Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
08-11-2014
4 saisons in een seizoen - Koekendam - Saison Surfine - Crushable Saison - Saison Voisin.
Vier saisons
KoekeDam - 6,5%Alc.Vol.
Queen of Diamonds Bierfirma ‘Brouwerij Het Nest’. Gebrouwen bij Anders (Halen)
De vroegere Turnhoutse Patriot is nu KoekeDam geworden. De Amarillo- hop werd vervangen door Cascade hop. Het bier krijgt daarom een meer citrus aroma.
Lichtblond bier met een romige witte schuimkraag. Een fris aroma van mout en fruit. De eerste slok is raak Fris en fruitig met een lekkere bitterheid die tijdens de ganse degustatie aanwezig blijft! Een aangenaam zurig prikje van citrus is aangenaam in de mond Ook bepaalde kruiden (niet overdreven) geven een speciale toets aan het bier Fruitige afdronk met een lichte bitterheid.
Een lekkere saison van brouwerij ‘Het Nest’ Ideaal als aperitiefje nu de zomerse dagen weg zijn.
Saison Surfine - 6,5%Alc.Vol. Brasserie Dubuisson - Pipaix
De wederopstanding van Surfine! Een oud merk van Brouwerij Dubiuisson uit de jaren 30. In tegenstelling tot vroeger is dit bier blond i.p.v. amber. Het is een heel lekkere saison (6,5% Alc.Vol) gebrouwen met drie mout - drie hop - en drie gistsoorten. Een mooie abieritief!
Blond helder bier met een fijne witte schuimkraag. De neus snuift fruitige aroma’s Ook de typische geur van Dubuison gist. Het bier heeft een moutig begin. Droog Bittere toetsen duiken op Ze brengen een mooi evenwicht Die houden het vol tot het einde. Fruitige florale prikjes zorgen voor een lekker opstootje. Ook proef ik een typische Dubuissonsmaakje in de achtergrond? De afdronk is droog en licht bitter
une bièreagréable
Crushable Saison – 5%Alc.Vol. Brasserie de la Senne – Zennebrouwerij – Brussel
Dit brouwsel is een samenwerking tussen Brasserie de La Senne en Jean Broillet & Julie Foster van de Tired Hands Brewing Company, PA, USA. Gebrouwen bij de Brasserie La Senne op 11 Septembre 2013.
Licht geel en wazig Dikke witte schuimkraag
Het aroma heeft iets floraals Hints van citrus en tropisch fruit
In tegenstelling wat u zou verwachten (citrus namelijk) een onmiddelijke bitterheid in de smaak die blijft aanhouden. Tussendoor prikjes van kruiden. Maar de bitterheid overheerst. Is net een singelhop brouwsel Misschien een beetje eentonig. Afdronk droog en bitter. Prima dorstlesser van slechts 5%
Saison Voisin – 6,5%Alc.Vol Brasserie des Légendes - Irchonwelz.
Het bier wordt sinds 2001 gebrouwen in Brasserie des Légendes te Irchonwelz. Het bier wordt gebrouwen op basis van het originele recept van 1884 van de vroegere Brasserie Voisin. Deze brouwerij-mouterij werd in 1876 te Flobecq gevestigd door de familie Dubuisson-Lison en in 1880 gekocht door Charles Voisin. In 1922 nam zoon Georges de brouwerij over en stopte de mouterij. Vanaf 1963 beheerde Léon Voisin de brouwerij. Men brouwde Voisin Super, Voisin Table en Saison Voisin. In 1989 sloot de brouwerij haar deuren en zeven jaar later kocht Brasserie des Géants het materiaal en de recepten.
Amberkleurig met een witte dikke romige schuimkraag. De neus is aangenaam Licht hoppig moutig en fruitige toetsen van zeste van sinaas
De eerste aanraking met de smaakpapillen is moutig. Een beetje bloemachtig Karamel Lekker smakelijk Met een heel lichte bitterheid in de achtergrond. Ook toetsen van brood. Eenvoudig maar lekker! Maar moet het allemaal zo extreem zijn?
Hij spreekt vlot Engels zoals Dranouters. Hij spreekt Japans zoals zelfs de Japanners het niet zouden kunnen. Kortom, hij is een polyglot. Jan Courtens kom je tegen op tal van bierfestivals. In diverse brouwerijen kun je hem tegen het lijf lopen waar hij steeds in gezelschap is van een groepje Japanners. Vol overgave leerde hij hen de Belgische Biercultuur ontdekken. Onze verbazing was dan ook groot de dag dat wij van Jan een email in onze postbus kregen met de vraag of we samen wilden meetoeren met zijn "Hops & Poppies' tour. Afspraak op zaterdagvoormiddag om 10u aan het station van Ieper. Samen met journaliste Aimée Hiroko (Japan) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak) waren wij de eersten die deze tour mochten meemaken en beoordelen.
Alle comfort in de Mercedes Sprinter.
We vertrokken aan het station van Ieper, waar een Mercedes Sprinter met 20 zitplaatsen op ons te wachten stond. Jan gaf ons eerst een ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
De ruwe schets van de plaatsen die we gedurende die dag zouden aandoen.
Onze eerste halte was Ploegsteert met een bezoek aan het gloednieuwe Interpretatiecentrum, gelegen naast het Ploegsteert Mémorial. Het centrum focust op het leven van de soldaten en de burgerbevolking. Je gaat binnen via een half ondergrondse glazen piramide in het hart van het Bos van Ploegsteert, die doet denken aan de vandaag ontoegankelijke catacomben.
vlnr Aimée Hiroko (Japan), organisator Jan Courtens, Annemie Declerck (Bierblog) en Breadan Kearney (Ierland - Belgian Smaak)
Het gloednieuwe Interpretatiecentrum.
Langs het heuvelachtige landschap stopten we even aan het kruis, opgericht ter herinnering aan de 'tijdelijke' Wapenstilstand van Kerstmis 1914. Door dit veld liepen van West naar Oost de linies van beide oorlogskampen, maar het grootste gedeelte was niemandsland. Op Kerstmis 1914 ontmoetten de soldaten van beide legers hier elkaar om te praten, souvenirs en sigaretten uit te wisselen. Hier zouden beide kampen zelfs gevoetbald hebben.
Een kruis ter herinnering van een tijdelijke wapenstilstand.
De volgende halte is het Iers Vredespark in Mesen dat sinds 1998 een nationaal gedenkteken voor Ierland in de Westhoek vormt. De ronde toren is een typisch Iers symbool en herdenkt alle Ierse soldaten die sneuvelden tijdens WO I. Het Vredespark verwijst ook naar de Mijnenslag van 1917. Toen streden katholieke en protestantse Ierse soldaten zij aan zij. Jongeren uit Ierland bouwden als teken van vrede en verzoening mee aan de toren.
Het Iers Vredespark in Mesen
Via een klein paadje wandelden we naar het 'New Zealand Memorial' na de restanten van twee Duitse bunkers voorbij te zijn gegaan. Het monument herdenkt de Nieuw-Zeelandse soldaten die gevochten en gesneuveld zijn bij de verovering van de heuvelrug van Mesen in juni 1917.
Een van de twee Duitse bunkers.
Het New Zealand Memorial.
Van Mesen reden we richting Wijtschate waar we een bezoek brachten aan de' Pool of Peace'. Voor wat bekend staat als de "Slag bij Mesen" lieten de Britten 19 zware mijnen exploderen op 7 juni 1917. Eén ervan bevond zich onder de Spanbroekmolen bij Wijtschate. Deze mijn ging echter 15 seconden te laat af waardoor vele reeds aanvallende Ierse militairen onder de aarde bedolven werden en hierbij omkwamen. De "Pool of Peace"wordt ook nog de "Lone Tree Crater" genoemd en is sinds 1933 in het bezit van het Talbot House. De "Pool of Peace" is in erfpacht bij de Provincie West-Vlaanderen die hem ook onderhoudt.
De "Pool of Peace" of de "Lone Tree Crater"
Groot was de verrassing toen de Japanse echtgenote van Jan ons opwachtte met een middagmaal. Zoals vroeger aten we een lekkere hutsepot uit ijzeren gamellen.
Lekkere hutsepot en worst.
De volgende halte was het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel waar we de boeiende documentaire en tentoonstelling 'Zero Hour' bezochten en er alles te weten kwamen over de Mijnenslag van 1917.
Het Bezoekerscentrum ‘De Bergen’ in Kemmel
U kan er een boeiende documentaire bekijken over de Mijnenslag van 1917.
Enkele maquettes geven ons een betere indruk van het vreselijk gebeuren.
Het leuke aan de trip is dat Jan ons meeneemt dwars door het prachtige Heuvelland via kleine wegen en paadjes. Hier en daar last hij een kleine stop in om zijn eigen verhaal te doen.
Vooraleer het tweede gedeelte (Bier) aan te vatten stopten we eerst aan het indrukwekkende Lijssenthoek Military Cemetery (Poperinge). Deze plaats is de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats "de Grote Oorlog" en vertelt het bezoekerscentrum het verhaal van deze unieke site.
Het Lijssenthoek Military Cemetery.
Volgens het huidige register liggen er in totaal 10.785 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn 5 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze begraven liggen onder een naamloos graf.
Na deze interessante site bezocht te hebben reden we langs de Poperingse hopvelden richting Elverdingseweg naar Brouwerij 'De Plukker'. Biologische hopboer Joris Cambie runt er sinds 2010 samen met brouwer Kris Langouche een kleine brouwerij in een voormalige hopschuur. Na een hartelijke ontvangst konden we proeven van hun blonde Keikoppenbier van 6% en het bruine Rookopbier van 6,5%.
De brouwerij is gekiemd uit een hoppebedrijf. Brouwerij 'De Plukker is de enige brouwerij in West-Vlaanderen die zich 100% toelegt op biobier
De brouwerij is gevestigd in de loods van Bioboer Joris Cambi die deze indertijd gebruikte om hop te plukken en te drogen.
Naast de brouwerij ligt een van de hoppevelden van Joris. Het wordt gebruikt om bezoekers beter wegwijs te maken en de wereld van de hop intenser te beleven.
Volle aandacht voor de uitleg van Joris Cambie
Hopteler Joris Cambie en brouwer Kris Langouche produceren voorlopig jaarlijks een 650 hectoliter. In 2015 zal de capaciteit opgevoerd worden.
Ze brouwen voorlopig Keikoppenbier en Rookop. Jaarlijks wordt er ook een harvest bier gebrouwen de 'Single Green Hop'. Verse (niet gedroogde) hoppebellen gaan dan in de brouwketel.
Onze laatste stopplaats was 'De Struise Brouwers' in Oost-Vleteren, die elke zaterdagmiddag hun degustatiesalon openen in de voormalige lagere school. Dat deze brouwers wereldbekend zijn voor hun craftbieren kon het gezelschap na het degusteren van enkele van hun biertjes enkel maar beamen.
Het wereldberoemd Schooltje in Oostvleteren waar de Struise Brouwers (de beste brouwers van de wereld) in 2009 hun eigen stek vonden.
Begonnen in 2001 bij Brasserie Caulier in het Waalse Peruwelz. Daarna (en nu nog gedeeltelijk) brouwen ze hun bieren bij de nabijgelegen brouwerij DECA service. Er wordt met kleinere volumes geexperimenteert in het schooltje.
De brouwerij in een van de klaslokalen. In 2013 hadden ze een brouwvolume van 2.100 Hl en hadden 5 medewerkers in loondienst. De toekomstplannen zien er rooskleurig uit. Tussen 2015 en 2019 zou de kaap van 16.000 hectoliter wel eens overschrijden kunnen worden.
De unieke biergarten op de koer van de meisjesschool.
In een van de klaslokalen is er het degustatielokaal. Hier heb je de mogelijkheid te kiezen tussen maar liefst 30 eigen bieren van 't vat. Voor wie het brouwproces onvoldoende begrijpt staat het proces duidelijk op het bord met krijt opgetekent.
Carlo Grootaert (voormalig wijnhandelaar) was van dienst die dag. Naast Carlo hebben we nog drie andere Struise Brouwers. Brouwer Urbain Coutteau (informaticus met ervaring in het brouwen in de Congo), Philippe Driessens en Peter Braem
De Struise brouwers leggen zich toe op eigenzinnige tot extreme bieren. We proefden er enkele in hun originele 8,0 cl nieuwe proefglaasjes! vlnr : Black Magic, Danko Power IPA, Wild Kriek, Imperialist, Eliot Double.
We reden terug richting Ieper waar we om 18.30u voldaan en tevreden afscheid namen van onze medepassagiers.
Bedankt Jan Courtens voor deze mooie en leerrijke dag en veel succes gewenst met je 'Hops & Poppies' Tour!
Weldra een verslag van de Trenches & Trappists tour
Annemie en William
INFO :
Hops & Poppies
Discover the battlefields around Ypres and the hopfields around Poperinge. Every Saturday - Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:30
...
Trenches & Trappists
Discover the trenches of the Salient, and try a trappist in Westvleteren Every Sunday – Begins and Ends at Ypres Station - 10:30 until 18:300
Wie interesse toont en graag zo'n boeiende tour wil meemaken surf naar : www.belgianbeertours.be
Oudenaarde - Viering 90 jarige Rosa Merckx (Brouwerij Liefmans)
Rosa Merckx 90 jaar
Rosa Merckx, de eerste brouwster van ons land werd woensdagavond 22 oktober in haar eigen brouwerij Liefmans (Oudenaarde) in de bloemetjes gezet voor haar 90ste verjaardag. De grote bonzen van Duvel-Moortgat, sinds 2008 eigenaar van Liefmans, waren er bij om de bijzondere dame te feliciteren.
Rosa Merckx was ook de allereerste vrouwelijke bierbrouwer van het land.
Rosa ging er in 1946 aan de slag als secretaresse. Ze maakte de gloriejaren mee, maar zag de brouwerij ook in handen komen van Riva. "Een heel slechte periode waarin het bier op niks meer trok. De laatste vijftien jaar heeft ze Liefmans in leven gehouden als brouwmeester en als directeur. Ze legde de basis voor de huidige smaak van de Liefmansbieren. In haar dankwoord beaamde ze dat de overname door Duvel Moortgat de mooiste dag van haar leven was en dat ze gerustgesteld was in het voortbestaan van de brouwerij. “Wat was ik gelukkig toen Duvel-Moortgat Liefmans overnam", vertelde de 90-jarige Rosa Merckx.
Sindsdien komt Rosa nog elke dag naar de brouwerij om het bier te proeven want dat heeft ze haar hele leven gedaan! Onder de aanwezigen veel vrienden, familie en collega-brouwers. Er volgde een filmportret en enkele speechen, tot burgemeester Marnic Demeulemeester Rosa Merckx officieel tot Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning spelde. Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok, bedankte Rosa voor de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad. Maar Rosa liet zich ook deze keer het laatste woord niet ontnemen. ‘I'm sure we are going for another 300 years’, toostte ze haar eigen feestje in.
Brouwerij Liefmans aan de oevers van de Schelde
Rosa Merckx geflankeerd door familie, CEO Michel Moortgat en collega’s
CEO Michel Moortgat overhandigd haar een kunstwerk waarop haar profielfoto prijkt.
Burgemeester Marnic Demeulemeester spelde Rosa Merckx officieel tot Officier in de Kroonorde van zijne Majesteit de Koning.
Charles Leclef, grootmeester van de Ridderschap van de Roerstok, bedankte Rosa voor de jarenlange inzet als lid van de Hoge Raad.
In drie talen bedankte Rosa de aanwezigen en nodigde iedereen uit voor een hapje en een drankje.
Nicolas Soenen, Biersommelier Duvel Moortgat vergastte ons op een welkomstdrankje.
De prachtige gerestaureerde feestzaal van Liefmans.
Carlo Roman (Brouwerij Roman) en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche)
Ook een van de eerste vrouwelijke brouwers van ons land (en nog altijd) , An De Ryck van brouwerij De Ryck.
In gesprek, Hans Depypere (Brouwerij St. Bernardus), Ignace Van den Bossche en Bruno Van den Bossche (Brouwerij Van den Bossche) en Marc Strubbe (Brouwerij Strubbe)
Uit Nederland, hoofdredacteur Fedor Vogel en collega redacteur van het tijdschrift ‘BIER’.
Zythologe Sophie Vanrafelghem en Annemie Declerck (verbroederingscomité Poperinge)
De catering werd verzorgd door Coeur d'Artichaut
Chris Bauweraerts, een van de twee oprichters van Brasserie d'Achouffe.
Charles Leclef (Brouwerij Het Anker)
Chris Bauweraerts in gesprek met Elfried Anckaert (Liefmans)
Sophie Vanrafelghem, Annemie Declerck, David Leroy en Geroen Vansteenbrugge en ik genieten van het feest.
Van 30 liter naar 500 flessen Halleschelle jubileumbier.
Op vrijdag 17 oktober waren Annemie en ik uitgenodigd naar de voorstelling van het jubileumbier 10 jaar Halleschelle. De voorstelling vond plaats in het prachtige huis Mulle de ter Schuren (Tielt). In 2009 was ik hier ook al eens uitgenodigd bij de voorstelling van de Tieltse kaas 'Wallenaer' een kaas met Halleschelle bereid.
Huis Mulle de ter Schuren.
In 1824 bouwde de Tieltse edelman Emile-Paul Mulle de Terschueren een kopie van zijn Gentse ouderlijke woning met bijhorend koetshuis in de Ieperstraat nrs. 44-46-48 te Tielt. In 1986 wordt deze imposante woning geklasseerd en in de komende jaren volledig gerestaureerd. De bijhorende privétuinen werden voor iedereen toegankelijk gesteld. Dit laat-classicistische herenhuis met koetshuis (ca 1820) is wegens zijn historische en socio-culturele waarde als monument beschermd. De oorspronkelijke tuin (eveneens beschermd) is heringericht als stadspark.
Halleschelle
Op 15 augustus 2004 werd voor het eerst Halleschelle gebrouwen. Dit gebeurde nog als attractie op ‘Statie Kermis’ vlak voor het succesrijke biercafé en tapa’s bar ‘De Pado’ in Tielt. Uitbaters Patrick Acx en Dominiek Snauwaert vonden als echte bierliefhebbers het tijd om een eigen biertje te laten brouwen. Ze deden beroep op de nog jonge picobrouwerij Alvinne (Ingelmunster) die nog maar pas in de steigers stond. Het brouwsel die ze die bewuste dag brouwden was amper 30 liter groot en had nog geen naam.
Het jubileumbier 10 jaar Halleschelle mooi voorgesteld bij het binnenkomen van de zaal
Het bier werd grondig geproefd en bijgeschaafd waar nodig. Er volgde al snel een tweede brouwsel om klaar te zijn tegen 6 december, de tweede verjaardag van Pado taverne. Er werd een wedstrijd georganiseerd om een naam en een etiket te vinden voor het bier. De naam moest wel verbonden zijn aan de stad Tielt. De toen nog 16-jarige Rutger Vanparys diende met de naam ‘Halleschelle’ het winnende ontwerp in en zijn afbeelding in Oost-Indische inkt verwees naar een boekje uitgegeven door de roede van Tielt in 1973.
Patrick Acx stelt het bier voor aan de genodigden. Naast hem de Tieltse Schepen van Toerisme Bart Biebuyck en brouwer Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne)
Patrick Acx overhandigd de eerste fles aan Bart Biebuyck Schepen van Toerisme.
vlnr : Rutger Vanparys (ontwerper van de naam en de etiketten), Patrick Acx, Dominiek Snauwaert en brouwer Davy Spiessens.
Ter herinnering : De Halleschelle was het kleinste klokje van de hallentoren dat geluid werd alvorens de rechtspraak werd verkondigd van op de puin van het stadhuis.
Dominiek schenkt op elegante wijze een halleschelle uit.
Het eerste jaar was Halleschelle enkel te verkrijgen in Taverne Pado, dit om de evolutie te kunnen opvolgen en om de jonge brouwers wat adem te geven. Op het eerste Waregemse Bierfestival kreeg Halleschelle de prijs van het publiek. Op de handelsbeurs van Tielt werd het bier erkent als streekproduct van het Molenland en als stadsbier van Tielt. Ook op ‘Brugge Culinair’ oogstte het bier lovende kritieken.
Enkele hapjes klaar gemaakt met Halleschelle
Fazantpastei met gelei van Halleschelle
Stiltonkaas met glaktenoot in Halleschelle
Pannacotta met rozijntjes gemarineerd in Halleschelle
Halleschelleijs met siroop van Halleschelle
Het Tieltse Hoepetoep waar ook koriander in verwerkt is net als in het bier.
In 2013 kwamen Patrick en Dominiek tot besef dat 2014 een jubileumjaar was voor de Halleschelle en er werd gedacht aan het uitbrengen van een jubileumbier. De brouwers van Alvinne (inmiddels verhuist van Ingelmunster via Heule naar Moen en bekend geworden met hun uitstekende craftbieren) besloten 400 liter Halleschelle gedurende 10 maanden te laten rijpen op eiken houten Bourbon whiskyvaten. Het bier werd vervolgens gebotteld in een 500-tal flessen van 50 cl. Ook deze flessen werden door Rutger Vanparys van een etiket voorzien.
Het Jubileumbier heeft een alc.vol. van 8,5%. Het is zacht van smaak, met toetsen van vanille. Het is in feite een dessertbier geworden zonder uitgesproken zoet te zijn. Het is te koop bij de betere drankenhandel in de buurt. Een ideaal geschenk voor de bierliefhebber voor de komende eindejaarsfeesten.
Een heerlijk degustatiebier
vlnr : Davy Spiessens (Brouwerij Alvinne), Columnist HOPnieuws Ariël Meeusen, Stijn van Bierhalle Deconinck, Annemie Declerck, Lyn Castelyn en Melissa dHooge (Bierhalle Deconinck) klinken met een 10-jaar oude Halleschelle op het succes.
Voor verdere info kun je terecht bij Patrick Acx op het nummer 0473-31.37.25
Herinneringen aan de 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014
De 23ste Hoppestoet - Poperinge 2014.
Samen met Annemie heb ik dit jaar de Hoppefeesten van dichtbij mogen meemaken. Wij maakten deel uit van het Verbroederings-en onthaal comité en waren er bij vanaf de ontvangst van de Tsjechische en Duitse vrienden uit Zatec en Wolnzach (twee zustersteden van Poperinge) tot op de eindreceptie na de Hoppestoet. Een heel leuke ervaring!
Maar het hoogtepunt van deze driedaagse was de prachtige Hoppestoet.
De Internationale Hoppefeesten zijn gebaseerd op een lange traditie. In de regio van Poperinge wordt vermoedelijk al sinds de 8e eeuw hop geteeld. Jaarlijks kwamen er duizenden vreemde plukkers, in de volksmond vrimde plokkers genoemd, in september naar Poperinge afgezakt voor de hoppepluk. Als de oogst eenmaal binnen was, werd dit gevierd met een Hommelpapfeest.
Toen in 1955 de machinale pluk zijn intrede deed, was er maar een klein aantal plukkers meer nodig. Omdat men de traditie van het Hommelpapfeest desondanks in ere wilde houden, besloot het comité van Handel en Nering in samenwerking met het stadsbestuur in 1956 een hoppestoet te organiseren. Tot 1960 werd deze stoet jaarlijks georganiseerd en daarna slechts driejaarlijks. Met ingang van 2011 werd de naam veranderd in Bier- en Hoppefeesten.
De hoppestoet vertelt het verhaal van de hop in al haar facetten. Er waren maar liefst twee-en zeventig groepen, een tiental praalwagens en veertienhonderd figuranten. Met op het einde de troonwagen van de gekozen hoppekoningin en haar twee ere-dames
Duizenden mensen waren verzameld rond het parcours.
Flanders Memorial Pipe band uit Poperinge ging de stoet vooraf.
De Poperingse ruiters openen de stoet in passend rood-geel, de Poperingse kleuren.
Poperinge heet u welkom!
De Hopbellen. Ze vertegenwoordigen de stad op allerlei manifestaties. Hun prachtige kledij is geïnspireerd op de vrucht van de hop. Ze voeren danspasjes uit op het lied 'In den Hommelpluk' (Als wij de schoenen tatsen...) Te beluisteren op : https://www.youtube.com/watch?v=ciNxNN90eSc
Aanleg van het Hoppeveld in het voorjaar. Behandige keepermannen installeren een hopveld.
Rupsjes op groot doek. Rupsjes eten de bladen van de hopplant op.
Bladluizen
Rode spinnen. Zuigen het sap uit de bladeren zodat deze verkleuren en daarna afsterven.
Vlinders leggen eitjesin de oksels van de hopplant. Di eitjes geven het ontstaan van stengelboorders (nachtvlinders) die de stengel doen afsterven.
Libellen. sieren met elegante vleugelslag de stoet en maken graag siervluchten in de hopvelden. Op die manier jagen ze vijandelijke insecten weg.
De insectenetende vogeltjes houden ongedierte uit het hopveld. Vooral de koolmees en de geeltors zijn de lievelingsvogels van de hopboer.
De vreemde plokkers komen aan in Poperinge. Tot een stuk in de jaren 1950 waren de hopvelden bezet met plukkers, komende vanuit het Oosten. Dit bracht een kleine volksverhuizing met zich mee.
Het hommelpapfeest
Diverse bierwagens van brouwerijen.
De nieuwe Poperingse bierwagen. Met vier Poperingse bieren.
Ode aan de hop.
Chmelobrana uit Zatec (CZ) In 2014 reeds 50 jaar met Poperinge gejumileerd.
Marktkapelle Wolznach (D) uit Poperinges zusterstad.
Het was het ‘Trio Hoptima’ dat de begeerde kroontjes mocht opzetten. Axelle Van Bruwaene (19) is de nieuwe Hopkoningin 2014-2017. Zij mag samen met haar twee eredames Marie Descamps (21) en Sarah Langbeen (19) drie jaar lang de ambassadrice zijn van de Hoppestad. Tijdens de stoet gisteren kreeg het trio, dat in de leiding staat bij Scouting Poperinge, heel wat applaus. Zij mochten de Hoppestoet afsluiten.
Het begin is aangenaam fruitig met een zoete inbreng In de achtergrond een heerlijke hopbitterheid Ook moutige toetsen die zorgen voor afwisseling en evenwicht Lichte alcoholwarmte smaak van bloedsinaasappelen Bittere afdronk
Zoals iedereen weet is hop één van de voornaamste grondstoffen van bier. Hop geeft aan het bier, via zijn lupiline het uiterst belangrijke aroma en het zorgt vooral voor bitterheid en houdbaarheid.
Wie de stad Poperinge nadert via alle windstreken ziet deze hangende tuinen tijdens het hopseizoen van ver verschijnen. In België wordt de hop bijna uitsluitend in de Poperingse regio geteeld.
Momenteel wordt er nog slechts hop geteeld door een 22 tal hopboeren op een oppervlakte van 148 ha. Er waren betere tijden! Als u weet dat in 1990 het grondgebied Poperinge nog goed was voor 399 ha, bewerkt door een 86 hoppeboeren dan mag u wel zeggen dat er dringen iets moet gedaan worden om deze regio te redden. Eigenlijk zouden onze Belgische brouwers veel meer gebruik moeten maken van Belgische hop. Jammer is dat de hopboeren te lang hebben blijven steken in de productie van bitter hop terwijl onze brouwers door invloed van Amerika zich meer zijn beginnen toeleggen op aromatische hop.
Een pluspunt is dat in 2011 de vzw Hop werd opgericht en die ontwikkelde in samenwerking met de stad Poperinge, Inagro, de VLAM en Vlaanderen het kwaliteitslogo ‘Belgische hop – Belgian hops’. (Wanneer een brouwerij voor het brouwen van een speciaal bier minimaal 50% in België geteelde hop gebruikt, mag zij het gebruik van dit logo aanvragen). Door deze oprichting is de laatste drie jaar de afname van Poperingse hop met ruim 20% toegenomen.
Door het gebruik van hop uit eigen streek wordt het regionaal karakter van de bieren versterkt en de kleine maar dynamische Belgische hopsector ondersteund.
Voor deze kleine fotoreportage volgden we de hoppepluk van Bio-hop boer Joris Cambie.
Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Op onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar ’t geluk Naar ’t land van Poperinge En van den hommelpluk
De hoppepluk begint even voor het einde van augustus en eindigt begin oktober.
"Ranken!"... galmde het vroeger in het veld toen men met een lange stok de ranken van de draden afstak. Nu worden de ranken machinaal van de draad getrokken.
De afgesneden hopranken worden uit het veld naar de machine gevoerd waar de pluk- en het sorteersysteem de ranken van hun hopbellen ontdoen.
Enkele mannen blijven ter plaatse om restanten van het hoppeveld op te kuisen.
De mechanische plukmachine veroorzaakte een industriële revolutie in hopmiddens! De eerste prototypes waren zelfs mobiel maar dat werkte niet zo goed en de mobiele plukmachine werd uiteindelijk een stationaire machine die op de hoeve staat.
De hopperanken worden rank per rank door een mechanisme aangeleid Waarna ze vervolgens in de plukmachine terecht komen en van de hopbellen ontdaan worden.
Een zicht op de gigantische pluk-en sorteermachine van bio-hoppeboer Joris Cambi.
Aan de sorteerband (trieur) worden de overtollige blaadjes en steeltjes manueel verwijderd.
Via een transportband worden de hopbellen naar de droogast geleid.
De hopbellen worden af en toe gekeerd om een perfecte droging te bekomen.
Een van de droogasten.
Joris Cambie bij zijn trotse oogst
De eerste dag van de pluk wees de boer de volgorde van de plaatsen aan en kreeg iedere plukker een stoel, een mand en een zak, om de hop erin te gieten.
Tot in de jaren vijftig werd uitsluitend met de hand geplukt.
De oogst werd per plukker in genummerde zakken verzameld en genoteerd. De betaling gebeurde volgens het geplukte gewicht.
De handpluk in Poperinge bracht een volksverhuizing teweeg. De lokale bevolking verdubbelde want zo’n 10 000 “vreemde plokkers” zakten af naar de hopoogst die een economische dimensie had. Het plukloon diende meestal om de kolenvoorraad voor de nakende winter aan te vullen. Het monotone plukritme werd door een koffie- en lunchpauze onderbroken en het geplukte gewicht bepaalde het plukloon.
Op de foto : Demonstratie hommelpluk in 't Pensinaat te Abele.
Zo zien de kale hoppevelden na de pluk er dan uit!
Het eindresultaat! Een fris bier met een geurig aroma en een lekkere bittere smaak.
Prettig thuiskomen betekent voor mij...heel onverwachts een auto die ter hoogte van mijn oprit stopt en een brouwer uitstapt die mij twee flesjes bier geeft afkomstig van zijn nieuw brouwsel! Annemie en ik hebben het bier dezelfde avond nog gedegusteerd.
En zie enkele weken daarna lees je in het Nieuwsblad het volgende verslag (zie hieronder) dan ben je een beetje trots dat u als eerste het bier heeft mogen proeven. Nog vermelden dat het bier genoemd werd naar de naam van de toneelvereniging uit Izegem waar ook de bierfirma ‘Het Alternatief gevestigd is. Bedankt Piet!
Het Nieuwsblad : 24 september 2014
Brouwerij Het Alternatief boort gat in de markt aan met nieuw bier
Nieuw: straf bier met weinig alcohol
IZEGEM - Brouwer Piet Salomez van Het Alternatief moest het zinnetje ‘eenmalig gebrouwen, geniet er nu van’ schrappen van het etiket van het Platteaubier. Het ‘zware’ bier met licht alcoholpercentage smaakte immers naar nog.
Het Platteaubier van brouwerij 't Alternatief is een blond verfrissend bier met laag alcoholgehalte. ‘Slechts 4,5 % maar met meer smaak dan vele tripels’, zegt brouwer Piet Salomez over zijn biertje.
Meteen boorde hij een gat in de markt aan. Want bieren die toch een ‘zware’ smaak hebben, maar met weinig alcohol, zijn aan een opmars bezig. ‘De reacties zijn heel goed. Van dergelijk bier kan je meer dan een glas drinken op een avond zonder meteen beschonken te geraken’, aldus de brouwer.
Platteau – 4,5% Alc.Vol. Recept Piet Salomez Bierfirma‘Het Alternatief’ Gebrouwen door Piet bij brouwerijAlvinne.
Donkerblond bier Mooie witte schuimkraag
Het bier heeft een subtiel aroma van verse mout. Granig – vers brood Aromatisch Hoppige Amarillo toetsen.
De eerste slok is moutig. met hoppige prikjes. Een geringe bitterheid vult de mond deze brengt voldoende evenwicht in de smaken. Na een tijdje zwelgt de bitterheid aan. Platteau heeft een mooie frisse body. voor een bier van slechts 4,5% De afdronk is bitter en vloeit uit. Een goed en vooral lekker brouwsel.
Deze prachtige Art Nouveau brasserie telt twee verdiepingen met ornamenten die een lust zijn voor het oog: glaspartijen, lijstwerk, trap, meubilair en ijzerwerk... Voor de tafel, geen verrassingen, want hier biedt men klassiekers uit de brasseriekeuken (kalfsragout op grootmoeders wijze, elke maand een 3-gangenmenu met bier) vergezelt met bier of Franse wijn. Verfrissing verzekert! Toch wordt de kaart ook geregeld opgesmukt met suggesties, gewoonlijk afgestemd op de seizoenen. Attente service en uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
De bierkaart, bestaat uit bieren van kleine brouwerijen tot de meest klassiekers. Uitbater Thibaut Lepoivre gaat vaak samen met Philippe Van der Beke - sbs Depot (Special Beer Service) op pad om onze Belgische pareltjes te ontdekken.
Chimay Dorrée met Tomme Auvergne kaas!
Uitbater Thibaut Lepoivre
terrine de poisson
Cordon Bleu met Champignonsaus!
INFO :
La Porteuse d’eau 48a avenue Jean Volders Brussel 1060 Tel : 02.537.66.46
Waregemse Bierfanaten - Zomerproeverij 2014 - Bueckenholt SaisoN 548 – Beiaardbier – Poppolou – Kaliteeke - Lente Tripel - Vranckaertshoeve Tripel - Natte Lore Ferme Saison – Keun – Ambiorix - Lente Saison d’ Erpe Mere
Waregemse Bierfanaten Zomerproeverij 2014
Op 16 augustus 2014 pakten de Waregemse Bierfanaten weer uit met hun Zomerproeverij. En net zoals elk jaar hadden Geroen en het bestuur weer hun best gedaan om minder bekende Belgische bierpareltjes aan hun leden voor te schotelen. Geroen heeft de proefnota’s van de bieren genoteerd, Ik heb de foto’s op mij genomen.
Geroen schenkt de twee versies van Bueckenholt in de proefglaasjes.
Bueckenholt SaisoN 548 – 6,1% Alc.Vol. Eerste partij van 100 flessen (75cl) werd gebrouwen inDen Triest (Kapelle o/d Bos) Daarna is eind juni 2014 de productie verplaatst naarBrouwerij Anders(Halen)
Wazig gouden kleur, met een romige witte schuimkraag. Aroma hops, gist, zuur toetsje. Medium body. Smaak: beetje zoete start, verfrissend, zacht hopbitterheid, klein fruitige notas, terug zuur toetsje, en de kruiden storen mij. Droog einde.
Geen v beide versies is wow, maar ik had liever de versie van den Triest zonder de kruiden en iets meer hopsmaak.
Bijna heldere oranje kleur, met donkerwitte kraag. Aroma: karamel, zoet, zacht fruit. Medium body. Smaak: zoet, karamel, goede mouten, wat fruit, weinig bitterheid.
Een gewoon amberbiertje (gebrouwen naar aanleiding van een symposium voor Beiaardiers te Leuven begin juli)
Poppolou – 6,0% Alc.Vol. The Original Belgian Blond North Sea BeerBrouwerij Anders(Halen) gebrouwen voor horecazaak ‘Manuscripte’ te Oostende
Beetje wazig, geelgoud van kleur met sneeuwwitte schuimkraag. Aroma: fruit, zoet, hop. Medium body. Smaak: zoet, fruitig, mooie hop karakter, aangename bitterheid, verfrissend.
Toppertje.
Kaliteeke - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Den Triest(Kapelle o/d Bos)
Wat wazig en donker blond van kleur met een licht beige kop. Aroma: zoet, mout, hop bloemen, (exotisch) fruit.Medium body. Smaak : zoet begin, hop, (sommige exotische) vruchten, evenwichtig, zeer aangename bitterheid.Afdronk fruitig, droog en bitter.
Wazig gouden kleur, met een witte schuimkraag die lang overeind blijft. Hoppige neus met wat citrus. Medium body. Smaak: tikkeltje zoet bij aanvang, bruisend op de tong, licht bitter.
Eenvoudige goede tripel.
Vranckaertshoeve Tripel – 8,5%Alc.Vol. Recept Patrick Vervaeck gebrouwen bij HuisbrouwerijSint Canarus- Gottem
Wazig donkergouden kleur, met een middelmatige donkerwitte mooie schuimkraag. Aroma: zoete mouten, hop, kruidige noot. Medium body. Smaak: goede mouten, zoete start, mooi mondgevoel, fruitig, goede bitterheid.
Een zeer goed tripelbier voor de meeste mensen.
Natte Lore Ferme Saison - 8 % Alc.Vol. BrouwerijHof ten Dormaal(Tildonk) gebrouwen voor Bierfirma ‘Natte Lore’(Kessel-Lo)
De kurk knalde van de fles. Wazig donkergouden tot koper kleur, met bijna beige kraag. Aroma: kruiden, mout, gist. Medium body. Smaak: zoet, kruiden, gist, mout, wat karamel, bitterheid.
Toch iets meer van dit bier verwacht.
Keun – 9,0 % Alc.Vol. Gebrouwen bij‘De Graal’(Brakel) door Gert Keunen.
Bruine kleur, kleine bijna beige schuimkop. Aroma: zoet, alcohol, wat chemische toetsen. Medium body. Smaak: zoet, goede mouten, wat fruit, karamel, weinig bitterheid.
Helder donkerbruin met rode schijn met een romige gebroken wit / licht beige kop. Aroma: mout, karamel. Medium body. Smaak: zoet, fruit, donker geroosterde mout, karamel, alcohol notities, bitterheid. Een stevig donkerbruin bier!
Een van de beste bieren van de proeverij.
Lente Saison d’ Erpe Mere – 9,0 % Alc.Vol. Brouwerij‘De Glazen toren’Erpe-Mere
Koperkleurig bier met dikke witte schuimkraag. Aroma: bloemen, gedroogde schillen van citrusvruchten, gist en lichte granen. Medium body. Smaak: zoet bij aanvang, fruitig, gistig, tikkeltje citrus én kruidnagel (+ witte peper ?) en een prachtige hopbitterheid.
Heel Goed Bier !
WBF’s Winter Warmer 7,0 % Brouwerij Den Triest(Kapelle o/d Bos)
Amber tot oranje kleurig bier met een romige witte kop. Aroma: zoet, karamel, fruit, beetje kruiden. Medium body. Smaak: fruit, karamel, hopsbitter, beetje zoet.
Het bier heeft niet veel van zijn smaak verloren en is nog altijd een voortreffelijk brouwsel
Tekst : Geroen Vansteenbrugge Foto’s : William Roelens
Met dank aan Bierhalle DeConinck en Patrick Vervaeck voor het bezorgen van enkele bieren
Op 14 en 15 augustus 2013 vond al voor de veertiende keer het Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem plaats. Dit festival is niet meer weg te denken en mag als een van de grootste van Europa beschouwd worden. Vandaar dat ook veel bierliefhebbers (15.000) uit verschillende landen de weg naar de draadtrekkersgemeente gevonden hebben. Voor de streekgenoten is dit festival een jaarlijkse uitstap geworden.
Het bierfestival ging net als verleden jaar de Internationale toer op.
Tussen de vele bekende en minder bekende brouwerijen bevonden zich dit jaar een brouwerij uit Polen (Fortuna) en de Schubros Brewery uit Californië (USA) d ie nauw samenwerkt met brouwerij Schugel en het Gulden Spoor uit Gullegem.
De andere 36 standjes waren bezet door onze eigen Belgische brouwerijen en bierfirma’s.
Nieuw dit jaar was Brouwerij 'De Kazematten' uit Ieper. Ook uit Ieper waren Bierfirma Mira die hun gelijknamig bier voorstelden gebrouwen bij Dilewyns (Dendermonde) en bierfirma ‘Flanders Field Treasure’ met hun Flanders Fields Ale 14-18 gebrouwen bij brouwerij Anders (Halen).
Verder waren ook D'Oude Maalderij (Koolskamp), Brasserie des Carriéres (Basècles), Brouwerij ’t Kroontje (Denderbelle) en Spuma (Tongeren) Samen serveerden ze een 150-tal bieren.
Primeurs kwamen van brouwerij De Brabandere met hun vernieuwde Kwaremont, de Rosso van Rodenbach, Een paljas IPA van Bierfirma Henricus gebrouwen bij brouwerij Anders, Brasserie LeFort van brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem
Naast de bierstanden konden de bezoekers twee dagen lang genieten van de vele live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en dit alles op de gezellige terrasjes op het Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.
Burgemeester van Zwevegem Marc Doutreluingne en Voorzitter Flanders Event Yvan Devlaminck proeven samen met twee mooie dames van Roularta het opgewaardeerde bier 'Kwaremont' (6,6%) van brouwerij De Brabandere.
Voor het eerst aanwezig op het Streekbieren Festival is Bierfirma 'Spuma' uit Tongeren. Zij schonken hun 'Ambassadeur' (8,8%). Een Harvestbier gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Ambassadeur is een green gehopt bier. Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop) niet gedroogd wordt maar rechtstreeks vers in de kookketel gebracht wordt. Zytholoog Koenraad Goddeau is verantwoordelijk voor deze opdracht. Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië brengt hij de verse Saazer hopbellen mee en reed met het groene goud onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi. Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om de hop om te draaien en zo vers te houden. Zo wordt het verhaal van het bier medegedeeld!
Vertgenwoordiger van de Schubros Brewery uit San Ramon
Een paar maand geleden lanceerde Schubros Brewery uit San Ramon, een kleine brouwerij die dertien personen tewerkstelt, zijn Aalbeke Golden Strong. De naam verwijst bewust naar de Kortrijkse deelgemeente. “Een aantal jaar geleden zat ik met een werknemer van Vandecasteele Houtimport en die vertelde over Aalbeke. Over de authenticiteit en het landelijke karakter. Toen we een nieuw bier met dezelfde eigenschappen brouwden, dacht ik opnieuw aan Aalbeke. Research leerde me dat er daar geen brouwerij was gevestigd en daarom zijn we vol voor die naam gegaan.”
Wie ook Ian van de Schubros Brewery kende was Kortrijkzaan Koen Hugelier, eigenaar van brouwerij Hugel en vaste brouwer bij Kazematten in Ieper. “Ian had in de VS al eens mijn bier Zeven Zonden geproefd en vond het lekker”, “Zo is hij hier terechtgekomen en zijn we aan de praat geraakt. Uiteindelijk beslisten ze om samen een nieuw bier te brouwen, Dit bier was een primeur op het Internationaal Bierfestival van Zwevegem. Het gaat om een India Pale Ale, een erg hoppig bier met de naam 'Erfzonde' Het biertje werd gebrouwen in brouwerij Gulden Spoor (Gullegem) “Het was een van de beste primeurs van het festival' En het werd gepresenteerd door de mooie Elise Plaisir!
Brouwer Gulden Spoor Björn Desmadryl (Links) en brouwer Koen Hugelier brouwerij Hugel en De Kazematten flankeren de mooie mooie Elise Plaisir! Ze houden mooi hun handen boven de toog!
Op het podium Brassaholic Enkele supergemotiveerde, geschoolde en ervaren muzikanten, diepgeworteld in hun (West-Vlaamse) roots, verenigen zich in hun ultieme uitdaging: het beste van de Balkan te mengen met eigen tradities. Net zoals de Balkan-muziek een dolle cocktail is met het beste van vele plekken, wil BRASSAHOLIC je een programma voorschotelen om muzikaal te likkebaarden. BRASSAHOLIC moet je gezien hebben, moet je gehoord en gevoeld hebben, moet je geproefd en geroken hebben net als de bieren!
Ook in Zwevegem Eli Noë de stichter van het Brugse Bierinstituut met zijn bieren. Eli is een leraar Economie. Zij passie voor bier heeft hij ontdekt bij Daisy in het Brugs Beertje. De liefde voor het gerstenat bleef maar groeien en in 2009 richtte hij het Brugs Bierinstituut op nadat hij een opleiding brouwerij gevolgd had in Gent. Naast zijn instituut heeft hij zijn eigen hobbybrouwerij waar hij diverse bieren ontwikkeld. Basilius was zijn eerste bier. Ooit zou Eli een brouwerij willen oprichten in Brugge, maar dit is voorlopig toekomstmuziek. Met zijn Brugs Bierinstituut wil hij door voordrachten en proeverijen de mensen kennis laten maken met de Belgische biercultuur en dit kunnen we alleen maar toejuichen.
Gezelligheid troef aan de stand van brouwerij De Brabandere. Jurgen Dhondt schenkt een Limited Edition 1894 uit. Dit bier werd schitterend bier werd gebrouwen ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles
Bierfirma ‘Flanders Field Treasure’ Ieper had hun enige bier meegebracht. De Flanders Fields Ale 14-18. Een kruising tussen een Belgisch blond bier een Engelse Ale. Volgens hun website komt de hoppe uit Poperinge en de gist werd reeds gebruikt door een lokale brouwerij ten tijde van wereldoorlog I ? Hun motto = ‘taste that brings the world together’. Het bier wordt wel gebrouwen bij brouwerij ‘Anders’ Halen-Limburg!
Lachen met het straattheater Kartje Kilo! Deze twee nonnen (Johan Feys en Wouter Sinaeve) zijn gespecialiseerd in “guerrilla-theater”: plotseling duiken ze op in het straatbeeld en zetten het publiek meteen op het verkeerde been. Voor je goed door hebt of dit nu al dan niet écht is, word je geconfronteerd met de meest absurde toestanden. Hierbij vormen verrassing, improvisatie en afwisseling de kernwoorden.
Druk aan het bierstandje van d'Oude Maalderij. Voor het eerst staat brouwer Jef Hiq Pirens in Zwevegem. Jef stelde in het najaar van 2012 met trots zijn eerste unieke en volledig afgewerkte bier aan de pers voor, namelijk de ‘Quantelaar’ (8,0%Alc.Vol). Dit bier werd gebrouwen bij Brouwerij Maenhout uit Meulebeke. Het was een schot in de roos! Het bier kende zoveel succes dat Jef voor de commerciële productie van zijn bier soelaas moest zoeken bij bevriende en gelijkgezinde brouwers. Door hun installatie af te huren kon hij zijn bier verder blijven brouwen.
Waar hij voorheen zijn creaties bij brouwerij Maenhout per 6HL brouwde, gebeurt dit nu bij brouwerij 't Gaverhopke,per 10HL en occasioneel bij brouwerij De Leite op 30HL, brouwerij Gulden Spoor op 10HL en brouwerij Alvinne op 20HL. Naast Qantelaar kwam er ook Redenaar en Qantelaar Oak Aged (760 flessen van 50cl) op de biermarkt. Zijn laatste creatie is ‘Hop the brewer’ een woordspeling op de kinder animatiereeks ‘Bob de bouwer’ (6,5%Alc.Vol.). In Zwevegem kon het grote publiek kennis makenmet deze prachtige bieren.
Arne Vandecasteele in gezelschap van Sofie Vandecasteele en Marieke Gobin
Arne Vandecasteele uit Zandvoorde is verantwoordelijke van Tabac Plus in Dadizele. In zijn vrije tijd volgde hij een cursus artisanaal bierbrouwer bij Syntra West in Roeselare. Hij was enorm geintresseerd in het brouwen van bier. Omdat ze in de winkels van Tabac Plus naast tabakswaren, chocolade ook diverse bieren verkopen wilde Arne zijn eigen biertje op de markt brengen. Arne trok naar de zusjes Dilewyns in Dendermonde. Na enkele proefbrouwsels kwam er uit de brouwketel een blonde tripel-hop (6,5% Alc.Vol.). Een neef zorgde voor het origineel etiket en de naam verwijst naar de naam van zijn zus. Een jonge ondernemer met een mooie toekomst
Blow is het enige ‘sax dance trio’ dat ons landje rijk is. Stuwende drums en twee opruiende saxofoons halen de beste vibes uit de dance en smeden elektronische beats moeiteloos om in akoestische. Met een energieke en verzengende live performance, laat dit Gentse trio overal waar ze aantreden het publiek steevast verbouwereerd achter.
Ondanks de hevig regebuien kwamen toch veel mensen opdagen. Het Streekbieren Festival van Zwevegem is te leuk om het links te laten liggen.
Op 5 mei 2011 werd Brouwerij ’t Kroontje bvba opgericht. In het weekend van 1 mei 2012 produceerden Marc Vanberckmoes en Dimitri Verbraekelhun twee eerste brouwsels van 400 liter. De Rebelle blond en de Rebelle Bruin (allebei 6,5%) waren geboren. Op 11 augustus 2012 volgde de plechtige voorstelling van de biertjes in buurthuis “De Brouwerij” in Denderbelle. Daar konden de bewoners van Denderbelle kennis maken met de bieren. Reynaert de Vos is niet alleen een gekende sage in Vlaanderen, maar hij is ook het symbool van deze Oost-Vlaamse brouwerij In augustus 2013 kwam er een tripel van 8,5% op de markt. Met het oog op de feestdagen pakten ze uit met aperitiefbier Rebelle Framboos, waarbij 300gr verse frambozen per liter Rebelle Blond toegevoegd werden. Voor de koude winteravonden vervolledigde Rebelle Winter hun assortiment. De bezoekers konden in Zwevegem voor het eerst kennis maken met hun bieren.
Wieze werd voor het eerst gebrouwen door Brouwerij Van Roy tot dat de brouwerij in 1997 falliet ging. De merknaam bestaat dus al jaren en was daarna een tijdje in handen van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek. Ronny De Wolf kon het logo in beslag krijgen brouwde het verder in zijn kelderbrouwerij en zette het bier opnieuw op de kaart. In 2013 werden de activiteiten van de brouwerij terug stopgezet. Op 17 oktober 2013 startte Alexander Vanlerberghe met een nieuwe bierfirma ‘Wieze Beer Belgium’, gevestigd in Gijzegem, en kocht de merknaam op. Deze bierfirma laat voorlopig alleen de compleet vernieuwde Wieze Tripel brouwen bij brouwerij Roman (Mater). ‘Wieze Beer Belgium’ staat echter los van de voormalige brouwerij Wieze. Wieze was nu ook weer te proeven in Zwevegem!
Brouwerij De Kazematten bracht naast ‘Grotten Santé’ (Het vroegere Grottenbier) 'Wipers Times 14' mee naar Zwevegem. Dit is het eerste bier van de nieuwe Ieperse Stadsbrouwerij. De naam van het bier is een verwijzing naar de ‘trench gazette’ die door de Britse soldaten werd geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De krant werd gedrukt in de kazematten op een oude drukpers die de officieren redden uit de ruïnes van Ieper. Het krantje was een uitzonderlijke mix van grapjes, zwarte humor, sarcasme en poëzie en werd een instant succes onder de Britse soldaten die hun land dienden in de loopgraven. De naam en faam van The Wipers Times groeide met de jaren en behoort vandaag tot het Brits literair erfgoed. Omdat de Engelsen de naam Ypres moeilijk konden uitspreken verbasterden ze dit tot Wipers en zo is de naam van de krant ontstaan.
Eén van de kruiden die gebruikt wordt om het bier op smaak te brengen, is het zaad van de geneeskrachtige Maria distel, ook wel Blessed Thistle genoemd. Deze distel vind je ook terug op de voorpagina van de krant en op het label van het bier.
Om heksen te ontmoeten moet je niet alleen in Beselare of Laarne zijn, maar ergens in Poperinge schuilen er ook hellevegen. Meer bepaalt in het volkscafé “Het Mysterie” zijn deze krengen kind aan huis. Ze voeden zich met volksgerechten en degusteren er streekbieren. Om zich te ontspannen vergenoegen ze zich aan een 25-tal volk- en gezelschapsspelen zoals paddestoelbolling, spiegelspel, pudebak, uyllebolling, trou madame, mannetjesspel, ringwerpen, tafelkegelspel, toptafel, hamertjesspel enz..
Met de bierproefvereniging De Waregemse Bierfanaten brachten we dit jaar een bezoek aan dit gezellig Poperings Volkscafeetje.
De neus bied ons mout en een vleugje tarwe Citroentoetsje
De eerste slok voelt verfrissend aan. Moutig Zoet afwisselend met licht bitter. Het bier degusteert vlot en lest de dorst. Beetje fruitig - bloemig licht zurig Maar niet zoveel bijsmaken. Fruitige afdronk
Allemans vriend bier!
BIIR – 6,8% Alc.Vol. Brouwerij Anders– Halen in samenwerking met Gunther Bensch van bierfirma Montaigu
Strogeel wazig bier Witte schuimkraag
Fruitig parfum Citrus Agrum
Frisse aanzet Onmiddellijk gevolgd door een mooie bitterheid Citrus toetsen Koriander Pittig bier Droge bittere afdronk
Frisse aangename doordrinker
Behaalde een Gouden Medaille op Brussels Beer Challenge 2013.
De eerste slok is zoet Fruitige toetsen (banaan – perzik) afwisselend met een licht zurig citrus tintje De houtsmaken smaken niet echt door Een vanilletoetsje komt af en toe de kop opsteken Warme alcohol is voortdurend aanwezig. Zoete afdronk met een lichte bitterheid. Aangenaam bier
De smaak is die van Lambik maar matiger. Houttoetsjes Licht zurig (citroen) afwisselend met een scherpe moutsmaak. Soms zoete tripelprikjes Alcohol is aanwezig maar spring er niet echt uit.
Een blond bier van hoge gisting (Loterbol Blond) gemengd met bier (Jonge lambiek) van spontane gisting (3 fonteinen) Lekker, maar ik prefereer toch liever een echte oude geuze.
Een Anosteké Blonde degusteren in het Kasteelhof (Cassel – Fr)
Een Anosteké Blonde degusteren in het Kasteelhof (Cassel – Fr)
Wie als bierliefhebber een bezoekje aan Frans Vlaanderen plant (aan te raden) moet beslist de gemeente Cassel aandoen. Cassel is een versterkt stadje, gelegen boven op de Casselberg en niet zo ver van de Belgische grens met Poperinge (20 km). Het is pittoresk en het heeft alles om er een dagje gezellig te kuieren. Kleine steegjes, prachtige uitzichten en unieke estaminets.
Eén van deze rustieke locaties is het Kasteelhof bovenop de heuvel. Het is het hoogste café van Frans Vlaanderen en u voelt zich bij het binnenstappen meteen thuis. Op de menukaart staat er ‘niet voor niets!’
Un estaminet, ce n'est pas un restaurant, et pourtant, on y mange. Ce n'est pas un café et pourtant on y boit. C'est tout simple comme à la maison.
U hebt er een prachtig uitzicht over Cassel en omgeving. Er zijn traditionele volkspelen, een winkeltje met typische streekproducten e n u kan er kennis maken met de typische Noord Franse keuken. En voor bierliefhebbers beschikt dit café over een 50-tal streekbieren waaronder veel Noord-Franse pareltjes.
Annemie en ik proefden er een ‘Anosteké Blonde’ 8,0% Alc.Vol. een blond bier van de artisanale brouwerij Brasserie du Pays Flamand. Anosteké is eigenlijk een fonetische vertaling van ‘tot een volgende keer’
Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag.
De neus bied ons een moutig aroma met heerlijke hoppige prikkels.
De eerste kennis met de smaakpapillen is veelbelovend. Een tikje mout Gistig Een lekkere mix van fruitige hoptoetsen en smaken van zoete abrikozen. Een mooie bitterheid is voortdurend aanwezig op de achtergrond. Het bier is mooi in evenwicht en balanceert tussen zoet en bitter. Een boeket van verschillende smaken. De 8,0% is goed verborgen. Een droge fruitige afdronk
Verrassend lekker bier
Het bier is in 2011 bekroond geweest met een gouden medaille op het Concours General Agricole in Parijs en een zilveren in 2012.
Triest Green Hopping 2013 - Den Triest - Kapelle-op-den-Bos
Triest Green Hopping 2013
Marc Struif (Brouwerij Den Triest) is een van de weinig Belgische brouwers die zijn eigen Hopveld heeft.. De aanleg van het Hopved heeft twee redenen. Hij heeft de hopbellen nodig om er zijn Green Hopping te brouwen want bij dit proces is de versheid van de hop uitermate belangrijk. Bij het koken worden er verse hopbellen (niet gedroogd) direct van het veld in het bier gedaan en dit is een voordeel als uw veld niet ver van de brouwerij is verwijdert.
Een tweede reden is dat het hoppeveld een educatieve waarde heeft als je de bezoekers wil inwijden in het brouwproces. Veel leerrijker dan bij het tonen van enkele potjes gedroogde hop.
Het hoppeveld in Kapelle-op-den-Bos
De hop die hij aanplant is de variëteit target Die geeft een fijne zachte bitterheid en is bovendien goed bestand tegen ziektes. Sommige hopsoorten zijn zeer gevoelig voor bladluizen en witziekte maar Target heeft geen gewasbescherming nodig. De Triest Green Hopping is dan ook een 100% biologisch bier.
Triest Green Hopping 2013 – 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos
Goudkleurig bier met witte schuimkraag. De neus heeft een fruitige geur. Niet zo veel hop aanwezig in het aroma
De eerste slok is bitter Kruidige toetsen Hop komt even boven. bloemig ook zoete malse toetsen in de achtergrond. Hoppesmaak blijft aanhouden Licht bittere droge afdronk Een goed evenwichtig bier. Maar had toch ietsje meer hop verwacht.
Rookop - De Plukker - Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst
Rookop - De Plukker
Het bier ‘Rookop’ werd tot 1963 gebrouwen in de brouwerij van St-Joris in Reningelst, tot de brouwactiviteiten werden stopgezet. De brouwerij werd in 2012 in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd en functioneert nu als een ontmoetingscentrum (Kinderbrouwerij) voor gezinnen met kinderen.
Brouwerij De Plukker (Poperinge) werd gevraagd om dit beroemde bier weer tot leven te brengen. Doordat het oorspronkelijke recept niet kon worden hersteld, werd een gloednieuw bier ontwikkeld.
Reningelst (lokaal West-Vlaams : Rinnegèst) is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge. Het dorp heeft ongeveer 1400 inwoners.
De geschiedenis van de 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris' gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw. Omstreeks 1660 was de Reningelstse baljuw Pierre de Wijcker er brouwer.
Na veel overnames, kwam in 1907 de familie Six aan het roer te staan van de brouwerij. In 1913 verbouwde brouwer Nestor G.F. Six de oude mouterij en voorzag de brouwerij van een nieuwe mouttoren. Dit mouterijgebouw, dat haaks op het brouwerijgebouw stond, telde twee bouwlagen en stak onder een zadeldak. Het ‘souterrain’ werd ingericht als bewaarkelder voor tonnenbier. Het gelijkvloers werd bijna volledig ingenomen door de kiemvloer. De eerste verdieping werd gebruikt als moutzolder, terwijl de dakverdieping als gerstzolder fungeerde.
Zadeldak 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris'
Reningelst was niet bezet tijdens de Eerste Wereldoorlog waardoor Nestor Six zijn mouterij-brouwerij in productie kon houden. Dit niet zonder financieel succes want de aanwezigheid van de vele frontsoldaten joeg de vraag naar bier immers fors de hoogte in. Reningelst lag in vogelvlucht maar 7 kilometer van het front en telde hierdoor in die tijd dan ook het hoogste aantal herbergen.
In de eerste oorlogsjaren werden de drukke brouwactiviteiten nauwelijks verstoord maar vanaf maart 1917 dwongen de oprukkende bombardementen brouwer Six geleidelijk alle activiteit in de brouwerij stil te leggen. De mouterij en brouwerijgebouwen trotseerden echter vrij goed de Eerste Wereldoorlog zodat na de oorlog de bierproductie dan ook quasi onmiddellijk kon hernomen worden. Dit was voor brouwer Nestor Six alvast een lucratief toeval! De wederopbouw van de Frontstreek trok immers extra werkkrachten aan waardoor het bierverbruik fel toenam.
De trappen naar de brouwzaal en de ovens onder de brouw- en warmwaterketel, met daartussen de ontlastingsboog boven de dichtgemetselde opening voor het binnenbrengen van de de koperen ketels.
De ingestorte mouttoren.
De bijgebouwen (met lessenaarsdak) : kuiperij, suikermagazijn, kolenberging en klein wagenhuis (voiturekot)
Brouwer Six moderniseerde omstreeks 1932 zijn ambachtelijke brouwerij daar hij niet blind was voor de oprukkende industrialisering van het brouwbedrijf. Zijn oudste zoon Joseph, die aan de Hogere Technische Brouwerijschool' Sint-Lieven' in Gent voor ingenieur - brouwer had gestudeerd, zou hem immers opvolgen. Om zich als brouwer te kunnen handhaven diende hij dan ook te beschikken over een moderne brouwerij.
Na het overlijden van zijn vader in 1933 nam Joseph de brouwerij over en moderniseerde die verder. Zo introduceerde hij open gistkuipen en koeling in de brouwerij wat hem in staat stelde om bieren van halfhoge gisting te brouwen. Ook installeerde hij een' bieraftrekkerij' om te kunnen tegemoet komen aan de toenemende vraag naar flessenbier. Tot slot installeerde hij in de machinekamer een Lister-dieselmotor voor het opwekken van energie, nodig voor het aandrijven van de diverse pompen en de moutpletmolen. Voordien gebeurde dit met een benzinemotor en tot kort na de Eerste Wereldoorlog zelfs met een paardenmanege.
Gistingskuip
Baudelotkoeler
Als gevolg van deze modernisering kon het authentieke brouwproces in de brouwerij Sint-Joris voortaan sneller en vooral efficiënter verlopen. De brouwerij groeide dan ook uit tot één van de belangrijkste bierproducenten van de streek. In de jaren ’30 en ’40 werd er twee- tot driemaal per week 70 hl. bier gebrouwen. Vanaf de jaren ’50 zwakte dit af dit tot één brouwsel per week.
Ieder brouwsel werd in de regel aangemaakt op basis van eigen bereide mout. Op enkele leveringen na door Albert Verdonck uit Reningelst, werd de hop vooral afgenomen van de Poperingse hophandelaars Fache e n nadien van de Poperingse hophandelaar Henri Verbiese.
Voor de Eerste Wereldoorlog had de familie Six echter hun eigen hoppeveld nabij herberg 'De Driehoek'. De nieuwe biergist, die brouwer Six nu en dan nodig had om de gisting op gang te kunnen brengen, haalde hij bij brouwerij Rodenbach in Roeselare.
Opslagtanks
Kookketel
Van de bieren die Joseph Six brouwde, was vooral zijn 'Donkerbruine Speciaal' zeer gegeerd, dit omwille van zijn rode porseleinen beugelslot... in de volksmond Roodkop genoemd. Het had een densiteit van 5° en was zoetzuur van smaak. Daarnaast brouwde brouwer Six ook een biertje van halfhoge gisting, dat met de steeds populairdere 'lagerpils' moest concurreren. Voor het huishoudelijk verbruik brouwde hij een donker en een bleek tafelbiertje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de normale productie noodgedwongen stopgezet. Net zoals zijn collega’s brouwde brouwer Six toen enkel nog een dunbiertje (zéro huit).
Voor zijn afzet kon brouwer Six, naast het vele particulier verbruik, terugvallen op maar liefst 31 verplichte herbergen. Deze herbergen, waarvan de kinderen Six er twintig in volle eigendom hadden, lagen gespreid over de dorpen Dikkebus, Dranouter, Loker, Reningelst, Vlamertinge en Westouter.
In de mouterij-brouwerij waren doorgaans drie tot vier knechten tewerkgesteld. Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren van de wederopbouw vormden hierop een uitzondering wegens de enorme productiviteit. St.-Joris bood toen werk aan maar liefst vijf knechten en een boekhouder. Van de knechten fungeerde er steeds één als biervoerder.
Op 2 april 1963 staakte St.-Joris zijn bedrijvigheid omwille van de te harde concurrentieslag binnen de brouwerijsector. De mouterij-brouwerijgebouwen fungeerden van toen af als bieropslagplaats voor bieren van grotere brouwerijen. Aanvankelijk verdeelde brouwer Jozef Six 'Tiger' (pils en export) van de Aalsterse brouwerij De Blieck. Daarna nam hij Anglo-Pils af van de Vlamertingse depothouder Backar en later van de Diksmuidse depothouder Filip Lootens.
Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.
Uit ‘De Roo(d)kop van Sint-Joris’ een naslagwerk van Frank Becuwe Samengevat door Kris Langouche (Brouwerij De Plukker - Poperinge). Waarvoor dank!
Kinderbrouwerij
In de jaren ’90 werd er opnieuw aandacht besteed voor de brouwerij die zich midden in de dorpskom van Reningelst bevind. Eerst werd de site beschermd, later werd er beslist dat een deel ervan het ontmoetingscentrum zou herbergen en de rest in erfpacht zou gaan naar een VZW. Tegen het wagenhuis werd een nieuwe, polyvalente zaal gebouwd. Zaal en wagenhuis, met leskeuken en vergaderzolder, vormen samen OC De Rookop. In het brouwerijgedeelte opende VZW De Fietseling in 2012 de Kinderbrouwerij. Tezelfdertijd werd gewerkt aan de restauratie van de mouterij die later ook werd geïntegreerd in De Kinderbrouwerij. De brouwerij bevat nog heel wat relicten van de brouwactiviteiten zodat het brouwproces nog perfect kan verteld worden. Toch ligt het accent in de dagelijkse werking van De Kinderbrouwerij en niet op die specifieke geschiedenis van het gebouw liggen. Kinderdromen kunnen er wel gisten, rijpen en bruisen…
In de oude machinekamer beind zich de familiekroeg met tal van volksspelen voor de kinderen.
In het koelschip zijn nu de kinderen baas
`Klakkaert', zeg maar wentelteefje met hoeveijs en Rookop. Zoet en bitter!
Rookop - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij De Plukker - Poperinge
Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkraag.
Mooie moutige neus met lichtjes gebrande toetsen Muffig.
De eerste slok is vrij moutig Gebrande toetsen. Heel diep een mooie hopbitterheid Drop toetsen komen soms boven piepen. Het bier is evenwichtig en mooi in balans. Het heeft een heel fijne gerookte smaak zonder agressief over te komen Koffieprikjes Soms een tikkeltje zwarte chocolade
Droge afdronk Heel lekker bier die me kan bekoren!
Bergen is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa, en dus proberen veel lokale producten hun wagentje aan dat evenement vast te hangen. De lokale brouwerij Saint-Feuillien uit Roeulx pakt uit met het bier “Car d’OR”, een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5 pct. “Car d’OR” verwijst naar een gebruik tijdens de Ducasse van Bergen, het plaatselijk folkloristisch feest dat elk jaar in de stad plaatsvindt. Tijdens dat feest wordt het reliekschrijn van Sint-Waltrudis, de mythische stichtster van Bergen, rondgevoerd op de Gouden Koets (Car d’Or). Brouwer Alexis Briol heeft het over een “toegankelijk en makkelijk te drinken” bier, met veel hop “maar zonder agressiviteit”. Afhankelijk van het succes zou Saint-Feuillien het bier op langere termijn kunnen integreren in haar klassieke gamma.
la Car d’OR, is het eerste product dat met een label werd bekroond door de Europese Culturele Hoofdstad.
Dit bier werd voor de eerste maal voorgesteld op 24 april in l'Alhambra, een belangrijke plaats ontstaan uit het Bergense festivalleven.
De neus is zoet en licht kruidig. De eerste slok is zoet. Tikkeltje fruitig. Toetsen van koriander. Een beetje waterachtig. Een minieme bitterheid dringt soms door Maar het bier blijft tot op het einde zoet. In balans maar zwakke body Zoete afdronk
Mocht nog veel meer hop gebruikt worden. Niet slecht maar weinig karakter Eenvoudig bier gebrouwen voor de toeristen die het best wel lekker zullen vinden.
Maandagavond 30 juni 2014 opende voor heel wat genodigden en de pers het nieuwe Brugs Bier Museum. Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt. De jonge Brugse Initiatiefnemers zijn Thibault Bekaert en Emmanuel Maertens. Ze tekenden een huurovereenkomst voor twintig jaar. Thibault Bekaert (een 30-jarige zelfstandige letterbeeldhouwer ) en de 38-jarige horeca-uitbater Emmanuel Maertens. hebben heel wat ervaring in de horeca. Zo was Thibault een tijd kok in het gekende restaurant Gouden Harynck en was hij kelner in de restaurants Sint-Joris en Central op de Markt. Emmanuel groeide door van commis op de Markt tot zelfstandig horeca-uitbater na enkele tussenstops in het buitenland. Het idee voor een biermuseum heeft Thibault opgedaan tijdens een bezoek aan Praag waar je in het biermuseum alles te weten komt over de geschiedenis van de pils.
Het museum bevind zich op de bovenverdieping van het postkantoor op de Markt. Ingang : Breydelstraat nr 6.
Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Scheire verzorgde de bindteksten tussen de gastsprekers.
Initiatiefnemer Thibault Bekaert gaf uitleg over het museum en de tot standkoming ervan en bedankte iedereen voor hun medewerking!
Bierdame nr 1 Sofie Vanrafelghem was een van de gastsprekers Ze had ook haar inbreng tot het stand komen van het museum!
Partnership
Ze kozen voor een partnership met Palm Breweries, die Thibault al eerder kende door zijn deelname aan de wedstrijd Palm Urban Crafts. Begin vorig jaar zijn beiden met het idee van een biermuseum in Brugge naar Palm Breweries gestapt om een mogelijke samenwerking te bespreken. Ze vonden het de meest logische partner om mee in zee te gaan: ze zijn de enige brouwer die de vier gistingswijzen aanbiedt en ze brouwen ondermeer Brugge Tripel en het abdijbier Steenbrugge, een duidelijke link dus met de stad Brugge.
Palm Breweries zag een samenwerking volledig zitten en ging mee in zee. Vanaf het begin werd samen afgesproken om er geen Palmmuseum van te maken, wel een algemeen biermuseum. Ze kunnen wel rekenen op de ervaring en de knowhow van Palm Breweries, maar de inhoud van het museum werd volledig objectief en onafhankelijk samengesteld door een panel van autonome bierkenners en –auteurs, waaronder Bierdame Nr 1 Sofie Vanrafelghem en brouwer Kris vandewalle.
Thibault nam ons mee naar het museum en gaf uitleg bij diverse standen.
Het museum
Het museum werd ondergebracht in de 3 bovenverdiepingen van het postgebouw op de markt van Brugge. Het is een beschermd monument dat in overleg met de erfgoeddiensten en monumentenzorg opgewaardeerd werd en voor het eerst toegankelijk wordt voor het publiek.
Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken. Elke bezoeker krijgt een Apple iPad Mini met hoofdtelefoon. De software werd op maat van het museum geschreven - in tien talen - door Typework, een jong Brugs bedrijf. Ook alle tekst- en audiofragmenten zijn tientalig ingesproken door native speakers.
Een passage over vrouwen-en bier
Het biermuseum zal gebruik maken van de nieuwste multimediale technieken.
Het museumgedeelte zelf bevindt zich op de tweede en derde verdieping. De bezoeker wordt er volgens zijn eigen interesse geïnformeerd over een zo ruim mogelijk aantal onderwerpen, zoals:
- de geschiedenis van het bier: wereldwijd, in België en in Brugge, met o.a. de rijke geschiedenis van de trappisten en de abdijbieren
- het brouwproces: er wordt niet gebrouwen in het museum zelf, wel worden de verschillende brouwprocessen en –technieken uitgelegd
- de grondstoffen van bier, die de bezoeker ook zal kunnen ruiken, voelen en proeven
- de verschillende bierstijlen en –soorten, zowel in binnen- als buitenland
- bier en gastronomie: foodpairing, hoe combineer je gerechten met bier, hoe verwerk je
bier in een gerecht (ondermeer opgesteld in samenwerking met Philippe Serruys van sterrenrestaurant ‘Den Gouden Harynck’)
- vrouwen en bier: de belangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis van het brouwen
- bier en gezondheid: wat zijn de positieve eigenschappen van de ingrediënten van bier.
De degustatieruimte
Uiteraard kan er ook geproefd worden. Het museumbezoek eindigt op de eerste verdieping met een degustatie van drie biertjes van 15cl naar keuze, inbegrepen in de toegangsprijs
(11euro, 9 euro voor de Bruggelingen). Er worden 16 bieren van het vat aangeboden,
waaronder natuurlijk Brugge Tripel en Steenbrugge, maar ook enkele exclusieve bieren zoals het Rodenbach foederbier, ongefilterde Palm en Boon lambiek. Daarnaast is er altijd een trappist van de maand.
Het museum gaat open onder de naam ‘Bruges Beer Museum’ en als tagline The Beer Experience, discovering and tasting’.
Een blond bier gebrouwen op basis van Belgische hop en Haspengouwse waterkers.
Nadat “Waterkerskwekerij Sint–Lucie” uit Lauw het label van Haspengouws streekproduct behaalde, is er nu het bier ‘Cress’ Het is een absolute primeur. Bier gebrouwen op basis van waterkers en hop. Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A en C. Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk. Waterkers heeft een bloedzuiverende en vocht afdrijvende werking en helpt om de eetlust op te wekken. Waterkers zou de gezondste groente zijn die je in de winkelrekken kan terugvinden.
Het bier kwam tot stand toen men tussen pot en pint op het bierfestival van ‘Anders’ te weten kwam dat waterkers in de tijd van de Kelten werd gebruikt om bier zijn bittere smaak te geven. Waterkerskwekerij Sint–Lucie en brouwerij Anders sloegen de handen in elkaar en creëerden een recept. Eerst testten ze op basis van de waterkersplant zelf, daarna op basis van waterkerssap, maar dit gaf nooit een bevredigend resultaat . Uiteindelijk werd er geprobeerd om het waterkerszaad toe te voegen tijdens het kookproces. Dit was de juiste toepassing en het bier “La Cress” was geboren.
Zoete aanzet Moutige toetsen Kruidig Bitterheid komt flink opzetten Het bier is goed in evenwicht terke body Ook nu en dan een fruitigheid waarneembaar De afdronk is behoorlijk kruidige
Frisse doordrinker Zeg maar een lekkere aperitief!
Tonneke is een ale of "Spéciale Belge" (hoge gisting) met een alcoholpercentage van 5%. Het bier werd reeds gebrouwen in 1818. In 2008 heeft De Vlaamse Dienst voor Agro Marketing (Vlam) het bier van brouwerij Contreras samen met nog drie bieren van andere brouwerijen een Vlaamse erkenning als Traditioneel Streekproduct gegeven.
Ook Palm en Dubbel Palm (Palm Breweries - Steenuffel) Op-Ale (brouwerij Affligem uit Opwijk) en Koninck (Antwerpen) zijn erkend als streekproduct.
Onder impuls van Palm Breweries werd de groepsaanvraag ingediend. Nu kan het herkomstlabel streekproduct.be een bijdrage leveren over de unieke bierstijl 'Speciale Belge'.
De in het lastenboek beschreven grondstoffen, het brouwprocédé en het rijpingsproces vormen de basis voor de erkenning
Moutige smaak Tikkeltje karamel Een lekkere aanhoudende bitterheid Hoppige prikjes met af en toe een licht zurig trekje Matig zoet, licht bitter en een droge geroosterde afdronk