Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
27-02-2015
Beer & Gastronomy Ambassador 2015 - Breendonk
Sergio Herman is Beer & Gastronomy Ambassador 2015
Jeroen Meus geeft fakkel door aan het team Sergio Herman, Nick Bril, Paul Morel, Syrco Bakker
Maandag 23 februari 2015 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2015 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. Vorig jaar mocht de Belgische chef Jeroen Meus de prijs in ontvangst nemen. Vandaag mocht Jeroen Meus de titel overdragen aan de nieuwe ambassadeur.
Het bezoekerscentrum 'Duvel Depot' (Duvel Moortgat) in Breendonk is de vaste locatie waar de uitreikingen plaats vinden.
Veel bekende gezichten op de uitreiking. Vlnr : Ann Vanlerberghe (contactpersoon Belgische Brouwers), Luc Smekens, (bestuurslid Zythos), Yannick de Cocquéau (Product manager Tourisme Vlaanderen) Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) en Luc De Raedemaker (Directeur Brussels Beer Challenge, biersommelier, Uitgever Tijdschrift Grand Cru).
Alain Coninx (VRT en culinair journalist)
Chef kok Hilaire Spreuwers van het voormalige gerenommeerde restaurant BitterZoet in gesprek met Hildegard Van Ostaden (Brouwerij Urthel) en chefkok 'De Hoppeschuur' Knesselare.
Jean-Louis Van de Perre (voorzitter van de federatie Belgische Brouwers) en brouwer Carl Verhaeghe (Brouwerij Verhaeghe Vichte).
In Duvel Depot in Puurs kreeg Sergio Herman en zijn team de award overhandigd door Jeroen Meus. Twee chefs die dezelfde passie delen, die van de gastronomie en die van de bieren. Sergio Herman is blij met deze titel en onderstreepte hoe belangrijk hij het vindt om met kwalitatieve streekproducten te werken: “Vandaag kan je niet meer om bier heen. De laatste jaren is de interesse daarvoor enorm gegroeid. Het is heel mooi om daarop in te spelen en je gasten ermee te verrassen. Niet alleen in een gerecht, maar ook als begeleider of waarom niet in cocktails?” Sergio Herman is de vierde Beer & Gastronomy ambassadeur. Jean Blaute, Joachim Boudens en Jeroen Meus gingen hem voor. Sergio Herman en zijn team nemen de taak op zich de Belgische speciaalbieren verder te promoten.
Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.
Michel Moortgat CEO Duvel Moortgat
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL
Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Amassador 2015 bekend maken.
Sergio Herman mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Jeroen Meus.
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL overhandigde Herman het Ere-Diploma
In gesprek vlnr : Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), leon tanghe (The jane), Paul Morel (The jane), Nick Bril (The jane) Ambassadeur Sergio Herman en Alain Coninx (VRT en culinair journalist)
Bier is hip & cool
Na Joachim Boudens en Jeroen Meus zal dit jaar Sergio Herman de rol van Beer & Gastronomy Ambassador op zich nemen. Sergio Herman erfde de liefde voor het keukenvak van zijn vader, die hij jarenlang als gedreven chef aan de slag zag. De twee stonden samen achter het fornuis in het populaire restaurant Oud Sluis, dat onder Sergio’s bewind met drie sterren werd bekroond. 25 jaar later, op 22 december 2013, sloot Sergio Herman de deuren van Oud Sluis. Een klein jaar geleden opende hij samen met zijn rechterhand Nick Bril het restaurant The Jane in Antwerpen. Ondertussen, nog geen jaar later, behaalde deze prachtige zaak ook al een eerste Michelin ster en scoorde The Jane een duizelingwekkende hoge score in de gastronomische Gault&Millau gids. Daarnaast stuurt Sergio nog steeds het team van Pure C Bar & Restaurant in Cadzand aan. Op de kaart van The Jane en de Upper Room Bar staan heel wat unieke bieren en dat is een heel bewuste keuze van Nick Bril, Sergio Herman en hun sommelier/mixologist Paul Morel.
Chef-kok Nick Bril de motor van The Jane.
Paul Morel vroeger Pure C, nu de gastheer en entertainer van sterren restaurant The jane (Antwerpen).
Paul Morel: “We merken elke dag in The Jane dat mensen bier waarderen omwille van de kwaliteit en het vakmanschap waarmee het is gemaakt. S oms geven ze zelf de voorzet: ‘We hebben gehoord dat je een leuk biertje bij jullie gerechten kunt geven.’ Of ze vragen bier als aperitief. Ze willen genieten van een echt ambachtelijk product. Je merkt dat bier in de ogen van veel mensen enorm is opgewaardeerd.”
Leon Tanghe (The Jane) Fromager en Specialist Drankenkennis.
Sergio Herman: “Bier is vanonder het stof gehaald. Het is nu hip en cool. Vorig jaar hadden we in de Upper Room Bar een walking diner, die in het teken stond van beer & food pairing. Daar was een ontzettend veel belangstelling voor. Daar ben ik echt van geschrokken. Het zit toch echt wel in de lift, als je ziet hoeveel mensen daarmee bezig zijn.”
De te proeven gerechten
Kokkels – Schuimige jus met bier- aardpeer – Groene kruiden olie. Bier : Bolleke De Koninck.
Biersommelier Sofie Vanrafelghem en Eva-Dame Annemie Declerck flankeren Sterrenchef Sergio Herman 'Beer & Gastronomy Ambassadeur' van 2015.
'Beer & Gastronomy Ambassador 2015' Sergio Herman in gesprek met Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!
Tartaar van rund – Creme van sjalot afgewerkt met dashi azijn – pommes souffles – sjalot – augurk – Myoga sjalot. Bier : Duvel
Stefaan Couttenye van 't Hommelhof (Watou), Robert Putman (voormalige brouwmeester Cristal Alken), Top-Chef Jeroen Meus en Yannick Boes (voormalige CEO van brouwerij Cristal Alken)
Ganache van ganzenlever – Cake van champignons en licht gerookte aubergine – Enoki gold – Fluffy Hazelnootcrumble – Gebrande zilverui – Beukenzwam. Bier : Liefmans Gouden Band.
Yannick Boes, Hildegard Van Ostaden, Olav Blancquaert (Verkoopsdirecteur Duvel Moortgat) en Jeroen Meus 'Beer & Gastronomy Ambassador van 2014!
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en daar mogen de Belgen gerust fier op zijn. Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Couttenye (chef ’t Hommelhof in Watou), Alain Coninx en Wim Swinnen (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.
Bron : Diamonds & Pearls Communications
De dames zijn fier op hun bier en toosten op Sergio en zijn team!
Nee dit is geen verhaal van de Duitse schrijver Carl Friedrich May maar een happening die jezelf kunt meemaken van begin tot eind maart . In deze maand organiseert Toerisme Poperinge elke zaterdag culinaire ateliers waarbij je als deelnemer vanaf het plukken tot het bereiden van de hopscheuten op een prettige manier kan beleven. Achteraf is er nog een bezoek voorzien aan het Hopmuseum met zijn gigantische biermuur.
Enkele persmensen, Annemie en ik hebben zo’n dag zelf mogen beleven Waarvoor dank aan communicatieambtenaar voor de stad Poperinge Eva Bouve voor de uitnodiging.
’t Hoppecruyt in Proven.
Om 9h00 verzamelden wij op de hoppeboerderij ’t Hoppecruyt in Proven. We werden er in een gezellig met een houtkachel verwarmd lokaaltje verwelkomd door Benedikte Coutigny. Er stond warme koffie en zelfgemaakte hoppecake op ons te wachten.
Hopboerin Benedikte vertelde met heel veel enthousiasme over de hop- en hopscheutenteelt. Sinds 1893 is de familie Desmyter gevestigd op de hopboerderij. Benedikte en haar man Desmyter zijn de vierde generatie hoptelers op deze hophoeve.
Benedikte is een spraakwaterval als het over hop en hoppescheuten gaat. Hoppescheuten werden vroeger hier gegeten als gewone groente. Het was arme mensenvoedsel zoals aardperen en pastinaak. Het is pas in de 18de- en de 19-de eeuw dat hopscheuten een populaire groente werd die alleen op de tafels van de rijken werd het opgediend.
Gelukkig is de hopteelt nog levendig in Poperinge hoewel er door de ongunstige economische omstandigheden de voorbije decennia veel hopvelden zijn gerooid. Maar sinds 1984 worden in de REO veiling van Roeselare Poperingse hopscheuten geveild. Benedicte en haar man Wout hebben de boerderij overgenomen van zijn ouders. Het ging toen niet goed. Maar door hun doorzettingsvermogen en de liefde voor de hop spartelen ze zich erdoor. Ook de bierwereld begin langzamerhand weer herop te leven ten nadele van de wijn. De hopscheuten komen populair in de culinaire wereld en zo maken Benedicte en Wout van hun boerderij niet alleen een hopboerderij maar ook een bedrijf die hopscheuten kweekt en verwerkt.
Een versgekapte wortelblok werd op tafel gelegd en ontdaan van zijn hopscheuten. Eva dame Annemie Declerck, Pieter Declercq(Hot Cuisine de Pierre)en Tom Gheeraert (Reporter Krant van West-Vlaanderen) kijken aandachtig toe.
De gastvrouw nam ons mee naar een omgevormde varkensstal waar er grondverwarming aanwezig is. Hier worden de hopzogers (hopwortelblokken) in de grond ingebed en bedekt met een 10 cm dikke grondlaag. Door bodemverwarming kunnen na ongeveer 18 dagen dikke, witte hopscheuten worden geteeld. Ze hakte een wortelblok uit de grond en toonde ons hoe men hopscheuten verwijderd, het vezelgedeelte wegsnijd tot de juiste grootte en hoe men ze proper maakt. Wij proefen met veel plezier van deze kersverse knapperige hopscheuten.
Verse hopscheuten, het Poperingse witte goud.
Reinig de hopscheuten zoals het hoort: kraak (niet snijden) het achterste vezelachtige gedeelte van de hopscheut af. Het topje is het beste van de hopscheut vertelde ons Benedikte.
Journaliste Sophie Allegaert (maakt reisreportages voor maandbladen en reisgidsen in opdracht van de uitgeverij Lannoo) proeft van een vers geplukte hopscheut.
Benedikte nam ons daarna mee naar het open veld. De lege hoppekepers en de witte rijm hadden iets magisch. Ze vertelde ons dat vroeger de hopscheuten alleen buiten in het hopveld kon worden geplukt. Dat gebeurde van eind maart tot half april bij het uitlopen van de plant. Die traditionele hopscheutenpluk gebeurt nog steeds.
Het hoppeveld had die morgen iets magisch!
Eventjes de koude trotseren!
Benedikte verteld ons dat de hop in februari en maart aangeaard is. Zo kunnen er mooie lange witte scheuten onder de grond groeien. Dan blijven ze dus mooi blank. Het proces is vrij simpel. Met een hak graaf je de hopblokken uit zodat de scheuten bloot komen te liggen. Op de knieën snijd je vervolgens de witte scheuten af. Je laat 3 goede scheuten aan de wortelstokken zitten. Deze scheuten klimmen tegen leidraden 6,5 meter omhoog zodat er in september hop geoogst kan worden. Maar zoals reeds gezegd deze oogst heeft dus concurrentie van twee nieuwe productiemethodes: de kweek in serres en de teelt met hopzogers.
Poperingse hopscheuten worden in twee kwaliteiten op de markt gebracht. Extra kwaliteit: deze zijn wit en zeer zuiver, absoluut vrij van ziekten en parasieten en vertonen geen fysiologische gebreken. Ze zijn zeer knapperig en krokant waardoor ze gemakkelijk breken zonder vezelige uiteinden. Poperingse hopscheuten van eerste kwaliteit zijn zuiver, knapperig en krokant. Ze worden allebei verpakt in exclusieve houten schaaltjes van 250 g.
Tijd om afscheid te nemen van de ruwe hopscheuten en kennis te maken met de lekkere hopscheutgastronomie.
In de vakantiewoningDouce Viewerden we ontvangen door gastvrouw Annelore Soenen, Pascal Pauwelyn (Houblonesse producten) , Kris Pollentier (Chef-kok van het Charmehotel Manoir Ogygia) en echtgenote Carmen Logie.
De vakantiewoning Douce Vie in Watou.
Alvorens aan tafel te gaan nodigde Pascal Pauwelyn ons uit om in het salon plaats te nemen. Hij verschafte ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten die worden vervaardigd door Sowepo vzw (Sociale Werkplaats Poperinge). Houblonesse is erin geslaagd om die karakteristieken terug te brengen in haar streekproducten. Houblonesse producten zijn gemaakt op basis van hopscheuten. Het zijn exclusieve streekproducten en echte wereldprimeurs.
Commercieel verantwoordelijke van Sowepo, Pascal Pauwelyn gaf ons een woordje uitleg over de Houblonesse producten. Volle aandacht van Annemie Declerck, Kevin DesmetBelgian Beer Geek, Sophie AllegaertWriting &Stylingen Pieter DeclercqHot Cuisine de Pierre
De Houblonesse producten. Van Poperingse koffie, hoppescheutenconfituur, jenever, Marc van hoppescheuten, Pralines, Karamelsaus tot Poperingse Houblonesse Keikop kaas.
Houblonesse karamellen, spletters en wafeltjes alles op basis van hopscheuten. Lekkernijen met een heerlijk smaakje!
Tijdens de presentatie worden we door Chef Kris en Carmen Logie verwend met enkele aperitiefhapjes op basis van hopscheuten.
Een rundcarpaccio gedrenkt in Westvlaams Roodbruin met verse hopscheuten.
Scheermesje, zwarte pens, tempura (gefrituurd korstje) van hopscheuten
Kris Pollentier (Chef-kok van het(Charmehotel Manoir Ogygia)bereidde ondertussen met heel veel zorg het driegangenmenu.
Grote belangstelling van de deelnemers waaronder Erik Verdonck(Belgian Beer Tourism)
Voorgerecht: Zeetong, risotto, gepocheerde hopscheuten, kwartelei, espuma van Keikoppenkaas begeleid met een Watou's witbiertje van brouwerij Van Eecke.
Hoofdgerecht: Wilde zeebaars, aardpeer, gekonfijte aardappel, lentegroentjes en gebakken hopscheuten begeleid met een Keikoppenbier van brouwerij De Plukker.
Het dessert werd bereid met producten van Sowepo.
Vooraleer afscheid te nemen nog vlug een blik op de achtertuin van Maison Douce Vie. De mooie natuur van Watou betoverde onze ogen.
Van Watou gaan we voor onze laatste bestemming naar Poperinge de metropool van de hop, .Een bezoek aan het Hopmuseum staat nog op het programma. Daar werden we ontvangen door conservator Sofie Adriaen.
Het Hopmuseum in de Gasthuisstraat 71 - 8970 Poperinge
Conservator Sofie Adriaen vertelde met passie over het reilen en zeilen van het Hopmuseum. Sophie is één en al aandacht.
In het Poperingse Hopmuseum, centrum van hop en bier, verneem je alles over de hopteelt en hopverwerking van zowel vroeger als nu. Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Ook is er sedert 2013 de ‘De Ultieme Bier Collectie/The Ultimate Beer Collection’ te bewonderen.
In één grote wandkast staan meer dan 1500 flesjes Belgisch bier uitgestald. Het museum organiseert een brede waaier van activiteiten (tentoonstellingen, workshops, voordrachten, bierdegustaties, zoektochten voor kinderen, enz.). Voor meer informatie ziehttp://www.hopmuseum.be/
We bedanken Eva Bouve voor het inrichten en begeleiden van deze informatieve persreis.
Deze trip kan ook door u beleefd worden en wel op volgende zaterdagen
Acht nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten - Babeleir de Bretagne, Viven Master IPA, Pandoering, Tripel Hippoliet, Ardenne Saison bière Sauvage, Wachter, Zwarte Piet Donker, Hof ten Dormaal Winter 15
Nieuwe bieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.
De feestdagen zijn voorbij en de weegschaal helt de laatste tijd iets te ver over naar de verkeerde kant. Dus een beetje lijnen is de boodschap! Maar zie 2015 is pas ingezet en de Waregemse bierfanaten nodigden ons alweer uit om te proeven. Op het programma ‘Nieuwe bieren’ of hoe overtreffen we de uitgenodigde biervereniging BLES uit Zottegem het meest? Vaarwel voorlopige regime en we rijden richting Waregem om de nieuwe verassende brouwsels op ons te laten afkomen. Pierre is BOB van dienst! Dus laten we genieten!
Het is een emotionele avond met alle aandacht naar ex-voorzitster Leen waarvan we dezelfde morgen moesten afscheid nemen. Leen had gestreden maar de strijd verloren. Maar de bijeenkomst moest doorgaan, zij had het zo gewild. De hele avond was in feite een toost op haar. Leen de sympathieke dame die samen met haar bestuur de Waregemse Bierfanten gebracht heeft wat ze nu zijn. Een toffe vriendenkring!
Ardenne Saison bière Sauvage – 5,5% Alc.Vol. Brasserie Bastogne- Vaux-sur-Sûre
Donkerblond bier met gebroken witte schuimkraag
De neus snuift een aroma van Orval op ! Brettanomyces prikken je neusvleugels
Ook de smaak gaat naar het Trappistenbier Complex Muffige prikjes Lichte zuurheid Mals en aangenaam Bitterheid in de diepte. Droog Het bier laat zich vlot degusteren. Niet voor iedereen toegankelijk.
Of de naam saison goed gekozen is doet me een beetje twijfelen?
De neus schenkt ons bloemen Fris hop aroma Fruitige prikjes
De smaak is bitter zonder te overdrijven, Het bier heeft iets floraals Lekkere fruitig toetsen van abrikoos Grapefruit en veel hop Bitterheid blijft aanhouden Het bier is perfect in evenwicht Een bittere droge afdronk.
U heeft IPA’s en IPA’s Dit is een voorbeeld van een lekkere IPA
Binnenkort wordt Bierfirma Van Viven Brouwerij Van Viven! Wat we alleen maar kunnen toejuichen!
Gebrouwen met en voor bierclub De Bierzotten (Zottegem).
Donkerbruin bier met lichtbruine kraag Het aroma is hemels Zoet met toetsen van karamel Gebrande mout Tikje fruitigheid
De smaak valt eerst wat tegen Naarmate men het bier proeft worden de smaakpapillen ingewijd Koffie Zoet Gebrande toetsen Lichte bitterheid Voldoende evenwicht Lekker bier
Licht geroosterde smaak moutig Tkkeltje zuur Dan zoete toetsen van karamel Een eigenaardig bijsmaakje Yohurt? Het bier is onstabiel vind ik. Het kan mij niet echt bekoren. Jammer
Het aroma was meteen niet aanwezig Iets te koud geschonken. Na een tijdje fruitige prikjes.
De eerste slokjes zijn zoet toetsen van taart (speculaas) Fruitige toetsen Lichte alcoholwarmte Matige body Zoete afdronk
Het bier is genoemd naar Hippoliet van Peene, bekend als schrijver van het Vlaamse volkslied. Het is een bier met een duidelijke link naar Kaprijke en Lembeke. In het gerstenat zit appel en speculooskruid verwerkt.
De neus is moutig Prikje barista geroosterde toetsen
De smaak is onmiddellijk raak. Gebrande toetsen Geroosterd Chocoladetikje Bitter over de gehele lijn Aardse nota’s Bittere afdronk en nasmaak Een TOP bier
Hof ten Dormaal Winter 15 - 11 %Alc.Vol. Hof ten Dormaal– Tildonk
Amberkleurig Bier Geen schuim Het aroma is als een droge sherry Hoppig
De aanzet begint met een licht zuur toetsje tikje hout Alcoholwarmte Na het zure komt er een portosmaakje naar boven Verrassend! Licht zoete afdronk Een bier voor kenners I like it!
Oud bestuursleden Marc en Magda werden tijdens het proeven in de bloemetjes gezet omwille van hun jarenlange inzet in het bestuur. Een toffe namiddag met verrassende nieuwe bieren! Maar vooral met heel veel warme vriendschap die deze club telkenmale uitstraalt. Leen u mag trots zijn op deze vereniging!
Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen
Brouwerij Gulden Spoor lanceert twee nieuwe bierlijnen
Afscheid van Manten & Kalle
Maandagavond 26 januari 2015 nam brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem afscheid van hun bieren Manten en Kalle. In een geïmproviseerde rouwkapel konden de aanwezigen een laatse groet brengen aan beide bieren.
Het was even wachten op de familie vooraleer de rouwkapel openging.
De geïmproviseerde rouwkapel.
Het rouwprentje
De bieren Manten en Kalle moeten plaats maken voor een ander concept. Onder een ruime publieke belangstelling werd dan ook het nieuw project voorgesteld.
Twee nieuwe lijnen.
De Gulden Spoorlijn bestaat momenteel uit vijf bieren. Noem het bieren die toegankelijk zijn voor het grote publiek.
Alle bieren dragen de naam ‘Gulden Spoor’ Gulden Spoor Blond (4,5%) Gulden Spoor Red Ale (5%) Gulden Spoor Dubbel (6%) Gulden SpoorTripel (8%) Gulden Spoor Quadrupel (9%)
De Netebuklijn. Deze lijn is meer gericht op de beergeeks. Deze bieren zijn niet constant in de handel aanwezig en veranderen regelmatig. Ze worden op geregelde tijdstippen aangekondigd. De lijn bevat o.a. seizoensvarianten die enkel gebrouwen worden en beschikbaar zijn in het desbetreffende seizoen. Ook zullen er regelmatig andere bieren verschijnen. Momenteel zijn er de Netebuk Original Netebuk Coffee Netebuk Smoke Netebuk Winter Netebuk Wheat.
Naast de nieuwe bieren zijn ook de etiketten in een nieuw jasje gestoken en bevatten een enorme pak aan informatie. Ze bevatten naast de naam van het bier en de verplichte meldingen ook inlichtingen over de bitterheid, zoetheid, kleur, intensiteit, complexiteit en drinkbaarheid. En dit is nog niet alles, op het label is er ook een link van het bier met foodpairing. Zo kun je lezen welke vis, vlees, kaas en dessert matchen met het bier!
Ook zijn er drie nieuwe glazen ontworpen om het degusteren van de bieren aangenaam en gezellig te maken. De kartonnen dozen van weleer moeten plaats ruimen voor splinternieuwe kratten.
Enkele flesjes met de nieuwe labels.
Alles vind je terug op het etiket. Ook de foodpairing!
Een feestelijke avond!
We werden ontvangen via de rode loper en na een fotosessie naar de brouwerij geleid. Na de uiteenzetting van brouwer Björn Desmadryl werden we uitgenodigd om de bieren te proeven. Er waren ook diverse kazen voorzien die matchten met de bieren.
De prachtige brouwerij 'Gulden Spoor' badend in het feestlicht!
Alle genodigden werden gefotografeerd op de rode loper.
Brouwer Björn Desmadryl gaf uitleg over het nieuwe project.
Het prachtige en lekkere kaasbuffet gematcht aan de diverse bieren!
Het Gulden Spoor team toosten op het succes!
De MG Brothers uit Menen zorgden voor de muzikale ambiance
Dat brouwerij ‘Gulden Spoor’ sedert het ontstaan in 2001 (toen nog met testbrouwsels) goed op weg is om de Belgische markt en het buitenland te veroveren is nu wel heel duidelijk. Het constante streven naar verbetering zit bij het Gulden Spoorteam in het bloed en dat proef je!
Eutropius start vanaf 2015 met een nieuwe huisstijl
Eutropius start vanaf 2015 met een nieuwe huisstijl
Barbara Prats (Marketing en communicatie) en brouwer Wouter Vermeersch.
Op 20 januari 2015 stelde Brouwerij Eutropius (Heule) in de oude brouwerij Lannoy te Menen haar nieuwe huisstijl, een nieuw bier en 2 nieuwe concepten voor waarmee deze jonge brouwerij in de toekomst zal werken. De brouwerij is nog altijd gevestigd in de Mellestraat in Heule maar zou na een tijdje mogelijks een onderkomen vinden in Menen.
Wouter stelde het nieuw concept voor.
De Heulse brouwerij Eutropius wordt klaargestoomd voor een nieuw tijdperk. Na de overname in 2014 zijn de 2 jonge zaakvoerders klaar om de brouwerij volgens een eigen strategie uit te bouwen. Hoewel ze een kleine brouwerij zijn hebben ze een doel, meer naambekendheid te krijgen en dat opmerkelijk in de eigen streek.
Volle aandacht bij de genodigden.
Nieuw bieren
Het gamma van de brouwerij werd in de eerste jaren van zijn bestaan op regelmatige tijdstippen aangevuld met een nieuw bier. Tot voor kort gebeurde dat zonder enige samenhang. De focus die de brouwerij vanaf nu zal leggen op zijn 2 meest succesvolle merken “Remembrance 14-18” en “Oscar” moet daar verandering in brengen.
Het doel is in eerste instantie de merken “Remembrance” en “Oscar” naar voor te schuiven als de paradepaardjes van de brouwerij. Daar moet een promotiecampagne in het voorjaar van 2015 voor zorgen.
De nieuwe logo's
Als eerste stap wordt in januari een nieuw bier op de markt gebracht onder de vaandel van het merk Oscar. Het nieuwe bier, “Oscar Bruin”, wordt een eerste aanvulling aan het merk Oscar dat tot op heden enkel bestond uit “Oscar Blond”. Het is de bedoeling in de toekomst nog andere bieren onder de naam Oscar op de markt te brengen. De brouwerij heeft echter geen haast daar ze naar eigen zeggen hun handen nog steeds vol hebben met de bestaande bieren.
Oscar Blond en Bruin in hun nieuw jasje geschonken in de nieuwe glazen.
Modernisering
Het belangrijkste aandachtspunt is echter niet de lancering van een nieuw huisbier. Belangrijker is de nieuwe huisstijl die de brouwerij momenteel aan het grote publiek bekendmaakt.
Naast een nieuw, strak logo kunnen we ons vanaf vandaag verwachten aan nieuwe glazen, nieuwe etiketten alsook een nieuwe website. En daar blijft het niet bij. Daar de brouwerij als doel heeft de horeca intensiever te benaderen wordt ook druk geïnvesteerd in nieuwe promotiematerialen. De kans dat u de brouwerij dus in de toekomst vaker tegenkomt op straat, op restaurant of op café is dus groot.
De nieuwe uitvoering van Remembrance 1418.
Twee nieuwe glazen met drie verschillende opdrukken.
Onder contract
Naast de eigen merken zal de brouwerij ook meer aandacht besteden aan het brouwen van bier voor derden. Zowel ondernemingen, verenigingen als particulieren zullen bij Brouwerij Eutropius terecht kunnen voor het brouwen van hun eigen bier. Het wordt mogelijk een kant-en-klaar bier met een klant specifiek recept aan te kopen.
De brouwerij wil hiermee delen van de markt aanraken die anders moeilijk te bereiken zijn. Denk maar aan ondernemingen die een origineel relatiegeschenk willen of kersverse ouders die op een babyborrel origineel uit de hoek willen komen.
Barbara bij de nieuwe ROLL-UP van Oscar Blond.
Na de voorstelling volgde een drink. Lekkere hapjes begeleiden de bieren.
Toekomst
Naast alle drukte rond de vernieuwingen zit ook de p roductie afdeling van Brouwerij Eutropius niet stil. Brouwer Wouter Vermeersch wil zo snel mogelijk investeren in het uitbreiden van de productie alsook het optimaliseren van de kwaliteit van de bieren.
De groei waar de kleine brouwerij momenteel mee te kampen heeft vraagt namelijk naar uitbreiding van het productievolume. Een volume dat de komende jaren zeker verviervoudigd moet worden.
Brabara en Wouter toosten op de toekomst. BIERblog en het HOPnieuws wensen hun veel succes!!
De proevers van dienst. vlnr Ondergetekende - Melissa, Stijn , Freddy en Kevin (niet op de foto)
Nieuwe bieren zijn door bierfanaten zeer gegeerd. Ze willen deze primeurs zo vlug mogelijk op de kop tikken om ze te kunnen proeven, fotograferen en vervolgens bespreken. Het bespreken kan via' Ratebeer', hun eigen Bierblog of via Facebook en andere sociale media. Eigenlijk pochen ze een beetje omdat ze als eersten deze nieuwe brouwsels kunnen bespreken. Daar is niets mis mee ... integendeel! Zo kunnen biergekken of liefhebbers van het gerstenat deze informatie steeds raadplegen om uit te maken of deze bieren eventueel hun smaakpapillen zal kunnen bekoren.
Enkele maanden geleden konden mijn vrienden en ik een geweldige 'primeur' proeven. Met dank aan Chris Bauweraerts (Achouffe) konden we het fel begeerde nieuwe Trappistenbier Spencer uit de USA proeven. Dit gebeurde in 'Petit comité' bij Kevin in het alom gekende biercafé ‘Het Bourgondische Kruis’ te Deerlijk.
Melissa schenkt zorgvuldig de Amerikaanse Trappist uit.
Trappistbeer Spencer Spencer Trappist Ale – 6,5%Alc.Vol Spencer Brewery LLC- Spencer - Massachusettes USA
Donkerblond bier Fijn wit schuim
Het aroma is moutig. Kruidnagel vult onze neus
De eerste slok is eveneens kruidig. Kruidnagel en koriander stellen zich op. Achteraf ietsje fruitig Toetsen van banaan. Een beetje kandij In de achtergrond een mooie bitterheid De body is redelijk De bitterheid houd matig aan Droge en zachte afdronk De smaak vloeit langzaam uit. Niet slecht Geïnspireerd op Belgische Tappistenbieren
St. Joseph's Abbey is een klooster van de Katholike Trappistenorde in Spencer, centraal gelegen in de Amerkaanse staat Massachusetts. Het klooster werd in 1950 gesticht door paters uit Rhode Island. De kloosterlingen leven volgens de regel van Benedictus en enkelen van hen waren in de jaren 1970 onmiddellijk betrokken bij het tot stand komen van de centering prayer-methode, een vorm van contemplatief christelijk gebed.
De abdij produceert onder andere confituur om in haar eigen onderhoud te voorzien maar dit was niet genoeg. Daarom bouwden deze eenvoudige monniken uit noodzaak met behulp van de paters van de Belgische Abdij Notre-Dame de Scouremont (Chimay) er in de afgelopen jaren een brouwerij van 36.000 vierkante meter. St. Joseph's stuurde twee monniken naar België op tournee om verschillende monastieke brouwerijen te bezoeken. Ze huurde een professionele accountant, en na een paar maanden van overweging kwam er een recept op de proppen voor een eenvoudige ale, op basis van een soort gist die eeuwenlang populair was onder de Europese monniken. Zo kwam de Spencer Trappist Ale tot stand, het tiende trappistenbier - het eerste buiten Europa. Het bier kreeg op 10 december 2013 reeds het label "Authentic Trappist Product" van de Internationale Vereniging Trappist. De trappisten streven er naar 4.000 vaten ale per jaar, het equivalent van 1,3 miljoen 12-ounce flessen te produceren, maar de brouwerij heeft een capaciteit van 40.000 vaten, of meer dan 13 miljoen flessen bier te genereren.
Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (4) - Vulcanus – Préaris Belma – HOP Verdomme IPA – Dunekeun – Big Nose
Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (4)
Big Nose (9,0%Alc.Vol.) BierfirmaNovabirragebrouwen bij Brouwerij De Ranke – Dottignies
Amberkleurig bier Met gebroken witte schuimkraag
Moutige neus met florale hints Moutige aanzet Bittere toetsen die onmiddellijk de mond vullen en uitnodigen voor een tweede slok Diep, licht zure prikjes Zoete hints komen af en toe naar boven. en maken het bier malser Het bier degusteert vlot en heeft een stevige body Een voorbeeld van een lekkere tripel!
De aanzet is zurig Moutig met soms zoete prikjes Gistig Toetsen van hout complexe smaken die geen geheel vormen Weinig body (waterig) Licht zure afdronk. Het bier heeft te weinig karakter.
Dunekeun = West-Vlaams voor Duinkonijn
Hopverdomme IPA – (7,0%Alc.Vol.) Brouwerij Bink– Kerkom gebrouwen bij St. Jozef Opitter
Oranje van kleur Dikke romige witte schuimkraag
Florale neus Citrus Aromatische prikken Gistig
Ook de smaak is fruitig Lichte kruidigheid (Kruidnagel?) Een tikje vanille komt de kop opsteken (wel aangenaam) Lichte bitterheid. IPA ? ik weet het niet Complex van allerlei smaken Meer hop zou het bier zeker ten goede komen!
Heerlijk aroma Licht zurig (citroen) en grassig Toetsen van hop (Belmahop voor het eerst in een Belgisch bier) Tikkeltje koriander De eerste slok verrast enigszins Geen zurigheid die ik verwacht had maar een lichte bitterheid Wel in de verte (heel diep) zurige prikjes Een mooie body siert dit bier van slechts 5% Een bittere afdronk met een zoetzure toets Een lekker bitter appart witje?
Préaris Belma is enkel verkrijgbaar van april tot eind september.
Helder amberkleurig bier met dikke witte schuimkraag
Zoetmoutig aroma Fruitige toetsen
Een zoete start Moutig Tikje karamel Lichtbittere toetsen. Een fruitigheid heel diep kan bekoren. Over de gehele lijn zoet Een tikje alcoholwarmte. De afdronk is licht bitter en hoppig. Niet slecht!
Op één van onze vele bierreizen hielden Geroen en ik halt in de suikerstad Tienen om er een biertje te nuttigen. We vonden in het gezellig Spiegelstraatje de Mangerie “’t Loft.”
Deze leuke herberg bevindt zich in het hart van Tienen in de schaduw van de Sint-Germanuskerk.
In het rustieke strakke interieur met leuke details kunt u er terecht voor een gezellig drankje of een heerlijke maaltijd, gaande van de kleinste snack tot een uitgebreid menu. Specialiteiten zijn het steppegras. en de scampi’s. Ook is er een uitgebreide keuze aan salades. Je kunt er kiezen uit maar liefst 19 varianten! Neem daar de vis- en vleesgerechten met keuze uit 33 sauzen en de kaart met 300 verschillende bieren bij en je gaat hier 100 % tevreden buiten.
We proefden er een Gildenbier (7%Alc.Vol) van ’t vat. Het Gildenbier is geïnspireerd door de gewoonten van de vroegere Diestseschuttersgilde. Zij dronken alleen bier op het jaarlijkse Gildenbal. Alle nieuwe kandidaat-leden moesten een proef afleggen: om 12 uur stipt moesten ze een liter bier opdrinken, staande op één been. Wie daarna nog kon blijven rechtstaan, werd aanvaard als lid. De overschot van het bier werd op flessen gedaan en alleen de Gildenleden kregen zo’n fles mee naar huis.
Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje De smaak is mild Een beetje zoet met caramelprikjes Geroosterde toetsjes Zacht kruidig Een lichte scotch zeg maar. Lekker streekbier!
Het Belgisch bierwereldje verandert constant en is volop in beweging. Voor hoelang nog vragen we ons af? Brouwerijen en vooral bierfirma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij bierfanaten worden op diverse bierfestivals, proefavonden enz… voortdurend geconfronteerd met nieuwe bieren en bierstijlen. IPA’s, Russian Imperial Stouts, Craft en sourbeers enz.. zijn momenteel schering en inslag. Maar bij een horecabezoek moet men zich algauw tevreden stellen met de klassieke bieren die op de plaatselijke magere bierlijst prijken. En eerlijk gezegd, dit kan best nog eens leuk zijn. Want sommige traditionele bieren vergeten we nogal eens vlug. En zijn jammer genoeg al uit ons memorie gewist. Daarom is het soms best aangenaam om ze nog eens te degusteren na een fikse wandeling of een ritje met de fiets. En ik verzeker u, ze kunnen smaken.
Hieronder vijf klassieke biertjes die me na een lange tijd weer konden bekoren.
Petrus Gouden Tripel – 7,5% Alc.Vol. BrouwerijDe Brabandere- Bavikhove
Mooi goudkleurig bier met een stevige witte schuimkraag
Moutig zoet aroma van honing in de neus Een geurtje van brood komt aangenaam over Lichte fruitige toetsen
Ook de smaak is moutzoet Met honingprikjes Kruidig Lichte alcoholwarmte in de mond Het bier is mooi in balans Afdronk is droog en een beetje bitter.
Het bier heeft een goudblonde kleur Rotsachtig wit schuim siert het bier
Een fruitige neus van rijpe banaan. Tikje kruidig (Kruidnagel?)
Net als het aroma is de eerste slok kruidig. Een lichte bitterheid in de achtergrond komt opzetten Kleverig en zacht. Matig koolzuur. De kruidigheid (kruidnagel) blijft aanhouden. Ook moutige toetsen van brood zijn te smaken Het bier heeft een droge afdronk
Een aardige tripel die men jammer genoeg soms vergeet te bestellen.
Het aroma is fruitig Ook enkele hoppeprikken Een tikkeltje kruidig Gistig
De eerste slok is lekker moutig. Dan komt er een fruitigheid piepen. Zacht bier met gehopte bitterheid die toch behoorlijk aanwezig is. Een lichte alcoholwarmte zwelt op , niet veel maar juist genoeg. Een mooie body die het bier extra cachet geeft. Een droge lange afdronk om te eindigen.
Helder goudkleurige bier Met een mooie witte schuimkraag
Aroma is zoet Prikken van appeltjes Moutig
Smaak is fruitig Sinaas en een tikje citrus zorgen voor een fijne smaak. Zwarte bessen steken de kop op. Droog Beetje bitterheid in de mond bij de afdronk.
Een gemakkelijk biertje die vlotjes degusteert Een beetje meer hop zou het bier meer karakter geven. En karakter is precies nodig als je de Kwarmont moet op fietsen!
De neus ruikt aangenaam fruitig. een beetje bloemig Moutig parfum.
Ook de smaak is moutig Prikken van Perziken en abrikozen komen naar boven. Een beetje karamel. Op de achtergrond is een lichte kruidige bitterheid waarneembaar. Licht hoppig alcoholwarmte Droge lange afdronk.
De neus ruikt een aangenaam moutig aroma Lichte kruidige toetsen Tikkeltje koffie Een licht zweempje van alcohol
De aanzet is lekker moutig Gebrande mout. Een beetje aards (turf) Koffieprikjes Een vleugje zoethout dwarrelt door het geheel. De afdronk is koffie bitter die langzaam uitvloeit
Een bier naar mijn hart, net zoals het brouwerskoppel!
Dead Man’s Hand (Wine BA) –(10%Alc.Vol.) HobbybrouwerijHet Nest– Turnhout Gebrouwen bijPirlot– Zandhoven
Donker bier Bijna zwart. Weinig schuim
Het aroma is licht zurig Rode wijn toetsen Tikje kruidig – Zoethout
De smaak is meteen raak. Geroosterde mout Espresso toetsen Chocolade Stevige body met wat bitterheid in de achtergrond De 10% Alcohol is goed gemaskeerd. Fruitige prikjes in de afdronk.
De eerste smaak is moutig Zurige prikjes Warme alcohol komt even opwellen. Kruidigheid is ook aanwezig Anijs – Koriander? Ik mis een beetje hoppigheid De afdronk is fruitig zoet.
La Papesse – (9,69%Alc.Vol.) BrasserieMillevertus– Breuvanne
Donker bier Met lichtbruine schuimkraag
Zoete neus Karamel De lichte portotoets is aangenaam om te ruiken.
De eerste slokjes zijn heel lekker. Zwarte chocolade Zoete mout afwisselend met een geroosterde bitterheid Moka toetsen Lichte warme alcoholtoets die niet domineert ondanks de 9,69% Alcohol. Een bier vol harmonie van smaken. Verdorie wat een heerlijkheid zit er in die fles Ook het etiket mag er zijn!
De Week van de Smaak 2014 (13 – 23 november ) werd op zondag 23 november feestelijk afgesloten in Gent! Op het laatste traject van de Smaakboot zorgde Sterrenchef Olly Ceulenaere (in zeemansoutfit) en zijn kookteam voor een laatste driegangenlunch met Belgische vis en nog Belgischer bier.
Tien dagen lang proeven, genieten, ontdekken en verrast worden door de vele gezichten van Duurzame Verbeelding. Met dank aan Sofie Vanrafelghem die nog twee plaatsen voor ons kon regelen en de inspanningen van projectieleiders Eef Rombaut en Hanne Lahousse die nog een hotelkamer in Gent voor ons konden boeken waren Annemie en ik bij de 40 gelukkigen die de laatste reis dit jaar met de Smaakboot konden meemaken.
Het vertrekpunt van het traject. 'Auberge du Pêcheur' dit hotel ligt direct aan de oevers van de Leie, in Sint-Martens-Latem.
De smaakboot
De Smaakboot is een historisch schip dat tijdens de Week van de Smaak ieder dag een culinair traject aflegde tussen twee ankersteden. Aan boord genoten de passagiers van een driegangenlunch met Belgische vis in de hoofdrol. Het eten werd bereid en begeleid met Belgisch bier. Bij iedere vaart was er telkens een topchef met zin voor avontuur aan boord die zorgde voor een heerlijk menu. Ook wetenschappers en vissers vaarden mee en vertelden aan de passagiers over duurzame vis en de Belgische visserij. Biersommeliers Luc De Raedemaeker en Sofie Vanrafelghem maakten afwisselend de reizen mee en brachten de deelnemers op de hoogte over het bier die geschonken werd en de over hoe het matchte met de gerechten.
De smaakboot klaar voor de start.
De service aan boord werd verzorgd door leerlingen van de Hotelschool 'St. Niklaasinstituut' uit Kortrijk.
De smaakboot is een Gentse Barge, een reconstructie van een 18de eeuws trekschuit. Een varend Maritiem erfgoed zeg maar.
De bouw van de Gentse barge is een initiatief van wijlen Kapitein André De Wilde en Walter De Buck. De reconstructie van dit 18de eeuwse historische schip werd één van de meest prestigieuze tewerkstellingsprojecten in Vlaanderen. De barge is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de overheid, privébedrijven en VDAB. De opdracht werd gegeven aan “de Steenschuit” uit Boom die zorgde voor de bouw van het schip met alle technische uitrusting en “Loods 13” uit Gent die instond voor de creatie van het boegbeeld en alle ornamenten.
Projectieleiders Eef Rombaut en Hanne Lahousse gaven voor het vertrek een woordje uitleg over het verloop van de reis.
Sterrenchef Olly Ceulenaere en biersommelier Sofie Vanrafelghem.
De Chef en zijn menu
Zoals eerder geschreven was de Sterrenchef aan boord Olly Ceulenaere van het restaurant ‘Publiek’ in Gent. Ik mag wel zeggen Sterrenchef want diezelfde avond ontving Olly zijn eerste Michelinster op de Horecabeurs in Gent. Olly Ceulenaere (°1979) is een Flemish Foodie. Hij werkte al eerder bij toprestaurants zoals Volta, het Franse driesterrenrestaurant Maison Troisgros, Hof van Cleve en richtte in 2013 zijn eigen restaurant Publiek op.
Zijn menu aan boord:
* Kwarteleitjes begeleid met Bockor Pils * Mosselen met winterprei en hazelnoot met Omer * Vlaswijting met knolselder en mosterd met VanderGhinste Oud Bruin * Appel met bruine suiker en jenever met Brasserie Le Fort
Alle bieren waren van Brouwerij VanderGhinste uit Bellegem (WVl)
Een frisse Bockor Pils in een heerlijk middagzonnetje.
Vooraleer te vertrekken werd er op het dek een aperitiefhapje aangeboden. Gekookte kwarteleitjes met een crème van pickles - gedroogde prei en boekweit. begeleid met een Bockor Pils.
Het verdere driegangenmenu werd opgediend in het ruim van het schip
Biersommelier Sofie gaf uitleg over de bieren van brouwerij VanderGhinste (Bellegem)
Mosselen met winterprei en hazelnoot met Omer
Het paradepaardje van brouwerij VanderGhinste - Omer.
OMER. Traditional Blond
OMER. Traditional Blond wordt gemaakt met uitstekende zomergerstemout uit de Loire-streek en zuiver water. Tijdens het brouwproces worden suikers vrijgemaakt die later dienen als voedsel voor de gist. Bij het koken worden 3 soorten hop afkomstig uit Duitsland, Slovenië en Tsjechië toegevoegd die het specifieke hoppige aroma en de bitterheid aan het bier geven.
Na het koken wordt het wort gekoeld tot de gewenste temperatuur en ingeënt met de specifieke hoge gist. Het gistingsproces duurt 4-5 dagen bij ongeveer 20 °C. Deze gist zorgt voor het fruitige, volmondige karakter van het bier. Na deze hoofdgisting wordt het bier gedurende 3 weken op 0°C gelagerd. Deze periode zorgt voor de rijping van het bier en het uitzakken van de gist. Na de lagering wordt het bier gefilterd. Verse gist en suiker worden opnieuw toegevoegd zodat, na het bottelen, een hergisting in de fles plaatsvindt. Deze hergisting duurt 14 dagen in warme kamers bij 25 °C. Hier worden de suikers omgezet tot alcohol en koolzuur, wat zorgt voor de mooie schuimkraag bij het uitschenken. Daarna rust het bier nog finaal 3 weken.
Geniet van OMER. traditional blond door hem zo vers mogelijk te drinken. Bewaar de flessen in een koele, donkere ruimte.
Sofie toont aan de leerlingen hoe je een Omer uitschenkt!
De Golden River
Het traject
Annemie en ik waren bij de gelukkigen die konden mee varen op het meest romantische vaartraject van de week namelijk van Sint-Martens-Latem naar Gent.
De boot nam ons geruisloos mee door de idyllische bochten van de Golden River. Elke bocht had een verrassing in peto. We genoten van vergezichten die niet enkel op schilderdoeken bestaan.
Wij vaarden door één van de rijkste gemeenten van Vlaanderen. Langs dreven als kathedralen en langs weelderige landgoederen en residentiële woningen. Het erfgoed dat we ontdekten, ademde grotendeels de geest uit van de kunstenaars die in de eerste helft van de vorige eeuw inspiratie vonden in deze streek waar het eenvoudige landelijke leven zich afspeelde aan de boorden van de Leie.
Het kon een doek van de Kortrijkse dierenschilders zijn!
Vlaswijting met knolselder en mosterd met VanderGhinste Oud Bruin
VanderGhinste Oud Bruin keurig en stijlvol met de glimlach opgediend.
VanderGhinste Oud Bruin
VanderGhinste Oud Bruin heette oorspronkelijk in 1892 “ouden tripel” en was het eerste bier dat Omer Vander Ghinste op de markt bracht. Het is een Zuid-Westvlaams roodbruin bier van gemengde gisting dat typisch is voor deze streek.
Als basisingrediënten voor het VanderGhinste Oud Bruin gebruikt men gerstemout, tarwe, karamelmout, hop en water. Hiermee wordt een bier van hoge gisting gemaakt.
Door dit bier te versnijden met bier van spontane gisting, minstens 18 maand oud, gerijpt op eikenhouten vaten (= foeders), bekomt men dit specifieke Zuid-Westvlaamse Rood-bruine bier.
De typische smaak wordt gekenmerkt door een evenwichtige balans van de fruitigheid van de hoge gisting met de zachte zuurheid van het spontane gistingsbier en heeft een verfrissende en uitgesproken dorstlessende afdronk.
VanderGhinste Oud Bruin behoort tot de HORARB (Hoge raad voor de authentieke Vlaams Roodbruine bieren) en streven een Europese erkenning na voor dit type Roodbruine bieren.
De naam van dit bier veranderde verscheidene keren in de geschiedenis van de brouwerij, maar in 2012 werd teruggegrepen naar de naam van 1982. Voor de look en feel van het etiket werd beroep gedaan op een affiche uit begin jaren 20.
Het bier valt onmiskenbaar in de smaak bij de bierliefhebbers. Op de World Beer Awards 2013 pakt Vander Ghinste Oud Bruin een zilveren medaille en op de World Beer Awards 2014 wint het bier een gouden medaille!
Afsnee wordt voor het eerst vermeld in 697, als afhankelijkheid van de Gentse Sint-Pietersabdij. De Sint-Jan-Baptistkerk in het centrum van het vroegere dorp is qua vorm een 12de-eeuwse Romaanse kerk. Ze kan weliswaar van oorsprong nog ouder zijn. In de 20ste eeuw werd ze grondig gerestaureerd.
Sofie en Annemie genieten op het dek van de Smaakboot.
Appel met bruine suiker en jenever met Brasserie LeFort
Brasserie LeFort
Brasserie LeFort
Brasserie LeFort is een complex, donker bier van 8,5° met zoete, fruitige en zachte toetsen. De bleke en geroosterde, donkere gerstemouten zorgen voor een perfect evenwicht. Reken daarbij nog het aroma van chocolade/karamel en de fruitigheid van de hoge gisting, en je proeft een donker bier met een volstrekt unieke smaak.
Op de European Beer Star 2014 wint Brasserie LeFort een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale!
Projectieleidster Hanne Lahousse genietend van een biertje.
Kijklustige wandelaars tijdens hun herfstwandeling.
Genieten van het dessert op het dek.
Chillen op de smaakboot Meer moet dat niet zijn op zondag.
Graffiti op de brugpijlers, we naderen Gent.
Het Oude gerechtshof. Eindbestemming van de vaart en aanmeerplaats van de smaakboot.
De mensen die samen met Eef Rombaut en Hanne Lahousse ons een aangename en culinaire reis bezorgden.
Wij werden daarna begeleid naar het Riverhotel in Gent waar we konden overnachten en genieten van een uitgebreid breakfast. De dag daarop werden we met een reisbus naar 'Auberge du Pêcheur' gebracht om onze auto's terug op te pikken.
Met dank aan Sofie, Eef en Hanne (Vzw Vol-au-vent - Brussel)
Blond bier met witte schuimkraag die onmiddellijk verdwijnt. Wazig bier met weinig koolzuur.
De neus is kruidig (volgens brouwer een mix van Indiase kruiden) Munt?.
De smaak is heel kruidig en bitter Ook in de smaak is duidelijk munt (?) aanwezig. Tussendoor smaakt men ook nog zoete toetsen Het bier is complex met een mengelmoes van smaken Voor mij is het niet helemaal in balans De afdronk is droog en bitter met florale hints Door het snel wegtrekken van het weinig schuim toont het niet aantrekkelijk.
De kans is groot dat het een eenmalig brouwsel is?
Licht wazig blond bier met een witte volle romige schuimkraag.
Floraal aroma met toetsen van citrus, grapefruit, perzik Ook kruidige prikjes maken het aroma aangenaam.
De aanzet is meteen bitter Smaak van grapefruit Floraal met toetsen van citrus soms een tikje mout in de smaak Mooie complexiteit en niet agressief Toetsen van hop Droge bittere afdronk
Amberkleurig bier met gebroken witte dikke schuimkraag
Moutige neus Gistige prikkels Muffig
Lekkere aanzet gevolgd door een mooie bitterheid Stevige body ondanks slechts 6% Wanneer het bier warmer wordt zijn er toetsen van kardemom en koriander waarneembaar Het bier is goed in balans
Bittere afdronk
Topie Niks voor niks het Beste hobbybier 2010
Strubbe Belgian Sour IPA – (7,9%Alc.Vol.) BrouwerijStrubbe- Ichtegem
Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Zoet en licht fruitig
Bij de eerste slok worden de smaakpapillen geconfronteerd met een bitterheid Hopbitterheid Eenrichting van smaak Een lichte fruitige zurigheid Tikje metaal Goed Maar niet echt de smaak van een IPA
Met de Waregemse bierfanaten bezochten we begin dit jaar tijdens de trip naar het Zythos Bierfestival brouwerij ‘De Kroon’ in Neerijse.
De Kroon stopte in 1983 met bierbrouwen en stond sindsdien leeg. In 2003 werd het gebouw geklasseerd als beschermd monument. De brouwerij werd opgericht in 1897 door de familie De Coster - Depré en geldt als voorbeeld van een volledig uitgeruste, middelgrote brouwerij. Ze bevatte een uitrusting die vooral van het begin van de twintigste eeuw dateert.
Deze unieke locatie werd opgemerkt door de familie Delveaux die op zoek waren naar een geschikte locatie voor hun poject. Dat deze familie een passie voor bier heeft is algemeen geweten. Freddy Delvaux wordt gezien als dé smaakexpert van België. Hij startte in 1991 aan de KU Leuven met een Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij. Zoon Filip is doctor met een proefschrift over witbieren. Samen met Peter Delvaux starten zij hun Biercentrum Delvaux. Het Biercentrum Delvaux koos dus voor brouwerij 'De Kroon' en heropende dit stuk onroerend erfgoed op 23 april 2013. Ze hebben de naam en de look van de brouwerij behouden. Een deel van de oude brouwerij werd opengesteld voor het publiek en er worden nu rondleidingen gegeven.
Onze gastheer was Freddy Delvaux himsilf. Een bierspraakwaterval met leuke onliners!
Er werd ook een nieuwe brouwerij opgericht om nieuwe speciaalbieren op kleine schaal te maken. Ze hebben er ook een multifunctioneel bierproject gelanceerd dat draait rond brouwkunst en smaakbeleving.
Naast de rondleidingen kun je er ook terecht voor een natje en een droogje. Ze hebben er een kleine eetkaart met gerechten die met bier zijn klaar gemaakt.
Het gezellig terras op de binnenkoer van de brouwerij.
Het café met een bovenzaaltje om groepen te ontvangen.
Speciaal Blond – 8,5% Alc.Vol.
Een wazig donkerblond bier met een romige witte schuimkraag
Moutig en fruitig in de neus Perzik Licht hoppig en floraal (tikje citrus)
De smaak is zacht fruitig (perzik) zoet Kruidige toetsen lichte malse bitterheid Goed evenwicht Zoete fruitige afdronk Geen echt bijzonder bier maar een mooi eenvoudig uitgebalanceerd brouwsel waarover goed nagedacht is geweest Zeg maar een lekkere alleman’s vriend
4 saisons in een seizoen - Koekendam - Saison Surfine - Crushable Saison - Saison Voisin.
Vier saisons
KoekeDam - 6,5%Alc.Vol.
Queen of Diamonds Bierfirma ‘Brouwerij Het Nest’. Gebrouwen bij Anders (Halen)
De vroegere Turnhoutse Patriot is nu KoekeDam geworden. De Amarillo- hop werd vervangen door Cascade hop. Het bier krijgt daarom een meer citrus aroma.
Lichtblond bier met een romige witte schuimkraag. Een fris aroma van mout en fruit. De eerste slok is raak Fris en fruitig met een lekkere bitterheid die tijdens de ganse degustatie aanwezig blijft! Een aangenaam zurig prikje van citrus is aangenaam in de mond Ook bepaalde kruiden (niet overdreven) geven een speciale toets aan het bier Fruitige afdronk met een lichte bitterheid.
Een lekkere saison van brouwerij ‘Het Nest’ Ideaal als aperitiefje nu de zomerse dagen weg zijn.
Saison Surfine - 6,5%Alc.Vol. Brasserie Dubuisson - Pipaix
De wederopstanding van Surfine! Een oud merk van Brouwerij Dubiuisson uit de jaren 30. In tegenstelling tot vroeger is dit bier blond i.p.v. amber. Het is een heel lekkere saison (6,5% Alc.Vol) gebrouwen met drie mout - drie hop - en drie gistsoorten. Een mooie abieritief!
Blond helder bier met een fijne witte schuimkraag. De neus snuift fruitige aroma’s Ook de typische geur van Dubuison gist. Het bier heeft een moutig begin. Droog Bittere toetsen duiken op Ze brengen een mooi evenwicht Die houden het vol tot het einde. Fruitige florale prikjes zorgen voor een lekker opstootje. Ook proef ik een typische Dubuissonsmaakje in de achtergrond? De afdronk is droog en licht bitter
une bièreagréable
Crushable Saison – 5%Alc.Vol. Brasserie de la Senne – Zennebrouwerij – Brussel
Dit brouwsel is een samenwerking tussen Brasserie de La Senne en Jean Broillet & Julie Foster van de Tired Hands Brewing Company, PA, USA. Gebrouwen bij de Brasserie La Senne op 11 Septembre 2013.
Licht geel en wazig Dikke witte schuimkraag
Het aroma heeft iets floraals Hints van citrus en tropisch fruit
In tegenstelling wat u zou verwachten (citrus namelijk) een onmiddelijke bitterheid in de smaak die blijft aanhouden. Tussendoor prikjes van kruiden. Maar de bitterheid overheerst. Is net een singelhop brouwsel Misschien een beetje eentonig. Afdronk droog en bitter. Prima dorstlesser van slechts 5%
Saison Voisin – 6,5%Alc.Vol Brasserie des Légendes - Irchonwelz.
Het bier wordt sinds 2001 gebrouwen in Brasserie des Légendes te Irchonwelz. Het bier wordt gebrouwen op basis van het originele recept van 1884 van de vroegere Brasserie Voisin. Deze brouwerij-mouterij werd in 1876 te Flobecq gevestigd door de familie Dubuisson-Lison en in 1880 gekocht door Charles Voisin. In 1922 nam zoon Georges de brouwerij over en stopte de mouterij. Vanaf 1963 beheerde Léon Voisin de brouwerij. Men brouwde Voisin Super, Voisin Table en Saison Voisin. In 1989 sloot de brouwerij haar deuren en zeven jaar later kocht Brasserie des Géants het materiaal en de recepten.
Amberkleurig met een witte dikke romige schuimkraag. De neus is aangenaam Licht hoppig moutig en fruitige toetsen van zeste van sinaas
De eerste aanraking met de smaakpapillen is moutig. Een beetje bloemachtig Karamel Lekker smakelijk Met een heel lichte bitterheid in de achtergrond. Ook toetsen van brood. Eenvoudig maar lekker! Maar moet het allemaal zo extreem zijn?
Hij spreekt vlot Engels zoals Dranouters. Hij spreekt Japans zoals zelfs de Japanners het niet zouden kunnen. Kortom, hij is een polyglot. Jan Courtens kom je tegen op tal van bierfestivals. In diverse brouwerijen kun je hem tegen het lijf lopen waar hij steeds in gezelschap is van een groepje Japanners. Vol overgave leerde hij hen de Belgische Biercultuur ontdekken. Onze verbazing was dan ook groot de dag dat wij van Jan een email in onze postbus kregen met de vraag of we samen wilden meetoeren met zijn "Hops & Poppies' tour. Afspraak op zaterdagvoormiddag om 10u aan het station van Ieper. Samen met journaliste Aimée Hiroko (Japan) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak) waren wij de eersten die deze tour mochten meemaken en beoordelen.
Alle comfort in de Mercedes Sprinter.
We vertrokken aan het station van Ieper, waar een Mercedes Sprinter met 20 zitplaatsen op ons te wachten stond. Jan gaf ons eerst een ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
De ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
Onze eerste halte was Ploegsteert met een bezoek aan het gloednieuwe Interpretatiecentrum, gelegen naast het Ploegsteert Mémorial. Het centrum focust op het leven van de soldaten en de burgerbevolking. Je gaat binnen via een half ondergrondse glazen piramide in het hart van het Bos van Ploegsteert, die doet denken aan de vandaag ontoegankelijke catacomben.
vlnr Aimée Hiroko (Japan), organisator Jan Courtens, Annemie Declerck (Bierblog) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak)
Het gloednieuwe Interpretatiecentrum.
Langs het heuvelachtige landschap stopten we even aan het kruis, opgericht ter herinnering aan de 'tijdelijke' Wapenstilstand van Kerstmis 1914. Door dit veld liepen van West naar Oost de linies van beide oorlogskampen, maar het grootste gedeelte was niemandsland. Op Kerstmis 1914 ontmoetten de soldaten van beide legers hier elkaar om te praten, souvenirs en sigaretten uit te wisselen. Hier zouden beide kampen zelfs gevoetbald hebben.
Een kruis ter herinnering van een tijdelijke wapenstilstand.
De volgende halte is het Iers Vredespark in Mesen dat sinds 1998 een nationaal gedenkteken voor Ierland in de Westhoek vormt. De ronde toren is een typisch Iers symbool en herdenkt alle Ierse soldaten die sneuvelden tijdens WO I. Het Vredespark verwijst ook naar de Mijnenslag van 1917. Toen streden katholieke en protestantse Ierse soldaten zij aan zij. Jongeren uit Ierland bouwden als teken van vrede en verzoening mee aan de toren.
Het Iers Vredespark in Mesen
Via een klein paadje wandelden we naar het 'New Zealand Memorial' na de restanten van twee Duitse bunkers voorbij te zijn gegaan. Het monument herdenkt de Nieuw-Zeelandse soldaten die gevochten en gesneuveld zijn bij de verovering van de heuvelrug van Mesen in juni 1917.
Een van de twee Duitse bunkers.
Het New Zealand Memorial.
Van Mesen reden we richting Wijtschate waar we een bezoek brachten aan de' Pool of Peace'. Voor wat bekend staat als de "Slag bij Mesen" lieten de Britten 19 zware mijnen exploderen op 7 juni 1917. Eén ervan bevond zich onder de Spanbroekmolen bij Wijtschate. Deze mijn ging echter 15 seconden te laat af waardoor vele reeds aanvallende Ierse militairen onder de aarde bedolven werden en hierbij omkwamen. De "Pool of Peace"wordt ook nog de "Lone Tree Crater" genoemd en is sinds 1933 in het bezit van het Talbot House. De "Pool of Peace" is in erfpacht bij de Provincie West-Vlaanderen die hem ook onderhoudt.
De "Pool of Peace" of de "Lone Tree Crater"
Groot was de verrassing toen de Japanse echtgenote van Jan ons opwachtte met een middagmaal. Zoals vroeger aten we een lekkere hutsepot uit ijzeren gamellen.
Lekkere hutsepot en worst.
De volgende halte was het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel waar we de boeiende documentaire en tentoonstelling 'Zero Hour' bezochten en er alles te weten kwamen over de Mijnenslag van 1917.
Het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel
U kan er een boeiende documentaire bekijken over de Mijnenslag van 1917.
Enkele maquettes geven ons een betere indruk van het vreselijk gebeuren.
Het leuke aan de trip is dat Jan ons meeneemt dwars door het prachtige Heuvelland via kleine wegen en paadjes. Hier en daar last hij een kleine stop in om zijn eigen verhaal te doen.
Vooraleer het tweede gedeelte (Bier) aan te vatten stopten we eerst aan het indrukwekkende Lijssenthoek Military Cemetery (Poperinge). Deze plaats is de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats "de Grote Oorlog" en vertelt het bezoekerscentrum het verhaal van deze unieke site.
Het Lijssenthoek Military Cemetery.
Volgens het huidige register liggen er in totaal 10.785 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn 5 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze begraven liggen onder een naamloos graf.
Na deze interessante site bezocht te hebben reden we langs de Poperingse hopvelden richting Elverdingseweg naar Brouwerij 'De Plukker'. Biologische hopboer Joris Cambie runt er sinds 2010 samen met brouwer Kris Langouche een kleine brouwerij in een voormalige hopschuur. Na een hartelijke ontvangst konden we proeven van hun blonde Keikoppenbier van 6% en het bruine Rookopbier van 6,5%.
De brouwerij is gekiemd uit een hoppebedrijf. Brouwerij 'De Plukker is de enige brouwerij in West-Vlaanderen die zich 100% toelegt op biobier
De brouwerij is gevestigd in de loods van Bioboer Joris Cambi die deze indertijd gebruikte om hop te plukken en te drogen.
Naast de brouwerij ligt een van de hoppevelden van Joris. Het wordt gebruikt om bezoekers beter wegwijs te maken en de wereld van de hop intenser te beleven.
Volle aandacht voor de uitleg van Joris Cambie
Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche produceren voorlopig jaarlijks een 650 hectoliter. In 2015 zal de capaciteit opgevoerd worden.
Ze brouwen voorlopig Keikoppenbier en Rookop. Jaarlijks wordt er ook een harvest bier gebrouwen de 'Single Green Hop'. Verse (niet gedroogde) hoppebellen gaan dan in de brouwketel.
Onze laatste stopplaats was 'De Struise Brouwers' in Oost-Vleteren, die elke zaterdagmiddag hun degustatiesalon openen in de voormalige lagere school. Dat deze brouwers wereldbekend zijn voor hun craftbieren kon het gezelschap na het degusteren van enkele van hun biertjes enkel maar beamen.
Het wereldberoemd Schooltje in Oostvleteren waar de Struise Brouwers (de beste brouwers van de wereld) in 2009 hun eigen stek vonden.
Begonnen in 2001 bij Brasserie Caulier in het Waalse Peruwelz. Daarna (en nu nog gedeeltelijk) brouwen ze hun bieren bij de nabijgelegen brouwerij DECA service. Er wordt met kleinere volumes geexperimenteert in het schooltje.
De brouwerij in een van de klaslokalen. In 2013 hadden ze een brouwvolume van 2.100 Hl en hadden 5 medewerkers in loondienst. De toekomstplannen zien er rooskleurig uit. Tussen 2015 en 2019 zou de kaap van 16.000 hectoliter wel eens overschrijden kunnen worden.
De unieke biergarten op de koer van de meisjesschool.
In een van de klaslokalen is er het degustatielokaal. Hier heb je de mogelijkheid te kiezen tussen maar liefst 30 eigen bieren van 't vat. Voor wie het brouwproces onvoldoende begrijpt staat het proces duidelijk op het bord met krijt opgetekent.
Carlo Grootaert (voormalig wijnhandelaar) was van dienst die dag. Naast Carlo hebben we nog drie andere Struise Brouwers. Brouwer Urbain Coutteau (informaticus met ervaring in het brouwen in de Congo), Philippe Driessens en Peter Braem
De Struise brouwers leggen zich toe op eigenzinnige tot extreme bieren. We proefden er enkele in hun originele 8,0 cl nieuwe proefglaasjes! vlnr : Black Magic, Danko Power IPA, Wild Kriek, Imperialist, Eliot Double.
We reden terug richting Ieper waar we om 18.30u voldaan en tevreden afscheid namen van onze medepassagiers.
Bedankt Jan Courtens voor deze mooie en leerrijke dag en veel succes gewenst met je 'Hops & Poppies' Tour!
Weldra een verslag van de Trenches & Trappists tour
Annemie en William
INFO :
Hops & Poppies
Discover the battlefields around Ypres and the hopfields around Poperinge. Every Saturday - Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:30
...
Trenches & Trappists
Discover the trenches of the Salient, and try a trappist in Westvleteren Every Sunday – Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:300
Wie interesse toont en graag zo'n boeiende tour wil meemaken surf naar : www.belgianbeertours.be
Oudenaarde - Viering 90 jarige Rosa Merckx (Brouwerij Liefmans)
Rosa Merckx 90 jaar
Rosa Merckx, de eerste brouwster van ons land werd woensdagavond 22 oktober in haar eigen brouwerij Liefmans (Oudenaarde) in de bloemetjes gezet voor haar 90ste verjaardag. De grote bonzen van Duvel-Moortgat, sinds 2008 eigenaar van Liefmans, waren er bij om de bijzondere dame te feliciteren.
Rosa Merckx was ook de allereerste vrouwelijke bierbrouwer van het land.
Rosa ging er in 1946 aan de slag als secretaresse. Ze maakte de gloriejaren mee, maar zag de brouwerij ook in handen komen van Riva. "Een heel slechte periode waarin het bier op niks meer trok. De laatste vijftien jaar heeft ze Liefmans in leven gehouden als brouwmeester en als directeur. Ze legde de basis voor de huidige smaak van de Liefmansbieren. In haar dankwoord beaamde ze dat de overname door Duvel Moortgat de mooiste dag van haar leven was en dat ze gerustgesteld was in het voortbestaan van de brouwerij. “Wat was ik gelukkig toen Duvel-Moortgat Liefmans overnam", vertelde de 90-jarige Rosa Merckx.
Sindsdien komt Rosa nog elke dag naar de brouwerij om het bier te proeven want dat heeft ze haar hele leven gedaan! Onder de aanwezigen veel vrienden, familie en collega-brouwers. Er volgde een filmportret en enkele speechen, tot burgemeester Marnic Demeulemeester Rosa Merckx officieel tot Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning spelde. Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok, bedankte Rosa voor de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad. Maar Rosa liet zich ook deze keer het laatste woord niet ontnemen. ‘I'm sure we are going for another 300 years’, toostte ze haar eigen feestje in.
Brouwerij Liefmans aan de oevers van de Schelde
Rosa Merckx geflankeerd door familie, CEO Michel Moortgat en collega’s
CEO Michel Moortgat overhandigd haar een kunstwerk waarop haar profielfoto prijkt.
Burgemeester Marnic Demeulemeester spelde Rosa Merckx officieel tot Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning.
Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok, bedankte Rosa voor de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad.
In drie talen bedankte Rosa de aanwezigen en nodigde iedereen uit voor een hapje en een drankje.
Nicolas Soenen, Biersommelier Duvel Moortgat vergastte ons op een welkomstdrankje.
De prachtige gerestaureerde feestzaal van Liefmans.
Carlo Roman (Brouwerij Roman) en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche)
Ook een van de eerste vrouwelijke brouwers van ons land (en nog altijd) , An De Ryck van brouwerij De Ryck.
In gesprek, Hans Depypere (Brouwerij St. Bernardus), Ignace Van den Bossche en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche) en Marc Strubbe (Brouwerij Strubbe)
Uit Nederland, hoofdredacteur Fedor Vogel en collega redacteur van het tijdschrift ‘BIER’.
Zythologe Sophie Vanrafelghem en Annemie Declerck (verbroederingscomité Poperinge)
De catering werd verzorgd door Coeur d'Artichaut
Chris Bauweraerts, een van de twee oprichters van Brasserie d'Achouffe.
Charles Leclef (Brouwerij Het Anker)
Chris Bauweraerts in gesprek met Elfried Anckaert (Liefmans)
Sophie Vanrafelghem, Annemie Declerck, David Leroy en Geroen Vansteenbrugge en ik genieten van het feest.
Van 30 liter naar 500 flessen Halleschelle jubileumbier.
Op vrijdag 17 oktober waren Annemie en ik uitgenodigd naar de voorstelling van het jubileumbier 10 jaar Halleschelle. De voorstelling vond plaats in het prachtige huis Mulle de ter Schuren (Tielt). In 2009 was ik hier ook al eens uitgenodigd bij de voorstelling van de Tieltse kaas 'Wallenaer' een kaas met Halleschelle bereid.
Huis Mulle de ter Schuren.
In 1824 bouwde de Tieltse edelman Emile-Paul Mulle de Terschueren een kopie van zijn Gentse ouderlijke woning met bijhorend koetshuis in de Ieperstraat nrs. 44-46-48 te Tielt. In 1986 wordt deze imposante woning geklasseerd en in de komende jaren volledig gerestaureerd. De bijhorende privétuinen werden voor iedereen toegankelijk gesteld. Dit laat-classicistische herenhuis met koetshuis (ca 1820) is wegens zijn historische en socio-culturele waarde als monument beschermd. De oorspronkelijke tuin (eveneens beschermd) is heringericht als stadspark.
Halleschelle
Op 15 augustus 2004 werd voor het eerst Halleschelle gebrouwen. Dit gebeurde nog als attractie op ‘Statie Kermis’ vlak voor het succesrijke biercafé en tapa’s bar ‘De Pado’ in Tielt. Uitbaters Patrick Acx en Dominiek Snauwaert vonden als echte bierliefhebbers het tijd om een eigen biertje te laten brouwen. Ze deden beroep op de nog jonge picobrouwerij Alvinne (Ingelmunster) die nog maar pas in de steigers stond. Het brouwsel die ze die bewuste dag brouwden was amper 30 liter groot en had nog geen naam.
Het jubileumbier 10 jaar Halleschelle mooi voorgesteld bij het binnenkomen van de zaal
Het bier werd grondig geproefd en bijgeschaafd waar nodig. Er volgde al snel een tweede brouwsel om klaar te zijn tegen 6 december, de tweede verjaardag van Pado taverne. Er werd een wedstrijd georganiseerd om een naam en een etiket te vinden voor het bier. De naam moest wel verbonden zijn aan de stad Tielt. De toen nog 16-jarige Rutger Vanparys diende met de naam ‘Halleschelle’ het winnende ontwerp in en zijn afbeelding in Oost-Indische inkt verwees naar een boekje uitgegeven door de roede van Tielt in 1973.
Patrick Acx stelt het bier voor aan de genodigden. Naast hem de Tieltse Schepen van Toerisme Bart Biebuyck en brouwer Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne)
Patrick Acx overhandigd de eerste fles aan Bart Biebuyck Schepen van Toerisme.
vlnr : Rutger Vanparys (ontwerper van de naam en de etiketten), Patrick Acx, Dominiek Snauwaert en brouwer Davy Spiessens.
Ter herinnering : De Halleschelle was het kleinste klokje van de hallentoren dat geluid werd alvorens de rechtspraak werd verkondigd van op de puin van het stadhuis.
Dominiek schenkt op elegante wijze een halleschelle uit.
Het eerste jaar was Halleschelle enkel te verkrijgen in Taverne Pado, dit om de evolutie te kunnen opvolgen en om de jonge brouwers wat adem te geven. Op het eerste Waregemse Bierfestival kreeg Halleschelle de prijs van het publiek. Op de handelsbeurs van Tielt werd het bier erkent als streekproduct van het Molenland en als stadsbier van Tielt. Ook op ‘Brugge Culinair’ oogstte het bier lovende kritieken.
Enkele hapjes klaar gemaakt met Halleschelle
Fazantpastei met gelei van Halleschelle
Stiltonkaas met glaktenoot in Halleschelle
Pannacotta met rozijntjes gemarineerd in Halleschelle
Halleschelleijs met siroop van Halleschelle
Het Tieltse Hoepetoep waar ook koriander in verwerkt is net als in het bier.
In 2013 kwamen Patrick en Dominiek tot besef dat 2014 een jubileumjaar was voor de Halleschelle en er werd gedacht aan het uitbrengen van een jubileumbier. De brouwers van Alvinne (inmiddels verhuist van Ingelmunster via Heule naar Moen en bekend geworden met hun uitstekende craftbieren) besloten 400 liter Halleschelle gedurende 10 maanden te laten rijpen op eiken houten Bourbon whiskyvaten. Het bier werd vervolgens gebotteld in een 500-tal flessen van 50 cl. Ook deze flessen werden door Rutger Vanparys van een etiket voorzien.
Het Jubileumbier heeft een alc.vol. van 8,5%. Het is zacht van smaak, met toetsen van vanille. Het is in feite een dessertbier geworden zonder uitgesproken zoet te zijn. Het is te koop bij de betere drankenhandel in de buurt. Een ideaal geschenk voor de bierliefhebber voor de komende eindejaarsfeesten.
Een heerlijk degustatiebier
vlnr : Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne), Columnist HOPnieuws Ariël Meeusen, Stijn van Bierhalle Deconinck, Annemie Declerck, Lyn Castelyn en Melissa dHooge (Bierhalle Deconinck) klinken met een 10-jaar oude Halleschelle op het succes.
Voor verdere info kun je terecht bij Patrick Acx op het nummer 0473-31.37.25
Herinneringen aan de 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014
De 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014.
Samen met Annemie heb ik dit jaar de Hoppefeesten van dichtbij mogen meemaken. Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische en Duitse vrienden uit Zatec en Wolnzach (twee zustersteden van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet. Een heel leuke ervaring!
Maar het hoogtepunt van deze driedaagse was de prachtige Hoppestoet.
De Internationale Hoppefeesten zijn gebaseerd op een lange traditie. In de regio van Poperinge wordt vermoedelijk al sinds de 8e eeuw hop geteeld. Jaarlijks kwamen er duizenden vreemde plukkers, in de volksmond vrimde plokkers genoemd, in september naar Poperinge afgezakt voor de hoppepluk. Als de oogst eenmaal binnen was, werd dit gevierd met een Hommelpapfeest.
Toen in 1955 de machinale pluk zijn intrede deed, was er maar een klein aantal plukkers meer nodig. Omdat men de traditie van het Hommelpapfeest desondanks in ere wilde houden, besloot het comité van Handel en Nering in samenwerking met het stadsbestuur in 1956 een hoppestoet te organiseren. Tot 1960 werd deze stoet jaarlijks georganiseerd en daarna slechts driejaarlijks. Met ingang van 2011 werd de naam veranderd in Bier- en Hoppefeesten.
De hoppestoet vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Er waren maar liefst twee-en zeventig groepen, een tiental praalwagens en veertienhonderd figuranten. Met op het einde de troonwagen van de gekozen hoppekoningin en haar twee ere-dames
Duizenden mensen waren verzameld rond het parcours.
Flanders Memorial Pipe band uit Poperinge ging de stoet vooraf.
De Poperingse ruiters openen de stoet in passend rood-geel, de Poperingse kleuren.
Poperinge heet u welkom!
De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties. Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop. Ze voeren danspasjes uit op het lied 'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...) Te beluisteren op : https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc
Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar. Behandige keepermannen installeren een hopveld.
Rupsjes op groot doek. Rupsjes eten de bladen van de hopplant op.
Bladluizen
Rode spinnen. Zuigen het sap uit de bladeren zodat deze verkleuren en daarna afsterven.
Vlinders leggen eitjesin de oksels van de hopplant. Di eitjes geven het ontstaan van stengelboorders (nachtvlinders) die de stengel doen afsterven.
Libellen. sieren met elegante vleugelslag de stoet en maken graag siervluchten in de hopvelden. Op die manier jagen ze vijandelijke insecten weg.
De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld. Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.
De vreemde plokkers komen aan in Poperinge. Tot een stuk in de jaren 1950 waren de hopvelden bezet met plukkers, komende vanuit het Oosten. Dit bracht een kleine volksverhuizing met zich mee.
Het hommelpapfeest
Diverse bierwagens van brouwerijen.
De nieuwe Poperingse bierwagen. Met vier Poperingse bieren.
Ode aan de hop.
Chmelobrana uit Zatec (CZ) In 2014 reeds 50 jaar met Poperinge gejumileerd.
Marktkapelle Wolznach (D) uit Poperinges zusterstad.
Het was het ‘Trio Hoptima’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. Axelle Van Bruwaene (19) is de nieuwe Hopkoningin 2014-2017. Zij mag samen met haar twee eredames Marie Descamps (21) en Sarah Langbeen (19) drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad. Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge, heel wat applaus. Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.
Het begin is aangenaam fruitig met een zoete inbreng In de achtergrond een heerlijke hopbitterheid Ook moutige toetsen die zorgen voor afwisseling en evenwicht Lichte alcoholwarmte smaak van bloedsinaasappelen Bittere afdronk
Zoals iedereen weet is hop één van de voornaamste grondstoffen van bier. Hop geeft aan het bier, via zijn lupiline het uiterst belangrijke aroma en het zorgt vooral voor bitterheid en houdbaarheid.
Wie de stad Poperinge nadert via alle windstreken ziet deze hangende tuinen tijdens het hopseizoen van ver verschijnen. In België wordt de hop bijna uitsluitend in de Poperingse regio geteeld.
Momenteel wordt er nog slechts hop geteeld door een 22 tal hopboeren op een oppervlakte van 148 ha. Er waren betere tijden! Als u weet dat in 1990 het grondgebied Poperinge nog goed was voor 399 ha, bewerkt door een 86 hoppeboeren dan mag u wel zeggen dat er dringen iets moet gedaan worden om deze regio te redden. Eigenlijk zouden onze Belgische brouwers veel meer gebruik moeten maken van Belgische hop. Jammer is dat de hopboeren te lang hebben blijven steken in de productie van bitter hop terwijl onze brouwers door invloed van Amerika zich meer zijn beginnen toeleggen op aromatische hop.
Een pluspunt is dat in 2011 de vzw Hop werd opgericht en die ontwikkelde in samenwerking met de stad Poperinge, Inagro, de VLAM en Vlaanderen het kwaliteitslogo ‘Belgische hop – Belgian hops’. (Wanneer een brouwerij voor het brouwen van een speciaal bier minimaal 50% in België geteelde hop gebruikt, mag zij het gebruik van dit logo aanvragen). Door deze oprichting is de laatste drie jaar de afname van Poperingse hop met ruim 20% toegenomen.
Door het gebruik van hop uit eigen streek wordt het regionaal karakter van de bieren versterkt en de kleine maar dynamische Belgische hopsector ondersteund.
Voor deze kleine fotoreportage volgden we de hoppepluk van Bio-hop boer Joris Cambie.
Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Op onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar ’t geluk Naar ’t land van Poperinge En van den hommelpluk
De hoppepluk begint even voor het einde van augustus en eindigt begin oktober.
"Ranken!"... galmde het vroeger in het veld toen men met een lange stok de ranken van de draden afstak. Nu worden de ranken machinaal van de draad getrokken.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Enkele mannen blijven ter plaatse om restanten van het hoppeveld op te kuisen.
De mechanische plukmachine veroorzaakte een industriële revolutie in hopmiddens! De eerste prototypes waren zelfs mobiel maar dat werkte niet zo goed en de mobiele plukmachine werd uiteindelijk een stationaire machine die op de hoeve staat.
De hopperanken worden rank per rank door een mechanisme aangeleid Waarna ze vervolgens in de plukmachine terecht komen en van de hopbellen ontdaan worden.
Een zicht op de gigantische pluk-en sorteermachine van bio-hoppeboer Joris Cambi.
Aan de sorteerband (trieur) worden de overtollige blaadjes en steeltjes manueel verwijderd.
Via een transportband worden de hopbellen naar de droogast geleid.
De hopbellen worden af en toe gekeerd om een perfecte droging te bekomen.
Een van de droogasten.
Joris Cambie bij zijn trotse oogst
De eerste dag van de pluk wees de boer de volgorde van de plaatsen aan en kreeg iedere plukker een stoel, een mand en een zak, om de hop erin te gieten.
Tot in de jaren vijftig werd uitsluitend met de hand geplukt.
De oogst werd per plukker in genummerde zakken verzameld en genoteerd. De betaling gebeurde volgens het geplukte gewicht.
De handpluk in Poperinge bracht een volksverhuizing teweeg. De lokale bevolking verdubbelde want zo’n 10 000 “vreemde plokkers” zakten af naar de hopoogst die een economische dimensie had. Het plukloon diende meestal om de kolenvoorraad voor de nakende winter aan te vullen. Het monotone plukritme werd door een koffie- en lunchpauze onderbroken en het geplukte gewicht bepaalde het plukloon.
Op de foto : Demonstratie hommelpluk in 't Pensinaat te Abele.
Zo zien de kale hoppevelden na de pluk er dan uit!
Het eindresultaat! Een fris bier met een geurig aroma en een lekkere bittere smaak.