Inhoud blog
  • Tripels 52 - Val-Dieu Triple - Vilbas Bumm - Wulps Blondje
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    16-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 19 - Ich Liebe dich - Ban Zai - Fantastick 4 - Black Sabbath






    Dinsdagnamiddag proeverijen 19










    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
    Ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 19de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van Bierfirma Houblon Noir uit Vaux-sur-Sure een gemeente in de Provincie Luxemburg.

    " Ik probeerde redelijk te zijn, maar dat lukte niet".
    Dus lanceerde ik Houblon Noir, verrassende bieren vol humor en fantasie! "
       Caroline Dourte


    Het begon allemaal in 2018, Caroline had een carrièrepauze genomen om voor haar zoon Max te zorgen.
    Ze wilde niet terugkeren naar haar vroeger werk en besloot een nieuw avontuur aan te gaan.
    Caroline besloot het in de bierwereld te gaan zoeken omdat ze over uitzonderlijke grappige smaken beschikt, ze houdt o.a.van bittere, scherpe, fruitige bieren. Ze houdt ook van traditionele bieren, maar haar nieuwsgierigheid leidt haar naar diverse bieren, het zwarte schaap van de brouwwereld. Zo creëerde ze Houblon Noir een bierfirma om gevarieerde, inventieve en originele bieren aan te bieden!

    Houblon Noir-bieren worden geproduceerd in de provincie Luxemburg, bij Brasserie Minne in Baillonville. Caroline is gevestigd in Clochimont (Vaux-sur-Sûre), een dorp waar ze haar jeugd op de boerderij doorbracht. Dit inspireerde haar om een grote gevoeligheid te ontwikkelen voor de plaatselijke streek en haar ambachtelijke producten. Houblon Noire bieren worden alleen gemaakt van nobele ingrediënten volgens traditionele methoden, maar met een vleugje inventiviteit en moderniteit die de bieren onderscheidt met een onvergelijkbare smaak.











    Ich liebe digh (3,5%Alc.Vol)







    Rose tot rood kleurig bier met lichtroze schuimkraag

    Fruitig
    Zoet aroma van frambozen
    Aardbei

    De aanzet is licht zurig.
    Ook hier een fruitig frambozentintje.
    Een klein beetje bitterheid.
    Daarna eenrichtingverkeer in de smaak.
    Niet plakkerig.
    Dorstlessend.
    Zure afdronk.
    Smakelijk voor een bier van slechts 3,5%






    Banzai (6,1%Alc.Vol)







    Goudblond bier met witte volle schuimkraag - Koolzuurprikkeling

    Zoet aroma
    Licht geroosterd
    Tikje zoethout

    Licht bittere aanzet
    Gerookte toetsen
    Hoppig
    Nu en dan een zoetje tussendoor
    Mooi in balans
    Lichtbittere afdronk

     








     

    Fantastic 4 (6,5%Alc.Vol)







    Donkerblond bier met een witte fijne schuimkraag.

    Moutige neus.
    Hoppig.
    Fruitig aroma.
    Lichte bitterheid.
    Moutige aanzet.
    Granig.
    Mooie bitterheid.
    Evenwichtig.
    Tikje fruitigheid citrus.
    Evenwichtig.
    Lichtbittere afdronk

    Lekkere volle smaak Top!









    Het vierde bier ‘Black Sabath’ kwam uit Nederland meer bepaald van Brouwerij Bliksem uit Breda.
    Sebastiaan en Merijn brouwen met Black Sabbath het beste bier van Brabant en 'nu is het op'

    Sebastiaan Van Fessem en Merijn Dietvorst.
    Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor hen een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!

     

    Speciaal bier wordt al heel lang gemaakt en gedronken. Een mooie traditie, maar zit bier minnend Nederland te wachten op het zoveelste traditionele speciaal bier.
    Zij vinden van niet! Traditie is goed maar brouwerij Bliksem voegt er graag nog iets aan toe.
    Ze bedenken uitdagende recepten, die gestoeld zijn op traditie, maar niet altijd traditioneel zijn.
    Ze spelen met tradities, oude en nieuwe bierstijlen, experimenteren continu en onderzoeken nieuwe smaken. Zo maakt brouwerij Bliksem verrassende bieren die altijd vol van smaak zijn.

    Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor hen vormt die muziek een logische combinatie met hun bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met hun bieren van recept tot etiket.

    'Big black shape with eyes of fire' Zingt Ozzy in het nummer Black Sabbath van de gelijknamige band. En wij nemen aan dat hij het had over dit bier. Een quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Pikzwart, straf, onheilspellend en complex maar gevaar-lijk lekker.

    Dit bier won Goud op de Dutch Beer Challenge en is verkozen tot lekkerste bier van Brabant in 2018








    Black Sabbath Quadrupel (10,0%Alc.Vol)





    Zwart bier met licht bruine schuimkraag

    Zoet aroma
    Chocolade
    Licht gebrand
    zoethout in de neus

    Zoete aanzet gevolgd door een bitterheid
    Gebrand met een tikje koffie
    fruitig z
    acht bier
    Kruidige afdronk
    Smakelijk maar gevaarlijk zetelbier!

    Bierige groeten van Geroen en William




    16-03-2020 om 09:54 geschreven door William Roelens


    09-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 13 - Broeder Jacob Tripel - Dikke Jan Tripel - Gouden Carolus Tripel





    Tripels 13




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.



    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 












    Broeder Jacob Tripel (7,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Brouwerij
    Anders - Halen








    Het aroma is zoet
    Fruitig
    Gistig
    Koriander

    Zoete aanzet
    Nu en dan een kruidig prikje van koriander
    Ook een lichte bitterheid.
    De smaak blijft toch overwegend zoet
    Behoorlijk in evenwicht
    Een soms warm alcohol gevoel
    Mocht iets meer sprankelend zijn
    Kortom toch een behoorlijke tripel!












    Dikke Jan Tripel (7,2%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij
    Deca Service - Woesten








    Goudkleurig tot licht oranje kleurig bier met grove schuimkraag

    De neus bied ons een fruitig sinaas aroma
    Tikje banaan
    Vanilleprik

    Zoete aanzet
    Volmoutig
    Kruidige toetsen zorgen voor afwisseling
    Koriander
    Lichte bitterheid (mocht iets meer zijn!)
    Ook een vanille toetsje
    Voldoende in evenwicht
    Niet slecht!










    Gouden Carolus Tripel (9,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij
    Het Anker – Mechelen


    Strogeel bier met een romige witte schuimkraag

    De neus is fantastisch
    Fruitige prikken
    Perzik
    Abrikoos

    zoete toetsen maar tegelijkertijd ook een bittertje
    die elkaar mooi aanvullen
    Fruitigheid van banaan en andere fruitsoorten
    Tikje kruidigheid
    Soms een licht zuurtje
    Alles verpakt in deze mooie  goudgele jas
    Zoete afdronk
    Evenwichtig
    Fruitige bitterzoete afdronk
    Een topbier die al meerdere prijzen heeft behaald!
    Behoort voor mij tot de beste Tripels van België!




    Groeten
    William






    09-03-2020 om 14:35 geschreven door William Roelens


    29-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Heksestoel - Loker - Borelle






    Den Heksestoel - Loker







    Wie nog nooit in de gemeente Heuvelland is geweest heeft waarschijnlijk al gehoord van sommige van de acht kleine dorpjes die deel uitmaken van diy mooie plattelandsgebied.
    Een gebied dat zich uitstrekt tussen Ieper en Poperinge.
    Dranouter bvb. gekend voor zijn jaarlijks folkfestival, kemmel met zijn berg van 156 m hoog, het hoogsye punt in de provoncie West-Vlaanderen.


    Maar Loker is misschien minder bekend? Alhoewel de namen Rodeberg, Scherpenberg en een stuk van de Kemmelberg deel uitmaken van deze gemeente.

    Dit dorpje valt voornamelijk op door zijn Sint-Petruskerk met vier kleine torentjes die je op verschillende hoge plaatsen in het landschap kan bewonderen. Maar Loker is in de streek vooral bekend om zijn Brasserie “Den Heksestoel”.

















    Den Heksenstoel laat zich vooral opmerken door zijn prachtig interieur waar de tijd is blijven stil staan.
    Deze prachtige Brasserie wordt vooral bezocht door wandelaars, fietsers en toeristen die in de streek vertoeven. 
    Ook Fransen steken maar al te graag de grens over om te genieten van hun culinaire keuken of om te proeven van een van de 100 bieren (vooral regionale) die het café rijk is.
    Het was trouwens een Zytholoog die samen met de bazen de bierkaart heeft opgemaakt. Het café is ook nog Gouverneur van Orval en van La Trappe.

    Voor de wijnliefhebbers beschikken ze ook over een resem Heuvellandse wijnen. Annemie en ik zijn er onlangs na een wandeling een ‘Borelle’ gaan proeven.











    Borelle Saison





    ‘Borelle’ het bier van Dranouter

    De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen.
    Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.
    Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen.
    Het stamt voort van een Germaanse traditie.
    Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand.
    Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!











    ‘Borelle’ (7,5% Alc.Vol.) het bier van Dranouter
    Artisanaal tussen de Hoppevelden gebrouwen bij De Plukker Poperinge

    De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen.
    Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd.
    Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen.
    Het stamt voort van een Germaanse traditie.
    Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand.
    Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!

    Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    De neus is gistig
    Moutig
    met een licht hoparoma

    De aanzet is kruidig
    Ook een moutzoete toets
    Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren
    Tikje fruitigheid
    Ook de kruidigheid (Kruidnagel) laat zich voortdurend smaken
    Mooi in balans
    Droge afdronk

    Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd!
    Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur































































    INFO

    Den Heksestoel
    Douanestraat 1 | B-8958 Loker





    Groeten
    William & Annemie




    29-02-2020 om 09:51 geschreven door William Roelens


    16-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale







    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72











    Copain (6,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brouwerij Stefanus - Wevelgem

    Gebrouwen door brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem








    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Gevolgd door een fruitige prik
    Gistig

    De aanzet is zoet
    Sacharose komt soms boven
    moutig en fruitig
    Lichte bitterheid
    Mooi in balans
    Geen topper maar
    een blond bier die iedereen kan behagen.
    Is dit niet de vereiste?








    Cull de Chien (6,3% Alc.Vol.)

    Gebrouwen bij
    Tall Poppy Brewing Company – Edegem







    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Een sterk kruidig aroma
    Koriander
    Fruitige toetsen

    Bittere aanzet
    Kruidig
    Ook fruitige toetsen van steenvruchten
     Een gembersmaakje af en toe
    Redelijk pittig bier
    Niet slecht maar voor mij geen wauw!
    Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?









    Cuvee Copains #1 (5,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Leite / Oud Beersel – Ruddervoorde/Beersel






    Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Met een aangenaam zuurtje in de neus
    Fruitig

    De eerste slokken zijn genoegelijk licht zurig
    Fruitige toetsen Citrus
    Matig bitter
    Tikje hout
    Stabiel
    Een zuur/bittere afdronk
    Lekkere cuvee!











    De Meester Saison (6,2% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Meester - Stasegem







    Blond bier met witte romige schuimkraag

    Neus is gistig
    Fruitige prikken (abrikoos)
    Een kruidige toets

    Moutige aanzet
    Fruitige toetsen (abrikoos)
    Mooie bitterheid
    In evenwicht
    Bitterheid neem toe naar het einde
    Fijne saison










    Parish Envie Pale Ale (5,5% Alc.Vol.)
    Parish Brewing Company - Louisiana





    Wazig blond bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt een fruitige coctail van passievrucht
    Citrus
    Perzik

    Tropische aanzet

    Mango
    Grapefruit
    Lichte bitterheid
    Perfecte balans
    Fruitige afdronk
    Heerlijk bier!






    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William


    16-02-2020 om 09:47 geschreven door William Roelens


    05-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten









    HopBel 
    Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten







    Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)  eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.

     

    Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).












    Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?

     

    Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.

     

    Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.

     

    In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.

     

    Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.

     

    Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.

     

    Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.










    Doelstellingen van het Leaderproject


     

    Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.

     



    De doelstellingen van dit project zijn dan ook:

    • Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
    • Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
    • Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.












    Meer info:

     

    Vzw HOP – Stad Poperinge

    Grote Markt 1

    8970 Poperinge

    T 057 34 66 71


    info@belgischehop.be

    www.belgischehop.be

     

     

    Zie ook:

     

    www.west-vlaanderen.be/leader

    www.vlaanderen.be/pdpo

     

    Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.










    05-02-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2018 - 2019 uit















    VZW Hop reikt de Hopcertificaten 2018 - 2019 uit

    Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.











     Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.












    In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop"  te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.



    Nieuwe bieren 2019

    Bieren 100%
    Bieren 50%

     

    Brouwerij Basanina, Lede

    Saison Du Lucien – De Kleinen

    Saison Du Lucien – Dry Hopped

    Père Totale

    Brouwerij De Poes, Tielt

    Tielts Kloosterbier “Blond”

    Tielts Kloosterbier “Bruin”

    MAK Brewery, Sterrebeek

    MAK Eens Proeven?

    Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave

    LA CAMBRÉE

    LA CHINETTE

    L’ESPRIT TRIPLE’S

    L’HIVERESSE

    MARIE BLANCHE

    LA ROUGE CROIX

    Gloriaan VZW, Rupelmonde

    Gloriaan Quadrupel

    Brasserie Des Légendes, Irchonwelz

    Juste Fair Tripel

    Juste Fair Brown

    Juste Fair Blond

    Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent

    Pils 13 Delta

    Pils 13 Fresh Hop

    Pils 13 “Hergist”

    Pils 13 “Niet Hergist”

    Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke 

    Clio Castalia

    Urania Castalia 

    De Circus Brouwerij, Heestert

    Piccolo

    Ringmaster 

    Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke

    Dust

    Lupor

    Claim 1

    Nugget

    Flake

    Frutha

    Porlu

    Valerio

    Meulebeeks Wit

    Saison d’or

    Braserie Du Renard, Grez-Doiceau

    La Grézienne

    La Brunette

    La Rozsse de Poire

    La Roublarde

     Microbrouwerij De Backer, Wetteren

    Pikaflor

    Brouwerij Broers, Wachtebeke

    Broers Pale Ale

     

    Brouwerij Beerselect, Gent

    Kroost Hoppig Blond

    Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel

    La Parvis

     

    Lumberjacks Brewers, Sprimont

    La Grev’ale

    Brouwerij Kompel, Maasmechelen

    Kompel l’Or Noir

    Brouwerij Mareklop, Lokeren

    Mareklop Quadrupel

    Brouwerij Toye, Marke

    Saison Lokaal

     

    Belgo Sapiens Brewers, Nivelles

    Cheval Godet Winter

    Leroy Breweries, Watou

    Kapittel Prior 9°

    Cuvée Watou Rouge

    Kapittel Gluten-Free

    Kapittel Tripel Abt 10°

    Kapittel Blond

     

    Glorius Bastards, Pamel

    Glorius

     

    Brouwerij Perron bieren, Gellik

    Boegetbier

    Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond

    Insolite

    Thor (Brune)

    La Schweitzer (Blonde)

    La Petite Soeur

    Brouwerij Vissenberg, Nijlen

    Jack’s Coffee

    Brouwerij De Leite, Ruddervoorde

    Cuvée Oncle Pol

    Femme Fatale Bio

    Bronzen Baron

    Brouwerij Jacobs, Aartselaar

    Serlaer Blond

    Serlaer Bruin

    Buitenlust Bier GCV, Zulte

    Buitenlust Dubbel Blond

    Bryggja Brewery, Moerkerke

    Sarepta

    Triple-B IPA

    Waldorph

    Mysticum Cosmic Tripel

    Mysticum Cosmic Ale

    Roedolph

    Aristide

    Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas

    Niekaarkeneir

     

    De Brouwmoaten, Roeselare

    Wuk Brūn



    Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten


    Groeten
    William Roelens






    03-02-2020 om 15:57 geschreven door William Roelens


    26-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 12 - Tripel Karmeliet - Kasteel Tripel - Noë Tripel






    Tripels 12



    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL


    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 














    Tripel Karmeliet (8,4%Alc.Vol)
    Brouwerij Bosteels (AB InBev) – Buggenhout








     

    Goudgeel bier met een witte schuimkop

    Aroma’s van rijpe banaan
    Een prikje kruidnagel
    Moutig

    De smaak is raak
    Moutig en fruitig
    Bananetoetsen
    Licht kruidig
    Alcoholwarmte
    Zacht romig
    Evenwichtig
    Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou








    Kasteel Tripel (11%Alc.Vol)

    Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck - Emelgem











    Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag

    Een aroma van banaan vertroeteld de neus
    Zoet en granig
    Kruidnagel
    Gistig

    De aanzet is een licht bittere smaak
    Kruidige toetsen
    Banaan
    De zoete tonen komen naar boven
    Alsook een lichte alcoholwarmte
    Goed in balans
    Misschien iets te stroperig
    maar smaken doet deze commerciële tripel
    Redelijk hoog in alcohol voor een tripel






    Noë Tripel (8,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Eutropius - Menen







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Licht fruitaroma
    Moutig en zacht kruidig
    Suikerachtig

    Zoete aanzet
    Lichte toets van honing
    Banaan
    Allemaal minimaal
    Een beetje hoptoevoeging
    Had toch ietsje meer bitterheid verwacht
    Goed in evenwicht
    Licht bittere afdronk
    Een toegankelijke tripel


    Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.

    Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”

    De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.





    Groeten
    William

    26-01-2020 om 10:28 geschreven door William Roelens


    20-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 71 - Amaris 50 - Brunehaut Hoppy Bret - Damme Blond - Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 Hopscure - Hérétique






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 71











    Amaris 50 (5,0% Alc.Vol.)
    Brauhaus Riegele – Augsburg (DL)






    Goudkleurig licht helder bier met een fijne mooie witte schuimkraag.

    Aangename fruitige neus
    Citrustoetsje
    Hoppige prikjes

    Aangename smaak
    Fruitig
    Citrustoets
    Licht bitter
    Goed uitgebalanceerd
    Droge lange afdronk
    Aangenaam Duits zomerbier met heel veel smaak!
    geproefd in Koffiehuis ‘De Hofnar’ Gullegem











    Brunehaut Hoppy Bret (8,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Brunehaut - Rongy








    Koperkleurig bier met een gebroken witte volle schuimkraag.

    De neus ruikt karamel
    brettanomyces
    Hout

    De eerste slokken zijn lichtfruitig
    Soms een zuurtje en enige bitterheid
    Karamel
    Houtprikken komen soms opzetten
    Droog mondgevoel
    Nogal wat koolzuur
    Ondanks de ouderdom nog altijd een fantastisch bier


    Gebrouwen voor het 125-jarig jubileum van de Brunehaut-brouwerij (inclusief de voormalige brouwerij Allard-Groetembril, en ondertekend door de voormalige brouwer). Gebrouwen met Saccharomyces en Brettanomyces Bruxellensis. 11000 genummerde flessen.





    Damme Blond (6,0% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor De Damse Brouwers – Sijsele/ Damme
    Gebrouwen bij het Gulden Spoor – Gullegem









    Goudkleurig bier met een volle romige schuimkraag

    Moutig aroma
    Gistig

    De eerste slokken zijn zoet
    Licht fruitig
    Kruidige toetsen
    De smaak is soms eigenaardig!
    Het bier is niet erg stabiel
    Zoete afdronk
    Een nogal eentonig doordrinkbier 









    Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker - Mechelen







    Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag

    Een aangenaam aroma van karamel
    Rozijntjes
    Vijgen
    Donker chocolade

    De smaak zet het aroma verder
    Geroosterde mout
    Donker fruit
    Hoppigheid komt naar boven
    Kruidigheid zorgt voor afwisseling
    Licht bittere afdronk
    Niet slecht!










    Hérétique (9,6% Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Feniks – Heule


    Donker bruin bier met beige schuimkraag

    Kruidig aroma van kardemon
    Koffie
    Steranijs

    Zoete aanzet
    Koffietoetsen
    Karamel
    Redelijke kruidigheid die niet stoort
    Gedroogd fruit
    Zoethout
    Redelijk volmondig
    Behoorlijke bitterheid in de afdronk
    Kruidig bier die ik lust




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William

     

    20-01-2020 om 10:23 geschreven door William Roelens


    13-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 11 - Bersalis Tripel - Brugge Tripel - Bush Amber Tripel






    Trippels 11




    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de
    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    Bersalis Tripel (9,5%Alc.Vol)
    Gebrouwen voor Oud Beersel - Beersel

    Gebrouwen bij Huyghe - Melle







    Licht wazige oranjekleurig bier met een romige witte schuimkraag

    Een aangenaam aroma van gist en mout
    Tikje kruidig – Kruidnagel
    Gedroogd fruit en een tikje karamel

    De aanzet is bijna een vervolg van het aroma
    Zoete smaak
    Honing
    Kruidnagel
    Pruimpjes en rozijnen
    Een lichte bitterheid brengt evenwicht
    Een warme alcohol toets
    Een lichte scherpe afdronk
    Een heerlijke tripel!











    Brugge Tripel (8,7%Alc.Vol)
    Brouwerij Palm – Swinkels Family Brewers - Steenhuffel









    Goudekleurige tripel met een mooie romige schuimkraag

    Een geurig fruitig aroma van Citrus en sinaas
    Lichtmoutig

    Een zoete aanzet
    Lichtjes karamel
    Fruitige tonen
    Koriander
    Zoete toetsen blijven domineren
    Lichte alcoholwarmte
    Een klassiek gebrouwen tripel
    Die prachtig oogt in zijn eigen glas!









    Bush Amber Tripel (12%Alc.Vol)
    Brasserie
    Dubuisson - Pipaix









    Amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag

    Het aroma bied ons gistige nota’s
    Zoet
    Karamel - Kandij
    Rozijntjes

    Ook in de smaak is kandijsuiker te proeven
    Moutige toetsen
    Kruidnagel
    Warme alcohol is redelijk verborgen
    Lichte bitterheid
    Tikje fruitige toetsen van peren, rozijntjes
    Complex
    Mooi in balans
    zoete afdronk
    Prachtig Belgisch zetelbier





    Groeten
    William

    13-01-2020 om 15:54 geschreven door William Roelens


    06-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 70 - Cuvée Oncle Pol - Julia Sunny Joy - Kompel Bovengronds - Mareklop Oak - Rex Artus








    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68








    Cuvée Oncle Pol (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij
    De Leite – Ruddervoorde








    Roodbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Lichtzurige neus
    Wijntoets
    Tikje hout
    Kandij?

    Lichtzure aanzet
    Citroen
    Zoete mout 
    karamel in de smaak
    Houten prik
    Is niet zo evenwichtig
    Zure afdronk










    Julia Sunny Joy (4,7%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor de Belgian Brew Brothers – Zwevegem

    Gebrouwen door Brouwerij Eutropius – Menen







    Wazig geel bier met witte fijne schuimkraag

    Moutige neus
    Citrus
    Hoppig

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fruitige aangename smaak
    Citrus toetsen komen naar boven
    Ook een beetje ananas waarneembaar
    Nu en dan een zoete prik
    Evenwichtig
    Licht zoet/zure afdronk
    Lekker licht bier









    Kompel Bovengronds (6,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Brouwerij Kompel - Maasmechelen

    Gebrouwen door brouwerij Anders – Halen







    Wazig goudblond bier met romige dikke schuimkraag

    Bleke mout
    Fruitige prikken van abrikoos
    Gistig

    Moutige aanzet
    Fruitige prikken
    Perzik en abrikoos
    Nu en dan een zoet prikje
    Met af en toe een kruidige smaak van koriander
    Allemaal mooi aansluitend
    Lekker bier om bovengronds te degusteren











    Mareklop Oak (12%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Mareklop - Lokeren
    Gebrouwen door ’t Hofbrouwerijke – Beerzel










    Donker tot bijna zwart bier met lichtbruine schuimkraag die vlug verdwijnt

    Pittige neus
    Donkere mout
    Licht zurige prikken
    Tikje hout

    Zoete aanzet
    Zurige prikjes
    Kruidige toetsen
    Alcoholwarmte in de mond
    Chocolade in de afdronk
    Tikje koffie
    Misschien ietsje te veel van het goede maar
    dit bier kan me wel bekoren!









    Rex Artus (8,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Bier & Karakter - Slijpskapelle
    Gebrouwen door brouwerij Anders – Halen



    Amberkleurig bier met een romige mooie schuimkraag

    De neus bied fruitige aroma’s
    Gistig
    Abrikoos, banaan
    Zoet met een tikje karamel
    Lichte hoppigheid

    De smaak is zoet
    moutig
    Behoorlijke milde bitterheid
    Nu en dan een kruidige prik
    In balans
    Zoete afdronk
    Niet slecht
    Een braaf bier

    Rex Artus werd eerder gebrouwen voor Biernatie uit Beselare,

    In 2018 overgenomen door Bier & Karakter

    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten
    William

     

    06-01-2020 om 17:17 geschreven door William Roelens


    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 10 - 1830 La Loi - Triple - Abeelsen Tripel - Baltic Tripel






    TRIPELS 10





    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik nu en dan heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 








    1830 La Loi - Triple
    Brasserie Scåssenes (Voorheen Ecaussines)








    Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Granige prikken
    metaal in de neus!

    Zoete aanzet
    Floraal
    Koriander
    Tikje zurigheid
    Ook hier een metaalsmaak
    Kruidige afdronk
    Nee, niet de beste tripel die ik al proefde











    Abeelsen Tripel (7,8%Alc.Vol)
    Brouwerij Strubbe – Ichtegem








    Blonde bier met romige witte schuimkraag

    Licht aroma
    Gistige neus
    Zoete aanzet
    Fruitige hints
    Lichte hopbitterheid
    Mooi in evenwicht
    Misschien iets te zoet
    Soms een tikje plakkerig
    Zoete afdronk
    Maar toch een redelijke tripel











    Baltic Tripel (9,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen door Rügener Insel Brauerei – Rambin (DL)

    Blond bier met romige witte schuimkraag

    Zoete neus met fruitige toetsen
    Abrikoos springt eruit
    Tikje citrus


    Moutige aanzet
    Citrustoets
    Mooie lichte bitterheid
    Droog
    Juist in balans
    Warme afdronk
    Heerlijks Duitse tripel!
    Prachtige wikkel



    GROETEN

    William



    16-12-2019 om 10:11 geschreven door William Roelens


    04-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avondje bieren proeven van over de schreve




    Een avondje bieren proeven van over de schreve







    Poperinge is een stad waar het altijd leuk te vertoeven is. Poperinge straalt levensvreugde uit.
    Naast verschillende authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen beschikt de hoppestad ook over drie brouwerijen en een hoppemuseum. Een museum waar naast de geschiedenis van de hop ook bierproeven een belangrijke rol speelt.

    Niet alleen de grote uitgestalde biercollectie is een trekpleister in dit fantastische gebouw maar ook de avonden die de vrienden van het Hopmuseum inrichten waar ze regelmatig een gastspreker-brouwer  uitnodigen, lokt veel bierfanaten.

    Maar de 3 maandelijkse bierproefavonden zijn toch uitzonderlijk. Ze hebben telkens een thema in hun uitnodiging. Ditmaal was het een avondje Noord-Franse bieren, Zeg maar.. Gerstenat van over de schreve.
    De gastheer was terug Edwin Ghequire, bestuurslid van de Poperingse Bierclub en lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.













    Voordrachtgever Edwin Ghequire voor de gelegenheid getransformeerd in een Franse ober  wachtend
    op de deelnemers aan de proefsessie










    Belle Blond (5,9% Alc.Vol.)
    Brasserie Bellenaert - Bailleul







    Blond bier met witte schuimkraag
    Moutig aroma
    Gistig
    Tikje fruitigheid

    De aanzet is moutig
    Zoete toetsen
    Lichte bitterheid
    De gebruikte hoppen Strisslespalt en Brewer’s Gold hebben een lage bitterheid
    Mocht voor mij iets meer karakter hebben
    Goed in balans
    Zachte afdronk
    Maar toch een allemans vriend!










    Vieille Brune (6,5%Alv.Vol.)
    Brasserie
    Thiriez - Esquelbecq








    Donkerbruin bier met een beigekleurige schuimkraag

    De neus bied een lichte zuurheid
    Gistig
    Tikje wijn
    Karamel

    Ook in de smaak maakt een lichte zuurheid beslag op onze smaakpapillen.
    Fruitig met een karameltoets
    Tikje wijn
    Lichte eiken toets
    Zachte zuurheid in de afdronk
    Mooi in evenwicht
    Bonne Bière!











    Anosteké (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie Du Pays Flamand – Blaringhem / Merville








    Licht wazig amberkleurig bier met een kleine schuimkraag

    Moutige neus met lichte hints van gist
    Een hoppige prik
    Tikje kruidig

    Zoete aanzet
    Een lichte bitterheid neemt over
    Moutig
    Zoete abrikoos
    Kruidige toetsen
    De smaak evolueert in bitter zoet
    Soms complex
    Droog mondgevoel
    Komt Belgisch over
    Een droge fruitige afdronk 
    Aangenaam bier om te degusteren











    Mont des Cats (7,6% Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Mont des Cats – Katsberg (Bergen)

    Door Trappistenbrouwerij Chimay - Baileux








    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag

    Zoete moutige neus
    Tikje hoppigheid

    Zoete aanzet
    Smaak van gedroogde pruimpjes
    Rozijnen
    Kandij
    Kruidig bitter
    evenwichtig
    Perfecte afwerking
    Lekker!





















    3 Monts (8,5% Alc.Vol.)
    Brasserie Saint Sylvestre -Saint Sylvestre Cappel








    Blond helder bier met witte schuimkraag

    De neus ruikt suikerachtige mout
    Licht fruitig (cider)

    De smaak is in het begin scherp
    Tikje stroperig
    Fruitig
    Goed uitgebalanceerd
    Verfrissend
    Koolzuurprikkel
    Langdurige Bittere droge afdronk
    Smakelijk bier en aangenaam om te consumeren!











    Brutos (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie
    au Pif – Steenvoorde







    Donkerbruin bier met gebroken witte fijne schuimkraag

    Het aroma ruikt zoet
    Gedroogde rozijntjes
    tikje karamel

    De smaak zet het aroma verder
    Zoet moutig
    Gerijpt fruit
    Suikertoets
    Lichte alcoholprik
    Mooi in balans
    Zoete afdronk










    6 bieren die toch heel veel gelijkenissen vertonen met Belgische bieren

    Groeten
    William




    04-12-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 69 - Boho Organic Blond - Boskeun 2018 - Cum Laude Blauw label - Hopman Brut IPA - Kameradski Balsamico






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 69












    Boho Organic Blond (4,5%Alc.vol)
    The Brew Society - Heule









    Goudblond bier met enige wazigheid en een romige schuimkraag

    Gistig in de neus
    Lichte kruidigheid

    De aanzet is zoet
    Tikje gist
    Granige toetsen en een minieme kruidigheid
    Klein tikje plakkerig
    Droge afdronk
    Mocht toch ietsje meer karakter tonen!
    Maar al bij al vrij geslaagd voor een bier van slechts 4,5%













    Boskeun 2018 (10,0%Alc.vol)
    De Dolle Brouwers – Esen









    Amberkleurig licht gesluierd bier met witte volle schuimkraag

    Zoet geurig
    Aroma van zoete mout
    Suiker
    Banaan

    De intense smaak is zoet
    Kruidig
    Tikje honing
    Banaan Amandel Vanille
    Zoete afdronk
    Ondanks de hoge alcohol percentage degusteert het vlot.
    Gevaarlijk lekker bier.









    Cum Laude – Blauw label (4,3%Alc.Vol)
    Voor Inglorious Brew Stars - Deurne Antwerpen
    Door Brouwerij Anders – Halen







    Troebel blond bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt licht moutige toetsen
    Citrustoets
    Tikje kruidigheid

    De aanzet is zoet
    Ietwat hopbitterheid duikt op
    Droog
    Fruitige toetsen van mango
    Meer hopbitterheid versiert de smaakpapillen
    Mooi in balans
    Zoete droge afdronk
    Lekker doordrinker met een fijne nasmaak











    Hopman Brut IPA (4,5%Alc.Vol)
    BramBrass & Brouwerij De Meester -
    Heestert Stasegem








    Lichtblond helder bier met witte schuimkraag

    De neus is vrij hoppig fruitig citrustoetsen

     Ook de eerste slokken zijn hoppig
    Een extreem bittertje leg beslag op onze smaakpapillen
    Citrusprikken
    Pompelmoes
    Eenrichtingsverkeer
    Bitter afdronk
    Voor de bitterfans maar geeft ook toegang tot elke bierliefhebber
    Let op! veel geur en smaak voor slechts 4,5%Alc












    Donker bruin tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag

    De neus snuift heerlijke donkere mout
    Karamel
    Balsamico azijn

    Zoete aanzet
    moutig
    Karamel toetsen
    Chocoladeprik
    Ook hier een Balsamico smaakje
    Zoet en zuur vinden elkaar en vormen een mooie samenwerking
    Romig
    Mooi in balans
    Zoete heerlijke afdronk








    GROETEN
    William








    30-11-2019 om 10:40 geschreven door William Roelens


    25-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68 - Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol) - Gruut Inferno - VBDCK Kerel Saison - Lucifer - Mort Subite White





    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68













    Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol)
    Gebrouwen voor Brouwerij De Bock - Beveren
    door Brouwerij Anders – Halen







    Amberkleurig bier met een licht gebroken witte stabiele schuimkraag

    Lekkere fruitige neus met prikken van ananas
    Tikje citrus
    Licht moutig

    De smaak zet de heerlijkheid verder
    Ook hier een exotische cocktail van fruit
    Citrus en sinaas
    Fijne carbonatie
    Licht hoppig
    Mooi evenwicht
    Geen overdreven bitterheid laat dit bier genieten
    Licht bittere afdronk
    Lekkebekke bier!

    Niet voor niets werd dit bier op 19 november 2018 bekroond met een Gouden medaille
    in de categorie 'Pale & Amber Ale: English IPA'. Op de Brussels Beer Challenge









    Gruut Inferno(8,5% Alc.Vol)
    Gentse Stadsbrouwerij Gruut - Gent







    Goudkleurig helder bier met romige witte schuimkop

    Een aroma van fruitig- en kruidigheid streelt de neus
    Prikken van koriander
    tikje banaan
    Lichte moutigheid

    De eerste slokken zijn kruidig
    Koriander
    Lichtjes geroosterd
    Tikje alcoholwarmte
    Zoete smaak van karamelkoekjes
    Geen al te hoge bitterheid
    Mocht ietsje meer hoppig zijn
    Maar toch een redelijk lekker Gents bier












    VBDCK Kerel Saison (5,5% Alc.Vol)
    VBDCK brouwerij – Tielrode










    Goudblond helder bier met een witte wandklevige schuimkraag

    De neus bied een aroma van granen
    Brood
    Gist
    Moutig

    De aanzet is licht bitter
    Tikje kruidig
    Prikje peper
    Redelijke hopbitterheid 
    Mooie koolzuurprikkel
    Een goed gebrouwen saison.
    Een Vlaamse brouwerij met lekkere bieren maar met een Engelstalige website!!! jammer












    Lucifer (8,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen







    Blond helder bier met een stabiele witte schuimkraag

    Het aroma is moutig en pittig
    fruitig
    Zoete prikken

    De aanzet is lekker
    Een toets van karamel
    Mooie fruitigheid die aansluit bij de lichte bitterheid
    gistsmaak komt soms even piepen 
    Perfect in evenwicht
    Droge afdronk
    Een klassiek Belgisch lekker bier!











    Mort Subite White (5,5% Alc.Vol)
    Mort subite – Alken Maes – Heineken – Kobegem


    Strogeel bier met een dikke witte schuimkraag die snel zakt

    De neus is fruitig
    Abrikoos en citrus
    Tikje granigheid

    Lichtzoete smaak
    Snoepjes
    Met een tikkeltje zuurheid.
    Citrustoetsje
    Honing
    Moutig

    Zacht mondgevoel
    Zomerbier gericht op een bepaalde doelgroep!









    Groeten
    William





    25-11-2019 om 16:35 geschreven door William Roelens


    18-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Circusbrouwerij gebruikt een Ethiopische koffie voor hun nieuw bier Autumn Circus 2019








    De Circusbrouwerij gebruikt Ethiopische koffie voor hun nieuw bier

    'Autumn Circus 2019'



    De voorstelling van het bier vond plaats in het ‘Viva Sara! Kaffée’ op de grote markt in Kortrijk.

    Het is een koffiebier geworden met een kwinkslag. Ze gebruikten ‘Virgacheffe’ een Ethiopische koffie uit Gedeo. Het bier werd op een heel speciale wijze gebrouwen bij brouwerij ’t Gaverhopke. Het bier kwam tot stand in samenwerking met Sara Koffie.







    vlnr : Bart Colson, Tim en Stijn en Bart en Peter Deprez





    Dat het goed klikt tussen Bart en Peter Deprez van ‘Viva Sara’ met Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van de Circusbrouwerij en fotograaf Bart Colson is in bepaalde kringen al geweten. Maar dat ze de aanleiding waren voor iets moois werd op de persconferentie duidelijk.








    Tim en Stijn






    Het is eigenlijk Bart Colson die in 2018 zijn fotostudio omvormde tot KoffieSHOT. Mooie fotoshots en een lekkere koffieschot brengen mensen dicht bij elkaar. Hij besloot om zijn eigen koffiebar te openen in Zwevegem en bestudeerde allerlei koffie.
    Eigenlijk net hetzelfde wat de Circusbrouwerij met het gerstenat doet, experimenteren met bier.






    Bert legt uit hoe het bier tot stand kwam





    Tim en Bert zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun bieren werden al enkele keren bekroond. Hun opdracht was om in tegenstelling tot een zwart een blond koffiebier te creëren. Ze hanteerden het ‘French Press systeem’, waarbij je geen filter nodig hebt om de typische koffiesmaak te behouden, en gebruikte een filternet.
    “Het uitgisten duurde vrij lang maar ze strandden op een amberkleurig biertje van acht procent alcohol.”
    Autum Circus genaamd.
















    "Kleine gerechten lenen zich tot veel, er zijn leuke dingen mee te doen: bijvoorbeeld kaas met bier. Koffie of thee verwerken in een sausje, deden we al. Waarom eens niet met bier.
    Het is er gewoon een creatieve toets aan geven", zegt de chef van Viva Sara, die gehaktballetjes maakte met een biersausje met een toets koffie. In de toekomst al Viva Sara meerdere gerechtjes creëren.















    Er was ook de zoektocht naar geschikte koffie. Die komt uit Ethiopië. “De koffie mocht niet overheersen, maar enkel een toets geven”, zegt Deprez van Viva Sara. “We gaan het bier gebruiken in gerechten die we in Kortrijk serveren. We sluiten verdere samenwerking met de brouwerij zeker niet uit.”








    Autum Circus 























    TOEKOMST

    Tim Vandenberghe en Bart Deprez blijven niet stilzitten.
    Op de site van de beschermde elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem gaan ze vanaf volgend jaar bier brouwen in de voormalige smidse.
    Er komt ook een proefcafé.
    De renovatie van het gebouw wordt gedragen door de intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem. Vandenberghe heeft een contract afgesloten om het pand binnen tien jaar te kopen. De investeringen lopen anders te hoog op. Het biertje Piccolo was de start van de Circusbrouwerij die nu over heel Vlaanderen actief is.






    INFO : 

    De Circus Brouwerij

    Kaffée VIVA SARAH

    KoffieSHOT



    Groeten
    William





    18-11-2019 om 07:36 geschreven door William Roelens


    06-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24ste Poperinge Bierfestival 2019




    24ste Poperinge Bierfestival 2019





    Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vond de 24ste editie van het Poperinge Bierfestival plaats. In de zoals altijd mooie opgefriste Maeke Blyde zaal stonden 25 brouwerijen de bezoekers op te wachten.
    Naast onze Belgische waren ook enkele Franse en een Nederlandse aanwezig brouwer aanwezig.

    +/-3000 bierliefhebbers kwamen op dit festival af om meer dan 100 bieren te proeven.
    Niet enkel proevers uit de eigen streek kwamen op het festival af maar ook uit Frankrijk, Noorwegen en de USA.






    Voorzitter Guy Osteux






    Volgens Voorzitter Guy Osteux is het festival in deze vorm nog altijd een succesformule. Het bestuur is nu al bezig om van de 25ste editie van volgend jaar een echte verjaardageditie te maken.
    De plannen zijn om brouwerijen van de zustersteden waarmee Poperinge verbroederd is uit te nodigen

    Ook Burgemeester Christof Dejaegher had lof voor de organisatie en was bijzonder fier over het aantal mensen dat dit festival naar Poperinge lokt.
    Hij had ook Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon. (Verbroederd met jubilagestad Roesbrugge-Poperinge) bij en Christine Marchand (Centre national d'enseignement à distance).











    LB : Burgemeester Christof Dejaegher met Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon en Christine Marchand
    RB : De Hopkonigin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseréen.

    LO : Zoals gebruikelijk een Poperings Bier om het festival te openen. De Tripel plukker werd op gediend door
    Bestuurslid Edwin Ghequire en de lieve jolien Cambie


    De Bieren die ik proefde




    Singel Green 2019 (5,5%Alc.Vol)
     De Plukker (Poperinge)








    Amberkleurig bier met een grove witte schuimkraag.

    Zoete prikken
    Gevolgd door zachte hoppige toetsen
    Lichte moutaroma

    De eerste slokken zijn hoppig
    zacht
    Moutig
    soms een lichte citroentoets
    Maar meer een eenrichtingsverkeer van smaak
    Zachte bitterheid strelen je smaakpapillen
    Het bier is nog wat jong maar nu al een topper!
    De hop die gebruikt werd is Centennial












    Bellenaert Triple (8,0%Alc.Vol)
     Brasserie Bellenaert (FR) – Outtersteene/Bailleul







    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag

    Matig aroma
    Licht hoppig
    Gevolgd door een tikje fruit (abrikoos)

     

    Een fruitige aanzet
    Soms een granig smaakje
    Kleine bitterheid in de mond
    Evenwichtig
    Lichtzoete droge afdronk.
    Een goede Noord Franse tripel







    Monachus VIII
    (8,0%Alc.Vol)

    De Vier Monikken – Brugge.

    Gebrouwen bij Brouwerij De Feniks - Heule 








    Donkerblond bier met een romige witte schuimkraag

    Fruitig aroma van banaan
    Tikje muffigheid

    Licht bittere aanzet
    Moutige toetsen
    Fruitig
    zoetje
    De mout triomfeert
    Tikje kruidigheid
    Mooie bitterheid
    Een genietbare Tripel







    Blonde Kuif (6,0%Alc.Vol.)
    Stadsbrouwerij ’t Koelschip – Oostende








    Lichtblond gesluierd bier met witte schuimkraag

    Fruitige neus
    Citroenaroma

    Frisse aanzet
    Fruitig
    De smaak is matig
    Eenzijdig met ietsje te weinig body
    Mocht iets meer hopbitterheid hebben
    Al bij al een zomers fris bier!






    Vleteren Rood (8,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Deca Sevices – Woesten-Vleteren









    Donker amberkleurig met gebroken witte volle schuimkraag

     

    Moutige neus
    Licht kruidig
    tikje hout

    Moutige aanzet
    Lichte bitterheid
    Geroosterde toets
    Tikj hout
    Lichte kruidigheid
    Karamel komt boven
    Mooi in balans
    Licht bittere afdronk
    lekker bier






    Saison d’Or (5,5%Alc.Vol.)
    Huisbrouwerij Klondiker – Meulebeke







    Amberkleurig wazig bier met een romige witte schuimkraag

    De eerste geur is fruitig
    Koriander
    Licht moutig

    In de eerste slokken is een lichte lekkere bitterheid aanwezig
    Tikje citrus fruitigheid kom naar boven
    Kruidigheid van koriander
    Mooi evenwichtig
    Gistig
    Licht bittere afdronk
    Goed gebrouwen bier










    Zoals elk jaar een bomvolle zaal










    Golden Brown (8,0%Alc.Vol)
    Brouwerij De Meester– Stasegem

     









    Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Een aangenaam moutig aroma
    Licht geroosterd

    Licht bittere aanzet
    Fruitige toetsen
    Tikje hout komt boven
    Bittere prikken
    Mooi in balans
    Licht bittere afdronk
    Lekker bier maar De Meester heeft betere in de brouwerij











    Het Poperinge Bierfestival is genieten!!!











    Serafijn (9,0%Alc.Vol)
    Brouwerij Pirlot - Zandhoven











    Amberkleurig bier met witte kleine schuimkraag

    Fruitige neus
    Zoet aroma
    Karameltoetsjes

     

    Ook de aanzet is zoet
    Gistig
    Fruitige toetsen perzik
    Vanille
    Tikje kruidigheid
    Evenwichtig
    Niet slecht!
    Gevaarlijk! Proeft vlot






    Houthakker (7,0%Alc.Vol)
    Brasserie St. Sylvester - Saint-Sylvestre-Cappel France






    Helder amberkleurig bier met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Mooie bitterheid

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Moutig
    De bitterheid neemt lichtjes toe
    Tikje gebrand
    Fruitigheid in de achtergrond
    Mooi in balans
    Licht fruitige afdronk
    Lekker Noord-Frans bier









    Uiltje Cavallaro Napoli Birra Superiore (6,0%Alc.Vol)
    Uiltje Brewing Co.- Haarlem (NL)








    Licht blond bier met witte schuimkraag

    Het aroma is citrus
    Lichtzure prikjes

    De eerste slokken zijn zoet
    Zoet zuur
    Citroen komt opzetten
    Ik smaak een tikje ananas
    Kruidig
    Ook een beetje bitterheid.
    Stabiel
    Lichtzure afdronk
    Heel veel smaak in dit maar 6,0% Alc. biertje!










    WUK Bruin (8,5%Alc.Vol)
    De Brouwmoaten – Roeselare

    Gebrouwen bij Het Gulden Spoor – Gullegem









    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag
    Moutig aroma
    Lichtjes gebrand
    Karamelprik

    De geroosterde mout zet zich verder in de smaak

    Tikje koffie
    Karamel
    Lichte bitterheid
    Tikje fondant chocolade
    Allemaal goed in evenwicht
    Licht bittere afdronk
    Een west-Vlaams toppertje













    Dit is Poperinge. Tijdens het proeven genieten van een dansje op de tonen van  
    The MG Brothers en Blue Jerry (Gitarist Will Tura)













    Dit jaar geen één, geen twee maar drie mooie vrolijke dames
    die mij enthousiast één voor één in mijn oor toe fluisterden

    "TOT VOLGEND JAAR"



    Op het 25ste Poperinge Bierfestival







    Groeten
    William






    06-11-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge







    Chris Bauweraerts te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’ - Poperinge




    Chris Bauweraerts (oprichter van brouwerij Achouffe) was donderdagavond te gast bij de ‘Vrienden van het Hopmuseum’. Voor een volle zaal bracht hij de geschiedenis van Achouffe en de brouwerijen van Duvel-Moorgat in beeld. Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking. Naast 6 bieren van de Moortgatfamilie waren ook lekkere hapjes te proeven van Breydelham.

    Als ik de naam Chris Bauweraerts vermeld

    dan weten de meeste bierfanaten over bijna de gehele wereld wie ik bedoeld.

    Als ik de naam Achouffe laat vallen dan ben ik vrijwel zeker dat de
    meeste blogbezoekers de streek en de bieren kennen.

    Ik zeg niet dat iedereen ze al heeft gedegusteerd
    maar er al over gehoord is bijna zeker.

     

     

    Chris en zijn schoonbroer Pierre waren de bezielers van het bier Achouffe?
    Op het einde van de jaren 70 vielen deze twee mannen letterlijk voor de charmes van de Vallei der Feeën in Achouffe.
    Ze kwamen in aanraking met kabouter Marcel die regelmatig hun pad kruiste.
    Ze waren zo gehecht aan de streek dat ze besloten om er in 1982 een brouwerij op te richten.
    Brouwerij Achouffe.
    Het lekkere brouwsel dat iedereen kent onder de naam LA CHOUFFE werd geboren, geproefd en goedgekeurd ! 
    Er werd zelfs voor Nederland een Chouffe Bok 6666 gebrouwen.
    Een bevriende tekenlerares ontwierp de afbeelding van Marcel de beroemde kabouter.
    Brouwerij Moortgat nam in september 2006 de Ardeense brouwerij over.
    6666 werd een magisch nummer.

    Ondanks de overname is Chris Bauweraerts nog steeds
    verbonden met de brouwerij.

    Hij is nu ambassadeur van Duvel Moortgat en gaat nu
    wereldwijd de bieren gaan promoten.

    Zijn promotiecampagne noemt de Slow Brew Tour of Belgium

    Bijna alle landen hebben kennis gemaakt met de bieren
    waarop de sympathieke kabouter staat afgebeeld

     

    Tijdens de spreekbeurt verwende de vrienden van het Hopmuseum het publiek 
    met allerlei Breydelhamvariëteiten die soms zeer verrassend uitpakten;
    zoals ham, gegrilde Vlammetoortsen 



    Het was een fantastische avond
    met een boeiende sympathieke spreker
    en lekkere Moortgat bieren en Breydelhapjes


    Bedankt Chris!












    Voorzitster Annemarie Declerck verwelkomde iedereen in naam van de Vrienden









    Het Bestuur met van l.n.r.
    Peter Cleenwerck, Sofie Adriaen, Chris Bauweraerts, Annemie Declerck, Joris Cambie en Edwin Ghequire










    Een deel van de opbrengst (500 euro) ging naar de Speelpleinwerking ‘Fantastiek’ een vereniging voor kinderen met een beperking.











    Chris met zijn verhaal voor een aandachtige zaal










    De lekkere Breydelham 











    Bij het uitdelen van de rode Achouffemutsen was er een speciale groene bij 
    voor Hoppeteler Joris Canbie. 










    Een Rodemuts groepsfoto met een deel van het publiek op de trappen van het Hopmuseum











    Het publiek werd verwend met bier en hapjes










    Rode mutsen en selfies!











    Lekkere Breydeltoostjes








    Voorzitter Poperingse Bierclub Guy Osteux aan het schrijven van een Achouffe Postkaart.
    De Moortgatbieren waren al halfvol of halfleeg?











    Zonder woorden










    De geschonken bieren van Duvel Moortgat waarvoor hartelijk dank
    aan deze fantastische brouwerij!











    Machinist Freddy Wacho Debels was maar al te blij met 
    zijn bieren van brouwerij De Plukker












    Een zak vol Poperingse specialiteiten werd door Voorzitster Annemie Declerck 
    overhandigd aan Chris.












    Bij het naar buitengaan kreeg iedereen een tas met diverse geschenken.
    Van een Flesje Houblonne, een Chouffe glas, Kabouters, Magnetische Chouffe capsules tot
    Verminderingsbonnen van Breydelham 




    Iedereen was vol lof over deze avond
    Ook Gastspreker Chris was tevreden over het aandachtig publiek!




    INFO

    Brouwerij Achouffe
    Duvel Moortgat
    Breydelham
    Poperings Hopmuseum
    Vrienden van het Hopmuseum




    Groeten
    William









    30-10-2019 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 9 - Queue de Charrue Triple - Ter Dolen Tripel - Tripel d'Anvers






    Tripels 9
     

    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.

    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.

    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!

    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 
     






    Queue de Charrue Triple (9,0%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor Vanuxeem

    Door Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde








    Lichtblond bier met romige witte schuimkraag

    Moutige aanzet
    Zoet aroma
    Kandijsuiker

    De eerste slokken zijn zoet
    Tikje metaal
    Kruidige toetsen
    Lichte alcoholwarmte
    Gistige fruitige toets
    Een beetje plakkerig
    Evenwichtig
    Licht bittere afdronk
    Goede tripel die in de Weshoek geapprecieerd word.




    Queue de Charrue is de naam van een aantal Belgische bieren. Ze worden gebrouwen voor Brouwerij Vanuxeem, vroeger een brouwerij maar nu een Bierfirma en drankenhandel in Ploegsteert, een deelgemeente van Komen-Waasten in de provincie Henegouwen. op de grens met West-Vlaanderen en Frankrijk.

    Brouwerij Vanuxeem bestaat sinds 1906 en brouwde uiteenlopende bieren. In 1966 werd de productie echter stilgezet. In 1986, het jaar van het bier, startte Vanuxeem terug met het op de markt brengen van bier - zij het niet meer ter plaatse gebrouwen – en werd het eerste Queue de Charrue-bier gelanceerd.

    De naam “Queue de Charrue” is een letterlijke Franse vertaling van de naam van de gemeente waar de brouwerij is gevestigd: Ploegsteert (queue = staart en charrue = ploeg). Ploegsteert heeft geen officiële Franse naam en is een Franstalige gemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen.
    Queue de Charrue tripel wordt gebrouwen bij Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde.






    Ter Dolen Tripel (8,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Ter Doolen - Helchteren









    Heldere amberkleurig bier en gebroken witte romige schuimkraag.

    Rijkelijk fruitaroma
    Perzik
    tikje banaan
    suiker

    Ook de smaak heeft een lekkere fruitigheid.
    Zoet met een lichte kruidigheid
    Mooi uitgebalanceerd.
    Lichte bitterheid.
    De afdronk is gistachtig
    niet te droog
    met een aanhoudende fruitigheid.
    Voor mij een behoorlijke lekkere tripel




    Het bier wordt gebrouwen op de Kasteelbrouwerij De Dool in het Limburgse Houthalen-Helchteren
    In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel Den Dool. Dit waterslot dateert uit de 16de eeuw en werd bewoond tot 1977 waarna het stond te verkrotten. Er werd vier jaar lang gerenoveerd en in een van de bijhorende hoevegebouwen werd een brouwerij ondergebracht
    Deze Limburgse tripel werd in 1994 gecreëerd.
    Dit bier draagt het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ sinds 2008.






    De Koninck Triple d'Anvers (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Koninck (Duvel-Moortgat)





    Goudkleurig bier met een schuimende gebroken witte kraag

    De neus ruikt mout
    Tikje granig
    Fruitige prikken van banaan

    De fruitigheid zet zich door in de smaak
    Banaan en peer
    Moutigheid
    Zoete honingtoets
    Hints van karamel
    Mooi in balans
    Een lichte hoppetoets had voor afwisseling kunnen zorgen
    Maar al bij al een lekkere tripel


    Dit bier is pas sinds 2010 op de markt en is de opvolger van De Koninck Tripel
    Triple d’Anvers is een eerbetoon aan de geboorteplaats van de brouwerij.
    Brouwerij De Koninck was vroeger in handen van de familie Van den Bogaert. In zijn hoogtijdagen verkocht de brouwerij zo’n 140.000 hectoliter per jaar. Maar dat volume halveerde onder meer wegens het krimpen van de hele biermarkt.

    Brouwerij De Koninck brouwde en commercialiseerde indertijd onder meer het sterke merk ‘Bolleke Koninck’. (Sinds korte tij Bolleke genoemd)
    Op 5 augustus 2010 nam Duvel Moortgat Brouwerij De Koninck over.

    Het De Koninck bier Tripel D’Anvers won diverse prijzen!


    Groeten
    William







    29-10-2019 om 12:28 geschreven door William Roelens


    21-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddag proeverijen 18 - La Printanière - L'estivale - L'automnale - L'hivernale - Mc Def




    Dinsdagnamiddag proeverijen 18





    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.


    Waarom op dinsdag?
    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     

    Voor onze 18de proeverij bracht Geroen (Met dank aan Jan Suis)
    4 bieren mee van Brasserie Brasse & Vous – Luik
    En McDef van Stefaan Baumont brouwers van het Schooiersbier









    Brasse & Vous Capucine - La Printanière - S4ISONS de LIEGE
    (6,0%Alc.Vol)






    Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag
    Veel koolzuur - gushing

    De neus ruikt een lichte infectie?
    Gistaroma

    De aanzet heeft een lichte bitterheid
    Hoppige toetsen
    Ook in de smaak is een kleine infectie waarneembaar
    Kruidigheid (Kruidnagel)
    Weinig fruit
    Dorstlessend
    geen hoogvlieger











    Brasse & Vous Alessa - L'estivale - S4ISONS de LIEGE (6,7%Alc.Vol)







    Blond wazig bier met witte stabiele schuimkraag

    Gistaroma
    Lichte kruidigheid

    Frisse aanzet
    Kruidigheid meer of het eerste bier
    Scherpe bitterheid
    Lichte fruitigheid
    Tikje hop
    Iets beter dan de lente versie.











    Brasse & Vous Oriane - L'automnale - S4ISONS de LIEGE
    (6,3%Alc.Vol)







    Blond bier met hevige koolzuurexplosie – witte schuimkraag

    Gistig aroma
    Lichte kruidigheid
    Moutig – granig

    Ook hier een kruidige aanzet
    Tikje bitterheid
    Licht hoppig
    Af en toe een zoete prik
    Dorstlessend
    Beter evenwicht dan de vorige
    Verfrissend bier

    De beste van de vier










    Brasse & Vous Sighild - L'hivernale - S4ISONS de LIEGE
    (5,9%Alc.Vol)







    Wazig Goudblond bier met witte stabiele schuimkraag

    Kruidige neus
    Gistig
    Ook hier een lichte infectie

    De aanzet is licht hoppig
    Gistig
    Tikje bitterheid
    Licht kruidige afdronk
    Dorstlessend

    Eerlijk! Ik was niet wild van deze bieren



    Brasserie Brasse & Vous – Luik



    Dertig jaar lang serveerde de ene man bier dat hij niet kon produceren en de andere man reisde de wereld af om bier te brouwen dat hij niet met zijn familie kon delen. Tweeënhalf jaar geleden zijn Bruno Bonacchelli en Luc De Bruyn gaan samenwerken en richtten hun eigen ambachtelijk microbrouwerij op.

    Hoewel de mode wil dat ze Amerikaanse hop moeten gebruiken willen ze meer de traditionele Franse hop uit de Elzas gebruiken.
    Het kenmerk van deze brouwerij: bieren met een divers en uitgesproken karakter.
    Naast hun bieren brouwen ze ook bieren op aanvraag.

    Naast hun brouwzaal hebben ze ook een klein restaurant met traditionele keuken waar alles vers wordt gemaakt van verse producten.
    De Refectory Brasserie biedt ook een persoonlijke cateringservice voor privéfeesten, professionele seminars ... Op locatie of buitenshuis.




    Mc Def (9,9%Alc.Vol)
    Beaumont Stefaan – www.schooiersbier.com


    Donkerbruin bier met beige romige schuimkraag

    Het aroma ruikt naar turf
    gebrande mout
    Lichte alcohol parfum

    Ook de eerste slokken smaken naar turf
    Ietsje te veel naar mijn gevoel
    Alcohol
    Licht gerookt
    Whisky
    Vanille toetsen
    Een zetelbier
    Serieuze turf!

    Gebrouwen voor bierfirma Stefaan Beaumont




    Bierige groeten van Geroen en William
     

    21-10-2019 om 16:29 geschreven door William Roelens


    14-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 67 - Adler - Canahopper - Triporteur Haze - Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked - New Anzegem IPA






    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 67









    Adler (6,0%Alc.Vol.)
    Haacht – Boortmeerbeek









    Goudkleurig bier met een witte romige schuimkraag

    Moutige neus
    Tikje ijzer

    Zoete aanzet
    IJzer in de smaak
    Lichte bitterheid
    Waterig
    Droge afdronk
    Redelijke dorstlessend bier









    Canahopper (6,0%Alc.Vol.)
    Vliegende paard Brouwers – Oedelem

    Voor Cannahopper – Roeselare








    Licht amberkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoete neus

    Moutige prikken
    Tikje peperkoek

    Moutige aanzet
    Gistig
    Zoete smaak
    Afwisselende kruidenprikken (Hennepbloemen?)
    Banaan
    Lichte hopbitterheid
    Zoete afdronk
    Niet slecht – Ietsje te zoet voor mij
    Een van de eerste hennepbieren in Vlaanderen









    Triporteur Haze (6,8%Alc.Vol.)
    B.O.M. Brouwerij – Rumbeke
    Gebrouwen door The Brew Society Heule








    Blond bier met romige schuimkraag

    Citrus in de neus
    Lichte hoppigheid
    Tikje moutig

    De aanzet is zoet
    Tikje karamel
    Gevolgd door een hopbitterheid
    Citrustoetsen
    Sinaas
    Mooi in evenwicht
    Droge afdronk
    Een lekker bitterbier met fruitige toetsen
    Een Neipa? Ik weet het niet?









    Koddestamper Cuvee Fumee Gently Smoked (9,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen voor het Brouwersatelier

    Door brouwerij De Graal – Brakel








    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop

    Een aroma van rokerige donkere mout komt naar boven bij het uitschenken.
    Licht alcoholaroma

    Zoete aanzet
    Gerookte smaak
    Leertoets
    Karamel
    Tikje banaan
    Enkele hoppetoetsen
    Smaakcombinaties volgen elkaar op wat prettig is om te proeven!
    Voldoende evenwicht
    Zoete afdronk
    Lekker bier om te genieten








    New Anzegem IPA (5,6%Alc.Vol.)
    Brouwerij ’t Verzet – Anzegem



    Donker oranjekleurig bier met witte romige schuimkraag

    Hoparoma
    Fruitige prikjes
    Citrus in de neus
    Tikje ananas

    Fruitige aanzet
    Zoet
    Tikje karamel
    Een mooie hoppigheid komt naar boven
    Droog
    Tik citrus
    Ietsje meer dan een lichte bitterheid
    Kortom een matige lekkere WVLIPA
    Meer moet dat niet zijn!




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten

    William


    14-10-2019 om 15:20 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!