Eerste slok is zoet. Fruitig. Lichte citrus toets in de mond Tikje kruidigheid van koriander. Goed in balans. In de verte een licht zuurtje. Licht zoete afdronk. Aangenaam van smaak. Een goed gebrouwen bier maar nogal braafjes! Maar die bieren moeten er ook zijn!
Koperkleurig bier. Weinig schuim die vlug verdwijnt.
Zuur aroma van citroen. Een tikje hout in de neus. Aroma van witte wijn.
De eerste slokjes zijn zuur. Vineus van smaak. Witte kleine druiven. Lichte bitterheid in de achtergrond. Toetsen van hout. Droge afdronk. Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.
De smaak begint fruitig zoet. Grapefruit toetsen. Alcohol dwelmt naar boven bij de opwarming van het bier. Ook een tikje citrus in de mond. Alles mooi in balans. Ook niet agressief maar een malse zachtheid. Bittere droge afdronk. Een pracht van een bier!
Licht goudblond bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied een gistig aroma die vlug overgaat in een fruitigheid. Ook geuren van graan.
De eerste slok heeft een aangename bitterheid. Afwisselend een zoete toets. Een lekkere fruitigheid komt naar boven en maakt het bier nog aangenamer van smaak. Kruidige prikjes eisen aandacht. Niet zo hoppig maar toch een klein bittertje in de smaak. Goed evenwicht.
De neus is fruitig. Een tikje gist. Leuk hop aroma.
Lichtzoete aanzet met een verfrissende smaak. Ook in de smaak een tikje gist. fruitig (citrus). Hopbitterheid in de achtergrond die blijft aanhouden. Wat zoetheid komt naar boven. Het bier is mooi in balans. Bittere afdronk. Lekker bier beter dan de naamkeuze.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd!
Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Een uitnodiging ontvangen om in Poperinge te gaan lunchen tussen de hopperanken gebeurt niet elke dag. Annemie en ik waren maar al te blij met deze aantrekkelijke invitatie. Het gebeuren vond plaats op het hoppebedrijf van Eric Lagache, momenteel de grootste hoppeteler van België. De uitnodiging kwam er van AB InBev.
Door het groeiende succes van hoppige bieren wil AB InBev zijn steentje bijdragen door verder te investeren in Belgische hop om zo die belangrijke hopcultuur in ons land de nodige zuurstof te geven. Dit biedt natuurlijk nieuwe perspectieven voor de Belgisch hop en zijn telers die een lange traditie met zich meedragen. Aanleiding van het gebeuren was de Investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land.
Leffe Royale
Leffe Royale is ontstaan in 2012 Het bier werd ontwikkeld door meesterbrouwer Charles Nouwen. Toen werden er reeds drie verschillende hopvariëteiten gebruikt. De Whitbread Golding uit Poperinge, die het Belgische karakter versterkt en het geeft een fruitig aroma in combinatie met een milde en zuivere bitterheid. Verder de Amerikaanse Cascade hop die zorgt voor een frisse citrustoets, terwijl de derde hopsoort een combinatie was van bittere hop waaronder de Challenger en de Tomahawk.
AB InBev zal nu de Whitbread Golding van Eric Lagache verder gebruiken voor het brouwen van hun gelijknamige nieuwe Leffe Royale reeks. Naast de Whitbread holding gebruiken ze nu de Amerikaanse Cascade IPA en de Argentijnse Mapuche. Om het belang van deze selectie en de invloed ervan op de smaak van het bier te benadrukken krijgen zij nu alle drie een gelijknamige label 'Leffe Royale'. Deaanhoudende volumegroei van de Leffe-bieren met een wereldwijde stijging van 64% sinds 2007 belooft een mooie toekomst voor de verdere samenwerking met de Belgische hoptelers.
Verwelkoming
vlnr : Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev, Hoppeteler Eric Lagache en Alexandra Van Impe
Wij werden verwelkomd door Alexandra Van Impe, Marketing Manager Specialties bij AB InBev. Ze gaf ons enige uitleg over de investering van AB InBev in de Belgische hopteelt en de versterking van de verankering van Leffe Royale in ons land. Daarna kreeg hopteler Eric Lagache het woord. Eric zit al meer dan 47 jaar in de hoppeteelt en is met zijn 22 hectare hopvelden de grootste hopteler van België. Hij is zaakvoerder van het vennootschap VOF Eurohop Lagache en Co. en is ook voorzitter van vzw Hop, die de belangen van de hoptelers verdedigt.
Hoppeteler Eric Lagache
In 2011 toen het slechter ging met de Poperingse hopteelt sprak Eric de wens uit dat AB InBev de hop voor hun bier bij onze Vlaamse hoptelers zou aankopen. Dit zou de sector op slag er weer bovenop helpen. 'Maar ja, zo eenvoudig gaat dat ook weer niet.' sprak Eric. 'We waren toen te klein geworden om nog mee te kunnen spelen in de sector'. Daarom is Eric nu heel verheugd met het partnerschap van AB InBev. ‘AB InBev is de grootste speler van de wereld’ sprak hij ‘Ze hebben respect voor wat de Poperingse hoptelers te bieden hebben. Dit kan een boost geven aan de andere hopboeren om verder te zoeken en zich te focussen op het telen van nieuwe hopvariëteiten. Door de opkomst van de vele craftbreweries is de vraag groter dan het aanbod. Het brengt zekerheid voor de toekomst.
Door de hoppevelden
Het bezoek aan de hoppevelden gebeurde op een originele manier. Vanop een hoppekar konden we het lostrekken van de hopperanken bewonderen.
Zoon Hannes (32 - Vijfde generatie) achter het stuur.
Een veld met dwerghop. Deze hop wordt niet zo groot als de gewone hop. Ze worden ongeveer een meter of 3, in plaats van de normale lengte van 4 tot 6 meter. Volgend jaar worden ze vervangen door normale hop.
Een rondrit op de hoppekar. Een speciale belevenis
De hopperanken worden machinaal van de draden afgetrokken en belanden zo in de hoppekar
Tussendoor vertelt Eric enkele hoppeweetjes
Hop wordt ook het “groene goud” genoemd en dat is zeer terecht omdat elke variëteit een unieke invloed heeft op de smaak van het bier en zijn bitterheid, kleur en aroma bepaalt. Het belang van de aromatiserende hop voor bier is daarom vergelijkbaar met dat van de druivensoort voor wijn. De grote diversiteit aan hopsoorten bepaalt eveneens het brede gamma van Leffe Royale, met verschillende subtiele, door hop bepaalde smaken. Zo zorgt het paradepaardje van de Poperingse hop, de Whitbread Golding, voor de unieke, licht harsachtige citroensmaak van de gelijknamige Leffe Royale.
Een veld met Cascade hop.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Om de hop lang te bewaren en om zijn aroma niet te verliezen moet ze degelijk verpakt worden. De hop wordt in balen vacuüm verpakt zodat ze niet bloot gesteld wordt aan licht en lucht. Ze kan bekomen worden in bellen, pellets of extract.
Hop maakt deel uit van de rijke traditie van het ambachtelijk bier brouwen in ons land. Hopteelt bracht lange tijd rijkdom en prestige voor de hele streek rond Poperinge. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Door de dalende vraag naar hop daalde ook de oppervlakte aan hopvelden de voorbije decennia van 3000 hectare naar 158 hectare. Toch hield Poperinge stand als ‘hoofdstad van de hop’ en is de hopcultuur er nog steeds duidelijk aanwezig.
Tijdens hun hoogdagen concentreerden hopkwekers zich vooral op de teelt van bittere hopsoorten, maar door de ontwikkeling van de hopteelt in grotere landen voornamelijk Amerika en Duitsland was deze hop niet concurrentieel genoeg op de internationale markt. Belgische hopkwekers verlegden daarom hun focus naar aroma-hop, zoals de Whitbread Golding. Met succes: het milde zeeklimaat en de vruchtbare bodem, een mengsel van zand en klei, zijn bij uitstek geschikt voor het kweken van aroma-hop.
Hopworkshop en bierdegustatie met Michael Dresel, hopexpert bij AB InBev
Na het bezoek aan de hopvelden volgde een kleine uiteenzetting over het gebuik van de hop in de nieuwe bieren Leffe Royal gevolgd door een degustatie van de betreffende bieren.
Bij aankomst konden we genieten van de mooi gedekte tafels!
De gerechten werden samengesteld door sterrenchef David Martin van de met een Michelinster bekroonde Brasserie La Paix*/Bozar. Het menu werd klaar gemaakt door het gerenomeerd Restaurant Pegasus uit Poperinge.
Het Menu
Canneloni van wilde zalm met zeevruchten en groene gazpacho met Leffe Blond.
Gebraiseerde rundswang met herfstgarnituur met Leffe Royale Cascade IPA
Selectie kaas van 'aan de schreve'. Chutney en notenbrood. Met Leffe Whitbread Holding.
Zoals in Amerika. Een spandoek naast het veld meldt welk bier en met welk soort hop er gebrouwen werd. Eric Lagache en Alexandra Van Impe (Marketing Manager Specialties bij AB InBev)
“De hop die we in Poperinge kopen is van uitzonderlijke kwaliteit. Reeds generaties lang wordt ze met veel kennis en de allergrootste zorg voor het vak geteeld. Dit erfgoed wil AB InBev in stand houden. De ondersteuning van de Belgische hopteelt is een bewuste keuze: we willen een motor zijn achter de Belgische hopteelt en lokaal vakmanschap ondersteunen,” zegt David Sempels”, Marketing Director BeNeLux.
Ook aanwezig Marie Descamps en Sarah Langbeen de Ere-dames van Hopkoningin Axelle Van Bruwaene die jammer genoeg niet zelf aanwezig kon zijn.
Foodpairing : Leffe Royal Whitbread Holding met Ganda Grand Cru (12 maanden gerijpt) en Poperingse keikop (witschimmelkaas) van Kaasaffineurs Van Tricht.
Een dagje om te koesteren! Met dank aan AB InBev en Eric Lagache
Brusseleir zwet IPA (8,0%Alc?Vol) De Zennebrouwerij - Brussel
Donkerbruin bier met een romige dikke beige schuimkraag. Grassig Hoppige prikken Geroosterde mouttoetsen
De eerste slokjes zijn moutig In de achtergrond karamel Invloeden van moka De bittere hop laat zich opmerken Tikje chocolade Geroosterde toost Droge bittere afdronk Een favorietje
Goedendag (8,0% Alc.Vol.) Brouwerij Toye – Marke Kortrijk
Helderblond bier met dikke witte schuimkraag. Aangenaam aroma van lichte kruiden Tikje zoet. Zachte moutgeur
Lichte fruitige smaak Tikje mout Diep een lichte bitterheid mooi evenwicht Ook in de smaak enige kruidigheid. Citrus toetsen Goed gebrouwen Mocht iets meer karakter hebben maar is een Allemans vriend.
Kasteel Hoppy (6,5%Alc.Vol) Brouwerij Van Honsebrouck – Ingelmunster
Blond helder bier met fijne witte schuimkraag
De neus ruikt eerst een pilsaroma Daarna een stroperige zoetheid karamel
De eerste smaak is vrij moutig Zoet Gistige toetsen. In de achtergrond enige bitterheid. Tikje citrus. Het bier is iets te vlakkig en te kunstmatig. Het moutige heeft de overhand van de bitterheid Jammer! Nog altijd toetsen van pils Mist karakter.
Zwart bier met gebroken witte schuimkraag. Een aroma van gebrande mout. Zoete prikjes. Karamel duidelijk aanwezig
Ook de smaak begint met zoete toetsen van karamel. Koffie smaken Geroosterde mout Donkere chocolade komt soms even piepen. Toffee achtergrond. Aangenaam mondgevoel. Een topbier
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Herinneringen aan het 15de Streekbierenfestival van Zwevegem.
Dit jaar was de onzekerheid groot bij het bestuur van Flanders Events VZW. Een week lang hadden de organisatoren nagelbijtend moeten wachten op hun materiaal. Door een huurgeschil konden ze niet aan hun materiaal geraken. Noodzakelijke dingen voor de opbouw van hun festival waaronder de elektriciteits - en waterinstallatie was onbereikbaar. De eigenares had de poort afgesloten nadat in een ander deel van de loods in Harelbeke een cannabisplantage werd ontdekt. Van de festivalorganisatie eiste ze maar liefst 2.000 euro achterstallige huur, maar uiteindelijk kwam het niet zo ver. Door solidariteit van vele mensen en een tussenkomst van Burgemeester Marc Doutreluingne gaf ze dan toch toegang tot het materiaal.. Het festival kon voor de 15de maal uiteindelijk toch doorgaan!
Het Streekbierenfestival van Zwevegem is voor velen een begrip geworden. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber: Dit jaar stelden 40 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 140 verschillende bieren.
Naast de bekende waren dit jaar ook een aantal Belgische brouwerijen/bierfirma’s voor de eerste maal present in Zwevegem. Brouwerij Eutropius, BOM Brewery, Wenbrew, De Kustbrouwerij, Brouwerij Broers, Brouwerij De Plukker, Oosteke Brouwers, Moorsele’s Bukske, Bier&Karakter en Hoppelaar stelden hun bieren voor.
Ook aan buitenlandse brouwerijen ontbrak het niet op het T. Toyeplein White Pony uit Italië, De Kievit uit Nederland, Brewery 6°North uit Schotland en opnieuw de Schubros Brewery uit Californië (USA) konden met hun bieren de mensen bekoren.
Ook waren er een aantal biertjes die zich voor de eerste maal presenteerden in Zwevegem en waren er bij tal van brouwerijen echte primeurs te vinden bvb. Paljas Saison van Henricus of de nieuwe Guldens Spoor bierenlijn van Brouwerij Gulden Spoor, de Chateau D’Ychouffe of Duvel Tripel Hop 2015 van Brouwerij Duvel-Moortgat. Ook de Special Blond 2015 van Brouwerij Lindemans was aanwezig. Aan te raden is hiervoor mijn Bierblog te bezoeken want de lijst is te groot om hier neer te pennen.
Het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem, gekend als één van de grootste openlucht bierfestivals in Europa, was zoals steeds een 'gezinsfestival' met een unieke terrasjessfeer en voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden genieten van diverse live optredens van onder meer Kartje Kilo, Portatief, Cluzo, Frituur Paula en Downtown Gentleman, Stampen En Dagen of The Million $ Sunrise ft. Crystal
Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp opgetrokken met kermisattracties en gratis animatie en dit onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. De hongeren konden terecht bij de diverse hapjesstanden.
Als bezoeker kon u zoals elk jaar deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd. U kon uw favoriete bieren in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren op een formulier aankruisen. De bieren die de meeste stemmen kreeg leverde hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen worden volgend jaar uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2016
BrouwerijEutropius Barabara (Rechts) mocht een beeldmerk van het wekelijks HOPnieuws in ontvangst nemen.
Brouwerij Eitropius stelden voor het eerst hun St. Tabarnak bier (6,66%) voor aan het publiek. Speciaal gebrouwen voor de Canadese death metal formatieKataklysm.
Bierfirma'De Oosteke brouwers'(Gavere) hadden naast "Quadrum" hun nieuw bier de "Triple O7" (7,0%) mee. Het bier wordt gebrouwen bijbrouwerij De Graal(Brakel) Het is een kruidig biertje met Koriander in de mond.
Chris Callewaert van bierfirmaBier & Karakter(Slypskapelle) Schenkt een Klets Extra Hop in het proefglas. Hun bieren worden gebrouwen bij deDeca Brouwerij.(Woesten)
Had hun vorige Klets te weinig karakter dan is dit bier (8%) toch een toppertje! Goed hoppig met citrustoetsen. Mooi in evenwicht.
Twee bieren van voorlopige bierfirma brouwerij Broersdie me konden bekoren. Brughopper (5,5%) en Zwarte Ruiter (10%). De bieren worden momenteel gebrouwen bijbrouwerij Boelens(Belsele)
Uit Italië brouwerijWhite Poney De meeste bieren worden gebrouwen bij brouwerij't Gaverhopke(Waregem)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11) Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (11)
Black Sheep IPA - Hopplukker - Oude geuze Armand - Super Noah - Triporteur in Heaven 2012
Black Sheep Imperial Stout (10,0% Alc.Vol) White Pony- Piove di Sacco (PD), Italië Gebrouwen bij ‘t Gaverhopke– Waregem
Zwart bier met lichtbruine schuimkop.
De neus ontdekt een koffiearoma. Donkere chocolade toetsen. Prikjes van cacaopoeder.
De eerste slokken zijn aards Koffiesmaken prikken de smaakpapillen. Geroosterde toetsen. Soms een tofee momentje. Alcoholwarmte. Goed evenwicht. Mooie bitterheid Een heel lekker degustatiebier!
Oranjekleurig bier met romige witte schuimkraag. Mmm... Een aroma van appeltjes Druiven. Licht zurig. Tikje zoete honing. De eerste slok is zurig. Verfrissend. Ook in de smaak vind men appeltjes. Kruidige smaak van hooi. Perfect in balans. Mals Licht zure afdronk.
Moutig aroma. De smaak is moutig. Geen veroudering waar te nemen. Het koolzuur is iets vermindert. Tikje fruitgheid toetsen van peper. Lichte bitterheid. Deze blijft aanhouden Droge afdronk. Een lekker bier die nog altijd best te degusteren valt.
Geproefd in 2015
Het degusteren (niet drinken) van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezer kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Witgeel bier met dikke witte schuimkraag. Wandklevig
Bij het openen een kleine gushing.
De neus ruikt een licht zuurtje. Gistig. Een licht aroma van asperge
De eerste slok smaakt echt naar asperges. Een lichte bitterheid op de achtergrond. Aardse smaken (boomwortel) komen boven piepen. In het begin was er bij mij nog enig smaakgevoel Maarop de duur begon het bier toch een beetje te vervelen. De afdronk is bitter. Een eigenaardig origineel bier die toch een poging om het te brouwen verdiend.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van Pieter Goris.
De eerste slok verraad dat je een zware klepper aan het proeven bent. Alcohol teistert je smaakpapillen. Toetsen van Abricot brandy. zoet – suiker Tikje honing? In de verte een kleine bitterheid. De alcohol overheerst alle smaken Smaakt als een barley wine. Voor sommigen is dit een TOPbiertje om te degusteren. Voor mij weegt de alcohol te zwaar door en verdoezeld te veel de andere smaken. Maar wie ben ik?
De eerste slok is licht zurig fris Een tikje kruidig Moutig Tarwe en spelt dringen soms door. Het bier is iets te vlakkig Mocht een tikje meer karakter hebben. Ook de bitterheid mocht zich iets meer profileren. maar toch al bij al een aangename dorstlesser.
Mooie frisse start Lichte zuurheid Fruitigen een kruidige achtergrond. Vergelijkbaar met een Duits witbier Lichtbittere fruitige afdronk en nasmaak Heel lekker zomerbier.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u het bier proeft.
Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie's die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u beste lezers kunnen die volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Dat het met de Belgische bieren goed gaat weten we al een tijdje. Hoe langer hoe meer worden we overstelpt met nieuwe brouwerijen en bierfirma’s. De economische situatie van de horecazaken in West-Vlaanderen is een ander verhaal. Veel zaken moeten hun deuren sluiten door de invoering van de witte kassa. Ook personeelstekort kan een oorzaak zijn.
Dit prachtig interieur verhoogt de gezelligheid.
Dat het ook anders kan bewijs Alain Vansevenant jarenlange uitbater van Café The Times in Ieper. Hij heeft samen met zijn echtgenote Olga het nieuwe café ‘St. Arnoldus’ geopend in de Menenstraat gelegen op een boogscheut van de wereldberoemde Menenpoort. Met zijn nieuwe locatie mikt Alain niet enkel op de toeristen maar ook op de bierliefhebbers uit de streek. Met zijn installatie van 25 tapkranen op een rij waaruit enkel West-Vlaamse bieren vloeien wil hij iedereen laten kennis maken met de bierwereld van onze productieve provincie.
25 tapkranen op een rij met West-Vlaamse bieren.
Niet enkel de tapkranen zijn de moeite waard, ook het interieur straalt biergezelligheid uit. Prachtige foto’s van de hand van Dirk Neirynck waar plaatselijke bekende Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen geven het bruine café een duidelijke meerwaarde.
Ieperse figuren poseren in kloosterlijke biertaferelen!
Voor Alain die al enkele jaren het bekende café ‘The Times’ uitbaat is het de hoogste tijd dat Ieper niet alleen gekend is als stad van het oorlogstoerisme. De streek telt heel wat ambachtelijke brouwerijen en Ieper beschikt ook over een plaatselijke brouwerij en de Bierorde van Vauban een bierproefvereniging aangesloten bij Zythos. Waarom dus Ieper niet op de kaart zetten als West-Vlaamse bierstad.
ST. Arnoldus is alom aanwezig.
Ook buiten op het terras is het gezellig vertoeven.
De ideale plaats om met een groepje bieren te proeven.
De 25 tapkranen zullen dus enkel locale bieren als inhoud hebben. Deze zullen nu en dan gewisseld worden zodat elke brouwerij aan bod kan komen. Van de bieren van ’t vat kunnen de bezoekers kiezen uit 25 of 33cl. Daarnaast is er nog een lijst met bieren uit de fles. Klanten kunnen er ook proeven van Trappistenbieren, bieren met wilde gisting enz… Wie een biertje wil delen met vrienden heeft een keuze uit een 70-tal flessen van 75cl. Er kunnen ook combi’s (proefplankjes) besteld worden. U heeft keuze uit Combi Light, strong, Mix en special. Deze bieren worden getapt in glaasjes van 15cl.
U lees het beste bezoeker, een trip naar Ieper heeft nu een meerwaarde. Ik hoor de echte beergeek nu denken pff… Brusselse biercafé Moeder Lambic, heeft maar eventjes 46 vaten opgesteld staan,en het nieuwe café Rockcircus in de Gentse Overpoortstraat telt zelfs 58 tapkranen. Maar Sint-Arnoldus heeft wel geen concurrentie in de regio rond Ieper als het op hoeveelheid tapkranen aankomt. En zeg eens eerlijk! Niets is lekkerder dan een West-Vlaams biertje met liefde getapt!
Wipers Time 14
Met in het glas een Wipers Time 14 van brouwerij De Kazematten, op de achtergrond lichte Jazzmuziek, garçons die hun vak kennen en zetelen in het prachtig interieur was het voor Annemie en ik heerlijk vertoeven in St. Arnoldus. Bij het eerstvolgende bezoek aan Ieper wippen we beslist weer eens binnen.
INFO :
St. Arnoldus Menenstraat 19 8900 Ieper Tel 0473 66 45 81
Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - De Zoete Inval Heule.
Tweede Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor de tweede maal kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam : ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme, Geroen Vansteenbrugge en William Roelens
Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties. Ditmaal waren we te gast in café De Zoete Inval in Heule. Waarvoor dank aan de uitbaters
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Blond helder bier met witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling
Aroma bied ons zoet in de neus Tikje gist Granig
De eerste slok is zoet Smaken van taart, gebak Koriander en gember komen piepen en zorgen voor een aangename smaak. Een lichte bitterheid op de achtergrond Beetje warme alcohol Goed evenwicht Aangenaam bier
Vandaag blijft enkel brouwerij Rodenbach over in het Roeselaarse straatbeeld, maar dat was ooit anders. In de 19de eeuw waren er drie grote brouwerijen in de stad. Naast Rodenbach, waren er nog brouwerij Cauwe in de Leenstraat en Mahieu in de Noordstraat Brouwerij Cauwe stopte de productie in 1956 In 2010 ontdekte een zekere Maxime, een afstammeling van de familie Cauwe.enkele historische gegevens alsook de recepten voor de cauwe bieren. Samen met zijn vriend Fabian liet hij de Cauwe bieren weer herleven. En liet ze brouwen in Silly.
De eerste slok is zoet Karamel Fruitige toetsen van banaan Mooie hopbitterheid Mooi in balans De afdronk is lang en bitter Een heel goed bier. Nog altijd een klassieker van formaat. Jammer dat het onder Drie Mussenbier verspreid wordt.
Naar aanleiding van de realisering van de Mussenbrug (die een recreatieve verbinding voor fietsers en wandelaars moet vormen tussen het Diksmuidse stadscentrum en de Handzamevallei). werd er een Drie Mussenbier gebrouwen. T.t.z. : Er werden geprinte etiketten op de flesjes van Arabier gekleefd.
Laat ik wel duidelijk maken dat de brouwer niets te maken heeft met dit etikettenbier.
Pont d’Amour (8,5%) - 33 cl Microbrouwerij Craeynest – Wevelgem
Koperkleurig bier met een dikke witte schuimkraag
Moutig (Karamel) met een
geurig bloesemaroma Kruidig
De aanzet is zoet Tikje alcoholwarmte Smaak van mandarijntjes. Licht hoppig Fruitige afdronk Het bier is nog niet volledig uitgegist.
Pont d'Amour is niet langer meer uitsluitend de bijnaam van een brug in Nieuwkerke, maar ook van een lokaal biertje. Pont d'Amour, zo wordt de brug over de oude tramweg in Nieuwkerke genoemd. Omdat Nieuwkerkenaar Bart Cuvelier (46) in het huwelijk trad met Magdaline Vanhoorneweder (39) is Pont d'Amour ook een bier en een traktaat voor iedereen die op 15 mei aanwezig was op de schieting voor het koppel. Het bier is het allereerste brouwsel van de microbrouwerij Craeynest uit Wevelgem. Deze nog jonge microbrouwerij zal haar pijlen vooral op Italië richten waar Belgisch bier nu zeer trendy is.
Gordon Xplosion Red Fruit (11,0%) – Blik 50 cl John Martin– Genval
Rood bier met dikke witte schuimkraag
Aroma is zeer fruitig
De aanzet is zoet Amaretto Amandeltoetsen Alcohol x 3 Heel wrange smaken Het bier laat zich moeilijk degusteren Na enkele slokjes heb ik het opgegeven. Jammer!
Gordon Gin Spices Xplosion (11,0%) – Blik 50 cl John Martin– Genval
De aanzet is meteen alcoholexplosie Kruidig Chemische prikken Totaal niet in evenwicht. Echt niet lekker! Uit de handel halen! Gevaarlijk voor de jeugd die graag uit blikken drinkt!
Klaar helder wit geel bier met een fijne witte schuimkraag
Een fijn bloesem aroma verwend de neus. Licht zurig
De smaak is luchtig Kleine toetsjes van tarwe Zoet met afwisselend licht zurig Verfijnde smaak Een licht zure afdronk Smaakt zoals champagne Ik vind het persoonlijk een topper met een nieuwe smaakbeleving.
Het Belugabier wordt gebrouwen voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht. Het is gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Er wordt gebruik gemaakt van Champagnegist. Brouwster Lonneke zei toen we onlangs de brouwerij bezochten dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
Het genootschap werd verwend met enkele 75cl proefbrouwsels en twee definitieve brouwsels van 33 cl.
Dikke Jan Tripel (recept 30) Dikke Jan Tripel Dry Hopping (recept 28) Dikke Jan Bruin (recept 29)
Dikke Jan tripel is een blond bier met een mooie witte schuimkraag. . Het aroma heeft een tikje kaas in de neus (Dry hopping versie DHV) Fruitig (de gewone versie) is veel beter dan de DHV De smaak is licht bitter van de DHV hadden we meer hop verwacht. Het bier is goed in evenwicht Van de gewone versie is de smaak iets te papperig tegenover de DHV Maar voor een eerste hobby brouwsel vallen de bieren aardig mee.
De bruine proefversie is donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag. De neus bied ons een licht aroma van gebrande mout. Zoethout en een tikje cacaopoeder. Is mooi wandklevig. De smaak is licht gerookt Geroosterde toetsen. Er is evenwicht Maar het mocht allemaal iets krachtiger en met meer karakter. Maar ook hier is het best ok voor een hobbybrouwsel.
Hieronder volgt de bespreking van Dikke Jan gebrouwen bij Deca Service De versie van ’t Gaverhopke werd identiek bevonden als recept 30. en ook omdat Dikke Jan verder gebrouwen wordt bij Deca.
Donkergoud van kleur met een romige witte schuimkraag.
De neus heeft een zoet aroma Een beetje gistig Taarttoetsen
De eerste smaak is die van leer Tabak bittere toetsen Een zoet toetsje nu en dan Specerijen laten zich ook opmerken! Licht hoppig Maar mist jammer genoeg karakter. Het bier is te braafjes. Maar door zijn naam zou het kunnen geliefd worden bij het grote publiek.
De neus ruikt brett toetsen moutig Kruidig Iets muffig (positief)
De smaak is kruidig Pepertoetsen tikje karamel Wilde gist Tijm Licht zuurtje inde achtergrond (citroenzeste) droge kruidige afdronk
Het bier is er gekomen onder impuls van de Brugse Marnixring Het gerstenat is geïnspireerd op het originele middeleeuwse gruutbier, waarbij de Heren van Gruuthuse het monopolie bezaten op de verkoop van gruut. Dat was een mengsel van kruiden. De opbrengst gaat integraal naar het sociaal project van de Marnixring Brugge Gruuthuse. (BHT)
Abbazia Tre Fontane Tripel (8,0%) - 33cl Italiaanse Trappist Abbazia della tre Fontane - Rome
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
De eerste aroma's zijn van Chorizo salami Laurier Eucalyptus.
De aanzet is zacht kruidig Een lichte bitterheid in de achtergrond Eucaliptus toetsen Een prikje citrus Licht bittere kruidige afdronk Lekker maar qua karakter toch niet vergelijkbaar met een Belgische trappist.
Het bier Tre Fontane is begin mei officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’, zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT) maandag. Tre Fontane, van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.
Licht amberkleurig bier met grove gebroken witte schuimkraag
Na het verdwijnen van de dikke schuimkraag snoven we een lichte honingaroma op Ook een beetje positief muffig Moutig
De aanzet begint met een toegankelijke bitterheid Moutig Kruidige prikjes Tikje honing komt af en toe naar boven. Tarwe smaak mooi in balans Het bier is iets minder hoppig en fruitig Droge afdronk Lekker bier maar onze verwachtingen lagen iets hoger! Maar dat is zo als u Marc Struif noemt en altijd TOPbieren brouwt
De neus bied ons een rijk aroma van basilicum. Ook een prikje witte druiven Daarna een licht zuurtje
De aanzet is lichtzurig Gaat over naar een rijpere zure smaak. Wij denken dat de basis een cuvée René is smaak van een boerenerf (stro) Ook de smaak van basilicum laat zich opmerken. Kruidig. Topbier !
Na het verdwijnen van het schuim is er een mooie hoppigheid in de neus.
De aanzet is lichtzoet Daarna komt er een mooie hoppigheid opzetten. Fruitige toetsen Prikje karamel Een tikje alcoholwarmte. Mocht iets bitterder zijn Maar toch een aangenaam doordrinkbier
Om het einde van de pluk te vieren brouwt brouwerij De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Voor de oogst 2014 zijn dit Goldings, Pilgrim, Cascade, Challenger en WGV. Joris heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee mocht Kris zich uitleven in de brouwerij. Ze noemen dit bier onze "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk. All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.
De Italiaanse broodjes van traiteur Dolce Italia uit Kortrijk aangebracht door Bernard waren heerlijk
De smaak is zoet Deegachtig (Zoet brood) Tikje fruit Groene appeltjes Het bier mist een beetje karakter mild hoppig Een aangename tripel maar mist iets body
We bedanken de eigenaars van café De Zoeten inval voor het openstellen van hun zaaltje.
De Zoeten Inval Zeger van Heulestraat 87 8501 Heule Kortrijk West-Vlaanderen Telefoon: +32 (0) 487551726
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse
Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem Brouwerij De Schieve (Olmen)
We verlaten de Provincie Limburg richting Provincie Antwerpen. In Olmen bevind zich brouwerij 'De Schieve' dit is de laatste stop van ons tweedaagse.
Brouwerij De Schieve!
De brouwerij is gelukkiglijk bereikbaar! Door werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg in Olmen was de brouwerij en proeflokaal drie maanden afgesloten geweest. (Zie vroeger HOPnieuws). Brouwer Frank Mannaerts had zijn misnoegen geuit op een hele originele manier. Dat deed hij door bierviltjes te verspreiden met ludieke boodschappen zoals ‘Al werken de mannen nog zo herd, de weg is nog steeds versperd’, of ‘Drink een single malt, ook al ligt er nog genen asfalt’
Mooi uitzicht van op het terras van de binnenkoer.
Toen we aankwamen waren we niet alleen. De zon was van de partij en een hele pak bezoekers bevolkten de gezellige binnenkoer. We maakten kennis met de sympathieke brouwer Frank en zijn echtgenote Inge.
Gezellig op het buitenterras genieten van de bieren van De Schieve!
Frank nam ons mee naar de brouwerij waar we zijn brouwinstallatie konden bewonderen. Het lokaal is niet zo groot maar wel kraaknet. De brouwketel is een 208 liter blichman ketel. Hij gaat voor eigen gebruik ongeveer 100 hl produceren. Daarnaast nog 50hl extra om op flessen van 75 cl te trekken.
De kraaknette brouwerij
Volgens Frank begon zijn de passie voor het bierbrouwen met een verjaardagscadeau van zijn echtgenote. Hij had een simpel brouwpakket cadeau gekregen waarmee hij experimenteerde. Frank repliceerde : ‘Het resultaat was echt niet te drinken, maar ik wilde opnieuw proberen en beetje bij beetje kreeg ik de smaak te pakken. Uiteindelijk ben ik een brouwcursus gaan volgen in Gent met positief resultaat. Na een tijdje elders geëxperimenteerd te hebben ben ik definitief met een lokale brouwerij begonnen’.
Brouwer Frank
De bedoeling van Frank is om alles kleinschalig te houden. (Hij is nog bedrijfsleider van Dobla Belgie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chocolade decoraties') Om het als brouwer interessant te houden zal hij zijn recepten regelmatig aanpassen, zij het in beperkte mate. Geen vaste bieren (uitgezonderd de Schieve Tripel), maar meer experimentele brouwsels. momenteel verkrijgbaar : Tripel, lichtzurig amberbier en een donkere ale
De bieren ga je ook niet vinden in de groothandel maar enkel bij hem thuis. Eerst kijken hoe de brouwer zijn bier maakt, daarna kun je ervan proeven, is zijn motto! Hij wil workshops geven en de mensen laten zien hoe er gebrouwen wordt. Andere brouwers zullen later gebruik kunnen maken van zijn installatie.
Na het brouwerijbezoek verkennen we het proeflokaal/Café-Restaurant. De humor van de bierviltjes trekt Frank verder door in het prachtig sober interieur van het aanpalende cafetaria/restaurant. Aan de muren hangen enkele kunstwerkjes waaronder een ode aan Luc De Vos.
Het smaakvol interieur!
Ook hier opvallende of onopvallende humor!
Een kleine kunstode aan zanger Luc De Vos
Wat het meest in het oog springt zijn de Scheve bierglazen. Het is een concept dat ik vroeger nog ergens gezien had . Je kreeg toen een glas en na elke pint die je dronk kreeg je een glas dat nog schever stond dan het vorige.
Het schieve glas van brouwerij De Schieve, leuk concept!
Bij brouwerij De Schieve (what’s a name!) zijn de voetjes van de glazen Ook de kelk staat scheef maar het bier blijft mooi horizontaal in het glas. Toch kost het je in het begin wat moeite om het glas vast te nemen om er uit te degusteren.
Wij proeven er
Ne Schieve Rosse (6%Alc.Vol.) van 't vat
Amberkleurig bier met een witte schuimkraag.
Een mooi moutig aroma Bijna volmoutig,zou ik het noemen Toetsen van graan en brood
Moutige aanzet Licht hoppige prikken Achteraan een tikje bitterheid Gerookte hints Een Orval toetsje door de aanwezige lambikgist Mooie bittere afdronk. Lekker en verfrissend.
Aan de muur 'De Schieve'
Habemus birram is een verwijzing naar het ceremonieel waarbij de nieuwe paus aangekondigd wordt. Men roept dan vanaf het balkon : habemus papam, wat zoveel betekent als wij hebben een paus. Het ventje boven de brouwerij is de schieve, met het bericht dat we (eindelijk) ons eigen bier hebben.habemus birram.
Chillen op het terras met een bijzonder biertje in een uitzonderlijk glas!
Weet u soms niet wat gedaan op een namiddag? Breng eens een bezoek aan brouwerij De Schieve! U gaat het u niet beklagen!
O Ja!!
Binnenkort zijn er op het terras 2 bluesoptredens: op 8 en 15 augustus
8/8 : Shakedown Tim & rhythm revue
15/8 : Doghouse Sam
We verlaten deze gezellige plaats met nog een blik op de kruiwagen met overgebleven bostel (O ja! We zijn reeds in België, het moet draf zijn!)... en vertrekken richting Waregem/Gullegem.
Nog niet meteen naar huis want we hadden nog een afspraak bij Luc Van Esch en echtgenote MireillePeetermans uitbaters van Brasserie‘De Bierkaai’.
Brasserie "De Bierkaai" een prachtige zaak die u beslist moet aandoen als u in de buurt bent!
De Bierkaai, ook soms de Winterkaai of Kaai Beach genoemd, (naargelang de tijd van het jaar) is een prachtige brasserie in Viversel een gehucht van de gemeente Zolder.
Leuk : Naar gelang de tijd van het jaar kan de naam veranderen!
De Bierkaai, een pracht van een locatie
Deze zaak is gelegen aan de oevers van het Alberkanaal. De Brasserie beschikt over een groot aantal troeven. Het is een belangrijk Limburgs fietscafé en heeft zelfs een officiële elektrische laadpaal. Het is een paradijs voor kinderen. Naast de speeltuin met zandbak en trampoline is er ook de Samson Dubbeldekker Speelbus, een trekpleister bij uitstek.
Voor de kids is het een ideaal speelparadijs!
De Bierkaai ligt aan het Albertkanaal in Heusden Zolder ter hoogte van fietsknooppunt 303.
Lekker chillen lang het water!
Bij minder weer kan u terecht in de gezellige veranda
Aan leuke decoratie geen gebrek!
Ook binnenin is het gezellig vertoeven.
Maar wij kennen De Bierkaai voornamelijk omwille van zijn huisbieren. Eigenaar Luc heeft zijn eigen bierfirma ‘Columbus Management' genoemd. De reeks van Zonderik en Bolderiaan zijn goed ingeburgerd bij de bierliefhebbers. Deze bieren worden gebrouwen bij Anders (Halen) en de Proefbrouwerij (Lochristi). Bij onze aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de creatieve duizendpoot. Na een korte rondleiding door de brasserie liet hij ons kaaibier van ’t vat proeven. Dit is een ongefilterde pils met heel veel karakter.
Kaaibier 5%Alc.Vol.
Licht blond wazig bier met een witte fijne wandeklevige schuimkraag.
De neus is lichtzurig. Fruitige toetsjes
De aanzet is aangenaam fris. Lichtzure toetsjes Citrus prikjes In de achtergrond is er een bittertje die voor evenwicht zorgt. Een tikje kruidigheid Kaaibier is een lekker zomerbier. Een frisse pils
Daarbij serveerde hij ons een assortiment “Kaaikrokantjes”. Dit zijn een soort trendy fingerfood hapjes in tempura. (Scampi’s, vis en kip worden in een beslag gedraaid en dan gefrituurd). Ook op het bord lagen er de originele bitterballen met stoofvlees die zijn echtgenote Mireille heeft gecreëerd. Deze hedendaagse stijl van eten begeestert Luc zodanig dat hij bezig is met een foodtruck in te richten. Zeg maar een voertuig uitgerust met een installatie voor het koken en/of de bereiding en verkoop van voedsel en dranken). Daarmee zou hij zich graag aansluiten bij de Belgian Foodtruck Association. Met zijn mobiele keuken wil hij het hongerige publiek verrassen met zijn bieren en eigen gemaakte fingerfoods (stoofvleesballetjes).
Fingerfood, een nieuwe manier van eten!
Ondertussen serveert Luc ons een nieuw biertje ‘Abt Fundum Blond’ (6,8% Alc.Vol.) Een nieuw biertje met een bijzonder etiket. Hij liet dit bier brouwen bij brouwerij De Dool in Helchteren.
Een bijzonder biertje met een leuk verrassend label.
Abt-Fundum (6,8%Alc.Vol.)
Donkerblond bier met witte schuimkraag. Licht wazig.
De neus is kruidig Enige zoetigheid met een tikje hoppigheid.
De smaakpapillen worden geconfronteerd met een geringe bitterheid. Hoppig Een lichte bloemigheid Het bittere blijft aanhouden op de achtergrond. Het komt niet agressief over. Ook de afdronk is bitter en droog. Een ander abdijbier of gewoonlijk maar dit merkt u al aan het etiket!
Uitbater Luc schenkt met volle ernst Zonderik Cuvée 2015 uit in de proefglazen.
Luc had nog een verrassing in petto! Als eersten wilde hij ons laten kennis maken met zijn Zonderik Cuvée 2015 fles 000/500 (10,5% Alc.vol.) Limited Edition. 8 maanden gerijpt op 30 jaar oude cognacvaten.
Zonderik Cuvée 2015 (10,5%Alc.Vol.)
Amberkleurig bier Met gebroken witte schuimkraag
De neus laat ons een aroma van likeur ruiken Tikje hout Warm alcohol
Zoet begin Likeur smaak Toetsen van appeltjes Lichte bitterheid granig - pattiserietoets Nadat het bier ietsje warmer wordt komt duidelijk een cognacsmaak naar boven. Zoete afdronk.
Brasserie de Bierkaai is dé locatie voor familie- en bedrijfsfeesten. Voor ieder wat wils, in een ongedwongen sfeer. Kortom KAAIGOED!
We bedanken Luc en zijn echtgenote voor het gulle onthaal en nemen afscheid van deze gezellige locatie.
Er is nog een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden. nl: Brouwerij De Schieve in Olmen ligt nog op onze route!
Zie deel 6
INFO :
BVBA‘De Bierkaai’ Thema-Café Brasserie de Bierkaai Fiets en Bier-Café - Fietsknoopunt 303
Laarstraat 41/2, 3550 Viversel / Heusden-Zolder Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.
zetten we koers naar ons slaapadres. Hotel zalencentrum‘De Harmonie’in Linne.
Hotel : Zalencentrum de Harmonie in Linne
Zalencentrum de Harmonie mag gerust een bijzondere gelegenheid worden genoemd. Met een prachtige entourage, in een gezellig Grand Café, kleine zaal of grote zaal, staat dit garant voor veel vermaak. Niet alleen is Zalencentrum De Harmonie de grootste locatie in Midden-Limburg voor bedrijfs- en personeelsfeesten, ook de mogelijkheden ten aanzien van de invulling zijn (bijna) onbeperkt.
De bar van het hotel.
Na het degusteren van een laatste slaapmutsje (Leeuwenbiertje) (hadden we wel verdiend na een lastige proefnamiddag ) was het de hoogste tijd om onder de wol te kruipen want 's anderdaags was het weer een drukke bierdag. Er stonden nog drie leuke stopplaatsen (eentje in Nederland en twee in België) op het programma.
Brouwerij De Fontein!
Op ons verlanglijstje stond brouwerij‘De Fontein’hoog aangeschreven. We hadden de dag ervoor bij Jan reeds kennis gemaakt met hun heerlijke bier ‘Beluga’.
De brouwerij is gelegen aan de rand van oud-Stein (Provincie Limburg) een deelgemeente van Stein, net aan de Belgische grens. De Limburgse gezelligheid is terug te vinden op dit leuke plekje.
Brouwerij De Fontein
Brouwerij De Fontein is een zelfstandige brouwerij. Naast het brouwen van bier is de brouwerij ook actief in het maken van likeur. De naam is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein', die in 1915 haar poorten sloot. Op een steenworp afstand van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd.
De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd, waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het nabijgelegen Kasteel Stein. In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield. Het boerenwoonhuis, dat dateert uit 1729, diende tevens als watermolen, die omstreeks 1900 zijn functie verloor. Het grootste pand van het monumentale complex is de voormalige graanschuur uit 1850, behorende bij de eerdergenoemde watermolen. Deze schuur diende als de opslagruimte voor graan, dat door de watermolen gemalen werd. Nu is de brouwerij in deze schuur gevestigd en zal wederom graan als één van de pijlers van het proces gaan gelden. Nu niet voor opslag en het maken van brood, maar als grondstof voor het brouwen van bier.
De binnenkoer
Interieur van de brouwerij. Jammer dat we niet naar binnen konden wegens werkzaamheden.
Wij werden hartelijk verwelkomd door eigenares Lonneke die ook brouwster is. Ze vertelde vol passie over haar brouwerij. "Bij De Fontein voelt het als thuiskomen, geen huiskamer, maar een eigen gemeenschap. Gericht op het leven van vroeger, waar rekening wordt gehouden met de natuur. Geïnteresseerd in mens en natuur, eigen gewassen, zelfgebrouwen dranken en zelfgemaakt eten".
Brouwster Lonneke verteld vol passie over haar brouwerij.
Iedereen is welkom, jong en oud; van kinderwagen tot rollator, van bierfan tot fietsfanaat en alles daar tussenin. Geen autoverkeer en even heerlijk tot rust komen, een genietmoment voor uzelf.
Het leuke en gezellige degustatielokaal.
We mochten proeven van een Hoekstra. Ze tapte het bier van het laatste vaatje die ze nog in huis had. Het bier werd speciaal gebrouwen voor het huwelijk van haar zus in mei.
Het goudblond bier van 6,0% Alc.Vol had een mooie witte schuimkraag. Een moutig aroma, hoppig toetsje en een tikje citroen. Het zachte bier was op deze mooie zomerdag erg verfrissend. Fruitig met een bittertje dat blijft hangen. Kortom een smakelijk blondje gebrouwen met gerst en tarwe met een stevige bite, de ideale dorstlesser bij het zalige weer.
We spraken ook nog over het lekkere Belugabier die ze brouwt voor een tweesterrenrestaurant in Maastricht en die we de dag eerder geproefd hadden bij Jan Ober. Het is dus gemaakt met Verveine een soort citroenverbena. De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema. Het wordt gebrouwen met andere graangewassen. Ze zei dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.
We proefden ook nog “Inspirator Zomerblond” (5,5% Alc.Vol) De receptuur voor dit bier werd ontwikkeld door Kapellerput i.s.m. De Fontein Een fruitig geurig tarwebier met een vleugje lindebloesem en framboos. Verfrissend, zachtzoet (maar zonder suikers), een fris fruitig biertje.
Jammer genoeg konden we de brouwerij niet bezoeken omdat er werken bezig waren. Beslist zullen we dit sympathiek brouwerijtje nog eens met wat meer tijd vereren met een bezoekje.
Hartstikke gezellig degusteren op het mooie terras van brouwerij De Fontein.
We moesten afzakken naar België waar in Viversel Heusden-Zolder een ontmoeting gepland was met Luc Van Esch, uitbater van de gerenommeerde Brasserie‘De Bierkaai’ en tevens eigenaar van bierfirma‘Columbus Management’.
Ook bij Brouwerij Den Schieve in Olmen zouden we nog halt houden.
Om hun 20ste verjaardag te vieren lanceerde de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven), waar ik al jaren lid van ben, een nieuw bier met de uitzonderlijke naam “’t Hope” (wat betekent ‘samen’ of ‘twoppe’ in het West-Vlaams dialect).
U mag 1 x raden wie afgebeeld is in de letter O !
Het nieuwe bier 't Hope méér dan 20 flesjes verkrijgbaar!
Voor het brouwen van het bier deden de bestuursleden beroep op brouwer Laurent Agache vanBrasserie Cazeauin Templeuve. Om het bier extra in de verf te zetten werd het gebrouwen met het gebruik van zoveel mogelijk het jubileumcijfer 20. Er werd gekozen voor 20 verschillende Europese hoppen. Het bier moest 20° Plato (Plato = dichtheid van het wort) hebben. Het kleur moest 20 EBC (Kleureenheden) zijn. De bitterheid bedraagt 4 x 20 IBU (bittereenheden). Het bier is ook afgevuld op 20 litervaten enz.. Zelfs de speech van de voorzitter duurde 20’
Voorzitter Lode sprak de aanwezigen toe.
De officiële voorstelling van het nieuwe bier vond plaats op donderdagavond 2 juli 2015 in de Beatrix zaal van het stadhuis van Kortrijk. Het bier heeft een beperkte oplage van 1.400 liter en zal beschikbaar zijn in geselecteerde drankenhandels en horecazaken.
Het bestuur van HOP
Niet het eerste bier van HOP!
Op donderdag 19 februari 1994, nu al meer dan 20 jaar geleden werd de Zuidwest-Vlaamse bierconsumentenvereniging “Heerlijk Objectief Proeven” (H.O.P.), lid van de Nationale vereniging ZYTHOS, boven de doopvont gehouden. De vereniging werkte voor de viering van elk 5 jarig bestaan een eigen bier uit.
Zo was er ‘Vage-4’ (10% Alc.Vol.), gebrouwen bij brouwerij De Ranke voor hun eerste 5 jarig bestaan, gevolgd door ‘Content’ (7,0% Alc.Vol.) gebrouwen bij De Graal. Het recept kwam van de verhuisbrouwerij ‘De Klauwaert, dit voor het 10-jarig bestaan. Voor het 15-jarig jubileum deden ze terug beroep op brouwerij De Ranke. Uit de ketels van Dottignies vloeide ‘HOP Flower Power’ (6,0%Alc.Vol) In 2006 werd tussendoor bij brouwerij Alvinne nog een Hoppigaard uitgebracht. Een saison van 6,5% Alc.Vol.
Alexander Surmont tapt een t'hope van 't vat
Carl Kins in een ernstige gesprek met Els Deleu (Persdienst : Krant van West-Vlaanderen)
Geroen, Jan en uw verslaggever genietend van Hollands bierglorie
Zoals u in België Nederland - Deel 3 / 1 kon lezen waren we te gast bij de Nederlandse gerenommeerde biergoeroe Jan (-Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als bierland te ontdekken.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. In dit tweede deel komen de zwaardere kleppers naar boven.
Is een bier van het type Irisch Red Ale Er is gebruik gemaakt van Engelse, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hoppen.
Amberkleurig (roodbruin) bier met gebroken witte schuimkraag.
De neus bied ons een moutig aroma Ietsje muffig (positieve zin) gist! Hoppig Toetsen van Sherry
Een schitterende aanzet Karamel gevolgd door een licht zurigigheid Prikken van hout Fruitige toetsen (sinaasappel) Mooi in balans Licht zurige bittere afdronk met enige bitterheid Een lekker complexe verrassing.
De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’.
Blond helder bier met witte romige schuimkraag
Moutig Typisch tripelaroma zoet toetsen (banaan)
De eerste smaak is vrij zoet Ook hier toetsen van banaan tikje honing, Kruidige prikjes lichte bitterheid in de achtergrond Het bier wordt wel plakkerig na een tijdje Prikje warme alcohol Zoete afdronk Niet zo speciaal! Allemans vriend.
Daarna proefden we en vergeleken we twee bieren van Hobbybrouwerij'HillDevils'- Wouwse Plantage
Hobbybrouwers en brouwerijhuurders Theo en Marleen van Eekelen hebben een voorliefde voor Amerikaanse bierstijlen. Ze huren debrouwerij Pimpelmeesin Chaam voor hun brouwsels. Na het brouwen nemen ze hun wort mee om thuis af te vullen.
Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol)
Bier met toevoeging van eikenhouten krullen. Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Houtgelagerd
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag
De neus ruikt eerst een aroma van sinaasappel Een aardse geur Daarna hop en gerookte toetsen.
De smaak is geroosterde mout Rokerig Met een toetsje zoethout Geroosterde toetsen
Hilldevils Not Totally Black IPA (6,5%Alc.Vol) Zonder eikenhouten krullen Bronzen medaille Dutch Beer Challenge 2015 Categorie Innovatie/speciaal : Speciaal
Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag Moutige neus Ook hier een reukje zoethout Rokerig Tikje citrus
De smaak is nogal bitter Nu en dan een karamellezoete toets. Donkere chocolade Geroosterde mout Rokerig Mooi geheel lekker bier!
Zundert Trappist (8,0%Alc.Vol) Trappistenbrouwerij De Kievit– Zundert We proefden het allereerste brouwsel. Afgevuld in sept 2013
Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag
Zoete neus beetje gistig Ook kruidige toetsen.
De smaak is zacht Kruidig Tikje koriander Nog een lichte bitterheid in de mond. Ook het zoete van de karamel is nog aanwezig. Het bier is zachter en malser geworden Ook smaken we ietsje minder kruidigheid. maar nog altijd lekker ondanks de veroudering.
Speciaal gebrouwen voor het Beluga Restaurant in Maastricht. Het is een Limited Edition. Gearomatiseerd met Verveine (verbena - ijzerkruid) en gember. Ik ken voorlopig nog geen bier die gebrouwen wordt met verveine?
Felblond (champagnekleurig) helder bier met dikke witte schuimkraag.
Het begin is kruidig Lichtzurige citroensmaak. Champagnetoetsen. Fruitig Soms een bitter toetsje Mals en zacht. Speciaal bier Vergelijkbaar met champagne Gewaagd maar lekker.
De vrouwe van Gramsbergen Anna van Wachtendonk, weduwe van de heer van Gramsbergen Statius van Aeswijn, bouwde in de 16e eeuw het kasteel van Gramsbergen, ook wel "de steen" genoemd weer op. Gefermenteerd met Westmalle gist
Bordeauxkleurig bier met een beige schuimkraag.
Moutig aroma Warm alcohol Granige prikjes. Chocolade toetsen laten zich nu en dan gelden. Geuren van donkerrood fruit (Bessen)
De smaak is zoet Warme chocolade Ook een tikje cake Rood fruit Zoete kruidige afdronk Lekker bier
Deze Barley Wine van Brouwerij 't Ij is tot standgekomen door een samenwerking met een Brewing Community uit Chicago USA. Het resultaat... een volle Barley wine, hart verwarmend en prettig in balans. Hopsoorten : Nugget, Amarillo, Chinook, Centennial.
Donkerbruinkleurig bier met lichtbruine romige schuimkraag.
De eerste geurtjes zijn dit van warme alcohol. Fruitige toetsen dwarrelen er door heen. Geroosterde prikken Pruimpjes Ruikt positief muffig.
De smaak is die van Barleywine zoet Karamel Zacht van smaak warm alcohol. Lichte bitterheid in de achtergrond. Droge kruidige afdronk. Voor mij een stevig degustatiebier!
Na zijn succesvolle brouwerij Raaf in Heumen te hebben verkocht aan Oranjeboom, zette ambachtelijk brouwer Herm Hegger in 1996 De Hemel op in een van Nijmegens oudste gebouwen: de 12e-eeuwse Commanderie van St. Jan. De Hemel maakt een brede reeks bieren, waaronder enkele onder contract voor plaatselijke cafés en anderen. Zij combineert brouwen met distilleren en het maken van azijn en mosterd en B&B-verhuur. Nieuw Ligt wordt jaarlijks gebrouwen en vóór de verkoop ten minste 12 maanden opgelegd om te rijpen.
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag De neus ruikt aroma’s van witte porto Amaretto Fruitige pikken (abrikoos) De aanzet is zoet Karamel Ook hier komen de abrikozen naar boven. Het bier heeft een vineus karakter. Warme alcohol toetsjes maar zeer beperkt Zoete afdronk Korte taarttoets mooi complex bier in goede harmonie.
Om toch nog een stukje België in de proeverij te steken toverde Jan nog een Oude geuze van 3 Fonteinen op tafel.
Goudkleurig tot oranjekleurig bier met een kleine witte schuimkraag Weinig koolzuur aanwezig.
Aroma’s van citroen/citrus Soms ietsje granig Complex Prikken van witte wijn
De smaak is zuur. Citroentoetsjes een smaakprikje hout Witte wijn Droog, zeer droog zelfs! Complex alles perfect in verhouding Droge zure afdronk Een toppertje
Een prachtige afsluiter van deze geweldige proeverij. Een namiddag waar Jan ons verwend heeft met enkele van de beste bieren van Nederland. Hij had er zijn werk van gemaakt om bieren uit te kiezen die het bierlandschap van Nederland de dag van vandaag kleur geven. Dat resulteerde in een bijzonder assortiment met een groot aantal exclusieve bieren. Nu weten we het zeker! Nederland is een bierland!
We kregen nog als afscheid een gerijpte La Trappe Quadruppel.
Bedankt Jan, echtgenote en kinderen voor de warme ontvangst en de lekkere bieren.
Na de proeverij reden we naar het rustieke Linne vlakbij Roermond Daar stonden in het zalencentrum ‘De Harmonie’ twee bedden op ons te wachten.
Volgende maal Deel 4 terug naar België
Binnenwippen in brouwerij De Fontein Stein NL Een bezoek aan Brasserie De Bierkaai- Viversel Heusden-Zolder En een tussenstop bij Brouwerij Den Schieve in Olmen
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 3 - 1).
Op ontdekking naar Nederland Bierland – Deel 3 - 1
Na het bezoek aan twee creatieve brouwerijen en een snelle lunch met een voor ons nieuw biertje (zie deel 1 en 2), was het nu tijd voor het grote werk zeg maar de finale van de dag. 130 km stond ons nog te wachten om van Genappe naar Roosendaal (NL) te rijden. We hadden daar een afspraak met de Nederlandse gerenommeerde biergoeroeJan (Machiel) Van Bragt beter gekend als jan Ober. Hij had ons uitgenodigd voor een bierdegustatie om zo beter Nederland als Bierland te ontdekken.
We werden er hartelijk ontvangen en naar de tuin geleid. Op het zonnig gezellig terras stond de proeftafel al gedekt volgens de degustatieregels. Water, brood (voor de smaakneutralisatie) en een heel resem proefglazen. Ook voor een hongertje had Jan van alles voorzien. Allerlei soorten Nederlandse kazen versierden de tafel.
Jan had voor de gelegenheid bieren uitgekozen die onze smaakpapillen in hogere sferen zouden brengen. Nederlandse bieren gebrouwen in Nederland en niet in België. Topie!!!
Dit is een India White Ale. Een IPA op basis van gerst en tarwe, waarbij we een nieuwe gist- en nieuwe hopsoorten hebben gebruikt: Sorachi Ace als bitterhop en Simcoe als aroma/dryhop.
Blond wazig bier met wit fijn schuim
De neus ruikt een redelijk zoet aroma met fruitige prikkels van citrus moutig Toetsje taart
De smaak is een licht bittertje Koriander Lichte alcoholwarmte Licht zoete afdronk Lekker biertje.
Zoete neus met een licht pilsaroma eventjes honing prikjes Tarwe
Frisse smaak mals Pilstoets Licht hoppig Fruitig Ook komt nu en dan de honing door! Mooi evenwichtig. Toch karakter ondanks de 4,5% Zoete fruitige afdronk.
Een Biologische India Pale Lager. Ongefilterd en van lage gisting. Droog gehopt. Hops: Hallertauer Tradition, Smaragd, Cascade.
Blond bier
Met een witte schuimkraag
De neus is lekker hoppig Citrus aanwezigheid Beetje gistig
De smaak is hoppig ook in de smaak neemt citrus het voortouw Licht bitter met een zoet prikje Kruidige toetsen Op de achtergrond een aanhoudende bitterheid. alles goed in evenwicht. Licht droge afdronk
Een biologische toppertje!
Reuz Hot Summer (5,5%Alc.Vol) Gebrouwen door BrouwerijhuurderReuzenbieren BV- Moergestel
Een soort witbier gebrouwen met pilsmout, tarwemout en havervlokken. In tegenstelling tot andere witbieren is er geen koriander en sinaasappel gebruikt. Er is gebruikt gemaakt van Australische hop en Danstar gist.
Wit wazig bier Met romige witte fijne schuimkop
Het aroma is gistig Hoppige toetsen
De eerste slokjes zijn bitter Het bier heeft een frisse smaak De smaak is rechtdoor Geen bijkomende smaken Er is een lichtzurigheid in de achtergrond (door gebruik van haver) Het lijkt op een Saison (gebruik van een saisongist) Droge afdronk Lekker bier
Weizenbier door de aroma’s van banaan en de whirlpool De hopgift van de aromahop Saphyr zorgt voor extra fruitige citrustonen. Leunt aan Duits Weizenbier
De naam van dit zomerse bier is ontleend aan het schilderij dat Frans Hals schilderde van een dame met lust voor bier. Malle Babbe is later ook bezongen door Rob de Nijs: ‘Malle Babbe is blond, Malle Babbe is rond, lekker dier van plezier.’ Doet verlangen naar meer.
Amberkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag.
De smaak is moutig. Een beetje geroosterd Banaan toetsen Ook een prik kruidnagel Citrus komt soms opzetten en geeft een lichtzurigheid aan het bier. middelmatige body. Niet slecht!
De neus ruikt een licht pilsaroma die overgaat in een zoete geur Granen aroma Fruitig toetsje (Citrus)
De eerste slokken zijn licht zurig Diep een lichte bitterheid fruitige toetsjes Mocht ietsje meer hop! Beetje alcoholwarmte Licht droge afdronk Allemans vriend
De Bamberger rookmout van dit bier van lage gisting is gerookt boven beukenhout. In 2014 behaalde het een Gouden medaille op de Brussels Beer Challenge. In de brouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duits Reinheitsgebot. De brouwerij is ook niet ver gelegen van de Duitse grens.
Donker bier met een beige wandklevige schuimkraag.
Het aroma is gerookt Tikje karamel
De smaak is heerlijk!
Gerookt vlees.
Zachte bitterheid op de achtergrond Mals bier Evenwichtig smaken zijn zoet en bitter. Gerookte afdronk. Lekker voor wie van gerookte bieren houd natuurlijk!
Brand India Pale Ale (7%) is het winnende bier van de Bierbrouwwedstrijd 2014. Het bier werd gebrouwen door amateurbrouwer Jeroen Free. Het bier kenmerkt zich door een fruitig en citrusachtig karakter. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid. De gebruikte hoppen zijn Cascade, Amarillo & Citra hop.
Helder blond bier met een witte schuimkraag.
hoppige florale toetsen prikkelen de neus. Citrus Prikken van mango enz…
De aanzet is hoppig Ook hier een florale aanwezigheid. Exotische smaken Fruitige prikken Licht bittertje op de achtergrond Het bier is aangenaam en toegankelijk het mocht misschien iets meer karakter gehad hebben voor een IPA,
Maar toch! Een sterke prestatie van een grote brouwerij om met zo’n bier (recept amateur) uit te pakken.!
Het is een “Single Hop” bier. De brouwers (Allemaal Helmonders) gebruiken voor zowel de bitterheid als voor het aroma één edele Duitse hop.
Amberkleurig (roodbruin) bier met witte gebroken schuimkraag.
De neus bied ons een zwoel zoet aroma. Moutig Karamel Moutig begin Vol van smaak Alcoholwarmte komt nu en dan eens piepen. ietsje pietsje Fruitigheid Lichte bitterheid. Zoet-bittere afdronk. Goed gebrouwen maar een beetje zwak.
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2). - Waterloo Récolte - Origame 4 Session Double IPA - Origame Ma Pierre à l'édifice -
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2).
We namen afscheid van het Pajottenland. Via de kleinste Provincie van België (Waals Brabant) reden we langs Waterloo richting Genval.
We reden voorbij de leeuw van Waterlo. Alles was nog rustig! Alleen een witte wolk, maar ze was niet krijgshaftig. Een week later doken 200.000 kijklustigen op om de slag te herdenken.
De lunch namen we in ‘Brasserie du Lac” Dit gekende restaurant ligt aan de oevers van het prachtige meer van Genval. We aten er een snelle hap zoals zakenlieden dit op doorreis doen. Dit dacht toch de oberkelner van dienst want toen we ons aan de receptie aanboden vroeg hij of we wilden Engels praten. Waarom niet? Het Engels is de dag van vandaag immers de voertaal van de Vlaamse brouwwereld!
Het Meer van Genval (Frans: Lac de Genval) bevindt zich aan de rand van het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel. Het meer ligt gedeeltelijk in Genval, een deelgemeente van Rixensart in de provincie Waals-Brabant en gedeeltelijk in Overijse in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een kunstmatig meer, dat heel toeristisch is.
‘Brasserie du Lac”
De menukaart die we voorgeschoteld kregen was in het Nederlands maar bieren waren er echter niet op terug te vinden. Maar een vriendelijke serveerster somde de bieren op die ze in huis hadden. Naast enkele klassiekers was er eentje die ons wel aansprak. Waterlo Recolte 6 van Brasserie Waterloo.
Een blond wazig biertje met een witte schuimkraag. De neus is kruidig Een lichte zuurheid in de aanzet met in de achtergrond een lichte bitterheid Citrus toetsen Licht zure afdronk.
Een stukje lekkere zalm met wortelpuree, meer moet dat niet zijn voor twee Nederlandstalige bierfanaten.
Na de lunch reden we richting Genappe. In het kleine dorpje Baisy-Thy is de Brasserie du Brabant gevestigd. We hadden een afspraak met Fred Magerat (op FB ook Fred Brie du Brabant genoemd).
Brasserie du Brabant
We werden er verwelkomd door de sympathieke Fred.
In de brouwerij hingen niet alleen gehopte brouwdampen, maar ook pittige luide klanken van Ierse Folkmuziek. Hij was bezig met het brouwen van zijn toekomstig bier ‘Hallelujah’. Dit moet een hoppige saison worden van slechts 2,7%Alc.Vol. Als de smaak van zijn bier even goed is als zijn muziekkeuze dan kan het niet anders dan een goed bier worden.
Brouwer Fred Magerat
Frédéric is afkomstig van Aubel. Hij is Burgerlijk Ingenieur van opleiding. Hij was leergierig over het brouwen van bier en maakte zijn eerste brouwsels toen hij nog student was in de ouderlijke garage.
In 2003 richtte hij zijn eigen brouwerijtje (capaciteit 4hl) op in de vleugel van een gerestaureerde boerderij. Hij brouwt er afhankelijk van zijn humeur en goesting de Brabançonne bieren Honing, Blond, Bruin en Amber. Het Kerstbier ‘Moche de Noël’ en Cuvée Nico (Bière des bébés). Hij ontwikkelt ook nog ‘la Sans Rute‘ een amberkleurig bier voor een vakantiehuis in Sensenruth.
De bieren worden voornamelijk gebrouwen om lokaal gedronken te worden en zijn verankerd in de plaatselijke regio.
Er is in feite weinig geweten over Brasserie Du Brabant, ook op het internet vind u weinig informatie. Maar door zijn deelname aan het voorbije Zythos Bierfestival en met zijn derde plaats in de consumententrofee met het bier ‘Origame 4 Session Double IPA’ krijgt de brouwerij en haar brouwer meer naambekendheid.
Origame
Zijn reeks nieuwe bieren 'Origame' genaamd kan op veel bijval rekenen. Sommige zoals Origame 8, Origame 9 Tripel en het basisbier Origame 6 Saison Du Brabant brouwt hij het hele jaar door. Zijn bedoeling is van dit laatste bier vijf versies te maken.
De eerste is nu beschikbaar nl. Origame Erika met Amerikaanse hop. Zijn einddoel is om er een te brouwen met Afrikaanse hop, een brouwsel met Aziatische hop, een ander met Nieuw-Zeelandse hop en een bier met Europese hop zodat elk werelddeel vertegenwoordigd is.
Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Fred Magerat enkel natuurlijke producten. Hij maakt geen gebruik van kruiden. Dit stelt hem in staat om zuivere lekkere bieren te brouwen. Zijn stokpaardje zoals u kan lezen is dus HOP.
Hij is bezig zijn eigen hop te kweken.
Aan zijn Origamebieren is er ook een legende verbonden. Een Origame zou een soort mythologisch diertje zijn dat zich voedt met bier. Het verscheen in Genappe in het begin van het jaar 2006. Het biertje verzwakte omdat de muren van de brouwerij gesloopt werden. Het kon zich nog net op tijd in leven houden. Dankzij de komst van Brasserie Du Brabant kon het wezentje zich weer voeden aan het gertsenat. Als u de brouwerij bezoekt en goed kijkt kunt u er soms eentje zien verschijnen tussen de wortdampen.
Fred tapte voor ons een origame 4 en Origame 6 "Erika".
Origame 4 Session Double IPA (4,3% Alc.Vol)
Oranje wazig bier met een witte schuimkraag
Het bier ruikt naar citrus Het heeft een hoppig aroma die ons kan bekoren.
Ook de smaak is hoppig met citrus toetsen met een mooie bitterheid in de achtergrond Droog. Lekker en niet zwaar in alcohol! Fred is met zijn tijd mee en weet wat er goed is voor bierlovers!
Ondertussen een fles thuis gedegusteerd
Origame Ma Pierre à l'édifice (8,0%Alc.Vol.)
Donkerbruin biermet een rode schijn Gebrokken romige witte schuimkraag
Zoet aroma Karamel in de neus
De smaak is moutig Zoete karameltoetsen Hoppig in de achtergrond een prikje geroosterd Chocolade Alles goed gedoseerd Een dosis bitterheid
nogal braafjes maar toch lekker en aangenaam.
Ma pierre à l'édifice is een uitdrukking die betekent Mijn bijdrage aan alle de bruine bieren. In het Frans betekent deze term 'mijn bouwsteen'
Dit gebouw recht tegenover de brouwerij zal later de nieuwe brouwzaal worden.
We nemen afscheid en ik fotografeer nog eventjes zijn uitgestrekt domein. Sinds 2009 lopen hier Schotse Hooglanders. Dit zijn kleine rustige koeien. Jammer genoeg zaten ze verscholen in het groen bij de Origames.
Fred bedankt voor de warme ontvangst, het lekkere bier en het streepje Ierse muziek!
We zetten koers naar Roosendaal in Nederland. Een bekende Nederlandse bierproever verwacht ons in de vooravond voor een degustatie met Nederlandse TOP bieren.
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1). Wutte Mie - Stoute Miel
Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1).
Samen met Geroen Vansteenbrugge beleefde ik onlangs een boeiende bierreis. Zoals bij elke tweedaagse trip die we samen ondernemen weet ik op voorhand niet naar waar de reis heen gaat. Ik laat mij gewoon ontvoeren door de bekende biervoordrachtgever. Hij schept er dan altijd plezier in om mij te verrassen met de door hem op voorhand uitgestippelde plekjes. Die hebben bijna altijd met bier en/of eten te maken. Wat ik nu wel wist was dat we op het einde van de eerste dag een bierdegustatie hadden bij Jan (-Machiel) Van Bragt thuis (ook Jan Ober genoemd). Hij is een van de notoire bierproevers van Nederland. Op naar Nederland, het nieuwe Bierland!
Vertrokken uit Waregem en na een uurtje rijden dook het Pajottenland reeds voor ons op. De prachtige golvende groene streek geef ons altijd een heerlijk biergevoel. De namen van de voorbijrijdende gemeenten klinken als muziek in de oren! Hun namen hebben bijna altijd een link naar bier of naar een of andere brouwerij.
Het prachtige Pajottenland.
Na een korte stop in Schepdaal bij de bedrijfswinkel van‘Valentino chocolade’ (gekend om zijn Brasserbier) reden we naar de Hoevebakkerij ‘De Haseleer’ in Sint-Pieters-Leeuw.
We waren even de weg kwijt!
Hoevebakkerij ‘De Haseleer’
Sinds meer dan 30 jaar is deze bakkerij bekend voor hun op hout gebakken brood verwerkt met eigen granen. Van akker tot bakker is dan ook hun gepaste slogan. Wij zochten geen brood maar twee nieuwe bieren. De bedwelmde broodgeuren verplichten ons om een paar koffiekoeken aan te schaffen.
In het kleine winkeltje konden we namelijk ‘Wutte Mie’ en ‘Stoute Mie’ aankopen. Twee bieren van de nieuwe brouwerij van 4Pajot. De brouwerij was volgens hun website slechts een tweetal dagen per maand geopend en was op onze dag niet te bezoeken vandaar dat we aangewezen waren op een aankoop in de bakkerij. Er was slechts maar één bier meer te koop nl Wutte Mie.
Enkel Wutte Mie was die dag te koop!
Niet getreurd de sympathieke en praatgrage bakkerin belde onmiddellijk naar een van de brouwers of het toch mogelijk zou zijn om twee West-Vlaamse bierproevers te ontvangen. En ja, het kon. En zo was er een onvoorziene stop bij brouwerij 4Pajot gelegen in het Hof te Bergeveld in de Konijnestraat 86 te Vlezenbeek.
Brouwerij 4Pajot.
Brouwerij 4Pajot gelegen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek.
We werden ontvangen door Raymond de Saegher een van de vier brouwers. (de anderen zijn : Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon). Samen vormen ze 4Pajot. De liefde voor zijn streek en als gediplomeerd amateurbrouwer richtte hij samen met bovenstaande vrienden 4Pajot op. (Uitspraak for Pajot) In hun voorlopige kleinschalige brouwerij (2 hl) gebruiken ze uitsluitend ingrediënten uit eigen streek.
In het midden hun nieuwe aangekochte platenkoeler
Een oorspronkelijk etiket van hun Wutte Mie
Ook de namen van hun twee bieren zijn volgens Raymond lokaal gekozen. De naam ‘Wutte Mie’ zou afkomstig zijn van een oud cafeetje uit Vlezenbeek. ‘Stoute Miel’ is een verwijzing naar Miel Coppens een landbouwer uit de streek. Bij hem halen ze de zwarte haver voor dit biertje. De granen voor hun tarwebier komen van de hoevebakkerij De Haseleer (zie boven). De hop halen ze in Sint-Martens-Bodegem, bij een van de laatste Pajotse hopboeren. En hun honing komt van een plaatselijke imker.
Raymond aan de brouwinstallatie. Goed voor telkens een 180 liter bier.
Ze brouwen er in enkele lege stallen in het Hof te Bergeveld in Vlezenbeek. Ze hebben er hard gewerkt om er een moderne koelkamer met sensorgestuurde temperatuurregeling van te maken. De oude melkkoeler gebruiken ze nog voor het koelwater. Daarbij laten ze zo weinig mogelijk water en warmte verloren gaan. Het water wordt elk keer her gecirculeerd goed voor een paar duizend liter per brouwsel.
Hun moderne koelkamer met sensorgestuurde temperatuurregeling.
Ze hebben voorlopig nog maar twee bieren maar Raymond liet ons een wereldprimeur proeven. “Ving” een nieuw bier van 7,0%Alc.vol. ‘Ving’ is een dorpsfiguur uit Vlezenbeek die iedereen kende. Hij verloor al jong een been bij een motorongeval en had sinds dan een houten been. Hij durfde dat op café al eens losvijzen om dan bv te gebruiken als biljartkeu of opende menige spontane dansavonden in de herbergen. Hij leeft nog en is nu ergens in de 90.
Raymond schenkt ons een 'Ving' uit.
Ving (Amber Tripelhop Oak Aged - 7.5%alc) werd op hout gelagerd (Cahors moutwijnvaten) (zuid-frankrijk) Gebruikte hoprassen: Hallertau + Golding (beide hop van Sint-Martens-Bodegem) en dryhopping met Warrior. Ze hebben het bier een tijdje weggelegd in de hoop dat er Brettanomicus in zou ontwikkelen, zoals ze bij een vorig brouwsel ontdekten toen het bijna op was. Nu na 6 maand zou dat het geval moeten zijn, maar dat hebben ze natuurlijk niet in de hand volgens Raymond.
Het was ook een ganse belevenis om hun houten tonnen te reinigen zoals de vroegere lambikbrouwers en gueuzestekers dat deden in het dorp: ijzeren kettingen, warm water en soda indoen en dan maar rollen over de binnenkoer; Veelvuldig naspoelen en tenslotte met zwavelwiek ontsmetten. Heel artisanaal en met heel veel inzet werken deze 4 Pajotters.
Op de voorgrond, een potje zwarte haver die ze gebruiken voor hun Stoute Miel.
Voor bestellingen werken ze met een mailinglijst. Al hebben ze wel plannen om het vroegere winkeltje vooraan in de hoeve een tot twee keer per maand open te houden. Hun bieren vind je in hoevebakkerij De Haseleer in Oudenaken (zie hierboven). Er zijn ook al een paar restaurants die hun bieren serveren, waaronder ’t Zwartschaap in Gooik. En ook café ’t Leeuwke in Sint-Pieters- Leeuw heeft hun bieren op vat.
Wutte Mie (6,25%Alc.Vol) – 50cl
Licht blond bier met dikke witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Het aroma is granig met een licht zuurtje
De aanzet is kruidig.
Met redelijk wat bitterheid op de achtergrond. Diep, een prikje anijs. Het bier is mooi in balans. De bitterheid houd vol. Ook nu en dan een honingtoets.
En een tikje citroen.
Licht droge afdronk. De nasmaak vloeit lang uit.
Een geslaagd bier Op de fles een stickertje van het Pajottenland
Stoute Mie (8,0%Alc.Vol.)
Donker bier met een lichte beige schuimkraag.
De neus is moutig en gistig. tikje chocolade lichtjes geroosterd nota’s van honing
Moutig begin Karamel Zoete toetsjes (Honing?) Enige kruidigheid komt even boven. Lichte aanwezigheid van zoethout. Voldoende evenwicht Geroosterde prikjes Zoetbittere afdronk
lekker maar misschien ietsje te braafjes! Allemans vriend.
De nieuwe etiketten voor de vier bieren
We bedanken onze vriend Raymond en zetten onze tocht verder. Nu klinken er flessengeluiden in de auto. Een vertrouwd geluid die we twee dagen zullen moeten aanhoren.
IPA – Proeverij : Vedett IPA - Viven Imperial IPA - Dale’s Pale Ale - Martin's IPA - Boulevard Pop-Up Session IPA - Slow Ride - St. Ambroise IPA - Ranger St. Ambroise Double IPA - Le Cheval Blanc double blanche - Death Vall
IPA – Proeverij
Een blik bier bepaalt de voetafdruk
De ‘voetafdruk’ is een woord dat niet meer weg te denken is in onze maatschappij. Alles hangt tegenwoordig af van ons consumptiepatroon. Een voetafdruk wordt bepaald door verschillende factoren. Een daarvan is het consumeren van voedsel. Ook verkeer, vervoer en verpakkingen bepalen de voetafdruk. Daarom (om bij de drankenindustrie te blijven) is bij veel Amerikaanse brouwers (ook enkele Belgische brouwers) het idee ontstaan om bij eenzelfde grootte van bestelling meer volume bier bij de verpakking te steken. Daarom gebruiken ze hoe langer hoe meer blikken i.p.v. flessen om hun bier te transporteren. Blikken zijn kleiner, goedkoper bij aankoop en zijn lichter. Dezelfde hoeveelheid bier neemt minder plaats in dan in flessen en verkleint sowieso de voetafdruk. Maar…..stroomt bier beter uit een blik of uit een fles? Verandert de smaakconstructie?
Chris Bauweraerts (Vroeger bedrijfsleider van Brasserie Achouffe) vroeg aan Freddy en ik om enkele bieren uit blik te proeven, ze te beschrijven en te bepalen of het bier dezelfde kwaliteit kan bieden of uit een fles. De bieren die hij opstuurde of liet opsturen waren allemaal IPA’s wat een bijkomende opdracht opleverde. De IPA’s proeven en omschrijven. Voor ons twee was de hoeveelheid net iets te veel. Daarom werd er hulp ingeroepen van enkele biervrienden.
Een eerste samenkomst vond plaats in ‘Het Bourgondisch Kruis’ in Deerlijk . In het petit comité zetelden Geroen Vansteenbrugge Waregem (Nationale voordrachtgever), Stijn Dauw en Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte), Pierre Step Heule (bierkenner), Wacho Izegem (BierBrief), Kevin Vermote Deerlijk (uitbater Bourgondisch Kruis Deerlijk) en William Roelens Gullegem (Bierblog en wekelijkse nieuwsbrief het HOPnieuws).
De tweede samenkomst werd gesplitst. Wacho, Melissa, Stijn en Kevin kwamen terug samen in het Bourgondisch Kruis Deerlijk. Pierre, Geroen en William kwamen samen bij William thuis. Dezelfde bieren werden geproefd.
IPA meer kunst dan wetenschap
Even ter verduidelijking! IPA komt van Indian Pale Ale. Opgelet! Er kan een reden van verwarring ontstaan! India is een belangrijke referentie naar de geschiedenis van de IPA maar is niet het land van herkomst. De IPA stijl zou meer dan 175 oud zijn. De IPA werd speciaal gebrouwen voor de export. Dit bier bevat meer hop en alcoholprocent dan andere bieren in die tijd omdat hop en het hoge alcohol een lange reis per boot kon overleven. De drie belangrijkste IPA stijlen zijn : De Amerikaanse, de Engelse en de Double of Imperial IPA. Daaronder zijn er diverse sub-stijlen zoals een Black IPA, tarwe of Belgische IPA ook BIPA genoemd. In feite door toevoeging van diverse hoprassen en de hoeveelheden zijn de mogelijkheden eindeloos. Het brouwen van een goede IPA is meer kunst dan een wetenschap.
De Proeverijen
vlnr : Melissa Dhooge, Stijn Dauw, Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens, Kevin Vermote en Wacho
Goudkleurig lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
De neus bied ons een iets te weinig hoppig aroma Een beetje gist en fruitigheid
De aanzet is moutig Bittere toetsen komen naar boven De hop is redelijk aanwezig Citrus. Prikken van Grapefruit. Afdronk niet al te droog Een licht bittere uitvloei en nasmaak. Mocht iets meer body gehad hebben. Een prima dorstlesser.
Viven Imperial IPA (8%Alc.Vol) - Fles Bierfirma Brouwerij van Viven(Sysele) Gebrouwen bij De Proefbrouwerij (Lochristi)
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag Schuim wandklevig
Het aroma ruikt naar bitterhop Licht zurige prikken
De smaak is kruidig Hopbitterheid Fruitig Zoete toetsen van karamel Mooie Citrus afwerking alles goed in balans Zoete toetsen bieden afwisseling Droog Zeer bittere afdronk Vloeit lang uit Topper!
Dale’s Pale Ale (6,5%Alc.Vol) - Blik Oskar Blues Brewery– Longmont Colorado USA
Koperkleurig helder bier met gebroken witte schuimkraag
Een fruitige neus Gistig Bitter toetsen Hoppig
De eerste slokken zijn zoet (Karamel) Zoete dominatie in het begin. Toetsen van taart. Hoppig maar niet overweldigend Citrusprikken Een lichtbitterheid in de achtergrond Bittere nasmaak Geen slechte APA
Moutig Metaal in het aroma Tijdelijke toetsen van een pils aroma
Moutig begin Karamel Lichte bitterheid Ook pilsprikken in de smaak Weinig toetsen van hop Het bier is eerder moutbitter Vloeit tamelijk lang uit. Lekker maar iets te braafjes voor een IPA!
Blond licht wazig bier Witte schuimkraag die vlug verdwijnt
Eerste aroma is hoppig Tikje citrus - sinaasappel Toetsen van exotisch fruit
Floraal bittere aanzet De bitterheid is matig maar is duidelijk aanwezig. Prik en lichte bites op de tong zweempje karamel Licht bittere afdronk Droog Een lekker bier met voldoende body ondanks de maar 4,2% alcohol. Zeer goed
De neus ruikt hop Fruitig Lichte waarneming van groenten gist Pompelmoes
Licht bitter begin Ook in de smaak een tikje gist De smaak is eigenaardig – leer - aards? Niet zo fruitig, eerder kruidig grassig. Droog Citrus Karamel Droge afdronk.
St. Ambroise IPA (6,2% Alc.Vol) - Blik McAusian Brewing.– Montreal Canada
Goudblond bier met witte dikke schuimkraag Kookzuur sterk aanwezigheid wandklevig
Zoet karamelaroma vertroetelt de neus. Prikjes van Abricot Brandy Weinig hop in de neus.
De eerste slokjes zoet Karamel De bitterheid is eerder moutbitterheid hoppetoetsen mochten duidelijker aanwezig zijn Niet evenwichtig Niet echt een IPA voor ons!
Licht goudblond bier met witte schuimkraag Een heerlijke fruitige neus Florale toetsen.
De aanzet is bitter Grapefruit laat zich opmerken Lekker hoppig Zoete smaken komen effentjes tussendoor. Een mooie bitterheid in de achtergrond Het bier is mooi in balans Lekkere droge en zachte afdronk Prachtige IPA
St. Ambroise Double IPA (8,0% Alc.Vol) - Blik McAusian Brewing.– Montreal Canada
Donkerblond wazig bier met witte schuimkraag
Hoparoma Fruitig - banaan Lichte alcoholprikken
Redelijk bitter begin. Zacht en mals ondanks de 8% Zoete toets Karamel Fruitige prikjes Exotisch fruit Tikje honing De bitterheid op de achtergrond houd aan. De afdronk is droog met wat zoetigheid. Niet slecht!
Le Cheval Blanc double blanche (6,2% Alc.Vol) - Fles Les Brasseurs RJ– Montreal – Canada
lichtgeel wazig blond bier met bleke groene schijn Dikke schuimkop met wit fijn schuim.
De neus bied een bloemig boeket Hoppig Een tikje tarwe Peperprik
De smaak is vrij hoppig Scherpe Bitter toetsen Peper Grapefruit Licht kruidig Taart Droge afdronk Witte IPA?
Death Valley (8,0% Alc.Vol) - Fles Les Brasseurs RJ– Montreal – Canada
Goudblond bier Witte fijn schuimkraag die vlug verdwijnt.
Hoppig aroma Een beetje zwavelig Fruitige Gist Abrikoos Granig Tikje gerookt Licht botergeurtje (niet storend) Hoppige aanzet. Kruidige toetsen afgewisseld met een fruitigheid van abrikozen. Tikje gebrand Bitterheid in de achtergrond Lichte alcoholwarmte laat zich opmerken Een matige bittere afdronk Vloeit lang uit.
De smaak van het bier was prima zowel uit de blikjes als uit de flesjes. Een vergelijking zou misschien beter zijn geweest indien we hetzelfde bier konden proeven in beide verpakkingen.
We hebben wel vastgesteld dat de bieren uit blik bij het uitschenken iets minder schuim produceerden of de bieren uit de fles.
Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge - Lindemans Kriek – Bruegel - Duchesse De Bourgogne - Adriaen Brouwer Dark Gold - De Verboden Vrucht - Cuvée Delphine
Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge
Onlangs hebben we in het Poperings HOPmuseum de Bier-en Kunstavond meegemaakt. Deze avond ingericht door het museum in samenwerking met het Poperings Bierproeversgenootschap was een groot succes. Een 50-tal proevers kwamen opdagen. Edwin Ghequire voorzitter van het Genootschap was de spreker van dienst.
Het eerste bier was Lindemans Kriek. Alle etiketten van deze brouwerij worden versiert met sierlijke ornamenten. Deze vloeiende lijnen werden vroeger veel gebruikt in de Art Nouveau. En zeg eens eerlijk! Brussel, Geuze en Horta, zijn dit geen treffende gelijkenissen?
De aanzet is zoet Kunstmatig gezoet Suiker Kersensiroop moutige achtergrond Licht zuurtje in de diepte. Zoete afdronk Een frisdrank van 3,5%
Het tweede bier was Bruegel amber ale gebrouwen door brouwerij Van Steenberge. Het bier is vernoemd naar de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude Op het etiket prijkt een detail uit de schilderij ‘Boerendans’ geschilderd rond 1568. Het paneel is gedateerd noch gesigneerd, maar is rond dezelfde tijd geschilderd als De boerenbruiloft. De twee schilderijen zijn van dezelfde grootte en worden vaak gezien als bij elkaar horend. Ze zijn voorbeelden van Bruegels late werk. Ze zijn gekenmerkt door monumentale Italiaanse figuren.
De eerste slok is niet meteen raak Een beetje teleurstellend Moutig Caramel tikje gebrand. Beetje tofee getint heel lichte bitterheid Kruidig Allemaal minimaal Middelmatige body Eenvoudig, niet slecht maar ook niets meer
Voor de pauze proefden we nog Duchesse De Bourgogne van brouwerij Verhaeghe. Duchesse de Bourgogne verwijst naar Maria van Bourgondië, echtgenote van Maximiliaan van Oostenrijk. Op het etiket prijkt Maria met een zwarte valk op haar hand. De naam van de schilder is niet terug te vinden. Maria overleed op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard in het bos bij het kasteel van Wynendaele nabij Torhout. Haar vierjarige zoontje Filips de Schone volgde haar op, onder het regentschap van zijn vader Maximiliaan. Zij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge, waar haar grafmonument zich bevindt, vlak naast het praalgraf van haar vader Karel de Stoute. Tijdens archeologisch onderzoek in 1979 werd haar stoffelijk overschot geïdentificeerd.
Duchesse De Bourgogne (6,2% Alc.Vol) BrouwerijVerhaeghe– Vichte
Robijnkleurig bier met beige dikke schuimkraag
Aroma van balsamico azijn licht zurig en fruitig.
Zoete fruitige aanzet Zoete kersen Ook hier prikjes van Balsamico Tikje hout karamel Zuur en zoet wisselen elkaar af en bieden een lekker smaakpallet droge zure fruitige afdronk Een prachtig West-Vlaams roodbruin
Na de pauze starten we met een Adriaan Brouwer Dark Gold gebrouwen bij Roman. Adriaen Brouwer kwam in de plaats van het vroegere bier “Oudenaards bruin”. De naam verwijst naar de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer die afkomstig was van Oudenaarde en een bewogen leven heeft geleden. In Oudenaarde verwijzen heel wat zaken naar Adriaen Brouwer.
Op het etiket, een portret van de kunstenaar.
Brouwer was een van de bekendste genreschilders uit de 17e eeuw. Hij zou op schilders als de Van Ostade-broers en David Teniers de Jonge een grote invloed hebben gehad. Zijn werk werd zelfs door kunstenaars als Rembrandt en Rubens verzameld en bestudeerd. Van Adriaen Brouwer zijn slechts 60 ongedateerde werken bewaard gebleven.
Adriaen Brouwer Dark Gold (8,5% Alc.Vol) BrouwerijRoman– Mater
Koperkleurig bier met beige schuimkraag.
Aroma is caramel Rozijntjes Fruitig
De eerste slokjes zijn zoet moutig karamel Bruine suiker Nu en dan een zuur tintje maar wel gedoseerd. Chocolade prikken. Donker fruit een tikje alcoholwarmte Goed evenwicht
Afdronk is licht bitter. Een goed gebrouwen klassiek bier.
Het vijfde bier is ‘De Verboden Vrucht’ van brouwerij Hoegaarden/InBev. Op het etiket Adam en Eva geschilderd door Jan van Scorel (1495-1562) geboren in Schoorl. Hij schilderde Adam en Eva in 1540 met olieverf op een houten paneel. Wat opvalt is het lichamelijke van deze twee figuren, geplaatst in een lieflijk landschap. Eva leunt tegen de boom der wijsheid. In de compositie is een ets van Adam en Eva uit 1504 van Dürer terug te herkennen, waarin Eva de appel aan Adam aanreikt. Op het etiket van het bier : Adam ontvangt niet, maar lijkt in dit geval te geven aan Eva, die er nu nog wulpser bijstaat. De boom der wijsheid en de appel is verdwenen en het bierglas staat nu centraal.
De Verboden Vrucht (8,5% Alc.Vol) BrouwerijHoegaardenInBev – Hoegaarden/Leuven
Robijnrood bier met een witte schuimkraag
Eerste slok is moutzoet gevolgd door een kleine chocoladetoets Karamel Rozijntjes Tikje fruitig Kruidig (Koriander) Aangenaam van smaak Zoetkruidige afdronk Ondanks de massaproductie toch een goed bier!
Een topper op de Bier-en Kunstavond was het laatste bier ‘Cuvée Delphine’(11%Alc.Vol) van de Struise Brouwers. Dit bier ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert II. Ze hunkert naar erkenning in zowel haar werk- als privéleven, dus besloten De Struise Brouwers dat ze vereerd mag worden als was ze een prinses. Mevrouw Boël heeft toelating gegeven om een van haar kunstwerken laten gebruiken voor het etiket.
‘Truth Can Set You Free’ is een print van 100 stuks. gepigmenteerde Inkt op doek in een omlijsting van plexiglas.
Dit bier is een Black Albert die 12 maanden gerijpt is geweest op Four Roses bourbonvaten!
Het bier ruikt hemels Chocolade Karamel Warme alcohol
De smaak correspondeert met het aroma. Zoete karamel Alcoholwarmte
Vanille Donker fruit Tikje geroosterd Zacht met een heerlijk mondgevoel. tikje aards Chocolade en fruitige afdronk. Een van de beste bieren die ik al geproefd heb
Een gezellige avond met veel wistjedatjes en lekkere bieren.
INFO :
25 september 2015 : Muzikale bieren 20 november 2015 : Henegouwse bieren 04 december 2015 : Quadrupel bieren
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.
Ichtegem's Grand Cru (6,5 Alc.Vol) BrouwerijStrubbe- Ichtegem
Robijnrood bier met een witte schuimkraag.
Een lekkere neus van caramel Kersen. Balsamico
De smaak is lichtzoet afwisselend zuur moutig Donker fruit (Kersen) tikje hout Het heeft een middelmatige body en een licht mondgevoel Een matige zure afdronk Een prima roodbruin biertje
Het aroma is moutig. Karamel. Warme lichte geur van alcohol.
Moutige slokjes Karamel Citrus en/of Limoen toetsen zijn leuke smaakmakers en wekken een glimlach op het gelaat. Alles gevolgd door een redelijke bitterheid Algemeen is het bier mooi in evenwicht. Droge afdronk. Een struis bier waar ik van hou.
Oscar Bruin (6,5 Alc.Vol.) BrouwerijEutropius– Heule
Koperkleurig redelijk helder bier met gebroken witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt lichtjes gebrande mout. Karamel.
De aanzet is zoet/bitter. Moutige toetsen van karamel Ook komt er af en toe een fruitig bananen tintje door. Het mocht nog ietsje fruitiger zijn. De afdronk is licht bitter en vloeit uit Het bier is lekker maar mist ietsje meer body. Smaken mogen nog meer naar voren komen. Maar toch Allemans vriend.
Moutig zoet. Wat fruitigheid van Citrustoetsen. Zachte bitterheid alles goed in evenwicht. lichtzoete afdronk. Meer hop zou het bier nog karakter geven. Had er iets meevan verwacht Maar al bij al een bier voor iedereen.
Triest Ale (7,5 Alc.Vol) BrouwerijDen Triest– Kapelle-op-den-Bos
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag.
Moutige toetsen in de neus. Karamel. Ook kruidige prikken Licht hoppig met een floraal tintje
Het begin is lekker moutig. Een kruidensmaakje (juist van pas) Een lichte bitterheid in de verte maakt het bier evenwichtig. Hoppige prikjes Het bier is mooi in balans. Een droog einde met een licht hoppige afdronk. Top!!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Bvb. de omstandigheden of plaats waar u ze proeft. Ook het bier kan veranderen! Restyling door de brouwer, het verouderen enz... Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik op het moment van het proeven aan het bier beleefd! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Een bezoekje aan de Red Rose (Brugge) - Morpheus Tripel
Bij een bezoek aan Brugge behoort als bierproever altijd een bezoek aan een Brugs biercafé erbij. Nu ook deze keer. Eerst wat genieten van de gezellige drukte in de binnenstad, kuieren langs de reien en dan de nieuwe geïnstalleerde app gebruiken om de Cordoeaniersstraat 16 te vinden. Want daar is ons doel gevestigd.
Deze straatnaam kwam er in Brugge ongetwijfeld omdat er verschillende lederbewerkers (Cordoeaniers) woonden en er hun atelier hadden.
In deze smalle straat niet ver van de burcht en even weg van de drukte is dus de ‘Red Rose’ gevestigd. Dit Hotel en bijhorend streekbierencafé stonden nog niet op mijn lijstje en ik had al lang aan uitbater Kris Veireman beloofd om even binnen te wippen bij een volgend bezoekje aan Brugge.
We waren even onder de indruk van het prachtige interieur. Het café had zijn naam niet gestolen. Rode muurbekleding en tientallen rode rozen sierden het plafond van de prachtige gelagzaal.
Alsof de uitbater wist dat we eventjes de rust opzochten vulde heerlijke jazzmuziek het etablissement.
De bierkaart is indrukwekkend. Honderden bieren staan op de kaart. De Trappisten zijn hier duidelijk kind aan huis. Oude en jonge Orval, Westvleteren 12 en de nieuwe Trappistenbieren zijn er te verkrijgen. Ook oude geuzen en verouderde kelderresten staan uitdagend te prijken.
Moeilijk om een keuze te maken uit dit geweldige aanbod. Maar toch! Ik koos voor een Morpheus Tripel van Alvinne. Annemie voor een blauwe Chimay Het bier werd vakkundig uitgeschonken door kelner David
Morpheus Tripel (8,7%Alc.Vol.)
Licht wazig oranje bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied karamel Ook een beetje gist. Kruidige prikkels.
De eerste slokjes zijn zoet Karamel Moutig In de verte een lichte hopbitterheid. Ook een lichte zuurheid komt even naar boven. Fruitig. Beetje alcohol. vrij droge afdronk
Kortom :
een lekker bier met een eigen smaakprofiel door de Morpheus gist.