Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt. Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
De aanzet is halfzoet Tikje suikerachtig Lichte bitterheid volgt Soms honing in de smaak Citrus- Sinaasappelschil bitterheid Goed in balans De afdronk is licht zoet Voortreffelijk bier
Een zachte zoete honingsmaak verwent onze smaakpapillen.
Moutig Lichte hoppigheid Ook enkele kruidige tonen Perfect in evenwicht Droge afdronk met een lichtfruitige smaak Lekkere Belgische tripel
Deze tripel zorgde enige tijd voor commotie in de bierwereld!
De Antwerpse brouwerij Moortgat was van mening dat Filou fel op hun Duvel geleek en trok daarvoor naar de rechtbank. Zelfde alcohol% , wit etiket met rode letters en dezelfde flesvorm, de vergelijking was niet veraf. Maar brouwerij Moortgat kreeg geen gelijk van de rechter!
Het bier is ook shirt-en naamsponsor van Landskampioen BC Oostende. De club heet momenteel Filou Oostende. “Onze fans kunnen letterlijk de sponsor smaken”, sprak voorzitter Johan Verborgh!
De eerste slok is kruidig Koriander Jeneverbes Soms een patisseriezoetigheidje! Lichte bitterheid komt opzetten De smaak wordt iets vervelender Kruidige afdronk lichte bitterheid die uitvloeit.
Biere des amis (5,8%Alc.Vol.) Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Blond helder bier met witte glas klevende schuimkraag
Zoete moutige neus Gistig Koriander
Zoete aanzet Moutig Fruitigheid van citrus / Sinaas Lichte hopbitterheid Zoet-bittere afdronk Mooi in balans Met zijn 5,8 is het een redelijke doordrinker. Er bestaan betere bieren maar ook slechtere!
Blonde of Saint – Tropez (5,6%Alc.Vol.) Een bier gebrouwen voor en geïnspireerd doorSaint-Tropez Gebrouwen bijBrasserie des Géants(Brasserie des Légendes)
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
Lichtzurige neus Tarweprik Fruitig Lichte moutsmaak Tikje fruitig Pompelmoes? Ook licht kruidig (Koriander) Minieme bitterheid Goed in evenwicht Dortslessend Een goed gebrouwen bier in een mooie fles!
Bourgogne des Flandres(5,0% Alc.Vol.) BrouwerijTimmermans(Anthony Martin) – Itterbeek
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt een tikje melkzuur Koffie Fruitig
De smaak is subtiel zuur Tikje karamel Ook een balsamico smaakje komt boven Diep een bittertje Toch heeft het een zacht mondgevoel Lange zoete fruitige afdronk Goed in balans Een lekker bier!
Donker bruin bier met lichtbruine schuimkraag Aardse neus Hout Tikje fruit
De smaak is aards Alcohol doordrongen van hout Tikje vanille Geen echte stout smaak Zurig op sommige momenten. Droge afdronk Iets meer van verwacht!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 14 - Cheval Goudet Tripel - De Brabandere Wild Tripel Hop - Gloriaan Tripel
Tripels 14
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Goudkleurig helder bier met romige witte stabiele schuimkraag
De neus ruikt een moutig aroma Zoet en granig
De smaak is ook moutig Een tikje zoete karamel Lichte bitterheid Een tikje Waalse kruidigheid Mooi in evenwicht Droge afdronk Een lekkere tripel waar je nog eentje van lust!
De Cheval Godet, is eigenlijk een integraal onderdeel van de Aclot-folklore, d.w.z. vanuit de stad Nijvel, gaat terug in de geschiedenis naar de 17e eeuw, wat echter niet het Triplodocus-tijdperk is. Het is een van de meeste verwachte folkloristische evenementen van het jaar! Een grote, kleurrijke carnaval, goed voor 4 dagen feest in Nijvel.
De Brabandere Wild Tripel Hop (8,0%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Blond helder bier met een romige fijne schuimkraag.
De neus ruikt een tikje wilde gist citroen Kruidig
De smaak is licht hoppig Kruidig Lichtzurig Citrustoets Wilde gist laat zich opmerken Scherp Een verrassende creatie waar ik van hou.
Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden rijpt op eikenhouten foeders en versneden is met onze heerlijke Petrus Tripel waar 2 Amerikaanse hopsoorten aan werden toegevoegd, namelijk Cascade en Amarillo.
Dit bier is ontstaan omdat Brouwerij De Brabandere na jaren van investeringen en vernieuwingen, haar drie vaste brouwmeesters bedanken voor hun jarenlange inzet. En ver moesten ze niet zoeken naar een geschenk. De brouwmeesters mochten als ‘cadeau’ hun eigen bier ontwikkelen. Eén van die brouwmeesters was Yves Benoit uit Deerlijk. Het bier van Benoit werd deze Wild Triple Hop een variant op het Wittekerkebier
De aanzet is zoet Karamel Vanilleprikjes kruidig Licht hoppig (mocht ietsje meer) Evenwichtig Goede tripel misschien ietsje te zoet!
Gloriaan is een bier dat enkele vrienden uit het Waasland samenhoudt na het leven in de sporthal. Ze hebben vroeger allemaal samen gebasketbald en om die band te behouden hebben ze beslist om een bier te laten brouwen. De Glory Boys stapten na heel wat overleg met een eigen recept naar brouwerij Eutropius.
Het resultaat was een toegankelijke tripel met de nodige punch en een percentage van 8,9. Ze maakten gebruik van twee mouten en drie hopsoorten. Omdat er Belgische hopsoorten in verwerkt zijn, draagt Gloriaan trots het label ‘Belgische hop’.
Op het Zythos Bierfestival in Leuven won het bier de eerste prijs bij de bierfirma’s. Ook in Wieze en op het bierfestival in Temse behaalden het bier een eerste prijs.
Aroma is licht zoetig Moutig Tikje kruidig zelfs Kardemon
De aanzet is zoet moutig Ook hier kardemon in de smaak Fruitige toetsen Citrus Een zacht bier Een lichte hopbitterheid in de afdronk Misschien net niet wat we gewoon zijn van deze bfrouwerij Maar toch een bier met smaak
Baby Jesus (10,0%Alc.vol.) Brouwerij‘t Verzet – Anzegem
Zwart bier met een fijne lichte bruine schuimkraag
Geroosterd aroma Vanilleprikken Kersen
De eerste slokken zijn zoet Koffietonen Vanille prikken van kersensmaken Hout Nu en dan een lichte opwellende alcoholwarmte Complex bier die mij kan smaken.
De smaak is intens zoet Honing en wat kruiden Evenwichtig Romig Tikje bitterheid in de achtergrond Soms een prik alcoholwarmte in de mond Een van de betere honingbieren Degusteert vlot zonder vervelend te worden maar toch opletten met zijn 8% alcohol!
De neus ruikt mout Tikje kruidig Fruitigheid van mango
De smaak is moutig Fruitig Zoet Perziktoetsen komen naar boven Een minieme hopbitterheid Een doordrinker met redelijke inhoud ondanks zijn slechts 5,5%
La Belge (5,9% Alc.Vol.) BrasserieLa Binchoise- Binche
Amberkleurig bier met een volle witte schuimkraag
De neus is moutig Zoet Licht hoppige toetsen
De eerste slokken zijn moutig Ook een lichte kruidigheid in de mond Milde zoetheid Fruitachtig (Abrikoos) Evenwichtig Eenvoudig bier!
Dinsdagnamiddag proeverijen 19 - Ich Liebe dich - Ban Zai - Fantastick 4 - Black Sabbath
Dinsdagnamiddag proeverijen 19
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven. Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben. Ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 19de proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van BierfirmaHoublon Noiruit Vaux-sur-Sure een gemeente in de Provincie Luxemburg.
" Ik probeerde redelijk te zijn, maar dat lukte niet". Dus lanceerde ik Houblon Noir, verrassende bieren vol humor en fantasie! " Caroline Dourte
Het begon allemaal in 2018, Caroline had een carrièrepauze genomen om voor haar zoon Max te zorgen. Ze wilde niet terugkeren naar haar vroeger werk en besloot een nieuw avontuur aan te gaan. Caroline besloot het in de bierwereld te gaan zoeken omdat ze over uitzonderlijke grappige smaken beschikt, ze houdt o.a.van bittere, scherpe, fruitige bieren. Ze houdt ook van traditionele bieren, maar haar nieuwsgierigheid leidt haar naar diverse bieren, het zwarte schaap van de brouwwereld. Zo creëerde ze Houblon Noir een bierfirma om gevarieerde, inventieve en originele bieren aan te bieden!
Houblon Noir-bieren worden geproduceerd in de provincie Luxemburg, bijBrasserie Minne in Baillonville. Caroline is gevestigd in Clochimont (Vaux-sur-Sûre), een dorp waar ze haar jeugd op de boerderij doorbracht. Dit inspireerde haar om een grote gevoeligheid te ontwikkelen voor de plaatselijke streek en haar ambachtelijke producten. Houblon Noire bieren worden alleen gemaakt van nobele ingrediënten volgens traditionele methoden, maar met een vleugje inventiviteit en moderniteit die de bieren onderscheidt met een onvergelijkbare smaak.
Ich liebe digh (3,5%Alc.Vol)
Rose tot rood kleurig bier met lichtroze schuimkraag
Fruitig Zoet aroma van frambozen Aardbei
De aanzet is licht zurig. Ook hier een fruitig frambozentintje. Een klein beetje bitterheid. Daarna eenrichtingverkeer in de smaak. Niet plakkerig. Dorstlessend. Zure afdronk. Smakelijk voor een bier van slechts 3,5%
Banzai (6,1%Alc.Vol)
Goudblond bier met witte volle schuimkraag - Koolzuurprikkeling
Zoet aroma Licht geroosterd Tikje zoethout
Licht bittere aanzet Gerookte toetsen Hoppig Nu en dan een zoetje tussendoor Mooi in balans Lichtbittere afdronk
Het vierde bier ‘Black Sabath’ kwam uit Nederland meer bepaald vanBrouwerij Bliksemuit Breda. Sebastiaan en Merijn brouwen met Black Sabbath het beste bier van Brabant en 'nu is het op'
Sebastiaan Van Fessem en Merijn Dietvorst. Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor hen een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!
Speciaal bier wordt al heel lang gemaakt en gedronken. Een mooie traditie, maar zit bier minnend Nederland te wachten op het zoveelste traditionele speciaal bier. Zij vinden van niet! Traditie is goed maar brouwerij Bliksem voegt er graag nog iets aan toe. Ze bedenken uitdagende recepten, die gestoeld zijn op traditie, maar niet altijd traditioneel zijn. Ze spelen met tradities, oude en nieuwe bierstijlen, experimenteren continu en onderzoeken nieuwe smaken. Zo maakt brouwerij Bliksem verrassende bieren die altijd vol van smaak zijn.
Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor hen vormt die muziek een logische combinatie met hun bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met hun bieren van recept tot etiket.
'Big black shape with eyes of fire' Zingt Ozzy in het nummer Black Sabbath van de gelijknamige band. En wij nemen aan dat hij het had over dit bier. Een quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Pikzwart, straf, onheilspellend en complex maar gevaar-lijk lekker.
Dit bier won Goud op de Dutch Beer Challenge en is verkozen tot lekkerste bier van Brabant in 2018
Black Sabbath Quadrupel (10,0%Alc.Vol)
Zwart bier met licht bruine schuimkraag
Zoet aroma Chocolade Licht gebrand zoethout in de neus
Zoete aanzet gevolgd door een bitterheid Gebrand met een tikje koffie fruitig z acht bier Kruidige afdronk Smakelijk maar gevaarlijk zetelbier!
Tripels 13 - Broeder Jacob Tripel - Dikke Jan Tripel - Gouden Carolus Tripel
Tripels 13
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Broeder Jacob Tripel (7,5%Alc.Vol) Gebrouwen bij BrouwerijAnders- Halen
Het aroma is zoet Fruitig Gistig Koriander
Zoete aanzet Nu en dan een kruidig prikje van koriander Ook een lichte bitterheid. De smaak blijft toch overwegend zoet Behoorlijk in evenwicht Een soms warm alcohol gevoel Mocht iets meer sprankelend zijn Kortom toch een behoorlijke tripel!
Dikke Jan Tripel (7,2%Alc.Vol) Gebrouwen bijDeca Service- Woesten
Goudkleurig tot licht oranje kleurig bier met grove schuimkraag
De neus bied ons een fruitig sinaas aroma Tikje banaan Vanilleprik
Zoete aanzet Volmoutig Kruidige toetsen zorgen voor afwisseling Koriander Lichte bitterheid (mocht iets meer zijn!) Ook een vanille toetsje Voldoende in evenwicht Niet slecht!
Gouden Carolus Tripel (9,0%Alc.Vol) Gebrouwen bijHet Anker– Mechelen
Strogeel bier met een romige witte schuimkraag
De neus is fantastisch Fruitige prikken Perzik Abrikoos
zoete toetsen maar tegelijkertijd ook een bittertje die elkaar mooi aanvullen Fruitigheid van banaan en andere fruitsoorten Tikje kruidigheid Soms een licht zuurtje Alles verpakt in deze mooie goudgele jas Zoete afdronk Evenwichtig Fruitige bitterzoete afdronk Een topbier die al meerdere prijzen heeft behaald! Behoort voor mij tot de beste Tripels van België!
Wie nog nooit in de gemeente Heuvelland is geweest heeft waarschijnlijk al gehoord van sommige van de acht kleine dorpjes die deel uitmaken van diy mooie plattelandsgebied. Een gebied dat zich uitstrekt tussen Ieper en Poperinge. Dranouter bvb. gekend voor zijn jaarlijks folkfestival, kemmel met zijn berg van 156 m hoog, het hoogsye punt in de provoncie West-Vlaanderen.
Maar Loker is misschien minder bekend? Alhoewel de namen Rodeberg, Scherpenberg en een stuk van de Kemmelberg deel uitmaken van deze gemeente.
Dit dorpje valt voornamelijk op door zijn Sint-Petruskerk met vier kleine torentjes die je op verschillende hoge plaatsen in het landschap kan bewonderen. Maar Loker is in de streek vooral bekend om zijn Brasserie “Den Heksestoel”.
Den Heksenstoel laat zich vooral opmerken door zijn prachtig interieur waar de tijd is blijven stil staan. Deze prachtige Brasserie wordt vooral bezocht door wandelaars, fietsers en toeristen die in de streek vertoeven. Ook Fransen steken maar al te graag de grens over om te genieten van hun culinaire keuken of om te proeven van een van de 100 bieren (vooral regionale) die het café rijk is. Het was trouwens een Zytholoog die samen met de bazen de bierkaart heeft opgemaakt. Het café is ook nog Gouverneur van Orval en van La Trappe. Voor de wijnliefhebbers beschikken ze ook over een resem Heuvellandse wijnen. Annemie en ik zijn er onlangs na een wandeling een ‘Borelle’ gaan proeven.
Borelle Saison
‘Borelle’ het bier van Dranouter
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
‘Borelle’ (7,5% Alc.Vol.) het bier van Dranouter Artisanaal tussen de Hoppevelden gebrouwen bijDe PlukkerPoperinge
De naam is ontstaan door het werkwoord Borellen. Tijdens het lentefeest wordt in de streek de winter met Borellen verjaagd. Borellen zijn bundels stro die als fakkel dienen. Het stamt voort van een Germaanse traditie. Het dorp Dranouter is dan in feeststemming en er wordt er op verschillende plaatsen stropoppen verbrand. Naast talrijke activiteiten vloeit het Borellebier overmatig!
Het is een donkerblond tot amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De neus is gistig Moutig met een licht hoparoma
De aanzet is kruidig Ook een moutzoete toets Zacht met een lichte hopbitterheid die blijft duren Tikje fruitigheid Ook de kruidigheid (Kruidnagel) laat zich voortdurend smaken Mooi in balans Droge afdronk
Een eenvoudig lekker bier die op het lentefeest door de feestvierders wordt geapprecieerd! Ook wij konden van dit biertje genieten in dit prachtig interieur
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72 - Copain - Cull de Chien - Cuvee Copains #1- De Meester Saison - Parish Envie Pale Ale
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 72
Copain (6,5% Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijStefanus- Wevelgem Gebrouwen door brouwerijHet Gulden Spoor– Gullegem
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
Moutig aroma Gevolgd door een fruitige prik Gistig
De aanzet is zoet Sacharose komt soms boven moutig en fruitig Lichte bitterheid Mooi in balans Geen topper maar een blond bier die iedereen kan behagen. Is dit niet de vereiste?
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een sterk kruidig aroma Koriander Fruitige toetsen
Bittere aanzet Kruidig Ook fruitige toetsen van steenvruchten Een gembersmaakje af en toe Redelijk pittig bier Niet slecht maar voor mij geen wauw! Verwijst de naam misschien naar de ruwheid van een rots met een hondenkop?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
HopBel Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten
Met de oprichting van een eigen veredelingsprogramma ‘HopBel - Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ wil Stad Poperinge samen met de hoptelers en verschillende kennisinstellingen (Inagro, hogeschool Vives en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) eigen lokale hopvariëteiten ontwikkelen om zo terug een stevige positie in de hopmarkt in te nemen.
Kostprijs project: 78.400,00 euro Leader Westhoek: 39.200,00 euro (50%).
Waarom is een streekeigen hopveredelingsprogramma nodig?
Hop is één van de sleutelingrediënten van bier, naast water, graan en gist. De aanwezige zuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de aanwezige oliën zorgen voor de smaak en aroma.
Door het groot belang van hop in het brouwproces werden de voorbije decennia in verschillende landen veredelingsprogramma’s opgericht om de hopvariëteiten te verbeteren. Aangezien vooral de VS en Duitsland instaan voor de grootste hopproductie wereldwijd, worden daar de belangrijkste veredelingsprogramma’s teruggevonden. Maar ook in andere landen zoals Engeland, Tsjechië en Frankrijk (de Elzas streek) werden veredelingsprogramma’s opgericht. Deze programma’s richten zich niet enkel op brouwkarakteristieken (aroma en bitterheid), maar ook opbrengst en ziekteresistentie van de hopplant behoren tot de belangrijke selectiecriteria. Hierdoor ontstaan hopvariëteiten die interessant zijn voor zowel de hopteler als de brouwer.
In Vlaanderen, en bij uitbreiding heel België, bestaat geen eigen veredelingsprogramma voor hop. De hopteelt in Vlaanderen, die zich voornamelijk situeert in de streek rond Poperinge, bestaat uit variëteiten die in het buitenland ontwikkeld werden. Niet alle variëteiten die in het buitenland werden ontwikkeld zijn automatisch geschikt om in Vlaanderen geteeld te worden. De opbrengst kan hierbij lager liggen en ook het aroma kan verschillen vergeleken met de locatie waar het ras ontwikkeld werd, als gevolg van een verschil in klimaatcondities en grondsoort.
Toch teelden Vlaamse hoptelers decennia lang deze buitenlandse variëteiten met succes door zelf de meest geschikte hop variëteiten uit te selecteren en te telen. De streek rond Poperinge was zelfs in het buitenland een begrip binnen de hopteelt.
Echter, nieuwe en betere hopvariëteiten die in het buitenland ontwikkeld worden, worden meer en meer afgeschermd. Dit betekent concreet dat de Belgische hoptelers geen gebruik kunnen maken van deze nieuw ontwikkelde variëteiten, waardoor ze concurrentieel in het nadeel komen t.o.v. telers in het buitenland. In de toekomst zou dit zelfs nefast kunnen zijn voor de Poperingse Hopteelt.
Om hierop in te spelen is een Belgisch hopveredelingsprogramma nodig. Door lokaal te selecteren kunnen hopvariëteiten ontwikkeld worden die optimaal onder lokale condities geteeld kunnen worden, resistent zijn tegen de belangrijkste ziektes en de concurrentie met de buitenlandse variëteiten kunnen aangaan. Vooral op vlak van aromahoppen ligt nog veel potentieel.
Doelstellingen van het Leaderproject
Een veredelingsprogramma voor hop is echter heel intensief en het duurt om en bij de 10 jaar. Een dergelijk programma bestaat uit verschillende stappen: selectie, kruisingen tussen mannelijke en vrouwelijke ouderplanten en zaadoogst, opkweken van de zaailingen, screening naar ziekteresistentie, verdere opkweek op veld, waarnemingen naar groeikarakteristieken en opbrengstbepalingen, bepaling van het alfazuur- en oliegehalte en brouwproeven. Via dit Leaderproject dat op 1 januari 2020 van start is gegaan, wordt het veredelingsprogramma opgestart en zullen de eerste jaren overbrugd worden. Een solide basis zal gelegd worden voor de uitbouw van een volwaardig veredelingsprogramma. Via diverse workshops zal samen met de hoptelers en de brouwerijsector gecommuniceerd worden en zal een structuur gezocht worden om dit veredelingsprogramma te bestendigen naar de toekomst toe.
De doelstellingen van dit project zijn dan ook:
Ontwikkeling van ziekteresistente streekeigen Belgische aromahoppen;
Kennisopbouw en kennisuitwisseling met brouwers en hoptelers van hopveredelingsprogramma;
Verder creëren van draagvlak bij hoptelers en brouwerijsector voor Belgische hopveredeling.
Leader is een programma voor plattelandsontwikkeling. Het wordt gefinancierd met Europese (50 %), Vlaamse (25 %) en Provinciale middelen (25 %). Met steun van ELFPO.
Op vrijdagavond 31 januari 2020 werd in het ‘Skindles Guesthouse’ de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van VZW Hop gehouden Aansluitend was er de uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2019 het gebruik van het kwaliteitslogo "Belgische Hop" voor hun speciaal bieren hadden aangevraagd en gekregen.
Ter promotie van de Belgische hop werd in september 2011 het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian hops” ontwikkeld en gelanceerd naar aanleiding van de streekmarkt “Tournée générale”, nu “Lekker Westhoeks” genoemd. Brouwerijen die in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbieren kunnen vanaf dan extra in de verf gezet worden door het plaatsen van dit logo op het etiket van hun bierflesjes, dit als promotie. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat minstens de helft van de gebruikte hop voor dat bier van Belgische oorsprong is.
In januari 2017 werd een variant van het logo “Belgische hop – Belgian hops” of “Houblon Belge – Belgian Hops” ontwikkeld, het gouden logo. De belangrijkste voorwaarde voor dit gebruik is dat de brouwer officieel erkent dat het bier met 100% Belgische hop gebrouwen wordt.De hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. In 2017 ondertekenden de hoptelers een lastenboek met enkele kwaliteitsvoorwaarden om het logo "Belgische hop" te mogen gebruiken om hun hop te commercialiseren.
Nieuwe bieren 2019
Bieren 100% Bieren 50%
Brouwerij Basanina, Lede
Saison Du Lucien – De Kleinen
Saison Du Lucien – Dry Hopped
Père Totale
Brouwerij De Poes, Tielt
Tielts Kloosterbier “Blond”
Tielts Kloosterbier “Bruin”
MAK Brewery, Sterrebeek
MAK Eens Proeven?
Brasserie De La Lesse Coopérative, Eprave
LA CAMBRÉE
LA CHINETTE
L’ESPRIT TRIPLE’S
L’HIVERESSE
MARIE BLANCHE
LA ROUGE CROIX
Gloriaan VZW, Rupelmonde
Gloriaan Quadrupel
Brasserie Des Légendes, Irchonwelz
Juste Fair Tripel
Juste Fair Brown
Juste Fair Blond
Brouwerij The Ministry Of Belgian Beer, Gent
Pils 13 Delta
Pils 13 Fresh Hop
Pils 13 “Hergist”
Pils 13 “Niet Hergist”
Brouwerij Castalia Craft Beers, Zonnebeke
Clio Castalia
Urania Castalia
De Circus Brouwerij, Heestert
Piccolo
Ringmaster
Huisbrouwerij Klondiker, Meulebeke
Dust
Lupor
Claim 1
Nugget
Flake
Frutha
Porlu
Valerio
Meulebeeks Wit
Saison d’or
Braserie Du Renard, Grez-Doiceau
La Grézienne
La Brunette
La Rozsse de Poire
La Roublarde
Microbrouwerij De Backer, Wetteren
Pikaflor
Brouwerij Broers, Wachtebeke
Broers Pale Ale
Brouwerij Beerselect, Gent
Kroost Hoppig Blond
Brouwerij En Stoemelings / Bières De Quartiers, Brussel
La Parvis
Lumberjacks Brewers, Sprimont
La Grev’ale
Brouwerij Kompel, Maasmechelen
Kompel l’Or Noir
Brouwerij Mareklop, Lokeren
Mareklop Quadrupel
Brouwerij Toye, Marke
Saison Lokaal
Belgo Sapiens Brewers, Nivelles
Cheval Godet Winter
Leroy Breweries, Watou
Kapittel Prior 9°
Cuvée Watou Rouge
Kapittel Gluten-Free
Kapittel Tripel Abt 10°
Kapittel Blond
Glorius Bastards, Pamel
Glorius
Brouwerij Perron bieren, Gellik
Boegetbier
Brasserie Valduc-Thor, Thorembais-Saint-Trond
Insolite
Thor (Brune)
La Schweitzer (Blonde)
La Petite Soeur
Brouwerij Vissenberg, Nijlen
Jack’s Coffee
Brouwerij De Leite, Ruddervoorde
Cuvée Oncle Pol
Femme Fatale Bio
Bronzen Baron
Brouwerij Jacobs, Aartselaar
Serlaer Blond
Serlaer Bruin
Buitenlust Bier GCV, Zulte
Buitenlust Dubbel Blond
Bryggja Brewery, Moerkerke
Sarepta
Triple-B IPA
Waldorph
Mysticum Cosmic Tripel
Mysticum Cosmic Ale
Roedolph
Aristide
Niekaarkeneir, Nieuwkerken-Waas
Niekaarkeneir
De Brouwmoaten, Roeselare
Wuk Brūn
Burgemeester, schepencollege en brouwers met hun certificaten
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Aroma’s van rijpe banaan Een prikje kruidnagel Moutig
De smaak is raak Moutig en fruitig Bananetoetsen Licht kruidig Alcoholwarmte Zacht romig Evenwichtig Nog altijd een fantastische tripel waar ik van hou
Goudkleurige helder bier met een romige witte schuimkraag
Een aroma van banaan vertroeteld de neus Zoet en granig Kruidnagel Gistig
De aanzet is een licht bittere smaak Kruidige toetsen Banaan De zoete tonen komen naar boven Alsook een lichte alcoholwarmte Goed in balans Misschien iets te stroperig maar smaken doet deze commerciële tripel Redelijk hoog in alcohol voor een tripel
Licht fruitaroma Moutig en zacht kruidig Suikerachtig
Zoete aanzet Lichte toets van honing Banaan Allemaal minimaal Een beetje hoptoevoeging Had toch ietsje meer bitterheid verwacht Goed in evenwicht Licht bittere afdronk Een toegankelijke tripel
Deze tripel werd gebrouwen voor Select een lokale supermarkt in Lauwe (West-Vlaanderen), Wie bij deze supermarkt in Lauwe een ‘Noë Tripel’ koopt, krijgt niet enkel deze tripel maar steunt ook een goed doel. Per flesje gaat namelijk vijf cent naar de Alzheimer Liga. Niet toevallig, stichter Noë Stichelbaut overleed namelijk in 2009 aan die ziekte.
Vier medewerkers van de winkel ontwikkelden samen met de Meense brouwerij Eutropius dit bier. “De perfecte teambuilding”, lachen collega's Ivan Vandamme en Luc Durieu. “We hebben met zijn allen verschillende smaken geproefd om zo tot iets unieks en lekkers te komen.”
De collega's brouwden 1.200 liter bier, goed voor 4.000 pintjes. Zij kunnen het bier alvast appreciëren.
Aangename smaak Fruitig Citrustoets Licht bitter Goed uitgebalanceerd Droge lange afdronk Aangenaam Duits zomerbier met heel veel smaak! geproefd in Koffiehuis ‘De Hofnar’ Gullegem
Koperkleurig bier met een gebroken witte volle schuimkraag.
De neus ruikt karamel brettanomyces Hout
De eerste slokken zijn lichtfruitig Soms een zuurtje en enige bitterheid Karamel Houtprikken komen soms opzetten Droog mondgevoel Nogal wat koolzuur Ondanks de ouderdom nog altijd een fantastisch bier
Gebrouwen voor het 125-jarig jubileum van de Brunehaut-brouwerij (inclusief de voormalige brouwerij Allard-Groetembril, en ondertekend door de voormalige brouwer). Gebrouwen met Saccharomyces en Brettanomyces Bruxellensis. 11000 genummerde flessen.
De eerste slokken zijn zoet Licht fruitig Kruidige toetsen De smaak is soms eigenaardig! Het bier is niet erg stabiel Zoete afdronk Een nogal eentonig doordrinkbier
Het Anker Gouden Carolus Indulgence 2018 – Hopscure (8,0% Alc.Vol.) BrouwerijHet Anker- Mechelen
Donker bruin bier met een romige beige schuimkraag
Een aangenaam aroma van karamel Rozijntjes Vijgen Donker chocolade
De smaak zet het aroma verder Geroosterde mout Donker fruit Hoppigheid komt naar boven Kruidigheid zorgt voor afwisseling Licht bittere afdronk Niet slecht!
Zoete aanzet Koffietoetsen Karamel Redelijke kruidigheid die niet stoort Gedroogd fruit Zoethout Redelijk volmondig Behoorlijke bitterheid in de afdronk Kruidig bier die ik lust
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Licht wazige oranjekleurig bier met een romige witte schuimkraag
Een aangenaam aroma van gist en mout Tikje kruidig – Kruidnagel Gedroogd fruit en een tikje karamel
De aanzet is bijna een vervolg van het aroma Zoete smaak Honing Kruidnagel Pruimpjes en rozijnen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Een warme alcohol toets Een lichte scherpe afdronk Een heerlijke tripel!
Goudekleurige tripel met een mooie romige schuimkraag
Een geurig fruitig aroma van Citrus en sinaas Lichtmoutig
Een zoete aanzet Lichtjes karamel Fruitige tonen Koriander Zoete toetsen blijven domineren Lichte alcoholwarmte Een klassiek gebrouwen tripel Die prachtig oogt in zijn eigen glas!
Bush Amber Tripel (12%Alc.Vol) BrasserieDubuisson- Pipaix
Amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag
Het aroma bied ons gistige nota’s Zoet Karamel - Kandij Rozijntjes
Ook in de smaak is kandijsuiker te proeven Moutige toetsen Kruidnagel Warme alcohol is redelijk verborgen Lichte bitterheid Tikje fruitige toetsen van peren, rozijntjes Complex Mooi in balans zoete afdronk Prachtig Belgisch zetelbier
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 70 - Cuvée Oncle Pol - Julia Sunny Joy - Kompel Bovengronds - Mareklop Oak - Rex Artus
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68
Cuvée Oncle Pol (7,0%Alc.Vol.) BrouwerijDe Leite– Ruddervoorde
Roodbruin bier met een romige beige schuimkraag
Lichtzurige neus Wijntoets Tikje hout Kandij?
Lichtzure aanzet Citroen Zoete mout karamel in de smaak Houten prik Is niet zo evenwichtig Zure afdronk
Julia Sunny Joy (4,7%Alc.Vol.) Gebrouwen voor deBelgian Brew Brothers – Zwevegem Gebrouwen door BrouwerijEutropius– Menen
Wazig geel bier met witte fijne schuimkraag
Moutige neus Citrus Hoppig
De eerste slokken zijn licht bitter Fruitige aangename smaak Citrus toetsen komen naar boven Ook een beetje ananas waarneembaar Nu en dan een zoete prik Evenwichtig Licht zoet/zure afdronk Lekker licht bier
Kompel Bovengronds (6,0%Alc.Vol.) Gebrouwen voor BrouwerijKompel- Maasmechelen Gebrouwen door brouwerijAnders– Halen
Wazig goudblond bier met romige dikke schuimkraag
Bleke mout Fruitige prikken van abrikoos Gistig
Moutige aanzet Fruitige prikken Perzik en abrikoos Nu en dan een zoet prikje Met af en toe een kruidige smaak van koriander Allemaal mooi aansluitend Lekker bier om bovengronds te degusteren
Zoete aanzet Zurige prikjes Kruidige toetsen Alcoholwarmte in de mond Chocolade in de afdronk Tikje koffie Misschien ietsje te veel van het goede maar dit bier kan me wel bekoren!
Rex Artus (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voorBier & Karakter- Slijpskapelle Gebrouwen door brouwerijAnders– Halen
Amberkleurig bier met een romige mooie schuimkraag
De neus bied fruitige aroma’s Gistig Abrikoos, banaan Zoet met een tikje karamel Lichte hoppigheid
De smaak is zoet moutig Behoorlijke milde bitterheid Nu en dan een kruidige prik In balans Zoete afdronk Niet slecht Een braaf bier Rex Artus werd eerder gebrouwen voor Biernatie uit Beselare, In 2018 overgenomen door Bier & Karakter
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Tripels 10 - 1830 La Loi - Triple - Abeelsen Tripel - Baltic Tripel
TRIPELS 10
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik nu en dan heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
1830 La Loi - Triple BrasserieScåssenes(Voorheen Ecaussines)
Strogeel bier met een fijne witte schuimkraag
Zoet moutaroma Granige prikken metaal in de neus!
Zoete aanzet Floraal Koriander Tikje zurigheid Ook hier een metaalsmaak Kruidige afdronk Nee, niet de beste tripel die ik al proefde
Poperinge is een stad waar het altijd leuk te vertoeven is. Poperinge straalt levensvreugde uit. Naast verschillende authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen beschikt de hoppestad ook over drie brouwerijen en een hoppemuseum. Een museum waar naast de geschiedenis van de hop ook bierproeven een belangrijke rol speelt.
Niet alleen de grote uitgestalde biercollectie is een trekpleister in dit fantastische gebouw maar ook de avonden die de vrienden van het Hopmuseum inrichten waar ze regelmatig een gastspreker-brouwer uitnodigen, lokt veel bierfanaten.
Maar de 3 maandelijkse bierproefavonden zijn toch uitzonderlijk. Ze hebben telkens een thema in hun uitnodiging. Ditmaal was het een avondje Noord-Franse bieren, Zeg maar.. Gerstenat van over de schreve. De gastheer was terug Edwin Ghequire, bestuurslid van de Poperingse Bierclub en lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.
Voordrachtgever Edwin Ghequire voor de gelegenheid getransformeerd in een Franse ober wachtend op de deelnemers aan de proefsessie
Belle Blond (5,9% Alc.Vol.) BrasserieBellenaert- Bailleul
Blond bier met witte schuimkraag Moutig aroma Gistig Tikje fruitigheid
De aanzet is moutig Zoete toetsen Lichte bitterheid De gebruikte hoppen Strisslespalt en Brewer’s Gold hebben een lage bitterheid Mocht voor mij iets meer karakter hebben Goed in balans Zachte afdronk Maar toch een allemans vriend!
Donkerbruin bier met een beigekleurige schuimkraag
De neus bied een lichte zuurheid Gistig Tikje wijn Karamel
Ook in de smaak maakt een lichte zuurheid beslag op onze smaakpapillen. Fruitig met een karameltoets Tikje wijn Lichte eiken toets Zachte zuurheid in de afdronk Mooi in evenwicht Bonne Bière!
Anosteké (8,0%Alc.Vol.) BrasserieDu Pays Flamand– Blaringhem / Merville
Licht wazig amberkleurig bier met een kleine schuimkraag
Moutige neus met lichte hints van gist Een hoppige prik Tikje kruidig
Zoete aanzet Een lichte bitterheid neemt over Moutig Zoete abrikoos Kruidige toetsen De smaak evolueert in bitter zoet Soms complex Droog mondgevoel Komt Belgisch over Een droge fruitige afdronk Aangenaam bier om te degusteren
Mont des Cats (7,6% Alc.Vol.) Gebrouwen voorMont des Cats– Katsberg (Bergen) Door TrappistenbrouwerijChimay- Baileux
De neus ruikt suikerachtige mout Licht fruitig (cider)
De smaak is in het begin scherp Tikje stroperig Fruitig Goed uitgebalanceerd Verfrissend Koolzuurprikkel Langdurige Bittere droge afdronk Smakelijk bier en aangenaam om te consumeren!
Goudblond bier met enige wazigheid en een romige schuimkraag
Gistig in de neus Lichte kruidigheid
De aanzet is zoet Tikje gist Granige toetsen en een minieme kruidigheid Klein tikje plakkerig Droge afdronk Mocht toch ietsje meer karakter tonen! Maar al bij al vrij geslaagd voor een bier van slechts 4,5%
De neus ruikt licht moutige toetsen Citrustoets Tikje kruidigheid
De aanzet is zoet Ietwat hopbitterheid duikt op Droog Fruitige toetsen van mango Meer hopbitterheid versiert de smaakpapillen Mooi in balans Zoete droge afdronk Lekker doordrinker met een fijne nasmaak
Ook de eerste slokken zijn hoppig Een extreem bittertje leg beslag op onze smaakpapillen Citrusprikken Pompelmoes Eenrichtingsverkeer Bitter afdronk Voor de bitterfans maar geeft ook toegang tot elke bierliefhebber Let op! veel geur en smaak voor slechts 4,5%Alc
Donker bruin tot zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
De neus snuift heerlijke donkere mout Karamel Balsamico azijn
Zoete aanzet moutig Karamel toetsen Chocoladeprik Ook hier een Balsamico smaakje Zoet en zuur vinden elkaar en vormen een mooie samenwerking Romig Mooi in balans Zoete heerlijke afdronk
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68 - Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol) - Gruut Inferno - VBDCK Kerel Saison - Lucifer - Mort Subite White
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 68
Den Engel IPA (6,3% Alc.Vol) Gebrouwen voorBrouwerij De Bock- Beveren door BrouwerijAnders – Halen
Amberkleurig bier met een licht gebroken witte stabiele schuimkraag
Lekkere fruitige neus met prikken van ananas Tikje citrus Licht moutig
De smaak zet de heerlijkheid verder Ook hier een exotische cocktail van fruit Citrus en sinaas Fijne carbonatie Licht hoppig Mooi evenwicht Geen overdreven bitterheid laat dit bier genieten Licht bittere afdronk Lekkebekke bier!
Niet voor niets werd dit bier op 19 november 2018 bekroond met een Gouden medaille in de categorie 'Pale & Amber Ale: English IPA'. Op de Brussels Beer Challenge
Goudkleurig helder bier met romige witte schuimkop
Een aroma van fruitig- en kruidigheid streelt de neus Prikken van koriander tikje banaan Lichte moutigheid
De eerste slokken zijn kruidig Koriander Lichtjes geroosterd Tikje alcoholwarmte Zoete smaak van karamelkoekjes Geen al te hoge bitterheid Mocht ietsje meer hoppig zijn Maar toch een redelijk lekker Gents bier
Goudblond helder bier met een witte wandklevige schuimkraag
De neus bied een aroma van granen Brood Gist Moutig
De aanzet is licht bitter Tikje kruidig Prikje peper Redelijke hopbitterheid Mooie koolzuurprikkel Een goed gebrouwen saison. Een Vlaamse brouwerij met lekkere bieren maar met een Engelstalige website!!! jammer
Blond helder bier met een stabiele witte schuimkraag
Het aroma is moutig en pittig fruitig Zoete prikken
De aanzet is lekker Een toets van karamel Mooie fruitigheid die aansluit bij de lichte bitterheid gistsmaak komt soms even piepen Perfect in evenwicht Droge afdronk Een klassiek Belgisch lekker bier!
Mort Subite White (5,5% Alc.Vol) Mort subite –Alken Maes– Heineken – Kobegem
Strogeel bier met een dikke witte schuimkraag die snel zakt
De neus is fruitig Abrikoos en citrus Tikje granigheid
Lichtzoete smaak Snoepjes Met een tikkeltje zuurheid. Citrustoetsje Honing Moutig Zacht mondgevoel Zomerbier gericht op een bepaalde doelgroep!
De Circusbrouwerij gebruikt een Ethiopische koffie voor hun nieuw bier Autumn Circus 2019
De Circusbrouwerij gebruikt Ethiopische koffie voor hun nieuw bier
'Autumn Circus 2019'
De voorstelling van het bier vond plaats in het ‘Viva Sara! Kaffée’ op de grote markt in Kortrijk.
Het is een koffiebier geworden met een kwinkslag. Ze gebruikten ‘Virgacheffe’ een Ethiopische koffie uit Gedeo. Het bier werd op een heel speciale wijze gebrouwen bij brouwerij ’t Gaverhopke. Het bier kwam tot stand in samenwerking met Sara Koffie.
vlnr : Bart Colson, Tim en Stijn en Bart en Peter Deprez
Dat het goed klikt tussen Bart en Peter Deprez van ‘Viva Sara’ met Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van de Circusbrouwerij en fotograaf Bart Colson is in bepaalde kringen al geweten. Maar dat ze de aanleiding waren voor iets moois werd op de persconferentie duidelijk.
Tim en Stijn
Het is eigenlijk Bart Colson die in 2018 zijn fotostudio omvormde tot KoffieSHOT. Mooie fotoshots en een lekkere koffieschot brengen mensen dicht bij elkaar. Hij besloot om zijn eigen koffiebar te openen in Zwevegem en bestudeerde allerlei koffie. Eigenlijk net hetzelfde wat de Circusbrouwerij met het gerstenat doet, experimenteren met bier.
Bert legt uit hoe het bier tot stand kwam
Tim en Bert zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun bieren werden al enkele keren bekroond. Hun opdracht was om in tegenstelling tot een zwart een blond koffiebier te creëren. Ze hanteerden het ‘French Press systeem’, waarbij je geen filter nodig hebt om de typische koffiesmaak te behouden, en gebruikte een filternet. “Het uitgisten duurde vrij lang maar ze strandden op een amberkleurig biertje van acht procent alcohol.” Autum Circus genaamd.
"Kleine gerechten lenen zich tot veel, er zijn leuke dingen mee te doen: bijvoorbeeld kaas met bier. Koffie of thee verwerken in een sausje, deden we al. Waarom eens niet met bier. Het is er gewoon een creatieve toets aan geven", zegt de chef van Viva Sara, die gehaktballetjes maakte met een biersausje met een toets koffie. In de toekomst al Viva Sara meerdere gerechtjes creëren.
Er was ook de zoektocht naar geschikte koffie. Die komt uit Ethiopië. “De koffie mocht niet overheersen, maar enkel een toets geven”, zegt Deprez van Viva Sara. “We gaan het bier gebruiken in gerechten die we in Kortrijk serveren. We sluiten verdere samenwerking met de brouwerij zeker niet uit.”
Autum Circus
TOEKOMST
Tim Vandenberghe en Bart Deprez blijven niet stilzitten. Op de site van de beschermde elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem gaan ze vanaf volgend jaar bier brouwen in de voormalige smidse. Er komt ook een proefcafé. De renovatie van het gebouw wordt gedragen door de intercommunale Leiedal en de gemeente Zwevegem. Vandenberghe heeft een contract afgesloten om het pand binnen tien jaar te kopen. De investeringen lopen anders te hoog op. Het biertje Piccolo was de start van de Circusbrouwerij die nu over heel Vlaanderen actief is.
Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vond de 24ste editie van het Poperinge Bierfestival plaats. In de zoals altijd mooie opgefriste Maeke Blyde zaal stonden 25 brouwerijen de bezoekers op te wachten. Naast onze Belgische waren ook enkele Franse en een Nederlandse aanwezig brouwer aanwezig.
+/-3000 bierliefhebbers kwamen op dit festival af om meer dan 100 bieren te proeven. Niet enkel proevers uit de eigen streek kwamen op het festival af maar ook uit Frankrijk, Noorwegen en de USA.
Voorzitter Guy Osteux
Volgens Voorzitter Guy Osteux is het festival in deze vorm nog altijd een succesformule. Het bestuur is nu al bezig om van de 25ste editie van volgend jaar een echte verjaardageditie te maken. De plannen zijn om brouwerijen van de zustersteden waarmee Poperinge verbroederd is uit te nodigen
Ook Burgemeester Christof Dejaegher had lof voor de organisatie en was bijzonder fier over het aantal mensen dat dit festival naar Poperinge lokt. Hij had ook Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon. (Verbroederd met jubilagestad Roesbrugge-Poperinge) bij en Christine Marchand (Centre national d'enseignement à distance).
LB : Burgemeester Christof Dejaegher met Jean-Michel Cerceau burgemeester van Saint-Victor-de- Buthon en Christine Marchand RB : De Hopkonigin Laura Sambaer en haar eredames Manon Debacker en Hanne Rouseréen. LO : Zoals gebruikelijk een Poperings Bier om het festival te openen. De Tripel plukker werd op gediend door Bestuurslid Edwin Ghequire en de lieve jolien Cambie
De Bieren die ik proefde
Singel Green 2019 (5,5%Alc.Vol) De Plukker (Poperinge)
Amberkleurig bier met een grove witte schuimkraag.
Zoete prikken Gevolgd door zachte hoppige toetsen Lichte moutaroma
De eerste slokken zijn hoppig zacht Moutig soms een lichte citroentoets Maar meer een eenrichtingsverkeer van smaak Zachte bitterheid strelen je smaakpapillen Het bier is nog wat jong maar nu al een topper! De hop die gebruikt werd is Centennial
Donker amberkleurig met gebroken witte volle schuimkraag
Moutige neus Licht kruidig tikje hout
Moutige aanzet Lichte bitterheid Geroosterde toets Tikj hout Lichte kruidigheid Karamel komt boven Mooi in balans Licht bittere afdronk lekker bier
Saison d’Or (5,5%Alc.Vol.) HuisbrouwerijKlondiker– Meulebeke
Amberkleurig wazig bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geur is fruitig Koriander Licht moutig
In de eerste slokken is een lichte lekkere bitterheid aanwezig Tikje citrus fruitigheid kom naar boven Kruidigheid van koriander Mooi evenwichtig Gistig Licht bittere afdronk Goed gebrouwen bier
Zoals elk jaar een bomvolle zaal
Golden Brown (8,0%Alc.Vol) BrouwerijDe Meester– Stasegem
Lichtbruin bier met gebroken witte schuimkraag
Een aangenaam moutig aroma Licht geroosterd
Licht bittere aanzet Fruitige toetsen Tikje hout komt boven Bittere prikken Mooi in balans Licht bittere afdronk Lekker bier maar De Meester heeft betere in de brouwerij
Ook de aanzet is zoet Gistig Fruitige toetsen perzik Vanille Tikje kruidigheid Evenwichtig Niet slecht! Gevaarlijk! Proeft vlot
Houthakker (7,0%Alc.Vol) BrasserieSt. Sylvester - Saint-Sylvestre-Cappel France
Helder amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutige neus Mooie bitterheid
De eerste slokken zijn licht bitter Moutig De bitterheid neemt lichtjes toe Tikje gebrand Fruitigheid in de achtergrond Mooi in balans Licht fruitige afdronk Lekker Noord-Frans bier
De eerste slokken zijn zoet Zoet zuur Citroen komt opzetten Ik smaak een tikje ananas Kruidig Ook een beetje bitterheid. Stabiel Lichtzure afdronk Heel veel smaak in dit maar 6,0% Alc. biertje!