Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
10-04-2017
Op visite bij brouwerij Toye (Marke)
Op visite bij brouwerij Toye (Marke)
Nog een echte Vlaamse brouwerij!
Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk. De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag. We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye. Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.
Zijn liefde voor bier
Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.
Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.
Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.
Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge. Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.
Brouwer Geert Toye
Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science. Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.
Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel. die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde. Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.
Nog een leuk weetje! Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS
De brouwerij
Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.
De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel. In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden. Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.
Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.
Goedendag
Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’ Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst. Ook de mout is van een Belgische mouterij Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen. Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.
Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk. Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.
Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken! Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten! Wie imiteert nu wie?
De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.
Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren. Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren. Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland. Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.
Nieuwe bieren?
Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert
‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.
Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in. Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat. Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.
Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen? Fel gehopte, zure bieren enz…
Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.
Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen. Dit voor een op gerijpte Goedendag?
De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!
Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren en ook van de lekkere Goedendagkaas.
Eigen voorkeur
Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?
Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.
Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)
Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.
Lichte fruitige smaak Streepje mout Diep is er een lichte bitterheid Het bier is mooi in evenwicht Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken. Citrus toetsen
Goed gebrouwen fris bier Een lekkere zomerse allemans vriend.
Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Moutig aroma Zoete geurige caramel
De aanzet is zoet Lekker moutig Caramel komt eventjes opzetten Toetsen van melkchocolade Na een tijdje komt de bitterheid piepen Licht geroosterd prikje Mooi in balans Zoet kruidige afdronk Lekker Vlaams bruintje!
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (40) - Guinness Dublin Porter - Guinness West Indies Porter – Superbia - Troubadour Magma Tripel Special edition Spiked Brett - Westmalle Dubbel
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag Heerlijk aroma van koffie. Tikje donkere chocolade
Licht bitter en een tikkeltje zoet Moutig Geroosterde tinten. Vrij droog een beetje zoetheid Ondanks de weinig % alcohol toch een fatsoenlijke smaak. Lichte goed gebrouwen porter; Maar de smaak mocht ietsje steviger! Maar toch van genoten.
Fruitige neus (Sinaas) Lichte brett Enkele kruidige prikken
De smaak is fruitig Ook enkele kruidige toetsen Hoppig licht zuur Brett prikken Een bont allegaartje aan smaken maar alles in evenwicht. Een klasse bier!
Superbia (7,0% Alc.Vol.) Gebrouwen doorHugel- Kortrijk In de brouwinstallatie van hetGulden Spoor- Gullegem
Goudblond amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.
Licht florale neus Citrusprikken
De aanzet is zoet. Karamel Ook hier is het florale aanwezig. pompelmoes, citrus Na een tijdje komt een hoppige bitterheid opzetten. Het bier is mooi in balans. Een lekker bier met een droge afdronk!
Donkerbruin Trappistenbier met naar gelang de lichtinval een rode schijn. Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma Gebrande mout en een tikkeltje chocolat
De smaak is meteen raak Moutig, nootachtig Karamel Met toetsen van bruine suiker Het bier heeft een vleugje zoetheid Maar wordt goedgemaakt met een hopbitterheid
Een droge licht bittere afdronk. Topklasse maar dit wisten we reeds lang
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
De meeste brouwerijen brachten unieke brouwsels mee die zelden of nooit in België verkrijgbaar zijn, maar voor de gelegenheid wel beschikbaar waren bij Bierhalle Deconinck en op het Festival.
Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 1)
Herinneringen aan het Alvine Craft Beer Festival 2017 (deel 1)
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart 2017 werd in de loods van Bierhalle Deconinck in Vichte het 6de Alvine Craft Beer festival 2017 georganiseerd. Het is al voor de tweede maal dat de brouwerij uit Moen en de drankenhandel uit Vichte hun handen in elkaar slaan.
Brouwerij Alvinne ligt eigenlijk aan de basis van de craftbeerfestivals in België. In 2009 startten ze in hun eigen brouwerij in Heule samen met De Struise Brouwers en Brouwerij De Molen uit Nederland hun eerste ACBF. De naam was toen nog PréZBF. Buitenlandse Bierliefhebbers die afzakten om het Zythos Bierfestival bij te wonen kwamen een dag vroeger om dit evenement mee te pikken. Zo sloegen ze twee vliegen in een klap. Toen kwamen al bussen uit Italië en GB afgezakt naar Heule.
In 2010 was het tweede festival te gast in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde. Voor mij nog altijd de mooiste en vreemde locatie.
In 2011 was ACBF te gast in de Kasteelhoeve in Avelgem en vervolgens verhuisde het festival in 2012 naar de eigen brouwerij in Moen . Bierhalle Deconinck kwam pas in 2015 en 2017 aan de beurt. Alles wijst erop dat dit de vaste stek zou kunnen zijn voor latere edities
Van de twintig aanwezige brouwerijen dit jaar kwamen er maar liefst 16 uit het buitenland. Niet alleen de aanwezigheid van deze microbrouwerijen maken dit festival zo uniek maar ook hun bieren die er geserveerd worden zijn van een categorie apart. Als echte bierproever mag je eigenlijk niet stilstaan bij de klassieke bieren alleen. U moet proberen kennis te maken met de nieuwe generatie bieren. IPA’s, Sourbeers, Russian Imperial Stouts, Barley wine’s, bieren gerijpt op vat zijn momenteel schering en inslag.
Voor de tweede maal kon het Festival in Vichte rekenen op een 1500 tot 2000 bezoekers. Deze beergeeks kwamen hun smaakpapillen verwennen in de voor de gelegenheid prachtig opgezette hal.
De ambachtelijke bieren (craftbeers) allemaal gebrouwen door kleine brouwerijen boden een unieke smaaksensatie. Sommige bieren worden door Ratebeer beschouwd als de beste van hun land. Het zijn nu net een deel van deze bieren (een 150-tal) en hun bedenkers die Brouwerij Alvinne in samenwerking met Bierhalle Deconinck verzamelden in Vichte
Daar het allemaal bieren zijn met karakter, heb ik ook mijn fotoreportage er op aangepast
Vrijdag 14u00 - Al geduldig aanschuiven.
De catering was voor de tweede maal in handen van het Top Bierrestaurant Nuetnigenough uit Brussel . Zij werden door RATEBEER uitgeroepen tot 2° beste bierrestaurant van 2016 van België. Wij van het wekelijks HOPnieuws overhandigden hen het beeldmerk ‘Think Global - Drink Local’. Wij zetten met deze reuzeposter brouwers, bierfirma’s, horeca, voordrachtgevers enz… kortom mensen die iets bewezen hebben of willen bewijzen op biergebied in de kijker.
Oliver en Cécile
Edvard Hortemo van de Noorse brouwerij Nøgne Ø.
De Struise Brouwers
Brouwerij 'Het Uiltje'
Medewerkster Lynn Castelein behoudt het overzicht!
Etienne Vermeulen
Het team van Brouwerij De Molen
Dimitry Morozov (La Pirata - Spanje)
Lijk ik op de foto achter mij?
Sigurd Vandenbroucke en Stephan Smedtje Desmedt (Crew)
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (39) - La Renaissance Silver - 1 Year barrel aged – Levir - Origame 6 Saison du Brabant – Salvation - Straffe Hendrik Herritage 2011
Zoete aanzet Lichte pittige en fruitige smaak Toetsen van toffees Soms een tikje mout. Hout Wijnsmaakje af en toe Mooie bittere afdronk Een heerlijk genietbier !
Donker bijna zwart bier met gebroken witte schuimkraag.
Chocolade in de neus. Donkere mout. tikje zoethout
De aanzet is donkere mout Lichtjes zoet Droptintje Geroosterde noten Koffie Goed in evenwicht. Een aangenaam bier om te degusteren
Straffe Hendrik Herritage 2011 (11%Alc.Vol.) De Halve Maan– Brugge
Bruin van kleur met een beige roomkraag
Fruitige neus Druifjes, bessen Tikje chocolade
De eerste slokjes zijn zoet. Fruitigheid vult het gehemelte Druiven Tikje hout Karamel Soms een likeursmaakje Prikken van wijn Lange afdronk. Geniet bier!!!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Groeten William
De aanvang is heerlijk Frisse zoete toetsen van citrus, pompelmoes Afwisselend met een bittertje van sinaasappelschil. In de achtergrond een lichte moutsmaak van karamel Het zoete blijft aanhouden Hier en daar een bitter prikje Mooi evenwicht Droge afdronk Een toppertje! Maar oplettenvoor de 8,5% want het drinkt vlot
Matige zoete smaak. Beetje gist Licht fruitig Ook een zekere kruidigheid laat zich af en toe smaken. Een kleine bitterheid in de afdronk. Een goed gebrouwen toeristisch biertje!
Leffe Royal Mount Hood (7,5%Alc.Vol.) AB inBev- Leuven
Donkeramber kleur met witte schuimkraag
Moutig aroma Kruidige toetsen
Zoete aanzet Karamel op de achtergrond Zoete aanzet Tikje sinaas Banaan Kruidige toetsen (kruidnagel) Weinig hopaanwezigheid. Droge afdronk Niet slecht maar er mocht meer power in het bier
Moutige aanzet Lekkere gerookte matige smaak Karamelprikken TIkje chocolade Een matige bitterheid Het bier is mooi in evenwicht. De afdronk is licht gerookt! Weerom een top bier voor mijn smaakpapillen van de Totembrouwerij!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Dinsdagnamiddag proeverijen (5) - Hip Hop Porter - Bask Wadder Dubbel - Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Dinsdagnamiddag proeverijen (5)
Hip Hop Porter Bask Wadder Dubbel Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1
Brouwerij Leysen
Brouwerij Leysen word gerund door Jorge Leysen een veertigjarige burgerlijk ingenieur. Hij startte zijn brouwerij in de Meivuurstraat (Herentals) met een brouwketel van 200 liter waar hij 160 liter per keer brouwde. Door de vlotte verkoop van zijn bier Baskwadder op de Herentalse markt moest Jorge al vlug twee batchen per week brouwen. Extra vergistingstanks en brouwketels geven hem nu de mogelijkheid om 800 liter per week te brouwen. Onlangs kwamen er nog twee vergistingstanks van 600 liter bij. De eigenaardige naam Baskwadder verwijst naar een angstaanjagend wezen dat ergens in de bossen bij de Aa in Herentals zwerft, verzonnen door bezorgde ouders uit de buurt die niet wilden dat hun kroost te ver van huis zou spelen. Geroen en ik proefden de Bask Wadder Dubbel.
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag.
Zoet en fruitig aroma Geroosterde prikken Koffie in de verte
In de verte zoethout Geroosterde toetsen Licht zurig Fruitig zwarte besjes Alles mooi in balans Lekker bier
De Keukenbrouwers
Koen Van den Heuvel en Jan Vandijck, ook de keukenbrouwers genoemd bestaan bijna twee jaar. Hun naam hebben ze gekozen omdat ze net zoals veel hobbybrouwers gestart zijn in hun keukens. Vijf jaar hebben ze met een brouwkit gewerkt. Tot ze over stapten naar verse grondstoffen. Door het enthousiasme van familie en vrienden over de gebrouwen bieren besloten ze hun hobby te professionaliseren. Ze zijn gestart als hobbybrouwers maar hebben verleden jaar de professionele roerstok aangenomen. Liever zelf brouwen dan een bierfirma op te richten was hun gedachtegang. In Hove in de achtertuin van Jan hebben ze in een container hun eigen brouwerij gevestigd. In hun tot nu toe kort bestaan hebben ze al heel wat bieren gebrouwen de meeste onder de naam Hip Hop. Met hun 'Hip Hop Extreme IPA’ brouwden ze het bitterste bier van België. Op het modest bierfestival verleden jaar (In 2015 stonden ze daar als jongste brouwerij) werd hun Hip Hop Modeste IPA verkozen tot het beste bier van het Bierfestival. Inmiddels hebben ze een 20-tal bieren op de markt gebracht.
Donker amber van kleur met een gebroken witte schuimlaag
Zoet aroma Nu en dan een licht zuurtje in de neus. Chocolade toetsen Licht gebrand
De eerste slokken zijn lichtzurig die overgaan naar zoet. Romig en zacht Chocoladetoets
Zeer toegankelijk bier Mocht toch een beetje meer power inzitten. De naam Porter is toch ver te zoeken in dit bier. Laten we het een allemans vriend noemen.
Jan Vandijck op het Modest Bierfestival 2015.
Brasserie de la Lienne
Nicolas en Melissa Resimont,(broer en zus) startten met hun ambachtelijke brouwerij in 2013 in het rustig gehucht Lierneux gelegen tussen de provincies Luik en Luxemburg in het hart van de Belgische Ardennen, De microbrouwerij is gevestigd in een oude boerderij waar rust en sereniteit de brouwers inspireert. De aanpalende schuur doet dienst als degustatieruimte. Melissa is afgestudeerd in de biochemie en heeft een Master diploma in de biologie aan de Universiteit van Luik, Zij was werkzaam bij Ortis. Ze volgde een micro-brouwer training bij IFAPME !n Villers-le-Bouillet. Haar broer Nicolas is afgestudeerd aan het Hoger Instituut voor Technisch Onderwijs van Luik en werkte in een bestemmingsplan bedrijf van Petit-Rechain. Ze kochten een kit in brouwland van 10 liter. Elk weekend brouwden ze een brouwsel. Ze lieten hun vrienden proeven en door hun positieve aanmoedigingen besloten ze verder te brouwen. Door het bezoeken van kleine brouwerijen (Bellevaux, Courtil en Bastogne) werd hun liefde voor het brouwen nog sterker en zo kochten ze de boerderij waar nu hun brouwerij is in gevestigd.
Mi-Orge Mi-Houblon Série à L’Encre Noire - Batch #1 (10% Alc.Vol.) Brasserie de la Lienne– Lierneux in samenwerking met MiOrge Mi Houblon
Zwart bier met beige schuimkraag
Geurig aroma van koffie Geroosterde prikjes zoet nootachtig
Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop en uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017 - Hopmuseum Poperinge
Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop
Uitreiking Hopcertificaten 2016 - 2017
Op vrijdag 4 februari 2017 werd in het Hopmuseum de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden. Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2016 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hadden aangevraagd en verkregen.
Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’ is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen.
Logo VZW HOP
Kersverse Voorzitter Joris Cambie
Joris Cambie
In zijn toespraak bedankt Joris de gewezen voorzitter Eric Lagache voor zijn vele jaren als voormalige voorzitter.
VZW Hop is de overkoepelende organisatie van de Belgische hopsector. Als internationaal lid van het Hopbeluik verdedigt ze de belangen van de lokale hoptelers alsook deze in het buitenland. Deze zomer gaat er in de Yakima vallei (USA) het tweejaarlijks Internationaal hopcongres door, waar enkele Poperingse hoptelers er België zullen vertegenwoordigen. De algemene situatie in de hopsector in België is op heden nog steeds positief. De hop van de oogst 2016 werd allemaal doorverkocht aan rendabele prijzen. Er zijn nog mogelijkheden om meerjarige verkoopcontracten af te sluiten, zelfs rechtstreeks met Belgische brouwers. Veelal onder de vorm van hoppellets. Nu gebeurt het jammer genoeg nog te veel in het buitenland. Misschien moet er gekeken worden om het nog meer lokaal te kunnen verwerken. Verleden jaar werd het areaal nog uitgebreid met een tiental hectaren en ook dit jaar komt er een lichte uitbreiding van de oppervlakte. De vraag naar Belgische hop (hoofdzakelijk aroma hop) wordt omhoog geduwd door de wereldwijde groei van de craftbierindustrie of zoals wij dat noemen de groeiende vraag naar de authentieke streekbieren, regionaal gebrouwen met regionale ingrediënten van bij ons. Het lanceren van het Belgisch HOPlogo in 2011 werpt dan ook meer en meer zijn vruchten af. Binnen het leader project voor de hopteelt dat al een jaar loopt werden er ook al enkele acties ondernomen. Er werd een bezoek gebracht aan de technische hopbeurs ‘Galimarkt’ in Duitsland en aan het onderzoekscentrum Hull in Mainburg. Er werden ook vergaderingen gehouden voor het ontwikkelen van een nieuw authentiek Belgisch hopras. Ook werd een technische specialist uit Duitsland uitgenodigd om de verouderde plukmachines te herstellen mits weinig kosten en kleine aanpassingen. Dit om een betere plukkwaliteit te bekomen. De hopsector heeft terug de wind in de zeilen!
Burgemeester Christof Dejaegher
Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher.
Poperinge heeft nog steeds een sterke groep aan landbouwbedrijven. Hop speelt daar een belangrijke specifieke niche in. Daarom steunt het stadsbestuur met heel hun hart de hopsector en de Poperingse brouwerijen. Ze steunen de landbouw in het algemeen door gebruik te maken van het leaderproject dat werd ingediend in 2015 en dat in begin 2016 werd goed gekeurd door het managecomité Leader. Het stadsbestuur probeert met VZW Hop de netwerken, de contacten en ook de vriendschap binnen de sector te bevorderen door het organiseren van heel wat activiteiten. Ze proberen te werken richting kwaliteit want de kwaliteit is bepalend voor de afname van de hop door de brouwers en koppelen tenslotte het succesvolle logo aan die kwaliteit. De bedoeling is ook door hun deskundige inbreng een stukje kennis te gaan verbreden en zo voeren ze één na één, actie per actie, het plan zoals het werd ingediend. Het is ook voor het eerst in de geschiedenis van de stad dat een volwaardig actieve ambtenaar bij de 'Dienst Landbouw' is aangenomen. Luc De Wulf en nu ook Eline Rosseel is een sterk team om de sector te ondersteunen. Ook financieel zal de stad de hopsector de komende jaren ondersteunen. Ze heeft in 2016 het budget moeten bijtanken wat een bewijs is dat de hopsector toch een stukje de wind in de zeilen heeft. Ze doen het voor de stad en zijn inwoners maar ook voor de toekomst van het toeristisch beleid. Dit is een bijzondere kapstok die de link tussen de hop en het toerisme legt, namelijk het streekgebonden karakter of de 'couleur locale'. Hun verhaal begint en eindigt met de hop.
Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt! - Brouwerij De Poes
Na meer dan 50 jaar wordt er weer bier gebrouwen in Tielt!
Brouwerij De Poes
Net nu de"Tieltse bieren en brouwerijen" het themajaar is van de stad Tielt, schenkt Stijn David met zijn brouwerij ‘De Poes’ de lijnwadeniers een nieuwe brouwerij. Wij waren maar al te blij met de uitnodiging en ook de Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere was vrijdagavond aanwezig bij de voorstelling. Ze was heel trots op de nieuwe stadsbrouwerij en drukte tijdens haar openingsspeech haar waardering uit voor Stijn David (42) die met 'De Poes' weer leven in de brouwerij brengt in het Molenland.
Tieltse Burgemeester Els de Rammelaere
Ik mocht brouwer Stijn interviewen en stelde hem volgende vragen!
Vanwaar de liefde voor bier?
De liefde voor bier is een oude liefde. Eentje die er met de paplepel is ingebracht. Ik herinner me nog mijn eerste slok Tafelbier aan de tafel van oma en opa zaliger. Als tiener ben ik zoals vele tijdsgenoten (ik ben 41 jaar oud) in contact gekomen met bvb. de stijl witbier die midden de jaren '90 zeer populair was. Dat was voor mij de absolute topper van het moment, een lekker witbier en in Tielt was het witbier van de voormalige brouwer Riva – Dentergem zeer aanwezig. De liefde is sindsdien altijd gebleven en gaandeweg ben ik verder op ontdekkingstocht gegaan.
Brouwer Stijn David
Heb jij lessen Zythologie of andere cursussen gevolgd?
Ik ben van opleiding diëtist, daar ben ik in tijdens mijn studiejaren in aanraking gekomen met scheikunde en samenstelling van voedingsmiddelen, waaronder bier. In avondonderwijs heb ik via het CVO Pantha-Rhei een opleiding tot brouwer genoten en zo ben ik begonnen met thuis bier te brouwen. Zonder gedegen opleiding is het vaak wat zoeken en met een stevige basis ben je toch reeds een heel eind op weg.
Help je echtgenote Sofie mee bij het brouwen of in de zaak?
Sofie heeft wel al eens mee aan de brouwketels gestaan, maar ze ondersteunt me vooral met advies en is bepalend voor de look & feel van ons merk. Naast het merk bedacht ze ook het concept van de degustatieruimte en hoe deze ingericht moest worden. Ik ben haar zeer dankbaar want ze heeft een nuchtere kijk op de zaken. Het is zeer belangrijk om je eigen sterktes en zwaktes te kennen. Voor wat je zelf minder goed beheerst, is het interessant om een andere persoon in te schakelen om tot een mooi resultaat te komen.
Stijn en Sofie in hun prachtig degustatielokaal
In het mooie degustatielokaal is het brouwschema op de muur achter de bar aangebracht.
St. Arnoldus prijkt hoog boven alles uit!
Kun je een kleine beschrijving geven van uw brouwinstallatie?
De brouwerij is zeer klassiek opgebouwd. Ze is gebaseerd op de installatie van Deca Brouwerij in Woesten en bestaat uit een brouwzaal, lager- en gistingsruimte, warme kamer en voorraadruimte. Daarnaast beschikken we nog over een kleine degustatieruimte.
In de brouwzaal vind je de klassieke onderdelen zoals de kookketel, heetwatertank, roerkuip en filterkuip. We gebruiken de infusiemethode in het brouwproces. Het beslag komt nooit rechtstreeks in aanraking met verhitting.
Na het beëindigen van het kookproces wordt het bier versneld gekoeld door middel van platenkoelers en kunnen we overgaan tot de vergisting. De gist- en lagervaten in de gistingsruimte zijn voorzien van koelleidingen, waardoor we zowel bieren van hoge en lage gisting kunnen produceren. Het koelcircuit is een zware investering maar we kunnen er wel het bier optimaal mee opvolgen door de temperatuur te regelen. De volledige brouwinstallatie is samengesteld uit een combinatie van nieuwe en gebruikte onderdelen, maar steeds met oog voor de kwaliteit van de verschillende stukken.
De brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren.
Horizontaal liggende gistingstanks.
Hoeveel bier zal je brouwen in je eigen brouwerij en hoeveel nog bij Deca?
Onze brouwerij heeft een capaciteit van 30 hectoliter per maand. We kunnen met onze installatie van 10 hectoliter dus maandelijks tot 3 brouwdagen realiseren. In Tielt zullen we vooral inzetten op de ontwikkeling van nieuwe bieren enerzijds en anderzijds zullen we er ook de Poes brouwen voor het vullen van 75 cl flessen en vaten. We verwachten dit jaar alvast uit te breiden met minstens één nieuwe biersoort. Daarnaast blijven we samenwerken met Deca, waar de capaciteit een stuk hoger ligt (een installatie van 30 hectoliter). Ook hier zal De Poes gebrouwen worden, maar dan voor het afvullen van de 33 cl flesjes. Momenteel brouwen we er in de wintermaanden twee keer per maand, in de zomermaanden loopt dit op tot drie keer. Het etiket zal steeds vermelden waar het bier gebrouwen is, zodat klanten steeds correct geïnformeerd zijn.
De brouwerij zal ook dienst doen als uithangbord én als testlabo.
Vanwaar de naam De Poes?
“Vandaag een poes, morgen een kater” klanten maken er graag grapjes over. De naam is nochtans niet vergezocht en is een ode aan onze huispoes, Watje. Katten genieten graag en wij willen dat mensen ook genieten van ons bier.
De aanzet is moutig. Zoet tot lichtbitter. fruitige toetsen. Een beetje deegachtig. Licht hoppig, mocht voor mij iets meer zijn. Lichte bitterheid in de afdronk. Een allemansvriend!
Zal je ook brouwen voor andere?
Daar lopen op dit ogenblik verschillende onderhandelingen over. De kans bestaat dus effectief dat er binnenkort ook gebrouwen wordt voor derden.
Kunnen andere brouwers gebruik maken van uw installatie?
Er is redelijk wat interesse van gastbrouwers om gebruik te maken van onze brouwinstallatie. We zullen hen die kans en mogelijkheid geven in de toekomst, maar ik wil onze installatie eerst helemaal op punt zetten en 100% leren kennen zodat de service naar hen toe optimaal kan verlopen.
In de gangen zijn emailplaten en ander didactisch materiaal aangebracht, waaronder enkele de Tieltse brouwerijen in de verf zetten.
Gebruik je Belgische producten om te brouwen? Hop, mout?
Zeer zeker, wij werken steeds met hopbellen uit de regio van Poperinge. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van onze Belgische hopsoorten geloof sterk in korte keten processen. Waarom zouden we hop uit verre landen gaan betrekken als we onze eigen landbouwers maximaal kunnen ondersteunen en we de kans krijgen om met deze kwaliteitsproducten te mogen werken? De Poes draagt met trots het logo 'Belgische Hop' en ook toekomstige biersoorten zullen met Belgische hop gebrouwen worden. Daarnaast is ook onze mout afkomstig van een Belgische kwaliteitsmouterij.
Staan er in de toekomst nog nieuwe bieren op uw programma?
We werken aan een tweede bier. Dit bier zit op dit ogenblik op de lagertank en we hopen om dit binnenkort te kunnen lanceren. Het gaat om een Export Pilsener. Een ondergistend bier met een lager alcoholgehalte en gemaakt met puur gerstemout.
Waar kunnen de mensen je bieren vinden?
Ons bier kent een redelijke verspreiding dankzij verschillende drankenhandels. Ze allemaal opnoemen is onbegonnen werk. De geïnteresseerde lezer kan een kijkje nemen in de rubriek “Waar kopen?” op de nieuwe website: www.brouwerijdepoes.be
Welk soort bier degusteer je het liefst?
We hebben het geluk in België een enorm aanbod aan bierstijlen op de markt te vinden. Ik kan zowel genieten van een stout als van een blonde tripel of van een geuze. Het maakt niet uit of het licht of zwaar alcoholisch is, als het maar goed uitgebalanceerd en evenwichtig is.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Dat is een moeilijke vraag. Een echt lievelingsbier of -stijl heb ik niet. Ik heb wel bewondering voor de West-Vlaamse roodbruine bieren en hun brouwers.
Bedankt Stijn
Samen met enkele bierliefhebbers wens ik Stijn en Sofie heel veel succes!
Brouwerij De Poes
Productiesite en brouwerijbezoek: Tenhovestraat 1 - 8700 Tielt Maatschappelijke zetel en correspondentie: Lindenlaan 9 - 8700 Tielt
Voorstelling Homo Beerectus in brouwerij De Oude Maalderij - Izegem
Homo Beerectus
Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt starten met een uniek bierproject.
IZEGEM
Een uitnodiging ontvangen om een voorstelling van een uniek bierproject bij te wonen, daarga ik graag op in. Ik was niet alleen in de 'Oud Maalderij' van Jef Pirens. Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig.
We werden in de brouwerij ontvangen door de twee iniatiefnemers Brouwer Jef Pirens en zelfstandig adviseur Brecht Kindt.
Homo Beerectus
Willen de twee vrienden even succesvol zijn als de 'recht opgaande mens' van een 1,6 miljoen jaar geleden? In elk geval ze hebben samen genoeg 'brains' om succesvol te worden! Brecht Kindt, als bedenker van dit unieke bierproject en Jef Pirens, die niet aan zijn proefstuk toe is bij het brouwen van bijzondere bieren.
Een vijftigtal andere bekende mensen uit de bierwereld waren ook aanwezig. De meeste waren ambassadeurs die tenslotte deel uit maken van het project.
"De Homo Beerectus” - staat centraal. Hij beschikt zelfs over een stamboom. Door het brouwen van 30 bieren gedurende zes jaar verkrijgt de 'Homo Beerrectus' een stamboom. Deze bieren worden gelanceerd bij 30 ambassadeurs. Deze 30 uitgekozen Vlaamse handelszaken (Restaurants, Cafés en Drankenhandels) die 'bier' een warm hart toedragen en enorm veel tijd aan hun zaak besteden zullen deze bieren uitschenken ofwel verkopen, zolang hun zaak de voorraad strekt. Van elk bier wordt er maar een bepaalde hoeveelheid gebrouwen en het bier zal ook maar éénmaal verkrijgbaar zijn.
Degusteren met een verhaal
Brouwer Jef leg hoe alles in zijn werk zal gaan.
De gegraveerde stamboom
Alle ambassadeurs krijgen een gegraveerde stamboom waar ze telkens een gepersonaliseerd kroonkurkje kunnen aanhangen dat enkel in hun zaken te zien zal zijn. De gebrouwen bieren en het verloop van de stamboom zal via hun website te volgen zijn. Op elk etiket staat er een QR code die met een smartphone te scannen is. Ook op hun Engelstalige website is er voldoende informatie te vinden. U zal dus kunnen volgen wanneer precies het volgende bier zal verschijnen.
De Bizarre Brewer
Na de voorstelling van het project werd ook het eerste bier aan de ambassadeusr en genodigden gepresenteerd.
De Bizarre brouwer (7,5%Alc.Vol) is een donker zacht bier. Het degusteert vlot en heeft zachte toetsen van gebrande mout met een koffie met melksmaak. De afdronk is droog en licht bitter. Een prima start!
Brecht Deleye en Kris Goegebeur hadden een brood gebakken dat perfect met het bier matchte. "Het ging om broden die met veenbessen en chocolade en draf gemaakt werden. Net zoals als Brecht en Jef zijn ze fan van het duurzame en ambachtelijke en ze zijn enthousiast om aan dit project hun steentje te kunnen bijdragen. Er waren dan ook niets dan tevreden gezichten bij de ambassadeurs.
Enkele genodigden en ambassadeurs voor de lens.
Meer info op de website van de brouwers: www.homobeerectus.com
Ceci n'est pas une brune! - Petre-Devos Audenaerde
Ceci n'est pas une brune!
Petre-Devos Audenaerde
Oudenaarde
Dat Oudenaarde de naam van bierstad draagt is algemeen geweten. Ooit telde de stad maar liefst 17 brouwerijen. Gelukkig zetten de brouwerijen Roman, Liefmans (Duvel Moortgat), Smisje en Cnudde de rijke biertraditie van de Scheldestad verder. Ook de jaarlijkse terugkerende Adriaen Brouwer Bierfeesten zijn sinds mensenheugenis een begrip. Maar Oudenaarde is bij de mensen vooral gekend om hun Oud bruin of het Oudenaards bruin. De bijzondere eigenschappen van dit bier (Karamel, bitter, zurige smaak) werden toegeschreven aan het typisch Oudenaards water die ijzerhoudend is en beschikt over een hoog calciumgehalte.
Petre Devos
Een verdwenen brouwerij die ook bekend was voor zijn bruine bieren was Petre-Devos of van 1940 tot 1970 ook Brouwerij St. Arnoldus genoemd. In hun gamma bieren was er ook een Triplel Trio Petre Devos. Nu 47 jaar later is brouwer Edward Vandermeersch er in geslaagd om een gistkolonie uit enkele oude flesjes van dit bier meer dan 50 jaar opnieuw op te kweken.
Gist
In een laboratorium kon Edward de gistcelkolonie uit het stokoude bier Trio Triple opnieuw opkweken en er bleek dat de cel ook kon doorgisten voldoende om een goed bier te kunnen brouwen. Hij heeft het oude bier weer tot leven gebracht. Wat een hele prestatie is voor deze brouwer. Het bier wordt gebrouwen onder leiding van Edward bij brouwerij 't Verzet in Anzegem.
Donker amber van kleur Dikke schuimkraag die vlug verdwijnt.
Fruitig aroma Gistig
Moutige aanzet Pittige en scherpe smaak Moutbitterheid Karamel soms een IJzer smaakje? Nu en dan een zurige toets. Fruitig Ook de afdronk is redelijk scherp en bitter. Duidelijk een bier om over te discuteren. Mij bevalt het wel maar toch heb ik mijn bedenkingen hoe het bij anderen zal overkomen?
Verjaardag brouwsel voor 20 jaar Brasserie Thiriez. Brouwerij Thiriez was één van de brouwerijen die indertijd uitgenodigd was op het bierfestival Bruxellensis ingericht door de mensen van de Zennebrouwerij in de IJskelders van St. Gillis (Brussel).
Wazig geel bier met een romige schuimkraag
Een aangenaam fruitig aroma Lichte florale prikken.
Moutige aanzet. Aards. Fruitige smaken geven een lekkere toets. Perzik Citrus af en toe Hoppig Soms een lichte broodsmaak. Fris en doordrinkbaar Droge afdronk Pittig lekker!
Een heerlijke neus Caramel Fruitig Tikje geparfumeerd
De smaak is aangenaam. Zoete toetsen van Karamel en Toffee pompelmoes zorgt voor afwisseling Tikje honing Allemaal mooi verdeeld Aangenaam bier met een droge en lichte hoppige afdronk.
Moutige aanzet Licht hoppig ook hier een aanwezigheid van kruiden. Tikje toffee Allemaal matig gedoseerd. Het bier degusteert vlot. Is geen hoogvlieger maar toch een allemans vriend.
Donkerkoper kleurig bier met romige witte schuimkop
Aroma van alcohol (cognac) Houten toetsen Gistig en kruidig
Zoete aanzet Alcoholwarmte is voortdurend aanwezig Tikje banaan en honing. Abricot geef een extra touch Wat hout in de mond Prikje vanille Iets te alcoholisch! Bier om enkel te degusteren in je luie zetel!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Ook de smaak begint zoet en blijft aanhouden. witte suiker Lichte fruitigheid Nu en dan komt er een lichte bitterheid naar boven. Eigenlijk is er geen evenwicht te bespeuren! Ook hop blijft de grote afwezige. Zoete afdronk. Er bestaan betere bio-bieren!
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus is fruitig Ook een lichte kruidigheid laat zich gelden. Tikje gist
De aanzet is lekker moutig Een karamelsmaakje komt naar boven. Geroosterde mout Kruidige prikken Rozijntjes Niet te papperig maar eerder dun van body. Zoet bittere afdronk. Nog altijd een lekkere klassieker uit de Westhoek!
Wazig bruin, amberkleurig bier met een beige romige schuimkraag.
Lekker donkermout aroma Karamel Kruidige prikjes
De eerste slokken zijn licht kruidig Lichte bittereheid. Zachte hoppigheid Karamel en chocolade komen soms naar boven. Het bier degusteert aangenaam. Mooie body. Bitterzoete afdronk. Een smakelijk bier!
Een geurige aangename neus van karamelmout en donker fruit.
De smaak is het verlengde van het aroma. Ook hier een zoete smaak van karamelmout. Donker fruit treed soms naar voren. Nu en dan komt er een lichte alcoholwarmte opzetten. Licht houtsmaakje! De smaak is zacht en aangenaam. Beetje complex Een lekkere Barley Wine!
Moutig aroma Karamel Geroosterde granen Een beetje fruit in de neus.
De smaak is zoet Karamel en chocolade spelen een hoofdrol. Ook fruitige toetsen komen soms piepen. Tikje koffie Redelijk volmondig voor zijn 6,6% Een matige bitterheid. Niet mis.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten 2016 - Airborne Christmas - La Moneuse Speciale Winter Ale - Waregemse Winterwarmer 2017 - Dunekeun Winterbier - Odlo Hivernum.
Winterbieren proeven bij de Waregemse Bierfanaten.
Net zoals verleden jaar trok ik tussen Kerst- en Nieuw met de trein naar Waregem. De Waregemse Bierfanaten baatten er zoals elk jaar dicht bij de ijspiste een bierstandje uit met een aantal winterbieren.
Vooraleer mij naar de stand te begeven ging ik me eerst eventjes opwarmen met een lekkere koffie in het prachtig etablissement de ‘Cappucino’, gelegen in het winkelpand. Naast mij aten een ouder koppel ‘Hartewafels met bruine suiker’ terwijl ze de krant blad voor blad doorbladerden en op alles commentaar gaven. Aan de andere kant waren jonge meisjes pannenkoeken aan het smullen. Ik was reeds tevreden met een koffie en een bonafé, een klein amandelgebakje dat standaard bij de koffie behoorde.
De Kerststandjes
De druk bezochte ijspiste
Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen!
Wanneer mijn lichaam de koude terug aankon en een publiciteitsbord met reclame voor Gorden X-Mas mij meldde dat ik nog winterbieren moest gaan proeven haastte ik mij, na eerst een bezoekje gebracht te hebben aan de ijspiste, naar het standje van de bierfanaten.
Het was er al druk! Het bestuur stond er paraat met hun rode Kerstmutsen op en ook de Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen. Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode? Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.
Een achttal winterbieren waren er ditmaal te proeven.
Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag Kruidig aroma Zoetmoutige
Moutig aanzet Een toffeemomentje Granige toets Kleine bitterheid in de diepte soms welt een licht zuurtje op. Kruidige prikjes (Kruidnagel?) Een goed uitgebalanceerd bier.
De Kerstman was met zijn helpster uit het verre Finland afgekomen. Eigenaardig maar de Kerstman deed me denken aan een postbode?
Wout schenkt een Blond Kerstbiertje in! Eentje die er telkenjare bij is! Raden maar!
Bruin bier met een gebroken witte schuimkraag Het schuim verdwijnt nogal vlug.
Moutige neus. Lichte Fruitigheid in de neus
Zoete moutsmaak is het eerste wat de smaakpapillen proeven. Fruitige toetsen. Lichte aangename bitterheid Tikje karamel Het bier is mooi in evenwicht. Smaken wisselen elkaar af. Zoete afdronk Lekkere winterwarmer
De aanzet is zoet Karamel en een tikje chocolade zijn de eerste smaken die we proefden. Licht kruidig tikje jeneverbes komt even piepen. Een beetje alcoholwarmte. Allemaal heel braafjes Zoete afdronk Een winterbier die misschien nog een beetje power mocht hebben. Maar toch een allemans wintervriend.
De aanzet is zoet en moutig Karamel laat zich gelden. Licht geroosterde smaak rozijntjes in de achtergrond. Evenwichtig Zoete afdronk. Goed traditioneel winterbrouwsel!
Kerstmarkten zijn een beetje nostalgisch. Ik ben er echt geen grote voorstander van. Gezellig dat wel maar soms te kitscherig! Gelukkig tref je hoe langer hoe meer streekbieren tussen de glühwein en de jenever. En dit maakt het voor ons bierliefhebbers wel interessant.
Het was terug een fijne maar koude namiddag met de bierfanaten in Waregem. Lekkere bieren, gezellige gesprekken en een blij weerzien! Hopelijk knopen ze volgend jaar weer aan met deze jaarlijkse traditie.
Donkerbruin bier met lichtbruine grove schuimkraag Verdwijnt vlug.
De neus ruikt heerlijke geroosterde geuren. Koffie Karamelleprikjes
De smaak gaat mee met de geur en is mooi afgerond. Ook hier zoete toetsen van karamel Donkere chocolade Prikje hout Allemaal goed gedoseerd Zoete afdronk Vloeit langzaam uit! TOPbiertje!
Aroma is moutig Prikje citroen. Licht kruidige toetsen
Licht bittere aanzet Een moutige zoetigheid komt naar boven Weinig hop te bespeuren (jammer) Tikje citrus Allemaal heel beperkt Droge afdronk Lekker maar kon veel beter!
Een moutig aroma prikkelt je neus. Kruidige prikken Tikje gist
Zoete smaak is gistig Moutig Broodsmaakje. Fruitisheid komt langzaam opzetten. Tikje karamel Bitterzoet Mooi in evenwicht Ik vind het lekker
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Voorstelling boek 'Op café in Vlaanderen' - Sofie Vanrafelghem
Op café in Vlaanderen 200 topadressen Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem zet maar haar nieuw boek ‘Op Café in Vlaanderen’ het lokale cafébezoek opnieuw op de kaart.
De boekvoorstelling vond plaats in brouwerij Van Den Bossche in het landelijke Sint-Lievens-Esse (Herzele). De brouwerij bestaat al sinds 1897 en is gelegen op het pittoreske dorpsplein dicht bij de Sint Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse ,een Oost-Vlaamse deelgemeente van Herzele. Opmerkelijk is hier vooral het imposante brouwershuis in art nouveaustijl van begin 20ste eeuw, dat overigens geen deel meer uitmaakt van de brouwerij, die in 1897 werd gesticht.
De brouwerij met vooraan een foodtruck waar de hapjes bereid werden.
Geniet aan elke tafel en aan elke toog en de toog is zeker zo belangrijk als de tafel.
Ondanks haar vele buitenlandse reizen vond Sofie toch nog tijd om een boek te schrijven over cafés in Vlaanderen. Ze heeft er meer dan een jaar over gedaan om uit maar liefst 450 cafébezoeken er 200 op papier neer te pennen. Samen met drie fotografen (Johan De Meester, Koen De Langhe en Ivo Hendrikx) trok ze door het Vlaamse land om de sfeer te kunnen weergeven van niet alleen oude streekbiercafés maar ook modernere zaken die een rijk gevulde bierkaart aan hun klanten kunnen voorschotelen.
De fiets op de kaft.
De reden dat een fiets op de voorkant staat is, dat het boek een deel is van een tweeluik. En dit tweede stuk die aan het boek verbonden is, is namelijk een fietsbox voor de recreatieve fietsers. De bedoeling is dat de fietsers ditmaal niet geconfronteerd worden met musea, landschappen of ander interessant erfgoed maar plaatsen aandoet waar een brouwerij gevestigd is, een mooi terras of een leuk café die langs de weg opduiken.
Minister Ben Weyts
Ik moet verwijzen naar het schrijverschap. Want we moeten medelijden hebben met de schrijver van een boek, want dit kost heel veel bloed, zweet en tranen. Maar met de schrijfster van dit boek moeten we minder medelijden hebben want ze heeft minstens meer dan 200 keer op café moeten gaan. Maar we zijn wel blij wat Sofie heeft voortgebracht. Zij legt haar ding heel goed in het toeristisch aanbod en dit sluit perfect aan bij ons toeristisch beleid. Vooral eten en drinken moeten we nog meer vermarkten en toeristisch uitspelen. We hebben niet zo een grote terroir, we zijn maar een klein landje maar we hebben unieke producten. Maar dit is niet onze belangrijkste troef. Onze troef is ons vakmanschap. Wij slagen er in om de beste producten uit het buitenland hier beter te maken. Om het met een boutade te zeggen. We zijn niet het land van de chocolade maar wij zijn het land van de chocolatiers. We maken de beste chocolade maar er bloeit hier geen enkel cacaoboom. Men kan in Vlaanderen op elk niveau van de culinaire ladder genieten zowel bij de foodtrucs, betere brasseries of toprestaurants. Het verhaal geld niet alleen over de tafel maar ook over de toog want daar geld ook weer het vakmanschap. Dit is de uitdaging voor de cafés. Men ziet het aantal cafés teruglopen maar die cafés die erin slagen het vakmanschap te eren en er voor zorgen dat ze een fantastische bierkaart hebben en bier kunnen schenken en ook dat hun zaak een huis is van warmte, vriendschap en geborgenheid. Dit is vakmanschap.
Veel genodigden uit de bierwereld waren op e voorstelling aanwezig.
Hilaire Spreuwers ambassadeur van Horeca Vlaanderen
Alle lof voor Sofie die een belangrijke schets heeft gemaakt. De kwantiteit loop achteruit en het is steeds moeilijker om te ondernemen maar we moeten de kwaliteit van de cafés terugvinden. Dit kan gebeuren om bv de zaak te focussen op speciaal bieren. Met het wegvallen van de bruine kroeg moeten de cafébazen meer ondernemer worden dan alleen maar uitbater. Daarom heeft Sofie een mooie schets gemaakt om niet alleen de bruine cafés maar ook de vernieuwers in het landschap in beeld te brengen. Vernieuwers die het Belgische cafélandschap terug naar voor schuiven.
Sofie
We hebben een van de mooiste bierculturen op de wereld, de mooiste caféculturen. Eigenlijk was deze selectie in mijn boek niet gemakkelijk om van 450 naar 200 terug te vallen. Maar waarom vond ik dit boek zo belangrijk? Waarom wou ik dit boek maken? Ondanks het feit dat we zo’n mooie cafés hebben ook brouwerijen en bieren zijn er toch nog zo veel onbekend voor ons. Veel dingen die de mens nog moet ontdekken en in een land met zo’n mooie biercultuur waar wijn nog een evidentie is was dit super belangrijk om dit boek te maken. Zie het als een inspiratiegids, een soort doe boek. Ontdekt de streek, de locatie en ontdekt het bier. Laat u leiden en ontdekt zoals ik ontdekt heb en proef van onze biercultuur.
Op de voorstelling serveerde men lekkere Vlapa's
Vlapas cvba staat voor smaakvolle, eerlijke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. Deze producten vormen het visitekaartje voor de volledige regio. http://vlapas.be/over-ons
Naast Pater Lieven blond en Kerstpater serveerde men ook deze heerlijke Buffalo bitter (8,0%Alc.Vol.). Een goudblond bier met een witte schuimkraag. Aroma's van hop en een heerlijk bittere smaak. Een van de topbieren van de brouwerij.
http://www.paterlieven.be/
Sofie en brouwer Bruno Van Den Bossche!
Minister Ben Weyts was volledig op zijn gemak tussen de Eva dames!
Met een mooi en interessant boek rijker verliet iedereen de brouwerij! Het was een fijne avond tussen vele vrienden.
Technische info EAN 9789401432313 Beschikbaar: Verschenen Formaat: 24cm x 24cm Verschijningsdatum: 06/12/2016 Afwerking: Paperback Druk: 1 Aantal pagina's: 424 NUR Omschrijving: Hotel- en restaurantgidsen Uitgever: Uitgeverij Lannoo
Brouwen voor een betere wereld 2016 - Vayamundo - Houffalize
Brouwen voor een betere wereld 2016
In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, enkele weken na elkaar, publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2016’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. Het weekend vond plaats van 25 tot en met 27 november.
Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
31 jaar geleden
Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ in Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar voor vakantiegangers! U geloof het of niet maar de kelner indertijd is nu nog altijd directeur van dit prachtige vakantiecomplex.
Bij aankomst nestelden alle vakantiegangers zich in de lounge. Inrichter Robert Declercq liet zich omringen met de juryleden en medewerkers van dit jaar. We proefden het gewonnen bier van verleden jaar 'Happines 2016'
Het bierweekend
Het tweede beerweekend werd ditmaal ingericht door Robert Declercq (Manager Experience Building Vayamundo - Oostende) en de bierkenners Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) en Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper). Ze werden bijgestaan door Nico Derycke en Pascal Mortier
Vrijdag
Dit jaar waren maar liefst 175 vakantiegangers ingeschreven. Een succes dat mag je wel noemen! Nog méér aanwezige bierliefhbbers dan verleden jaar. Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend rond 17u00 van start gaan.
Er werd in een van de lokalen van het complex een biertentoonstelling geopend. Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden. s’Avonds voor de maaltijd konden vooraf enkele biercocktails geproefd worden. Bij het heerlijk driegangenmenu werd het winnend bier van vorig jaar geschonken.
Bij het betreden van de zaal verraste Karin en Dirk ons met enkele biercoctails. Duvel met fruitsap, Orval met tonic en Volmer (de nieuwe apero 2016) met St. Bernardus witbier.
Het driegangenmenu
Spinaziesoep met geitenkaas, Gegrild spek met honing.
Parelhoen Suprème Seizoengroenten, appel met room
Ananas carpaccio
Toosten met het gewonnen bier van verleden jaar!
Brouwer Geert Toye en vriendin ontbreken op de foto.
Vayamundo Beer of Happiness 2016. Het recept van het winnende bier is ontworpen door Erik Daelewyn en werd gebrouwen bij Brouwerij De Vlier. Het is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8,5 vol%. De kleur is 9 EBC en de bitterheid 31 IBU.
De opbrengsten van dit initiatief gaan naar een dorpsgemeenschap in Rwanda (Afrika)
Karin bracht tijdens de maaltijd de aanwezigen op de hoogte van het programma voor s'anderdaags.
Zaterdag
Op zaterdag was de tentoonstelling terug open voor de gasten en bezoekers. Iedereen kon die dag genieten van de brouwkunsten van Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) en Rudy Vossen (De Bierboom). Ook een houten tonnenmaker toonde hoe kleine houten tonnen gemaakt worden.
Een deel van de tentoonstelling
Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) bij zijn Brewmaster.
Bierdegustatie
Rond 17u00 konden de deelnemers aan het weekend genieten in de congreszaal van een bierdegustatie gegeven door enkele aanwezige brouwers. De brouwers stelden zichzelf en hun bier voor aan het publiek Zo kom men proeven van een Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Toye.
Een ruime opkomst voor de te proeven bieren!
Glazen, glazen en nog eens glazen!
Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Goedendag.
De Jurering van de proefbrouwsels
De Jury bestond dit jaar uit
Luc Criel, Luc De Nil, Dirk Martens en Johan Van Goethem (biervereniging ‘Belle Amis’ uit Denderbelle), Freddy Wacho Debels (Bierbrief), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske) , Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme), Rudy Vossen (De Bierboom) , Erik Daelewyn (winnaar vorig jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag) en ik zelf William Roelens (Wekleijks HOPnieuws)
De wedstrijd
De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 8 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. De jurering oordeelde 2 x 4 bieren. De beste drie van de acht werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.
Het beste bier werd gebrouwen door Erwin Vermeulen Hij wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen. Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld.
2. Janse Luc 3. Van Damme Bart 4. Van Grinderbeek Hans 5. Demonie Frank 6. Demonie Nils 7. Kimps Tommy 8. Coudron Wim
Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.
Gastronomisch diner
Enkele topgerechten gedurende de driedaagse
s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien. Met als hoofdgerecht ‘Massala Machrie’ de winnaar van de wedstrijd ‘Cuisine Mondiale’. Hij werd opgediend door de winnares Gieta Rambocus uit Suriname. Het was een bereidde Omega-baars met spinazie uit de Wereldkeuken.
Gieta Rambocus uit Suriname met haar winnend gerecht ‘Massala Machrie’
Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn! Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir” Beste hobbybrouwers jullie moeten beslist volgend jaar meedoen. Uw bier komt in de belangstelling en u steunt terzelfder tijd een goed doel!
Het prachtige vakantiecomplex bij valavond
Dank aan de Directie Dank aan Marc De Bondt Dank aan Karin en Dirk Dank aan het personeel van Vayamundo. En alle medewerkers
Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.
Amberkleurig bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
Een zurig aroma prikkelt uw neus. Groene appeltjes laten zich van hun beste kant zien. Wijnaroma.
Ook in de smaak komt bovengenoemd fruit naar boven. De mout treed soms naar voor. Complex zuur. Ondanks de 10% is de alcohol goed verdoken. Nu en dan een tikje hout die de aandacht opeist Droge zure afdronk Godendrank voor de liefhebbers
Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag. Verdwijnt nog al vlug
Zachte zoete neus Fruitige toetsen van rijp fruit. Moutig.
Zoete aanzet. Lekkere toetsen van cognac. Karamel zorgt voor het zoete. Rozijntje komen even naar boven. Tikje alcoholwarmte. Lekker aangenaam degustatiebier.
De lustige brouwers waren de winnaars van Leuven Innovation Beerfestival.
Gouden Carolus Ambrio (8,0% Alc.Vol.) Het Anker– Mechelen
Roodachtig amberkleurig bier met romige volle schuimkraag.
Een zoet moutaroma. karamel. gedroogde vruchten.
De smaak gaat in dezelfde lijn verder. Rozijntjes. Tikje honing. Karamel. Soms een kruidenprik. Zacht en mals bier. Vloeibaar snoep. Zoetbittere afdronk. Lekker degustatiebier.
Licht blond helder bier met witte fijne schuimkraag.
Moutige aroma Fruitig met toetsen van citrus en perzik Licht hoppig
De aanzet is karamel. Hoppig. Tikje grapefruit. Alcoholwarmte. Kruidige prikken. Zoete nasmaak. Niet slecht.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (33) - Belgoo Bio Blond - Broeder Jacob Double Port - La Grande Rulles 10 - l'Aubéole d'Estinnes - Arthur’s Legacy - Saison Henriette
De aanzet is licht bitter. Fruitige toetsen. Tikje gras Iets plakkerig na een tijd. Lichte moutbitterheid Mist iets karakter Zou op de duur ietwat vervelen!
Donker bruin tot zwart bier met lichtbruine schuimkraag
Aroma van chocolade. Geroosterde tinten. Karamel Rozijntjes.
De eerste slok heeft een warm alcohol gevoel. Zoete smaak van mout. Rozijntjes Porto toetsen. Brooddeeg Donker fruit. Nootachtig Misschien iets te zoet? Toch een mooi gebrouwen bier.
Fruitigheid van abrikozen en citrus.. Lichte alcoholwarmte Karamel Nu en dan een tikje banaan. Zoete moutsmaak Lichte bitterheid Droge afdronk Een mooi bier met heel veel smaak.
Licht bittere aanzet. Tikje zoet Matige fruitige hop Kruidige toetsen Allemaal miniem. Een beetje ouderwets!
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Groeten William
Samen koken en lunchen met de Waregemse Bierfanaten in de Schakel.
Samen koken en lunchen met de Waregemse Bierfanaten
Onder het motto ‘Koken met bier’ werd er afgelopen zaterdag 05 november een gezellig kookbijeenkomst georganiseerd in het O.C. De Schakel te Waregem. Deze bijeenkomst was één van de vele leuke activiteiten van biervereniging ‘De Waregemse Bierfanaten’. Na het overlopen van het 6-gangenmenu en enige uitleg van voorzitter Patrick werden we onder de enthousiaste leiding van vier kookcoaches (Hobbykoks) Patrick, Mireille, Wout en Anne ondergedompeld in de diverse bereidingen. Gelukkig moesten we niets meer afwegen alle ingrediënten stonden klaar. Ook het recept was voor iedereen afgedrukt. Hakken, snijden, persen, koken, bakken enz… In een mum van tijd stond de kookstudio vol potten en pannen en iedereen was plots een Jeroen Meus of liever een Piet Huysentruyt want we kunnen ons West-Vlaams accent niet verbergen. Kortom we werden allemaal voor een avond een televisiekok. Ik mag ook Pol, Geroen en Dominique niet vergeten want ze zorgden voor alle details zoals de grote afwas, het uitschenken van bijbehorende bieren enz.. Zeg maar de Felice’s van in de tijd van TV kok Herwig Van Hove.
Iedereen nam zijn plaats in om hun toegewezen gerechtje klaar te maken.
Het menu was geen klein bier
Tabouleh met merguez worstjes
Garnalen met mango
Kabeljauwhaasje mosterd, briochekruim, vanillestoemp botersaus met Duvel.
Sorbet van kriekbier
Japans biefstuk enoki zwammen saké oestersaus
Bierijs met Rochefort 10 Couillis van bosvruchten. Krokantje van chocolade Crumble van koekjesmengeling
Overleggen en nadenken!
Tabouleh met merguez worstjes
Het eerste gerechtje was een Taboulé of tabouleh. Dit gerechtje is afkomstig uit de Libanese keuken. Het betekent lichtscherp in het "Oud"-Syrisch-Libanees-Arabisch. Het bestaat uit een tarwegriesmengsel (couscous) gemengd met tomatenblokjes, uiensnippers, overgoten met olijfolie en op smaak gebracht met citroen, dragon, peterselie, peper en zout. Er werden ook pittige verse merguez worstjes bij geserveerd. Een frisse bittere Saisont Dupont Dry Hopping begeleide dit gerechtje. Het bier met dryhopping bluste een beetje de pittigheid van de worstjes.
Uw dienaar vol concentratie voor de levensgevaarlijk opdracht! Gelukkig heb ik nog alle vijf mijn vingers!
Afwassen! Eens iets anders dan over chocolade schrijven
Garnalen met mango
Daarna volgde een heerlijk, lekker fris hapje. De garnalen waren op voorhand gepeld dit wegens tijdsgebrek en natuurlijk het vele werk die daarmee gepaard gaat. Maar dat kon de pret niet derven van dit puur hapje! Naast de mango werden er ook nog stukjes appel, courgette en tomaat aan toegevoegd. Alles besprenkeld met olijfolie en citroensap. De garnaaltje werden gemengd met Peterselie en mayonaise. Tikjes balsamico werden op het bordje verspreid. Een lekkere Armand (brouwerij Ter Dolen) werd bij dit fris gerechtje uitgeschonken. Dit zachte lichtje florale bier met een milde hopsmaak paste perfect bij dit gerechtje.
Koken is ook een beetje plezier hebben!
Met heel veel liefde en gepassioneerd!
Kabeljauwhaasje mosterd, briochekruim, vanillestoemp botersaus met Duvel.
Kabeljauwhaasje is altijd een topper in restaurants. De smaak wordt door de smulpapen hoog gewaardeerd. Ook op deze avond werd het gerecht geprezen. Vooral de botersaus bereid met visbouillon, boter en Duvel gaf de vis een delicaat aroma. Het briochekruim en de vanillestoemp gaven nog een extra dimensie aan dit gerecht. Natuurlijk mocht een lekkere Duvel niet ontbreken en gaf een frisse toets aan deze combinatie.
Roeren en mengen tot één geheel!
Volle aandacht!
Sorbet van kriekbier
Een lekker fris tussendoortje Ter plaatse gemaakt ijs en gemengd met kriekbier Het bijhorende wafeltje werd ook ter plaatse gebakken! Vanille en kaneel maakten er een klein smaakbommetje van. Het werd daarna dan ook gretig gegeten zonder ijs!
Wafeltjes bakken gebeurde machinaal!
Kijken hoe een andere het doet vergt aandacht!
Japans biefstuk, enoki zwammen saké oestersaus
Eerst en vooral enoki zwammen zijn in feite dunne witte champignons die gebruikt worden in de Aziatische keuken. De prachtige lappen entrecotes werden aan beide kanten mooi gebakken. Iedereen kreeg al het water in de mond. Ze werden geflambeerd met de saké en daarna werdde oestersaus bijgevoegd. Ook de enoki zwammen , de groene asperges, aubergines en vast kokende aardappelen werden op de teppan gebakken. Het kooklokaal veranderde in een mum van tijd in de keuken van Sofie! Dit prachtig gerecht werd geserveerd met Adriaan Brouwer Dark Gold een bruine klassieker van brouwerij Roman. De smaak van de karamel en droog fruit duwden het gerecht nog verder omhoog.
Met de vlam in de pan! Alles moet volgens de regels!
Bierijs met Rochefort 10 Couillis van bosvruchten. Krokantje van chocolade Crumble van koekjesmengeling
Een nagerecht om al te watertanden als u het maar leest.
Het bierijs werd rechtstreeks klaar gemaakt in de ijsmachine. Trappist Rochefort, vanille en bruine suiker moesten smaak geven aan het gerecht. De bijhorende Couillis bestond uit bosvruchten en ½ Liefmans. Het krokantje werd ter plaatse op oud bakpapier ‘a la vie d’artiest’ klaar gemaakt. Nog een beetje gehakte noten en alles in de ijskast. En tenslotte werd het nog voorzien van een koekjesmengeling van boterkoekjes, speculoos en maltezers. TOP!! Er werd een Oude kriek Beersel bij geserveerd. Met zijn fruitige iets zurige toets brengt hij evenwicht met het zoete.
Samengevat een culinaire avond om niet vlug te vergeten. Proficiat aan allen die zich hebben ingespannen om ons eens een beetje in gewicht te laten toenemen. Het was dik in orde!