Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
18-03-2016
Genieten in het Papeneiland - Amsterdam
‘Het Papeneiland’
Annemie en ik bezochten tijdens ons driedaags verblijf in Amsterdam ‘Het Papeneiland’. Dit zou volgens de stad één van de vier oudste cafés van Amsterdam zijn. Het werd opgetrokken in 1641. Dit pittoresk kroegje is gelegen op de hoek van de Prinsengracht nr 1 en de Brouwersgracht in het hartje van de Jordaan.
In de 17e eeuw was “Paap” een algemeen scheldwoord voor Katholieken. ‘Papeneiland’ was een katholiek café op een eilandje net buiten de stadsmuur. In de 17e eeuw werd een geheime tunnel gegraven van de verborgen Posthoornkerk, onder de gracht naar de kelder van het café. Door die tunnel konden de Katholieken de stad ontvluchten als er problemen waren. De ingang van die tunnel is er nog steeds.
Papeneiland heeft twee voorgevels, een trapgevel aan de Prinsengracht en een aan de Brouwersgracht. Daar betaalde de eigenaar dubbel belasting voor. De belasting werd geheven voor de breedte van de voorgevel met een hijsbalk. De eigenaar was dus een welvarend man. In mei 2011 was Papeneiland in het nieuws omdat ex-president Clinton er enige uren doorbracht tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij was er speciaal naar toe gekomen voor de beroemde huisgemaakte appeltaart.
De beroemde appeltaart, altijd klaar om geserveert te worden.
Toen we aankwamen vond er een huwelijk plaats. En toch was er nergens enige muziek te horen. De sfeer moet volgens de eigenaar komen van de gasten zelf. De benaming van praathuis is dus hier op zijn plaats.
Het jonge koppel was onmiddellijk te vinden om te poseren voor mijn smartphoontje.
De drukke toog met zijn prachtige tapkraan.
Het kan soms lastig zijn!
Publiciteit voor brouwerij 't IJ is er nadrukkelijk aanwezig!
Het aangeboden assortiment is een typisch café assortiment van het huismerk Amstel tot typische Amsterdamse drankjes van distilleerderij Van Wees. Van belegde broodjes tot porties kaas en leverworst (van de bekende slagerij Louman ) en de top of the Bill (Clinton) is de huisgemaakte appeltaart!
Gelukkig worden hoe langer hoe meer nieuwe brouwerijen opgericht in de Nederlandse hoofdstad zodat het bierassortiment uitgebreider en aantrekkelijker wordt.
Ik degusteerde een IJBier IPA (7%Alc.Vol) van de Amsterdamsebrouwerij 'tIJ Een goudblond bier met een witte dikke volle schuimkop. Een heerlijke wolk van hop tartte mijn neus. Citrus, zoete mout. Heerlijk! De smaak zet het aangename verder. Hoppig en fruitige prikkels laten een aangename indruk na op mijn smaakpapillen. Grapefruit en passievrucht gebundeld in een lichte bitterheid gevolgd door een droge afdronk maken dit cafeetje hoe langer hoe gezelliger.
Rustig binnen genieten van het drukke leven op de Prinsengracht
Boven is er nog een kleine ruimte om te genieten!
De ronde stamtafel.
Wij verlaten voldaan dit stukje historie en slenteren verder langs de grachten waar geen einde aan komt.
“Aan de Amsterdamse grachten Heb ik heel m'n hart voor altijd verpand”
West-Vlaamse bierproeversgenootschap - 3de proeverij - Belfort Blond - Bryggja Bruin - Pater Pitte - Pilgrim Belgian IPA - Principale Bruin - Spencer Trappist Imperial Stout - 't Stakenhuis - The Belgian Goat - Vagebruin - Caracole Winter
Derde Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor de derde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen onder hun nieuwe naam. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). We mochten ditmaal een nieuw genoot verwelkomen zodat we net als vroeger weer met z'n zessen zijn. Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten kom ons genootschap vervoegen en dit in de plaats van Alain Debusschere. Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast bij Pierre Step. Waarvoor dank.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
’t Stakenhuis(6,5%) – 75 cl Brouwerij Den Triest(Kapelle-op-den-bos) Goed tot december 2014
Licht wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Het aroma is iets verouderd. Lichte qxydatie waarneembaar in de neus. moutig. Tikje muffig. prikje honing waarneembaar (door veroudering).
De aanzet is zoet. Redelijke volle smaak. Toch nog veel smaak (ondanks de 6,5%). Lichte stroperigheid (van de honing?) Zoete afdronk. Waarschijnlijk een heel lekker biertje toen het nog jonger was.
Bij de eerste reuk is er weinig aroma te bespeuren. Daarna komt er een kleine moutigheid naar boven. Ook een lichte alcoholtoets waarneembaar.
De eerste slokjes zijn zoet. Toetsen van peperkoek. Karamel. Lichte bitterheid in de verte. De smaak van de bitterheid is soms storend of kom het van de kruiden? Ook in de smaak een lichte alcoholwarmte. Droge afdronk. Niet slecht maar moet misschien hier en daar nog wat aangesleuteld worden. Opgelet ! Een flesje van 33cl is misschien te weinig om te delen met zes om een oordeel te vellen. maar in de toekomst en eigenlijk nu al een allemansvriend.
De neus bied ons eerst een aangenaam fraîcheur. Moutig. Zoet aroma. Tikje muffig. Beetje citrus.
De aanzet is zoet. Fris bier waar de zoetheid toch iets overheerst. Nadien een beetje plakkerig. Lichte fruitigheid waarneembaar. Zoete afdronk. Een allemansvriend !
Pilgrim Belgian IPA (8,0%) – 75 cl A Collaboration BrewDe Plukker(Poperinge) enMazama Brewing(Orgeon). Gebrouwen in Oregon
Amberkleurig met een volle gebroken witte schuimkraag.
Hoppige neus Citrus. Tikje moutig.
De eerste slok is moutig. Beetje zoet in de mond. Ook een lichte zuurheid waarneembaar. Citrus. Stevige body. Het bier is jammerlijk iets verouderd. De hopbitterheid is afgenomen. maar de smaak is nog altijd raak. Een heel lekker bier toen het jonger was. Bittere afdronk.
Belfort 8 Blond (8,0%) – 75cl Recept : Philip Vandaele Gebrouwen inDe Proefbrouwerij(Lochristi) 100% Belgische hop
Blond bier met een witte romige schuimkraag.
De neus is fruitig. Licht hoppig. De fruitigheid overheerst hoppigheid. Alcohol toets. Het aroma van een Violettesnoepje.
Een zoet aanzet. Toetsen van vanille. Amandelprikje Het bier is mooi in evenwicht.
Toegankelijk met veel compexiteit. De nasmaak is aangenaam bitter. Heel lekker bier!
Lienne The Belgian Goat (8,2 %) - 33 cl Brasserie de la Lienne(Lierneux) Bier gerijpt op een whisky vat. Er zijn er slechts 574 flesjes van gebotteld.
Blond bier een witte schuimkraag
De neus bied ons onmiddelijk een whisky aroma. Alcoholwarmte. Vleugje vanille.
Zoet begin van karamel. Ook vanille en alcoholwarmte in de smaak. Licht gerookte turf. Hout. Zacht bier. Goed in evenwicht. Aangenaam om te degusteren. Prima!
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutig aroma. Kruidige toetsen van tijm, kruidnagel en salie
De eerste slokjes zijn zoet. Kruidige nota’s Kaneel. Ook tijm en salie in de smaak. Heel diep een lichte bitterheid. Warme alcohol goed verborgen. Mooi in balans. Zoete afdronk. lekker winterbier. Het bier was wel lichtjes verouderd (6 maanden)
Zytholoog en smaakmentor Dominique Vanderstraeten heeft de eer als nieuwe genoot de Spencer Trappist Imperial Stout uit te schenken.
De smaak is zacht geroosterd. Enige bitterheid. Tikje chocolade. Kruidige toetsen. Koffieprikken. Allemaal braafjes gedoseerd. Romig bier. Malse en zachte stout. Het woordje Imperial is misschien ietsje te ver gezocht! Lekker maar veel te duur !
Zoete aanzet. Ook in de smaak toetsen van chocolademelk. Licht gebrande smaak. zacht. Over de gehele lijn matig zoet en bitter. Snoeprig. Lijkt een beetje op hun Nostradamus.
Principale Bruin(9,0%) – 33cl Van Steenberge(Ertvelde) Gebrouwen voor restaurant ‘Het Pakhuis’ in Gent.
Donker amber bier met lichtbruine schuimkraag.
Zoete neus van karamel. Chocolade. Tikje alcohol in de neus.
De aanzet is zoet. Karamel toetsen. Chocolade prikjes. Lichtjes geroosterd. Ook alcohol in de mond. Zoete afdronk. Niet slecht
Het genootschap genoot na de proeverij van een heerlijke kaasschotel van Broodwinkel Soensuit Heule.
Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde.
Brewdog - Brussel - Alice Porter - Vagabond Pale Ale - Hinterland
Brewdog
De Schotse brouwerij ligt voor veel bierliefhebbers nog fris in het geheugen om zijn supersterk bier 'The End of History' (55%Alc.Vol.). De flesjes bie waren gehuld in kleine opgezette beesten zoals hermelijnen en eekhoorns. Naar het schijnt zijn de dierenrechtenorganisaties nog altijd niet te spreken over deze wel opvallende stunt.
Ingang Brewdog - Putterij 20, 1000 Brussel
Ik denk niet dat dit bier ooit in Brussel te koop zal aangeboden worden. Want wie het nog niet wist heeft BrewDog op 22 september 2015 een biercafé geopend in de voormalige Sabena Air Terminus, tegenover het Centraal Station. De Schotse punkers James Watt en Martin Dickie zijn niet aan hun proefstuk toe wat opzetten van drankgelegenheden betreft. In 2010 openden ze hun eerste bar in Aberdeen. Daarna volgden er maar liefst nog een 40-tal van Scandinavië over Amerika tot Japan en nu bij ons ook eentje in België. Hun doel is om zoveel mensen te laten genieten van ambachtelijk gebrouwen bieren met diverse aroma’s en smaken. Weg van alle eenheidsworst in de bierwereld. Maar ondertussen is hun artisanale wereld wel verandert in een rijkelijke geldmachine. Soit, als de bieren maar lekker zijn!
Op onze jaarlijkse trip naar Brussel hebben Pierre, Geroen en ik onlangs een bezoekje gebracht aan dit facinerend bieretablissement. We waren onder de indruk bij het betreden van deze gigantische bierhal! Het is een enorme ruimte met een hoog plafond en ramen over de volledige hoogte van de gevel. Dat klinkt misschien wat kil, maar het karakter van het interieur maakt alles meteen goed. Materialen zoals gerecupereerd hout, laaghangende verlichting en fauteuils om aparte zithoeken te creëren, geven de bar meteen een warme look.
Mike Ogunrinde en Bob Rothstein (de twee verantwoordelijken voor België) vonden de Sabena Air Terminus geschikt om de bieren van Brewdog aan het publiek voor te stellen. Het gebouw werd indertijd (1952) ontworpen door Maxime Brunfaut een belangrijk Belgisch architect en stedenbouwkundige. Deze terminus liet destijds Sabenapassagiers toe om zich in het centrum van Brussel aan te melden, om dan met de trein naar Melsbroek en nadien Zaventem af te reizen zonder kopzorgen te maken over hun bagage.
Met een knipoog naar dit verleden werd de terminus heringericht in een comfortabele salonruimte voor 500 personen (200 zitplaatsen), met onder meer een terras en een mezzanine met 40 zetels.
Naast hun eigen bieren schenken ze ook bieren van Belgische en andere Europese ambachtelijke brouwerijen.
Alice Porter (5,2%)
Donkerbruin bier (bijna zwart)met een beige romige schuimkraag Het aroma is dat van karamel, chocolade en geroosterde mout. De eerste slok is veelbelovend! Donker fruit, toffee, een vleugje chocolade. Een tikje complex. Misschien ietsje dun maar toch heel veel smaak voor een bier van 5,2%. Het bier is goed in balans. Een geroosterde droge afdronk.
Vagabond Pale Ale (4,5%)
Amberkleurig met witte schuimkraag. De neus bied ons een fruitig, hoppig (floraal) en moutig aroma. De eerste smaken zijn caramel, Citusprikken, Tropisch fruit, Sinaas. Zeg maar een lekkere fruitkorf. Mooie bitterheid op de achtergrond. Ook hier een dunne structuur. Een bittere hoppige afdronk.
Hinterland (9,0%)
Zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag. Het aroma is zoet, vanilletoetsen, donkere chocolade en gerookte mout. De eerste slok is zoet, complex maar lekker. Donkere vruchten, een beetje koffie, romige cacao. Niet stroperig maar heel smaakvol met een lichte koolzuurpareling. Alcoholwarmte die goed verborgen zit en die nu en dan de kop opsteekt. Droge afdronk. Een meer dan smakelijk bier
Dinsdagnamiddag proeverijen (3) - Liza Bio Tripel – Inglorious Quad – Triporteur Full Moon 12
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (3)
Liza Bio Tripel – Inglorious Quad – Triporteur Full Moon 12
Liza Bio Tripel (8,5% Alc.Vol.) Recept : Paul Warnebol. Brouwerij Den Hopperd– Westmeerbeek
Blond lichtwazig bier met witte schuimkraag. Eigenaardig aroma die bij ons enkele vragen opriep? Honing was zeker aanwezig maar we denken ook Ginseng? Ietsje muffig Tikje citrus.
De eerste slok is kruidig. De smaak is zoals het aroma! Aards !!! Ginseng of een te grote hoeveelheid honing (Welke soort honing) ? Het bier heeft weinig bitterheid. Is onevenwichtig. De smaak kon ons echt niet bekoren! Een eigenaardig Biobier !
Liza is een nieuw streekproduct uit Aartselaar. Het recept werd ontworpen door architect Paul Warnebol. Voor de naam van het bier koos hij voor een overleden tante. Naar het schijnt zou zij het bier lekker gevonden hebben daar ze een groot voorstander was van tripelbieren. Paul is reeds een anderhalf jaar in de ban van het bierbrouwen. Voor het bier Liza deed hij beroep op ingrediënten die je kan aantreffen in de natuur, zonder chemische toevoegingen. Het bier werd gebrouwen bij Den Hopperd die ook een bier met ginseng heeft. Vandaar onze vermoedens dat er een hoeveelheid zou zijn mee gebrouwen?
Donker tot bijna zwart bier met lichtbruine schuimkraag
Het aroma geurt naar koffie. Geroosterde prikken
De smaak is heerlijk! Koffie. Geroosterde toetsen. Nu en dan een zoete cacao prikje. Koriander. Lekkere alcoholwarmte die niet domineert. Soms een likeurtoetsje van cognac. Allemaal evenwichtig verdeeld over de smaakpapillen. Een echt degustatiebier of zoals Geroen het noemt : een lekker zetelbier !
De ‘Inglorious Brew Stars’ ontstonden nadat de Antwerpse tweelingbroers Erwin en Benny Van Aerschot (de ene alumnus handelsingenieur en de andere alumnus informatica) een cursus hobby brouwen volgden. Ze kregen die cursus aangeboden voor hun dertigste verjaardag. Van het een kwam het andere. De garage van een van de broers werd plots een kleine brouwerij. Een aluminium biervat werd hun brouwketel. Het experimenteren was begonnen. Zoals veel hobbybrouwers lieten ze hun vrienden en naaste omgeving proeven van hun testbrouwsels. Deze brouwsels vielen in de smaak en ze lieten hun bier aan echte bierkenners proeven. Wat resulteerde in een deelname in 2014 aan de Brouwland Biercompetitie met hun Inglorious Quad (quad staat voor het type bier: quadrupel). Ze behaalden er de eerste prijs en wonnen 500 liter van hun eigen bier. Het bier werd gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen) en werd verdeeld door Delhaize. Ze behaalden ook een Gouden medaille in de Brussels Challenge 2015. Door het behalen van deze prijzen zijn hun dromen nog groter worden. Ze sluiten een eigen brouwerij in de toekomst niet uit.
Triporteur Full Moon (10,2% Alc.Vol.) ReceptB.O.M. Brewery- Bree. Gebrouwen bijAnders(Halen)
Donkeramber bier met gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was niet onmiddellijk waar te nemen. Langzaam kwam er een heerlijke moutgeur naar boven. Gevolgd door een alcoholdampjes van Brandy. Rozijntjes. Ook een vleugje hout was waarneembaar.
De eerste slok is vrij zoet. Kandijsuiker. Karamel Wat alcohol warmte. Tikje sinaas. Ook in de mond een lichte houtsmaak. Alles in balans. Zoete afdronk. Een aangenaam lekker degustatiebier!
Bert Van Hecke is afkomstig van het West-Vlaamse Rumbeke maar reisde de hele wereld rond om de geheimen van bier te leren kennen. Hij is industrieel ingenieur brouwer en is vooral bekend om z'n eigen Triporteur bieren. Hij was de eerste brouwer in de wereld die zijn mout zelf bakte. Ik leerde Bert kennen in 2006 bij de St. Bernardusbrouwerij waar hij toen brouwmeester was. Hij gaf Carl Kins, Pierre Step en ik een leerrijke rondleiding. De brouwerij stond in die tijd nog niet open voor het grote publiek. Vooraleer hij in Watou belandde had hij een stage van vier maanden bij Inbev kunnen volgen. Daarna trok hij voor vier maanden naar Amerika om er voor New Belgium Brewery te werken waar de West-Vlaming Peter Bouckaert broumeester was. Hij was ook nog werkzaam bij brouwerij Boon. Na drie jaar St. Bernardus verhuisde hij naar Bree om bij brouwerij Martens te werken.
Maar ondertussen droomde hij er altijd van om zijn eigen bier te brouwen. Jarenlang heeft hij van alles uitgeprobeerd met uiteindelijk resultaat.' De smaak van het bier wordt grotendeels bepaald door mout. In zijn zoektocht naar kwaliteit en originaliteit haalde hij veel inspiratie bij Rodenbach waar men vroeger 'den eest' gebruikte om hun eigen mout te maken. Om een zo authentiek mogelijke smaak te krijgen, besloot hij om zelf zijn eigen mout te gaan bakken. Daarmee was hij de eerste moutbakker in de wereld. Om dat te kunnen, liet hij zelf een notenbrander ombouwen om de grondstoffen zo vers mogelijk te maken.' Dat doet hij onder de noemer van de BOM-brouwerij. Dat staat voor Belgische Originele Moutbakkerij. Hij startte met zijn reeds bekende eigenzinnige Triporteurbieren. Voor zijn etiketten deed hij een beroep op Steven Selschotter van het striptekenaarscollectief Striptic uit Roeselare. Hij tekende de gepaste figuurtjes op een bakfiets (Triporteur) met thema’s als hemel en hel.
Op het onlangs gehouden Brugs Bierfestival vereerden Ariël en ik (Wekelijks HOPnieuws) hem met het begeerde Beeldmerk ‘Think Global, drink local’.
Bert Van Hecke
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Donkerbruin bier met wit-beige schuimkraag Die la snel verdwijnt.
Een heerlijk aroma van rozijnen en vijgen streelt de neus. Zoet. Suiker.
De smaak laat ons van in het begin al genieten! Vijgen en heel veel rozijnen zorgen voor smaakplezier. Tikje taart. Chocolade en andere zoetigheden zoals karamel duiken af en toe op. Kandijsuiker. Allemaal mooi in balans Nu en dan een lichte alcoholwarmte. Kortom een lekker degustatiebier om te genieten!
De aanzet is moutig. Beetje karamel in de mond. Fruitige toetsen. In de diepte een lichte hoppigheid. Afwisselend enkele kruidige prikjes. Allemaal nogal braafjes wat waarschijnlijk de bedoeling is. Een best wel lekkere allemansvriend.
Saison Hof ten Dormaal (5,5%Alc.Vol) Hof ten Dormaal- Tildonk
Blond licht wazig bier met een witte schuimkraag.
Mooi parfum van fruit Koriander Een tikje tarwe
De eerste slok is licht zurig fris Een tikje kruidig Moutig Tarwe en spelt dringen soms door. Het bier is iets te vlakkig Mocht een tikje meer karakter hebben. Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren. maar toch al bij al een aangename dorstlesser.
De neus heeft de typische geur van de Zennebieren. Gistig. Hoppig. Tikje citrus. Moutig.
De smaak heeft een matige bitterheid. Lichte fruitige toetsen van citrus. Moutig. Een tikje kruidigheid achteraan. Droge bittere afdronk. Goed in evenwicht. Prima dorstlesser.
XXXXXQuadrupel 2013 (12%Alc.Vol.) De Struise Brouwers– Oostvleteren. Gedegusteerd op 29/09/2015
Bruin bier met beige schuimkraag. Een heerlijk aroma van pruimen. Toetsjes van rozijnen. Een geurig alcoholaroma. Diep komt er een aroma van rode wijn los.
De smaakpapillen zijn bij de eerste slok diep onder de indruk. Het begin is zoet. Een lekkere alcoholwarmte beurelt op (niet te veel). Toetsen van likeur afwisselend met smaken van pruimpjes en vijgen. Geen vijgen na Pasen maar een lekkere smaak die het degusteren van dit bier tot een genotvolle belevenis maakt. TOPPER !
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” + Uitreiking van de nieuwe Hopcertificaten
Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar”
Op maandag 1 februari werd in het hopmuseum een persbabbel georganiseerd, waarbij de burgemeester het nieuwe leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” grondig toelichtte. Aansluitend was er een nieuwjaarsbijeenkomst met receptie alsook de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2015 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en verkregen.
Voorzitter Erik Lagache van de vzw Hop verwelkomde de brouwers en hoppeboeren.
Op 1 oktober 2015 werd er onder de projectnaam “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” een subsidieaanvraag bij Leader Westhoek in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III 2014 – 2020 ingediend, waarbij de stad Poperinge als promotor en Inagro en vzw Hop als copromotoren fungeren.
De hoofddoelstelling is het behoud (en waar mogelijk een uitbreiding) van het Belgische hopareaal met een verhoogde afzet van de Belgische hop bij de Belgische brouwerijen door enerzijds een betere kwaliteitsgarantie en –informatie en anderzijds ook door het actiever communiceren en overleggen met de Belgische brouwerijsector.
Dit kan bereikt worden door een actieve samenwerking binnen de Belgische hopsector en door de Belgische hopsector nog professioneler voor de dag te laten komen.
Met andere woorden, werken aan een Belgische sector waarin vertrouwen kan gesteld worden en waar er gewerkt wordt aan kwaliteit, transparantie en communicatie, onder het logo “Belgische hop – Belgian hops”.
Het MAC leader Westhoek heeft dit project op vrijdag 20 november 2015 goedgekeurd. Het project kan dus van start gaan op 1 januari 2016 en heeft een looptijd van 3 jaar.
Christof Dejaegher Burgemeester van Poperinge
Om dit leader project optimaal te laten renderen wordt over gegaan tot het aanwerven van een nieuwe medewerker die gedurende de projectperiode hierop ½ dienst zal werkzaam zal zijn. De andere helft fungeert de nieuwe medewerker als deskundige landbouw. Na afloop van het project zal deze medewerker blijvend tewerkgesteld worden als deskundige landbouw en ondersteuning geven aan de Belgische hopsector.
Nieuwe hopcertificaten
Schepen Kris Notebaert
Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’ is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen. Momenteel zijn er 214 bieren die het logo mogen dragen. De certificaten werden aan de brouwers overhandigd door Kris Notebaert Eerste schepen van Land- en tuinbouw
Brouwers en bierfirma's die het certificaat in ontvangst mochten nemen.
Brouwerij De Plukker, Elverdingseweg 16, 8970 Poperinge
Single Green Hop 2015 All inclusive Ipa 2015 Pyrene Bruin Bertinus Tripel Plukker
Brouwerij Het Sas, Diksmuidseweg 404, 8904 Boezinge
Poperings Hommelbier nieuwe oogst 2015, limited edition
Dinsdagnamiddagproeverijen (2) Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddagproeverijen (2)
Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit.
Totem Chac (2,7%) Naar een recept van Klaas Dellaert en Liesbeth -BrouwerijTotem Gebrouwen bijBryggjaBrewery – Moerkerke
Wazig donkerblond bier met een witte romige schuimkop.
Het aroma is publiciteit voor hop! Hopbittere aroma’s
De eerste slok is meteen raak. Een mooie bitterheid laat ons meteen al genieten. Hoppige toetsen Fruitig. De bitterheid blijft voortdurend aanhouden. Een mooie volle en evenwichtige body ondanks de 2,7% Droge bittere afdronk
'Totam Chac' mag als voorbeeld dienen hoe een licht alcoholisch bier toch smaakvol kan zijn met voldoende karakter. We noemen het bier van de toekomst?
Klaas Dellaert en zijn vriendin Liesbeth zijn verwoede Bierfanaten. Klassieke bieren kunnen ze appreciëren maar hun smaakpapillen richten zich toch meer op iets meer extreme bieren met zure, geroosterde, gerookte en hoppige smaken. Deze bieren wakkerden hun interesse aan om zelf te brouwen. Eerst lieten ze zich inschrijven bij de Gentse Biervereniging en algauw nestelden ze zich in het bestuur. Ze begonnen thuis te experimenteren met een kleine testinstallatie. Ze verbeterden hun recepten tot dat ze het gevoel kregen dat hun biertjes op punt stonden. In 2013 deden ze mee met twee biertjes aan diverse brouwwedstrijden. Niet zonder resultaat! Ze behaalden de derde plaats met een IPA in de ‘Brouwland Biercompetitie’ (Het zou best kunnen dat Geroen en ik dit bier zonder het te weten nog geproefd hebben als thuis juryleden!) en kaapten de eerste prijs weg met een Chili Stout in de ‘So You Think You Can Brew’ wedstrijd. Deze uitslagen motiveerde het jonge koppel om hun bieren op de markt te brengen.
Omdat ze al hun bieren naar bepaalde 'Goden' wilden noemen zochten ze een gepaste naam voor hun brouwerij. Vriend Tim de Roeck stelde de naam ‘Totem’ voor omdat die naam een samenstelling is van meerdere Goden en Totem is in zowat alle talen hetzelfde woord. Doordat ze hun bier in grotere volumes op de markt wilden brengen klopten ze voor hun eerste bier aan bij Brouwerij Anders. Voor de twee volgende bieren 'Etznab en Chac deden ze beroep op de Moerkerkse brouwerij Bryggia. Het is de bedoeling om elke maand een nieuw brouwsel van 500 liter op de markt te brengen. Ondertussen hebben ze een nieuwe woonst met ruimte voor een brouwerij. Dus op termijn is de kans wel groot dat ze daar hun droom zullen kunnen realiseren.
Donkeramber bier met een gebroken witte schuimkraag.
Licht zurige neus. Met een heerlijk Lambiek aroma Lichte mout toetsen Appeltjes Tikje fruit Positief muffig Het zit allemaal in de neus!
Licht zurige aanzet Brett Lambiektoetsen komen opzetten. Aangename zuurheid en fijne hopbitterheid blijven aanhouden. Licht zurige droge afdronk Vloeit langzaam uit. Een verfijnde dorstlesser!
Een smaakvol eerlijk Belgisch bier uit West-Vlaanderen!
De reden voor mijn bewondering voor Seizoensbrouwerij Vandewalle is hun respect voor traditie! Zo worden hun bieren enkel gebrouwen tijdens het traditionele brouwseizoen, dat loopt van september tot mei. Ze werken enkel met streekgebonden grondstoffen zoals Poperingse hop en Veurnse krieken. Ook nemen ze de nodige tijd om hun bieren te laten rijpen net zoals hun voorouders het deden. Toch levert hun kleinschaligheid unieke en seizoensgebonden bieren op. In het kort : alle bieren zijn gebrouwen met heel veel kennis van zaken. Brouwer Chris Vandewalle & Karel brengen momenteel vier bieren op de markt. ‘Reninge Bitter Blond’, ‘Reninge Oud Bruin’ Reninge Krieken Rood en Reninge Bitter Blond à Lambiek. Om hun bierproductie te verhogen hebben ze een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen, zodat ze per dag nu 400 liter bier kunnen produceren. Door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten kan de houten vatlagering worden uitgebreid tot 2.000 liter. Alle inspanningen die ze leveren doen ze in functie van constante en goede kwaliteit. Hun bieren kregen de erkenning '100 procent West-Vlaams' alsook het kwaliteitslogo 'Belgische Hop' van de vzw Hop uit Poperinge. Tijdens een bezoek aan hun brouwerij laten ze op een boeiende manier en met de nodige tijd de bezoekers kennis maken met hun werkmethode. De proeverij is gekoppeld aan een kleine foodpairing.
Donker tot bijna zwart bier. Lichtbruine fijne schuimkraag.
We ruiken eerst een kruidigheid (Pepernota’s). Daarna worden we verwend met een licht koffie aroma. Tikje gebrand en droparoma’s
De aanzet is zoetmoutig. Karamel en koffie verwennen onze smaakpapillen. Chocolade. Tikje geroosterd. Zoete toetsen met een afwisselend lichte bitterheid. Voldoende evenwicht
Zoet-bittere afdronk.
We missen een beetje het zilte van een oesterstout. Lekker maar mocht toch iets meer body hebben!
Volvo-werknemer Jan Wauters (39) stampte in 2012 in bijberoep een eigen zaakje uit de grond waarbij hij zich toespitst op bierprojecten op maat. Hij kon het niet langer aanzien hoe de grote brouwerijen massaal biertjes op de markt gooien waardoor de consumenten door het bos de bomen niet meer zien! Op die manier propt de markt zich vol en is er binnenkort geen afzet meer te vinden voor kwaliteitsvolle bieren. Zijn project als Relatiebrouwer is heel eenvoudig. Niet de aanbieder maar wel de consument bepaalt de smaak voor occasioneel of langer te lanceren biertjes. Hij brouwt zelf het proefrecept op maat van de klant, om het daarna selectief uit te besteden aan een ambachtelijke kleine brouwerij. Zijn leidraad is originaliteit en kwaliteit! Jan Wauters gaat niet over één nacht ijs. Hij begon zeven jaar geleden met het bewerken van kant-en-klare bierkits. Met steun van een collega begon hij zelf te brouwen met granen om zo zijn eigen smaken te creëren. Hij kreeg enkele jaren geleden de hoogste score in een bierwedstrijd van de Lokerse Reynaertgilde. Dat was een extra aanmoediging om verder eigen recepten samen te stellen.' www.relatiebrouwer.beof tel. 0498-28.88.20.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19) - Enfant terriple oak aged - Lienne - Red King - Troubadour Imperial Stout - What the fuck.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19)
Enfant terriple oak aged (8,5%Alc.Vol.) Brouwerij De Leite– Ruddervoorde
Blond bier met witte schuimkraag. Veel koolzuur.
De neus is gistig Licht zurig Tikje citrus Brett Kruidige prikken
De aanzet is licht zurig Even wennen. Toetsen van citrus komen boven. appels Tikje hout (Invloed van eik) Het bier is zacht en vineus. Bittere afdronk Een bier met karakter!
Mooie rode kleur met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
De neus wordt verwend met een kersenaroma
De eerste slok is zurig Een mooie verdeelde zuurheid Kersensmaak Melkzuur Houtprikken Goed in balans Zure afdronk Een lekkere zomerse dorstlesser voor mensen die houden van zuur. Uitsluitend gebrouwen voor Bierhalle Deconinck.
De smaak is lekker Geroosterde mout Koffie Een aangename bitterheid Toetsen van karamel De afdronk is licht bitter Een goed gebalanceerd bier Topie!!!
What the fuck (7,0%Alc.Vol.) White Pony- Piove di Sacco Is gebrouwen geweest bij’t Gaverhopke- Stasegem
Wazig amberkleurig bier met grove witte schuimkraag.
Fruitige neus Citrus De mout dringt zich op in het aroma
De aanzet is moutig. Lichte wrange bitterheid Fruitige toetsen. Hoppig nu en dan licht zurige prikkels Droge afdronk.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig op dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar 'Tyr' als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes in eer en geweten bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (1)
Fientje – Stout Mokke – Wilde Bok
Fientje (6,5% Alc.Vol.) Naar een recept van Amateurbrouwer Peter De Munck Gebrouwen bij brouwerijDanny(Erpe-Mere)
lichtgeel bier met een lichte groene schijn witte schuimkraag.
De neus is moutig Gistig. Tikje kruidig
De eerste slok smaakt naar mout. Een lichte bitterheid komt naar boven. Een licht zuurtje prikt soms. Hop is aanwezig maar mocht naar ons gevoel nog ietsje hoppiger zijn zodat het bier nog meer body krijgt. De afdronk is licht bitter
De bedoeling van Peter is om het bier te laten degusteren door Jan en alleman en daar is hij best wel in geslaagd Een allemans vriend dus.
De naam van het bier is een eerbetoon aan zijn Oma Fientje die hem een mooie jeugd bezorgde. Peter is een bierfanaat in hart en nieren. Na talrijke bezoeken aan diverse bierfestivals besloot hij om samen met zijn echtgenote Ellen een kleine bouwinstallatie van 20 liter bij Brouwland (Beringen) aan te schaffen. Het bier werd geliefd en Peter besloot om het meer uitstraling te geven en te laten brouwen in grotere hoeveelheden. Hij ging aankloppen bij Danny Hoffelinck van Brouwerij Danny uit Erpe-Mere bekend van het bier Kwibus.
De neus ruikt een zoet aroma karamel tikje gebrand
De eerste slokken zijn zoet.
Karamel Tikje chocolade in de verte een lichtjes gebrande smaak. rozijntjes. Lichte bitterheid Een meer zoet dan bitter bier. Met dat verschil dat dit bier wel degelijk goed uitgebalanceerd is. Bij de afdronk blijft de lichte bitterheid aanhouden. Een lekker goed gebrouwen herfstbier!
Dit herfstbier was bronzen medaille winnaar 2015 op het onlangs gehouden PINT Bokbierfestival 2015 De Scheldebrouwerij is eigenlijk een Nederlandse brouwerij die zich heeft gevestigd in Meer (België). De bieren worden dan ook als Belgisch gecatalogeerd.
Aan het label kunt u in feite zien dat ze hun afkomst niet loochenen. Op al hun etiketten komen twee woeste mannen naar voor. Zij verwijzen naar de Nederlandse gemeente Bergen op Zoom die twee wildemannen in hun wapenschild draagt.
Bij het ruiken van het bier is het feest in de neus. Gebrande mouttoetsen Zwart geld drop van Haribo! Geroosterd
Ook de eerste slok heeft een gebrande smaak. Koffietoetsen Tikje chocolade Ook cacaopoeder Het bier is totaal niet agressief Het heeft een stabiele body met een mooie bitterheid. De mokke is stout maar ze kon nog stouter Al bij al : Wij houden van dit bier!
Welke bierfirma droomt niet van hun eigen brouwerij? Zo ook de mannen van Cabardouche uit Antwerpen. Zij willen dat de Scheldestad nog een stadsbrouwerij rijker wordt. Dat het menens is bewijzen hun bieren. Sedert het najaar van 2014 zijn er al drie bieren op de markt verschenen. Escort Deluxe - Blonde stoot en Stout mokke. Het idee ontstond toen ze de opleiding ‘Bierproever’ volgden bij Hans Bombeke. Ze blijven voorlopig verder dromen en hun bieren worden momenteel gebrouwen bij brouwerij Anders in Halen en brouwerij Pirlot in Zonhoven.
Beste bezoeker
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren. - Waregemse Winterwarmer - Den Drupneuze - Goliath Winter - Abbaye des Rocs Speciale Noel
Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren.
Op woensdag 30 december 2015 spoorde ik met de trein richting Waregem om van enkele Kerstbieren te genieten. De afspraak was aan de chalet van de Waregemse Bierfanaten. Het was trouwens al drie jaar geleden dat deze bierproeversclub nog een standje had aan de driuk bezochte ijspiste. Deze stond dit jaar op de grote markt in tegenstelling met andere jaren toen ze in het park van Baron Casier was opgesteld. Een verbetering? Ik denk van wel toch wat publieke belangstelling betreft, maar in het openbaar stadspark zeg maar 'de groene long van Waregem' had de Kerstmarkt net ietsje meer feestelijke uitstraling.
Geroen, Dominique en Voorzitter Sylvie waren de uitschenkers van dienst.
Aan de chalet waren tien Kerstbiertjes te proeven. Eigenlijk 11 als u de Stella Artois meetelde. Maar niet iedereen degusteert graag een lekker bier er zijn ook Kerstgangers die liever een pils drinken. Vandaar dit vreemde flesje tussen de Kerst-en Winterbrouwsels. De bieren werden zoals altijd met geoefende hand uitgeschonken in proefglaasjes van 10 cl. Ik proefde er 4 verschillende bieren en een paar keer dezelfde.
WBF’s Waregemse Winter Warmer Black IPA - 2015 (9,0%Alc.Vol) Recept Patrick Vervaeck en Marc Struif Gebrouwen door de Waregemse bierfanaten bijMicrobrouwerij Den Triest– Kapelle-op-den-Bos.
Ik begon met het bier waarvoor ik eigenlijk gekomen was (maar ook voor de vrienden natuurlijk). De Waregemse Winter Warmer (Ook drie w’s zoals bij de Witte Wijn Wijven van Sophie). Het is al de derde uitgave van dit winterbier die gebrouwen wordt t.g.v. het Winter Bierfestival in Vichte. Nu met medewerking van Patrick Vervaeck die samen met Marc Struyf het recept uitwerkten.
WWW is een donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag. Het aroma alleen is de moeite waard. Lichtjes floraal, mooi hoppig en een tikje karamel strelen de neus. De smaak gaat ongeveer dezelfde richting op. Licht hoppig, niet overdreven, zacht en mals. Goed in balans. Soms iets geroosterd. IPA is misschien ietsje overdreven maar toch een bier met voldoende karakter.
Mijn tweede biertje was Den Drupneuze van huisbrouwerij Den Tseut. Het bier werd onlangs weer op de markt gebracht en er werd veel belovend over gesproken. Ik ben eigenlijk fan van Den Tseut. Geen bieren voor beergeeks maar klassieke bieren die gebrouwen worden met heel veel liefde en geduld. Het wordt dringend tijd om Stefaan en Ria nog eens met een bezoekje te vereren.
Een donkeramber kleurig bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt een zoet karamel moutaroma met kruidige prikken. ook hier en daar een snuifje fruit. De smaak is zoet. Misschien ietsje te zoet voor mij. Wel aangenaam met een volle smaak. Lichte alcoholwarmte. Het heeft iets van een lichte brandewijn. Lekker maar een tweede kan mij niet meer bekoren omdat de smaak ietsje zou vervelen! Enige bitterheid had het bier meer schwung gegeven. Maar zeker niet slecht! Een Kerstbier om zeker te degusteren!
Het derde was een Waals Winterbier afkomstig uit één van de mooiste Henegouws brouwerijen. Alleen al de naam klinkt magisch. Kasteelbrouwerij des Géants gelegen in Irchonwelz. De brouwerij noemde haar eerste biertje Gouyasse. Maar de naam was iets te pieterig voor de grote reus. Ze veranderen de naam in Goliath om hun bier meer uitstraling te geven. Goliath klinkt krachtiger en ligt Internationaal beter in de mond dan de plaatselijke naam Gouyasse.
Koperkleurig bier met witte schuimkraag. De Waalse tradities kennende op gebied van Kerstbieren had ik een kruidig zoet bier verwacht. Niets is minder waar. Goliath Winter is licht fruitig en hoppig. Niet overdreven maar juist genoeg. De neus is moutig (Karamel) en licht zurig. Het degusteert vlot en is licht bitter. Maar veel valt er niet over te zeggen. Een gewoon lekker bier zonder al te veel Kerstallures.
Abbaye des Rocs was een van de eerste Waalse brouwerijen die ik heb bezocht. De brouwerij ligt tegen de Franse grens en bevind zich niet ver van het natuurpark "Parc naturel des Hauts-Pays in de Henegouwse Leemstreek. Doordat ze zich grotendeels richten op de export zijn de bieren moeilijk te vinden, tenzij in een gespecialiseerde drankenhandel. Daarom was ik blij dat dit Kerstbier in de chalet aanwezig was.
Donker kastanjekleurig bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt zoete karamel maar ook gedroogde donkere vruchten. Ja, een echt Kerstbier vertellen mijn smaakpapillen. Zoete mout, karamel. Opgelet zoet maar niet plakkerig en dit maakt het verschil met andere zoete bieren. Toetsen van chocolade komen naar boven. pruimpjes en ander donker fruit laten zich gelden. Ook een tikje alcoholwarmte laat zich smaken zonder zich op te dringen. Zoete afdronk. Een toppertje.
Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van. Gezellig dat wel maar soms te kitscherig! Maar hoe langer hoe meer verdringen streekbieren de glühwein en jenever. En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.
Het was terug een fijne namiddag met de bierfanaten in Waregem. Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien! Hopelijk knopen ze weer aan met deze jaarlijkse traditie.
Wachtend op de trein toch nog een fotootje van het station. Hier geen volk maar even romantisch !
Brouwerij De Brabandere investeert fors in 2016-2018
BROUWERIJ DE BRABANDERE INVESTEERT FORS IN 2016-2018
In aanwezigheid van Minister-President Geert Bourgeois stelde brouwerij De Brabandere op 21 december jl op een persbijeenkomst haar toekomstplannen 2016 - 2018 voor. Er komt een nieuw magazijn, een gloednieuwe hoogtechnologische bottelarij, twee nieuwe gisting-en lagertanks en er werden laatst 6 nieuwe foeders geplaatst. Kostenplaatje 15 miljoen euro. Deze investeringen zullen fundamenteel bijdragen tot een gestage groei van deze familiebrouwerij.
Op de foto : CEO Bert De Brabandere , Alain Top (Burgemeester van Harelbeke) Brouwmeester Chris Vanackere, Ignace De Brabandere, Minister-President Geert Bourgeois en Schepen Annick Vandebueri
Ignace De Brabandere De liefde voor het brouwen kent geen grenzen in dit familiebedrijf, waar innovatie telkens gestuurd wordt door kwaliteit.
Het zijn drukke tijden voor brouweri De Brabandere uit Bavikhove. Na de naamsverandering van het familiebedrijf in 2014, het binnenhalen van de prijs voor het beste product van het jaar in ‘de categorie bier’ met ‘Kwaremont’ en tevens verkozen te worden als beste pils met ‘Bavik Super Pils’, zijn de gepassioneerde brouwers in het tweede deel van dit decennium vastberaden om hun merken verder te valoriseren. De liefde voor het brouwen kent geen grenzen in dit familiebedrijf, waar innovatie telkens gestuurd wordt door kwaliteit.
Om een kwaliteitsvol en authentiek, afgewerkt product af te leveren streeft Brouwerij De Brabandere naar professionalisme in elke schakel van het productieproces. Het brouwen van sterke merken die op middellange termijn een sterke groei ondersteunen, is noodzakelijk om verder te kunnen investeren. Die belangrijke stap is reeds gezet en dit wordt duidelijk gesmaakt bij het publiek.
Brouwmeester Chris Vanackere geef uitleg over de brouwzaal.
Om in de toekomst aan een groter wordende vraag nog beter te kunnen antwoorden, wordt er de komende 3 jaar een budget uitgetrokken van 15 miljoen euro. De West-Vlaamse ondernemers focussen op hun sterktes en innoveren waar het nog beter kan. Om de nakende opportuniteiten te kunnen verwezenlijken is het noodzakelijk om na de heroriëntatie van de strategie bij de naamsverandering nu een 2e transformatie door te voeren met bijhorende investeringen in personeel en bedrijf.
Er komen twee nieuwe gisting-en lagertanks bij vertelde ons Brouwmeester Chris Vanackere
Inzetten op investeringen gestuurd door kwaliteit
Vooral op het gebied van productie en logistiek wordt daarom fors geïnvesteerd. De economie is aan het digitaliseren. Vader en zoon De Brabander zijn ervan overtuigd dat ook in de brouwsector digitalisering zijn vruchten zal afwerpen. De nakende investering in DrinkIT, met als doel de bedrijfsprocessen beter te beheersen, zal van De Brabandere een professionelere, snellere en flexibelere organisatie maken nodig om margegroei en verdere investeringen te ondersteunen. Het implementeren van dit nieuwe ERP pakket (ERP = Enterprise Resource Planning) is een belangrijke tool die hen de nodige professionaliteit zal garanderen. Verder zal de stock ondergebracht worden in een volledig nieuw magazijn waarin ze zullen kunnen werken met digitale scanners. Op die manier verbeteren ze de traceability van hun stock en zullen ze een betere leverservice garanderen.
Een volledig nieuwe bottelarij in opbouw.
Het beschikken over de best beschikbare technologie is cruciaal ter ondersteuning van de ambitieuze groei-en investeringsplannen van Brouwerij De Brabandere. Het kroonjuweel van dit investeringsplan is dan ook een gloednieuwe, hoogtechnologische bottelarij. De geplande multifunctionele afvullijn, met een capaciteit van 35.000 flessen/uur, zal zorgen dat al hun producten op één en dezelfde lijn zullen kunnen geproduceerd worden en dit aan een veel hoger rendement. Wat een enorme toename zal betekenen in productieflexibiliteit. Het wassen, inspecteren, vullen en etiketteren zal dus nog effectiever en efficiënter verlopen. Maar vooral de combinatie van capaciteit, flexibiliteit en packaging mogelijkheden maken dat deze bottelarij uniek zal zijn in België.
Het nieuwe magazijn.
Eveneens in de pipeline is de omschakeling naar een volledig geautomatiseerde filtratie op basis van een dubbele centrifuge, om de kwaliteit en smaakstabiliteit nog verder te optimaliseren.
Bert De Brabandere in gesprek met Laurent Lacroix zaakvoerder van Foudrerie François. Dit is de firma die de eiken vaten levert en is gevestigd in Brive La Gaillarde - France
Tot slot investeert de brouwerij ook in twee nieuwe gisting- en lagertanks van 1.000HL, noodzakelijk omwille van de focus op authentieke recepten waaraan zij zich vastpinnen. ‘Bavik Super Pils’ zal dan ook 1 maand lang gisten en lageren in deze cylindroconische tanks. Ook zijn er onlangs 6 nieuwe foeders bijgeplaatst voor het rijpen van de ‘Petrus Sour Beers’, een unieke collectie zure bieren die naar vrije wil door de consument verder versneden kunnen worden.
Ook aanwezig is de Belgische ondernemer Willy Naessens eigenaar van ‘Willy Naessens Industriebouw’ een bouwbedrijf gespecialiseerd in het bouwen van KMO , Logistieke, Retail en vele andere in zowel beton- en metaalstructuren. Zijn firma bouwde de nieuwe magazijnen.
Brouwerij De Brabandere is er steevast van overtuigd dat deze belangrijke investeringen fundamenteel zullen bijdragen tot een gestage groei van hun onderneming waar ook hun medewerkers positiever zullen uitkomen. De productiviteit zal stijgen mits een goede opleiding en opvolging. Deze duurzame bedrijfsvoering vormt volgens de familie De Brabander de toekomstige structuur naar waar hun familiebedrijf zal evolueren en is tevens de beste garantie voor continuïteit en tewerkstelling in de brouw sector.
Minister-President Geert Bourgeois tapt een verse pils uit de tapkraan van de kikker. Deze kikker is een geschenk van het personeel van de brouwerij.
Donkerbruin bier met beige schuimkraag. De schuimkraag blijft tot het einde.
Aroma van gebrande mout. Chocolade en cacaopoeder.
De eerste slok is verdorie lekker. Gebrande smaak. Bittere toetsen. Geroosterde prikken. alles op een stevige body. Mooi evenwicht. Droge afdronk. Een bier waar mijn smaakpapillen van houden. Ondanks dat het een donker bier is mag het gerust fris gedegusteerd worden.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag. Floraal aroma. Citrustoetsen. Soms komt er in het aroma een geurtje van zeepsop of iets dat er gelijkt.
De aanzet is fruitig. Licht kruidige invloeden. Het bier heeft soms een zeepsmaak. Er is ook geen evenwicht. Dit bier kan mij absoluut niet bekoren. Jammer.
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkop. Aroma van zoethout. Cacaoprikken. Fruitige flitsen.
Geroosterde mout te proeven bij de eerste slok. Chocoladesmaakjes komen piepen. Gebrand. Karamel. Toetsen van zoethout laten zich gelden. Droge bittere afdronk. Chocolade in de mond. Lekker smakelijk bier!
De aanzet is lekker. Een zacht zoet begin. Moutig met fruitige toetsen wisselen elkaar af. In de achtergrond een geringe bitterheid. Toetsen van perzik komen nu en dan uw smaakpapillen verwennen. Een lichte hopbitterheid in de achtergrond komt na een tijdje aanzwellen. Zoet bittere afdronk. Een voortreffelijke biotripel. Dit bier is een éénmalig brouwsel en dit voor het 20-jaar bestaan van Bierclub Poperinge. Wie weet komt er nog een vervolg?
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Van alle in het wild levende dieren die God gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan Eva: "Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?" "We mogen de vruchten van alle bomen eten," antwoordde de vrouw, "behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten of ze zelfs maar aan te raken; doen we dat toch, dan zullen we sterven." "Jullie zullen helemaal niet sterven," zei de slang. "Integendeel, God weet dat jullie de ogen zullen opengaan zodra je daarvan proeft, dat jullie dan als goden zullen zijn en kennis zullen hebben van goed ... en kwaad."
Genesis 3:1-5
Een eigenaardig inleiding om de twee volgende bieren te bespreken. Inderdaad…Maar deze tekst is te vinden op de website van Koen (Hugel) Hugelier. Niet voor niets noemt zijn bierfirma ‘De zeven zonden’ Deze zonden inspireren deze creative ambachtelijke brouwer in die mate dat hij ze vertaald in bier.
Eindelijk begon het zo : Voor de geboorte van zijn dochter Soete leek het leuk om in plaats van doopsuiker een eigen gebrouwen biertje aan familie en vrienden te kunnen geven. Aangezien Koen niet getrouwd is, kwam hij op het idee om het bier Luxuria naar de zonde onkuisheid te gaan noemen. Zo is het concept ontstaan om bier te maken geïnspireerd op de zeven zonden, elk met een eigen karakter, stijl en uitzonderlijke smaak,’.
Ook de twee bieren die hij brouwde in collaboration brew met brouwerij Gulden Spoor (Gullegem) en de Amerikaans brouwerij Shubros (San Ramon, CA) en die hij onlangs presenteerde op het Streekbierenfestival van Zwevegem 2015 hebben betrekking opzijn voorliefde voor religies.
Koen Hugelier
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten.
Koen Hugelier (°1976) woont met zijn vrouw Ilse en 2 kindjes in Kortrijk. Hij genoot een dubbele opleiding als medisch en farmaceutisch laborant aan de Hogeschool Gent en Hogeschool West-Vlaanderen en werkte een 10-tal jaar in laboratoria van de UGent. In 2006 ruilde Koen het laboratoriumwerk in om zijn toenmalig bijberoep als entertainer uit te bouwen. Hij kreeg de bier-microbe te pakken via de cursus Zythologie in Syntra West Kortrijk, en al gauw werd Koen een gepassioneerd bierliefhebber en hobbybrouwer.
Koen is momenteel docent drankenkennis en foodpairing aan Syntra West en Syntra Midden-Vlaanderen.
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten. Daarnaast zal zijn ervaring als entertainer en creatieve duizendpoot zeker van pas komen om de bezoekers rond te leiden en hen wegwijs te maken in de brouwerij.
Which side do you prefer :
Angels & Demons
Angels 3,5% Alc.Vol.
Blond bier met witte schuimkraag
De neus verrast ons met een mooie fruitigheid. Florale toetsen van citrus.
De eerst slok heeft een licht bittere smaak. Hoppig Ook in de smaak een florale toets met pompelmoes prikken. De bitterheid blijft voortduren. Alles perfect in evenwicht Kurkdroge afdronk. Licht in alcohol en toch heel veel smaak!
De verbeelding?
Demons 11,0% Alc.Vol.
Donker bier met lichtbruine schuimkraag.
Een heerlijk koffiearoma Geroosterde mout Donker chocolade toetsen.
De aanzet is heel lekker! Geroosterde smaak Toffee toetsjes Een tikje aards Allemaal gedoseerd Zoet Chocolade Lichte bitterheid in de achtergrond
De nieuwste telg in de “Botanical-lambics” familie - Lindemans BlossomGueuze
De nieuwste telg in de “Botanical-lambics” familie
“Lindemans BlossomGueuze”
Dat Lambiek een heel dankbaar bier is om creatief mee om te gaan bewijs Familiebrouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. Hun ‘SpontanBasil’ een oude geuze gemacereerd met verse basilicum is pas uitgebracht of ze komen al met een nieuwe geuze op de markt. Op de onlangs gehouden Horecabeurs 2015 in Gent stelden ze hun nieuwe Lindemans ‘BlossomGueuze’ voor aan de pers. Een oude geuze met een twist die deze keer met vlierbloesem gemaakt werd. Het resultaat is alweer een zeer eigenwijs bier, perfect voor foodpairing of als aperitief.
Twee vroegere creaties van Lindemans Spontanbasil en Cuvée René
“Het grote succes van de SpontanBasil was een beetje onverwacht”, sprak Geert Lindemans, afgevaardigde Bestuurder van Brouwerij Lindemans. Het zette ons aan het denken over welke kruiden of botonicals er nog goed zouden passen bij een zurige, oude geuze. Met de vlierbloesem zijn we voor een iets subtieler smaak gegaan. We zijn ervan overtuigd dat onze BlossomGueze daarmee nog een tikkeltje toegankelijker is geworden.”
BlossomGueze
BlossomGueze is een assemblage van 2 tot 3 jaar lambiek op hout gerijpt, versneden met lambiek van 12 maanden en vlierbloesem. Na hergisting in de fles heeft deze geuze een gouden kleur en combineert het de zure smaak van lambiek met de natuurlijke en frisse aroma’s van vlierbloesem.
Het is het ideale aperitief, perfect te combineren met verschillende gerechten. Het werd een beperkte editie van 10.000 flessen. Ze zijn te verkrijgen bij de beste drankenhandelaars en horecazaken.
Geert Lindemans
Design
“Zoals al onze lambiekbieren zit ook de BlossomGueze in een champagnefles, verzegeld met kurk en kroonkurk”, zegde Dirk Lintermans, neef van Geert Lindemans en tevens Afgevaardigd bestuurder. “We kregen bij onze SpontanBasil ook veel complimenten over het design van onze fles. Dus hebben we ons best gedaan om voor de nieuwe Blossomgeuze een even mooi fles te maken!”.
Na de voorstelling konden we enkele hapjes proeven die perfect pasten bij de bijzondere smaak van deze nieuwe geuze. Ze werden klaar gemaakt door Thoma Locus, chef eigenaar van het uitstekende sterrenrestaurant Bistro Margaux
Thoma Locus, chef van sterrenrestaurant Bistro Margaux
Thomas leerde de kneepjes van het vak bij tal van gerenomeerde chefs waaronder Sergio Herman, Martin Berasatagui, Michel Coppens en Jean-Pierre Bruneau.
Slechts 1 jaar na de opening van Bistro Margaux kreeg Thomas al zijn eerste Michelin ster. Het daaropvolgende jaar kreeg hij de titel ‘Jonge Topchef van het jaar’ van Gault&Millau.
De lekkere hapjes die bij de Blossomgeuze werden geserveert.
Dirk en Geert Lindemans met tussen hen in sterren chef Thomas Locus (Sterrenrestaurant Bistro Margaux - St. Martens-Bodegem).
Nog twee Geuzefans! Roel Vanderstukken (Familie) en Johan Wanne Madalijns (Voorzitter van de Lambikstoempers)
De neus bied eerst een pilsaroma. Licht hoppig daarna een tikje fruit.
De eerste slok bied een frisse smaak. Een mooie bitterheid doet zijn intrede Droog en scherp. Af en toe enige Citrusprikken. Mooi evenwicht Fruitig toetsen Om af te sluiten een Bittere droge afdronk.
Een lekkere abieritief.
Big Bang (9,0%Alc.Vol.) BrouwerijGulden Spoor– Gullegem ism met bierfirmaHugel
Zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
Scherpe geur van geroosterde mout streelt de neus. Diep een snuifje chocolade.
De eerste slok is een smaaksensatie. een smaak van Roodhoofd (Bruine spekjes - Ook Arabiertjes genoemd). Een festival van smaken : Chocotoffee Zwarte koffie. Geroosterde prikken. Aardse tinten. Nu en dan een zoet smaaktintje die afwisseling brengt. Mooie uitgeballanceerde bitterheid. Ook in de afdronk een droge bitterheid.
De neus bied ons een aangename citrusgeur. Moutige prikken. Fruitig en hoppige aroma’s.
Ik verwachtte in mijn eerste slok een fruitige smaak maar een bitterheid nam er de bovenhand. Kruidige toetsen. Tikje aards. Toch af en toe een hoppig citrus toetsje. En toch ontbreekt er wat boddy. Het bier zou op de duur kunnen vervelen. bittere afdronk. Een beetje saai?
De eerste slok is licht moutig Een tikje gist Prikje tofee Fruitig. Zoet. Mooi in evenwicht. Een licht bittere afdronk
Een allemans vriend. Een toeristisch biertje.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Bourgogne des Flandres - Legendarisch bier van gemengde gisting keert terug naar zijn Brugse roots
Bourgogne des Flandres
Legendarisch bier van gemengde gisting keert terug naar zijn Brugse roots
Vooraleer naar de Gentse Horecabeurs te reizen spoorde ik maandag 16 november 2015 's morgens vroeg eerst naar Brugge. Ik was er uitgenodigd op een plaats waar opnieuw geschiedenis werd geschreven.
Brugge om 09h00 s'morgens in november. Alles is nog rustig. Nog geen toeristen te bespeuren. Wat kan de stilte toch mooi zijn!
Dank zij Anthony Martin doet het bier 'Bourgogne des Flandres' na bijna 60 jaar opnieuw zijn intrede in Brugge. Bruggeling Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer van Bourgogne des Flandres, zal namelijk die morgen de eerste officiële Bourgogne des Flandres op de zolder van de nieuwe stadsbrouwerij brouwen. Ik was maar al te blij dat ik dit plechtig moment mocht meemaken.
De Kartuizerinnenstraat waar de brouwerij gelegen is.
De binnenkoer van de brouwerij gevestigd in het voormalige OCMW-gebouw
Voor de vroege genodigden was er een heerlijk ontbijt voorzien.
De prachtige brouwerij in rood koper vervaardigd bijCoEnCouit Oostkamp.
Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer van Bourgogne des Flandres; Thomas werd de voorbije jaren door middel van een intensieve opleiding bij brouwerij Timmermans klaargestoomd om deze belangrijke taak op zich te nemen.
Thomas en tweede brouwer Edward Martin. In het midden - Anthony Martin CEO John Martin
“Een brouwerij op de zolder, dat moet een unicum zijn. En een oud Brugs bier terug tot leven wekken met zicht op het Belfort nog meer!”, aldus Anthony Martin, CEO van John Martin. ”Onze brouwer Thomas Vandelanotte zal in afwachting van de officiële opening voor het publiek samen met Edward Martin vandaag het eerste brouwsel maken. Zodra de brouwerij opengaat voor het publiek kunnen ook de Bruggelingen en bierliefhebbers van over de hele wereld het brouwproces live volgen. Ze zullen letterlijk over Thomas’ schouder kunnen kijken. Wanneer hij aan het brouwsel hop toevoegt zullen ze zelfs de wonderlijke aroma’s van verse hop kunnen opsnuiven”.
Thoma en Edward zullen mensen ontvangen voor rondleidingen Het zal een atypische brouwerij zijn. De bezoekers kunnen met de brouwers spreken. De beide brouwers spreken elk 4 talen zelfs een klein beetje Chinees
Anthony Martin (John Martin) en Lambiekbrouwer Willem Van Herreweghen (Timmermans)
De naam “Bourgogne” verwijst naar de Bourgondische tijd waarin Brugge op de voorgrond stond Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in de Belgisch biertraditie. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Bij Bourgogne des Flandres wordt een bruin bier van hoge gisting gemengd met lambiek van brouwerij Timmermans.
Een belangrijk moment! De eerste hoppegift.
Dit spontane gistingsbier geeft de Bourgogne des Flandres een friszurige toets. Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 vol% alcohol bevat, is dit edele bier heel volmondig van smaak. Het gebrouwen bier zal met een kleine tankwagen overgebracht worden naar brouwerij Timmermans waar het daar versneden zal worden met lambiek. De jaarproductie word geschat op 2.500 hectoliter.
Anthony Martin kocht namelijk het voormalig OCMW-gebouw in 2012, om er een nieuwe stadsbrouwerij in onder te brengen. In juni van dit jaar werd de brouwinstallatie op spectaculaire wijze met een kraan over de Dijver getild en op de zolder geïnstalleerd. Brouwerij Bourgogne des Flandres zal in het voorjaar van 2016 de deuren openen voor het publiek.
Hij waakt over de brouwerij!
CEO Anthony Martin met enkele genodigden op het dak van de brouwerij.
De brouwerij ligt in het centrum van de Brugse binnenstad. Aan de ene kant de reien en aan de andere kant het Belfort, de Kathedraal en de O.L.Vrouwenkerk.
Mooi zicht op de binnenkoer.
Langs de kant van het degustatielokaal liggen de Reien.
John Martin is sedert 1909 gevestigd in België en is bekend van zijn brede waaier speciaalbieren, o.a. Gordon Finest Beers, Guinness, Martin’s Pale Ale, Bourgogne des Flandres, Timmermans en Waterloo. In totaal telt de John Martin-portfolio meer dan 65 exclusieve bieren. Sinds 2004 wordt John Martin NV geleid door Anthony Martin. Met de creatie van Anthony Martin’s ‘Finest Beer Selection’ verdubbelde het bedrijf zijn omzet.
Na de persconferentie werden we beneden in het degustatielokaal verwacht. Lekkere hapjes stonden op ons te wachten!
Het gezellige degustatielokaal.
Een ideaal aperitiefbier !
Brugse roots
Bourgogne des Flandres bestaat reeds sinds 1911. Het werd vroeger gebrouwen door de familie Van Houtryve in de Brugse brouwerij Den Os. Op een bepaald moment brouwden zelfs twee Brugse brouwerijen het bier terzelfdertijd: Pierre Van Houtryve in Den Os en zijn broer Etienne Van Houtryve in Brouwerij La Marine. Na 6 generaties sloot Pierre Van Houtryve In 1957 de oorspronkelijke brouwerij Den Os in de Raamstraat.
Toch bleef Bourgogne des Flandres bestaan. Zijn zoon Michel bracht het paradepaardje van de familiebrouwerij onder bij de familie Verhaeghe uit Vichte. In de jaren tachtig kwam Bourgogne des Flandres uiteindelijk terecht in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij John Martin. Tot voor kort herinnerden alleen de kelders van ‘t Bourgondisch Cruyce en wijnhandel Feys-Vanacker nog aan dat Brugse brouwersverleden, maar daar is dus nu verandering in gekomen. Brouwerij Verhaeghe verving Bourgogne des Flandres door Duchesse de Bourgogne.
Vroeger was het bierlandschap ondenkbaar zonder de talrijke volkscafés die deel uitmaakten van het Vlaams patrimonium.. In elk dorp prijkten er wel een paar. Ze waren en zijn nog steeds alledaagse oorden van verpozing en vermaak. Eentje die al jaren deel uitmaakt van dit bijzonder erfgoed is café De Helleketel.
Aan publiciteit niets te kort!
Van uit de hoppestad Poperinge via de steile Helleketelweg en de Vuile Seulestraat fietsten Annemie en ik op een warme nazomer dag naar dit authentiek cafeetje gelegen aan de rand van het Helleketelbos. Het is knap lastig dat wel, maar de inspanning wordt dan ook beloond met panoramische zichten op een prachtig golvend heuvellandschap. ‘Helle’ betekent heuvelflank en ‘ketel’ verwijst naar een laagte onderaan zo’n flank.
We buigen eventjes af van de weg en rijden via de Stoppelweg naar de Fazantenheuvel. Dit is één van de hoogste punten van het nabijgelegen brouwersdorp Watou (62 m). Daar bevindt zich een oriëntatietafel (geplaatst op 30 april 2000) die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt. De stilte, het lichtjes suizen van de wind en het mooie uitzicht is voor ons toch eventjes genieten van moeder aarde.
Annemie op de Fazantenheuvel.
Na nog een kleine korte inspanning geleverd te hebben duikt voor ons het cafeetje op. De Helleketel is gelegen zoals reeds geschreven aan de rand van het Helleketelbos in het gehucht 'de vuile seule'. Dit landelijk volkscafé is waarschijnlijk één van de oudste cafeetjes (1895) uit de streek. De locatie is een verademing voor wie alle zorgen uit de hedendaagse tijd even wil opzij zetten. U mag honderdmaal aan de voordeur duwen om binnen te geraken, het zal u echter niet lukken. Vanuit het café riepen stemmen ons dat we via de achterdeur moesten binnenkomen.
De Helleketel, mooi in zijn eenvoud.
Zogezegd zo gedaan. Via een kleine terras betraden wij het heiligdom. We konden er niet naast kijken, de tijd bleef hier echt stilstaan. Antiek meubilair, oude volksspelen, beelden van trollen en andere prularia nemen heel veel plaats in beslag. We moesten ons een weg banen naar de gelagzaal.
Eventjes een weg banen.
Een van de vaste stamgasten!
Hier nog altijd geen tapkranen aan de toog. Alle bieren staan in de koelkast. De stamgasten komen gewoon binnen en nemen een biertje en rekenen af aan de toog.
Vaste stamgasten en enkele fietsers bevolkten het café
De IJzerbode een tikje leesplezier op tafel
Wij laten ons bedienen en kiezen (alhoewel de zaak bekend is om zijn huisgemaakte Picon met blond of donker bier) tussen de Poperingse bieren en enkele andere streekbieren voor het Helleketelbier van Brouwerij De Bie. Helaas was het niet meer voorradig. Dan maar een zatte Bie van dezelfde brouwerij.
U moet weten beste lezers dat brouwerij De Bie (momenteel gevestigd in Wakken) in 1992 begonnen was op 200 meter van dit cafeetje. Daar stroomden hun klassiekers Zatte Bie, Hellekapelle en Helleketelbier voor het eerst uit de ketels van hun huisbrouwerij.
Jammer voor ons maar Lena Masson de bazin was niet aanwezig. De herberg wordt reeds door de derde generatie Masson uitgebaat. De Helleketel is een uitzonderlijke plaats. U houdt ervan of niet. Een plaats die u best eens moet bezoeken met vrienden of familie en waar u moet genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt. Een lekker streekbiertje verhoogt nog meer het genot. Maar opgepast! De terugweg duurt precies even langen en is even steil als de heenweg!
Het buitenterras.
Ik prefereer de hemel omwille van het klimaat, maar de hel omwille van het gezelschap.
Marc Twain
Landelijk volkscafé De Helleketel Vuileseulestraat 6 8978 Watou 057/38.80.35 Van uit het café kunnen huifkarrentochten ingericht worden
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16) - Dronken Put - Duvel Tripel Hop 2015 Equinox - Monsieur Rock - Oud Bruin - Two Faced Jack
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16)
Dronken Put (8,0%Alc.Vol.) Brouwerijhuurder : De Kustbrouwerij - Middelkerke Gebrouwen bijDeca Sevices(Woesten)
Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag
Een aroma van karamel Lichte alcohol in de neus
De aanzet is zoet Moutige toetsen. Karamel Chocolade Fruitige banaanprikje Het bier heeft een lichte rokerige smaak Enige bitterheid in de achtergrond Alcoholwarmte Evenwichtig bier Niet slecht Maar mocht toch nog een beetje meer karakter hebben. Een allemans vriend.
Duvel Tripel Hop 2015 Equinox (9,5%Alc.Vol.) Duvel Moortgat– Breendonk
Helder licht geel bier met een mooie romige schuimkraag Mooie koolzuurstroming
Heerlijk parfum van hop. Citrus toetsen Fruitig Tikje gist De eerste slokken zijn fris Hoppig Fruitig Alles verpakt in een mooie bitterheid Een mooie mout dosis brengt evenwicht Tikje peper Lange bittere afdronk Lekkere kanjer van een bier
Licht geel bier met een witte schuimkaag Die na een tijdje volledig verdwijnt.
Granig en kruidig aroma. Citrustoetsen Sinaasprikjes.
Een moutige aanzet. Licht fruitig. Soms een pilssmaakje? Vervelend met weinig body Droog mondgevoel. Bittere nasmaak. Eerlijk? Ik had er meer van verwacht.
Roodbruin bier Gebroken witte schuimkraag De neus is azijnzurig Prikje balsamico Groene appeltjes Tikje hout.
Zure aanzet van kersen Granny smith toetsen Beetje aards soms een tikje Karamel Mooi uitgebalanceerd Droge zure afdronk. Lekker bier voor liefhebbers van zuur!
Two Faced Jack (12,0%Alc.Vol.) BrouwerijHet Nest– Turnhout Gebrouwen bij brouwerijAnders– Halen Een blended van Klaveren tien en Schuppen Boer
Donkerbruin tot zwartkleurig bier met beige schuimkraag. De neus wordt geconfronteerd met een aroma van rode wijn. Ook prikken van oude port.
De smaakpapillen worden verwend met een smaak van likeur Geroosterde mout Ook in de smaak komen prikken van rode wijn. Bitter speelt een spel met zoet. Tikje fruitigheid. Lekker! Een heerlijke alcoholwarmte laat zich nu en dan gelden. E en warme licht bittere afdronk. Een serieuze klepper waar ik echt van hou.
Brouwerij Het Nest beschikt nu over een eigen brouwerij!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik enkel beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Met Babylone, gaat Brussels Beer Project « Back to the future » 7,000 jaar geleden, in Babylon, ontdekten ze toevallig een geweldig drankje op basis van vergist brood. Een paar duizend jaar later, in Brussel, vinden we de Babylone terug, een bier <> met Chinook, die niet verlegen is zijn bitterheid tentoon te spreiden. Ze zeggen dat een bier gelijkstaat aan 2 sneetjes brood - bij het Babylone bier is dat volgens de brouwers volledig waar!
Koperkleurig helder bier met een romige gebroken witte schuimkraag
De neus bied bittere toetsen Hoppige aroma’s
Bij de eerste slok worden de smaakpapillen geconfronteerd met een hevige bitterheid Een matige caramoutsmaakje komt even naar boven. De bitterheid blijft aanhouden. De smaak gaat één richting uit. Toch een prikje kruidigheid Droge bittere afdronk
Verborgen bitterheid? Voor de bittergemeenschap!
Heer van Biesen (6,2%Alc.Vol.) De Proefbrouwerij– Lochristie Gebrouwen voor de 13 heren. - 100 % Brettanomices
Goudblond bier met een romige witte volle schuimkraag Mooie doorlopende koolzuurpareling
De neus ruikt brett (wilde gist)
De eerste slok is meteen zoet Moutig Lichte oude geuze smaak (Brett)
Maar in het geheel niet zo zuur. aanwezigheid van een minieme fruitsmaak. Heel mals bier met voldoende evenwicht Droog Droge bittere afdronk
Leffe Royale Whitbread Holding (7,5%Alc.Vol) AB InBev– Leuven
Donkerblond helder bier met een witte romige schuimkraag.
De neus heeft een zoet aroma Moutig Granig Met een licht zuur trekje
Zoete aanzet toetsen van gerookte hesp Lichte bitterheid in de achtergrond. Meer hop zou het bier in de hoogte drijven Mist heel veel karakter maar ook niet zo slecht. Allemans vriend
Met L’ensemble zoekt Roland Mengerink de grens op. Niet alleen de grens van het maximaal haalbare, want 13% Alc.vol is extreem zwaar voor een volmoutbier. Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen, geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Mede daardoor brouwt hij dit bier slechts éénmaal per jaar en komt het op de markt als het winterseizoen aanbreekt. Een perfecte begeleider van de kerstdagen! Heerlijk verwarmend. Stijl: Barley wine (winterbier)
Donkerbruin bier met rode schijn. Gebroken witte schuimkraag
Zoet aroma streelt de neus. Aroma van portotoetsen
Aardse prikjes
De eerste slok tovert een glimlach op mijn mond
Een zoete zwoele smaak met een lichte bitterheid op de achtergrond warme alcohol.
Moutig Een tikje aanwezigheid van hout. rood fruit – pruimpjes. Toetsen van karamel
Rode wijn – aperitiefsmaak Een smaakfestijn
Leuven Innovation Festival beer (8,0%Alc.Vol.) Hof ten Dormaal– Tildonk Limited Edition. Gebrouwen voor het Leuven Innovation Bierfestival.
Oranjekleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is zurig Fruitig met een tikje abrikoos en citroen.
De smaak is zoet Soms wat lijmtoetsen (eigenaardig) Hout Tikje rokerige smaak De aanwezige zuurheid blijft aanhouden maar is niet gecompliceerd Halfdroge zure afdronk.
Aangenaam bier die na enkele slokken ten volle tot zijn recht komt.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de hierboven bierbesprekingen de smaaksensatie die ik beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.