marietje Kerlut

    Kersenbier 2000

    (met dank aan Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik"

     

     ’t Steenputje 2007

    (met dank aan Daniël Vandromme)

     

    Golden Spelt

    (met dank aan Alfons Dedeyne) Huisbrouwerij "Den Blauwvoet"

     

    Proefbrouwsel

    Kerstbier

    (met dank aan Luc Vermeersch en Paul Vanneste) 

     

     


    't Steenputje van Brouw-amateur Daniël Vandromme


     

    SCHENKING ERE-LID 

     

    malheur brut

    geuze mort subite

    kwak 75 cl

    tripel karmeliet 75 cl .

    Halleschelle Eerste Brouwsel
    Doos pindanootjes


    Dank aan Taverne Pado

     


    Spelt Gold van Huis-brouwerij De Blauwvoer


    SCHENKING BROUWERIJEN en BIERFIRMA'S


    Proefbrouwsel 10

    Tripel Westmalle

    (met dank aan Jan en Veerle – Bierfirma Lupiline)

     

    Captain Cooker Manukabeer

    (met dank aan Dirk Standaerdt)

     

    Eerste brouwsel Netebuk

    (met dank aan ’t Brouwkot - Gullegem)

     

    Mikkeller

    (met dank aan de Struise Brouwers)

     

     

    Proefbrouwsel “The Black Hand”

    (met dank aan de Henegouwse Brouwerij GuiBac)



    VOOR MEER FOTO'S VAN DE BONTE DAG
    KLIKT OP DE ONDERSTAANDE FOTO VAN
    THE BLACK HAND



    The Black Hand ?

    12-12-2007 om 16:59 geschreven door William Roelens


    10-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noël de Silenrieux - Brasserie de Silenrieux

    KERSTBIEREN







    Noël de Silenrieux
    Een beetje wild.
    Bemerkt het schuim in het glas en in de fles na het uitschenken.



    Noël de Silenrieux  6% Alc. Vol.

    Brasserie Silenrieux – Silenrieux

     

     

    Een donker biertje

    Met een dikke bleekbruine schuimkraag

    Die onmiddellijk verdwijnt.

    Ietsje te veel saturatie (koolzuur) op het bier.

    Gewild?

     

     De neus bied ons een zoete geur van karamelmout

     

    De smaak is zoet (chocolade) met zurige trekjes te wijten waarschijnlijk

    aan de Boekweit (Sarrasin)  die in het bier verwerkt is.

    Over de gehele lijn zoetig van smaak.

    Het bier is ietsje te levendig (onrustig) om de smaak te bepalen.

    Het mist ook ietsje body.

     

     

     

    Een Kerstbier moet door zijn smaak en aroma een bepaalde warmte creëren

    Dit bier komt niet tot rust in de mond en het geef niet de warmte 
    van een Kerstbier waar ik naar verlang

    Let op!  Andere mensen zullen dit biertje wel graag lusten.
    Dit zijn enkel mijn eigen proefnota's.  Wat ik over het bier denkt.
    Gelukkig dat smaken verschillen.

     

    Lees ook op dit blog

    Sara & Pave de l'ours in Silenrieux




    De dikke schuimkraag is jammer genoeg vlug verdwenen


    Het mooie etiket.




    Een Kerstbier met een erotisch tintje?

    10-12-2007 om 17:10 geschreven door William Roelens


    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marché Des Oiseaux - ( Ardennenverslag 4 )

    Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen
    naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in
    het waalse Marche
    -En-Famenne (provincie Luxemburg).

     

    Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.



    La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van
    Marche
    -En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw) 

     

    Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels

    ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.


    De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.


    Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers
    van Marche voor een nog andere unieke sfeer.

    Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen
    met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel
    aan deze bijzondere dag.




      

       


    De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne 
    maken deel uit van het beeld uit 1900.
    Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien. 



    De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater  van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.




    Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen
    politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.


     


    Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.

    Men kan er proeven van de traditionele volksschotels,
    zoals Matoufe, stoofpotjes,
    fricassees enz..

    vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.

     




     
    Aan eten en drinken geen gebrek.
    Voor één keer geen Weight Watchers !!



    Matoufe met Super des Fagnes Blonde







    De Confrérie du Matoufe in actie.

    Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de
    “Confrérie du Matoufe” van Marche-en-Famenne.
    Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel.
    Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje,
    ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht.
    Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden
    en is aanwezig bij elk volksfeest.


     

    Matouffe met Super des Fagnes

    Super des Fagnes 5% alc.vol.
    Brasserie Du Bocq - Purnode
    Brasserie Super des Fagnes - Mariembourg

    Een blond biertje van hoge gisting

    Lekker kruidig met toetsen van  koriander. en zoethout

    Door het succes wordt het bier in grote hoeveelheden gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq in Purnode.

    In Brasserie "Super Des Fagnes" in Mariembourg worden

    enkel proefbrouwsels of bieren gebrouwen voor plaatselijk consumptie 

    Lees ook op deze blog
    Bière de Brasseur - Bier met Cider - Mariembourg 



     

     Gaumse Paté met Orval



    Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart).
    Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume.
    De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet.
    De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees.
    Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn
     of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper,
    salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel.
    De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben.
    De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten.
    Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.

     Indication Géographique Protégée (IGP)




    Wat is nu het lekkerst?



    Orval 6,2% alc. vol.
    Brasserie d'Orval

    Een donkere Trappist
    met een erg hoppig karakter
    Met fruitige toetsen en
    een rinsige bitterheid

    Lees ook op deze blog
    Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent




    Potée de poireaux avec saucisse à frire
    en een Achouffe


    Potée de Poireaux is een typisch Waals hutsepotje
    met prei, aardappelen en spek en gebakken worst.
    Er worden ook uien en tijm en laurier in gedaan.



    Een Choufke smaakt heerlijk bij dit typisch Waals gerecht


    La Chouffe 8% alc.vol.
    Brasserie Achouffe - Achouffe
    Moortgat - Breendonk


    Een blond biertje van hoge gisting.
    een dikke romige witte schuimkraag
    Lekker fruitig kruidig en hoppig.
    Lichte toetsen van Koriander.
    Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken.
    Een biertje met geschiedenis.


    Lees ook op deze blog

    Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.

    09-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Christmas Blond

    KERSTBIEREN




    Vandaag 4 december.  Als u momenteel met de auto het land doorkruist

    ziet u hier en daar dat sommige Kerstfanaten niet langer meer kunnen wachten
    om hun huizen te versieren
    met lichtjes en kerstmannen.


    De gekte is net zoals Halloween overgewaaid uit de Verenigde Staten..

    De sparren zijn niet enkel het doelwit meer maar ook de gevel van het huis
    of zelfs het hele gebouw moet er aan geloven.
     
    Soms ietwat overdreven maar het zorgt wel voor een zekere sfeer.

     

    Wij bierproevers zitten eigenlijk een beetje met dezelfde gekte opgezadeld.

    Van zodra de Kerstbieren te verkrijgen zijn, staan we ook te poppelen om ze te proeven.

    Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels
    om gekocht te worden.

     

    Ondanks dat we nog een paar lekkere oudere Kerstbieren staan hebben,
    lieten Voske en ik ons toch overhalen
    om een 6-pack van Tongerlo Christmas aan te kopen.

    We kregen er bovendien nog een glas en twee bierviltjes bij.
    tja waarom niet?



    Tongerlo Christmas Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Christmas - 6,5 % alc.vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek
    http://www.primus.be







    Donkerblond bier met witte schuimkraag
    die snel verdwijnt.

    Aangenaam aroma van karamelmout

    De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid
    die overgaan naar mondzoet
    Een lekkere moutige smaak
    het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid
    De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand

    Nasmaak en afdronk zijn zoet.

    Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek.
    Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet.
    Een goed gebrouwen commercieel biertje.
    Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.





    Een Kerstbiertje van slechts 6,5% Alc.



    Tongerlo Christmas Blond
    Niet alleen een Kerstbier maar ook een erkend abdijbier.



    Voor wie echt van Kerstbieren houd,
    moet beslist het 13e Kerstbierfestival van Essen bezoeken.
    Alle inlichtingen zijn te vinden onder deze affiche.


    04-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primula - Het eerste bier van brouwerij Lupiline uit Kuurne.

    Op dinsdagavond 27 november 2007 werden Voske en ik uitgenodigd door onze goede vrienden Jan en Veerle van bierfirma Lupiline voor de voorstelling van hun eerste biertje.
    De première vond plaats in Heule waar het jonge koppel het bier zelf brouwde in de brouwketels van
    Picobrouwerij Alvinne.

    Bierfirma Lupiline is het geestekind van Jan Vandenberghe (Licentiaat Informatica)
    en Veerle Bal (Licentiaat Biologie).
    Een bierkoppel met een grote passie voor bier en een droom om later
    van start te gaan met bieren naar eigen receptuur.
    Beiden zijn momenteel nog werkzaam als ICT Network & Securit Engineers

    Via hun eigen ontwikkelde proefinstallatie
    begonnen ze al vroeg met hun eigen proefbrouwsels.
    Voske en ik hadden regelmatig het voorrecht om die creaties te proeven.
    Beiden wisten heel goed wat ze deden en waren op dat gebied heel erg punctueel.



    Ik heb nog een foto kunnen opvissen toen ze in de ijzige kou
    bezig waren met een proefbrouwsel.
    De amateurinstallatie is volledig eigenhandig gemaakt






    Van waar de naam Lupiline en het logo?


    Na een bezoek aan brouwerij Caracole tijdens een vakantie
    in de Ardenenn was de naam geboren.
    De naam is een lapsus van het woor Lupuline ( met een 'u' ), het gele poeder van de hoppebel,
    Deze bespreking bleef in hun hoofd zitten.

    Het logo is ontstaan tijdens een etentje in het
    Pakhuis te Antwerpen.
    Op een bierviltje werden de eerste ruwe schetsen gemaakt met de drie basis elementen :
    De Hoppebel, de brouwketel en de 2 roerstokken (symbool voor de 2 brouwers).




    Ik was er eventjes bij toen ze hun eerste biertje brouwden in Heule
    Welk bier het zou zijn en wat de naam zou worden
    daar had ik toen nog het raden naar.
    Aan het brouwsel te zien kon ik uitmaken dat het een blondje zou worden.




    Waarom brouwen bij Brouwerij Alvinne?


    De keuze is tweeledig.
    Enerzijds omdat (voorlopig) hun het geld ontbreekt om zelf een
    volledige en volwaardige installatie aan te kopen.
    Anderzijds omdat ze zelf in de ketels van brouwerij Alvinne mogen brouwen.
    De goede samenwerking en de grote vrijheid die ze daar krijgen was
     een doorslaggevend element.

    De proefbrouwsels zullen nog altijd ontwikkeld worden in Kuurne.



    De Voorstelling




    Bij het binnenrijden werden we onthaald in een feeëriek decor.
    We vroegen ons af of het bier ook een sprookjesachtige sfeer zou uitstralen?




    Via dia's brachten Jan en Veerle aan de genodigden beetje bij beetje
    meer duidelijkheid over bierfirma Lupiline en het nieuwe bier.  



     
    Aandachtig luisteren en benieuwd afwachten.
    Aan de toog achteraan.  Davy en Glenn de brouwers van Alvinne





    Iedereen was nieuwsgierig welk bier er zo dadelijk
    uit de tapkranen zou vloeien.
    U bemerkt achteraan Geroen Vansteenbrugge secretaris
    van de Waregemse bierfanaten met een medelid, Freddy Debels alias De wacho,
    Luc Vercruyse van HOP en Danny en Nadine van bierkaffee 't Kroegske
    ook fervente amateurbrouwers.
    Vooraan HOPleden Voske en Daisy en Casimir Elsen redacteur van de Zytholoog





    Ook de regionale zender WTV/FOCUS was aanwezig.
    s'anderdaags kon je al de reportage bekijken op TV
    zie iets verder om de reportage te herbeleven.





    Uiteindelijk verloste Veerle en Jan onze nieuwsgierigheid
    en maakte de naam en de technische gegevens van het bier bekend.



    PRIMULA


    De naam van het bier bevat primu van primus.  Primus verwijst naar eerste;
    het eerste bier van Lupiline.
    Primula is ook bekend als hemelsleutel m.a.w. sleutel tot de hemel,
    sleutel tot een droom van een eigen brouwerij.
    Primula is ook de naam van de hoppe-elf afgebeeld op het etiket hieronder.




    Het prachtige etiket ontworpen door Fae Laureys,
    een vriendin van Veerle.
    Fae ontwerpt ook nog beelden, sierlampen en grafische ontwerpen
    in een feeërieke stijl.
    Volgend jaar heeft Fae haar eigen webstek
     http://www.elven-lights.com




    Na de presentatie tapte Frans Vandenberghe (vader van Jan)
     het bier rijkelijk voor de genodigden.




    Moeder Greta zorgde voor de hapjes.
    Op de foto herken je in de verte David Le Roy en op de voorgrond
    Alex Gaethofs leden van
    BLES en ook gedreven amateurbrouwers.




    Ook aanwezig uit het verre Kuringen (Hasselt)
    waren Gert en Christel Jordens van bierfirma Jessenhofke.
    zie : 
    Jessenhofke - biobier uit Kuringen op deze blog.
    Hier Gert in gesprek met jan Vandenberghe.





    Redacteur Casimir Elsen en Eindredacteur Marc Mertens van de Zytholoog
    in gesprek met mekaar.
    De Zytholoog mag als beste Belgisch biertijdschrift beschouwd worden.
    http://www.zythos.be/



    Veerle en haar beste vriendin Fae Laureys, de ontwerpster van het mooie etiket




    Napraten in de gezellige degustatieruimte van brouwerij Alvinne



    HET BIER



    Primula in al zijn schoonheid.

    Primula - 7%Alc.Vol.
    Brouwerij Lupiline
    gebrouwen bij Alvinne

    Een goudblond bier met een roomwitte schuimkraag.

    Het aroma is fruitig.
    citrus en koriander zijn de leuke neusprikkels.

    De smaak is fruitig en hoppig.
    met een leuke bitterheid die over de gehele lijn
    blijft hangen.
    Het bier is volledig uitgegist
    en heeft een droge afdronk
    Het is een dorstlessend fris biertje.
    Een prim (ul) a eerste brouwsel.


    Technische Fiche :

    Blond 7% alc., ongefilterd, met hergisting op de fles.
    Stamwortgehalte : 14,8 °P
    Kleur : 10 EBC
    Bitterheid : 35 EBU
    Ingrediënten : water, pilsmout, tarwemout, munichmout,
    wyeast #3522 (Belgian Ardennes)
    hop (Target, Cascade en Fuggles)
    suiker en koriander.



    WTV/FOCUS



    Hier enkele caps uit de reportage die ik mits toelating van WTV FOCUS
    mocht afdrukken (waarvoor dank)


    De leuke reportage kun je bekijken op

    http://www.lupiline.be/media/wtv20071128.html



    Jan en Veerle draaien een bladzijde om.
    Van amateur-brouwers naar echte brouwers.
    Bierblog wenst ze veel succes

     


    Jan en Veerle zijn maar al te trots met hun Primula.

    Het bier kan verkregen worden bij brouwerij Lupiline

    Jan Frans Willemsplein 4
    8520 Kuurne
    info@lupiline.be
    http://www.lupiline.be

    02-12-2007 om 22:24 geschreven door William Roelens


    28-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.



    Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak
    Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels
    gratis en deels te betalen.
    Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers
    naar de Groeningestede.





    "Bierkultuur dat proef je".
    De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk.
    In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.




    Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie.
    "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn".
    "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou
    ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP).
    In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen
    uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor.
    Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem
    die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.

    De bieren werden in vier groepen gerangschikt :



    Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr :
    Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) -
    Framboise Max (Bockor)
    Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) -
    Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach)
    Liefmans Gouden Band (Riva)





    Hoppige bieren en doordrinkers vlnr:
    Manten -  Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde)
    Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke)
    Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)



     
    De Zwaardere bieren vlnr :
    Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth)
    St. Bernardus 8 (St. Bernardus) -
    't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog)
    Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief)
    Gaverhopke 12 – ('t Gaverhopke)




    Kerstbieren vlnr :

     Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) - Kerstbie – (De Bie)

    Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses  (De Struise Brouwers)

    Wittekerke Speciale (Bavik) – Bavikhove




    Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot
    uit Gullegem.





    Voorzitter HOP Lode Van Biervliet
    presenteerde het Mantebier aan de genodigden
    vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune,
    Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.





    Ook het Kalle bier werd gesmaakt.
    vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot
    Björn Desmadryl en Kim Olievier,
    Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
    Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
    .

    Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :

    Accidently Together
    The Blik Dooze Band
    The Poldercowboys


    The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden
    voor een leuke sfeer.




    Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart.
    De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.





    Krantenknipsel
    Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007


    Minister Anciaux riep de stad Lier uit
    tot "Stad van de Smaak" in 2008
    met als gastland Frankrijk.


    NOG MEER FOTO'S EN TEKST?

    Klik even op Lien onze HOP hostess.
    Zij zal u begeleiden.

    28-11-2007 om 17:44 geschreven door William Roelens


    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cookie Beer - Het speculaasbier uit Ecaussinnes


    Wie gisteren naar het programma “De Bedenkers” op TV1 heeft gekeken
    kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager
    de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.


    Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje
    ook een speculaasbier bestaat!


    De naam : Cookie beer.


    De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is
    Hugues Van Poucke,
    een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn
    echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.


    Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. 
    Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.


    Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest
    in Ecaussinnes.
    De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier. 


    Wij vonden het toen veel te zoet.

    Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd.
    Het heeft merkelijk meer body gekregen en is  mooi in ballans.




    Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel.
    Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden
    zijn Cookie Beer uit de brouwketels.





    Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.




    Waarom het bier niet presenteren met een speculoos?
    Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.



    Cookie Beer - 8% Alc. Vol.
    Brasserie Ecaussinnes - Ecaussinnes

    http://www.brasserieecaussinnes.be/



    Als aperitief of als dessertbier?
    Aan u de keuze.



    Licht amber van kleur
    een dikke gebroken-wit schuimkraag.
    Wandklevig.

    Een zoete neus met toch zure prikkeltjes.
    Het bier ruikt niet echt naar speculoos.
    Eerder naar Karamel en kaneel.
    Heel mooie kruidige neus.

    De eerste slok komt zoet over
    en toch niet al te zoet.
    eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist.
    De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders).
    Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.

    Het bier is in het geheel niet plakkerig
    zl zou u het tegenovergestelde denken.
    Het heeft een aangename zoetigheid.
    De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke.
    Het bier heeft u een warm gevoel.

    Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken.
    Meer een degustatiebiertje voor de winter.
    Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.

    Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier.
    Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren
    ervoor gewonnen zullen zijn.





    Een mooi lekker Waals biertje
    Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)


    26-11-2007 om 10:49 geschreven door William Roelens


    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent


    Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen
    aan de 19e editie van Horeca Expo.

    De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes.
    Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit

    Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er
    delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.


    Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.



    Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)


    BUITENLANDSE BIERTJES IN GENT!

     

    Nederland
    Brand Urtyp Pilsener van ’t vat.

    Brand brouwerij – Wijlre

    http://www.brand.nl/

    Onderdeel van Heineken

    http://www.heineken-brouwerijen.nl/





    Mooi vakkundig getapt door de vertegenwoordigster van dienst.
     
     

    Een blond helder biertje met een mooie witte fijne schuimkraag.

     

    Hoppig aroma

     

    Het bier heeft een lekkere moutsmaak en is vrij hoppig met een mooie lichte bitterheid

    Toetsen van citrus zijn waar te nemen

    De bitterheid van hopbloemen blijft mooi aanhouden tot op het eind.

    Droge afdronk

    Een zeer lekkere pils met karakter uit Nederland.


     

     

    Een Brand Urtyp en een Brand Pilsje


     

     

    Een helder blond biertje met wandklevende schuimkraag.




    Italië
    Peroni Nastro Azzurro – 5,1 % Alc.Vol.

    'premium'-bier van SAB Miller

    http://www.sabmiller.com/sabmiller.com/en_gb/



    Het prachtige Peroni glas.

     

    Een licht geel helder bier met witte schuimkraag

     

    De neus laat een lichte moutgeur waarnemen

     

    De smaak is vrij zoet

    Een hele lichte hoppigheid die tegen de moutige smaak niet opgewassen is.

    Het blijft waterig zoet tot op het einde.

    Door de overheersende zoete smaak is het geen echte dorstlesser.

    Na een tijdje komt het iets te plakkerig over.

     

    Het is een trendy biertje in een heel mooi glas.

    Naast in hippe nachtclubs, bars en hotels, zal het bier ook verkocht worden

     in de betere Italiaanse restaurants van België.

    Het bier wordt verdeeld door bierfirma

    Brouwerij Corsendonk NV uit Oud-Turnhout

     

     

    Een biertje voor Trendy zaken.




    Peroni Nastro Azzura
    Het Italiaans offensief in België.
    We hoeven niks te vrezen.

     

    Duitsland
    König Ludwig Weissbier – 5,5 % Alc.Vol.

    König Ludwig Schloßbrauerei Kaltenberg

    Nu onderdeel van de Warsteiner groep.

    http://www.warsteiner.nl/

     


    Een prachtige Weise van
    de König Ludwig Schloßbrauerei uit Kaltenberg

     

    Een donker blond (licht amber) wazig bier met mooie witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een verfrissend tarwe aroma

     

    De aanzet is licht zurig

    Met kruidige toetsen

    De tarwesmaak is sterk aanwezig

    Toetsen van citrus geeft het bier een frisse fruitige smaak.
    Eine durststillende Getränk.




    Een dorstlesser uit Beieren.
    Duits vakmanschap.



    König Ludwig Schloßbrauerei
    nu bij Warsteiner

    21-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De W-Vlaamse Smaakmakers - Kortrijk Stad van de Smaak





    Op zaterdag 24 november gaat in Kortrijk het slotevenement van ‘De Week van de Smaak’ door.

    HOP (heerlijk Objectief Proeven) en drankenhandel Pauwels

    stellen op die dag “De West-Vlaamse Smaakmakers” voor.

    De bedoeling is om van ieder West-Vlaamse Brouwerij en/of bierfirma

    één biertje aan het grote publiek te presenteren.

    Naar aanleiding van die dag werd er donderdag 15 laatsleden een

    persconferentie gegeven bij Drankenhandel Pauwels in Heule.


     

     

    Dominiek van drankenhandel Pauwels verraste ons deze avond

    met twee wereldprimeurs nl. Manten en Kalle. 

    Twee nieuwe bieren van brouwerij ’t Brouwkot uit Gullegem.

    De bieren zijn genoemd naar de klokkenluiders of uurslagers die op het Kortrijkse Belfort prijken.

    De beide bieren zullen ook te proeven zijn op 24 november.


    Het etiket van Manten 6% Alc. Vol.




    Dominiek had een verrassing in petto.
    Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem in wereldprimeur.
    smaakbeschrijving volgt later nog op deze bierblog.





    Het Etiket van Kalle - 8,5% Alc. Vol.




    De West-Vlaamse Smaakmakers

    zaterdag 24 november
    van
    11.00u tot 18.00u
    in de verwarmede kadertent op het stationsplein van Kortrijk.

    De bieren worden geschonken in degustatieglaasjes van 12,5cl
    Per glaasje betaald u slechts 1 euro.


    HOP en Drankenhandel Pauwels willen langs deze weg enkele bieren
    van West-Vlaanderen aan het grote publiek voorstellen
    De geselecteerde bieren worden onderverdeeld in vier groepen
    en zijn verkrijgbaar aan één van de vier "biereilandjes" in de tent.
     

     

    Groep 1 : De Zwaardere bieren :

     

    Gaverhopke 12 – Brouwerij ’t Gaverhopke – Stasegem

    Piet-Agoras – bierfirma Het Alternatief – Izegem

    St. Bernardus 8 – Brouwerij St. Bernardus – Watou

    Kalle – Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem

    Halleschelle – Pado – Tielt

    Samaranth – Bierfirma De Leyerth – Ruislede

     

    Groep 2 : Kerstbieren

     

    Melchior – Brouwerij Alvinne – Heule

    Kerstbie – Brouwerij De Bie – Loker

    Père Noël – Brouwerij De Ranke – Wevelgem

    Tsjeeses – Bierfirma De Struise Brouwers – Lo-Reninge

    Wittekerke Speciale – Brouwerij Bavik – Bavikhove

    Stille Nacht – Brouwerij De Dolle Brouwers – Esen

     

    Groep 3 : Hoppige bieren en doordrinkers :

     

    Brugse Zot Blond – Brouwerij De Halve Maan – Brugge

    Poperings Hommelbier – Brouwerij Van Eecke – Watou

    Druïde Blond – Bierfirma Druïde – Deerlijk

    Kerelsbier – Brouwerij Leroy – Boezinge

    Houten Kop – Brouwerij Strubbe – Ichtegem

    Manten – Brouwerij ’t Brouwkot – Gullegem

     

    Groep 4 Huisvest zoete en zoetzure bieren :

     

    Framboise Max – Brouwerij Bockor – Bellegem

    Kasteelbier bruin – Castle Brewery Van Honsebrouck – Ingelmunster

    Duchesse de Bourgogne – Brouwerij Verhaeghe – Vichte

    Rodenbach Grand-Cru – Palm Breweries – Rodenbach – Roeselare

    Liefmans Goudenband – Liefmans Breweries – Dentergem




    Hop in het gezelschap van Dominiek van Drankenhandel Pauwels (boven tweede van rechts)
    en Filip Decock - Projectmedewerker Kortrijk (boven rechts)


    Tweede week van de smaak

    Kortrijk Stad van de Smaak

    18-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte Belgische familiebieren beschermd door nieuw kwaliteitslabel.

    Een groep van 12 Belgische familiebrouwerijen hebben samen een kwaliteitslabel
    gelanceerd om hun bieren te beschermen.
    Dat gebeurt onder de vlag van de vzw Belgian Family Brewers (BFB).
    Samen produceren de brouwerijen 75 verschillende bieren.



    Het Kwaliteitslabel


    Persbericht 8 november 2007

    met dank aan Marc Lemay (Belgian Family Brewers)


    Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenland, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals dat bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze. Brouwerijen die zich bij de vereniging willen aansluiten, dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.

     

    België, land van het bier

     

    Ons land kent een wereldwijde faam omwille van de traditionele bieren. Uit alle hoeken van de wereld komen toeristen naar hier om onze Pils, Streekbier of Speciale bieren (Abdijbier, Witbier,…) te proeven. De totale bierproductie in België bedroeg in 2006 maar liefst 18.310.726 hl
    waarvan +/- 55% bestemd was voor de export. België kent in totaal meer dan 500 verschillende bieren. Maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het ‘Belgische’ karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer ‘Belgian Style’ tonen eens te meer aan dat een ‘Belgisch’ label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.


    Belgian Family Brewers kwaliteitslabel

     

    De leden van de Belgische Familiale Brouwerijen engageren zich om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgischefamiliaal gebrouwen bieren wordt door middel van een kwaliteitslabel erkend en beschermd. Brouwerijen die lid willen worden, moeten aan enkele strikte voorwaarden voldoen, zodat de kwaliteit van het label gegarandeerd blijft. Zo moet de brouwerij een productievestiging hebben in België, en minstens sinds 50 jaar ononderbroken bier brouwen. De bieren die het BFB-kwaliteitsmerk mogen dragen, zijn ook aan voorwaarden onderworpen. Het bier mag uitsluitend in België gebrouwen worden, door een lid van de vereniging, en mag uitsluitend door deze brouwerij gecommercialiseerd worden. Belangrijk is ook dat het bier niet onder een andere merknaam of etiket mag verkocht worden. De vereniging van Belgian Family Brewers heeft een speciaal herkenbaar logo ontworpen, dat als kwaliteitslabel op het etiket van de bieren zal worden aangebracht. De aanwezigheid van het BFB-logo op het etiket, zal een zekerheid bieden aan de gebruiker, die zich terecht vragen stelt bij de afkomst van het bier. Het logo geeft hem de garantie dat het om een uniek product gaat dat geen equivalent kent, en dat door een traditionele, familiale Belgische brouwerij gemaakt is. Daarnaast bundelt de vereniging van Familiale Brouwerijen ook alle informatie over de leden en de bieren die het kwaliteitslabel dragen, op de nieuwe website.

     



    Wie zijn de Belgian Family Brewers?


    De leden van de Belgian Family Brewers vertegenwoordigen samen een aanzienlijk deel van de Belgische biermarkt. Vandaag zijn reeds 12 brouwerijen aangesloten, en samen produceren zij 75 verschillende bieren, waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max, Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Het volledige overzicht van alle bieren werd opgelijst op de website.
    kijkje op de website
    www.belgianfamilybrewers.be

    15-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noblesse van De dochter van de Korenaar - Baarle- Hertog en Nassau



    "Noblesse" het product van de dochter van de Korenaar.
    De naam van de brouwerij staat synoniem voor het woord 'bier'.




    “Noblesse” als naam voor een bier kiezen daar moet je lef voor hebben.

    Noblesse betekent “voortreffelijkheid” en “waardigheid”


    Remember ook : Noblesse Oblige

    “Als je veel talent hebt wordt er van je verwacht dat je daar ook wat mee doet”.

     

    Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel talent heeft. 
    Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd
     al bezig aan het experimenteren met bier. 

    Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder. 

    In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote Monique Debaat
    een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes.

     Ze hebben het huis verkocht om met het geld  een eigen brouwerij te beginnen. 

    Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau
    en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij. 

    Dus talenten genoeg voor de 44-jarige brouwer.




    "Noblesse" een Duits Kölsch-type gebrouwen in België
    door een Nederlander.


     


    Maar een groot talent ben je pas als brouwer wanneer je een

    voortreffelijk bier kan brouwen met weinig alcohol volume.

     

    En dat heeft Ronald bewezen met zijn eerste biertje “Noblesse”.


    Noblesse – 5,5% Alc.Vol.

    Brouwerij “De Dochter van de Korenaar” – Baarle-Hertog

     http://www.dedochtervandekorenaar.be/






    Goudblond van kleur

    Ietsje wazig.

    Een witte mooie schuimkraag.

     

    De neus heeft een pilsaroma

    Erg moutig

    Met hoppige prikkels

     

    Het biertje laat je een moutige smaak proeven

    Met een lichte hopbitterheid.

    De bitterheid blijft lekker behouden.

    Een frisse doordrinker met smaak.

    Een veredelde pils maar is nog ietsje meer van adel.



     


    Noblesse het eerste bier uit Baarle's eigen bierbrouwerij.

     

     

    Zie ook de mooie reportage over De Dochter van de Korenaar op de bierblog

    van Steven Vermeylen

    “Hier stroomt het bier”

    12-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Dolmenius proeven in het Belgische Stonehenge (Ardennenverslag 3)

    Tijdens onze vakantie in de Ardennen trokken Voske en ik
    richting Weris (prov. Luxemburg), één van de mooiste dorpen van België.




    Het dorpspleintje van Weris.




    De Romaanse kerk Sainte-Walburge dateert uit de 11de eeuw eeuw.
    De vierkante toren is het oudste deel van het gebouw.
    De kerk onderging talrijke verbouwingen in de 16de en 18de eeuw,
    en werd gerestaureerd in de 20ste eeuw.




    Rechtover de kerk staat de "Tour", een oude versterkte woning
    uit de Middeleeuwen met muren in kalk- en zandbreuksteen van 1,60 m dik.



    De gemeente Weris (Provincie Luxemburg) wordt ondanks zijn kleine oppervlakte toch de Megalithische hoofdstad van België genoemd.
    De reden is, dat de deelgemeente van Durbuy bekend staat voor zijn
    megalithische veld.
    Dit veld wordt gevormd door een verzameling
    Dolmens
    (grafmonument van grote stenen)
    en Menhirs (voorhistorische stenen zuilen).
    Dit veld is uniek in België.





    Tweemaal het megalithische veld.
    met zijn Dolmens en Menhirs.



    Wat ook uniek is voor Zythologen is het biertje "La Dolmenius".
    Het bier wordt speciaal gebrouwen voor het “
    Musée des Mégalithes de Wéris”
    door Brasserie
    Saint-Monon d’Ambly (Nassogne).
    We sprongen natuurlijk even binnen.




    Musée des Mégalithes de Wéris




    Bij het Megalietenmuseum ligt een traditioneel klein bakhuis in vakwerk.
    Dit huisje werd gerestaureerd in 2001.
     


     


    De Cafetaria van het Musée des Mégalithes de Wéris
    is niet al te groot.




    La Dolmenius mooi ogend op de puien van het museum.


    La Dolmenius – 6,5 % Alc. Vol.
    Brasserie Saint-Monon (Ambly)

    http://www.saintmonon.be/ 

     


    Amberkleurig biertje met een witte schuimkraag

    Helder met fijne koolzuurpareling.

     

    De neus is vrij moutig en gistig

    Met lichte prikkels van fruit en honing.


     

    Een lichtzurige aanhef

    In het gistsmaakje zijn toetsen van honing te proeven

    Het is een fris biertje

    Een lekkere dorstlesser.



     


    Dolmenius, zo mooi als het dorp.

     


    Een lekker streekbiertje voor het Belgische Stonehenge.

    11-11-2007 om 22:08 geschreven door William Roelens


    07-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Karakter-Bieren Festival 2007 - Poperinge

    In de feestzaal van Hotel Palace, Ieperstraat te Poperinge vond in het
    weekend van 27 en 28 oktober 2007 voor de twaalfde keer
    het Karakter-Bierenfestival plaats.

    Het Poperings Bierproeversgenootschap organiseerde het festival.
    Voor de 12de maal waren Voske en ik erbij.



    Hotel Palace.
    Altijd the p(a)lace te be op het laatste weekend van oktober.




    Een 15 bierstanden waren aanwezig in de prachtige pas gerenoveerde feestzaal.

    De beurs is ook een promotie voor de Belgische (Poperingse) hop.

    De meeste bierliefhebbers komen uit België en Groot-Brittannië en een deel uit Frankrijk.

     

    De deelnemende brouwerijen waren De Struise Brouwers uit Lo-Reninge, Roman uit Mater, De Hoevebrouwers uit Zottegem,  Guldenboot uit Opwijk,  Captain Cooker uit Gent,  Rodenbach uit Roeselare,  Abbaye du Val-Dieu uit Aubel,  Jessenhofke uit Hasselt,  Lefebvre uit Quenast, De Landtsheer uit Buggenhout,  Verhaeghe uit Vichte, Van Eecke en Sint-Bernardus uit Watou,  Leroy uit Boezinge en Drankenhandel Nevejan uit Krombeke.


     


    De prachtige onlangs gerenoveerde zaal. 

     

     

    Het Poperings Bierproeversgenootschap.
    (jammer genoeg niet aangesloten bij Zythos)
    heeft als doel.


    Proeven, genieten en zo objectief mogelijk de lekkere Belgische bieren beoordelen.

    Voor kandidaat-leden van het genootschap is er een wachtlijst.
    Ze beperken het aantal leden tot 24, om het werkbaar te houden.
    Elke tweede dinsdag van de maand komen ze samen, en dat telkens rond een bepaald thema,
    zoals koken met bier of nieuwe bieren proeven die op de markt verschenen zijn.



    De Sympathieke Ann Nevejan van drankenhandel Nevejan
    uit Krombeke is maar al te fier met hun Poperings Nunnebier.


    Het bier wil een tegenhanger worden voor de patersbieren, de abdij- en trappistenbieren,
    die ook in de regio worden gebrouwen.
    Het Nunnebier wordt trouwens ook geschonken in een typisch bolglas of trappistenglas.
    Het Poperingse Bierproeversgenootschap neemt het peterschap van het nieuwe bier op zich.




    Niet enkel het bier was aanwezig maar ook één van de nunnen (Nonnen).
    Zeg maar levende promotie.



    Een bierstand waar ik de meeste tijd hebt doorgebracht en dit door de uitzonderlijke
    kwaliteit en diversiteit van hun bieren was de stand van
    De Struise Brouwers.
    Struise Carlo, Urbain en Philippe pakten uit met hun prachtig gamma Struise bieren.

    Kloeke Blonde
    Tsjeeses
    Struiselensis
    Struise Mikkeller
    Pannepot
    Black Albert van 't vat


    http://struise.noordhoek.com/


    Nee, niet Belgisch maar de schitterende
    "Unearthly" (Imperial India Pale Ale) van de
    Southern Tier Brewing Company. Een IPA van 11% Alc.Vol.
    Thanks Urbain voor het proeven.



    Nog meer foto's en tekst
    vind u onder deze mooie dame.
    Klikt eender waar en u bevind zich op het
    Karakter-Bieren Festival in Poperinge


    07-11-2007 om 17:05 geschreven door William Roelens


    04-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle Belgische Bieren - gebundeld in één boek

    Alle Belgische Bieren



    De nieuwe bierbijbel!
    Liefst 750 soorten Belgische bieren worden hier voorgesteld.


    Sinds onlangs is er een nieuw bierboek op de markt.  En wat voor één!.

    “Alle Belgische Bieren” een dikke bundel van 1567 pagina’s met een
    overzicht van maar liefst 750 Belgische bieren.

    De bieren staan netjes alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto
    van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele bierglas.

     

    Heel mooi.  Alle bieren zijn op dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.



    Alle bieren op dezelfde manier voorgesteld.
     


    Via pictogrammen naast de foto
    onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid, schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren worden kort omschreven.




    Links vind u alle informatie van het bier.
    Deze informatie werd door de brouwers zelf verschaft.
    De ene is al opender dan de andere.


     

    Onderaan is er plaats voorzien om uw eigen mening en bevindingen over het bier op te schrijven.

    Het boek is uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels.

    Naast de opsomming van de bieren is er ook een uitleg voorzien over het brouwerjargon  en een definitie van de bierstijlen in België. Op het laatst vind u alle momentele bestaande Belgische brouwerijen en bierfirma’s weer.




    Een boek voor ieder Belg die graag een biertje lust.


     

    Het werk is een soort bijbel geworden en iedereen die
    graag een Belgisch biertje lust zou dit werk beslist in huis moeten hebben. 
     
    Een boek die u vlug eventjes ter hand zal nemen na of bij het proeven van een biertje.

     

    Het boek is nog niet helemaal perfect wat begrijpelijk is. 
    Er staan hier en daar enkele onjuistheden in die voor de leek niet zullen opvallen.

    Maar daar kan de schrijfster niets aan doen, want alle informatie komt van de brouwers.

    Het zijn ook enkel de traditionele bieren die vermeld zijn.
    Etikettebieren of gelegenheidsbieren zal u hier niet in terug vinden.
     

    Een boek als dit, zal en kan bij het herdrukken nooit af zijn,
    want ieder maand komen er nieuwe Belgische bieren op de markt.

     

    Maar al bij al is het iemand gelukt om het beste van de
    deze Belgische bierwereld samen te bundelen.

    En dat dit juist een dame is die dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft
    maakt het alleen maar mooier.

     

    Een dikke proficiat aan Hilde Deweer
    en De Group Vandamme voor de fotografie
    en allen die hun medewerking verleend hebben.

     

    Uitgegeven bij de Stichting Kunstboek, "Alle Belgische Bieren"
    is verkrijgbaar in de boekhandel.
    35 euro is een spotprijs voor deze uitgave met
    750 prachtige kleurenfoto´s en een schat van informatie.





    Maurootje mijn kleinkind uit Lauwe
    toont fier de pagina van mijn eigen bier gebrouwen door Picobrouwerij Alvinne uit Heule
    Door het enorme succes is "Maurootje Lauwse Saison" nu een
    blijvende naam geworden op de Belgische biermarkt.


    http://www.stichtingkunstboek.com/

    04-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jessenhofke - Biobier uit Kuringen

    De bio bieren kennen een stille opmars.

    Dank zij kleine artisanale brouwers vinden ze stilaan de weg naar het grote publiek.

    In feite moeten ze qua smaak niet onderdoen voor de gewone bieren.

    Maar doordat ze soms te lang in  de natuurvoedingswinkels blijven staan
    waardoor ze oud zijn als ze naar de klant gaan is de smaak soms niet meer optimaal.

     

    Voor de bierproeverij met Poperingse hop had ik een vers bakje
    Jessenhofke besteld in
    Biomarkt te Kortrijk.

    Twee dagen later belde de uitbaatster mij persoonlijk op dat ik het mocht gaan ophalen.

    Als dat geen service is!



    Jessenhofke is een blond bier.
    Met de avondzon treden kleurveranderingen op.


     

    Ik had het biertje al geproefd op het Vilvordia Bierfestival.

    Het had mij aangenaam verrast.  Ik vond het een van de betere bio bieren die ik al geproefd had.

     

    Jessenhofke is een bier gebrouwen in de Proefbrouwerij naar een recept van

    Gert Jordens van bierfirma  Beer, Bed & Breakfast Jessenhofke uit Kuringen bij Hasselt.

     

    Gert is informaticus van beroep maar een huisbrouwer in hart en nieren.

    Samen met zijn echtgenote Christel houden zij het Beer, bed & breakfast Jessenhofke open.

    Daar nodigen ze de mensen uit om samen met hen een brouwdag door te brengen

    en het productieproces van A tot Z mee te volgen in de huisbrouwerij.

    Dit gebrouwen bier wordt niet gecommercialiseerd en dient enkel voor thuisconsumptie.

     

    U kunt er ook overnachten in hun twee ingerichte kamers met als typische namen, “De mout-en de hopkamer”.



    Jessenhofke doet zijn intrede in het mooie Belgian Beer Sommelierglas.
    met een prachtige witte schuimkraag.

     



    Het Biobier “Jessenhofke” waar we het nu over hebben is proefgebrouwen in Kuringen.

    Maar wordt in grotere hoeveelheden verder gebrouwen bij De Proefbrouwerij
    Het bier is er enigzinds bitterder op geworden.
    Wat de smaak alleen maar ten goede komt

     

     

     

    Jessenhofke 8 % Alc. Vol.

    Blond biertje met witte stevige schuimkraag.

    Het aroma is fruitig
    Moutig en kruidig.

    De smaak is ietsje moutig maar
    kruidige en hoppige toetsen laten niet lang op zich wachten
    bitter van bij de aanzet
    en het vloeit ook bitter uit

    Een droge afdronk
    een lekker evenwichtig biertje

     

    Ondanks de aanwezigheid van knoflook in het bier

    heeft niemand het op de proeverij gesmaakt.
    De meeste leden vonden dit bier het beste van de avond.

     

    Een pracht van een degustatiebiertje


    Een prachtig biertje in een mooi proefglas



    Deze mooie bierglazen zijn te koop in de beercorner van de O'Cool vestigingen
    Ze zijn ontworpen voor Bierpassiemagazine



    Mooi met de ondergaande zon.
    zie ook het Biologo op het etiket


    Het etiket met een milieutip

    01-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Tripel Hop - Het feestbier voor eindejaar?

    Afgelopen week kregen Voske en ik een uitnodiging van Brouwerij Moortgat om op vrijdag 26 oktober 2007 samen met de pers en nog andere bierliefhebbers
    de voorstelling van hun nieuw bier “Duvel Tripel Hop”  bij te wonen. 


    Wij vonden het een hele eer om hiervoor uitgenodigd te worden
    en zijn er maar al te graag op in gegaan.


    De voorstelling vond plaats in het gloednieuw Duvel Depot of kortweg 'DD' genoemd.

    Het is gelegen in Breendonk-Dorp vlak naast de brouwerij.



    Het gloednieuwe bezoekerscentrum "Duvel Depot" of kortweg 'DD'




    De achterzijde van het centrum met binnenplein.
    Tijdens de zomerdagen is het hier lekker vertoeven.


     

    Het was Chief Executive Officer Michel Moortgat die ons verwelkomde.

    Geïnspireerd door een oude reclame van ‘Moortgat HOPBIER’
    en het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe
    was het idee ontstaan om te gaan experimenteren met
    enkele hopsoorten om zo een nieuw bier te creëren.
     
    Het bier viel zo in de smaak dat brouwerij Moortgat
    besloot om  het éénmalig beperkt af te vullen en het
    op de markt te brengen om andere bierliefhebbers
    de kans te geven dit uniek bier te laten ontdekken.

    Het bier werd Duvel Tripel Hop gedoopt,
    verwijzend naar de extra hopping en het hogere alcoholpercentage.

    (9,5 % t.o.v. 8,5 voor Duvel).



    Chief Executive Officer Michel Moortgat stelde
    het nieuwe bier aan de genodigden voor.




     Deze oude reclame van ‘Moortgat HOPBIER’ en
     het recentere hopbier (Chouffe Houblon) van zusterbrouwerij Chouffe.
    inspireerde de brouwerij om eens te experimenteren met diverse hopsoorten.



    Michel Moortgat had de eer om het eerste glas in te schenken.




    Brouwmeester Hedwig Neven antwoorde op de veel gestelde vragen en
    nam achteraf voldoende tijd om met de genodigden te praten.




    De prachtige feestverpakking.
    Een ideaal geschenk voor onder de kerstboom.




    Duvel Tripel Hop. een bier met een rijk smakenpallet,
    extra hoparoma's en een opgedreven bitterkracht. 40 EBU.





    PP. Michiels Duvelambassadeur met rechts van hem Olav Blancquaert,
    verkoopdirecteur horeca België van Duvel.
    Enkele uren later stond Paul met Soulsister op de Night Of The Proms.
    Als dat geen liefde voor Duvel is!



    Duvel Tripel Hop. Een prachtige blend van drie hopsoorten.
    SaazSaaz, Styrian Golding en Amarillo een Amerikaanse hop.
    Dry Hopping met Styrian Golding Bloemen.



    Ook aanwezig, Vice-Voorzitter van Zythos Jan Rumes,
    Fons Minne voorziter Heikantse, notoir bierkenner Joris Pattyn en echtgenote
    en ook hoofdredacteur van Zythosmagazine Marc Mertens.



    Hedwig Neven Brouwmeester Duvel Moortgat in gesprek met
    voorzitter HOP Lode Van Biervliet, auteur en brouwer Jef Van den Steen,
    auteur Bob Magerman en professor Bio Chemie Freddy Delvaux.





    Duvel Tripel Hop 9,5% Alc.Vol - 75cl fles.
    Brouwerij Moortgat

    http://www.duvel.be

    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag.
    minder koolzuur aanwezig dan de klassieke Duvel
    wat het bier aangenamer maakt om te drinken.

    De neus is bloemig met heerlijke citrusgeuren
    dit is waarschijnlijk door de Amarillohop en de Styrian Golding.

    De smaak is zeer fris en mild.
    lekker hoppig en licht bitter.
    Fruitige toetsen

    Ik had eerder een ietsje bitter bier verwacht.
    40 EBU t.o. 35 EBU voor de gewone Duvel.

    De aangename bitterheid komt door de aromahoppen
    vertelde brouwmeester Hedwig Neven.
    maar Saaz Saaz is een hopsoort die veelal gebruikt wordt voor pils.
    Waarschijnlijk zal de lichte bitterheid daar van komen.

    Het bier heeft een uitgebalanceerde smaak.
    en een droge afdronk.

    Een heel lekker bier
    een feestbier voor de Kerst en Eindejaar.
    Maar € 12.00 voor een fles is wel iets prijzig en zal velen toch wel afschrikken.



    Michel Moortgat, Chief Executive Officer van de brouwerij en
    Hedwig Neven Brouwmeester toosten op het succes.

     


    Duvel Special Edition. 9,5 % Alc. Vol.
    Slechts 200 HL werden er gebrouwen oftewel 22.000 flessen van 75cl.
    En toch gaat u zich moeten haasten om er eentje op de kop te kunnen tikken.



    Voor nog meer foto's van deze voorstelling
    klikt op onderstaande foto !!!

    31-10-2007 om 18:52 geschreven door William Roelens


    28-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met negen aan tafel bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur

    “Met zeven aan de tafel
    De grote tafel bij ons thuis”
     

    Wie kent niet het prachtige liedje van Johan Verrminnen?

     

    Wij waren zondagmiddag 21 oktober 2007 niet met zeven maar met negen aan de tafel
    en dit meubilair stond niet bij ons thuis
    maar in het gezellige degustatielokaal van Brasserie Vapeur in Pipaix.

     




    Zeven Waalse vrienden, Voske en ik.

    (Vriendschap kent geen grenzen).


    Na de jaarlijkse bierattributenbeurs ingericht door
    Cervesia Tornacum
    http://cervesiatornacumasbl.ifrance.com/
    genoten wij van het surprise menu van
    Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier

    Brouwers en eigenaars van  Brasserie de Vapeur.



    Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier
    Brouwers en eigenaars van Brasserie de Vapeur in Pipaix (Henegouwen)


     


    Voor we aan tafel gingen schonk Voske aan Jean-Louis
    een klein varkentje cadeau (Cochonne)
    Hij was er heel blij mee en plaatste het meteen bij zijn verzameling



    Een kast vol zwijntjes.


    Als aperitief proefden we de Saison de Pipaix (6% alc Vol.) uit 75cl flessen.

    Dit is het traditionele bier van de brouwerij. 
    Het bier is samen ontstaan met de brouwerij in 1785.
    Een typische Waalse saison.



    Saison de Pipaix ontstaan in 1785

     

    Koperkleurig met een mooie witte schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

     

    Het aroma is iets muffig kruidig

    Fruitig, hoppig en heel complex

     

    Een droog hoppig biertje met een laag koolzuurpareling

    Goed gekruid

    Ook de smaak is ietsje muffig oud te noemen.

    Niet dat het stoort.  Integendeel

    Fruitige prikkels van koriander.

    Een zeer smakelijke aperitief!


     
    Prachtig van kleur en heel lekker
    Zalm bereid met bier


    Als voorgerecht kregen we enkele schalen met gerookte zalm

    De zalm was gedurende 24 uren gemarineerd in zout en kruiden
    en in het bier “Vapeur en Folie”

    Daarna werd de zalm gerookt.



    Zelfs het bijhorend brood was bereid met bier.
    Een stilleven in de brouwerij.




    Bij dit uitmuntend visgerecht dronken we een drie jaar oude 
    "Vapeur en Folie"


    Vapeur en Folie ontstaan rond 1986


     

    La Folie (8% alc. Vol.)

    Het werd geschonken uit 75cl flessen

     

    Het is een donkerblond biertje

    Met een witte schuimkraag

    Het aroma is kruidig en fruitig

     

    De smaak is ietsje zurig

    Zeer fris.

    Fruitige toetsjes

    Het bier was drie jaar oud en de eerste oxydatiesmaakjes

    kwamen naar boven.  Juist niet genoeg om te storen.

    Heel lekker bij de malse zachte gerookte zalm.




    Blanquette de veau bereid met Saison de Pipaix.
     


    Als hoofdschotel stond "Blanquette De Veau" op het menu.

    Een heerlijke kruidige vleesschotel bereid volgens het slowfood principe.

    Het bier "Saison de Pipaix" was er in verwerkt.

    Dit biertje dronken wij bij dit heerlijk gerecht.



    De bijhorende "pommes mousseline"

     
    Als dessert vergastte het brouwerspaar ons op

    een zestal uitsluitend Belgische regionale kazen.




    Zes prachtige regionale Belgische kazen



    Eén van de zes kazen was de lekkere Cochon'nez.
    Het is een
    romige kaas die in het bier Cochonne wordt gerijpt.

    Verder op de tafel waren er de kazen "Le Villée" een verse kaas verfijnd met Eau de Villée,
    de "Rouleau Cendré" en een "Panier Cendre" twee geitenkaasjes, "Moellon Beloeil" en
    een "Coeur De Gaume".



    De bijpassende gelei is ook met het bier "Cochonne" bereid


    Bij deze heerlijkheden dronken we een Vapeur Cochonnette (9 %Alc Vol.)

    Het werd geschonken in 75cl flessen




    Vapeur Cochonnette
    Het bier vind zijn oorsprong in 1992.

     

    Het is een donkeramber biertje

    Met een licht beige schuimkraag

     

    Het is fruitig en hoppig

    Met een lichte bitterheid.

    Ook de kruidige smaken eigen aan vapeur komen naar voor.

    Helemaal niet slecht.


    Als afsluitertje konden we nog proeven van
    "Esprit De Vapeur Cochonne"
    Een distilaat van 40% bekomen uit het bier Cochonne.
    Voor de andere was er nog altijd een biertje Cochonnette.



    Klein en lekker maar gevaarlij !!!.


    Na de maaltijd schaarden we rond de houtkachel
    om nog eventjes na te genieten.




     
    Zythologe Daniele en Vinciane nog nagenietend met een Cochonette


    Jean-Louis lichtjes aan het indommelen.
    Of dromen van een nieuw biertje?

    Dit maaltijd bewijst nog maar eens hoe lekker voedsel
    kan smaken bereid met bier en vergezeld van lekker Belgisch gerstennat.
    We moeten meer chauvinistisch zijn en een heerlijk Belgisch biertje
    bij een maaltijd kiezen in plaats van wijn.

    Brasserie Vapeur
    http://www.vapeur.com/

    28-10-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteren naar zotte verhalen over hop en zes biertjes proeven - Een ideale combinatie

    We waren al eens eerder uitgenodigd door onze collega
    bierproevers van HIC (Heerlijk Intens Consumeren)
    om samen de bieren van Het Anker (Mechelen) te proeven.


    Nu was het de beurt aan HOP (Heerlijk Objectief Proeven) om onze bevriende club  uit Ingelmunster te ontvangen.


    Vrijdag laatsleden (19 oktober 2007) was het zo ver
    In het prachtige zaaltje van Café Mozaïek waren er een vijftigtal leden van beide clubs
     samen gekomen om te genieten van de ludieke hoppe verhalen
    van Keteniersvoorzitter Guido Vandermarliere.



    Keteniervoorzitter Guido Vandermarliere.

    De Keteniers zijn een vereniging van mensen met een hart en zorgzaamheid v
    oor de geschiedenis van de ‘hoppecultuur’ in zijn brede betekenis.

    Daarbij wordt zowel gewerkt rond het:

    1. Verzamelen en onderzoeken van de bewaarde documenten en geschriften,
      foto’s en afbeeldingen.
    2. Het opzoeken van oud materiaal en gereedschap en gebouwen
      die met de hop te maken hebben.
    3. Het beschrijven en documenteren van dit alles en het toegankelijk
      maken van deze zaken met het oog op
      het bewaren
      en het herinneren van deze hoppecultuur.

    Ze hebben meegedaan aan de Monumentenstrijd op Canvas en er een mooie finaleplaats aan overgehouden.


    zie : "Bewaar de hommelketen - Red de hopcultuur" op deze bierblog


    Guido Vandermarliere
    Een  'meester' verteller die alles wat men nooit wilde weten
    over de hop en het bier
    weet


    Tussen de verhalen in schonken wij zes biertjes (in proefglaasjes)
    gebrouwen met hop uit de streek van Poperinge.


     

     De 6 biertjes allen gebrouwen met hop uit het Poperingse.
    vlnr : Petrus Oude bruin - Poperings Nunnebier - Jessenhofke,
    't Maartje van Heule - Père Noël en Mikkeller 



    HIC en HOP maakten er een aangename avond van.
    De mooie en gezellige locatie "De Mozaïek" was vroeger nog een Koetshuis.




    Door de boeiende verhalen van Guido was het
    ondanks de grote opkomst muisstil in de zaal.

    Enkele zotte verhalen die hij op een aangename en boeiende manier
    wist te vertellen


    Hoe den hommel geschapen werd
    Hymele of humele
    Gambrinus of Cambrinus
    Taverniers en de Ieperse costumen
    Het kraaien- en hopmotief
    Keien in de kop
    enz...





    Naast luisteren, was proeven een aangename bijkomstigheid.


    De Bieren met hun hop

    in deze 6 bieren waren een 10-tal verschillende hopsoorten uit het Poperingse aanwezig.
    Target, Magnum, Challenger, Northern Brewer,
    Fuggle, Golding, Saaz,
    Styrian Goldings, Brewersgold,
    Hallertau.
    + 2 Amerikaanse : Cascade en Amarillo



    1) Petrus - Oud Bruin (Brouwerij Bavik - Bavikhove)
    http://www.bavik.be

    Alc : 5,5 %

    Gebruikte hop

    *Target (Bitterhop) - Eerste Engelse superalfahop (1972)
    *Magnum - Super-Alfa-Hop (bittrehop)
    Droge hopbellen =  Target

    Het bier rijpt ongeveer 24 maanden op eiken vaten.
    Daardoor verkrijgt Petrus Oud bruin zijn licht zurig karakter.
    Het matige alcoholgehalte maakt van dit bier de perfecte dorstlesser.
    Een lekker bier om mee te beginnen.
    Bijna alle aanwezigen waren te vinden voor dit bier




    2 ) Poperings Nunnebier (Brouwerij Verhaeghe - Vichte)
    http://www.proximedia.com/local/breweryverhaeghe/


    Alc : 7%

    Gebruikte hop

    *Challenger - Een Ambivalente hop of fijne bitterhop
    *Northern Brewer (is een bitterhop, een distinctieve droge hop voor volmondige bieren).

    Hopboer Joris Cambie

    Er werdt geschreven dat het Poperings Nunnebier gebrouwen wordt met Buvrinnehop. 
    Wetende dat dit bier ontstaan is tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge
    en dat Buvrinnehop nergens meer te vinden is.
    was dit een grapje waar veel leken intrapten.

    Verder stond nog :
    "Buvrinnehop is een zeldzame, erg oude aromavariëteit, die eigenlijk weinig opbrengt.
    Ik heb er nog slechts tien planten van staan, die ik kweek op biobasis.
    Het is dus heel exclusief.
    Brouwingenieur is Johan Lefever: ,,Het nieuwe bier is origineel,
    ik testte het eerst uit in een microbrouwerij.
    Het Poperingse Bierproeversgenootschap vond het erg geslaagd.
    Het wordt nu gebrouwen in brouwerij Verhaeghe in Vichte,
    met water, tarwe, gerst en hop.
    Het is vooral de hop die de typische smaak bepaalt".

    Niet slecht.  Maar ook geen echte hoogvlieger.
    Het biertje is eerder commercieel.
    De meeste aanwezigen dronken het graag maar vonden niet
    het beste bier van de avond.






    3) Jesenhofke  (Proefbrouwerij - Lochristi)
    http://www.jessenhofke.be/

    Alc : 8%

    Gebruikte hop

    Challenger (Ambivalente of fijne bitterhop)
    Fuggle ( Aromahop - Een Engelse hop +/- 1900
    Golding (Aromahop – Traditionele Engelse hop - 1790

    Hopboer Joris Cambie.

    Mag gerekend worden als een van de beste bieren van de avond
    de meeste aanwezigen vonden dit een heel lekker biertje.
    Jessenhofke is een biobier






    4) Maartje van Heule Tripel (’t Brouwkot – Gullegem)
    http://www.brouwkot.be/

    Alc : 8,5%

    Gebruikte hop

    *Saaz hop - pellets+ bloemen (Aromahop) Tsjechische hop met een lange en sterke traditie
    *styrian goldings pellets  (Oud-Engelse hop – 1790) - Een beetje

    De saaz hop gebruiken ze in pellets in de kookketel (bitterhop) en als
    laatste gebruiken ze de saaz bloemen om hun wort te wassen door de
    hopzeef.
    Dit om een extra aroma aan het bier te geven, en tevens om te filteren
    (2 vliegen in 1 klap als het ware).
    In de hopzeef gaat een combinatie van verse saazbloemen maar hoofdzakelijk
    de overjaarse hop, omdat ze niet meer willen aan bitteren.
    aldus
    Brouwers : Björn Desmadryl (Technieker bij Liefmans)
    en Kim Olievier (biotechnologe)
     

    Dit bier werd gebrouwen tgv De Tinneksefeesten in Heule
    Het is een gezelschapsbier.  Slechts 500 liter gebrouwen. 
    Het bier is dit jaar niet meer te krijgen.
    Ik heb de laatste dozen kunnen aanschaffen.
    Met dank aan Peter van 't Rusteel.

    Over dit bier waren de meningen verdeeld.
    Sommigen vonden het beste bier van de avond
    Anderen vonden het minder (iets te veel koriander).
    Het was ook een van hun eerste (naast Netebuk) bieren dat deze
    nieuwe brouwerij 't Brouwkot brouwde.
    Zeker geen slecht begin!

    Het origineel etiket deed ons terug denken aan
    de inmiddels verdwenen brouwerij "De Zwingel" uit Harelbeke.





    5) Père Noël (De Ranke – Dottenijs)
    http://www.deranke.be/

    Alc : 7%

    Gebruikte hop:

    *Brewersgold (Bitterhop – Duitse hop - 1934
    *Hallertau (Bitterhop of Aroma) - Duitsland
    Verse hopbellen.

    Deze gekende klassieker mag ook als één van beste van
    de avond beschouwd worden.
    De meeste vonden het een heel lekker Kerstbier..




    6) Struise Mikkeller (De Struise Brouwers) IPA bier
    http://struise.noordhoek.com/eng/

    Alc 9%

    Gebruikte hop (35 Kg)

    *Magnum(Bitterhop)
    *Challenger (Aromahop)

    + 2 Amerikaanse hoppen nl.  Cascade en Amarillo

    Indian Pale Ale 9°, which was developed by Struise and the Mikkeller Brewery Denmark.
     
    Een dubbele IPA van 130 EBU
    Het is gebrouwen sinds april 2007
    met zes maanden lagering alvorens het bottelen kon plaatsvinden.

    Dit vonden de meeste het beste bier.

    We kregen het als primeur.
    Bedankt Urbain van De Struise.


    Alle bovenstaande bieren zullen nog afzonderlijk besproken worden
    op deze blog

    27-10-2007 om 09:38 geschreven door William Roelens


    24-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.

    Het is al iets meer dan een jaar geleden dat Brouwerij Duvel Moortgat de succesvolle streekbierbrouwerij Achouffe overnam.  

    Brasserie Achouffe gelegen in het hart van de Ardennen
    en op een boogscheut van Houffalize werd in 1982 opgericht door
    twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts.
     

    De brouwerij werd door de noeste inspanningen van beiden een enorm succes.
     
    De kabouters veroverden stilaan het Belgisch bierlandschap en
    werden geroemd over gans de wereld.
     

    Wie kent niet de heerlijke kwalitatieve speciaalbieren “Blonde La Chouffe”
    en de donkere “Mc Chouffe” in de traditionele 75cl flessen?

    Het internationale succes is ook Brouwerij Moortgat niet ontgaan.  
    Door de goede contacten tussen beide brouwerijen en de ambities van Achouffe
    op Internationaal gebied hebben geleid tot de overname van Achouffe door Duvel Moortgat.

     

    Maar hoe zit het nu met Brasserie Achouffe één jaar later?


    Oprichter Chris Bauweraerts was zo vriendelijk om voor mijn Bierblog
    een verslag uit te brengen over de evolutie bij Achouffe sinds de overname. 
     
    Hij nam zelf de exclusieve foto’s en mailde ze me door.
     
    Waarvoor hartelijk dank.



    Chris Bauweraerts met zijn unieke T-shirt van De Choufferie 2007




    Chris wist ons het volgende te vertellen :

     


    De Bierliefhebbers die dachten dat de overnamescenario
    van Br. D'Achouffe door DUVEL-MOORTGAT een sluitingsscenario was zijn er dik naast.
    Het is een ontwikkeling- en een samenwerkingsscenario. Het mag ook eens worden gezegd.

    Dit jaar heeft Achouffe volgende investeringen kunnen doen:

    15 000 vaten.

    2 ckt-tanks van 900 HL elk, deze moeten nog geleverd worden.
    ( wij hebben reeds 6 X 180 HL + 4 X 400 HL )

    Een tweede tankwagen van 300 HL om Bier van br. Achouffe naar de bottelarij
    in Fontenaille te vervoeren.

    Een "Anton Paar" meetapparaat. ( Kost: 35 000 € )

    Het krattenpark van br. D'Achouffe is gestegen tot 102 000 kratten.

    Aankoop 17 Ha grond in Achouffe.

    Bottelarij Fontenaille hadden wij twee terreinen langs de N30, die werden één gemaakt door aankoop van de gebouwen en terreinen die zich middenin bevond.
    Alzo is de beschikbare grond in Fontenaille 3 Ha groot.

    Het personeel steeg van 20 naar 26.

    De Chouffe-Bok-6666 is terug van weggeweest. OK, exclusief in Nederland te verkrijgen.

    De verkoop stijgt dit jaar met 40%...



    De allereerste vrachtwagen van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe.
    Moet op 15 september geweest zijn.
    Kwam P.O.S. materiaal halen voor Duvel vertegenwoordigers.



    Eddy, de allereerste chauffeur van DUVEL-MOORTGAT in Achouffe.
    Nu komen er 3 opleggers per week !




    Achouffe 23 october 2007.



    Achouffe 23 october 2007. De linkse tank dient als extra-lagertank.




    CO2 druk maakt de tank leeg. Minder pompen minder oxydatie.




    De rechtse tankwagen is er dit jaar bijgekomen.






    Betonnen vloer waarop de 2 CKT's van 900 Hl moeten komen.




    De brouwzaal, de kookketel van 100 HL werd dit jaar eindelijk in gebruik genomen.




    Filtratiekuip 1




    Filtratiekuip 2 - vooraleer de borstel zijn natuulijk filtrerend werk doet.




    Filtratiekuip 3 - wanneer de borstel haar filtrerend werk is begonnen.




    Het zijn moderne tijden...




    Wat u achter de bomen ziet is een deel van de 17 Ha
    van Duvel-Moortgat-Achouffe




    Het terrein en de gebouwen van Fontenaille. Een lap grond van 3 Ha




    Het terrein van Fontenaille met de bottelarij op de achtergrond.




    Foto bottelarij.




    Een hele symboliek. De camionette van DUVEL nu actief in Achouffe.


     


    Koosher Bier.




    Mooie verpakking voor Houblon Chouffe... of wat anders...

    Uit een persbericht blijkt dat de brouwer van speciaalbieren Duvel Moortgat over het eerste halfjaar van 2007 uitstekende resultaten geboekt heeft.
    De nettowinst steeg met 17,6 procent tot 5,7 miljoen euro,
    terwijl de omzet met 20,6 procent toenam tot 42,6 miljoen euro.

    Duvel Moortgat dankt de forse omzetgroei voor iets minder dan de helft
    aan Brasserie d'Achouffe, dat in september vorig jaar werd overgenomen.
    De rest van de groei is echter organisch.
    Zonder rekening te houden met de Brasserie d'Achouffe
    bedraagt de organische omzetgroei 12,2 procent.

    http://www.achouffe.be/
    http://www.duvel.be/

    24-10-2007 om 14:39 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!