Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Amber/Oranjekleurig bier met een witte schuimkraag
De neus wordt verwend met een fruitig aroma Ook aroma’s van sinaas en zoete karameltoetsjes duiken op
De eerste slokken zijn lekker Fruitig
Moutzoete toetsen afwisselend met een lichte kruidigheid van Koriander Nu en dan een minieme alcoholwarmte in de mond Mooi in evenwicht
Licht bittere afdronk Kortom een lekkere tripel!
De buurt Pottelberg in Kortrijk heeft met zijn Tripel Pottelbergh een eigen bier.
Het bier werd bedacht door Maxime Vancoillie (17), die de richting Handel volgt in het Guldensporencollege Kaai. Hij kreeg de smaak te pakken in een mini-onderneming, waarin met Kaaike ook een biertje centraal stond. “Toen de onderneming stopte, besloot hij om die ervaring te gebruiken voor een nieuw initiatief.”
Er werd de eerste maal 200 liter gebrouwen als start.
Maxime woont op de Pottelberg, en dus is het logisch dat het bier die naam draagt”. Bij de naam Pottelberg komt er nog een h achteraan
omdat er volgens de eerste geschriften uit 1502 ook sprake is van Pottelbergh. Ze willen met deze tripel geen imperium uitbouwen. Het moet uniek en artisanaal blijven. Ze bekijken ook in welke cafés het bier kan geserveerd worden. Ze bereiden zelfs een Pottelbergh-route voor, met hierin enkele lokale cafés en restaurants”, aldus Vancoillie.
Plusmama Alexandra Vasile van het evenementenbureau Avvenimenti lanceerde het bier op sociale media en bouwde met www.tripelpottelbergh.com een site uit. Ze ontwierp ook het logo. Het bier krijgt bovendien een eigen glas. Deze tripel wordt gebrouwen door brouwerij De Meester in Stasegem.
St Hubertus Triple Blonde (7,2% Alc.Vol.) BrouwerijRomanvoor Carlsberg Importers
Helder Goudblond bier met witte schuimkraag
Het aroma is zoet Suiker Tikje honing
De eerste slokken zijn zoet Licht fruitig Ook een tikje honing in de smaak Kruidigheid van Koriander Allemaal minimaal De bitterheid is ver te zoeken Drinkt vlot maar heeft weinig karakter
De naam van het bier komt van een oude edelman genaamd Hubert die de geneugten van het wereldse leven verkoos boven het religieus geloof van zijn geboortekerk, Tijdens een jachtreis in de Belgische Ardennen zag hij een groot wit hert verschijnen met een lichtend kruis tussen zijn gewei. Het hert zou deze jager bekeerd hebben en zo ontstond de legende van St. Hubert. Het Hert staat afgebeeld op de fles
Aroma van een kruiden Fruitige prikken van banaan Tikje anijs Moutig
De aanzet is zoet/bitter Pittige smaak rijp fruit Krachtig van smaak Evenwichtig Nu en dan een aangename alcoholwarmte Zoete afdronk Fijn bier die mij bevalt Gebrouwen in een prachtige locatie!
Het nieuwe etiket
Sinds 1997, werden de gebouwen van de boerderij weer spring levend door de activiteit van een brouwerij. Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen maar Alain Pinckaerts en Virginie Harzé Er is wel nog een Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap) die ook leeft volgens de regels van Benedictus. Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd. De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001) uit naar Orval en Chimay.
De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusie-methode. Het symbool van Val Dieu zijn nog altijd de 2 ringen die elkaar raken.
Wat hebben Bredene, Middelkerke en De Haan gemeen? Naast drie gemeentes gelegen aan de Belgische kust beschikken ze ook alle drie over hun eigen brouwerij of bierfirma. Jürgen Tavernier van Brouwerij Betsy, Nicolas Honorez van Wenbrew en Alexander Verlinde van Brouwerij Jus de Mer Door de coronacrisis hebben ze net zoals andere Belgische brouwerijen af te rekenen met een daling van hun verkoop Om hun bieren te promoten en opnieuw op te herwaarderen hebben ze elk twee van hun bieren samen gebracht in een Kustbierenbox. Deze prachtige doos is ontworpen door Lauwenaar Dominique Monbaillieu. Dit smakelijk toeristisch initiatief werd erkend door Westtoer
De prachtige Kustbierenbox ontworpen door Dominique Monbaillieu (Lauwe)
Goudblond helder bier met een vlotte koolzuurdoorstroming. Witte schuimkraag.
De neus ruikt overheerlijk naar mout Granige prikken Banaan
Ook de aanzet is heerlijk! Zoet en fruitig In de smaak vind men banaan terug Tikje alcoholwarmte Enige kruidigheid komt naar boven Mooi in evenwicht Zoete afdronk met een lichte bitterheid Een prachtige lekkere tripel!
Moutige neus met een lichte kruidigheid Hopbitterheid
De eerste slokken zijn moutig Een lichte hopbitterheid komt naar boven Ook een fruitigheid van grapefruit is te smaken in de achtergrond Alles in perfecte balans Droge afdronk De bitterheid houd aan tot het einde Goed mondgevoel Een bier met redelijk veel karakter voor slechts 6,5% alcohol.
Donkerbruin bier met een gebroken witte tot lichtbeige schuimkraag
Aroma van gebrande mout Zoete neus Karamel en een koffietoets
De eerste slokken zijn moutig Een licht zuurtje komt naar boven Daarna een zoete toets van karamel Rozijntjes Evenwichtig Zoete afdronk met een lichte bitterheid Een bier voor het kust toerisme die graag een bruintje lust!
Jus de Mer Blond (7,2% Alc.Vol.) BrouwerijJus de Mer– Middelkerke
Goudblond bier met een kleine witte schuimkraag
De neus is moutig Granige tinten Koriander
De eerste slokken zijn licht kruidig Ook granig van smaak Zoet Tikje honing Weinig bitterheid Mooi in balans Zoete afdronk Een heerlijke doordrinktripel voor wie niet meer moet rijden!
Jus de Mer Dubbel 8 (8,8% Alc.Vol.) BrouwerijJus de Mer– Middelkerke
Donkerbruin bier met een kleine fijne beige schuimkraag
De neus ruikt zoete prikken Zoetmoutig Vijgen
De aanzet is eveneens zoet Een licht zuurtje die onmiddellijk verdwijnt Rozijntjes Karamel Lichte alcoholwarmte Weinig bitterheid Zoete warme afdronk Een genietbiertje!
Een aangenaam en verfrissend bier van lage gisting!
Dit vierde bier van de Antwerpse Brouwcompagnie kwam tot stand bij de opstart van hun nieuwe brouwzaal. Ze gaven Tom hun brouwmeester een shirt met Seefman als superman er op gedrukt. Een brouwmeester is een held die over superkrachten bezit. Hij zet tenslotte water om in bier! Deze T-shirt is uiteindelijk het label van Super Cadix geworden! De superheld in de categorie lagers. De brouwerij is gevestigd op het eilandje in Antwerpen in de wijk Cadix. Vandaar de naam . Het bier werd trouwens bekroond met een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge in de categorie ‘Hoppy Lager’
Amberkleurig bier met gebroken witte fijne schuimkraag
De neus ruikt gebrande mout Licht rokerige prikken.
Ook de smaak laat ons gebrande mout proeven Karamel Subtiele rooksmaak Stoffig Soms zoete toetsen (choco-toffee) Lichte bitterheid in de achtergrond. Soms een tikje grassig Redelijke bittere afdronk Drinkt vlot en is aangenaam
Ook bekend als Triomfbier Vooruit ! Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan besliste het Kunstencentrum De Vooruit in Gent om opnieuw een eigen Vooruitbier te brouwen. Het bier moest de herinnering oproepen aan de brouwactiviteit die het begin 1900 had gehad in de voormalige Brouwerij Vooruit van de Coöperatieve Maatschappij ‘Vooruit’. Olivier Dedeycker brouwer bij Brasserie Dupont uit Tourpes brouwde er voor hen een Spéciale Belge, een dorstlessend bier met een niet al te hoog alcoholpercentage naar een oude stijl uit 1905
Diep goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag Fris uitgebalanceerd aroma van citrus en sinaasappel Prikken van ontbijtgranen
De eerste slokken zijn zoete gist Granig Licht kruidig. Fruitigheid van Citrus. Goed uitgebalanceerd Stevige kruidige afdronk. Misschien iets te fruitig voor een saison! Maar toch een schitterende dorstlesser! Garçon! Nog een Seiseke aub!
De Urthel Saisonnière wordt sinds november 2009 gebrouwen. In november schonken Hildegard en haar echtgenoot Bas het biertje voor het eerst op de Gentse Horecabeurs en het leek meteen aan te slaan.'
Normaal brouwt Hildegard voornamelijk zware bovengistende bieren, maar omdat mensen wel eens meer dan één Urthel wilden drinken, besloot ze een licht bier te brouwen. Toch houden ze met dit seizoensbier hun eigen excentrieke smaak. Het mengt de zachtheid van de tarwe met het bittere van hop. De ideale dorstlesser met toch veel smaak.'
Ondanks de naam Saisonnière kun je het bier het hele jaar door krijgen. 'Eigenlijk is het een knipoog naar het seizoensbier. Vroeger brouwden boeren dit soort lichte bieren in de winter met hun overschot. Hildegard laat zich niet graag in vakjes steken, maar als ze dan toch moet kiezen, dan valt dit bier inderdaad in de categorie van de seizoensbieren.'
Op 28 juni 2010 won Hildegard met haar Urthel Saisonnière de prestigieuze World Beer Award 2010 voor het Beste Europeese Seizoensbier. Iets om trots op te zijn.
Wipers Time 14 (6,2% Alc.Vol.) BrouwerijDe Kazematten– Ieper
Goudkleurig wazig bier met een romige volle schuimkraag
Het aroma is kruidig (Koriander) Gistig en moutig. Granige prikjes.
De aanzet is fruitig. Zoete mout Sinaasappelschil Granige toetsen Hoppig Evenwichtig
De afdronk is ook redelijk hoppig Een pittig Iepers bier!
Hans Depypere, CEO van de brouwerij Sint-Bernardus in Watou, en Rudi Ghequire, productieleider bij Rodenbach, kwamen op het idee om een stadsbrouwerij in te richten in de Kazematten van Het Houten Paard in Ieper . In 2014 was het zover. Hun kinderen Julie Depypere en Maarten Ghequire openden er uiteindelijk een microbrouwerij, waar dagelijks 750 liter bier gebrouwen kan worden. Na verschillende proefbrouwsels stond hun eerste bier ‘Wipers Time 14’ op punt Bij het brouwen van het bier wordt het zaad van de mariadistel gebruikt. Die staat ook afgebeeld op het etiket! (Met dank aan Els voor de herinnering)
De naam van het bier is afkomstig van het Britse soldatenkrantje, dat in de Kazematten van 1916 tot 1918 gedrukt werd. Dat gebeurde op een oude pers die de soldaten uit de ruïnes van de stad hadden gehaald. Kortrijkzaan Koen Hugelier werd aangesteld als brouwer en is die nog altijd.
Amberkleurig wazig bier met een mooie stevige schuimkop
Kruidig aroma met wat zoetigheid Bloemig
Moutige aanzet. Zweeft tussen zoet en bitter. Fruitigheid van witte wijn Mooi in balans Een fruitige zoete afdronk Wat hoppigheid in de mond Een bier om te genieten op het terras van Café Zannekin
Enkel te verkrijgen in café Zannekin in Lampernisse. Wie een stukje natuur wil ontdekken en dat bier wil nuttigen moet zeker een fietstocht maken van uit Diksmuide naar Lampernisse!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Piraat Triple Hop (10,5%Alc.Vol.) BrouwerijVan Steenberge- Ertvelde
Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt een boeket van karamel, gebrande suiker - koekjes Kruidnagel
De eerste slokken zijn moutig zoet die veranderen in een aangename hoptoets Bloemig van smaak De alcohomwarmte laat zich gelden Voldoende in balans De afdronk is bitter Kruidig – Tikje peper Wat alcohol Een geslaagd bier!
Helder goudblond bier met romige witte schuimkraag
Een heerlijk aroma van perziken/Sinaas Karamel Tikje koriander
De smaak is zoet/bittere mout Ook hier een lichte perzik/sinaas smaak in de mond Karamel Kruidigheid van de koriander Tikje plakkerig Mooi in balans Droge licht bittere afdronk met wat fruitigheid! Een Limburgse tripel die de smaakpapillen verwent!
Licht wazig goudkleurig bier met een witte romige schuimkraag
De neus wordt verwend met een aroma van kruiden Moutig Licht geurige fruitigheid
De eerste slokken laten zich gelden! Volle mout Karamel Gemengd met een fruitigheid Tikje grassig Balans in evenwicht Medium zoete afdronk Een frisse tripel die je niet enkel degusteert voor het slapen gaan!
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik William Roelens komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Jolly Poupée (6,671%Alc.Vol.) Gebrouwen door BrouwerijLupulus – Courtil - Gouvy
Wazig donkeramber kleurig bier met een beige stabiele schuimkraag
Moutige neus Licht aroma van donker fruit Tikje sinaas Karamelleprik
De eerste slok is moutig zoet Licht bittertje in de achtergrond Fruitigheid komt opzetten Ook de bitterheid neem toe Tikje zoete karamel (Peperkoek) Lichte alcoholwarmte Mooi in evenwicht Zoete afdronk lekker Mooi etiket!
Brouwerij Lupulus gelegen op 5 km van de Luxemburgse grens noemde vroeger Les 3 Fourquets (De drie roerstokken). De brouwerij werd opgericht door Chris Bauweraerts en zijn schoonbroer Pierre Goubron. In 2006 werd brouwerij Achouffe overgenomen door Duvel Moortgat en werd Les 3 Fourquets onafhankelijk. In 2008 verkocht Chris Bauweraerts al zijn aandelen aan Pierre Gobron. Die werd zo de enige eigenaar en runt sindsdien de brouwerij met zijn twee zonen Tim en Julien. In 2008 brachten ze met Lupulus een eigen bier op de markt, naar Humulus lupulus, de Latijnse benaming voor het in bier cruciale ingrediënt hop. In maart 2016 werd een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit werd verhoogd naar 80.000 hl. In 2016 werd 15.000 hl bier geproduceerd en telde de brouwerij 21 werknemers. Eind 2016 werd de brouwerij herdoopt tot Lupulus en het gamma Lupulus-bieren verder uitgebreid. De brouwerij is ondergebracht 18e-eeuwse Ardense boerderij en maakt deel uit van het patrimonium der Belgische Ardennen. Ze brouwen er schitterende bieren waaronder deze Jolly Poupée!
Brussels Beer Project True & False (8,3%Alc.Vol.) Gebrouwen doorBrussels Beer Project– Brussel in samenwerking met brouwerijDe Molen– Bodengraven (NL)
Wazig blond bier met een witte fijne schuimkraag Het aroma is verassend! Gerookte geur uit een blond bier (Zeg maar een blonde stout!) Het aroma van een gebluste BBQ Zoete prikjes tussendoor
De eerste slokken zijn houtachtig Gerookte mout De bitterheid komt langzaam naar boven Rokerige toetsen Koffieprikken Verbrande assen Ook komt er tussendoor een chocoladesmaak Eigenaardig bier die u letterlijk en figuurlijk verrast!
Het eerst besproken bier werd na18 maanden gelegen te hebben op Bourbon Barrel-Aged 'Jim Beam & Heaven Hill' vaten met de hand gebotteld op 25cl flesjes
Donkerblond bier met een fijne witte schuimkraag
Het aroma is rokerig Minder doordringend dan het bovenstaande basisbier Ook een tikje vanille komt boven
De eerste slokken zijn alcoholisch Minder koolzuur aanwezig Vanille toetsen Lichte bitterheid Witte chocolade Lichte houtsmaak Lekker!!!
Brusselaars Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan hebben in 2013 hun Brussels Beer Project gelanceerd en kwamen met een origineel idee op de biermarkt. Ze brouwden vier bieren (Alpha, Bêta, Gamma en Delta) en boden ze aan in enkele gerenommeerde Brusselse cafés waarna de consument er de beste moest uithalen. Dit bier lieten ze dan op grote schaal brouwen bij Brouwerij Anders in Halen. Vooraleer ze dit project starten hadden ze de wereld nog rondgereisd. Ze stopten met hun job en stortten ze zich volledig op hun brouwavontuur in de garage van Olivier.
Hun doel is creatieve bieren op de markt brengen liefst met biologische ingrediënten. Ze proberen ook typisch Brussels bier te creëren, die samensmelt met de typische ervaringen die ze elk op hun reizen hebben opgedaan. Ondertussen hebben hun bieren naam en faam verworven. Om niet meer afhankelijk te zijn van andere brouwerijen hebben ze 6 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe brouwerij in Anderlecht? Die zou een jaarlijkse capaciteit van 35.000 hectoliter hebben.
Met een tuin van bijna 1.000 vierkante meter en een taproom zullen ze op jaarbasis plaats bieden aan meer dan 25.000 bezoekers. Het project zal ook 25 gekwalificeerde en ongeschoolde banen opleveren. Uiteindelijk zullen zo dubbel zo veel mensen er aan de slag kunnen.
De werken beginnen in september. Een jaar later zou de nieuwe brouwerij de deuren moeten openen.
Zwarte Byter (6,5%Alc.Vol.) Gebrouwen door brouwerijFeniks– Heule
Donker bier met een romige lichte beige schuimkraag
Aangenaam moutig aroma Fruitige toetsen
De eerste smaaktoetsen voorspellen al een aangenaam bier Gebrande indrukken van koffie Fruit komt naar boven en zorgt voor een aangename afwisseling Behaaglijke geroosterde bitterheid Afwisselend met een chocoladezoetje Mooi in balans Zoet bittere afdronk. Lekker bier voor slechts 6,6% Alc Nog een zwarte byter aub!!!
Ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan maakte Biervereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven) een eigen bier: Zwarte Byter. Het is een Black IPA geworden omdat dit een van de favoriete bierstijlen van voorzitter Lode Van Biervliet is en die hoe langer hoe minder gebrouwen wordt. Het bier werd ontworpen door Bram Neudt uit Heestert en Stefaan Vandekerkhove uit Heule beiden bestuursleden van de vereniging. Een oplage van 500 liter werd gebrouwen in brouwerij Feniks in Heule/Gullegem. Om de vijf jaar wordt er bij HOP een nieuw bier gebrouwen. “'t Vage 4”, “Content”, “Hop Flower Power” en “'THOPe” gingen De Zwarte Byter vooraf.
Vijf Bieren 76 - Peirde visscher - Prins der Duisternis - Silly Bio - The return of the white widow - Tielts Kloosterbier Bruin
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 76
Peirde visscher (6,5%Alc.Vol.) BrouwerijVan Den Bossche– Herzele
Donker robijnrood helder bier met een fijne gebroken witte schuimkraag.
Een aroma van zoete mout Karamel
De smaak zet zich in dezelfde lijn verder Zoete suiker Licht Tikje vanille Gedroogde bessen Mocht iets meer bitterheid bevatten In balans Iets plakkerig Zoete afdronk Een toeristenbiertje
Vroeger werd dit bier gebrouwen bij Brouwerij Strubbe in Eernegem. Maar een zekere Stefaan Hancke bedacht het plan om een nieuw paardenvissersbiertje op de markt te brengen. Samen met zijn vriend Dominique David van bierhandel David-Debal uit Nieuwpoort klopten ze aan bij brouwerij Van Den Bossche uit Sint-Lievens-Esse.
"Het bier past uitstekend met een flinke portie verse garnalen”, zegt Stefaan Hancke.
Het etiket is van de hand van Herr Seele toont vooraan een paardenvisser op zijn paard terwijl hij garnalen vist in zee.
Prins der Duisternis (10,0%Alc.Vol.) Recept BramBras en Patrick Vervacke Gebrouwen bij brouwerijDe Meester– Stasegem/Harelbeke
Donkerbruin bier met een grove beige schuimkraag.
Zoete prikken verwennen de neus. Chocolade Rozijntjes Koffie
De eerste slokken zijn zoet. Redelijk moutig. Milde kruidigheid van wat zoethout. Mokkasmaak. Lichte alcoholwarmte. zachte aardse prikken. De smaken dwarrelen door elkaar en toch is er evenwicht. Licht hoppige afdronk.
Lekker barley wine die uw smaakpapillen verwennen!
Prins der Duisternis is een samenwerking tussen BramBrass (Bram Neudt) en BEER (Patrick Vervacke) gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Meester te Stasegem. Het was voor hen beide hun eerste commerciële bier. De opzet was een volmondig bier te brouwen maar met voldoende bitterheid. De naam kwam tot stand na een brainstorm sessie en is ook een referentie naar de voorliefde van Patrick voor de Rode Ridder.
Milde bitterheid van zachte hop Toch goed uitgebalanceerd Lange afdronk Mocht iets steviger zijn! Maar toch een lekkere bio doordrink pils
De Biopils is zachter dan de Silly Pils Het is glutenvrij en werd gecertificeerd als volwaardig biologisch product door de Europese Unie.De Sily pils kwam al van in 1956 op de markt onder de naam Myn’s Pils In 1993 veranderde het in Sily Pils De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.
Ook veel brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.
De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.
Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.
Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.
Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten van het bier regelmatig gecontroleerd.
Blond licht troebel bier met een witte romige schuimkraag
Lichte citrusgeur Limoen Tikje koriander
Frisse aanzet Lichte kruidigheid van koriander. Zoete smaak. Snoepjes. De afdronk is licht fruitig. Redelijk zoet en ietsje te veel gekruid. Er bestaan betere bieren in de reeks.
Bruin bier met een fijne gebroken witte schuimkraag
Het aroma is moutig Zoet Fruitig Tikje rozijn
De aanzet is moutig Zoet Tikje karamel Kandij Ook hier een lichte smaak van gedroogd fruit Licht gebrand Fijne bittere toets Drinkt vlot Mooi in evenwicht Licht bittere afdronk en nasmaak Lekker allemansbier Nog ietsje meer karakter ging het bier ten goede komen!
Het Kloosterbier werd door Huis Tabor en lokale brouwerij De Poes in juni 2019 op de markt gebracht. Het gaat om een eerbetoon aan het vroegere Patersklooster en stichter deken Johannes De Mol. De opbrengst gaat naar de renovatie van het klooster.
“Deken Johannes De Mol was begin zeventiende eeuw niet alleen de stichter van het Patersklooster, maar brouwde ook graag en kende de stiel goed”, zeggen Martine Lambrecht en Franck de Munster van Huis Tabor. “Er werd zeker tot aan de Franse Revolutie bier gebrouwen binnen de kloostermuren. Ten tijde van de pest werd er in Tielt ook gezegd dat je geen water moest drinken, maar bier. De brouwerij lag vroeger aan de overkant van de Patersdreef. Heemkring De Roede van Tielt heeft daar nog een mooi plan van. De brouwerij verdween later, maar de paters hadden tot hun vertrek nog een ‘pintekot’, dat tussen de keuken en de refter lag en waar om 15.45 uur een biertje gedronken werd.”
Naast het Bruin werd ook nog een blond Kloosterbier gelanceerd. Basis voor beide bieren is de graansamenstelling zoals weergegeven in de geschriften van deken De Mol: gerstemout en tarwe.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Het aroma is granig Licht moutig met een toets van citrus
Zoete aanzet De smaken zijn zacht maar dringen toch door op de smaakpapillen Licht hoppig Fruitigheid van een tikje citrus Soms een licht bittertje in de mond Droge afdronk met een lichte hopbitterheid Een verfijnd laag alcoholisch bier met veel inhoud!
Jazz Black Cognac Magic (11,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Feniks– Heule/kortrijk
Donker bruin tot zwart bier met weinig beige schuim
De neus ruikt geroosterde mout Prikken cognac Rozijntjes
De smaak zet het bovenstaande verder Zoet Alcohol Toetsen van kandij Soms een tik chocolade Zoet en stroperig
Met ietsje meer koolzuur was het bier nog beter geweest!
Flandrien Super 8 (6,4%Alc.Vol.) BrouwerijHaacht – Boortmeerbeek
Helder goudkleurig bier met witte fijne schuimkraag
De neus ruikt mout Koriander
Zacht-zoete smaak Licht fruitig Ook een kruidig toetsje van koriander Lichte bitterheid komt naar boven Voldoende evenwicht Licht hoppige afdronk
Donkerbruin bier met een licht gebroken romige schuimkraag
Duidelijke aroma’s van koffie Karamelprikjes
Bij het proeven worden de smaakpapillen onmiddellijk geconfronteerd met een rooksmaak Gebrande mout (karamel) Lichte suikerprikken tussendoor Alcoholwarmte af en doet zorgt voor een aangename afwisseling tussen het rokerige en het zoete. Kruidigheid komt zelden boven Voldoende evenwicht Zoete karamelachtige afdronk lekker Kan gedegusteerd worden als vieruurtje!! Geproefd op Lekker Westhoeks in Poperinge.
Op het zelfde evenement heb ik de sympathieke brouwer Daniel Brijs leren kennen. Hij is een geboren en getogen Kruibekenaar en heeft in de Langestraat zijn eigen brouwerij opgetrokken. De naam Brixius komt van zijn voorouders, die droegen de naam enkele honderden jaren geleden. Het was altijd al een droom geweest om zijn eigen bier te brouwen.
Het bovenstaande bier ‘Isidoor’ is een serieus bier met een alcoholpercentage van 9,5% (Op het gefotografeerde flesje staat slechts 9%Alc.Vol) op smaak gebracht met koffie van de lokale Ross Coffee. Als jonge kerel vertelde Daniel tegen zijn vader dat hij ooit een bier aan hem zou opdragen. Zijn vader heet Isidoor, dus het bruine bier is een ode aan hem.
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
De aanzet is halfzoet Tikje suikerachtig Lichte bitterheid volgt Soms honing in de smaak Citrus- Sinaasappelschil bitterheid Goed in balans De afdronk is licht zoet Voortreffelijk bier
Een zachte zoete honingsmaak verwent onze smaakpapillen.
Moutig Lichte hoppigheid Ook enkele kruidige tonen Perfect in evenwicht Droge afdronk met een lichtfruitige smaak Lekkere Belgische tripel
Deze tripel zorgde enige tijd voor commotie in de bierwereld!
De Antwerpse brouwerij Moortgat was van mening dat Filou fel op hun Duvel geleek en trok daarvoor naar de rechtbank. Zelfde alcohol% , wit etiket met rode letters en dezelfde flesvorm, de vergelijking was niet veraf. Maar brouwerij Moortgat kreeg geen gelijk van de rechter!
Het bier is ook shirt-en naamsponsor van Landskampioen BC Oostende. De club heet momenteel Filou Oostende. “Onze fans kunnen letterlijk de sponsor smaken”, sprak voorzitter Johan Verborgh!
De eerste slok is kruidig Koriander Jeneverbes Soms een patisseriezoetigheidje! Lichte bitterheid komt opzetten De smaak wordt iets vervelender Kruidige afdronk lichte bitterheid die uitvloeit.
Biere des amis (5,8%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Blond helder bier met witte glas klevende schuimkraag
Zoete moutige neus Gistig Koriander
Zoete aanzet Moutig Fruitigheid van citrus / Sinaas Lichte hopbitterheid Zoet-bittere afdronk Mooi in balans Met zijn 5,8 is het een redelijke doordrinker. Er bestaan betere bieren maar ook slechtere!
Blonde of Saint – Tropez (5,6%Alc.Vol.) Een bier gebrouwen voor en geïnspireerd doorSaint-Tropez Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
Lichtzurige neus Tarweprik Fruitig Lichte moutsmaak Tikje fruitig Pompelmoes? Ook licht kruidig (Koriander) Minieme bitterheid Goed in evenwicht Dortslessend Een goed gebrouwen bier in een mooie fles!
Bourgogne des Flandres(5,0% Alc.Vol.) BrouwerijTimmermans(Anthony Martin) – Itterbeek
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt een tikje melkzuur Koffie Fruitig
De smaak is subtiel zuur Tikje karamel Ook een balsamico smaakje komt boven Diep een bittertje Toch heeft het een zacht mondgevoel Lange zoete fruitige afdronk Goed in balans Een lekker bier!
Donker bruin bier met lichtbruine schuimkraag Aardse neus Hout Tikje fruit
De smaak is aards Alcohol doordrongen van hout Tikje vanille Geen echte stout smaak Zurig op sommige momenten. Droge afdronk Iets meer van verwacht!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 14 - Cheval Goudet Tripel - De Brabandere Wild Tripel Hop - Gloriaan Tripel
Tripels 14
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Goudkleurig helder bier met romige witte stabiele schuimkraag
De neus ruikt een moutig aroma Zoet en granig
De smaak is ook moutig Een tikje zoete karamel Lichte bitterheid Een tikje Waalse kruidigheid Mooi in evenwicht Droge afdronk Een lekkere tripel waar je nog eentje van lust!
De Cheval Godet, is eigenlijk een integraal onderdeel van de Aclot-folklore, d.w.z. vanuit de stad Nijvel, gaat terug in de geschiedenis naar de 17e eeuw, wat echter niet het Triplodocus-tijdperk is. Het is een van de meeste verwachte folkloristische evenementen van het jaar! Een grote, kleurrijke carnaval, goed voor 4 dagen feest in Nijvel.
De Brabandere Wild Tripel Hop (8,0%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Blond helder bier met een romige fijne schuimkraag.
De neus ruikt een tikje wilde gist citroen Kruidig
De smaak is licht hoppig Kruidig Lichtzurig Citrustoets Wilde gist laat zich opmerken Scherp Een verrassende creatie waar ik van hou.
Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden rijpt op eikenhouten foeders en versneden is met onze heerlijke Petrus Tripel waar 2 Amerikaanse hopsoorten aan werden toegevoegd, namelijk Cascade en Amarillo.
Dit bier is ontstaan omdat Brouwerij De Brabandere na jaren van investeringen en vernieuwingen, haar drie vaste brouwmeesters bedanken voor hun jarenlange inzet. En ver moesten ze niet zoeken naar een geschenk. De brouwmeesters mochten als ‘cadeau’ hun eigen bier ontwikkelen. Eén van die brouwmeesters was Yves Benoit uit Deerlijk. Het bier van Benoit werd deze Wild Triple Hop een variant op het Wittekerkebier
De aanzet is zoet Karamel Vanilleprikjes kruidig Licht hoppig (mocht ietsje meer) Evenwichtig Goede tripel misschien ietsje te zoet!
Gloriaan is een bier dat enkele vrienden uit het Waasland samenhoudt na het leven in de sporthal. Ze hebben vroeger allemaal samen gebasketbald en om die band te behouden hebben ze beslist om een bier te laten brouwen. De Glory Boys stapten na heel wat overleg met een eigen recept naar brouwerij Eutropius.
Het resultaat was een toegankelijke tripel met de nodige punch en een percentage van 8,9. Ze maakten gebruik van twee mouten en drie hopsoorten. Omdat er Belgische hopsoorten in verwerkt zijn, draagt Gloriaan trots het label ‘Belgische hop’.
Op het Zythos Bierfestival in Leuven won het bier de eerste prijs bij de bierfirma’s. Ook in Wieze en op het bierfestival in Temse behaalden het bier een eerste prijs.
Aroma is licht zoetig Moutig Tikje kruidig zelfs Kardemon
De aanzet is zoet moutig Ook hier kardemon in de smaak Fruitige toetsen Citrus Een zacht bier Een lichte hopbitterheid in de afdronk Misschien net niet wat we gewoon zijn van deze bfrouwerij Maar toch een bier met smaak
Baby Jesus (10,0%Alc.vol.) Brouwerij‘t Verzet – Anzegem
Zwart bier met een fijne lichte bruine schuimkraag
Geroosterd aroma Vanilleprikken Kersen
De eerste slokken zijn zoet Koffietonen Vanille prikken van kersensmaken Hout Nu en dan een lichte opwellende alcoholwarmte Complex bier die mij kan smaken.
De smaak is intens zoet Honing en wat kruiden Evenwichtig Romig Tikje bitterheid in de achtergrond Soms een prik alcoholwarmte in de mond Een van de betere honingbieren Degusteert vlot zonder vervelend te worden maar toch opletten met zijn 8% alcohol!
De neus ruikt mout Tikje kruidig Fruitigheid van mango
De smaak is moutig Fruitig Zoet Perziktoetsen komen naar boven Een minieme hopbitterheid Een doordrinker met redelijke inhoud ondanks zijn slechts 5,5%
La Belge (5,9% Alc.Vol.) BrasserieLa Binchoise- Binche
Amberkleurig bier met een volle witte schuimkraag
De neus is moutig Zoet Licht hoppige toetsen
De eerste slokken zijn moutig Ook een lichte kruidigheid in de mond Milde zoetheid Fruitachtig (Abrikoos) Evenwichtig Eenvoudig bier!
Dinsdagnamiddag proeverijen 19 - Ich Liebe dich - Ban Zai - Fantastick 4 - Black Sabbath
Dinsdagnamiddag proeverijen 19
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben. Ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 19de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van BierfirmaHoublon Noiruit Vaux-sur-Sure een gemeente in de Provincie Luxemburg.
" Ik probeerde redelijk te zijn, maar dat lukte niet". Dus lanceerde ik Houblon Noir, verrassende bieren vol humor en fantasie! " Caroline Dourte
Het begon allemaal in 2018, Caroline had een carrièrepauze genomen om voor haar zoon Max te zorgen. Ze wilde niet terugkeren naar haar vroeger werk en besloot een nieuw avontuur aan te gaan. Caroline besloot het in de bierwereld te gaan zoeken omdat ze over uitzonderlijke grappige smaken beschikt, ze houdt o.a.van bittere, scherpe, fruitige bieren. Ze houdt ook van traditionele bieren, maar haar nieuwsgierigheid leidt haar naar diverse bieren, het zwarte schaap van de brouwwereld. Zo creëerde ze Houblon Noir een bierfirma om gevarieerde, inventieve en originele bieren aan te bieden!
Houblon Noir-bieren worden geproduceerd in de provincie Luxemburg, bijBrasserie Minne in Baillonville. Caroline is gevestigd in Clochimont (Vaux-sur-Sûre), een dorp waar ze haar jeugd op de boerderij doorbracht. Dit inspireerde haar om een grote gevoeligheid te ontwikkelen voor de plaatselijke streek en haar ambachtelijke producten. Houblon Noire bieren worden alleen gemaakt van nobele ingrediënten volgens traditionele methoden, maar met een vleugje inventiviteit en moderniteit die de bieren onderscheidt met een onvergelijkbare smaak.
Ich liebe digh (3,5%Alc.Vol)
Rose tot rood kleurig bier met lichtroze schuimkraag
Fruitig Zoet aroma van frambozen Aardbei
De aanzet is licht zurig. Ook hier een fruitig frambozentintje. Een klein beetje bitterheid. Daarna eenrichtingverkeer in de smaak. Niet plakkerig. Dorstlessend. Zure afdronk. Smakelijk voor een bier van slechts 3,5%
Banzai (6,1%Alc.Vol)
Goudblond bier met witte volle schuimkraag - Koolzuurprikkeling
Zoet aroma Licht geroosterd Tikje zoethout
Licht bittere aanzet Gerookte toetsen Hoppig Nu en dan een zoetje tussendoor Mooi in balans Lichtbittere afdronk
Het vierde bier ‘Black Sabath’ kwam uit Nederland meer bepaald vanBrouwerij Bliksemuit Breda. Sebastiaan en Merijn brouwen met Black Sabbath het beste bier van Brabant en 'nu is het op'
Sebastiaan Van Fessem en Merijn Dietvorst. Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor hen een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!
Speciaal bier wordt al heel lang gemaakt en gedronken. Een mooie traditie, maar zit bier minnend Nederland te wachten op het zoveelste traditionele speciaal bier. Zij vinden van niet! Traditie is goed maar brouwerij Bliksem voegt er graag nog iets aan toe. Ze bedenken uitdagende recepten, die gestoeld zijn op traditie, maar niet altijd traditioneel zijn. Ze spelen met tradities, oude en nieuwe bierstijlen, experimenteren continu en onderzoeken nieuwe smaken. Zo maakt brouwerij Bliksem verrassende bieren die altijd vol van smaak zijn.
Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor hen vormt die muziek een logische combinatie met hun bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met hun bieren van recept tot etiket.
'Big black shape with eyes of fire' Zingt Ozzy in het nummer Black Sabbath van de gelijknamige band. En wij nemen aan dat hij het had over dit bier. Een quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Pikzwart, straf, onheilspellend en complex maar gevaar-lijk lekker.
Dit bier won Goud op de Dutch Beer Challenge en is verkozen tot lekkerste bier van Brabant in 2018
Black Sabbath Quadrupel (10,0%Alc.Vol)
Zwart bier met licht bruine schuimkraag
Zoet aroma Chocolade Licht gebrand zoethout in de neus
Zoete aanzet gevolgd door een bitterheid Gebrand met een tikje koffie fruitig z acht bier Kruidige afdronk Smakelijk maar gevaarlijk zetelbier!
Tripels 13 - Broeder Jacob Tripel - Dikke Jan Tripel - Gouden Carolus Tripel
Tripels 13
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Broeder Jacob Tripel (7,5%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijAnders- Halen
Het aroma is zoet Fruitig Gistig Koriander
Zoete aanzet Nu en dan een kruidig prikje van koriander Ook een lichte bitterheid. De smaak blijft toch overwegend zoet Behoorlijk in evenwicht Een soms warm alcohol gevoel Mocht iets meer sprankelend zijn Kortom toch een behoorlijke tripel!
Dikke Jan Tripel (7,2%Alc.Vol) Gebrouwen bijDeca Service- Woesten
Goudkleurig tot licht oranje kleurig bier met grove schuimkraag
De neus bied ons een fruitig sinaas aroma Tikje banaan Vanilleprik
Zoete aanzet Volmoutig Kruidige toetsen zorgen voor afwisseling Koriander Lichte bitterheid (mocht iets meer zijn!) Ook een vanille toetsje Voldoende in evenwicht Niet slecht!
Gouden Carolus Tripel (9,0%Alc.Vol) Gebrouwen bijHet Anker– Mechelen
Strogeel bier met een romige witte schuimkraag
De neus is fantastisch Fruitige prikken Perzik Abrikoos
zoete toetsen maar tegelijkertijd ook een bittertje die elkaar mooi aanvullen Fruitigheid van banaan en andere fruitsoorten Tikje kruidigheid Soms een licht zuurtje Alles verpakt in deze mooie goudgele jas Zoete afdronk Evenwichtig Fruitige bitterzoete afdronk Een topbier die al meerdere prijzen heeft behaald! Behoort voor mij tot de beste Tripels van België!
Wie nog nooit in de gemeente Heuvelland is geweest heeft waarschijnlijk al gehoord van sommige van de acht kleine dorpjes die deel uitmaken van diy mooie plattelandsgebied. Een gebied dat zich uitstrekt tussen Ieper en Poperinge. Dranouter bvb. gekend voor zijn jaarlijks folkfestival, kemmel met zijn berg van 156 m hoog, het hoogsye punt in de provoncie West-Vlaanderen.
Maar Loker is misschien minder bekend? Alhoewel de namen Rodeberg, Scherpenberg en een stuk van de Kemmelberg deel uitmaken van deze gemeente.
Dit dorpje valt voornamelijk op door zijn Sint-Petruskerk met vier kleine torentjes die je op verschillende hoge plaatsen in het landschap kan bewonderen. Maar Loker is in de streek vooral bekend om zijn Brasserie “Den Heksestoel”.
Den Heksenstoel laat zich vooral opmerken door zijn prachtig interieur waar de tijd is blijven stil staan. Deze prachtige Brasserie wordt vooral bezocht door wandelaars, fietsers en toeristen die in de streek vertoeven. Ook Fransen steken maar al te graag de grens over om te genieten van hun culinaire keuken of om te proeven van een van de 100 bieren (vooral regionale) die het café rijk is. Het was trouwens een Zytholoog die samen met de bazen de bierkaart heeft opgemaakt. Het café is ook nog Gouverneur van Orval en van La Trappe. Voor de wijnliefhebbers beschikken ze ook over een resem Heuvellandse wijnen. Annemie en ik zijn er onlangs na een wandeling een ‘Borelle’ gaan proeven.
Borelle Saison
‘Borelle’ het bier van Dranouter
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
‘Borelle’ (7,5% Alc.Vol.) het bier van Dranouter Artisanaal tussen de Hoppevelden gebrouwen bijDe PlukkerPoperinge
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De neus is gistig Moutig met een licht hoparoma
De aanzet is kruidig Ook een moutzoete toets Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren Tikje fruitigheid Ook de kruidigheid (Kruidnagel) laat zich voortdurend smaken Mooi in balans Droge afdronk
Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd! Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72
Copain (6,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijStefanus- Wevelgem Gebrouwen door brouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Gevolgd door een fruitige prik Gistig
De aanzet is zoet Sacharose komt soms boven moutig en fruitig Lichte bitterheid Mooi in balans Geen topper maar een blond bier die iedereen kan behagen. Is dit niet de vereiste?
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een sterk kruidig aroma Koriander Fruitige toetsen
Bittere aanzet Kruidig Ook fruitige toetsen van steenvruchten Een gembersmaakje af en toe Redelijk pittig bier Niet slecht maar voor mij geen wauw! Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
HopBel Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.
Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).
Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?
Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.
Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.
In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.
Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.
Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.
Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.
Doelstellingen van het Leaderproject
Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.
De doelstellingen van dit project zijn dan ook:
Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.
Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.
Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Nieuwe bieren 2019
Bieren 100% Bieren 50%
Brouwerij Basanina, Lede
Saison Du Lucien – De Kleinen
Saison Du Lucien – Dry Hopped
Père Totale
Brouwerij De Poes, Tielt
Tielts Kloosterbier “Blond”
Tielts Kloosterbier “Bruin”
MAK Brewery, Sterrebeek
MAK Eens Proeven?
Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave
LA CAMBRÉE
LA CHINETTE
L’ESPRIT TRIPLE’S
L’HIVERESSE
MARIE BLANCHE
LA ROUGE CROIX
Gloriaan VZW, Rupelmonde
Gloriaan Quadrupel
Brasserie Des Légendes, Irchonwelz
Juste Fair Tripel
Juste Fair Brown
Juste Fair Blond
Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent
Pils 13 Delta
Pils 13 Fresh Hop
Pils 13 “Hergist”
Pils 13 “Niet Hergist”
Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke
Clio Castalia
Urania Castalia
De Circus Brouwerij, Heestert
Piccolo
Ringmaster
Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke
Dust
Lupor
Claim 1
Nugget
Flake
Frutha
Porlu
Valerio
Meulebeeks Wit
Saison d’or
Braserie Du Renard, Grez-Doiceau
La Grézienne
La Brunette
La Rozsse de Poire
La Roublarde
Microbrouwerij De Backer, Wetteren
Pikaflor
Brouwerij Broers, Wachtebeke
Broers Pale Ale
Brouwerij Beerselect, Gent
Kroost Hoppig Blond
Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel
La Parvis
Lumberjacks Brewers, Sprimont
La Grev’ale
Brouwerij Kompel, Maasmechelen
Kompel l’Or Noir
Brouwerij Mareklop, Lokeren
Mareklop Quadrupel
Brouwerij Toye, Marke
Saison Lokaal
Belgo Sapiens Brewers, Nivelles
Cheval Godet Winter
Leroy Breweries, Watou
Kapittel Prior 9°
Cuvée Watou Rouge
Kapittel Gluten-Free
Kapittel Tripel Abt 10°
Kapittel Blond
Glorius Bastards, Pamel
Glorius
Brouwerij Perron bieren, Gellik
Boegetbier
Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond
Insolite
Thor (Brune)
La Schweitzer (Blonde)
La Petite Soeur
Brouwerij Vissenberg, Nijlen
Jack’s Coffee
Brouwerij De Leite, Ruddervoorde
Cuvée Oncle Pol
Femme Fatale Bio
Bronzen Baron
Brouwerij Jacobs, Aartselaar
Serlaer Blond
Serlaer Bruin
Buitenlust Bier GCV, Zulte
Buitenlust Dubbel Blond
Bryggja Brewery, Moerkerke
Sarepta
Triple-B IPA
Waldorph
Mysticum Cosmic Tripel
Mysticum Cosmic Ale
Roedolph
Aristide
Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas
Niekaarkeneir
De Brouwmoaten, Roeselare
Wuk Brūn
Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Aroma’s van rijpe banaan Een prikje kruidnagel Moutig
De smaak is raak Moutig en fruitig Bananetoetsen Licht kruidig Alcoholwarmte Zacht romig Evenwichtig Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou
Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag
Een aroma van banaan vertroeteld de neus Zoet en granig Kruidnagel Gistig
De aanzet is een licht bittere smaak Kruidige toetsen Banaan De zoete tonen komen naar boven Alsook een lichte alcoholwarmte Goed in balans Misschien iets te stroperig maar smaken doet deze commerciële tripel Redelijk hoog in alcohol voor een tripel
Licht fruitaroma Moutig en zacht kruidig Suikerachtig
Zoete aanzet Lichte toets van honing Banaan Allemaal minimaal Een beetje hoptoevoeging Had toch ietsje meer bitterheid verwacht Goed in evenwicht Licht bittere afdronk Een toegankelijke tripel
Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”
De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.
Aangename smaak Fruitig Citrustoets Licht bitter Goed uitgebalanceerd Droge lange afdronk Aangenaam Duits zomerbier met heel veel smaak! geproefd in Koffiehuis ‘De Hofnar’ Gullegem
Koperkleurig bier met een gebroken witte volle schuimkraag.
De neus ruikt karamel brettanomyces Hout
De eerste slokken zijn lichtfruitig Soms een zuurtje en enige bitterheid Karamel Houtprikken komen soms opzetten Droog mondgevoel Nogal wat koolzuur Ondanks de ouderdom nog altijd een fantastisch bier
Gebrouwen voor het 125-jarig jubileum van de Brunehaut-brouwerij (inclusief de voormalige brouwerij Allard-Groetembril, en ondertekend door de voormalige brouwer). Gebrouwen met Saccharomyces en Brettanomyces Bruxellensis. 11000 genummerde flessen.
De eerste slokken zijn zoet Licht fruitig Kruidige toetsen De smaak is soms eigenaardig! Het bier is niet erg stabiel Zoete afdronk Een nogal eentonig doordrinkbier
Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure (8,0% Alc.Vol.) BrouwerijHet Anker- Mechelen
Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag
Een aangenaam aroma van karamel Rozijntjes Vijgen Donker chocolade
De smaak zet het aroma verder Geroosterde mout Donker fruit Hoppigheid komt naar boven Kruidigheid zorgt voor afwisseling Licht bittere afdronk Niet slecht!
Zoete aanzet Koffietoetsen Karamel Redelijke kruidigheid die niet stoort Gedroogd fruit Zoethout Redelijk volmondig Behoorlijke bitterheid in de afdronk Kruidig bier die ik lust
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Licht wazige oranjekleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een aangenaam aroma van gist en mout Tikje kruidig – Kruidnagel Gedroogd fruit en een tikje karamel
De aanzet is bijna een vervolg van het aroma Zoete smaak Honing Kruidnagel Pruimpjes en rozijnen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Een warme alcohol toets Een lichte scherpe afdronk Een heerlijke tripel!
Goudekleurige tripel met een mooie romige schuimkraag
Een geurig fruitig aroma van Citrus en sinaas Lichtmoutig
Een zoete aanzet Lichtjes karamel Fruitige tonen Koriander Zoete toetsen blijven domineren Lichte alcoholwarmte Een klassiek gebrouwen tripel Die prachtig oogt in zijn eigen glas!
Bush Amber Tripel (12%Alc.Vol) BrasserieDubuisson- Pipaix
Amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag
Het aroma bied ons gistige nota’s Zoet Karamel - Kandij Rozijntjes
Ook in de smaak is kandijsuiker te proeven Moutige toetsen Kruidnagel Warme alcohol is redelijk verborgen Lichte bitterheid Tikje fruitige toetsen van peren, rozijntjes Complex Mooi in balans zoete afdronk Prachtig Belgisch zetelbier