Naast de vele gezellige kroegjes en tavernes heeft Brugge ook twee bekende bierrestaurants. "De Dyver" en de "Erasmus". Daar we met HOP al eens zijn gaan eten in De Dyver, besloten Voske en ik eens een bezoekje te gaan brengen aan het bekende restaurant van Tom Allewaert. We hadden er al vaak eens binnengesprongen om er een streekbiertje te proeven maar het was de eerste maal dat we er gingen dineren.
Hotel Erasmus is gelegen in de Wollestraat 35 in het oudste gedeelte van Brugge. In de onmiddellijke nabijheid van de grote markt en de voornaamste musea.
Het hotel bevat een tiental hotelkamers maar ook een brasserie-restaurant bekend in binnen- en buitenland voor zijn grote verscheidenheid aan Belgische streekbieren.
"De hemel draait nog !", zei Erasmus opgetogen toen hij een rondreis in Vlaanderen had gemaakt. Hij had er genoten van de Bourgondische warmte, de levenslust en de gezellige sfeer die je toen in steden als Brugge kon opsnuiven. "Dit", zo vond hij, "is het leven." en hij had gelijk. Dat gelijk kun je er ook nu nog proeven, want de lof der betoverende vlotheid wordt steeds gezongen in Hotel - Brasserie Erasmus in het hartje van Brugge. (bron : Erasmus)
De gelagzaal van de Brasserie.
Er zijn meer dan 200 soorten Belgische bieren te verkrijgen. Kleinschalig en artisanaal gebrouwen door bezielde vaklui waaronder liefst 16 bieren van t vat die maandelijks worden vervangen door 16 andere al dan niet unieke, experimentele of zeldzame brouwsels.
16 tapkranen die maandelijks ander bier bevatten. Ditmaal waren er (hoe kon het ook anders?) 16 Kerstbieren van t vat te verkrijgen.
Een kijk vanuit de Brasserie op het klasse restaurant.
Pilsbieren en bieren van grote brouwerijen zal u niet vinden in de Erasmus. Het merendeel van de bieren komen dus van kleine Belgische brouwerijen die niet bang zijn om te experimenteren. Geen afgevlakte bieren maar brouwsels met karakter. Bieren met een typische smaak.
Waar u ook plaats neemt. Het bier is niet veraf.
Erasmus heeft helemaal niet een uitbating voor een groot publiek, maar wel voor een geïnteresseerd publiek, dat houdt van eens iets anders.
Sobere pastelkleuren in grijs en paars geven zowel de brasserie als het restaurant een stijlvol cachet.
Hoe soberheid toch ontzettend mooi kan zijn.
Voske en ik dronken er 30. Nee geen dertig biertjes, maar het bier genaamd '30'. Dit is het huisbier van de Erasmus. Het werd gebrouwen door picobrouwerij Alvinne n.a.v. het 30 jaar bestaan van Hotel Erasmus (1977-2007)
30 (Dertig) - 8% Alc. Vol. (Fles)
Picobrouwerij Alvinne Heule
Een lekker dertiger in een 33cl fles.
Blond bier met een mooie witte schuimkraag
Lichtjes gesluierd.
Het bier heeft een fruitige neus
Ook prikkels van Tarwemout
Lichte Koriander toetsjes
De eerste aanhef is licht zurig
Die overvloeit in een mooie evenwichtige lichte bitterheid.
Hoppig en fruitig Citrus
Heel diep verscholen lichte alcoholprikjes.
En een zeer mooie droge afdronk.
Prachtig en lekker biertje die perfect combineerde met
het duo van scampis en Sint-Jakobsschelpen met saffraan en geglaceerd in een saus, bereid met Saison Dupont Bio
Duo van scampis en Sint-Jakobsschelpen met saffraan en geglaceerd in een saus, bereid met het bier Saison Dupont Bio
Een tweede biertje bij het hoofdgerecht was het Kerstbier van Abbaye des Rocs
Abbaye des Rocs Noël van t vat 7,5 % Alc. Vol.
Brasserie Abbaye des Rocs Montignies-Sur-Roc (Henegouwen)
Even elegant als wijn maar lekkerder. Het bier wordt hier in wijnglazen uitgeschonken.
Het kleur is lichtbruin
Met een fijne witte schuimkraag.
Het biertje ruikt naar een lichte likeuraroma
Ook karamelgeuren strelen onze neus.
De eerste slok heeft een lichte botersmaak (niet echt storend).
Licht zoetig en een zweem van kruiden geven ons een aangenaam mondgevoel.
Er is zelfs een lichte bitterheid die aanhoud.
Toetsjes van Rozijntjes (niet overdreven).
Niet slecht.
Let op ! door het eten kunnen smaken en geuren veranderen.
We aten bij dit bier
Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en St. Feuillien Winter met aardappelkroketten
Gebraden kalkoenfilet met mirabellen en aardappelkroketten klaargemaakt in het Kerstbier "St. Feuillien Winter"
Gepresenteerd als een slak
Peer gepocheerd met kriekenbier met frambozenijs
Dessertbordje van het huis.
De heerlijke biergerechten worden klaar gemaakt door Chef Patrick Kabongo.
Iedereen die het Belgische bier genegen is moet hier beslist eens komen eten.
28-12-2007 om 00:00
geschreven door William Roelens
|