Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
29-01-2017
Voorstelling Homo Beerectus in brouwerij De Oude Maalderij - Izegem
Homo Beerectus
Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt starten met een uniek bierproject.
IZEGEM
Een uitnodiging ontvangen om een voorstelling van een uniek bierproject bij te wonen, daarga ik graag op in. Ik was niet alleen in de 'Oud Maalderij' van Jef Pirens. Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig.
We werden in de brouwerij ontvangen door de twee iniatiefnemers Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt.
Homo Beerectus
Willen de twee vrienden even succesvol zijn als de 'recht opgaande mens' van een 1,6 miljoen jaar geleden? In elk geval ze hebben samen genoeg 'brains' om succesvol te worden! Brecht Kindt, als bedenker van dit unieke bierproject en Jef Pirens, die niet aan zijn proefstuk toe is bij het brouwen van bijzondere bieren.
Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig. De meeste waren ambassadeurs die tenslotte deel uit maken van het project.
"De Homo Beerectus” - staat centraal. Hij beschikt zelfs over een stamboom. Door het brouwen van 30 bieren gedurende zes jaar verkrijgt de 'Homo Beerrectus' een stamboom. Deze bieren worden gelanceerd bij 30 ambassadeurs. Deze 30 uitgekozen Vlaamse handelszaken (Restaurants, Cafés en Drankenhandels) die 'bier' een warm hart toedragen en enorm veel tijd aan hun zaak besteden zullen deze bieren uitschenken ofwel verkopen, zolang hun zaak de voorraad strekt. Van elk bier wordt er maar een bepaalde hoeveelheid gebrouwen en het bier zal ook maar éénmaal verkrijgbaar zijn.
Degusteren met een verhaal
Brouwer Jef leg hoe alles in zijn werk zal gaan.
De gegraveerde stamboom
Alle ambassadeurs krijgen een gegraveerde stamboom waar ze telkens een gepersonaliseerd kroonkurkje kunnen aanhangen dat enkel in hun zaken te zien zal zijn. De gebrouwen bieren en het verloop van de stamboom zal via hun website te volgen zijn. Op elk etiket staat er een QR code die met een smartphone te scannen is. Ook op hun Engelstalige website is er voldoende informatie te vinden. U zal dus kunnen volgen wanneer precies het volgende bier zal verschijnen.
De Bizarre Brewer
Na de voorstelling van het project werd ook het eerste bier aan de ambassadeusr en genodigden gepresenteerd.
De Bizarre brouwer (7,5%Alc.Vol) is een donker zacht bier. Het degusteert vlot en heeft zachte toetsen van gebrande mout met een koffie met melksmaak. De afdronk is droog en licht bitter. Een prima start!
Brecht Deleye en Kris Goegebeur hadden een brood gebakken dat perfect met het bier matchte. "Het ging om broden die met veenbessen en chocolade en draf gemaakt werden. Net zoals als Brecht en Jef zijn ze fan van het duurzame en ambachtelijke en ze zijn enthousiast om aan dit project hun steentje te kunnen bijdragen. Er waren dan ook niets dan tevreden gezichten bij de ambassadeurs.
Enkele genodigden en ambassadeurs voor de lens.
Meer info op de website van de brouwers: www.homobeerectus.com
Ceci n'est pas une brune! - Petre-Devos Audenaerde
Ceci n'est pas une brune!
Petre-Devos Audenaerde
Oudenaarde
Dat Oudenaarde de naam van bierstad draagt is algemeen geweten. Ooit telde de stad maar liefst 17 brouwerijen. Gelukkig zetten de brouwerijen Roman, Liefmans (Duvel Moortgat), Smisje en Cnudde de rijke biertraditie van de Scheldestad verder. Ook de jaarlijkse terugkerende Adriaen Brouwer Bierfeesten zijn sinds mensenheugenis een begrip. Maar Oudenaarde is bij de mensen vooral gekend om hun Oud bruin of het Oudenaards bruin. De bijzondere eigenschappen van dit bier (Karamel, bitter, zurige smaak) werden toegeschreven aan het typisch Oudenaards water die ijzerhoudend is en beschikt over een hoog calciumgehalte.
Petre Devos
Een verdwenen brouwerij die ook bekend was voor zijn bruine bieren was Petre-Devos of van 1940 tot 1970 ook Brouwerij St. Arnoldus genoemd. In hun gamma bieren was er ook een Triplel Trio Petre Devos. Nu 47 jaar later is brouwer Edward Vandermeersch er in geslaagd om een gistkolonie uit enkele oude flesjes van dit bier meer dan 50 jaar opnieuw op te kweken.
Gist
In een laboratorium kon Edward de gistcelkolonie uit het stokoude bier Trio Triple opnieuw opkweken en er bleek dat de cel ook kon doorgisten voldoende om een goed bier te kunnen brouwen. Hij heeft het oude bier weer tot leven gebracht. Wat een hele prestatie is voor deze brouwer. Het bier wordt gebrouwen onder leiding van Edward bij brouwerij 't Verzet in Anzegem.
Donker amber van kleur Dikke schuimkraag die vlug verdwijnt.
Fruitig aroma Gistig
Moutige aanzet Pittige en scherpe smaak Moutbitterheid Karamel soms een IJzer smaakje? Nu en dan een zurige toets. Fruitig Ook de afdronk is redelijk scherp en bitter. Duidelijk een bier om over te discuteren. Mij bevalt het wel maar toch heb ik mijn bedenkingen hoe het bij anderen zal overkomen?
Verjaardag brouwsel voor 20 jaar Brasserie Thiriez. Brouwerij Thiriez was één van de brouwerijen die indertijd uitgenodigd was op het bierfestival Bruxellensis ingericht door de mensen van de Zennebrouwerij in de IJskelders van St. Gillis (Brussel).
Wazig geel bier met een romige schuimkraag
Een aangenaam fruitig aroma Lichte florale prikken.
Moutige aanzet. Aards. Fruitige smaken geven een lekkere toets. Perzik Citrus af en toe Hoppig Soms een lichte broodsmaak. Fris en doordrinkbaar Droge afdronk Pittig lekker!
Een heerlijke neus Caramel Fruitig Tikje geparfumeerd
De smaak is aangenaam. Zoete toetsen van Karamel en Toffee pompelmoes zorgt voor afwisseling Tikje honing Allemaal mooi verdeeld Aangenaam bier met een droge en lichte hoppige afdronk.
Moutige aanzet Licht hoppig ook hier een aanwezigheid van kruiden. Tikje toffee Allemaal matig gedoseerd. Het bier degusteert vlot. Is geen hoogvlieger maar toch een allemans vriend.
Donkerkoper kleurig bier met romige witte schuimkop
Aroma van alcohol (cognac) Houten toetsen Gistig en kruidig
Zoete aanzet Alcoholwarmte is voortdurend aanwezig Tikje banaan en honing. Abricot geef een extra touch Wat hout in de mond Prikje vanille Iets te alcoholisch! Bier om enkel te degusteren in je luie zetel!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Ook de smaak begint zoet en blijft aanhouden. witte suiker Lichte fruitigheid Nu en dan komt er een lichte bitterheid naar boven. Eigenlijk is er geen evenwicht te bespeuren! Ook hop blijft de grote afwezige. Zoete afdronk. Er bestaan betere bio-bieren!
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus is fruitig Ook een lichte kruidigheid laat zich gelden. Tikje gist
De aanzet is lekker moutig Een karamelsmaakje komt naar boven. Geroosterde mout Kruidige prikken Rozijntjes Niet te papperig maar eerder dun van body. Zoet bittere afdronk. Nog altijd een lekkere klassieker uit de Westhoek!
Wazig bruin, amberkleurig bier met een beige romige schuimkraag.
Lekker donkermout aroma Karamel Kruidige prikjes
De eerste slokken zijn licht kruidig Lichte bittereheid. Zachte hoppigheid Karamel en chocolade komen soms naar boven. Het bier degusteert aangenaam. Mooie body. Bitterzoete afdronk. Een smakelijk bier!
Een geurige aangename neus van karamelmout en donker fruit.
De smaak is het verlengde van het aroma. Ook hier een zoete smaak van karamelmout. Donker fruit treed soms naar voren. Nu en dan komt er een lichte alcoholwarmte opzetten. Licht houtsmaakje! De smaak is zacht en aangenaam. Beetje complex Een lekkere Barley Wine!
Moutig aroma Karamel Geroosterde granen Een beetje fruit in de neus.
De smaak is zoet Karamel en chocolade spelen een hoofdrol. Ook fruitige toetsen komen soms piepen. Tikje koffie Redelijk volmondig voor zijn 6,6% Een matige bitterheid. Niet mis.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten 2016 - Airborne Christmas - La Moneuse Speciale Winter Ale - Waregemse Winterwarmer 2017 - Dunekeun Winterbier - Odlo Hivernum.
Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.
Net zoals verleden jaar trok ik tussen Kerst- en Nieuw met de trein naar Waregem. De Waregemse Bierfanaten baatten er zoals elk jaar dicht bij de ijspiste een bierstandje uit met een aantal winterbieren.
Vooraleer mij naar de stand te begeven ging ik me eerst eventjes opwarmen met een lekkere koffie in het prachtig etablissement de ‘Cappucino’, gelegen in het winkelpand. Naast mij aten een ouder koppel ‘Hartewafels met bruine suiker’ terwijl ze de krant blad voor blad doorbladerden en op alles commentaar gaven. Aan de andere kant waren jonge meisjes pannenkoeken aan het smullen. Ik was reeds tevreden met een koffie en een bonafé, een klein amandelgebakje dat standaard bij de koffie behoorde.
De Kerststandjes
De druk bezochte ijspiste
Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen!
Wanneer mijn lichaam de koude terug aankon en een publiciteitsbord met reclame voor Gorden X-Mas mij meldde dat ik nog winterbieren moest gaan proeven haastte ik mij, na eerst een bezoekje gebracht te hebben aan de ijspiste, naar het standje van de bierfanaten.
Het was er al druk! Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen op en ook de Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen. Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode? Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.
Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.
Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag Kruidig aroma Zoetmoutige
Moutig aanzet Een toffeemomentje Granige toets Kleine bitterheid in de diepte soms welt een licht zuurtje op. Kruidige prikjes (Kruidnagel?) Een goed uitgebalanceerd bier.
De Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen. Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode?
Wout schenkt een Blond Kerstbiertje in! Eentje die er telkenjare bij is! Raden maar!
Bruin bier met een gebroken witte schuimkraag Het schuim verdwijnt nogal vlug.
Moutige neus. Lichte Fruitigheid in de neus
Zoete moutsmaak is het eerste wat de smaakpapillen proeven. Fruitige toetsen. Lichte aangename bitterheid Tikje karamel Het bier is mooi in evenwicht. Smaken wisselen elkaar af. Zoete afdronk Lekkere winterwarmer
De aanzet is zoet Karamel en een tikje chocolade zijn de eerste smaken die we proefden. Licht kruidig tikje jeneverbes komt even piepen. Een beetje alcoholwarmte. Allemaal heel braafjes Zoete afdronk Een winterbier die misschien nog een beetje power mocht hebben. Maar toch een allemans wintervriend.
De aanzet is zoet en moutig Karamel laat zich gelden. Licht geroosterde smaak rozijntjes in de achtergrond. Evenwichtig Zoete afdronk. Goed traditioneel winterbrouwsel!
Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van. Gezellig dat wel maar soms te kitscherig! Gelukkig tref je hoe langer hoe meer streekbieren tussen de glühwein en de jenever. En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.
Het was terug een fijne maar koude namiddag met de bierfanaten in Waregem. Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien! Hopelijk knopen ze volgend jaar weer aan met deze jaarlijkse traditie.
Donkerbruin bier met lichtbruine grove schuimkraag Verdwijnt vlug.
De neus ruikt heerlijke geroosterde geuren. Koffie Karamelleprikjes
De smaak gaat mee met de geur en is mooi afgerond. Ook hier zoete toetsen van karamel Donkere chocolade Prikje hout Allemaal goed gedoseerd Zoete afdronk Vloeit langzaam uit! TOPbiertje!
Aroma is moutig Prikje citroen. Licht kruidige toetsen
Licht bittere aanzet Een moutige zoetigheid komt naar boven Weinig hop te bespeuren (jammer) Tikje citrus Allemaal heel beperkt Droge afdronk Lekker maar kon veel beter!
Een moutig aroma prikkelt je neus. Kruidige prikken Tikje gist
Zoete smaak is gistig Moutig Broodsmaakje. Fruitisheid komt langzaam opzetten. Tikje karamel Bitterzoet Mooi in evenwicht Ik vind het lekker
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Voorstelling boek 'Op café in Vlaanderen' - Sofie Vanrafelghem
Op café in Vlaanderen 200 topadressen Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem zet maar haar nieuw boek ‘Op Café in Vlaanderen’ het lokale cafébezoek opnieuw op de kaart.
De boekvoorstelling vond plaats in brouwerij Van Den Bossche in het landelijke Sint-Lievens-Esse (Herzele). De brouwerij bestaat al sinds 1897 en is gelegen op het pittoreske dorpsplein dicht bij de Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse ,een Oost-Vlaamse deelgemeente van Herzele. Opmerkelijk is hier vooral het imposante brouwershuis in art nouveaustijl van begin 20ste eeuw, dat overigens geen deel meer uitmaakt van de brouwerij, die in 1897 werd gesticht.
De brouwerij met vooraan een foodtruck waar de hapjes bereid werden.
Geniet aan elke tafel en aan elke toog en de toog is zeker zo belangrijk als de tafel.
Ondanks haar vele buitenlandse reizen vond Sofie toch nog tijd om een boek te schrijven over cafés in Vlaanderen. Ze heeft er meer dan een jaar over gedaan om uit maar liefst 450 cafébezoeken er 200 op papier neer te pennen. Samen met drie fotografen (Johan De Meester, Koen De Langhe en Ivo Hendrikx) trok ze door het Vlaamse land om de sfeer te kunnen weergeven van niet alleen oude streekbiercafés maar ook modernere zaken die een rijk gevulde bierkaart aan hun klanten kunnen voorschotelen.
De fiets op de kaft.
De reden dat een fiets op de voorkant staat is, dat het boek een deel is van een tweeluik. En dit tweede stuk die aan het boek verbonden is, is namelijk een fietsbox voor de recreatieve fietsers. De bedoeling is dat de fietsers ditmaal niet geconfronteerd worden met musea, landschappen of ander interessant erfgoed maar plaatsen aandoet waar een brouwerij gevestigd is, een mooi terras of een leuk café die langs de weg opduiken.
Minister Ben Weyts
Ik moet verwijzen naar het schrijverschap. Want we moeten medelijden hebben met de schrijver van een boek, want dit kost heel veel bloed, zweet en tranen. Maar met de schrijfster van dit boek moeten we minder medelijden hebben want ze heeft minstens meer dan 200 keer op café moeten gaan. Maar we zijn wel blij wat Sofie heeft voortgebracht. Zij legt haar ding heel goed in het toeristisch aanbod en dit sluit perfect aan bij ons toeristisch beleid. Vooral eten en drinken moeten we nog meer vermarkten en toeristisch uitspelen. We hebben niet zo een grote terroir, we zijn maar een klein landje maar we hebben unieke producten. Maar dit is niet onze belangrijkste troef. Onze troef is ons vakmanschap. Wij slagen er in om de beste producten uit het buitenland hier beter te maken. Om het met een boutade te zeggen. We zijn niet het land van de chocolade maar wij zijn het land van de chocolatiers. We maken de beste chocolade maar er bloeit hier geen enkel cacaoboom. Men kan in Vlaanderen op elk niveau van de culinaire ladder genieten zowel bij de foodtrucs, betere brasseries of toprestaurants. Het verhaal geld niet alleen over de tafel maar ook over de toog want daar geld ook weer het vakmanschap. Dit is de uitdaging voor de cafés. Men ziet het aantal cafés teruglopen maar die cafés die erin slagen het vakmanschap te eren en er voor zorgen dat ze een fantastische bierkaart hebben en bier kunnen schenken en ook dat hun zaak een huis is van warmte, vriendschap en geborgenheid. Dit is vakmanschap.
Veel genodigden uit de bierwereld waren op e voorstelling aanwezig.
Hilaire Spreuwers ambassadeur van Horeca Vlaanderen
Alle lof voor Sofie die een belangrijke schets heeft gemaakt. De kwantiteit loop achteruit en het is steeds moeilijker om te ondernemen maar we moeten de kwaliteit van de cafés terugvinden. Dit kan gebeuren om bv de zaak te focussen op speciaal bieren. Met het wegvallen van de bruine kroeg moeten de cafébazen meer ondernemer worden dan alleen maar uitbater. Daarom heeft Sofie een mooie schets gemaakt om niet alleen de bruine cafés maar ook de vernieuwers in het landschap in beeld te brengen. Vernieuwers die het Belgische cafélandschap terug naar voor schuiven.
Sofie
We hebben een van de mooiste bierculturen op de wereld, de mooiste caféculturen. Eigenlijk was deze selectie in mijn boek niet gemakkelijk om van 450 naar 200 terug te vallen. Maar waarom vond ik dit boek zo belangrijk? Waarom wou ik dit boek maken? Ondanks het feit dat we zo’n mooie cafés hebben ook brouwerijen en bieren zijn er toch nog zo veel onbekend voor ons. Veel dingen die de mens nog moet ontdekken en in een land met zo’n mooie biercultuur waar wijn nog een evidentie is was dit super belangrijk om dit boek te maken. Zie het als een inspiratiegids, een soort doe boek. Ontdekt de streek, de locatie en ontdekt het bier. Laat u leiden en ontdekt zoals ik ontdekt heb en proef van onze biercultuur.
Op de voorstelling serveerde men lekkere Vlapa's
Vlapas cvba staat voor smaakvolle, eerlijke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. Deze producten vormen het visitekaartje voor de volledige regio. http://vlapas.be/over-ons
Naast Pater Lieven blond en Kerstpater serveerde men ook deze heerlijke Buffalo bitter (8,0%Alc.Vol.). Een goudblond bier met een witte schuimkraag. Aroma's van hop en een heerlijk bittere smaak. Een van de topbieren van de brouwerij.
http://www.paterlieven.be/
Sofie en brouwer Bruno Van Den Bossche!
Minister Ben Weyts was volledig op zijn gemak tussen de Eva dames!
Met een mooi en interessant boek rijker verliet iedereen de brouwerij! Het was een fijne avond tussen vele vrienden.
Technische info EAN 9789401432313 Beschikbaar: Verschenen Formaat: 24cm x 24cm Verschijningsdatum: 06/12/2016 Afwerking: Paperback Druk: 1 Aantal pagina's: 424 NUR Omschrijving: Hotel- en restaurantgidsen Uitgever: Uitgeverij Lannoo
Brouwen voor een betere wereld 2016 - Vayamundo - Houffalize
Brouwen voor een betere wereld 2016
In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, enkele weken na elkaar, publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2016’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. Het weekend vond plaats van 25 tot en met 27 november.
Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
31 jaar geleden
Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ in Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar voor vakantiegangers! U geloof het of niet maar de kelner indertijd is nu nog altijd directeur van dit prachtige vakantiecomplex.
Bij aankomst nestelden alle vakantiegangers zich in de lounge. Inrichter Robert Declercq liet zich omringen met de juryleden en medewerkers van dit jaar. We proefden het gewonnen bier van verleden jaar 'Happines 2016'
Het bierweekend
Het tweede beerweekend werd ditmaal ingericht door Robert Declercq (Manager Experience Building Vayamundo - Oostende) en de bierkenners Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) en Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper). Ze werden bijgestaan door Nico Derycke en Pascal Mortier
Vrijdag
Dit jaar waren maar liefst 175 vakantiegangers ingeschreven. Een succes dat mag je wel noemen! Nog méér aanwezige bierliefhbbers dan verleden jaar. Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend rond 17u00 van start gaan.
Er werd in een van de lokalen van het complex een biertentoonstelling geopend. Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden. s’Avonds voor de maaltijd konden vooraf enkele biercocktails geproefd worden. Bij het heerlijk driegangenmenu werd het winnend bier van vorig jaar geschonken.
Bij het betreden van de zaal verraste Karin en Dirk ons met enkele biercoctails. Duvel met fruitsap, Orval met tonic en Volmer (de nieuwe apero 2016) met St. Bernardus witbier.
Het driegangenmenu
Spinaziesoep met geitenkaas, Gegrild spek met honing.
Parelhoen Suprème Seizoengroenten, appel met room
Ananas carpaccio
Toosten met het gewonnen bier van verleden jaar!
Brouwer Geert Toye en vriendin ontbreken op de foto.
Vayamundo Beer of Happiness 2016. Het recept van het winnende bier is ontworpen door Erik Daelewyn en werd gebrouwen bij Brouwerij De Vlier. Het is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8,5 vol%. De kleur is 9 EBC en de bitterheid 31 IBU.
De opbrengsten van dit initiatief gaan naar een dorpsgemeenschap in Rwanda (Afrika)
Karin bracht tijdens de maaltijd de aanwezigen op de hoogte van het programma voor s'anderdaags.
Zaterdag
Op zaterdag was de tentoonstelling terug open voor de gasten en bezoekers. Iedereen kon die dag genieten van de brouwkunsten van Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) en Rudy Vossen (De Bierboom). Ook een houten tonnenmaker toonde hoe kleine houten tonnen gemaakt worden.
Een deel van de tentoonstelling
Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) bij zijn Brewmaster.
Bierdegustatie
Rond 17u00 konden de deelnemers aan het weekend genieten in de congreszaal van een bierdegustatie gegeven door enkele aanwezige brouwers. De brouwers stelden zichzelf en hun bier voor aan het publiek Zo kom men proeven van een Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Toye.
Een ruime opkomst voor de te proeven bieren!
Glazen, glazen en nog eens glazen!
Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Goedendag.
De Jurering van de proefbrouwsels
De Jury bestond dit jaar uit
Luc Criel, Luc De Nil, Dirk Martens en Johan Van Goethem (biervereniging ‘Belle Amis’ uit Denderbelle), Freddy Wacho Debels (Bierbrief), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske) , Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme), Rudy Vossen (De Bierboom) , Erik Daelewyn (winnaar vorig jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag) en ik zelf William Roelens (Wekleijks HOPnieuws)
De wedstrijd
De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 8 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. De jurering oordeelde 2 x 4 bieren. De beste drie van de acht werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.
Het beste bier werd gebrouwen door Erwin Vermeulen Hij wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen. Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld.
2. Janse Luc 3. Van Damme Bart 4. Van Grinderbeek Hans 5. Demonie Frank 6. Demonie Nils 7. Kimps Tommy 8. Coudron Wim
Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.
Gastronomisch diner
Enkele topgerechten gedurende de driedaagse
s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien. Met als hoofdgerecht ‘Massala Machrie’ de winnaar van de wedstrijd ‘Cuisine Mondiale’. Hij werd opgediend door de winnares Gieta Rambocus uit Suriname. Het was een bereidde Omega-baars met spinazie uit de Wereldkeuken.
Gieta Rambocus uit Suriname met haar winnend gerecht ‘Massala Machrie’
Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn! Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir” Beste hobbybrouwers jullie moeten beslist volgend jaar meedoen. Uw bier komt in de belangstelling en u steunt terzelfder tijd een goed doel!
Het prachtige vakantiecomplex bij valavond
Dank aan de Directie Dank aan Marc De Bondt Dank aan Karin en Dirk Dank aan het personeel van Vayamundo. En alle medewerkers
Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.
Amberkleurig bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
Een zurig aroma prikkelt uw neus. Groene appeltjes laten zich van hun beste kant zien. Wijnaroma.
Ook in de smaak komt bovengenoemd fruit naar boven. De mout treed soms naar voor. Complex zuur. Ondanks de 10% is de alcohol goed verdoken. Nu en dan een tikje hout die de aandacht opeist Droge zure afdronk Godendrank voor de liefhebbers
Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag. Verdwijnt nog al vlug
Zachte zoete neus Fruitige toetsen van rijp fruit. Moutig.
Zoete aanzet. Lekkere toetsen van cognac. Karamel zorgt voor het zoete. Rozijntje komen even naar boven. Tikje alcoholwarmte. Lekker aangenaam degustatiebier.
De lustige brouwers waren de winnaars van Leuven Innovation Beerfestival.
Gouden Carolus Ambrio (8,0% Alc.Vol.) Het Anker– Mechelen
Roodachtig amberkleurig bier met romige volle schuimkraag.
Een zoet moutaroma. karamel. gedroogde vruchten.
De smaak gaat in dezelfde lijn verder. Rozijntjes. Tikje honing. Karamel. Soms een kruidenprik. Zacht en mals bier. Vloeibaar snoep. Zoetbittere afdronk. Lekker degustatiebier.
Licht blond helder bier met witte fijne schuimkraag.
Moutige aroma Fruitig met toetsen van citrus en perzik Licht hoppig
De aanzet is karamel. Hoppig. Tikje grapefruit. Alcoholwarmte. Kruidige prikken. Zoete nasmaak. Niet slecht.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (33) - Belgoo Bio Blond - Broeder Jacob Double Port - La Grande Rulles 10 - l'Aubéole d'Estinnes - Arthur’s Legacy - Saison Henriette
De aanzet is licht bitter. Fruitige toetsen. Tikje gras Iets plakkerig na een tijd. Lichte moutbitterheid Mist iets karakter Zou op de duur ietwat vervelen!
Donker bruin tot zwart bier met lichtbruine schuimkraag
Aroma van chocolade. Geroosterde tinten. Karamel Rozijntjes.
De eerste slok heeft een warm alcohol gevoel. Zoete smaak van mout. Rozijntjes Porto toetsen. Brooddeeg Donker fruit. Nootachtig Misschien iets te zoet? Toch een mooi gebrouwen bier.
Fruitigheid van abrikozen en citrus.. Lichte alcoholwarmte Karamel Nu en dan een tikje banaan. Zoete moutsmaak Lichte bitterheid Droge afdronk Een mooi bier met heel veel smaak.
Licht bittere aanzet. Tikje zoet Matige fruitige hop Kruidige toetsen Allemaal miniem. Een beetje ouderwets!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Samen koken en lunchen met de Waregemse Bierfanaten in de Schakel.
Samen koken en lunchen met de Waregemse Bierfanaten
Onder het motto ‘Koken met bier’ werd er afgelopen zaterdag 05 november een gezellig kookbijeenkomst georganiseerd in het O.C. De Schakel te Waregem. Deze bijeenkomst was één van de vele leuke activiteiten van biervereniging ‘De Waregemse Bierfanaten’. Na het overlopen van het 6-gangenmenu en enige uitleg van voorzitter Patrick werden we onder de enthousiaste leiding van vier kookcoaches (Hobbykoks) Patrick, Mireille, Wout en Anne ondergedompeld in de diverse bereidingen. Gelukkig moesten we niets meer afwegen alle ingrediënten stonden klaar. Ook het recept was voor iedereen afgedrukt. Hakken, snijden, persen, koken, bakken enz… In een mum van tijd stond de kookstudio vol potten en pannen en iedereen was plots een Jeroen Meus of liever een Piet Huysentruyt want we kunnen ons West-Vlaams accent niet verbergen. Kortom we werden allemaal voor een avond een televisiekok. Ik mag ook Pol, Geroen en Dominique niet vergeten want ze zorgden voor alle details zoals de grote afwas, het uitschenken van bijbehorende bieren enz.. Zeg maar de Felice’s van in de tijd van TV kok Herwig Van Hove.
Iedereen nam zijn plaats in om hun toegewezen gerechtje klaar te maken.
Het menu was geen klein bier
Tabouleh met merguez worstjes
Garnalen met mango
Kabeljauwhaasje mosterd, briochekruim, vanillestoemp botersaus met Duvel.
Sorbet van kriekbier
Japans biefstuk enoki zwammen saké oestersaus
Bierijs met Rochefort 10 Couillis van bosvruchten. Krokantje van chocolade Crumble van koekjesmengeling
Overleggen en nadenken!
Tabouleh met merguez worstjes
Het eerste gerechtje was een Taboulé of tabouleh. Dit gerechtje is afkomstig uit de Libanese keuken. Het betekent lichtscherp in het "Oud"-Syrisch-Libanees-Arabisch. Het bestaat uit een tarwegriesmengsel (couscous) gemengd met tomatenblokjes, uiensnippers, overgoten met olijfolie en op smaak gebracht met citroen, dragon, peterselie, peper en zout. Er werden ook pittige verse merguez worstjes bij geserveerd. Een frisse bittere Saisont Dupont Dry Hopping begeleide dit gerechtje. Het bier met dryhopping bluste een beetje de pittigheid van de worstjes.
Uw dienaar vol concentratie voor de levensgevaarlijk opdracht! Gelukkig heb ik nog alle vijf mijn vingers!
Afwassen! Eens iets anders dan over chocolade schrijven
Garnalen met mango
Daarna volgde een heerlijk, lekker fris hapje. De garnalen waren op voorhand gepeld dit wegens tijdsgebrek en natuurlijk het vele werk die daarmee gepaard gaat. Maar dat kon de pret niet derven van dit puur hapje! Naast de mango werden er ook nog stukjes appel, courgette en tomaat aan toegevoegd. Alles besprenkeld met olijfolie en citroensap. De garnaaltje werden gemengd met Peterselie en mayonaise. Tikjes balsamico werden op het bordje verspreid. Een lekkere Armand (brouwerij Ter Dolen) werd bij dit fris gerechtje uitgeschonken. Dit zachte lichtje florale bier met een milde hopsmaak paste perfect bij dit gerechtje.
Koken is ook een beetje plezier hebben!
Met heel veel liefde en gepassioneerd!
Kabeljauwhaasje mosterd, briochekruim, vanillestoemp botersaus met Duvel.
Kabeljauwhaasje is altijd een topper in restaurants. De smaak wordt door de smulpapen hoog gewaardeerd. Ook op deze avond werd het gerecht geprezen. Vooral de botersaus bereid met visbouillon, boter en Duvel gaf de vis een delicaat aroma. Het briochekruim en de vanillestoemp gaven nog een extra dimensie aan dit gerecht. Natuurlijk mocht een lekkere Duvel niet ontbreken en gaf een frisse toets aan deze combinatie.
Roeren en mengen tot één geheel!
Volle aandacht!
Sorbet van kriekbier
Een lekker fris tussendoortje Ter plaatse gemaakt ijs en gemengd met kriekbier Het bijhorende wafeltje werd ook ter plaatse gebakken! Vanille en kaneel maakten er een klein smaakbommetje van. Het werd daarna dan ook gretig gegeten zonder ijs!
Wafeltjes bakken gebeurde machinaal!
Kijken hoe een andere het doet vergt aandacht!
Japans biefstuk, enoki zwammen saké oestersaus
Eerst en vooral enoki zwammen zijn in feite dunne witte champignons die gebruikt worden in de Aziatische keuken. De prachtige lappen entrecotes werden aan beide kanten mooi gebakken. Iedereen kreeg al het water in de mond. Ze werden geflambeerd met de saké en daarna werdde oestersaus bijgevoegd. Ook de enoki zwammen , de groene asperges, aubergines en vast kokende aardappelen werden op de teppan gebakken. Het kooklokaal veranderde in een mum van tijd in de keuken van Sofie! Dit prachtig gerecht werd geserveerd met Adriaan Brouwer Dark Gold een bruine klassieker van brouwerij Roman. De smaak van de karamel en droog fruit duwden het gerecht nog verder omhoog.
Met de vlam in de pan! Alles moet volgens de regels!
Bierijs met Rochefort 10 Couillis van bosvruchten. Krokantje van chocolade Crumble van koekjesmengeling
Een nagerecht om al te watertanden als u het maar leest.
Het bierijs werd rechtstreeks klaar gemaakt in de ijsmachine. Trappist Rochefort, vanille en bruine suiker moesten smaak geven aan het gerecht. De bijhorende Couillis bestond uit bosvruchten en ½ Liefmans. Het krokantje werd ter plaatse op oud bakpapier ‘a la vie d’artiest’ klaar gemaakt. Nog een beetje gehakte noten en alles in de ijskast. En tenslotte werd het nog voorzien van een koekjesmengeling van boterkoekjes, speculoos en maltezers. TOP!! Er werd een Oude kriek Beersel bij geserveerd. Met zijn fruitige iets zurige toets brengt hij evenwicht met het zoete.
Samengevat een culinaire avond om niet vlug te vergeten. Proficiat aan allen die zich hebben ingespannen om ons eens een beetje in gewicht te laten toenemen. Het was dik in orde!
Blond bier met romige schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
De neus bied vrolijkheid van hop! Floraal aroma.
De eerste slokken gaan in dezelfde lijn verder. Fijne hopsmaak. Citrus- en pompelmoestoetsen. Koriander. Met een redelijke bitterheid. Bittere afdronk Lekker bierwaar de hop de aandacht opeist !! Leuke naam trouwens!
Verkozen als Beste hobbybier der lage landen (2015) 3 Amerikaanse en 3 Duitse hopsoorten.
Jackdaw / Alvinne Kongero 2015 Saison (7,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij deJackdawbrewery– Uppsala (Zweden) Brouwerij Alvinne- Moen
Donkerblond (Amber) bier met dikke witte schuimkraag.
Fruitige neus. Met licht aangename zure prikjes.
De aanzet is een genoeglijke licht bittere smaak. Tikje granig. Fruitige inbreng van Pompelmoes. Peper Vol van smaak. Hoppige toetsen. Droge kruidige bittere afdronk.
Amberkleurig bier met een dikke vaste witte schuimkraag.
Moutig aroma. zoete prikjes van perzik Gefumeerde toetsen.
De eerste smaak is gerookt. (Niet overdreven) Karamel Toetsen van hout Bitter Kruidig met peperprikjes Aardse toetsen. Mooi in evenwicht. Lekker en verrassend! Gebrouwen met zwarte thee (Lapsang Souchong).
Vulcano Black (6,7% Alc.Vol.) ‘t Gaverhopke– Waregem Een creatie van Tjeu Acx, Sigurd Vandenbroucke, Bruno Delrue (ambachtelijke brouwerij Gaverhopke), Stijn Dauw en Kevin Vermote (waard van eetcafé Bourgondisch Kruis).
Donkerbruin tot zwart bier met een bruine schuimkraag.
De neus ruikt donker fruit Tikje chocolade.
Zoete aanzet. Lichtjes geroosterde smaak. Gebrande koffie. Rokerige invloeden (gematigd) Bittere en gedroogde afdronk. Kon nog iets rijker van smaak zijn Maar toch een lekker degustatiebiertje.
Donkerbruin tot zwart bier met bruine schuimkraag die verdwijnt. Het uitschenken doet me denken aan de Hercule Stout. Ook hier lijkt het bier lichtvetjes!
Aangenaam aroma van geroosterde mout. Vleugje cacao. Tikje zoethout.
De eerste slokken hebben een gebrande smaak. Geroosterde smaak Chocolade toetsen. Zoete koffie (Cortado) Tikje drop. Vleugje peper. Alles mooi in evenwicht. Een zachte aardse bitterheid waakt over het geheel. Een bier van de Totem brouwerij die weerom mijn smaakpapillen deed genieten!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Dinsdagnamiddag proeverijen (4) - Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015 - Ardenne Wood you my deer - Fump Diepenbeekse Scotch
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (4)
Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015 Ardenne Wood you my deer Fump Diepenbeekse Scotch
Avant Garde – Belgian Ale Dubbel edition 2015 (8,4% Alc.Vol.) Gebrouwen bijNaparbier- Noáin (Navarra - Spanje)
Donkerbruin bier met een lichtbruine schuimkraag.
Zoet aroma van karamel Hints van donker fruit. Rozijntjes
Moutige aanzet Kruidig Drop laat zich in het begin opmerken. Lichte bitterheid in de achtergrond. Tikje nootachtig. Gedroogd fruit Zoete toetsen van karamel Allemaal minimaal. Goed gebrouwen bier met een verscheidenheid aan smaken!
Amberkleurig bier met gebroken witte klevende schuimkraag.
Een geurig boeket van exotisch fruit streelt de neus. Hoppeprikken Perziken - Citrus. Tikje gist.
De eerste slokken zijn zoet. Een barleywine met een mooie hoppige inbreng. Heerlijk fruitig indringende wijn smaak. Sauvignon? een prikje hout komt nu en dan piepen. Warme alcohol maar niet dominant Zoete fruitige afdronk Een heel lekkere brandewijn. Topbier uit de Ardennen.
Fump Diepenbeekse Scotch (8,0% Alc.Vol.) Gebrouwen voor De Bieradviseur winkel in Diepenbeek Gebrouwen bijBrouwerij Den Toetëlèr(Hoeselt)
Donkerbruin bier met beige schuimkraag.
De neus ruikt alcoholwarmte Donker fruit komt opzetten
De aanzet heeft een licht gebrande smaak. Toffee verwennen de smaakpapillen Nu en dan een tikje Biscuit Nootachtig Een bittertje in de achtergrond Matige bittere afdronk. Leuk bier
Beste bezoeker
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Donker, bijna zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
De neus ruikt geroosterde toetsen. Moutig.
Ook de aanzet is moutig Chocolademout Geroosterde toetsen. Beetje flauw in het begin. Langzamerhand komt er meer smaak naar boven. Nootachtige prikken. Minieme bitterheid. Mocht iets meer body hebben, toch niet slecht.
Nest Full of Hops (10%Alc.Vol.) Gebrouwen doorBrewer Brothers- Blanes Girona, Spanje
Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag
De eerste aroma’s zijn fijn hoppig. Pompelmoes en citrus bieden lekkere geuren. Koriander.
Hoppige aanzet. Fruitig toetsen. Mooie bitterheid Licht moutig. Zoete toetsen brengen een mooie balans. Koriander laat zich af en toe opmerken. Ondanks de 10% niet veel alcoholwarmte gesmaakt! Lekker bier
Fump Diepenbeekse Tripel (8,0%Alc.Vol.) Den Toetêlèr– Hoeselt
Goudkleurig bier met witte fijne schuimkraag
Aangename fruitigheid in de neus. Moutig Tikje gist.
De eerste slokken zijn lekker fruitig (Mandarijn). Zoete zachte toetsen. De achtergrond is licht bitter. Kruidige prikken duiken soms op Het bier bevat iets te weinig hop. Licht bittere afdronk. Lekker maar mist ietsje karakter.
De eerste slokken zijn vrij aardig. Moutige toetsen Een lichte bitterheid komt naar boven. Volmondig Mooi in evenwicht Lichte alcohol warmte. Droge licht bittere afdronk.
Mooie klassieke Tripel en in tegenstelling tot Omer kan hij van de tap geschonken worden!
De smaak is gerookt Gerookte hesp Tussendoor zoete toetsen. Tikje diacetyl maar OK Lichte bitterheid Rokerige afdronk. Aangenaam bier.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (30) - Adriaan Brouwer Winter Wood - Arthur’s Legacy - Jack The R.IPA - Duvel Tripel Hop 2016 - Leffe Royal Cascade IPA - St. Amatus 12 vintage 2012
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (30)
Adriaan Brouwer Winter Wood (10%Alc.Vol.) Brouwerij Roman- Mater
Wazig amberkleurig bier met lichtbruine schuimkraag.
Aangenaam aroma van rozijntjes. Moutig Tikje gist.
Arthur’s Legacy - Jack The R.IPA (8,0%Alc.Vol.) Palm Breweries– Steenhuffel
Donkerbruin bier met licht bruine schuimkraag.
Licht geroosterd moutaroma. Zoete karamel
Zacht zoete aanzet. Karamel. Kruidige toetsen Hoppige nota’s. Fruitige tinten. Droge lichtbittere afdronk Niet slecht maar een IPA zou ik het niet noemen.
Duvel Tripel Hop 2016 (9,5%Alc.Vol.) Duvel Moortgat– Breendonk
Blond helder bier met romige dikke schuimkraag.
De neus is moutig Hoppig en fruitig.
Het eerste smaakcontact beloofd! Hoppige toetsen Lichte bitterheid Volle frisse smaak Tikje floraal. Kruidige prikjes (Peper) Licht bittere afdronk. Lekker doordrinkbaar bier maar opgelet met het alc%!
Leffe Royal Cascade IPA (7,5% Alc.Vol.) AB Inbev– Leuven.
Geproefd zonder vooroordelen!
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.
Zoet mout aroma. Fruitig. Typische Leffe gist verdrongen door een tikje citrus.
Licht hoppige cascade aanzet Kruidige prikjes Moutig karamel. Milde florale bitterheid. Droog einde Redelijk bier en een verbetering tegenover vroeger. Ze hebben nu ook een hopmeester met kennis!
St. Amatus 12 vintage 2012 (10,5%Alc.Vol.) De Struise Brouwers– Oostvleteren
Donkerbruin van kleur met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt.
De neus is een tikje vineus Zoet aroma van karamel Kandijsuiker
De eerste slokjes zijn zoet Moutig Karamel Smaak van rozijntjes. Toetsen van peperkoek. Warme alcohol. Zoete afdronk Een pracht van een degustatiebier!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
5 Nederlandse Bieren bij Albert Heyn - De Prael Bitterblond - Gulpener Ur-Hop Biologisch – Ijwit - IPA De Prael - Jopen Lentebier
5 Nederlandse Bieren bij Albert Heyn
Dat Nederland in tegenstelling tot enkele jaren geleden een bierland geworden is lijkt geen twijfel te bestaan. 25 jaar geleden was Nederland nog een desolaat bierlandschap met uitsluitend pils brouwerijen. Daarom kwamen onze Noorderburen maar al te graag naar België om onze bieren te degusteren. Ook in hun ABT cafés (Alliantie van Biertapperijen) trof je op een paar uitzonderingen na enkel en alleen Belgische bieren aan.
Vandaag beschikken ze over hoe langer hoe meer brouwerijen die speciaalbier op de markt brengen."
Met de komst van vele kleine brouwerijen is Nederland een bierland geworden om U tegen te zeggen. De Nederlandse brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Met momenteel meer dan 350-tal brouwerijen steken ze België voorbij. Nederland is een speciaalbier-oase geworden. Ze brouwen naast hun bokbieren nu ook meer Internationale en experimentele bieren zoals IPA’s, Russian Stouts enz… Kortom, ze tappen nu uit een ander vaatje!
Vroeger vond je als Belg - indien je niet te veraf van de Nederlandse grens woonde- hun bieren bij de slijterijketen Mitra. Deze is nu jammer genoeg dit jaar failliet verklaard Maar met de komst van Albert Heyn (2010) naar ons land is het nu mogelijk om een gering aantal lekkere Nederlandse bieren aan te kopen.
Ook onze Belgische drankencentrales richten hun verkoop hoe langer hoe meer op Internationale bieren waaronder vele uitzonderlijke bieren van onze Noorderburen.
Voor de lezers van deze bierblog die nog zo vertrouwd zijn met Nederland bierland hieronder enkele bieren die gemakkelijk te vinden zijn bij Albert Heyn of in een gespecialiseerde drankencentrale.
Goudblond helder bier met een fijne witte schuimkraag
Moutig aroma Granig Zoete prikken
Moutig begin. Geringe bitterheid Zoete toetsen Beetje fruitig Bitterheid komt langzaam opzetten (Meloen) Droge afdronk Mocht toch ietsje bitter zijn om volledig tot zijn recht te komen. fris doordrinkbier Als het bier warmer komt heeft het de neiging om ietsje papperig te worden. Het bier werd vroeger Johnny genoemd naar de Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan.
Licht amberkleurig bier met bewolkte witte schuimkraag
Hoppig aroma van Citrus Fruitige geuren
De eerste slok is bitter Grapefruit Hoppige afwerking Karamel Bitterheid houd aan Droge afdronk Vloeit lang uit met citrus en een tikje moutzoet Pittig bier die vlot degusteert
Goudkleurig/Oranje bier met romige witte schuimkraag
Moutige neus Gistige en fruitige toetsen
De eerste slokken zijn moutig gevolgd door een lekkere bitterheid Hoppig en bloemig Bitterheid blijft aanhouden Tikje citrus en perzik Mooi in evenwicht tussen zoet en bitter Laat zich vlot degusteren Aangenaam verrast Bittere afdronk Een zomertopper van slechts 6%
Licht blond bier met fijne witte schuimkraag – Licht bewolkt
Aroma van mout Gist Tarwe prikken
De eerste slok is vrij neutraal van smaak. Licht fruitig tarwemout In de achtergrond een lichte bitterheid Prikjes van koriander Citrustoetsen banaan Allemaal miniem Verfrissend zacht bier Droge afdronk Goed gebrouwen Voor mij is het niet echt een witbier! Maar wie ben ik?
Koperkleurig bier met witte schuimkraag Mooie koolzuurpareling
Fijne moutgeur Lichte Fruitige neus Tropical
De eerste slok is kruidig van smaak Moutig zoet Bloemige toetsen grapefruit Een tikje kruidigheid komst soms naar boven In de achtergrond een mooie bitterheid Droge afdronk Een lekker bier
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
De neus ruikt naar een kruidenbuiltje. Tijm Zoete prikjes.
De eerste slokken zijn zoet. Ook hier een kruidige smaak van Tijm. Lichte bitterheid op de achtergrond Droog Zoete kruidige afdronk. Lekker maar eentje is voldoende.
Donkerrood bier met witte schuimkraag Verdwijnt vlug.
Aroma van rode kersen Donker mout
Licht zoete aanvang moutig Enige zuurheid Tikje karamel Ook een lichte bitterheid komt soms opzetten Droge afdronk. Niet slecht Wel wat hoog in alcohol voor een kriek. Een degustatie Kriek?
Licht zoete aanzet Moutig Karamel Florale smaak van citrus Grapefruit Het bier is mooi in balans. Aangename droge bittere afdronk. Lekker bier dat me gelukkig maakt
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
WV bierproeversgenootschap - 5de proeverij - Den Visscher - Cardeña - 140 Cuvée Speciale Barbar - Real Love - Herborist - Draver - Vicaris Lustrum - Ardenne spirit Old Ale - La belle Dalle
Voor de vijfde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Ditmaal ging de proeverij door in een privé voetbalbar (Club Brugge) in Lauwe Waarvoor dank aan de eigenaars Jacky en Stephanie.
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
De smaak is licht zoet Peperprikje Nootachtig .Soms een zuurtje in de mond Op het eind een lichte kruidigheid Lekker Een gans ander witbier of we gewoon zijn.
Albrecht 12 (12° plato of 5,0%Alc.Vol.) – 75 cl
Blond bier met een witte schuimkraag
Een verfijnde fruitige neus. Zoet Groene hop
De eerste slok heeft een lichte ranzige boterachtige smaak Een lichte hopbitterheid komt naar boven. Een one direction beer (Geen andere smaken in de mond) Bier is evenwichtig Droge bittere afdronk. Vloeit lang uit.
Albrecht IPA 15 (15° plato of 6,5%Alc.Vol.) – 75 cl
Licht helder amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag.
De neus is zacht romig Floraal zoet moutig
lekkere hoppige aanzet Tropisch fruit Citrus Mals en zacht Tikje karamel. Mooie bitterheid Droge afdronk. De smaak blijft lang hangen. Topbier
Albrecht Philipp 13 (13° plato of 5,2%Alc.Vol.) – 75 cl
Blond bier met witte schuimkraag
Eerste aroma heeft een tikje leer in de neus die over gaat in een zacht Citrusaroma Tabac Aards
De eerste slokken zijn moutig Zoet Hoppige toetsen Heeft een toegankelijke bitterheid. zacht en mals. licht bittere afdronk. Een voortreffelijke APA
Albrecht Morion 17 (17° plato of 6,5%Alc.Vol.) – 75 cl
Donkerbruin tot zwart bier met lichtbruine romige schuimkraag.
De neus ruikt een heerlijk koffiearoma Zacht romig Chocolade Gebrande mout.
Ook de smaak is zacht romig. Gebrande mout Donker fruit. Tikje toffe allemaal mooi uitgebalanceerd. nootachtig Lichtzoete afdronk.
Den Visscher (6,5% Alc.Vol.) – 33cl Recept :De Bierboom – Brugge Gebrouwen bij Het Gulden Spoor– Gullegem
Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag. Stromend koolzuurpareling
De neus is moutig Gevolgd door een fruitige citrusgeur.
De smaakpapillen worden meteen geconfronteerd met bitterheid Een mooie zachte toegankelijke bitterheid. Fruitige toetsen Licht floraal Citrusprik Het bier is mooi in balans Bittere droge afdronk Prachtig bier!
Zoete aanzet Echt honing bier Het heeft een verfijnde finesse Likoreus Zoete afdronk. Het bier kan plakkerig over komen. Maar in zijn segment van honingbieren en voor wie ze graag degusteert is het wel een toppertje
Spencer Trappist Holiday Ale (9,0%Alc.Vol.) - 75 cl Spencer Brewery– Massachusetts USA
Zoet aroma Prikken van salie De eerste slokjes zijn zoet Ook salie in de mond Zacht romig bier met milde bitterheid. Lichtjes gekruid. Tikje alcoholwarmte Zoete afdronk.
Eerste smaak is veelbelovend Een lichte bitterheid komt naar boven. Nu en dan een zoete toetsen De bitterheid blijft aanhouden Fruitig Verslavend biertje Lekker
Moutige aanzet Klein beetje bitterheid Zacht en mals Ook in de smaak komt er een prik honing opzetten. De bitterheid blijft mooi aanhouden. Droge afdronk.
La belle Dalle "millésimée" (8,0%Alc.Vol.) – 75cl Brasserie 2 caps– Tardinghen (Fr)
Blond bier met witte schuimkraag
Het aroma is subtiel! Gerookte prikken Noten Tikje honing.
De super lekkere broodjes kwamen van Mi Kaaza(Wevelgem)
Het genootschap bedankt de mensen die ons bier bezorgde. Pavel Palous Brouwer en eigenaar van brouwerij Albrecht voor de 5 Tsjechische bieren. Brasserie Lefebvre Vossen Rudy
Op donderdag 29 september vond in het Hopmuseum (Poperinge) de proclamatie plaats van de hopprijskamp 2016, gevolgd door de officiële opening van de hoptentoonstelling 2016.
Peter Cleenewerck administratief medewerker Hopmuseum verwelkomde de genodigden.
Schepen van landbouw Mr. Kris Notebaert
Schepen van landbouw Mr. Kris Notebaert was tevreden met de belangstelling voor de Belgische bieren. Dit kon hij uitmaken op de grote opkomst die de organisatie 'Lekker Westhoeks' onlangs teweeg bracht in Poperinge. Honderden mensen proefden gedurende twee dagen onze bieren gehopt met Belgische hop. Omwille van dit succes sprak hij om het "hoplogo van vzw hop" verder te promoten bij brouwerijen, Zythologen en bierliefhebbers.
De lijst van de hopkeurders. Er zouden meer brouwers en vrouwelijke keurders moeten bijkomen volgens brouwer Marc Strubbe.
Hopkeuring
Voor de hopkeuring dit jaar werden 84 hopmonsters ingeschreven. De keurders oordeelden dat de kwaliteit van de hop goed was. Dit jaar waren opmerkelijk meer inzendingen van aromahoppen,deze hopsoorten geven aan bieren een typische smaak en aroma. Hopelijk worden deze aroma-rassen meer en meer gekweekt. Door het feit dat de plukrijpheid van de nieuwe hopvariëteiten later is dan de oude zal bij de volgende hopprijskampen en hoptentoonstellingen hiermee rekening worden gehouden.
De hopstalen netjes gerangschikt in bakken. Na de prijsafroeping komen de namen van de hoptelers er bij te staan.
Leaderproject
Poperinge is sinds 2015 bezig met het leaderproject “Belgische hop transparant en betrouwbaar’ Vervolgde Kris Notebaert. Via het leaderproject willen we de hopteler inlichten over de nieuwe teelttechnieken en de nieuwe hoprassen. Er werd dit jaar een promotietent besteld. Met deze tent zal men het publiek vertrouwd maken met het Belgische hop logo. Ook werd een nieuwe slogan bedacht ‘Belgische hop in onze bieren zal iedereen plezieren'. Tenslotte werden ook enkele nieuwe videofilmpjes gelanceerd over de Belgische Hop
De nieuwe slogan met het HOP logo. ‘Belgische hop in onze bieren zal iedereen plezieren'.
Erik Lagache werd in de bloemetjes gezet voor zijn vele werk als hopteler en als Oud-voorzitter van de vzw Hop. Die taak was voor Elien Rosseel, de nieuw aangeworven landbouwdeskundige van Poperinge.
Brouwer Marc Strubbe
Marc Strubbe
Marc vond het een eer om als jurylid te mogen deelnemen aan de jaarlijkse hopprijskamp.
De hoptelers van Poperinge en Aalst hebben volgens de Ichtegemse brouwer weer het beste van zich zelf gegeven om de brouwers met diverse hop variëteiten te verwennen. Hop is immers de grondstof die tot de verbeelding spreekt en die we bij het degusteren van een glas bier met onze zintuigen kunnen waarnemen.. De brouwers kunnen maar creatief zijn als de hoptelers de kaart trekken van diversiteiten.
Wat zijn de middelen om dit te bekomen?
Vooreerst is er kennis en ook traditie en vakmanschap vereist. Traditie en vakmanschap alsook de kennis wordt doorgegeven van generatie naar generatie. Maar kennis is nooit van één man afhankelijk! Daarom is het nodig de kennis bij elkaar te brengen om tot een beter resultaat kan komen.
Een tweede oplossing is de steun van de overheid door bvb. regelmatig bijeenkomsten te plannen.
Een derde middel is het Ministerie van landbouw die de hoptelers kan helpen met de nieuwste technologieën.
Tenslotte is een vierde middel, nl. de wetenschappelijke ondersteuning.
Volgens Marc Strubbe waren er een aantal hoptelers aanwezig maar zouden er in feite meer brouwers aanwezig moeten zijn. Het zijn tenslotte zij die met die hop moeten brouwen. Door jaren te ruiken en te proeven leert men de bruikbare hop beter kennen. Ook vrouwelijke keurders zouden een meerwaarde zijn bij de hopkeuringen.
Eventueel kunnen mensen via de Kortrijkse brouwersbond uitgenodigd worden om de hop te keuren aldus Marc Strubbe.
Ongeduldig wachten om de uitslag!
De toekomst volgens Marc Strubbe
Reeds twintig jaar wijzen de brouwers erop dat de hoptelers hun verschillende hopsoorten aan de brouwers zouden aanbieden, en dit liefst zo kort mogelijk na de oogst en in de verpakking zoals de brouwer het wil. Elke brouwer zit immers te wachten op de nieuwe oogst. Er moet een goede prijs afgesproken worden waarmee de hoptelers een frank kunnen verdienen en een prijs waarbij de brouwers een eerlijk en goed bier op de markt kunnen brengen. Elke hopteler investeert nu in een pelleteermachine maar waarom niet investeren in één centraal bedrijf? An Van Holle afdeling Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) van de groep Dirk Naudts (De Proefbrouwerij - Lochristi) staat in de toekomst voor elke hopteler klaar met raad en daad.
Uitreiking diploma’s
De hoptelers kregen uit de handen van Burgemeester Dejaegher samen met Paul Stockman (Vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling – Hopproject bij de stad Aalst) hun behaalde diploma’s van de Nationale hopprijskamp 2016.
Paul Stockman (voorzitter van het project Hoperfgoed Aalst-Asse)
PRIJZEN Besturende Commissie van de Hopmarkt en de Stedelijke Waag STAD AALST worden uitgereikt door Stockman Paul, voorzitter van het project Hoperfgoed Aalst-Asse :
HALLERTAU :
1e prijs PALM BREWERIES 84,50 ptn./100 Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel 2e prijs LAGACHE Luc Mesenstraat 191, Waasten
Burgemeester Dejaegher
STAD POPERINGE i.s.m. dienst Landbouw STAD AALST
Nationale Hopprijskamp 2016 - Prijswinnaars PRIJZEN STAD POPERINGE, uitgereikt door burgemeester Christof Dejaegher
1. TARGET :
1e prijs LEMAHIEU Yvan 87 ptn./100 Kallestraat 33, Vleteren 2e prijs LAGACHE Hannes Sint-Pietersstraat 12, Reningelst
2. MAGNUM :
1e prijs DESMYTER Wout 92,5 ptn./100 Provenplein 69, 8972 Proven 2e prijs LAGACHE Hannes Sint-Pietersstraat 12, Reningelst 3e prijs ROSSEEL Johan Provenseweg 92, Poperinge
3. CHALLENGER :
1e prijs ROSSEEL Johan 87,5 ptn./100 Provenseweg 92, Poperinge 2e prijs BAES Wilfried Visserijmolenstraat 5, Reningelst
4. GOLDING
1e prijs DESMYTER Wout 90,5 ptn./100 Provenplein 69, Proven 2e prijs DEKERVEL Bart Couthoflaan 13, Proven
5. CASCADE:
1e prijs ROSSEEL Johan 89,5 ptn./100 Provenseweg 92, Poperinge
Daarna volgde een receptie met bieren van de Poperingse brouwerijen St. Bernardus en de De Plukker vergezeld door lekkere streekhapjes.
Slagerij Traiteur Sohier Luc verzorgde de Popeingse heerlijkheden.
An Van Holle (afdeling Onderzoek en Ontwikkeling - O&O bij de proefbrouwerij ) staat tussen Brouwers Marc Strubbe (Brouwerij Strubbe - Ichtegem) en Luc van brouwerij Slaghmuylder - Ninove.
Groepsfoto met enkele gelauwerden op de binnenkoer van het Hopmuseum.
Aan alle deelnemers proficiat en een goede verkoop toe gewenst!
Annemie en William BIERblog en het Wekelijks HOPnieuws.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (28) - All Inclusive IPA 2015 - Cuvèe Freddy Special Edition Dedicated to Sofie - Gust - La Fumette - Princess Jasmine
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (28)
All Inclusive IPA 2015 (8,0%Alc.Vol.) De Plukker – Poperinge
Donkerblond bier met witte schuimkraag
Aroma is gistig Fruitige geuren Hoppige toetsen
De aanzet is licht bitter Soms op het zoete af. Na een tijdje komt de hop opzetten De bitterheid blijft op de achtergrond. Het bier is goed in balans. Licht hoppige afdronk. Het bier mag niet te lang bewaard worden en dient eigenlijk in hetzelfde jaar uitgeschonken te worden en dit om te kunnen genieten van zijn frisheid. Al bij al een lekker Bio bier.
Om het einde van de pluk te vieren brouwt De Plukker elk jaar een bier met alle hopsoorten die Joris teelt. Hij heeft van elke gedroogde hopsoort enkele kilo's losse bellen apart gehouden en daarmee kan Kris zich dan uitleven in de brouwerij. Ze noemen dit bier "All Inclusive IPA". IPA naar de bierstijl: India Pale Ale oftewel goed gehopte bieren met een fruitige neus en bittere afdronk. All Inclusive verwijzend naar het feit dat alle hopsoorten gebruikt worden.
Cuvèe Freddy Special Edition Dedicated to Sofie (8,0% Alc.Vol.) Brouwerij Alvinne– Moen
Donkerblond bier. Weinig schuim die vlug verdwijnt.
Zuur aroma van citroen. Een tikje hout in de neus. Aroma van witte wijn.
De eerste slokjes zijn zuur. Vineus van smaak. Witte kleine druiven. Lichte bitterheid in de achtergrond. Toetsen van hout. Droge afdronk. Verfrissend bier voor de liefhebbers van zuur.
De aanzet heeft een zoete moutsmaak Vluchtige fruitige toetsen van citrus Zoet (te zoet) Iets te weinig karakter Vlot drinkbaar commercieel bier Allemans vriend.
Gebrande milde smaak (Niet agressief) Zoete toetsen Karamel Rokerig Ietsje zurig Gerookte afdronk Niet slecht maar had meer karakter verwacht. Een lichtere versie van Toernichoise Fumée
De aanzet is zoet. Enkele bittere prikken komen boven. Kruidig Redelijke scherpe smaak. Vervelende smaak Droog. Niet hun beste bier.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William