Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
17-12-2015
Angels & Demons
Angels & Demons
Van alle in het wild levende dieren die God gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan Eva: "Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?" "We mogen de vruchten van alle bomen eten," antwoordde de vrouw, "behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten of ze zelfs maar aan te raken; doen we dat toch, dan zullen we sterven." "Jullie zullen helemaal niet sterven," zei de slang. "Integendeel, God weet dat jullie de ogen zullen opengaan zodra je daarvan proeft, dat jullie dan als goden zullen zijn en kennis zullen hebben van goed ... en kwaad."
Genesis 3:1-5
Een eigenaardig inleiding om de twee volgende bieren te bespreken. Inderdaad…Maar deze tekst is te vinden op de website van Koen (Hugel) Hugelier. Niet voor niets noemt zijn bierfirma ‘De zeven zonden’ Deze zonden inspireren deze creative ambachtelijke brouwer in die mate dat hij ze vertaald in bier.
Eindelijk begon het zo : Voor de geboorte van zijn dochter Soete leek het leuk om in plaats van doopsuiker een eigen gebrouwen biertje aan familie en vrienden te kunnen geven. Aangezien Koen niet getrouwd is, kwam hij op het idee om het bier Luxuria naar de zonde onkuisheid te gaan noemen. Zo is het concept ontstaan om bier te maken geïnspireerd op de zeven zonden, elk met een eigen karakter, stijl en uitzonderlijke smaak,’.
Ook de twee bieren die hij brouwde in collaboration brew met brouwerij Gulden Spoor (Gullegem) en de Amerikaans brouwerij Shubros (San Ramon, CA) en die hij onlangs presenteerde op het Streekbierenfestival van Zwevegem 2015 hebben betrekking opzijn voorliefde voor religies.
Koen Hugelier
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten.
Koen Hugelier (°1976) woont met zijn vrouw Ilse en 2 kindjes in Kortrijk. Hij genoot een dubbele opleiding als medisch en farmaceutisch laborant aan de Hogeschool Gent en Hogeschool West-Vlaanderen en werkte een 10-tal jaar in laboratoria van de UGent. In 2006 ruilde Koen het laboratoriumwerk in om zijn toenmalig bijberoep als entertainer uit te bouwen. Hij kreeg de bier-microbe te pakken via de cursus Zythologie in Syntra West Kortrijk, en al gauw werd Koen een gepassioneerd bierliefhebber en hobbybrouwer.
Koen is momenteel docent drankenkennis en foodpairing aan Syntra West en Syntra Midden-Vlaanderen.
Koen werd in september 2013 de brouwer van Brouwerij Kazematten. Daarnaast zal zijn ervaring als entertainer en creatieve duizendpoot zeker van pas komen om de bezoekers rond te leiden en hen wegwijs te maken in de brouwerij.
Which side do you prefer :
Angels & Demons
Angels 3,5% Alc.Vol.
Blond bier met witte schuimkraag
De neus verrast ons met een mooie fruitigheid. Florale toetsen van citrus.
De eerst slok heeft een licht bittere smaak. Hoppig Ook in de smaak een florale toets met pompelmoes prikken. De bitterheid blijft voortduren. Alles perfect in evenwicht Kurkdroge afdronk. Licht in alcohol en toch heel veel smaak!
De verbeelding?
Demons 11,0% Alc.Vol.
Donker bier met lichtbruine schuimkraag.
Een heerlijk koffiearoma Geroosterde mout Donker chocolade toetsen.
De aanzet is heel lekker! Geroosterde smaak Toffee toetsjes Een tikje aards Allemaal gedoseerd Zoet Chocolade Lichte bitterheid in de achtergrond
De nieuwste telg in de “Botanical-lambics” familie - Lindemans BlossomGueuze
De nieuwste telg in de “Botanical-lambics” familie
“Lindemans BlossomGueuze”
Dat Lambiek een heel dankbaar bier is om creatief mee om te gaan bewijs Familiebrouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. Hun ‘SpontanBasil’ een oude geuze gemacereerd met verse basilicum is pas uitgebracht of ze komen al met een nieuwe geuze op de markt. Op de onlangs gehouden Horecabeurs 2015 in Gent stelden ze hun nieuwe Lindemans ‘BlossomGueuze’ voor aan de pers. Een oude geuze met een twist die deze keer met vlierbloesem gemaakt werd. Het resultaat is alweer een zeer eigenwijs bier, perfect voor foodpairing of als aperitief.
Twee vroegere creaties van Lindemans Spontanbasil en Cuvée René
“Het grote succes van de SpontanBasil was een beetje onverwacht”, sprak Geert Lindemans, afgevaardigde Bestuurder van Brouwerij Lindemans. Het zette ons aan het denken over welke kruiden of botonicals er nog goed zouden passen bij een zurige, oude geuze. Met de vlierbloesem zijn we voor een iets subtieler smaak gegaan. We zijn ervan overtuigd dat onze BlossomGueze daarmee nog een tikkeltje toegankelijker is geworden.”
BlossomGueze
BlossomGueze is een assemblage van 2 tot 3 jaar lambiek op hout gerijpt, versneden met lambiek van 12 maanden en vlierbloesem. Na hergisting in de fles heeft deze geuze een gouden kleur en combineert het de zure smaak van lambiek met de natuurlijke en frisse aroma’s van vlierbloesem.
Het is het ideale aperitief, perfect te combineren met verschillende gerechten. Het werd een beperkte editie van 10.000 flessen. Ze zijn te verkrijgen bij de beste drankenhandelaars en horecazaken.
Geert Lindemans
Design
“Zoals al onze lambiekbieren zit ook de BlossomGueze in een champagnefles, verzegeld met kurk en kroonkurk”, zegde Dirk Lintermans, neef van Geert Lindemans en tevens Afgevaardigd bestuurder. “We kregen bij onze SpontanBasil ook veel complimenten over het design van onze fles. Dus hebben we ons best gedaan om voor de nieuwe Blossomgeuze een even mooi fles te maken!”.
Na de voorstelling konden we enkele hapjes proeven die perfect pasten bij de bijzondere smaak van deze nieuwe geuze. Ze werden klaar gemaakt door Thoma Locus, chef eigenaar van het uitstekende sterrenrestaurant Bistro Margaux
Thoma Locus, chef van sterrenrestaurant Bistro Margaux
Thomas leerde de kneepjes van het vak bij tal van gerenomeerde chefs waaronder Sergio Herman, Martin Berasatagui, Michel Coppens en Jean-Pierre Bruneau.
Slechts 1 jaar na de opening van Bistro Margaux kreeg Thomas al zijn eerste Michelin ster. Het daaropvolgende jaar kreeg hij de titel ‘Jonge Topchef van het jaar’ van Gault&Millau.
De lekkere hapjes die bij de Blossomgeuze werden geserveert.
Dirk en Geert Lindemans met tussen hen in sterren chef Thomas Locus (Sterrenrestaurant Bistro Margaux - St. Martens-Bodegem).
Nog twee Geuzefans! Roel Vanderstukken (Familie) en Johan Wanne Madalijns (Voorzitter van de Lambikstoempers)
De neus bied eerst een pilsaroma. Licht hoppig daarna een tikje fruit.
De eerste slok bied een frisse smaak. Een mooie bitterheid doet zijn intrede Droog en scherp. Af en toe enige Citrusprikken. Mooi evenwicht Fruitig toetsen Om af te sluiten een Bittere droge afdronk.
Een lekkere abieritief.
Big Bang (9,0%Alc.Vol.) BrouwerijGulden Spoor– Gullegem ism met bierfirmaHugel
Zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
Scherpe geur van geroosterde mout streelt de neus. Diep een snuifje chocolade.
De eerste slok is een smaaksensatie. een smaak van Roodhoofd (Bruine spekjes - Ook Arabiertjes genoemd). Een festival van smaken : Chocotoffee Zwarte koffie. Geroosterde prikken. Aardse tinten. Nu en dan een zoet smaaktintje die afwisseling brengt. Mooie uitgeballanceerde bitterheid. Ook in de afdronk een droge bitterheid.
De neus bied ons een aangename citrusgeur. Moutige prikken. Fruitig en hoppige aroma’s.
Ik verwachtte in mijn eerste slok een fruitige smaak maar een bitterheid nam er de bovenhand. Kruidige toetsen. Tikje aards. Toch af en toe een hoppig citrus toetsje. En toch ontbreekt er wat boddy. Het bier zou op de duur kunnen vervelen. bittere afdronk. Een beetje saai?
De eerste slok is licht moutig Een tikje gist Prikje tofee Fruitig. Zoet. Mooi in evenwicht. Een licht bittere afdronk
Een allemans vriend. Een toeristisch biertje.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Bourgogne des Flandres - Legendarisch bier van gemengde gisting keert terug naar zijn Brugse roots
Bourgogne des Flandres
Legendarisch bier van gemengde gisting keert terug naar zijn Brugse roots
Vooraleer naar de Gentse Horecabeurs te reizen spoorde ik maandag 16 november 2015 's morgens vroeg eerst naar Brugge. Ik was er uitgenodigd op een plaats waar opnieuw geschiedenis werd geschreven.
Brugge om 09h00 s'morgens in november. Alles is nog rustig. Nog geen toeristen te bespeuren. Wat kan de stilte toch mooi zijn!
Dank zij Anthony Martin doet het bier 'Bourgogne des Flandres' na bijna 60 jaar opnieuw zijn intrede in Brugge. Bruggeling Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer van Bourgogne des Flandres, zal namelijk die morgen de eerste officiële Bourgogne des Flandres op de zolder van de nieuwe stadsbrouwerij brouwen. Ik was maar al te blij dat ik dit plechtig moment mocht meemaken.
De Kartuizerinnenstraat waar de brouwerij gelegen is.
De binnenkoer van de brouwerij gevestigd in het voormalige OCMW-gebouw
Voor de vroege genodigden was er een heerlijk ontbijt voorzien.
De prachtige brouwerij in rood koper vervaardigd bijCoEnCouit Oostkamp.
Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwer van Bourgogne des Flandres; Thomas werd de voorbije jaren door middel van een intensieve opleiding bij brouwerij Timmermans klaargestoomd om deze belangrijke taak op zich te nemen.
Thomas en tweede brouwer Edward Martin. In het midden - Anthony Martin CEO John Martin
“Een brouwerij op de zolder, dat moet een unicum zijn. En een oud Brugs bier terug tot leven wekken met zicht op het Belfort nog meer!”, aldus Anthony Martin, CEO van John Martin. ”Onze brouwer Thomas Vandelanotte zal in afwachting van de officiële opening voor het publiek samen met Edward Martin vandaag het eerste brouwsel maken. Zodra de brouwerij opengaat voor het publiek kunnen ook de Bruggelingen en bierliefhebbers van over de hele wereld het brouwproces live volgen. Ze zullen letterlijk over Thomas’ schouder kunnen kijken. Wanneer hij aan het brouwsel hop toevoegt zullen ze zelfs de wonderlijke aroma’s van verse hop kunnen opsnuiven”.
Thoma en Edward zullen mensen ontvangen voor rondleidingen Het zal een atypische brouwerij zijn. De bezoekers kunnen met de brouwers spreken. De beide brouwers spreken elk 4 talen zelfs een klein beetje Chinees
Anthony Martin (John Martin) en Lambiekbrouwer Willem Van Herreweghen (Timmermans)
De naam “Bourgogne” verwijst naar de Bourgondische tijd waarin Brugge op de voorgrond stond Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in de Belgisch biertraditie. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Bij Bourgogne des Flandres wordt een bruin bier van hoge gisting gemengd met lambiek van brouwerij Timmermans.
Een belangrijk moment! De eerste hoppegift.
Dit spontane gistingsbier geeft de Bourgogne des Flandres een friszurige toets. Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 vol% alcohol bevat, is dit edele bier heel volmondig van smaak. Het gebrouwen bier zal met een kleine tankwagen overgebracht worden naar brouwerij Timmermans waar het daar versneden zal worden met lambiek. De jaarproductie word geschat op 2.500 hectoliter.
Anthony Martin kocht namelijk het voormalig OCMW-gebouw in 2012, om er een nieuwe stadsbrouwerij in onder te brengen. In juni van dit jaar werd de brouwinstallatie op spectaculaire wijze met een kraan over de Dijver getild en op de zolder geïnstalleerd. Brouwerij Bourgogne des Flandres zal in het voorjaar van 2016 de deuren openen voor het publiek.
Hij waakt over de brouwerij!
CEO Anthony Martin met enkele genodigden op het dak van de brouwerij.
De brouwerij ligt in het centrum van de Brugse binnenstad. Aan de ene kant de reien en aan de andere kant het Belfort, de Kathedraal en de O.L.Vrouwenkerk.
Mooi zicht op de binnenkoer.
Langs de kant van het degustatielokaal liggen de Reien.
John Martin is sedert 1909 gevestigd in België en is bekend van zijn brede waaier speciaalbieren, o.a. Gordon Finest Beers, Guinness, Martin’s Pale Ale, Bourgogne des Flandres, Timmermans en Waterloo. In totaal telt de John Martin-portfolio meer dan 65 exclusieve bieren. Sinds 2004 wordt John Martin NV geleid door Anthony Martin. Met de creatie van Anthony Martin’s ‘Finest Beer Selection’ verdubbelde het bedrijf zijn omzet.
Na de persconferentie werden we beneden in het degustatielokaal verwacht. Lekkere hapjes stonden op ons te wachten!
Het gezellige degustatielokaal.
Een ideaal aperitiefbier !
Brugse roots
Bourgogne des Flandres bestaat reeds sinds 1911. Het werd vroeger gebrouwen door de familie Van Houtryve in de Brugse brouwerij Den Os. Op een bepaald moment brouwden zelfs twee Brugse brouwerijen het bier terzelfdertijd: Pierre Van Houtryve in Den Os en zijn broer Etienne Van Houtryve in Brouwerij La Marine. Na 6 generaties sloot Pierre Van Houtryve In 1957 de oorspronkelijke brouwerij Den Os in de Raamstraat.
Toch bleef Bourgogne des Flandres bestaan. Zijn zoon Michel bracht het paradepaardje van de familiebrouwerij onder bij de familie Verhaeghe uit Vichte. In de jaren tachtig kwam Bourgogne des Flandres uiteindelijk terecht in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij John Martin. Tot voor kort herinnerden alleen de kelders van ‘t Bourgondisch Cruyce en wijnhandel Feys-Vanacker nog aan dat Brugse brouwersverleden, maar daar is dus nu verandering in gekomen. Brouwerij Verhaeghe verving Bourgogne des Flandres door Duchesse de Bourgogne.
Vroeger was het bierlandschap ondenkbaar zonder de talrijke volkscafés die deel uitmaakten van het Vlaams patrimonium.. In elk dorp prijkten er wel een paar. Ze waren en zijn nog steeds alledaagse oorden van verpozing en vermaak. Eentje die al jaren deel uitmaakt van dit bijzonder erfgoed is café De Helleketel.
Aan publiciteit niets te kort!
Van uit de hoppestad Poperinge via de steile Helleketelweg en de Vuile Seulestraat fietsten Annemie en ik op een warme nazomer dag naar dit authentiek cafeetje gelegen aan de rand van het Helleketelbos. Het is knap lastig dat wel, maar de inspanning wordt dan ook beloond met panoramische zichten op een prachtig golvend heuvellandschap. ‘Helle’ betekent heuvelflank en ‘ketel’ verwijst naar een laagte onderaan zo’n flank.
We buigen eventjes af van de weg en rijden via de Stoppelweg naar de Fazantenheuvel. Dit is één van de hoogste punten van het nabijgelegen brouwersdorp Watou (62 m). Daar bevindt zich een oriëntatietafel (geplaatst op 30 april 2000) die de belangrijke plaatsen uit de omgeving aanduidt. De stilte, het lichtjes suizen van de wind en het mooie uitzicht is voor ons toch eventjes genieten van moeder aarde.
Annemie op de Fazantenheuvel.
Na nog een kleine korte inspanning geleverd te hebben duikt voor ons het cafeetje op. De Helleketel is gelegen zoals reeds geschreven aan de rand van het Helleketelbos in het gehucht 'de vuile seule'. Dit landelijk volkscafé is waarschijnlijk één van de oudste cafeetjes (1895) uit de streek. De locatie is een verademing voor wie alle zorgen uit de hedendaagse tijd even wil opzij zetten. U mag honderdmaal aan de voordeur duwen om binnen te geraken, het zal u echter niet lukken. Vanuit het café riepen stemmen ons dat we via de achterdeur moesten binnenkomen.
De Helleketel, mooi in zijn eenvoud.
Zogezegd zo gedaan. Via een kleine terras betraden wij het heiligdom. We konden er niet naast kijken, de tijd bleef hier echt stilstaan. Antiek meubilair, oude volksspelen, beelden van trollen en andere prularia nemen heel veel plaats in beslag. We moesten ons een weg banen naar de gelagzaal.
Eventjes een weg banen.
Een van de vaste stamgasten!
Hier nog altijd geen tapkranen aan de toog. Alle bieren staan in de koelkast. De stamgasten komen gewoon binnen en nemen een biertje en rekenen af aan de toog.
Vaste stamgasten en enkele fietsers bevolkten het café
De IJzerbode een tikje leesplezier op tafel
Wij laten ons bedienen en kiezen (alhoewel de zaak bekend is om zijn huisgemaakte Picon met blond of donker bier) tussen de Poperingse bieren en enkele andere streekbieren voor het Helleketelbier van Brouwerij De Bie. Helaas was het niet meer voorradig. Dan maar een zatte Bie van dezelfde brouwerij.
U moet weten beste lezers dat brouwerij De Bie (momenteel gevestigd in Wakken) in 1992 begonnen was op 200 meter van dit cafeetje. Daar stroomden hun klassiekers Zatte Bie, Hellekapelle en Helleketelbier voor het eerst uit de ketels van hun huisbrouwerij.
Jammer voor ons maar Lena Masson de bazin was niet aanwezig. De herberg wordt reeds door de derde generatie Masson uitgebaat. De Helleketel is een uitzonderlijke plaats. U houdt ervan of niet. Een plaats die u best eens moet bezoeken met vrienden of familie en waar u moet genieten van de uitzonderlijk sfeer die zich in deze kleine ruimte bevindt. Een lekker streekbiertje verhoogt nog meer het genot. Maar opgepast! De terugweg duurt precies even langen en is even steil als de heenweg!
Het buitenterras.
Ik prefereer de hemel omwille van het klimaat, maar de hel omwille van het gezelschap.
Marc Twain
Landelijk volkscafé De Helleketel Vuileseulestraat 6 8978 Watou 057/38.80.35 Van uit het café kunnen huifkarrentochten ingericht worden
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16) - Dronken Put - Duvel Tripel Hop 2015 Equinox - Monsieur Rock - Oud Bruin - Two Faced Jack
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (16)
Dronken Put (8,0%Alc.Vol.) Brouwerijhuurder : De Kustbrouwerij - Middelkerke Gebrouwen bijDeca Sevices(Woesten)
Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag
Een aroma van karamel Lichte alcohol in de neus
De aanzet is zoet Moutige toetsen. Karamel Chocolade Fruitige banaanprikje Het bier heeft een lichte rokerige smaak Enige bitterheid in de achtergrond Alcoholwarmte Evenwichtig bier Niet slecht Maar mocht toch nog een beetje meer karakter hebben. Een allemans vriend.
Duvel Tripel Hop 2015 Equinox (9,5%Alc.Vol.) Duvel Moortgat– Breendonk
Helder licht geel bier met een mooie romige schuimkraag Mooie koolzuurstroming
Heerlijk parfum van hop. Citrus toetsen Fruitig Tikje gist De eerste slokken zijn fris Hoppig Fruitig Alles verpakt in een mooie bitterheid Een mooie mout dosis brengt evenwicht Tikje peper Lange bittere afdronk Lekkere kanjer van een bier
Licht geel bier met een witte schuimkaag Die na een tijdje volledig verdwijnt.
Granig en kruidig aroma. Citrustoetsen Sinaasprikjes.
Een moutige aanzet. Licht fruitig. Soms een pilssmaakje? Vervelend met weinig body Droog mondgevoel. Bittere nasmaak. Eerlijk? Ik had er meer van verwacht.
Roodbruin bier Gebroken witte schuimkraag De neus is azijnzurig Prikje balsamico Groene appeltjes Tikje hout.
Zure aanzet van kersen Granny smith toetsen Beetje aards soms een tikje Karamel Mooi uitgebalanceerd Droge zure afdronk. Lekker bier voor liefhebbers van zuur!
Two Faced Jack (12,0%Alc.Vol.) BrouwerijHet Nest– Turnhout Gebrouwen bij brouwerijAnders– Halen Een blended van Klaveren tien en Schuppen Boer
Donkerbruin tot zwartkleurig bier met beige schuimkraag. De neus wordt geconfronteerd met een aroma van rode wijn. Ook prikken van oude port.
De smaakpapillen worden verwend met een smaak van likeur Geroosterde mout Ook in de smaak komen prikken van rode wijn. Bitter speelt een spel met zoet. Tikje fruitigheid. Lekker! Een heerlijke alcoholwarmte laat zich nu en dan gelden. E en warme licht bittere afdronk. Een serieuze klepper waar ik echt van hou.
Brouwerij Het Nest beschikt nu over een eigen brouwerij!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik enkel beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Met Babylone, gaat Brussels Beer Project « Back to the future » 7,000 jaar geleden, in Babylon, ontdekten ze toevallig een geweldig drankje op basis van vergist brood. Een paar duizend jaar later, in Brussel, vinden we de Babylone terug, een bier <> met Chinook, die niet verlegen is zijn bitterheid tentoon te spreiden. Ze zeggen dat een bier gelijkstaat aan 2 sneetjes brood - bij het Babylone bier is dat volgens de brouwers volledig waar!
Koperkleurig helder bier met een romige gebroken witte schuimkraag
De neus bied bittere toetsen Hoppige aroma’s
Bij de eerste slok worden de smaakpapillen geconfronteerd met een hevige bitterheid Een matige caramoutsmaakje komt even naar boven. De bitterheid blijft aanhouden. De smaak gaat één richting uit. Toch een prikje kruidigheid Droge bittere afdronk
Verborgen bitterheid? Voor de bittergemeenschap!
Heer van Biesen (6,2%Alc.Vol.) De Proefbrouwerij– Lochristie Gebrouwen voor de 13 heren. - 100 % Brettanomices
Goudblond bier met een romige witte volle schuimkraag Mooie doorlopende koolzuurpareling
De neus ruikt brett (wilde gist)
De eerste slok is meteen zoet Moutig Lichte oude geuze smaak (Brett)
Maar in het geheel niet zo zuur. aanwezigheid van een minieme fruitsmaak. Heel mals bier met voldoende evenwicht Droog Droge bittere afdronk
Leffe Royale Whitbread Holding (7,5%Alc.Vol) AB InBev– Leuven
Donkerblond helder bier met een witte romige schuimkraag.
De neus heeft een zoet aroma Moutig Granig Met een licht zuur trekje
Zoete aanzet toetsen van gerookte hesp Lichte bitterheid in de achtergrond. Meer hop zou het bier in de hoogte drijven Mist heel veel karakter maar ook niet zo slecht. Allemans vriend
Met L’ensemble zoekt Roland Mengerink de grens op. Niet alleen de grens van het maximaal haalbare, want 13% Alc.vol is extreem zwaar voor een volmoutbier. Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen, geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Mede daardoor brouwt hij dit bier slechts éénmaal per jaar en komt het op de markt als het winterseizoen aanbreekt. Een perfecte begeleider van de kerstdagen! Heerlijk verwarmend. Stijl: Barley wine (winterbier)
Donkerbruin bier met rode schijn. Gebroken witte schuimkraag
Zoet aroma streelt de neus. Aroma van portotoetsen
Aardse prikjes
De eerste slok tovert een glimlach op mijn mond
Een zoete zwoele smaak met een lichte bitterheid op de achtergrond warme alcohol.
Moutig Een tikje aanwezigheid van hout. rood fruit – pruimpjes. Toetsen van karamel
Rode wijn – aperitiefsmaak Een smaakfestijn
Leuven Innovation Festival beer (8,0%Alc.Vol.) Hof ten Dormaal– Tildonk Limited Edition. Gebrouwen voor het Leuven Innovation Bierfestival.
Oranjekleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is zurig Fruitig met een tikje abrikoos en citroen.
De smaak is zoet Soms wat lijmtoetsen (eigenaardig) Hout Tikje rokerige smaak De aanwezige zuurheid blijft aanhouden maar is niet gecompliceerd Halfdroge zure afdronk.
Aangenaam bier die na enkele slokken ten volle tot zijn recht komt.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de hierboven bierbesprekingen de smaaksensatie die ik beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
5de Modeste Bierfestival: Saison d'Henriette -Hip Hop Double IPA - Frambuesa chocolat - Origame Hallelujah Session IPA - Winter Zjef - Den zwarte Sinjoor - First Batch - Ging’s Triple - Vicaris Lustrum - TSTBRW 01 Imperial Red Ale
5de Modeste Bierfestival 2015
Aroma, smaak en passie
Een gezellige drukte aan de Boomgaardstraat 17
Ze hadden aangekondigd dat het Modeste Bierfestival een paradijs is voor bierliefhebbers. Inderdaad! Annemie en ik waren op zaterdag 3 oktober getuigen van dit prachtig Antwerps bierproeffeest, ingericht door Hans Bombeke, Vera Bisschops en het Antwerps BierCollege in samenwerking met brouwerij Duvel Moortgat.
Bezieler en inrichter Hans Bombeke.
Brouwerij'De leite'uit Ruddervoorde was voor de eerste maal aanwezig. Luc schonk voor ons een Femme fatale (6,5%). Een moutig bier met fruitige toetsen.
Aan de stand vanPalm Craft Breweriesproefde ik in de Arthur's Legacy serie (Genoemd naar de vroegere meesterbrouwer Arthus Van Roy) de limited Edition 'Saison d'Henriette' van 't vat (5,8%).
Blond bier met witte schuimkraag Moutig en gsitig in de neus
Overwegend zoet met een lichte bitterheid. Kruidig met Koriander. Zoete afdronk.
BijDe Keukenbrouwersuit Hove (De jongste brouwerij op het Festival) degusteerde ik een Hip Hop Double IPA (7,7%).
Een donker amber bier met witte schuimkraag. Een florale neus Citrustoetsen Tikje vanille
Zoet Hoppig Ananas, mango
Met een mooie bitterheid die vrijkomt. Fruitig Een aangenaam zacht bier.
Annemie in gesprek met Sandrino (vertegenwoordiger van Brouwerij Leroy en Van Eecke) en Marc Struyf (Den Triest). Gespreksonderwerp : Hop natuurlijk!
30-tal brouwerijen
Een 30-tal brouwerijen waren gedurende twee dagen aanwezig met een uitgebreid assortiment bieren. Net zoals op andere bierfestivals werden de bieren uitgeschonken in proefglaasjes. Maar de formule is wel uniek. Geen gesjoemel met kaarten, jetons enz… Nee, u betaalde gewoon 1 euro voor een glaasje bier. Zo eenvoudig kan en zou het moeten zijn!
1 euro voor een glaasje bier.
Brouwer André van brouwerij'Hof ten Dormaal'(Tildonk) schonk mij zijn jongste creatie. Frambuesa ! chocolat (7%)
Donker bier met kleine witte schuimkraag. In de neus een tjkje framboos gevolgd door donkere chocolat robuste aards aroma
De smaak kan mij niet erg bekoren. Moutig aardse smaken Tikje chocolade en een ietsje pietsje framboos. Lichte bitterheid. Het bier is jammer genoeg uit balans. De naam is aardig gevonden maar hier houd het jammer genoeg op
De eerste slok confronteer je met een fanatiek bitterheid. Bloemig De smaak gaat maar een richting uit. Een tikje zacht graansmaakje. Kurkdroog bier. Lekker Voor de echte bitterfans.
Het was een blij weerzien met Paul Van Nieulande en zoon Tom. Paul en ik hebben samen nog de brouwcursus bij brouwerij Alvinne gevolgd. Paul is nu brouwer en eigenaar van brouwerij't Paenhuys(Nieuwkerken-Waas).
Ik proefde er al de Winter Zjef (9,0%)
Een zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
Zoet aroma Rijpe Pruimpjes
Zoete smaak Moutig Karamel Chocolade Gedroogde fruitsoorten Tikje koffie Allemaal iets te flauw Niet voldoende in evenwicht. Lekker maar mocht meet karakter hebben.
Twee EVA dames ontmoeten elkaar. Annemie en Majorie Elich.
Eerbetoon aan brouwer Modeste Van den Bogaert
Het Modeste Bierfestival brengt hulde aan Modeste Van den Bogaert. Hij kwam vlak na de tweede wereldoorlog in Brouwerij De Koninck terecht nadat zijn vader jong gestorven was. Meer dan 50 jaar lang zou hij deze brouwerij leiden.
Ook buiten was het een drukte van jewelste. De zon deed aangenaam deugd en spoorde de bierfans aan om nog eentje te degusteren.
Ook aanwezig (hoe kan het anders!) de tweede Antwerpse brouwerij't Pakhuis.
Ik liet mij Den zwarte Sinjoor van 't vat inschenken.
Een donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag.
Zoet aroma van chocolade Geroosterde prikken
De eerste slok is zoet. Karamel Een lichte koffiebitterheid Chocoladetoetsen Zachtzoete afdronk. Een lekker en aangenaam genietbaar bier
Ook aanwezig was Geert Vertenten met zijn ambachtelijke brouwerij'Donum Ignis'uit Sinaai-Waas. Geert schonk er naast ook zijn NOORderbierke zijn laatste creatie : 'ZOAS' (Zuiderbierke Oak Aged Special)
De West-Vlaamse brouwerij'De Brabandere'had zijn 'sour' bieren meegebracht.
Nog uit West-Vlaanderen was Geert Toye van brouwerij'Toye'(Marke). Zijn bier 'Goedendag' werd bekroond met de publieksprijs.
Proeven doe je best met de ogen dicht! Het kon ook van de zon zijn?
bescheiden microbrouwerijen & een verrassingsbrouwerij
Deze vijfde editie vond voor de eerste keer plaats in de vroegere trendySummer Josephine’s bar & restaurant.
Een 30 Bescheiden microbrouwerijen deelden de plaatsen.
De brouwerijen onderscheiden zich van grote brouwerijen door hun artisanale, op kleine schaal geproduceerde speciaalbieren en delen dezelfde passie als Modeste: vakmanschap, passie én de liefde voor bier.
8 brouwerijen waren voor de eerste keer aanwezig, 2 brouwerijen maakten hun come-back, 8 Waalse brouwerijen, 5 Belgian Family Brewers en 1 verrassingsbrouwerij Batzen Bräu uit Bozen (Zuid Tirol) vulden de zaal.
Voor het eerst als zelfstandige brouwerij op een bierfestival. 'Het Nest'uit Turnhout. Wanneer ik dit schrijf is de opening van hun nieuwe brouwerij net achter de rug.
Ik degusteerde er hun First Batch (6%) (Primeur)
Blond bier met witte schuimkraag Een moutige neus Zoet aroma met kruidige toetsen
De eerste slokjes zijn bitter Fruitige toetsen licht aardse kruidigheid Moutig Bittere afdronk. Er moet nog wat aan gesleuteld worden. Maar de eerste indruk is positief.
Majorie Elich aan de stand van BrasserieCaracoleuitgebaat door Philippe Golinvaux.
BierfirmaGing's. De familie Juprelle (Petit-Han - Durbuy) lanceert haar eigen ambachtelijke bier. Het eigenaardige van het project is dat er in het bier Ginseng aanwezig is. Het bier wordt gebrouwen bij BrasserieGrain d’Orge(Hombourg)
Ging's Triple (8,5%)
Oranje wazig bier met witte schuimkraag Aroma is fel gekruid Groenten Paprika
De eerste slok is aards Kruidig Ginseng speelt hier duidelijk de hoofdrol. Muffig Niet echt mijn ding. Misschien komt het bier tot zijn recht met een bijpassend gerecht?
Tastings
Tijdens het Modeste Bier Festival konden bierliefhebbers niet alleen naar hartelust bier degusteren, maar ook hun smaakpapillen verwennen tijdens een proefsessie 'chocolade en bier' met de jonge chocolatier Jitsk. Tevens kon men genieten van een kaas- en bier tasting met kaasaffineur Frederic Van Tricht aan de verschillende buiten opgestelde foodtrucks.
Chris & Ivan
Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal en Ivan De Rycke nam iedereen mee op een tocht doorheen de rijke Antwerpse biergeschiedenis met het boek Antwerpen Bierstad Cahier 2: Antwerpse brouwerijen, in en rond de stad, vroeger en nu.
Chris Bauweraerts van Brasserie d’Achouffe vertelde zijn levensverhaal
Bij briouwerij'Dilewyns'proefde ik een Vicaris Lustrum (10%)
Wazig blond bier met witte schuimkraag
Een lekker kruidig aroma.
Zoete moutige aanzet Met licht kruidige toetsen. Hoppig Met een lichte bitterheid in de achtergrond evenwichtig Hoppige afdronk Mooi afgewerkt bier zoals we dat gewoon zijn van deze brouwerij
Al een tijdje geleden dat ik Kris Boelens van de gelijknamigebrouwerijhad gezien. Hij had zijn vernieuwde Waaslander mee.
Als afsluiter proefde ik nog een voorlopig proefbrouwsel van brouwerij De Koninck.
De Koninck TSTBRW 01 Imperial Red Ale (7,8%)
Donker amber bier met witte schuimkraag. Lekker aromatisch Zoet Karamel
Zoete aanzet Karamel Prikje fruitigheid Lichte bitterheid in de achtergrond Mooi in balans Lekkere smaakwisselingen Prachtig bier dat ze onmiddellijk op de markt mogen brengen!
Bierfanaten van brauereiBatzen Bräuuit Bozen (Zuid-Tirol)
Tijdens het 'Modeste Bier Festival 2015' was er een publieksprijs voor béste brouwerij van het festival.
De beste prijs 'volgens de bezoekers' ging naar Brouwerij Toye ofGoedendag. Deze won met een grote voorsprong ! Supergeweldig voor deze kleine brouwer uit Marke-Kortrijk, die zelf zijn eigen ketels heeft gemaakt.
De top vijf van het Modeste Bier Festival (publieks- en vakjury)
1 Goedendag, Brouwerij Toye 2 ZOAS, Donum Ignis 3 Hip Hop, De Keukenbrouwers 4 Barrel Aged Grappa, Hof ten Dormaal 5 Zwarte Zjef, ’t Paenhuys
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een lieve dame die wil poseren voor mijn (nu) Smarte Phone. Ditmaal waren het twee buitenlandse schoonheden! Ze fluisterden zachtjes in mijn oor “see you next year William!” Ik weet nog altijd niet hoe ze mijn naam kenden?
Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem 07/10/2015
Brouwerij Maenhout opende zijn deuren in Pittem.
Precies 5 jaar geleden was ik al eens uitgenodigd door Thijs Maenhout om de opening van zijn gelijknamige brouwerij in Meulebeke bij te wonen. Het was toen zijn eerste brouwerij en de start van zijn brouwavonturen. Thijs was van beroep programmeur in de voedingsindustrie Hij heeft altijd een liefde gehad voor bier en brouwen. Zoals veel hobbybrouwers heeft hij de bierbrouwcursus bij Alvinne Events gevolgd en met glans afgerond. Zijn startbrouwerij was toen gevestigd in de oude gebouwen van het vroegere Gerdox.
Brouwer Thijs
Dat Thijs niet bij de pakken bleef zitten bevestigde een nieuwe uitnodiging op de opening van zijn kersverse brouwerij in Pittem. Waar hij in Meulebeke nog brouwde met een tweedehandse brouwinstallatie, afkomstig van de vroegere brouwerij Meesters uit Galmaarden, beschikt hij en zijn echtgenote Birgit (die nu ook voltijds in de brouwerij zal werken en zich voornamelijk zal bezighouden met de administratie en de logistiek) nu over een spiksplinternieuwe installatie. De verhuis was het gevolg van onvoldoende plaats die hij nu in Pittem wel heeft in een vroegere autogarage. De ruimte is nu driemaal zo groot.
Het voordeel is dat zij nu ook naast de brouwerij wonen en zodoende het brouwproces op elk uur van de dag kunnen gadeslaan. Ook het ontvangen van groepen zal vlotter verlopen.
Was de oude installatie in Meulebeke maar geschikt voor 400 liter, (hij brouwde per week twee brouwsels van 5 hectoliter, telkens goed voor zeshonderd flessen van 75 centiliter en ongeveer 500 hectoliter op jaarbasis) nu beschikken ze in Pittem over een brouwcapaciteit van 2000 liter ofwel een 1.500 hl per jaar.
Daarnaast staat er in een andere ruimte een moderne volautomatische bottel- en etiketteermachine. Heel belangrijk is daarbij dat ze voortaan ook standaard bierflesjes van 33 cl. kunnen afvullen en daarmee hun gamma plotsklaps heel wat aantrekkelijker kunnen uitbreiden naar de consument toe. Verder beschikken ze over drie vergistingstanks.
Terwijl ze toch bezig waren met de vernieuwing hebben ze ook een beperkte proefinstallatie van 60 liter geïnstalleerd. De bedoeling is dat Thijs hiermee kan experimenteren met kleine proefbrouwsels, waaruit mogelijk later grotere brouwsels zouden kunnen resulteren. Dit ook om de klanten die het gezellige verbruikerslokaal bezoeken zijn speciale biertjes te kunnen voorschotelen.
Thijs brouwt momenteel vier bieren Koeketiene, Blinde Mol, Ferre en Hoppa Hontas (verschillende varianten). In zijn gedachten zijn er plannen om eventueel een bruin bier te creëren, maar dit is voor later.
Dat er interesse is voor het buitenland is algemeen geweten. Hij wil echter langzaam zijn bouwactiviteiten opbouwen. Zijn dit nu niet de verstandigste brouwers?
Gezellige drukte bij de opening. Heerlijke bieren, lekkere hapjes, smakelijke beenhesp en pralines die matchten met het bier.
Wij wensen in ieder geval Thijs, echtgenote Birgit en dochtertje Lente veel succes toe met de brouwerij. Hopelijk mogen we in de toekomst prachtige creaties proeven van brouwerij Maenhout.
De verbruikerszaal, is elke zaterdag van 14 tot 18 uur open en heeft uitzicht op de brouwerij. Groepen kunnen altijd op afspraak langskomen voor een geleid bezoek aan de brouwerij."
De eerste slokjes zijn licht zurig. Verfrissende citroensmaak. Tikje koriander. Het bier is mooi in balans. Een gelijkenis met cider is niet veraf. Een lekker doordrinkbaar bier. Trouwens de enige witte lambiek.
Aroma van chocolat. Karamelmout. Tikje alcohol in de neus.
De smaak heeft een zoet begin. Karamel speelt een hoofdrol. Een vleugje kruiden brengt een aangename afwisseling. Een tikje alcoholwarmte komt nu en dan naar boven. Rozijntjes breken soms door. Aangenaam degustatiebier.
Goudkleurig helder bier met witte dikke schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Moutige en fruitige neus. De eerste slok is moutig. Enige fruitigheid Jammer maar geen hop in de smaak Het bier degusteert vlot en evenwichtig maar mist iets van karakter Zoet over de gehele lijn. Weinig bitterheid te bespeuren. Het etiket is ook niet al te mooi. Laten we zeggen een allemansvriend
Recept Meester brouwer Hugo Smets Kempenbrouwerij CCV Retie.
Moutige neus. Aroma van geroosterde mout. lichte alcohol.
Moutige aanzet Een tikje zoethoutin de verte Enige bitterheid. Alcoholwarmte genoeg. Prikken van bittere chocolade Koffietoetsen Een lekker degustatiebier voor bij de open haard Wel een beetje te veel alcohol.
Helder blond bier met witte schuimkraag. Lichte doorlopende koolzuurpareling.
Zoet aroma. Fruitige prikjes Amandel?
Moutige aanzet. In de achtergrond een lichte bitterheid Fruitig toetsen De breth is mijns inziens ver te zoeken! De bitterheid blijft aanhouden Scherpe smaak Licht bittere afdronk Een lekkere dorstlesser die naar het schijnt verder evolueert in de fles? Dit was wel een bier van het eerste brouwsel!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik enkel op het moment van proeven aan het bier beleefd! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De Petrus sour sensatie - Brouwerij De Brabandere - Bavikhove
De Petrus sour sensatie
Kom eens Petrusbieren mengen en proeven! Dit was de sympathieke uitnodiging van brouwerij De Brabandere.
In mijn jeugd was ik al gefascineerd om dingen te mengen. In mijn geval was het verf die ik gebruikte om te proberen mijn amateurschilderijen naar een hoger niveau te brengen. De smaakontwikkeling startte van mij al in de baarmoeder. Rond de twaalfde week waren naar horen zeggen al bepaalde smaakpapillen in mijn mond aanwezig. Ik weet niet of ze toen al gevoelig waren aan zuur? Maar in elk geval was ik heel blij met de uitnodiging van Brouwerij De Brabandere. In het gezelschap van de Waregemse Bierfanaten trok ik richting Bavikhove om net als alchemisten te gaan mengen en roeren. Maar dan gecontroleerd!
De prachtige foederzaal met 27 foeders - 18 staande en 9 liggende.
Het hele gebeuren vond plaats in de nieuwe proefzaal van de brouwerij, Van uit het lokaal hadden we een prachtig uitzicht op de indrukwekkende foederzaal met de 27 foeders die ons geamuseerd stonden na te kijken hoe we het er zouden van afbrengen. Zij waren in feite verantwoordelijk voor de avond.
Guillaume Lambrecht (Marketing Verantwoordelijke) schenkt een heerlijke 1894 in.
1894 Het prachtige glas en de exclusieve met goud bedrukte spumante-fles.
Na het degusteren van een heerlijke 1894 (gebrouwen naar aanleiding van hun 120ste verjaardag) mochten we plaats nemen aan de prachtige door leuke proefplankjes versierde tafels.
De prachtige met proefplankjes gedekte tafels.
Het was niet Brouwmeester Chris Vanackere of Product manager Yves Benoit die de avond leidde, nee het was de boss hemzelf Albert (Bert) De Brabandere die het hele gebeuren voor zijn rekening nam. In een boeiende uiteenzetting vernamen we alles over de brouwerij, hun bieren en haar toekomst.
Brouwerij De Brabandere gaat in de toekomst meer en meer uitgaan om speciaalbieren te brouwen. Om dit te verwezenlijken is het moeilijk om de consumenten dit te doen geloven omdat hun naam nog altijd nauw verbonden is met een pils. Dit werkt ook een beetje tegen hen vooral omdat Brouwerij De Brabandere altijd met hun pils bij bierkenners en op blindproeverijen bij de top 3 zit. Maar wanneer men op café gaat en breder op de consument gaat kijken dan is het juist andersom, dan hebben ze het wat moeilijker met hun pils. Daarom zijn ze hoe langer hoe meer zich gaan focussen in wat de consument geïnteresseerd is. Wat de waarden zijn van hun brouwerij en hoe het product gecreëerd is. Ze willen commerciële veranderingen brengen in de brouwerij. Daarom hebben ze in 2014 teruggegaan van brouwerij Bavik naar brouwerij De Brabandere. Dit is in feite niet zo nieuw want tot in 1990 was het altijd De Brabandere geweest.
De koperen kikker van kunstenaar Lode Laperre
Ze hebben onderzoeken gedaan naar zich zelf en kwamen tot de conclusie: Ze hebben zeer goede bieren, een mooie brouwerij maar daarentegen een veel te breed assortiment en vooral ze hebben nood aan extra imago. Dit is voor de buitenwereld niet zo belangrijk maar voor henzelf cruciaal. Daarom heeft brouwerij De Brabandere besloten om alles dat buiten hun waarden valt niet meer te doen (Private labels bvb), en alles binnen de waarden te versterken. Ze gaan zich voortaan richten op drie pijlers. Ze gaan eerst kijken naar het product en dan naar de financiële kant. Een brouwerij zijn waarin (zijn ze nu al) mensen gepassioneerd samenwerken, met echte waarden. De authenticiteit en kwaliteit bepalen die door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier word gebrouwen voor bierfanaten en voor geen bierdrinkers. Brouwerij De Brabandere wil de mensen meer informatie geven omdat hoe langer hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in hun glas bier en dat kunnen ze alleen maar toejuichen. Ze zijn voor de slogan 'never compremise the taste'
Bert De Brabandere hield een boeiende uiteenzetting over de brouwerij en hun nieuwe projecten.
Wood age bieren
De reden van de samenkomst bij Brouwerij De Brabandere waren hun zure bieren proeven en mengen tot u tevreden bent met het resultaat. Ze willen deze bieren dichter bij de consument brengen. De bierfanaat leren wat verantwoordelijk zuur in een bier is. Veel buitenstaanders vragen zich af wat dat precies zijn? Is dit geuze, is het bier op eiken vaten enz..? In de term woodage beer zijn er zoveel categorieën dat u de bieren niet kunt vergelijken met elkaar. U kunt ze onderverdelen aan de hand van enkele karakteristieken verteld ons Bert.
1) Is het vers bier die in de vaten gaat ja of nee? 2) Heeft het hout een invloed met het gene wat je ermee doet?? 3) Hoe lang blijft het bier in de vaten? 4) wat voor type hout wordt er gebruikt?
De categorieën
Barrel aging
In geval van Barrel aging ga je spreken over een vat. Een vat dat je gebruikt om met de smaak te werken van de vorige drank die het bevatte. (Whisky, cognac, Bourgogne..) Werk je met nieuwe vaten dan krijg je de smaak van tamines die in het hout zitten. Dit komt er op neer dat de smaak die in de vaten zat laten overgaan in het bier. Dan heb je kleine vaatjes nodig omdat u een groot contactoppervlak nodig hebt. U krijgt er in dit procedé wel geen gisting of zuur bier uit. Indien wel dan is het omdat er iets verkeerd is gegaan. U kunt de vaten ook slechts één of tweemaal gebruiken. Het bier blijft er ook tussen de drie en zes maanden in.
Lambiek en Geuze.
Het verschil met het vorige Is dat het bier al geïnfecteerd is via het koelschip vooraleer dat het in aanraking wordt gebracht met het hout. En er zijn dan ook geuzen die blend zijn van een, twee of drie jaar oude lambiek. Dit procedé kan ook op andere locaties gebeuren dan de zennevallei.
foeder aging
Deze methode is precies dat wat brouwerij De Brabandere doet. Het herrijzen van het bier in de foeders. Op de foeders laten ze een blond bier die al een hoge gisting heeft gehad gedurende 18 tot 24 maand rijpen. Waarom? niet om de smaak van het hout zoals barrel aging. Maar het hout is een voedingsbodem voor de verschillende micro-organismen die de resterende suikers van de hoofdgisting omzetten naar zuren, hogere alcohol en esters.
Hoe gaat dit in zijn werk? Het hout heeft een doorlaatbare wand waar de lucht traag doordringt in het bier, met als gevolg een gecontroleerde oxidatie. Binnen het hout zitten een zeven families bacteriën en wilde gisten die daar eigenlijk leven. Ze hebben behalve suikers ook deze indringende lucht nodig. Na twee jaar resulteert het in een fris zuur bier met een fruitig aroma. Zure bieren is eigenlijk het belang van tijd! Dit om de complexiteit te laten ontwikkelen. Want dan komt het aroma en de echte smaken naar boven.
Andere methodes
American wild style
Is een beetje van alles Alle bacteriën die ze kunnen vinden steken de brouwers erin. Ofwel super ofwel niet te drinken!
Berliner weisse
Met lactobacillus (melkzuurbacteriën) infectie. Melkzuren die toegevoegd worden aan het witbier en niet te veel in alcohol.
Gose bieren
Topfermented , koriander, zout en toevoeging van melkzuur.
Het prachtige proefplankje.
De Petrus sour sensatie
De mengbieren
De bieren die we gaan mengen om tot een andere smaaksensatie te bekomen zijn:
Petrus Aged Pale.
Petrus Aged Pale is 100% bier uit onze eiken foeders. Michael Jackson, de beer hunter, koos eind jaren ’90 de naam. Als eerste verkocht hij dit bier in zijn beer clubs. Het is nog steeds dé referentie voor zure bieren. Petrus Aged Pale won wereldwijd verschillende gouden medailles op bierwedstrijden. Verder wordt het bier sinds de start van de brouwerij gebruikt als blend-bier in andere bieren om deze ook de frisse zachtzure smaken en aroma’s te geven.
Petrus Aged Red.
Petrus Aged Red is een blend van 15% Petrus Aged Pale en 85% dubbel bruin met kriekensap. Voor de fruitbierliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, zoet, fris en fruitig tegelijkertijd!
Petrus Oud Bruin.
Petrus Oud Bruin is geen 100% bier uit onze eiken foeders, maar een blend van 33% Aged Pale en 67% jong bruin bier. In deze blend zorgt het jonge donkere bier voor de roodbruine kleur en de Aged Pale voor de zachtzure smaak. Petrus Oud Bruin is een typisch Vlaams Roodbruin bier zoals de traditie het vereist.
Mengen, proeven en genieten
Nu we alles wisten over Foeder aging en de Petrus Sours, mochten we zelf gaan experimenteren. Op de prachtige proefplankjes stonden vier glazen. We konden nu de Petrusbieren mengen. Proeven, mengen en opnieuw proeven tot we tevreden waren van onze eigen Petrus ‘Sours’ blend die voor onze smaakpapillen de perfecte zuurtegraad had.
Zonder woorden!
Om een hongertje te stillen
Ondertussen toverden Bert en het personeel van brouwerij De Brabandere een breugheliaans buffet op de tafels.
en of het smaakte...
Een dankwoord aan Bert De Brabandere vlnr : Freddy Van Daele (Voorzittr Zythos), Bert De Brabandere en Geroen Vansteenbrugge.
Een perfecte avond waarbij brouwerij De Brabandere met hun project de mensen warm maakt voor de nieuwe tendens van sour beers. Maar ook hun wens in vervulling laten gaan door hun eigen prachtige bieren en creaties op een leerrijke wijze voor te stellen aan bierkenners. Brouwerij De Brabandere is zo veel meer dan een gewone pils, neemt dat maar van mij aan.
Bedankt Bert Bedankt brouwerij De Brabandere voor de prachtige en informatieve avond.
Brunehaut vierde 125 JAAR MODERNITEIT IN DE TRADITIE!
In het weekend van 26 en 27 september 2015 jl. vierde brasserie Brunehaut uit het gelijknamig dorp zijn 125ste verjaardag met een opendeur dag. Het is immers in 1890 dat de brouwerij opgericht is door de familie Allard.
Op 24 september waren wij al uitgenodigd op de voorstelling van het nieuwe bier dat voor deze gelegenheid gebrouwen was. Cuvée 125 Ans (Hoppybrett) is de naam van het exclusieve bier die met zijn smaak mee evolueert met de nieuwe trendy bieren. Voor het bier werd immers een innovatief recept gebruikt, een primeur in de combinatie van een conventionele gist en een specifieke gist, de Brettanomyces Bruxellensis, die men terugvindt in geuze en lambiek. Het bier werd ook nog gedryhopt Cuvée 125 Ans heeft lang gerijpt en krijgt een hergisting op de fles. Het nieuwe bier kenmerkt de geest van de voormalige brouwerij Allard.
Het landelijke Brunehaut
Belangrijke data in de geschiedenis van Brunehaut
1890: Oprichting van de brouwerij door de familie Allard. U kunt nog steeds de oorspronkelijke brouwtanks bewonderen, die nog steeds gebruikt worden in de brouwerij.
Een geheugensteuntje!
1990: De brouwerij produceert een veertigtal streekbieren, typisch voor de streek van Doornik, waaronder een twintigtal speciale bieren en gelegenheidsbieren. Een daarvan is de Saint Martin, een erkend abdijbier, waarvoor nog steeds het recept van de monniken uit de 11de eeuw wordt gebruikt.
1990: De brouwerij Brunehaut breidt uit, en bouwt een nieuw gebouw om zijn brouwcapaciteit te verdubbelen.
De brouwerij had een feeërieke verlichting ondergaan .
2006: Marc-Antoine de Mees de nieuwe baas van de brouwerij reorganiseert de productie rond de sterkste merken.
Een pareltje van veroudering 'Brunehaut Abbaye de Saint-Martin Brune.
Brunehaut Triple
Vandaag brouwt Brunehaut een tiental versies van de Brunehaut en de Saint Martin, plus enkele streekbieren waaronder een met toetsen van jeneverbessen, de NE Kopstoot, en het bier van Saint Amand.
2015: Brunehaut heeft zijn oorspronkelijke productie verdrievoudigd, en exporteert 70 % daarvan naar 25 landen over de hele wereld, waarmee het imago van de traditionele Belgische bieren hoog wordt gehouden en het wereldwijde enthousiasme voor streekbrouwerijen en biologische producten wordt bevestigd.
Enkele innovaties
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die gebruik maakte van recycleerbare vaten voor de export.
Brunehaut was de eerste brouwerij ter wereld die een biologische biersoort zonder gluten produceerde, vervaardigd met 100% gerst, van hoge gisting en nagisting op de fles.
Brunehaut is de enige brouwerij ter wereld die echt fruitbier zonder gluten produceert.
Een warme ontvangst in de brouwerij!
Twee Brunehautmeisjes zorgden voor de bieren
Marc-Antoine de Mees in gesprek met bierarchitect en microbioloog Ir. Roger Mussche van de universiteit Gent.
Lieve Suys en echtgenoot Johan Wanne Madalijns in gesprek met Geroen Vansteenbrugge.
Heel wat genodigden genoten van de feestelijke brouwerij en de lekkere bieren.
Uit Brussel Pierre Zuber en gezinnetje. Ze zijn de uitbaters van de welgekendeThe Belgian Beer Tasting shop 'Delices & Caprices'
Voor de hapjes had Marc-Antoine de foodtruckFood Metal Jacketingehuurd. De naam zorgt voor een beetje verbeelding!
Benoit noemt zijn caravan 'zijn atelier' Hij is lid van de Belgian Foodtruck Organisation.
De lekkere fingerfoods worden gesmaakt door jong en oud!
Een trotse Marc-Antoine schenkt zijn nieuwe creatie in.
Wij kregen allemaal een fles mee om er thuis van te genieten.
Bedankt Marc-Antoine en nogmaals proficiat met 125 jaar Brunehaut!
Brasserie Brunehaut Rue des Panneries, 17 7623 Brunehaut BELGIQUE + 32 (0) 69 34.64.11 + 32 (0) 69 34.64.11
Op 19 en 20 september 2015 laatst leden vond voor de vierde keer de streekmarkt ‘Lekker Westhoeks’ plaats. Tijdens deze twee dagen presenteerde Toerisme Poperinge samen met de Westhoekstreekproducenten het lekkerste van de Westhoek in een kleurrijk tentendorp.
De biertenten.
Streekbieren
Voor de bierliefhebbers was er ook een klein bierdorp aanwezig. Tientallen brouwerijen presenteerden er hun streekbieren gebrouwen met Belgische hop.
Keikoppenbier het plaatselijk bier van Poperinge Gebrouwen door brouwerij De Plukker
Uit Nieuw-Zeeland Craftbrewer & Bookbinder Michael O'Brien en echtgenote Lee Ann Scotti.
Smiske bruin 7,0% Alc.Vol. (Brouwerij Smisje - Mater). Een van de vele bieren die te degusteren waren.
Streekproductenmarkt
Daarnaast boden heel wat streekproducenten uit Poperinge en de Westhoek hun lekkere producten aan. Lokale delicatessen werden in de kijker gezet. Hoppepaté, kruydekoek, hennepot, hopscheutenlikeur,… om je duimen en vingers bij af te likken!
Westhoekchefs koken
In de achthoekige tent in lounge stijl brachten de Poperingse chefs verfijnde en kleurrijke gerechtjes aan de kook. Je kon er proeven van talrijke streekproducten verwerkt in nieuwe trendy gerechten.
Toerisme Heuvelland
Ook Toerisme Heuvelland was er present met Heuvellandse wijnen en voor het eerst ook T-shirts van Eigen Kweek. De medewerkers die de wijnen schonken, droegeen ook zelf een shirt dragen met het opschrift 'You're schete canard'.
Sofie Vanrafelghem
Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem gaf op zaterdagnamiddag enkele biertips op de Grote Markt. Ze werd geassisteerd door Hopkoningin Axelle en haar eredames.
Biersommelier Sofie Vanrafelghem
Radio Fresnel
Tijdens het hele weekend verzorgde RADIO FRESNEL de muzikale smaakpapillen met hun beste plaatjes en praatjes.
Voor elk wat wils
Er was op zondag een aperitiefoptreden van Cafe Con Leche. Deze elfkoppige Gentse band bracht de aanwezigen met hun muziek terug naar de zwoele vakantiedagen. Zondagnamiddag kwam de Militaire Poolse band 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'. een show ten beste geven In de vooravond speelde Ludo Gheloen een concert op de beiaard.
Uit Polen : 'BAND OF BOARDER GUARD FROM NOWY SACZ'
Hoppekoningin Axelle van Bruwaene en haar twee ere-dames Marie Descamps en Sarah Langbeen nodigen u nu al uit voor de editie van volgend jaar!
Eerste slok is zoet. Fruitig. Lichte citrus toets in de mond Tikje kruidigheid van koriander. Goed in balans. In de verte een licht zuurtje. Licht zoete afdronk. Aangenaam van smaak. Een goed gebrouwen bier maar nogal braafjes! Maar die bieren moeten er ook zijn!
Koperkleurig bier. Weinig schuim die vlug verdwijnt.
Zuur aroma van citroen. Een tikje hout in de neus. Aroma van witte wijn.
De eerste slokjes zijn zuur. Vineus van smaak. Witte kleine druiven. Lichte bitterheid in de achtergrond. Toetsen van hout. Droge afdronk. Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.
De smaak begint fruitig zoet. Grapefruit toetsen. Alcohol dwelmt naar boven bij de opwarming van het bier. Ook een tikje citrus in de mond. Alles mooi in balans. Ook niet agressief maar een malse zachtheid. Bittere droge afdronk. Een pracht van een bier!
Licht goudblond bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied een gistig aroma die vlug overgaat in een fruitigheid. Ook geuren van graan.
De eerste slok heeft een aangename bitterheid. Afwisselend een zoete toets. Een lekkere fruitigheid komt naar boven en maakt het bier nog aangenamer van smaak. Kruidige prikjes eisen aandacht. Niet zo hoppig maar toch een klein bittertje in de smaak. Goed evenwicht.
De neus is fruitig. Een tikje gist. Leuk hop aroma.
Lichtzoete aanzet met een verfrissende smaak. Ook in de smaak een tikje gist. fruitig (citrus). Hopbitterheid in de achtergrond die blijft aanhouden. Wat zoetheid komt naar boven. Het bier is mooi in balans. Bittere afdronk. Lekker bier beter dan de naamkeuze.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd!
Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken gebeurt niet elke dag. Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie. Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache, momenteel de grootste hoppeteler van België. De uitnodiging kwam er van AB InBev.
Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur in ons land de nodige zuurstof te geven. Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers die een lange traditie met zich meedragen. Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
Leffe Royale
Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen. Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt. De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid. Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets, terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop waaronder de Challenger en de Tomahawk.
AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks. Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche. Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. Deaanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007 belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.
Verwelkoming
vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe
Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev. Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land. Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België. Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co. en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.
Hoppeteler Eric Lagache
In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen. Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen. 'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric. 'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'. Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev. ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben. Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen op het telen van nieuwe hopvariëteiten. Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod. Het brengt zekerheid voor de toekomst.
Door de hoppevelden
Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier. Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen.
Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.
Een veld met dwerghop. Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop. Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter. Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.
Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis
De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken en belanden zo in de hoppekar
Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes
Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid, kleur en aroma bepaalt. Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met dat van de druivensoort voor wijn. De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale, met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken. Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding, voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.
Een veld met Cascade hop.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. De hop wordt in balen vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht. Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.
Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land. Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare. Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.
Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt. Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding. Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem, een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.
Hopworkshop en bierdegustatie met Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev
Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.
Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!
De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar. Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.
Het Menu
Canneloni van wilde zalm met zeevruchten en groene gazpacho met Leffe Blond.
Gebraiseerde rundswang met herfstgarnituur met Leffe Royale Cascade IPA
Selectie kaas van 'aan de schreve'. Chutney en notenbrood. Met Leffe Whitbread Holding.
Zoals in Amerika. Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd. Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)
“De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit. Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld. Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden. De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze: we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,” zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.
Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de Ere-dames van Hopkoningin Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn.
Foodpairing : Leffe Royal Whitbread Holding met Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.
Een dagje om te koesteren! Met dank aan AB InBev en Eric Lagache
Brusseleir zwet IPA (8,0%Alc?Vol) De Zennebrouwerij - Brussel
Donkerbruin bier met een romige dikke beige schuimkraag. Grassig Hoppige prikken Geroosterde mouttoetsen
De eerste slokjes zijn moutig In de achtergrond karamel Invloeden van moka De bittere hop laat zich opmerken Tikje chocolade Geroosterde toost Droge bittere afdronk Een favorietje
Goedendag (8,0% Alc.Vol.) Brouwerij Toye – Marke Kortrijk
Helderblond bier met dikke witte schuimkraag. Aangenaam aroma van lichte kruiden Tikje zoet. Zachte moutgeur
Lichte fruitige smaak Tikje mout Diep een lichte bitterheid mooi evenwicht Ook in de smaak enige kruidigheid. Citrus toetsen Goed gebrouwen Mocht iets meer karakter hebben maar is een Allemans vriend.
Kasteel Hoppy (6,5%Alc.Vol) Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster
Blond helder bier met fijne witte schuimkraag
De neus ruikt eerst een pilsaroma Daarna een stroperige zoetheid karamel
De eerste smaak is vrij moutig Zoet Gistige toetsen. In de achtergrond enige bitterheid. Tikje citrus. Het bier is iets te vlakkig en te kunstmatig. Het moutige heeft de overhand van de bitterheid Jammer! Nog altijd toetsen van pils Mist karakter.
Zwart bier met gebroken witte schuimkraag. Een aroma van gebrande mout. Zoete prikjes. Karamel duidelijk aanwezig
Ook de smaak begint met zoete toetsen van karamel. Koffie smaken Geroosterde mout Donkere chocolade komt soms even piepen. Toffee achtergrond. Aangenaam mondgevoel. Een topbier
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Dit jaar was de onzekerheid groot bij het bestuur van Flanders Events VZW. Een week lang hadden de organisatoren nagelbijtend moeten wachten op hun materiaal. Door een huurgeschil konden ze niet aan hun materiaal geraken. Noodzakelijke dingen voor de opbouw van hun festival waaronder de elektriciteits - en waterinstallatie was onbereikbaar. De eigenares had de poort afgesloten nadat in een ander deel van de loods in Harelbeke een cannabisplantage werd ontdekt. Van de festivalorganisatie eiste ze maar liefst 2.000 euro achterstallige huur, maar uiteindelijk kwam het niet zo ver. Door solidariteit van vele mensen en een tussenkomst van Burgemeester Marc Doutreluingne gaf ze dan toch toegang tot het materiaal.. Het festival kon voor de 15de maal uiteindelijk toch doorgaan!
Het Streekbierenfestival van Zwevegem is voor velen een begrip geworden. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber: Dit jaar stelden 40 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 140 verschillende bieren.
Naast de bekende waren dit jaar ook een aantal Belgische brouwerijen/bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem. Brouwerij Eutropius, BOM Brewery, Wenbrew, De Kustbrouwerij, Brouwerij Broers, Brouwerij De Plukker, Oosteke Brouwers, Moorsele’s Bukske, Bier&Karakter en Hoppelaar stelden hun bieren voor.
Ook aan buitenlandse brouwerijen ontbrak het niet op het T. Toyeplein White Pony uit Italië, De Kievit uit Nederland, Brewery 6°North uit Schotland en opnieuw de Schubros Brewery uit Californië (USA) konden met hun bieren de mensen bekoren.
Ook waren er een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteerden in Zwevegem en waren er bij tal van brouwerijen echte primeurs te vinden bvb. Paljas Saison van Henricus of de nieuwe Guldens Spoor bierenlijn van Brouwerij Gulden Spoor, de Chateau D’Ychouffe of Duvel Tripel Hop 2015 van Brouwerij Duvel-Moortgat. Ook de Special Blond 2015 van Brouwerij Lindemans was aanwezig. Aan te raden is hiervoor mijn Bierblog te bezoeken want de lijst is te groot om hier neer te pennen.
Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem, gekend als één van de grootste openlucht bierfestivals in Europa, was zoals steeds een 'gezinsfestival' met een unieke terrasjessfeer en voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden genieten van diverse live optredens van onder meer Kartje Kilo, Portatief, Cluzo, Frituur Paula en Downtown Gentleman, Stampen En Dagen of The Million $ Sunrise ft. Crystal
Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp opgetrokken met kermisattracties en gratis animatie en dit onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. De hongeren konden terecht bij de diverse hapjesstanden.
Als bezoeker kon u zoals elk jaar deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd. U kon uw favoriete bieren in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren op een formulier aankruisen. De bieren die de meeste stemmen kreeg leverde hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen worden volgend jaar uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2016
BrouwerijEutropius Barabara (Rechts) mocht een beeldmerk van het wekelijks HOPnieuws in ontvangst nemen.
Brouwerij Eitropius stelden voor het eerst hun St. Tabarnak bier (6,66%) voor aan het publiek. Speciaal gebrouwen voor de Canadese death metal formatieKataklysm.
Bierfirma'De Oosteke brouwers'(Gavere) hadden naast "Quadrum" hun nieuw bier de "Triple O7" (7,0%) mee. Het bier wordt gebrouwen bijbrouwerij De Graal(Brakel) Het is een kruidig biertje met Koriander in de mond.
Chris Callewaert van bierfirmaBier & Karakter(Slypskapelle) Schenkt een Klets Extra Hop in het proefglas. Hun bieren worden gebrouwen bij deDeca Brouwerij.(Woesten)
Had hun vorige Klets te weinig karakter dan is dit bier (8%) toch een toppertje! Goed hoppig met citrustoetsen. Mooi in evenwicht.
Twee bieren van voorlopige bierfirma brouwerij Broersdie me konden bekoren. Brughopper (5,5%) en Zwarte Ruiter (10%). De bieren worden momenteel gebrouwen bijbrouwerij Boelens(Belsele)
Uit Italië brouwerijWhite Poney De meeste bieren worden gebrouwen bij brouwerij't Gaverhopke(Waregem)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11) Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11)
Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Black Sheep Imperial Stout (10,0% Alc.Vol) White Pony- Piove di Sacco (PD), Italië Gebrouwen bij ‘t Gaverhopke– Waregem
Zwart bier met lichtbruine schuimkop.
De neus ontdekt een koffiearoma. Donkere chocolade toetsen. Prikjes van cacaopoeder.
De eerste slokken zijn aards Koffiesmaken prikken de smaakpapillen. Geroosterde toetsen. Soms een tofee momentje. Alcoholwarmte. Goed evenwicht. Mooie bitterheid Een heel lekker degustatiebier!
Oranjekleurig bier met romige witte schuimkraag. Mmm... Een aroma van appeltjes Druiven. Licht zurig. Tikje zoete honing. De eerste slok is zurig. Verfrissend. Ook in de smaak vind men appeltjes. Kruidige smaak van hooi. Perfect in balans. Mals Licht zure afdronk.
Moutig aroma. De smaak is moutig. Geen veroudering waar te nemen. Het koolzuur is iets vermindert. Tikje fruitgheid toetsen van peper. Lichte bitterheid. Deze blijft aanhouden Droge afdronk. Een lekker bier die nog altijd best te degusteren valt.
Geproefd in 2015
Het degusteren (niet drinken) van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezer kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Witgeel bier met dikke witte schuimkraag. Wandklevig
Bij het openen een kleine gushing.
De neus ruikt een licht zuurtje. Gistig. Een licht aroma van asperge
De eerste slok smaakt echt naar asperges. Een lichte bitterheid op de achtergrond. Aardse smaken (boomwortel) komen boven piepen. In het begin was er bij mij nog enig smaakgevoel Maarop de duur begon het bier toch een beetje te vervelen. De afdronk is bitter. Een eigenaardig origineel bier die toch een poging om het te brouwen verdiend.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van Pieter Goris.
De eerste slok verraad dat je een zware klepper aan het proeven bent. Alcohol teistert je smaakpapillen. Toetsen van Abricot brandy. zoet – suiker Tikje honing? In de verte een kleine bitterheid. De alcohol overheerst alle smaken Smaakt als een barley wine. Voor sommigen is dit een TOPbiertje om te degusteren. Voor mij weegt de alcohol te zwaar door en verdoezeld te veel de andere smaken. Maar wie ben ik?
De eerste slok is licht zurig fris Een tikje kruidig Moutig Tarwe en spelt dringen soms door. Het bier is iets te vlakkig Mocht een tikje meer karakter hebben. Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren. maar toch al bij al een aangename dorstlesser.
Mooie frisse start Lichte zuurheid Fruitigen een kruidige achtergrond. Vergelijkbaar met een Duits witbier Lichtbittere fruitige afdronk en nasmaak Heel lekker zomerbier.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het bier proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie's die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezers kunnen die volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Dat het met de Belgische bieren goed gaat weten we al een tijdje. Hoe langer hoe meer worden we overstelpt met nieuwe brouwerijen en bierfirma’s. De economische situatie van de horecazaken in West-Vlaanderen is een ander verhaal. Veel zaken moeten hun deuren sluiten door de invoering van de witte kassa. Ook personeelstekort kan een oorzaak zijn.
Dit prachtig interieur verhoogt de gezelligheid.
Dat het ook anders kan bewijs Alain Vansevenant jarenlange uitbater van Café The Times in Ieper. Hij heeft samen met zijn echtgenote Olga het nieuwe café ‘St. Arnoldus’ geopend in de Menenstraat gelegen op een boogscheut van de wereldberoemde Menenpoort. Met zijn nieuwe locatie mikt Alain niet enkel op de toeristen maar ook op de bierliefhebbers uit de streek. Met zijn installatie van 25 tapkranen op een rij waaruit enkel West-Vlaamse bieren vloeien wil hij iedereen laten kennis maken met de bierwereld van onze productieve provincie.
25 tapkranen op een rij met West-Vlaamse bieren.
Niet enkel de tapkranen zijn de moeite waard, ook het interieur straalt biergezelligheid uit. Prachtige foto’s van de hand van Dirk Neirynck waar plaatselijke bekende Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen geven het bruine café een duidelijke meerwaarde.
Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen!
Voor Alain die al enkele jaren het bekende café ‘The Times’ uitbaat is het de hoogste tijd dat Ieper niet alleen gekend is als stad van het oorlogstoerisme. De streek telt heel wat ambachtelijke brouwerijen en Ieper beschikt ook over een plaatselijke brouwerij en de Bierorde van Vauban een bierproefvereniging aangesloten bij Zythos. Waarom dus Ieper niet op de kaart zetten als West-Vlaamse bierstad.
ST. Arnoldus is alom aanwezig.
Ook buiten op het terras is het gezellig vertoeven.
De ideale plaats om met een groepje bieren te proeven.
De 25 tapkranen zullen dus enkel locale bieren als inhoud hebben. Deze zullen nu en dan gewisseld worden zodat elke brouwerij aan bod kan komen. Van de bieren van ’t vat kunnen de bezoekers kiezen uit 25 of 33cl. Daarnaast is er nog een lijst met bieren uit de fles. Klanten kunnen er ook proeven van Trappistenbieren, bieren met wilde gisting enz… Wie een biertje wil delen met vrienden heeft een keuze uit een 70-tal flessen van 75cl. Er kunnen ook combi’s (proefplankjes) besteld worden. U heeft keuze uit Combi Light, strong, Mix en special. Deze bieren worden getapt in glaasjes van 15cl.
U lees het beste bezoeker, een trip naar Ieper heeft nu een meerwaarde. Ik hoor de echte beergeek nu denken pff… Brusselse biercafé Moeder Lambic, heeft maar eventjes 46 vaten opgesteld staan,en het nieuwe café Rockcircus in de Gentse Overpoortstraat telt zelfs 58 tapkranen. Maar Sint-Arnoldus heeft wel geen concurrentie in de regio rond Ieper als het op hoeveelheid tapkranen aankomt. En zeg eens eerlijk! Niets is lekkerder dan een West-Vlaams biertje met liefde getapt!
Wipers Time 14
Met in het glas een Wipers Time 14 van brouwerij De Kazematten, op de achtergrond lichte Jazzmuziek, garçons die hun vak kennen en zetelen in het prachtig interieur was het voor Annemie en ik heerlijk vertoeven in St. Arnoldus. Bij het eerstvolgende bezoek aan Ieper wippen we beslist weer eens binnen.
INFO :
St. Arnoldus Menenstraat 19 8900 Ieper Tel 0473 66 45 81