Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
12-09-2013
Drie bieren van kleinbrouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere)- Saison Erpe Mere - Cuvée Angélique - Ondineke Oilsjtersen
Drie bierenvan kleinbrouwerijDe Glazen Toren
Drie streekgenoten en vrienden uit Aalst, starten in het begin van 2004 met een nieuwe ambachtelijke brouwerij: De Glazen Toren, genoemd naar de Glazentorenweg in Mere.
SP.A-raadslid Jef Van Den Steen uit Erpe-Mere, de Aalsterse hoofdbibliothecaris Mark De Neef en Aalsters OCMW-ontvanger Dirk De Pauw wilden met hun brouwerij Aalst terug op de bierkaart plaatsen. Daarom dragen ook de meeste bieren namen uit het Aalsters verleden.
Initiatiefnemer Jef Van Den Steen is geen onbekende in het bierwereldje? Hij geldt algemeen als dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland: Jef ligt aan de bron van een indrukwekkende reeks Davidsfonds bierboeken (Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek). Hij is een vaste redacteur van biermagazines zoals De Zytholoog, Bierpassie, Hopper en het culinaire tijdschrift Smaak. Hij geeft bijna wekelijks lezingen over bier. Hij werd dit jaar nog opgenomen in de eregalerij van brouwerij Eutropius Bijna tien jaar geleden en de brouwerij draait nog steeds op volle toeren. Hun bieren worden uitgevoerd naar diverse landen in Europa. Ook gaat er geregeld een tankwagen van 14.000 liter die de importeur ("Invoerder 'B United International Inc.' ) speciaal daarvoor maakte de plas over naar Amerika.
Brouwerij Glazen Toren produceert naast deze besproken bieren nog andere ambachtelijke streekbieren zoals, Canaster Winterscotch, Jan De Lichte.
Saison Erpe Mere 6,9 %Alc.Vol.
Blond helder bier met een witte romige dikke schuimkraag vlotte koolzuurpareling
De neus is ietsje moutig met fruitige en bloemige toetsen Maar ook geurige kruidenprikkels zijn waar te nemen
De aanzet is zoet kruidig (peper) Maar verrast ons daarna met een lichte zurigheid (citrus - tarwe?) dit maakt het bier aangenaam fris en lekker om te degusteren Een lichte hopbitterheid in de achtergrond brengt het bier mooi in balans en bied ons een mooi smakenpalet. Droge fruitige afdronk
Een heel lekkere Vlaamse Saison
Een aperitiefbier en tegelijk een prachtig degustatiebier
waar mensen die het voor het eerst degusteren zeker en vast vol lofzullen zijn.
CuvéeAngélique 8,0 %Alc.Vol.
Roodbruin biertje met een gebroken witte schuimkraag
Moutige neus beetje muffig (positief) met frisse fruitige prikkels (Perzik sinaas ??) Een pikje alcohol
De aanzet is zoet Karamel bruine suiker Prikkels van donker fruit Kruidige toetsjes Licht bittere en fruitige droge afdronk Dit bier is mooi in evenwicht Een genieterke
Een eerste bier van het experiment Vrouwen brouwen
Moutig aroma Zoet met geurige taarttoetsen Fruitig met verwijzingen naar abrikoos, citrus?
De smaak is moutig Karamel zoet zonder kleverig te worden. Fruitige prikkels geven het bier een lekkere schwung De alcohol is goed gemaskeerd Een evenwichtig biertje met heel veel smaak. Zoals de Nederlanders het zo mooi uitdrukken Een allemansvriend!
Voor de tweede keer op rij organiseerde brouwerij Eutropius zijn Brouwerijfeesten. Deze vonden plaats op zondag 17 augustus j.l.. Het doel was om de Heulse gemeenschap en de biervrienden een fijne dag te bezorgen, maar ook om de inwoners te laten kennis maken met bieren die in hun eigen gemeente gebrouwen worden. Voor deze feestviering werd het nieuw gelegenheidsbiertje Stafke gelanceerd. Het bier werd ontworpen en gecreëerd door Eutropius brouwer Wouter Vermeersch. Na Oscar is 'Stafke' het tweede bier dat genoemd wordt naar een van de grootvaders van de vennoten
Het feest vond net zoals vorig jaar plaats in de prachtige aanpalende tuin van de brouwerij. Een tuin met een klein beetje de uitstraling van het Aards Paradijs.
Bernard Vadamme, Alain Debusschere en brouwer Wouter Vermeersch. De drie tenoren van Brouwerij Eutropius
Er kon aangeschoven worden aan een bbq waar een geroosterd varkentje de hongerige magen moest spijzen. Liefst een tachtigtal mensen hadden zich vooraf ingeschreven
De bierpers was ook aanwezig
Was de tuin van Eden verleden jaar nog gevuld met Abracadavre Metal-Doom en Capital Scum Hardcore fans dan ging het dit jaar iets rustiger aan toe met de Heulse plaatselijke vedette Willy (de coiffeur) Deschamps. Op wonderlijke wijze liet hij zijn magistrale accordeon al het werk doen. Hij playbackte de ene Duitse schlager na de andere. Ook de ene hit na de andere van Johnny Turbo weergalmde in het frisse groen.
Willy (de coiffeur) Deschamps gaf touche
soms was het iets te veel voor sommigen
De accordeon overnemen zonder dat de muziek stopte Klein bier voor Robbie Defraeye van de Koekelaarse Bierfanaten
Verleden jaar werd het gelegenheidsbier Eutropiusfestbier gebrouwen. Ditmaal werd het Stafke een pittig blond biertje van 7,0% Alc.Vol. zacht kruidig van smaak met een lichte bitterheid. Ook fruitige toetsen komen soms naar boven piepen. Het bier is mooi in evenwicht. Een opgewekt moutig biertje dat misschien op het einde ietsje droger mag zijn. Nu nog een licht plakkerig gevoel bij de afdronk. Er kan nog aan gesleuteld worden en dit is best mogelijk met een perfectionist als brouwer Wouter. Voorlopig te verkrijgen in 75cl flessen.
Het blonde biertje dateert al van 2008. Het werd voor het eerst samen met brouwer Marc Andries voorgesteld op het bierfestival van de Leuvense biertherapeuten
De kans is groot dat Marc Andries door de energie van zonnepanelen (want hij was werkzaam in deze branche) het biervirus heeft doen aanwakkeren. Of was het zijn werk in Canada (in de biersector) die hem geholpen heeft tot het brouwen van Kessel Blond?
In maart 2008 werd bvba De Vlier opgericht. In de kelder van een leegstaand café het Bierduifke in Holsbeek werd een brouwsel van 500 liter gebrouwen. Om verder te groeien was deze locatie te klein. Hij kocht samen met zijn echtgenote in Holsbeek een alleenstaande woning die hij ombouwde tot de nieuwe brouwerij De Vlier De keuze van een naam voor de nieuwe brouwerij kwam van de streeknaam Vlierbeek en het werd dan uiteindelijk ook Brouwerij De Vlier.
Moutige neus Muffig en een licht aroma van fruit (appel)
Het eerste slokje is moutig Aromatisch zoet (tikkeltje honing?) Toetsen van citrus met heel diep een geringe bitterheid. De afdronk is fruitig. Er mochten voor mij meer hoppeprikjes ingezeten hebben. nu is het bier ietsje te vlak Slecht is het zeker niet (er bestaan geen slechte bieren) maar het mocht ietsje meer schwung gehad hebben! Ook had ik een gevoel van ietsje te veel saturatie.
Op 14 en 15 augustus 2013 vond al voor de dertiende keer het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats.
Het bierfestival gaat hoe langer hoemeer de Internationale toer op.
Tussen de 38 bekende en minder bekende brouwerijen bevonden zich dit jaar brouwerijen uit Frankrijk (St. Germain), Italië (Birra del Borgo) , Polen (Fortuna) en Bryggeri Jädraås uit Zweden. Ook aan Belgische kant waren er enkele nieuwkomers met name:
Samen serveerden ze meer dan 160 verschillende biertjes waaronder enkele primeurs zoals Petrus Aged Red en Camaraderie van Brouwerij Bavik en Troubadour Magma Galaxi Speciale editie 2013 van The Musketeers.
Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.
Vooraleer het Festival definitief van start ging kregen sponsors en genodigden waaronder Burgemeester Marc Doutreluingne van voorzitter Yvan Devlaminck en enkele bestuursleden eerst een interessante rondleiding op het festival terrein en achter de schermen van het hele gebeuren
Burgemeester Marc Doutreluingne
De Centrumschool, de logistieke plaats van het festival : van hieruit wordt alles gecoördineerd.
Na de rondleiding was er voor de genodigden een kleine receptie voorzien met lekkere hapjes en twee champagnebieren Malheur en Deus. Op dezelfde plaats kunnen de medewerkers, standhouders en artiesten altijd binnen om hun hongerige maag te vullen.
Alle bezoekers kunnen tijdens het festival deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd, ze kunnen hun favoriete bieren op een formulier aanduiden in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren. De bieren die de meeste stemmen krijgen, leveren de brouwers een Gouden Glas en een beer op. de tweede en derde een diploma plus beertje.
De Gouden Glazen worden telkens uitgereikt tijdens een gala-avond in het volgende jaar
Nog even twee Beregoede prijzen 2012 uitreiken aan Brouwerij Lindemans (boven) voor hun tweede plaats van verleden jaar met hun Lindemans Kriek bij de zoethouders en voor Westmalle voor hun derde plaats bij de voorzichtige degustatiebieren.
Ook het rode kruis was weer paraat en mogen ook eens in de kijker geplaatst worden!
Het Festival
Niet veel tekst onder de fotos want ze spreken voor zichzelf
Geniet nog na van dit fantastisch festival of laat het een stimulans zijn om volgend jaar ook aanwezig te zijn!
Het begin allemaal met de aankoop van jetons voor de biertjes en een glas en dan....go.....
The Musketeers (Ursel) hadden een wereldprimeur mee! Bij hun Tripel IPA Magma hadden ze nu de Nieuw-Zeelandse hop Galaxy bijgevoegd. Het bier kreeg een nog intenser fruitaroma
Waregemse bierfanaten! lLinks : Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck uit Vichte. Rechts : toekomstig bestuurslid WBF Patrick en jarige echtgenote Sylvie!
Brouwerij Bockor
Dit mooie koppeltje geniet van een Cuvee des Jacobins (Bockor)
Brouwerij Bavik pakte ook uit met een primeur. Martin Houtekier schenkt een gerestyled Camaraderie uit!
Camaraderie (8,0% Alc.Vol). Gebrouwen met Amerikaanse hoppen die op vier plaatsen tijdens het productieproces toegevoegd werden. Het is een bitter biertje geworden met citrus in het aroma. Na de lagering wordt er een deel bier aan toegevoegd die 24 maanden gerijpt heeft op eiken vaten.
Alex en zus Ann-Sophie Lippens. Brouwer Alex (Brouwers Verzet) had er duidelijk plezier in!
De prachtige bieren van het Brouwers Verzet mooi voorgesteld
En ze kunnen rekenen op heel wat jonge fans.
HOPleden Gretel en Johan met broer
Al drie jaar van de partij het Italiaanse Birra Del Borgo (Borgorose) met hun fantastische bieren!
Jädraås (Jädraås) uit Zweden
Dichter bij ons en ook voor het eerst op het festival Brouwerij Goedendag uit Marke. Brouwer Geert Toye schenkt mij een romige Goedendag uit! Vriendin Justine kijkt toe
Een romige kelk Goedendag (8,0%Alc.Vol.). Genoemd naar het befaamde wapen gebruikt in de Kortrijkse Guldensporenslag 1302. Een stek hoppig biertje met fruitige toetsen (wordt nog apart besproken op deze bierblog).
Brouwerij Dilewyns (Dendermonde)! Geen zusjes ditmaal maar nichtjes! en ze deden het prima
Ook voor het eerst aanwezig Bierfirma Brugs Bierinstituut (Brugge)
I.p.v. Amburon kwam de Limburgse bierfirma 'Brouwerij Halen' (Halen) hun vervangen
Ik proefde hun Halen Tripel (9,1%Alc.Vol.) Een voor mij iets te zoet biertje met fruitige toetsen (banaan)
Ook bierfirma Henricus uit Zeebrugge met hun inmiddels erg gekend Paljasbier stond voor de eerste keer in Zwevegem. Het bier wordt ook later besproken op deze bierblog.
Ook dit is Zwevegem Prachtig live optreden van Crystal and Runnin' Wild
Jong geleerd....
Nog een toekomstig bestuurslid Waregemse Bierfanaten Dominique Maes
Uit Frankrijk twee mooie dames van Brasserie Saint Germain (Aix-Noulette)
Vertegenwoordigster Sandra (Brasserie Du Bocq - Purnode) gespot met Area Sales Manager brasserie Du Bock Davy Melon
Hobbybrouwer Daniël blij met zijn Premium Tripel
Robbie en Isabelle vertegenwoordigden brouwerij Gulden Spoor Gullegem
Veerle (haar naam mag ik nooit meer vergeten!) en Marijke
Zoals elk jaar een pakje volk!!!
En ja als u een mooie dame (in dit geval twee) op het einde van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Ditmaal twee Franstalige Brusselse dames. met een eigenaardige manier om bier te degusteren waarvan de juf rechts leadzangeres 'Cristal' van de groep Runnin' Wild is
Ze zong zachtjes vier woorden Frans in mijn oor waarvan ik ze in het Nederlands voor u vertaald
Eigenlijk zou ikhier nog het biertje Manten moeten bij bespreken. Want Manten en Kalle horen samen.Ze zijn een begrip in het Kortrijkse. De bieren zijn een ode aan de de oudste burgers en klokkenluiders van de stad Ze sieren de oostzijde van de torenspits van de halletoren op de grote markt. Reeds in de Middeleeuwen was dit systeem met uurslagers erg vernuft. Het oorspronkelijke beeldje van Manten werd in 1382 na de slag van Westrozebeke ontvoerd naar het Franse Dijon, waar het nu nog steeds op de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat samen met de later toegevoegde Kalle en kinderen. De huidige uurslagers zijn nog jong. Ze werden in 1961 vervaardigd door Victor Cassiman. Nog bij vertellen dat de Halletoren sinds 2002 erkend is als Unesco Werelderfgoed.
Brouwerij Gulden Spoor met brouwer Björn Desmadryl linkten toen ze indertijd nog t brouwkotnoemden veel van hun bieren naar de folklore uit de streek. (Maartje van Heule, Tinneke van Heule, Vlaskapelle enz ). Onder de naam Gulden Spoor (ook verbonden aan een Historische gebeurtenis) zijn ze er een beetje van afgestapt en genieten hun bukbieren nu de belangstelling! (Netebuk, Springbuk, wheatbuk en Kerstbuk).
In 2003 werd 't Brouwkot opgericht. In 2010 werd de naam verandert in Gulden Spoor. Ze hebben een jaarlijkse brouwcapaciteit van 1.500 hectoliter, maar omdat hun streekbieren van zoveel bijval kunnen genieten hebben ze besloten om de brouwerij verder uit te bouwen.'
Onlangs werden er nieuwe biertanks aangekocht om hun brouwcapaciteit te kunnen verdubbelen', In totaal zal de brouwerij 203.000 extra flesjes bier per jaar kunnen produceren. Ondertussen zijn de labels vernieuwd en werden aangepaste geschenkverpakkingen ontwikkeld.
De brouwerij zal binnenkort verhuizen en er komt een heel nieuw gebouw naast het restaurant t Rusteel. In de toekomst willen ze daar vier keer zoveel bier produceren als nu.
Om hun bieren nog meer bekendheid te geven werd Isabelle Depuydt aangeworven om hun bieren te promoten. Ze is vertegenwoordigster en het gezicht van de brouwerij.
Zoete aanzet Karamel Tikkeltje honing Fruitig Citrus Sinaasappel Aromatisch Koriandertoets Geringe bitterheid door de te beperkte aanwezigheid van hop Het bier laat zich vlot degusteren Is mooi in balans Een lekker degustatiebiertje Ietsje te zoet voor bitterfans. Maar best te genieten op het terras van het aanpalend restaurant en bierhuis t Rusteel
Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.
Een eigenaardige naam voor een bierfirma hoor ik jullie al denken.
Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek en is een gepassioneerd bierliefhebber.
Hij vertegenwoordigde vroeger brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.
Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris) op het Karakterbierweekend van HOP (en niet op het Zythosbierfestival zoals vermeld in een biertijdschrift) te Vichte de bekende Tripel-Geuze Vicardin
Met zijn bieren wil Gunther zijn geboortestreek in de schijnwerper plaatsen.
Hij trok met zijn receptuur van 400 naar t Hofbrouwerijke in Beerzel waar het bier uiteindelijk gebrouwen werd.
400 werd gebrouwen t.g.v. het 400-jarig jubileum van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Naast het bier waren ook talrijke festiviteiten. Op zondag 21 maart 2010 organiseerde de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel een receptie in de Barokgang. Deze receptie was het startsein voor een mooie tentoonstelling van knutselwerkjes van de leerlingen van de Basisschool Maar de aandacht was vooral gericht op nieuwe het bier, dat speciaal voor deze gelegenheid werd gebrouwen. Zelfs Monseigneur Léonard, aartsbisschop van Brussel-Mechelen, die eerder op de dag de eucharistieviering voorging in de basiliek, liet zich verleiden tot het proeven van het nieuwe bier. Het heeft een aangename smaak, liet hij zich ontvallen, en het proeft zeer lekker tussen al deze mooie kunstwerkjes. Bron : Het Nieuwsblad
Blond helder bier met dikke schuimkraag en mooie koolzuurpareling
De neus bied ons een rijk moutpalet aan.
Ook de eerste slok is vrij moutig Beetje karamel zoet (honing?) gistig in de achtergrond een heel minieme bitterheid Kruidigheid zorgt voor enige afwisseling in de smaak Ook fruitige toetsen laten zich opmerken Matige body Het biertje is verfrissend lichtbittere afdronk
De Zuid-West-Vlaamse bieren behoren tot de oudste Belgische biertypes en worden slechts door enkele brouwerijen in de arrondissementen Kortrijk, Tielt en Roeselare nog in stand gehouden. Het geheim van deze bieren zit hem in de rijping van een jong bier, gebrouwen met voldoende gekleurde mouten, in eikenhouten foeders (rechtopstaande eiken houten vaten). De rijping zorgt voor de typische frisse, lichtzure smaak waardoor het bier ook een ideale begeleider is bij gerechten.
Het basisbier voor Petrus Aged Red is oud bruin Het is dus een mengeling van foederbier, met jong bier (bruin) en krieken. Er werd ook 15% Petrus Aged-Pale aan toegevoegd.
Bij het openen komt er een zoet aroma u tegemoet geuren van poepkes of kriekensnoep
De eerste slok is een beetje de smaak van een kersenyoghurt Cherry-aroma
Gevolgd door een aangename bitterheid
Zoet, een beetje plakkerig
Gelukkig brengt de lichtzurigheid in de achtergrond het bier naar een hoger peil.
Ze blijft de hele tijd hangen.
Ook houttoetsen komen hun kop boven steken
Het bier degusteert vlotter naarmate u de smaak gewoon bent.
Helemaal niet slecht
Maar toch komt bij mij na een tijdje enige verveling opzetten. Opletten, de alcohol 8,5% is goed gemaskeerd en zou soms verrassingen kunnen opleveren!
Ik had het bier toch iets zuurder gehad. In de stijl van een Aged-Pale. Vooral omdat er van dit bier ongeveer15% werd toegevoegd. De basis is oud bruin.
Maar het biertje zal op menig terras goed scoren deze zomer
Vooral bij mensen die deze meer zoete dan zure smaak weten te appreciëren
Phaedra - Het Alternatief (Izegem) - De graal - Brakel)
Phaedra
Phaedra een naam die in het BV wereldje toch enige tijd weerklank heeft gehad! Zou brouwer Piet zijn inspiratie gezocht hebben bij de mooie Brugse?
Neen hij zocht het in de Griekse Mythologie want Phaedra was de Godin die de goede boodschap bracht. In een van zijn vele veldslagen versloeg Theseus de Amazones en trouwde met hun koningin, Antiope. Zij baarde hem een zoon, Hippolytus. Hippolytus was bekend om zijn schoonheid en perfecte zuiverheid. Hij vereerde Diana, godin van de jacht. Na de dood van Antiope, trouwde Theseus met Phaedra. Zij schonk hem twee zonen: Acamas en Demophon. Het echtpaar vestigde zich op het eiland Cyprus, de geboorteplaats van Venus, de godin van de liefde. Venus verklaarde Hippolytus haar liefde maar hij wendde zich van haar af, hij aanbad immers een andere godin, Diana. Om Hippolytus te straffen, liet Venus zijn stiefmoeder Phaedra verliefd op hem worden. Phaedra is de belichaming van een alles verterende, onwettelijke passie.
Phaedra is ook de naam van het stuk dat Theater Platteau uit Izegem in kasteel Wallemotte dit jaar uitvoerde. Net zoals vorig jaar (met zijn Nelson Sauvin) ontwikkelde Piet een biertje voor die voorstelling. Hij gaf het ditmaal de naam van het stuk.<
Phaedra 6% Alc.Vol. Receptuur Bierfirma : Brouwerij Het Alternatief Izegem Gebrouwen bij De Graal - Brakel
Amberkleurig biertje met witte romige schuimkraag
De neus is moutig gevolgd door een fruitig aroma van citrus
De eerste slok is vrij bitter Moutig en fruitig Citrus speelt een hoofdrol Kruidige prikkels geven het bier nog een ander smaak Scherpe hoppigheid. Droge bittere afdronk Het bier heeft veel mee van een singel hop bier Al bij al een lekkere dorstlesser
Gebrouwen met drie soorten hop.
INFO :
Het Het Alternatief Meensesteenweg 65 8870 Izegem 051/31.62.70
Wat is er mooier dan bier opvoeden en laten rijpen?
Rijpen met de natuur
Dit waren de woorden van brouwer Chris Vandewalle van de gelijknamige seizoensbrouwerij. toen hij op 26 april 2012 in Brugge het Gulden Hamerken 2012 in ontvangst mocht nemen. "Het Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw t Hamerken uitreikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de brouwerijgeschiedenis.
Brouwer Chris Vandewalle met zijn nieuwe creatie 'Snoek Blond'
Brouwer Chris is al jaren stadsarchivaris in Diksmuide, Beetje bij beetje stimuleerde hij de promotie rond het Belgische bier.
In 2000 begon hij aan een bierbedevaart door Vlaanderen
In hetzelfde jaar schreef hij ook zijn eerst monografie. Zo gepassioneerd hij was om over bier te schrijven zo enthousiast hij was om bier zelf te brouwen.
In 2010 wilde hij de finesses van het brouwen zelf ondervinden en volgde les Brouwerijtechnologie in het KaHo St. Lieven in Gent. Zo werd de archivaris bierbrouwer en hoe een brouwerhistoricus brouwer kan worden.
In 2011 startte hij met zijn eigen brouwerij Seizoensbrouwerij Vandewalle Vorige week werden zijn bieren erkend als 100% West-Vlaams! Ze hadden reeds een erkenning als Westhoek Streekproduct.
Chris is voor de vereniging Mout- & Brouwhuis een waardevolle compagnon. Hij geeft uitstraling aan het museum van de dorst in Alveringem. Vandaar dat wij in de kelders van het museum zijn bier gedegusteerd hebben.
Museum van de dorst in Alveringem.
Het bier is gebrouwen op basis van natuurlijke ingrediënten en met Poperingse hopsoorten. Het is ook ongefilterd en ongepasteuriseerd. Reninge Bitter Blond is een dorstlessend bier, ideaal voor tijdens de zomermaanden. Dit bier dankt zijn naam aan het hooi- en oogstseizoen in de broeken van IJzervallei. De smaak van de seizoensarbeiders en de landbouwers waren tijdens de zomermaanden gericht op een bitter en scherp bier. De Reningse brouwers verkregen dit biertype door het jong blonde bier te versnijden met een overjaars oud bier. Hierdoor ontstond een biertype van een gemengde hergisting eigen aan de regio. Bron : Website
Een lekker moutig begin met kruidige toetsen van koriander Ook Citrusprikkels komen even naar boven een hoppige bitterheid brengt het bier mooie in balans Het biertje degusteert vlot en lekker van smaak
Het heeft een droge afdronk Een verfijnde dorstlesser en degustatiebier
Het Eutropius Bierproefgenootschap wil een sterke en gezonde biercultuur en draagt daar op verschillende manieren toe bij. Door het analyseren en bespreken van bieren en de resultaten vast te leggen in archieven en via deze bierblog kan dit voor de talrijke bezoekers een baken zijn om deze bieren zelf te ontdekken en te vergelijken. Wij van het biergenootschap doen dit uitsluitend voor de bierwetenschap. Onze smaakpapillen geven we geen rust, ons reukorgaan hangt altijd over het uitgeschonken gerstenat en onze keel gunnen we geen droogte. Dat dit op een gewone werkdag tijdens de week gebeurt getuigt hoeveel we over hebben voor onze Nationale trots. We laten al ons dagelijks werk gewoon staan om deze missie uit te voeren. Onze missie, onze biermissie.
Oude Quetsche Tilquin à lAncienne 6,4% Alc.Vol. Brasserie Tilquin Bierghes (Rebecq)
OudeQuetscheTilquinwordtgemaaktdoor de vergisting van minimaal250grpruimenop eenliterlambiek.
Rozeachtig kleur Troebel
De neus bied ons een oud aroma toetsen van Belle de Louvain tikkeltje wijnazijn
Scherp zurig Azijn afwisselend met fruitige toetsen prikje citrus complex Smaak en aroma lopen mooi in elkaar Zurige afdronk met in de nasmaak een tikkeltje melkwei
Blond biertje met een stevige witte schuimkraag wandklevig
Fris aroma van hop Bloemig
Volmoutig biertje Zoete mout die overgaat in een mooie bitterheid Fruitige toetsen Gevoel van een prikje honing in de smaak Redelijke stevige body Bittere afdronk De smaak vloeit snel uit met in de mond een lichte alcohol gloed
Aroma is een typische moutgeur Kruidige toetsen met een lichte hoppigheid in de neus.
De aanzet is zoet Suiker (restsuikers?) Het bier smaakt lekker maar is iets te plakkerig Ook de afdronk is zoet De nasmaak is die van karamel Het gaat veel mensen bekoren maar voor ons was er te weinig hop in de mond Het heeft een smaak van een typisch eerste brouwsel. Er kan nog aan gesleuteld worden.
Gebrouwen voor Self Drink Bruyelle in Bruyelle lez Antoing. De naam verwijst naar de regio "Het witte land". Een gebied waar een overvloed aan kalksteen te vinden is. De kalk-en cementindustrie heeft een grote invloed op de streek.
Blond bier met een romige witte schuimkraag
Een aroma van lentebloesems Hoppig
De eerste slok heeft een prikkeling gistig die het biertje een tikkeltje zurig maakt Daarna een bitterheid Een lichte hoppigheid blijft hangen die heeft voldoende evenwicht aan het bier matige body Bloemachtig Mocht iets meer karakter hebben
De eerste slok is een gebrande smaak Lekkere koffietoetsen Karamel prikkels
Toffee Geroosterd Chocolade
Licht bittere afdronk Mooi in evenwicht
Lekker biertje
The Hof Ten Dormal Barrels Aced Project - 12%
Artisanale Belgian Blond Ale Aged in 40 yers old Cognac Barrels Brew 2 Brouwerij Hof ten Dormaal Tildonk
Oranje van kleur met een gebroken witte schuimkraag
Het aroma is een alcoholgloed
Van cognac
Een zoete aanzet Een karamelprikje Abrikozen Warme alcohol Vanille en een tikje honing Cognacsmaak komt er nog goed door met een toetsje van Jona Gold.
Intens warme afdronk
Schitterend bier!
Om ons hongertje te stillen lieten we dit maal een traiteur komen die voor ons Schartong met mosterdsaus in First Angel bereid had.
Blond biertje met een fijne witte schuimkraag Mooie saturatie.
De neus bied jong fruit Heel diep aromas van Granny Smiths Alcohol
Zoete aanzet onmiddellijk gevolgd door alcohol toetsen Moutig Lichte bitterheid Rozijntjes Gemaskeerde restsuikers? de carbonatie is iets van het goede te veel
Een
van de prachtige bloemen van "De Dochter Van De Korenaar"
Een goudgele
bloem met parelende witte knopjes...
Zo
aromatisch , zelfs exotisch.
De
milde bitterheid doet je smachten naar meer.
Belle
fleur, een opvallende bloem in het boeket.
Melissa
Dhooge
Wees eens eerlijk, mooier kan een bier toch niet genoemd worden! Mooie bloem. Verwijst brouwer Ronald Mengerlinkmet deze naam naar zijn eigen korenbloem? Misschien naar de hoppebloem of naar zijn beeldmooie en sympathieke echtgenote Monique..
Het zou ook kunnen omdat Ronald een Nederlander is - en het is geweten dat onze Noorderburen graag een mondje Frans spreken zijn bieren graag Franse namen toebedeeld? Denk maar aan Embrasse, Finesse enz Ik denk dat brouwer Ronald Mengerink veel meer talent heeft dan enkel en alleen namen te zoeken voor zijn bieren. Volgens het Brabants Dagblad was hij op zestienjarige leeftijd al bezig aan het experimenteren met bier. Hij gebruikte daarvoor de havermoutvlokken uit de voorraadkast van zijn moeder. In Bretagne heeft hij samen met zijn echtgenote een bouwvallig huis opgekocht en gerestaureerd tot in de puntjes. Ze hebben het huis verkocht om met het geld een eigen brouwerij te beginnen. Ze kochten een voormalig winkelgebouw in de enclavegemeente Baarle Hertog en Nassau en verbouwden die tot een volwaardige brouwerij. Deze Baarlese brouwerij bestaat nu ongeveer zes jaar. Dat zijn momenteel 10 verschillende bieren tot de Belgische top behoren bewijzen de twee Zythos Consumententrofees die hij in 2011 en dit jaar mocht in ontvangst nemen. Ook in het buitenland worden zijn bieren gesmaakt. In 2009 won hij de Goudse Bierprijs en in 2011 een Zilveren medaille op de European Beer Star Competition Dus talenten genoeg voor deze 50-jarige brouwer.
Een
heerlijk aroma van lychees
en frambozen dwarrelen in de neus. Hoppige
toetsen
De
eerste smaak is die van exotisch fruit
Citrus Grapefruit
Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen Het
bier is heel zacht en vol van smaak maar
heeft een hardere bitterheid Het is speeltijd voor de smaakpapillen. Belle-fleur tovert een aantal hop smaken in ons mond.
De
nasmaak is bitter en laat ons lang genieten
Belle Fleur
heeft zijn naam niet gestolen. Het is als een wilde exotische bloem maar volledig onder controle!
Met dank aan Melissa D'hooge voor het kunstig tekstje.
INFO :
Brouwerij De
dochter van de korenaar
Pastoor de Katerstraat 24
2387 Baarle-Hertog België
Telefoon vanuit Nederland: 0032 - 14 - 699 800
Telefoon vanuit België: 014 - 699 800
Email - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be
Internet - www.dedochtervandekorenaar.be
Herinneringen aan het 1ste Bierfestival van De Bierfanaten Koekelare
Herinneringen
aan het 1ste Bierfestival van De Bierfanaten Koekelare
Om
een beetje afwisseling op mijn blog te brengen switch ik nog al graag de
reportages door elkaar. De ene keer een bierbespreking, dan een reportage over
een herberg, een festival enz..
Vandaar dat deze fotoreportage over het bierfestival van de Koekelaarse bierfanaten een
beetje later komt.
Ik noem ze dan maar Herinneringen aan het
De
bierfanaten hebben een anderhalf jaar zich goed voorbereid om hun eerste
bierfestival te doen slagen en ze zijn daar prima in gelukt.
CC. De Balluchon was op 11 mei 2013 voor een dag het centrum van de Belgische
bierwereld!Maar liefst 24 bierstandjes
vulden die dag de zaal. De club had gekozen voor
een mix van middelgrote en kleinere brouwerijen plus enkele bierfirmas. De bezoekers hadden keuze uit maar liefst 120
biertjes.
De
bedoeling van het festival is om mensen samen te brengen en hun een
leuke bierbeleving te bezorgen. Praten met
brouwers, nieuwe bieren ontdekken kortom een aangename dag doorbrengen in een gemoedelijke
sfeer.
En dit is hun goed gelukt.Waarvoor
proficiat!
Hieronder een fotoreportage
Onder impuls van onder
andere lokaal politicus Walther Holvoet kreeg Koekelare banden met Thailand. Op
het Fransmansplein is een elektriciteitscabine aangekleed als Thais tempeltje
en staat bekend als Sala Thai. In de achtergrond De Sint-Martinuskerk
Koekelare is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen. en telt ruim 8.000
inwoners.
De gemeente vormt de
overgang van de Westhoek en De Polders met het Houtland. Koekelare ligt slechts op 18 km van de
Belgische kust en ligt binnen de driehoek Diksmuide, Torhout Gistel.
Het heeft ook nog een
brouwerij gehad.
De brouwerij-mouterij Christiaen daterend van rond 1790
De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde eertijds tot de grootste
werkverschaffers in Koekelare. Er wordt niet meer gebrouwen in de brouwerij,
maar het bier Couckelaerschen Doedel herinnert
aan vroeger.
CC De Balluchon. De zaal waar het festival plaats vond Op vrijdag 14 november 2008 werd deze gloednieuwe gemeentelijke cultuurzaal officieel geopend in het centrum van Koekelare
Patrick Lansens Burgemeester van Koekelare
was maar al te blij dat in zijn gemeente de Belgische Biercultuur voor het
eerst werd voorgesteld in de vorm van een bierfestival.
Robbie Defraeye voorzitter van de vzw De Bierfanaten verwelkomde de genodigden en was bijzonder trots om het eerste bierfestival aan te kondigen.
Hij bedankte medeorganisator
Sofie Duynslaeger met bloemen voor haar geweldige hulp bij de organisatie.
Op de receptie kon men proeven van een Couckelaerschen Doedel (6%) Het vroegere bier van de verdwenen brouwerij-mouterij Christiaen. Nu gebrouwen door Brouwerij Strubbe.
Ook de lekkere hapjes mochten niet ontbreken
De Officiële opening
met het door knippen van het lint en een
kleine mislukte poging om een fles Deus te sabreren (ontkurken met een
sabel). De tweede maal lukte het Stijn wel!
Het Festival
Koen Van Lancker, een van de drie brouwers van Het Brouwersverzet (Anzegem)
Kristof Vandenbussche van brouwerij Fort Lapin - Brugge
Belgische Bierdame Nr 1 Sofie Vanrafelghem (vrouwen en bier) bezoekt haar stadsgenoot Kristof
De stand van de dolle brouwers met brouwer Kris Herteleer en echtgenote Els
Bernard Vandamme van brouwerij Eutropius
Mathias Van den Poel (midden) van bierfirma Henricus. Het bier Paljas wordt gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen.
De charmante Isabelle Depuydt vertegenwoordigster van brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem.
De mooie dames Cindy Vandamme en Elise Croes vertegenwoordigen Bockor (Bellegem). In hun midden de sympathieke Benny Van Hecke (Maleur)
Elise Croes in gedachten verzonken
De stand van 'Beerdevelopment Viven' uit Sijsele. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij (Lochristie)
Piet Salomez en echtgenote Christine Opsomer van bierfirma 'Het Alternatief' (Izegem) de bieren worden gebrouwen in De Graal (Brakel) en bij Alvinne (Moen)
Franky Van Brabandt en Kurt Persyn van
Bierfirma Bryggja uit Assebroek.
Hun Tripel wordt gebrouwen bij De Graal (Brakel). In 2012 werden ze uitgeroepen tot beste Hobbybrouwers!
vlnr : Sofie Vanrafelghem, Alain Debusschere en Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en Kris Herteleer (De Dolle Brouwers)
Luc Vermeersch en echtgenote Carine Vandekinderen van brouwerij De Leite (Ruddervoorde)
Bierfirma Verstraete (Diksmuide). Het biertje Papegaei wordt gebrouwen bij Deca Service (Woesten)
Danny Hoffelinck van Brouwerij Danny (Erpe-Mere)
Een mooie opkomst!
Marc Strubbe van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.
Bezoek aan de stand van Marc Strubbe!
Bert Mathijs (Beer Awards) en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier)
Pieter
Deleersnyder en Jef Pirens van Proefbrouwerij d'oude Maalderij (Ardooie). Qantelaar wordt gebrouwen bij Maenhout (Meulebeke) en Gulden Spoor Gullegem)
De stand van Het Anker (Mechelen) met de Carolusbieren.
Bierliefhebbers uit Poperinge!
Stijn De Neve vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels (Buggenhout)
Originele afschuimer bij de stand van Bosteels!
Ook Japanse bierfanaten waren in de zaal!
Sandrino vertegenwoordiger van brouwerij Van Eecke/Leroy Watou/Boezinge
Een altijd lachende Sandra vertegenwoordigster van Brasserie Du Bock (Purnode)
Benny Van Hecke vertegenwoordiger van brouwerij De Landtsheer (Malheur) Buggenhout
Bij bier degusteren hoort ook een hapje!
Brouwerij Maenhout (Meulebeke)
Kurt Gunst vertegenwoordigt brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)
Ikke, Maxx vd Hoeven (NL- Thailand) en Geroen Vansteenbrugge
Twee broers? Bernard Vandamme (Eutropius) en Johan De Jonghe (voorzitter Oostendse Bierjutters)
Andy Dewilde van bierfirma Vliegende Paard Brouwers (Oedelem) De bieren worden gebrouwen bij de Proefbrouwerij (Lochristi) De
bekende bierwebsite Ratebeer.com heeft Andy onlangs nog
uitgeroepen tot beste nieuwe bierbrouwer van België.
Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans vertegenwoordigen brouwerij Jessenhofke.
De grijpende armen hadden waarschijnlijk liever een glas bier gehad ipv een kerktoren
Het eerste festival mag een topper genoemd worden! Proficiat aan de Bierfanaten voor hun perfecte organisatie Op naar 2014!
Voor de eerste maal is de afsluitdame geen nobele onbekende maar Sofie een van de organisatoren! Geen gefluister ditmaal maar een spontane
Diabolici - Brouwerij Timmermans-John Martin N.V.- Etterbeek/Genval
Diabolici
Diabolici...Duivels lekker, een blonde tripel met een uitgesproken kruidige geur. Uit hun hoorns hebben ze getoverd: een zacht zoete smaak met toetsen van kaneel en brood. Wil je niet in aanvaring komen met deze plaaggeestjes, speel dan niet met vuur en geef toe aan deze duivelse smaken.
Isabelle Depuydt
Een duivels bier...
Eerder hadden we al de plaaggeesten, de
deugnieten, de rebellen : echte duiveltjes. De Diabolici zijn malloten tot in
de puntjes van hun hoorns. Ze zijn geboren in een brouwketel die ze beschouwen
als de meest kostbare bron ter wereld. Deze grapjassen verloochenen hun afkomst niet en
delen het recept van hun verrukkelijke drank met de buitenwereld : een duivels
bier naar het beeld van hun levendige en excentrieke geest. Bron : Website
Moutige neus
Gistig en een tikkeltje muffig
Moutig begin
De smaakpapillen worden oeverweldigd door zoet (suiker)
gepaard met een lichte bitterheid
Fruitig (aardbeien)
en geste van appelsienen geven ietsje meer diepgang
Honingtoetsen
Licht alcoholisch zoals een likeurtje.
Zoete droge afdronk
Mooie fles,
Biertje voor zoetminnende medemensen.
Niet slecht maar mocht voor mij ietsje meer karakter hebben!
Met dank aan Isabelle Depuydt voor het kunstig tekstje
Donkerbruin tot zwart bier
Licht bruine schuimkraag
Bij het ontkurken kom er een aroma van geroosterde mout uit de fles
Zoete chocolade
Fruitige prikkels
De eerste slokjes zijn zoet
In de achtergrond een lichte bitterheid
Karamel Kandij
Ook koffietoetsen duiken geregeld op
Donker chocolade
De alcohol is goed verborgen
het bier is goed in balans
en heeft een redelijke body
De afdronk is licht bitter en gebrand
Een lekker bier.
Past perfect bij gerechten met een donker sausje
of bij een Moelleux van Chocolade
Dat
ze goed bezig zijn op de proefzolder van brouwerij Eutropius bewijs telkens het
bezoekersaantal die de weg naar de Mellestraat weet te vinden.Hoe kan het anders?
Avonden zoals IPA bieren,
Bier en alcohol, Bier en whisky, biercocktails
zijn onderwerpen die de echte bierliefhebber uit zijn huis kan lokken.
Bier en kaas, Vrouwen en bier, Koken met bier zijn dan aangelegenheden waar dames
graag op af komen al dan niet vergezeld van hun levenspartner of is het
andersom?
Maar een avond met chocolade en bier spreekt iedereen aan. De vele pralines kon van iedereen de
zintuigen prikkelen en de smaakpapillen
doen op hol slaan.
Wie van
alle avonden kan genieten en is Andy Vandenbussche (in de facebookkringen Nil Sacer genoemd). Hij is telkens aanwezig en fungeert als zolderverslaggever.
Hieronder het verslag van Chocolade en bier geschreven in zijn eigen Sacer
stijl!
Waarvoor
dank!
Verslag : Andy Vandenbussche Foto's : William Roelens
Alweer
een avond om naar uit te kijken! Zowel
liefhebber van bier als van all things chocolate, brachten de heren van Eutropius beide samen en nodigden
hiervoor Jean-Pierre Hauspie uit, bekende chocolatier van huis Délice. De huisbieren werden door hem geproefd, en zo
maakte hij zijn keuze voor vanavond. Zo
maar eventjes 3 (of 4) pralines per bier werden aangeboden, zodat we naarmate
de avond vorderde ons danig gevuld voelden. Zij die enigszins last hadden van diabetes (bierguru Freddy Wacho
Debels), lieten hun suikerspiegel in de aanloop naar dit event gewillig zakken,
zodat ze er al doende weer bovenop kwamen. Zij met een snotvalling (bierguru William Roelens) om u tegen te
zeggen, werden gelukkig niet geplaagd door verlies aan smaak. En de rest, waaronder nieuwe gezichtjes zoals
Johan Brandt van t Smisje,
die proefden en genoten evengoed. Voor
de gelegenheid hadden een paar vennoten van Eutropius hun eegas meegenomen, om
te bewijzen dat dergelijke avonden best wel lastig kunnen zijn (en natuurlijk
om zelf s avonds ongestoord naar de voetbalsamenvattingen te kunnen
kijken). Bernard gaf nog even mee dat
Wouter Vermeersch, de nieuwe huisbrouwer en verantwoordelijk voor de revamping
van de bieren en etiketten, in het grootste geheim werkt aan een totaal nieuw
recept, dat op de tweede verjaardag van Eutropius voorgesteld zal worden. Die verjaardag zal op 17 augustus dit jaar
gevierd worden, met ook volksspelen en zwien ant spit.
Jean-Pierre Hauspie
Jean-Pierre
begon zijn deskundig exposé met de hype van de food pairing, waarbij het mode
geworden is twee compleet verschillende producten samen te zetten om te zien
wat het geeft. Zo hadden we zelf al bier
en kaas, bier en whisky, en vanavond dus bier en chocolade. Zelf had hij dit twee jaar terug al eens
geprobeerd in Bissegem, waar het een groot succes was. Je kan dergelijk samengaan academisch
benaderen, maar laat ons wel wezen: wij gaan liever voor de empirische aanpak,
en zo geschiedde.
Veel aanwezigen voor deze zoet- en bitteravond.
Als
eerste: Eutropius Remembrance (9%) met de volgende pralines:
Advocaat (tonnetje van melkchocoladegevuld met advocaat) Arcade (witte chocolade met caramel op laagje room Henri (fondant met ganache 77% cacao)
Ongelooflijk
lekkere pralines, stuk voor stuk (persoonlijk favoriet: de Arcade maar minder
geschikt in combinatie met). De poll
achter deze proeving kroonde Advocaat als meest geschikte partner voor de
Remembrance.
Secundo:
Eutropius Vinkenier (10,8%) met:
Eloise
(witte chocolade met roombotervulling tussen amandelmarsepein)
Brésilienne fondant (vulling roomboter met moka)
Gulden Spoor melk (vulling hazelnotenpraliné)
Caramel cube (melk met boter caramel) a an de selectie toegevoegd omdat
Vinkenier ook caramelmout bevat.
Geen
half werk bij de praliné, die puur is en niet gemengd met melkchocolade of
andere vetten (wat bij sommigen al eens gebeurt want goedkoper en stabieler
(minder olie uit noten).Kudos for that!
Terwijl het idee was dat de laatste praline best zou passen
(caramel/caramelmout), bleek dit toch niet het geval te zijn: het bier wordt er
te bitter door door het contrast met de zoete caramel. Als winnaar kwamen ongeveer ex aequo de
Brésilienne en Gulden Spoor uit.
Na
twee biertjes maar vooral zeven pralines was een korte pauze welkom. Daarin werd vooral gepalaverd over een
tweedehands eroticabeurs, waar de fantasie van menige bier- en/of
chocoladeliefhebber spoorslags op hol sloeg. Afgedraaide potten vaseline, met duct tape samengehouden opblaasschapen,
startkabels als tepelklemmen, enfin u begrijpt ongeveer de teneur. Gelukkig werd de orde vlug hersteld met wat
voor Jean-Pierre het moeilijkste bier was om een pralientje naast te zetten.
Drie:
Eutropius First Angel (8,5%) gedryhopt met Amerikaanse hoppe (lichte
fruitigheid) en hergist op fles met champagnegist met:
Roos
(witte chocolade met hazelnotenpraliné)
Speculoos (wit met hazelnotenpraliné met brokjes speculoos)
Tornado (fondant met vulling van caramel met gezouten boter)
Alweer
heerlijk snoepgoed (alweer persoonlijke voorkeur voor caramel t zal die
snoeptand zijn). Winnaar hier was de
Speculoos. Jean-Pierre kreeg hierna de
vraag voorgeschoteld of het mogelijk zou zijn om bierpralines te maken zoals
men likeurpralines maakt. Dat blijkt
allesbehalve simpel, omdat de gist zou doorwerken en de pralines dus allerminst
houdbaar kunnen blijven (voor een speciale gelegenheid, waarbij verwacht kan
worden dat de hele voorraad ineens op is, kan dat natuurlijk wel). Eventueel kan men het bier met panache in een
ganache verwerken, maar hetzelfde euvel blijft: niet te bewaren. De enige mogelijkheid zou eventueel kunnen
zijn om te werken met aromas (via destillaten), maar dan nog: welk bier
gebruik je daarvoor? Met welke chocolade kan dat gecombineerd worden? Hoe
verkrijg je een evenwicht tussen chocolade, vulling en bier? Al bij al een
bijzonder moeilijke onderneming.
Onversaagd
door naar nummer vier: Eutropius Stout Bruintje (6,5%) met gebrande mout met:
Caramel
cube
Arcade
Caraibe (melkganache met rozijnen en rum)
De
Caraibe werd door het publiek met ruime meerderheid als beste match verkozen,
en was ook op zichzelve zéér te smaken.
We
zijn ondertussen een half kwart kilo pralines per kop verder, de lever begint
op te spelen, maar William had nog een dessertje mee: een fles Urthel Samaranth
van 6 jaar oud (dank!). Onder bijzonder
licht protest proefden we dan maar mee, we zijn er dan toch.
Bedankt aan Eutropius voor het samenbrengen van hun bier met kwaliteitspralines, aan Jean-Pierre voor de gulheid, deskundigheid, en het voeden van de snoeptand, en aan de aanwezigen om er alweer een gezellige avond van te maken.
Ik
denk dat ik het programma Tournee Generale niet meer hoeft voor te stellen! Elke
bierminnende TV kijker heeft minimum één aflevering gezien van dit schitterende programma!
Het eerste jaar op Canvas de laatste twee jaren op TV1. Ook
een Waalse reeks werd dit jaar opgestart.
Geen bierprogramma zonder eigen bier. Net als bij de eerste twee reeksen is er in de derde reeks weer een biertje gelanceerd. Vorige jaren noemde het eerste brouwsel gewoon Canvas Tournée Générale, het tweede Tournee Generale Tripel Hop; Ditmaal hebben Ray en Jean er een Premium Tripel van gemaakt/. Het eerste biertje stroomde uit de brouwketels van Duvel-Moortgat. Ditmaal is net zoals verleden jaar Rodenbach/Palmbreweries verantwoordelijk voor het gerstenat. Ook stijg het alcohol % van het bier elk jaar met 1%
Het bier kost 4,99 euro voor een fles van 75 centiliter en is nog altijd te koop bij Delhaize en bij de betere bierhandelaar.
Blond
helder bier
Witte schuimkraag die nog al vlug verdwijnt
Moutige neus
met kruidige toetsen
Een frisse aanzet
zoet
bescheiden gehopt
In de achtergrond een matige bitterheid
die toch de gehele tijd aanwezig blijft en het bier toch wat
enige body geeft
Fruitige toetsjes van sinaas (citrus) komen nu en dan naar boven
Zacht karakter
Zoete afdronk
Een eenvoudig goed gebrouwen bier voor het grote publiek.
De 8,5% Alc zou voor verassingen kunnen zorgen omdat het biertje heel vlot
drinkt!
Tot slot, Ik vind deze tripel beter dan zijn twee voorgangers. Maar dat valt in smaken!
Net
zoals de andere jaren verschijnt er naast het bier ook een boek.
Werden de eerste twee boeken geschreven door mannen (Geert Degrande en Joost
Tack), het derde boek komt uit de pen van Sofie Vanrafelghem. Een dame met pit
die 'vrouwen en bier' heeft opgestart. Het Eva biertje is haar
eigen gebrouwen bier die momenteel hoge toppen scheert in het Belgisch
Bierlandschap
Tournée
Générale
Trends & tradities
is uitgebracht bij Vanhalewyck
Prijs : 19,95 euro
Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival - 2013
Herinneringen aan het eerste Roeselaars Bierfestival
Eerste
Roeselaars Bierfestival
Een eerste bierfestival in Roeselare mag eigenlijk
niet gezegd of geschreven worden want jaren geleden werd er in café De
Koornbloem in de Ooststraat door de eigenaar van het etablissement en met
medewerking van enkele HOPleden (Heerlijk Objectief Proeven) enkele malen een
soort mini bierfestival georganiseerd. Met veel succes trouwens.
Roeselare stad van de Rodenbach verdiende in feite weer een festival. En zie enkele weken voor de jaarlijkse Winkelnacht en het Maybee-Festival waren ze in de Zuidstraat een nieuw bierfestival aan het bekokstoven. Dit festival zou gelijk lopend met de Winkelnacht. Het idee kwam van kersvers co-voorzitter van de Zuidstraat Wouter Vandekerkhove. Wouter is naast uitbater van het bekende café T Walhalla ook nog Zytholoog in opleiding. Hij was dus goed geplaatst om met zijn medewerkers dit eerste bierfestival van de Zuidstraat tot een goed einde te brengen. Ondanks de koude hadden toch een 18 bierstandjes met een vijftigtal bieren de weg gevonden naar de Rodenbachstede. Met dit festival brengen zetten ze de Zuidsstraat in de kijker en geven ze een extra dimensie aan de Winkelnacht. Maar voornamelijk ze brengen de mensen in contact met de rijke Belgische Biercultuur. Het festival telde hoofdzakelijk West-Vlaamse brouwers en bierfirmas.
Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke was maar al te blij dat het bierfestival tijdens de week viel. Zo kon zij ook eens de sfeer van een festival meemaken!
Naast hun klassiekers had 't Gaverhopke ook bieren bij die ze brouwen voor White Pony Microbirrificio uit Italië. Ingeschonken een nog jonge Altruïsme, Een Belgische Ale, bloemig en kruidig maar nog iets te jong om het bier behoorlijk te oordelen
Brouwerij Van Honsebrouck had op hun prachtige tapinstallatie een Kasteel Rouge en het nieuwe bier Passchendaele zitten. Dit laatste is een biertje van 5,2% Alc.Vol gebrouwen ter nagedachtenis van de slag van Passchendaele van 1917.
De stand van brouwerij Van Honsebrouck werd uitgebaat door Jo Van Heesbeke van drankenhandel Jo uit Roeselare
Ook brouwerij Eutropius uit Heule was van de partij. Hier vennoot Alain Debusschere met enkele fans!
Deze drie lieve dames konden een Stout bruintje (6,5% Alc.Vol.) van Eutropius best smaken
Brouwer Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout (Meulebeke) schenk mij een 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.) in.
Mooie presentatie van het bier 'Blinde Mol' (6,2% Alc.Vol.) Een fruitig biertje met florale toetsen van mango en ananas. Best lekker
Ook brouwerij Sint Bernardus (Watou) was aanwezig. Ze stelden hun klassiekers, Abt 12, Prior 8 en de Tripel voor.
Op stand 16 bierfirma 'Brouwerij Verstraete' uit Diksmuide. Naast verschillende streekproducten had eigenaar Adam ook zijn enige biertje Papegaei mee.
Papegaei (8% Alc.Vol.) wordt nog gebrouwen met verse hopbellen. De bitterhop wordt bij het begin toegevoegd aan
het kookproces, de aromahop aan het einde ervan. Het bier is moutig met de smaak van abrikozen.
Het bier wordt gebrouwd door bierfirma Verstraete in de
installaties van brouwerij Deca in Woesten
Aan de stand van brouwer Piet Salomez (bierfirma 't Alternatief - Izegem) staan Davy Spiessens en echtgenote Lynn (brouwerij Alvinne - Moen) te genieten van een alternatief biertje.
Ik proefde bij Piet een Phaedra (6% Alc.Vol.) en een Chateau Migraine (10,5% Alc.Vol.) Phaedra is een bitterblond biertje met fruitige toetsen van citrus. Het blijft over de gehele lijn bitter en kon me wel bekoren!
Dat Piet Salomez goed bezig is bewijs deze Chateau Migraine. Een donkere Barley wine één jaar gerijpt op wijnvaten. Zuur begin van bessen. Heel fruitig met licht zurige wijntoetsen. De smaak lig tussen een Alexander en een vintage van Rodenbach. Een prachtig biertje maar met een afgrijselijke naam!
Ook De Hr. Rudi Ghequire sitemanager bij brouwerij Rodenbach had veel lof over dit biertje!
Een vertrouwd gezicht op bierfestivals! Vertegenwoordiger Sandrino van brouwerij Le Roy 't Sas (Boezinge).
De vroegere uitbaters van biercafé De Pado uit Tielt stonden hun Halleschelle (8,5% Alc.Vol.) te presenteren. De Halleschelle wordt nog altijd gebrouwen bij Alvinne in Moen.
De lieftallige Isabelle Depuydt is de nieuwe vertegenwoordigster van Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem. Zij vertegenwoordigde naast Gulden Spoor ook bierfirma Hugel (Zeven Zonden).
Drie biertjes! De twee buitenste (Kalle en Netebuk) zijn van brouwerij Gulden Spoor Het middelste 'Gulla' is van bierfirma Hugel. Alle bieren worden in Gullegem gebrouwen
Eli Noë van het Brugse Bierinstituut is bezig met zijn biertjes aan te prijzen. Naast Basillius, De Witte Zwaan had hij ook 'Den Ijzeren arm' mee. Deze laatste is een viergranentripel van 9% Alc.vol.
Een vertrouwd gezicht! Benny vertegenwoordiger van brouwerij Malheur (Buggenhout) kon in Roeselare niet ontbreken.
De mannen van de BOM brewery! BOM staat voor Belgische Originele Moutbakkerij brouwerij. Bezieler van deze bierfirma Bert Van Hecke (jammer genoeg niet op de foto) bakt aangekochte witte pilsmout tot zijn eigen mout in functie van zijn bier. Triporteur from Heaven (6,2%) en Triporteur from Hell (6,6%) waren de twee biertjes die te proeven waren in Roeselare. De bieren worden gebrouwen door brouwerij Anders (Halen)
Een streepje muziek à la Leonard Cohen bracht wat warmte
Andy Préaris Dewilde van de Vliegende Paard Brouwers mocht niet ontbreken op het festival. De jonge brouwer uit Oedelem won in 2011 met zijn Préaris Quadrupel (10%) de eerste prijs op de Nationale Bierbrouwcompetitie van Brouwland. Naast het winnende bier had hij ook nog Préaris Blond (6,0%) en Préaris IPA No Hops No Glory (6,7%) bij.
Préaris IPA Zoetmoutigbiertje met citrus toetsen. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi
Jef Pirens en Wouter
Pollet twee van de vier brouwers van brouwerij 'De Oude Maalderij' uit Koolskamp
aan bierstand 12.
Met hun eerste en voorlopig enig biertje Qantelaar(8,0%),hebben ze het hart gestolen
van een groot deel van bierminnend Vlaanderen.
Qantelaar een zoet degustatiebier met een fantastische wikkel.
Bier en kaas een perfecte match!
Twee bierfanaten trotseren de koude wind. Vacas en vrouwtje Sabine van biertempel De Zytholoog in Adegem. Het streekbiercafé kan maar liefst verschillende 1500 biertjes aanbieden aan hun klanten.
Met de avond werd het minder koud en was het redelijk druk rond de bierstandjes. De mensen hadden blijkbaar toch de weg naar het bierfestival gevonden!
De winkelnacht lokte veel mensen naar
Roeselare.
Het nieuwe bierfestival is een meerwaarde voor dit jaarlijks evenement.
Ondanks de koude hadden veel mensen de weg naar het festival gevonden.
Shoppen, muziek en een biertje meepikken, het zorgde voor een gezellige drukte
die zeker en vast voor herhaling vatbaar is.
Mits een goede evaluatie kan het Bierfestival volgend jaar nog groeien.
Dit bierevenement moet zeker een vaste waarde blijven in de Rodenbachstad.
En met een iets beter weer wordt het zelfs een topper!
En zoals altijd sluit ik mijn reportage af
met een
plaatselijke schone die me met haar diepe sensuele blik aankeek
en met trillende stem (hopelijk niet door
de koude)
fluisterde
Tot volgend jaar
Ik knikte en mijn digitaal fototoestel klikte en ze verdween in de koude nacht ........
De Witte Zwaan - 't Brugs Bierinstituut - De Proefbrouwerij
De Witte Zwaan
Het
biertje is een receptuur van Eli Noë de
stichter van het Brugse Bierinstituut. Eli is een leraar Economie.
Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje.
De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien en in 2009 richtte hij het
Brugs Bierinstituut op nadath ij een
opleiding brouwerij gevolgd had in Gent. Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij waar hij diverse
bieren ontwikkeld. Basilius was zijn
eerste bier. Daarna volgden Klimop een biertje op vraag van de Brugse
Freinetschool De Klimop. Op het
bierfestival van BAB kon men ook al kennis maken met Den
IJzeren arm (9%) en de hier besproken Witte Zwaan. De biertjes worden in
grote hoeveelheid gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge, maar dit is voorlopig
toekomstmuziek. Met zijn Brugs
Bierinstituut wil hij door voordrachten en proeverijen
de mensen kennis laten maken met de Belgische biercultuur en dit kunnen we alleen maar toejuichen.
Eigenlijk bestaat er of bestond er nog een witte zwaan op de Bierlijsten De
Witte zwaan Tripel of De Zwaantjes tripel werd in het leven geroepen door
vrienden en buren van Het Zwaantje te Malderen Het biertje werd of wordt
gebrouwen in brouwerij Kerkom te Kerkom (Limburg)
De eerste slok is licht zurig
gistig en fruitig (Toetsen van citrus)
De moutigheid komt naar boven
gevolgd door een lichte bitterheid.
Het biertje smaakt een beetje flauw.
Ondanks zijn slechts 5% Alc.Vol. mocht het voor mij iets meer body
gehad hebben
Kruidige toetsen (koriander) tillen het biertje meer op maar
onvoldoende om het bier meer tot zijn recht te laten komen
Een
blondje die als dorstlesser en doordrinker menig glas zal vullen.
Ook een ideaal biertje voor de BOBs onder ons
maar voor mij is het iets te eenvoudig
Herinnering aan het '3 éme Festival Brassicole de Tournai'
3
éme Festival Brassicole de Tournai
Voor
de derde maal trokken Pierre, Gilberte en ik
richting Doornik om er het 3 éme
Festival Brassicole de Tournai bij te wonen. We bezoeken het graag want de voorbije festivals straalden altijd warmte
en
gezelligheid uit. Proeven van hoofdzakelijk Waalse biertjes,
Niet drummen aan bierstanden en plaats genoeg om er te zitten
Gezellig kiezelen met biervrienden in het magnifiek
kader van de lakenhallen.
Meer moet dat niet zijn op een zaterdag.
Gelijk welke weg u neemt richting Festival zie je altijd de prachtige
indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Cathédrale Notre-Dame de Tournai)
in het straatbeeld opduiken.
De kathedraal is van het Bisdom Doornik . Ze
valt op door haar vijf even hoge torens. Er
is een woordspeling over deze kerk.
Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder
klokken.
Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft. Deze Romaansekathedraal werd in 2000 op de
Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.
In
deze prachtige Halle aux draps (Lakenhallen) vond zoals elk jaar het festival plaats.
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van
stijlen:
Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische
zuilen,...
De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.
De mooi bevolkte stand van de glazen en jetons. Bij het vertoon van uw Zythos lidkaart kreeg u bij aankoop maar liefst vier jetons extra!
De prachtige galerijen waar de standjes opgesteld zijn
Een elk jaar opvallende
aanwezige in Doornik was Ronald Mengerink van brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' uit het verre Baarle-Hertog.
De brouwsels van 'De Dochter van de Korenaar' weten onze Waalse biervrienden te bekoren. Ik proefde zijn 'Bravoure' Een redelijk sterk rookbiertje. Amber van kleur gebrouwen met Bambergse rauchmout!
Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans vertegenwoordigen brouwerij Jessenhofke. Deze brouwerij uit Kuringen bij Hasselt is een jaarlijkse aanwezige.
Eenvoudig maar aanwezig De Trappisten.
Nieuw dit jaar was 'Brasserie de Marsinne'. De brouwerij is gehuisvest in een kasteelboerderij in Couthuin Couthuin is een deelgemeente van Héron en ligt in de provincie Luik.
Nicolas Declercq de sympathieke tweetalige brouwer schenkt mij een Leopold 7 in. Het voorlopige enige bier van de brouwerij.
Leopold 7 is een amberkleurig biertje met een witte schuimkraag. Een fruitig aroma. Moutige
smaak met kruidige toetsen en een lichte bitterheid. Een matige body. Er moet nog gesleuteld worden aan dit biertje!
Brasserie des Ecaussinnes met hun rijk gamma bieren!
Rustig proeven in een prachtig kader!
De vertegenwoordiger van St. Gerard De Brogne Schenk mij een Abbaye de Brogne Bière Blonde 6,5% in. Dit Biologisch biertje wordt gebrouwen door Brasserie Lefebvre (Quenast) Een eenvoudig blond biertje granig en zoet met karameltoetsen.
Brasserie Brunehaut!
Brasserie La Binchoise pakte uit met hun Bière des Ours!
Ik liet mij door de vertegenwoordiger een XO uitschenken! La Binchoise XO is een biertje van 12% Alc.Vol gerijpt op
Armagnac vaten.
Dus een bier met zijn tijd mee, want craftbieren
zijn tegenwoordig hot bij de Bierfanaten.
X.O. staat voor Exceptionally Old (minstens 6 jaar oud)
Wazig amber (donkerroze) bier met gebroken witte schuimkraag Aroma is zoet. Heel fruitig. Warme alcohol Framboos eist de hoofdrol. Zoet moutig , vanille toetsen en nogal platjes. Lekker alsof u een likeutje degusteerd!.
Voorzitter Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap laat zijn reukorgaan werken!
Brasserie les 3
fourquets
François Amorison van Brasserie des Carrières schenkt een Diôle in.
De nieuwe brouwerij Des Carrièresis gevestigd in een houtzagerij inBasècles. De partnersFrançois Amorison en Julien Slabbinck brouwen er het biertje Diôl, eenbiergebrouwen zoals vroeger en uitsluitendmet lokale productensamengesteld
Diôle is een goudblond biertje van 6,5% alc.vol. Een beetje gistig in de neus. Toetsen van banaan. De smaak is karamel met ook banaan in de mond. Het biertje is ook een tikkeltje kruidig (Koriander) Een lichte hopbitterheid dwaalt door het bier Een lekker eerste brouwsel
Brasserie Caulier!
Het Festval is georganiseert door XL Communication,
société éditrice de la carte des routes de la bière belge. Elk jaar ga ik met de organisator van het festival Frédéric
Liem een biertje proeven.
Ditmaal bij Achouffe
Waar Achouffe is zijn ook de beroemde mutsen aanwezig
Ik
degusteerde bij Brasserie Brunehaut een Pays Blanc (8% Alc.Vol).
Een wazig blond biertje met een fijne witte schuimkraag.
Een moutige fruitige neus met kruidenprikkels.
De aanzet is aromatisch. Het bier is fruitig met een lichte bitterheid in
de diepte.
Ook kruidige toetsen geven het bier dat tikkeltje meer.
Een lekker biertje goed in balans.
Brouwerij Huyghe
Een
biertje met een mooie oranje kleur en een witte
schuimkraag. De neus is bloemig en een beetje zoet.Karamel en toetsen van perzik. Moutig met een
aangename bitterheid. Hoppig.
Leuk biertje
Robby en Sofie van de Koekelaarse bierfanaten kwamen de sfeer opsnuiven en even kijken hoe het er allemaal aan toe gaat Later volgt hun eerste Koekelaars bierfestival
Aan de stand van Brasserie Silly liet ik mij een Bio Pils uitschenken
Geel helder bier met witte schuimkraag
Mooie doorlopende koolzuurpareling
Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven
Ook een prikje fruitigheid.
De aanzet is zoet
Met een opkomende lichte bitterheid
Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.
Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.
Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.
De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit. Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.
Brouwerij Haacht ook elk jaar aanwezig!
Nog een laatste biertje proeven bij onze Waalse biergoeroe Michael Vermeren. Samen met zijn vriend PhilippeGolinvaux brouwen zij hun bieren bij Brasserie Caracole onder de naam bières Forestinne
Een oranjebier met een witte schuimkraag
Zoet en kruidig.
Karamel en een tikkeltje kaneel
Citrus en sinaas
zoete en kruidige afdronk.
Een heel complex biertje
Het Festival Brassicole de Tournai
heeft me weer weten te bekoren.
Een festival waar elke bierliefhebber op een rustige manier en in een gezellige drukte diverse nieuwe Waalse biertjes kan proeven in een pracht van een decor.
Proficiat aan de inrichters.
Zoals altijd sluit ik mijn
fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
voor mijn digitaal fototoestel.
Deze Waalse schone stond in voor de frisdranken en ketering Ze fluisterde zachtjes in mijn oor « et?vous revenezl'année prochaine? »
"J'espère" antwoorde ik in mijn stuntelig frans.
Dat kleine glimlachje en de glinstering in haar donker ogen was voldoende voor mij