Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    18-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petrus Winterbier - Bavik - Bavikhove





    Kerstbieren, Driekoningenbieren of Winterbieren zijn precies dezelfde brouwsels.

    Alleen hun naam verandert.

    Ze schommelen meestal van 6% tot 12% alc.vol

     

    Sommige brouwers opteren voor de naam winterbier omdat het bier

    dan de hele winterperiode kan verkocht worden.

    Kerstbieren daarentegen worden door de meeste mensen gedronken enkele

    dagen voor en tot en met Kersdag.

    Na 25 december denken ze dat het bier verouderd is en niet meer goed is voor consumptie.

    Zo blijven deze bieren in de schappen staan

    Nochtans veel Kerstbieren zijn pas op hun best als ze jaartje oud zijn.



    Een mooie fles 'Petrus Winter'

     

    Maar ditmaal geen bespreking van een Kerstbier maar een Winterbiertje.

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik.

    Dit donkere bier wordt in deze familiebrouwerij gebrouwen
    vanaf september tot eind november.

    Dan wordt het pas in de winkelrekken geplaatst.

     



    Een donker karamelkeurig biertje met beige schuimkraag.



     

    Petrus Winterbier 6,5% Alc.Vol. – 75cl.

    Brouwerij Bavik - Bavikhove

     

     

    Donker karamelkleurig biertje.

    Met beige schuimkraag.

    Een nogal sterke fijne koolzuurpareling.

    Beige schuimkraag die vlug verdwijnt in een randje schuim.

     

    Een zoet aangenaam karamelaroma.

    Met licht zurige fruitprikkels

     

    De eerste slok is absoluut niet zoet.

    Integendeel, een lichte zurigheid (desem) zonder overheersing

    palmt onze smaakpapillen in.

    Een zeer milde kruidige bitterheid.

    en een droge afdronk maken dit bier toch specialer

    dan vele andere winterbieren die veeleer zoet smaken.

     

    Door zijn 6,5% alc heeft het iets te weinig body vind ik.

    Een winterbier mag voor mij iets voller zijn.

    Ik mis een beetje het warmtegevoel.

     

    Een fles een jaartje laten staan is een optie naar mijn gedacht.

    Het bier zal nog rijpen in de fles en meer smaakevolutie krijgen.

    Mijn conclusie : Niet slecht maar geen echte winterwarmer.





    Petrus Winter.
    Ik ga nog een paar flessen kopen en een jaartje laten staan!




    Petrus, één naam 7 bieren

    18-01-2008 om 23:39 geschreven door William Roelens


    15-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Féodale Brune - Saint-Monon ( Ardennenverslag 5 )






    La Roche-en-Ardenne

    Op een regenachtige dag besloten Voske en ik om het museum "
    Grès de la Roche"
    te bezoeken in La Roche-en-Ardenne, een gemeente aan de oever van de Ourthe in de
     provincie Luxemburg.
     

    Grès betekent volgens de Dikke Van Daele : dichtgesinterd aardewerk van vette klei.





    Het museum, taverne en restaurant is gelegen in de
    Rue Rompré 28 niet ver van het centrum.




    Door de ramen van het museum is het blauwe aardewerk al te zien.


    Het kleine maar fraaie museum dompelt u dan ook onder in de geschiedenis van het aardewerk.

    Van het ontstaan tot in het atelier van de pottenbakker alles is mooi afgebeeld.

    Een audiogids in verschillende talen instelbaar en hier en daar een Holografische projectie

    zorgen ervoor dat de rondleiding aangenaam en boeiend wordt.





    Het museum is voorzien van Holografische projectie.



    De poppen zijn niet echt mooi te noemen,
    maar laat dit de pret niet bederven.





    Ook is er een kleine ruimte voorzien waar u de rijke geschiedenis
    van de Ardense Ham kunt volgen.

    "Van de aarde naar de tafel" is de rode draad van dit bezoek:
    "van het varken tot de ham".



    Wie zin heeft kan het bezoek afronden met het proeven van enkele traditionele producten:

    ham en bier uit de Ardennen, producten van lokale ambachtslui in de lokale taverne

    Het museum heeft ook een typisch restaurant “La cuisine du Terroir”



       
      
    De Taverne en het typisch Ardeens restaurant “La cuisine du Terroir”



    Een sanglochon?
    (een oud varkensras, en kruising tussen een varken en een everzwijn)
    uiterst geschikt voor Ardense ham.






    U kan er ook typische streekproducten kopen.


    Na het bezoek dronken Voske en ik
    een streekbiertje speciaal gemaakt voor La Roche-en-Ardenne :
    La Féodale de la Roche Brune.

    De naam van het bier
    slaat op de ruïnes van het vroegere
    feodaal kasteel uit de 9e eeuw
    van La Roche.

    Féodale betekent leenrecht



    Het bier werd geschonken in de typische aarden beker.
    We hebben wel liever een glas alleen al om het bier duidelijker te kunnen omschrijven.
    Maar de bieretiquette zegt dat ieder bier in zijn eigen glas moet geschonken worden,
     zo dus mogen we niet mopperen. Het had trouwens ook zijn charme.



    La Féodale de la Roche Brune - 6,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Saint-Monon - Ambly (Nassogne)




    Natuurlijk mocht de Ardense ham niet ontbreken.


    Licht donker van kleur (koffie met melk)
    Moeilijk te beoordelen in deze stenen bekers
    Een beige schuimkraag die al vlug verdwijnt
    w
    einig koolzuurprikkeling.

     

    De neus verraad karamelmout

    Een geur van stro

     

    De eerste smaak is lichtzurig

    Die overgaat naar moutig zoet met toetsen van chocolade.

    Ook enige honingprikkels te proeven.

    Niet slecht.
     

    Het biertje is commercieel gebrouwen voor La Roche-en-Ardenne.



    Het etiket toont ons het spook van Berthe
    De mooie vrouw regeert over het hart van de Ardennen vanuit de ruïnes
    van het Middeleeuwse kasteel van La Roche.

    15-01-2008 om 14:43 geschreven door William Roelens


    13-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleteren "Super 8 Blond" - Brouwerij Deca - Woetsen-Vleteren

    De laatste jaren beginnen sommige Belgische brouwers

    hoe langer hoe meer creativiteit in hun brouwketels te steken.

    Door het gebruik van nieuwe gistculturen, buitenlandse kruiden en hopsoorten,

    het laten rijpen van bier op whisky, calvados of portovaten creëren ze alzo
    nieuwe aroma’s en smaken.
    Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan is dit wel nodig
    en kan ik de vindingrijkheid van deze bierkunstenaars alleen maar toejuichen.

     

    Maar andere brouwers blijven bij hun klassieke methodes van brouwen.
    Want ook deze brouwsels die vroeger en nu nog altijd het bierlandschap bepalen
    moeten verder blijven bestaan.
    Er zijn spijtig genoeg te veel Belgische bierstijlen verdwenen.

    Gelukkig brouwt Deca Service uit Woesten (een gemeente tussen Ieper en Veurne)
    al jaren nog steeds hun vertrouwde bieren
    Antiek blond en bruin, Vleteren Alt
    en het misschien minder bekende Vleteren Super 8 Blond.

    In hun oude ambachtelijke brouwerij in de Ekverdingestraat brouwen
    ze dit laatste bier al sinds 1991.





    Lekker biertje uit Wastina, de verlaten vlakte.




    Vleteren "Super 8 Blond" - 8 % Alc. Vol.
    Brouwerij Deca - Woesten (W-Vl)




    Vleteren "Super 8 Blond" met het klassieke schuine etiket.


    Een goudkleurig biertje
    met een mooie witte schuimkraag.
    die bovendien wandklevig is.

    Het bier heeft een aardige moutige neus
    en aroma's van fruit.

    De aanhef is zoete mout.
    Sinaasappel, Perzik toetsjes
    het heeft een volle zoete basissmaak
    Het vloeit mooi uit en heeft een lichte hopbittere nasmaak.
    Een warm bier.
    Nog altijd een lekkere West-Vlaamse klassieker.







    Dit Patersbier wordt nog ambachtelijk gebrouwen
    zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen.






    Met dit bier proef je dat kleinschaligheid de beste garantie is voor kwaliteit.

    13-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    07-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaamsche Pot - Brugge tijdens de Kerst (5 en laatste deel)

    In dit vijfde en laatste rubriekje van de reeks “Brugge tijdens de Kerst”
    willen Voske en ik jullie meenemen naar
    “De Vlaamsche Pot”.
    Een oergezellig typisch Brugs restaurantje in de Helmstraat niet ver van ’t Zand.


    s'Middags en s’avonds kun je er terecht voor verscheidene Vlaamse streekgerechten
    zoals waterzooi, Vlaamse karbonaden en mosselen met verse frietjes.

    Tevens kunt u in de namiddag genieten van wafels en pannenkoeken.

    De Vlaamsche Pot bied u ook een bescheiden gamma aan van Belgische bieren.






    Ingepakt als een Kerstgeschenkje
    Zo ziet de Vlaamsche Pot er uit bij daglicht.








    De Taverne bestaat uit verschillende kleine ruimtes..

    Het interieur was in deze periode volledig ondergedompeld in de Kerstsfeer.

    Het straalde een zeker warmte uit die het artisanale kleinschalige karakter van

    het etablissement benadrukte.
    Kortom het was er ouderwets gezellig.






    Het haardvuur, de versierde kerstboom en de kleine lampjes gaven de ruimtes
    een mysterieuze uitstraling.







    De prachtige kroonluchter vraagt alle aandacht.







    Tussen de vele kaarsen en engeltjes kozen wij voor een lekkere  Chimay Tripel.

    Een Trappist van 8° alc.vol die de warmte van het interieur moest overbrengen

    in een Goddelijke vloeibare sfeer.




    Een betere bewaker voor uw trappist als dit engeltje kun je niet vinden.

     

    Chimay Tripel – 8,0% Alc. Vol.

    Abbaye de Scourmont – Forges-Les-Chimay

     

     Amberkleurig en licht gesluierd

    Een stevige mooie witte schuimkraag.

    Een prachtige neus van hop en fruit
    Banaan - druif

    De smaak is wonderlijk.
    Fruitig en hoppig.
    Moutige toetsjes
    met een verukkelijke aanhoudende bitterheid.
    Een bier met karakter waarvan u echt kan genieten.
    Het warm alcoholgevoel,
    de droge afdronk en de mooie nabitterheid
    maken van deze trappist een hemelse nectar.
    Dit is Belgisch bier op zijn best.


     


    Chimay Tripel in een Goddelijk interieur.
    Zo zou de hemel er moeten uitzien.



    Deze dames denken net hetzelfde
    maar dan met een kopje koffie.


    Zo ziet het pand er uit als de duisternis zijn intrede doet.


    Om te eindigen nog drie foto's van het betoverende Brugge.
    Hopelijk zijn Voske en ik de volgende Kerst weer van de partij?


    Goede avond Dames en Heren dit was Man bijt Hond
    van uit Brugge voor Bierblog.



    07-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Meilleur Voeux - Rulles

    KERSTBIEREN




     De Gaume is de streek van de "Cuesta’s" (heuvels die een oost-westelijke ligging hebben en die hierdoor van veel zonneschijn genieten);
    de ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend.
    Men noemt de Gaume eveneens de "Midi Belge".

    Het Zuidelijkste hoekje van België is een streek voor fijnproevers en lekkerbekken.
    Sommige gerechten dateren van oudsher zoals de “touffaye”, de “cabu roussi”, de “roustiquette”... De Gaumse vleestaart “pâté gaumais” Deze specialiteit is het paradepaardje.
    Maar ook het bier van Brasserie Rulles mag niet ontbreken in het lijstje
    van de Gaumse gastronomie.






    Nog altijd in de ban van de Kerst- en Winterbieren stel ik u voor :



    Cuvée Meilleurs Voeux - 7,3% Alc. Vol.
    La Brasserie Artisanel de Rulles - Rulles



    Een heel lekker donker winterbiertje.


    Donker bier met een romige fijne beige schuimkraag

     

    De neus ruikt karamel

    Ook zijn er lichte toetsen van alcohol te ruiken

    Aangenaam moutig

     

    Een zoete aanhef

    Karamel komt onze smaakpapillen tegemoet.

    Een leuke bitterheid komt lichtjes opdagen

    Ook de smaak van gebrande mout komt even piepen.

    De bitterheid blijft tot op het einde

    Een droge bittere afdronk.

    Een heel lekker bier om te genieten
    tijdens de winter.
    Nodigt desnoods een eenzame bierliefhebber uit om de fles te delen!



    Het bier is de naam "Bière de Gaume" meer dan waardig.




    Gedronken en goedgekeurd door Marcel le Rullot

    Dit is de mascotte van de bieren van Rulles.
    Op de andere etiketten van de Brasserie is hij te vinden met een pet. (zie onder)
    Rullot verwijst naar Rulles.



    De mooie bieretiketten worden getekend door
    de kunstenaar Palix.


    U moet beslist zijn
    website eens bezoeken.

    03-01-2008 om 18:54 geschreven door William Roelens


    01-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.




    Zondag 30 december gingen Voske en ik een van de laatste Kerstmarkten van 2007 bezoeken.

    Noem het eerder een leuk feestmarktje die plaats vond 
    rond de ijspiste van het stedelijk domein Casier.


    Het stedelijk domein Casier te Waregem.
    Voor de gelegenheid feestelijk verlicht.




    De ijspiste kende heel wat bijval.


    Naast de piste zorgde ook de verlichting in het park voor een sprookjessfeer.
    Vooraan aan het kasteel staken alle bomen in een kleurrijk verlicht pakje.
    Achteraan het complex koos de verlichtingsspecialist plekjes uit om die extra kleur te geven.
    Naast de piste stonden enkele tuinhuisjes
    waar lokale verenigingen hapjes en drankjes aanboden.





    Gezellig en sfeervol.




    De ijspiste met de chalets.


    Op het programma een bezoekje aan het chaletje van de Waregemse Bierfanaten, 
    Een nog jonge sterkgroeiende bierproeversvereniging die zich in 2006
    liet aansluiten bij Zythos.



     Aan hun houten huisje schonken de Waregemse Bierfanaten
    enkele (bijna) onbekende winterbieren uit.





    Met de valavond kwamen meer en meer mensen toegestroomd
    naar de chalets naast de ijspiste.
    Ook het boek "Alle Belgische Bieren" van Hilde Deweer was er te koop.




    Het aanbod van de Bierfanaten
    De mensen konden kennis maken
    met het Levendig hoppig Bier van Dupont "Avec des Bons Voeux"
    Beschrijving
    Hier
    Van de Struise Brouwers was er het aromatisch biertje "Tsjeeses" te proeven
    Beschrijving
    Hier
    Van Picobrouwerij Alvinne het kruidige Balthazar.
    Boxer Christmas van Roman en tenslotte een warme Glühkriek van Liefmans.




    Voorzitster Leen Walcarius en secretaris Geroen Vansteenbrugge (foto) zouden
    geen echte bierfanaten zijn moesten ze niets anders achter de hand hebben dan alleen

    meer deze vijf winterbieren.
    Bemerkt op de voorgrond 't Smisje Halloween van Brouwerij De Regenboog
     en het uitschenken door Geroen van een biertje 't Pakhuis uit Antwerpen.




    Zo kon men bvb deze speciale editie proeven van Vapeur en Folie
    "Trou du Fût" uit 2004.
    Een gelegenheidsbrouwsel voor het 20 jarig bestaan van Brasserie Vapeur.
    Twintig jaar jaar geleden, in 1984, startte Jean-Louis Dits in Pipaix
    de voormalige stoombrouwerij Biset opnieuw op.



    Trou du Fût - 8% Alc.Vol.
    Brasserie Vapeur - Pipaix

    Er was een lichte smaak van oxydatie te proeven.
    Niet overdreven en verdorie nog aangenaam om te drinken ook.
    Zelfs de witte schuimkraag bleef mooi stabiel



    Een zurige neus
    prikkels van wilde gisten.

    De smaak was licht zurig
    met houttoetsen
    het biertje was mals en zacht
    Een droge afdronk

    Ondanks de veroudering
    was het bier vrij toegankelijk te noemen.
    De 75cl Fles zal er ook mee te maken hebben.
    Weinig zuurstof in de flessenhals!



    Voorzichtig en zoals het moet
    schenkt Geroen "Trou du Fût" uit 2004 in een proefglaasje.





    Een echt Kerstbiertje - Boxer Christmas van Brouwerij Roman.
    Speciaal gebrouwen voor de winkelketen Colruyt.
    In de tijd nog gebrouwen geweest door De Smedt (Opwijk) nu Affligem.




    Boxer Christmas - 9% Alc.Vol.
    Brouwerij Roman - Mater

    Een donkerbruin bier
    met een fijne beige schuimkraag

    Het aroma is zoetmoutig
    De rozijntjes zijn niet veraf.

    De smaak is zoet
    ook lichtje zurige prikjes (roots van Oud bruin?)
    Karamel neemt naderhand de boventoon
    ook een lichte bitterheid waarneembaar
    Een zoete afdronk.

    Niet slecht.
    Een traditioneel goed gebrouwen Kerstbier.
    voor de grote massa.

     


    't Smisje Halloween kwam ook opduiken tussen de Kerstsnoepjes.


    't Smisje Halloween - 10,5% Alc. Vol.
    De Regenboog - Assebroek - Brugge


    Amberkleurig met fijn wit schuim.
    Die al vlug verdwijnt.
    Het hoge alcoholpercentage speelt hierbij een rol.

    De neus ruikt zoete likeur
    mooie alcoholaroma

    De smaak is zoet
    Fruitige esters - sinaasappel?
    ook een mooie warm alcohol gevoel.
    Gerstewijn.

    Complex biertje



    Stouterik van de Zennebrouwerij.


    Stouterik - 4,5 % Alc.Vol
    De Zennebrouwerij - Sint-Pieters-Leeuw
    Voorlopig gebrouwen bij De Ranke - Dottenijs



    Zwart biertje met dikke beige schuimkraag.

    De neus ruikt ietsje zurig
    maar hoofdzakelijk geroosterde mout

    De smaak is bitter
    het bier bevat weinig koolzuur.
    (bewust om een Engelse stout na te bootsen?)
    zwarte koffie
    ook een tikkeltje zoethout te bespeuren.
    Een mooie bitterheid die blijft aanhouden.


    Dit bier bewijst dat een bier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn
    om lekker te zijn.
    Wel voor de liefhebbers van een donkere bittere stout.
    Prachtig bier.




    Iedereen die een biertje bestelde
    kreeg een handige hokjesbierkalender.
     Aangeboden door Drankencentrale Yves Vanden Bussche.
    Met links bovenaan een foto en de beschrijving van een biertje
    en reeds voorgedrukt, enkele activiteiten van de Waregemse Bierfanaten en
    belangrijke bierfestivals uit de regio.

    01-01-2008 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel en bierrestaurant Erasmus - Brugge tijdens de Kerst (4)

    Naast de vele gezellige kroegjes en tavernes heeft Brugge ook
    twee bekende bierrestaurants.
    "De Dyver" en de "Erasmus".
    Daar we met HOP al eens zijn gaan eten in De Dyver,
    besloten Voske en ik eens een bezoekje te gaan brengen aan het
    bekende restaurant van Tom
    Allewaert.
    We hadden er al vaak eens binnengesprongen om er een streekbiertje te proeven
    maar het was de eerste maal dat we er gingen dineren.


    Hotel Erasmus is gelegen in de Wollestraat 35 in het oudste gedeelte van Brugge.
    In de onmiddellijke nabijheid van de grote markt en de voornaamste musea.

    Het hotel bevat een tiental hotelkamers maar ook een
    brasserie-restaurant bekend in binnen- en buitenland
    voor zijn grote verscheidenheid aan Belgische streekbieren.




    "De hemel draait nog !", zei Erasmus opgetogen toen hij een
    rondreis in Vlaanderen had gemaakt.
    Hij had er genoten van de Bourgondische warmte,
    de levenslust en de gezellige sfeer die je toen in steden als Brugge kon opsnuiven.
     "Dit", zo vond hij, "is het leven." en hij had gelijk.
    Dat gelijk kun je er ook nu nog proeven, want de lof der betoverende vlotheid
    wordt steeds gezongen in
    Hotel - Brasserie Erasmus in het hartje van Brugge. (bron : Erasmus)



    De gelagzaal van de Brasserie.



    Er zijn
    meer dan 200 soorten Belgische bieren te verkrijgen.
    Kleinschalig en artisanaal gebrouwen door bezielde vaklui waaronder
    liefst 16 bieren van ’t vat die maandelijks worden vervangen door 16 andere
    al dan niet unieke, experimentele of zeldzame brouwsels.




    16 tapkranen die maandelijks ander bier bevatten.
    Ditmaal waren er (hoe kon het ook anders?)
    16 Kerstbieren van ’t vat te verkrijgen.



    Een kijk vanuit de Brasserie op het klasse restaurant.



    Pilsbieren en bieren van grote brouwerijen zal u niet vinden in de Erasmus. 
    Het merendeel van de bieren komen dus van kleine Belgische brouwerijen
    die niet bang zijn om te experimenteren.
     
    Geen afgevlakte bieren maar brouwsels met karakter.
     
    Bieren met een typische smaak.



     


    Waar u ook plaats neemt.  Het bier is niet veraf.


    Erasmus heeft helemaal niet een uitbating voor een groot publiek, maar wel
    voor een geïnteresseerd publiek, dat houdt van eens iets anders.








    Sobere pastelkleuren in grijs en paars geven zowel de brasserie als het
    restaurant een stijlvol cachet.





    Hoe soberheid toch ontzettend mooi kan zijn.




    Voske en ik  dronken er 30.  
    Nee geen dertig biertjes, maar het bier genaamd '30'.
     
    Dit is het huisbier van de Erasmus.
     
    Het werd gebrouwen door picobrouwerij Alvinne n.a.v. het 30 jaar
    bestaan van Hotel Erasmus (1977-2007)




    30 (Dertig) -  8% Alc. Vol. (Fles)

    Picobrouwerij Alvinne – Heule


    Een lekker dertiger in een 33cl fles.



    Blond bier met een mooie witte schuimkraag

    Lichtjes gesluierd.

     

    Het bier heeft een fruitige neus

    Ook prikkels van Tarwemout

    Lichte Koriander toetsjes

     

    De eerste aanhef is licht zurig

    Die overvloeit in een mooie evenwichtige lichte bitterheid.

    Hoppig en fruitig – Citrus

    Heel diep verscholen lichte alcoholprikjes.

    En een zeer mooie droge afdronk.

     

    Prachtig en lekker biertje die perfect combineerde met

     het duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met ‘Saison Dupont Bio’




    Duo van scampi’s en Sint-Jakobsschelpen met saffraan
    en geglaceerd in een saus, bereid met het bier  ‘Saison Dupont Bio’


    Een tweede biertje bij het hoofdgerecht was het Kerstbier van Abbaye des Rocs



    Abbaye des Rocs Noël van ’t vat – 7,5 % Alc. Vol.

    Brasserie Abbaye des Rocs – Montignies-Sur-Roc (Henegouwen)




    Even elegant als wijn maar lekkerder.
    Het bier wordt hier in wijnglazen uitgeschonken.




    Het kleur is lichtbruin

    Met een fijne witte schuimkraag.

     

    Het biertje ruikt naar een lichte likeuraroma

    Ook karamelgeuren strelen onze neus.

     

    De eerste slok heeft een lichte botersmaak  (niet echt storend).

    Licht zoetig en een zweem van kruiden geven ons een aangenaam mondgevoel.

    Er is zelfs een lichte bitterheid die aanhoud.

    Toetsjes van Rozijntjes (niet overdreven).

    Niet slecht.

     

    Let op ! door het eten kunnen smaken en geuren veranderen.

     

    We aten bij dit bier

    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en
    St. Feuillien Winter met aardappelkroketten




    Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en aardappelkroketten
    klaargemaakt in het Kerstbier "St. Feuillien Winter"





    Gepresenteerd als een slak

    Peer gepocheerd met kriekenbier met frambozenijs




    Dessertbordje van het huis.


    De heerlijke biergerechten worden klaar gemaakt
    door Chef Patrick Kabongo.




    Iedereen die het Belgische bier genegen is
    moet hier beslist eens komen eten.

    28-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Patersvat - Een blond Kerstbier

    KERSTBIEREN



    Op het etiket staat er te lezen

    “Affligem Patersvat wordt eenmaal per jaar gebrouwen

    en is het enige blonde Kerstbier”.

     

    Dit is wel een klein leugentje want er vallen hier in België heel wat blonde Kerstbieren te drinken.

    Op het Kerstbierfestival in Essen kon je bvb het blonde Kerstbier van Slaghmuylder proeven. 

    Nog andere Kerstblondjes waren Angelus Spéciale Noël,

    Blonde de Noël van Augrenoise, Tsjeeses van De Struise Brouwers enz...

     

    Natuurlijk denken de meeste mensen dat een Kerstbier donker van kleur en
    zwaar in alcohol moet zijn.

    Niets is minder waar en dat bewijst “Affligem Patersvat”.

     

    Het Patersvat wordt op het eind van de zomer gebrouwen.

    Het is een variatie op het blonde bier van Affligem met dit verschil
    dat het dubbel gehopt is met verse hop uit Hekelgem een deelgemeente van Affligem.



    Affligem Patersvat is ook een erkend Abdijbier



    Affligem Patersvat 6,8 % Alc. Vol.
     Brouwerij Affligem - Opwijk



    Een smakelijk dubbel gehopt blond Kerstbier.


    Blond bier met een witte romige schuimkraag

    Het schuim is wandklevig.

     

    De neus ruikt naar hop

    Kruidig met aangename fruitige toetsen

     

    De smaak is heerlijk moutig

    Frisse hoppe prikkels

    De zoete moutaanhef wordt onmiddellijk vervangen door een lichte aanhoudende bitterheid

    Een lange afdronk met een licht warm alcoholtoetsje

     

    Een heel lekker evenwichtig biertje

    Rijk van smaak.

    Ondanks zijn weinig alcoholprocent heeft het bier wel body


     

    Door de goudgele tekst op de donkergroene achtergrond
    is het etiket moeilijk te lezen.




    Licht van alcohol maar met een stevige body.

    27-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bocq Christmas - Brasserie Du Bocq - Purnode

    KERSTBIEREN

    Ditmaal een Kerstbiertje van Brasserie Du Bocq uit Purnode
    Een brouweruj gelegen dicht bij Dinant in de provincie Namen.
    Brasserie du Bocq, opgericht in 1858 door Martin BELOT, is nog steeds
    een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen.
    Voor wie regelmatig in de Ardennen  vertoeft en graag een streekbiertje lust
    moeten hun bieren 'La Gauloise' bekend in de oren klinken.




    Een Kerstbiertje met een hoog koolzuurgehalte

    Bock Christmas – 8,1 % Alc. Vol.
    Brasserie Du Bocq – Purnode (Namen)

     

    Donker roodbruin bier met een beige schuimkraag.
    Bij het inschenken hoor men te fel het koolzuur bruisen.
     wat erop wijst dat het bier een hog koolzuurgehalte heeft.
    Het schuim verdwijnt al vlug.

     

    De Neus is fruitig
    ook alcoholdampjes  zijn op te snuiven
    Zoethout in de verte

    De eerste slok heeft een arm alcohol gevoel
    Ietsje zurig die overgaat in zoete karamel
    Donkere vruchten.
    anijsprikkels

    Een klassiek Kerstbiertje
    die toch aangenaam drinken is.
    Goed gebrouwen.
    Ietsje te veel koolzuur bij het uitschenken zodat u eventjes moet wachten
    om van de aroma’s en de smaak te genieten.




    Mooi roodbruin van kleur.








    Een tevreden Kerstman

    22-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bekoring - Brugge tijdens de Kerst (2)

    In de reeks Kerst in Brugge

    nemen Voske en ik jullie mee naar Bistro “De Bekoring”


     

     
    Een kleine bistro in de Arsenaalstraat dat iedereen kan bekoren

     



    De Bekoring palend aan het Minnewater




    Aan het "Minnewaterpark"
    vlakbij het begijnhof, in het knusse kader
    van een oud peperkoekenhuisje (1652), kan je genieten van een heerlijke traditionele keuken.
    De likkende vlammen van de open haard en de hemelse muziek zorgen er voor een gezellige, huiselijke sfeer.
    ‘s Zomers kan je er genieten op het zonnige terras met het mooie park als decor.

    Zo beschrijven de eigenaars van

    Bistro “De Bekoring” in de Arsenaalstraat 55 te Brugge hun aantrekkelijke zaak.




    Buiten vrieskou, binnen lekker warm bij de open haard.

     

    Jaak en Roosje, vrienden en eigenaars van de chambre d'hôte waar we verbleven

    hadden ons deze zaak aangeraden om er te lunchen.





    De Bekoring telt slechts twee ruimtes om te eten



    Het interieur van het restaurant ademt de sfeer van een oud Brugs herenhuis.
    De voorwerpen die deel uitmaken van de ruimtes kunnen
    zo uit een Brugs werkmanshuisje komen.
    Leuke combinatie.






    Worsten en Frans stokbrood maken deel van de binnenhuisinrichting





    Het is vooral de open haard die de aandacht opeist.




    We aten er een slaatje met gerookte kippenfilet
    en Tortelloni met ricotta en spinazie met een tomatensausje.




    De bierkaart is niet zo uitgebreid (wat wel jammer is)
    Maar we konden toch de moeder van alle tripels bestellen.
    Een Trappist Westmalle Tripel.



    Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol.
    Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle

    Goudgeel bier
    met een mooie romige witte schuimkraag
    wandklevig.

    Een prachtige neus van fruit - Banaan 
    hopbitterheid

    De smaak is overheerlijk
    Zeer complex bier
    Fruitig - sinaas
    zoet die overgaat naar een malse bitterheid.
    Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond.
    Een mooie droge afdronk
    Bier met body
    Een bekoorlijk bier die past in dit etablissement.

    Lekker als aperitief en bij de maaltijd.

    Wijn?  vergeet het.
     




    Statig en de trots van de tafel.
    De Trappist Westmalle Tripel
    Hij werd voor het eerst gebrouwen in 1934
    Wijn is maar klein bier vergeleken met dit wonderlijk product



    Godshuis De Vos

    In de buurt van 'De Bekoring' is er het Godshuis De Vos

    De term "Godshuis" werd in de Middeleeuwen algemeen gebruikt
    voor de liefdadigheidsinstellingen waar alle hulpbehoevenden
    (armen, zieken, bejaarden, ...) konden opgenomen worden.
    Dit waren dus zowel de gasthuizen of hospitalen (zoals het Sint-Janshospitaal)
    als de typische bejaardenhuizen.
    Deze laatste noemen wij nu nog steeds godshuizen.

    bron : http://brugge.polyfemme.be/?pagina=godshuizen



    Godshuis De Vos (1713) :
    mooi beluik met een merkwaardig kapelletje.

    21-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13de Kerstbierfestival 2007 van OBER in Essen

    In deze periode van het jaar zouden de Belgische Kerstbieren op het voorplan moeten prijken.België is toch HET bierland !!!

    Maar niets is minder waar.

    Grootwarenhuizen als Delhaize, Colruyt, Carrefour enz..

    hebben amper twee Kerstbiertjes in hun schappen staan.

    Enkel in gespecialiseerde zaken en/of in bekende biercafés kun je soms
    een assortiment aantreffen.

    Jammer, heel jammer.

     

    Gelukkig bied het Internationaal Kerstbierfestival van Essen soelaas.

    Wat de Bierproevers van de Essense Regio bij mekaar krijgen van

    Belgische Kerst-en/of Winterbieren hou je niet voor mogelijk.

     

    Liefst 126 Kerstbrouwsels staan in hun uitstekend opgemaakt programmaboekje,

    waarvan liefst 18 van ’t vat.




     

    Ondanks de Regeringscrisis en de treinstakingen die ons land teistert

    kwamen meer dan duizend bierliefhebbers uit binnen-en buitenland op dit uniek evenement af.

     

    Ook Voske en ik waren zondag van de partij
    en wat we zagen waren :

    HEEL VEEL MENSEN





    LEUKE MENSEN







    ERNSTIGE MENSEN





    ZWOEGENDE MENSEN





    EN....
    WE PROEFDEN ER PRACHTIGE BIEREN








    KOM MEE IN DE HEUVELHAL
    EN GENIET SAMEN MET DEZE MOOIE DAME VAN HET
    13de KERSTBIEFESTIVAL 2007 VAN OBER


    KLIK OP ONDERSTAANDE FOTO OM BINNEN TE GAAN

    19-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Brugs Beertje - Brugge tijdens de Kerst


    Chuck Cook (Charles D. Cook) European Correspondent voor het
    Amerikaans tijdschrift
    “Celebrator Beer News” mailde me of hij me zou kunnen ontmoeten
    in het
    Brugs Beertje in Brugge.

    Hij had een foto van mij gepubliceerd in de Celebrator en wou me een kopie
    bezorgen van het artikel “The Beer Woman of Belgium” waar de foto was bij afgedrukt.


    Samen met een Amerikaanse vriend en Carl Kins zou hij tijdens zijn

    verblijf in België van de gelegenheid gebruik maken om enkele brouwerijen
    te bezichtigen.

    Van mijn kant kon het niet beter passen want Voske en ik kregen van mijn dochter en schoonzoon een driedaags verblijf in Brugge cadeau.
    Een leuk verjaardagsgeschenk om tijdens de Kerstdagen Brugge te bezoeken.



    Dus afspraak op donderdagavond 13 december om 18.00u in het Brugs Beertje.



     

    Het Brugs beertje bevind zich in de Kemelstraat een zijstraat van de Steenstraat
    gelegen tussen de Markt en het Zand.




    De Brugse Beer heeft pionierswerk verricht, het was één van de eerste cafés
    waar geen pilsbier werd verkocht, en dat tot op vandaag.
    Vandaag is er keuze tussen méér dan 300 verschillende belgische bieren.
    De vijf bieren van het vat wisselen regelmatig.





    't Brugs Beertje is een aangenaam en sfeervol biercafé.  
    Een leuke bruine kroeg die warmte uitstraalt.
    Waar de Belgische biercultuur hoogtij viert.  Waar nog op een deskundige manier door Daisy de sympathieke uitbaatster en haar team de Belgische bieren met liefde worden behandeld.




    Een echte praatkroeg waar naast Nederlands bijna alle talen van de wereld te horen zijn.
    Wie er nog nooit geweest is en graag als bierminnend persoon beschouwd wordt zou zich nu onmiddellijk moeten richten tot Sint-Arnoldus
    de schutspatroon
     van de brouwers en vergiffenis moeten vragen.



    Vanaf nu tot na de eindejaarsfeesten bied het Brugs Beertje u Kerstbieren aan.
    25 Kerstbieren
    als voorbode op de 25e verjaardag van het café!
    Verschillende van deze Kerstbiertjes 
    zullen ook van 't vat kunnen gedegusteerd worden.


    We dronken om te beginnen een Winterkoninck van 't vat
    Op de foto Voske, Carl Kins, Uitbaatster Daisy en
    Chuck Cook (rechts) en een Amerikaanse vriend.

    Winterkoninck - 6,5 % Alc.Vol
    Brouwerij
    De Koninck - Antwerpen


    Robijnrood van kleur
    Romige schuimkraag die nog al snel verdwijnt

    Fruitige en moutige neus

    De aanhef is zoet.
    met lichte bittere toetsjes
    ook een smaak van gebrande mout.
    Het mag als een doordrinker beschouwd worden.
    Voor mij mag het gerust wat meer body hebben.


    Ondertussen was Johan Brandt er komen bij zitten.
    Johan is de brouwer van brouwerij
    De Regenboog uit Assebroek (Brugge)
    Een goedlachse artisanale bierkunstenaar.


    Net als de Engelsen hebben Amerikaanse bierliefhebbers
    altijd uit eigen land een paar flessen Nationale biertrots mee.
    Ze delen het bier maar al te graag met Belgische bierfanaten.
    En wat is er nu gezelliger dan te genieten in groep van een biertje?

    Zo hadden ook Chuck Cook en zijn Amerikaanse vriend twee 75cl flessen bij.

    Een Barleywine van Legend Brewing Co.
    en een Noël de Calabaza van Jolly Pumpkin Artisan Ales




    Mits toelating van Daisy mochten we de beide biertjes proeven.
    Op de foto schenkt Daisy de Barleywine uit in kleine proefglaasjes.



    Barleywine - 10,5 % Alc.Vol
    Legend Brewing Co. -
    Richmond, VA - USA

    Een donker amber bier
    met beige schuimkraag

    De neus is fruitig
    sinaas, banaan
    Ook karamelprikkels

    De eerste slok is prachtig
    We ondervinden meteen dat we met een zware klepper te doen hebben.
    Kruidige smaken
    afwisselend met karameltoetsen
    een mooie hopbitterheid.
    zeer lichte positieve alcoholtoetsen wat meteen duidelijk is dat de
    alcohol goed verborgen zit.
    Een prachtig warm complex bier.




    Een kanjer van een Amerikaanse Gerstewijn.




    Het tweede Amerikaanse biertje dat Daisy ons uitschonk was
    het kerstbier "Noël de Calabaza".



    Noël de Calabaza - 9 % Alc.Vol
    Jolly Pumpkin Artisan Ales - Dexter, Michigan USA



    Donker bier
    met een beige mooie middelmatige schuimkraag

    De eerste neus is die van geuze.
    Iets rustiger.
    licht zurig en fruitig (kers)
    Wilde gistaroma

    De smaak is fris
    zacht, Fruitig en zurig toetsen
    laat een droge bitterheid na
    Een heel speciaal bier.

    Een bier gerijpt op eiken vaten - Blended
    velen zullen twijfelen of dit wal een Kerstbier is.
    Maar van mij mogen ze er van dit soort wel enkele brouwen in België.




    Kerstbier met Brettanomyces




    Gezelligheid troef in het Brugs Beertje.
    Hoe kan het anders?  Lekker bier, leuke praatgasten
    en een schat van een uitbaatster.





    Daisy had voor ons ook een verrassing in petto
    Volledig nieuw van Rodenbach!
    "Vin de Céréale"







    Vin de Céréale - 10 % Alc.Vol
    Palm Breweries - Brouwerij Rodenbach - Roeselare


    Amberkleurig
    geen schuim

    Neus van fruit
    prikkels van wijn

    wijnachtige smaak
    Een mooie vinificatie en rijping op hout
    Madeira prikkels heel diep
    zacht zurige toetsjes
    fruitig
    Alcoholische prikkels in de verte
    Heerlijk biertje

    Het bier is drie jaar (2004) gerijpt op
    eiken foeder Nr 132



    Vin de Céréale - Lees op de wikkel
    het nummer 132 van het foeder waarin het bier gedurende drie jaar rijpte.





    We proefden van het flesje 16662


    Brouwer Johan Brandt tracteerde ons daarna met zijn eigen bier
    't Smisje Grande Reserva
    Een bier 6 maanden gerijpt op een whiskyvat.




    Fier toont Johan zijn exclusief biertje.


    't Smisje Grande Reserva - 11 % Alc.Vol
    Brouwerij De Regenboog - Assebroek (Brugge)

    Donker amber
    met witte schuimkraag

    De neus is kruidig
    Karamelmout laat zich opmerken
    Vanilleprikkels
    ook de Alcohol komt naar boven

    De smaak is vrij zoet
    met kruidige toetsen
    Kardemom - Peper
    de toetsjes alcohol geven het bier een warm gevoel.
    Misschien ietsje te veel!
    Heel lekker complex degustatiebier


    11% Puur genot.  't Smisje Grande Reserva




    Voor mijn verjaardag trakteerde ik nog met
    een Smisje Kerst
    Een prachtige donkerrode Gerstewijn
    voor verdere beschrijving van dit bier lees
    hier

    Carl en Chuck dronken een Smisje Calva Reserva
    Een biertje gerijpt op een Calvadosvat.

    Een zeer geslaagd sluitstuk van onze eerste dag in Brugge
    met dank aan Daisy van 't Brugs Beertje voor de gastvrijheid
    en ook dank aan Johan Brandt, Carl Kins en de Amerikaanse vrienden
    voor de gezellige babbel.

    17-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5de Bonte dag van HOP - 2007

    Zaterdag laatst nam voor de 5de maal
    "DE BONTE DAG VAN HOP"
    plaats in Café "De Klokke" te Gullegem.

    De organisatie berustte voor de vijfde en laatste maal op de schouders
    van Pierre, Gilberte, Voske en ik.

    Dus wie geroepen voelt om dit jaarlijks evenement verder te zetten
    laat maar van zich horen !!!

    Wat was er zoal gratis te proeven?
    Een kleine opsomming :

    Oude en nieuwe kelderresten : 
     

    Zinne bier
    Chrismas Verhaege
    Aged Pale
    Bush Noel
    La Divine
    Abbataile
    Content
    Saison Regal
    Saison Silly
    Barbar winter bok
    Facon extra stout
    Gordon Finst gold
    Podge stout
    De Graal gember
    Gageleer
    Pere Noel
    Speciaal De Rijck
    Belle vue
    Saint Monon honig
    Saison 1900

     

    Mariage Parfait

    Oude Geuze Hanssens 

    Oude Geuze 3 Fonteinen

    Cantillon - Lou Pepe

    Girardin geuze (wit)

    Belle Vue oude geuze

     

    Chimay grand reserve


    Proefbrouwsel van Luc Vermeersch en Paul Vanneste.
    Het bier en de amateur-brouwerij hebben nog geen naam



    Bier die enkele  Hopleden meebrachten:

     

    Stacegem Reserve

    La Vieille Bon Secours - Caulier

    Geuze Chapeau - De Troch

    Scoubidou - Caulier

    Double Enchien - Silly

    Steenfort - Les Maitres d'Orge - Vapeur

    Cuvée 2000 - Lefebvre

    Ambrel - Duwac - Mouscron

    Bière Cullinaire - Deca

    Troublette - Caracole

    La Bière de Belouil – Dupont

    Gouden Carolus


    Dank aan mezelf

      

    Sun Mortal.

    Rendux Brune


    Dank aan Thierry en Bianca

     

    "Brigand" Jeroboam

    75cl "King Cobra"


    Dank aan Wacho

     

    2 flessen Grande Chouffe van elk 1,5 L.
    1 fles Uitzet Kriekbier van 0,75 L.
    1 kruik Antiek Blond van 2 L.

    Dank aan Stefaan Demasure

     

     

    1,5liter Piro bier

    1fles Cannaster

    1 fles Prior van 75cl.

    Gouden carolus 1992


    Dank aan Pierre Step

     

     

    "Corsendonk" Jeroboam


    Dank aan Jan en Veerle

     

    Oude Geuze 3 fonteinen (gebotteld in 2001).
    Oude Kriek 3 fonteinen (gebotteld in 2001).


    Dank aan Vincent Turpin

     

    Hoppigaard

    Dank aan Steven Vermeersch

     


    Marietje Kerlut van amateur-brouwerij De havik


    SCHENKING AMATEUR BROUWERS

     

     

    Turelut

    Marietje Kerlut

    Kersenbier 2000

    (met dank aan Geert Vandromme - Micro Brouwerij "De Havik"

     

     ’t Steenputje 2007

    (met dank aan Daniël Vandromme)

     

    Golden Spelt

    (met dank aan Alfons Dedeyne) Huisbrouwerij "Den Blauwvoet"

     

    Proefbrouwsel

    Kerstbier

    (met dank aan Luc Vermeersch en Paul Vanneste) 

     

     


    't Steenputje van Brouw-amateur Daniël Vandromme


     

    SCHENKING ERE-LID 

     

    malheur brut

    geuze mort subite

    kwak 75 cl

    tripel karmeliet 75 cl .

    Halleschelle Eerste Brouwsel
    Doos pindanootjes


    Dank aan Taverne Pado

     


    Spelt Gold van Huis-brouwerij De Blauwvoer


    SCHENKING BROUWERIJEN en BIERFIRMA'S


    Proefbrouwsel 10

    Tripel Westmalle

    (met dank aan Jan en Veerle – Bierfirma Lupiline)

     

    Captain Cooker Manukabeer

    (met dank aan Dirk Standaerdt)

     

    Eerste brouwsel Netebuk

    (met dank aan ’t Brouwkot - Gullegem)

     

    Mikkeller

    (met dank aan de Struise Brouwers)

     

     

    Proefbrouwsel “The Black Hand”

    (met dank aan de Henegouwse Brouwerij GuiBac)



    VOOR MEER FOTO'S VAN DE BONTE DAG
    KLIKT OP DE ONDERSTAANDE FOTO VAN
    THE BLACK HAND



    The Black Hand ?

    12-12-2007 om 16:59 geschreven door William Roelens


    10-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noël de Silenrieux - Brasserie de Silenrieux

    KERSTBIEREN







    Noël de Silenrieux
    Een beetje wild.
    Bemerkt het schuim in het glas en in de fles na het uitschenken.



    Noël de Silenrieux  6% Alc. Vol.

    Brasserie Silenrieux – Silenrieux

     

     

    Een donker biertje

    Met een dikke bleekbruine schuimkraag

    Die onmiddellijk verdwijnt.

    Ietsje te veel saturatie (koolzuur) op het bier.

    Gewild?

     

     De neus bied ons een zoete geur van karamelmout

     

    De smaak is zoet (chocolade) met zurige trekjes te wijten waarschijnlijk

    aan de Boekweit (Sarrasin)  die in het bier verwerkt is.

    Over de gehele lijn zoetig van smaak.

    Het bier is ietsje te levendig (onrustig) om de smaak te bepalen.

    Het mist ook ietsje body.

     

     

     

    Een Kerstbier moet door zijn smaak en aroma een bepaalde warmte creëren

    Dit bier komt niet tot rust in de mond en het geef niet de warmte 
    van een Kerstbier waar ik naar verlang

    Let op!  Andere mensen zullen dit biertje wel graag lusten.
    Dit zijn enkel mijn eigen proefnota's.  Wat ik over het bier denkt.
    Gelukkig dat smaken verschillen.

     

    Lees ook op dit blog

    Sara & Pave de l'ours in Silenrieux




    De dikke schuimkraag is jammer genoeg vlug verdwenen


    Het mooie etiket.




    Een Kerstbier met een erotisch tintje?

    10-12-2007 om 17:10 geschreven door William Roelens


    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marché Des Oiseaux - ( Ardennenverslag 4 )

    Ondanks dat het nu volop tijd is van de Kerstmarkten wil ik jullie toch meenemen
    naar een speciale marktje die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in
    het waalse Marche
    -En-Famenne (provincie Luxemburg).

     

    Marché Des Oiseaux of ook nog Marche 1900 genoemd.



    La Marché des oiseaux vind plaats in de binnenstad van
    Marche
    -En-Famenne rond de kerk Saint-Remacle (XVde eeuw) 

     

    Ontstaan in 1967 stelt dit marktje elk jaar een 2.000 vogels

    ten toon verdeeld over een honderdtal kraampjes.


    De vogelmarkt is een muzikaal spektakel.


    Naast deze vogelmarkt zorgen de inwoners en de marktkramers
    van Marche voor een nog andere unieke sfeer.

    Verkleed in kostuums van in de tijd van 1900 brengen ze samen
    met de talrijke orkestjes een kleurrijk geheel
    aan deze bijzondere dag.




      

       


    De inwoners en ook veel kinderen van Marche-En- Famenne 
    maken deel uit van het beeld uit 1900.
    Deze laatste niet altijd met veel enthousiasme zoals u kunt zien. 



    De typische aantrekking van de markt is de ook de scherpe voorstelling van "mautchîs": een amateurtheater  van satirische en humoristische marionetten gericht op alle aspecten van het Marchoise dagelijkse leven.




    Daar het poppenspel in het plaatselijk dialect opgevoerd wordt en over de eigen
    politiek van Marche-En-Famenne gaat is het voor ons moeilijk te begrijpen.


     


    Natuurlijk ontbreekt de typische Waalse culinaire folklore niet.

    Men kan er proeven van de traditionele volksschotels,
    zoals Matoufe, stoofpotjes,
    fricassees enz..

    vergezeld van enkele lekkere Waalse biertjes.

     




     
    Aan eten en drinken geen gebrek.
    Voor één keer geen Weight Watchers !!



    Matoufe met Super des Fagnes Blonde







    De Confrérie du Matoufe in actie.

    Matoufe is een regionaal gerecht dat vervaardigd en vereerd wordt door de
    “Confrérie du Matoufe” van Marche-en-Famenne.
    Bereiding op basis van mager gezouten spek, eieren, melk en meel.
    Het wordt opgediend met grof boerenbrood of in een kommetje,
    ofwel als voorgerecht, ofwel als hoofdgerecht.
    Dit heerlijk gerecht dankt haar eenvoud aan het verre verleden
    en is aanwezig bij elk volksfeest.


     

    Matouffe met Super des Fagnes

    Super des Fagnes 5% alc.vol.
    Brasserie Du Bocq - Purnode
    Brasserie Super des Fagnes - Mariembourg

    Een blond biertje van hoge gisting

    Lekker kruidig met toetsen van  koriander. en zoethout

    Door het succes wordt het bier in grote hoeveelheden gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq in Purnode.

    In Brasserie "Super Des Fagnes" in Mariembourg worden

    enkel proefbrouwsels of bieren gebrouwen voor plaatselijk consumptie 

    Lees ook op deze blog
    Bière de Brasseur - Bier met Cider - Mariembourg 



     

     Gaumse Paté met Orval



    Een andere Waalse specialiteit is die van Habay: de Gaumse paté (vleestaart).
    Deze paté wordt geproduceerd in de streek van de Gaume.
    De paté is van het gerezen type, vettig en licht zoet.
    De vulling bestaat uit zuiver varkensvlees.
    Het vlees wordt handmatig in grove stukken gesneden, gemarineerd in rode, witte wijn
     of azijn met look, sjalotten, ui, peterselie, wortels, zout, peper,
    salie, tijm, laurier, jeneverbessen, kruidnagel.
    De "Gaumse Paté" is rond en kan een festoenrand hebben.
    De paté weegt minstens 250 gram en wordt koud of warm gegeten.
    Hij krijgt een officieel label of hostie van het certificerend orgaan.

     Indication Géographique Protégée (IGP)




    Wat is nu het lekkerst?



    Orval 6,2% alc. vol.
    Brasserie d'Orval

    Een donkere Trappist
    met een erg hoppig karakter
    Met fruitige toetsen en
    een rinsige bitterheid

    Lees ook op deze blog
    Orval als aperitief in "Het Spijker" - Gent




    Potée de poireaux avec saucisse à frire
    en een Achouffe


    Potée de Poireaux is een typisch Waals hutsepotje
    met prei, aardappelen en spek en gebakken worst.
    Er worden ook uien en tijm en laurier in gedaan.



    Een Choufke smaakt heerlijk bij dit typisch Waals gerecht


    La Chouffe 8% alc.vol.
    Brasserie Achouffe - Achouffe
    Moortgat - Breendonk


    Een blond biertje van hoge gisting.
    een dikke romige witte schuimkraag
    Lekker fruitig kruidig en hoppig.
    Lichte toetsen van Koriander.
    Kortom heel lekker en aangenaam om te drinken.
    Een biertje met geschiedenis.


    Lees ook op deze blog

    Hoe gaat het nog met Achouffe? Chris Bauweraerts geeft een stand van zaken.

    09-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongerlo Christmas Blond

    KERSTBIEREN




    Vandaag 4 december.  Als u momenteel met de auto het land doorkruist

    ziet u hier en daar dat sommige Kerstfanaten niet langer meer kunnen wachten
    om hun huizen te versieren
    met lichtjes en kerstmannen.


    De gekte is net zoals Halloween overgewaaid uit de Verenigde Staten..

    De sparren zijn niet enkel het doelwit meer maar ook de gevel van het huis
    of zelfs het hele gebouw moet er aan geloven.
     
    Soms ietwat overdreven maar het zorgt wel voor een zekere sfeer.

     

    Wij bierproevers zitten eigenlijk een beetje met dezelfde gekte opgezadeld.

    Van zodra de Kerstbieren te verkrijgen zijn, staan we ook te poppelen om ze te proeven.

    Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels
    om gekocht te worden.

     

    Ondanks dat we nog een paar lekkere oudere Kerstbieren staan hebben,
    lieten Voske en ik ons toch overhalen
    om een 6-pack van Tongerlo Christmas aan te kopen.

    We kregen er bovendien nog een glas en twee bierviltjes bij.
    tja waarom niet?



    Tongerlo Christmas Blond van brouwerij Haacht.


    Tongerlo Christmas - 6,5 % alc.vol
    Brouwerij Haacht - Boortmeerbeek
    http://www.primus.be







    Donkerblond bier met witte schuimkraag
    die snel verdwijnt.

    Aangenaam aroma van karamelmout

    De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid
    die overgaan naar mondzoet
    Een lekkere moutige smaak
    het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid
    De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand

    Nasmaak en afdronk zijn zoet.

    Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek.
    Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet.
    Een goed gebrouwen commercieel biertje.
    Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.





    Een Kerstbiertje van slechts 6,5% Alc.



    Tongerlo Christmas Blond
    Niet alleen een Kerstbier maar ook een erkend abdijbier.



    Voor wie echt van Kerstbieren houd,
    moet beslist het 13e Kerstbierfestival van Essen bezoeken.
    Alle inlichtingen zijn te vinden onder deze affiche.


    04-12-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primula - Het eerste bier van brouwerij Lupiline uit Kuurne.

    Op dinsdagavond 27 november 2007 werden Voske en ik uitgenodigd door onze goede vrienden Jan en Veerle van bierfirma Lupiline voor de voorstelling van hun eerste biertje.
    De première vond plaats in Heule waar het jonge koppel het bier zelf brouwde in de brouwketels van
    Picobrouwerij Alvinne.

    Bierfirma Lupiline is het geestekind van Jan Vandenberghe (Licentiaat Informatica)
    en Veerle Bal (Licentiaat Biologie).
    Een bierkoppel met een grote passie voor bier en een droom om later
    van start te gaan met bieren naar eigen receptuur.
    Beiden zijn momenteel nog werkzaam als ICT Network & Securit Engineers

    Via hun eigen ontwikkelde proefinstallatie
    begonnen ze al vroeg met hun eigen proefbrouwsels.
    Voske en ik hadden regelmatig het voorrecht om die creaties te proeven.
    Beiden wisten heel goed wat ze deden en waren op dat gebied heel erg punctueel.



    Ik heb nog een foto kunnen opvissen toen ze in de ijzige kou
    bezig waren met een proefbrouwsel.
    De amateurinstallatie is volledig eigenhandig gemaakt






    Van waar de naam Lupiline en het logo?


    Na een bezoek aan brouwerij Caracole tijdens een vakantie
    in de Ardenenn was de naam geboren.
    De naam is een lapsus van het woor Lupuline ( met een 'u' ), het gele poeder van de hoppebel,
    Deze bespreking bleef in hun hoofd zitten.

    Het logo is ontstaan tijdens een etentje in het
    Pakhuis te Antwerpen.
    Op een bierviltje werden de eerste ruwe schetsen gemaakt met de drie basis elementen :
    De Hoppebel, de brouwketel en de 2 roerstokken (symbool voor de 2 brouwers).




    Ik was er eventjes bij toen ze hun eerste biertje brouwden in Heule
    Welk bier het zou zijn en wat de naam zou worden
    daar had ik toen nog het raden naar.
    Aan het brouwsel te zien kon ik uitmaken dat het een blondje zou worden.




    Waarom brouwen bij Brouwerij Alvinne?


    De keuze is tweeledig.
    Enerzijds omdat (voorlopig) hun het geld ontbreekt om zelf een
    volledige en volwaardige installatie aan te kopen.
    Anderzijds omdat ze zelf in de ketels van brouwerij Alvinne mogen brouwen.
    De goede samenwerking en de grote vrijheid die ze daar krijgen was
     een doorslaggevend element.

    De proefbrouwsels zullen nog altijd ontwikkeld worden in Kuurne.



    De Voorstelling




    Bij het binnenrijden werden we onthaald in een feeëriek decor.
    We vroegen ons af of het bier ook een sprookjesachtige sfeer zou uitstralen?




    Via dia's brachten Jan en Veerle aan de genodigden beetje bij beetje
    meer duidelijkheid over bierfirma Lupiline en het nieuwe bier.  



     
    Aandachtig luisteren en benieuwd afwachten.
    Aan de toog achteraan.  Davy en Glenn de brouwers van Alvinne





    Iedereen was nieuwsgierig welk bier er zo dadelijk
    uit de tapkranen zou vloeien.
    U bemerkt achteraan Geroen Vansteenbrugge secretaris
    van de Waregemse bierfanaten met een medelid, Freddy Debels alias De wacho,
    Luc Vercruyse van HOP en Danny en Nadine van bierkaffee 't Kroegske
    ook fervente amateurbrouwers.
    Vooraan HOPleden Voske en Daisy en Casimir Elsen redacteur van de Zytholoog





    Ook de regionale zender WTV/FOCUS was aanwezig.
    s'anderdaags kon je al de reportage bekijken op TV
    zie iets verder om de reportage te herbeleven.





    Uiteindelijk verloste Veerle en Jan onze nieuwsgierigheid
    en maakte de naam en de technische gegevens van het bier bekend.



    PRIMULA


    De naam van het bier bevat primu van primus.  Primus verwijst naar eerste;
    het eerste bier van Lupiline.
    Primula is ook bekend als hemelsleutel m.a.w. sleutel tot de hemel,
    sleutel tot een droom van een eigen brouwerij.
    Primula is ook de naam van de hoppe-elf afgebeeld op het etiket hieronder.




    Het prachtige etiket ontworpen door Fae Laureys,
    een vriendin van Veerle.
    Fae ontwerpt ook nog beelden, sierlampen en grafische ontwerpen
    in een feeërieke stijl.
    Volgend jaar heeft Fae haar eigen webstek
     http://www.elven-lights.com




    Na de presentatie tapte Frans Vandenberghe (vader van Jan)
     het bier rijkelijk voor de genodigden.




    Moeder Greta zorgde voor de hapjes.
    Op de foto herken je in de verte David Le Roy en op de voorgrond
    Alex Gaethofs leden van
    BLES en ook gedreven amateurbrouwers.




    Ook aanwezig uit het verre Kuringen (Hasselt)
    waren Gert en Christel Jordens van bierfirma Jessenhofke.
    zie : 
    Jessenhofke - biobier uit Kuringen op deze blog.
    Hier Gert in gesprek met jan Vandenberghe.





    Redacteur Casimir Elsen en Eindredacteur Marc Mertens van de Zytholoog
    in gesprek met mekaar.
    De Zytholoog mag als beste Belgisch biertijdschrift beschouwd worden.
    http://www.zythos.be/



    Veerle en haar beste vriendin Fae Laureys, de ontwerpster van het mooie etiket




    Napraten in de gezellige degustatieruimte van brouwerij Alvinne



    HET BIER



    Primula in al zijn schoonheid.

    Primula - 7%Alc.Vol.
    Brouwerij Lupiline
    gebrouwen bij Alvinne

    Een goudblond bier met een roomwitte schuimkraag.

    Het aroma is fruitig.
    citrus en koriander zijn de leuke neusprikkels.

    De smaak is fruitig en hoppig.
    met een leuke bitterheid die over de gehele lijn
    blijft hangen.
    Het bier is volledig uitgegist
    en heeft een droge afdronk
    Het is een dorstlessend fris biertje.
    Een prim (ul) a eerste brouwsel.


    Technische Fiche :

    Blond 7% alc., ongefilterd, met hergisting op de fles.
    Stamwortgehalte : 14,8 °P
    Kleur : 10 EBC
    Bitterheid : 35 EBU
    Ingrediënten : water, pilsmout, tarwemout, munichmout,
    wyeast #3522 (Belgian Ardennes)
    hop (Target, Cascade en Fuggles)
    suiker en koriander.



    WTV/FOCUS



    Hier enkele caps uit de reportage die ik mits toelating van WTV FOCUS
    mocht afdrukken (waarvoor dank)


    De leuke reportage kun je bekijken op

    http://www.lupiline.be/media/wtv20071128.html



    Jan en Veerle draaien een bladzijde om.
    Van amateur-brouwers naar echte brouwers.
    Bierblog wenst ze veel succes

     


    Jan en Veerle zijn maar al te trots met hun Primula.

    Het bier kan verkregen worden bij brouwerij Lupiline

    Jan Frans Willemsplein 4
    8520 Kuurne
    info@lupiline.be
    http://www.lupiline.be

    02-12-2007 om 22:24 geschreven door William Roelens


    28-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP en De West-Vlaamse Smaakmakers in Kortrijk Stad van de Smaak.



    Zaterdag 24 november 2007 was voor Kortrijk de Hoogdag van de Smaak
    Op maar liefst 15 plaatsen in het centrum kon van alles geproefd worden deels
    gratis en deels te betalen.
    Dit slotevenement van de "Week van de Smaak" lokte een 20.000 bezoekers
    naar de Groeningestede.





    "Bierkultuur dat proef je".
    De slogan van HOP op de Dag van de Smaak in Kortrijk.
    In de verwarmde tent waren maar liefst 24 West-Vlaamse Smaakmakers te proeven.




    Het zo trotse Belgische bier kon natuurlijk niet ontbreken op deze slotmanifestatie.
    "Alle Belgische Brouwers voor stellen zou iets van het goede te veel zijn".
    "Maar één biertje presenteren van alle West-Vlaamse Brouwerijen/bierfirma's zou
    ons aardig moeten lukken" dachten de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP).
    In samenwerking met Drankenhandel Pauwels uit Heule staken ze de handen
    uit de mouwen en stelden die dag maar liefst 24 West-Vlaamse Bieren voor.
    Met als klap op de vuurpijl de bieren Manten en Kalle van brouwerij 't Brouwkot uit Gullegem
    die als wereldprimeurs aan het grote publiek werden voorgesteld.

    De bieren werden in vier groepen gerangschikt :



    Huisvest zoete en zoetzure bieren vlnr :
    Kasteelbier bruin (Van Honsebrouck) -
    Framboise Max (Bockor)
    Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe) -
    Rodenbach Grand-Cru (Rodenbach)
    Liefmans Gouden Band (Riva)





    Hoppige bieren en doordrinkers vlnr:
    Manten -  Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Druïde Blond (Druïde)
    Houten Kop (Strubbe) - Poperings Hommelbier (Van eecke)
    Brugse Zot Blond (De Halve Maan) - Kerelsbier (Brouwerij Leroy)



     
    De Zwaardere bieren vlnr :
    Kalle - Wereldprimeur ('t Brouwkot) - Samaranth (Bierfirma De Leyerth)
    St. Bernardus 8 (St. Bernardus) -
    't Smisje Catherine The Great Imperial Stout (De Regenboog)
    Halleschelle Pado Tielt (Alvinne) - Piet-Agoras (Bierfirma Het Alternatief)
    Gaverhopke 12 – ('t Gaverhopke)




    Kerstbieren vlnr :

     Melchior (Alvinne) - Père Noël (De Ranke) - Kerstbie – (De Bie)

    Stille Nacht (De Dolle Brouwers) - Tsjeeses  (De Struise Brouwers)

    Wittekerke Speciale (Bavik) – Bavikhove




    Kalle - Een van de twee wereldprimeurs van Brouwerij 't Brouwkot
    uit Gullegem.





    Voorzitter HOP Lode Van Biervliet
    presenteerde het Mantebier aan de genodigden
    vlnr : Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux, Schepen Jean de Bethune,
    Lode Van Biervliet en Burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck.





    Ook het Kalle bier werd gesmaakt.
    vlnr : Burgemeester Stefaan De Clerck, De Brouwers van 't Brouwkot
    Björn Desmadryl en Kim Olievier,
    Provinciegiuverneur van Limburg Steve Stevaert en
    Vlaams minister van Sport en Cultuur Bert Anciaux
    .

    Muzikaal werden de bierproevers vergast op de tonen van respectievelijk :

    Accidently Together
    The Blik Dooze Band
    The Poldercowboys


    The Blik Dooze Band één van de drie groepen zorgden
    voor een leuke sfeer.




    Muziek, leuke sfeer en een mooie bierkaart.
    De Dag van de Smaak kon niet meer stuk.





    Krantenknipsel
    Het Laatste Nieuws van maandag 26 november 2007


    Minister Anciaux riep de stad Lier uit
    tot "Stad van de Smaak" in 2008
    met als gastland Frankrijk.


    NOG MEER FOTO'S EN TEKST?

    Klik even op Lien onze HOP hostess.
    Zij zal u begeleiden.

    28-11-2007 om 17:44 geschreven door William Roelens


    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cookie Beer - Het speculaasbier uit Ecaussinnes


    Wie gisteren naar het programma “De Bedenkers” op TV1 heeft gekeken
    kon zien dat Els Scheppers een 39 jarige trade marketing manager
    de finaleplaats behaalde met haar smeerbare speculaas.


    Maar weinigen weten dat er in het Belgisch bierwereldje
    ook een speculaasbier bestaat!


    De naam : Cookie beer.


    De bedenker en brouwer van dit toch wel speciaal biertje is
    Hugues Van Poucke,
    een vroegere Industrieel Ingenieur Electronica die samen met zijn
    echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij Ecaussinnes in de gelijknamige gemeente uitbaat.


    Een paar jaar geleden op het bierfestival van Jenlain in Frankrijk konden Voske en ik al kennis maken met dit uitzonderlijke biertje. 
    Hugues had een proefbrouwsel bij en vroeg ons wat wij ervan dachten.


    Hij had het speciaal ontworpen en gebrouwen voor het drie koningenfeest
    in Ecaussinnes.
    De inwoners waren volgens hem erg gesteld op het bier. 


    Wij vonden het toen veel te zoet.

    Nu is het bier nog zoet maar veel minder en het is meer geëvolueerd.
    Het heeft merkelijk meer body gekregen en is  mooi in ballans.




    Vindingrijk is Hugues van Brouwerij Ecaussinnes wel.
    Naast zijn bekende Ultra-bieren stroomde een paar jaar geleden
    zijn Cookie Beer uit de brouwketels.





    Het etiket laat ons duidelijk weten dat het om speculoosbiertje gaat.




    Waarom het bier niet presenteren met een speculoos?
    Door de zoete speculoos smaakt het bier iets bitterder.



    Cookie Beer - 8% Alc. Vol.
    Brasserie Ecaussinnes - Ecaussinnes

    http://www.brasserieecaussinnes.be/



    Als aperitief of als dessertbier?
    Aan u de keuze.



    Licht amber van kleur
    een dikke gebroken-wit schuimkraag.
    Wandklevig.

    Een zoete neus met toch zure prikkeltjes.
    Het bier ruikt niet echt naar speculoos.
    Eerder naar Karamel en kaneel.
    Heel mooie kruidige neus.

    De eerste slok komt zoet over
    en toch niet al te zoet.
    eerder kruidig met zeer licht zurige toetsjes van de gist.
    De smaak vloeit over naar zoet, naar speculoos (hoe kan het anders).
    Kaneel en soms een tikkeltje honing maken het smakenpalet volledig.

    Het bier is in het geheel niet plakkerig
    zl zou u het tegenovergestelde denken.
    Het heeft een aangename zoetigheid.
    De smaak is speculoos en hier en daar soms een Roothoofd spekje of een hopke.
    Het bier heeft u een warm gevoel.

    Het is ook geen bier om de ganse avond te drinken.
    Meer een degustatiebiertje voor de winter.
    Met zijn 8 % alcohol zou het U soms kunnen verrassen.

    Cookie bier is nu niet meteen mijn soort bier.
    Maar ik ben zeker dat vele mensen die dit bier voor het eerst degusteren
    ervoor gewonnen zullen zijn.





    Een mooi lekker Waals biertje
    Belgian Cookie Beer (zeg maar Speculoosbier)


    26-11-2007 om 10:49 geschreven door William Roelens


    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie buitenlandse bieren proeven op de 19de editie van Horeca Expo - Gent


    Zondag laatst zijn we naar Flanders Expo in Gent getrokken om een bezoek te brengen
    aan de 19e editie van Horeca Expo.

    De Horeca Expo houd zich vast aan zijn 3 basisprincipes.
    Professionaliteit, vernieuwing en kwaliteit

    Professionals uit hotels, restaurants, cafés en gemeenschapskeukens vinden er
    delicieuze gerechten en dranken, kwalitatief hoogstaande benodigdheden voor klein- en grootverbruik, decoratie- en hygiëneartikelen, informatica, amusementsspelen en beveiligingssystemen.


    Naast enkele Belgische bieren hebben we dit jaar ook drie buitenlandse bieren geproefd.



    Een hostess van Heineken (NL) voor een poster van Desperado (FR)


    BUITENLANDSE BIERTJES IN GENT!

     

    Nederland
    Brand Urtyp Pilsener van ’t vat.

    Brand brouwerij – Wijlre

    http://www.brand.nl/

    Onderdeel van Heineken

    http://www.heineken-brouwerijen.nl/





    Mooi vakkundig getapt door de vertegenwoordigster van dienst.
     
     

    Een blond helder biertje met een mooie witte fijne schuimkraag.

     

    Hoppig aroma

     

    Het bier heeft een lekkere moutsmaak en is vrij hoppig met een mooie lichte bitterheid

    Toetsen van citrus zijn waar te nemen

    De bitterheid van hopbloemen blijft mooi aanhouden tot op het eind.

    Droge afdronk

    Een zeer lekkere pils met karakter uit Nederland.


     

     

    Een Brand Urtyp en een Brand Pilsje


     

     

    Een helder blond biertje met wandklevende schuimkraag.




    Italië
    Peroni Nastro Azzurro – 5,1 % Alc.Vol.

    'premium'-bier van SAB Miller

    http://www.sabmiller.com/sabmiller.com/en_gb/



    Het prachtige Peroni glas.

     

    Een licht geel helder bier met witte schuimkraag

     

    De neus laat een lichte moutgeur waarnemen

     

    De smaak is vrij zoet

    Een hele lichte hoppigheid die tegen de moutige smaak niet opgewassen is.

    Het blijft waterig zoet tot op het einde.

    Door de overheersende zoete smaak is het geen echte dorstlesser.

    Na een tijdje komt het iets te plakkerig over.

     

    Het is een trendy biertje in een heel mooi glas.

    Naast in hippe nachtclubs, bars en hotels, zal het bier ook verkocht worden

     in de betere Italiaanse restaurants van België.

    Het bier wordt verdeeld door bierfirma

    Brouwerij Corsendonk NV uit Oud-Turnhout

     

     

    Een biertje voor Trendy zaken.




    Peroni Nastro Azzura
    Het Italiaans offensief in België.
    We hoeven niks te vrezen.

     

    Duitsland
    König Ludwig Weissbier – 5,5 % Alc.Vol.

    König Ludwig Schloßbrauerei Kaltenberg

    Nu onderdeel van de Warsteiner groep.

    http://www.warsteiner.nl/

     


    Een prachtige Weise van
    de König Ludwig Schloßbrauerei uit Kaltenberg

     

    Een donker blond (licht amber) wazig bier met mooie witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een verfrissend tarwe aroma

     

    De aanzet is licht zurig

    Met kruidige toetsen

    De tarwesmaak is sterk aanwezig

    Toetsen van citrus geeft het bier een frisse fruitige smaak.
    Eine durststillende Getränk.




    Een dorstlesser uit Beieren.
    Duits vakmanschap.



    König Ludwig Schloßbrauerei
    nu bij Warsteiner

    21-11-2007 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!