Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
14-09-2017
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - Deel 2
Ze noemen zich een ‘Gypsy Brewery’ (Zeg maar zigeunerbrouwers) omdat ze hun bieren zelf produceren in de ketels van een externe brouwerij. Hedonis Ambachtsbier(Asper) hadden hun Ouwen Duiker, Suzanne en Excuse me while I kiss my stout (drie toppers uit hun gamma) meegebracht naar Zwevegem. Ze maken deel uit van VZWGent Brouwt
Als u lekkere bieren wilde proeven en een leuke vriendelijke dame wilde ontmoeten dan moest u bij de stand vanBrouwerij Het Anker(Mechelen) zijn. Daar zit Wendy Descamps echtgenote van vertegenwoordiger Dirk Van Damme
Bij abdijbrouwerijBrasserie Val-Dieu(Aubel) kon men genieten van een klassieke Val-Dieu Tripel
Zytholoog Kurt Gunst tapt een Gulden Draak uit de mooie tapkranen van BrouwerijVan Steenberge(Ertvelde) Deze brouwerij uit het Meetjesland is al jaren een trouwe aanwezige in Zwevegem.
De brouwerij had hun Baptist Blond (5,2% Alc.Vol.) van 't vat mee. Het is een bier vernoemd naar Jan Baptist de Bruyne die in 1784 Brouwerij Van Steenberge oprichtte. Helder blond bier met witte schuimkraag. Licht bitter biertje mals en zacht. Moutig Tikje kruidig Een doordrinker (Geen pils want het bier is van hoge gisting) soweso.
Gespot op het Streekbierenfestival Zwevegem 2017. Elien Rosseel Deskundige Landbouw bij Stad Poperinge en Luc Dewulf (Dienst Landbouw en secretarisVZW HOP).
Aan de biertruck vanBrouwerij Lindemans(Vlezenbeek) proefden Geroen en ik hun Ginger Geuze (6%Alc.Vol.). Deze geuze is de derde in een rij van geuzes met een twist. De Geuze is gebaseerd op een mix van een 12 maanden oude lambic met eentwee tot drie jaar oude lambic, gefermenteerd op eik verrijkt met verse gember. Goudblond bier met een wit randje. Zurig met een tikje gember in de neus Ook de smaak is licht zurig tikje fruit Misschien een beetje plat maar al bij al een voortreffelijke geuze.
David Daenens en medewerker vanMum Beer (Oostnieuwkerke) schenken een Chrysantenbier uit
Mum Beer (6,5%Alc.Vol.) is het eerste bier op basis van chrysantenextract van het West-Vlaamse Gediflora, een innovatief veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in bolchrysant. Door Gediflora's passie voor chrysanten, ontwikkelden ze op basis van bloemblaadjes een rijkelijk bier. Het bier wordt gebrouwen bij Het Gulden Spoor (Gullegem) Donkerblond bier met een moutige aanzet Licht kruidig Volmondig met een lichte bitterheid in de achtergrond. Tikkeltje zoet Al bij al een voortreffelijke allemansvriend
Solo accordeonistMarino Punk, bekend van TV programma's zoals Afrit 9, Duizend Zonnen en Garnalen, Man bijt Hond enz..; maar vooral door zijn opvallende roze haarkam zorgde in de namiddag voor een aangename terrasjessfeer.
De mooie dames van BrouwerijOmer Vander Ghinste (Bellegem) bestelden de bieren van op hun originele biertruck.
Gedurende de twee dagen diverse optredens op het grote podium. 'No Limits' aan het werk
Burgemeester Marc Doutreluingne toost met vertegenwoordiger Vic Jaenen vanBrasserie Silly
Dames met bier en smartphones genieten van het goede leven!
Voor de eerste maal aanwezig Biologische bierenPol Warmenbol (Aartselaar)
In het voorjaar van 2014 begon Pol met bierbrouwen, eerst als hobbybrouwer, maar eind 2015 bracht hij zijn eerste eigen biobier op de markt. Anno 2016 is Warmenbol één van de twee biobrouwers van de provincie Antwerpen. Zijn bieren worden gebrouwen bijBrouwerij Den Hopperd (Westmeerbeek)
Voorzitter Yvan Devlaminck (of ook nog 'Yvan met de gebroken pols' genoemd) hield met een glas gerstenat in de linker hand alles nauwlettend in het oog en zag dat het goed was!
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017 - deel 1
Herinneringen aan het Streekbierenfestival van Zwevegem 2017
Dat het internationale streekbierenfestival op 14 en 15 augustus in Zwevegem ondertussen een begrip is geworden in de brouwerijwereld en voor veel biertoeristen merkte je dit jaar weer aan de massale opkomst. Niet moeilijk want Yvan en zijn team hadden weer een resem brouwerijen uitgenodigd met maar liefst 16 nieuwkomers. En met een record van 192 streekbieren was het voor de bezoekers weer een gigantisch feest geworden. Ik kan alleen maar zeggen Hoed af voor dit groots evenement. Zoals elk jaar plaats ik herinneringsfoto's van dit gebeuren!
DEEL 1
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik begonnen aan stand 1. Sven De Paepe vertegenwoordigde de brouwerijen/Bierfirma's De Laatste Drinker, Beerbugsen Broers
We proefden er een hoppige Grasshopper van Beerbugs. Dit blonde bier (6%) wordt gebrouwen bij brouwerij Andersin Halen. Hoppig fruitig met citrushints en een eucalyptustoets in de mond Helemaal niet slecht, een fris begin!
We lieten ook onze smaakpapillen verwennen met een Summer Special (6,5%) van Brouwerij Broers. Donkerblond bier met romige witte schuimkraag Zoet, fruitig tikje mandarijn. Een goede start!
Altijd met een lach op het gezicht. Brouwer Bert Van Hecke van de B.O.M Brouwerij. Niet de ketels maken het bier maar wel de moutbakker is zijn leus!
Triporteur Kriek & Berry (5,8%) Donker rood bier met een fijne roze schuimrand. Zoet en fruitig. Hints van Bosbessen. Lichte bitterheid in de achtergrond. Fris in de mond. Kortom een lekker zomerbiertje!
Het team van bierfirma Bossuwé Brewing uit Kortrijk voor de eerste maal in Zwevegem. Hun bieren worden voorlopig nog gebrouwen bij brouwerij Eutropius (Menen)
We proefden ern hun nieuw bier Bossuwé Pand.Aap (4,5%) Een romige witte schuimkraag op een wazig geel bier. Moutige neus Zoete aanzet, fruitige toetsen. Lichte hopbitterehied. Het bier degusteerdt vlot en is arm aan alcohol.
Ook Marc Doutreluingne Burgemeester van Zwevegem kan genieten van een goed glas gerstenat!
Een steeds lachende Tim Vandenberghe bedrijfsleider bij Circus Tico en eveneens Biersommelier en ontwerper van recepten voor de Circusbrouwerij presenteerde een nieuw testbrouwsel! Het heeft niet echt een volwaardige naam. Het was ook maar een kleine batch speciaal voor de bierfestivals.
Het is een neutrale tripel geworden van 8,0%Alc.Vol. moutig met een fruitige toets en een lichte bitterheid. De bieren van de circusbrouwerij worden nu gebrouwen bij The Brew Society in Heule.
Voor de eerste maal in Zwevegem stond Eric Bastiaen en echtgenote van Curieus Merelbeke met zijn Cuberdonbier
Curieuzeneuske (6,5% Alc.Vol.) Bordeauxkleurig bier met lichtrose schuimkraag. Zoete neus en de typische aroma van Cuberdons Ook de smaak is zoet, niet TE maar toch redelijk. Een lichte bitterheid komt naar boven. Toetsen van Framboos. Volmondige smaak en een zoete afdronk. Een verrassend bier die waarschijnlijk veel bijval zal hebben. Het wordt gebrouwen bij Contreras in Gavere.
Zonder woorden!!!
En hier zijn ze weer! Kartje Kilo. Ze presenteerden hun nieuwe act. Dtmaal waren ze Schlagerzangers Patrick en Geert. Ze palmden de mensen (vooral de dames) in met hun natuurlijke charme en charisma
Ook in de draadtrekkersgemeente brouwerij Enigma met hun bieren Tamera en Black Fuel. Het is een recente Bierfirma/brouwerij die zich toespitst op het vinden van nieuwe giststammen en hop variëteiten. Op deze manier willen ze opwindende bieren creëeren.
Brewery Feniksuit Heule is ook een van de brouwerijen die voor de eerste maal in Zwevegem staan. Ze bestaan een jaar en brouwen uitzonderlijke lekkere bieren.
Ze stelden naast hun gewoon gamma twee whiskybieren voor aan de pers. Deze bieren werden door de brouwerij in Heule speciaal gebrouwen en opgedragen aan Patrick een overleden bestuurslid van het festival. De whiskybieren kregen de naam Mac InMemries.
Om deel 1 af te sluiten doe ik met een foto van de knappe super vriendelijke Gina Legein. Vertegenwoordigster voor brouwerij De Brabandere uit Bavikhove. Ze schenkt uit De Brabandere Brewmaster’s Selection een Wild Funky (5%Alc.Vol.) van Brouwmeester Yves Benoit Een wit tarwebier met zurige prikken een tikje wilde gist. Kortom een Godendrankje
Bio bier en food happening 2017 - De Plukker - Poperinge
Bio bier en food happening 2017
1000-tal bezoekers genoten van biobieren tussen de hoppe
Op 27 augustus 2017 organiseerde Brouwerij De Plukker i.s.m. Toerisme Poperinge een eerste Biobierhappening. Dichter bij het belangrijkste ingrediënt van bier kon je immers niet komen. Letterlijk tussen de idyllische hopvelden genoten een kleine 1000 bezoekers van enkele geselecteerde biobieren.
Het Informatiebord Tournée Locale vanbrouwerij De Plukker. Deze borden gelegen op de fietsroute geven uitleg over de brouwerij, welke bieren er worden gebrouwen enz...
Tussen de hopperanken door om zich naar het festival te begeven. Idyllischer kan niet!
Stralend zomerweer, bloeiende hoppevelden en een vijftal biobrouwers die hun bieren presenteerden. Alle ingrediënten voor een fijne namiddag waren aanwezig op deze schitterende zondag.
De bezoekers stapten letterlijk door het hopveld om het terrein van de happening te betreden. Terwijl de geur van rijpe hopbellen voor een heerlijk nazomers sfeertje zorgde, kon men genieten van de bieren van vijf biobrouwerijen en een biofoodstand.
Net zoals De Plukker brouwen de vijf deelnemende brouwerijen biologische en artisanale bieren. Bij Sebastien Demanez van Brasserie Demanez uit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple. De kleine onafhankelijke brouwerij Den Hopperd uit Westmeerbeek produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier. Brasserie Brunehaut, uit Rongy vlakbij Doornik, had een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt. Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic. Uiteraard ontbrak ook het gamma van gastbrouwerij De Plukker niet op dit event. De prijzen voor een consumptie werden bewust vrij laag gehouden.
Praatgrage Marc-Antoine de Mees van brasserie de Brunehautwas in zijn nopjes. Vanaf 2002 brouwde deze Waalse brouwerij hun eerste biobier
St. Martin Blonde (7%). Goudgeel bier met een witte schuimkraag. Zoete neus met een kruidig tintje Evenwichtig bier met een zoete aanvang en een mooie nabitterheid.
De brouwerij van Brunehaut heeft een gamma biologische en glutenvrije bieren ontwikkeld, gemaakt met gerst die op hun domein geteeld wordt(de boerderij van domaine de Graux).
Gezellig degusteren in het hoppeveld.
Hoppeboer Joris gaf met veel plezier uitleg tijdens de plukdemonstraties met een miniplukmachine. De bezoekers konden de vers geplukte hoppebellen meenemen naar huis.
Hoppeboer Joris Cambi en bierkenner Bart Vermeulen belijken een homootje Dit is een hermafroditplant waar en vrouwelijke bellen en mannelijke zaadbloemen aan dezelfde plant hangen. Die mannelijk bloemen kunnen geen kwaad, want er wordt geen zaad in gevormd. Komt zeer uitzonderlijk voor.
Brouwerij Cantillon is de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van Lambiek in Brussel. Dit familiebedrijf zorgde o.a. voor een geuze, een kriek en een lambic.
Een lekkere frisse lambic kon veel bezoekers bekoren.
De hongerige bezoekers konden genieten van de lekkere biohapjes van Jozefien van Ooogst (www.ooogst.be). In haar caravan toverde ze smaakvolle, verse en locale ingrediënten om tot hartelijke lunches, verrassende snacks en feestelijke buffetten.
In het tentje van Guido Vandermarliere kon je lijken naar een videofilm ‘Hoppebloed’ en ook proeven van zijn zelfgemaakte hopthee!
Deze twee jonge dames serveerden biobier vanbrouwerij De Hopperduit Westmeerbeek. De kleine onafhankelijke brouwerij produceert bieren met de naam Kameleon tripel, donker, amber, ginseng en saison en het Cannabier.
Detoeristische dienstvan Poperinge stond er met een infostand. Via folders kon men alles weten over de komende Hopfestiviteiten!
Bij Sebastien Demanez vanBrasserie Demanezuit Saint-Ode kon je o.a. proeven van La B.R. Blonde en la B.R. Triple.
La B.R.Triple (9,0%) met biologische hop uit de Elzas
Rookop (7%) Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkraag.
Mooie moutige neus met lichtjes gebrande toetsen Muffig.
moutig Gebrande toetsen. Heel diep een mooie hopbitterheid Drop toetsen komen soms boven piepen. Droge afdronk
Met een ondergaande zon nemen we afscheid van dit prachtig Biofestival! Er is prake dat dit festival om de drie jaar zal ingericht worden telkens n.a.v de driejaarlijkse Hoppefeesten.
WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 2
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het bier bevat drie biologische hopsoorten: Pilgrim, Goldings en Cascade. Rondje Westhoek gebruikt dit bier om zijn gasten te verblijden tijdens een rondje in de Westhoek in een authentieke VW-bus.
Wazig blond bier met witte schuimkraag.
De neus is licht kruidig. Gistig. Zoetmoutig. Ietwat honing.
De aanzet is zoet. Gistig. Fruitige toetsen. Het bier is goed in balans. Aangename hopbitterheid in de achtergrond Droge afdronk. Een lekker smakelijk bier, de Westhoek waardig!
Wazig amberkleurig bier met een dikke romige gebroken witte schuimkop.
Hoppig aroma Karamelmout met een tikje kruidigheid.
De eerste slokjes zijn kruidig Zoet Moutig Grassig Volmondig Mooi in evenwicht. Een voortreffelijke hopbitterheid. Lichtdroge afdronk. Een heerlijke topper!
De naam van dit bier is een ode aan de legendarische jazzzanger Billie Holiday en haar lied 'Miss Brown to You' (1935). Gedurende haar leven, vol met ontberingen volgde ze altijd haar droom. Ze was een icoon van jazzmuziek.
Bruin bier met een gebroken witte romige schuimkraag.
Gebrand aroma vertroeteld de neus Karamel Tikje chocolade
Zoete aanvang Toetsen van warme alcohol Licht gebrande mout Karamel Chocolade Gedroogd fruit Perfect in evenwicht Zoete lange afdronk Heel lekker bruintje!
Gebrouwen als bedanking voor de helpers op het Zythos Bierfestival 2017.
Amberkleurig bier met witte schuimkraag.
De neus is vrij hoppig. Tikje karamel.
De aanzet is fruitig. Karamel. Moutige toetsen. Hoppige prikken In de achtergrond. Een mooie bitterheid. Het bier is mooi in balans. Lichtbittere afdronk. Lekker bier
Kruidige neus van Kardemon. Zoet. Prikjes gember. Fruitige prikken.
De eerste slokken zijn licht kruidig. Ook in de smaak vind men de kardemon terug. Prikken van denappel. Tijm. De afdronk smaakt naar zoethout die lang blijft hangen. Voor sommige zou het bier na een tijdje kunnen vervelen. Voor de liefhebbers van kruidige bieren.
WVL Bierproeversgenootschap deel 1 - 7de Proeverij
7de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
20 juni 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 1
BIEREN
Voor de zevende maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Voor de derde maal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Het genootschap. Vlnr : Geroen Vansteenbrugge, Pierre Step, William Roelens, Bernard Vandamme, Edwin Ghequire en Dominique Vanderstraeten.
Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceerden dit bier dat volgens hen geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweerde het duo. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, de mout komt uit Wallonië!
Blond heldergeel suikervrij bier met witte schuimkraag.
De neus ruikt citrus. Een tikje honing komt naar boven.
Tarwe in de smaak bij de eerste slok. Een lichte bitterheid. Het bier mist wel body. Nogal fletsjes. Hop is jammer genoeg ver te zoeken. Een veredelde limonade.
Een fijn aroma van kruidnagel verwend onze neus. Licht zurig door de aanwezigheid van tarwe. Ook een beetje gist komt naar boven.
De aanzet is verfrissend! Lichtzurige aangename smaak. Kruidig. Tikje pompelmoes. Banaan. Goed samengesteld en evenwichtig. Zacht malse afdronk. Lekkere dorstlesser. Nog altijd gebrouwen volgens Duitse brouwtradities
Oude Geuze Vandervelden 135 years (6,5%Alc.Vol.) Oud Beersel– Beersel
Een Oude Geuze gestoken van éénjarige lambiek gerijpt op 30 jaar oude foeders uit Toscane en driejarige lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel.
Deze uitzonderlijke Oude Geuze heeft een uitgesproken toets van rode wijn rijpt is gebotteld op 37,5 cl flessen.
Blond bier met romige schuimkraag die verdwijnt.
Lichtzurige neus. Tikje leer. Groene appeltjes.
Een middelmatig zure smaak. Dorstlessend. Fijne malse toetsen. Volledig in balans. Alle smaken vloeien ineen. Soms een vineus tintje. Zachte afdronk. Lichtzure nasmaak. Top !!!
Zoete aanzet. Gistig. Niet volledig uitgegist. Het bier was niet in balans. Lichte eigenaardige hopbitterheid. Zoet over de ganse lijn. Een totaal ander bier wat we van de Plukker gewoon zijn!
Onlangs een nieuwe blonde tapuit gedegusteerd op een Biobijeenkomst En het resultaat was heel veel beter. Nog altijd zoet maar de hopbitterheid was in orde. Het bier was in balans!
Helder amberkleurig bier met een fijne volle schuimkraag.
Het aroma bied ons een hoppige neus Moutig en fruitig Tropisch fruit : Passievrucht, mango en citrus.
De smaak is zoet met een lichte bitterheid Hoppige accenten. Moutig. Ook in de smaak fruitige prikken. Droge afdronk Een bitterheid blijft hangen in de mond. Lekker!
De aanzet is mager. Geen fraicheur. Moutig. Koriander. Ook tikje ijzer in de smaak. Het laatste bier van de fles begon na het uitschenken plots te schuimen. Mooie fles maar het bier is jammer genoeg een beetje ondermaats!
Van 2005 tot 2016 gebrouwen bij Alvinne voor Tielt - Pado team. Sinds april 2017 gebrouwen met een nieuw recept bij De Leite in Ruddervoorde.
Wazig blond bier met dikke witte schuimkraag.
Licht zuurtje in de neus. Gistig. Granig. Lichtjes citrus.
Zoete aanzet. Tijm. Citroen. Hopbitterheid Lijkt alsof het een lichte infectie heeft gekregen? Op de voorstelling was deze infectie nochtans niet aanwezig?
Gebrouwen voor de Ancien Belgique (Brussel). Kruidig aperitiefbier met tijm en stadshoning uit Brussel op het dak van de rocktempel AB.
Blond bier met een dikke witte schuimkraag.
Zoete neus met honingtoetsen. Prikken van paprika en zongedroogde tomaten.
De eerste slokken zijn zoet. Honing. Eucalyptus prikjes. Denappels. Tym. Kortom een verrassende kruidige smaak. Lichte hopbitterheid. Bier voor een deel van de bierliefhebbers!
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Herinneringen aan de 22ste Bierjutterij - Oostende
Na jaren van afwezigheid was ik eindelijk eens terug op het Pauluspleintje in Oostende. De Bierjutters hielden er zoals elk jaar hun Bierjutterij. Reeds de 22ste in rij!
Met de gedachten aan het lied van de groep ‘Spring’ spoorden Annemie en ik naar de Koningin van de badsteden. We moesten wel een kleine marteling ondergaan omwille van een propvolle wagon met zingende kinderen. We hadden jammer genoeg de oorattributen niet bij waar Minister Joke voor pleit.
Vooraleer we naar het festivalplein gingen (in Werchter noemen ze het een weide) trotseerden we de 27km/u Noord-Westenwind. Onze eerste stopplaats was het legendarisch biercafé ‘Botteltje’. Alvorens we plaatsnamen nam zaakvoerster Henriette ons mee naar het hotel Botteltje (vroeger Marion) net naast het café. Ze toonde ons met trots enkele van de 15 pas vernieuwde kamers. Ze hadden allen de naam van een welbepaalde brouwerij gekregen. Boven het bed kan je een prachtige foto zien van de brouwerij waar de kamer voor staat. De frigo’s in de kamers bevatten twee flesjes bier van de brouwerij. Prachtige en stijlvolle logeermogelijkheden voor een verblijf in Oostende. We aten de bekende weekdieren van de Noordzee in combinatie met het huisbier Ostensche Strever. Een bier 8,0% Alc.Vol gebrouwen bij brouwerij Maenhout. Het bevat vier mout- en twee hopsoorten. Het recept is van zaakvoerder James Desimpelaere (41). Het etiket is van kunstenaar Siegfried Vynck.
Via het omstreden kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze wandelden we langs de havengeul naar het legendarisch Paulus pleintje, bekend om zijn jaarlijkse Paulusfeesten.
De opbouw is precies hetzelfde als de vorige jaren. Onder de schaduw van Sint-Petrus-en-Pauluskerk bevinden zich nog altijd enkele biertenten en banken die de tenten verbind met de aanpalende kleurrijke kroegen. De familiale sfeer die enkel bij de bierjutters te vinden is was ook weer aanwezig!
De sympathieke Catherinne Minne van Brasserie de Bastogne (Vaux-sur-Sûre) schenkt mij een 'La Trouffette Belle d'été - 6%' uit. Een fruitig blondje met koriander in de neus. Aangenaam dorstlessend licht-zurig bier.
Bij Bert Van Hecke van de BOM brouwerij uit Roeselare proefde ik de triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%). Bert is de eerste moutbakker ter wereld. Hij bakt zijn mout om zijn bieren een zo authentiek mogelijke smaak te geven!
Triporteur Bling Bling Imperial King (8,88%) Een helder donkerblond bier met aroma's van mout en hop. Pittig gerstenat met een opvallende moutsmaak. Hoppig, fruitig en mooi in balans. Voor dit bier zou Bert zijn inspiratie gezocht hebben in de Hip-Hop wereld. Het bier werd gebrouwen met echte 24-karaats goudmout en Bling Bling hoppen. De 8,88% Alc zou een verwijzing zijn naar 888 het chinese geluksgetal voor driedubbel geluk.
Belinda Eelbode (Toeristische gids voor de Leiestreek en de Westhoek) vertegenwoordigde brouwerij De Poes uit Tielt. De Poes is een blond biertje van 8,0%Alc?Vol. Fruitig en licht bitter. Een aangenaam bier licht gekruid die om een tweede vraagt! Het bier behaalde in 2016 een zilveren medaille op de World Beer Challenge.
Niet aanwezig maar zijn bier wel was Rudy Vossen van de Bierboom uit Brugge. Ik proefde zijn Imperial Porter (10,6%Alc.Vol.). Donkerbruin tot bijna zwart bier met een heerlijke neus van chocolade en cacaopoeder. Vol van smaak en een tikje vanille en whyskey. Lekker brouwsel!
De altijd goedlachse brouwer Bart Verdonck schenk voor mij een Dronkenput Tripel uit! Het bier is genoemd naar de natuurlijke toeristische attractie in Middelkerke. Dronken put is een betonnen waterreservoir dat door het opstuwende grondwater helemaal scheef kwam te staan.
Dronkenput Tripel (8,5%Alc.Vol.) niet in het origineel scheef glas maar in een proefglaasje van de Bierjutterij. Donkerblond van kleur met een houtaroma. Het bier is er op vooruit gegaan en smaakt naar meer. Het heeft een twee maand rijpingsproces ondergaan. Vol van smaak een Tripel waardig!
Aangenaam proeven op het kleurrijk pleintje!
Op de foto Kurt Decoene met zijn lieftallige echtgenote Angela Wang. Kurt runt samen met zijn partner Gino Vantieghem in Heule bij Kortrijk brouwerij De Feniks uit. Hij serveert mij een Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.)
Jazz' black Oatmeal Delight (10%Alc.Vol.) Donker tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag. De neus wordt verwend met heerlijke geroosterde toetsen van noten. Zoete smaak met bittere chocoladetoetsen. Koffie! Tikje alcoholwarmte. Kortom een heel lekkere stout!
Kapittel Wood Experiment (6%Alc.Vol.) Een experimenteel bier van Leroy Breweries-Van Eecke Een mengeling van Oud bruin en Pater. Beide bieren hebben elk op 5 verschillende vaten gelegen. Lichtzurige neus met een kersen aroma. Zoete aanzet met zurige prikken Tikje hout. Zoetzure afdronk.
Ook de stamgasten van de aanpalende kroegen genieten mee. Hun bieren zijn wel verschillend met deze van de Bierjutterij!
Brouwerij Het Anker werd vertegenwoordigd door de man die niet enkel vrouwen maar ook mannen op de Franse manier begroet! Dirk Van Damme met de eeuwige lach! Topvertegenwoordiger!
Om af te sluiten proefde ik een Cuvee van de Keizer Whisky Infused (11,7% Alc.Vol.) Deze Indulgence brouwsels zijn exclusieve creaties van brouwerij 'Het Anker' uit Mechelen. De Gouden Carolus Cuvee van de Keizer 2015 werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky uit een selectie Ankervaten. Lekker bier met smaken van hout, vanille en whisky!
Aan vrolijke dames niet te kort op deze 22ste bierjutterij!
Met de avond is het pleintje stillaan volgelopen!
Het was weer leuk in Oostende. Enkele mensen ontmoet die we in jaren niet meer live hadden gezien! Dit en een goed glas bier + een hap gezonde zeelucht.
Op de schitterende zomeravond van 3 juli heeft brouwer Luc Vermeersch – De Leite – zijn boek Ondernemen met hoge gisting/goesting [de kracht van mensen en waarden] gepresenteerd. Onder enorme publieke belangstelling introduceerde Patrick Mahieu, vriend en auteur poëet, ondernemer-brouwer en nu ook schrijver Luc Vermeersch als een bijzonder mens. Met wat quotes uit het boek kwam al snel de gedrevenheid van Vermeersch bovendrijven.
De uitgave van 130 pagina’s valt uiteen in 5 leidende hoofdstukken met daarin Vermeersch’s achtergronden, visie en ideeën. Bijzonder daarbij is de ‘bierzijde’ van het verhaal. Dus telkens ruime aandacht hoe hij bier als leidraad in zijn leven plaatst en binnen zijn maatschappelijke carrière. Heel origineel!
Luc Vermeersch & Patrick Mahieu
Patrick Mahieu : directeur Woord kunstacademie Eeklo en zo veel meer
Luc lijdt aan een gezonde vorm van ADHD – Altijd Dienstbaar Hartelijk en Dichtbij – en kent het bedrijfsleven als geen ander. Als CEO van o.a. Coca Cola Belgium weet hij als geen ander hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Collega ondernemer Barbara Torfs – ja die van die schoenen – onderstreepte de menselijkheid van Vermeersch binnen de zaken waaraan hij leiding geeft. Een man met een missie, vervuld van visie en leiderschap, met oog voor waarden en normen en als zowel ondernemer als mens authentiek. Kortom alles wat een mens nodig heeft om succesvol te zijn in het leven. Hartelijk en toch zakelijk. Een etiket dat perfect bij hem past aldus de vele aanwezigen. De spreker, Vermeersch incluis, waren het over één ding eens: de kracht van ondernemer en mens zijn ligt in het (prettig) samenwerken en samenzijn.
Luc met Barbara Torfs
Barbara Torfs momenteel directeur bij coachingbedrijf Herculean
Vanaf 1997 pakte Vermeersch het brouwen op, hoewel op zeer kleineschaal in porties van 30 liter per keer. Van het één kwam het ander en brouwerij De Leite werd via zijn brouwbroeders, zoals hij ze noemt, een blijvertje dat nu meer dan 5.000 liter brouwt. Creëren-Brouwen-Delen, zegt hij hierover. De bescheiden levensgenieter, nooit verlegen om een slogan of catchy hint, schijnt met geluk en plezier te strooien. Met nog één tip van de schrijver: Droom – Durf – Doe! Mijn advies: zeker eens lezen dat boek!
Bert Demeyer en Mathias Broeckaert
Bert Demeyere is een creatieve bassist. Een mengelmoes van punk en funk en dus niet in één hoekje te ... nou ja ... drummen. Mathias Broeckaert is een saxofonist. Jazzy, groovy en met een pyama van woody. Maar gelukkig niet op scène
Aardig wat volk uit het bedrijfsleven op de voorstelling.
Luc Vermeersch maar al te fier op zijn boek! Zijn eerste in een rij?
Verslag : Ariël Meeusen Foto's en ondertittels William Roelens
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45) - Brew by Numbers Session 4- Domesticus - Excallibur I.P.A. - Lienne Noire - Suzanne Hedonis
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (45)
Brew by Numbers Session 4(4,0% Alc.Vol.) Zennebrouwerij- Brussel
Geel licht wazig bier met witte schuimkraag.
Redelijk fruitig in de neus Citroenschil Tikje tarwe
Moutig begin Toetsen van citrus Mooie verdeelde bitterheid Goed in balans. Droge afdronk met een citrussmaakje Weerom een licht fris biertje vol van karakter! TOP!
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
Moutige neus Tikje fruitig
Zoete start Moutige toetsen Gistig Nu en dan enkele kruidige prikken Tike perzik in de achtergrond Lichtzoetige afdronk Goed maar mist ietsje karakter!
Donkerbruin gerstenat met beige romige schuimkraag
Zoetig moka aroma Koffietoetsjes
Zoete aanzet Chocolade lichtzoet Licht geroosterde prikjes Alles met een licht bittere achtergrond Zoete licht geroosterde afdronk. lekker! maar mocht ietsje meer power hebben!
Licht zure aanzet Citrus Gematig kruidig in de achtergrond Koriander? Zacht en mals Evenwichtig Droog bittere afdronk Heerlijke Zomer verfrisser
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor.
Brouwerij ‘De Ranke’ hield opendeur en stelde zijn nieuw degustatielokaal voor
De brouwerij werd in 1994 opgericht door Nino Bacelle onder de bierfirmanaam Brouwerij Nino Bacelle. Het enige bier indertijd was Guldenberg. Het werd gebrouwen bij brouwerij Deca in Woesten. In het midden van de jaren negentig leerde Nino bij de biervereniging HOP hobbybrouwer Guido Devos kennen en in 1996 besloten ze samen een bvba op te richten met de naam "De Ranke". De naam verwijst naar de hopperanken. Samen ontwikkelden ze verschillende bieren. In 2005 werd een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs.
Opendeur
In het weekend van 17 t.e.m.19 juni 2017 opende de brouwerij haar deuren voor het grote publiek. De gelegenheid om mijn veel te lange afwezigheid weer goed te maken. Vrijdagmorgen om 10u30 was ik al als eerste ter plaatse met mijn fototoestel in aanslag.
Ik viel van de ene verbazing in de andere. De brouwerij was indertijd al redelijk groot, maar wat ik nu zag na hun uitbreidingswerken grensde aan het ongelofelijke. Het gebouw waar ze indertijd een deel van hadden gekocht was nu volledig ingenomen, behalve een kleine privégarage die zich er nog altijd tussenin bevind.
Dat hun bieren tot de beste behoren in Belgenland lijdt geen twijfel. Qua uitstraling en publiciteit waren ze indertijd misschien iets te eenvoudig. Publiciteit hadden ze niet echt nodig. Hun bieren bewezen genoeg dat ze TOP waren
In de afgelopen jaren was er ook te weinig ruimte om nieuwe bieren te ontwikkelen. “De maximale capaciteit van hun installatie, 5.000 hectoliter, was de afgelopen jaren volledig ingenomen voor het brouwen van hun bestaande bieren. Maar momenteel zijn de uitbreidingswerken voor een capaciteit tot 10.000 hectoliter volop bezig. Dat biedt hun de kans om nieuwe bieren te ontwikkelen.
Met de uitbreiding van hun brouwerij, hun kelder, rijpingskamers voor bieren op hout, magazijnen, nieuw bureel en een splinternieuw degustatielokaal komen ze stillaan uit hun schelp en behoren ze nu tot het rijtje van de middelgrote brouwerijen van België.
De brouwinstallatie naar het voorbeeld van de brouwketel van Decaservices waar ze begonnen te brouwen.
Moutsilo 15 t.
De nieuwe bottellijn die 2 batches bier kan afvullen op een dag i.p.v. één
Warme waterketel
Het Technisch lokaal
Diep onder de grond opslagkelders met gistingtanks
Hoplokaal met verse hopbloemen. Alle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton) de huisleverancier van brouwerij De Ranke
Cuvee Oud bruin
Back to Black foeder
Een stukje heiligdom
Stay tuned! - Vieille provision 7.5%, een selectie van de beste vaten bewaarbier, minimum één jaar gerijpt op eikehouten vaten. Een echte “ Vieille Provision” dus, amberkleurig, zacht zuur met subtiele houttoets. -
Back To Black 9.5%, een zéér eigenzinnige export porter gebrouwen volgens de Engelse Burton-on Trent methode uit de 18de eeuw. Gebrouwen op 100 IBU bitterheid en gerijpt op Foeder gedurende 9 maand waarna de perfecte bitter-zuur balans bekomen wordt. Een klepper die iedereen verbaasd!
Wikkelende meisjes.
Sommige 75cl flessen worden nog altijd van een wikkel voorzien.
Het nieuwe bureel!
De nieuwe laad- en los-zone. De hinder voor buurtbewoners is nu beberkt. Bovenaan het degustatielokaal.
Degustatielokaal met een mooi terras met uitzicht op Dottenijs
Degustatielokaal van binnen naar buiten gezien!
De twee brouwers Guido Devos en Nino Bacelle zijn maar al te fier op hun nieuwe verwezenlijkingen!
Brouwerij De Ranke werd in de jaren negentig opgericht door Guido Devos en Nino Bacelle uit onvrede over de verzoeting van tal van voormalig bittere Belgische bieren.
Geleid door hun eigen smaak maken ze goed gehopte, bittere bieren, maar ook enkele zure bieren worden er voortaan in de brouwerij ontwikkeld.
Hun nieuwste creatie - Simplex.
Simplex is een fris, licht bier boordevol smaak geworden, met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent. “In de jaren zestig kon je nog heel wat lekkere pilsbieren vinden. Het was ongefilterd, ongepasteuriseerd en met een stevige bitterheid. Tegenwoordig is alles een pak zoeter en gepasteuriseerd”, weet brouwer Nino Bacelle. Maar bij Brouwerij De Ranke zijn ze altijd al wat tegendraads geweest. Dus verrassen ze ons ook nu weer met Simplex. Een bier van hoge gisting, met alle karakteristieken van een ‘ouderwetse’ pils; blond, bitter, ongefilterd, ongepasteuriseerd, verfrissend bier en laag in alcoholpercentage. Het nieuwe bier is vanaf april 2017 te koop en word aangeboden op vat en in flessen van 33 cl. Een bewuste keuze van de brouwers om dit bier, dat jong het best tot haar recht komt, enkel in kleine flessen en op vat aan te bieden.
Nog enkele specificaties.
Densiteit: 10,90 ° Plato Ongefilterd, ongepasteuriseerd bier met hergisting op de fles Permanent verkrijgbaar, op vat en in flessen van 33 cl Verfrissend, licht en lekker bitter EAN-codes: 5413963130014 (33 cl fles) 25413963130018 (24 x 33 cl)
Simplex (4,5%Alc.Vol.)
Stroblond bier met een witte stevige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk hoparoma. Het is alsof je je hoofd in een baal hop steekt.
Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met de hopbitterheid van het bier. Hop, hop en nog eens hop. Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden. Het is een rechtaan rechtdoorbier met een mooie nabitterheid die lang uitvloeit
Simplex is in feite geen degustatiebier maar met zijn amper 4,5 % Alc Vol en zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser. Een prima biertje voor tijdens de warme dagen. En... u mag er nog eentje degusteren.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (44) - Collaboration No. 6 - Barrel Aged Blend – Cassandra – George - Highhops - Le Trou du Diable Schieve Tabarnak
Donkerbruin bier met een romige lichtbruine schuimkop.
Aroma’s van Caramel Donker fruit
De smaak is zoet. Karamel. Toffee Tikje vanille Met af en toe een lichte alcoholwarmte die het bier nog meer body geeft. Alles in de juiste dosering en goed gemengd! Lichtjes kleverig Zoete afdronk Lekker degustatiebier
Donkerbruin tot zwart bier met beige romige schuimkop.
Gebrande neus Donker chocolade afwisselend met koffieprikken
De aanzet is veelbelovend Geroosterde smaak Nootachtige toetsen Vleugje cacaopoeder zacht en mooi in balans Aangename bitterheid Droge afdronk met een bittertje in de nasmaak. Een geslaagd genietbier! Lekker!
Blond bier met een beperkte witte fijne schuimkraag.
De neus ruikt eik Moutige toetsen Tikje alcohol
De eerste slokjes zijn zoet gevolgd door een vleugje eik Vanille Tannine Heel complex soms Ook een tikje alcoholwarmte laat zich gelden. Droge afdronk met een lichte bitterheid Een mooi brouwsel voor liefhebbers!
Een mooi eerbetoon aan Georges Christiaens 4de generatie van brouwers in de familie die in 2013 het leven verloor in een kettingbotsing op de A19.
Het aroma is bloemig Citrus Een beetje ijzer in de neus
Zoete aanvang Tikje caramel Licht zuurtje in de achtergrond Hopfruitig Citrus Pompelmoes Lichte bitterheid Lekker maar nogal braafjes!
Le Trou du Diable Schieve Tabarnak (6,5% Alc.Vol.) Zennebrouwerij- Brussel
Blond bier met witte schuimkraag
Hoppige neus Citrus Mouttoetsen
Moutig met toetsen van brood Fruitig Kruidig Mooie hopbitterheid Citrus Mooie bitterheid in de achtergrond Romig bier Perfect in balans Droge bittere afdronk Terug een lekker dorstlessend bier van deze Brusselse brouwerij!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Brouwerij De Leite 2 x in de belangstelling in één week
Nieuwe Halleschelle gearriveerd!
Al lijkt het aan het begin van deze aankondiging wat overdreven om nu al een conclusie te trekken, maar u mag er als bierliefhebber van verzekerd zijn dat het stadsbier van Tielt 'Halleschelle' een nieuwe thuis gevonden heeft.
Onder enorme belangstelling konden Patrick en Dominique – vooral bekend van biercafé de PADO te Tielt – op 30 mei jl. de nieuwste editie van hun bierkind Halleschelle met veel trots presenteren. En niet zonder trots, want ook deze editie is van grote klasse.
Brouwer Lux Vermeersch doet uiteen hoe de nieuwe Halleschelle tot stand gekomen is. Patrick Acx geestelijke vader van het bier luistert met volle aandacht.
Luc Vermeersch wilde de Halleschelle een extra boost gaan geven vertelde hij tijdens de presentatie. Als het een beetje meezit wordt het volledig opgenomen in het algemene bierassortiment van De Leite. Stefaan Quaghebeur de verantwoordelijke account manager van De Leite zal de Halleschelle naar een breder publiek zal loodsen.
Carine Vanderkinderen (Brouwerij De Leite) schenkt de vernieuwde Halleschelle uit aan de genodigden
„Sinds 2005 de eerste Halleschelle het levenslicht zag, gebrouwen door Alvinne (met als geestelijk vader en promotor medebedenker Davy Spiesens), is er veel gebeurt,” memoreerde Patrick. „Naast officieel stadsbier van Tielt in 2007, werd het ook nog eens erkend steekproduct van het Molenland. Er was nood om de productie voort te zetten. Aangezien Alvinne het niet meer kon voorzetten zijn we heel blij met onze nieuwe brouwer. Onze nieuwe Halleschelle past perfect binnen het themajaar Bier & Brouwerijen in Tielt.”
Luc Vermeersch vanBrouwerij De Leitedie de vernieuwde Halleschelle nu op de markt brengt. Naast hem Davy Spiessens vanBrouwerij Alvinnedie het bier vroeger brouwde. Patrick Acx en partner Dominiek Snauwaert bezielers van het bier en de vroegere uitbaters van het legendarisch streekbiercafé 'De Pado'.
Links het oude en rechts het verneuwde etiket.
Brouwer Luc Vermeersch van De Leite was de man waar node naar werd verlangt. Bij pure toeval werden Patrick en Dominique op het Streekbierenfestival in Poperinge met elkaar in contact gebracht door William Roelens, de immer sympathieke voorvechter voor alles wat met bier te maken heeft. „Ach ik mag dat niet overdrijven,” zegt de immer bescheiden William. „Het enige wat ik gedaan heb is zeggen dat ze eens samen moesten gaan zitten om te kijken of ze niet iets voor elkaar konden betekenen. Zo gezegd, zo gedaan, ze hebben samen gezeten en ze waren er al snel uit.”
Mooi volk op de voorstelling : Stefaan Quaghebeur, Jef Hiq Pirens, Melissa Dhooge, Lynn Castelein en Davy Spiessens
De nieuwe Halleschelle in al zijn glorie
De nieuwe versie van de Halleschelle is een goudblond bier van 8,2% a.b.v. met naast een lichte zurige toets wat frisse lichte hoppigheid. Onder de stevige schuimkraag valt veel te ontdekken. Voor brouwer Vermeersch was de keuze om het stadsbier van Tielt te maken eerder een vanzelfsprekendheid dan een nieuw avontuur. Vermeersch merkte hier over op: „Na ons gesprek in Poperinge hoefde ik eigenlijk niet na te denken. Patrick en Dominique zijn toffe gasten en ze deden me terugdenken aan mijn studententijd. Mijn beste vrienden kwamen uit Tielt en Meulebeke, dus zat ik vaak in de leuke kroegen in Tielt. Ik denk dat zo’n bier er best nog wel bij kan in die cafés daar.” De nieuwe etiketten zijn aangepast door de originele vormgever en zo is de cirkel weer rond. Halleschelle leeft!
Merci Maman brengt € 3000 op voor vrouwen in Afghanistan
Luc Vermeersch en Jenny Vanlerberghe
De avond vóór Hemelvaartsdag leek hem wel een geschikt moment. Luc Vermeersch van brouwerij De Leite in Ruddervoorde had wat te melden. Wat een heel langdurig project was, kreeg op deze avond een passende apotheose. Eind 2013 had Luc samen gezeten met wat zakelijke collega’s en ze besloten samen iets te doen voor een goed doel. Vermeersch: „We werden alle vier 40 jaar precies 100 jaar na het begin van WO I. Veertig is volgens de traditie ook de leeftijdsgrens voor het lidmaatschap van de Jonge Economische Kamer (afdeling Roeselare-Izegem). Bij onze afzwaai wilden we iets achterlaten dat blijvend was, iets anders, iets authentieks. Het werd een bier. Maar we wilden meer dan gewoon een bier dat een commercieel graantje meepikt van de aandacht voor WOI.” Het moest ook niet zomaar iets als een feestje zijn om geld op te halen, nee er moest een verhaal achter zitten. En zo ontstond na de lancering van Merci Maman, als ode aan de moeders en vrouwen in de Groote Oorlog, honderd jaar later een passend plan.
Onder het toeziend oog van de moeders van Luc Vermeersch en brouwer Geert Pauwels werd aan Jenny Vanlerberghe een cheque van € 3000 uitgereikt.
Jenny Vanlerberghe, net terug uit Afghanistan, is de motor achter veel liefdadigheidsprojecten in Afghanistan. Ze trakteerde Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre op een bedankbrief – met bijpassende tekeningen – van de meisjes uit Afghanistan en een klein authentiek geschenk (geborduurde handdoekjes die binnen een werkgelegenheidstraject van Jenny passen).
De aanzienlijke gift zal door Jenny Vanlerberghe opgesplitst worden voor vier projecten die allemaal ten goede aan vrouwen en meisjes moet komen: Gezondheidszorg, Onderwijs, Werk en Landbouw. Jenny Vanlerberghe: „We hebben al een half miljoen vrouwen opgeleidt en u kent dat, met vrouwelijke diplomatie bereik je best wel iets. Hoe zeggen ze het ook alweer? Oh ja, doe stille voort.” Tijdens de geanimeerde receptie was er met een hapje en een goed glas Merci Maman nog slechts één ding aan toe te voegen: „Santé, en veel succes ermee.”
Barones Jennie Vanlerberghe , die Moeders voor Vrede sinds 2002 uitbouwt in Istalif, een district op 48 km ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. was emotioneel van het project en bedankte de initiatiefnemers voor de mooie opgehaalde som.
Jenny, Luc en diens partners in crime Francis De Nolf, Ief Vancouille, Koen De Brauwer en Kristof Lefevre
Teksten Ariël Meeusen
Koperkleurig bier met romige witte schuimkraag
Een zoete moutaroma Floraal met licht kruidige prikkels
De eerste slok is moutig (Gebruik van vier mouten) Mals en romig. Ook een fruitige florale toets Langzamerhand komt er een aangename hopbitterheid naar boven. Bewust niet te veel. Meer aromahop gebruikt (Hoppebellen) Gedryhopt met twee hopsoorten De afdronk is droog en bitter Het bier is een zachte harmonie tussen zoet en bitter.
De neus ruikt chocolade. Zoet aroma Tikje koffiegeur
De smaak is gematigd zoet Gebrande mout Chocoladetoetsen Nu en dan een gedroogde fruitprik en een warme alcoholtoets Ietsje stroperig Zoete afdronk Een degustatiebier voor heel veel zoetemondjes.
Belgian Mum N°1 (6,5% Alc.Vol.) ’t Gaverhopke – Waregem
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutige neus Tikje gist Lichte kruidigheid
Zoete aanzet Met een lichte bittere prik. Ook hier enige kruidigheid.(Chrysantenextract) Moeilijk uit te halen! Citrusprik. Kruidige afdronk. Mocht ietsje hoppiger! Gewoon een goed gebrouwen bier!
Straffe Hendrik Heritage 2011 (11% Alc.Vol.) De Halve Maan – Brugge
Bruinkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
Een complex aroma Karamel Tikje whisky Donkere vruchten
Zoet begin Suiker warm van smaak Chocolade Rozijntjes Soms een milde bitterheid Warme alcohol in de mond laag koolzuur Zoete afdronk Een bier om te koesteren!
Leffe Royale Chrystal (7,5% Alc.Vol.) AB Inbev – Leuven
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Lichte citrus in de neus Kruidenaroma
De smaak is licht fruitig Tikje mout Citrus Sinaasappels Allemaal licht gedoseerd tikje hoppigheid Fijn koolzuurgevoel Mooi evenwicht Een van de beter Leffe bieren vind ik!
Lichtzure aanzet Toetsjes van kersen Tikje gedroogd fruit karamel Azijnzuurtje
Een zeer lekker West-Vlaams zuur bier!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
WVL Bierproeversgenootschap deel 2 - Four Aces Black IPA - Stanneman extra dubbel - Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady - Bastogne Ardenne Ma Bitch - Dikke Jan gerijpt - Fils a Papa 6 Bath 2017 - Hopus Primeur 2017 - Riegele Bier Manufaktur Amaris 50 - Erdin
6de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
28 maart 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 2
Voor dezesde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Ditmaal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Four Aces Black IPA (7,0%Alc.Vol) 33cl Het Nest– Turnhout
De eerste gebrande smaken zijn een streling in de mond. Geroosterde prikken Lichte koffietoetsen verwennen de smaakpapillen. Hoppig Ook duikt er soms een chocolade smaakje op Lekker bier!
De neus ruikt chocolade Prikken van overgrijpt fruit Banaan.
De eerste smaak is lekker Licht geroosterd. Chocolade toetsen. Ook hier komt een koffiesmaakje opduiken. Brandewijn toetsjes Dit alles onder een mooie bitterheid. Bittere afdronk. Een smaklelijk bier!
Bastogne Ardenne Wood Foxy Lady (…%Alc.Vol) - 75cl Brasserie de Bastogne– Vaux-sur-Sûre
Fles zonder etiket
Donkeramber kleurig bier met weinig wit schuim Het schuim verdwijnt vlug.
Het bier ruikt zurig Lambik aroma Trekjes van calvados. Wilde gist
De eerste slokken smaken naar Lambik. Ruwe smaken van calvados op hout gerijpt. Tikje cognac Brooddeeg Nu en dan groene appeltjes Een bier die nog moet evolueren in de fles ! Maar nu al veelbelovend!
Volmoutige aanzet Tikje zuur Ook vanille in de mond Niet uitgesproken bitter Lichte eiken toetsen. Droge afdronk Niet slecht!
Fils a Papa 6 Bath 2017 -/01 (7,0%Alc.Vol) 33cl Brouwerij De Leite – Ruddervoorde
Donkerbruin bier met een gebroken witte – beige schuimkop
Een vineus aroma die diep in de neus indringt. Fris aangenaam en verfijnd Beetje lambik Melkzuur
De eerste slokjes zijn zurig. Beetje samentrekkend mondgevoel Smaak van een verfijnd rood-bruin bier Delicatesse zoet Prikken van Frambozen en kersen. Zurige afdronk Goed gebrouwen en gerijpt bier
De eerste slok is een mooie hopbitterheid Tikje koriander Fruitige toetsen met een prikje citrus Het bier is fris en mooi in evenwicht Het laat zich vlot degusteren. Bloemige afdronk Lekkere editie!
2 Duitse bieren
Riegele BierManufaktur Amaris 50 (5,0%Alc.Vol.) 66cl Brauhaus Riegele– Augsburg (Duitsland) Met vier Aromahoppen Hallertauer Perle, Opal, Hersbrucker enTettnanger Mittelfrüh
Helder geel bier met een romige witte schuimkraag
De eerste geuren zijn hoppig Zacht pilsaroma. Lichte bitterheid
De eerste smaak is een mooie bitterheid Hoppige toetsen ook een tikje kruidigheid Goed uitgebalanceerd Fris doordrinkbaar bier Lekkere dorstlesser
Donkerbruin bier met romige beige fijne schuimkraag
Beetje gist in de neus. Zachte toetsen van karamel
Zoete aanvang. Karamelmout Zachte chocolat laat zich gelden. Af en toe een banaansmaakje! Nootjes komen naar boven. Lichte alcoholwarmte maar toch goed verborgen. Tikje kruidigheid. Goed gebrouwen bier
Afsluiten met kroketten en een knapperige salade!
Het West-Vlaams Bierproeversgenootschap met de uitbaters van de HOFNAR. Van Lnr : Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge, Bernard Vandamme - Gabi Bromberger, Edwin Ghequire, Frank Verschuere en William Roelens. Dominique Vanderstraeten onbreekt.
WVL Bierproeversgenootschap - The Rebrew Project – Alfred - Deventer Triple - Eulegoemse Saison du Ciel - Buvens Blondin Triple - OX 10 - Chateau d’Ychouffe
6de Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap
28 maart 2017 De Hofnar - Gullegem
Deel 1
Voor dezesde maal kwam het West-Vlaams bierproeversgenootschap samen. Ditmaal ging de proeverij door in het gezellig koffiehuis ‘De Hofnar in Gullegem Waarvoor dank aan de uitbaters Franck en Gabbi
Ons doel is nog altijd het proeven van bekende en minder bekende bieren. Zoals altijd doen we dat met volle overgave en spenderen er altijd een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien wij genoten hun smaakpapillen niet voor om.
Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
De eerste aroma’s zijn neutraal Karamel Tikje honing
Zoete aanzet Karameltoets Rozijntjes Zoete afdronk Maar allemaal nogal zwakjes Het bier blinkt niet uit maar is ook niet slecht! Het heeft iets van een München-stijl
De neus is lichtjes fruitig Tikje vanille Beetje citroen
Licht zurig begin Fruitige toetsen Pompelmoes Mocht ietsje meer hopbitterheid Afdronk licht zurig Mout in de nasmaak Droge afdonk Laat hem vlot drinken Dorstlesser Best ok!
Donkerblond bier met dikke witte schuimkraag. Mooie koolzuurpareling.
Moutige neus Suiker Honingaroma Tikje muf
Zoete aanzet Moutige toetsen Suiker Beetje plakkerig Perziktoets Zwakke bitterheid in de nasmaak Lichtjes verouderd
Is eigenlijk de St Canarus Tripel
Eulegoemse Saison du Ciel – Fles 439 (7,0%Alc.Vol) 75cl De Hemelbrouwers Gebrouwen bij’t Hofbrouwerijke - Beerzel Slechts 666 flessen
Licht amber bier met romige schuimkraag
De neus is gistig Volmoutig Lichte hop Toetsen van groene appeltjes
De aanzet is volmoutig zoet begin Snoepjes Fruitige prikjes Vlierbes laat zich opmerken. Hoppig (mocht nog ietsje meer) Licht bitter Licht bittere afdronk Mooi in evenwicht Droge scherpe nasmaak
De smaak is fris en zurig Aangenaam zurig Toetsen van cider Lichte bitterheid in de achtergrond Groene appeltjes Uitstekend zomerbier Dessert bier maarook een lekkere aperitief
Licht roze tot licht amber bier met lichtroze schuimkraag
De neus ruikt boter Lict zurig neigend naar zoet
De smaak is minder zoet dan het bier met de groene druif Fruitig Smaakt naar blauwe druiven Lichte alcoholwarmte Tikje boter in de smaak Cherryprikjes Cava-vervanger Onze meningen liepen uiteen!
Het West-Vlaams Bierproeversgenootschap met de uitbaters van de HOFNAR. Van Lnr : Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge, Bernard Vandamme, Gabi Bromberger, Edwin Ghequire, Frank Verschuere en William Roelens. Dominique Vanderstraeten onbreekt.
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42) : Alexander Rodenbach - Arthur’s Legacy Hop(e)less Ginny – Bittere Bloemen - Cheeky Kamille - Dagschotel
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (42)
Alexander Rodenbach (6,0% Alc.Vol.) Palm Breweries- Roeselare
Robijn rode kleur licht roze schuimkraag
Fruitige neus Kersaroma’s
Lichtzure aanzet Een zoete mout toets Fruitig Nu en dan zorgt een amandeltoets voor een aangename verrassing Lekkere smaak van kersen Lichtzure afdronk Verfrissend Mooi in evenwicht Het kan zuurder maar waarom? Een prachtig bier met trekjes van zoet en zuur …maar minder alcohol Laat het maar verouderen!
Ondertussen is de look van de fles volledig verandert!
De eerste slok is kruidig Koriander Jeneverbes Soms een patisseriezoetigheidje! Lichte bitterheid komt opzetten De smaak wordt iets vervelender Mocht meer in balans zijn. Kruidige afdronk lichte bitterheid die uitvloeit.
Vanaf de eerste slok worden de smaakpapillen al geconfronteerd met een serieuze bitterheid. Aanhoudende hop bitterheid Bloemig Afdronk bitter. Weinig afwisseling in de smaak. Naarmate het bier ietsje warmer word komt een lichte zoetigheid opzetten. Redelijk volume in de smaak voor zijn 6,0% Een bittere IPA dorstlesser! Het wordt ook gebrouwen bij brouwerij Anders
Een Kamille Pale Ale vergist in Pinot Grigio vaten
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
Moutachtig aroma
Frisse eerste slok Karameltoetsjes Lichte bitterheid Mout. Kruidig Tikje honing Geroosterde prikken zorgen voor een ander smaakgevoel Kamille is niet erg aanwezig. Medium zoet en licht bitter Een vlot drinkend bier
Strogeel helder bier met een flauwe witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
Zwak moutaroma in de neus
De smaak is waterig Bijna geen bitterheid. hooiachtig De smaak is die van een flauwe pils Hop? Is niet aanwezig Zoet moutige afdronk Nee, de marketing rondom het bier is beter dan het drankje zelf.
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Een eerbetoon aan de Morpheus gist. Het begon allemaal 10 jaar geleden!
Lang voor de hype plaatsvond om nieuwe gistculturen te vinden, “ving” Marc De Keukeleire, beter bekend als “de Gistfluisteraar”, zijn Morpheus gist in de Auvergne streek (Frankrijk).
Marc De Keukeleire “de Gistfluisteraar”
Met een enorme hoeveelheid geduld en passie selecteerde hij uit de wilde mix de beste gisten en een lacto. De Morpheus gistcultuur is Alvinne’s ideale partner geworden om bieren van gemengde gisting te produceren type Vlaams Oud Bruin. Vandaag worden alle bieren met de beroemde Morpheus gist gebrouwen, dus ook de niet-zure.
De Sour’ire de Mortagne rijpt op prachtige houten foeders bij Alvinne
Alvinne staat bekend al een innovator. Het verbaast dan niet dat ze de Oud Vlaams Bruin stijl namen en begonnen experimenteren in alle mogelijke richtingen. Ze expandeerden het Oud Vlaams Bruin tot een eigen stijl en doopten het “Flemish Sour Ales” stijl. Aldus was de creativiteit niet meer beperkt door de oude stijl, en brouwden ze een wijd assortiment van bieren van gemengde gisting, geografisch komende uit de streek waar andere beroemde Belgische bieren van gemengde gisting hun oorsprong vonden. Hun missie: de beste (houtgerijpte) zure (fruit)bieren brouwen in de wereld, met gebruik van de techniek van de gemende gisting. Vandaag kunnen we vieren dat de Morpheus saga 10 jaar geleden begon. Kan dat beter plaatsvinden dan met de creatie van een nieuw, iconisch bier? Het luistert naar de naam Sour’ire De Mortagne (“sourire” is frans voor “glimlach”). En een glimlach krijg je zeker bij het degusteren van dit unieke bier!
Met dank aan Marc De Keukeleire voor het bezorgen van bovenstaande tekst.
Bordeaukleurig bier met een fijne gebroken witte schuimkraag
Het aroma heeft een fijn vineus karakter Zuur fruit dringt door de neus Tikje karamel
De eerste slok is kersenzuur Na enkele slokken begin het zurige te minderen De kersensmaak neemt de bovenhand Lichte alcohol nootachtige toetsen Prikje hout Mooi evenwicht tussen het zure, de alcohol en de moutbitterheid. Zure afdronk Een degusterend complex bier met een perfecte karaktertrek die me van het zure overtuigd heeft!
Brouwerij Alvinne Flemish sour ales, oak aged beers and more
De Kauwackers – Le corbeau - Dranouter - St. Feuillien Grand Cru
De Kauwackers – Le corbeau
Wandel-, knabbel- en babbelcafé Hier kan je je zorgen vergeten, terwijl je wat zit te eten… of aan de toog zit te zweten… We gaan er pintjes drinken, zonder te verpinken… of tot w’ er bij neerzinken…
Geniet van het wonderbaarlijke vergezicht van op het terras.
Specialiteiten: varkenshammetje, huisgemaakt potjesvlees, 250 biersoorten en wijn uit eigen wijngaard. Terras, honden toegelaten, kredietkaart, tuin met glijbaan.
Hopelijk kan bovenstaande tekst en onderstaande foto’s u overtuigen om eens een bezoekje te brengen aan dit pittoresk cafeetje?
Niet alleen deze zaak is de moeite waard maar ook de prachtige groene golvende omgeving van het Heuvelland waar het gelegen is, is meer dan een uitstap waard. Geniet van deze streek met zijn 8 kleine dorpjes Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem. Namen die waarschijnlijk u bekend in de oren klinken. Ze liggen trouwens allemaal op een boogscheut van Poperinge en de frontière met Frankrijk. Laat u ook verrassen door het gastronomisch aanbod die de streek u te bieden heeft. Kortom ga eens een weekendje gaan Poggen – Proeven, ontdekken en genieten.
Omdat voor de hergisting op fles een nieuwe gistcultuur wordt toegevoegd, anders dan die voor de hoofdgisting op 28°C, krijgt Grand Cru een licht vineuze toets, die na enkele maanden sterker tot uiting komt. Dat Grand Cru wordt gepositioneerd als een wijn, komt ook tot uiting in het etiket dat de vergelijking met een wijnetiket kan doorstaan. Met Grand Cru “extra blond degustatiebier” zet Brouwerij St-Feuillien een bier in de markt dat allicht door menig bierliefhebber wordt gewaardeerd. (bron Febed)
Blond biertje met een romige witte schuimkraag
Heerlijke fruitige neus Sinaas, citrus, mandarin Gistig De aanzet is lekker fruitig Hoppige toetsen Kleine kruidenprikkels De mooie hoppige bitterheid brengt schwung in het bier en zorgt voor een mooi evenwicht. De alcohol is goed gemaskeerd, maar laat nu en dan zijn aanwezigheid opmerken met een aangenaam mondgevoel Het biertje heeft een fruitige afdronk met een bittere nasmaak die lang uitvloeit
De Truiense Clarissen mochten in 2014 dit donkere bier uit de handen van brouwer Mike in ontvangst nemen. Er werden toen eenmalig 2000 flessen gebotteld. Ze waren verrast dat er een bier op de markt komt met hun eigen naam. Het bier is verleidelijk lekker door het zoete en het zoethout maar vooral door de Nieuws-Zeelandse hop.
Robijnrood bier met romige lichtbruine schuimkraag
De neus snuift een lekker aroma van donkere vruchten. Redelijk zoete prikken.
De aanzet is zoet. Suiker Een alcoholwarmte bied zich aan. mokkatoetsen. Karamelsmaken komen ook naar boven piepen. Een likje zoethout. Lichtjes plakkerig Lichte bitterheid dempt een beetje het zoete
Lange zoete afdronk die uitloopt. Een warm lekker aangenaam mooi gebrouwen bier
Gronckel (6,5% Alc.Vol.) Recept Erwin Vanmol Brouwerij De Leite- Ruddervoorde
Gronckel van cartoonist- en microbrouwer Erwin Vanmol werd voor het eerst in juni 2016 geschonken in een aantal Pajotse cafés. Het werd gebrouwen ter ere van van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol toen een crowdfundingactie op het getouw. Met het ingezamelde geld kon hij een etiketteermachine aankopen en ook degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kon hij ook investeren nuttig en nodig brouwmateriaal.
Licht wazig donkerblond bier Met witte romige schuimkraag.
Moutig in de neus Fruitige toetsen Een tikje zoet
Moutig begin Granig Een lichte kruidigheid komt opzetten. Enige hoptoetsen zorgen voor afwisseling Enige bitterheid.
Niet slecht Vlot drinkbaar bier Een voorzichtig begin!
Goudkleurig tot oranje bier met witte schuimkraag.
Hoppige neus Citrus.
De aanzet is vrij bitter Mooi gehopt kruidige toetsen Vlot drinkbaar ietsje waterig Maar toch karakter genoeg Lange bittere afdronk Slechts 3,0% en toch rijk aan smaken. TOPPERTJE
Brouwerij Vissenberg is goed bezig. Ze hebben sinds verleden jaar hun eigen brouwerij. Ze kwamen in de picture toen ze met hun eerste bier Viswijf in 2013 de tweede plaats haalden op de Brouwland Biercompetitie. Ze lieten er geen gras over groeien en brachten het bier in omloop. Ze deden beroep op andere brouwerijen om hun bier te brouwen. Nu hebben ze geïnvesteerd in een eigen brouwinstallatie. Er staat in de tuin van Peter Verellen een tuinhuis van acht op vijf meter. Het is voorzien van een kookketel, een maischketel, een warmwaterketel en vijf gistingstanks. Ondanks hun eigen installatie laten ze grote hoeveelheden nog elders brouwen.
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkop.
Aroma van geroosterde mout Karameltoetsen.
De smaak zet het aroma verder Ook hier smaken van geroosterde mout Zoete chocolade Karamel Bittere koffietoets. Lichtzoete afdronk Kortom een goed bruin bier.
Een fijne neus van citrus met wat kruidigheid. prikken van sinaasappelschil
De aanzet is zoet fruitig Tropische vruchten. Sinaas is duidelijk aanwezig Tikje koriander Een lichte hopbitterheid laat zich nu en dan opmerken. Mooi in evenwicht. Licht bittere afdronk Met slechts 6,2% Alc. een smaakvol romig zomer bier
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Onlangs bezocht ik met de leden van de Wevelgemse Bierclub brouwerij ‘Toye’ in Marke bij Kortrijk. De brouwerij is bij het Kortrijkse publiek beter gekend als brouwerij Goedendag. We werden er in het gezellig huiselijke salon (nu proeflokaal) ontvangen door brouwer Geert Toye. Na de hartelijke ontvangst nam Geert ons mee naar zijn brouwerij waar hij zijn levensloop en dit van zijn brouwerij op een deskundige wijze uiteen deed.
Zijn liefde voor bier
Geert's liefde voor bier is eigenlijk gestart met Speciale Palm. Het was een van de eerste bieren die hij leerde kennen. en het was ook de periode dat dit vlot drinkende amberkleurig bier een grote populariteit kende.
Maar zijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de jaarlijks terugkerende hoppebellen aan de hoppeplant die in zijn tuin stond.
Het hobbybrouwen (1998) was toen nog verre van populair maar toch was het voor Geert een uitdaging om met die hoppe een eigen bier te maken.
Dit eerste bier kon dan ook niet anders zijn dan van het type Spéciale Belge. Hij volgde aan de KUL in Leuven Biologie met specialisatie microbiologie en plantkunde en verzeilde via zijn thesis over selectie van biergisten voor high density brewing op het labo voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven bij niemand minder dan Prof Freddy Delvaux. De "smaakexpert" en "de beste neus van België" wat bier betreft.
Brouwer Geert Toye
Hij volgde in zijn laatste jaar het vak Bierbrouwerij als extra keuzevak. Op het labo zelf volgde Geert de degustatiecursus, en de International course of Malting and Brewing science. Hij bleef er zes jaar lang werken in verschillende functies. Eerst als algemene onderzoeker en hoofd van het analyselabo, later als verantwoordelijke van de pilootbrouwerij, om tenslotte de laatste 3 jaar als brouwerij adviseur verschillende brouwerij klanten in binnen- en buitenland bij te staan op verschillende vlakken van het brouwproces en kwaliteitscontrole.
Tijdens deze periode was Geert lid van het proefpanel. die 2 maal per week de bieren van de klanten degusteerde en beoordeelde. Na zijn laboperiode heeft hij 1,5 jaar gewerkt als kwaliteitsverantwoordelijke bij brouwerij Roman.
Nog een leuk weetje! Geert heeft in het kader van een ESA project (European space agency) ter plaatse in Baikonoer, Kazachstan, in september 2006 Biergist meegestuurd met de Sojoez raket richting het ISS
De brouwerij
Bij het binnen komen in de brouwzaal was ik net als de andere biergenoten onder de indruk want Geert vertelde ons dat de brouwinstallatie volledig in eigen beheer was ontwikkeld. Met componenten die vaak uit andere brouwerijen afkomstig waren heeft hij zijn 3-delige brouwzaal volledig in inox in elkaar gestoken.
De brouwerij omvat een beslagketel, filterkuip en kookketel. In deze installatie kunnen simultaan 2 brouwsels van 15hl (verkoopvolume) gebrouwen worden. Hiermee kunnen er op 12u tot 3 brouwsels gemaakt worden. Tijdens het ontwerp werd ook rekening gehouden met een laag waterverbuik en aandacht voor energierecuperatie.
Op de vraag wat zijn capaciteit is verteld Geert dat deze gelimiteerd is door de capaciteit in lagering, en deze bedraagt nu ongeveer op jaarbasis een 2000 hl. Hij heeft nog 2 tanks liggen welke geïnstalleerd kunnen worden indien hij meer capaciteit nodig heeft.
Goedendag
Voorlopig twee bieren in zijn gamma ‘Goedendag Sterk Blond – 8%Alc.Vol.’ en ‘Donker Bruin – 7,5%Alc.Vol.’ Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Geert meestal hop van Belgische afkomst. Ook de mout is van een Belgische mouterij Geert probeert zoveel mogelijk voor leveranciers dicht bij huis te kiezen. Productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben.
Hier geen Engelse namen van bieren maar zijn bieren hebben een link naar Kortrijk. Meer bepaald naar de Gulden Sporenslag.
Inderdaad, De nabijheid van de slagvelden uit 1302 dichtbij Marke waar zijn brouwerij gevestigd is, en de korte krachtige naam die ook makkelijk blijft hangen vormden de reden om voor Goedendag te kiezen. Tevens heeft het woord Goedendag uiteraard ook een vriendelijke kant. Vlaamser kan het niet en daar mag Geert trots op zijn nu er in Vlaanderen hoe langer hoe meer Engelse brouwerijen opduiken! Zie maar naar bepaalde websites van Belgische (Vlaamse) brouwerijen waar het Nederlands volledig is weggelaten! Wie imiteert nu wie?
De Goedendagbieren zijn reeds ruim verspreid, zeker in de regio Kortrijk, maar ook tot ver daarbuiten kan je Goedendag vinden in de winkels van Prik en Tik, en Drinxit. De meeste drankencentrales en bierspeciaalzaken kunnen ook via diverse kanalen het bier bestellen als ze ernaar vragen Sommige winkels van Delhaize en Carrefour hebben ze ook op de schappen staan. Ook in de horeca is Goedendag aanwezig.
Ook uit het buitenland komt er stillaan interesse en vraag naar de Kortrijkse bieren. Initieel heeft hij daar minder aandacht voor omdat hij eerst een goeie lokale basis wil creëren. Omdat Geert nu toch al tijdje bezig is komt er vraag uit het buitenland. Nederland, UK, Frankrijk en Italië zijn de voornaamste exportlanden.
Nieuwe bieren?
Op de vraag of er nog nieuwe bieren op het programma staan antwoord Geert
‘Voorlopig niet, en ik heb ook geen ambitie om een groot assortiment te hebben, ik verdeel mijn aandacht liefst niet over te veel producten. Uit productie oogpunt is het tevens niet evident om heel veel producten in het gamma te hebben’.
Ook voor derden brouwen en andere brouwers die bij hem komen brouwen zit er niet in. Het is een business model waar hij bewust niet voor kiest. Hij maakt momenteel een kleine uitzondering voor een bedrijf dat een biertje laat brouwen waar de opbrengst volledig naar het goede doel gaat. Hij heeft in het verleden als tijdelijke oplossing voor het ‘Brouwers Verzet’ gebrouwen (nu brouwerij ‘t Verzet) , maar dit was dan ook om het tijdelijke karakter, en het feit dat hij wel een klik had met deze jonge brouwers.
Ik vraag hem ook hoe hij aankijkt op de nieuwe tendens van brouwen? Fel gehopte, zure bieren enz…
Geert: Het is wel leuk dat er aandacht is voor verschillende bierstijlen. Aan de andere kant merk je dat er soms overdreven wordt met bepaalde ingrediënten, of bepaalde aroma’s of smaken die overheersen. Persoonlijk ben ik fan van bieren met een mooie balans, waarbij verschillende smaken mooi elkaar aanvullen en een geheel vormen. Het is net leuk in het geheel van het aroma en smaak, naar de bepaalde smaken ietwat te moeten zoeken, dan dat ze zwaar overheersen en niet toelaten andere zaken te ontdekken.
Naast de brouwzaal zijn er toch al tonnen waar te nemen. Dit voor een op gerijpte Goedendag?
De sierlijke Goedendagglazen worden door Geert eigenhandig gevuld!
Na het brouwerijbezoek kon men genieten van de twee Goedendagbieren en ook van de lekkere Goedendagkaas.
Eigen voorkeur
Nog twee vragen Geert? Welk soort bier degusteer je het liefst?
Moeilijke vraag, maar ik ben toch iemand die graag bij de klassieke stijlen blijft. Binnen die stijlen is er meer dan variatie genoeg te steken als brouwer, en de resulterende bieren dragen dan ook mijn voorkeur weg. Misschien heeft mijn geschiedenis in het degustatiepanel hier wel mee te maken. Maar qua stijl gaat dit van een mooie oude Geuze, over een gebalanceerd donker bier tot die verfrissende pils aan de toog. Als het bier maar gebrouwen is zoals het hoort en je die mooie balans kan terugvinden.
Wat is uw Belgisch lievelingsbier?
Mijn antwoord hierop is al wat in het bovenstaande terug te vinden. Een antwoord hierop is dan ook niet eenduidig, aangezien ik van mening ben dat bier degusteren moet passen in het moment en sfeer. Bier is beleving, en dat durven mensen soms wel eens te vergeten dat dit ook een belangrijk aspect is van het degusteren. Ik ga dus een bier kiezen al naar gelang de situatie. Dus ik heb eigenlijk wel een redelijk lijstje lievelingsbieren.
Goedendag Sterk Blond (8,0% Alc.Vol.)
Helderblond bier met dikke romige witte schuimkraag.
Lichte fruitige smaak Streepje mout Diep is er een lichte bitterheid Het bier is mooi in evenwicht Ook in de smaak valt er enige kruidigheid te ontdekken. Citrus toetsen
Goed gebrouwen fris bier Een lekkere zomerse allemans vriend.
Goedendag Donker (7,5% Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Moutig aroma Zoete geurige caramel
De aanzet is zoet Lekker moutig Caramel komt eventjes opzetten Toetsen van melkchocolade Na een tijdje komt de bitterheid piepen Licht geroosterd prikje Mooi in balans Zoet kruidige afdronk Lekker Vlaams bruintje!
Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (40) - Guinness Dublin Porter - Guinness West Indies Porter – Superbia - Troubadour Magma Tripel Special edition Spiked Brett - Westmalle Dubbel
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag Heerlijk aroma van koffie. Tikje donkere chocolade
Licht bitter en een tikkeltje zoet Moutig Geroosterde tinten. Vrij droog een beetje zoetheid Ondanks de weinig % alcohol toch een fatsoenlijke smaak. Lichte goed gebrouwen porter; Maar de smaak mocht ietsje steviger! Maar toch van genoten.
Fruitige neus (Sinaas) Lichte brett Enkele kruidige prikken
De smaak is fruitig Ook enkele kruidige toetsen Hoppig licht zuur Brett prikken Een bont allegaartje aan smaken maar alles in evenwicht. Een klasse bier!
Superbia (7,0% Alc.Vol.) Gebrouwen doorHugel- Kortrijk In de brouwinstallatie van hetGulden Spoor- Gullegem
Goudblond amberkleurig bier met romige witte schuimkraag.
Licht florale neus Citrusprikken
De aanzet is zoet. Karamel Ook hier is het florale aanwezig. pompelmoes, citrus Na een tijdje komt een hoppige bitterheid opzetten. Het bier is mooi in balans. Een lekker bier met een droge afdronk!
Donkerbruin Trappistenbier met naar gelang de lichtinval een rode schijn. Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma Gebrande mout en een tikkeltje chocolat
De smaak is meteen raak Moutig, nootachtig Karamel Met toetsen van bruine suiker Het bier heeft een vleugje zoetheid Maar wordt goedgemaakt met een hopbitterheid
Een droge licht bittere afdronk. Topklasse maar dit wisten we reeds lang
Let op! Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!