Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
23-05-2015
The Red Rose - Brugge - Morpheus Tripel
Een bezoekje aan de Red Rose (Brugge) - Morpheus Tripel
Bij een bezoek aan Brugge behoort als bierproever altijd een bezoek aan een Brugs biercafé erbij. Nu ook deze keer. Eerst wat genieten van de gezellige drukte in de binnenstad, kuieren langs de reien en dan de nieuwe geïnstalleerde app gebruiken om de Cordoeaniersstraat 16 te vinden. Want daar is ons doel gevestigd.
Deze straatnaam kwam er in Brugge ongetwijfeld omdat er verschillende lederbewerkers (Cordoeaniers) woonden en er hun atelier hadden.
In deze smalle straat niet ver van de burcht en even weg van de drukte is dus de ‘Red Rose’ gevestigd. Dit Hotel en bijhorend streekbierencafé stonden nog niet op mijn lijstje en ik had al lang aan uitbater Kris Veireman beloofd om even binnen te wippen bij een volgend bezoekje aan Brugge.
We waren even onder de indruk van het prachtige interieur. Het café had zijn naam niet gestolen. Rode muurbekleding en tientallen rode rozen sierden het plafond van de prachtige gelagzaal.
Alsof de uitbater wist dat we eventjes de rust opzochten vulde heerlijke jazzmuziek het etablissement.
De bierkaart is indrukwekkend. Honderden bieren staan op de kaart. De Trappisten zijn hier duidelijk kind aan huis. Oude en jonge Orval, Westvleteren 12 en de nieuwe Trappistenbieren zijn er te verkrijgen. Ook oude geuzen en verouderde kelderresten staan uitdagend te prijken.
Moeilijk om een keuze te maken uit dit geweldige aanbod. Maar toch! Ik koos voor een Morpheus Tripel van Alvinne. Annemie voor een blauwe Chimay Het bier werd vakkundig uitgeschonken door kelner David
Morpheus Tripel (8,7%Alc.Vol.)
Licht wazig oranje bier met een fijne witte schuimkraag.
De neus bied karamel Ook een beetje gist. Kruidige prikkels.
De eerste slokjes zijn zoet Karamel Moutig In de verte een lichte hopbitterheid. Ook een lichte zuurheid komt even naar boven. Fruitig. Beetje alcohol. vrij droge afdronk
Kortom :
een lekker bier met een eigen smaakprofiel door de Morpheus gist.
Amberkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag Gistige neus Graanachtig toetsen licht zurig
De eerste smaak is kruidig Maar niet zo fel als mijn verwachtingspatroon (verwacht doordringendheid van Chilipepers!)
Bitter toetsen afwisselend met zurigheid. (Citrus) ook zoete prikjes komen in de smaak even piepen. redelijke body ondanks maar 4% alc. Een complexbiertje, goed maar meer extreme smaken verwacht van deze Big Bayou! Maar is dit wel nodig?
Hoppig aroma in de neus. Fruitige prikken. Heerlijk!
Tropicale smaken – Citrus Mango. In de achtergrond een mooie bitterheid. Alles in een perfect evenwicht
Een droge afdronk Een afvloeiende bitterheid
Met een perzik nasmaak in de mond. Topper!
Alvinne / Naparbier Gentleman Sour Ale (11,5% Alc.Vol.) BrouwerijAlvinne– Moen
Donker bier (Zwart) Gebroken witte schuimkraag.
Licht zure neus (rode bessen) met een heerlijk vineus tintje. Aangenaam om aan te ruiken!
De eerste kennismaking met de smaakpapillen is licht zuur Ook zoete hints komen naar boven. Karamel - chocolade Ondanks het hoge alcoholpercentage is het heel mild van smaak. Opletten dus! Fruitige toetsen van zure appeltjes. Aardse trekjes Een lekker biertje uit Moen
Een fijn aantrekkelijk aroma van rozijntjes Karamel Ook toetsen van taart
De smaak is vol. Caramelmout Geroosterd Cappuccino trekjes Chocolade en ook enkele vanilleprikjes laten de smaakpapiilen genieten. Bitterzoet Alcoholwarmte doet het bier alle eer aan Goed gebrouwen bier mooi in evenwicht zoete afdronk Mooi en heerlijk bier!
Robijnkleurig helder bier met dikke romige roze schuimkraag
Fruitige neus Licht zurige kersen Fijn om aan te ruiken!
Zoete kersensmaak Snoepachtig kontjes (Van die rode snoepjes die net twee billen hebben, en dus op een poep lijken) Een tikje hout Alles is een beetje kunstmatig
Droge afdronk Met ijs is het een geliefd terras bier. ook bij een zoet dessert kan het tot zijn recht komen. Het bier kan veel zoetemondjes bekoren Maar niet echt mijn dada door ietsje te zoet.
Heerlijk parfum van mout Granen prikje gist Fruitige toetsen van banaan
De eerste slok is moutig Licht zoet afwisselend met licht bitter Enkele kruidige oprispingen Prikken van taart Droog Weinig body Een tripel zonder pit Het aroma was beter dan de smaak! meer van verwacht.
Straffe Hendrik Wild 2014 (9,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Halve Maan– Brugge
Donkergouden bier met dikke witte schuimkraag
Een beetje wilde gist in de neus (Bret) Ook toetsen van citrus Ook enkele kruidennota’s te ruiken.
De eerste slok is niet zo bitter dan verwacht. Eerder zoetmoutig afwisselend met een lichte zure lambiksmaak. Een tripel zeg maar met een beetje funky invloeden. Goed evenwicht. Een licht complexbier met droge afdronk en een licht zuur einde Lekker!
The Devilles – Rock, n’Rollbier (7,3%Alc.Vol) Brouwerij’t HofbrouwerijkeBeerzel
Donkerblond bier met witte rotsachtige schuimkraag. Bij het openen was er en kleine gushing (spuiten)
Moutige neus Een beetje gistig lichte toetsen van hop.
De smaakpapillen proeven een licht zurigheid Onmiddellijk gevolgd door bitter. De smaak is een beetje ongewoon. licht verouderd (gebrouwen in 2014) Er is geen voldoende evenwicht tussen de smaken. Kruiden komen soms piepen. Droge afdronk. Niet echt mijn dada
De gegevens staan op het capsule. Hier is sprake van oud bruin?
Blond helder bier met veel koolzuur. Witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidig
De eerste smaak is vrij moutig. Gevolgd door zoete toetsen Een geringe bitterheid op de achtergrond Ook in de smaak kruidige toetsen. Het bier is ietsje geparfumeerd. Nu en dan een licht zuurtje. Bittere afdronk Hoppige nasmaak Lekker bier maar ook niet meer.
Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in De Gouden Vis (Mechelen)
Een Gouden Carolus Hopsinjoor degusteren in De Gouden Vis (Mechelen)
Enkel Brouwerij het Anker en het Douaneplein waar het jaarlijkse bierfestival van de Beerbrothers doorgaat waren de enige plaatsen in Mechelen die ik tot nu toe kende.
Tijdens ons onlangs driedaags gehouden verblijf in de stad van de Maneblussers leerden Annemie en ik Mechelen beter kennen. We hebben deze mooie fijne stad doorlopen tot onze voeten aardig pijn deden. Maar het was de moeite. Onze wandeltocht bevatte veel Historische hoogtepunten (Stadhuis, Gerechtshof,St.-Romboutskathedraal, het groot en klein begijnhof, de prachtige gevels langs de Dijle enz…). Het was een veelzijdige wandeltocht die ons zowel van shopping, natuur als cultuur liet smaken met tussendoor een natje en een droogje. Genieten was onze boodschap.
Op mijn lijstje van te bezoeken horecazaken stond Café ‘De Gouden Vis’ geprogrammeerd. Dit 18e eeuwenoud huis (Vroeger De Gulden Nobel genoemd) is sinds 1987 een beschermd monument en is nu een bruine kroeg. Met uitzicht op de oude brouwerij van Lamot is er achteraan een terras tot boven de Dijle en een schitterende oude serre waarin de druivenranken welig tieren. (liever hopperanken gezien !) Eveneens in Art Nouveau-stijl toont het café aan de straatzijde een groot 19e- tot vroeg 20e-eeuws raam naast de prachtige arduinen Lodewijk XV-toegangspoort. Het is gelegen in de Nauwstraat niet ver van de vismarkt. Het wordt al jaren uitgebaat door Toon Peeters en wordt al jarenlang gefrequenteerd door kunstenaars en nachtraven allerhande. Een weetje datje : Het blijkt uit onderzoek van slaaponderzoekers dat nachtraven een hoger IQ hebben dan de ochtendmensen. Ziezo dat weet je nu ook!
Uitbater Toon Peeters
Gouden Carolus Hopsinjoor – 8,0%Alc.Vol.
Goudblond bier met een romige witte schuimkop.
De neus ruikt een aroma van bloemen en hop. Citrus prikjes. Met zoete toetsen.
De eerste slok volgt de neus. Ook hier zoete toetsen die overgaan in een lekkere bitterheid. Hoppig Bloemig Mooie body Een uitgebalanceerde bitterheid Een fris bier met een perfecte afwerking. De afdronk is droog.
Een bewijs dat bier niet altijd beergeekgeil moet zijn om het lekker te vinden.
De Gouden Vis Nauwstraat 7 2800 Mechelen 015 20 72 06
De eerste smaak is karamelmout zoet gevolgd door een lichtgebrande bitterheid. Geroosterde prikjes toetsen van kruiden. allemaal een beetje verward maar toch aangenaam.
De neus is moutig Gistig. Prikjes van gedroogde vruchten.
De eerste slok is moutig. Een mooie bitterheid komt even de smaakpapillen verwennen. Deze bitterheid blijft in de achtergrond aanhouden. Lichte fruitige smaak. Aangenaam hoppig. Soms een citrusprikje. Een droge bittere afdronk. Lekker bier
Met 8 soorten Poperingse hop
Mijn Bier Annum 2014 (6,5%Alc.Vol) BrouwerijDe Graal– Brakel
Licht amberkleurig bier met een dikke witte schuimkraag. Redelijk helder.
De smaak is moutig gevolgd door een redelijke bitterheid. kruidige prikjes (Koriander) brengen leven in de smaak. fruitige citrus toetsen. Bittere afdronk. Met Athanum hops
De eerste slok is kruidig (Tijm - Salie) Misschien iets te kruidig! Scherpe smaak Karamel prikken. Alcohol komt fel opzetten en domineert iets te veel. Smaken van cognac en vanille Een complex bier met diverse smaken door elkaar dat u even moet aan wennen alvorens te genieten.
Proeven van eigen kweek in Wijtschate - De Bosgeus - J.J. Crowe
Proeven van eigen kweek in Wijtschate.
Wijtschate is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Heuvelland. Het dorp is bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.
Sint-Medarduskerk
Eigen kweek
Maar bij de meeste Vlamingen is het dorp bekend van de serie ‘Eigen Kweek’, een Vlaamse televisieserie geregisseerd door Joël Vanhoebrouck. De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om het hoofd boven water te houden.
In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank. Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als "you can’t put your nose in andermans menage". Muizenstrontjes (Hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse". Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt door de kijkers van Eigen kweek. TV1 speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard', waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren. Zie :http://www.een.be/programmas/eigen-kweek/engels-van-eigen-kweek?fb_ref=Default Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt. Het tweede seizoen wordt in het najaar van 2015 op Eén uitgezonden. Nog een weetje : Actrice Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.
"shit of mouse"
Smoefelen en roefelen in ’t dorp
Op zondag 12 april 2015 werd door verschillende gemeenten van het Heuvelland uitgepakt met een fietshappening gekoppeld met proeven en genieten van streekproducten. Een beleving die onze zondag op een aantrekkelijke en smakelijke manier invulde. Annemie en ik zakten af naar Wijtschate waar op het Sint-Laurentiusplein een gezellig marktje plaats vond. Naast de 'Heuvellandse bergstenen (Chocolade), Zelfgemaakte paté, droge worstjes van ’t Lindebos, ambachtelijke confituren van De Pelgrim, Eeuwenhout Kruidenlikeur, Handsaeme Foie Gras, diverse Appellation Contrôlée’s uit Dranouter en Westouter enz… waren er ook enkele streekbieren te proeven. ‘Crowe to remember’ (Heuvellands Bruintje) en ‘De Bosgeus’ een Heuvellands blondje. Beide bieren worden gebrouwen bij De Graal.
Het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog. Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein! Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij. Bron :http://www.mijngrooteoorlog.be/?page_id=38
Confituur'De Pelgrim' Dagcentrum de Pelgrim is een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking. De boerderijactiviteiten met de groenten- en kruidentuin, het kweken van dieren en het zelf verhandelen van de producten zijn de belangrijkste activiteiten binnen het dagcentrum. Het fruit wordt verwerkt in het confiturenatelier.
Voor de kiosk : Gedenkzuil militaire en burgelijke doden WOI WOII Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.), werd onthuld op 11 mei 1927.
Ook de bieren van Giesbaargs Muurken waren aanwezig.
Appelation Heuvelland
Eeuwenhout kruidenlikeur. Een kruidenlikeur samengesteld met een neus voor de rijke natuur in en rond Dranouter. 14 kruiden waaronder Engelwortel, kattekruid, tijm, boerenwormkruid en Lievevrouwbedstro Vormen de basis van dit lekker drankje.
Heuvellandse Bergstenen Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn,, van het wijndomein van Ward Six op de Montberg. geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen. Ontwerper van deze nieuwe lekkernij is Olivier Verledens.
Lekkere producten vanHandsaeme Foie Gras. Een bedrijf die in 1990 van start ging. Ze volgen de zelfde kweek- en productiemethodes als de Périgord. Onlangs zijn ze begonnen met de kweek van everzwijnen. Ganzen, eenden en evezwijnen worden er versneden en verwerkt als fijne delicatessen.
Ook 100% West-Vlaamse bieren waren er te koop.
Twee Heuvellandse streekbieren De Bosgeus en J.J. Crown
De Bosgeus Heuvellands Blond (6,8% Alc.Vol.)
Blond bier met witte romige schuimkraag Lichtjes wazig
Moutige neus Met een lichte kruidigheid
De eerste slokken zijn zoet Moutig. Met een soms een licht zurig toetsje van de tarwe. Een lichte bitterheid komt naar boven. Ook toetsen van kruiden (Koriander) komen af en toe de kop opsteken. Het bier is zacht en misschien te braafjes Meer hoppigheid was beter geweest. De afdronk is licht bitter en vloeit uit. Maar al bij al goed gebrouwen. Voor de vele toeristen is dit een lekker bier. Voor mij mocht het meer power hebben!
J.J. Crowe Heuvellands Bruin. (10% Alc.Vol.)
Bordeauxkleurig bier met een witte schuimkraag
Zoet aroma met kruidige prikkels Licht geroosterd
De aanzet is zoet Karamel
Afwisselend met een geringe kruidigheid Smaak van gedroogde krentjes. Lichte alcoholwarmte Soms een kleine opwelling van chocolade Lichte bitterheid Zoetkruidige afdronk Een toeristische tegenhanger voor de Bosgeus blond.
Beide bieren worden gebrouwen door brouwerij De Graal Het fruitsap (appels en peren) die in flessen wordt getrokken door De Geperste Zaligheid uit Voormezele geeft Bosgeus zijn speciale smaak. Het is een tarwebier met aroma van koriander en sinaasappelpil en een percentage van fruitsap gemaakt met fruit uit de eigen boomgaard.
Het wordt geschonken in bepaalde zaken in Heuvelland waar men streekbieren promoot. Het wordt geschonken in aangepaste glazen van 25cl. Op het glas staat een bedelaar uitgebeeld. Het gaat om een tekening uit de16de eeuw. Bosgeus wil ook zeggen bedelaar, vandaar de naam van het bier en ook van het groepsverblijf. Bekijk degeschiedenisvan de streek. De Geus staat ook geschilderd op een muur van de bar in De Bosgeus.
Het bier is ook te verkrijgen in bepaalde streekwinkels in Heuvelland en kan ook gedronken worden in De Bogeus.
J.J.Crowe staat in het teken van WOI werd begin 2014 op de markt gebracht. het gaat om een bruin bier van 10% Alc.Vol. en werd JJ Crowe Brown Beer genoemd naar aanleiding van wat er in en rond De Bosgeus is gebeurd eind april 1918. JJ Crowe kreeg het grootste eerbetoon in Engeland voor zijn heldendaad die hij verricht heeft in Nieuwkerke tijdens WOI op het einde van april 1918, namelijk The Victoria Cross, die hij heeft mogen ontvangen uit de handen van Koning George. Ook in Frankrijk kreeg hij voor zijn heldendaden hiervoor de grootste onderscheiding.
Meer weten over de streekproducten uit Heuvelland en Ieper bekijk dan de site van debuurtwinkels.
Op de grenze van ‘t Franschen, Je kykt op d’n Catsberg En j’ hoort ruysschen Van d’hommelvelden. ‘T is were kèern in ‘n tyd , Geniet’n van è goe teusje bier, En è kloekke stutte, È spelletje speeln En è bitje vertell’n
Een gezellig terras aan de schreve.
Wie als bierliefhebber en Bourgondische levensgenieter het volkse grenscafé Au Nouveau St.-Eloi aan de Gemenestraat 4 in Watou (Poperinge) nog niet bezocht heeft moet er dringend werk van maken. We noemen het een grenscafé want het ligt letterlijk op de grens met Frankrijk, de overkant van de straat heet Chemin Mitoyen.
Gemenestraat of Chemin Mitoyen?
Het typische café kreeg bekendheid in heel Vlaanderen doordat het geïntegreerd werd in de Poperingse Volkssportroute.
In de zaak, kan men verschillende volksspellen spelen. Maar dit niet alleen, de uitbaters zijn er aardig in geluk om van Au nouveau St.-Eloi een echt biercafé te maken. Nu al kun je meer dan een 150-tal bieren degusteren. Hun inspiratie halen ze uit de verhalen van hun klanten. Heeft u elders een lekker biertje geproefd dan proberen zij dit ook graag uit. Zo bouwen ze gaandeweg hun bierimperium verder uit. Biertje per biertje.
In een authentiek sfeervol huiselijk en landelijk decor kun je er ook proeven van het goede leven. De keuken is volks. Ambachtelijke producten uit de streek worden hier met heel veel liefde bereid en opgediend.
Ik hoop dat ik met deze onderstaande fotoreportage u kan overtuigen om eens een tripje uit te stippelen naar het grensgebied van Watou en eens binnenwipt in deze gezellige charmante bruine kroeg.
Volkspellen voor jong en oud.
Poperings Potjesvleesh
Aan deze leuke toog worden volkswijsheden verteld.
Niets is lekkerder dan een Watou Tripel op het terras
WATOU
INFO : Watou is het "Dorp van hoge gisting". Watou : Kunst, rust en ruimte. Watou, het dorp aan de schreve! Eén of enkele dagen uit om een Kunstenfestival tussen taal en beeld te beleven. Om te luisteren naar Gregoriaanse gezangen. In Watou kan je wandelen en fietsen, gastronomisch tafelen of genieten van een streekbiertje.. Tijdens de zomermaanden juli en augustus vormen diverse locaties in het dorp een tentoonstellingsruimte voor Poëzie en Kunst. Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken: Communicatiepaal van Prof. Beeckman, 1985; het Claus - silhouet van R. Raveel, 1993 en het Watou - mozaïek van H. Heyrman, 1988.
Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp. Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke, leveren een uitgebreide selectie streekbieren en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling. De bonde, gebruikt bij de visvangst, symboliseert het Watous jumelage sinds 1985 met Mézières-en-Brenne, een waterrijk gebied in het Franse departement Indre. In de Sint-Bavokerk in Watou tref je de twee praalgraven aan van de eerste graven van Watou, Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en de grafsteen van de mysticus K.L. Grimminck. De Fazantenheuvel in de Stoppelweg is één van de hoogste punten (62m) van Watou. Op 30 april 2000 werd er een oriëntatietafel geplaatst.
Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - La Trouffette Belle d’été -Reuss - Coxydien - Bière Belgo Russe 14-18 - Delirium Deliria Limited edition - Kerkom 80 Quercus - Vesalius
Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
Voor het eerst kwam het genootschap samen onder de nieuwe naam : ‘West-Vlaams bierproeversgenootschap’. (voorheen Eutropius bierproefgenootschap). Het genootschap bestaat nu uit Pierre Step, Edwin Ghequire, Bernard Vandamme, Geroen Vansteenbrugge en William Roelens Opmerkzame personen zien meteen dat het genootschap nu een persoon minder telt. Deze vroegere 6de persoon wordt nu vervangen door iemand waar we te gast zijn.
Waar we vroeger telkenmale verzamelden op de Proefzolder in Heule gaan de proeverijen nu door op diverse locaties.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
We waren te gast bij Kevin Vermote, uitbater van het gerenommeerde biercafé ‘Het Bourgondisch Kruis’ op den Belgiek in Deerlijk. Vooraleer we begonnen werd Kevin beloond met het Beeldmerk ‘Think Global, Drink Local’ een initiatief van het HOPnieuws en bedenker Ariël Meeuwsen.
Lekkere aanzet De smaakpapillen zijn uiterst tevreden Citrus prikken Een heel fijne bitterheid Het bier is mals en zacht Het degusteert heel vlot Licht bittere afdronk Een zomertoppertje
(dit is één van de 100 belg. bieren die je MOET geproefd hebben volgens Tim Webb)
Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de brouwerij herintroduceert Marc Limet het versnijbier Reuss op basis van zijn Bink Blond en lambik uit het Pajottenland. nu ook gemengd met Kerkomse Tripel, het paradepaardje van de brouwerij, afgevuld in 75cl-flessen. Het bier was meer dan 6 jaar niet beschikbaar en nu limited gebrouwen in de herfst van 2014.
Helder blond bier met witte schuimkraag.
Een lichtzurig aroma (Lambiek) Tikje positief muffig Appeltjes
De eerste smaaktoetsen zijn zurig Wel aangenaam zurig Champagne gelijkenis Toetsen van peper Droge afdronk Een mooie smaken combinatie. Weerom een topbier!
Oh wat worden we verwend!!
Coxydien (7,6%) – 75Cl De Verhuisbrouwerij Een bier van Hotelschool Ter Duinen Een Coxydien is iemand die lessen gevolgd heeft in de hotelschool Ter Duinen.
Donkerblond wazig bier met een witte schuimkraag.
Moutige neus Amandeltjes Taartaroma’s Aroma van een Speciale Belge
Moutig begin. Ook in de smaak treffen we Taart en Amandel Pale Ale in de keel Prikjes van marsepein komen boven. Alcoholwarmte Ietsje pietsje oxydatie. Afdronk is bitter en droog.
Klaar helder heel licht blond bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt Moutigheid Een lichte hopbitterheid Vanilletoetsen Lichte alcohol
De smaak heeft een moutig begin. Lichte bitterheid Zacht hoppig parfum citrus Pittig bier Mooi uitgebalanceerd Lekkere klassieke zomertopper.
Kerkom 80 Quercus (9,0%)1 x 33 cl BrouwerijKerkom Voor drankencentrale Rotsaert uit Zedelgem n.a.v. hun 80-jarig bestaan. Quercus staat voor eik. gebrouwen met 4 west-vlaamse hopsoorten : challenger, goldings, brewers gold, target
Blond wazig bier met grof wit schuim
De neus ruikt eerst een pilsaroma Licht gerookt afwisselend met zoete toetsjes en daarna enige bitterheid.
De smaak doet ons denken aan Bink blond Daarna licht gerookte smaak. Alcohol warmte Bittere toetsen afwisselende prikken van exotisch fruit. Bittere droge afdronk Beetje complex. Wel lekker!
Een zurig begin. Meer zurigheid in de neus dan op de tong. Unieke combinatie tussen krieken en warmte. Goede body en een mooi evenwicht Bittere toetsen Tikje hout (Looizuur) Enige amandelprikken komen soms boven
Topper
Nadien volgde een prachtige kaasplank waar we het Keikoppenbier van brouwerij De Plukker (Poperinge) bij degusteerden. Een Rodenbach caractère rouge werd ontkurkt om de namiddag te beëindigen.
We danken iedereen die bier heeft afgestaan om ze door ons te laten proeven Het Poperings Bierproeversgenootchap voor de degstatieglaasjes en kastelein Kevin, voor de leuke ontvangst en het bezorgen van de kaasplank!
Voorzitter William Roelens william.roelens@telenet.be
Uitreiking van de Gouden Glazen 2014 - Zwevegem 2015
Uitreiking van de Gouden Glazen 2014
Zwevegem 2015
Zoals elk jaar werd ik uitgenodigd door Flanders Events om het Gala van het Gouden glas bij te wonen. En elke keer is het een eer om er aanwezig te zijn. Het waren weer fijne momenten die ik koesterde tussen genodigden, brouwers en fijne biervrienden.
Dit jaar koos Voorzitter Yvan en zijn ploeg voor een andere formule. Niet meer in een zaal waar ze alles zelf moesten regelen, nee dit jaar vierden ze het Gala in restaurant ‘Ten Errewaerde’ in Heestert. Zo kon het bestuur en medewerkers zelf de voeten onder tafel steken en genieten van het uitstekend biermenu die er werd geserveerd.
Ten Errewaerde
Ten Errewaerde - Plein 8 - 8551 Heestert.
U hoeft als bierliefhebber eigenlijk niet ver te zoeken rond de streek van Zwevegem om een locatie te vinden die een lekker biermenu op de kaart heeftstaan. HetRestaurant Ten Errewaerde in Heestert met Bart Ottevaere aan het fornuis bied deze mogelijkheid. Meer nog, u kan er ook terecht voor een Whiskymenu. Het restaurant beschikt over een groot aantal uitzonderlijke Whisky’s. www.tenerrewaerde.be
Het Restaurant beschikt ook over een bijzondere collectie Whisky’s.
De receptie
Op de voorafgaande receptie konden de genodigden proeven van het huisbier 'Ten Errewaerde' gebrouwen bij brouwerij De Ranke. Het moederbier van deze lekkere binnenkomer is Guldenberg. Een sterk blond bier van 8,0% Alc.Vol. Hoppig en moutig met fruitige toetsen. Stevige body en verfrissend. Hoppige droge afdronk.
'Ten Errewaerde' 8,0% Alc.Vol.
Luc Vanassche en Eddy Defoor Schepenen Zwevegem
Hector Neyt en Caroline Van Den Driessche vertegenwoordigen brouwerij 'Liefmans' (Moortgat). Brouwer Geert Toye en vriendin van brouwerij 'Toye'. Hendrik Vandendriessche en Pascal Ostijn van Bierfirma 'Druide'. Filip Vanhaverbeke en echtgenote Isabelle David van bierfirma 'Flanders Fields Brewery'
Vooraan : Toast met ham en Camenbert, appelsalade met Goedendag
Toast met boerenpaté,champignons, gelei van Rodenbach Grand Cru
Stijn De Neve vertegenwoordigde Brouwerij Bosteels. Vertegenwoordiger Jurgen dHondt en Sharon Degrendele - Brouwerij De Brabandere Gilles Brotcorne Vertegenwoordiger Brasserie des Légendes Brouwer Guido Devos van brouwerij 'De Ranke'
Geert Welleman en echtgenote vertegenwoordigen Bierfirma 't Giesbaargs Muurken' alsook Hein Delabie en echtgenote. Laurens Meeus vertgenwoordiger 'Halen Breweries' Dirk Van damme en echtgenote Wendy Descamps vertegenwoordigden brouwerij "Het Anker"
Geert Vandromme en echtgenote vertegenwoordigden Brouwerij 'Rodenbach.' Marketing manager Nicolas Degryse en Cindy van Damme (Vertegenwoordigster) bij Brouwerij Omer Vander Ghinste. Benny Van Hecke (vertegenwoordiger brouwerij Malheur) met vriendin Sofie Gezelle. Ronald Thulie (Vertegenwoordiger Westmalle)
Vooraan : Scampi met yoghurtvinaigrette van Rodenbach Rosso en een Soepje van mosseltjes met Muurken blond
De Gouden Glazen
Alain Vanhoutte Public Relations Flanders Events VZW verwelkomde iedereen en belichte het voorbije werkjaar en zette de helpende krachten in de bloemetjes. Hij had veel lof voor de aankomende jeugd die later het roer zal kunnen overnemen. De toekomst is verzekerd.
Voorzitter Yvan Devlaminck
Eindelijk is het zover! De winnaars worden bekend gemaakt
Yvan Devlaminck Voorzitter bij Flanders Events nam het woord
"Ieder jaar organiseert Flanders Events vzw op het Internationaal Streekbierenfestival een verkiezing van het beste aanwezige streekbier in vier categorieën, de wedstrijd ‘Beregoed Bier’. Bij deze editie werden de brouwerij in 2 ‘afdelingen’ gesplitst volgens gebrouwen aantal hectoliter in het jaar voorafgaand aan het festival. De Gouden Glazen worden dus jaarlijks toegekend door een publieksjury in de vier categorieën, de beste Doordrinker en Zoethouder, en het beste Voorzichtige Degustatiebier en Geprononceerde Degustatiebier. Er waren dus 8 Gouden Glazen te verdelen".
Het vernieuwde Gouden Glas 2014!
Uitslag
Een Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Boscoli van brouwerij Het Anker en naar Rodenbach Rosso van Palm Breweries.
De beste Doordrinker was enerzijds Kwaremont van Brouwerij De Brabandere en anderzijds Ambiorix van Brasserie des Légendes.
Brouwerij Vander Ghinste kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Omer zo ook de brouwerij Toye met hun Goedendag.
Palm Breweries opnieuw en bierfirma Giesbaargs Muurken, ten slotte, namen een Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij respectievelijk hun Rodenbach Grand Cru en hun Muurken Blond.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de Gouden Glazen.
Gouden Glazen en beren wachten op hun nieuwe baasjes!
De winnaars met glazen en beren!
Flanders Events steunt de Engelenhoeve
Flanders Events VZW steunt ook dit jaar Greetje en Dennis met hun project op hun hoeve in het landelijke St Denijs. Hun boerderij werd een pretpark voor kinderen en volwassenen met beperkingen. Flanders Events staat volledig achter dit initiatief en heeft tijdens deze avond van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Engelenhoeve een financieel steuntje te geven. Een cheque van 1250€ werd met veel plezier overhandigd. Meer info omtrent dit projecthttp://www.engelenhoeve.be
Het bestuur en Greetje Delanghe van de Engelenhoeve die een cheque van 1250 € in ontvangst mocht nemen.
Het Biermenu
Alle winnende bieren werden verwerkt hetzij in de aperitiefhapjes, het voorgerecht, hoofdgerecht en het desert, Natuurlijk konden ook de winnende bieren worden geproefd met dank aan de winnende brouwerijen.
Pladijsfilet/spitskool/zalf van schorseneren/grijze garnaal/mousseline met Omer
Eendenborst/geconfijt witloof/wortel/krokante stro-aardappel/sausje van Rodenbach Grand Cru
Ijssoufflé van Rodenbach Rosso Biertaartje met Goedendag Chocoladeschuim met Ambiorix Crème Brulée met Boscoli
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten en heerlijk proeven van de winnende bieren.
Met dank aan Yvan Devlaminck voor de uitnodiging en Chef Bart Ottevaere voor het heerlijke biermenu.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijzen wij u graag door naar de websiteswww.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de Uitreiking van de Gouden Glazen.
InsBIERatienamiddag Westtour - Café De Vrede - Westvleteren
InsBIERatienamiddag
Herberg 'In de Vrede’ te Westvleteren
Donderdag 12 maart jl werd in café ‘In de Vrede’ te Westvleteren door Westtoer een info namiddag gehouden met als originele naam 'InsBIERatienamiddag'. De bedoeling was om de bieren uit de Westhoek als toeristische troef uit te spelen in de regio. Alle geïnteresseerden uit de toeristische sector B&B, restauarants en diensten voor toerisme werden uitgenodigd. Tal van sprekers kwamen aan bod
VLNR : Stefan Gheysen, Peter De Vleeschouwer en Frank Vansteeland
Algemeen directeur Westtoer Stefan Gheysen, heette met enige vertraging namens Westtoer iedereen van harte welkom.
Peter De Vleeschouwer, docent Toerisme en recreatiemanagement bij Howest had het over het inzetten en klaarstomen van studenten als hulp bij allerhande toeristische evenementen. Ook in de horecasecor kunnen ze hun nut bewijzen. Zij kunnen nieuwe ideeën naar voor schuiven om toeristen te lokken. Helpen zoeken en hoe aanbrengen van nieuwe streekproducten uit de Westhoek zoals bvb kaas, koffie, bier enz… Wat zijn de nieuwe trends in zake beleving enz…
Frank Vansteeland, provinciaal coördinator Vlaanderen Lekker Land bij Westtoer had het over goede voorbeelden op vlak van bierbeleving buiten de Westhoek en wat de mogelijkheden zijn om hier de bierbeleving aantrekkelijk te maken. Hij noemde tal van mogelijkheden die andere regio’s al hadden verwezenlijkt of nog in de loop van het jaar gingen inplanten.
VLNR : Chris Vandewalle, Valérie Heyman en Jurgen Vanlerberghe
Chris Vandewalle, brouwer bij Seizoensbrouwerij Vandewalle sprak over de geschiedenis en het belang van het bier in de Westhoek. Hij zelf zoekt naar de Historische bierterroir van de Westhoek vanaf de 19de eeuw en welke typische bieren produceerden men in die tijd. Chris probeert zijn bieren te brouwen naar de recepten van zijn voorvaderen. "Een brouwgeschiedenis kan veel bijdragen naar het toerisme toe".
Valérie Heyman, regiomanager Westhoek bij Westtoer plaatste de toekomst van de streek in de kijker. Wat zijn de komende toekomstplannen vanaf 01 september 2015 tot 31 augustus 2019 voor de regio Westhoek? Ze gaf ook enkele voorbeelden hoe u de streek kan promoten als uitbater van een logie of B&B. De gasten verwelkomen met een streekbiertje op de kamer bvb. Zo kun je al vanop uw website toeristische info leveren zodat uw gasten een bezoek aan een hoppeboer of brouwerij op voorhand kunnen plannen. Kortom allemaal nuttige tips om het verblijf van de toeristen zo aangenaam mogelijk te maken en hen vertrouwd doen raken met de streek.
Jurgen Vanlerberghe, voorzitter Toerisme Westhoek nam de slotbeschouwingen voor zijn rekening en hoopte net als vorig jaar op een prachtige en leerrijk toeristisch seizoen. Hij nodigde alle aanwezigen uit om te genieten van de netwerkreceptie verzorgd door de verschillende de brouwerijen uit de Westhoek enHoeveslagerij 't Lindebos
Veel geïnteresseerden in de Vrede!
De gastsprekers vlnr : Peter De Vleeschouwer, docent Toerisme en recreatiemanagement bij Howest, Chris Vandewalle, brouwer bij Seizoensbrouwerij Vandewalle, Frank Vansteeland, provinciaal coördinator Vlaanderen Lekker Land bij Westtoer, Schepen Jurgen Vanlerberghe, voorzitter Toerisme Westhoek, Jef Verschoore Schepen van Toerisme Ieper en Valérie Heyman regiomanager Westhoek bij Westtoer
Aanwezige Brouwerijen
BrouwerijVan Eecke-Het Sas (Watou-Boezinge). Sandrino presenteerde o.a. De Kapittel-bieren en Hommelbier. De Kapittel-bieren worden gebrouwen sinds 1950 en zijn vermeld als West-Vlaams streekproduct. Het hoppig Hommelbier wordt gebrouwen sinds 1981. Het bier werd door brouwer Karel Leroy gecreëerd ter gelegenheid van de driejaarlijkse Hoppefeesten.
Joris Cambie en Kris Langouche BrouwerijDe Plukker(Poperinge) druk in de weer.
Deze jonge Poperingse brouwerij werd in 2010 opgericht door Joris Cambi en Kris Langouche.. Ze brouwen er o.a. Keikoppenbier en Rookop. Twee biologische bieren met karakter. De hop is afkomstig van hun eigen hopbedrijf.
Adam Verstraete van BierfirmaVerstraeteuit Diksmuide schenkt een papaegaei in het glas
Dit bier wordt sinds 2009 gebrouwen bijBrouwerij Decate Woesten door Adam Verstraete himself. Adam is een brouwerijhuurder. Het wordt gebrouwen met verse hopbellen van 't Hoppecruyt uit Proven
Toosten op de West-Vlaamse biercultuur. VLNR : Peter Cleenewerck, Yannick de Cocquéau, Hendrik nelde, Kris Langouche, Kristel Logie en Joris cambie
Streekknabbels van Hoeveslagerij 't Lindebos
Karin Van Acker vertegenwoordigster van BrouwerijSt. Bernardus(Watou) schenkt een St. Bernardus abt in een proefglaasje.
De bieren van St. Bernardus zijn van Internationaal niveau. Vooral de Abt 12 staat bij de 100 beste bieren van de wereld. Het recept is nog altijd het oude recept van vroeger. Het heette toen St. Sixtus. In 1992 stopte de licentie en het bier veranderde in St. Bernardus.
Julie Depypere van brouwerij De Kazematten(Ieper) schenkt met heel veel liefde een Wipers Times 14 uit.
Deze nog jonge brouwerij (gestart op 02 april 2014) heeft voorlopig twee bieren in hun gamma Wipers Times 14 en Grotten Santé.
Yannick de Cocquéau, Ivan Vandekerkhove en Frank Vansteeland poggen (Proeven, Ontdekken en Genieten) van de aangeboden streekbiertjes.
Brouwer Kris HerteleerDe Dolle Brouwers(Esen-Diksmuide) schenkt met volle overgave een Oerbier uit.
De brouwerij bestaat nog steeds onder haar huidige naam sinds 1980. De brouwerij heeft landelijke en internationale bekendheid met bieren als Oerbier, Arabier en Stille Nacht.
BrouwerChris Vandewalle SeizoensbrouwerijVandewalle(Lo-Reninge) vult een glas met Reninge Bitter Blond.
Seizoensbrouwerij Vandewalle opgericht in 2011 brengt drie streekgebonden bieren op de markt; Reninge Oud Bruin, Reninge Bitter Blond en Reninge Kriekenrood. Hij werkt met Poperingse hop en Veurnse Krieken.
Knapperige broodjes met streekebonden beleg vergezellen de bieren.
Eva dame Annemie Declerck en Deliria dame Kristel Logie, beiden uit Poperinge toosten op het nieuwe toeristische seizoen!
Alvinne Craft Beer Festival 2015 - Bierhalle Deconinck - Vichte
Alvinne Craft Beer Festival 2015 Bierhalle Deconinck - Vichte
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart 2015 werd er in de loods van Bierhalle Deconinck het Alvine Craft Beer festival georganiseerd. Van de vijftien aanwezige brouwerijen, kwamen er maar liefst 12 uit het buitenland. Niet alleen de aanwezigheid van deze microbrouwerijen maakte dit festival uniek maar ook de bieren die er geserveerd werden waren van een categorie apart.
Aan bezoekers geen gebrek. Een 1500 bezoekers (waaronder een heel pak buitenlanders) kwamen hun smaakpapillen verwennen in de voor de gelegenheid prachtig opgezette hal.
Als echte bierproever mag je eigenlijk niet stilstaan bij de klassieke bieren alleen. U moet proberen kennis te maken met de nieuwe generatie bieren. IPA’s, Sourbeers, Russian Imperial Stouts, Barley wine’s zijn momenteel schering en inslag.
Deze ambachtelijke bieren (craftbeers) allemaal gebrouwen door kleine brouwerijen bieden een unieke smaaksensatie. Sommige bieren worden door Ratebeer beschouwd als de beste van hun land. Het zijn nu net een deel van deze bieren (een 150-tal) en hun bedenkers die Brouwerij Alvinne in samenwerking met Bierhalle Deconinck verzamelde in Vichte.
Maar liefst 1500 bezoekers uit binnen-en buitenland kwamen genieten.
Restaurant 'Nuetnigenough'
De aanwezigheid van een restaurant was goed bedacht. Het gerenomeerde restaurant 'Nuetnigenough'(Nooit niet genoeg) uit Brussel fungeerde er de twee dagen als Pop-Up restaurant. Deze eetgelegenheid gelegen in de Lombardstraat niet ver van de Grote Markt is geroemd om zijn Brusselse keuken waar veel gerechten met bier klaar gemaakt worden.
In een hoek van de hal werd het Pop-Up restaurant ingericht.
Van Eendepaté met Noir de Dottignies of Gravlax van zalm tot Kalfsballekes op z’n Gentsch met witbier. Alles was even lekker!
Chef-kok Olivier leidde strak maar zelfverzekerd zijn team zodat de wachtrijen beperkt bleven.
Kalfsballekes op z’n Gentsch met witbier. Het bier dat wij er bij degusteerden was Schieve Funambulo 10% Alc.vol. (Een Collaboration brew van de Zennebrouwerij met Toccalmatto uit Italië).
‘Hopsy Friday Bread’
Het brood dat naast Brusselse stoemp geserveerd werd bij het middagmaal in het pop-up restaurant was overheerlijk. ‘Hopsy Friday Bread’, ieen brood bereid met hop en Mano Negra bier. Het recept komt van de hand van Stijn Vanderdonckt, Belgisch Kampioen brood bakken. Hij kreeg onlangs een zilveren medaille op het laatste wereldkampioenschap bakken (Hij is een oud-leerling van de Alvinne Hobbybrouwcursus).
Op de foto de sympathieke Brusselse Cécile van Nüetnigenough
Het Festival
De bierlijsten bij de brouwersstanden waren origineel en overzichtelijk.
Brewmaster Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne) liet het restaurant voorlopig links liggen en genoot van een zakje Belgische Friet.
De stand van Alvinne werd bemand door de twee Smedtjes Youri Skoeri Desmedt en Stephan Smedtje Desmedt
Logan Plant van de Beavertown Brewery
Big Mofo Stout van Brodie's een collaboration brew met Mikkeller. Gebrouwen met zoethout en 20kg veenbessen tijdens het vergisten. Een stevige stout van maar liefst 10,5 Alc.% Smaak van zoethout, donkere mout en koffietoetsen. Fruitig, licht zoet afwisselend met een bitetrheid.
Ernstig gesprek tussen twee topbrouwers! Kees Bubberman (Brouwerij Kees) en Ronald Mengerink (De dochter van de Korenaar)
London Mild Ale (3,5% Alc.Vol.) Beetje Dyacithyl in de smaak Fruitig en licht bitter. Geroosterde prikken
De twee Nederlandse Brouwers Menno Olivier(Brouwerij De Molen) en Kees Bubberman (Brouwerij Kees) hielden het bij water.
Joris Van Esch (belangrijke persoon in de organisatie van het Borefts Bierfestival) en zijn vriendin Judy Van Vroonhoven helpen in de stand van De Molen.
Modebewust naar een bierfestival gaan! Waarom niet?
Ragnar van Haandbryggeriet tapt een Belgisk Pale-Ale
Belgisk Pale Ale (6,5% Alc.Vol.) Oranje van kleur. Hoppig aroma, Toetsen van Karamel Hoppige smaak en licht kruidig Citrus prikjes Lekker bier
Amber Watts van Jester King
El Cedro (Jester King) Jester King brouwt dit bier met behulp van inheemse wilde gisten en verzuurde bacteriën. Aroma van wilde gist Lichte zurige aanzet Moutig en een tikje hout (ceder?) in de smaak. Droge afdronk met bitterheid in de mond.
Eric Kukla van Jester King
Ik denk dat ik mijn proefglaasje gaat moeten bijvullen!
Avery Swanson van Jester King
De mooie sympathieke Elena De Luigi van Loverbier.
Geroen Vansteenbrugge degusteerde deze Saison de l'Ouvrier.
Juan en Sven Bosch (Naparbier, Biercab)
Naparbier ZZ+Amber Ale (5,5% Alc.Vol.) Moutig aroma met florale tint. Zoete aanzet - Grapefruit Karamelprikjes en een lichtbittere afdronk.
Toby Munn van The Kernel Brewery.
Massimo van Birra Toccalmatto
Laugar Brewery
Zo proef je in stijl !
Mark Hislop van Redchurch bij de stand van Brodies!
Bethnal Pale Ale (Redchurch Brewery) (5,5% Alc.Vol.) Gebrouwen met bleke mout en Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse hop. Moutig aroma -fruitig (perzik) en hoppig. Moutige aanzet, zoete toetsen van karamel, hoppig en prikjes van grapefruit. Mals biertje met een droge bittere afdronk.
Ney, Braziliaanse chauffeur voor de Londense brouwerijen
Jorre Vanhemmens van de Struise Brouwers met het beeldmerk van het HOPnieuws in de handen. Meer dan verdiend.
Ook Brouwerijen Alvinne en de Dochter van de Korenaar mochten het beeldmerk in ontvangst nemen.
Ook aanwezig op het Festival was Uitgever en Hoofdredacteur Paul Walsh van het tijdschrift‘Belgian Beer & Food’ Hij kwam er zijn vijfde nummer presenteren. Ditmaal is dit interessant tijdschrift bijna volledig gewijd aan Vrouwen en Bier (A Woman Work). Eva dame Annemie Declerck mocht uit zijn handen het nieuwe nummer in ontvangst nemen.
Enkele mensen die onmisbaar waren!
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een lieve dame die wil poseren voor mijn (nu) Smarte Phone. Ditmaal een Franstalige schoonheid! Ze fluisterde zachtjes in mijn oor « jusqu'à la prochaine fois »
De aanzet is moutig. Zoet. Lichte fruitige toetsen. Een beetje deegachtig. Weinig hop, mocht iets meer zijn. Lichte bitterheid in de afdronk. Misschien iets meer bittere hop bij doen.
(allemansvriend) maar het bier mocht toch nog voor mij iets meer karakter tonen. Maar wie ben ik? Sedert het proefbrouwsel is het bier er toch op vooruitgegaan! Een biertje die het in het kattige Ieper goed zal verkopen.
Bier gebrouwen voor de band 'Uwe Hoogheid' Het bevat Simcoe, Citra en Amarillo hop.
Oranjekleurig bier met een dikke witte schuimkraag. Licht wazig.
Moutige neus. Fruitig aroma's.
Moutige aanzet met fruitige prikkels van mandarijnen zeste. Een beetje gistig. Afwisselende aromatische smaaktinten. Kruidig dan fruitig. Een lichte bitterheid blijft voortdurend aanwezig. Droge afdronk met een zoete florale nasmaak met bittere toetsen.
Gedegusteerd in ‘Brasserie Bahnhove’ een leuke toffe brasserie in het station van Hove. Een aanrader!
De aanzet is fruitig. citrus Grapefruit . Een tikje vanille. Lichte bitterheid. Iets te licht! Een smaakje van kruidnagel? steek soms de kop op. Aangename lange bitterheid in de afdronk. Lekker bier maar niet echt een IPA voor mij?
The chocolate kiss (11%Alc.Vol) Brauerei Nemo? Brouwerij Van Steenberge- Ertvelde Gebrouwen "voor" de gelijknamige chocolade winkel op het Walplein in Brugge.
Donkerrood bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt zoet. Chocolade.
Zoete aanzet. Moutig. Lichte alcoholwarmte.
Zwoel en romig. Prikken van fruit. Toetsen van gebak komen soms naar boven. Zoete afdronk. Het bier zou waarschijnlijk beter tot zijn recht komen in een match met chocolade?
Limbiorix is een blond bier gemaakt uit 100% Belgische hop. De naam werd gekozen via een wedstrijd en een poll bij de lezers van 'Het Belang van Limburg'. Limbiorix was een ingeving van de heer Peter Abbate uit Maaseik.
Goudblond bier met een dikke romige schuimkraag.
Geurig aromaboeket van citrus. Tikje kruidig.
De smaak is licht bitter. Moutige toetsen. De hop springt er regelmatig uit. Fruitigheid komt naar boven. Mooi evenwicht. Fruitig en licht kruidige afdronk. Een pittig biertje met body. Zo proef ik ze graag.
Sergio Herman is Beer & Gastronomy Ambassador 2015
Jeroen Meus geeft fakkel door aan het team Sergio Herman, Nick Bril, Paul Morel, Syrco Bakker
Maandag 23 februari 2015 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2015 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. Vorig jaar mocht de Belgische chef Jeroen Meus de prijs in ontvangst nemen. Vandaag mocht Jeroen Meus de titel overdragen aan de nieuwe ambassadeur.
Het bezoekerscentrum 'Duvel Depot' (Duvel Moortgat) in Breendonk is de vaste locatie waar de uitreikingen plaats vinden.
Veel bekende gezichten op de uitreiking. Vlnr : Ann Vanlerberghe (contactpersoon Belgische Brouwers), Luc Smekens, (bestuurslid Zythos), Yannick de Cocquéau (Product manager Tourisme Vlaanderen) Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) en Luc De Raedemaker (Directeur Brussels Beer Challenge, biersommelier, Uitgever Tijdschrift Grand Cru).
Alain Coninx (VRT en culinair journalist)
Chef kok Hilaire Spreuwers van het voormalige gerenommeerde restaurant BitterZoet in gesprek met Hildegard Van Ostaden (Brouwerij Urthel) en chefkok 'De Hoppeschuur' Knesselare.
Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) en brouwer Carl Verhaeghe (Brouwerij Verhaeghe Vichte).
In Duvel Depot in Puurs kreeg Sergio Herman en zijn team de award overhandigd door Jeroen Meus. Twee chefs die dezelfde passie delen, die van de gastronomie en die van de bieren. Sergio Herman is blij met deze titel en onderstreepte hoe belangrijk hij het vindt om met kwalitatieve streekproducten te werken: “Vandaag kan je niet meer om bier heen. De laatste jaren is de interesse daarvoor enorm gegroeid. Het is heel mooi om daarop in te spelen en je gasten ermee te verrassen. Niet alleen in een gerecht, maar ook als begeleider of waarom niet in cocktails?” Sergio Herman is de vierde Beer & Gastronomy ambassadeur. Jean Blaute, Joachim Boudens en Jeroen Meus gingen hem voor. Sergio Herman en zijn team nemen de taak op zich de Belgische speciaalbieren verder te promoten.
Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.
Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL
Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Amassador 2015 bekend maken.
Sergio Herman mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Jeroen Meus.
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL overhandigde Herman het Ere-Diploma
In gesprek vlnr : Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), leon tanghe (The jane), Paul Morel (The jane), Nick Bril (The jane) Ambassadeur Sergio Herman en Alain Coninx (VRT en culinair journalist)
Bier is hip & cool
Na Joachim Boudens en Jeroen Meus zal dit jaar Sergio Herman de rol van Beer & Gastronomy Ambassador op zich nemen. Sergio Herman erfde de liefde voor het keukenvak van zijn vader, die hij jarenlang als gedreven chef aan de slag zag. De twee stonden samen achter het fornuis in het populaire restaurant Oud Sluis, dat onder Sergio’s bewind met drie sterren werd bekroond. 25 jaar later, op 22 december 2013, sloot Sergio Herman de deuren van Oud Sluis. Een klein jaar geleden opende hij samen met zijn rechterhand Nick Bril het restaurant The Jane in Antwerpen. Ondertussen, nog geen jaar later, behaalde deze prachtige zaak ook al een eerste Michelin ster en scoorde The Jane een duizelingwekkende hoge score in de gastronomische Gault&Millau gids. Daarnaast stuurt Sergio nog steeds het team van Pure C Bar & Restaurant in Cadzand aan. Op de kaart van The Jane en de Upper Room Bar staan heel wat unieke bieren en dat is een heel bewuste keuze van Nick Bril, Sergio Herman en hun sommelier/mixologist Paul Morel.
Chef-kok Nick Bril de motor van The Jane.
Paul Morel vroeger Pure C, nu de gastheer en entertainer van sterren restaurant The jane (Antwerpen).
Paul Morel: “We merken elke dag in The Jane dat mensen bier waarderen omwille van de kwaliteit en het vakmanschap waarmee het is gemaakt. S oms geven ze zelf de voorzet: ‘We hebben gehoord dat je een leuk biertje bij jullie gerechten kunt geven.’ Of ze vragen bier als aperitief. Ze willen genieten van een echt ambachtelijk product. Je merkt dat bier in de ogen van veel mensen enorm is opgewaardeerd.”
Leon Tanghe (The Jane) Fromager en Specialist Drankenkennis.
Sergio Herman: “Bier is vanonder het stof gehaald. Het is nu hip en cool. Vorig jaar hadden we in de Upper Room Bar een walking diner, die in het teken stond van beer & food pairing. Daar was een ontzettend veel belangstelling voor. Daar ben ik echt van geschrokken. Het zit toch echt wel in de lift, als je ziet hoeveel mensen daarmee bezig zijn.”
De te proeven gerechten
Kokkels – Schuimige jus met bier- aardpeer – Groene kruiden olie. Bier : Bolleke De Koninck.
Biersommelier Sofie Vanrafelghem en Eva-Dame Annemie Declerck flankeren Sterrenchef Sergio Herman 'Beer & Gastronomy Ambassadeur' van 2015.
'Beer & Gastronomy Ambassador 2015' Sergio Herman in gesprek met Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!
Tartaar van rund – Creme van sjalot afgewerkt met dashi azijn – pommes souffles – sjalot – augurk – Myoga sjalot. Bier : Duvel
Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), Robert Putman (voormalige brouwmeester Cristal Alken), Top-Chef Jeroen Meus en Yannick Boes (voormalige CEO van brouwerij Cristal Alken)
Ganache van ganzenlever – Cake van champignons en licht gerookte aubergine – Enoki gold – Fluffy Hazelnootcrumble – Gebrande zilverui – Beukenzwam. Bier : Liefmans Gouden Band.
Yannick Boes, Hildegard Van Ostaden, Olav Blancquaert (Verkoopsdirecteur Duvel Moortgat) en Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en daar mogen de Belgen gerust fier op zijn. Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Couttenye (chef ’t Hommelhof in Watou), Alain Coninx en Wim Swinnen (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.
Bron : Diamonds & Pearls Communications
De dames zijn fier op hun bier en toosten op Sergio en zijn team!
Nee dit is geen verhaal van de Duitse schrijver Carl Friedrich May maar een happening die jezelf kunt meemaken van begin tot eind maart . In deze maand organiseert Toerisme Poperinge elke zaterdag culinaire ateliers waarbij je als deelnemer vanaf het plukken tot het bereiden van de hopscheuten op een prettige manier kan beleven. Achteraf is er nog een bezoek voorzien aan het Hopmuseum met zijn gigantische biermuur.
Enkele persmensen, Annemie en ik hebben zo’n dag zelf mogen beleven Waarvoor dank aan communicatieambtenaar voor de stad Poperinge Eva Bouve voor de uitnodiging.
’t Hoppecruyt in Proven.
Om 9h00 verzamelden wij op de hoppeboerderij ’t Hoppecruyt in Proven. We werden er in een gezellig met een houtkachel verwarmd lokaaltje verwelkomd door Benedikte Coutigny. Er stond warme koffie en zelfgemaakte hoppecake op ons te wachten.
Hopboerin Benedikte vertelde met heel veel enthousiasme over de hop- en hopscheutenteelt. Sinds 1893 is de familie Desmyter gevestigd op de hopboerderij. Benedikte en haar man Desmyter zijn de vierde generatie hoptelers op deze hophoeve.
Benedikte is een spraakwaterval als het over hop en hoppescheuten gaat. Hoppescheuten werden vroeger hier gegeten als gewone groente. Het was arme mensenvoedsel zoals aardperen en pastinaak. Het is pas in de 18de- en de 19-de eeuw dat hopscheuten een populaire groente werd die alleen op de tafels van de rijken werd het opgediend.
Gelukkig is de hopteelt nog levendig in Poperinge hoewel er door de ongunstige economische omstandigheden de voorbije decennia veel hopvelden zijn gerooid. Maar sinds 1984 worden in de REO veiling van Roeselare Poperingse hopscheuten geveild. Benedicte en haar man Wout hebben de boerderij overgenomen van zijn ouders. Het ging toen niet goed. Maar door hun doorzettingsvermogen en de liefde voor de hop spartelen ze zich erdoor. Ook de bierwereld begin langzamerhand weer herop te leven ten nadele van de wijn. De hopscheuten komen populair in de culinaire wereld en zo maken Benedicte en Wout van hun boerderij niet alleen een hopboerderij maar ook een bedrijf die hopscheuten kweekt en verwerkt.
Een versgekapte wortelblok werd op tafel gelegd en ontdaan van zijn hopscheuten. Eva dame Annemie Declerck, Pieter Declercq(Hot Cuisine de Pierre)en Tom Gheeraert (Reporter Krant van West-Vlaanderen) kijken aandachtig toe.
De gastvrouw nam ons mee naar een omgevormde varkensstal waar er grondverwarming aanwezig is. Hier worden de hopzogers (hopwortelblokken) in de grond ingebed en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag. Door bodemverwarming kunnen na ongeveer 18 dagen dikke, witte hopscheuten worden geteeld. Ze hakte een wortelblok uit de grond en toonde ons hoe men hopscheuten verwijderd, het vezelgedeelte wegsnijd tot de juiste grootte en hoe men ze proper maakt. Wij proefen met veel plezier van deze kersverse knapperige hopscheuten.
Verse hopscheuten, het Poperingse witte goud.
Reinig de hopscheuten zoals het hoort: kraak (niet snijden) het achterste vezelachtige gedeelte van de hopscheut af. Het topje is het beste van de hopscheut vertelde ons Benedikte.
Journaliste Sophie Allegaert (maakt reisreportages voor maandbladen en reisgidsen in opdracht van de uitgeverij Lannoo) proeft van een vers geplukte hopscheut.
Benedikte nam ons daarna mee naar het open veld. De lege hoppekepers en de witte rijm hadden iets magisch. Ze vertelde ons dat vroeger de hopscheuten alleen buiten in het hopveld kon worden geplukt. Dat gebeurde van eind maart tot half april bij het uitlopen van de plant. Die traditionele hopscheutenpluk gebeurt nog steeds.
Het hoppeveld had die morgen iets magisch!
Eventjes de koude trotseren!
Benedikte verteld ons dat de hop in februari en maart aangeaard is. Zo kunnen er mooie lange witte scheuten onder de grond groeien. Dan blijven ze dus mooi blank. Het proces is vrij simpel. Met een hak graaf je de hopblokken uit zodat de scheuten bloot komen te liggen. Op de knieën snijd je vervolgens de witte scheuten af. Je laat 3 goede scheuten aan de wortelstokken zitten. Deze scheuten klimmen tegen leidraden 6,5 meter omhoog zodat er in september hop geoogst kan worden. Maar zoals reeds gezegd deze oogst heeft dus concurrentie van twee nieuwe productiemethodes: de kweek in serres en de teelt met hopzogers.
Poperingse hopscheuten worden in twee kwaliteiten op de markt gebracht. Extra kwaliteit: deze zijn wit en zeer zuiver, absoluut vrij van ziekten en parasieten en vertonen geen fysiologische gebreken. Ze zijn zeer knapperig en krokant waardoor ze gemakkelijk breken zonder vezelige uiteinden. Poperingse hopscheuten van eerste kwaliteit zijn zuiver, knapperig en krokant. Ze worden allebei verpakt in exclusieve houten schaaltjes van 250 g.
Tijd om afscheid te nemen van de ruwe hopscheuten en kennis te maken met de lekkere hopscheutgastronomie.
In de vakantiewoningDouce Viewerden we ontvangen door gastvrouw Annelore Soenen, Pascal Pauwelyn (Houblonesse producten) , Kris Pollentier (Chef-kok van het Charmehotel Manoir Ogygia) en echtgenote Carmen Logie.
De vakantiewoning Douce Vie in Watou.
Alvorens aan tafel te gaan nodigde Pascal Pauwelyn ons uit om in het salon plaats te nemen. Hij verschafte ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten die worden vervaardigd door Sowepo vzw (Sociale Werkplaats Poperinge). Houblonesse is erin geslaagd om die karakteristieken terug te brengen in haar streekproducten. Houblonesse producten zijn gemaakt op basis van hopscheuten. Het zijn exclusieve streekproducten en echte wereldprimeurs.
Commercieel verantwoordelijke van Sowepo, Pascal Pauwelyn gaf ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten. Volle aandacht van Annemie Declerck, Kevin DesmetBelgian Beer Geek, Sophie AllegaertWriting &Stylingen Pieter DeclercqHot Cuisine de Pierre
De Houblonesse producten. Van Poperingse koffie, hoppescheutenconfituur, jenever, Marc van hoppescheuten, Pralines, Karamelsaus tot Poperingse Houblonesse Keikop kaas.
Houblonesse karamellen, spletters en wafeltjes alles op basis van hopscheuten. Lekkernijen met een heerlijk smaakje!
Tijdens de presentatie worden we door Chef Kris en Carmen Logie verwend met enkele aperitiefhapjes op basis van hopscheuten.
Een rundcarpaccio gedrenkt in Westvlaams Roodbruin met verse hopscheuten.
Scheermesje, zwarte pens, tempura (gefrituurd korstje) van hopscheuten
Kris Pollentier (Chef-kok van het(Charmehotel Manoir Ogygia)bereidde ondertussen met heel veel zorg het driegangenmenu.
Grote belangstelling van de deelnemers waaronder Erik Verdonck(Belgian Beer Tourism)
Voorgerecht: Zeetong, risotto, gepocheerde hopscheuten, kwartelei, espuma van Keikoppenkaas begeleid met een Watou's witbiertje van brouwerij Van Eecke.
Hoofdgerecht: Wilde zeebaars, aardpeer, gekonfijte aardappel, lentegroentjes en gebakken hopscheuten begeleid met een Keikoppenbier van brouwerij De Plukker.
Het dessert werd bereid met producten van Sowepo.
Vooraleer afscheid te nemen nog vlug een blik op de achtertuin van Maison Douce Vie. De mooie natuur van Watou betoverde onze ogen.
Van Watou gaan we voor onze laatste bestemming naar Poperinge de metropool van de hop, .Een bezoek aan het Hopmuseum staat nog op het programma. Daar werden we ontvangen door conservator Sofie Adriaen.
Het Hopmuseum in de Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge
Conservator Sofie Adriaen vertelde met passie over het reilen en zeilen van het Hopmuseum. Sophie is één en al aandacht.
In het Poperingse Hopmuseum, centrum van hop en bier, verneem je alles over de hopteelt en hopverwerking van zowel vroeger als nu. Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Ook is er sedert 2013 de ‘De Ultieme Bier Collectie/The Ultimate Beer Collection’ te bewonderen.
In één grote wandkast staan meer dan 1500 flesjes Belgisch bier uitgestald. Het museum organiseert een brede waaier van activiteiten (tentoonstellingen, workshops, voordrachten, bierdegustaties, zoektochten voor kinderen, enz.). Voor meer informatie ziehttp://www.hopmuseum.be/
We bedanken Eva Bouve voor het inrichten en begeleiden van deze informatieve persreis.
Deze trip kan ook door u beleefd worden en wel op volgende zaterdagen
Acht nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten - Babeleir de Bretagne, Viven Master IPA, Pandoering, Tripel Hippoliet, Ardenne Saison bière Sauvage, Wachter, Zwarte Piet Donker, Hof ten Dormaal Winter 15
Nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.
De feestdagen zijn voorbij en de weegschaal helt de laatste tijd iets te ver over naar de verkeerde kant. Dus een beetje lijnen is de boodschap! Maar zie 2015 is pas ingezet en de Waregemse bierfanaten nodigden ons alweer uit om te proeven. Op het programma ‘Nieuwe bieren’ of hoe overtreffen we de uitgenodigde biervereniging BLES uit Zottegem het meest? Vaarwel voorlopige regime en we rijden richting Waregem om de nieuwe verassende brouwsels op ons te laten afkomen. Pierre is BOB van dienst! Dus laten we genieten!
Het is een emotionele avond met alle aandacht naar ex-voorzitster Leen waarvan we dezelfde morgen moesten afscheid nemen. Leen had gestreden maar de strijd verloren. Maar de bijeenkomst moest doorgaan, zij had het zo gewild. De hele avond was in feite een toost op haar. Leen de sympathieke dame die samen met haar bestuur de Waregemse Bierfanten gebracht heeft wat ze nu zijn. Een toffe vriendenkring!
Ardenne Saison bière Sauvage – 5,5% Alc.Vol. Brasserie Bastogne- Vaux-sur-Sûre
Donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag
De neus snuift een aroma van Orval op ! Brettanomyces prikken je neusvleugels
Ook de smaak gaat naar het Trappistenbier Complex Muffige prikjes Lichte zuurheid Mals en aangenaam Bitterheid in de diepte. Droog Het bier laat zich vlot degusteren. Niet voor iedereen toegankelijk.
Of de naam saison goed gekozen is doet me een beetje twijfelen?
De neus schenkt ons bloemen Fris hop aroma Fruitige prikjes
De smaak is bitter zonder te overdrijven, Het bier heeft iets floraals Lekkere fruitig toetsen van abrikoos Grapefruit en veel hop Bitterheid blijft aanhouden Het bier is perfect in evenwicht Een bittere droge afdronk.
U heeft IPA’s en IPA’s Dit is een voorbeeld van een lekkere IPA
Binnenkort wordt Bierfirma Van Viven Brouwerij Van Viven! Wat we alleen maar kunnen toejuichen!
Gebrouwen met en voor bierclub De Bierzotten (Zottegem).
Donkerbruin bier met lichtbruine kraag Het aroma is hemels Zoet met toetsen van karamel Gebrande mout Tikje fruitigheid
De smaak valt eerst wat tegen Naarmate men het bier proeft worden de smaakpapillen ingewijd Koffie Zoet Gebrande toetsen Lichte bitterheid Voldoende evenwicht Lekker bier
Licht geroosterde smaak moutig Tkkeltje zuur Dan zoete toetsen van karamel Een eigenaardig bijsmaakje Yohurt? Het bier is onstabiel vind ik. Het kan mij niet echt bekoren. Jammer
Het aroma was meteen niet aanwezig Iets te koud geschonken. Na een tijdje fruitige prikjes.
De eerste slokjes zijn zoet toetsen van taart (speculaas) Fruitige toetsen Lichte alcoholwarmte Matige body Zoete afdronk
Het bier is genoemd naar Hippoliet van Peene, bekend als schrijver van het Vlaamse volkslied. Het is een bier met een duidelijke link naar Kaprijke en Lembeke. In het gerstenat zit appel en speculooskruid verwerkt.
De neus is moutig Prikje barista geroosterde toetsen
De smaak is onmiddellijk raak. Gebrande toetsen Geroosterd Chocoladetikje Bitter over de gehele lijn Aardse nota’s Bittere afdronk en nasmaak Een TOP bier
Hof ten Dormaal Winter 15 - 11 %Alc.Vol. Hof ten Dormaal– Tildonk
Amberkleurig Bier Geen schuim Het aroma is als een droge sherry Hoppig
De aanzet begint met een licht zuur toetsje tikje hout Alcoholwarmte Na het zure komt er een portosmaakje naar boven Verrassend! Licht zoete afdronk Een bier voor kenners I like it!
Oud bestuursleden Marc en Magda werden tijdens het proeven in de bloemetjes gezet omwille van hun jarenlange inzet in het bestuur. Een toffe namiddag met verrassende nieuwe bieren! Maar vooral met heel veel warme vriendschap die deze club telkenmale uitstraalt. Leen u mag trots zijn op deze vereniging!
Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen
Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen
Afscheid van Manten & Kalle
Maandagavond 26 januari 2015 nam brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem afscheid van hun bieren Manten en Kalle. In een geïmproviseerde rouwkapel konden de aanwezigen een laatse groet brengen aan beide bieren.
Het was even wachten op de familie vooraleer de rouwkapel openging.
De geïmproviseerde rouwkapel.
Het rouwprentje
De bieren Manten en Kalle moeten plaats maken voor een ander concept. Onder een ruime publieke belangstelling werd dan ook het nieuw project voorgesteld.
Twee nieuwe lijnen.
De Gulden Spoorlijn bestaat momenteel uit vijf bieren. Noem het bieren die toegankelijk zijn voor het grote publiek.
Alle bieren dragen de naam ‘Gulden Spoor’ Gulden Spoor Blond (4,5%) Gulden Spoor Red Ale (5%) Gulden Spoor Dubbel (6%) Gulden SpoorTripel (8%) Gulden Spoor Quadrupel (9%)
De Netebuklijn. Deze lijn is meer gericht op de beergeeks. Deze bieren zijn niet constant in de handel aanwezig en veranderen regelmatig. Ze worden op geregelde tijdstippen aangekondigd. De lijn bevat o.a. seizoensvarianten die enkel gebrouwen worden en beschikbaar zijn in het desbetreffende seizoen. Ook zullen er regelmatig andere bieren verschijnen. Momenteel zijn er de Netebuk Original Netebuk Coffee Netebuk Smoke Netebuk Winter Netebuk Wheat.
Naast de nieuwe bieren zijn ook de etiketten in een nieuw jasje gestoken en bevatten een enorme pak aan informatie. Ze bevatten naast de naam van het bier en de verplichte meldingen ook inlichtingen over de bitterheid, zoetheid, kleur, intensiteit, complexiteit en drinkbaarheid. En dit is nog niet alles, op het label is er ook een link van het bier met foodpairing. Zo kun je lezen welke vis, vlees, kaas en dessert matchen met het bier!
Ook zijn er drie nieuwe glazen ontworpen om het degusteren van de bieren aangenaam en gezellig te maken. De kartonnen dozen van weleer moeten plaats ruimen voor splinternieuwe kratten.
Enkele flesjes met de nieuwe labels.
Alles vind je terug op het etiket. Ook de foodpairing!
Een feestelijke avond!
We werden ontvangen via de rode loper en na een fotosessie naar de brouwerij geleid. Na de uiteenzetting van brouwer Björn Desmadryl werden we uitgenodigd om de bieren te proeven. Er waren ook diverse kazen voorzien die matchten met de bieren.
De prachtige brouwerij 'Gulden Spoor' badend in het feestlicht!
Alle genodigden werden gefotografeerd op de rode loper.
Brouwer Björn Desmadryl gaf uitleg over het nieuwe project.
Het prachtige en lekkere kaasbuffet gematcht aan de diverse bieren!
Het Gulden Spoor team toosten op het succes!
De MG Brothers uit Menen zorgden voor de muzikale ambiance
Dat brouwerij ‘Gulden Spoor’ sedert het ontstaan in 2001 (toen nog met testbrouwsels) goed op weg is om de Belgische markt en het buitenland te veroveren is nu wel heel duidelijk. Het constante streven naar verbetering zit bij het Gulden Spoorteam in het bloed en dat proef je!
Eutropius start vanaf 2015 met een nieuwe huisstijl
Eutropius start vanaf 2015 met een nieuwe huisstijl
Barbara Prats (Marketing en communicatie) en brouwer Wouter Vermeersch.
Op 20 januari 2015 stelde Brouwerij Eutropius (Heule) in de oude brouwerij Lannoy te Menen haar nieuwe huisstijl, een nieuw bier en 2 nieuwe concepten voor waarmee deze jonge brouwerij in de toekomst zal werken. De brouwerij is nog altijd gevestigd in de Mellestraat in Heule maar zou na een tijdje mogelijks een onderkomen vinden in Menen.
Wouter stelde het nieuw concept voor.
De Heulse brouwerij Eutropius wordt klaargestoomd voor een nieuw tijdperk. Na de overname in 2014 zijn de 2 jonge zaakvoerders klaar om de brouwerij volgens een eigen strategie uit te bouwen. Hoewel ze een kleine brouwerij zijn hebben ze een doel, meer naambekendheid te krijgen en dat opmerkelijk in de eigen streek.
Volle aandacht bij de genodigden.
Nieuw bieren
Het gamma van de brouwerij werd in de eerste jaren van zijn bestaan op regelmatige tijdstippen aangevuld met een nieuw bier. Tot voor kort gebeurde dat zonder enige samenhang. De focus die de brouwerij vanaf nu zal leggen op zijn 2 meest succesvolle merken “Remembrance 14-18” en “Oscar” moet daar verandering in brengen.
Het doel is in eerste instantie de merken “Remembrance” en “Oscar” naar voor te schuiven als de paradepaardjes van de brouwerij. Daar moet een promotiecampagne in het voorjaar van 2015 voor zorgen.
De nieuwe logo's
Als eerste stap wordt in januari een nieuw bier op de markt gebracht onder de vaandel van het merk Oscar. Het nieuwe bier, “Oscar Bruin”, wordt een eerste aanvulling aan het merk Oscar dat tot op heden enkel bestond uit “Oscar Blond”. Het is de bedoeling in de toekomst nog andere bieren onder de naam Oscar op de markt te brengen. De brouwerij heeft echter geen haast daar ze naar eigen zeggen hun handen nog steeds vol hebben met de bestaande bieren.
Oscar Blond en Bruin in hun nieuw jasje geschonken in de nieuwe glazen.
Modernisering
Het belangrijkste aandachtspunt is echter niet de lancering van een nieuw huisbier. Belangrijker is de nieuwe huisstijl die de brouwerij momenteel aan het grote publiek bekendmaakt.
Naast een nieuw, strak logo kunnen we ons vanaf vandaag verwachten aan nieuwe glazen, nieuwe etiketten alsook een nieuwe website. En daar blijft het niet bij. Daar de brouwerij als doel heeft de horeca intensiever te benaderen wordt ook druk geïnvesteerd in nieuwe promotiematerialen. De kans dat u de brouwerij dus in de toekomst vaker tegenkomt op straat, op restaurant of op café is dus groot.
De nieuwe uitvoering van Remembrance 1418.
Twee nieuwe glazen met drie verschillende opdrukken.
Onder contract
Naast de eigen merken zal de brouwerij ook meer aandacht besteden aan het brouwen van bier voor derden. Zowel ondernemingen, verenigingen als particulieren zullen bij Brouwerij Eutropius terecht kunnen voor het brouwen van hun eigen bier. Het wordt mogelijk een kant-en-klaar bier met een klant specifiek recept aan te kopen.
De brouwerij wil hiermee delen van de markt aanraken die anders moeilijk te bereiken zijn. Denk maar aan ondernemingen die een origineel relatiegeschenk willen of kersverse ouders die op een babyborrel origineel uit de hoek willen komen.
Barbara bij de nieuwe ROLL-UP van Oscar Blond.
Na de voorstelling volgde een drink. Lekkere hapjes begeleiden de bieren.
Toekomst
Naast alle drukte rond de vernieuwingen zit ook de p roductie afdeling van Brouwerij Eutropius niet stil. Brouwer Wouter Vermeersch wil zo snel mogelijk investeren in het uitbreiden van de productie alsook het optimaliseren van de kwaliteit van de bieren.
De groei waar de kleine brouwerij momenteel mee te kampen heeft vraagt namelijk naar uitbreiding van het productievolume. Een volume dat de komende jaren zeker verviervoudigd moet worden.
Brabara en Wouter toosten op de toekomst. BIERblog en het HOPnieuws wensen hun veel succes!!
De proevers van dienst. vlnr Ondergetekende - Melissa, Stijn , Freddy en Kevin (niet op de foto)
Nieuwe bieren zijn door bierfanaten zeer gegeerd. Ze willen deze primeurs zo vlug mogelijk op de kop tikken om ze te kunnen proeven, fotograferen en vervolgens bespreken. Het bespreken kan via' Ratebeer', hun eigen Bierblog of via Facebook en andere sociale media. Eigenlijk pochen ze een beetje omdat ze als eersten deze nieuwe brouwsels kunnen bespreken. Daar is niets mis mee ... integendeel! Zo kunnen biergekken of liefhebbers van het gerstenat deze informatie steeds raadplegen om uit te maken of deze bieren eventueel hun smaakpapillen zal kunnen bekoren.
Enkele maanden geleden konden mijn vrienden en ik een geweldige 'primeur' proeven. Met dank aan Chris Bauweraerts (Achouffe) konden we het fel begeerde nieuwe Trappistenbier Spencer uit de USA proeven. Dit gebeurde in 'Petit comité' bij Kevin in het alom gekende biercafé ‘Het Bourgondische Kruis’ te Deerlijk.
Melissa schenkt zorgvuldig de Amerikaanse Trappist uit.
Trappistbeer Spencer Spencer Trappist Ale – 6,5%Alc.Vol Spencer Brewery LLC- Spencer - Massachusettes USA
Donkerblond bier Fijn wit schuim
Het aroma is moutig. Kruidnagel vult onze neus
De eerste slok is eveneens kruidig. Kruidnagel en koriander stellen zich op. Achteraf ietsje fruitig Toetsen van banaan. Een beetje kandij In de achtergrond een mooie bitterheid De body is redelijk De bitterheid houd matig aan Droge en zachte afdronk De smaak vloeit langzaam uit. Niet slecht Geïnspireerd op Belgische Tappistenbieren
St. Joseph's Abbey is een klooster van de Katholike Trappistenorde in Spencer, centraal gelegen in de Amerkaanse staat Massachusetts. Het klooster werd in 1950 gesticht door paters uit Rhode Island. De kloosterlingen leven volgens de regel van Benedictus en enkelen van hen waren in de jaren 1970 onmiddellijk betrokken bij het tot stand komen van de centering prayer-methode, een vorm van contemplatief christelijk gebed.
De abdij produceert onder andere confituur om in haar eigen onderhoud te voorzien maar dit was niet genoeg. Daarom bouwden deze eenvoudige monniken uit noodzaak met behulp van de paters van de Belgische Abdij Notre-Dame de Scouremont (Chimay) er in de afgelopen jaren een brouwerij van 36.000 vierkante meter. St. Joseph's stuurde twee monniken naar België op tournee om verschillende monastieke brouwerijen te bezoeken. Ze huurde een professionele accountant, en na een paar maanden van overweging kwam er een recept op de proppen voor een eenvoudige ale, op basis van een soort gist die eeuwenlang populair was onder de Europese monniken. Zo kwam de Spencer Trappist Ale tot stand, het tiende trappistenbier - het eerste buiten Europa. Het bier kreeg op 10 december 2013 reeds het label "Authentic Trappist Product" van de Internationale Vereniging Trappist. De trappisten streven er naar 4.000 vaten ale per jaar, het equivalent van 1,3 miljoen 12-ounce flessen te produceren, maar de brouwerij heeft een capaciteit van 40.000 vaten, of meer dan 13 miljoen flessen bier te genereren.
Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (4) - Vulcanus – Préaris Belma – HOP Verdomme IPA – Dunekeun – Big Nose
Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (4)
Big Nose (9,0%Alc.Vol.) BierfirmaNovabirragebrouwen bij Brouwerij De Ranke – Dottignies
Amberkleurig bier Met gebroken witte schuimkraag
Moutige neus met florale hints Moutige aanzet Bittere toetsen die onmiddellijk de mond vullen en uitnodigen voor een tweede slok Diep, licht zure prikjes Zoete hints komen af en toe naar boven. en maken het bier malser Het bier degusteert vlot en heeft een stevige body Een voorbeeld van een lekkere tripel!
De aanzet is zurig Moutig met soms zoete prikjes Gistig Toetsen van hout complexe smaken die geen geheel vormen Weinig body (waterig) Licht zure afdronk. Het bier heeft te weinig karakter.
Dunekeun = West-Vlaams voor Duinkonijn
Hopverdomme IPA – (7,0%Alc.Vol.) Brouwerij Bink– Kerkom gebrouwen bij St. Jozef Opitter
Oranje van kleur Dikke romige witte schuimkraag
Florale neus Citrus Aromatische prikken Gistig
Ook de smaak is fruitig Lichte kruidigheid (Kruidnagel?) Een tikje vanille komt de kop opsteken (wel aangenaam) Lichte bitterheid. IPA ? ik weet het niet Complex van allerlei smaken Meer hop zou het bier zeker ten goede komen!
Heerlijk aroma Licht zurig (citroen) en grassig Toetsen van hop (Belmahop voor het eerst in een Belgisch bier) Tikkeltje koriander De eerste slok verrast enigszins Geen zurigheid die ik verwacht had maar een lichte bitterheid Wel in de verte (heel diep) zurige prikjes Een mooie body siert dit bier van slechts 5% Een bittere afdronk met een zoetzure toets Een lekker bitter appart witje?
Préaris Belma is enkel verkrijgbaar van april tot eind september.
Helder amberkleurig bier met dikke witte schuimkraag
Zoetmoutig aroma Fruitige toetsen
Een zoete start Moutig Tikje karamel Lichtbittere toetsen. Een fruitigheid heel diep kan bekoren. Over de gehele lijn zoet Een tikje alcoholwarmte. De afdronk is licht bitter en hoppig. Niet slecht!
Op één van onze vele bierreizen hielden Geroen en ik halt in de suikerstad Tienen om er een biertje te nuttigen. We vonden in het gezellig Spiegelstraatje de Mangerie “’t Loft.”
Deze leuke herberg bevindt zich in het hart van Tienen in de schaduw van de Sint-Germanuskerk.
In het rustieke strakke interieur met leuke details kunt u er terecht voor een gezellig drankje of een heerlijke maaltijd, gaande van de kleinste snack tot een uitgebreid menu. Specialiteiten zijn het steppegras. en de scampi’s. Ook is er een uitgebreide keuze aan salades. Je kunt er kiezen uit maar liefst 19 varianten! Neem daar de vis- en vleesgerechten met keuze uit 33 sauzen en de kaart met 300 verschillende bieren bij en je gaat hier 100 % tevreden buiten.
We proefden er een Gildenbier (7%Alc.Vol) van ’t vat. Het Gildenbier is geïnspireerd door de gewoonten van de vroegere Diestseschuttersgilde. Zij dronken alleen bier op het jaarlijkse Gildenbal. Alle nieuwe kandidaat-leden moesten een proef afleggen: om 12 uur stipt moesten ze een liter bier opdrinken, staande op één been. Wie daarna nog kon blijven rechtstaan, werd aanvaard als lid. De overschot van het bier werd op flessen gedaan en alleen de Gildenleden kregen zo’n fles mee naar huis.
Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje De smaak is mild Een beetje zoet met caramelprikjes Geroosterde toetsjes Zacht kruidig Een lichte scotch zeg maar. Lekker streekbier!