Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-07-2016
Officiële opening Brouwerij De Meester - vrijdag 8 juli 2016
Officiële opening Brouwerij De Meester
Brouwerij ‘t Gaverhopke opnieuw actief!
Het dorp Stasegem maakt deel uit van de stad Harelbeke. In 1835 had Stasegem voor het eerst een brouwerij. Die werd gebouwd door August Deconinck. De ‘Staceghemse bieren' waren lange tijd een bekende naam in de regio. In de jaren 60 sloot de brouwerij en de Stasegemnaars moesten wachten tot In 1994 om opnieuw Stasegemse bieren te kunnen proeven.
Brouwerij ’t Gaverhopke opgericht door Erik Ameye werd een begrip in de streek. Na de brouwersfamilies Erik en Christiane Ameye-Soens, en Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne (die het Gaverhopke in oktober 2007 over nam) heeft Dirk De Meester (53) samen met zijn echtgenote Ann Verfaille (51) en twee zonen Kevin (28) en Wouter (24) uit Kuurne nu zijn intrek genomen in deze voormalige brouwerij. Als twintiger was Dirk al geboeid voor het biergebeuren, maar zijn gezin, carrière en een eigen huis waren toen belangrijker. Maar uitstel is geen afstel! Als vijftiger heeft hij uiteindelijk toch voor zijn droom gekozen. Namelijk zijn eigen bieren brouwen. Zo schoot “Brouwerij De Meester” uit de startblokken. Op vrijdag 8 juli 2016 vond de opening plaats.
Brouwen in garage
Een anderhalf jaar geleden brouwde hij nog op kleine schaal in zijn garage. Hij beschikte over een Braumeister van 50 liter. De capaciteit was echter te klein, vooral omdat hij zijn familie en buren kon overtuigen hoe lekker zijn bieren waren. Omdat de vraag naar zijn brouwsels bleef stijgen werd al vlug een Braumeister van 200 liter aangekocht. Maar dit was nog niet genoeg want elke week brouwde hij bijna 1000 liter. Zijn garage en living kon de opslagcapaciteit niet meer slikken en hij moest noodgedwongen uitkijken naar een nieuw pand.
Gaverhopke wordt Brouwerij Meesters
Doordat Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne de kans kregen om in het beschermd ‘Goed te Nieuwenhove’ te Waregem een nieuwe brouwerij op te starten kwam ’t Gaverhopke vrij te staan. Dit was een Godsgeschenk voor Dirk. Zijn droom werd werkelijkheid. De zaak werd volledig opgesmukt en in een volledig ander kleedje gestoken. De brouwcapaciteit wordt opgetrokken met een nieuwe Braumeister van 500 liter en een 5-tal lagertanks. Zo kan er maandelijks een 5.600 liter bier gebrouwen worden. in oktober komt er waarschijnlijk nog een automatische bottelarij bij. Voortaan wordt er enkel nog gebrouwen in Brouwerij Meesters, wat ook de naam van het nieuwe gerenoveerd pand wordt.
Traditioneel brouwen
Met de oprichting van de brouwerij wil Dirk het artisanaal brouwen nieuw leven in blazen. De bieren worden gebrouwen volgens het traditioneel brouwproces, met de grootste zorg en uitsluitend met natuurlijke grondstoffen. Hij gebruikt enkel hoppebloemen afkomstig uit Poperinge en voegt er noch kleurpigmenten, noch schuimverbeteraars, noch kunstmatige smaakmakers aan toe. Hij wil de ecologische voetafdruk klein houden. Door te werken met enkel Belgische grondstoffen, het installeren van een zonneboiler en zonnepanelen kan hij het energieverbruik minimaliseren.
Familieproject
Hij wil zijn brouwerij en bijhorend sfeercafé uitbouwen samen met zijn gezin. Zo zal zijn oudste zoon Kevin instaan voor de verkoop, Wouter voor het administratieve en zijn echtgenote Ann zal het sfeercafé uitbaten. Het brouwen zal uiteraard Dirk voor zijn rekening nemen. Naast het café is er ook een degustatieruimte voorzien zijn waar hij groepen kan ontvangen. Verder beschikt het café over twee mooie terrassen waar een honderdtal wandelaars, fietsers en bezoekers kunnen plaatsnemen om te proeven van momenteel een zevental biertjes zoals Meesterke, het Kuurnaarke, 't Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel, Saeson De Meester en de Meester Quadruppel.
De officiële opening
De familie De Meester heet u van harte welkom in hun sfeercafé en brouwerij.
INFO
Microbrouwerij, sfeercafé, groot terras, eetgelegenheid De Meester Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) Open ieder weekend: zaterdag vanaf 15.00u tot …. - zondag van 10.30 tot 22.00 Tijdens de verlofperiode (21/07 – 15/08) donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 15.00 – zondag van 10.30 tot 22.00
Een avondje Food en Beerpairing bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven).
Een avondje Food en Beerpairing bij HOP (Heerlijk Objectief Proeven)
Onlangs was weer een TOP-evenement te beleven bij mijn biervereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven). Op het programma : een avondje Food en Beerpairing.
Joann, Stefaan, Dominique en Lucas lieten ons 6 gerechtjes proeven. De lekkere combinaties werden ter plaatse klaar gemaakt. Ze waren telkens voorzien van een voor hen bijpassend bier.
Voor alle duidelijkheid was de avond er niet om bieren of de hapjes apart te proeven. Nee het was de combinatie van de twee die primeerde. Harmonieerden de gerechten met het vooropgestelde bier? Lichte bieren bij lichte gerechten en zware bieren bij nogal stevige gerechten? Aan ons om te oordelen.
De ultieme tip om dit tot het goed einde te brengen is POGGEN. Proeven, Ontdekken en Genieten of de 3 p’s - proeven, proeven en nog eens proeven.
Let op! Smaak is zeer subjectief, wat werkt voor de ene persoon werkt daarom niet noodzakelijk voor een ander.
‘Niet hap slik weg’ was het motto van de avond!
Zuiders tapas bordje. Super Noah (4,9%Alc.Vol.) - Brouwerij ’t Verzet.
Olijven, Notensalami, Pastrami en Chorizo.
Op de Pastrami is er een beetje olijfolie en Parmezaan schilfers bijgevoegd om de droogte te vermijden. De vettigheid van de tapas worden mooi gedempt door de stevige na bitterheid van de Super Noah.
De bitterheid van de Chouffe Houblonne is mooi te combineren met de pittige rokerige van de zalm. Het bier verzacht in de combinatie en is toegankelijker voor bv een niet bittere bierdrinker. Het gerecht met het bier is mooi in balans.
Kabeljauw gebakken op de plancha. Gestoomde worteltjes, takje dille, versterkt met een prikje unami smaakstof. Rex Artus Tripel (8,5% Alc.Vol) - Brouwerij Anders voor Biernatie Beselare
Lekker gerechtje maar de kabeljauw mocht iets pittiger zijn. Het zoete bier past er perfect bij. Het neemt de smaak over en slokt alles een beetje op. Misschien met een meer gepeperde kabeljauw zou er meer evenwicht ontstaan zijn.
Het kookteam vlnr : Stefaan, Lucas, Joann en Dominique.
Stukje varkensgebraad geïnjecteerd met Oude Geuze Boon. Brochette van paprika’s en Champignons met een pittig sausje. Sarne Bruin (7,5%Alc.Vol.) Gulden Spoor
Het vlees was een beetje droog maar harmonieerde perfect met dit bruin zoet bier. Het brochetje en het sausje zorgden enerzijds voor de pittigheid en een kleine smaak variatie .
Een zuiders gekruid rundersgehakt balletje en een merguez worstje (Halal) Tripel De Plukker (7,5%Alc.Vol.)
Een stevig pittig gerechtje waar het zoet bier het kruidige temt en evenwicht brengt. De zoete Tripel neemt op de duur de hartigheid van het gerecht over en verandert in een scherpe kruidige smaak.
Delfts Blauw (Blauwe brokkelkaas) met noten La Trappe Quadrupel (10%Alc.Vol.) – De Koningshoeven NL.
Het hartige van de kaas harmonieert perfect met de zoete smaak van het Trappistenbier. Elk stukje van de kaas brengt bij mij een ander smaaksensatie te weeg bij het proeven. (eigen aan schimmelkaas?) De nootjes zorgen voor een lekkere overgang.
Bedankt Joann, Stefaan, Dominique en Lucas voor deze geslaagde food-en beer pairing..
Moat - James – Vranckaertshoeve Tripel – My Imperial Brown Ale – Authentique Amber – La Bigot Blonde – Belgian Beetles Bier – Ullewipper –Cuvée 1976 – Saison du Lucien 1976 – Black Gold – Bux Brown & 6 Duvels Tripel hop.
Voor de vierde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap onder de nieuwe naam samen. Onze proeverijen gaan telkens door op diverse locaties. Ditmaal waren we voor de tweede maal te gast in 'De Zoeten inval' in Heule De Zoeten Inval is een praatcafé met modern interieur en verzorgde toog. Een aangenaam kader om te vertoeven en te genieten.
Bedankt aan vriendelijke uitbaters.
DOEL
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en we spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Bedankt aan allen die ons bieren hebben geschonken!
De eerste geur is moutig Niet al te fijne mout Een lichte fruitigheid in de neus.
De aanzet heeft een lichte zurigheid. moutig. Zoet. Nu en dan een fruitig prikje maar over het algemeen een beetje vlak in de smaak Er is ook geen echte samenhang. Mocht ietsje hoppiger. Niet slecht maar te eenvoudig.
Het bier is speciaal gebrouwen voor slagerij Traiteur Devriendt uit Zedelgem. Het recept is van slager Devriendt zelf? Inmiddels komen we tot de ontdekking dat het bier nu door brouwerij Dillewyns uit Dendermende gebrouwen wordt. Met dank aan Ilse Provoost
De eerste slokken zijn moutzoet. Honing? Tikje alcohol. Een lichte moutbitterheid komt opzetten. Er is een aanwezige prikkeligheid (niet van het koolzuur) Licht bittere afdronk Niet slecht Allemans vriend!
De OostEke Brouwers brouwen het bier "James" exclusief voor de Oostendenaren. Ze kregen de opdracht daartoe van vzw Foorcomité Oostende en zijn vereerd dat het bier opgedragen wordt aan de Oostendse baron James Ensor. Eerst werd een proefbatch van 20 liter gebrouwen. Daarna werd het in de brouwerij van Contreras op grotere schaal gebrouwen. James komt in de plaats van het vroegere bier ‘Den-Ostensche-Baron’ toen gebrouwen in de Proefbrouwerij. Met dank aan Alain Senechal.
Vranckaertshoeve Tripel (8,5%Alc.Vol.) Recept Patrick Vervaeck gebrouwen bijBrasserie de Cazeau- Tempeleuve
Donkerblond bier met witte schuimkraag.
Zoet aroma Moutig Met aanwezige prikken van banaan.
Moutig begin. Zoet Een beetje wrangheid in de bitterheid Hoppige toetsen Korianderaanwezigheid Licht bittere afdronk Lekker klassiek bier! Met dank aan Dirk Ballekens
De eerste slok heeft een verrassende scherpe smaak Citrus Chocolade en licht geroosterde mout Het bier mist een beetje rondigheid en is onevenwichtig Maar toch is het aangenaam om te degusteren. Ook af en toe nota’s van zoethout. Warm alcohol. Fruitige afdronk. Gewoon lekker. Met dank aan Jan Van Pelt
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
Aangenaam moutig aroma Beetje geparfumeerd.
Moutige zoete aanzet Karamel. Fruitige toetsen Soms een lichte smaaktoets van een quadrupel. Zoete afdronk Er ontbrak een beetje power in het bier. Lekker maar nogal braafjes.
Het aroma ruikt heerlijk. Het bier heeft een frisse neus. Hoppige prikken van cascade hop fruitige esters
Ook de eerste slokken fruitig. Florale toetsen. Een likje citrus Mooi in balans Een lichte bitterheid in de achtergrond. Hoppige afdronk. Volle smaak en toch maar 6,0% TOPbier !!
Pittig aroma Tikje metaal in de neus (van insectenwit?)
De aanzet is nogal zoet. Fruitige toetsen. Notities van peper. Het bier is na een tijdje een beetje pappering! Heel diep een lichte bitterheid . zoete droge afdronk. Goed gebrouwen maar het bier heeft geen meerwaarde! het verhaal van mijnheer Kever is iets boeiender
Zoet begin. Radler toestanden van citroen. ook hier die scherpte kandij Een mengbier? Zoet over de ganse lijn. Te weinig hop om meer karakter te hebben. Absoluut geen smaak van een tripel
‘Cuvée 1976’ versus ‘Saison du Lucien’
Brouwerij De Glazen Toren uit Mere, die een ‘Cuvée 1976’ op de markt wilde brengen n.a.v. een grootschalige viering van Tourwinnaar Lucien Van Impe, kreeg tegenwind van brouwerij Basanina uit Smetlede, die het officiële feestbier Saison du Lucien had gebrouwen. Hij dreigde met 80.000 euro schadevergoeding. Brouwer Bart De Wolf van Basanina kon niet anders want hij had een exclusiviteitscontract afgesloten met de organisatoren van de Lucien Van Impe-vieringen.
Jammer, maar wij leden van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap zijn meer geïnteresseerd in het bier dan in de ruzie. Daarom hebben we beide bieren aangekocht om te vergelijken. Let wel! ‘Cuvée 1976’ is niet in de handel verkrijgbaar daarom stuurden we een van onze genoten om het bier te gaan halen bij brouwerij De Glazen Toren.
De neus is moutig. Gistig Met een heel klein tarwezuurtje.
De aanzet is vrij zoet. Moutig. Heel zacht bier. Geen enkel bitterheid een beetje plakkerig na een tijd. afdronk heeft een milde zoetheid. Niet het soort bier dat we van de Glazen Toren gewend zijn. Laten we het een allemans vriend noemen. Het bier gaat vlot naar binnen en is met zijn 9,0% gevaarlijk om vlot te degusteren!
Een mooie fles. Het bier is niet in de handel te koop.
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Het aroma ruikt naar een West-Vlaams bruin bier Rodenbach Grand Cru aroma Lichte brett prikken.
De aanzet is smakelijk Een lichte zuurheid vertroetelen onze smaakpapillen. Afwisselend met lichtzoete toetsen. Tikje hout duikt soms op. Nu en dan een koffie toets Zwarte bessen in de nasmaak. Heel lekker bier !!!
Het eerste aroma komt er pas na een tijdje door. Zoete geur.
Ook de eerste smaak is zoet. Zacht. Een beetje flets Tikje chocolade Weinig body Lichte bitterheid. Hopafwezigheid Zoete afdronk. Goed maar ook niet meer! Weinig karakter.
DUVEL MOORTGAT
We proefden ook de Blind Tasting Kit van Duvel Moortgat.
De brouwerij lanceerde een tasting kit met daarin de zes ooit gebrouwen Duvel Tripel Hop edities. Onherkenbaar gemaakt voor een eerlijke tasting. Onherkenbaar voor velen misschien, maar voor het genootschap en veel andere bierliefhebbers was het een koud kunstje om te weten welk jaar we precies proefden. Maar we hebben het wel eerlijk gespeeld. We hebben de genoten laten proeven uit het glas zonder de flesjes erbij te plaatsen. Zodat ze enkel op het aroma en de smaak konden kiezen.
De klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen. Sinds 2007 selecteren de meesterbrouwers van Duvel ook een derde hopsoort, wat elke keer voor een verrassend en boeiend smaakprofiel zorgt. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, die één keer per jaar, in de lente, het gamma aanvult van Duvel. De gekozen hop voor de editie van 2016 was zelfs zo nieuw dat er nog geen naam voor bestaat! Negen jaar en 6 edities later, was voor Duvel het moment aangebroken om de Beste Duvel Tripel Hop permanent te brouwen. Vandaar dat ze hun oor te luister te legden bij de mensen waar het allemaal om draaide: de Duvel-fans. Via deze kids konden de fans hun beste Duvel Triple Hop als favoriet kiezen.
De zes bieren werden gepromoot door elk iemand uit de bierwereld :
2010 – Johan “Wanne” Madalijns 2012 – Brouwmeester Hedwig Neven 2013 – Axel Daeseleire 2014 - TV-chef Jean Philippe Watteyne 2015 - Sofie Vanrafelghem 2016 - Sepideh Sedaghatnia
Uiteindelijk is de editie 2012 met de hopsoort Citra de winnaar geworden.
Na de proeverij genoten we van een lekkere Italiaanse charcuterieschotel. Tapa’s, Pastrami, Mozarella, Haring met curry, notensalami enz…, klaargemaakt door Slagerij Chris & Micheline – Heulsestraat 95 - Bissegem (Kortrjk)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26) - 13 Artisanale Pils - Black Pete - La Shaman - Monk's Cafe - Oud Strijder
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (26)
13 Artisanale pils hergist (5,2% Alc.Vol.) 13 Artisanale pils niet hergist (5,2% Alc.Vol.) The Ministry of Belgian Beer- Gent Gebrouwen bijContreras- Gavere
Beide blonde bieren hebben een witte schuimkraag.
Het aroma is hoppig en moutig. Het bier met hergisting is iets kruidiger in de neus.
De smaak van beide bieren is licht bitter. Moutig Granig. tikje hoppigheid
Allebei een bittere droge afdronk.
Twee lekkere pilsen. Waarvan de ene met hergisting iets beter is.
De neus ruikt een lekker hoppig aroma. Klein tikje gist.
De eerste slok valt ietsje tegen. Een vleessmaak komt boven. Ook de bitterheid laat zich gelden. Hoppige toetsen. Begin beter te smaken maar blijft toch eentonig! Aan verschillende smaken geen tekort! Complex bier !
Zachte gebrande smaak van mout. De eerste slokjes zijn een beetje flauw (waterachtig) Daarna komt er door de geroosterde prikken meer smaak. Lichte bitterheid duikt op. Het bier krijgt meer en meer body. nu en dan zoete toetsen en een prikje fruitigheid. Een heel lekker bier met veel body voor maar 5,5% Alc. Top!
Donkerrood bier met beige (roodachtig) schuimkraag.
Fruitig aroma. Zoet moutig
Zurige aanzet Fruitig. Toetsen van kersen. Een lichte bitterheid die opduikt op de achtergrond. Nu en dan een zoete prik. Smaak van poepkes (soort snoep) Verfrissend lekker bier.
Het begin is zoet Karameltoetsen. Tikje chocolade Nu en dan de smaak van peperkoek. Lichte bitterheid Nu en dan een warme alcohol toets Licht gebrande smaak in de achtergrond. Zoete afdronk. Lekker bier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De Waregemse Bierfanaten hebben ook het beeldmerk van het Wekelijks HOPnieuws ontdekt en ze zijn 'Fier op ons Bier'. Waarvoor dank voor de mooie presentatie!
Na eerst een voorproefje in Bierhalle De Koninck, was het afgelopen vrijdagavond (10 juni) tijd voor het serieuze werk. De Nieuwsbierbrieven (Wekelijks HOPnieuws van William Roelens en Wacho’s BierBrief) trakteerden de Waregemse Bierfanaten en hun supporters op een hele serie bieren. Waar het eerst nog de bedoeling was om enkel Test Brew 3 – Pierre’s Pale Bock – van Brouwerij De Koninck te proeven was er een volledige bieravond met sprekers en verschillende bieren ingelegd.
Freddy Wacho Debels
Vooraleer de avond van wal stak las Freddy Debels eerst een dankbrief voor. Die was voornamelijk aan mij gericht. Freddy dankte mij om hem de wereld van het bier te leren ontdekken en hem op weg te helpen met zijn Bierbrief. Ook Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Chris Bauweraerts en Pol Ghequire (Inter-Pol) werden in zijn dankwoord niet vergeten voor de giften die ze aan ons hebben geschonken.
Samen met de Waregemse bierfanaten luisterde ik aandachtig naar de brief die Freddy voorlas gericht aan mijn adres. Waarvoor dank voor het compliment.
Daarna introduceerde secretaris Geroen Vansteenbrugge de avond onder het toeziend oog van Wacho en William – Rosa Merckx en Hector Neyt (Liefmans), Chris Bauweraerts , Pol Ghequire (Inter-Pol). Hij kondigde Chris Bauweraerts als eerste spreker van de avond aan. Het was voor Chris, na Hoegaarden, dat hij met een mooie PowerPoint een geweldige presentatie gaf over het brouwleven van Pierre Celis, de man waarmee het bij de Test Brew 3 immers allemaal begonnen was. Het voltallig aanwezige publiek werd meegezogen in het leven van Pierre Celis. Aan het eind wist Mme. Rosa nog wat smeuïge details aan Chris’ verhaal toe te voegen. Over goud in kleerkasten en meer schimmige zaken rondom mouterij De Wolf en Belgolaise die zich op vreemde wijze in Pierre’s leven hadden binnen gefoefeld. De aanwezigen werden tegelijkertijd getrakteerd op Test Brew 3.
Pierre's Bock 3de Testbrouwsel werd al vlug geserveerd. Gebrouwen bij DeKoninck. Hop = Kent Goldings. Pale Ale mout - Amber mout. 7,0% Alc.Vol.
Rosa Merckx (Liefmans) vulde Chris Bauweraerts perfect aan met enkele interessante weetjes.
Breydelham uit Gavere zorgde de ganse avond voor lekkere hapjes. Met dank aan De Hr. Frans Boone.
Na de pauze was het tijd voor Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) om als BierCoach even stil te staan bij het leven van zowel Pierre Celis en diens vernieuwingsdrift als dat van de mannen achter La Chouffe. Brouwerijen De Kluis en La Chouffe waren immers de eerst brouwerijen in België die eens iets nieuws durfden aan te pakken. Nu met de komst van al die brouwerijen is dit niet meer voor te stellen. Ook werd er even stilgestaan bij de bierstijl Bock en de opkomst ervan, vooral in Nederland, waar het na Pilsener het tweede bier is. Intussen was Frans Boone van Breydelham het publiek aan het verwennen met allerlei hapjes met ham, die soms zeer verrassend uitpakten; zoals ham in een ijshoorntje van speculoos. Het tweede bier van de avond ging tegelijkertijd rond: Chouffe Blond.
Nederlandse BierCoach Ariël Meeusen (Columnist bij het Wekelijks HOPnieuws) aan het woord.
Een zaal vol Waregemse Bierfanaten genoot van de geweldige avond.
Even vlug twee bierlegendes vastleggen. Chris Bauweraerts (Achouffe) en Rosa Merckx (Liefmans)
De kok van Breydelham die zorgde voor de talrijke lekkere hapjes.
Na een korte pauze nam Chris Bauweraerts weer het woord. Het was tijd om Pol Ghequire’s en diens microbrouwerij en B&B Hops & Roses voor te stellen. 10% van de weekproductie (Witte Pol) uit Pol’s brouwerijtje werd intussen in glazen uitgedeeld en Pol deed voor hoe je het best een fles Witte Pol kunt uitschenken. Dit tot grote hilariteit van de toehoorders. Witte Pol wed goed gesmaakt.
Na de geschiedenis van Pierre Celis gaf Chris Bauweraerts na de pauze een powerpoint presentatie over de brouwerij (2de grootste brouwerij van Achouffe) en de B&B van Pol Ghequire.
Pol Ghequire genoot van de aandacht die hij kreeg.
Twee Breydelham lekkernijen. Ham in een ijshoorntje bestrooid met speculoos en gegrilde Vlammetoortsen
Natuurlijk werd er even tijd gemaakt om het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, kom schenk ze nog eens vol…) uit volle borst door iedereen gezongen. Hector Neyt van Liefmans sloot zich aan bij de sprekers door een vurig pleidooi te houden voor de oorspronkelijkheid van de Belgische biercultuur – die van Liefmans in het bijzonder – en intussen werden de glazen alweer gevuld met een bier waar Pierre Celis mee te maken had. Grottenbier van Brouwerij St.-Bernardus in Watou.
Het bekende Inter-Pol lied (Witte Pol, Zwarte Pol, mijn pint is leeg, doe ze nog eens vol…) werd uit volle borst door iedereen meegezongen.
Als afsluiter was er nog de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië. Een cadeautje van Chris Bauweraerts die de link legde tussen zijn Chouffe Blond en de Bohemian Ale.
Chris met de Bohemian Ale van brouwerij Stanislav Bernard uit Tsjechië.
Bernard Bohemian Ale (8,2% Alc.Vol) heeft een fruitig en moutig aroma. Koriander speelt er de hoofdrol. Een kopie van Achouffe?
Het bleef daarna nog lang onrustig en gezellig in de Zaal Vifana aan de Hofstraat in Waregem.
Een fijne avond met allemaal warme mensen
Ariël Meeusen
Door mij even aangepast aan de blog
Langs deze weg moet ik ook medewerker Jan Van Pelt bedanken voor zijn Belgische en Nederlandse inbreng bij de opstelling van het HOPnieuws
Het aroma is vineus. Gerookte mout. Met chocolade prikken.
De eerste slok is zurig. Gebrande toetsen komen meteen naar boven. Donker fruit. Een tikje zoethout breekt soms door. Karamel. Warme alcohol is aanwezig maar dringt zich niet op. Licht zurige droge afdronk. Toppertje met een mooie drinkbaarheid gebrouwen voor bierhalle Deconinck.
Fils à papa II (6,5% Alc.Vol.) 2015/01 Pop up Beer Brouwerij De Leite– Ruddervoorde
Donker bier met een lichte bruine romige schuimkop.
Er was een klein gushing bij het openen. Zoete aroma’s prikkelen de neus. Licht rokerig. Karamel. tikje hout.
De aanzet is licht zurig. Aangenaame zuurheid. Rode wijn Tikje balsamico Kersen houttoetsjes komen soms naar boven. Mooi droge zure afdronk Lekker brouwsel!
Zoete aanzet Met licht kruidige toetsen Alcohol laat zich soms gelden. Lichte bitterheid in de achtergrond. Soms een geroosterd smaakje. Niet slecht maar ook niet nieuws!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De presentatie vond plaats in het Duveldepot (Breendonk).
Afgelopen donderdag was het dan zover. Na een jarenlange ‘aankondiging’ kon Geroen Vansteenbrugge zijn langverwachte boek eindelijk aan de mensen tonen die naar het Duvel Depot in Breendonk waren afgereisd. Olaf Blanckaert van Duvel stipte het in de inleiding even aan: „Voor velen zijn Bier en Chocolade geen evidente combinatie.” Niets leek tijdens de receptie achteraf minder waar. Mede auteur Claudia Delbaere stipte de complexiteit van chocolade aan en chocoladeprofessor Koen Dewettinck – tevens medeauteur – ging dieper in op de Belgische knowhow betreffende chocolade. Waar hij de twee besproken producten op gelijke voet stelde door te stellen: „België is voor veel toeristen twee dingen: chocolade en bier.” Vansteenbrugge zelf gaf een sobere toelichting over de immense variëteit tussen de twee en de schat aan combinatiemogelijkheden met de twee. Het gaat de drie auteurs vooral om twee dingen waarvan ze samen overtuigd zijn: dat is ‘the perfect match’, die dan weer het wouwgevoel tot gevolg heeft. Het 1+1=3 effect, wat ook werkelijk zo is. De chocolademakers van Valentino en chocolatier Stijn Vanhoutte waren aanwezig om een toelichting te geven op de pairing met de bieren van het Duvelconcern die met chocolade werden gepresenteerd tijdens de receptie. Chocolade & Bier is een uitgave van Inni Publishers, isbn: 978-90-8977-639-6
Ariël Meeusen
Olav Blancquaert (Verkoopdirecteur Duvel Moortgat)
Mieke Verhaeghe, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere en Professor Koen Dewettinck. Achteraan vlnr : David Leroy en Freddy Van Daele (Voorzitter Zythos)
David Tielemans directeur marketing Inni group en Inni publishers (de uitgeverij) had als werkgever van Geroen Vansteenbrugge niets dan lof over het boek.
Professor Koen Dewettinck.
Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere
Chocolatier Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee.
Een chocoladegeschenk voor Olav.
De tien te proeven bieren van de Duvel Moortgat groep met de bijhorende pralines. Een feest voor de smaakpapillen.
David Leroy, Jan Ober (NL) en Geroen Vansteenbrugge
Van l.n.r. Sven Deman, Stijn Vanhoutte en echtgenote Bee, Geroen Vansteenbrugge, Claudia Delbaere, Rob Roelandts en Professor Koen Dewettinck.
Het boek Bier & Chocolade valt in vier bestandsdelen uiteen. Die van Bier, die van Chocolade, die van de twee samen met vervolgens een mooi overzicht met de opsomming van de resultaten. Alvorens naar de werkelijke combinaties te gaan is deze uitgave opgebouwd in twee delen die samen de combinatie moeten gaan vormen. Allereerst wordt bier uitgelegd en omschreven, van ingrediënten tot brouwproces. Hetzelfde gebeurt over de chocolade hoewel ook herkomst van de cacao hierin een belangrijke rol speelt. Net voor de twee elkaar gaan treffen gaat het natuurlijk over het proeven van zowel bier als chocolade. Twee op zichzelf staande fenomenen, die – heel gedetailleerd – eerst afzonderlijk en daarna samengebracht worden. Voorzien van mooie en verduidelijkende illustraties. Als men die goed bestudeerd ziet men de overeenkomsten al ontstaan. Daarbij is er tevens een kort opsomming welk chocotype bij welk bier past. Een mooie introductie tot wat komen gaat. Veertig ‘tongstrelende combinaties’. Van Achel Blond (overigens het enige besproken trappisten bier in het boek) tot Vedett Extra Ordinary IPA. Volgens het vaste ritueel: verhaaltje-plaatje. In het verhaaltje (toelichting tot het thema) worden onderscheiden het biertype en de kenmerken: zicht, aroma en smaak. Dan volgt de combinatie met de gekozen chocoladepraline die soms kan oplopen tot wel drie verschillende. Tussendoor, en dat is vaak een leuk en interessant intermezzo, is er ruimte om duiding te geven aan personen die iets met chocolade hebben of een leuke anekdote uit de mouw schudden. Chocolatier Stijn Vanhoutte stipt zijn passie voor chocolade aan. Duvel-Moortgat wordt als brouwerij in het zonnetje gezet. Rosa Merckx verteld een schitterende anekdote en verhaald over het verschil tussen goed en slecht bier. Er is natuurlijk plek ingeruimd voor Valentino Chocolatiers en een verhaal over Brouwerij De Plukker. De keurig uitgevoerde uitgave wordt afgesloten met een korte presentatie van de auteurs zelf. Plus een toelichting van Cacaolab; die instaan voor onderzoek naar cacao en het duurzaam verwerken ervan. Een aanbevelenswaardige uitgave, zeker vanwege het feit dat dit feitelijk een unieke prestatie is om de twee Belgische favorieten eens goed en duidelijk met elkaar op de kaart te zetten.
‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij
‘t Gaverhopke beschikt over nieuwe artisanale brouwerij in Waregems Goed in Nieuwenhove
Eén van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove. Het vormde het centrum van de gelijknamige Middeleeuwse heerlijkheid en gaf zijn naam aan de wijk tussen het centrum van Waregem en Deerlijk. De huidige hoevegebouwen gaan terug tot de 18de eeuw.
Toegangsweg tot het Waregems goed.
Hoe het begon in 2007
In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2007 vond in brouwerij ’t Gaverhopke (Stasegem) een overname plaats. Bruno en Gudrun Delrue-Vandoorne namen de roerstok over van de vroegere eigenaars Erik en Christiane Ameye-Soens die deze ambachtelijke brouwerij oprichten in 1994. Gudrun startte initieel met het brouwen van zestal bieren (per 4HL)
De duiventoren is een 18de-, misschien laat 17de-eeuws bouwwerk in donkerrode baksteen.
De schuur waar de brouwerij gevestigd is.
Grotere brouwinstallatie
In 2012 werd een iets grotere brouwinstallatie geplaatst (10HL) en Bruno startte mee met het brouwen. Er werden ook meer diverse bieren gebrouwen en kwamen verschillende brouwerijhuurders hun bieren brouwen in de ketels van het Gaverhopke. Het koppel brouwde toen jaarlijks meer dan 80.000 liter goed voor zo’n 242.000 flesjes bier. Stillaan werd de locatie in Stasegem te klein en zocht het brouwerskoppel andere mogelijkheden. Die vonden ze in Waregem met name in het beschermd ‘Goed te Nieuwenhove’ een oude kasteelhoeve. Vol enthousiasme hebben ze zich ingeschreven en in juni 2015 werd het hen door de stad Waregem toegewezen. Op 1 juli 2015 startten ze met de werkzaamheden om in de 1e fase de proefzaal te verhuizen naar deze nieuwe locatie.
Brouwersduo Bruno en Gudrun heetten iedereen welkom.
Kurt Vanryckeghem Burgemeester van Waregem geflankeerd door de brouwers Gudrun en Bruno en hun drie dochters knipte het lint door.
Nieuwe locatie = nieuwe brouwerij.
Ook werd er een nieuwe brouwinstallatie bij brouwland aangekocht. De 1e B-TECH PRO (capaciteit eveneens 10HL maar ze kunnen terzelfder tijd 20 HL brouwen). Op jaarbasis zullen ze een 1000HL brouwen. De installatie werd ontworpen door brouwer Jef Goetelen en gemaakt bij Plevnik (Dobrova, Slovenija). Na een jaar hard werken werd op 24 mei 2016 laatst de brouwzaal officieel geopend. Ze zullen dezelfde bieren blijven brouwen. Met nu en dan een gelegenheids bier. Ze voeren nog altijd een klein deel uit naar Amerika.
B-TECH PRO Brouwinstallatie.
Enkele van de 12 opslagtanks.
Enkele genodigden.
Jef Goetelen, de ontwerper van de brouwinstallatie.
Educatief project.
Maar de hoofdzaak is dat ze zich meer en meer zullen toeleggen op hun domein. Met een volledig uitgewerkt educatief project willen ze de focus leggen op het ontvangen van groepen van jong en oud. Ze willen deze bezoekers rondleiden rond de kasteelhoeve, doe-boxen, spelletjes en uitleg over het brouwproces.
Altijd welkom op het Goed te Nieuwenhove en bij brouwerij 't Gaverhopke. Bruno en Gudrun.
Groepen zijn steeds welkom, ook tijdens de week (op afspraak). Brouwerij ’t Gaverhopke – Goed te Nieuwenhove Platanendreef 16 A 8790 Waregem/Nieuwenhove Voor verdere inlichtingen zie : www.tgaverhopke.be info@tgaverhopke.be
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24) - Bertinus - Essence of War - Gildenbier - Grosse Bertha - Triporteur from Heaven
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24)
Bertinus (7,5% Alc.Vol.) Brouwerij De Plukker– Poperinge Gelegenheidsbier voor Bierclub Poperinge
Donkerblond, lichtamber bier met een romige witte schuimkraag.
De neus is moutig tikje gistig Fris aroma van hop
De smaak is zoet en zacht. Moutig met een bescheiden Hopgeur Zacht doordrinkbaar Fruitig (tikje banaan) Hoppige toetsen. Een lichte bitterhied op de achtergrond. Bittere droge afdronk. allemaal mooi in evenwicht Lekker biologisch bier!
Essence of War (6,5% Alc.Vol.) The first Horseman Het Brouwersatelier- Waasmunster Gebrouwen bijPirlot- Zandhoven
Goudblond wazig bier met witte schuimkraag.
Fruitige neus. Sinaastoets. Moutig Gistig.
Bij het nemen van de eerste slok is er een redelijke bitterheid in de mond. Daarna fruitige toetsen Hoppig. Stevige body ondanks de 6,5% af en toe een lichte kruidigheid Pepertoetsjes. Droog. Niet mis!
Dit bier is het eerste in de reeks met als thema ‘De vier Ruiters van de Apocalyps. Het etiket is naar een ontwerp van Joachim Sneyers.
Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje. Een beetje zoete karamel
De smaak is mild. Een beetje zoet moutig met Karamelprikjes Geroosterde toetsjes. Tikje toffee Zacht kruidig Mooi in evenwicht Zoete afdronk. Een lichte scotch zeg maar. Klassiek, beetje ouderwets maar nog altijd een lekker streekbier!
De neus bied een fruitig boeket. Tikje zuur van de tarwe. Gistig.
De eerste slokken zijn aangenaam. Licht kruidige toetsjes Koriander. Ook aanwezigheid van fruitige toetsen (banaan - citrus) Op de achtergrond een lichte bitterheid. Het bier is perfect in evenwicht. Beetje een tripel gevoel maar dan zachter. Licht bittere afdronk. Een lekker bier!
Matig zoet begin. Lichte mout smaak Voldoende bitterheid Mooi in balans. Nootachtig. Wat honing op de tong. Mocht een beetje meer hop. Maar een aangenaam bier met een hemelse smaak!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter
Dentergem klinkt op de toekomst.
Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter.
Op 2 mei 2016 stelde burgemeester Koenraad Degroote de innovatieve beslagfilter van de Belgische firma Meura in werking bij Brouwerij De Bie in Wakken (Dentergem). Het bewijs dat de ambachtelijke biercultuur in de gemeente weer helemaal opleeft. En daar wilde de burgemeester op klinken.
De ambachtelijk biercultuur behouden
Ooit waren er in Dentergem zo’n 200 herbergen, cafés, brouwerijen en stokerijen. Sinds 2011 heeft Dentergem opnieuw een ambachtelijke brouwerij, net als vroeger. Brouwerij de Bie vestigde zich in een gerenoveerde hoeve in deelgemeente Wakken (Dentergem), dichtbij de plaats waar Mandel en Leie samenvloeien. Wegens het enorme succes van hun ambachtelijke streekbieren was hun vorige locatie te klein geworden.
Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren. Een verdienste waar Dentergem fier op is. “Bier brouwen behoort tot ons erfgoed.”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote. “De passie voor het brouwersvak is typisch voor onze gemeente. Hier is ook letterlijk veel leven in de brouwerij.”
Primeur voor België bij Brouwerij De Bie
Meura, de Belgische constructeur van high-end brouwzalen, ontwikkelde in 2014 een nieuwe beslagfilter, de Meura 2001 Craft Junior. Hiervan wordt de eerste in België geplaatst bij brouwerij De Bie.
Waarom die kostelijke investering?
De oude beslagketel
Het belangrijkste van het bierbrouwen is eigenlijk het maischen. Tijdens dit proces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers, en die worden op hun beurt (gedeeltelijk) omgezet in alcohol. Het beslag (mout opgelost in warm water) moet na enkele tijd gefilterd worden waarbij de opgeloste stoffen gescheiden worden van de niet oplosbare. Dit wort moet helder zijn als het naar de kookketel gaat. Brouwerij De Bie gebruikte zoals de meeste brouwers een filterkuip met een dubbele bodem. Dit is eigenlijk een geperforeerde plaat waar het wort via de vaste delen die erop liggen doorsijpelt. Glashelder wort geeft een betere schuimhoudbaarheid aan het bier. Het filteren nam met de oude filterkuip drie uur in beslag . Door de aankoop van een Meura beslagfilter gaat alles veel vlugger.
De Meura 2001 Craft Junior
Voordelen
Deze beslagfilter heeft veel voordelen Het filteren gaat veel vlugger (van drie uur naar 90’). Het graan wordt beter benut. Meer suikerproductie (achteraf minder suiker toevoegen). Het bier wordt veel helderder. De bierkwaliteit wordt verhoogd. Het energieverbruik verlaagd. Minder waterverbruik. En een beter rendement.
Zo is de ambachtelijke brouwerij helemaal klaar voor de toekomst en blijft de Dentergemse biercultuur gewaarborgd. Brouwerij De Bie zal haar biercapaciteit opdrijven tot 1000hl
Het succes van Meura is er gekomen omdat de methode om bier te filteren werd geperfectioneerd. Zonder technisch te worden, Meura werd bekend met zijn ‘filterpers’ die doeltreffender is dan filtratie in een tank.
Samenwerken met een Belgische wereldspeler
Meura is een familiebedrijf dat in 1845 werd opgericht in Doornik. Met dank aan de rijke Belgische biercultuur en haar globale invloed behoort Meura vandaag tot de wereldtop in haar marktsegment. Meer dan 25% van het wereldbiervolume vloeit uit een Meura-installatie. Het bedrijf mag de grootste brouwerijen op aarde onder haar trouwe klanten rekenen. Maar Meura heeft ook aandacht voor onafhankelijke brouwerijen met een ambachtelijk karakter. Vandaar de samenwerking met Brouwerij De Bie.
vlnr : Jos en Nicolas Tjoen en Wouter Vermeersch (Meura)
Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.
Hopmuseum Poperinge : Tentoonstelling Strips en bier 2016
Hopmuseum Poperinge
Strips en bier 2016
Op 29 april vond in het HOPmuseum van Poperinge de opening van de expo ‘Bier gestript’ plaats. Elk jaar zoekt het museum een thema voor hun tijdelijke tentoonstelling. Dit jaar zullen stripfiguren, zoals Nero en Jommeke, het Hopmuseum inpalmen.
Sofie Adriaen, conservator van het Hopmuseum
Jurgen Vanlerberghe, schepen van Toerisme Poperinge
Naast een welkomstwoordje van Sofie Adriaen en een slotwoord van Schepen voor toerisme Jurgen Vanlerberghe was er de boeiende toespraak van Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) over bier in de stripwereld. Suske en Wiske (met shanulleke) , Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie.
Kurt Morissens (Het beeldend verhaal) kon de genodigden boeien met enkele verhalen over stripfiguren en bier.
Suske en Wiske, Jerom en Professor Barabas zorgden voor de animatie!
Het museum kreeg hulp van de stripgalerij ‘The Cartoonist’ uit Brussel. Cartoons, bierflesjes, bierviltjes die te maken hebben met de stripwereld komen in de expo aan bod.
De topattractie waar de kinderen en ook de volwassenen lang zullen blijven stilstaan is de teletijdmachine van Professor Barabas, die je terugbrengt naar je jeugdjaren.
De teletijdmachine van Professor Barabas
"In plaats van panelen te laten drukken met stripafbeeldingen, heeft het Hopmuseum gekozen voor een digitale presentatie via videomapping. Aan de hand van scènes uit populaire stripreeksen krijg je een duidelijk idee van de beeldvorming over alcohol in Belgische strips. De meeste stripfiguren drinken weleens alcohol, denk maar aan stripfiguren zoals Kwak en Boemel, Lambik of Kiekeboe. Vaak leidt het drinkgedrag tot humoristische scènes of krijgt het verhaal door dronkenschap van de figuren een nieuwe wending.
Ook de Belgische biercollectie van het museum met meer dan 1.800 bieren staan in de spots. Ze worden begeleid met talrijke tekstballonnen.
U komt toch ook even piepen?
OPGELET!
MUSEUMZONDAG | WORKSHOP STRIPTEKENEN
29 mei 2016
Hoe wordt een stripverhaal eigenlijk gemaakt? Is dat moeilijk zo'n Wiske, Spiderman, Fanny of Bart Simpson tekenen?
Steven de Rie, zelf striptekenaar, (o.a. assistent studio Linthout/Urbanusstrips) komt met plezier al tekenend en babbelend jullie vragen beantwoorden.
Met tal van voorbeelden en tekentips zal hij je overtuigen dat in iedereen, en ook in jou, wel een beetje een striptekenaar schuilt.
Vanaf 8 jaar
TIP! Terwijl de kinderen deelnemen aan de workshop kunnen ouders het museum bezoeken.
Deze leuke tentoonstelling met de boeiende teletijdmachine loopt nog tot 30 november 2016.
Aroma is gistig Een beetje muffig Moutig Tikje fruit
De eerste slok is moutig. Zoet Suiker Fruitig – tikje banaan. Zwoel plakkerig Alcohol neemt te veel de bovenhand. Zoete afdronk. Veel mensen zullen dit bier wel lusten.
Moutig Licht hoppig tikje citrus Zoete toetsen Verfrissend bier maar iets te weinig weinig karakter. Leuk voor de toeristen
Men spreekt van Poperings Nunnebier maar het wordt gebrouwen in Vichte!
Schieve Funonbulo (10%Alc.Vol.) De Zenne brouwerij– Brussel Gemeenschappelijk brouwsel met Toccalmatto4
Blond bier met witte schuimkraag
Hoppig aroma. Pompelmoes.
Floraal begin.
Erg hoppig Ook pompelmoes in de smaak. Bittere achtergrond Kruidig Aardse smaken. De bitterheid blijft aanhouden. Mooi in balans. 10% en geen alcohol waarneembaar! Bittere afdronk. Lekker!
De aanzet is moutig Geroosterde smaak Een bittertje in de achtergrond Donkere chocolade toetsen Warme alcohol Zoethout Aardse prikken Bittere afdronk
Heerlijk degustatiebier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
In 2009 noemde ze ik al in een reportage 'Drie jonge leeuwen' Een jaar later in een ander rapport schreef ik onder hun foto “De toekomst van het Belgisch bier”!
Precies 5 jaar geleden (15 april 2009) dag op dag stelden ze op hun lanceringsfeest Rebel Local voor aan de pers. Hun eerste eigen gebrouwen bier.
Alex, Joran en Koen studeerden in 2008 af als bio-ingenieurs aan de brouwerijschool van Gent. Ze vonden al gauw werk in diverse grote brouwerijen w.o. Van Honsebrouck, Omer Vander Ghinsteen De Proefbrouwerij.
Drie goeie vrienden met allemaal interesse voor het gerstenat. Zoals veel hobbybrouwers begonnen ze na hun uren te experimenteren. In het weekend moesten ze geen opgelegde recepten volgen, maar konden ze hun eigen ding doen. Het was hen een aangenaam verzetje. Zo is ook de naam van hun bierfirma ontstaan in ’t Brouwers Verzet.
33cl flessen met de nog oude etiketten. Maar al in de vernieuwde verpakking.
Naast het brouwen van experimentele brouwsels probeerden ze hun eigen klein hobbybrouwerijtje te optimaliseren. Zoals veel jonge amateurbrouwers lieten ze hun vrienden en de familie proeven. Dat die hun bieren al goed vonden was meer dan normaal. Een groter en professioneler proeverspubliek vonden ze in St. Niklaas. Op het Zythos Bier Festival van 2010 kon men aan de stand van-toen nog- brouwerij Bockor al proeven van een proefbrouwsel van hen. Het bier was nog ietsje te veel gekruid, te veel kardemom. Beginnersfout maar er was toen al een evolutie te bespeuren. Ermee stoppen stond niet in hun brouwersvocabulaire. Integendeel nog meer proefbrouwsels creëren was het resultaat. En dit is de spirit. Niet zo maar content zijn.
De bieren kregen meer karakter en ook meer fans. Ze vonden het tijd om met het echte werk te beginnen. Een eigen bedrijfje oprichten. In de persoon van ondernemer Johan Delrue uit Anzegem vonden ze een vierde vennoot die zorgde voor de administratie en hen vertrouwd maakte met de bedrijfswereld
De voorlopige bierfirma het ‘t Brouwers Verzet was geboren. Omdat ze een bierfirma waren wilden ze het woord ‘brouwerij’ bewust niet in hun naam. De bieren die ze op de markt brachten, zijn qua recept door het drietal ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ze werden ook door henzelf gebrouwen. Maar investeren in een eigen brouwerij was in die tijd nog ietsje te hoog gegrepen. Ze huurden voorlopig nog de brouwinstallaties van brouwerijen Het Gulden Spoor in Gullegem, De Ranke in Dottenijs en Toye in Kortrijk.
De Brouwers lieten hen alles bedienen om hun bieren te brouwen. Ze lieten hen volledig vrij in hun experimenten, zolang de installaties dat toelieten welteverstaan. De brouwcapaciteit liep op tot 4000 liter
Het doel van ‘t Brouwers Verzet was en nu nog altijd eerlijke en eigenzinnige bieren maken voor de liefhebbers die houden van persoonlijkheid en karakter. De brouwerij zal openstaan voor andere brouwers en er zal ook gebrouwen worden op aanvraag.
Een pareltje! De nieuwe brouwinstallatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec. Brouwerij het IJ in Amsterdam beschikt over dezelfde installatie.
VIJF JAAR LATER
We zijn vijf jaar later en kijk In het pand van zakenpartner Johan Delrue en met een kapitale injectie van Hein Vandecasteele (nv VDC-Retail) hebben ze na vijf jaar hun droom kunnen verwezenlijken. In het pand in Anzegem staat naast enkele Duitse opslagtanks een nieuwe brouwinstallatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec te blinken. De afvullijn hadden ze al een jaar geleden aangekocht. Koen Van Lancker word fulltime brouwer en zal 2 x daags (2000 l) brouwen. Alex Lippens blijft verder werken bij Omer Vander Ghinste en Joran Van Ginderachter blijft voorlopig brouwen bij de New Belgium Brewing Company in Fort Collins (Colorado USA).
Naast de vaste bieren zullen er regelmatig Bootleg’s gebrouwen worden. Zeg maar éénmalige experimentele bieren die enkel op vat verkrijgbaar zullen zijn. De bedoeling is om de mensen weer naar ’t café te lokken om het bier ter plaatse te beleven. Ook experimenten op houten vaten met infusions van eikenbladeren, zure krieken en zoete witte druiven zullen eenmaal per jaar gepresenteerd worden.
Proeflokaal
De attributen van het vroegere Brewpub Café local zijn nu ondergebracht in het degustatielokaal van de brouwerij zelf. Het eigenzinnige interieur werd ontworpen door de mensen van Studio Henk Kortrijk. De prachtige tekening op de muur boven de brouwinstallatie (waar enkele grote brouwerijen het karikaturistisch te verduren krijgen en de etiketten werden ontworpen door kunstenaar Tom Heye.
De nieuwe look !
Vast Gamma
Rebel Local, Moose Blues, Super Noah, oud bruin, Golden tricky en Oaky Moaky.
De Feestelijke voorstelling aan familie en vrienden
Zalmtartaar in Golden Tricky met mierikswortelmayonaise
Runderscarpaccio met rucola, parmezaan en dressing met Moose Blues
Het feest werd muzikaal omkaderd door The Kissingers!
Gelegen aan de Herengracht 90 juist naast het gekende Belgisch restaurant'Lieve' bevind zich 't Arendsnest van Peter van der Arend.
Na een bezoek aan het Rijksmuseum en de prachtige grachtengordel -waar het bruist van creativiteit- doorwandeld te hebben was het tijd voor een beetje rust. Wat kan Amsterdam leuk vermoeiend zijn.
Waar kun je als bierliefhebber dat beter doen dan in het meest unieke café van Nederland. ’t Arendsnest aan de Herengracht. Het is ‘the place to be’ voor wie van Nederlandse bieren houdt.
Gezellig keuvelen en genieten van een Nederlands bier aan de lange bar.
Het pand van bierambassadeur Peter van der Arend is enig in zijn soort. Hier worden enkel Nederlandse bieren geschonken of getapt. Geen enkel Belgisch of ander buitenlands bier staan hier op de uitgebreide menukaart. Let wel : Er staan wel Nederlandse bieren op die gebrouwen worden in België! Ik hoor al enkele lezers denken ‘oei dat zal maar een magere bierlijst zijn’. Niets is minder waar! Als u weet dat er momenteel meer dan 300 brouwerijen in Nederland creatief bezig zijn waarvan 6 in Amsterdam dan is het best te begrijpen dat ’t Arendsnest maar liefst 30 bieren op tap en meer dan 100 op de fles aan te bieden heeft. De stijging van de brouwerijen heeft vooral te maken dat bier hoe langer hoe meer een hippe drank aan het worden is. Ook de opkomst van de Nederlandse craft brouwers doen bij onze Noorderburen de biermarkt herleven.
De bieren van 't vat staan mooi aangeduid op houten panelen aan de muur.
’t Arendsnest straalt alles uit wat een knusse kroeg moet hebben. Je kunt er gezellig bijpraten met vrienden onder het genot van een biertje van de tap of uit de fles, of aan de bar op een kruk. Dit alles in een houten interieur voorzien van bierpubliciteit. Opvallend zijn de oude schiplampen en kroonluchters boven de bar. Muziek is niet aanwezig.
Opvallend zijn de oude schiplampen en kroonluchters boven de bar.
Biertijdschriften ter inzage. Zelfs Rosa Merckx is aanwezig
Het personeel is piekfijn uitgedost in strakke mooie schorten. Bovendien zijn ze perfect op de hoogte van elk bier wat ze bestellen. Naast de bieren heeft het Proeflokaal ‘t Arendsnest diverse andere Nederlandse dranken: zoals ciders, likeuren, whisky's en meer dan 40 jenevers. Alles van Nederlandse bodem. Als het zonnetje schijnt kun je genieten op hun buitenterras die uitzicht bied op de Herengracht.
Kortom een ideale plaats om de Nederlandse biercultuur te ontdekken.
Het personeel heeft kennis van zaken en zitten strak in het pak.
Wij proefden
Kiem (6,5% Alc.Vol.) Duits & Lauret – Vleuten Gebrouwen bij De Proefbrouwerij – Lochristi
Een amberkleurig bier met een witte schuimkraag.
Zoetmout aroma Licht kruidig Met een tikje fruit (Perzik)
Zoet begin Beetje moutig Nu en dan een broodsmaakje Lichte hopbitterheid Heel diep een tikje gebrand De smaak heeft iets apart Licht bittere afdronk Het bier kon mij echt bekoren
Donkerbruin tot zwart bier. Volle bruine romige schuimkraag
De neus wordt vertroeteld met een aroma van chocolade Tikje geroosterd. Koffieprik Licht kruidige toets van tijm.
De aanzet is licht bitter en licht zoet Moutig Chocolade Rozijntjes Kruidige aardse smaken Tikje vanille. zoet romig en zacht. Een dijk van een bier!
Publiciteit voor deBeer Templehet andere café van Peter. Een bierbar met enkel Amerikaanse bieren.
Klaar voor de avondshift
Peter van der Arend zit niet stil. Hij gaat zijn Arendsnest flink uitbreiden. Een tweede koelcel, dertig kranen bovenop de al twintig bestaande, twee houtpompen met cask-conditioned-beer en Gulpener als nieuw uithangbord. Meer moet dat niet zijn
Contacten
'T Arendsnest, Nederlands Beer Cafe in Amsterdam Herengracht 90 1015 BS Amsterdam Nederland
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (22) - Babeleir de Bretagne - Groenendael Egotripel - Ikarus - Malheur Zestig - N’Ice Chouffe
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (22)
Babeleir de Bretagne (8,0%.Alc.Vol.) ReceptBrussels Bier Project– Brussel Gebrouwen bij brouwerijAnders– Halen
Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag
De neus is een beetje muffig Chocoladeprikken.
De aanzet is zoet Lichte ziltigheid Licht gebrande toets komt opzetten. Chocolade. Over het algemeen zoet.
Met hier en daar een lichte bitterheid. mooi in balans Zoet bittere afdronk. Een zachte oesterstout. Iets meer van verwacht!
Groenendael Egotripel (6,5%.Alc.Vol.) Gebrouwen door brouwerijAnders(Halen) voor BierfirmaGroenendael(Blanden)
Helder blondgeel bier met witte schuimkraag.
moutige neus Iets muffig. Nogal kruidig
De aanzet is kruidig Een lichte bitterheid De kruidigheid laat zich gelden Koriander Ook Kardemon speelt een hoofdrol. Licht bittere kruidige afdronk. Gewoontjes.
Ikarus (11%.Alc.Vol) Gebrouwen door brouwerijDe Landing(Gullegem) bij BrouwerijEutropius - Heule
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Het aroma is zoetmoutig. Met een vleugje fruit.
De eerste slok heeft een aangename zoetigheid. Beetje gistig Fruitigheid komt piepen. Een tikje amandel. Donker fruit Goed in balans Warme alcohol bied een meerwaarde. Kortom een lekker degustatiebier!
Zoet aroma. Fruitige prikken van o.a. ananas. Ook een zuurtje van citroen. Vleugje honing.
De eerste slokken zijn kruidig. Gevolgd een lekkere fruitigheid van ananas. Soms komt er een toetsje van hop. Citrus. Warme alcohol. Het zoete overheerst Volmondig en complex bier. Zetelbier.
Donkerbruin bier met rode schijn. Gebroken witte fijne schuimkraag.
De neus is zoet Met een lichte kruidigheid (Tijm).
Het begin is zoet. Suiker Karamel. Tikje kruidigheid. Geringe bitterheid in de achtergrond. Toffee - rozijntjes Lichte alcoholwarmte. evenwichtig met afwisselende fijne smaken. Bitter zoete afdronk Lekker winterbier.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
HOPmuseum Poperinge - Degustatie Quadrupels - Guldenspoor Quadrupel - Ferre - Fort lapin 10 - La Trappe Quadrupel - Gulden Draak 9000 Quadrupel - Straffe Hendrik Brugs Quadrupel bier
Beste bezoekers. Vanaf nu zal ik op mijn bierblog regelmatig een verslag neerpennen over de sfeervolle en interessante bieravonden welke driemaandelijks plaats vinden in het centrum van hop en bier, het hopmuseum in Poperinge.
Degustatie Quadrupels
De zes bieren.
De meeste bierliefhebbers weten als men een “Quadrupel” (ook Quad genoemd) besteld dat er in hun glas een zwaar alcoholisch bier zal uitgeschonken worden.
Eigenlijk zijn er vier benamingen die eigenlijk al een beetje het alcohol% weergeven.
Enkel, dubbel, Tripel en Quadrupel. Aan de volgorde kun je al zien waar het op neerkomt. ‘Enkel’ komt bijna niet voor in het bierwereldje. ‘Enkel’ wordt vooral gebruikt bij de Trappisten als ze het hebben over bier voor eigen gebruik. Noem het tafelbier of refterbier. Soms kan het een aangelengde versie van een tripelbier zijn.
Men spreekt over ‘Dubbel’ als er meer grondstoffen gebruikt worden (niet noodzakelijk dubbel zoveel). Naar het schijnt zijn het de Trappisten van Westmalle die als eersten het woord ‘Dubbel’ gebruikten. Er zou dubbel zoveel mout gestort geweest zijn als bij hun refterbier. Een dubbel is meestal donker en is hoogegist!.
Bij een ‘Tripel’ worden nog meer grondstoffen gebruikt. Het is over het algemeen een blond bier met de dag van vandaag diverse verschillende smaken. Westmalle Tripel wordt als de moeder van alle tripels beschouwd.
Bij een Quadrupel tenslotte worden de grondstoffen nog verder opgedreven (vervierdubbeld?) en de fantasie van de brouwer speelt een belangrijke rol bij dit type. Eigenlijk is een quadrupel een bijzondere stijl van een sterke donker bier.
Kenmerken van een Quad.
Het hoge alcohol percentage 10% of meer. Een harmonieuze smaak. De bitterheid als gevolg van het hoge alcoholgehalte ligt goed in balans met de fruitige aroma’s Complex smaakprofiel van een moutige karamelzoetheid. Uitschenken tussen 11 en 15° Celsius. Eerder een degustatie bier voor op koude winterdagen of om te genieten na een drukke werkdag!
We proefden er die avond zes stuks. In proefglaasjes uiteraard!
Donker amber bier met een witte romige schuimkraag.
Het aroma heeft een licht geroosterd karamelparfum. suiker Tikje banaan.
De aanzet is zoet Karameltoetsen Een tikje brandy Zoet over de gehele lijn. Alcoholwarmte komt even naar boven maar is in het algemeen goed verborgen. Aangenaam om te degusteren Mooi in evenwicht. Zoete afdronk Lekker!
De smaak is over het algemeen moutig zoet. Gedroogde vruchten. Mild van smaak Karamel Kandijsuiker Licht geroosterde prikken Als het bier opwarmt wordt het een beetje plakkerig. Maar over het algemeen goed gebrouwen. Aangenaam bier!
Fort Lapin 10 - Quadrupel (10% Alc.Vol.) Fort Lapin– Brugge
Donkerbruin bier met een witte schuimkraag
De neus ruikt karamel Tikje toffee
Moutige karamelsmaak Gistig Zoethout komt soms boven Zoet Bruine suiker Geroosterde bitterheid Alcoholsmaakje in de afdronk. Niet slecht maar een beetje te dun voor een quadrupelstijl
La Trappe Quadrupel Trappist(10% Alc.Vol.) La Trappe– Koningshoeven - Berkel-Enschot (NL)
Koperkleurig bier met een witte schuimkraag
Moutige neus Gedroogd fruit (rozijntjes) Banaan Tikje vanille.
Lekkere moutige smaak. Alcoholwarmte laat niet lang op zich wachten. Karamel en kandij Donker rijp fruit. Rozijnen. Romig Kruidnagelprik Lichte bitterheid Alles mooi in balans. Zacht Een kwaliteitsbier!
De smaak is zoet Gekarameliseerde bruine suiker Moutige en overrijpe fruitige toetsen (pruimpjes) Prettige alcoholwarmte die toch redelijk gemaskeerd is. Flitsen van Mandarin Napoleon Warme fruitige afdronk. Volle body. Een lekker degustatie bier die gerust een jaartje langer in de kelder mag staan.
Straffe Hendrik Brugs Quadrupel bier (11% Alc.Vol.) De Halve Maan- Brugge
Donker bier met een gebroken witte schuimkraag
Aroma van karamel Pruimpjes Chocolade
De smaak is zoetmoutig Donker vruchten Overrijp fruit (bananen) Warme alcohol Zoete espresso Stevige body met af en toe een lichte bitterheid die de smaak kortstondig wijzigt Romige afdronk. Aangenaam degustatiebier
Volgende degustatie is op 13 mei 2016
Degustatie "bier en strips"
Bier Gestript is de titel van de expo waarvan je dit jaar in het Hopmuseum kan genieten. Eén van de jaarlijkse bierdegustaties besteedt dan ook meer aandacht aan het verband tussen bier en strip. Tijdens deze bierdegustatie proef je 6 bieren die als het ware uit een stripverhaal zijn weggelopen. We bestuderen de klare lijn van fles en glas, genieten van een kleurenpallet van goudblond over amber en karmozijnrood tot donkerbruin en verbinden elk bier met een gekende strip(figuur). De negende kunst en de brouwkunst klinken alvast samen op deze avond.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21) - Je Brûle de Désir - Qantelaer Oak Aged - Slurfke Bruin - Tjeeses Reserva Port - Vals paterke Goud
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (21)
Je Brûle de Désir (6,5%Alc.Vol.) Bierfirma : Beryllium Erbium Brewery – La Louviere. Gebrouwen bijBrasserie de Bastogne - Sibret.
Amberkleurig helder bier met beige schuimkraag. De neus is redelijk zoet. Enige kruidigheid. Karamel. Licht rokerige toetsen.
Ook de smaak is licht gerookt. Vlezige toetsen. Kruidig (peperprikje). Rokerig. Gebrande mout. Bessen. Maar allemaal zeer matig en dun. Ietsje te weinig body om de smaak te laten doorwegen. Licht bittere afdronk
Qantelaer Oak Aged (9,0%Alc.Vol.) Limited Edition 393/760 BierhuurderD’Oude Maalderij– Izegem Gebrouwen bijGulden Spoor– Gullegem 6 maanden gerijpt op maker’s mark bourbon
Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.
Licht vineus aroma Een beetje vanille en cacaopoeder zijn een lekker parfum voor de neus Warme alcohol
Zoet begin Moutig Chocoladetoetsen Vanille Ook lichte whisky toetsen Geroosterd Alles mooi in balans. Zwoele warme alcohol De afdronk sleep zich lekker lang uit.
Zoet moutaroma. De eerste slokjes zijn zoet. Moutig. Met een minieme bitterheid op de achtergrond. Zoete karameltoetsen zijn bestendig aanwezig. Na een tijdje komt er een alcoholwarmte sterk opzetten. Vanilleprikken zorgen voor enige afwisseling. Suiker. Zoete afdronk. Weinig hop. Een bier die veel mensen zal bevallen. Voor mij is het iets te zoet en de smaak te alcoholisch Toch een goed gebrouwen commercieel bier.
De neus bied een fruitig karamel aroma. Rozijntjes.
De eerste slok is hemels! Wat kan zoet ook lekker zijn! Karamel. Rozijntjes, pruimen en een beetje banaan. Een vleugje warmte in de afdronk. Ondanks de 10% is de alcohol beperkt tot enkel lichte warmte. En zo moet het zijn. Een hemels bier die u in alle rust moet degusteren met zwoele muziek in de achtergrond en liefst in gezelschap.
Helder met mooie koolzuurpareling. Lekker moutaroma. Een beetje gist in de neus.
Het bier heeft een frisse aanzet. Moutig. Met een lichte bitterheid. Diep een klein zuurtje. Fruitige toetsen. Lekker maar ietsje te mager. Mist een beetje karakter. Het bier is goed maar niet zo vernieuwend.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Annemie en ik bezochten tijdens ons driedaags verblijf in Amsterdam ‘Het Papeneiland’. Dit zou volgens de stad één van de vier oudste cafés van Amsterdam zijn. Het werd opgetrokken in 1641. Dit pittoresk kroegje is gelegen op de hoek van de Prinsengracht nr 1 en de Brouwersgracht in het hartje van de Jordaan.
In de 17e eeuw was “Paap” een algemeen scheldwoord voor Katholieken. ‘Papeneiland’ was een katholiek café op een eilandje net buiten de stadsmuur. In de 17e eeuw werd een geheime tunnel gegraven van de verborgen Posthoornkerk, onder de gracht naar de kelder van het café. Door die tunnel konden de Katholieken de stad ontvluchten als er problemen waren. De ingang van die tunnel is er nog steeds.
Papeneiland heeft twee voorgevels, een trapgevel aan de Prinsengracht en een aan de Brouwersgracht. Daar betaalde de eigenaar dubbel belasting voor. De belasting werd geheven voor de breedte van de voorgevel met een hijsbalk. De eigenaar was dus een welvarend man. In mei 2011 was Papeneiland in het nieuws omdat ex-president Clinton er enige uren doorbracht tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij was er speciaal naar toe gekomen voor de beroemde huisgemaakte appeltaart.
De beroemde appeltaart, altijd klaar om geserveert te worden.
Toen we aankwamen vond er een huwelijk plaats. En toch was er nergens enige muziek te horen. De sfeer moet volgens de eigenaar komen van de gasten zelf. De benaming van praathuis is dus hier op zijn plaats.
Het jonge koppel was onmiddellijk te vinden om te poseren voor mijn smartphoontje.
De drukke toog met zijn prachtige tapkraan.
Het kan soms lastig zijn!
Publiciteit voor brouwerij 't IJ is er nadrukkelijk aanwezig!
Het aangeboden assortiment is een typisch café assortiment van het huismerk Amstel tot typische Amsterdamse drankjes van distilleerderij Van Wees. Van belegde broodjes tot porties kaas en leverworst (van de bekende slagerij Louman ) en de top of the Bill (Clinton) is de huisgemaakte appeltaart!
Gelukkig worden hoe langer hoe meer nieuwe brouwerijen opgericht in de Nederlandse hoofdstad zodat het bierassortiment uitgebreider en aantrekkelijker wordt.
Ik degusteerde een IJBier IPA (7%Alc.Vol) van de Amsterdamsebrouwerij 'tIJ Een goudblond bier met een witte dikke volle schuimkop. Een heerlijke wolk van hop tartte mijn neus. Citrus, zoete mout. Heerlijk! De smaak zet het aangename verder. Hoppig en fruitige prikkels laten een aangename indruk na op mijn smaakpapillen. Grapefruit en passievrucht gebundeld in een lichte bitterheid gevolgd door een droge afdronk maken dit cafeetje hoe langer hoe gezelliger.
Rustig binnen genieten van het drukke leven op de Prinsengracht
Boven is er nog een kleine ruimte om te genieten!
De ronde stamtafel.
Wij verlaten voldaan dit stukje historie en slenteren verder langs de grachten waar geen einde aan komt.
“Aan de Amsterdamse grachten Heb ik heel m'n hart voor altijd verpand”
West-Vlaamse bierproeversgenootschap - 3de proeverij - Belfort Blond - Bryggja Bruin - Pater Pitte - Pilgrim Belgian IPA - Principale Bruin - Spencer Trappist Imperial Stout - 't Stakenhuis - The Belgian Goat - Vagebruin - Caracole Winter
Derde Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor de derde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen onder hun nieuwe naam. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). We mochten ditmaal een nieuw genoot verwelkomen zodat we net als vroeger weer met z'n zessen zijn. Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten kom ons genootschap vervoegen en dit in de plaats van Alain Debusschere. Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast bij Pierre Step. Waarvoor dank.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
’t Stakenhuis(6,5%) – 75 cl Brouwerij Den Triest(Kapelle-op-den-bos) Goed tot december 2014
Licht wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Het aroma is iets verouderd. Lichte qxydatie waarneembaar in de neus. moutig. Tikje muffig. prikje honing waarneembaar (door veroudering).
De aanzet is zoet. Redelijke volle smaak. Toch nog veel smaak (ondanks de 6,5%). Lichte stroperigheid (van de honing?) Zoete afdronk. Waarschijnlijk een heel lekker biertje toen het nog jonger was.
Bij de eerste reuk is er weinig aroma te bespeuren. Daarna komt er een kleine moutigheid naar boven. Ook een lichte alcoholtoets waarneembaar.
De eerste slokjes zijn zoet. Toetsen van peperkoek. Karamel. Lichte bitterheid in de verte. De smaak van de bitterheid is soms storend of kom het van de kruiden? Ook in de smaak een lichte alcoholwarmte. Droge afdronk. Niet slecht maar moet misschien hier en daar nog wat aangesleuteld worden. Opgelet ! Een flesje van 33cl is misschien te weinig om te delen met zes om een oordeel te vellen. maar in de toekomst en eigenlijk nu al een allemansvriend.
De neus bied ons eerst een aangenaam fraîcheur. Moutig. Zoet aroma. Tikje muffig. Beetje citrus.
De aanzet is zoet. Fris bier waar de zoetheid toch iets overheerst. Nadien een beetje plakkerig. Lichte fruitigheid waarneembaar. Zoete afdronk. Een allemansvriend !
Pilgrim Belgian IPA (8,0%) – 75 cl A Collaboration BrewDe Plukker(Poperinge) enMazama Brewing(Orgeon). Gebrouwen in Oregon
Amberkleurig met een volle gebroken witte schuimkraag.
Hoppige neus Citrus. Tikje moutig.
De eerste slok is moutig. Beetje zoet in de mond. Ook een lichte zuurheid waarneembaar. Citrus. Stevige body. Het bier is jammerlijk iets verouderd. De hopbitterheid is afgenomen. maar de smaak is nog altijd raak. Een heel lekker bier toen het jonger was. Bittere afdronk.
Belfort 8 Blond (8,0%) – 75cl Recept : Philip Vandaele Gebrouwen inDe Proefbrouwerij(Lochristi) 100% Belgische hop
Blond bier met een witte romige schuimkraag.
De neus is fruitig. Licht hoppig. De fruitigheid overheerst hoppigheid. Alcohol toets. Het aroma van een Violettesnoepje.
Een zoet aanzet. Toetsen van vanille. Amandelprikje Het bier is mooi in evenwicht.
Toegankelijk met veel compexiteit. De nasmaak is aangenaam bitter. Heel lekker bier!
Lienne The Belgian Goat (8,2 %) - 33 cl Brasserie de la Lienne(Lierneux) Bier gerijpt op een whisky vat. Er zijn er slechts 574 flesjes van gebotteld.
Blond bier een witte schuimkraag
De neus bied ons onmiddelijk een whisky aroma. Alcoholwarmte. Vleugje vanille.
Zoet begin van karamel. Ook vanille en alcoholwarmte in de smaak. Licht gerookte turf. Hout. Zacht bier. Goed in evenwicht. Aangenaam om te degusteren. Prima!
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutig aroma. Kruidige toetsen van tijm, kruidnagel en salie
De eerste slokjes zijn zoet. Kruidige nota’s Kaneel. Ook tijm en salie in de smaak. Heel diep een lichte bitterheid. Warme alcohol goed verborgen. Mooi in balans. Zoete afdronk. lekker winterbier. Het bier was wel lichtjes verouderd (6 maanden)
Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten heeft de eer als nieuwe genoot de Spencer Trappist Imperial Stout uit te schenken.
De smaak is zacht geroosterd. Enige bitterheid. Tikje chocolade. Kruidige toetsen. Koffieprikken. Allemaal braafjes gedoseerd. Romig bier. Malse en zachte stout. Het woordje Imperial is misschien ietsje te ver gezocht! Lekker maar veel te duur !
Zoete aanzet. Ook in de smaak toetsen van chocolademelk. Licht gebrande smaak. zacht. Over de gehele lijn matig zoet en bitter. Snoeprig. Lijkt een beetje op hun Nostradamus.
Principale Bruin(9,0%) – 33cl Van Steenberge(Ertvelde) Gebrouwen voor restaurant ‘Het Pakhuis’ in Gent.
Donker amber bier met lichtbruine schuimkraag.
Zoete neus van karamel. Chocolade. Tikje alcohol in de neus.
De aanzet is zoet. Karamel toetsen. Chocolade prikjes. Lichtjes geroosterd. Ook alcohol in de mond. Zoete afdronk. Niet slecht
Het genootschap genoot na de proeverij van een heerlijke kaasschotel van Broodwinkel Soensuit Heule.
Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.
Brewdog - Brussel - Alice Porter - Vagabond Pale Ale - Hinterland
Brewdog
De Schotse brouwerij ligt voor veel bierliefhebbers nog fris in het geheugen om zijn supersterk bier 'The End of History' (55%Alc.Vol.). De flesjes bie waren gehuld in kleine opgezette beesten zoals hermelijnen en eekhoorns. Naar het schijnt zijn de dierenrechtenorganisaties nog altijd niet te spreken over deze wel opvallende stunt.
Ingang Brewdog - Putterij 20, 1000 Brussel
Ik denk niet dat dit bier ooit in Brussel te koop zal aangeboden worden. Want wie het nog niet wist heeft BrewDog op 22 september 2015 een biercafé geopend in de voormalige Sabena Air Terminus, tegenover het Centraal Station. De Schotse punkers James Watt en Martin Dickie zijn niet aan hun proefstuk toe wat opzetten van drankgelegenheden betreft. In 2010 openden ze hun eerste bar in Aberdeen. Daarna volgden er maar liefst nog een 40-tal van Scandinavië over Amerika tot Japan en nu bij ons ook eentje in België. Hun doel is om zoveel mensen te laten genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren met diverse aroma’s en smaken. Weg van alle eenheidsworst in de bierwereld. Maar ondertussen is hun artisanale wereld wel verandert in een rijkelijke geldmachine. Soit, als de bieren maar lekker zijn!
Op onze jaarlijkse trip naar Brussel hebben Pierre, Geroen en ik onlangs een bezoekje gebracht aan dit facinerend bieretablissement. We waren onder de indruk bij het betreden van deze gigantische bierhal! Het is een enorme ruimte met een hoog plafond en ramen over de volledige hoogte van de gevel. Dat klinkt misschien wat kil, maar het karakter van het interieur maakt alles meteen goed. Materialen zoals gerecupereerd hout, laaghangende verlichting en fauteuils om aparte zithoeken te creëren, geven de bar meteen een warme look.
Mike Ogunrinde en Bob Rothstein (de twee verantwoordelijken voor België) vonden de Sabena Air Terminus geschikt om de bieren van Brewdog aan het publiek voor te stellen. Het gebouw werd indertijd (1952) ontworpen door Maxime Brunfaut een belangrijk Belgisch architect en stedenbouwkundige. Deze terminus liet destijds Sabenapassagiers toe om zich in het centrum van Brussel aan te melden, om dan met de trein naar Melsbroek en nadien Zaventem af te reizen zonder kopzorgen te maken over hun bagage.
Met een knipoog naar dit verleden werd de terminus heringericht in een comfortabele salonruimte voor 500 personen (200 zitplaatsen), met onder meer een terras en een mezzanine met 40 zetels.
Naast hun eigen bieren schenken ze ook bieren van Belgische en andere Europese ambachtelijke brouwerijen.
Alice Porter (5,2%)
Donkerbruin bier (bijna zwart)met een beige romige schuimkraag Het aroma is dat van karamel, chocolade en geroosterde mout. De eerste slok is veelbelovend! Donker fruit, toffee, een vleugje chocolade. Een tikje complex. Misschien ietsje dun maar toch heel veel smaak voor een bier van 5,2%. Het bier is goed in balans. Een geroosterde droge afdronk.
Vagabond Pale Ale (4,5%)
Amberkleurig met witte schuimkraag. De neus bied ons een fruitig, hoppig (floraal) en moutig aroma. De eerste smaken zijn caramel, Citusprikken, Tropisch fruit, Sinaas. Zeg maar een lekkere fruitkorf. Mooie bitterheid op de achtergrond. Ook hier een dunne structuur. Een bittere hoppige afdronk.
Hinterland (9,0%)
Zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag. Het aroma is zoet, vanilletoetsen, donkere chocolade en gerookte mout. De eerste slok is zoet, complex maar lekker. Donkere vruchten, een beetje koffie, romige cacao. Niet stroperig maar heel smaakvol met een lichte koolzuurpareling. Alcoholwarmte die goed verborgen zit en die nu en dan de kop opsteekt. Droge afdronk. Een meer dan smakelijk bier